فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مینا آذرنیک، امین رفیعی پور*، محمد حاتمی، مهسا السادات موسوی صفحات 159-166
    مقدمه

    زوجین متعارض به دلیل فقدان مهارت های ارتباط زناشویی، مشکلات عدیده ای را در سطح عملکرد جنسی و کیفیت زندگی زناشویی تجربه می کنند، اما همچنان اتفاق نظری در زمینه سبب شناسی و در نتیجه، راهبرد درمانی و آموزشی موثر بین متخصصان صورت نگرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی و زناشویی بر تعارضات زناشویی و عملکرد جنسی زنان دانشجو انجام گردید.

    روش ها

    پاین مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه شاهد بود. جامعه آماری تحقیق را کلیه زنان دانشجوی دارای مشکلات زناشویی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1399 تشکیل داد. نمونه ها شامل 45 نفر از زنان دانشجو بود که به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و گروه شاهد) قرار گرفتند. داده ها به وسیله پرسش نامه تعارضات زناشویی (Marital Conflict Questionnaire یا MCQ) ثنایی و همکاران و پرسش نامه استاندارد شاخص عملکرد جنسی زنان (Female Sexual Function Index یا FSFI) Rosen و همکاران جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    آموزش مهارت های ارتباطی و زناشویی، منجر به افزایش عملکرد جنسی و کاهش تعارضات زناشویی گروه های آزمایش نسبت به گروه شاهد شد؛ ضمن این که تفاوت معنی داری بین دو راهبرد آموزشی در مرحله پس آزمون و پیگیری وجود داشت (01/0 > P). آموزش مهارت های ارتباطی بر تعارض زناشویی و آموزش مهارت های زناشویی بر بهبود عملکرد جنسی زنان موثرتر بود.

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های ارتباطی و زناشویی، منجر به بهبود عملکرد جنسی و کاهش تعارضات زناشویی در زنان می گردد و خانواده درمانگران می توانند از این روش آموزشی جهت بهبود روابط زناشویی زوجین ایرانی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، مهارت های زناشویی، تعارضات زناشویی، عملکرد جنسی
  • نیماه بحرینی اصفهانی، حسن ضیایی، زهرا اسفندیاری* صفحات 167-173
    مقدمه

    در حال حاضر بیش از 2500 نوع افزودنی به صورت عمدی جهت دستیابی به اهداف مورد نظر و یا افزایش عمر ماندگاری به مواد غذایی اضافه می شود. از طرف دیگر، استفاده از این ترکیبات، نگرانی هایی را در ارتباط با سلامت مصرف کنندگان ایجاد نموده است. اطلاعات عموم جامعه در مورد این دسته از ترکیبات ناکافی به نظر می رسد. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، تاثیر آموزش بر میزان آگاهی، نگرش و عملکرد جامعه در ارتباط با افزودنی های غذایی بود.

    روش ها

    در این مطالعه مداخله ای، 80 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و مداخله (هر کدام 40 نفر) قرار گرفتند. آموزش افراد به صورت چهره به چهره با ارایه پمفلت و کتابچه با موضوع معرفی افزودنی های غذایی صورت پذیرفت. وضعیت دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان در مورد افزودنی های غذایی بر اساس تکمیل پرسش نامه محقق ساخته قبل و پس از آموزش با امتیاز حداکثر 100 مورد ارزیابی قرار گرفت. امتیاز کمتر از 50 ضعیف و بین 51 تا 100 مطلوب در نظر گرفته شد. متغیرهای کمی و کیفی بر اساس آزمون های مورد نظر در نرم افزار SPSS و سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    امتیازات آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان نسبت به افزودنی های غذایی در گروه شاهد قبل از آموزش به ترتیب
    2/8 ± 1/73، 7/4 ± 9/48 و 4/5 ± 7/46 بود و در گروه مداخله این امتیازات به ترتیب 3/7 ± 7/73، 4/6 ± 2/48 و 8/7 ± 4/45 گزارش گردید. پس از آموزش، به صورت متناظر این امتیاز در گروه شاهد به ترتیب 7/8 ± 9/73، 7/4 ± 1/48 و3/7 ± 6/45 بود و در گروه مداخله به ترتیب 3/2 ± 9/88، 7/3 ± 9/80 و 7/4 ± 9/75 ارتقا یافت. اختلاف معنی داری در میانگین امتیازات آگاهی، نگرش و عملکرد در ارتباط با افزودنی های مواد غذایی بین دو گروه مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    اثربخشی آموزش در جمعیت بزرگسال ایرانی در خصوص افزودنی های مواد غذایی مشاهده گردید. میزان آگاهی، سپس نگرش و عملکرد کارکنان به ترتیب بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داد. بنابراین، با توجه به کمترین امتیاز مربوط به عملکرد، ارایه آموزش های مداوم و مستمر در خصوص افزودنی های غذایی با هدف بهبود عملکرد جامعه در خصوص انتخاب غذای مناسب پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، افزودنی های غذایی، جمعیت بزرگسال ایرانی
  • زهره محبیان*، حبیب الله دهقان صفحات 174-182
    مقدمه

