فهرست مطالب

مطالعات فقه اقتصادی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1400)

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی توکل، اکبر اعتبارایان خوراسگانی*، امیرهوشنگ حیدری، امیررضا نقش صفحات 1-23

    زمینه و هدف:

     پیشران سرمایه گذاری در فرآیند تحقیقی با عنوان "سناریونگاری آینده صنعت بانکداری" احصاء شده است. شاخصی که معنا و مفهوم نهایی بانکداری اسلامی از آرمان های تشکیل انقلاب اسلامی در ایران و  فرهنگ جهان اسلام است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق با روش ترکیبی و بر اساس گام های عدم قطعیت های بحرانی شوارتر انجام گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    در گام های تحقیق پس از مطالعه، بحث و بررسی روندها و رویدادهای گذشته و حال، بمنظور ارایه سناریوهای آینده صنعت بانکداری با بررسی نمونه های عینی و تاریخی و تحلیل محتوای ادبیات آن ها، قدرت بازی های زبانی(لفاظی گری) و استخراج دیجیتال دو شکل از اعمال قدرت و استعمار نوین کشف رمز شده است، شیوه های استیلاجویی مدرنی که در حال حاضر لیبرالیسم حاکم بر اقتصاد جهانی پس از شناسایی تفاوت های فرهنگی و نیاز جوامع با استفاده از آن ساخت واقعیت و هژمونی سازی را طرح ریزی؛ و با ابزار فین تک و با از بین بردن ثبات اقتصادی کشورها، روند سرمایه گذاری و مغزهای آنان را هدایت می کند؛

    نتیجه گیری

    این مقاله در دنیای پست مدرن امروز، ضمن افشای قدرت نرم لفاظی گری و استعمار دیجیتال در ادبیات مرجع علم مدیریت، تلاش می کند تا اهمیت مقابله با آن در محیط های علمی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی را به ملت های منطقه و جهان گوشزد نماید، بحرانی که چنانچه توسط محققین و انسان های آزادی خواه شناسایی و مهار نشود، ترویج خشونت، افول اخلاق و فروپاشی اقتصادی همه جوامع را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، قدرت لفاظی گری، فقه اسلامی، استخراج دیجیتال
  • مهدی کیایی، عباس سماواتی* صفحات 24-44

    زمینه و هدف:

     این مقاله درصدد است تا از طریق نتایج و پیامدها و گزاره های عدالت، نقشی سازنده در رسیدن به توسعه پایدار اقتصادی در جامعه را از منظر فقه اسلامی تبیین نماید.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق بصورت کتابخانه ای و مطالعه کتب و مقالات موجود می‏باشد. گرچه در این زمینه مطالب متعددی به قلم تحریر درآمده است ولی آنچه در این مقاله به طور خاص به آن می پردازد این مطلب است که توسعه پایدار، مستلزم رعایت ابعاد مختلف عدالت و توجه متوازن به وجوه فرهنگی، سیاسی و اقتصادی حیات جامعه است؛ ادراک بی عدالتی اثر مخربی بر روند توسعه دارد و اهتمام نیروی انسانی و انگیزش عناصر اجتماعی را تحت الشعاع خود قرار می دهد .

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    بی عدالتی و توزیع نابرابر دستاوردهای اجتماعی موجب تعمیق شکاف طبقاتی، تضعیف عزم ملی و تنزل روحیه تلاش و فعالیت می شود و بر آسیب‏های روانشناختی اعضای جامعه می افزاید؛ در حالیکه توسعه پایدار، متضمن کاهش فاصله طبقاتی، تقویت عزم ملی، بهره مندی از نیروی انسانی سالم و امیدوار است.

    نتیجه گیری

    بنابراین نتیجه کلی تحقیق حاضر این است که رعایت عدالت، رمز بقا و پایداری جریان توسعه است که در این مقاله به آن می‏پردازیم.

    کلیدواژگان: عدالت، توسعه پایدار، اقتصاد، فقه اسلامی
  • نورالله صالحی آسفیجی* صفحات 45-64

    زمینه و هدف:

     تمامی مشکلات اقتصاد متعارف ریشه در امری واقعی(نه حقیقی) به نام تورم دارند. به طوری که حتی مشکلات رکود تورمی، فقر، شکاف طبقاتی و بیکاری نیز به تورم بر می گردد. در نتیجه به نظر می رسد که این امر واقعی خود مولود یک امر اعتباری غلط است. تا زمانی که این امر غلط در اقتصاد وجود دارد این مشکلات وجود دارند. البته به نظر می رسد که این امر اعتباری، تعریف پول در اقتصاد می باشد.

