فهرست مطالب

نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان
سال نهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/14
  • تعداد عناوین: 19
|
  • میثم علی زاده*، شفق رستگار صفحات 1-18

    گیاهان (دارویی، صنعتی و خوراکی) مراتع یکی از منابع بسیار ارزشمند در گستره وسیع منابع طبیعی ایران هستند که در صورت بهره برداری صحیح می توانند نقش مهمی در اشتغال زایی جوامع محلی داشته باشند. به منظور برآورد ارزش اقتصادی گیاه مهاجم کنگر، میزان وابستگی افراد بومی و سهم آن در درآمد خانوار روستایی و میزان اشتغال مستقیم و غیرمستقیم حاصل از آن در مقایسه با ارزش کارکرد علوفه تولیدی تعدادی از سامان های عرفی شهرستان دماوند، انجام شد. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش سیستماتیک- تصادفی در مناطق معرف تیپ های گیاهی انجام و میزان پوشش سطح، تراکم گیاه کنگر، تولید علوفه و ظرفیت چرا در واحد سطح اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد کل درآمد ناخالص حاصل از بهره برداری علوفه مراتع یا فرآیند دامداری در سال برابر با 66066000 هزار ریال، هزینه آن برابر با 19387260 هزار ریال، سود خالص برابر با 46678740 هزار ریال و رانت اقتصادی برابر با 3842 هزار ریال بوده است. همچنین، کل درآمد ناخالص حاصل از بهره برداری کنگر در منطقه مورد مطالعه در سال برابر با 202500000 هزار ریال، هزینه آن برابر با 89610000 هزار ریال، درآمد خالص برابر با 112890000 هزار ریال و رانت اقتصادی برابر با 9291 هزار ریال بوده است. با احتساب شمار تعداد خانوار و افراد وابسته به دامداران منطقه، میزان اشتغال مستقیم و غیرمستقیم فرآیند مرتعداری در طول یکسال به ترتیب 86 و 257 شغل و تعداد اشتغال بهره برداران محصول کنگر به ترتیب 72 و 216 شغل، محاسبه شد. با توجه به میزان درآمد پیش بینی شده از دو کارکرد بهره برداری از گیاه کنگر و تولید علوفه و اهمیت اقتصادی آن بر معیشت جوامع محلی، مدیریت گیاهان مهاجم در اکوسیستم های مرتعی باید به گونه ای باشد تا ضمن حفظ سلامت و یکپارچگی این اکوسیستم ها موجب شفافیت و تسهیل فرآیندهای تصمیم گیری در زمینه بهره برداری چندمنظوره مراتع شود.

    کلیدواژگان: گیاه مهاجم، کنگر، تولید علوفه، ارزش اقتصادی، معیشت، جوامع محلی
  • اصغر فرج اللهی*، یاسر قاسمی آریان، محمود حمیدیان صفحات 19-35

    طرح های مرتعداری به عنوان یک ابزار کاربردی در مدیریت و بهره برداری از مراتع و به منظور دستیابی به اهداف خاصی در مدیریت و توسعه پایدار مراتع، طراحی و اجرا می شوند. بنابراین ارزیابی اثرات طرح های اجرا شده جهت شناسایی و رفع مشکلات و چالش ها و تقویت اثرات مثبت ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق، اثرات اقتصادی-اجتماعی طرح های مرتعداری کلاله استان گلستان از دیدگاه بهره برداران و کارشناسان مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق جهت بررسی ابعاد نظری موضوع به روش اسنادی و تکمیل پرسشنامه های طراحی شده به روش پیمایشی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل دو گروه بهره برداران و کارشناسان بودند. بر اساس فرمول کوکران و تطبیق با جدول کرجسی و مورگان، 109 خانوار بهره بردار به روش تصادفی در مطالعه مشارکت داشتند. همچنین، 25 کارشناس مرتبط با موضوع تحقیق در تکمیل پرسشنامه ها و انجام تحقیق مشارکت کردند. پس از تهیه و تایید روایی پرسشنامه، ضریب آلفای کرونباخ بهره برداران و کارشناسان به ترتیب برابر 82/0 و 80/0 به دست آمد. اولویت بندی اثرات اقتصادی و اجتماعی از طریق میانگین رتبه ای انجام شد. به منظور بررسی مقایسه دیدگاه بهره برداران و کارشناسان در ارتباط با اثرات اقتصادی و اجتماعی طرح های مرتعداری در منطقه موردمطالعه از آزمون من وایت نی استفاده شد. از نظر بهره برداران، اجرای طرح های مرتعداری به نوعی اطمینان خاطر و آرامش را در حوزه مالکیت مراتع برای بهره برداران به ارمغان آورده است و ضمن حفظ مراتع، اعتماد آن ها را به بخش اجرایی منابع طبیعی و کارشناسان و مسیولین ذیربط افزایش داده و زمینه مشارکت موثرتر آن ها در اجرای طرح ها را فراهم آورده است. از نظر کارشناسان، افزایش آگاهی و فرهنگ بهره برداران و متعاقبا اعتماد آن ها به بخش اجرایی و مشارکت در اجرای طرح، اثرات مهم و قابل توجه اجرای طرح های مرتعداری در منطقه موردمطالعه بوده است. نتایج آزمون من وایت نی نشان داد بین نظرات کارشناسان و بهره برداران در خصوص اثرات اجتماعی اجرای طرح های مرتعداری، تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0<P) اما در خصوص اثرات اقتصادی، تفاوت آماری معناداری بین نظرات کارشناسان و بهره برداران مشاهده شد (05/0P<).  مطابق نتایج این تحقیق، طرح های اجرایی مرتعداری در منطقه مورد مطالعه تا حدود زیادی اثرات اجتماعی مورد انتظار را برآورده کرده اند اما درزمینه اقتصادی همچنان ضعف هایی به خصوص در بخش بهبود وضعیت درآمدی و معیشتی و ایجاد فرصت شغلی و اشتغال زایی بهره برداران وجود دارد.

    کلیدواژگان: اثرات اقتصادی، طرح مرتعداری، اثرات اجتماعی، کلاله، بهره برداران، کارشناسان
  • مرضیه امینی، آذرنوش جعفری*، فرشته قاسم زاده صفحات 37-67

    مطالعه پوشش گیاهی ناحیه اسدلی- رختیان به مساحت 30000 هکتار در 25 کیلومتری جنوب شهر بجنورد واقع در استان خراسان شمالی با ارتفاع 1700-1900 متر  انجام شد. هدف از مطالعه، معرفی و شناسایی انواع مختلف گونه ها، گیاهان دارویی و گیاهان با ریسک پایین نابودی و نادر بود. گیاهان منطقه طی ماه های اردیبهشت تا مرداد سال 91 به روش پیمایشی جمع آوری و مورد شناسایی قرار گرفت و به هرباریوم دانشگاه آزاد اسلامی مشهد (IAUM) تحویل داده شد. نتایج حاصل از تحقیق وجود 27 تیره، 61 جنس و 69 گونه را نشان داد که گونه های Astragalus khoshjailensis از تیره Fabaceae و Echinops khorassanicus از تیره Asteraceae به عنوان عناصراندمیک ایران و Sclerochorton haussknechtii از تیره Apiaceae، Convolvulus calyerti از تیره Convolvulaceae و Rosa webbiana از تیره Rosaceae به عنوان گونه های نادر و  Taraxacum hydrophilum از تیره Asteraceae، Verbascum speciosum  از تیره Plantaginaceae گونه با ریسک کم نابودی از این منطقه معرفی شد. همچنین 18 گونه دارویی متعلق به تیره های Asteraceae ،Brassicaceae ،Boraginceae ،Lamiaceae ،Plantaginaceae ،Salicaceae ،Rosaceae ، Papaveraceae وResedaceae  معرفی گردید. بزرگترین تیره های گیاهی منطقه شب بو (Brassicaceae) و کاسنی (Asteraceae) با هفت گونه، باقلاییان (Fabaceae) با شش گونه، نعناع (Lamiaceae) با پنج گونه و گل سرخ (Rosaceae)،  سوسن (Liliaceae) و خشخاش (Papaveraceae) با چهار گونه بود. تیپ های بیولوژیک گیاهان منطقه شامل 23/36٪ تروفیت، 78/34٪ همی کریپتوفیت، 04/13٪ ژیوفیت، 14/10٪ کامفیت، 34/4٪ فانروفیت و 44/1٪ کریپتوفیت بود و حداقل و حداکثر درصد گونه های هر ناحیه رویشی متعلق ناحیه مدیترانه ای با 44/1 درصد و ناحیه رویشی ایرانو- تورانی با 11/68 درصد بود. با توجه به نتایج، درصد بالای تروفیت ها و همی کریپتوفیت ها نشان از سرد و خشک بودن منطقه، تخریب پوشش گیاهی در اثر جاده سازی، چرای دام و خشکی نسبی 10 ساله منطقه بود.