    استرس گرمایی شغلی بیش از حد، اثرات عمیقی بر واکنش های فیزیولوژیک دارد که باعث صدمات شغلی، تلفات و افت بهره وری می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین شاخص های استرس و استرین گرمایی با بهره وری نیروی انسانی در کارگران یک نیروگاه بخار بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی، بر روی 104 نفر از کارگران یک نیروگاه بخار در فصل تابستان انجام شد. به منظور اندازه گیری استرس و استرین گرمایی، به ترتیب از دو شاخص دمای تر گویسان (Wet Bulb Globe Temperature یا WBGT) و شاخص نمره استرین گرمایی (Heat Stress Score Index یا HSSI) استفاده گردید. میزان بهره وری نیروی انسانی هم به وسیله مقیاس 26 سوالی Hersey و Goldsmith اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون ANOVA و ضریب همبستگی Pearson مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون ANOVA، تفاوت معنی داری در WBGT در سه ارتفاع سر، کمر و قوزک پا وجود نداشت. بیشترین مقدار شاخص WBGT مربوط به واحد بویلر طبقه 4 با میانگین 6/5 ± 3/27 و کمترین مقدار مربوط به واحد اداری با میانگین 5/3 ± 9/16 بود. بیشترین نمره شاخص HSSI به واحد بویلر طبقه 3 با میانگین 4/0 ± 2/27 و کمینه آن به تاسیسات کارگاهی با میانگین 0/3 ± 0/12 اختصاص داشت. میزان بهره وری در واحد جوشکاری دارای بیشترین مقدار (9/25 ± 0/97) و در واحد بویلر دارای کمترین مقدار (8/2 ± 5/28) بود. مطابق با نتایج آزمون ANOVA، اختلاف معنی داری در مقادیر شاخص های WBGT، HSSI و خرده مقیاس های بهره وری در واحدهای مختلف مشاهده گردید (05/0 > P). تحلیل ضریب همبستگی Pearson نشان داد که بین بهره وری و خرده مقیاس های آن با مقدار استرس و استرین گرمایی ارتباط معکوس و معنی داری وجود داشت (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    بین بهره وری، استرس و استرین گرمایی رابطه منفی وجود دارد. بنابراین، برای محافظت از سلامت و بهره وری کارگران، اقدامات پیشگیرانه ای شامل نسبت مناسب استراحت- کار، ساعت کاری کم، جایگزینی مایعات و کنترل های مهندسی مانند استفاده از روش های خنک کننده کارامد مانند تهویه مطبوع، فن یا پوشیدن لباس خنک کننده باید لحاظ شود.

    کلیدواژگان: WBGT، HSSI، بهره وری، نیروگاه بخار
  • محمد محمدی، محمدتقی بادله شموشکی* صفحات 182-189
    مقدمه

    یکی از راه های جلوگیری از شیوع کرونا، قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی است که با اثرات منفی روان شناختی به خصوص برای دانش آموزان همراه است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش بهزیستی روان شناختی در پیش بینی کیفیت خواب در ایام قرنطینه کرونا در دانش آموزان دوره دوم متوسطه انجام گرفت.

    روش ها 

    این مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی بود. از کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر کلاله در استان گلستان، نمونه ای به حجم 212 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. داده ها به صورت آنلاین و با استفاده از پرسش نامه دموگرافیک، مقیاس بهزیستی روان شناختی Reef و شاخص کیفیت خواب Pittsburgh (Pittsburgh Sleep Quality Index یا PSQI) جمع آوری گردید. در نهایت، داده ها با استفاده از آزمون همبستگی Pearson و آزمون رگرسیون گام به گام در نرم افزار SPSS و سطح آماری 05/0 > P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون، بهزیستی روان شناختی قادر به پیش بینی کیفیت خواب می باشد (030/0 = 2R، 54/6 = F، 011/0 = P). بین متغیرهای بهزیستی روان شناختی، «تسلط بر محیط» بیشترین قابلیت پیش بینی مشکلات خواب در دانش آموزان دوره دوم متوسطه در ایام قرنطینه کرونا را داشت (379/5- = T، 001/0 = P، 12/0 = 2R). همچنین، مولفه جنسیت، تحصیلات و قومیت نقش تعدیلی نداشتند.

    نتیجه گیری

    بهزیستی روان شناختی در پیش بینی کیفیت خواب دانش آموزان متوسطه در ایام قرنطینه کرونا نقش دارد. بنابراین، ضروری است در برنامه ریزی های آموزش و پرورش، توجه به بهزیستی دانش آموزان در اپیدمی کرونا و قرنطینه ناشی از آن مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، کیفیت خواب، دانش آموزان، کووید-19، قرنطینه
  • قاسم یادگارفر*، حسین شهنازی، سلیمان خیری، غلامرضا کریمزاده سورشجانی صفحات 190-198
    مقدمه