    مواد و روش ها

    هسته ی سخت اقتصاد اسلامی پول می باشد. در این تحقیق فقه پول در اقتصاد اسلامی مورد تحلیل قرار می گیرد. برای تبیین دقیق این موضوع لازم است که موارد زیر مورد تحلیل قرار گیرند:1-نقش اعتبارات در اقتصاد: پول مفهومی اعتباری است(مانند متر و کیلوگرم که اعتباری اند اما منشا حقیقی دارند). در نتیجه پول، کالا، سرمایه، ثروت فرد و جامعه نیست. مالکیت آن عمومی است. که لازم و واجب است به صورت قرض الحسنه در اقتصاد گردش نماید. 2-تحلیل مفهوم مالیت و مالکیت درفقه اقتصاد اسلامی 3-جایگاه و نقش پول در علم اقتصاد (تبیین 4 نظریه) به نظر می رسد در فقه اسلامی پول مال (فقط و فقط ارزش مصرفی) می باشد. اما مالیت(ارزش مبادله ای) ندارد. بلکه مالکیت دارد. مالکیت اعتباری دارد. برای این که اصل مالکیت در جامعه حفظ شود لازم است که پول را به عنوان مالکیت اعتباری در نظر گرفته شود. وقتی پول غیر ازاین در نظر گرفته شود اصل مالکیت نقض می شود.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    پول وسیله ی اندازه گیری ارزش است. اما وسیله ی مبادله، پول نیست(در علم اقتصاد متعارف پول، به عنوان وسیله مبادله در نظر گرفته می شود). وسیله مبادله، آگاهی  است. همین نکته کلید فقه پول در اقتصاد اسلامی می باشد. به عبارتی آن چیزی که باعث شکل گیری مبادله می شود پول نیست. بلکه آگاهی است. به عبارتی آن چیزی سبب انتقال ارزش می شود آگاهی عاملین اقتصادی است. آگاهی عاملین اقتصادی نسبت به این موضوع که دارند ارزش های یکسانی را مبادله می کنند. به عبارتی برای شکل گیری مبادله پول شرط لازم است. اما شرط کافی نیست. شرط کافی مبادله آگاهی است. اگر آگاهی حذف شود مبادله شکل نمی گیرد. یعنی با وجود پول به تنهایی مبادله تحقق نمی پذیرد. با وجود آگاهی اقتصادی است که مبادله شکل می گیرد. اگاهی حلقه ی مفقود علم اقتصاد است. به عبارتی در علم اقتصاد نقش ناظر نادیده گرفته شده است. ناظرانی که برای مبادله یکدیگر را ملاقلات می نمایند.

    نتیجه گیری

    بدون اگاهی مبادله شکل نمی گیرد. با حذف آگاهی مبادله شکل نمی گیرد. این نکته بسیار دقیقی است. وسیله ای که نقش اندازه گیری ارزش را دارد لازم است از وسیله ای که نقش انتقال ارزش را دارد متفاوت باشد. به طوری که وسیله ی اندازه گیری ارزش پول است. اما وسیله ی انتقال ارزش آگاهی است. با این نوع نگاه به پول در علم اقتصاد هیچ گاه پول کنز نمی شود.

    کلیدواژگان: ارزش، آگاهی، پول، فقه اقتصاد اسلامی و نظریه ی مبادله
  • حسین سلطان محمدی* صفحات 65-89

    زمینه و هدف:

     اتخاذ بعضی از رویه های سیاسی یا اقتصادی دولت گاها سبب افت ارزش پول و نتیجتا باعث تورم گردیده و لذا گروه های مختلف جامعه به علت این رفتار اشتباه و ناسنجیده دولت، همچنین به سبب کاهش ارزش دارایی های مالی و قدرت خرید، متحمل خسارات فراوانی می گردند. آنچه در این امر مورد مناقشه و محل بحث جدی و واقع شده است، مسئولیت دولت در جبران زیان ناشی از کاهش ارزش پول است، موضوعی که اختلاف بسیاری از فقیهان و حقوقدانان را به همراه داشته است مسئله ضمان مسببین و مباشرین کاهش ارزش پول و تورم است که باید موردتوجه و مداقه محققین واقع شود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوا و مطالعه ی کتابخانه ای (اسنادی) سامان یافته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    چنانچه دولت با اقدام هایی از قبیل چاپ اسکناس بدون کارشناسی دقیق یا بی پشتوانه یا با ایجاد مناقشات سیاسی و دامن زدن به اختلافات داخلی و جناحی، موجب بروز مشکلات اقتصادی و درنتیجه کاهش ارزش پول و اضرار به مردم شود، ضامن است و باید خسارات واردشده را جبران کند. ضمان دولت و مسوولیت پرداخت خسارت ناشی از اعمال و تصمیم های زیان آور [علاوه بر استفاده از مبانی و ادله ی ناظر به ضمان اشخاص حقیقی و تعمیم آن به ضمان دولت به جبران خسارت ناشی از کاهش ارزش پول] بر اساس قواعدی همچون قاعده عدالت، قاعده حرمت مال مسلمان، حفظ امنیت اقتصادی و نظم عمومی به عنوان ادله عام و قاعده هایی چون اتلاف، لاضرر و تسبیب در شمار ادله خاص به اثبات رسیده است.

