فهرست مطالب

زیبایی شناسی ادبی - سال دوازدهم شماره 48 (تابستان 1400)

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال دوازدهم شماره 48 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صالح کاکویی، حسام ضیایی*، مهرعلی یزدانپناه صفحات 9-36

    اشعار حافظ یکی از عالی ترین متن ها برای خوانش بوطیقایی به حساب می آید؛ هنر سازه‎های ایهام و طنز تاثیر به سزایی در تاویل اشعار حافظ دارد. حافظ در ساختار نحوی و ظرایف هنری از قرآن مجید متاثر است؛ چون که تار و پود کلام حافظ با آیات الهی پیوند خورده است. زبان اشارت حافظ در بردارنده مفاهیم ظریف رندانه همراه با زبان وحیانی و آسمانی است؛ در عین حال بیانگر مقام برزخی انسان است؛ هم سروکارش با لب جام و رخ ساقی سیمین ساق است هم بیانگر ناب ترین تجربه عرفانی است. این تحقیق با روش تحلیلی با استفاده از کلید واژه های "بوطیقا"، "هرمنوتیک" و "خوانش" انجام شده است. آنچه در مباحث زیباشناسی مطرح شده است شکل دیگری از تیورهای گادامر، پل ریکور، هایدگر و ژاک لاکان است؛ چون ژاک لاکان تاکید بر رابطه دال و مدلول زبان دارد و معتقد است هر چه این رابطه سیال‎تر باشد ارزش هرمنوتیکی آن بیشتر خواهد بود. به همین دلیل مباحث هنری به خصوص طنز و ایهام رابطه دال و مدلول را سیال تر و در نتیجه متن را به یک متن عالی ادبی تاویل پذیر مبدل می سازد.

    کلیدواژگان: خوانش، بوطیقا، اشعار حافظ، هرمنوتیک
  • سلیمه ترکی نژاد، مسعود اکبری زاده، مصطفی سالاری* صفحات 37-77
    این جستار از طریق توصیف و تحلیل داده هایی که از مطالعات کتابخانه ای به دست آمده، به واکاوی عناصر خیال و عاطفه در سروده های عشقی می پردازد. پیکره متنی از 88 شعر شکل گرفته است. نتایج نشان می دهد که در بحث از صور خیال، کنایه بالاترین بسامد را دارد و این یافته از بعد خودانتقادی ادبی با پیش بینی خود شاعر، به مثابه منتقد اولیه منطبق است. در جایگاه های بعدی، به ترتیب استعاره، مجاز و تشبیه قراردارند. وی کنایه بعید به کار نبرده و فراوانی کنایه های قاموسی و ایما از انواع متناظر آن ها بالاتر است. در موضوع مجاز، بر اساس الگوهای شناختی معلوم می شود که عشقی شاعری به گزین و گزیده گو است و به خواننده و جلب توجه وی اهمیت می دهد. بسامد مجاز در هزلیات بالاتر از میانیگن کل اشعار است و علاقه «صفت و موصوف» بیش ترین فراوانی را دارد. تشبیهات اغلب از نوع صریح، مفصل، مرسل و طرفین تشبیه غالبا حسی است و استعاره ها بیش تر از نوع مصرحه مجرده است و همگی این ها نشان از بارز بودن صفت سادگی دارد. از منظر عاطفی در شعر او «من شخصی» غلبه دارد و «من اجتماعی» در جایگاه بعد از آن قرار می گیرد و این بر خلاف باور عمومی درباره جایگاه عاطفه در شعر مشروطه است. واکاوی آثار عشقی از بابت هیجانات روان شناختی نشان می دهد که غم و حسرت همراه با یاس و دل سوزی مهم ترین هیجان های حاکم بر این شعرهاست که معرف غلبه هیجان منفی و بازدارنده بر نوع مثبت و پیش برنده است.
    کلیدواژگان: شعر فارسی عصر مشروطه، میرزاده عشقی، عنصر خیال، عنصر عاطفه
  • اشرف سادات اشرفی*، محمدرضا اسعد، فاطمه عسگری صفحات 77-106