    هر سازمانی با نیروی انسانی ایجاد می شود و بدون آن هیچ سازمانی قادر به ادامه حیات نخواهد بود. با توجه به نقش مهم منابع انسانی در نظام مراقبت های سلامت و رضایتمندی آنان بر تضمین کیفیت مراقبت ها، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان رضایتمندی شغلی و ارتباط آن با متغیرهای زمینه ای در بهورزان شاغل در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که در سال 1399 بر روی 164 بهورز شاغل در شهرستان های فارسان و کوهرنگ استان چهارمحال و بختیاری با استفاده از یک پرسش نامه استاندارد انجام شد. نمره حیطه های رضایت شغلی با میانگین، انحراف معیار و حدود اطمینان 95 درصد توصیف و با استفاده از آزمون های Independent t و One-way ANOVA در نرم افزارSPSS  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمرات حاصل از حیطه های سنجش رضایت شغلی شامل 88/0 ± 97/1 برای نظام پرداخت، 92/0 ± 28/3 برای نوع شغل، 98/0 ± 69/2 برای فرصت های پیشرفت، 69/0 ± 97/1 برای طرح تحول نظام سلامت، 13/1 ± 10/3 برای جو سازمانی، 85/0 ± 03/3 برای سبک رهبری، 09/1 ± 09/3 برای شرایط فیزیکی و 29/0 ± 26/2 برای اجرای صحیح بسته های شغلی بود. ارتباط معنی داری بین نظام پرداخت با سطح تحصیلات بهورزان (001/0 > P)، بین فرصت پیشرفت با جنسیت (020/0 = P)، بین رضایت شغلی از طرح تحول سلامت بهورزان با میزان سوابق خدمت (002/0 = P)، بین جو سازمانی با محل خدمت بهورزان (025/0 = P)، بین سبک رهبری با سطح تحصیلات (004/0 = P) و بین اجرای بسته های خدماتی بهورزان با محل سکونت آنان (004/0 = P) مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    بالاترین و پایین ترین میزان رضایتمندی بهورزان به ترتیب در خصوص نوع شغل و نظام پرداخت می باشد. در مجموع، رضایت شغلی بهورزان شاغل در شهرستان های فارسان و کوهرنگ در حد متوسط بود و نیاز به برنامه ریزی جامعی جهت ارتقای سطح کمی و کیفی شغلی بهورزان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بهورز، رضایت شغلی، نظام سلامت، جو سازمانی، ایران
  • هادی مختاری*، مریم لاریجانی، سید محمد شبیری، بهمن سعیدی پور صفحات 199-209
    مقدمه

    مواد زاید نه تنها از نظر بهداشتی و زیست محیطی مشکل زا هستند، بلکه از لحاظ حمل و نقل، جمع آوری و دفع هم مساله ساز می باشند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص های تاثیرگذار در آموزش شهروندی جهت کمینه سازی و تفکیک از مبدا پسماند در سال 1399 و در استان های تهران، شیراز، ساوه و خمین انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نظر هدف، اکتشافی بود و با روش پژوهش آمیخته و مبتنی بر استدلالی قیاسی- استقرایی صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق را خبرگان شامل استادان دانشگاهی و مدیران شهرداری ها تشکیل داد. نمونه گیری به روش غیر احتمالی و به صورت هدفمند و ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسش نامه Fuzzy Delphi بود. جهت تحلیل مصاحبه های تخصصی، روش کیفی مضمون به کار گرفته شد. همچنین، شاخص های شناسایی شده با روش Fuzzy Delphi اعتبارسنجی گردید. تحلیل داده های به دست آمده در فاز کیفی و کمی به ترتیب با استفاده از نرم افزار های MAXQDA و MATLAB مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مصاحبه ها به روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل گردید. در مرحله کدگذاری باز، 517 کد شناسایی شد. در نهایت، از طریق کدگذاری محوری، 11 طبقه (مقوله اصلی) و 45 شاخص (مقوله فرعی) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    جهت آموزش شهروندی جهت کمینه سازی و تفکیک از مبدا پسماند، به یک بسترسازی متناسب با اهداف آموزشی نیاز است. در این میان، اصول آموزش برنامه درسی و تعیین اهداف رفتاری آموزشی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. همچنین، نیازسنجی مناسب آموزشی و اصول انتخاب محتوای آموزشی و سازماندهی آن در جهت دستیابی به اهداف آموزش شهروندی، یک عامل تسهیل کننده است. به طور کلی، اصول انتخاب روش های یاددهی- یادگیری و رویکردهای مبتنی بر آن و در نظر گرفتن تحلیل و تعیین نظام ارزشیابی و نقش معلم در محیط آموزشی مناسب، منجر به ایجاد احترام و مسوولیت پذیری نسبت به محیط زیست در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم خواهد شد.

    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، کمینه سازی، تفکیک از مبدا پسماند، دانش آموزان
  • فرانک روان مهر، محمد علی چیت ساز، ناصر حجازی صفحات 210-217
    مقدمه

    مدرسه بعد از خانواده دومین نهادی است که کودک به خاطر فراگرفتن و آموختن در سطح گسترده‌تر به آن قدم می‌گذارد. کودکان و نوجوانان آینده‌سازان کشور هستند و سلامت جسمی، روانی و اجتماعی آنان تضمین‌کننده سلامت حال و آینده جامعه است. با توجه کردن به بهداشت این گروه، می‌توان گام بزرگی در پیشگیری از بیماری‌ها در سنین بالا که هزینه‌های زیادی را بر جامعه تحمیل می‌کند، برداشت. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی نقش آموزش‌های بهداشتی در ارتقای سلامت دانش‌آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر اصفهان از دیدگاه مربیان بهداشت مدارس بود.

