فهرست مطالب

دانش گیاه پزشکی ایران - سال پنجاه و دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

مجله دانش گیاه پزشکی ایران
سال پنجاه و دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • راضیه حسن زاده، نجمه صاحب زاده*، علی علیزاده، سارا رامرودی صفحات 1-13
    کنه تارتن دولکه ای از مهمترین آفات گلخانه ای و زراعی بوده و مبارزه با آن به دلیل مقاومت سریع به آفت کش ها، دشوار می- باشد. در این مطالعه، نانوفرمولاسیون برای هگزی تیازوکس و دیافنتیوران تهیه و از طریق زیست سنجی روی کنه تارتن دولکه ای با فرمولاسیون های تجاری هر کدام از آفت کش ها روی کنه تارتن دولکه ای مقایسه شد. براساس نتایج زیست سنجی LC50 هگزی-تیازوکس و نانو فرمولاسیون آن به ترتیب 188 و 87 میلی گرم بر لیتر و برای دیافنتیوران و نانو فرمولاسیون آن به ترتیب 256 و 139 میلی گرم بر لیتر بود. بررسی کارایی کنه کشی نانوفرمولاسیونهای سنتزی، حاکی از کاهش معنی دار دوز موثر آفت کش ها جهت ایجاد تلفات کنه بود. باتوجه به کارایی نانوفرمولاسیون در کاهش میزان LC50، خصوصیات فیزیکی آنها با میکروسکوپ الکترونی-روبشی (FESEM) و طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) بررسی گردید. نتایج بررسی های فیزیکی نشان داد که نانوفرمولاسیون ها دارای اندازه تقریبی 30 نانومتر بوده که گروه های عاملی اصلی در پیک نانوذرات و آفت کش ها در پیک نهایی نانو آفت کش ها مشاهده شد. نتایج نشان داد که نانوهگزی تیازوکس و نانودیافنتیوران بطور موثر می توانند در کنترل کنه تارتن دولکه ای استفاده شوند. نتایج رهاسازی کنترل شده نانوفرمولاسیون ها، بیانگر عملکرد اختصاصی و قابل کنترل آن ها برای جلوگیری از هدر رفت ماده موثره آفت-کش و رسیدن به مکان هدف بود. بررسی فعالیت استراز، گلوتاتیون اس ترنسفراز و استیل کولین استراز بیانگر توانایی نانوآفت کش ها در ایجاد اختلالات فیزیولوژیکی در کنه تارتن دولکه ای بود. پیش بینی می شود که با کاربرد نانوفرمولاسیون، علاوه بر کاهش اثرات مضر بر موجودات غیرهدف، بتوان از تکرار بیش از حد سمپاشی و آلودگی های زیست محیطی کاست.
    کلیدواژگان: نانوفرمولاسیون، اختلال فیزیولوژیکی، زیست سنجی، استیل کولین استراز، رهایش کنترل شده
  • سودابه امینی، جاماسب نوذری*، رضا حسینی صفحات 15-23
    سوسک های پوست خوار به عنوان یکی از مهم ترین آفات درختان جنگلی و فضای سبز به درختان ضعیف حمله و باعث نابودی آنها می شوند. درختان نارون نیز به عنوان یکی از مهم ترین میزبان های سوسک های پوست خوار شناخته شده اند. این گروه از سوسک ها با تغذیه از آوند چوبی درختان نارون و همچنین انتقال قارچ بیماریزای عامل بیماری مرگ هلندی نارون، باعث ضعیف شدن و در نهایت نابودی درختان نارون می شوند. به منظورکنترل و پیشگیری از افزایش خسارت و شیوع بیماری مرگ هلندی نارون شناسایی گونه های سوسک های پوست خوار به عنوان اولین و مهم ترین قدم در مدیریت آنها اهمیت دارد. گونه های سوسک های پوست خوار از نظر ظاهری بسیار به هم شبیه هستند و شناسایی دقیق آنها خصوصا در مراحل نابالغ با استفاده از صفات مرفولوژیک دشوار و نیازمند استفاده از روش های جدید مولکولی است. در این مطالعه با استفاده از روش مولکولی خط شناسه گذاری- دی ان ای بارکدینگ توالی با طول 580 جفت باز از ژن سیتوکروم اکسیداز زیرواحد یک (COI) با استفاده از جفت پرایمرS1718 و A2411 برای شش گونه از سوسک های پوست خوار جمع آوری شده از روی درختان نارون توالی یابی شدند. توالی های بدست آمده توسط نرم افزار MEGA ver.0.7 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد میانگین تفاوت نوکلیوتیدی بین گونه 9/1 درصد و بسیار بیشتر از تفاوت نوکلیوتیدی درون گونه ای 03/0 است که مطابق با قانون بارکد می باشد. نتایج این مطالعه نشان می دهد نمونه ها تا سطح گونه تفکیک شده و توالی دی ان بارکد می تواند به عنوان ابزار قابل اعتماد برای شناسایی و تفکیک سوسک های پوست خوار درختان نارون استفاده شود.
    کلیدواژگان: سوسک های پوستخوار، سیتوکروم اکسیداز یک، دی ان ای بارکدینگ، نارون
  • راحله امینی، هادی خاطری*، ناهید معرف زاده صفحات 25-36
    اعضای جنس پولروویروس ازجمله ویروس زردی شلغم (Turnip yellows virus, TuYV) از ویروس های مهم در گیاهان زراعی هستند. این ویروس ها توسط شته ها به صورت گردشی- غیرتکثیری انتقال پیدا می کنند. طی سال های 1397 و 1398 تعداد 32 نمونه ی برگ کلزا و یک نمونه خردل وحشی از مزارع استان کرمانشاه جمع آوری شد. این نمونه ها با کیت تاس-الیزا DSMZ که چهار گونه پولروویروس شامل TuYV، Beet mild yellowing virus (BMYV)، Beet western yellows virus (BWYV) و Beet chlorosis virus (BChV) را شناسایی می کند، آزمایش شدند. در آزمون تاس-الیزا، هفت نمونه کلزا و نمونه خردل وحشی پاسخ مثبت نشان دادند. برای آزمون انتقال ویروس از Myzus persicae و Brevicoryne brassicae استفاده شد که در گیاهان کلزا و تربچه موفقیت آمیز بود ولی آلودگی به چغندرقند منتقل نگردید. در IC-RT-PCR با آغازگرهای اختصاصی، یک قطعه با اندازه 780 جفت باز از ژن کد کننده P0 از نمونه خردل وحشی و دو نمونه کلزا تکثیر گردید. توالی های نوکلیوتیدی جدایه های کلزا و خردل وحشی بسیار مشابه بودند (99٫4 درصد همسانی) و در جستجوی BLAST با توالی های نوکلیوتیدی جدایه های TuYV، که بسیاری از آن ها از استرالیا و از گیاهان مختلف مانند شنبلیله، کلزا، نخودفرنگی و نخود بودند، تا 97٫2 درصد شباهت داشتند. در تحلیل فیلوژنتیک توالی های نوکلیوتیدی ناحیه کدکننده P0، این دو جدایه به همراه سایر جدایه های TuYV در یک گروه قرار گرفته و از سایر پولروویروس ها مانند BMYV، BWYV و BChV متمایز بودند. در این پژوهش، شناسایی ویروس زردی شلغم در مزارع کلزای ایران بر اساس تعیین توالی نوکلیوتیدی ناحیه کدکننده P0 برای اولین بار در شهرستان کرمانشاه انجام گرفت.
    کلیدواژگان: پولروویروس، تاس-الیزا، IC-RT-PCR، انتقال پایا، کلزا
  • فرشته سعید سروبابایی، سعید عباسی*، روح الله شریفی، علی بهشتی آل آقا صفحات 37-51