    نوشته پیش رو مقایسه ای است تطبیقی، بین غزلیات سعدی و سونت‎های پترارک، که به جنبه‎های زیبایی آفرینی طبیعت، تصویرسازی‎ها و تصویرگرایی‎های شعری که در قالب تشبیه ، استعاره و نماد قرار گرفته؛ توجه شده است. سعدی از بزرگترین و سرآمدترین شاعران زبان و ادبیات فارسی در قرنهفتم هجری و پترارک از مشهورترین شاعران و نویسندگان قرن چهاردهم میلادی و مشهور به پدر اومانیسم، کهاشعار عاشقان ه اش او را معروف کرد. آنچه در اولین برخورد به چشم می خورد مضمون واحد در اشعار هر دو شاعر در نگاه به طبیعت است. اما در نگاهی دقیق تر متوجه تفاوتهای آنان م یشویم. هر دو شاعر در اندیشه های عاشقانهخود از طبیعت و عناصر و مظاهر آن بهره جستهاند و هر کدام به فراخور حال خویشتن و محیط زندگی به گونه اییخاص، عناصر طبیعت را در اشعار خویش بکار برد هاند و صحنه هایی زیبا آفریده اند. آشنایی با سبک و سنت هایادبی دیگر ملل، نه تنها ما را با فرهنگ و علوم آنها آشنا می سازد بلکه، کمک بزرگی در جهت ارتقاء علم و دانش وفرهنگ کشور ما میباشد. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی با رویکرد تطبیقی می باشد.

    کلیدواژگان: «سعدی»، «پترارک»، «اشعار غنایی»، «مقایسه تطبیقی»، «جلوه های طبیعت»
  • صدیقه هاشمی*، محمدرضا قاری، محسن ایزدیار صفحات 107-126

    ادبیات عرفانی گسترده ترین حوزه ادبی در ایران می باشد که نقش مهمی در پروراندن اخلاق و فرهنگ را ایفا می نماید. شعر عرفانی شعری است که ارباب معانی در بیان اصول و حقایق معنوی سروده اند و شاعران عارف این معارف را به زبان رمز و نماد انتقال داده اند. پژوهنده ابتدا اشاره ای به تعریف نماد نموده است و سپس با معرفی مولوی و جایگاه او در ادبیات عرفانی به دیدگاه وی در مورد وحدت پرداخته است.آنچه در مورد شعر و اندیشه مولوی قابل تامل است، بسط اندیشه های عرفانی و اخلاقی در آثار این شاعر گرانقدر می باشد. در این پژوهش که به صورت توصیفی_ تحلیلی(کتابخانه ای) صورت پذیرفته است با مطالعه مثنوی معنوی چند داستان مورد بررسی قرار گرفتند که در آن ها با استفاده از نماد های گوناگون، اهمیت وحدت و عشق به معبود و بازگشت به جایگاه اصلی به زیبایی نمایان شده است.واژه های کلیدی:شعر عرفانی، نماد، نماد در مثنوی، وحدت

    کلیدواژگان: شعر عرفانی، نماد، نماد در مثنوی، وحدت
  • نوریا یاهو*، سیف الدین آب برین، برات محمدی صفحات 127-156