    کلیدواژگان: تیپ بیولوژیک، ناحیه رویشی، گونه اندمیک، گونه نادر، گیاهان دارویی
  • حمید جمالی، الهام قهساره اردستانی*، عطالله ابراهیمی، فاطمه پردل صفحات 69-92

    روش های کمی تجزیه و تحلیل پوشش گیاهی، اساس توصیف و تحلیل جوامع گیاهی بشمار می روند و تراکم به عنوان یکی از مشخصه های اصلی برای ارزیابی عملکرد اکوسیستم های مرتعی (اثرات کوتاه و بلندمدت) و تصمیم گیری های مدیریتی نقش مهمی را ایفا می کند. بدین منظور کارایی روش های فاصله ای تراکم گیاهی در شدت تراکم های مختلف با انواع الگوهای پراکنش با کاربرد جمعیت شبیه سازی شده بر پایه تراکم واقعی (روش شاهد) گونه Astragalus albispinus Sirj & Bornm، در منطقه نیمه خشک مراتع مرجن، استان چهارمحال و بختیاری مورد مطالعه قرار گرفت. طرح های شبیه‎سازی در هشت محدوده 40 ×100 متری در سه شدت تراکم با سه الگوی پراکنش طراحی شد. صحت و دقت پیش بینی هفت روش فاصله ای تراکم گیاهی با مقایسه مقادیر پیش بینی این روش ها با روش شاهد و استفاده از شاخص خطای نقطه ایده آل مورد بررسی قرار گرفتند. به طور کلی نتایج نشان داد که روش زاویه منظم در الگوی پراکنش یکنواخت در شدت تراکم پایین، روش یک چهارم نقطه مرکزی در الگوی پراکنش تصادفی در شدت تراکم پایین و روش نزدیک ترین به سومین فرد در سایر انواع الگوهای پراکنش و شدت تراکم های مختلف، بهترین روش های برآورد فاصله ای تراکم برای گونه گیاهی A. albispinus هستند. به طور کلی در انتخاب مناسب ترین روش فاصله ای برآورد تراکم، نوع الگوی پراکنش و در برخی موارد شدت تراکم گونه های گیاهی باید درنظر گرفته شود که بتوان به یک برآورد بدون اریب از تراکم جمعیت گیاهی دست یافت، بر این اساس می توان رویشگاه های مختلف این گونه گیاهی را از نظر مدیریت و بهره برداری مورد پایش و ارزیابی قرار داد.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، روش های فاصله ای برآورد تراکم، الگوی پراکنش، شبیه سازی، شاخص خطای نقطه ایده آل
  • هادی زارع خورمیزی*، حمیدرضا غفاریان مالمیری صفحات 93-114

    بررسی تغییرات مکانی و زمانی ترکیب گونه ها و جوامع گیاهی یک گام اساسی در ارزیابی شرایط سلامت مرتع، درک فرآیندهای تکاملی اکوسیستم محلی و توسعه استراتژی های مدیریت مرتع است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی قابلیت طبقه بندی نظارت شده تصاویر ماهواره ای لندست 8 در تهیه نقشه جوامع گیاهی مراتع جنوب استان یزد می باشد. بدین منظور از 90 نمونه تعلیمی از مناطقی که تا حداقل شعاع 60 متر از نقطه مرکزی ترکیب همگنی از گونه های گیاهی را نشان می دادند؛ در سال 1394 نمونه برداری شد و سپس جوامع گیاهی بر اساس چیرگی درصد تاج پوشش تفکیک شدند. داده های ماهواره ای شامل باندهای 1 تا 7 سنجنده OLI ماهواره لندست 8 در تاریخ 29 اردیبهشت 1394 می باشد که پس از انجام تصحیحات هندسی، اتمسفری و رادیومتریکی مورد استفاده قرار گرفت. در پژوهش حاضر دقت شش الگوریتم طبقه ب ندی متوازی السطوح، کمترین فاصله، فاصله ماهالانوبیس، حداکثر تشابه، شبکه عصبی و ماشین بردار پشتیبان با کرنل شعاعی در تفکیک و تعیین محدوده جامعه گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، الگوریتم حداکثر تشابه و شبکه عصبی در طبقه بندی تصویر ماهواره لندست 8 به ترتیب با دقت کلی 4/96 و 8/84 و ضریب کاپای 95/0 و 82/0 از بالاترین دقت و الگوریتم طبقه بندی متوازی السطوح به ترتیب با دقت کلی 7/18 و ضریب کاپای 07/0 از کمترین دقت برخوردار بود. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد به منظور تفکیک و طبقه بندی جوامع گیاهی مختلف در منطقه مورد مطالعه الگوریتم حداکثر تشابه دارای نتایج مطلوبی می باشد و تلفیق مطالعات میدانی با سنجش از دور قابلیت بسیار مناسبی در تفکیک و طبقه بندی تیپ ها و جوامع گیاهی ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: جامعه گیاهی، حداکثر تشابه، طبقه بندی نظارت شده، لندست 8، یزد
  • میلاد قربانیان، حسن اکبری*، اصغر فلاح، محیا تفضلی صفحات 115-131

    با توجه به اینکه فعالیت گازرسانی به جنگل نشینان در سال های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر گازرسانی روی میزان مصرف چوب جنگل نشینان و تخریب جنگل در منطقه بابلکنار بود. برای این منظور تعداد 168 خانوار جنگل نشین، 36 نفر مامور حفاظت و 19 نفر کارشناس بخش فنی  انتخاب، سپس پرسشنامه های مخصوص به هر گروه تهیه شد. سپس با روش میدانی با استفاده از مصاحبه مستقیم توسط پرسشگر، پرسشنامه ها تکمیل گردید (بر اساس طیف لیکرت، یک خیلی کم، پنج خیلی زیاد). جاده های احداثی جدید پس از گازرسانی با استفاده از روش پیمایش میدانی ثبت گردید، سپس مساحت تخریب شده ی  ناشی از آن ها محاسبه شد. به منظور مقایسه نظرات گروه های مختلف مورد مطالعه از آزمون دوجمله ای استفاده شد. مساحت تخریب شده ی ناشی از حفاری ها و احداث جاده ها با استفاده از نرم افزارهای AutoCad و ArcGIS محاسبه شد. بر اساس نظرات جنگل نشین ها استفاده از گاز شهری به مقدار زیادی از قطع درختان جلوگیری کرده است (مقدار عددی چهار، بر اساس طیف لیکرت)، درحالیکه مامورین حفاظت و کارشناسان بیان کردند که گاز رسانی تا حد کمی (سه) منجر به کاهش قطع درختان شد. جنگل نشین ها معتقد هستند که استفاده از خدمات شهری باعث کاهش تخریب شد، ولی کاشناسان و مامورین حفاظت نظر مخالف دارند. نتایج این بررسی در خصوص برآورد میزان حجم چوب آلات جنگی قبل و پس از گازرسانی نشان داد که نظرات هر سه گروه مورد مطالعه یکسان بود و معتقد بودند که در شش ماه اول و دوم پس از گازرسانی میزان مصرف چوب آلات به طور معنی داری کاهش پیدا کرده است. نتایج نشان داد که پس از اجرای فعالیت گازرسانی طول جاده ها (15385 متر) و مسیرهای مال رو (30772 متر) افزایش یافت و میزان تخریب کل سطح جنگل های منطقه حدود 12 هکتار محاسبه گردید.

    کلیدواژگان: جنگل نشین، خدمات رفاهی جنگل، خوش نشین ها، گازرسانی شهری
  • حمزه جعفری سرابی*، بابک پیله ور، بتول شعبانی راد، الهام مال اسدی صفحات 133-150

    درک الگوی مکانی تنوع و غنا گونه ای و عوامل موثر بر آن نتایج مهمی برای حفظ و مدیریت تنوع زیستی ارایه می دهد. در پژوهش حاضر تغییرات شاخص های غنا و تنوع گونه های علفی در طول گرادیان ارتفاعی (700 متر) جنگل های بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) تاف شهرستان خرم آباد بررسی شد. بدین منظور در هر طبقه ارتفاعی100 متری از دو قطعه نمونه 500 مترمربعی مستطیلی با توزیع تصادفی برای اندازه گیری ویژگی های فیزیوگرافی، متغیرهای خاکی و درصد تاج پوشش اشکوب درختی استفاده شد. در هر قطعه نمونه نیز از 3 زیر قطعه نمونه چهار مترمربعی تصادفی برای برداشت اشکوب علفی استفاده شد. پس از اندازه گیری ها، تغییرات غنا و تنوع گونه ای با استفاده از تحلیل همبستگی بررسی و مهمترین مولفه های محیطی تاثیرگذار نیز با استفاده از تجزیه مولفه های اصلی (PCA) مشخص شدند. طبق نتایج بین شاخص های غنا، تنوع و یکنواختی با تغییرات ارتفاع و شیب ارتباط معنی داری مشاهده نشد، در حالیکه بین شاخص های تنوع و یکنواختی با میزان تاج پوشش همبستگی منفی مشاهده شد. برخلاف عدم رابطه بین شاخص های تنوع و یکنواختی با متغیرهای خاکی، شاخص های غنا با میزان رس و سیلت همبستگی مثبت و با مقادیر کربن آلی، پتاسیم، نیتروژن و ماسه همبستگی منفی نشان دادند. نتایج PCA نیز مقادیر پتاسیم، فسفر، کربن آلی، رطوبت اشباع، اسیدیته، ارتفاع از سطح دریا و تاج پوشش را مهمترین عوامل تاثیرگذار منطقه معرفی نمودند. بنابراین علی رغم عدم وجود الگوی مشخص در شاخص های غنا و تنوع گونه ای، میزان تاج پوشش از عوامل تاثیرگذار بر شاخص های تنوع و یکنواختی و متغیرهای خاکی از عوامل تاثیرگذار بر شاخص های غنا می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل مولفه های اصلی، تنوع گیاهی، غنای گونه ای، گرادیان ارتفاعی
  • معصومه منصوری، ضیاالدین بادهیان*، مرتضی قبادی، رحیم ملک نیا، جهانگیر محمدی صفحات 151-172

