فهرست مطالب

دانش سرمایه گذاری - پیاپی 39 (پاییز 1400)

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 39 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 29
|
  • فرشید فریدونی، رویا دارابی*، علی اصغر انوری رستمی صفحات 1-28
    پدیده هموارسازی سود مقوله ای مشترک در مرز دانش حسابداری و امور مالی است. یکی از انگیزه های شرکت ها برای هموار کردن سود حداقل نمودن تاثیر مالیات در طول زمان می باشد. یکی از مسایلی که در تحلیل عوامل موثر بر هموارسازی سود نقش دارد، معیار مناسب جهت تشخیص هموارسازی سود است. در این پژوهش به تحلیل مقایسه ای مدل هموارسازی سود TZ, JONES پرداخته شد. هدف این پژوهش این است که آیا از دیدگاه نظارتی و عملکرد با کاربرد روش های متغیر گزینی ریلف و لارس تفاوتی بین شاخص های هموارسازی سود وجود دارد یا خیر؟ این پژوهش با استفاده از اطلاعات 150شرکت طی 7 سال مالی (دوره 1390 الی 1396) در بورس اوراق بهادار تهران به مقایسه تاثیر معیارهای نظارتی و عملکردی بر دو شاخص هموارسازی سود پرداخته است. از جنبه نوآوری این پژوهش می توان به استفاده از معیارهای نظارتی (حاکمیت شرکتی، حسابرسی داخلی و کمیته حسابرسی) و معیارهای عملکرد (بازده دارایی، بازده سهام، بازده حقوق صاحبان سهام، وجه نقد عملیاتی، نسبت قیمت به سود هر سهم، بازده فروش) به طور هم زمان اشاره کرد؛ و همچنین برای اولین بار با روش های هوش مصنوعی اقدام به تحلیل مقایسه ای شاخص های هموارسازی سود شده است. نتایج نشان می دهد که عوامل عملکردی با روش ریلف و لارس نسبت به معیارهای نظارتی بر دو شاخص tz و Jones تاثیربالاتری دارد. به طورکلی می توان نتیجه گرفت که با تغییر شاخص هموارسازی سود و روش متغیر گزینی تفاوت چندانی در میزان تاثیر شاخص های تاثیرگذار ایجاد نشده است، هرچند که با تغییر روش میزان تاثیر ریز شاخص های تاثیرگذار تغییر ناچیزی دارند.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود، معیارهای نظارتی و عملکرد، رویکرد متغیر گزینی هوش مصنوعی
  • احمد گودرزی*، پویا گورانی صفحات 29-50

    سرمایه گذاران برای افزایش بازدهی خود نیازمند آنند که از همه اطلاعات گذشته و حال برای انتخاب سهام و روند آن در آینده استفاده نمایند که بدین منظور از تحلیل های بنیادی و تکنیکی استفاده می نمایند. در این مقاله ارتباط رتبه بندی عوامل مدل CANSLIM مدل ترکیبی بنیادی- تکنیکی با روش تصمیم گیری چند شاخصه ای فازی با بازده سهام با استفاده از مدلهای اقتصاد سنجی مورد آزمون قرار گرفته است. متغیرهای مدل CANSLIM شامل درصد تغییرات سود فصلی، درصد تغییرات سود سالانه، قیمت بالای جدید، میزان شناوری سهام، پیشرو بودن، حمایت سرمایه گذاران نهادی و جهت بازار (تغییرات شاخص کل) است. سهام شرکتها براساس معیارهای کانسلیم با مدل AHPF- وزن دهی و با تکنیک TOPSIS بصورت سالانه رتبه بندی شده و کارایی آن براساس بازدهی، سنجیده شده است. برای انجام تحقیق 73 شرکت درطی سالهای 1389- 1396 مورد مطالعه قرار گرفته است. برای تحلیل از روش تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغییره استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان از تاثیر مستقیم رتبه بندی عوامل : درصد تغییرات سود فصلی، درصد تغییرات سود سالانه، پیشرو بودن صنعت شرکت و سهام شناور آزاد، مدل کانسلیم بر بازده سهام بوده است.

    کلیدواژگان: تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکی، تصمیم گیری چند شاخصه ای فازی، کانسلیم، Fuzzy-AHP
  • لیلا براتی، علیرضا حیدرزاده هنزائی* صفحات 51-68
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر هموارسازی سود و شفافیت اطلاعات مالی بر ریسک سقوط قیمت سهام است. به منظور اندازه‎‎گیری شاخص شفافیت اطلاعات مالی از مطالعات دانلسون و همکاران (2010) و لن و همکاران (2012)، جهت ارزیابی ریسک سقوط قیمت سهام از مدل هاتن و همکاران (2014) و برای سنجش متغیر هموارسازی سود از پژوهش‎های توکر و زاروین (2006) و چن و همکاران (2012) و از طریق بررسی همبستگی بین تغییرات اقلام تعهدی اختیاری (غیرعادی) و تغییرات سودهای از پیش مدیریت‎شده استفاده شده است. تعداد 196 شرکت پذیرفته‎شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی شش ساله از 1391 تا 1396 طبق شرایط غربال جامعه انتخاب شده اند و در نتیجه تعداد 1176 مشاهده شرکت-سال در تحلیل‎های آماری منظور شده‎اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که هموارسازی سود بر ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر معنادار و مثبت، شفافیت اطلاعات مالی بر ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر معنادار و منفی دارند. در واقع با افزایش عدم شفافیت اطلاعاتی در گزارشگری مالی، ریسک سقوط قیمت سهام افزایش می‎یابد. همچنین مدیرانی که تمایل به هموارسازی سود و ایجاد یک جریان با ثبات‎تر به منظور پشتیبانی از سطح سود پرداختی بالاتر دارند، بیشتر در معرض ریسک سقوط قیمت سهام قرار دارند. اندازه شرکت، اهرم مالی و سهامداران نهادی بر ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر معنادار و معکوس دارند و سن شرکت بر ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر مستقیم و معناداری دارد؛ البته ارزش بازار به ارزش دفتری و تغییرات فروش تاثیر معناداری بر ریسک سقوط قیمت سهام ندارند.
    کلیدواژگان: شفافیت اطلاعات مالی، هموارسازی سود، ریسک سقوط قیمت سهام
  • حسنا قهرمانی صغیر، فاطمه صراف*، رویا دارابی صفحات 69-84

    قابلیت خواندن و دریافت سریع پیام از گزارشهای مالی یکی از ویژگی های اساسی گزارش ها در سودمندی تصمیم گیری توسط استفاده-کنندگان می باشد در این راستا گزارش هیات مدیره یکی از افشاهای اختیاری شرکت بوده که در تصمیم گیری و عکس العمل سرمایه گذاران نقش بسزایی دارد. در این تحقیق نیز خوانایی گزارش هیات مدیره مورد بررسی و آزمون قرار گرفته است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر عوامل راهبردی و حاکمیت شرکتی در میزان قابلیت درک و خوانایی افشاءهای اختیاری مدیر می باشد. شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شده و روش نمونه گیری حذف سیستماتیک و نمونه مورد مطالعه 159 شرکت طی سالهای 92-96 می باشد روش پژوهش توصیفی - همبستگی و از نظر متغیرها علی - همبستگی می باشدبرای آزمون فرضیه ها روش رگرسیونی چند متغیره و داده های تابلویی ثابت استفاده شده است. در نتایج به دست آمده، ارتباط معنی دار بین عوامل حاکمیت شرکتی به غیر از دانش مالی، با خوانایی گزارش هیات مدیره تایید گردید و در نتیجه می توان عوامل نظام راهبری شرکت را در قابلیت خواندن گزارش های هیات مدیره موثر دانست و بیان نمود که با قویتر شدن حاکمیت شرکتی اطلاعات افشا شده خوانایی بیشتری داشته و کیفیت افشاهای اختیاری افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: خوانایی گزارش هیات مدیره، حاکمیت شرکتی، افشای اختیاری، بورس اوراق بهادار تهران
  • حسین راد کفترودی، محمدحسن قلی زاده*، مهدی فدایی اشکیکی صفحات 85-102
    هدف از انجام این تحقیق مدیریت ریسک نامطلوب و ریسک مطلوب با نرخ ارز و قیمت سهام می باشد. این تحقیق از لحاظ ماهیت از نوع توصیفی و از لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری تحقیق ، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه مورد نظر شرکت های پذیرفته شده در صنایع سیمان و دارویی هستند که داده های مورد نیاز تحقیق از آن ها قابل استخراج است. دوره زمانی تحقیق، از سال 1391 تا سال 1396 می باشد. این تحقیق دارای مدلی نظری است و برای آزمون فرضیه ها از مدل خود رگرسیون برداری استفاده گردید.در صنعت سیمان متغیر نرخ ارز با ترکیب ریسک نامطلوب و ریسک مطلوب ایجاد همبستگی می کند. اما متغیر قیمت سهام این قابلیت را ندارد.همچنین در صنعت دارویی متغیر نرخ ارز با ترکیب ریسک نامطلوب و ریسک مطلوب ایجاد همبستگی می کند. اما متغیر قیمت سهام این قابلیت را ندارد.
    کلیدواژگان: ریسک نامطلوب، ریسک مطلوب، نرخ ارز، قیمت سهام، مدل خود رگرسیون برداری
  • رضا راعی، اعظم هنردوست*، عزت الله عباسیان صفحات 103-122
    یکی از مهم ترین روش های سنجش ریسک بازار استفاده از روش ارزش در معرض ریسک می باشد که نهادهای مالی نظیر بانک ها، بیمه ها و صندوق های سرمایه گذاری به طور گسترده ای از آن ها استفاده می نمایند. با مطرح شدن انتقادات معیار ارزش در معرض ریسک که در راس آن ها عدم تامین ویژگی زیر جمع پذیری است؛ تحقیقات به بررسی سنجه ارزش در معرض ریسک دنباله معطوف گردید و این سنجه در کمیته بازل در بانکداری و سیستم های توانگری مالیII اروپا و توانگری مالی سوییس در صنعت بیمه مورد استفاده قرار گرفت؛ لذا در این پژوهش از این معیار جهت سنجش ریسک بازار سهام استفاده خواهد شد. با توجه به اینکه افق زمانی ریسک های یک بیمه گر بر خلاف بانک ها سالانه می باشد؛ لذا برای محاسبه ارزش در معرض ریسک دنباله از دو متد رویکرد واریانس-کوواریانس با بکارگیری مدل گارچ نمایی-ماشین فوق یادگیری برای پیش بینی نوسانات و استفاده از قاعده جذر زمان؛ و مدل شبیه سازی تاریخی با داده های فیلتر شده استفاده شده است. نتایج با استفاده از بازده های روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1388 تا 1396 حاکی از دقت بیشتر مدل گارچ نمایی-ماشین فوق یادگیری و بکارگیری قاعده جذر زمان می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک دنباله، ریسک بازار سهام، سنجش ریسک سالانه، شبیه سازی تاریخی با داده های فیلتر شده، مدل گارچ نمایی-ماشین فوق یادگیری
  • هایده عرفانی، علی رحمانی*، علیرضا حیدرزاده هنزائی صفحات 123-142
    در این پژوهش به تاثیر عدم شفافیت مالی بر تاخیر واکنش قیمت سهام بانک ها و شرکت های پذیرفته شده در بازار سرمایه ایران (بورس اوراق بهادار تهران وفرابورس ایران) پرداخته شده است. متغیر اصلی عدم شفافیت است که براساس شکاف قیمتی پیشنهاد خرید و فروش می باشد و برای محاسبه تاخیر واکنش قیمتی از مدل هو و ماسکویتز (2005) استفاده شد. همچنین با توجه به اهمیت شرایط اقتصادی، تاثیر دوره های رونق و رکود بر رابطه مذکور نیز مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه پژوهش شامل بانکهای بازار سرمایه و شرکت هایی با ارزش بازار حداقل برابر 25 درصد میانگین ارزش بازار بانک ها است و دوره زمانی آن از ابتدای سال 1388 تا انتهای شهریور 1395 در نظر گرفته شده است. فرضیه ها با استفاده از داده های تابلویی آزمون گردیدند که نتایج بدست آمده نشان می دهد که بین تاخیر واکنش قیمتی و شکاف قیمتی رابطه معنی داری وجود دارد و تاثیر عدم شفافیت بر تاخیر واکنش قیمتی مورد تایید قرار می گیرد. همچنین نتایج نشان می دهد که بین تاخیر واکنش قیمتی سهام بانک ها و سایر شرکت ها تفاوت معنی داری وجود نداشته ولی بین شرایط اقتصادی و تاخیر واکنش قیمتی رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شکاف قیمتی، تاخیرواکنش قیمت، شفافیت مالی، بازار سرمایه ایران، بانک ها
  • محمد روزبه، عبدالله رجبی خانقاه*، حمیدرضا کردلوئی صفحات 143-159