    پاخوره گندم با عامل Gaeumannomyces tritici یکی از بیماری های مهم ریشه گندم در تمام جهان است. در این پژوهش، اثر ترکیبی عناصر غذایی و سویه بیوکنترلی Bacillus subtilis GB03 روی رشد گندم و درصد آلودگی ریشه ارزیابی شد. ابتدا، تجزیه خاک انجام شد و بر اساس نتایج آن و بررسی منابع، عناصر نیتروژن، فسفر، آهن، روی و مس در غلظت های مختلف مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش در شرایط گل خانه و به مدت 35 روز انجام شد. تیمار باکتری به صورت آغشته سازی بذر و خاک صورت گرفت. در این میان، فسفر بیش ترین اثر را در مهار بیماری ایفا نمود. افزایش کود سوپرفسفات تریپل، درصد آلودگی ریشه را تا 14/51 درصد کاهش داد. باکتری این اثر را تا 50/71 درصد افزایش داد؛ به نحوی که حتی در کم ترین سطح کود سبب مهار کامل علایم روی طوقه شد. نیتروژن در اولین سطح به کار رفته (50 میلی گرم اوره بر کیلوگرم خاک)، درصد آلودگی ریشه را 35 درصد کاهش داد. آهن اثر قابل توجه ای در مهار بیماری داشت و در اولین سطح به کار رفته، بیماری را از 5/60 درصد شاهد به 46 درصد کاهش داد. روی در سطح دوم و در تعامل با باکتری قادر بود علایم بیماری را به صورت معنی داری کاهش دهد. مس نیز قادر بود علایم بیماری را تا 4/18 درصد کاهش دهد و بیش ترین اثر بالاتر از سطح پنج میلی گرم بر کیلوگرم خاک دیده شد. مس اثر متقابل مثبتی با باکتری در بهبود صفات رشدی گندم داشت. در مجموع می توان گفت میزان اثر عناصر با فراهمی آن ها در خاک مرتبط بود.

    کلیدواژگان: باسیلوس، پاخوره، کنترل بیولوژیک، کود
  • قدیر نوری قنبلانی*، زهرا عابدی، لیلا متقی نیا، علیرضا نوری صفحات 53-67

    بید غلات، Sitotroga cerealella Olivier، گونه ای با پراکنش وسیع است که خسارت قابل ملاحظه ای در دانه های غلات ایجاد می کند. در این مطالعه، سمیت تدخینی (LC50, LC90) و تاثیر زیرکشندگی (LC25) اسانس های سه گیاه دارویی زیره سیاه، دارچین و نعناع فلفلی روی تخم و حشرات کامل این آفت مورد ارزیابی قرار گرفت. ترکیبات شیمیایی اسانس ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی شناسایی شد. ترکیبات مونوترپنی، اجزای شیمیایی اصلی اسانس های آزمایشی بودند. سمیت تدخینی اسانس نعناع فلفلی (با LC50 برابر 5/0 میکرولیتر بر لیتر هوا) در حشرات کامل بیش تر از اسانس های دارچین (با LC50 برابر 94/0 میکرولیتر بر لیتر هوا) و زیره سیاه (با LC50 برابر 42/2 میکرولیتر بر لیتر هوا) بود. همین روند در مورد تخم ها نیز مشاهده شد. سرعت حشره کشی اسانس های نعناع فلفلی (با LT50 برابر 05/8 ساعت) و دارچین (با LT50 برابر 68/9 ساعت) بیش تر از اسانس زیره سیاه (با LT50 برابر 78/14 ساعت) بود. نتایج آزمایش تاثیر زیرکشندگی نشان داد که دوره نشو و نمایی آفت در تیمارهای اسانس به طور معنی داری طولانی تر از شاهد بود. کم ترین زادآوری آفت در تیمار نعناع فلفلی مشاهده شد. هم چنین، اسانس های مورد مطالعه به طور معنی داری باعث کاهش نرخ خالص تولید مثل (R0)، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) و نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) آفت شدند. نتایج بررسی حاضر نشان داد که اسانس های مورد بررسی به ویژه اسانس نعناع فلفلی توانایی مطلوبی برای کنترل جمعیت S. cerealella دارند و می توان از آن ها در برنامه های مدیریت تلفیقی آفت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، اثر کشندگی، بید غلات، اجزای شیمیایی، ویژگی های زیستی
  • سمیه رنجبر، حسین اللهیاری*، خلیل طالبی جهرمی، احمد حیدری صفحات 69-80