    روش‌ها

     در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، از بین مربیان بهداشت شاغل در مدارس مقطع ابتدایی دخترانه ناحیه 5 شهر اصفهان در سال 1397، 60 نفر به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسش‌نامه محقق ساخته شامل سوالاتی در حیطه‌هایی از جمله بهداشت فردی، بهداشت عمومی، سلامت روانی، توانمندی دانش‌آموزان و جایگاه مربیان بهداشت مدارس در بین دانش آموزان بود. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون‌های ضریب همبستگی Pearson، Spearman و t در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

     25/15 درصد مربیان بهداشت مدارس مجرد و 75/84 درصد متاهل و 2/71 درصد دارای مدرک تحصیلی کارشناسی بودند. ارتباط معنی‌داری بین میزان تاثیر آموزش‌های بهداشتی در حیطه‌های سلامت روانی، بهداشت فردی و بهداشت عمومی وجود داشت (607/0 = r، 001/0 > P). بین متغیرهای حیطه‌های سلامت روانی با بهداشت فردی نیز ارتباط معنی‌داری مشاهده شد (526/0 = r، 001/0 > P).

    نتیجه‌گیری

    آموزش بهداشت به دانش‌آموزان در مدارس توسط مربی بهداشت، بر ارتقای سطح بهداشت فردی، بهداشت عمومی و سلامت روانی دانش‌آموزان موثر است. هرچه آموزه‌های بهداشتی و زمان معاینه‌های دوره‌ای بیشتر باشد، میزان تاثیر آن بر توانمندی دانش‌آموزان افزایش خواهد یافت. همچنین، برخورداری دانش‌آموزان از راهنمایی‌های بهداشتی، به تامین سلامت و شکوفایی استعدادهای آنان در زمینه‌های جسمی و روانی کمک می‌کند. نتایج بیان‌کننده نقش کلیدی مربیان بهداشت در حفظ و ارتقای سلامت در جامعه می‌باشد.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، مربی بهداشت، مدارس، سلامت، توانمندی
  • لیلا امیریان، عزت الله قدم پور*، محمد عباسی صفحات 218-230
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل علی ریسک پذیری اجتماعی، تحصیلی و هیجانی مبتنی بر شیوه های فرزندپروری، هیجان خواهی، سبک های مقابله با استرس با واسطه گری مهارت های تحصیلی در دانش آموزان دارای رفتارهای پرخطر انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی و به طور ویژه از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تحقیق را کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه دوم شهر کرج در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل داد که به روش تصادفی چند مرحله ای، 300 نفر از میان آن ها انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه های رفتارهای پرخطر زاده محمدی و همکاران، رفتارهای ریسک پذیری اجتماعی، تحصیلی و هیجانی Kilgus و همکاران، شیوه های فرزندپروری Bamrind، سبک های مقابله با استرس Andler و Parker، هیجان خواهی Zuckerman و همکاران و مهارت های تحصیلی شعبانی و همکاران استفاد شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل معادله های ساختاری در نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار بود. شیوه های فرزندپروری، هیجان خواهی و راهبردهای مقابله با استرس به صورت مستقیم با ریسک پذیری اجتماعی، تحصیلی و هیجانی ارتباط داشت. شیوه های فرزندپروری، هیجان خواهی و راهبردهای مقابله با استرس به صورت غیر مستقیم و با واسطه متغیر مهارت های تحصیلی، با ریسک پذیری اجتماعی، تحصیلی و هیجانی مرتبط بود.

    نتیجه گیری

    یافته های سازگار با مدل مفهومی حاکی از آن است که شیوه های فرزندپروری، هیجان خواهی و راهبردهای مقابله ای استرس، به صورت غیر مستقیم با رفتارهای ریسک پذیر، از طریق مهارت های تحصیلی رابطه دارند. همچنین، شیوه های فرزندپروری، هیجان خواهی و راهبردهای مقابله با استرس به صورت غیر مستقیم و با واسطه متغیر مهارت های تحصیلی با ریسک پذیری مرتبط می باشند که این نتایج دارای کاربردهای نظری و عملی در طراحی برنامه های پیشگیرانه درباره ریسک پذیری دانش آموزان است و باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ریسک پذیری، شیوه های فرزندپروری، هیجان خواهی، سبک های مقابله با استرس، مهارت های تحصیلی، رفتارهای پرخطر
  • ندا نیکبخت، حبیب الله دهقان شهرضا* صفحات 231-242
    مقدمه

    انتشار بخارها و گازها در فرایند تولید قیر در یک فضای محدود و بسته، می تواند سبب بروز خطرات بهداشتی گردد. این بخارها حاوی هیدروکربن های آروماتیک، دود و مقدار بسیار کمی سولفید هیدروژن می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان خطر بهداشتی در مواجهات شغلی کارگران یک صنعت تولید قیر از وکیوم باتوم پالایشگاه نفت بود.

