فهرست مطالب

مطالعات اسلامی در حوزه سلامت - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1400)

مجله مطالعات اسلامی در حوزه سلامت
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه بهرام نژاد*، پروانه عسگری صفحات 1-10
    مقدمه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف تحلیل و تبیین هوش معنوی پرستاران شاغل در بخش های کووید19 انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه ترکیبی، توضیحی و متوالی حاضر در سال 1399-1400 در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است. در مرحله کمی 100 پرستار شاغل در بخش های کووید19 دارای معیارهای ورود وارد مطالعه شده و پس از تجزیه و تحلیل نمره حاصل از پرسشنامه هوش معنوی کینگ آنها، افراد با میانگین نمره کم، متوسط و بالا به صورت هدفمند وارد فازکیفی مطالعه شدند. 20 مصاحبه نیمه ساختارمند از طریق شبکه های اجتماعی و تلفنی با پرستاران انجام شد. داده ها با کمک رویکرد آنالیز محتوای قراردادی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از فاز کمی نشان داد که میانگین(انحراف معیار) هوش معنوی پرستاران شاغل در بخش های کووید در سطح متوسط است(58/5)41/53. در فاز کیفی دو تم اصلی ارتباط حلقه مفقوده با زیرتم های، "عدم ارتباط با خانواده" و "عدم ارتباط با بیمار" و تم عدم حس معنا با زیر تمهای" عدم هدف در زندگی"، "تغییر حس تعلق"، " تغییر نگرش به مرگ" و " عدم کارامدی" ظاهر شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش که هوش معنوی پرستاران در حد متوسط است و با توجه به موجهای مکرر این بیماری به نظر می رسد، برای پیشگیری از کاهش هوش معنوی پرستاران که بر ارایه مراقبت معنوی بیمار تاثیر گزار است باید برنامه ریزی جامعی انجام شود.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، پرستار، کووید19، تحقیق کیفی، مطالعه ترکیبی
  • اکبر بهمنی، فرشید اصلانی*، مهدی موسوی صفحات 11-21

    پرستاری به عنوان یکی از مشاغل مهم در حیطه بهداشت و درمان محاسبه می شود که جدای از اهمیت کلیدی آن، بخش مهم و وسیعی از جمعیت شاغل در حوزه درمان را نیز شامل می شود. اما این حرفه به خاطر شرایط به خصوص خود از جمله کمبود نیروی انسانی، شیفت های کاری، حجم زیاد بیماران پیامدهای فیزیکی و جسمی خاصی را به دنبال دارد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی و از شاخه مطالعات میدانی به شمار می آید و از حیث ارتباط بین متغیرهای پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 350 پرستار از یک بیمارستان دولتی، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 183 پرستار با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها از طریق روایی محتوی و نظر اساتید مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22.0 و AMOS22 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که هوش معنوی به عنوان متغیر مستقل در سطح اطمینان 95٪ بر اخلاق کاری و کیفیت ارتباط با بیمار تاثیر دارد. همچنین اخلاق کاری به عنوان متغیر مستقل در سطح اطمینان 95٪ بر کیفیت ارتباط با بیمار تاثیر دارد و ضریب تاثیر آن 28/0 می باشد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، اخلاق کاری، ارتباط سازمانی، کیفیت ارتباط، پرستار
  • محمد نجاتی*، فاروق طولی، سید عباس تقوی صفحات 23-33

    شیوع فراگیر بیماری کرونا، انسان معاصر را به لحاظ فلسفی دچار چالش های جدی ای نموده است. انسان پس از مدرنیسم و نا امیدی از آسمان و معنویت، به واسطه بی ارزش انگاری ارزش های الهی و اخلاقی، با مساله پوچی دست و پنجه نرم می کرد و به واسطه تاکید بر اومانیسم و جعل ارزش های نوین متکی بر انسان تا حدودی بر پوچی و بی معناانگاری زندگی سرپوش گذاشته بود. بیماری کرونا با سرعتی اعجاب انگیز، علاوه بر درد جسمانی، رنجی روانشناختی و عقلانی را بر بشر تحمیل نموده است که ظاهرا تحمل آن بر اساس مبانی فلسفی اومانیسم، قابل تحلیل و تحمل نیست و لا جرم رنج و شری مخرب و آسیب زا تلقی می گردد. این بیماری شاخصه هایی چون اندیشه نجات بخشی علوم تجربی و پیشرفت و امیدواری به آن را به شدت دچار چالش نموده است. در باب مواجهه انسان معاصر و تفکر اومانیسم با طبیعت و خداوند نیز این بیماری لزوم تجدید نظر در نگرش مشتمل بر غرور، ابزار انگاری و سودمندی به طبیعت و خداوند را تجویز کرده و انسان معاصر را به نگرشی فروتنانه و عاشقانه در قبال آن دو دعوت می نماید.