    وجود کاربری های ناسازگار مهم ترین تهدیدات برای اکوسیستم های جنگلی و بخصوص تنوع‎زیستی آن ها به شمار می رود. هدف این تحقیق ارزیابی تخریب سیمای سرزمین در منطقه جنگلی دادآباد شهرستان خرم آباد است. بدین منظور، برای کمی نمودن سنجه های سیمای سرزمین از نقشه های کاربری/ پوشش زمین منطقه جنگلی دادآباد شهرستان خرم‎آباد استفاده شد که برای تهیه آن ابتدا تصاویر ماهواره ای لندست (1367، 1382 و 1397) را پیش پردازش نموده و سپس طبقه بندی با روش نظارت شده حداکثر احتمال در محیط نرم افزار Terrset 18.31 انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین میزان تبدیل کاربری را، جنگل داشته است. به طوری که سطح جنگل در منطقه مطالعاتی که به عنوان پوشش گیاهی طبیعی آن به شمار می رود از 28/36 درصد (91/5429 هکتار) در سال 1367 به سطح 87/32 درصد (95/4918 هکتار) در سال 1397 کاهش یافته است. براساس سنجه تعداد لکه، روند افزایش مناطق با کاربری کشاورزی طی دوره اول تا دوره سوم مطالعه بسیار سریع بوده و حدود 5/1 برابر شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشترین تخریب و تغییر کاربری /پوشش زمین منطقه در طبقه جنگل رخ داده است. دسترسی به اراضی ملی جنگلی و مراتع و از طرف دیگر نزدیکی به رودخانه خرم رود منجر به توسعه کشاورزی غیر تولیدی شده و متعاقبا با کاهش ظرفیت تولید در این اراضی، خاک برهنه زمین باگذشت سال ها افزایش یافته و چنین تغییراتی غالبا نتیجه مداخله انسان است، این مورد علاوه بر اثرات منفی بر محیط زیست، باعث افزایش خسارت ناشی از بلایای طبیعی نیز خواهد شد. ازاین رو لزوم برنامه ریزی و اجرای برنامه های بازسازی اراضی و حمایت از اکوسیستم منطقه تاکید می گردد

    کلیدواژگان: متریک، Terrset، ارزیابی، تخریب، لندست
  • جمشید ملک محمدی، مژگان سادات عظیمی*، حسین بارانی، حسن یگانه صفحات 173-191

    امروزه یکی از مهمترین موضوعات در نظام مدیریت مراتع ایران، عدم وجود تصویری واضح و شفاف از مهمترین مشکلات موجود در آنهاست . هدف از این مطالعه، بررسی جامع ریشه ی مشکلات مراتع قشلاقی از دیدگاه بهره برداران و کارشناسان می باشد. یکی از پرکاربردترین ابزار ارزیابی و تحلیلی مدل مفهومی DPSIR (نیروی محرکه- فشار- وضعیت- اثر-پاسخ) می باشد لذا ابتدا شاخص های موثر بر مراتع قشلاقی توسط کارشناسان و بهره برداران نمره دهی  سپس اولویت بندی شدند و پس از ساماندهی اطلاعات در  مدل به تحلیل اجزای مختلف مولفه های موجود پرداخته  و برای مدیریت بهتر مراتع پاسخ های مناسب به تفکیک اجزای مدل ارایه گردید. نتایج آنالیز پرسشنامه ها نشان داد اولین عامل نیروی محرکه موثر در این مراتع عامل نیاز به اشتغال و غذا می باشد که به طور مستقیم سبب ایجاد عوامل فشاری مانند مشکلات اقتصادی جوامع محلی، افزایش فرسایش و کاهش سطح مراتع می شوند. خدمات اکوسیستمی  که در اثر این شرایط تحت تاثیر قرار می گیرند، خدمات فراهم سازی (تولید علوفه و آب با امتیاز 7/0)، تنظیمی (نگهداشت خاک با  63/0) و فرهنگی (زیبایی منظر با 5/0) می باشند. نیروی محرکه دوم نیاز آبی و تغییر اقلیم است که عمده فشارهای آن نبود قوانینی مشخص برای برداشت آب همچنین عدم توجه به دانش بومی است و اثر آن بر روی خدمات تنظیمی (کیفیت آب) و خدمات فرهنگی (فرصت های آموزشی) است. نیروی محرکه بعدی سکونتگاه های انسانی است که عدم دسترسی به سوخت و توسعه معادن از مهمترین فشارهای آن است این تاثیرات بر روی خدمات تنظیمی (افزایش فرسایش با امتیاز 63/0)، فرهنگی (زیبایی شناسی؛ 32/0) و حمایتی (کاهش تنوع زیستی؛ 53/0) قابل مشاهده است بر این اساس راهکارهای مهم مدیریت مراتع قشلاقی شاهرود آموزش مشاغل جدید و ایجاد معیشت جایگزین است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم مرتعی، تخریب، چارچوب مفهومی، مدیریت
  • مریم مولایی، مهدی معمری*، اردوان قربانی، محمود بیدار لرد، فرید دادجو، محمد صادقی نسب، عادل لطفی صفحات 193-218

    شناخت گیاهان موجود در یک منطقه برای سایر مطالعات از قبیل پژوهش های بوم شناختی، مدیریت اکوسیستم ها و حفاظت گیاهان ضروری است. در مطالعه حاضر فلور و تنوع گونه ای گیاهی مراتع پروفیل ارتفاعی آق داغ- قزل اوزن خلخال در جنوب استان اردبیل بررسی شد. برای بررسی فلور، نمونه های گیاهی جمع آوری و شناسایی شد. عملیات برداشت میدانی در سال 1397 در منطقه اجرا و سپس پراکنش جغرافیایی و شکل زیستی گونه ها تعیین شد. در ادامه، شاخص های غنا، یکنواختی و تنوع گونه ای در طبقات ارتفاعی اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، در منطقه مورد مطالعه 31 تیره، 105 جنس و 137 گونه گیاهی شناسایی شد. از مهم ترین تیره های منطقه می توان به تیره کاسنی (Asteraceae) با 25 گونه، گندمیان (Poaceae) با 18 گونه، پروانه آسا (Fabaceae) با 16 گونه و تیره نعناعیان (Lamiaceae) با 13 گونه اشاره نمود. نمودار طیف زیستی گیاهان به روش رانکایر نشان داد که همی کریپتوفیت ها و تروفیت ها به ترتیب با 46 درصد و 35 درصد فراوان ترین اشکال زیستی منطقه بودند. همچنین، نتایج نشان داد که 47 درصد از گونه ها به ناحیه رویشی ایران و تورانی تعلق داشتند. از میان فرم های رویشی، پهن برگان علفی بیش ترین فراوانی (72/73 درصد گونه ها) را به خود اختصاص دادند. نتایج حاصل از آنالیز شاخص های عددی تنوع و غنای گونه ای نشان داد که این شاخص ها از الگوی کوهانی تبعیت می کنند و طبقات ارتفاعی مختلف دارای اختلاف معنی داری هستند. بیش ترین میزان عددی شاخص های تنوع سیمپسون (78/0)، شانون-وینر (87/1) و نیز شاخص های غنای منهینیک (49/1) و مارگالف (37/2) در طبقه ارتفاع میانی به دست آمد. شاخص یکنواختی نیز با ارتفاع رابطه عکس نشان داد. نتایج این مطالعه می تواند در پیشنهاد گونه های گیاهی در امر اصلاح و احیای منطقه مورد مطالعه و مناطق مشابه استفاده گردد.

    کلیدواژگان: شاخص سیمپسون، غنای گونه ای، طبقه بندی رانکایر، مراتع آق داغ
  • محسن جوانمیری پور*، جبار ولی پور صفحات 219-246

    آتش سوزی جنگل ها و مراتع یک نوع آتش سوزی کنترل ناپذیر است که در منطقه ای با گیاهان اشتعال پذیر در طبیعت روی می دهد. منطقه مورد مطالعه شهرستان گیلانغرب می باشد که در استان کرمانشاه واقع شده است. به منظور انجام این تحقیق تمام موارد آتش سوزی های حادث شده در منابع ملی واقع در حوزه استحفاظی شهرستان گیلانغرب در طی یک فصل آتش سوزی در سال 1398 ثبت گردید. داده های جمع آوری شده در این پژوهش شامل نام محل، نوع منابع ملی دچار حریق شده (جنگل، مرتع و...)، تاریخ آتش سوزی، ساعت آغاز و پایان آتش سوزی، مساحت عرصه دچار آتش سوزی شده، مدت آتش سوزی، زمان آتش سوزی در 24 ساعت شبانه روز، موقعیت منطقه به صورت UTM و... می باشد. نتایج نشان داد 94 درصد آتش سوزی های منابع طبیعی علل انسانی دارند و  6 درصد آن ها مربوط به عوامل طبیعی است. در بین عوامل انسانی آتش سوزی، عامل تفرج بیشترین فراوانی (9/71 %) را در آتش سوزی های ایجاد شده در منابع ملی منطقه دارد. بیشترین تکرار و وقوع حریق در مناطق دچار آتش سوزی شده مربوط به مناطق پی کوله و میان دار (ناودار)، ملیه نی، منابع ملی مجاور روستای کلاه دراز علیا و پشته قاسم آباد می باشند. حدود 633 هکتار از منابع ملی موجود در منطقه طعمه حریق شده است که بیشترین میزان آن مربوط به شیا کوه، سرکش و پی کوله به ترتیب با حدود 150،  95 و 78 هکتار می باشد. بیشترین نرخ وقوع حریق مربوط به مرتع می باشد که حدود 4/48% آتش سوزی ها می باشد. شش ماه آتش سوزی در منطقه مورد مطالعه وجود دارد و به طور متوسط تقریبا هر سه روز یک بار آتش سوزی اتفاق می افتد. همچنین، هر آتش به طور میانگین حدود 46 دقیقه طول می کشد تا خاموش گردد. مدت زمان 30 دقیقه آتش سوزی بیشترین فراوانی (7/29%) را در بین زمان های آتش سوزی موجود را دارد. بیشترین تعداد آتش سوزی مربوط به ماه پنجم آتش سوزی (مهر ماه) است که معادل 7/29% است. به منظور حفاظت موثر از منابع طبیعی پیشنهاد می شود از اطلاعات به دست آمده به منظور مدیریت موثر و پیشگیری و اطفای حریق های ایجاد شده در سطح حوزه مورد مطالعه و به طور کلی اکوسیستم زاگرس بهره گرفت.