    روش ها

    روش ارزیابی خطر بهداشتی مواد شیمیایی در این مطالعه، شامل ارزیابی نیمه کمی دپارتمان مالزی، سنگاپور بود که به طور سیستماتیک، خطرات مربوط به مواد شیمیایی شناسایی و سپس مواجهه یا احتمال مواجهه محاسبه و سطح خطر تعیین گردید و اقدامات کنترلی لازم برای کاهش خطرات مرتبط معرفی و اولویت بندی شد. مشاغل اپراتور برش گیوتین و دستگاه پرس، واحدهای جوشکاری و برشکاری، حوضچه رنگ، تخلیه وکیوم، آزمایشگاه، تعمیرکاران و واحدهای نگهبانی و اداری در تحقیق حاضر تحت ارزیابی خطر قرار گرفت.

    یافته ها

    65 درصد نفرات در واحد بشکه سازی و سایت تولید قیر مشغول به کار بودند و سابقه کار 79 درصد افراد کمتر از 10 سال بود. عوامل شیمیایی محیط کار شامل بنزین، تولوین، ارتوزایلن، پارازایلن، اتیل بنزن، هپتان، هگزان و تری کلرواتیلن، بخارات نفت سفید، فیوم های آهن، روی، مس، کروم و فیوم های آسفالت و بخارات قیر بود. بیشترین ضریب مخاطره به بنزن، فیوم کروم و بخارات قیر اختصاص داشت. همچنین، بیشترین سطوح خطر از نظر مکانی مربوط به قسمت حوضچه رنگ، واحدهای برش و پرس کاری، جوشکاری و آزمایشگاه بود و حدود نیمی از مواجهه با فیوم های فلزی، حلال های آلی و بخارات قیر دارای سطح خطر متوسط و بالا بودند.

    نتیجه گیری

    بالاترین سطح خطر بهداشتی برای ترکیبات بنزن و فیوم کروم و بخارات قیر به دست آمد که باید اقدامات کنترلی مناسبی برای آنها انجام گیرد،این اقدامات شامل  نصب مکنده های موضعی، استفاده از لوازم حفاظت فردی مناسب، کاهش زمان مواجهه افراد، مکانیزه کردن فرایندها، نمونه برداری از منطقه تنفسی کارگران و آزمایشات پاراکلینیکی و پایش بیولوژیکی آلاینده های شیمیایی می توان در کنترل میزان مواجهه با این ترکیبات اقدام کرد.

    کلیدواژگان: عامل خطر، ارزیابی خطر، مواجهه با مواد شیمیایی، وکیوم باتوم، قیر
  • حمزه علی جمالی، سعید شهسواری، سید علیرضا بابایی* صفحات 243-249
    مقدمه

    پسماندهای پزشکی، یکی از چالش های مهم و جدی سلامت عمومی و محیط زیست به شمار می رود. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان تولید و ارزیابی مدیریت پسماندهای پزشکی مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان قزوین بود.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، میزان تولید، نحوه جمع آوری و نگهداری و بی خطرسازی پسماندهای پزشکی در 10 مرکز بهداشتی- درمانی، 7 پایگاه بهداشت و 12 خانه بهداشت شهرستان قزوین از طریق مشاهده، مصاحبه و چک لیست استاندارد، جمع آوری گردید و با تطبیق وضعیت بهداشتی آن ها با آیین نامه و دستورالعمل های بهداشتی، مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    میزان تولید پسماندهای پزشکی در مراکز بهداشتی- درمانی، پایگاه ها و خانه های بهداشت به ترتیب 31/5، 10/2 و 68/1 کیلوگرم در روز بود. پسماندهای عادی بالاترین میزان تولید و پسماندهای شیمیایی و دارویی، کمترین نرخ تولید را در مراکز مورد بررسی داشتند. مدیریت پسماندهای پزشکی در مراکز بهداشتی- درمانی و پایگاه های بهداشت، وضعیت بهتری را نسبت به خانه های بهداشت نشان داد.

    نتیجه گیری

    برخی از فعالیت های مرتبط با مدیریت پسماندهای پزشکی به ویژه جمع آوری و انتقال، بی خطرسازی در محل یا خارج از محل و پسماندهای شیمیایی و دارویی، منطبق بر قوانین و مقررات کشوری نیست.

    کلیدواژگان: پسماندهای پزشکی، پسماندهای مراقبت های بهداشتی، مراکز بهداشتی- درمانی، مدیریت پسماند
|
  • Mina Azarnik, Amin Rafiepoor*, Mohammad Hatami, Mahsa Sadat Mousavi Pages 159-166
    Background

    Conflicting couples due to lack of marital communication skills experience many problems in the level of sexual function and quality of marital life. The question is, is there a relationship between the effectiveness of communication and marital skills on marital conflict and the sexual performance of female students?

    Methods

    The design of this quasi-experimental study was pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population of this study consisted of all women students with marital problems in Isfahan in 2020. The research sample consisted of 45 female students who were selected by voluntary sampling method and randomly assigned to three experimental and control groups. The study was collected using the Marital Conflict Questionnaire of Sanai et al. (1998). The instruments are: Sanaei's Marital Conflict Questionnaire (1998) and the standard questionnaire of Rosen, Brown, Heiman, Metson, Shabsig et al. (2000). Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Findings

    Communication and marital skills were effective in increasing sexual function and reducing marital conflicts in the experimental group compared to the control group, and a significant difference was found between the two educational strategies in the post-test and follow-up stages (P < 0.01).