    اسیدیته آب یک ویژگی مهم است که می تواند بر کارایی آفت کش ها تاثیر بگذارد. اسیدیته اسیدی یا قلیایی آب روی حلالیت، جذب، فعالیت زیستی یا هیدرولیز ملکول آفت کش اثر منفی دارد. اثر اسیدیته آب بر کارایی حشره کش ها در کنترل پوره سن دوم سفیدبالک پنبه Bemisia tabaci با استفاده از روش غوطه وری برگ تعیین شد. آزمایش با آب دیونیزه و استاندارد در چهار سطح اسیدیته 4، 6، 7 و 9 و سه حشره کش مالاتیون، استامی پرید و اسپیرومسیفن انجام شد. بر اساس مقادیر LC50 برآورد شده بین سمیت حشره کش ها در سطوح مختلف اسیدیته آب اختلاف معنی داری وجود داشت. کارایی آفت کش ها در اسیدیته 9 در مقایسه با 6 و 7 کمتر بود. نسبت دز کشنده LC50 آب استاندارد به آب دیونیزه برای مالاتیون در اسیدیته 6 و استامی پرید و اسپیرومسیفن در اسیدیته 7 تفاوت معنی دار آماری داشت. به عبارتی سمیت حشره کش ها در این اسیدیته ها، تحت تاثیر نوع آب قرار گرفت. عملکرد مالاتیون در اسیدیته 6 آب دیونیزه 82/2 بار بیشتر از آب استاندارد در همین سطح اسیدیته بود. برای استامی پرید در اسیدیته 7 آب دیونیزه، سمیت 55/2 برابر بیشتر از آب استاندارد مشاهده شد. نتایج همچنین مشخص نمود اسپیرومسیفن در آب دیونیزه با اسیدیته 7 و 6 به ترتیب 1/2 و 85/1 بار عملکرد بهتری در مقایسه با همین سطوح اسیدیته در آب استاندارد نشان داده است. نتایج کلی نشان داد آفت کش های مورد آزمایش در یک اسیدیته مشخص عملکرد مطلوب تری روی سفیدبالک پنبه داشته اند.

    کلیدواژگان: ویژگی کیفی، اسیدیته آب، آب دیونیزه و استاندارد، نسبت دز کشنده
  • زهرا اشجعی، رضا طلایی حسنلویی*، آیدا خرم نژاد، خلیل طالبی جهرمی صفحات 81-89

    هدف از این مطالعه، تعیین اثر برخی مواد افزودنی در بهبود ماندگاری و تعلیق پذیری فرمولاسیون پودر وتابل باکتری Bacillus thuringiensis (Bt) تهیه شده در آزمایشگاه و فرآورده های تجاری (A و B) بود. برای تهیه پودر وتابل بهینه از پودر خشک شده سوسپانسیون باکتری به همراه ساکارز، لاکتوز، آلجینات سدیم، فیبر نارگیل، سیلیکات آلومینیوم، در دو تیمار استفاده شد، که مبنای تفاوت دو تیمار سیلیکات آلومینیوم (فرمولاسیون بهینه شده 1) و فیبر نارگیل (فرمولاسیون بهینه شده2) قرار گرفت. حشره کشی پودر وتابل بهینه، روی لاروهای شب پره پشت الماسی، Plutella xylostella (L.) (Lep.: Plutellidae) مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی مقایسه ای ماندگاری، نشان دهنده تاثیر مثبت این مواد در حفظ انبارداری فرمولاسیون بود. میزان تعلیق پذیری فرمولاسیون تهیه شده، 70 درصد ثبت شد که در مقایسه با تعلیق-پذیری فرمولاسیون های تجاری A و B موجود در بازار، بطور معنی داری بالاتر بود. نتایج نشان داد که افزودن ساکارز در هر دو فرآورده موجب افزایش زهرآگینی (کاهش مقادیر (LC50 شد در حالی که فاکتور تعلیق-پذیری، بسته به نوع و ماهیت فرآورده متفاوت عمل کرد. در نهایت افزودن مواد همراه انتخابی ارزان قیمت و در دسترس، موجب بهبود ویژگی های فیزیکی و زیستی فرمولاسیون های باکتری Bt شد که این امر در توسعه استفاده از این آفت کش میکروبی تاثیر بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: پودر وتابل، بهینه سازی، فرمولاسیون، ساکارز، Plutella xylostella
  • سیما عسگری، محمد رحیمی*، محمدرضا یزدانی، محمدولی تقدسی صفحات 91-103