    کلیدواژگان: ویژگیهای آتش سوزی، تفرج، اختلافات محلی، ویژگیهای اقلیمی، گیلانغرب
  • غلامحسین مرادی*، مریم زیلابی، محمدحسین مختاری، احد ستوده صفحات 247-265

    نوسانات آب و هوایی از عوامل مهم تاثیرگذار بر پوشش گیاهی می باشد. از این رو این پژوهش با هدف شناسایی تغییرات عناصر آب و هوایی شامل دما و بارش و اثر آن بر تغییرات پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده سفیدکوه واقع در استان لرستان با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست انجام شده است. به این منظور ابتدا آب و هوا براساس شاخص اقلیمی دومارتن و با استفاده از داده های دما و بارش مربوط به 9 ایستگاه سینوپتیک استان لرستان طی دوره 17 ساله از سال 2000 تا 2017 تعیین و پهنه بندی شد. سپس شاخص پوشش گیاهی با استفاده از تصاویر سنجنده ETM+  ماهواره ای لندست 7 برای سال 2004 و تصاویر سنجنده OLI لندست 8 برای سال 2017 در منطقه حفاظت شده سفیدکوه لرستان محاسبه و پهنه بندی گردید و در نهایت ارتباط تغییرات آب و هوا و پوشش گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج این پژوهش و براساس شاخص اقلیمی دومارتن، در سال 2004 بیشترین سطح منطقه (8/7737 هکتار) مربوط به کلاسه نیمه خشک با پوشش خوب بوده است. از طرفی کمترین سطح منطقه مربوط به کلاسه بسیار مرطوب ضعیف (7/0 هکتار) و کلاسه بسیار مرطوب عالی (5/4 هکتار) بوده است. این در حالی است که در سال 2017 این کلاسه ها تغییر یافته است و کمترین سطح مربوط به کلاسه نیمه خشک با پوشش عالی (4/4169 هکتار) است. در واقع سطح پوشش گیاهی عالی و خوب در سال 2017 حدود 37000 هکتار بوده و این سطح در سال  2004 به حدود 14000 هکتار کاهش یافته است و اقلیم منطقه به سمت نیمه خشک رفته است.

    کلیدواژگان: اقلیم، جنگل های غرب ایران، دومارتن، شاخص پوشش گیاهی، ماهواره لندست
  • بختیار فتاحی*، مائده قربان پور دلیوند، بشری گرگانی، فاطمه قاسمی حاجی ابادی صفحات 267-285

    فلور هر منطقه در نتیجه پاسخ های زیستی گیاهان به شرایط فعلی و تکامل و سازش گیاهان از گذشته تا کنون می باشد. گیاهان از اصلی ترین ارکان اکوسیستم ها هستند و شناسایی علمی آن ها در ارتباط با محیط رویشی شان اهمیت کاربردی بسیار زیادی دارد. مطالعه حاضر با هدف معرفی شکل زیستی و ترکیب گونه ای عناصر گیاهی در دامنه های جنوبی مراتع کوه گرمه ملایر در استان همدان درسال های 1396 و 1397 صورت گرفته است. طی بازدید و پیمایش های صحرایی، گونه های گیاهی عکس برداری، جمع آوری و به شناسایی کلیه گونه های گیاهی موجود در منطقه مورد مطالعه اقدام شد و در مجموع تعداد 167 گونه گیاهی در منطقه شناسایی شد. این گونه ها متعلق به 24 تیره و 114 جنس گیاهی هستند. در بین این گیاهان تیره های Compositae با 33،Leguminosae  با 22 و Graminae با 18 گونه از بیشترین تنوع برخوردار می باشند. کورولوژی گونه ها نیز نشان داد که فراوان ترین عنصر رویشی در منطقه به ترتیب مربوط به مدیترانه ای- ایران تورانی (37%)، ایران تورانی-بومی (28%) و مدیترانه ای و نیز اروپا سیبری (22%) است. هم چنین طبقه بندی گیاهان براساس شکل زیستی رانکایر نشان داد که تروفیت دارای 69 گونه، کامفیت 47 گونه، کریپتوفیت 9 گونه و همی کریپتوفیت 42 گونه بودند. بیش ترین گیاهان منطقه تروفیت ها می باشند که حاکی از تخریب صورت گرفته در این اراضی است. سهم بیشتر گیاهان شناسایی شده در منطقه به لحاظ کارکرد به ترتیب علوفه ای، حیات وحش و تنوع زیستی بود؛ همچنین گونه های چندساله بیشترین توزیع را در منطقه داشتند. بررسی فلوریستیک گیاهان هر ناحیه از نظر شناخت تنوع زیستی و مدیریت منابع طبیعی حایز اهمیت است؛ زیرا یکی از مهمترین روش ها جهت شناخت ظرفیت، مدیریت، حفاظت از ذخایر تنوع زیستی و حفظ ژنتیک گیاهان آسیب پذیر، بررسی فلور می باشد که می تواند اطلاعات ارزشمندی را برای شناخت، درک و مدیریت موثرتر ویژگی های طبیعی این عرصه ها فراهم آورد.

    کلیدواژگان: عناصر رویشی، ترکیب گونه ای، کورولوژی، فلور
  • غلامحسین مرادی*، سمیرا میرزایی دوقزلو، سجاد قنبری، حبیب انصاری سامانی صفحات 287-302

    محصولات غیرچوبی جنگل ها نقش مهمی در اقتصاد خانوارهای روستایی ایفا کرده و درآمدهای حاصل از این بخش، سهم به سزایی از کل درآمد خانوار را به خود اختصاص می دهد. ازاین رو، مطالعه حاضر به بررسی نقش محصولات غیرچوبی جنگل بر معیشت و درآمد روستاییان خسرو شیرین شهرستان آباده پرداخته است. بدین منظور از پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد و ابتدا روایی پرسشنامه ها، با استفاده ازنظر کارشناسان مورد تایید قرار گرفت و سپس برای سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه روستاییان بخش خسرو شیرین بود که شامل 607 خانوار است و در این میان تعداد 200 پرسشنامه تکمیل گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که در منطقه مورد مطالعه، 14 محصول غیرچوبی با کاربردهای متفاوت دارویی، خوراکی و صنعتی توسط مردم محلی برداشت می شود. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، میانگین محصولات برداشت شده 4/71 کیلوگرم، میانگین محصولات مصرف شده 0/50 کیلوگرم و میانگین درآمد سالانه روستاییان از محصولات غیرچوبی 17/99 میلیون ریال است. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که رابطه مثبت معنی داری بین درآمدزایی و آموزش برداشت از محصولات غیرچوبی وجود دارد. علاوه بر این بین درآمدزایی حاصل از محصولات غیرچوبی و جلوگیری از مهاجرت و همچنین بین اشتغال زایی محصولات غیرچوبی با هزینه بر بودن برداشت این محصولات ارتباط مثبت معنی داری وجود دارد (0/05p≤). با توجه به نتایج، در منطقه مورد مطالعه 38 درصد از درآمد حاصل از برداشت محصولات غیرچوبی مربوط به گیاه بن سرخ است و بعد از آن تره کوهی با 32 درصد بیشترین اثر را روی درآمدزایی دارد.

    کلیدواژگان: اقتصادی- اجتماعی، اقتصاد روستایی، زاگرس، محصولات فرعی جنگل
  • وحیده پیام نور*، علی ستاریان، فرزانه مقبل اصفهانی، اکرم احمدی صفحات 303-323

    با هدف بررسی تنوع ریخت شناسی افرا کرکو (Acer monspessulanum L.) در ایران، پنج جمعیت از رویشگاه‎های مختلف (مازندران، اصفهان، لرستان، کهکلویه و بویراحمر و گلستان) مورد مطالعه قرار گرفت. صفات ریخت شناسی برگ (طول برگ، عرض  در 2/1 طول برگ، ضخامت برگ، عرض در 4/1 طول برگ، عرض در 4/3 طول برگ، طول رگبرگ  راست، طول رگبرگ میانی، طول رگبرگ چپ، طول لب راست، طول لب میانی، طول لب چپ، طول دمبرگ، سینوس، شکل قاعده برگ، شکل نوک برگ، شکل پهنک، طول نسبی دمبرگ)، روزنه (طول، عرض، مساحت، نسبت طول به عرض، محیط، تراکم) و کرک در مناطق 5 گانه نامبرده مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد نوع کرک در رویشگاه‎های مختلف تفاوتی نداشتند و همه از نوع چند سلولی ساده بودند. در خصوص روزنه، اختلافات کمی بین جمعیت های مختلف مشاهده شد و همه جمعیت‎ها دارای روزنه از نوع پاراسیتیک بودند. به نظر می‎رسد کرک و روزنه صفات تشخیصی مناسبی برای افرا کرکو نباشند. در بررسی صفات برگ پایه‎های نمونه‎گیری شده از 5 جمعیت در 4 خوشه جدا تفکیک شدند. جمعیت یاسوج و مازندران خویشاوندی نزدیک‎تری نسبت به یکدیگر در مقایسه با سایر جمعیت‎ها داشته و جمعیت گرگان بیشترین پراکندگی را داشتند. بطور کلی، با توجه به صفات مورد بررسی می‎توان نتیجه‎گیری کرد که صفات برگ از قبیل صفات سینوس برگ، ضخامت برگ، عرض در 4/3 طول برگ، شکل پهنک، طول دمبرگ و شکل قاعده برگ بدلیل تاثیر پذیری کمتر از محیط می‎توانند به عنوان صفات متمایز کننده در گونه افرا کرکو مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: افرا کرکو، تنوع ریخت شناختی، روزنه، برگ
  • فرخنده احمدی، آزیتا کوشافر*، سینا عطارروشن صفحات 325-341