    شرکت ها عموما از دو نوع استراتژی تهاجمی و تدافعی استفاده می نمایند، مدیران شرکت های تهاجمی تمایل به نگهداشت اخبار بد داشته و لذا سطح عدم تقارن اطلاعاتی در این شرکت بالاتر از شرکت های تدافعی بوده و ریسک شکست قیمت سهام و ارزش گذاری بالای حقوق صاحبان سهام بیشتر است. لذا هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه استراتژی های تجاری با ارزش گذاری بالای حقوق صاحبان سهام و ریسک شکست قیمت سهام با توجه به نقش میانجی نوع مالکیت شرکت ها می باشد. در این راستا از اطلاعات مالی 91 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار که 14 شرکت دارای مالکیت نهادی و 77 شرکت دارای مالکیت شرکتی می باشند در طی دوره 1391 تا 1396 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که استراتژی تجاری تهاجمی دارای رابطه مثبت و معناداری با ارزش گذاری بالای حقوق صاحبان سهام و ریسک شکست قیمت سهام می باشد و این رابطه ها تحت تاثیر نوع مالکیت شرکت ها قرار نگرفته است، و در شرکت های دارای استراتژی تجاری تهاجمی، ریسک شکست قیمت سهام و ارزش گذاری بالای حقوق صاحبان سهام بیشتر است.

    کلیدواژگان: استراتژی های تجاری، ارزش گذاری بالای حقوق صاحبان سهام، ریسک شکست قیمت سهام، نقش میانجی نوع مالکیت شرکت ها
  • بیژن نصرتی برندق، عباس طلوعی اشلقی*، احسان ساده، زین العابدین امینی سابق صفحات 161-188
    هدف این مقاله طراحی مدل تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط، می باشد. آن چه این مقاله را از سایر مقالات در حوزه تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط متمایز می کند شناسایی معیار های تامین مالی با روش غربالگری فازی، بررسی ارتباطات و وزن-دهی به این معیار ها با استفاده از مدل آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری مبتنی بر فرآیند تحلیل شبکه ای (دنپ)، است. جامعه و نمونه تحقیق 23 نفر از کارشناسان ارشد صنایع کوچک و متوسط، مدیران ارشد بانک ها و اساتید دانشگاهی آشنا با مفاهیم تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط می باشند. نتایج مقاله حاکی از آن است که هشت بعد و بیست معیار با روش غربالگری فازی و نظر خبرگان شناسایی شدند. همچنین نتایج حاصل از تکنیک دنپ نشان داد، جذب عضو جدید مهم ترین معیار تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط و نرخ وام از محل وکالتی و مالکانه بانک ها رتبه دوم را کسب نمودند و بقیه معیارها نیز وزن دهی و رتبه بندی شدند. نتایج حاصل از بررسی روابط علی - معلولی معیارها نشان داد، تجدید ارزیابی دارایی ها اثرگذارترین معیار و نرخ رشد وام بانکی اثرپذیرترین معیار در تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط شناخته شدند. نتایج مقاله حاضر می تواند منجر به بهبود تصمیم سازی و تصمیم گیری در بهبود عملکرد مالی، راه های تامین مالی بهینه را در جهت توسعه اقتصاد کشور و رشد این بنگاه ها در اختیار خبرگان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تامین مالی، بنگاه های کوچک و متوسط، روش غربالگری فازی، آزمایشگاه ارزیابی و آزمون تصمیم گیری بر پایه فرآیند تحلیل شبکه ای (دنپ)
  • احسان عسکری فیروزجایی، فریدون رهنمای رودپشتی* صفحات 189-225
    پس از بحران مالی سال 2009 - 2007 میلادی، تنظیم و نظارت بر بخش مالی، در ابعاد مختلف دستخوش تغییرات گسترده قرار گرفته و سختگیرانه شده است. موسسات مالی که تا زمان بحران تحت نظارت نبودند، اکنون تحت تنظیم و نظارت قرار دارند و آنهایی که تحت نظارت بودند، ملزم به تطابق با قوانین و مقررات سختگیرانه شده‏اند. این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر طراحی الگوی نظارت و تنظیم مقررات بازارهای مالی با رویکرد فراترکیب پرداخته است. در پژوهش حاضر جهت بررسی سوالات از روش فراترکیب استفاده شده است. از آن جایی که مقررات بازارهای مالی موضوعی بااهمیت است، مقالات گسترده ای در این زمینه وجود دارد، اما به دلیل تفاوت شرایط سیاسی، اقتصادی و قانونی در هر کشور، ابعاد، اجزا، عوامل موثر و استراتژی های مورد استفاده در فرآیند نظارت و تنظیم مقررات بازارهای مالی تا اندازه ای متفاوت و شامل مطالعات کمی و کیفی با پراکندگی موضوعی وسیع است. بنابراین، در این پژوهش از روش فراترکیب به عنوان یک روش مناسب برای دستیابی به یک ترکیب جامع از عوامل موثر بر سازوکارهای نظارت و تنظیم مقررات بازارهای مالی بر اساس ترجمه های مطالعات بررسی شده می باشد. لذا بر این اساس ابعاد و شاخص‏های موثر بر تنظیم و نظارت قوانین و مقررات بازارهای مالی در دو بخش منفک استخراج گردید.
    کلیدواژگان: تنظیم مقررات مالی، نظارت، فراترکیب، بازارهای مالی
  • نیما افضل پور، فرزین رضایی*، عبدالصمد خلعتبری لیماکی صفحات 227-247
    مدیریت تاثیر، رفتاری فرصت طلبانه و آگاهانه است که به عنوان راهبرد مدیریتی هدفمند در ارایه گزارش مالی جانب دارانه توسط مدیران در سازمان بیان می شود و با افشا کامل اطلاعات موثر و مرتبط با ارزیابی عملکرد شرکت ها، بر برداشت های استفاده کنندگان از اطلاعات تاثیر گذاشته و تصورات آنان را در جهت دستیابی یا حفاظت از منافع خود تغییر می دهد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر حمایت از سهامداران اقلیت و شکیبایی سهامداران اکثریت بر ارتباط بین مدیریت تاثیر اطلاعات بر عملکرد شرکت ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور داده های مورد نیاز از 79 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران، در طی دوره زمانی 1386 تا 1395جمع آوری گردیده است. نتایج پژوهش حاکی است، که مدیریت تاثیر اطلاعات اثر منفی و معنی داری بر عملکرد شرکت دارد و حمایت از سهامداران اقلیت رابطه ی مدیریت تاثیر اطلاعات بر عملکرد را تقویت می کند و شکیبایی سهامداران اکثریت رابطه ی مدیریت تاثیر اطلاعات بر عملکرد را تقویت می کند اما تاثیر بهبودی در رابطه بین مدیریت تاثیر اطلاعات با عملکرد از طریق شکیبایی سهامداران اکثریت بیشتر از حمایت از سهامداران اقلیت بدست نمی اید.
    کلیدواژگان: حمایت از سهامداران اقلیت، شکیبایی سهامداران اکثریت، مدیریت تاثیر اطلاعات، عملکرد شرکت
  • رسول ستاری، کریم امامی جزء*، تیمور محمدی صفحات 249-264
    رقابت پذیری معیاری کلیدی برای ارزیابی درجه موفقیت بنگاه ها در میدان های رقابت اقتصادی و تجاری به حساب می آید. مدل پانزرا روس برای اندازه گیری درجه رقابت و مقایسه آن در دهه های اخیر مورد براورد قرار می گیرد، برای این منظور از مدل فوق استفاده می گردد به علاوه, شاخصهای اقتصادی به منظور تحلیل وضعیت اقتصادی یک کشور در سطح کلان و برای تعیین وضعیت یک صنعت و سازمان در حیطه فعالیتی آنها و در بین سایر رقبا در سطح خرد مورد استفاده قرار می گیرند. از طرفی، بهره وری، منبع اساسی توسعه ملی و بقای شرکتها در عرصه بازاراست و سطح رقابت پذیری را مشخص می کند. در این تحقیق به منظور رتبه بندی بنگاه های اقتصادی فعال در صنعت برق کشور مدل پانزاروس مورد استفاده قرار گرفته است در سال های 1382 تا 1394 طراحی و تدوین شده است. هدف اصلی این تحقیق تخمین میزان رقابت پذیری بنگاه های صنعت برق با استفاده و در نهایت فهرست رتبه بندی شده بر اساس رقابت پذیری می باشد. با ترکیب رویکردهای مختلف، استفاده از آمار و اطلاعات مالی نیروگاه ها و جمع بندی نظرات متخصصین صنعت مربوطه در مورد مولفه های مهم در صنعت طراحی مدل صورت پذیرفته است. به این ترتیب با استفاده از اطلاعات این مدل بنگاه های صنعت برق و مدل طراحی شده بهترین های صنعت (رقابت پذیرترین ها) شناسایی و سایر بنگاه ها به تناسب فهرست می شوند
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، تصمیم گیری چندشاخصه، مدل رقابت پذیری بنگاه، بهره وری، نیروگاه
  • محمدابراهیم محمدپور زرندی، مهرزاد مینویی*، حمید طبایی زاده فشارکی صفحات 265-282
    این مقاله رابطه بین ساختار حاکمیت شرکتی و شاخص های سوداوری سرمایه گذاری دربانکهای تجاری ایران را بررسی میکند.. شاخص های بکارگرفته شده در این بررسی بخشی از شاخص های سلامت مالی پیشنهادی صندوق بین المللی پول می باشد.پرسشی که در این تحقیق طرح می شود این است که آیا در ایران رویه های حاکمیت شرکتی در حال بهبود هستند ؟ به ویژه این که آیا با استفاده از رویه های حاکمیت شرکتی می توان شاخص های سوداوری سرمایه گذاری در بانکهای تجاری ایران را ارتقاء بخشید . تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده و طرح آن از نوع شبه تجربی و با استفاده از رویکرد پس رویدادی است . جامعه اماری تحقیق کل بانکهای تجاری ایران و متغیرهای تحقیق از گزارشات هیات مدیره و صورتهای بانکهای مزبور از سال1387 تا1396 استخراج شده است . نتایج بررسی های انجام شده در این تحقیق در ارتباط با دو شاخص بازدهی داراییها و بازدهی سرمایه حکایت از آن داشت که در سطح کل بانکهای تجاری ایران بازدهی داراییها دارای ارتباط معنی دار با نفوذ مدیر عامل ، سهامداران نهادی و تعداد اعضای هیات مدیره می باشد و بازدهی سرمایه ارتباط معنی دار با تعداد مدیران موسسه حسابرسی ، نفوذ مدیر عامل ، تمرکز مالکیت و دوگانگی وظیفه مدیر عامل دارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، بانک های تجاری، شاخص های سوداوری، صندوق بین المللی پول
  • حمید رستمی جاز، احمد یعقوب نژاد*، یدالله تاری وردی صفحات 283-303