    گندم به عنوان مهم ترین محصول زراعی، دارای آفات بسیاری است که سن معمولی گندم یکی از آفات مهم گندم به شمار می رود. در این پژوهش، رابطه بین پارامترهای هواشناسی مانند دمای هوا ، بارش، باد و... با پارامترهای آفت سن گندم در شهرستان خرم دره زنجان در طول سالهای زراعی 91-1390 تا 97-1396 مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان داد که تاریخ آغاز ریزش آفت سن گندم همبستگی معنی داری در سطح 99درصد با شرایط دمایی پیش از ریزش آفت به ویژه در فصل زمستان، میزان جمعیت، تراکم سن مادر و پوره ها، همچنین اوج ریزش و زمان تخم ریزی دارد. لذا با افزایش دما شرایط برای تغذیه و تخم ریزی زودهنگام آفت مهیا گردیده و پوره های نسل جدید خسارات خود را به محصول وارد میکنند. در سال هایی که میزان دما در اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار بالا بوده و تعداد روزهای یخبندان سالانه و تعداد روزهای با یخبندان های شدید در فصل زمستان سال قبل کمتر باشد آفت به شدت طغیان می کند. وجود رابطه ی معنی دار بین تراکم آفت سن گندم با ویژگی های دما، بارش و سرعت باد و یخبندان در منطقه مورد مطالعه مشاهده شده است. همچنین بیشترین تاثیرپذیری آفت سن گندم از ویژگی های دمای فصل زمستان می باشد به طوری که با افزایش و کاهش دمای فصل زمستان ، فعالیت سن گندم کاهش یا افزایش می یابد و میزان طغیان یا خاموشی آن برای سال زراعی پیش رو مشخص می شود.

    کلیدواژگان: آفت سن، پارامترهای هواشناسی، خرم دره زنجان، شیوع آفت، محصول گندم
  • الهه واثقی خوندابی، پژمان خدایگان*، فرید بیکی فیروزجاهی صفحات 105-119

    به منظور بررسی عوامل باکتریایی ایجادکننده ی بیماری کله برگی کیوی در ایران نمونه برداری گسترده ای در دو سال متوالی از مناطق کیوی خیز استان های شمالی کشور انجام شد. از برگ درختان آلوده با علایم مختلف لکه زاویه ای قهوه ای رنگ، لکه ی سفید با حاشیه ی قهوه ای، لکه نارنجی رنگ و لکه ی آبسوخته با هاله ی زرد رنگ در اطراف آن، بیش از 400 جدایه باکتریایی جدا و خالص سازی گردید. پس از انجام آزمون بیماری زایی به روش های مختلف، 130 جدایه به عنوان بیمارگر شناسایی شد. سپس از میان آن ها، بیست و پنج جدایه مشکوک به جنس Pseudomonas بر اساس ویژگی های مورفولوژیکی نظیر رنگ و شکل کلنی انتخاب شده و مورد بررسی های فنوتیپی و مولکولی قرارگرفت. تمامی جدایه ها در آزمون القای واکنش فوق حساسیت در توتون و شمعدانی نتایج مثبت ولی در سایر آزمون های فنوتیپی و بیوشیمیایی نتایجی متفاوت نشان دادند. این نتایج نشان داد، نیمی از جدایه های مورد بررسی، بیشترین شباهت را به گونه ی P. syringae دارند. همچنین استفاده از دو جفت آغازگر اختصاصی طراحی شده بر اساس توالی rRNA (ITS) 16S-23S به نام PsaF1⁄R2 و PsaF3⁄R4، نشان داد که جدایه های 20،86،101،138،132،117،194 و 230 به پاتووار P. syringae pv. actinidiae تعلق دارند. بررسی ترادف توالی ژن rpoD در 17 جدایه ی دیگر و عدم شباهت آن با هیچ کدام از توالی های ژن rpoD، متعلق به گونه های موجود از جنس سودوموناس در بانک ژن نشان داد که احتمالا این جدایه ها گونه های ناشناخته ای از این جنس بوده که تعیین جایگاه دقیق تاکسونومیکی آن ها مستلزم بررسی های بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: کیوی، لکه برگی باکتریایی، سودوموناس، ایران
  • صفرعلی صفوی*، مظفر روستائی صفحات 121-134
    زنگ زرد گندم با عامل Puccinia striiformis f. sp. tritici یکی از مهمترین بیماری های گندم می باشدکه تولید گندم را در مناطق خنک تهدید می کند. در این مطالعه، پارامترهای مقاومت تدریجی (Slow rusting) شامل ضریب آلودگی (CI)، شدت نهایی بیماری (FRS)، مقدار نسبی سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (rAUDPC) و نرخ آلودگی ظاهری (r) برای 21 ژنوتیپ گندم دیم همراه با شاهد حساس ارزیابی شدند. این مطالعه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی آلاروق اردبیل تحت شرایط آلودگی طبیعی و مصنوعی انجام شد. آلودگی مصنوعی ژنوتیپ ها با استفاده از جمعیت نژادی زنگ زرد که دارای پرآزاری بر روی ژن های مقاومت مهم بود، انجام شد. واکنش گیاهچه ای نیز تحت شرایط مزرعه ای ارزیابی شد. نتایج ارزیابی ها برای پارامترهای مقاومت نشان داد که ارقام سرداری، اوحدی، هما همراه با رقم حساس بالاترین مقادیر FRS ، CI، r و rAUDPC را داشتند، و بنابراین به عنوان ارقام حساس گروه بندی شدند. شش رقم در هر دو مرحله گیاهچه ای و گیاه کامل مقاوم یا نیمه مقاوم بودند. دو رقم در مرحله گیاهچه ای مقاوم یا نیمه مقاوم و در مرحله گیاه کامل واکنش متوسط (MR, M) نشان دادند. نه رقم (شماره های 6، 9، 10، 12، 14، 15، 19، 20 و 21) در مرحله گیاهچه ای حساس ولی در مرحله گیاه کامل واکنش متوسط (MR, M, MS) نشان دادند. بنابراین، این ارقام با داشتن مقادیر پایین پارامترهای مختلف مقاومت به احتمال زیاد دارای درجات متفاوتی(سطح مطلوب تا متوسط) از مقاومت تدریجی یا HTAP (مقاومت غیر اختصاص- نژادی یا پایدار) می باشند. بقیه ارقام سطح پایینی از مقاومت تدریجی داشتند. ت
    کلیدواژگان: گندم دیم، مقاومت تدریجی، مقاومت گیاهچه ای، زنگ زرد، Puccinia striiformis f. sp. tritici
  • مجید محمدنژاد هاوستین، قدرت الله صباحی* صفحات 135-147