    گونه درختی پده به علت تحمل دامنه زیاد درجه حرارت و شوری خاک یکی از مهم ترین درختان در مناطق گرم  و خشک می باشند. این گونه در استان خوزستان به  صورت بیشه زارهایی در حاشیه رودخانه های بزرگ خوزستان به طور وسیع گسترش داشته و اهمیت زیادی از جنبه حمایتی، حفظ دیواره های کران رودی، پناهگاه حیات وحش جانوری، تولید چوب و تامین علوفه دام دارد. در این مطالعه به منظور پایش و تعیین روند تغییرات بیشه زارهای پده در شهرستان گتوند از فنون سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجه های سیمای سرزمین بهره گرفته شد. با استفاده از تصاویر سنجنده های TM و OLI-TIRS ماهواره ای لندست 5 و 8، نقشه های کاربری سرزمین در بازه ی زمانی 1377 تا 1397 تهیه گردید. به منظور کمی سازی تغییرات، از سنجه های مختلفی نظیر شاخص بزرگترین پهرو، تعداد پهرو، تراکم و مساحت پهرو استفاده شد. نتایج نشان داد که تعداد لکه های بیشه زارهای پده از 520 لکه در سال 1377 به 1131 لکه در سال 1397 افزایش یافته است، همچنین تراکم پهروها در بازه زمانی 20 ساله، از 5343/0 درصد به 1621/1 درصد رسیده است. نتایج نشان داد که با کاهش وسعت زیستگاه گونه های پده و تکه تکه شدن زیستگاه آن ها، تراکم در واحد سطح افزایش یافته است. تکه تکه شدن زیستگاه باعث کاهش موفقیت زادآوری، بقا و افزایش رقابت بین گونه ای می شود و همچنین با از بین رفتن پیوستگی سیمای سرزمین، ساختار کلی جامعه نیز تغییر می کند، بنابراین نتایج به دست آمده بیانگر روند در حال تخریب بیشه زارهای پده در منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: بیشه زارهای پده، جنگل کران رودی، ENVI، FRAGSTATE، گتوند
  • فائزه عاشقیان، صدیقه کلیج*، ناصر جعفری صفحات 343-361

    گیاه ماسه رست پیچک ایرانیConvolvulus persicus L.  طبق گزارشات متعدد در معرض خطر است. به منظور درک عوامل موثر در کاهش جمعیت این گونه، برخی ویژگی های بوم شناختی و زیست شناسی آن شامل ویژگی های خاک، عوامل اقلیمی، فنولوژی و توان تکثیر آن در سه منطقه گهرباران ساری، نفت چال بابلسر و رستم رود نور در استان مازندران مطالعه شد. خصوصیات خاک جز در تعداد معدودی صفت تفاوت معنی داری بین سه منطقه نشان نداد. بافت خاک در هر سه منطقه به دلیل درصد بالای شن بسیار سبک، EC خاک پایین و بطور متوسط 0.5 دسی زیمنس بر متر ، pHخاک خنثی و برابر 4/7 و عناصر میکرو و ماکروکمتر از میزان استاندارد بود. نتایج نشان داد که در هر سه منطقه توان زیست پذیری دانه های گرده بالا و درحدود 95% بود اما میزان تولید گل های لقاح نیافته بویژه در جمعیت نور قابل توجه و درنتیجه آن میزان تولید میوه و دانه از درصد پایینی برخوردار بود. درصد جوانه زنی پیچک ایرانی در دو منطقه گهرباران ساری و نفت چال بابلسر بسیار پایین و در حد 10 درصد و در جمعیت رستم رود نور صفر بود. به دلیل رشد و توان تکثیر بیشتر گونه پیچک ایرانی در منطقه گهرباران ساری می توان گفت که این منطقه زیستگاه بهتری برای این گونه در مقایسه با دو جمعیت دیگر است. به نظر می رسد تعداد زیاد گلهای لقاح نیافته، میزان پایین تولید دانه و درصد جوانه زنی بسیار پایین و همچنین تخریب سواحل توسط فعالیتهای انسانی، دلایل اصلی کاهش جمعیت C.persicus  باشد.

    کلیدواژگان: پیچک خزری، خاک، سواحل مازندران، گیاه ماسه رست
  • سرور محمودوند، حامد خدایاری*، فرج الله ترنیان صفحات 363-388

    مدل های پراکنش گونه ای از مهمترین مدل های بوم شناختی هستندکه برای مدل سازی پراکنش گونه ای، شناسایی زیستگاه های جدید و حفاظت از گونه های در حال انقراض مورد استفاده قرار می گیرند. در این پژوهش مدل سازی پتانسیل رویشگاه و تعیین مهمترین عوامل تاثیرگذار روی پراکنش گونه بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) در استان لرستان با استفاده از مدل مکسنت مورد بررسی قرار گرفت. برای تهیه نقشه پتانسیل رویشگاه گونه بلوط ایرانی ابتدا 22 لایه زیست محیطی در نرم افزار ArcGIS 10.4.1 آماده و به فرمت ASCII تبدیل شدند. سپس 5064 نقطه حضور گونه با استفاده شبکه 5/1 × 5/1 کیلومتر از روی نقشه پراکنش جغرافیایی گونه بلوط ایرانی (1:250000) استخراج، صحت سنجی و به فرمت CSV تبدیل شد. پس از آماده سازی لایه ها از نرم افزار MaxEnt 3.3.3 برای مدل سازی پراکنش گونه مورد مطالعه استفاده شد. نتایج نشان داد از 22 متغیر زیست محیطی تاثیرگذار روی پراکنش گونه بلوط ایرانی 7 متغیر مهمترین بودند که از بین آنها متوسط درجه حرارت سالانه، بارندگی مرطوب ترین سه ماه متوالی و حداقل درجه حرارت سردترین ماه به ترتیب با 38، 2/24 و 3/13 درصد، بیشترین تاثیر را بر روی پراکنش گونه بلوط ایرانی داشتند. مقدار سطح زیر منحنی (AUC) مدل برابر 669/0 به دست آمد و از مقدار آستانه 33/0 برای تبدیل نقشه احتمالاتی به نقشه حضور و عدم حضور گونه استفاده شد. نقشه پتانسیل رویشی گونه نشان می دهد که تقریبا 5/62 درصد سطح استان لرستان پتانسیل رویش گونه بلوط ایرانی را دارا می باشد که در این بین مناطق جدیدی خصوصا در شهرستان های خرم آباد، الیگودرز، کوهدشت و پلدختر برای احیا و بازسازی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، متغیرهای زیست اقلیمی، مدل های بوم شناختی، MaxEnt
  • صدیقه زارع کیا*، حمیدرضا میرداوودی، علی میرحسینی، علی بمان میرجلیلی، محمدتقی زارع صفحات 389-409

    عوامل محیطی غیر زنده تاثیر عمده ای در پراکنش و عملکرد گونه های گیاهی دارند. به همین منظور به ارزیابی روابط متغیرهای خاک و توپوگرافی بر پاسخ گونه گیاهی Salsola kerneri (Wol.) Botsch. (آنک) در استان یزد پرداخته شد. مدل جمعی تعمیم یافته (GAM؛ Generalized Additive Models) برای بررسی پاسخ این گونه به عوامل محیطی استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد گونه S. kerneri در مناطقی با اقلیم خشک سرد با متوسط بارندگی حدود 100 تا 120 میلیمتر و متوسط دمای حدود 14 تا 16 درجه سانتیگراد، رویش دارد. با توجه به رویشگاه های مورد مطالعه، گونه S. kerneri در ارتفاع بین 1750 تا 2350 متر از سطح دریا پراکنش دارد. این گونه در خاکهای لوم رسی-شنی با شوری بین 7/0 تا 5/4 دسی زیمنس بر متر و اسیدیته 2/8 و مقدار ازت 04/0 درصد می روید. متوسط پوشش تاجی این گونه در رویشگاه صدرآباد و خرانق به ترتیب 8/1 و 3/1 درصد می باشد. الگوی پاسخ گونهS. kerneri  در امتداد رطوبت اشباع و درصد لاشبرگ سطح خاک، از مدل افزایشی (Monotonic increase)، پیروی کرده و با افزایش مقادیر مذکور، فراوانی و درصد پوشش گیاهی آن نیز بیشتر شد. برعکس، پاسخ این گونه در امتداد شیب مقدار هدایت الکتریکی، از مدل کاهشی (Monotonic decrease) پیروی کرده و با افزایش این عامل، حضور و درصد پوشش گیاهی، کاهش یافته است. الگوی پاسخ گونهS. kerneri  در امتداد شیب درصد شن، رس، آهک و ارتفاع از سطح دریا، از مدل زنگوله ای (Unimodal)، پیروی کرده و حد بهینه رشد آن برای این عوامل، به ترتیب 59 ، 23 ، 12 و 2200 متر از سطح دریا بود. نتایج مطالعات فنولوژی گونه آنک نشان داد که رویش این گیاه از نیمه دوم اسفند ماه آغاز می گردد. ظهور گل معمولا از اوایل تیرماه آغاز و از دهه سوم شهریورماه بذور تشکیل می شوند. ریزش بذر از اواسط آبان ماه شروع و تا هفته اول آذرماه همزمان با رسیدن مرحله ای بذرها، ادامه دارد. زمان مناسب برای جمع آوری بذرها اواخر آبان ماه می باشد. بررسی نیازهای اکولوژیک گونهS. kerneri  در رابطه با عوامل توپوگرافی و خاک، اطلاعات ارزشمندی در رابطه با این گونه ارایه داد که می تواند در مدیریت پوشش گیاهی و عملیات اصلاح مراتع در مناطق مشابه، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنک، مدل جمعی تعمیم یافته، عوامل اکولوژیک، منحنی پاسخ گونه، فنولوژی
|
  • Meisam Alizadeh*, Shafagh Rastegar Pages 1-18

    Plants (medicinal, industrial and edible) Rangelands are one of the most valuable resources in the vast range of natural resources of Iran, which, if used properly, can play an important role in creating jobs in local communities. In order to estimate the economic value of (Gundelia tournefortii L.), dependence degree of natives and its share in rural household income compared to the function of forage production and the amount of direct and indirect employment from it was done in a number of conventional arrangements in Damavand. Sampling of vegetation was performed by systematic-random method in the areas identifying plant types and the amount of surface cover, densit, forage production and grazing capacity was measured. The results showed that the total gross income from the operation of forage per year was 66066000 thousand Rials, its cost was 19387260 thousand Rials, net profit was 46678740 thousand Rials and economic rent was 3842 thousand Rials. Also, the total gross income from the exploitation of artichokes in the study area per year was 202500000 thousand Rials, its cost was equal to 89610000 thousand Rials, net income was 112890000 thousand Rials and economic rent was equal to 9291 thousand Rials. Taking into account the number of households and individuals affiliated with the region ranchers, the direct and indirect employment of the forage production during one year was 86 and 257 jobs, respectively, and the number of employed people using Gundelia tournefortii L. was 72 and 216 jobs, respectively. Considering the projected income from the two functions of exploiting Gundelia tournefortii L. and forage production and importance of economic value on local communities it seems that the management of invasive plants in rangeland ecosystems should be such that while maintaining the health and integrity of these ecosystems, it causes transparency and facilitates processes. Decide on the multifunctional use of rangelands and an efficient approach to range management.