    Conclusion

    Communication and marital skills lead to increased sexual function and reduced marital conflict in women, and family therapists can use this educational method to improve the marital relationship of Iranian couples.

    Keywords: Communication skills, Marital skills, Marital conflicts, Sexual function
  • Nimah Bahreini-Esfahani, Hassan Ziaei, Zahra Esfandiari* Pages 167-173
    Background

    Nowadays, more than 2,500 additives are added to foods to achieve the desired goals or to extend the shelf life. However, application of these substances has raised concerns about consumers’ health. It seems public information on these substances is inadequate; hence, influence of education is evaluated on public awareness, attitude and practice.

    Methods

    This interventional study is an attempt to evaluate knowledge, attitude and practices of 80 Iranian adult population who were chosen from personnel of Isfahan University of Medical Sciences with respect to food additives in two groups of case (n = 40) and control (n = 40). Face to face education of food additives performed by pamphlet and booklet with the concept of food additives. Demographic, knowledge, attitude and practice of people evaluated through self-administered questionnaire with the maximum score of 100 in the form of pre and post test. The score below and above 50 considered weak and desirable. Statistical analysis was performed in SPPS with the significance less than 0.05.

    Findings

    Before education, the scores of knowledge, attitude and practices toward food additives in the control group were 73.1 ± 8.2, 48.9 ± 4.7 and 46.7 ± 5.4 while the scores were 73.7 ± 7.3, 48.2 ± 6.4 and 45.4 ± 7.8 in case group, respectively. In parallel, the scores were 73.9 ± 8.7, 48.1 ± 4.7 and 45.6 ± 7.3 after education in control group. The scores improved to 88.9 ± 2.3, 80.9 ± 3.7 and 75.9 ± 4.7 for knowledge, attitude and practices in the case group, respectively. The significant difference in the scores showed the impact of education on participants toward food additives.

    Conclusion

    Regarding the results of our study, the efficacy of education toward food additives was observed in population of Isfahan University of Medical Sciences. The highest and lowest scores were allocated to knowledge and practices of participants. Therefore, continuous education toward food additives is recommended for consumers to select the proper and healthier food.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Food additives, Personnel, Iran
  • Zohreh Mohebian*, Habibollah Dehghan Pages 174-182
    Background

    Excessive work heat stress has profound effects on physiological responses that cause occupational injuries, losses, and reduced productivity. The aim of this study was to investigate the relationship between heat stress and strain indices with human productivity in workers of a steam power plant.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 104 workers of a steam power plant in summer season. To measure heat stress and strain, two indices wet bulb globe temperature (WBGT) and Heat strain score index (HSSI) were used to measure stress and heat strain, respectively. Human productivity was also measured using a Hersey and Goldsmit 26-item scale. Data were analyzed using ANOVA test and Pearson correlation coefficient.

    Findings

    The highest value of WBGT index was related to the 4th floor boiler unit with average (27.3 ± 5.6) and the lowest value was related to the administrative unit with average (16.9 ± 3.5). The maximum and minimum value of HSSI index was obtained for the 3th floor boiler (27.2 ± 0.4) and Workshop installation unit. The highest and lowest values human productivity is related to the welding (97 ± 25.9) and boiler unit (28.5 ± 2.8). The results of ANOVA analysis showed that the values of WBGT, HSSI indices and productivity subscales in different units were significantly different (P < 0.05). Pearson correlation coefficient analysis showed that there is a significant inverse relationship between productivity and its subscales with the amount of heat stress and strain (P < 0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, there is a negative relationship between productivity, heat stress and strain. Therefore, to protect workers' health and productivity, precautionary measures should be taken, including an appropriate rest-work ratio, short working hours, fluid replacement, and engineering controls such as the use of efficient cooling methods such as air conditioning, fan, or cooling clothing.

    Keywords: Wet bulb globe temperature, Heat strain score index, Human productivity, Steam power plant
  • Mohammad Mohhamadi, Mohmmad Taghi Badeleh -Shamooshaki* Pages 182-189
    Background

    In Covid-19 epidemic, one way to prevent the prevalence is quarantine that has negative psychological effects, especially for students. The aim of this study was to investigate the role of psychological well-being in predicting sleep quality during corona quarantine in high school students.

    Methods

    The statistical population of this descriptive-analytic study was all high school students in Kalaleh, Iran. The samples (n = 212) were selected by convenience sampling. The instruments were Demographic questionnaire, the short version of Reef Psychological Well-being Scale and The Pittsburgh Sleep Quality Index. The data was analyzed using Pearson and stepwise regression in SPSS software (P ≤ 0.05).

    Findings

    Based on regression analysis, psychological well-being is able to predict sleep quality (P = 0.010, F = 6.54, R2 = 0.030). In fact, among the psychological well-being variables, Environmental Mastery (P = 0.001, T = 5.379, R2 = 0.120) has the highest ability to predict sleep problems in high school students during corona quarantine. The results also showed that the components of gender, education and ethnicity do not play a modulating role.

