فهرست مطالب
نشریه علوم آبزی پروری پیشرفته
سال سوم شماره 3 (پاییز و زمستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/12/01
- تعداد عناوین: 7
-
صفحات 1-12
با افزایش روز افزون جمعیت کره زمین، توسعه کشاورزی به عنوان مهمترین بخش تامین غذای انسان ها اهمیت زیادی پیدا کرده است و در این ارتباط ترویج نقش مهمی را به عنوان حلقه واسط بین تحقیقات و عرصه بر عهده دارد. آبزی پروری، تجارتی بر پایه دانش، فناوری و مهارت است که برای توسعه ظرفیت منابع انسانی به خدمات بخش ترویج نیازمند می باشد. آموزش تولیدکنندگان در زمینه افزایش بهره وری از محصولات خام و بازاریابی، از نقش های اختصاصی در ترویج محصولات شیلاتی می باشند. تهیه محصولات خمیری و دودی، انواع فیله و بسته بندی که به حفظ کیفیت ماهی کمک می کنند، از روش های مهم عمل آوری در افزایش بازارپسندی محصولات شیلاتی می باشد. هدف این مطالعه معرفی محصولات با ارزش افزوده از ماهی کپور نقره ای شامل فیله مرغوب، فیله دودی، گوشت چرخ شده، کوفته ماهی (fish ball) و برگر در شهر اهواز و سپس تعیین بازخورد مردم نسبت به این محصولات می باشد. نتایج به دست آمده از پرسشنامه های تکمیل شده نشان داد که به ترتیب بیش از %70 و %50 از پاسخ-دهندگان محصولات خمیری (کوفته ماهی و برگر) و محصول فیله ماهی کپور نقره ای دودی گرم را پسندیدند. همچنین بیشترین میزان رضایتمندی (%60) بین محصولات خام مربوط به گوشت چرخ شده ماهی کپور نقره ای نسبت به انواع فیله بوده است. نتایج این مطالعه، آینده ای روشن را برای صنعت فرآوری در استان خوزستان پیش بینی می کند و مشخص کننده اهمیت ترویج در جایگاه این محصولات بین اقشار مختلف مردم می باشد.
کلیدواژگان: ترویج، فرآوری، کپور نقره ای، محصولات با ارزش افزوده -
صفحات 13-28
این تحقیق در27 ایستگاه مطالعاتی درمناطق شیجان ، سیاکیشیم ، روگاها ، آبکنار ، هندخاله ضمن انجام طرح های مطالعاتی هیدرولوژی و هیدروبیولوژی و اطلس پلانکتون های تالاب انزلی طی سال های 1376 تا 1393 در تالاب انزلی صورت گرفت .نمونه برداری توسط لوله پلیکا (P.V.C) بطور مستقیم انجام شد. نمونه ها با فرمالین به نسبت 4 درصد تثیبت، به آزمایشگاه منتقل و با میکروسکوپ اینورت مورد بررسی کمی وکیفی قرارگرفته سپس از آنها توسط فتومیکروسکوپ عکسبرداری گردید. مجموعا در شاخه باسیلاریوفیتا 39 جنس و87 گونه شناسایی گردید. این گروه دسته بسیارمتنوعی از جلبکهای دریایی و آب شیرین را تشکیل می دهند که ممکن است بصورت تک سلولی ، کلنی یا رشته ای باشند. این شاخه شامل یک رده بنام باسیلاریوفیسه و دو راسته مهم بنام های سنترال (Centrales) و پنال (Penales) است که معمولا به نام جلبکهای قهوه ای- طلایی معروف هستند. فراوان ترین جنس های باسیلاریوفیتا عبارت از Cyclotella meneghiniana, Nitszchia acicularis, Synedra ulna و Diatoma vulgare هستند. اعضاء این رده اکثرا سرما دوست بوده ودر فصول پاییز وزمستان با تنوع فراوان غالبیت می یابند، اما در فصول گرم و معتدل نیز در بیشتر مناطق تالاب انزلی بخصوص درسیاکیشیم و روگاها حداکثر فراوانی را داشته ولی بیشترین پراکنش آنها مربوط به منطقه آبکنار می باشد. دیاتوم ها غذای اصلی بسیاری از آبزیان ازجمله انواع زیوپلانکتون و ماهی هارا تشکیل داده و به علت وجود روغن فراوان درسلول دیاتوم ها، غذای بسیاری از موجودات تولید کننده را نیز تامین می کنند. امروزه بسیاری از الگوهای فنی در نانوفناوری ، مرهون ساختار ظریف ولی توانمند دیاتوم ها است. ریزتراشه های سیلیکونی و زیست حسگرهای هوشمند، فقط گوشه ای ناچیز از کاربردهای دیاتوم ها درعلوم و فنون نانو است.
کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، باسیلاریوفیتا، پراکنش، تالاب انزلی، اطلس پلانکتون -
صفحات 29-38
ماهی سفید یکی از مهم ترین گونه های اقتصادی می باشد به طوری که طعم و مزه مناسب آن از ویژگی هایی است که بازار پسندی وتقاضای بالایی را در کشور به خود اختصاص داده است. دفعات غذادهی یکی از عوامل تغذیه است که باعث افزایش رشد وکاهش ضریب تبدیل غذایی در ماهیان می گردد.آزمایشات درمخازن فایبرگلاس 100 لیتری که حاوی25 عدد ماهی سفید انگشت قد 1/2گرمی با تراکم 0/5 گرم در لیتر انجام گرفت. ماهیان در چهار تیمار، تیمار1 ،2،3و4 وعده غذایی با 3 تکرار و در مجموع 12مخزن فایبر گلاس آزمایشی به صورت کاملا تصادفی تقسیم بندی شدند همچنین غذای مورد نیاز روزانه با توجه به وزن توده زنده پس از هر بار زیست سنجی به میزان 4 درصد وزن بدن محاسبه شد. با توجه به آزمون توکی با سطح اطمینان 95 % ، از نظر میانگین ضریب تبدیل غذایی FCR نرخ رشد ویژه (SGR) درصد افزایش وزن (WG) اختلاف آماری مشاهده گردید (0.05>p). نتایج حاصله نشان داد که حداقل درصد افزایش وزن مربوط به تیمار یک وعده غذایی با مقدار10/53±47/12 و حد اکثر آن مربوط به تیمار سه وعده غذایی با میانگین 10/93± 99/09 گرم و حداقل نرخ رشد ویژه مربوط به تیمار یک وعده غذایی با مقدار 0/12±0/64 و حداکثر آن مربوط به تیمار سه وعده غذایی با مقدار 0/09±1/15 بوده است. حد اقل میانگین ضریب تبدیل غذایی بچه ماهیان سفید مربوط به تیمار سه وعده غذایی با مقدار 0/23±2/42 و حد اکثر آن مربوط به تیمار یک وعده غذایی با میانگین 1/03± 4/76 بود. نتایج نشان داد که سه بار تغذیه در روز، مناسب ترین تعداد دفعات غذادهی برای رشد بهتر بچه ماهی سفید می باشد.
کلیدواژگان: دفعات غذاهی، رشد، ضریب بازماندگی، بچه ماهی سفید -
صفحات 39-53
ماهی سوف حاج طرخان (Perca fluviatilis) یکی از گونه های بومی سوف ماهیان ایران است که در منطقه وسیعی در سطح جهان پراکنش داشته و جمعیت های وحشی آن در مناطق شمالی ایران و حوضه آبریز دریای خزر یافت می شوند. این گونه دارای ارزش غذایی و اقتصادی بالایی است، اما متاسفانه طی سال های اخیر، فشار صید و تخریب زیستگاه ها منجر به کاهش چشمگیر ذخایر طبیعی آن شده است. در حال حاضر توجه زیادی به بازسازی ذخایر بومی این ماهی نمی شود. یکی از موانع اصلی موجود در این زمینه، کمبود اطلاعات کافی در زمینه جنبه های گوناگون زیستی و روش های تولید تخم و بچه ماهی سوف حاج طرخان است. با توجه به اهمیت فراوان بیوتکنیک تکثیر در محیط اسارت و همچنین پرورش لارو جهت حصول موفقیت در برنامه بازسازی ذخایر و آبزی پروری سوف حاج طرخان، مطالعه حاضر با هدف مروری بر روش های تکثیر و پرورش این گونه ارزشمند به رشته تحریر درآمد.