    Keywords: invasive plant, Gundelia tournefortii L., forage production, economic value, livelihood, local communities
  • Asghar Farajollahi*, Yaser Ghasemi Aryan, Mahmoud Hamidian Pages 19-35

    Rangeland plans are designed and implemented as a practical tool in the management and exploitation of rangelands. The purpose of implementing these plans is to achieve specific goals in the management and sustainable development of rangelands. Therefore, it seems necessary to evaluate the impacts of the implemented plans in order to identify and solve problems and challenges and strengthen the positive effects. This study conducted to evaluate the socio-economic impacts of rangeland plans in the Kalaleh county from the viewpoint of stakeholders and experts. Documentary research and survey method were used to evaluate the theoretical dimensions and complete the questionnaires, respectively. The statistical population are stakeholders and experts. Based on the Cochran sample siza formula and according to Krejcie and Morgan table, 109 stakeholders randomly participated in the research. Also, 25 experts complete the questionnaires. After confirming the validity of the questionnaires, Cronbach alpha coefficient was obtained 0.82 and 0.80 for stakeholders and experts, respectively. Average ranking is calculated for prioritization of the economic and social impacts. Mann-Whitney test was used to compare the mean value of the economic and social impacts between stakeholders and experts. According to the viewpoint of the stakeholders, implementation of rangeland management plans has provided confidence and peace in the field of rangeland ownership for stakeholders. Also, by preserving rangelands, it has increased the trust of the stakeholders to the executive department of natural resources and experts, and has provided their more effective participation in the implementation of plans.Important and considerables impacts of the implementation of range management plans from the viewpoint of experts are including: increasing the awareness and culture of stackholders, increasing trust of the stakeholders to the executive sector and improve their participation in the implementation of the plans. The results showed that there is a significant difference in economic impacts between the viewpoint of experts and stakeholders (P<0.05). But, it was not observed a significant difference in social impacts (P<0.05). According to the results of this study, rangeland management plans in the study area have been successful in achieving social goals, but in the economic field, there are weaknesses, especially in improving income and livelihood conditions and creating job opportunities for stakeholders.

    Keywords: Economic impacts, Range management plan, Social impacts, Kalaleh, Stakeholders, Experts
  • Marzieh Amini, Azarnoosh Jafari*, Fereshteh Gassemzadeh Pages 37-67

    Flora study of Asadli-Rokhtian region with an area of ​​30,000 hectares in 25 km south of Bojnourd city located in North Khorasan province with an altitude of 1700-1900 m was performed. The aim of this study was to introduce and identify different species, medicinal plants and plants with low risk of extinction and rarity. The plants of the region were collected by survey method from May to August of 1991 and identified then handed over to the herbarium of Islamic Azad University Mashhad Branch (IAUM). The results of study showed 27 families and 61 genera including 69 species that Astragalus khoshjailensis from Fabaceae and Echinops khorassanicus from Asteraceae were reported as endemic elements for Iran and Convolvulus calyerti from Convolvulaceae, Sclerochorton haussknechtii from Apiaceae and Rosa webbiana from Rosaceae were rare species, Taraxacum hydrophilum belonginig to Asteraceae and Verbascum speciosum from Plantaginaceae  were reported as low risk of extinction from this region Also, 18 medicinal species belonging to the families Asteraceae, Brassicaceae, Boraginceae, Lamiaceae, Plantaginaceae, Salicaceae, Rosaceae, Papaveraceae and Resedaceae were introduced. The largest families in the studied region were Brassicaceae and Asteraceae with seven species, Fabaceae with six species, , Lamiaceae with five species, Liliaceae, Rosaceae and Papaveraceae with four species,. The life forms of specimens included, 36.23% therophytes, 34.78% hemicryptophytes, 13.04% geophytes, 10.14% chamaephytes, and 1.14% cryptophytes. The maximum and minimum chorotype percentage belonged to Mediterranean region with 1.44% and Irano-Turanian with 68.11. Regarding to the results, the high percentage of therophytes and hemicryptophytes indicated the cold and dryness of the region, the destruction of vegetation due to road construction, livestock grazing and the 10-year relative drought of the region.

    Keywords: life form, chorotype, endemic species, medicinal plants, rare species
  • Hamid Jamali, Elham Ghehsareh Ardestani*, Ataollah Ebrahimi, Fatemeh Pordel Pages 69-92

    Quantitative methods to the evaluation of vegetation are the basis for describing and analyzing the plant communities and density as one of the main characteristics plays an important role in evaluating the performance (short and long effects) of rangeland ecosystems and management decisions. Therefore, the efficiency of plotless plant density methods in different density intensities and distribution patterns have been examined using a simulated population based on the real density of Astragalus albispinus (control method) in a semi-arid region of Marjan, Boroujen. Simulation schemes in the three density intensities and three distribution patterns within eight 40×100 m sampling units were designed. The predictive precision and accuracy of seven distance-based methods in various density intensities and distribution patterns were investigated comparing with the control method and the ideal point error index. Overall, angel order method in regular distribution pattern and point centered quarter method in random distribution pattern were the best plotless density methods of plant populations in low density. Third closest individual method was the most accurate and precise method of density among the studied methods in other different density intensities and distribution patterns. Therefore, in selecting the most appropriate distance method for estimating the density, the type of distribution pattern and in some cases the intensity of plant species density should be considered to achieve an unbiased estimation of plant populationʼs density, accordingly, the different habitats of this plant species can be monitored and evaluated in terms of management and utilization.

    Keywords: Vegetation, Distance methods of density estimation, Distribution pattern, Simulation, Ideal point error
  • Hadi Zare Khormizi*, Hamid Reza Ghafarian Malamiri Pages 93-114

    Investigating spatial and temporal changes in the composition of plant species and communities is an essential step in assessing pasture health conditions, understanding the evolutionary processes of the local ecosystem, and developing rangeland management strategies. The aim of this study is to evaluate the ability of supervised classification of Landsat 8 satellite images in mapping the plant communities in the southern rangelands of Yazd province. To do so, we selected and sampled 90 training samples from areas that showed a homogeneous composition of plant species up to a minimum radius of 60 meters from the central point in 2015, and then; plant communities were separated based on the prevalence of the percentage of cover crown. A Landsat 8 satellite image of OLI sensor on May 29, 2015 was used after geometric, atmospheric and radiometric corrections. In the present study, the final accuracy of six supervised classification algorithms including parallel classification algorithms, the minimum distance, the Mahalanobis distance, the maximum likelihood, the neural network and support vector machine with radial kernel were examined in the separation and determination of the range of the plant community. Based on the results, the maximum likelihood algorithm and the neural network had the highest accuracy with the final accuracy of 96.4% and 84.8% and Kappa coefficient of 0.95 and 0.82, respectively. In general, the results of this study showed that in order to differentiate and classify different plant communities in the study area, the maximum likelihood algorithm has good results and combining field studies with remote sensing is a very suitable capability in segregating and classifying the plant types and communities.

    Keywords: Landsat 8 satellite, Maximum likelihood algorithm, Plant community, Supervised Classification, Yazd
  • Milad Ghorbanian, Hassan Akbari*, Asghar Fallah, Mahya Tafazoli Pages 115-131

    Since gas transmission to forests and forest dwellers has become more serious recently, the purpose of this study was to investigate the effect of gas transmission on the wood consumption and forest degradation by forest dwellers in Babolkenar area. For this purpose, 168 families, 36 security guards and 19 technical experts were selected and then questionnaires were prepared for each group. The questionnaires were filled by the field interviewers through the direct interview (According to the Likert scale, 1= very low, 5 = very high). New constructed roads were recorded after gas transmission using the field survey method. Then, the degraded area was calculated. The binomial test was used in order to compare the opinions of different groups. Degraded area due to excavations and road construction was calculated using AutoCad and ArcGIS software. According to forest dwellers, the use of municipal gas had largely prevented tree cutting (value of 4, based on the Likert scale), while security guards and experts stated it had slightly reduced the tree cutting (value of 3). Forest dwellers believed that the use of urban utilities had reduced the destruction; however, security guards and experts disagreed. The estimation results of the wood volume before and after the gas transmission showed that the views of all three groups were the same; they believed that the wood consumption decreased significantly in the first and second six months after the gas transmission. Results showed that the length of roads (15385 m) and stock routes (30772 m) were increased after running the gas transmission and the degraded area of the total forest area was calculated to be about 12 ha.

