فهرست مطالب
نشریه حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/05/01
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 1-9
بسیاری از مشکلات بشر، امروزه بوسیله فناوری¬های نوین رفع می¬شود. در این میان در حیطه مالی، فناوری بلاکچین و رمزارزها چند سالی است که بیشتر مورد بحث قرار می¬گیرد. فناوری بلاک¬چین گامی بزرگ در محاسبات شفافیت یک دولت است و به نوعی شفافیت محاسباتی را در پی خواهد داشت و از سوی دیگر می¬تواند اعتماد بین دو یا چند گروه در یک قرارداد که یکدیگر را نمی¬شناسند، تضمین کند. مقاله حاضر نحوه عملکرد بلاک¬چین و دلیل استفاده ادارات از آن را بیان می¬نماید. همچنین مزایا و معایب بلاک¬چین، توصیف و نمونه¬هایی از کاربرد بلاک¬چین نشان داده خواهد شد. موردی که اهمیت دارد آن است که بلاک¬چین باید به شکل گسترده از دیدگاه مفهومی و فنی درک شود. تصمیم¬گیرندگان و شهروندان قبل از اجرای چنین فناوری که به کلی چشم¬انداز سیاسی و مالی را تغییر می¬دهد، باید آموزش ببینند. به رغم اینکه بلاک¬چین راه¬حل نهایی برای همه مسایلی نیست که دولت¬های جدید با آن دست به گریبانند، اما ماهیت امن و شفاف آن می¬تواند سبب افزایش به¬اشتراک¬گذاری اطلاعات بین سازمان¬های عمومی شود.
کلیدواژگان: بلاک چین، شفافیت محاسباتی، اعتماد، دولت الکترونیکی، مدیریت عمومی -
صفحات 10-22
انتشار استانداردهای بین¬المللی حسابداری بخش عمومی (IPSAS) موجب شده تا در مناطق مختلف جهان، کشورها در صدد همگرایی با آن اقدام نمایند. در این راستا برخی کشورها، پیشرو و برخی دیگر با توجه به آثار احتمالی همگرایی و تحولاتی که می¬بایست صورت گیرد، هنوز اقدامی انجام نداده¬اند. اتحادیه اروپا نیز از این قاعده مثتثنی نبوده و بسیاری از کشورها در این اتحادیه همچون فرانسه، فنلاند و غیره همچنان از حسابداری نقدی و یا حسابداری ترکیبی استفاده می¬کنند و به سمت حسابداری تعهدی که لازمه پیاده¬سازی IPSAS است، نرفته¬اند. البته موضوعات دیگری همچون تعیین مقام ناظر و کنترل کننده استانداردهای حسابداری بخش عمومی اروپا (EPSAS)، مدیریت بدهی¬های عمومی و ارزیابی پایداری مالی نیز وجود دارد که همگرایی EPSAS با IPSAS را تحت شعاع قرار می¬دهد. همگرایی ممکن است پیامدهای بنیادینی برای اتحادیه (پولی) اروپا داشته باشد، زیرا حسابداری بخش عمومی و مالیه عمومی، عناصر اساسی چارچوب نهادی آن هستند. مقاله حاضر تحلیل‌ها و چشم‌اندازهایی را درباره فرایند هماهنگ‌سازی مستمر حسابداری بخش عمومی در اروپا، توجه به حاکمیت و محتوای آن، و همین‌طور پیامدها و عواقب آن در اقتصاد و جامعه اروپا ارایه می¬نماید.