    شته جالیز Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae) یکی از مهم ترین آفات خیار است که مقاومت آن در برابر حشره کش ها باعث ایجاد مشکلات بسیاری در کنترل آن شده است. در این مطالعه ، حساسیت آفت به حشره کش های اسپیروتترامات و فلونیکامید برای دو جمعیت جمع آوری شده از کرج (استان البرز) و بیرجند (استان خراسان جنوبی)، ایران مورد بررسی قرار گرفت. آزمون های زیست سنجی به روش غوطه وری دیسک برگ انجام شد. مرگ و میر پس از 72 ساعت ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار Polo-Plus انجام شد. نتایج نشان داد که در جمعیت کرج و بیرجند، مقدار غلظت کشنده 50درصد برای اسپیروتترامات به ترتیب 81/52 و 35/33 میلی گرم ماده موثره بر لیتر و برای فلونیکامید نیز به ترتیب 78/6 و 7/3 میلی گرم ماده موثره بر لیتر بود. مقادیر نسبت LC50 برای اسپیروتترامات و فلونیکامید برای این جمعیت ها به ترتیب 633/1 و 829/1بود که بطور معنی داری متفاوت بودند. همچنین نتایج آزمایشات بیوشیمیایی مقاومت بالاتری را در جمعیت کرج نشان داد. آنزیم های مختلف درگیر در مقاومت شامل کربوکسیل استراز (ارزیابی شده توسط آلفا نفتیل استات و بتا نفتیل استات)، گلوتاتیون اس-ترانسفراز و مونواکسیژناز است. نسبت فعالیت آنزیم های فوق الذکر در جمعیت کرج به ترتیب 39/1 ، 29/1 ، 51/1 و 06/1 برابر بیشتر از جمعیت بیرجند بود. نتایج آنزیمی موازی با نتایج بدست آمده از آزمون های زیست سنجی بود. بنابراین، به نظر می رسد که هر سه سیستم آنزیمی در سم زدایی ترکیبات آزمایش شده نقش دارند.

    کلیدواژگان: شته جالیز، مقاومت، آنزیم های سم زدا، سم زدایی متابولیکی
  • حبیب الله بهلول زاده، حسین صارمی، محمد جوان نیکخواه، مریم فلاحی*، سید محمدباقر حسینی صفحات 149-159

    اعضای جنس Fusarium از بیمارگرهای مهم خاکزاد می باشند که سبب بروز خسارت جدی در تولید محصولات زراعی و باغی در دنیا می گردند. به منظور بررسی گونه های Fusarium آلوده کننده خاک های زراعی در مناطق بامیان و دایکندی با اقلیم نیمه صحرایی و مناطق قندهار و هلمند با اقلیم صحرایی افغانستان، نمونه برداری در سال های 1398-1397 صورت گرفت. برای جداسازی جدایه های Fusarium از نمونه های خاک، از محیط کشت اختصاصی PPA (Pepton PCNB Agar) استفاده شد. همچنین جهت شناسایی اولیه جدایه ها از ویژگی های ریخت شناختی براساس کشت جدایه ها روی محیط های کشت CLA، SNA و PDA استفاده شد. به منظور شناسایی مولکولی جدایه ها توالی یابی بر اساس ناحیه ی ژنی tef-1α صورت گرفت. در مجموع 134 جدایه Fusarium جداسازی گردید که در 11 گونه مختلف قرار گرفتند. به طوریکه حضور گونه های (FIESC) F. incarnatum-equiseti species complex (%28)، F. solani (%16)، F. acuminatum (%6)، F. verticillioides (%5)، F. oxysporum (%3)، F. coeruleum(%1) و F. compactum (%1) با فراوانی متفاوت در هر دو اقلیم مورد نمونه برداری ردیابی شد. گونهF. sambucinum (%1) در مناطقی که زمستان فوق العاده سرد و تابستان خشک داشتند و دارای اقلیم نیمه صحرایی بودند جداسازی گردید. درحالیکه گونه های F. proliferatum (%18)، F. culmorum (%13) و F. pseudograminearum (%1)، و در مناطقی که زمستان معتدل و تابستان فوق العاده گرم داشتند و دارای اقلیم صحرایی بودند جداسازی شدند. نتایج بدست آمده در این تحقیق در رابطه با پراکنش جغرافیایی گونه های مختلف Fusarium در افغانستان اطلاعات مفیدی در رابطه با مدیریت بهتر این بیمارگرهای خاکزاد در مزرعه در اختیار ما قرار می دهد.