کلیدواژگان: آبزی پروری، بازسازی ذخایر، تخریب زیستگاه، سوف ماهیان، سوف حاج طرخان -
صفحات 55-62
اردک ماهی (Esox lucius) یکی از گونه های بومی تالاب انزلی است و به علت گوشت مطبوعی که دارد از دیرباز مورد توجه مردم قرار گرفته است. این مطالعه به منظور بررسی میزان تجمع و مقایسه غلظت مواد آلاینده فلزات سنگین سرب و کروم دربافت خوراکی عضله اردک ماهی در سه ایستگاه (غرب، مرکزی, شرق) از تالاب انزلی صورت پذیرفت. دراین تحقیق بصورت تصادفی از هر ایستگاه 10 نمونه ماهی در اوزان 370 گرم و میانگین سنی 3 سال به روش صید با تور گوشگیر در فصول بهار- تابستان صید شد . اندازه گیری غلظت عناصر سنگین با کمک دستگاه جذب اتمی شعله انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد میانگین غلظت فلز سرب در اردک ماهی تالاب غرب، مرکزی و شرق به ترتیب برابر 52/0، 45/49،0/0 میکروگرم بر گرم وزن خشک، میانگین غلظت فلز کروم در اردک ماهی تالاب غرب، مرکزی و شرق به ترتیب 08/0 ،14/0، 9/0 میکروگرم برگرم وزن خشک مشاهده شد. در این مطالعه غلظت سرب و کروم در بافت عضله اردک ماهی بین ایستگاه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری نداشت (05/ 0>p). نتایج این تحقیق با استاندارد های سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) و استاندارد سازمان بهداشت جهانی (WHO) مقایسه شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان سمیت فلز سرب از نظر استاندارد FDA پایین تر از حد مجاز، از نظر استاندارد (WHO) در خط مرزی و نزدیک به حد مجاز بوده و میزان سمیت فلز کروم از نظر هر دو استاندارد جهانی پایین تر از حد مجاز می باشد. بنابراین مصرف اردک ماهیان با وزن زیر 5/0 کیلوگرم در تالاب انزلی از حیث بهداشتی برای مصارف انسانی مناسب بوده و فاقد عوارض جانبی است.
کلیدواژگان: اردک ماهی، سرب، کروم، تالاب انزلی، بافت خوراکی عضله -
صفحات 62-73
هدف از این مطالعه بررسی تاثیرات و آنالیز میزان آنتی اکسیدانی عصاره چای سبز در کیفیت حسی گوشت چرخ شده ماهی کپور نقره ای هنگام نگهداری در دمای (4 درجه سلسیوس) یخچال است. گوشت چرخ شده با غلظتهای صفر، 800 و 1000ppm عصاره آبی چای سبز بسته بندی و در دمای یخچال نگهداری شدند. آنالیز میزان آنتی اکسیدانی عصاره چای سبز در گوشت چرخ شده ماهی کپورنقره ای به روش DPPH انجام گرفت و خاصیت آنتی اکسیدانی برابر با88/0± 33/14میکروگرم پلی فنل در میلی لیتر عصاره چای سبز مشاهده گردید. ارزیابان شاخصهای ارزیابی حسی بو، طعم و مزه، بافت و مطلوبیت کل را در روزهای صفر، 5، 10 و 15 اندازه گیری کردند. نتایج ارزیابی حسی بیانگر افزایش معنی دار (P<0.05) خصوصیات حسی گوشت چرخ شده ماهی کپور نقره ای در دو تیمار 800 و 1000ppm از عصاره طی دوره نگهداری می باشد (p<0/05). بر اساس نتایج این مطالعه گوشت چرخ شده تیمار شده با عصاره 800 ppm نسبت به سایر تیمارها تا انتهای دوره نگهداری مصرف شدنی بودند و سبب بهبود خصوصیات حسی و پذیرش کلی در نمونه ها گردید.