    شیون فومنی و به تعبیر خودش«شاعر شمالی عشق» از نوآورترین غزل سرایان معاصر است؛ نوگرایی های او در بعد تصویر و زبان از ویژگی خاصی برخودار است و این ویژگی خاص، همانا تاثیر اقلیم شاعر در این دو بعد است و این عامل است که اقلیم گرایی را در شعر او به عنوان برجسته ترین مشخصه، ظاهر می سازد. پژوهش حاضر، به نوآوری شیون در زبان شاعرانه پرداخته است. زبان شیون در غزلیات، زبان معاصری است و او به زبان زنده زمان می سراید؛ واژگان امروزین، ترکیبات و تعبیرات محاوره ای و گفتاری و کنایات معاصر در غزل او حضوری پر رنگ دارد و سبب ایجاد صمیمیت و تسهیل ارتباط با مخاطب معاصر می شود. همچنین واژگان بومی و عناصر زبانی برگرفته از محیط گیلان، به زبان شعری او برجستگی خاصی می بخشد. برجسته ترین نوجویی زبانی شاعر را می توان در ترکیب سازی او دید؛ شیون، شاعری ترکیب ساز است و او را می توان از موفق ترین شاعران و پرکارترین شاعران در ترکیب سازی دانست. ترکیبات نو در شعر او بسامد بالایی دارند و این ویژگی در نوگرایی زبانی او سهمی قابل توجه دارد. در ترکیب سازی شاعر نیز عناصر بومی، دخالتی گسترده دارند و غالب اجزاء و عناصر این ترکیبات برگرفته از عناصر بومی گیلان و شمال ایران است.

    کلیدواژگان: شیون فومنی، غزل، زبان، نوآوری، ترکیب سازی
  • علی اصغر حلبی*، فرحناز فرهادی صفحات 157-192
    یکی از زیرمجموعه های دانش «زیبایی شناسی محتوا»، شخصیت شناسی است و از بهترین نمونه های تحلیل های شخصیت شناسی، اسطوره های ایرانی هستند که سالیان متمادی در عرصه متن های آیینی، حماسی و عرفانی به ظهور رسیده اند و به جهت سیرتطور خارق العاده، دیرینگی و باورپذیری شان، شخصیت پردازی هایی ویژه دارند. از میان این اسطوره ها، «سیمرغ» برای خاطر ماهیت مقدس، رمزآلود و چندچهره ای که دارد بیش از همه می تواند دریافت های زیبایی شناسانه را بازتاب دهد و به آیینه تمام نمای اسطوره های ایرانی بدل شود. تاجایی که به گفته جوزف کمبل، اسطوره شناس معاصر، به موجودی تبدیل می شود که انسان ها می توانند به راحتی از وی رهنمود پذیرند.جستار پیش رو می کوشد تا سیر تطور شخصیت سیمرغ را در گذر از حماسه به عرفان مشخص سازد. در این راستا، عناصر شخصیت شناختی، رفتار و گفتار این اسطوره بررسی می شود و آنچه به او نسبت داده شده یا در توصیفش آمده، مورد مداقه قرار خواهد گرفت. دستاورد پژوهش سیمرغ را شخصیتی چندوجهی معرفی می نماید که می توان آن را قهرمان یا خدایگان «باروری نوزایی» خواند.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی محتوایی، شخصیت پردازی، سیمرغ، حماسه، عرفان
  • زینت جهانی، کیمیا تاج نیا*، اسماعیل اسلامی صفحات 193-215
    معانی به عنوان یکی از سه علم زیباشناسی سخن پارسی، جایگاه خاص و ممتازی در بلاغت سخن دارد و علوم و فنون بلاغی در شکل گیری زبان، نقش مهمی دارند. با توجه به قواعد و اصول علم معانی، نقش و اهمیت انواع جمله در انتقال مفاهیم، قابل بررسی است. این علم، انواع جمله را به خبر و انشا تقسیم و از نظر معانی ثانوی، مطالعه می کند. در این پژوهش که به شیوه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته، نویسنده درصدد آن است تا به بررسی جنبه های بلاغی نامه های شاهنامه با رویکرد جایگاه جمله های خبری و انشایی بپردازد و به این نتیجه رسیده است که در منظومه های داستانی و حماسی فارسی، نقش و تعداد بسیاری نامه وجود دارد که قابل مقایسه با نامه های شاهنامه فردوسی نیست و تعداد دویست و پنجاه نامه به کار رفته در شاهنامه گواه این ادعاست. این نامه ها بیشتر در دو بخش پهلوانی و تاریخی به کار رفته اند و هدف فردوسی فقط انتقال اندیشه و خواست فرستنده آن ها نیست؛ بلکه هر یک فرصتی هستند برای حکیم تا نوآوری و تنوع به کار آورد؛ گاه بخش هایی از داستان را از زبان نویسنده نامه، نقل می کند؛ گاه با بیان احساسات فرد از زبان خود او، شوری در سخن می افکند تا مجالی برای پرداخت شخصیت قهرمانان حماسه بیابد و بی آنکه حضورش، سایه ای بر رویدادها بگسترد، تحلیل ها و حتی پیام های خویش را به مخاطب می رساند و در یک کلام، نامه ها آینه تمام نمای شاهنامه اند.
    کلیدواژگان: انواع اطناب، بلاغت، علم معانی، خبر و انشا، شاهنامه فردوسی
  • شهربانو رنجبر*، محمدعلی داوودآبادی، محمدرضا زمان احمدی صفحات 215-258