    کلیدواژگان: کرونا، اومانیسم، رنج، علم، طبیعت
  • رسول اکبری*، زینب غلامی راد، فاطمه صفائی، فاطمه ویسی پور، سارا سعید صفحات 35-44
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش حمایت اجتماعی ادراک شده، تاب آوری خانواده و جهت گیری مذهبی در پیش بینی تنظیم شناختی هیجان دانشجویان در شهر کرمانشاه می باشد.

    روش

    این پژوهش کاربردی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد شهرستان کرمانشاه، که در سال تحصیلی 98-97 مشغول به تحصیل بودند. نمونه گیری با استفاده از روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای بوده و تعداد 197 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این تحقیق عبارت بودند از: مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی (MSPSS)، پرسشنامه تاب آوری خانواده سیکبی (FRAS)، مقیاس جهت گیری مذهبی آلپورت (AROS)و مقیاس تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (ECRQ) بود که داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش رگرسیون چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های حمایت اجتماعی، تاب آوری خانواده و جهت گیری مذهبی با راهبردهای های مثبت و منفی تنظیم هیجان رابطه معنادار داشته و پیش بینی کننده معنادار این دو راهبرد بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که حمایت اجتماعی، تاب آوری خانواده و جهت گیری مذهبی می توانند به عنوان مولفه های مهمی در پیش بینی تنظیم هیجان باشند، بنابراین شناخت عوامل پیشایند و زمینه ساز تنظیم هیجان می تواند در اجرای برنامه های پیشگیرانه مورد لحاظ قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، تاب آوری خانواده، جهت گیری مذهبی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان
  • محمدرضا سبحانی* صفحات 45-58
    سابقه و هدف

    این پژوهش با هدف تعیین نقش واسطه ای معنای زندگی در رابطه بین سبک دلبستگی فرد و سوگ پیش از موعد در والدین کودکان با بیماری های خاص انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه والدین کودکان مبتلا به بیماری های خاص شهر شیراز تشکیل دادند. از بین جامعه آماری به روش نمونه گیری در دسترس، 150 نفر از والدین کودکان 14_6 ساله مبتلا به بیماری های خاص که طی 4 ماه(از اوایل اردیبهشت تا اواخر مرداد سال1399) به درمانگاه امام رضا (ع) و بیمارستان امیر شهر شیراز مراجعه کرده بودند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سوگ پیش از موعد، پرسشنامه های معنا در زندگی استیگر و همکاران2006 (MLQ)، ، سبک های دلبستگی هازن و شیور1985(AAQ) استفاده شد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این پژوهش نقش واسطه ای معناداری در رابطه بین سبک دلبستگی فرد و سوگ پیش از موعد در والدین کودکان با بیماری های خاص ایفا نمود. در واقع، بین معنا در زندگی و سبک دلبستگی ایمن با سوگ پیش از موعد همبستگی مثبت معنادار و بین سبک دلبستگی اجتنابی و سبک دلبستگی دوسوگرا با سوگ پیش از موعد همبستگی منفی برقرار شد. ن

    کلیدواژگان: معنای زندگی، سبک دلبستگی فرد، سوگ پیش از موعد، والدین کودکان با بیماری های خاص
  • حمیدرضا سهرابی* صفحات 59-74
    سابقه و هدف

    در عصر معاصر تامین سلامتی شهروندان یک جامعه یکی از مهم ترین مسایل اساسی در هر کشور محسوب می شود . بعد روانی بهداشت در بسیاری از کشورهای جهان حتی کشورهای اسلامی مورد توجه کافی قرار نگرفته است. این پژوهش با هدف تامین سلامت بهداشت روانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج رابطه دین و نقش کلیدی نماز را با سلامت روان مورد بررسی قرارداده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از حیث هدف جزء مطالعات کاربردی، از لحاظ روش جزء مطالعات توصیفی- همبستگی مقایسه ای و از لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات جزء مطالعات کمی است. روش انتخاب حجم نمونه خوشه ای چند مرحله ای بود که آزمودنی ها به پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه سلامت عمومی، پرسشنامه نماز پاسخ دادند. نتایج با روش آماری بررسی گردید. به منظور بررسی فرضیه ها از روش همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    یافته ها

    براساس یافته های این پژوهش بین سلامت روان و ادای فریضه نماز در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ارتباط معنادار وجود دارد. با توجه به مقدار ضریب پیرسون بدست آمده 0.16 سطح معنی داری آن که 0.001 بدست آمده است لذا می توان گفت که در این فرضیه ضریب همبستگی بین دو متغیر دارای علامت مثبت است.