کلیدواژگان: ارزیابی حسی، عصاره چای سبز، کپور نقره ای، گوشت چرخ شده -
صفحات 75-88آلودگی های باکتریایی وارد شده به محیط های آبی می توانند سلامت شناگران، قایقرانان، گردشگران، ماهیگیران، پرورش دهندگان ماهی در قفس و نیز تولید و کیفیت غذاهای آبزی را با خطر مواجه کنند. در تحقیق حاضر برخی از شاخص های آلودگی باکتریایی آب دریاچه مخزنی حسنلو جهت امکان سنجی پرورش ماهی در قفس به طور ماهیانه در ایستگاه های مختلف (ایستگاه های 1، 2 و 3 واقع در ساحل جنوبی سد یعنی روستاهای مجاور با حسنلو، ایستگاه 4 واقع در خروجی سد، ایستگاه های 5، 6 و 7 واقع در ساحل شمالی سد یا جاده مهاباد - ارومیه، ایستگاه 8 واقع در وسط دریاچه که محل استقرار قفس های پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان بود و ایستگاه 9 در ورودی رودخانه گدار) در طول سال 1397 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده افزایش میزان آلودگی کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی و E. coli در فصول گرم سال بود. مقدار بار میکروبی در ایستگاه بالا دست یعنی ایستگاه 9 (ورودی رودخانه) و نیز ایستگاه 1 (منطقه روستایی) بیشتر از ایستگاه های میانه و تاج سد مخزنی حسنلو بود. میانگین شاخص های میکروبی در سد حسنلو نشان داد که در صورتی که سایر عوامل زیستی و غیر زیستی در محدوده زیست اقتصادی ماهیان پرورشی باشد، این سد برای بهره برداری های شیلاتی نظیر صید و پرورش شاه میگوی آب شیرین مناسب است، اما در مورد پرورش صدف خوراکی و حیات آبزیان و پرورش در قفس بایستی احتیاط لازم را اتخاذ نمود. لذا پیشنهاد می شود برنامه های مدیریتی و نظارتی با همکاری تمام دستگاه های مربوطه جهت ممانعت و یا کاهش ورود انواع آلاینده ها به این آب ها اتخاذ گردد تا بتوان در آینده از پتانسیل بالقوه سد حسنلو در جهت توسعه تولید سایر آبزیان در این حوزه در جهت کاهش تلاش صیادی در بدنه های آبی کشور و تولید پایدار و اشتغالزایی در منطقه بهره برد.کلیدواژگان: آبزی پروری، پرورش در قفس، شرایط محیطی، کیفیت میکروبیولوژیکی، دریاچه مخزنی حسنلو
-
Pages 1-12
By increasing the world population, agriculture development as a trustee of human food suppliers has more importance, so the extension plays a serious role as the link between research and the field. Aquaculture is the knowledge-, technology- and skill-demanding business that requires extension services for capacity development of human resources. The producers’ training in increasing raw products productivity and marketing are some of the key roles in promoting fishery products. Preparing paste and smoked products, different kinds of fillet and packaging which help in maintaining the quality and easy to use of fish are some of the main processing methods for improving fishery product marketing. This study aims to introduce silver carp’ value-added product including high-quality fillet, smoked fillet, fish ball, and fish burger in Ahvaz city, and then assessing the people’s feedback to these products. The results of completed questionnaires indicated that more than 70% and 50% of responders were satisfied of pastry product (fish ball and fish burger) and silver carp hot smoked fillet, respectively. Moreover, the most satisfaction (60%) among raw products belonged to silver carp minced toward fillets. The results of this study anticipate the bright future for the processing industry in Khuzestan province. Also, the importance of extension is highlighted in the opening up of products to different classes of people.