    شیخ اجل، سعدی شیرین سخن را اگر خداوندگار شعر و ادب فارسی ننامیم، بی تردید و بی اغراق باید وی را یکی از درخشان ترین ستاره های پهنه ی وسیع آسمان زبان و ادب و فرهنگ فارسی بدانیم. همان گونه که بزرگان و طلایه داران ادبیات فارسی، کلام و بیان سعدی را به فصاحت، بلاغت و سادگی و زیبایی می شناسند، همین خصوصیات سبب شده است تا کلام شیخ شیراز دل های مخاطبانش از همه اقشار اجتماعی را همچنان علرغم گذشت قرن ها در تسخیر خود داشته باشد، چرا که برای همه فارسی زبانان اشعار سعدی دلنشین و موجز و ملموس است. آنچه که از قلم سعدی تراوش شده است در یک کلام زیبا است و همین زیبایی باعث کشش به شعر سعدی میشود. سعدی استاد بی نظیر زبان است چه در سطح کلمات و عبارات و چه در شیوه جمله بندی و پایان بندی های تاثیرگذار و و گیرا و چه در به کارگیری و ابداع بدایع و آرایه های ادبی و چه در تصویر سازی های خلاقانه. سعدی همه این استادی والا در سرایش شعر را با احساس ناب و عاطفه و انسانیت مثال زدنی خود پیوند زده و به گواه گفته خویش که سخن کز دل برآید لاجرم بر دل نشیند، خواننده این زیبایی کم نظیر را حس می کند. در واقع به همین دلیل باید گفت به حقیقت سعدی شاعر زیبایی و زیبایی شناسی است.

    کلیدواژگان: سعدی، زبان و ادب فارسی، فصاحت و بلاغت و سادگی، زیبایی شناسی، زبان و آرایه های ادبی
|
  • Saleh Kakoee, Hesam Ziaee *, Mehrali Yazdanpanah Pages 9-36

    Hafiz's poetry is one of the finest texts for the poetic readings; the art of satirical structures has a significant impact on the interpretation of Hafez's poetry. Hafez has influenced the Holy Quran in the syntax and artistic structure, because the meaning of the word of Hafez is tied to divine verses. Hafez's poetry language contains elegant concepts of randy with a revelatory and heavenly language, while expressing the status of a human being; it also deals with the lips of the cup and the shining of Simin Shagh, which also represents the most purely mystical experience.This research was conducted in an analytical method using all the words "bootia", "hermeneutics" and "reading".In the poetry of Hafez, which creates an amazing point and a miracle, it is normative, not normative; among the arts, satire and inspiration are of high frequency. The lack of attention of the exponents to these two arts has made some interpretations a shallow and superficial one.In addition to hermeneutic meaning, poeticism is also valuable in artistic terms, as it causes artistic expression in readers; reading readers with a rhetorical interpretation, in particular, by re-reading the text to artistic delicacies, especially the secret artifacts of Hafez.