    نتیجه گیری

    انجام فریضه نماز بر سلامت روانی دانشجویان موثر می باشد.

    کلیدواژگان: نماز، سلامت روان، پرسشنامه سلامت عمومی، علوم پزشکی
  • عباس بخشنده بالی*، الهام رمضانی نژاد درزی، هاشم قربانی صفحات 75-84
    مقدمه و هدف

    سوالی به ذهن متبادر می شود که آیا فلسفه می تواند راهکارهایی جهت کاهش یاس و تقویت امید برای رنج های ناشی از بیماری های جسمانی ارایه کند؟ بیماری های جسمانی که گاهی با پیشرفت بشر در علوم تجربی بیشتر شده، موجب بروز رنج های متعدد می شود که یکی از روشن ترین مصادیق آن را در فراگیرشدن ویروس کرونا مشاهده کرده ایم. هدف از تحقیق حاضر یافتن مبانی فلسفی در حوزه اسلامی بابت کاهش رنج ناشی از بیماری ها می باشد.

    روش تحقیق

    پژوهش حاضر به صورت مساله محور و با روش توصیفی-تحلیلی به موضوع رفع یاس و تقویت امید در بیماری های جسمانی با محوریت اندیشه های صدرالدین محمد شیرازی پرداخته است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکی از آن است که در پارادایم صدرالمتالهین برخی مبانی حکمی وجود دارد که باور به آنها می تواند در رفع یاس و تقویت امید در رنج مورد نظر تاثیرگذار باشد.

    نتیجه

    نتیجه تحقیق حاکی از وجود برخی مبانی در حکمت حکیم مورد نظر می باشد که موجب تغییر نگرش در مواجهه با بیماری های جسمانی خواهد شد. توجه به صفت رحمانیت و عدالت حق تعالی، دعا و توکل به پروردگار جهان و معادباوری نیز برخی از عوامل تاثیرگذار در این مساله هستند.

    کلیدواژگان: صدرالمتالهین شیرازی، رنج، بیماری های جسمانی، یاس و امید
  • فاطمه قدرتی* صفحات 85-101

    امتناع از درمان که ممکن است به صورت عدم پذیرش درمان یا تقاضای قطع درمان باشد، یکی از نتایج منطقی اخذ رضایت بوده و از حقوق بیماران به شمار می آید، ولی اجرا یا عدم اجرای آن، در اختلال دیسمنوره(قاعدگی دردناک) و موارد مشابه که درمان پذیر بوده و عدم درمان آن دارای عوارض جدی و آسیب های تکرار شونده جسمی، روانی و غیره در دوره ماهانه زنان است با نظرات متعددی مواجه شده است که بررسی حکم فقهی حدود اختیارات شخص در زمینه درمان و وظایف پزشکان در دو طیف درمان اجباری تا جواز شرعی عدم پذیرش این اشخاص قابل بررسی است.این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی با استناد به آرای فقهی و نتایج پژوهش های پزشکی در شناخت عوارض اختلال دیسمنوره صورت گرفته است، و ضمن شناخت این عارضه به عنوان یک اختلال آسیب زننده و مختل کننده نظام زندگی شخص و اطرافیان او، با استناد به ادله فقهی و نقد نظرات موافقین و مخالفین، آن را از موارد وجوب اقدام برای درمان دانسته است که البته حرمت شرعی عدم اقدام شخص برای درمان مطلقا تکلیفی برای درمان اجباری از سوی پزشک ایجاد نمی کند و حتی در مراجعه این اشخاص، پزشک می تواند با قیود و شرایطی از پذیرش بیمار خودداری نماید.

    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، دیسمنوره ثانویه، قاعدگی دردناک، امتناع از درمان
|
  • Fatemeh Bahramnezhad *, Parvaneh Asgari Pages 1-10
    Background and Aim

    This study was conducted with the aim of analyzing and exploring the spiritual intelligence of nurses working in Covid- 19 units.

    Method

    The present sequential explanatory mixed method was conducted in 2020-2021 in Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran. In the quantitative phase, 100 nurses working in Covid -19 units with inclusion criteria were included in the study and after analyzing the score obtained from their King Spiritual Intelligence Questionnaire, individuals with low, medium, and high mean(SD) scores were purposefully entered into the qualitative phase of the study. Twenty semi-structured interviews with nurses were conducted through social media and telephone. Data were analyzed using conventional content analysis approach.