    کلیدواژگان: Fusarium، اقلیم صحرایی، اقلیم نیمه صحرایی، شناسایی ریخت شناختی، tef-1α
|
  • Razieh Hassanzadeh, Najmeh Sahebzadeh *, Ali Alizadeh, Sara Ramroodi Pages 1-13
    The two-spotted spider mite (Tetranychus urticae) is one of important agricultural pests and its control is difficult due to pesticide resistance. Here, nanoformulations of hexythiazox, and diafenthiuron were synthesized, and their bioassays were performed on T.urticae comparing with thier conventional formulations. According to bioassays, LC50 of “hexythiazox and its nanoformulation”, and “diafenthiuron and its nanoformulation” were “188, and 87”, and “256 and 139” mg L-1, respectively. Evaluation of acaricidal performance of synthetic nanoformulations showed a significant reduction in the effective concentrations of pesticides to cause mite’s mortalities. Due to the efficiency of these nanoformulations in drop dwan of LC50, their physical properties were investigated by field-emission-scanning-electron microscope (FESEM), and infrared-spectroscopy (FTIR). Physical results showed that the nanoformulations had the size of 30 nm and the main groups were observed in the peak of nanoparticles and pesticides in the final peak of nanopesticides. Evaluation of the acaricidal effects of nanoformulations showed a significant reduction in the effective dose of pesticides to cause mite mortality. The results showed that nanohexythiazox and nanodiafenthiuron could be used effectively for controlling T.urticae. The results of the release of nanoformulations showed their controllable performance to prevent the loss of the pesticide active ingredient and delivery to the target-site. The activity of esterase, glutathione S-transferase, and acetylcholinesterase indicates the ability of nanopesticides to cause physiological disorders in two-spotted spider mite. Therefore, it is predicted that due to the instantaneous effect of nanopesticide, the harmful effects on non-target organisms, consequence pesticide spraying, and environmental pollution could be reduced.
    Keywords: Acetylcholinesterase, bioassay, Controlled Release, Nanoformulation, Physiological Disorder
  • Sudabe Amini, Jamasb Nozari *, Reza Hosseini Pages 15-23
    Bark beetles as one of the most important pest group attacked to weak trees in forests and urban trees. Ulmus minor considers as an important host plant for bark beetles. This group of beetles feed on Phloem and transmit the pathogen of Dutch elm disease that cause high damage in Ulmus trees. The first and the most important step in preventing damage and bark beetles management is accurate identification of bark beetles. Because of small size and similarity in morphological characters of bark beetles, identification of this group is difficult and time consuming. In this study a DNA-based method barcoding was used to identify six bark beetles species that collected on Ulmus minor through sequencing 580bp of cytochrome oxidase one genome by using A2411 and C-N-J1718 universal primers. Obtained sequences were analyzed by MEGA ver.0 software. The results showed that the mean of interspecies nucleotide variation is 1.9% more than intraspecific variation 0.03% which confirmed DNA barcoding rule. The result showed that specimen identified in species level which proved DNA barcoding as a reliable tool to identify Ulmus bark beetles species.
    Keywords: Bark beetle, Cytochrome oxidase I, DNA barcoding, Ulmus minor
  • Rahele Amini, Hadi Khateri *, Nahid Moarrefzadeh Pages 25-36
    Members of the genus Polerovirus, including Turnip yellows virus (TuYV), are important viruses on field crops. They are being transmitted by aphids in a circulative non-propagative manner. During 2018 and 2019, 32 leaf samples from rapeseed (Brassica napus) and one sample from wild mustard (Sinapis arvensis) were collected in Kermanshah Province, Iran. The samples were tested by a TAS-ELISA kit (DSMZ) that detects four poleroviruses including TuYV, Beet mild yellowing virus (BMYV), Beet western yellows virus (BWYV) and Beet chlorosis virus (BChV). A positive reaction was observed for the wild mustard and seven rapeseed samples. Myzus persicae and Brevicoryne brassicae were used for virus transmission. The virus was successfully transmitted by the aphids to rapeseed and radish but not to sugar beet plants. In IC-RT-PCR using a specific primer pair, a 780 bp fragment was amplified from wild mustard and two rapeseed samples. The two nucleotide sequences from rapeseed and wild mustard had 99.4% identity to each other and showed up to 97.2% similarity to TuYV isolates previously deposited in GenBank from fenugreek, rapeseed, pea and chickpea plants in Australia. In phylogenetic analysis based on the nucleotide sequences of ORF0, two Iranian isolates of TuYV were placed in the same clade with other TuYV isolates and were distinct from other poleroviruses such as BMYV, BWYV and BChV. In this study, for the first time in Kermanshah Province, TuYV was identified in Iranian rapeseed fields based on nucleotide sequencing of the P0 coding region.
    Keywords: TAS-ELISA, IC-RT-PCR, Persistent Transmission, rapeseed
  • Fereshteh Saeed Sarvbabaei, Saeed Abbasi *, Rouhallah Sharifi, Ali Beheshti Al Agha Pages 37-51

    Take-all disease caused by Gaeumannomyces tritici is an important crown and root rot disease of wheat throughout the world. In this work, a combination of fertilizers and Bacillus subtilis GB03 were examined on wheat growth and percentage of the infected root. Soil physical and chemical properties have been analyzed in the first step. Different concentrations of nitrogen, phosphorous, Fe, Zn, and Cu have been selected based on soil analysis data and literature review. The effect of combining bacteria and fertilizers was tested in a greenhouse for 35 days. The bacteria was applied as seed bacterization and post-planting drench. Among fertilizers, Phosphorus showed the greatest effect on control of this disease. Triple superphosphate linearly reduced the percentage of root infection to 51.14%. Bacteria enhanced inhibition activity of phosphorus by 71.50%; so that the symptoms on crown have been eliminated even at the lowest levels of fertilizer (25 mg per kg of soil). The lowest level of Nitrogen (50 mg urea/Kg of soil) reduced root infection percent up to 35%. Iron fertilizer had an outstanding effect on disease inhibition and reduced the disease from 60.5 to 46% in its lowest level (1.3 mg/Kg of soil). A combination of bacteria and the second level of Zn concentration decreased disease symptoms, significantly. Cu fertilizer decreased disease symptoms to 18.4%. Its effect was significant in more than 5 mg/Kg of soil. This fertilizer improved growth factors in combination with bacteria. In conclusion, the effect of nutrients was dependent on their availability in tested soil.