    Conclusion

    The results showed that psychological well-being plays a role in predicting the quality of sleep of high school students during corona quarantine. Therefore, it is necessary to pay attention to students' psychological well-being in the corona epidemic and the resulting quarantine.

    Keywords: Psychological well-being, Sleep quality, High school students, COVID-19, Quarantine
  • Ghasem Yadgarfar*, Hossein Shahnazi, Soleiman Kheiri, Gholamreza Karimzadeh-Sooreshjani Pages 190-198
    Background

    Every organization is created with human resources and without it, no organization will be able to survive. Due to the important role of human resources in health care systems and their satisfaction in ensuring the quality of care, the present study was conducted to determine the level of job satisfaction and its relationship with demographic variables in health workers working in Chaharmahal and Bakhtiari province.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical cross-sectional study that was conducted in 2020 on 164 health worker in Farsan and Koohrang counties of Chaharmahal and Bakhtiari province. In this study, a standardized questionnaire was used to collect data. Data were analyzed using SPSS software version 24 at 95% confidence level. For descriptive analysis, central indices and dispersion were used and for analytical analysis, independent t-test, chi-square and one-way analysis of variance were used.

    Findings

    The mean scores obtained from the job satisfaction scores in the present study include 1.97 for the payment system, 3.27 for the type of job, 2.69 for the opportunities for advancement, 3.08 for the health system transformation plan, 3.10 for the organizational climate, 3.03 for the leadership style, 3.09 for the physical condition. and 2.26 were obtained for the correct execution of job packages. Statistically significant relationship between the payment system and the level of education of health workers (P < 0.001), between the opportunity for advancement and gender (P = 0.002), between job satisfaction with the health care transformation plan of health workers With the amount of service records (P = 0.002), between the organizational climate with the place of service of health workers (P = 0.004), between the leadership style and the level of education (P = 0.004), between the implementation of service packages for health workers and the residence of health workers (P = 0.004) was observed.

    Conclusion

    According to the obtained results, it was found that there is the highest level of satisfaction of health workers regarding the type of job and the lowest level of satisfaction in the field of payment system. In general, the job satisfaction of health workers working in Farsan and Koohrang cities is moderate and the need for comprehensive planning to improve the quality and quantity of health care workers is essential.

    Keywords: Healthcare workers, Job satisfaction, Health system, Organizational, Iran
  • Hadi Mokhtari*, Maryam Larijani, Seyed Mohammad Shobeiry, Bahman Saeidipour Pages 199-209
    Background

    Waste is not only problematic in terms of health and environment, but also in terms of transportation, collection and disposal. The aim of this study was to identify the effective indicators in citizenship education for minimization and segregation of waste in 1399 in the provinces of Tehran, Shiraz, Saveh and Khomein.

    Methods

    This research is an exploratory research from the perspective of the purpose, which is mixed with the research method and is based on deductive-inductive reasoning. The statistical population of this study consists of experts including university professors and municipal managers. Non-probability and purposeful sampling and data collection tools are semi-structured interviews and fuzzy Delphi questionnaire. For the analysis of specialized interviews, the qualitative thematic method has been used. Also, the identified indicators have been validated by fuzzy Delphi method.

    Findings

    Research data analysis was performed in the qualitative phase with MaxQDA software and in the quantitative phase with Matlab software.

    Results

    The results of the interviews were analyzed by content analysis method. In the open coding stage, 517 codes were identified. Finally, 11 axes (main category) and 45 indicators (subcategory) were obtained through axial coding.

    Conclusion

    The results showed that in order to educate citizens to minimize and separate from the source of waste, a bedding is needed that is appropriate to the educational goals. Among these, the principles of curriculum education and the determination of educational behavioral goals are of great importance. Also, appropriate educational needs assessment and the principles of selecting educational content and organizing it in order to achieve the goals of citizenship education as a facilitating factor. In general, the principles of selecting teaching-learning methods and approaches based on it and considering the analysis and determination of the evaluation system and the role of the teacher in the appropriate educational environment, will lead to respect and responsibility for the environment in high school students.

    Keywords: Citizenship education, Minimization, Separation from waste source, Students
  • Faranak Ravanmehr, Mohammad Ali Chitsaz, Naser Hejazi Pages 210-217
    Background

    The school after the family is the second institution that the child traverses in order to study and learn at a wider level. Children and adolescents are the future makers of the country and their physical, mental, and social health guarantees the health of present and future community. By paying attentio to the health of this group, a big step can be taken in the prevention of diseases in old age that imposes a lot of costs on society. Therefore, the aim of this study was to evaluate the role of health education in promoting the health of female elementary school students in Isfahan, Iran, from the perspective of school health educators.

    Methods

    In this analytical descriptive study, from among the health educators working in girls’ elementary schools in District 5 of Isfahan in 2018, 60 people were selected using simple random sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire including questions about personal hygiene, public health, mental health, student empowerment, and the position of health educators among students. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson and Spearman correlation coefficients, and t-test via SPSS software.

    Findings

    15.25% of health educators in schools were single, 84.75% were married, and 71.20% had a bachelor's degree. There was a significant relationship between the impact of health education on the areas of mental health, personal health, and public health (P < 0.001, r = 0.607). In addition, a significant relationship was observed between the variables of mental health domains and personal health (P < 0.001, r = 0.526).