کلیدواژگان: حسابداری بخش عمومی، مالیه عمومی، اتحادیه اروپا، حسابداری تعهدی -
صفحات 23-32
مدیریت نقش¬ها در رده¬های مختلف دانشگاه¬ها به شکل چشم¬گیری تغییر کرده¬اند و علتش تاثیر «مدیریت عمومی نوین» و روندهای مرتبط با خصوصی¬سازی و تجاری¬سازی است. مدیران دانشگاه که مسیول توسعه (و رفاه) دانشگاهیان هستند، باید بین «حس» و «حساسیت» حرکت کنند؛ «حس» یعنی مکررا عملکرد باکیفیت و کارامد آموزشی را درخواست کنند و اینگونه اصول مدیریت عمومی نوین را تبعیت کنند و «حساسیت» یعنی به دانشگاهیان اجازه توسعه و رشد دهند و از این طریق به بقای بلندمدت دانشگاه کمک کنند. این مقاله تاثیر مدیریت عمومی نوین را در پیاده¬سازی اصلاحات آموزشی و پاسخگویی در دانشگاه¬ها بررسی می¬نماید. به نظر می¬رسد نیاز به سنجش و مقایسه عملکرد افراد، گروه¬ها و دانشگاه¬ها وجود دارد تا به سمت پاسخگویی حرکت نماییم که به شکل قابل¬توجهی مطابق با الگوی مدیریت عمومی نوین است.\r\nبرای رهایی از برخی تباهی¬ها که فضایل زندگی دانشگاهی را تحت تاثیر قرار داده¬اند نیز، لازم است که ابتدا مدیران رده بالای دانشگاهی، مجموعه کنترل¬شان در برنامه¬ریزی، بودجه¬ریزی مبتنی بر عملکرد و حسابرسی¬ را تعدیل کنند؛ در ادامه، مدیران رده¬های میانی نظیر روسای گروه¬های آموزشی به جای اینکه فقط نقش «میان¬بر» را در اعلام امر و نهی¬های مدیریتی سطح بالا داشته باشند، خودشان را همچون یک عامل پیونددهنده بین روسا و کارکنان¬شان قرار دهند؛ و نهایتا آنکه فعالیت¬های جهانی¬سازی و تجاری¬سازی نباید به سمت و سویی بروند که دانشگاه¬های وطنی و خاص یک کشور را از بین ببرند.
کلیدواژگان: دانشگاه، مدیریت عمومی نوین، اصلاحات، پاسخگویی، آموزش -
صفحات 33-41
حسابداری بخش عمومی تحولات فراوانی را تجربه کرده است. از تغییر در مبناهای مورد استفاده دولت¬ها گرفته تا پیاده¬سازی استانداردهای بین¬المللی در جهت شفافیت و بهبود عملکرد. بررسی تجارب سایر کشورها (اعم از توسعه یافته و در حال توسعه) در این خصوص به شناخت بهتر و تصمیم¬گیری مناسب خواهد انجامید. از طرف دیگر تمیز دادن روش‎ها و اصول در حسابداری بخش خصوصی، تلاشی مضاعف برای یکنواختی و همگون¬سازی اصول حسابداری بخش عمومی در رویکردهای بین‌المللی ایجاد می‌کند. مقاله حاضر ضمن بیان برخی تحولات بین¬المللی در مورد مبناهای مورد استفاده در حسابداری بخش عمومی، رویکرد کشور ازبکستان را نیز بررسی می¬کند. ایجاد مبنای حقوقی منحصر به فرد برای بخش عمومی در روند پیاده‌سازی بودجه دولت، ایجاد و هماهنگی مکانیزم بومی‌سازی استانداردهای بین‌المللی حسابداری بخش عمومی (IPSAS) برای بهبود شیوه‌های حسابداری و گزارشگری، از مواردی هستند که با جدیت در این کشور پیگیری می¬شوند. با وجود اینکه بسیاری از کشورها همچنان از مبنای نقدی یا تعدیل شده در بخش عمومی استفاده می¬کنند، به نظر روند روبه‌رشد تحولات حسابداری بخش عمومی به سمت مبنای حسابداری تعهدی است که در سطح جهانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اغلب به دولت‌ها توصیه می‌شود چارچوب IPSAS مبتنی بر استانداردهای بین¬المللی حسابداری (IAS) و استانداردهای بین¬المللی گزارشگری مالی (IFRS) را به‌کار ببندند تا از مزایای تایید و مقبولیت بین‌المللی آن بهره‎مند شوند.