    Keywords: Bacillus subtilis, Biological control. Fertilizer, take-all
  • Gadir Nouri Ganbalani *, Zahra Abedi, Leila Mottaghinia, Alireza Nouri Pages 53-67

    Sitotroga cerealella Olivier, is a species with worldwide distribution, which causes substantial damage to the grain kernels. In the present study, fumigant toxicity (LC50 and LC90) and sublethal effects (LC25) of the essential oils of three medicinal plants including black cumin, cinnamon, and peppermint were evaluated against the eggs and adults of this pest. The chemical constituents of the essential oils were detected by gas chromatography-mass spectrometry. Monoterpenes were the main chemical compounds of the tested essential oils. Fumigant toxicity of peppermint (LC50: 0.5 µl/l air) essential oil against the adults was higher than cinnamon (LC50: 0.94 µl/l air) and black cumin (LC50: 2.42 µl/l air) essential oils. The same trend was also observed against the eggs. The speed of mortality for peppermint (LT50: 8.05 h) and cinnamon (LT50: 9.68 h) essential oils were higher than black cumin (LT50: 14.78 h) essential oil. Results of the experiment of sublethal effects showed that the developmental time of the pest on the essential oils treatments were significantly longer than on control. The lowest fecundity of the pest was observed on peppermint treatment. Furthermore, the tested essential oils significantly reduced the net reproductive rate (R0), intrinsic rate of natural increase (rm), and finite rate of increase (λ) of the pest. The results of this study showed that the tested essential oils, especially the essential oil of peppermint have a suitable potential for decreasing the population of S. cerealella and they can be used in the IPM programs of the pest.

    Keywords: Essential oils, lethal effect, Grain moth, chemical constituents, Biological traits
  • Somayeh Ranjbar, Hossein Allahyari *, Khalil Telebi Jahromi, Ahmad Heidar Pages 69-80

    Water acidity is an important property that can influence the performance of pesticides Acidic or alkaline water pH can negatively influence the solubility, uptake, biological activity and hydrolysis of the pesticide molecule. The effect of water pH on the efficacy of insecticides on second instar nymph of Bemisia tabaci was determined by leaf dip method. The experiment was conducted with deionized and standard water at 4 pH levels 4, 6, 7, 9 and three insecticides as malathion, acetamiprid and spiromesifen. Based on LC50 values, there was a significant difference between the toxicity of insecticides at different pH levels. All pesticides were less effective at pH 9 compared to other pH levels. The lethal dose ratio LC50 of standard to deionized water for malathion at pH 6, acetamiprid and spiromesifen at pH 7 was statistically different. The toxicity of insecticides was affected by water type at the mentioned pH levels. Malathion performance in deionized water at pH 6 was 2.82 times higher than standard at the same pH. For acetamiprid was observed that toxicity in deionized water at pH 7 was 2.55 fold more than standard. The results also revealed that spiromesifen in deionized water with pH 7 and 6 has exhibited 2.1 and 1.85 times better efficacy compared to the same pH levels in standard D. Overall, this study showed that experimental insecticides in a specific pH have a relevant effect on Bemisia tabaci.

    Keywords: water quality factor, water pH, deionized, standard water, lethal dose ratio
  • Zahra Ashjaei, Reza Talaei Hassanloui *, Ayda Khorramnejad, Khalil Talebi Jahromi Pages 81-89

    The purpose of this study was to determine the effect of some additives on stability and suspensibility of wettable powder (WP) formulation of Bacillus thuringiensis (Bt) in laboratory products (optimized formulation) and commercial formulations. For preparation of optimized formulation; sucrose, lactose, sodium alginate, coconut fiber and aluminum silicate were added to the dried powder of bacterial product in two different treatments; which were different in aluminum silicate (optimized formulation 1) and coconut fiber (optimized formulation 2). The efficacy and toxicity of wettable powders were tested on diamondback moth, Plutella xylostella (L.) (Lep.: Plutellidae) larvae. The results of various tests for stability showed that the additives had positive effects on the storage life of the optimized formulation. The suspensibility of the optimized formulations (70%) was significantly higher than those of the commercial formulations. Our results showed that adding sucrose in both commercial products caused an increase in toxicity (lower LC50s), whereas, the suspensibility parameter varied depending on the type and feature of the products. In conclusion, selecting low-cost and available additives would improve the physical and biological characteristics of Bt formulations, which has a significant effect on the development and application of biopesticides.

    Keywords: Wettable powder, Optimization, Sucrose, Formulation, Plutella xylostella
  • Sima Asgari, Mohammad Rahimi *, Mohammadreza Yazdani, Mohammad Vali Taghaddosi Pages 91-103

    Wheat as the most important crop has invaded by many pests. The sunn pest is one of the most important pests of wheat. In this study, the relationship between meteorological parameters including temperature, precipitation, wind, etc with the sunn pest have been invistaged in Khorramdareh (Zanjan province of Iran) during the growing seasons of 2012-2013 to 2018-2019 years. The results showed that there was a highly significant correlation between the date of onset of slaughter of sunn pest with temperature of pre-emergence period especially in winter, population density, maternal age, nymphs, as well as peak height and spawning time. The sunn pest outbreaks are more likely occurs with increasing temperature, therefore conditions are provided for feeding and early oviposition of the pest, in years with higher temperature in the late winter and early spring and lower number of annual frosty days and extreme frost in winter. The results of this research indicated that there was a significant relationship between the pest density and temperature, precipitation, and wind velocity. The most impacted parameters on the sunn pest is the winter temperature, so that by increasing and decreasing the amount of this meteorological parameter sunn pest increases or decreases and its outbreak or blackout occurs accordingly in the upcoming year.