    Keywords: Forest Welfare Services, forest dweller, colonizer, municipal gas transmission
  • Hamzeh Jafarisarabi*, Babak Pilehvar, Batool Shabani Rad, Elham Mal Asadi Pages 133-150

    To manage and conserve biodiversity, comprehensive knowledge of spatial patterns of species richness and diversity and effective factors on them is necessary. The changes of diversity and richness indices at an altitudinal gradient (700 meters) in Persian oak (Quercus brantii Lindl.) forests “Taf catchment in Khoram Abad” was investigated in this study. The physiographic and soil properties, and tree canopy cover were measured by the two 500 m2 sampling plots in each 100 m altitudinal classes. The three randomly located subplots (4m2), was used to investigate the ground herbal layer in each sampling plot. Based on the results there is not any significant correlation between richness, evenness, and diversity indices with altitude and slope, while a negative significant correlation was seen between evenness and diversity indices with tree canopy cover. Contrary to the absence of correlation between evenness and diversity indices with soil properties, there is a positive correlation between the amount of soil clay and silt and negative correlation between soil OC, K, N, and sand with richness indices. The results of PCA analysis showed that the amount of K, P, OC, saturated water content, pH, altitude, and tree canopy cover are the most important environmental factor in the study area. Despite the absence of specific patterns in richness, and diversity indices along the altitude gradient, the findings show that tree canopy cover affects evenness and diversity indices, and the soil properties affect richness indices.

    Keywords: PCA, Plant diversity, Plant richness, Altitudinal gradient
  • Masoumeh Mansouri, Zia Badeh*, Mor Ghobad, Rah Malek Pages 151-172

    The inconsistency of uses is one of the most important threats to forest ecosystems, especially to their biodiversity. The goal of this research was to assess landscape degradation in Dadabad area. For this purpose, landscape indicators were calculated by using a land use/cover map of Dadabad area of Khorramabad city. For land use/cover mapping, Landsat satellite image (1988, 2003 and 2018) was firstly pre-processed, and then, Maximum Likelihood classification approach was undertaken done to categorize the image into different land use/cover categories. The results showed that the forest had the highest rate of land use conversion. The forest area in the study, which is considered as its natural vegetation, has decreased from 36.28% (5429.91 ha) in 1988 to 32.87% (491849.95 ha) in 1397. According to the NP index, the increase in agricultural land use during the first to third periods of the study is extremely rapid and shows a 1.5 fold increase. The findings indicate that most of the destruction and land use changes has occurred in forest. Access to the national forests and rangeland and on the other hand and proximity to the Khoramrood river, has led to the development of non-productive agriculture and subsequently with the reduction of production capacity in these lands, bare soil will increase over the years. Such changes is often the result of human intervention, in addition to the negative effects on the environment, will increase the damage from natural disasters. Hence, the authors emphasize the need for the planning and implementation of land regeneration plans and protection of the ecosystem of the region.

    Keywords: Metrics, Terrset, Evaluation, Degradation, Landsat
  • Jamshid Malekmohamadi, Mojgansadat Azimi*, Hossien Barani, Hassan Yeganeh Pages 173-191

    Today, one of the most important issues in the Iranian rangeland management system is the lack of a clear and transparent picture of the most important problems in them. The purpose of this study is to comprehensively investigate the root causes of winter rangeland problems from the perspective of users and experts. One of the most widely used evaluation and analysis tools is the DPSIR concept model (Driver-Pressure-State-Impact-Response). First, in order to study and prioritize, the factors affecting the destruction of Shahroud winter rangeland were identified and classified in the form of a questionnaire using the Likert scale method. Then, with DPSIR conceptual model, different components were analyzed and management solutions were presented. Results showed that the first effective driving force in these rangelands is the need for employment and food, which directly causes compressive factors such as economic problems of local communities, increasing erosion and reducing the level of rangelands. Ecosystem services which are affected by these conditions are provision services (forage and water production with a score of 0.7), regulation (soil conservation with 0.63) and cultural services (landscape beauty with 0.5). The second driving force is the need for water and climate change, the main pressures of which are the lack of clear rules for water abstraction as well as the lack of attention to indigenous knowledge and its effect is on regulatory services (water quality) and cultural services (educational opportunities). The next driving force is human settlements and infrastructure, lack of access to fuel and mining development is one of the most important pressures. These effects can be seen on regulatory services (increased erosion by 0.63 points), cultural (aesthetic; 0.32) and supportive services (decreased biodiversity; 0.53). The results indicated that the important strategies for managing these rangelands are training new jobs and creating alternative livelihoods.

    Keywords: Rangeland ecosystem, Degredation, Conceptual model, Management
  • Mohamad Sadeghinasab, Mehdi Moameri*, Ardavan Ghorbani, Mahmoud Bidar Lord, Farid Dadjuo, Maryam Molaee, Adel Lotfi Pages 193-218

    Identification of plants in an area is essential for other studies such as ecological research, ecosystem management and plant conservation. In this study, the flora and plant diversity of Qezel Ozan- AqDagh altitude gradient rangelands, Khalkhal County in southern Ardabil province were investigated. For the study of flora, plant samples were collected and identified. Field harvesting were carried out in 2018, then chorology and life form of the species were determined. Then, richness, evenness and diversity indices were measured in the elevation classes. Based on the results, 31 family, 105 genera and 137 plant species were identified in the study area. Asteraceae (25 species), Poaceae (18 species), Fabaceae (16 species) and Lamiaceae (13 species) are the most important family in the region. The palnts life spectra based on Raunkiaer’s method showed that hemicryptophytes and trophytes were the most abundant biological forms in the region with 46% and 35%, respectively. In addition, results showed 47% of the species belonged to Iranian and Turanian vegetative zone. Among the vegetative forms, forbs had the highest abundance (73.72% of species). The results of analysis of numerical indices of species diversity and richness showed that these indices complied the Humped-shape pattern and at the different elevation classes have significant differences. The highest numerical values of diversity indices of Simpson (0.78), Shannon-Wiener (1.87) and richness indices of Menhinic (1.49) and Margalf (2.37) obtained in middle elevation class. The evenness index also showed an inverse relationship with elevation. The results of this study can be used to suggest plant species for restoration of the study area and similar areas.

    Keywords: Species Richness, Simpson index, Raunkier classification, AqDagh rangelands
  • Mohsen Javanmiri Pour* Pages 219-246

    Forest and rangeland fires are an uncontrollable type of fire that occurs in areas with flammable plants in nature. The study area is Gilan-e-Gharb city, which is located in Kermanshah province. In order to conduct this research were recorded all fires that occurred in national resources in the city of Gilan-e-Gharb in a fire season in 2019. The data collected in this study include the name of the place, the type of national sources (forest, rangeland, etc.), the fire date, the fire start and end time, the fire area, the fire duration, the area location as UTM. The results showed that 94% of natural resource fires have human causes and 6% of them related to natural causes. Among the human factors of fire, the most common cause of leakage (71.9%) is in fires. Among the human factors of fire, the recreational cause has the highest frequency (71.9%) on fires created in the national resources. The highest number of fires recurrences in the affected areas related to the Piakoleh and Miandar (Nawdar), Millianei, national resources adjacent to the village of Kolah-e-Daraz Olya and the Ghasem-Abad ridge. About 633 hectares of national resources in the region have affected by the fire, which the highest amount of them related to Shiakuh, Sarkesh and Paikoleh with about 150, 95 and 78 hectares, respectively. The highest rate of fire related to rangeland, which is about 48.4% of fires. There are six months of fires in the study area, and on average, there are a fire on every three days. Furthermore, on average, each fire takes about 46 minutes to control. The 30 minutes duration of fire has the highest frequency (29.7%) among diverse fire times. The highest rate of fire related to the fifth month of fire (October), which is equal to 29.7%. In order to effectively protection of natural resources, it suggested that the information obtained used to efficiently management, prevent and extinguish fires at the study area and the Zagros ecosystem in general.

    Keywords: Fire characteristics, recreation, Fire Area, local disputes, climatic factors, Gilan-e-Gharb
  • Gholamhosein Moradi*, Maryam Zeilabi, Mohammad Hossein Mokhtari, Ahad Sotodeh Pages 247-265

    The weather fluctuations are important influential factors on vegetation cover. Therefore, this study was conducted to identify elements of climate changes including temperature and precipitation, and its effect on vegetation changes in Sefidkuh protected area located in Lorestan province using Landsat satellite images. So, at first the climate was determined and zoned based on de Martonne climatic index using temperature and rainfall data of 9 synoptic stations in the Lorestan province for a term of 17 years from 2000 to 2017. Then, vegetation index was computed and zoned using ETM+ images of Landsat 7 satellite in 2004 and OLI images of Landsat 8 in 2017 and finally, the relationship between climate change and vegetation was investigated. According to the results of this study and based on the de Martonne climatic index, the highest level of the area (7737.8 ha) was related to semiarid class with good cover in 2004. On the other hand, the lowest level was related to very humid class with weak cover (0.7 ha) and very humid class with excellent cover (4.5 hectare). But, these classifications have been changed, and the lowest level is related to the excellent cover (4,4169 hectares). In fact, the area of vegetation with good and excellent cover has decreased from 2017 to 2004 (from approximately 37000 to 14000 ha), and the climate of study area has changed to semi-dry.