    نتیجه گیری

    بررسی آراء فقهای عظام و نقد ادله ی مطرح شده در عدم جواز تلافی افت ارزش پول و التفات لازم به ادله نقلی و قواعد فقهی نشان می دهد که مسوولیت نظام حاکم و اصل لزوم تلافی زیان های وارده توسط نظام حاکم نه تنها با مبانی فقهی ناسازگاری خاصی ندارد، بلکه در مواردی هم ضروری اعلام شده است

    کلیدواژگان: تورم، افت ارزش پول، ضمان دولت، قبول مسئولیت، تلافی خسارت
  • سمیه حافظی، مهدی شیخیان تبریزی* صفحات 90-102

    زمینه و هدف:

     روابط مالی زن و شوهر به صورت نحله با توافق و اراده دو خانواده تعیین می شود که در حمایت کامل قانون بوده و به وسیله ابزار و اهرم های خاص قانونی نیز قابل وصول است و مستقلا دارای ارزش و مالیت است. زوجین با توافق طرفین می توانند آن را تغییر دهند.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است، با مراجعه به اسناد،کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    زن و شوهر بعد از نکاح نیز می توانند به تراضی بر میزان نحله بیافزایند یا از آن بکاهند یا مال دیگری را مهر قرار دهند؛ البته در این زمینه نظرات متفاوتی بیان شده، عده ای گفته اند :« برخلاف آنچه در طول قرارداد اتفاق افتاد ، شریعت مشابه آنچه که در طول قرارداد اتفاق افتاد و به لحاظ قانونی برای افزایش نحله پس از ازدواج صحیح نمی باشد ». افزایش یا کاهش میزان نحله از سوی زوج یا زوجه در ضمن عقد نکاح ممکن است در قالب شرط فعل و یا شرط نتیجه، قرار گیرد. زوجه از جنبه اقتصادی به آن می نگرد.

    نتیجه گیری

    بنابراین نحله با اراده زوجین تعیین می گردد که هم می توانند قسمتی از آن را بذل کنند، یا تمام آن را ببخشند، آن را کم کنند یا بیشتر کنند که در این مورد اختلاف نظر وجود دارد و می توانند در قالب شرط ضمن عقد بیاورند.

    کلیدواژگان: میزان نحله، نکاح، عقد، شرط، اقتصاد
  • علی نجفی توانا، محمدسعید ابراهیم پور* صفحات 103-124

    زمینه و هدف:

     امروزه در نظام کیفری دلایل موجهی برای توسعه جرم انگاری به خصوص در زمینه جرایم اقتصادی مورد نیاز است. علاوه بر این سیاست جنایی جرم شناسی پیشگیری را در قبال جرایم بسیار کارآمد توصیف کرده است. به دنبال تشویق به مشارکت حداکثری افراد جامعه در پیشگیری از جرایم اقتصادی، احتیاط در توسعه جرم انگاری در این حوزه لازم است. بر همین مبنا قوانین جدیدی در خصوص جرایم اقتصادی به تصویب رسیده اند. با این وجود ضرورت های جرم انگاری در حوزه جرایم اقتصادی همچنان به قوت خود باقی است.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر به روش توصیفی و کتابخانه ای با ارایه تعریف جرایم اقتصادی سعی شده است جلوه های توسعه این جرایم در قالب فعل و ترک فعل نقد و بررسی شود.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    جرم انگاری و نوآوری بیشتر در حیطه قاچاق کالا و ارز، ضعف در بهبود جرم‏انگاری، پولشویی، نگرش نامناسب و تبعیض آمیز به بخش خصوصی، تشویق به گزارش دهی جرم اقتصادی، یافته های این تحقیق می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که قانون گذار جمهوری اسلامی ایران در پاره ای موارد ترک فعل هایی را جرم اقتصادی دانسته است و در موارد دیگر جرایمی با فعل مثبت ایجاد کرده است و در موارد دیگر با وجود نیاز و حتی الزامات بین المللی، جرایم اقتصادی را توسعه نداده است.