    Keywords: Sunn pest, meteorological parameters, Khoramdarah Zanjan, Pest outbreak, Wheat crop
  • Elahe Vaseghi Khoondabi, Pejman Khodaygan *, Farid Beiki Firouzjahi Pages 105-119

    In order to investigate the bacterial agents causing kiwifruit leaf spot disease in Iran, sampling performed in two consecutive years from the kiwifruit growing areas in the northern provinces. More than 400 bacterial strains isolated from the leaves of infected trees with various signs of leaf spot like brown angular spot, white spot with brown border, orange color spot and water soaking spot with yellow penumbra. 130 strains identified as pathogenic factors in different pathogenicity test. Among them, 25 strains were suspicious to have the Pseudomonas genus according to morphological properties such as color and shape of the colonis and studed from the phenotypic and molecular view point. All the strains had positive result through the hypersensitive reaction test in tobacco and geranium leaves, but during other phenotypic and molecular tests, they had different results. These tests proved that half of the strains in this study have the most similarity to P. syringae. Using two pairs of specific primers that designed based on the 16S-23S rRNA (ITS) sequence, by the name of PsaF1⁄R2 and PsaF3⁄R4, made it clear that strains: 20, 86, 101, 138, 132, 117, 194 and 230, are belonging to P. syringae pv. actinidiae. This experience that rpoD gene sequence of other 17 strains and its dissimilarity to any of the rpoD gene sequences, belonged to the species of genus Pseudomonas in the genebank, proves that these strains are unknown species of Pseudomonas, makes it necessary that determind the taxonomic status of these strains further investigations are required.

    Keywords: Kiwifruit, Bacterial leaf spot, Pseudomonas, Iran
  • Safar Ali Safavi *, Mozaffar Roustaei Pages 121-134
    Yellow rust caused by Puccinia striiformis f. sp. tritici is an important disease that threatens wheat production in cool environments. Slow rusting parameters including final rust severity (FRS), apparent infection rate (r), relative area under disease progress curve (rAUDPC), and coefficient of infection (CI) were evaluated in a set of twenty-one dryland wheat genotypes along with susceptible control in 2017 and 2018 growing seasons. This study was conducted in field plots at Ardabil and Agricultural Research Stations under natural and artificial infection conditions. Artificial inoculation was carried out by yellow rust inoculum having virulent genes against importance resistance genes. Seedling reaction was also evaluated under field conditions. Results of evaluations for resistance parameters showed that cultivars Sardari, Ohadi, Homa along with susceptible check had the highest values of FRS, CI, r and rAUDPC, therefore were mined as susceptible cultivars. Six cultivars were resistant or moderately resistant at both seedling and adult plant stages, two cultivars showed resistant or moderately resistant reactions at seedling, but moderate or moderately susceptible reactions at adult plant stage. Nine cultivars (entries; 6, 9, 10, 12, 14, 15, 19, 20 and 21) were susceptible at the seedling and had moderate (MR, M or MS) reactions at adult plant stages. Accordingly, these cultivars with low level of different parameters supposed to be having gene/s for varying degrees (good or moderate level) of slow rusting resistance or high temperature adult plant (HTAP) resistance. The remaining cultivars/lines had low level slow rusting resistance.
    Keywords: Dryland wheat, Slow rusting resistance, seedling resistance, yellow rust, Puccinia striiformis f. sp. tritici
  • Majid Mohammad Nejad Havestin, Qodratollah Sabahi * Pages 135-147

    Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae) is one of the most important pests of cucumber and its resistance to insecticides has caused many problems in controlling measures. Collecting fundamental data by using bioassay and biochemical tests is essential for pest resistance management. In this study, the susceptibility of the pest to the insecticides; spirotetramat and flonicamid was investigated for two populations collected from Karaj (Alborz Province) and Birjand (South Khorasan Province), Iran. Bioassay tests were conducted by leaf disk immersion method. Mortality was recorded after 72 hours. The data analysis was performed by Polo-Plus software. Results showed that in Karaj and Birjand populations, the LC50 values for spirotetramat were 52.81 and 33.35 mg. a.i /L, respectively, and for flonicamid were 6.78 and 3.7 mg. a.i/L, respectively. The LC50 Ratio values for spirotetramat and flonicamid were 1.633 and 1.829 for those populations, respectively which were significantly different. Also results of biochemical tests showed higher resistance in Karaj population. Different enzymes involved in resistance include carboxyl esterase (evaluated by α-naphthyl acetate and ß-naphthyl acetate substrate), glutathione S-transferase and monooxygenase. The activity ratios of above-mentioned enzymes in Karaj population were 1.39، 1.29، 1.51 and 1.06 times higher than those in Birjand population, respectively. The enzymatic results were parallel with the results obtained from the bioassay tests. Therefore, it seems that all three enzymatic systems are involved in detoxifying of the tested compounds.

    Keywords: Melon aphid, Resistance, Detoxifying enzymes, Metabolic detoxification
  • Habibullah Bahlolzada, Hossein Saremi, Mohammad Javan Nikkhah, Maryam Fallahi *, Seyed MohammadBagher Hosseini Pages 149-159

    The members of Fusarium is one of the important causal egent of soil borne diseases which cause serious damage in the agricultural and horticultural crops in the world. In order to investigate Fusarium destributions in agricultural soils in the Bamyan and Daikundi with semi desert climates, Kandahar and Helmand with desert climates, sampling was performed in Afghanistan in 2018-2019. The PPA medium (Pepton PCNB Agar) was used for Fusarium isolations. For morphological characterisation, pure cultures were transferred to CLA (Carnation Leaf-piece Agar), SNA (Synthetic Nutrient Agar ) and PDA (Potato Dextrose Agar) mediums and gene sequencing of tef-lα regions were performed for molecular identification. Totally 134 Fusarium isolates were obtained and grouped in 11 different species. The presence of F. incarnatum-equiseti species complex (FIESC) (28%), F. solani (16%), F. acuminatum (6%), F.verticillioides (5%), F. oxysporum (3%), F. coeruleum (1%) and F. compactum (1%) with different frequency were detected in both regions of the sampling areas. F. sambucinum (1%) was detected in semi-desert climates (Bamyan and Daikundi provinces), While F. proliferatum (18%), F. culmorum (13%) and F. Pseudograminearum (1%) were isolated and identified in areas with desert climates (Helmand and Kandahar provinces). The results this study, geographical distribution of various species of Fusarium in Afghanistan, provide useful information about management of soil borne Fusarium pathogens.

    Keywords: Fusarium, Desert climate, Semi desert climate, morphological identification, tef-1α