    هدف از این پژوهش ، بررسی تاثیرگرایش احساسی سرمایه گذاران و نوسانات سود برقیمت سهام شرکت ها است . به همین منظور با استفاده از داده های 95 شرکت طی دوره زمانی 1390 تا 1395 ، تاثیر شاخص گرایش احساسی سرمایه گذاران و نوسانات سود برنرخ رشد سودهای موردانتظار و نرخ بازده مورد نیاز ، با استفاده از مدل رگرسیون چندگانه بررسی شده است . نتایج پژوهش نشان داد که گرایش احساسی سرمایه گذاران بر نرخ رشد سودهای مورد انتظار و نرخ بازده مورد نیاز آتی تاثیر می گذارد. متغیر نوسانات سود هم به عنوان عامل عدم اطمینان اطلاعاتی، دارای اثر تعدیل کنندگی نمی باشد و بررابطه بین گرایش احساسی سرمایه گذاران و قیمت سهام تاثیر نمی گذارد.

    کلیدواژگان: گرایش احساسی سرمایه گذاران، نوسانات سود، نرخ رشد سودهای موردانتظار، نرخ بازده مورد نیاز
  • حجت الله انصاری، روناک قنبرپور، زینب ایدی* صفحات 305-322

    ساختار سرمایه ترکیبی از بدهی ها و حقوق صاحبان سهام است که شرکت ها بدان وسیله به تامین مالی بلندمدت دارایی های خود می پردازند. هریک از نظریه های مطرح شده در زمینه ساختار سرمایه، عامل یا عوامل خاصی را بر آن موثر می داند اما تاکنون نظریه واحدی که قادر به توضیح همه جانبه ساختار سرمایه باشد شکل نگرفته است. این پژوهش سعی دارد توانایی تیوری رفتار ترجیحی را در توضیح تصمیمات تامین مالی 119 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1388 الی 1398 مورد بررسی قراردهد. لذا با بررسی رفتار تامین مالی شرکت ها در وضعیت کمبود و مازاد نقدینگی، صحت تیوری رفتار ترجیحی مورد بررسی قرار گرفته است. تحلیل داده ها با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که سلسله مراتب تامین مالی شرکت ها در وضعیت کمبود نقدینگی، از نظریه رفتار ترجیحی پیروی نمی کنند و شرکت ها در این حالت ابتدا از طریق انتشار سهام سپس از طریق بدهی تامین مالی می کنند. همچنین نتایج نشان می دهد نظریه رفتار ترجیحی برای شرکت ها در وضعیت مازاد نقدینگی معتبر است.

    کلیدواژگان: تئوری رفتار ترجیحی، تامین مالی، ساختار سرمایه، معمای نظریه رفتار ترجیحی، مازاد و کمبود نقدینگی
  • سمانه سلطانی لیفشاگرد، کامبیز شاهرودی*، ابراهیم چیرانی صفحات 341-354
    صنعت بیمه در ایران طی سالهای اخیر با ورود شرکتهای مختلف در بازار رقابت دچار نوسانات زیادی از نظر سودآوری، ترکیب پرتفوی، نرخ خسارت، ضریب نفوذ، حفظ و رضایتمندی بیمه گذاران و سهم بازار شده است. از این رو حفظ و نگهداری بیمه گذاران تبدیل به معضل اصلی اکثر شرکتهای بیمه ای گردیده است. از آنجایی که در صنعت بیمه همچون بسیاری از صنایع دیگر هزینه جستجو برای جذب بیمه گذاران جدید به مراتب هزینه بردار تر از حفظ و نگهداری بیمه گذاران فعلی است، لذا ضروری است تا به شناسایی عوامل تاثیر گذار بر ریزش و رویگردانی بیمه گزاران در این صنعت پرداخته شود. این پژوهش با هدف مطالعه ادبیات و پیشینه تحقیق در حوزه رویگردانی مشتریان، صورت گرفته است که در نهایت منجر به شناسایی و طبقه بندی عوامل تاثیر گذار در پیش بینی رویگردانی مشتریان در صنعت بیمه می گردد. در این پژوهش از روش مرور ادبیات سیستماتیک برای جمع آوری و بررسی مطالعات پیشین بهره گرفته شده است که با یکپارچه سازی راهبردهای جستجوی خودکار و دستی کلیه مقالات پژوهشی مرتبط منتشر شده در این حوزه در بازه زمانی 1389 تا 1398 برای مقالات فارسی و 2010 تا 2018 برای مقالات انگلیسی پوشش داده شده است. یافته های تحقیق 85 مولفه اثرگذار بر رویگردانی مشتریان را اختصاصا در صنعت بیمه شناسایی نموده که در چهار دسته مولفه های مربوط به بیمه گر، مولفه های مربوط به بیمه گذار، مولفه های مربوط به محصول/خدمت و مولفه های مربوط به رابطه بیمه گر و بیمه گذار تقسیم گردیده اند.
    کلیدواژگان: رویگردانی مشتری، مدیریت ارتباط با مشتری، پیش بینی رویگردانی
  • سیده ندا حبیب زاده، سینا خردیار*، سید مظفر میربرگ کار، مهدی مشکی میاوقی صفحات 355-373
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر مازاد وجه نقد نگهداشت شده بر ریسک نقد شوندگی با توجه به شاخص های تداوم تجارت سهام و بر اساس دو رویکرد مدیریتی و سرمایه گذاری مبتنی بر مبانی نظری لیو (2006) که به ترتیب شامل ریسک نقد شوندگی دوازده ماهه و ریسک نقد شوندگی بتا می باشد، انجام گرفته است. دراین پژوهش از رگرسیون چند متغیره و روش حداقل مربعات معمولی جهت آزمون فرضیه ها استفاده شده است. نمونه پژوهش شامل 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که در بازه زمانی هفت ساله از ابتدای سال1390 تا پایان سال1396 می باشد. نتایج نشان می دهد که مازاد وجه نقد نگهداشت شده بر ریسک نقدشوندگی دوازده ماهه و ریسک نقدشوندگی بتا تاثیر منفی و معنی داری دارد، بطوریکه تاثیر مازاد وجه نقد نگهداشت شده بر کاهش ریسک نقدشوندگی دوازده ماهه بیشتر از ریسک نقدشوندگی بتا است. همچنین با توجه به شاخص های تداوم تجارت سهام، مازاد وجه نقد نگهداشت شده منجر به کاهش ریسک های نقد شوندگی می شود، ولی سطح کاهش ریسک نقدشوندگی بتا بیشتر از ریسک نقدشوندگی دوازده ماهه است. بطور کلی، نگهداری مازاد وجه نقد در شرکت ها منجر به کاهش ریسک های نقد شوندگی می گردد، ولی این نتایج تحت تاثیر شاخص های تداوم تجارت، کاهش بیشتر در ریسک نقدشوندگی بتا ناشی از رویکرد سرمایه گذاری را نشان می دهد، بنابراین بطور عمیق تر می تواند بیان کرد که مازاد وجه نقد نگهداشت شده تاثیر نقد شوندگی بازار بر ریسک نقدشوندگی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: مازاد وجه نقد نگهداشت شده، ریسک نقدشوندگی دوازده ماهه، ریسک نقد شوندگی بتا، تداوم تجارت سهام، مبانی نظری لیو
  • محمدرضا آقامحمدسمسار، سعید فلاح پور*، سعید شیرکوند، علی فروش باستانی صفحات 375-394
    سپرده بانکی از منابع بسیار مهم برای بانک‏ها به شمار می آید که اگر با سرمایه‏گذاری‏های ضعیف یا تسهیلات سوخت شده همراه گردد، موسسات مالی را دچار مشکلات عدیده‏ای خواهد نمود. یکی از راه‏های مقابله از سوخت شدن سپرده‏ها،‏ بیمه کردن آن ها می باشد. پژوهش حاضر به دنبال ارایه مدلی است که بتواند ریسک صنعت بانکداری را متناسب با قیمت حق بیمه اندازه گیری نماید. و از مدل سازی مبتنی با ریسک بهره می جوید این مدل سازی با استفاده از مدل های گارچ چند متغیره بوده که می تواند به قیمت گذاری صحیح تر حق بیمه سپرده منتج گردد. برای تعیین عوامل موثر بر حق بیمه‏ها و تعیین ارتباط آن ها از اطلاعات بانک‏های فعال بورس اوراق بهادار تهران در بین سال های 1393 الی 1397 استفاده گردیده است. با استفاده از مدل های بلک شولز، مرتون بلک شولز، مرتون بلک شولز با در نظر گرفتن ریسک سیستماتیک و همچنین مدل مرتون بلک شولز با استفاده از مدل سازی گارچ چند متغیره اقدام به قیمت-گذاری حق بیمه سپرده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده از تخمین معادلات رگرسیونی مشخص گردید که حق بیمه دریافت شده توسط صندوق ضمانت سپرده‏ها با توجه به ریسک سیستمی شبکه بانکی نبوده و بهتر به نظر می‏آید که ارزش حق بیمه سپرده‏ها با در نظرگیری ریسک بانکی باشد. در این راستا و با توجه به مدل‏ها تخمین زده شده، ریسک سیستمیک شبکه بانکی، ارزش محاسبه شده حق بیمه با در نظرگیری مدل گارچی چند متغیره را بهتر در نظر می‏گیرد.
    کلیدواژگان: سپرده بیمه، حق بیمه سپرده بیمه، ریسک سیستماتیک، ریسک سیستمیک، گارچ چند متغیره
  • محمدجواد رضایتی آج پیشه، سنجر سلاجقه*، محمدجلال کمالی صفحات 395-418