    کلیدواژگان: نظام کیفری، توسعه جرم انگاری، جرایم اقتصادی، جرم انگاری‏های جدید، قاچاق کالا و ارز
|
  • MORTEZA TAVAKOL, Akbar Etebarian *, AmirHushang Heidari, AmirReza Naghsh Pages 1-23
    Background and Aim

    The driver of investment in the research process has been identified as the "future scenario of the banking industry". An indicator that the ultimate meaning and concept of Islamic banking is one of the ideals of the Islamic Revolution in Iran and the culture of the Islamic world.

    Materials and Methods

    The present study was conducted using a combined method according to the steps of Schwartz uncertainty.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    In the research steps after study, discussion and review of past and present trends and events, in order to present future scenarios of the banking industry by examining objective and historical examples and analyzing the content of their literature, the power of verbals games (rhetoric) and digital colonization has been identified, "Rhetoric" and digital colonization are modern ways of interrogation that the liberalism now applies to the mind and Investment process of countries by recognizing Cultural differences and their needs to construct reality and hegemony as well as destroying the economic stability. While exposing the soft power of rhetoric and digital colonization in the management literature, the present paper tries to remind the importance of dealing with it in scientific, political, cultural and economic environments.

    Conclusion

    In today's postmodern world, this article, while exposing the soft power of rhetoric and digital colonialism in the management literature reference literature, tries to remind the nations of the region and the world of the importance of confronting it in scientific, political, cultural and economic environments. Unrecognized and curbed by researchers and libertarians, the promotion of violence will lead to the decline of morality and the economic collapse of all societies.

    Keywords: Future Banking Scenarios, The Power of Rhetoric, Islamic Jurisprudence, digital colonization
  • Mahdi Kiaee, Abbas Samavati * Pages 24-44
    Background and Aim

    This article seeks to explain the constructive role in achieving sustainable economic development in society through the results and consequences and propositions of justice from the perspective of Islamic jurisprudence.

    Materials and Methods

    The research method is library and reading books and articles is available. Although many articles have been written in this regard, what this article specifically addresses is that sustainable development requires the observance of various dimensions of justice and balanced attention to the cultural, political and economic aspects of society; The perception of injustice has a destructive effect on the development process and overshadows the efforts of human resources and the motivation of social elements.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Injustice and unequal distribution of social achievements deepen the class gap, weaken national determination and degrade the spirit of effort and activity, and increase the psychological harm of members of society; While sustainable development involves reducing class distance, strengthening national determination, benefiting from healthy and hopeful manpower.

    Conclusion

    Therefore, the general conclusion of the present study is that observance of justice is the key to survival and sustainability of the development process that we will discuss in this article.

    Keywords: Justice, sustainable development, Economics, Islamic Jurisprudence
  • Noorullah Salehi Asfiji * Pages 45-64
    Background and Aim

    All the problems of a conventional economy are rooted in something real (not real) called inflation. So that even the problems of stagflation, poverty, class divide and unemployment go back to inflation. As a result, it seems that this fact is born of a false credit. As long as this is wrong in the economy, these problems exist. Of course, this seems to be the definition of money in the economy.

    Materials and Methods

    The hard core of Islamic economics is money. In this research, the jurisprudence of money in Islamic economics is analyzed. To explain this in detail, it is necessary to analyze the following:1. The role of credit in the economy: Money is a concept of credit (such as meters and kilograms that are credit but have a real origin). The result is not money, goods, capital, wealth of the individual and society. Its ownership is public. Which is necessary and obligatory to circulate in the economy in the form of good loans.2. Analyzing the concept of tax and ownership in Islamic economics 3.The position and role of money in economics (explanation of 4 theories) It seems that in Islamic jurisprudence, money is property (only and only consumer value). But it has no tax (exchange value). But also has ownership. It has credit ownership. In order to maintain the principle of ownership in society, it is necessary to consider money as credit ownership. The principle of ownership is violated when money is considered otherwise.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Money is a tool for measuring value. But the means of exchange is not money (in conventional economics, money is considered the medium of exchange). The means of exchange is consciousness. This is the key to the jurisprudence of money in Islamic economics. In other words, what creates the exchange is not money. It is consciousness. In other words, what transmits value is the awareness of economic agents. Awareness of economic agents that they are exchanging the same values. In other words, a condition is necessary for the formation of money exchange. But the condition is not enough. A sufficient condition is the exchange of consciousness. If consciousness is removed, exchange will not take place. That is, with money alone, exchange does not take place. It is in spite of economic awareness that exchange takes shape. Awareness is the missing link in economics. In other words, in economics, the role of the observer has been ignored. Observers who exchange views with each other.