کلیدواژگان: اصلاحات حسابداری بخش عمومی، اقتصاد گذار، استانداردهای بین المللی حسابداری بخش عمومی، بودجه، ازبکستان -
صفحات 42-60
هدف این پژوهش، برجسته ساختن نقش حسابداری در تحول مدلهای مختلف مدیریت عمومی و اصلاحات آن همراستا با این تحولها است. این پژوهش، ابتدا به بررسی و مقایسه مدلهای مختلف مدیریت عمومی و سپس نقش حسابداری در توسعه و تحولهای این مدلها میپردازد. همچنین، اصلاحات و تحولهای حسابداری بخش عمومی را همزمان با تحولهای صورت گرفته در مدیریت بخش عمومی برجسته و راه های ممکن برای گسترش پژوهشهای حسابداری بخش عمومی را معرفی میکند. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که تحولهای عظیمی در مدل مدیریت عمومی نوین شکل گرفته است. اکثر پژوهشگران این تحولها را گذار از دوره مدیریت عمومی نوین دانسته و در این راستا بر این باور هستند که حسابداری بخش عمومی نیز شاهد اصلاحات گستردهای خواهد بود. علاوه بر این، نقش حسابداری بخش عمومی در این تغییرات نیز قابل توجه خواهد بود. این پژوهش، با معرفی دوره پسا مدیریت عمومی نوین، سعی در برجسته ساختن نقش و اصلاحات حسابداری در این زمینه دارد.
کلیدواژگان: ارزش عمومی، حسابداری بخش عمومی، پسا مدیریت عمومی نوین، مدیریت عمومی نوین -
صفحات 61-73
اکثر طرح¬های بازنشستگی بخش عمومی در کشورهای مختلف، مزایای قابل¬توجه و معینی را ارایه می-دهند. پیش¬بینی¬های بلند¬مدت نشان می¬دهد که پرداخت کامل این مزایا سبب تهدید بسیاری از منابع مالی کارفرمایان می¬شود و این بدان معنی است که یا باید مالیات افزایش یابد یا مستمری بازنشستگی و یا سایر مخارج عمومی کاهش یابد. پایداری طرح¬های بازنشستگی و بهبود آنها برای دولت¬ها، نیازمند انجام اقداماتی همچون افزایش مشارکت و تعدیل راهبرد سرمایه¬گذاری صندوق¬های بازنشستگی است. از آنجایی که صندوق¬های بازنشستگی را می¬توان نوعی بازی مجموع صفر در نظر گرفت، از این رو چنین مداخلات و اقداماتی، ارزش توزیع مجدد بین مشارکت¬کنندگان در طرح¬های فعلی و آینده و نیز مالیات¬دهندگان فعلی و آینده را می¬رساند. برای این منظور می¬توان از روش «مدیریت دارایی- بدهی (ALM) مبتنی بر ارزش» برای برآورد ارزش نقل و انتقالات مذکور بهره گرفت. در مقاله حاضر ضمن تبیین این روش، با استفاده از برخی طرح¬های بازنشستگی پباده¬سازی شده در ایالات متحده، به بررسی کاربرد این روش در اصلاح طرح¬ها خواهیم پرداخت. برآوردها حاکی از آن است در صورتی که روش ALM مبتنی بر ارزش بکار گرفته شود، پایداری مالی صندوق¬های بازنشستگی تا حد زیادی تضمین و از کسری جلوگیری می¬شود و صندوق¬های بازنشستگی نیز همواره پشتوانه¬ای اضافی¬ برای انجام تعهدات خواهند داشت.
کلیدواژگان: روش مدیریت دارایی- بدهی مبتنی بر ارزش، طرح های بازنشستگی، صندوق بازنشستگی، بودجه، هئیت استانداردهای حسابداری دولتی
-
Pages 1-9
Many human problems today are solved by new technologies. In the financial field, blockchain technology and cryptocurrencies have been discussed for several years. Blockchain technology is a big step in calculating the transparency of a government and will lead to a kind of computational transparency. On the other hand, it can guarantee trust between two or more groups in a contract that do not know each other. This article describes how blockchain works and why offices use it. The advantages and disadvantages of blockchain, as well as examples of blockchain applications, will also be shown. What matters is that blockchain needs to be understood broadly from a conceptual and technical point of view. Decision-makers and citizens must be educated before implementing such technology, which completely changes the political and financial landscape. Blockchain is not the ultimate solution to all the problems that new governments are grappling with, but its secure and transparent nature can increase the sharing of information between public organizations.
Keywords: Blockchain, Computational transparency, Trust, e-Government, Public management -
Pages 10-22
The publication of the International Public Sector Accounting Standards (IPSAS) has led countries in different parts of the world to converge with it. In this regard, some leading countries and others have not yet taken action, given the possible effects of convergence and the changes that should take place. The European Union is no exception to this rule, and many countries in the EU, such as France, Finland, etc., still use cash or combined accounting. They have not yet moved on to accrual accounting, which is required to implement IPSAS. Of course, there are other issues such as the appointment of the European Public Sector Accounting Standards Authority (EPSAS), public debt management and financial sustainability assessment, which undermine the integration of EPSAS with IPSAS. Convergence may have fundamental consequences for the (monetary) EU, as public sector accounting and public finance are key elements of its institutional framework. This paper provides analysis and perspectives on the process of continuous harmonization of public sector accounting in Europe, attention to governance and its content, as well as its implications for the European economy and society.