    Keywords: Climate, Western forests of Iran, de Martonne, Vegetation Index, Landsat
  • Bakhtiar Fattahi*, Maede Ghorbanpour Delivand, Boshra Gorgani, Fatemeh Ghasemi Haji Abadi Pages 267-285

    The flora of each region is the result of the biological responses of plants to current conditions and the evolution and adaptation of plants from the past to the present. Plants are one of the main pillars of ecosystems and their scientific identification in relation to their growing environment is of great practical importance. The aim of this study was to introduce the biological form and composition of plant elements in the southern slopes of Garmeh Malayer mountain rangelands in Hamadan province in 1396 and 1397. During field visits and surveys, plant species were photographed, collected and all plant species in the study area were identified and a total of 167 plant species were identified in the area. These species belong to 24 genera and 114 plant genera. Among these plants, the genera Compositae with 33, Leguminosae with 22 and Graminae with 18 species have the highest diversity. The chorology of the species also showed that the most abundant growing element in the region is related to Mediterranean-Iran Turanian (37%), Iranian Turanian-native (28%) and Mediterranean, as well as Siberian Europe (22%), respectively. . Also, the classification of plants based on Rankier biodiversity showed that there were 69 species of therophytes, 47 species of comfits, 9 species of cryptophytes and 42 species of hemicryptophytes. Most of the plants in the area are trophies, which indicates the destruction of these lands. Most of the plants identified in the area in terms of function were forage, wildlife and biodiversity, respectively; Perennial species also had the highest distribution in the region. The floristic study of plants in each area is important in terms of biodiversity recognition and natural resource management; Because one of the most important methods for recognizing the capacity, management, conservation of biodiversity reserves and preservation of genetics of vulnerable plants is the study of flora, which can provide valuable information to better understand, understand and manage the natural features of this area provided.

    Keywords: Vegetative elements, Species composition, Chorology, Flora
  • Gholamhosein Moradi*, Samira Mirzaei Doghozlou, Sajad Ghanbari, Habib Ansari Samani Pages 287-302

    Non-timber forest products have an important role in the economy of rural household and income of this sector have a large portion of the total household income. Therefore, this study has been conducted to investigate the role of non-timber forest products on the livelihoods and income of villagers. So, questionnaires were used for data collection. First, the validity of the questionnaire was confirmed by experts and then the reliability of them was determined by Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha coefficient. The statistical population of this study was 607 households which among them 200 questionnaires were completed. The results of this study showed that 14 non-timber products with different pharmacological, edible, and industrial uses are consumed by the locals. According to the results, the average harvested products were 4.71 kg, the average consumed products were 0.50 kg and the average annual income of non-timber products was 17.99 million Rials. The results of the Spearman correlation test showed that there is a significant positive relationship between income and harvest education of non-timber products. In addition, there is a significant positive relationship between income from non-timber products and migration prevention, as well as between employment in the non-timber products sector and the cost of harvesting (p≤0.05). Based on results, in the study area, 38% of the income of non-wood products harvest is related to Allium Jesdianum plant and followed by Allium akaka with 32% which has the greatest effect on income.

    Keywords: Forest By-Products, Household income, Socioeconomic, Zagros
  • Akram Ahmadi* Pages 303-323

    In order to investigate the morphological variation of maple (Acer monspessulanum L.) in Iran, five populations from different habitats were studied including Mazandaran, Isfahan, Lorestan, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad and Golestan. The evaluated characteristic were  including: leaf morphological traits (leaf length, width at 1/2 leaf length, leaf thickness, width at 1/4 leaf length, width at 3/4 leaf length, right vein length, middle vein length, left vein length, right lobe length , Middle lobe length, left lobe length, petiole length, sinus, leaf base shape, leaf tip shape, broad shape, relative petiole length), stoma (length, width, area, length to width ratio, circumference, density) and trichome. The results showed that the type of trichome was not different in different habitats and all were multi simple cell types. In spite of a few differences between populations, all populations had parasitic trichome. It sounds that trichome and stomata not to be suitable for Acer monspessulanum recognition. In the study of leaf traits, sampled individuals were separated from 5 populations in 4 clusters. The Yasuj and Mazandaran populations had the closest kinship to each other than the other populations and the Gorgan population had the most distribution. In general, considering the studied traits, it can be concluded that leaf traits including leaf sinus traits, leaf thickness, width at 3/4 leaf length, leaf shape, petiole length and leaf base shape were less affected by the environments that can be used as distinctive traits in the Acer monspessulanum species.

    Keywords: Acer monspessulanum, Morphological Variation, Trichome, Leaf
  • Farkhondeh Ahmadi, Azita Koshafar*, Sina Attarroshan Pages 325-341

    The Popoulus euphratica Oliv. is one of the most important trees in warm and arid regions due to its tolerance to high temperature and soil salinity. It is widely distributed in the Khuzestan province as a pasture on the banks of the Great Khuzestan Rivers, and is important in terms of support (preserving the river side walls and wildlife sanctuary) as well as producing timber and providing forage. In this study we analyzed changes trend and the land use change in Popoulus euphratica Oliv. city from a series of satellite images of Landsat Thematic Mapper (TM) and Operational Land Imager (OLI) data (1998, 2018) respectively were used to produce classified land use/cover map. Different landscape metrics of class area, largest patch index, number of patches, Patch Density and mean patch size were used to quantify landscape patterns. The images were classified by the most Maximum Likelihood. The number of patches of paddy and gazelle groves increased from 520 in 1998 to 1131 in 2018, and the density of patches during the 20-year period rose from 0.5343% to 1.1621%. The results show that with decreasing the habitat size of the Popoulus euphratica Oliv. fragmentation, density per unit area increased. Therefore, the results indicate that there is a growing trend of destruction of Popoulus euphratica Oliv. in the region.

    Keywords: Riparian Forest, Popoulus euphratica Oliv., ENVI, FRAGSTATE, Gotvand
  • Faezeh Asheqian, Sedigheh Kelij*, Naser Jafari Pages 343-361

    The Convolvulus persicus, a psammophyte, is one of the endangered species according to several reports. In order to understand the effective factors in reducing the population of this species, some of ecological and biological characteristics such as soil properties, climatic factors, phenology and reproductive potential were studied in three populations of Goharbaran Sari, Naftchal Babolsar and Rostamroud Nour in Mazandaran Province. Soil characteristics showed no significant difference between the three regions except in a few traits. The soil texture in all three areas was very light due to the high percentage of sand. The EC of the soil was 0.5 ds/m, PH was neutral and 7.4 and micro and macro elements was lower than standard rate. The results showed that in all three cites the pollen viability was high and about 95%. But the rate of unfertilized flowers was considerable specially in Nour population and also, fruit and seed production precentage were low. The germination percentage of C.persicus was very low and about 10% in Sari and Babolsar populations and was zero in the Nour population. Due to the higher rates of growth and reproduction of C.persicus in Sari, it can be said that this cite is a better habitat for this species compared to the other two cites. It seems that the large numbers of unfertilized flowers, low seed production and very low germination percentage, as well as the beach destruction by human activities are the main reasons for the decrease of C.persicus populations.

    Keywords: Convolvulus persicus, Mazandaran coast, Psammophyte, soil
  • Sorour Mahmoudvand, Hamed Khodayari*, Farajollah Tarnian Pages 363-388

    Species distribution models (SDMs) are the most important ecological models used to model species distribution, identify new habitats, and protect endangered species. In this study, habitat potential modeling and determine the most important factors affecting on distribution of Persian oak (Quercus brantii Lindl.) was investigated using MaxEnt model in Lorestan province. To map the potential distribution of Persian oak, 22 environmental layers were prepared in ArcGIS 10.4.1 and converted to ASCII format. Then 5064 species presence points were extracted using 1.5 × 1.5 km grid from the map of geographical distribution of the Persian oak species (1:250000) and converted to CSV format. After preparing the layers, MaxEnt 3.3.3 software was used to model distribution of the species. The results showed that 7 variables were more important among of the 22 environmental variables affecting on distribution of Persian oak. Annual mean temperature, Precipitation of wettest quarter and Min temperature of coldest month had the highest impact on distribution of the species with 38, 24.2 and 13.3 %, respectively. The area under the curve (AUC) of the model was 0.669 and the threshold value of 0.33 was used to convert the probability map to the presence and absence maps. The potential vegetation map of Persian oak shows that approximately 62.5% of the area of Lorestan province has the potential for growing Persian oak. The main new habitat is located in Khorramabad, Aligudarz, Kuhdasht and Poldokhtar, which recommended for restoration and rehabilitation.

    Keywords: Persian oak, Bioclimatic variables, Ecological models, MaxEnt
  • Sedigheh Zarekia*, Hamidreza Mirdavoodi, Ali Mirhoseini, Alibeman Mirjalili, Mohammad Taghi Zare Pages 389-409

    Non-living environmental factors have a major impact on the distribution and yield of plant species. To this end, the relationship between soil and topographic variables on the response of Salsola kerneri (Wol.) Botsch plant species in Yazd province is evaluated. Generalized Additive Models (GAM) were used to investigate the speciesresponse to environmental factors. The results showed that S. kerneri grows in areas with cold arid climate with an average rainfall of about 100 to 120 mm and an average temperature of about 14 to 16 ° C. According to the studied habitats, S. kerneri is distributed at an altitude of 1750 to 2350 meters a.s.l. This species grows in clay-sandy loam soils with salinity between 0.7 to 4.5 and acidity of 8.2 and nitrogen content of 0.04. The average canopy cover of this species in Sadrabad and Khoranagh habitats is 1.8 and 1.3 percent, respectively. Response pattern of S. kerneri along the saturation moisture and litter percentage of soil surface, followed the monotonic increase model, and with the increase of these values, its frequency and percentage of vegetation increased. Conversely, the response of this species along the slope of the amount of electrical conductivity (EC) follows the monotonic decrease model, and with the increase of this factor, the presence and percentage of vegetation has decreased. response pattern S. kerneri followed the Unimodal model along the slope of sand, clay, limestone and altitude, and its optimal growth rate for these factors was 59, 23, 12 and 2200 meters above sea level, respectively. The results of S. kerneri phenology studies showed that the growth of this plant begins in the second half of March. Flowering usually begins in early July and seeds are formed in the third decade of September. Seed shedding begins in mid-November and continues until the first week of December, when the seed stage arrives. The best time to collect seeds is late October. Examining the ecological needs of S. kerneri in relation to topographic and soil factors, provided valuable information about this species that can be considered in vegetation management and rangeland improvement operations in similar areas.

    Keywords: S. kerneri, Generalized Collective Model, Ecological Factors, Species Response Curve, Phenology