    بانکی بودن اقتصاد ایران، نقش کلیدی بانک ها - خصوصا بانک ملی به عنوان موتور اقتصادی و نماینده دولت برای اجرای سیاست های مالی دولت - را در تسریع شکوفایی اقتصادی، حمایت از تولید ملی و رونق تولید داخلی انکار ناپذیر کرده است. هدف این پژوهش، بررسی عوامل مرتبط با میزان اجرای خط مشی های اقتصادی بانک ملی ایران در راستای رونق تولید در جهت بهبود عملکرد سیستم مالی می باشد. در این پژوهش ابتدا عوامل مرتبط با میزان اجرای خط مشی های اقتصادی بانک ملی ایران، مولفه های خط مشی های اقتصادی بانک ملی در راستای رونق تولید و مولفه های رونق تولید از طریق مطالعات اکتشافی و نظرسنجی از خبرگان آگاه به موضوع با استفاده از تکنیک دلفی، مورد شناسایی قرار گرفت و سپس این عوامل در قالب الگوی طراحی شده در جامعه آماری مورد نظر به آزمون گذاشته شد. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی است که به روش پیمایشی انجام شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش ضمن تایید الگوی پیشنهادی پژوهش، نشان داد که بین عوامل مرتبط با اجرای خط مشی های اقتصادی و مولفه های آن: عوامل درون نهادی و عوامل فرا نهادی با خط مشی های اقتصادی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین بین خط مشی های اقتصادی و مولفه های آن: جذب نقدینگی، تزریق هدفمند نقدینگی، تعامل با کارگروه های رفع موانع تولید، پرداخت تسهیلات خرد و پرداخت تسهیلات خرید دین با رونق تولید رابطه مثبت وجود دارد.

    کلیدواژگان: خط مشی های اقتصادی، رونق تولید، بانک ملی ایران، سیستم مالی
  • سمیرا شفائی، وحید رضا میرابی*، اسماعیل حسن پور، محمدحسین رنجبر صفحات 419-437

    در تحقیق حاضر با استفاده از روش تحلیل تم و با مصاحبه با 10 نفر از خبرگان صنعت بانکداری ،نتایج حاصل از مقوله بندی تم ها شناسایی شد.در مرحله کدگذاری شاخص ها در الگوی مدیریت چرخه عمر خدمات بانکی نشان داده شد که تسهیلات متمایز، کیفیت خدمات و مدیریت منابع انسانی از مضامین محوری شاخص های مرحله معرفی ، مدیریت ارتباط با مشتریان و افزایش حجم فعالیت های بازاریابی از مضامین محوری شاخص های مرحله رشد ، تغییرات ساختاری، حفظ مشتریان، خدمات نوین و حسابرسی داخلی از مضامین محوری شاخص های مرحله بلوغ و اعطای تسهیلات نامناسب، ارتباطات ناکارآمد با دولت و برآوردهای نادرست از مضامین محوری شاخص های مرحله افول به شمار می روند. در بخش کمی پژوهش، جهت اولویت بندی مقوله های مدل مدیریت چرخه عمر خدمات بانکداری، از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی AHP استفاده گردید که با استفاده از نرم افزار expert choice و با انجام مقایسات دو به دو بین عناصر تصمیم (مقایسه زوجی) صورت گرفت. از نظر خبرگان، کیفیت خدمات در صنعت بانکداری، مهمترین شاخص مرحله معرفی و افزایش حجم فعالیت های بازاریابی، مهمترین شاخص در مرحله رشد و تغییرات ساختاری مهمترین شاخص در مرحله بلوغ و برآوردهای نادرست، مهمترین شاخص در مرحله افول چرخه عمرخدمات بانکداری در اولویت بندی عوامل مدیریت چرخه عمر خدمات بانکداری می باشد. سپس، یافته های کیفی تحقیق با استفاده از آزمون های آماری ای همچون تی تست تک نمونه ای و آزمون فریدمن به صورت کمی نیز مورد آزمون قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: مدیریت چرخه عمر، خدمات بانکی، صنعت بانکداری، تحلیل تم
  • ارائه مدلی جهت ارزیابی و سنجش تاثیر انواع هوش های موثر بر تصمیمات سرمایه گذار
    زهرا بینشیان، خسرو فغانی ماکرانی*، خدیجه اسلامی صفحات 439-464

    هدف ار پژوهش فوق ارایه مدلی جهت ارزیابی و سنجش انواع هوش های موثر بر تصمیمات سرمایه گذار و شناخت مولفه های آنها، از جمله هوش معنوی،هوش فرهنگی،هوش اخلاقی،هوش عاطفی،هوش سازمانی،هوش تجاری و هوش مالی می باشد .برای گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و ارزیابی انتقادی (چک لیست) استفاده گردید.پژوهشگر پرسشنامه ای را طراحی و آن را در بین 300 نفر از کارگزاران و شرکت های سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران توزیع نمود. تجزیه و تحلیل اطلاعات بوسیله نرم افزارآماری SPSS و نمودارها توسط نرم افزار EXCEL ترسیم و حل معادلات ساختاری توسط نرم افزار AMOS بوده است. جهت سنجش نرمال بودن از آزمون کولموگروف-اسمیرنف و برای ارایه مدل از تکنیک مدل معادلات ساختاری SEM استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که متغیرهای هوش عاطفی، هوش تجاری، هوش مالی، هوش اخلاقی، هوش فرهنگی، هوش سازمانی،هوش معنوی بر تصمیمات سرمایه گذار تاثیر دارد به طوری که هوش عاطفی با بار عاملی0.554، هوش تجاری با بار عاملی 0.368، هوش مالی با بار عاملی .0312 به ترتیب ،بیشترین تاثیر را بر تصمیمات سرمایه گذار گذاشته است .

    کلیدواژگان: هوش معنوی هوش فرهنگی، هوش اخلاقی هوش عاطفی، هوش سازمانی، هوش تجاری و هوش مالی
  • محمد صالحی فر* صفحات 465-482
    در این مقاله به بررسی رفتار بازده، نقدشوندگی و کارایی اطلاعاتی در بازار ارزهای رمزپایه پرداخته ایم. رمزارزها یکی از انواع ارزهای مجازی هستند که درطراحی آنها از فناوری رمزنگاری استفاده شده و معمولا به صورت غیرمتمرکز اداره می شوند. نمونه پژوهش شامل 13رمزارز میباشد که طی 3سال مورد دادوستد قرار گرفته اند. بااستفاده از آزمون ریشه واحد دیکی-فولر، آزمونهای پارامتریک خودهمبستگی الجانگ،باکس وبارتلت،آزمون خودهمبستگی و خودهمبستگی جزیی فاما-فرنچ، آزمون ناپارامتریک ران وهرست به بررسی نامانایی و میزان استقلال مشاهدات در سری زمانی بازده رمزارزها، حافظه بلندمدت و پدیده مومنتوم در بازار معاملات رمزارزها پرداخته ایم. یافته های پژوهش نشان میدهند که در بازارهای دارای درجات نقدشوندگی بالا، بازدهی رمزارزها رفتاری غیرقابل پیش بینی داشته و نقدشوندگی در بازار رمزارزها ارتباط مستقیمی با کارایی اطلاعاتی دارد.درمجموع میتوان گفت هرچه بازارهای معاملاتی رمزارزها ازنقدشوندگی بالاتری برخوردارباشند، سری زمانی بازده رمزارزها به سمت تصادفی بودن حرکت کرده،پیش بینی پذیری بازده دراین بازارها کاهش یافته وفرضیه کارایی بازار تقویت میگردد.
    کلیدواژگان: رمزارز، نقدشوندگی، پیش بینی پذیری بازده، کارایی اطلاعاتی
  • سعید خدابخش زاده* صفحات 483-495
    وجود حباب های قیمتی کالاها و داروهای پزشکی می تواند منجر به بی ثباتی در بازار مواد دارویی شود. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی وجود حباب های قیمتی در بازار دارویی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران است. پژوهش حاضر کاربردی و توسعه ای و از نوع مطالعات اقتصادسنجی (سری زمانی) می باشد. جامعه آماری شامل 21 شرکت دارویی در بورس تهران برای دوره زمانی 01/1380 الی 12/ 1396می باشد. از آزمون های ریشه واحد بازگشتی (GSADF، RADF، SADF) بمنظور کشف حباب و تاریخ رویداد حباب قیمتی استفاده گردیده است. نتایج نشان می دهد که در طی بازه مورد بررسی 95درصد شرکت ها حباب را تجربه کرده اند؛ بطوریکه در سال 1392، 91 درصد شرکت های مورد بررسی با حباب مواجه شده اند و در سال 1389، 62 درصد شرکت های مورد بررسی با حباب مواجه شده اند. از طرفی نتایج روش SADFنشان می دهد که در 57 درصد شرکت ‎های مورد بررسی، وجود حباب تایید نمی شود و در 43 درصد شرکت های مورد بررسی حباب تایید می شود. همچنین نتایج روش GSADF نشان می دهد که در طی بازه مورد بررسی 95درصد شرکت ها حباب را تجربه کرده اند و از منظر ساختار حباب، 17 درصد حباب ها دارای ساختار چندگانه و 83 درصد دارای ساختار یگانه هستند؛ بطوریکه در سال 1392، 86 درصد شرکت های مورد بررسی با حباب مواجه شده اند و در سال 1389، 57 درصد شرکت های مورد بررسی با حباب مواجه شده اند. از اینرو با بررسی های لازم و تشخیص زودهنگام حباب های قیمتی، می توان از تبعات حبابی بودن بازار کاست و قیمت های کالاهای پزشکی و دارویی را جهت دهی و کنترل کرد.
    کلیدواژگان: حباب، شرکت های دارویی، آزمون های ریشه واحد بازگشتی
  • پروانه خالقی کسبی، محمدعلی آقایی* صفحات 497-514
    طبق استراتژی سرمایه گذاری مومنتوم بر خلاف فرضیه بازار کارا، می توان بازده ای بیش از بازده بازار بدست آورد. سودآوری مومنتوم ناشی از اریب های رفتاری سرمایه گذاران در بازار می باشد. سرمایه گذاران طبق مدل های رفتاری به روند های برجسته احتمال بیشتری می دهند و از روندهایی که در پیش بینی آتی قیمت سهام موثر هستند، استفاده می کنند. در این مقاله اثبات می کنیم، حدی که سرمایه گذار، روند گذشته را برآورد می کند، وابسته به برجستگی آن روند می باشد. برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیونی چند متغیره استفاده شده و نمونه انتخابی شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1391 الی 1395 است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که سرمایه گذاران به ارزش سیگنال قیمت در دوره تشکیل حساس هستند و احتمالا سهام های دارای روند در حال افزایش را برآورد می کنند، به همین دلیل می توان استدلال کرد استراتژی مومنتوم برجسته بهتر از استراتژی مومنتوم غیر برجسته عمل می کند.
    کلیدواژگان: برجستگی روند، مومنتوم، وضعیت بازار، واکنش افراطی
  • حسین اجاقی، زادالله فتحی* صفحات 515-539