Keywords: Public sector accounting, Public finances, European Union, Accrual accounting -
Pages 23-32
Managerial roles in different levels of universities have changed dramatically due to the impact of "new public management" and trends related to privatization and commercialization. University administrators who are responsible for the development (and well-being) of academics must move between "sense" and "sensitivity"; "Sense" means repeatedly requesting quality and efficient educational performance and adhering to such new public management principles. "Sensitivity" means allowing academics to develop and grow, thereby contributing to the long-term survival of the university. This article examines the impact of new public management on the implementation of educational reform and accountability in universities. There seems to be a need to measure and compare the performance of individuals, groups and universities in order to move towards accountability, which is significantly in line with the new public management model. To avoid the disasters that have affected the good of college life, it is also necessary for top-level college administrators to first adjust their control over planning, performance-based budgeting, and auditing; Middle managers also see themselves as a link between their superiors and their employees, not just a shortcut to announcing top management orders. Finally, globalization and commercialization activities should not go in the direction of destroying a country\'s domestic and special universities.
Keywords: Universities, New public management, Reforms, Accountability, Education -
Pages 33-41
Public sector accounting has undergone many changes. From changes in the methods used by governments to the implementation of international standards for transparency and performance improvement. Examining the experiences of other countries (both developed and developing) in this regard will lead to better understanding and appropriate decision making. On the other hand, differentiating methods and principles in private sector accounting creates a redoubled effort to uniformize and assimilate public sector accounting principles in international approaches. This article examines the approach of Uzbekistan, as well as some international developments regarding the principles used in public sector accounting. Creating a unique legal basis for the public sector in the process of implementing the government budget, creating and coordinating the mechanism of localization of the International Public Sector Accounting Standards (IPSAS) to improve accounting and reporting practices, are some of the things that are seriously pursued in this country. Although many countries continue to use the cash or adjusted basis in the public sector, it seems that the growing trend in public sector accounting is towards accrual accounting, which is used globally. Governments are often advised to use the IPSAS framework based on International Accounting Standards (IAS) and International Financial Reporting Standards (IFRS) to reap the benefits of its international recognition and acceptance.
Keywords: Public sector accounting reforms, Transition economics, International Public Sector Accounting Standards, Budget, Uzbekistan -
Pages 42-60
The aim of this study is to highlight the role of accounting in different models of public management and its modification in line with these developments. This study, first examines and compares the different models of public management and then the role of accounting in the development and evolution of these models. Also, the reforms and evolutions of public sector accounting will highlight the public sector in line with developments taking place in public sector management and introduces possible solutions for the development of public sector accounting research. The findings of this study show that tremendous changes have been made in the new public management model. Most researchers consider these developments as a post-new public management period and in this regard, they believe that public sector accounting will also witness extensive reforms. This study tries to highlight the role and reforms of accounting in this field by introducing a post – new public management.
Keywords: Public sector accounting, Post-new public management, New public management, Public value -
Pages 61-73
Most public sector pension planes in different countries offer significant benefits. Long-term forecasts show that full payment of these benefits threatens many employers\' financial resources, which means that either taxes should be increased or pensions or other public expenditures should be reduced. Sustainability of pension plans and their improvement for governments requires measures such as increasing participation and adjusting the investment strategy of pension funds. Since pension funds can be considered a zero-sum game, such interventions and actions add value to the redistribution between current and future plan participants as well as current and future taxpayers. For this purpose, the "value-based asset- liability management (ALM) method" can be used to estimate the value of these transfers. In this article, we will explore this method, using some of the pension planes implemented in the United States, and examine the application of this method in modifying planes. Estimates suggest that if the value-based ALM method is used, the financial stability of the pension fund will be largely guaranteed and the deficit will be avoided. In addition, pension funds will always have extra money to pay their obligations.
Keywords: Value-based asset- liability management, Pension planes, Pension funds, Budget, Governmental Accounting Standards Board