    Conclusion

    Exchange is not formed without awareness. Exchange is not formed by removing consciousness. This is a very accurate point. The instrument that plays the role of measuring value must be different from the instrument that plays the role of transmitting value. It is a means of measuring the value of money. But it is a means of transmitting the value of consciousness. With this kind of look at money in economics, money can never be made.

    Keywords: Money, Public ownership of money, Jurisprudence, Credit
  • Hossein Soltan Mohammadi * Pages 65-89
    Background and Aim

    Adoption of some political or economic procedures of the government sometimes causes the devaluation of money and consequently inflation, and therefore different groups of society due to this wrong and ill-considered behavior of the government, also due to devaluation of financial assets and purchasing power, suffer great losses. They returned. What has been seriously debated and debated is the government's responsibility to compensate for the loss of value of money. Which should be considered by researchers.

    materials and methods

    This research has been organized using content analysis method and library (documentary) study.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    indicate that the government by actions such as printing banknotes without accurate or unsupported expertise or by creating political disputes and inciting political strife and incitement. , Causes economic problems and consequently devaluation of money and damage to people, is a guarantor and must compensate for the damage. Government guarantee and liability for damages arising from harmful actions and decisions [in addition to using the principles and arguments governing the guarantee of natural persons and extending it to the state guarantee to compensate for damages resulting from the devaluation of money] according to rules such as the rule of justice, rule of law Muslim, the maintenance of economic security and public order has been proven as general evidence and rules such as waste, harmlessness and proportion in the number of specific evidences.

    Conclusion

    Examination of the opinions of great jurists and criticism of the arguments presented in the impermissibility of retaliation for the devaluation of money and the necessary attention to the narrated arguments and jurisprudential rules show that the responsibility of the ruling system and the principle of the need to compensate the damages caused by the ruling system It has also been declared necessary

    Keywords: Inflation, Depreciation of Money, Government guarantee, acceptance of responsibility, Compensation for damages
  • Somayeh Hafezi, Mehdi Sheikhian Tabrizi * Pages 90-102
    Background and Aim

    The financial relations of a couple are determined as dowry by agreement and will of the two families, which is in full support of the law and can be collected by special legal tools and levers and has value and tax independently. The couple agrees with the parties. They can change it.

    Materials and Methods

    This is a theoretical research. The research method is descriptive-analytical. The method of collecting information is library. It has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical considerations: 

    In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    After marriage, a couple can increase or decrease the dowry by compromise or seal another's property; Of course, different opinions have been expressed in this regard, some have said: "Sharia dowry is the same as it was during the contract and increasing the dowry after the contract is not legally valid." Increasing or decreasing the amount of dowry by the husband or wife during the marriage may be in the form of a condition of action or a condition of result.The wife looks at it from an economic point of view.

    Conclusion

    Therefore, the dowry is determined by the will of the couple, who can either spend part of it, or forgive the whole of it, reduce it or increase it.

    Keywords: Amount of dowry, Marriage, Contract, Condition, Economy
  • Ali Najafi Tavana, MohammadSaeid Ebrahimpour * Pages 103-124
    Background and Aim

    Today in the penal system, there are good reasons for the development of criminology, especially in the field of economic crimes. In addition, criminal policy has described crime prevention as highly effective against crime. In order to encourage the maximum participation of members of society in the prevention of economic crimes, caution is needed in the development of criminology in this area. Accordingly, new laws on economic crimes have been passed. Nevertheless, the necessities of criminalization in the field of economic crimes remain strong.

    Materials and Methods

    In the present study, the definition of economic crimes has been tried to be examined in the form of verbs and omissions by presenting the definition of economic crimes.

    Ethical considerations: 

    In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The findings of this study are more criminalization and innovation in the field of smuggling of goods and currency, weakness in improving the criminalization of money laundering, inappropriate and discriminatory attitude towards the private sector, encouragement to report economic crime.

    Conclusion

    The results show that the legislator of the Islamic Republic of Iran in some cases has considered abandonment of acts as an economic crime, and in other cases has created crimes with a positive act, and in other cases, despite international needs and requirements, economic crimes. Has not developed.

    Keywords: Penal system, Development of criminalization, ECONOMIC CRIMES, new criminalizations, smuggling of goods, currency