    پژوهش حاضر به طراحی و تبین مدل پیش بینی قیمت سهام با استفاده از فرایندهای تصادفی پرداخته است. جامعه آماری پژوهش کلیه شرکت های صنعت انبوه سازی املاک و مستغلات در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1390 تا 1398 است. داده ها در نرم افزار Eviews10 و متلب مورد تحلیل قرار گرفتند. پیش بینی رفتار قیمت سهام و شاخص کل صنعت با روش های اتورگرسیو و میانگین متحرک برحسب فرایندهای تصادفی نشان داد از الگوی تبیین شده نمی توان برای پیش بینی رفتار قیمت سهام استفاده کرد اما در برخی از گام های تصادفی، خطای پیش بینی ناچیز بوده است. در خصوص پیش بینی رفتار قیمت سهام، سه گام آخر فرآیند، فصل زمستان تاثیر معناداری بر روی پیش بینی قیمت سهام دارند؛ اما گام اول، تاثیر معناداری در پیش بینی رفتار شاخص صنعت دارد. در گام های اول خطای پیش بینی رفتار شاخص صنعت بسیار اندک است و می توان از الگوی تبیین شده برای پیش بینی رفتار شاخص در ماه های آغازین سال استفاده کرد.

    کلیدواژگان: قیمت سهام، پیش بینی رفتار، صنعت انبوه سازی و مستغلات، فرآیند تصادفی، بورس اوراق بهادار تهران
  • مسعود فرح آبادی، فرزانه حیدر پور*، آزیتا جهانشاد صفحات 541-562
    هدف از این مقاله، مطالعه تاثیر یکپارچه سازی ذی نفعان و عملکرد مالی با توجه به نقش میانجی گری جهت گیری پایداری زیست محیطی بوده است. نمونه آماری شامل 392 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت های بورسی بوده که با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است. نوع پژوهش، از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی و از منظر گردآورده داده ها از نوع تحقیقات توصیفی-پیمایشی با توصیفی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بوده است. با بررسی نتایج تحلیل ها، آزمون فرضیه ها نشان داد که یکپارچه سازی ذی نفعان بر عملکرد مالی با نقش میانجی جهت گیری پایداری زیست محیطی تاثیرگذار است. بر این اساس، نظارت و مشارکت ذی نفعان بر رفتار مدیریت در زمینه جهت گیری پایداری زیست محیطی با توجه به نظریه نمایندگی، علاوه بر بهبود عملکرد اقتصادی ناشی از بهره گیری از استراتژی های تولید و مدیریت بهتر، شامل مزایای بلند مدت از عملکرد زیست محیطی بهتر، مانند اجتناب از تعهدات زیست محیطی در آینده نیز خواهد بود.
    کلیدواژگان: یکپارچه سازی ذی نفعان، عملکرد مالی، جهت گیری پایداری زیست محیطی
  • پیمان تاتایی، هاشم نیکومرام*، اشکان حافظ الکتب صفحات 563-584
    اگرچه مدل مارکوویتز توانست تلفیقی از بیشینه سازی نرخ بازدهی و کمینه سازی ریسک ارایه کند، در برخورد با برخی محدودیت های مسایل واقعی، ناتوان است. در بازار های مالی دو خصوصیت اساسی وجود دارد اول مساله تعارض میان بازیگران بازار است، در این بازار مجموع نحوه ی عملکرد فعالان بازار سرمایه جهت کلی بازار را می سازد. و از طرف دیگر بازی یک بازیگر متاثر از عملکرد کلی بازارمی باشد. خصوصیت دوم بازار های مالی عدم اطمینان است. این دو خصوصیت از ارکان اصلی در نظریه بازی ها است که تصمیم گیری بهینه ی یک بازیگر را تحلیل میکند. در این پژوهش، بازیگران متحد به ترتیب با بتای منفی، کمتر از یک، بیشتر از یک و صفر بر علیه بازار که از میانگین بازدهی سال گذشته خود به اضافه و منهای سه انحراف معیار به عنوان استراتژی بهره می برد، ایتلاف کرده و سعی دارند از میان گزینه های سرمایه گذاری، سبدی انتخاب نمایند که عملکرد بهتری نسبت به بازار داشته باشد. پیامد بازیکنان در هر استراتژی بر اساس برتری بازدهی نسبت به بازار، نرخ بدون ریسک و برتری شاخص شارپ نسبت به شاخص شارپ بازار تعیین گردید و پس از انجام بازی و محاسبه ارزش شپلی، اوزان بهینه هر سهم و هر بازیگر محاسبه گردید. بازیگران متحد، در 75 درصد دوره ها از دوره ی 12 ساله منتهی به اسفند 1396، عملکرد معنی دار بهتری نسبت به بازار داشتند. در مجموع دوره 12 ساله نیز عملکرد ایشان بهتر به صورت معنی داری بهتر از بازار بوده است.
    کلیدواژگان: تئوری بازی، بازی ائتلاف، ارزش شپلی، انتخاب سهام
  • علی اکبر شهری مجارشین، علیرضا روستا*، عبدالله نعامی صفحات 585-608
    امروزه مخاطره خرید محصولات داخلی به عنوان یک اصل مهم و اساسی برای رونق فضای کسب کار و رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی پذیرفته شده است. هدف این تحقیق طراحی و تبیین مدل خرید نهایی با استفاده از رویکرد تحلیل ریسک مالی و سرمایه گذاری اهمیت-عملکرد با بررسی اثربخشی متغیرهای موثر بر خرید نهایی کالای ایرانی می باشد. این تحقیق از بعد هدف کاربردی بوده و از لحاظ رویکرد تحقیق کمی و دارای استراتژی توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق مصرف کنندگان کالای ایرانی بوده، تعداد 377 نفر به عنوان نمونه توسط نرم افزارG- Power محاسبه و انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد و برای تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار Smart Pls استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که متغیر ریسک مالی اثر مثبت بر اعتماد و اثری منفی بر قصد خرید دارد. همچنین متغیرهای دانش محصول، کیفیت ادراک شده و ارزش ادراک شده بر اعتماد و قصد خرید موثر بودند ولی بر خلاف نتایج تحقیقات قبلی متغیر اعتماد اثر منفی بر قصد خرید داشت که در نتیجه متغیر اعتماد به عنوان میانجی مورد تایید قرار نگرفت. همچنین نتایج برآمده از تحلیل اهمیت - عملکرد مدل تحقیق نشان می دهد که متغیرهای کیفیت ادراک شده، ارزش ادراک شده و قصد خرید د مدل دارای وضعیت بسیار مطلوبی از لحاظ عملکرد و اهمیت هستند ولی متغیرهای دانش محصول، اعتماد و ریسک مالی باید بنحوی اثرگذاری شان کاهش یافته و حذف شوند.
    کلیدواژگان: ریسک خرید نهایی، ریسک مالی، دانش محصول، کیفیت ادراک شده، ارزش ادراک شده
  • محمد فلاح*، علیرضا سلامت بخش ورجوی، علی پهلوانی صفحات 609-622

    پژوهش حاضر تاثیر نوآوری مدل کسب و کار بر عملکرد مالی شرکت های فعال در صنعت پتروشیمی را به صورت تجربی مورد تحلیل قرار داده است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت‎های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فعال در صنعت پتروشیمی طی سال های 1390 تا 1397 است که تعداد 15 شرکت از بین تمام شرکت های فعال در این صنعت به عنوان نمونه آماری پژوهش در نظر گرفته شدند. روش پژوهش از نوع علی-معلولی بوده و روش گردآوری اطلاعات در بخش ادبیات نظری مبتنی بر مطالعات کتابخانه‎ای و در بخش آزمون فرضیه‎های پژوهش مبتنی بر اسنادکاوی صورت‎های مالی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از برازش مدل های رگرسیون داده های تابلویی استفاده شده و نتایج حاصل از آزمون فرضیات نشان داده که نوآوری در تامین مواد و تجهیزات و نوآوری در تولید محصولات تاثیر مستقیم و معناداری بر روی بازده دارایی شرکت ها داشته اند در حالی که تاثیر نوآوری در بازاریابی بر بازده دارایی شرکت ها معنادار بدست نیامد. همچنین نتایج نشان داد که نوآوری در تامین مواد و تجهیزات و نوآوری در تولید محصول بر شاخص کیوتوبین به عنوان معیاری از ارزش شرکت اثرگذار نبوده اند، در حالی که نوآوری در روش های بازاریابی تاثیر مستقیم و معناداری بر روی ارزش بازار شرکت ها داشته است.