    Keywords: readings, poetry, Hafez poems, Hermeneutics
  • Salimeh Torkinejhad, Msood Akbarizadeh, Mostafa Salari * Pages 37-77
    This article explores the elements of imagination and emotion in Eshghi poems by describing and analyzing the data obtained from library studies. The textual body is composed of 88 poems. The results show that in the discussion of imaginary forms, metonymy has the highest frequency and this finding is consistent with the poet's own prediction as the primary critic in terms of literary self-criticism. In the next positions are tropes, metaphors and similes, respectively. He did not use far metonymy, and the frequency of lexical and easy metonymies is higher than their corresponding difficult types. About tropes, based on cognitive patterns, it becomes clear that Eshghi has a precise selecting look, and he cares about the reader and attracting his attention. The frequency of tropes in the lampoons is higher than its average in of all the poems. He prefers vehicles based on "adjective and description" in his tropes. The similes are often easy to understand by due to Eshghi’s nice choices in this regard. The metaphors are also from easy to understanding types, and all of these indicate the obviousness of the simplicity in his poetry. From an emotional point of view, in his poetry, "personal self" prevails and "social self" is placed after it, and this is contrary to the general belief about the place of emotion in constitutional poetry. An analysis of Eshghi’s poetry based on psychological emotions shows that sadness along with despair and compassion are the most important emotions that dominate these poems, which define
    Keywords: Persian Poetry of the Constitutional Era, Mirzadeh Eshghi, Element of Imagination, Element of Emotion
  • Ashraf Sadat Ashrafi *, Mohammadreza Asad, Fateme Asgari Pages 77-106

    The present article is a comparative comparison between Saadi's sonnets and Petrarch's sonnets, which deals with the aesthetic aspects of nature, illustrations and poetic imagery in the form of similes, metaphors and symbols; Attention has been paid.Saadi, a great poet of love, and Petrarch father of Humanism, use nature and its various elements not only to describe their ownstate of mind but also to emphasize the beauty of their loved one. At a first sightusage of nature made by two poets appears identical, but with a more careful analytical study we realize some points of divergence at the level of poetic conception that exists in the two poetry collections. So knowing poetic traditions and very different linguistic styles bring us closer to poetic cultures far from our poetic raditionalready known for its lyricism and this is a factor that helps to enrich ourindepth cultural knowledge . The research method adopted is descriptive and analytical with a comparative approach between the two selected corpuses.

    Keywords: Saadi. Petrarch, Love lyrics, comparative studies, The effects of nature
  • Sedighe Hashemi *, Mohammad Reza Ghari, Mohsen Izadyar Pages 107-126

    Mystical literature is the most extensive field of literature in Iran that plays an important role in fostering ethics and culture. Mystical poetry is a poem written by the Lord of Meanings in expressing spiritual principles and truths, and mystical poets have transmitted these teachings in the language of symbolism and symbolism. The researcher first refers to the definition of symbol and then introduces Rumi and his place in mystical literature to his view on unity.What can be considered about Rumi's poetry and thought is the development of mystical and moral thoughts in the works of this precious poet.In this research, which has been done in a descriptive-analytical (library) way, by studying the spiritual Masnavi, several stories were examined in which the importance of unity and love for the god and return to the main position is beautifully displayed using various symbols. Has been.Keywords:Mystical poetry, symbol, symbol in Masnavi, unity

    Keywords: Mystical Poetry, symbol, symbol in Masnavi, unity
  • Nurya Yahhu *, Seif Addin Abbarin, Barat Mohammadi Pages 127-156

    Shivan Fomnei or in his own words, "the Northern Poet of Love," is one of the most modernist ghazal(sonnet)poets in persian contemporary poetry. His innovations in the poetic imagry and poetic language is spread and in some instances based on nativism and climitism. The present study discuss around the innovation of Shivan in poetry language and study the poetic language of Shivan in the various dimensions poetry language of Shivan in Ghazals is contemporary language and who write with a live language of time. Contemporary words, idioms and Conversational combinations and terms and Contemporary proverbs and allusiones show his innovation language in Ghazals. This aspects result to facilitate communication and linguatic sincerity. Use of Gilaki language words in shivan poems is other linguastic aspet of his Ghazals. The most important innovation of Shivan in literary linguastic is in word combination. Shivan have a very new combinationes in his Ghazals and frequancy of new combinationes in his ghazal is high. Some time components and elements of this new combinationes are derived from the native elements of Gilan and northern Iran