    Results

    The findings of the quantitative phase showed that the mean (SD) of spiritual intelligence of nurses working in Covid-19 wards is at a moderate level(58/5)41/53. In the qualitative phase, the two main themes of missing link communication with sub-themes, "lack of communication with family" and "lack of communication with the patient" and the theme of lack of sense of meaning with the sub-themes "no purpose in life", "change of sense of belonging", "change Attitudes toward "death" and "inefficiency" appeared.

    Conclusion

    According to the findings of the study that nurses 'spiritual intelligence is moderate and due to the frequent waves of this disease, to prevent a decrease in nurses' spiritual intelligence that affects the patient's spiritual care, comprehensive planning should be done.

    Keywords: spiritual intelligence, nurse, Covid 19, qualitative research, Combined Study
  • AKBAR BAHMANI, Farshid Aslani*, Mehdi Moosavi Pages 11-21

    Nursing is considered as one of the most important occupations in the field of health and treatment, which apart from its key importance, also includes an important and large part of the population working in the field of health. But this profession has special physical consequences due to its special conditions such as lack of manpower, work shifts, large number of patients and ........ The present research is applied in terms of purpose and descriptive research in terms of data collection and is a branch of field studies and is descriptive-survey in terms of the relationship between research variables. The statistical population of the present study includes 350 nurses from public Hospital , who were selected as a sample using stratified random sampling of 183 nurses using Cochran's formula. A standard questionnaire was used to collect information. The validity of the questionnaires was confirmed by the content validity and the opinion of the professors. Data were analyzed using SPSS22.0 and AMOS22 software. The results show that spiritual intelligence as an independent variable at the level of 95% confidence has an effect on work ethic and the quality of communication with the patient. Also, work ethic as an independent variable at the level of 95% confidence has an effect on the quality of communication with the patient and its coefficient of effectiveness is 0.28.

    Keywords: spiritual intelligence, work ethic, organizational communication, communication quality, nurse
  • Mohammad Nejati *, Farugh Touli, Abbas Taghavi Pages 23-33

    The pervasive prevalence of coronary heart disease has posed serious philosophical challenges to contemporary man. After modernism and despair of heaven and spirituality, man struggled with the issue of emptiness due to the devaluation of divine and moral values, and by emphasizing humanism and forging new values ​​based on man. It had somewhat obscured the emptiness and meaninglessness of life. In addition to physical pain, Corona disease has inflicted psychological and intellectual suffering on human beings with astonishing speed, which can not be tolerated according to the philosophical foundations of humanism, and is considered as a destructive and harmful evil. د گردد. This disease has severely challenged features such as the thought of saving the experimental sciences and its progress and hope. Regarding the confrontation of contemporary man and humanism thinking with nature and God, this disease also prescribes the need to reconsider the attitude of arrogance, instrumentalism and utility towards nature and God, and invites contemporary man to a humble and loving attitude towards them.

    Keywords: Corona, Humanism, Suffering, Science, Nature
  • Rasoul Akbari *, Zeinab Gholami Raad, Safaee Fateme, Fatemeh Weisi Poor, Sara Saeid Pages 35-44
    Aim and Background

    The purpose of this research was to explore of perceived social support, family resiliency and religious orientation in predicting emotional cognitive regulation in students in Kermanshah.

    Methods and Materials

    The correlation design was used in this study. Populations were all students of Kermanshah Azad University in 2018-2019 and were selected through multistage cluster random method sampling. Sample numbers were 197 students. The instruments used in this study were Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Family Resiliency Assessment Scale, Allports Religious Orientation Scale and Emotional Cognitive Regulation Questionnaire. Multivariable regression, and Pearson correlation coefficient were used for data analysis.

    Results

    The results show that there were significant relationships between social support, family resilience and religious orientation with emotional regulation styles and these variables significant was a significant predictor of emotional regulation styles (P<0/05).

    Conclusion

    The results of this study showed that significant relationships between social support, family resilience and religious orientation can be an important component in the prediction of emotional regulation, so recognizing the predisposing and underlying factors of emotional regulation can be considered in the implementation of preventive programs.

    Keywords: Social Support, family resiliency, religious orientation, emotional cognitive regulation, students
  • Mohammadreza Sobhani* Pages 45-58
    Purpose

    This study aimed to determine the mediating role of meaning in life in the relationship between attachment style and anticipatory grief in parents of children with specific diseases.