    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، نوآوری، ارزش بازار، عملکرد مالی
|
  • Farshid Fridoni, Roya Darabi *, Aliasghar Anvari Pages 1-28
    The phenomenon of profit smoothing is a common subject at the frontier of accounting and finance knowledge. One of the incentives for companies to mitigate profits is to minimize tax effects over time. One of the issues involved in the analysis of the factors affecting profit smoothing is the appropriate benchmark for the recognition of profit smoothing. In this research, a comparative analysis of the TN, JONES profit smoothing model was presented. The purpose of this study is to find out whether there is a difference between the profit smoothing indicators from the viewpoint of monitoring and performance with the use of Rilef and Lars alternatives. This study uses information of 150 companies during 7 fiscal years (2012-2018) in Tehran Stock Exchange to compare the effect of regulatory and functional measures on two earnings smoothing indicators. . The results show that the Rilf and Lars performance factors have a higher impact on the two indicators of tz and jones than the regulatory criteria. In general, it can be concluded that by changing the profit smoothing index and the method of selection, there is no significant difference in the impact of effective indicators, although the change in the method of affecting the impact of small indicators has little effect.
    Keywords: earning Smoothing, Supervisory Criteria, Performance, Artificial Intelligence Selection Approach
  • Ahmad Goodarzi *, Pouya Goorani Pages 29-50

    Investors mostly rely on fundamental and technical analysis in applying past and present information to choose the optimum stock and its future trend in an attempt to increase returns. The present study investigates the relationship factors ranking of CANSLIM model in synthetic fundamental-technical model by Fuzzy Multiple Attribute Decision method with stock return using econometric models. The variables of the CANSLIM model include the percentage of seasonal earnings, the percent of change in annual profit, the new price, level Free Float Stock, the leading, the support of institutional investors, and the direction of the market (changes in the total index). The study also weighs stock by the Fuzzy-AHP using CANSLIM criteria, and measures its efficiency using TOPSIS technique is ranked annually. Population of the study includes 73 companies listed at stock exchange during 2010-2017 Multi-variable regression analysis based on synthetic and panel data was used. Results of testing hypotheses revealed direct effects of rating factors: percent of seasonal earnings change, percentage of annual profit changes, industry leading companies, free float stocks, CANSLIM model on stock returns.

    Keywords: Fundamental analysis, Technical Analysis, CANSLIM, Fuzzy-AHP Multi-Attribute Decision Making
  • Leila Barati, Alireza Heidarzadeh Hanzaei * Pages 51-68
    The purpose of this study is to examine the impact of Earning Smoothing and Financial Information Transparency on Stock Price Crash Risk. In order to measure the financial information transparency, stock price crash risk and earning smoothing, respectively Donelson et al. research (2010) and Len et al. (2012), Houghton et al. research (2014) and the model of Chen et al. (2012) and Tucker and Zarowin (2006) through evaluating the correlation between changes in accruals (unusual) and changes in pre-managed profits have been used. A total of 196 companies listed in the Tehran Securities Exchange have been selected during the period of six years from 2013 to 2018 according to the society's screening conditions. In addition 1176 company-year observations have been included in the statistical analyzes. The results of the research show that Earning Smoothing has a significant positive effect on the crash risk and Financial Information Transparency has a significant negative effect on the crash risk. Indeed, managers who are willing to smooth the reported earnings and create a more stable flow to support a higher level of profits, are more exposed to the stock price crash risk. Company size, financial leverage and institutional shareholders have a significant negative effect on the stock price crash risk, and the company age has a significant positive effect on the stock price crash risk. But the market value to book value ratio and Sale Standard Deviation do not have a significant effect on the stock price crash risk.
    Keywords: earning Smoothing, Financial Information Transparency, Stock Price Crash Risk
  • Hosna Ghahramani Saghir, Fatemeh Sarraf *, Roya Darabi Pages 69-84

    The readability and receiving a quick message from a financial report is one of the main features of a report on usefulness of decision-making by users. In this regard, board of directors' report is one of the company's (firm) optional disclosures that plays a significant role in the decision making and reaction (response) of investors. This study has also examined readability of board of directors' report. The purpose of this study is to investigate the effect of strategic factors and corporate governance on the degree of comprehensibility and readability of manager's discretionary disclosures. This study has considered companies listed in Tehran Stock Exchange as the statistical population, sampling method is systematic removal and the sample size is 159 companies during 2013 and 2017. The research method is descriptive-correlational with causal-correlation variables. In order to process and test hypotheses, we have used the multivariate regression method and panel data as well as constant effects model. In the research model test, a significant relationship was found between corporate governance factors other than financial knowledge and readability of board of directors' report, and consequently, the company leadership system's factors were effective on readability of board of directors' report so that with strengthening corporate governance, disclosed information is more readable and the quality of optional disclosure is increased.

    Keywords: Directors’ Report Readability, Corporate Governance, voluntary disclosures, Tehran Stock Exchange (TSE)
  • Hosein Rad Kaftroudi, Mohammadhasan Gholizadeh *, Mehdi Fadaei Eshkiki Pages 85-102
    The purpose of this research is to manage downside risks and upside risk with exchange rates and stock prices. This research is descriptive in nature and in terms of its purpose. The statistical population of the research is the companies accepted in the Tehran Stock Exchange and the sample of the companies accepted in the cement and pharmaceutical industry, which can be extracted from the research data. The research period is from 1391 to 1396. This research has a theoretical model and the self-regression model was used to test the hypotheses. In the cement industry, the exchange rate variables are combined with adverse risk combination and optimal risk. But the stock price variable does not have this capability. Also, in the pharmaceutical industry, the exchange rate changes with the combination of undesirable risk and optimal risk of correlation. But the stock price variable does not have this capability.
    Keywords: Downside Risk, upside Risk, exchange rate, Stock Price, Vector Regression Model
  • Reza Raei, Azam Honardoust *, Ezzatolah Abbasian Pages 103-122
    One of the most important methods for market risk measurement is Value-at-risk (VaR) that financial institutions such as banks, insurers and investment funds use them extensively. VaR as a risk measure is heavily criticized for not being sub-additive, thus the researchers focuses on the assessment of the Tail value-at-risk (TVaR), and this measure is using on the Basel Committee on Banking and Solvency II of Europe and Swiss Solvency Test (SST). this paper focuses on TVaR to measure the risk of the stock market. Considering that the time horizon of the risks of an insurer unlike banks is annually. thus, to calculate the TVaR, we use of the two methods of the variance-covariance approach with the EGARCH-Extreme learning Machine model to volatility forecasting and use of square-root-of-time rule; and Filtered Historical simulation model. The results of using the daily returns of the Tehran Stock Exchange Index for 1388 to 1396 confirm that the EGARCH-Extreme learning Machine model with use of square-root-of-time rule performs better in TVaR calculation in terms of efficiency and accuracy.
    Keywords: Market risk, Annual Risk Estimation, TVaR, EGARCH-Extreme learning Machine model, Filtered Historical simulation
  • Heyedeh Erfani, Ali Rahmani *, Alireza Heidarzadeh Hanzaee Pages 123-142
    This research investigates the effect of opacity on the delay of the stock price (Tehran stock exchange and Iran Farabourse) reactions in the banks and other companies in Iran Capital Market. The proxy of opacity has been considered the spread (bid – ask gap). Hou and Moskowitz's (2005) model was used to calculate the price delay reaction. Moreover, considering the importance of economic conditions, the impact of periods of boom and stagnation (GDP) on this relationship was also investigated. The research sample consisted of banks listed in Iran Capital Market as well as companies whose market capitalization is equal to 25% of the average market value of banks. The time period was from the beginning of 2009 to the end of September 2016. The hypotheses were tested using panel data. The results indicated a significant relationship between reaction price delay and spread, which confirmed the effect of opacity on the delay price reactions. The results also showed that there is no significant difference between the stock price delay reaction of banks and other companies while there is a significant relationship between economic conditions and delay price reactions.
    Keywords: spread, price delay, finance opacity, Iran Capital Market, banks
  • Mohammad Roozbeh, Abdollah Rajabi Khanghah *, Hamidreza Kordlouie Pages 143-159

    Companies generally use aggressive and defensive strategies. The directors of aggressive companies tend to keep bad news confidential, therefore, Information Asymmetry in these companies is higher than defensive companies. So, the goal of this research is to investigate Relation between Business Strategies and Overvalued Equity on Stock ‎Price Crash Risk with regard to intermediate role of companies’ ownership. Thus, the financial information of 91 companies listed in the Stock Exchange of which 14 ones with institutional entities and 77 companies with corporate ownership, has been used within years 2012 to 2017. The results figure out that business strategy has a positive and significant relationship with the overvalued equity and stock price crash risk; type of company’s ownership has not impacted on this relation, that is, in the companies with aggressive business strategy, stock price crash risk and overvalued equity are higher.