    Keywords: Shivan Fumani, Ghazal, literary language, innovation, word combination
  • Ali Asghar Halabi *, Farahnaz Farhadi Pages 157-192
    Persian myths, represented in the traditional, epic and gnostic texts for years, serve as the best model for analysis of characters due to their undergoing remarkable changes, their genuineness and their justifying power. “Simorgh” should be considered as the most distinguished example that fully reflects Iranian myths due to its sacred, mysterious and multifaceted nature: Contemporary mythologist, Joseph Campbell, believes that phoenix will change into a creature to be so easily followed by human beings. The study at hand focuses on the chronology of changes in personality of phoenix in transition from epic to Gnosticism. Hence, the elements of personality and the words and deeds of the legendary bird was investigated, while contemplating on what is attributed to it or the way it is described. The findings of this research introduce simorgh as a multifaceted personality, which can be called as the “Fertility-Renaissance” hero or Goddess.Keywords: Simorgh, Epic, Gnosticism, Elements of Characterization
    Keywords: Simorgh, epic, Gnosticism, Elements of Characterization . Dumezil
  • Zinat Jahani, Kimia Tajnia *, Ismail Eslami Pages 193-215
    privileged place in speech rhetoric, and rhetorical sciences and techniques play an important role in the formation of language. According to the rules and principles of semantics, the role and importance of sentence types in conveying concepts can be examined. This science divides sentence types into news and composition and studies them in terms of secondary meanings. In this research, which has been done in a descriptive-analytical manner and using library sources, the author intends to study the rhetorical aspects of Shahnameh letters with the approach of the position of news and compositional sentences and has reached the conclusion that in fiction and There are many Persian epics, roles and letters that are not comparable to the letters of Ferdowsi Shahnameh and the number of 250 letters used in Shahnameh is proof of this claim. These letters are mostly used in two parts: heroism and history, and Ferdowsi's goal is not only to convey the thoughts and wishes of their sender; Rather, each is an opportunity for the sage to use innovation and diversity; Sometimes quotes parts of the story from the language of the letter writer; Sometimes, by expressing one's feelings in one's own language, Shuri speaks in order to find an opportunity to pay homage to the characters of the epic heroes, and without his presence casting a shadow over the events, he conveys his analyzes and even messages to the audience and in a word The letters are the full mirror of the Shahnameh.
    Keywords: Types of rhetoric, rhetoric, semantics, news, composition, Ferdowsi Shahnameh
  • Shahrbanoo Ranjbar *, Mohammad Ali Davood Abadi, Mohammad Reza Zaman Ahmadi Pages 215-258

    If we do not call Sheikh Ajal, Saadi Shirin Sokhan, the lord of Persian poetry and literature, we should undoubtedly and without exaggeration consider him one of the brightest stars in the vast expanse of Persian language, literature and culture. As the great and pioneers of Persian literature know Saadi's words and expression as eloquence, rhetoric, simplicity and beauty, these characteristics have caused Sheikh Shiraz's words to continue to capture the hearts of his audience from all walks of life despite centuries of conquest. Saadi's poems are pleasant, concise and tangible for all Persian speakers. What has been exuded from Saadi's pen is in a beautiful word, and this beauty attracts Saadi's poetry. Saadi is a unique master of language, whether in the level of words and phrases, or in the method of effective and captivating sentences and endings, or in the use and invention of literary innovations and arrays, or in creative illustrations. Saadi connects all these great masters in composing poetry with his pure feeling, emotion and exemplary humanity, and according to his own words, if the speaker speaks, the reader will feel this unique beauty. In fact, for this reason, it must be said that Saadi is a poet of beauty and aesthetics.

    Keywords: Saadi, Persian Language, Literature, eloquence, rhetoric, simplicity, aesthetics, language, literary arrays