    Methods

    The present study was descriptive and correlational. The statistical population of the study consisted of all parents of children with specific diseases in Shiraz. Among the statistical population by available sampling method, 150 parents of children aged 6-16 years with specific diseases who referred to Imam Reza Clinic and Amir Shahr Hospital in Shiraz for 4 months (from early May to late August 2020) Were selected and studied. Data were collected using Anticipatory grieving scale, Standard Meaning in Life Questionnaire Steger et al. 2006 (MLQ), The Adult Attachment Questionnaire (AAQ) of Hazan and Shaver. After collecting and extracting data, participants' scores were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis.

    Results

    The results showed that there was a significant positive correlation (0.01) between the attachment to God, and safe attachment style with anticipatory grief and a negative correlation between avoidant attachment style and ambivalent attachment style with anticipatory grief (0.05). The results of indirect effects of mediating variables also showed that the meaning of life play a significant mediating role in the relationship between attachment style and anticipatory grief in parents of children with certain diseases.

    Conclusion

    According to the results of this study, and the meaning of life played a significant mediating role in the relationship between attachment style and anticipatory grief in parents of children with specific diseases.

    Keywords: meaning of life, Attachment style, Anticipatory grief, Specific diseases
  • Hamidreza Sohrabi * Pages 59-74
    Background and purpose

    In the contemporary era, ensuring the health of the citizens of a society is one of the most important basic issues in any country. The psychological dimension of health has not been given enough attention in many countries of the world, even in Islamic countries. This study aimed to ensure the mental health of students of Yasouj University of Medical Sciences has investigated the relationship between religion and the key role of prayer with mental health.

    Materials and Methods

    The present study is a part of applied studies in terms of purpose, a part of descriptive-comparative correlational studies in terms of method and a quantitative part of studies in terms of data collection method. The method of selecting the sample size was a multi-stage cluster in which the subjects answered the demographic questionnaire, general health questionnaire, and prayer questionnaire. The results were statistically analyzed. Pearson correlation method was used to test the hypotheses.

    Findings

    According to the findings of this study, there is a significant relationship between mental health and performing the obligatory prayers among students of Yasouj University of Medical Sciences. Considering the value of Pearson coefficient obtained 0.16, its significance level is 0.001, so it can be said that in this hypothesis, the correlation coefficient between the two variables has a positive sign.

    Conclusion

    Performing the duty of prayer is effective on students' mental health.

    Keywords: Prayer, mental health, general health questionnaire, Medical Sciences
  • Abbas Bakhshandeh Bali *, Elham Ramzaninejad Darzi, Hasham Qorbani Pages 75-84
    Introduction & Objective

    The question arises whether philosophy can offer solutions to reduce despair and strengthen hope for the suffering caused by physical illnesses? Physical illnesses, which sometimes increase with the advancement of human beings in the experimental sciences, cause numerous sufferings, one of the clearest examples of which is the spread of the Corona virus. The purpose of this study is to find philosophical foundations in the Islamic field of reducing the suffering caused by diseases.Research

    Method

    The present study is a problem-oriented and descriptive-analytical method to eliminate despair and strengthen hope in physical diseases with the focus on the thoughts of Sadr al-Din Mohammad Shirazi.

    Findings

    The findings of the research indicate that in the paradigm of Sadr al-Mutallahin, there are some basic principles that belief in them can be effective in relieving despair and strengthening hope in the desired suffering.

    Conclusion

    The result of the research indicates the existence of some principles in the wisdom of the sage in question, which will change the attitude in the face of physical diseases. Paying attention to the attributes of mercy and justice of the Almighty, praying and trusting in the Lord of the world and resurrection are also some of the influential factors in this issue.

    Keywords: Sadr al-Mutallahin Shirazi, suffering, physical illness, despair, hope
  • Fatemeh Ghodrati * Pages 85-101

    Refusal of treatment, which may be in the form of refusal of treatment or request for discontinuation of treatment, is one of the logical consequences of obtaining consent and is considered to be patients' rights, but its implementation or non-implementation in dysmenorrhea (Painful Menstruation) and similar cases. Being curable and untreated has serious side effects and recurring physical, mental and other harm in the monthly period of women, there are many opinions that consider the jurisprudence of the limits of one's authority in the field of treatment and the duties of physicians in two types of compulsory treatment. The legality of the denial of acceptance of these persons is subject to review.This study is a descriptive-analytic one based on jurisprudential opinions and medical research results in identifying the complications of dysmenorrhea, and recognizing this complication as damaging and disrupting the life of the person and his / her surroundings, citing Jurisprudential arguments and criticism of the proponents of the law have called it a necessity for treatment, although the religious sanctity of a person's inaction does not necessarily constitute an obligation for medical treatment, and even when referring to such persons, the physician may Conditions and Conditions Avoid Patient Acceptance.

    Keywords: Primary dysmenorrhea, Secondary dysmenorrhea, Painful menstruation, Refusal of treatment