    Keywords: Business Strategy, overvalued equity, Stock Price Crash Risk, intermediate role of company’s ownership
  • Bizhan Nosrati Barandagh, Abas Toloei Eshlaghi *, Ehsan Sadeh, Zeinolabedin Amini Sabegh Pages 161-188
    The purpose of this paper is to design small and medium-sized enterprises (SMEs) financing model. The present research is distinct from other papers published on SMEs financing in that it identifies financing criteria using fuzzy screening (FC), considers the relations, and weighs these criteria using Decision Making Trial and Evaluation Laboratory model based on Analytic Network Process (DANP). Statistical population and sample included 23 senior experts of SMEs industries, senior managers of banks, and university professors familiar with the concepts of SMEs financing. The results indicated that 8 dimensions and 20 criteria were identified using FC and expert opinions. Moreover, the results of DANP method showed that attracting new members is the most important criterion of SMEs financing, and loan rate from procuration and proprietary sources of banks is ranked the second. The other criteria were also weighed and ranked. Considering the causal relationships of criteria showed that revaluation of assets is the most effective criterion, and bank loan growth rate is the most affected criterion in SMEs financing. The research findings can enhance decision making and decision taking in financial performance improvement, and experts can be provided with optimal financing practices so as to develop the economy of Iran and growth these enterprises.
    Keywords: Financing, Small, Medium Enterprises (SMEs), Fuzzy screening method, Decision Making Trial, Evaluation Laboratory (DEMATEL) based on Analytical Network Process (ANP) (DANP)
  • Ehsan Askari Firouzjaei, Fraydoon Rahnamay Roodposhti * Pages 189-225
    After the financial crisis from 2007 to 2009, the regulation and supervision on the financial sector has undergone massive changes and became stricter. Financial institutions that were not being monitored by the time of the crisis are now under regulation and supervision, and those that were under regulation, have become obliged to comply with strict regulations. This research has designed a model of regulation for financial markets in Iran with an adaptive approach to international financial markets. Meta-synthesis method is used to examine questions in this research. Since regulation on financial markets is an important issue, there are many articles in this regard, however due to the different political, economic and legal conditions in each country, the dimensions, components, effective factors and strategies used in the regulatory process in financial markets are somewhat different and involve quantitative and qualitative studies with a broad subject dispersion. Therefore, in this research, the Meta-synthesis method is considered as an appropriate method for achieving a comprehensive combination of factors influencing the mechanisms of financial market regulation based on translation of reviewed literature. Hence, based on this, the dimensions and indicators that affect the regulation and supervision of financial markets were extracted in two separate sections.
    Keywords: Financial Regulation, Supervision, Meta-synthesis, financial markets
  • Nima Afzalpour, Farzin Rezaei *, Abdolsamad Khalatbari Limaki Pages 227-247
    Impact management is an opportunistic and informed behavior that is expressed as a targeted management strategy in the presentation of a bi-directional financial statement by the managers in the organization, and by fully disclosing the effective information related to the performance appraisal of companies, affect the perceptions of users of information and their perceptions in the direction Acquiring or protecting its interests. The purpose of this study was to investigate the effect of supporting minority shareholders and the majority shareholders' fortitude on the relationship between managing information impact on corporate performance in companies admitted to Tehran Stock Exchange. For this purpose, the required data from 79 listed companies in Tehran Stock Exchange during the period of 2008 to 2017 was collected. The results of the research indicate that information management has a negative and significant effect on the company's performance, and support for minority shareholders strengthens the relationship between information management and performance, and the majority shareholder's patience strengthens the relationship between information management and performance impact, but the impact The recovery between the management of the impact of information on performance and the willingness of majority shareholders is no more than the protection of minority shareholders.
    Keywords: Support for minority shareholders, Most shareholder endurance, Impact management information, Corporate performance
  • RASOUL SATTATI, Karim Emami Jaz *, Teimor Mohammadi Pages 249-264
    Competitiveness is a key measure for assessing the degree of success of firms in the fields of economic and commercial competition. The Pansra Ross model is used to measure the degree of competition and compare it in recent decades, using the above model. In addition, economic indicators are used to analyze the macroeconomic status of a country and determine the status of a country. Industry and organization are used in their field of activity and among other competitors at the micro level. On the other hand, productivity is a key source of national development and survival of companies in the marketplace and determines the level of competitiveness. In this study, the Panzaros model was used to rank the companies active in the electricity industry of Iran. The main purpose of this research is to estimate the competitiveness of the electricity industry firms using and finally the ranking list based on competitiveness. By combining different approaches, using power plant statistics and financial information and summarizing the opinions of relevant industry experts on key components in the model design industry. Thus, using this model information, the electricity industry firms and the designed model identify the industry's best (most competitive) and the other firms are appropriately indexed.
    Keywords: Competitiveness, MULTI SPECIFIC DECISIONS, COMPANY COMPETITIVENESS MODEL, Productivity, power
  • Mohamad Ebrahim Mohamadpur Zarandi, Mehrzad Minouie *, Hamid Tabaiezadeh Fesharaki Pages 265-282
    This paper focuses on the corporate governance and profitability indexes of investment in iranian commercial banks. In this paper we discuss the state of corporate governance in Iranian commercial banks and try to find a link between corporate governance mechanisms and those indexes. We found that there are some relationships between auditing quality measures, characteristics of CEO and board of directors as measures of corporate governance mechanisms and asset quality measures, efficiency measures, profitability measures, liquidity measures and capital sufficiency as measures of profitability indexesof investment in Iranian commercial banks. We report that the finding can improve the governance roles and performance evaluation of Iranian commercial Banks.
    Keywords: Corporate Governance, commercial banks, profitability indexes, international monetary fund
  • Hamid Rostami Jaz, Ahmad Yaghoobnezhad *, Yadollah Tariverdi Pages 283-303

    The purpose of this study is to examine the impact of investor's sentiments and the volatilities of profits on the stock price of companies. To achieve this goal, using the data of 95 companies during the financial periods from 2011 to 2016, the effect of the investor's sentiments and the volatilities of profits on the Expected Earnings Growth rate and required rate of return has been investigated using multiple regression model. The results of the study showed that the investor's sentiments affect the Expected Earnings Growth rate and required rate of return .The profit volatilities variable as a factor in the uncertainty of information does not have a moderating effect and does not affect the relationship between the investor's sentiments and stock prices.

    Keywords: : Investor's Sentiments, Profit volatilities, expected earnings growth rate, Required Rate of Return
  • HojjatAllah Ansari, Ronak Ghanbarpour, Zeinab Aidi * Pages 305-322

    Capital structure is a combination of debt and equity that companies use to finance their long-term assets. Each of the theories proposed in the field of capital structure is influenced by a specific factor or factors, but so far no single theory has been developed that can comprehensively explain the structure of capital. This study tries to examine the ability of the theory of preferential behavior to explain the financing decisions of 119 companies listed on the Tehran Stock Exchange, in the period of 1388 to 1398. Therefore, by examining the financing behavior of companies under financing deficit and surplus situations, the correctness of the theory of preferential behavior has been examined. Data analysis was performed using the generalized least squares method. The results show that the financing hierarchy of companies in a deficit situation does not follow the theory of preferential behavior, and in this case, companies finance first through the issuance of shares and then through debt. The results also show that the theory of preferential behavior is valid for companies in a surplus situation.

    Keywords: The pecking order theory, financing decision, Capital Structure, The pecking order puzzle, Financing deficit, surplus
  • Samaneh Soltani Lifshagerd, Kambiz Shahroodi *, Ebrahim Chirani Pages 341-354
    Iran insurance industry has recently faced with various problems regarding fluctuations in profitability, portfolio composition, the rate of loss, the rate of penetration, retention and satisfaction of insurers and market share, due to presence of numerous insurance companies in the competitive market. As a result, insurer maintenance has become a major goal for most of the insurance companies. Since in the insurance industry, like many other industries, the cost of searching for new insurers is far more expensive than retaining the current insurers, it is essential to identify the factors that drive insurers to churn. The purpose of this study is to investigate the literature and research background in the field of customer churn, which ultimately leads to identifying and classifying “influential factors in predicting customer churn in the insurance industry”. A systematic literature review method is used to collect and review previous studies by integrating automated and manual search strategies of all the related research articles in this field, published for the period 1389 to 1398 for Persian articles and 2010 to 2018 for English articles. The research findings identified 85 factors that affect customer churn, specifically in the insurance industry. They are classified into four categories; the factors related to the insurer, the factors related to the insuree, product/service related factors and factors regarding the relationship between the insurer and the insuree.
    Keywords: Customer Churn, Customer Relationship Management, Forecasting
  • Seyedeh Neda Habibzadeh, Sina Kherdyar *, Seyed Mozaffar Mirbargkar, Mehdi Meshki Miavaghi Pages 355-373
    The aim of the current research is to study the impact of excess cash holding on liquidity risk regarding to the stock trading indexes, and based on management and investment approach of liu (2006) theoretical framework that respectively includes twelve-month liquidity risk and beta liquidity risk. In this research, multiple regression and ordinary least square method have been used for testing hypotheses. The research sample includes the 130 companies which listed in Tehran stock exchange, and the period of study includes seven years from the 2011 to 2017. Results show that excess cash holding has significant and negative impact on twelve-month and beta liquidity risk, which the impact of excess cash holding on twelve-month liquidity risk is more than beta liquidity risk. Moreover, regarding to the stock trading indexes, excess cash holding leads to reducing liquidity risks, which the level of decreases in beta liquidity risk is more than twelve-month liquidity risk. Overall, holding excess cash by companies due to reducing liquidity risks, however, regarding to the stock trading indexes, the results show more decrease in beta liquidity risk based on investment approach, therefore, this study can deeply represent excess cash holding reduce the market liquidity effect on the liquidity risk.
    Keywords: Excess cash holding, twelve-month liquidity risk, beta liquidity risk, stock trading continuity, Liu’s Theoretical framework
  • Mohammadreza Aghamohammad Semsar, Saeed Fallahpor *, Saeed Shirkavand, Ali Forosh Bastani Pages 375-394
    Bank deposits are a very important resource for banks, which, if accompanied by weak investments or fuel facilities, will cause many problems for financial institutions. One way to combat the burning of deposits is to insure them. The present study seeks to provide a model that can measure the risk of the banking industry in proportion to the price of premiums. And it uses risk-based modeling. This modeling uses multivariate GARCH models, which can lead to more accurate pricing of deposit premiums. To determine the factors affecting premiums and determine their relationship, the information of active banks of Tehran Stock Exchange between 1393 and 1397 has been used. Using Blacksholes, Merton Blacksholes, Merton Blacksholes models with systematic risk and Merton Blacksholes models using multivariate GARCH modeling, premium pricing has been done. According to the results obtained from the estimation of regression equations, it was found that the premium received by the Deposit Guarantee Fund was not due to the systemic risk of the banking network and it seems better that the value of the deposit premium is considered considering the risk. Be banking. In this regard, and according to the estimated models, the systemic risk of the banking network better considers the calculated value of the premium by considering the multivariate Garchi model.
    Keywords: Insurance deposit, insurance deposit premium, systematic risk, systemic risk, multivariate garch
  • MohammadJavad Rezayati Ajpisheh, Sanjar Salajeghe *, Mohammad Jalalkamali Pages 395-418

    The banking nature of Iran's economy has undeniably denied the key role of banks - especially Bank Melli as the economic engine and representative of the government in implementing government fiscal policies - in accelerating economic prosperity, supporting national production, and boosting domestic production. The purpose of this study is to investigate the factors related to the implementation of economic policies of Bank Melli Iran in order to boost production in order to improve the performance of the financial system. In this study, first the factors related to the implementation of Bank Melli Iran's economic policies, components of Bank Melli economic policies for production prosperity and components of production prosperity were identified through exploratory studies and surveys of experts aware of the issue using Delphi technique. And then these factors were tested in the form of a designed model in the statistical population. The present study is a descriptive-correlational research that has been done by survey method. Structural equation modeling was used to analyze the data. Findings of the research, while confirming the proposed research model, showed that there is a positive relationship between factors related to the implementation of economic policies and its components: intra-institutional factors and extra-institutional factors with economic policies. Also, there is a positive relationship between economic policies and its components: attracting liquidity, targeted injection of liquidity, interaction with working groups to remove barriers to production, payment of micro-facilities and payment of debt purchase facilities with a boom in production.