    Conclusion

    Health education to students in schools by the health educator affects the improvement of personal, public, and mental health of students. The more the health education and the time of periodic examinations are, the greater the impact on students' empowerment is. Besides, students' access to health education helps secure their health and flourishing of their talents in the physical and mental fields. The results show the key role of health educators in maintaining and promoting health in the society.

    Keywords: Health education, Health instructor, Schools, Health, Ability
  • Leila Amirian, Ezattolah Gadampour*, Mohammad Abbasi Pages 218-230
    Background

    The aim of this study was to develop a causal model of social, academic and emotional risk-taking based on parenting styles, excitement, coping styles with mediation of academic skills in students with high-risk behaviors. Took.

    Methods

    The method of this research is descriptive-correlational and especially structural equation modeling. The statistical population of the present study was all male and female high school students in the city of Karaj in the academic year 2019-2020, from which 300 people were selected by multi-stage random sampling method. To collect data from the high-risk behaviors questionnaire of Mohammadi et al. (2011), social, educational and emotional risk-taking behaviors of Kilgus et al. (2014), Bamrind (1991) parenting styles, coping styles Andler and Parker Stress (1990); The Excitement of Zuckerman et al. (1981); Academic skills of Shabani et al. (2015) were used. Data were analyzed by structural equation analysis and statistical software SPSS and AMOS software version 24.

    Findings

    The results showed that the proposed model had a good fit. Parenting practices, excitement, and coping strategies are directly related to social, academic, and emotional risk-taking. Parenting practices, excitement, and coping strategies are indirectly related to social, academic, and emotional risk-taking through the variable of academic skills.

    Conclusion

    Findings consistent with the conceptual model suggest that parenting styles, excitement, and stress coping strategies are indirectly related to risky behaviors through academic skills. Also, another part of the findings showed that parenting practices, excitement and coping strategies are indirectly related to risk-taking through the variable of academic skills. These results have theoretical and practical applications in designing prevention programs about students' risk-taking that should be considered.

    Keywords: Risk-taking, Parenting practices, Excitement, Stress coping styles, Academic skills, High-risk behaviors
  • Neda Nikbakht, Habibalah Dehghan-Shahreza* Pages 231-242
    Background

    In the process of bitumen production, the release of vapors and gases in a confined space can cause health hazards. These vapors contain aromatic hydrocarbons, smoke and a very small amount of hydrogen sulfide. The aim of this study was to determine the level of health risk in occupational exposure of workers in a bitumen industry using vacuum baton of oil refinery.

    Methods

    In this study, the chemical risk assessment method of chemicals, including semi-quantitative assessment of Malaysia, Singapore Department, which systematically identified chemical hazards and then the exposure or probability of exposure was calculated and the risk level was determined and control measures necessary to reduce risk Related items were introduced and prioritized. The occupations of the guillotine and press operator, welding and cutting units, paint pool, vacuum discharge, laboratory, repairmen and guard and office units were assessed in this study.

    Findings

    According to the results of this study, 65% of the people were working in the barrel making unit and bitumen production site and 79% of the people had less than 10 years of work experience. Workplace chemical agents included gasoline, toluene, orthosylene, paraxylene, ethylbenzene, heptane, hexane, and Trichloroethylene, kerosene vapors, iron, zinc, copper, chromium, and asphalt and bitumen fumes. The highest risk coefficients were related to benzene, chromium fume and bitumen vapors. Also, in terms of location, the highest risk levels were related to the paint pool, cutting and pressing units, welding and laboratory, and about half of the exposure to metal fumes, organic solvents and bitumen vapors had medium and high risk levels.

    Conclusion

    Based on the results of this study, the highest level of health risk was obtained for benzene and chromium compounds and bitumen vapors for which appropriate control measures should be taken, including the installation of local vacuum cleaners, the use of appropriate personal protective equipment, Reducing exposure time, mechanization of processes, sampling of workers' respiratory area and paraclinical tests and biological monitoring of chemical contaminants can be used to control the exposure to these compounds.

    Keywords: Risk factors, Risk assessment, Exposure to chemicals, Vacuum batuum, Asphalt
  • Hamzeh Ali Jamali, Saeed Shahsavari, Seyed Alireza Babaee* Pages 243-249
    Background

    Medical waste is one of the most important public health and environmental challenges. The aim of this study was the assessment of generation rate and management of medical waste in health centers of Qazvin.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, generation rate and status of collection and storage, decontamination and disposal of medical waste in 10 health care center, 7 health post and 12 health house in Qazvin county were collected through observation, interview and standard checklist and their status was assessment by adapting to health regulations and instructions.

    Findings

    The amount of medical waste generation in health centers, bases and health houses was 5.31, 2.1 and 1.68 kg per day, respectively. General wastes had the highest production rate and chemical and pharmaceutical wastes had the lowest production rates in the studied centers. Medical waste management in health centers and bases was better than the health houses.

    Conclusion

    Some of activities related to medical waste management, especially collection and transportation, on-site or off-site decontamination, chemical and pharmaceutical waste do not comply with national laws and regulations.

    Keywords: Health care waste, Health centers, Medical waste, Waste management