    Keywords: Economic policies, production boom, Bank Melli Iran, financial system
  • Samira Shafaei Yamchelou, Vahidreza Mirabi *, Esmaeel Hassanpoor, MohammadHossein Ranjbar Pages 419-437

    This research was conducted using the method of thematic analysis and interviews with 10 experts from the banking sector. The results of the categorization of the topics identified during the coding phases into the four phases of the product life cycle in the model for the management of the life cycle of banking services showed that distinct facilities, service quality and human resources management are the basic themes of the indicators in the introduction phase, communication with customers and increases in marketing activities are the basic themes of growth stage indicators ,structural changes, customer retention, new services and internal audit are the basic themes of maturity stage indicators, and the granting of inappropriate facilities, ineffective communication with government and inaccurate estimates are one of the basic themes of indicators for the decline stage. In the quantitative part of the research, the analytic hierarchy process of AHP was used to prioritize the categories of the LCM model. The Expert Choice software is used by performing bidirectional comparisons between decision elements. According to the experts, the quality of services is the most important indicator in the introduction phase and the increases in marketing activities is the most important indicator in the growth phase and structural changes are the most important indicator in the maturity phase and inaccurate estimates are the most important indicator in the decline phase. Then the qualitative results of the research were also tested quantitatively, using statistical tests such as the t-test one sample and the Friedman test.

    Keywords: Life cycle management, Banking services, Banking sector, thematic analysis
  • Providing a model for evaluating and measuring the impact of types of intelligence on investor decisions
    Zahra Bineshian, Khosro Faghani Makrani *, Khadijeh Eslami Pages 439-464

    The purpose of this research is to provide a model for evaluating and evaluating various types of intelligences affecting investor decisions and identifying their components, including spiritual intelligence, cultural intelligence, ethical intelligence, emotional intelligence, organizational intelligence, business intelligence and financial intelligence. For Data collection was done using two methods of librarianship and critical evaluation (checklist). The surveyor developed a questionnaire and distributed it among 300 of the brokers and investment companies in Tehran Stock Exchange. Data analysis was done by SPSS software and charts by EXCEL software. Structural equation design and analysis was performed by AMOS software. The Kolmogorov-Smirnov test was used to measure normality and the SEM structural equation modeling technique was used to provide the model. The results indicate that emotional intelligence, business intelligence, financial intelligence, ethical intelligence, cultural intelligence, organizational intelligence, spiritual intelligence affects investment decisions, so that emotional intelligence with factor load of 0.554, business intelligence with factor load of 0.368, Financial intelligence with factor load of 0312 has had the most impact on investor decisions, respectively.

    Keywords: Spiritual intelligence cultural intelligence, ethical intelligence, emotional intelligence organizational intelligence, business intelligence, financial intelligence
  • Mohammad Salehifar * Pages 465-482
    In this paper, we evaluate the behavior of return, liquidity, and information efficiency in cryptocurrencis market. Cryptocurrencis are a kind of virtual currencies which cryptography technology is a basic element in their designing. They are often managed in an undistributed manner. The sample consists of 13 cryptocurrencies which were traded during 3 years (11/1/2015 until 11/1/2018) consistently. We apply Dickey-Fuller test, Ljung-Box autocorrelation parametric test, Fama-French autocorrelation test, Run and Hurst non-parametric tests to explore momentum and long-run memory in cryptocurrencis market. Findings show that cryptocurrencis return has an unpredictable behavior in markets which are more liquid. Indeed, liquidity has a direct relationship with information efficiency in cryptocurrencis market. Totally, the more liquid cryptocurrencis markets are, the less return predictability will be happened and cryptocurrencis return time series will move to a random walk. Therefore, the efficient market hypothesis will be improved.
    Keywords: cryptocurrency, liquidity, Return Predictability, information efficiency
  • Saeed Khodabakhshzadeh * Pages 483-495
    The price bubbles in medical commodities and medications can interrupt the pharmaceutical market. The objective of the present study is to explore the occurrence of price bubbles in the pharmaceutical market of the firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE). The present work is of applied and developmental type conducted as an econometric study (time series). The statistical population was composed of 21 pharmaceutical firms listed in TSE for the period of 2012.03-2017.02. Recursive unit root tests (GSADF, RADF, and SADF) were applied for the discovery and date-stamping of the price bubbles. It was revealed that 95 percent of firms have experienced bubbles over the studied period, of which 22 percent were multiple and 78 percent were single. In 2013, 91 percent of the studied firms were encountered with bubbles while it was 62 percent in 2010. In contrast, the results of SADF refuted the existence of bubbles in 57 percent of the studied firms but confirmed that 43 percent of firms have experienced bubbles. Also, SADFG showed that 95 percent of firms have had bubbles over the studied period, of which 17 percent were multiple and 83 percent were single. In 2013, 86 percent of firms were struggling with bubbles, while in 2010, 57 percent have had bubbles.In the pharmaceutical market, we can mitigate the implications of bubbles and control the price of medical and pharmaceutical commodities by early recognition of the price bubbles.
    Keywords: bubble, pharmaceutical firms, recursive unit root tests
  • Parvaneh Khaleghi Kasbi, Mohammadali Aghaei * Pages 497-514
    Based on Momentum investing strategy and unlike labour market hypothesis, achieving a higher profitability comparing to the profitability of the market is possible. Momentum profitability is the resultant of behavioral bias of investors in the market. Based on behavioral models investors allocate a more possibility to trend saliences and they use trends which are effective in the future stuck price predictions. It is proved in this essay that the limitation on which the investor estimates past trends is dependent on the salience of that trend.To test the hypotheses, a multivariate regression model has been used and the selected sample includes companies accepted in Tehran Stock Exchange between 2012 and 2016. The results of the research showed that investors are sensitive to the value of the price signal during the formation period and are likely to estimate stocks with an increasing trend. For this reason, it can be argued that the salience momentum strategy acts better than the non- salience momentum strategy.
    Keywords: Trend salience, Momentum, Market states, overreact
  • Hossein Ojaghi, Zadaleh Fathi * Pages 515-539

    The present study has designed and explained the stock price forecasting model using stochastic processes. The statistical population of the study is all companies of the mass real estate industry in the Tehran Stock Exchange from 1390 to 1398. Data were analyzed in Eviews10 and MATLAB software. Predicting stock price behavior and the whole industry index by autoregressive methods and moving average in terms of random processes showed that the explained pattern can not be used to predict stock price behavior but in some random steps, the forecasting error was negligible. Regarding the forecast of stock price behavior, the last three steps of the process, winter have a significant effect on stock price forecast; But the first step has a significant effect on predicting the behavior of the industry index. In the first steps, the error of predicting the behavior of the industry index is very small and the explained model can be used to predict the behavior of the index in the first months of the year.

    Keywords: stock price, behavior forecasting, mass industry, real estate, Random process, Tehran Stock Exchange
  • Masoud Farahabady, Farzaneh Heidarpoor *, Azita Jahanshad Pages 541-562
    The purpose of this study was to study the impact of stakeholder integration and financial performance with respect to the mediating role of environmental sustainability orientation. The statistical sample consisted of 392 managers and experts of stock exchange companies who were selected using random sampling method. The type of research was applied research in terms of purpose and descriptive-survey research in terms of data collection with a description of structural equation modeling. Examining the results of the analysis, testing the hypotheses showed that stakeholder integration has an impact on financial performance with the mediating role of environmental sustainability orientation. Accordingly, stakeholder monitoring and participation in management behavior in the field of environmental sustainability orientation according to agency theory, in addition to improving economic performance due to better production and management strategies, including long-term benefits of environmental performance. Better yet, it will be like avoiding environmental commitments in the future.
    Keywords: Stakeholder integration, Financial Performance, environmental sustainability orientation
  • Peyman Tataei, Hashem Nikoomaram *, Ashkan Hafez Alkotob Pages 563-584
    Although Markowitz initially could present a compounded model of risk-return trade-off, the model was incapable of dealing with real constraints. One of financial market characteristics is conflict of interest among market players which cause to the main trend of market be derived by market player’s interactions and each player’s strategy be a function of the other’s play. The second one is uncertainty. Both features are analyzed in Game Theory in order to optimize decision making process. In this paper, united players with negative, less than one, more than one and zero beta, established a coalition against the Market and tried to select securities that enable them to outperform it. The Market used its mean plus and mines three standard deviation as its strategies. Then player’s payoff in each strategy is determined based on how its return is better than Market and Risk free return and also how its Sharp ratio is better than the Market one. After running the game and finding the Shapely value, the optimized weights of each player and each security was calculated. The findings shows that united players won seventy five percent of twelve annual periods ending March 2018 regarding Treynor and Sharp Ratios. Also their performance was meaningfully better than the Market in the whole twelve year period.
    Keywords: Game theory, Coalition Game, Shapely Value, Stock Selection
  • Aliakbar Shahri Mejarshin, Alireza Rousta *, Abdullah Naami Pages 585-608
    Today, the purchase and risk of buying domestic products is accepted as an important and fundamental principle for the prosperity of the business environment and achieving economic growth and development. The purpose of this study is to design and explain the final purchase model using the financial risk analysis and importance-performance investment approach by examining the effectiveness of variables affecting the final purchase of Iranian goods. This research is an applied goal in terms of quantitative research approach and has a descriptive survey strategy. The statistical population of the study was consumers of Iranian goods, 377 people were calculated and selected as a sample by G-Power software. The data collection tool is a questionnaire and the structural equation model with Smart Pls software has been used to analyze the data. The results of this study showed that the variable of financial risk has a positive effect on trust and a negative effect on the intention to buy. perceived value were effective on trust and purchase intention, but unlike the results of previous research, the variable of trust had a negative effect on purchase intention, so the variable of trust was not approved as a mediator. Also, the results of the importance-performance analysis of the research model show that the variables of perceived quality, perceived value and intention to buy in the model have a very favorable situation in terms of performance and importance, but the variables of product knowledge, trust and financial risk should be effective. Reduced and removed.
    Keywords: Actual purchase risk, Financial Risk, Product knowledge, perceived quality
  • Mohammad Fallah *, Alireza Salamatbakhsh Varjovi, Ali Pahlevani Pages 609-622

    The present study empirically analyzes the impact of business model innovation on financial performance of companies operating in petrochemical industry. The statistical population includes companies listed in Tehran Stock Exchange operating in petrochemical industry during 2011 to 2018. A total of 15 companies are selected as statistical sample. The research method is causal. The related data for theoretical literature section and hypothesis testing are gathered using library method research and financial statement data mining, respectively. Panel data regression models are used to analyze the data. The results indicate materials and equipment supply innovation and product innovation directly and significantly impact on corporate asset returns. However, the impact of marketing innovation on return on assets is not significant. The results also show Q-tobin, as a measure of firm value, is not effected by materials and equipment supply innovation and product innovation , while marketing innovation has a direct and significant effect on corporate market value.

    Keywords: Business Model, Innovation, Market Value, Financial Performance