Keywords: Extension, PROCESSING, Silver carp, value added-products -
Pages 13-28
This study was carried out in 27 study stations in Shijan, Siakishim, Abkenar, Hendekhaleh and Rogaha(River outlets), during conducting research hydrology and hydrobiology and preparing Atlas of plankton in the Anzali wetland during the years (1376)1997 from (1393)2014. Sampling was done by (P.V.C) tube, The samples were fixed with 4% formalin and then transferred to the laboratory and after quantitative and qualitative studies with inverted microscope were taken picture them by Nikon Labophot microscop. For phytoplankton (1 liter of water sampels) were Collected alive with (p.v.c) tube (lenth , 2 m) and transfer to laboratory. samples were analyzed under a invert Microscope and then separate with Pasteur pipette and photography from different side by Nikon Labophot microscop. In total, 39 genus and 87 species were identified in the Bacillariophyta. This phylum includes a Class called Bacillariophyceae and 2 important order called Centrales and Penales, commonly referred to as "Golden- Brown Algae". The most abundant Genus of Bacillariophyta are Synedra ulna, Cyclotella meneghiniana, Navicula cuspidata, Diatoma vulgare, and Nitzchia acicularis. The members of this category are mostly Psychrophilic in autumn and winter, it is dominated by a large variety, but in warm and temperate seasons, especially in the most of the Anzali wetlands are located in the siakishem and mainoutlets, but most of their distribution are in the Abkenar area.
Keywords: Phytoplankton, Bacillariophyta, distribution, Anzali Wetland, Atlas plankton -
Pages 29-38
Feeding Frequency can affect various commercially important features such as increased biomass, growth and decreased ratio of foods, increased body weight, increased relative size, and improved tissue composition. Experiments were carried out in 100-liter fiberglass tanks containing 25 grams of 1.2 gram Rutilus kutum with a density of 0.5 g / L. The fish were divided into four treatments including 1, 2, 3, and 4 of Feeding Frequency. Each treatment was repeated 3 times. According to the Tukey test, there was a significant statistical difference between 2 treatment with 3 and 4 treatments, and also treatment 1 Feeding Frequency (P<0.05), considering food conversion rate (FCR), special growth rate (SGR), and weight gain (WG). The results showed that the maximum and minimum amount of weight gain has occurred in treatment3 (mean= 99.09±10.93) .and 1 (mean= 47.12±10.53), respectively. The minimum of the special growth rate (0.64±0.12) was observed treatment 1 and the maximum of that (1.15±0.09) was measured in treatment3. The minimum average of FCR (2.42±0.23) was referred to as treatment3 and the maximum of that (4.76 ±1.03) was referred to as thetreatment1 Feeding Frequency. Overall results showed that feeding three a day, the most appropriate method for growth Rutilus kutum,Fingerling
Keywords: Rutilus Kutum, Frequency, Feeding, Growth Fiberglass -
Pages 39-53
Eurasian perch (Perca fluviatilis) is one of the endemic species of Iran which has wide global distribution and its wild populations are found in northern Iran, Caspian Sea basin. This species has high nutritional and commercial values, but unfortunately, harvesting pressure and habitats destructions led to drastic decline of its natural stocks in recent years. Already, restocking of this fish has received less attention. One of the main barriers on this way is lack of sufficient information in different aspects of biology and supply of Eurasian perch seed. According to high importance of in-captured propagation and also larviculture biotechniques for success in stock rehabilitation and aquaculture of Eurasian perch, the current study follows the aim of review on methods for propagation and rearing of this valuable species.
Keywords: Aquaculture, Eurasian perch, Habitat destruction, Percids, Restocking -
Pages 55-62
Pike (Esox lucius) is a native species in Anzali wetland and because of its flesh it has been interested to people for a long time. This study was done to compare the rate of accumulation and concentration of pollutants, heavy metals such as lead and chromium in edible muscle tissue of pike at three stations (West, Central, and East) of Anzali wetland. In this study, fishes were randomly caught in the number of 10 from each station in standard weights by gill nets. After removal of the tissue samples, for chemical digestion true mixed acid digestion (HNO3 / HCLO4) was performed on samples. Heavy metal concentrations were measured using flame atomic absorption spectrophotometer. The results showed that the average concentration of lead metal in the Catfish were 0.52, 0.45 and 0.49 μg/g dry weight and the average concentration of chromium metal in the Catfish 0.08, 0.14 and 0.09 μg/g dry weight were observed for West, Center and East of Wetland, respectively. In this study, concentrations of lead and chromium in edible muscle tissue pike did not show significant difference between stations (P>0.05). The lead and chromium standards in American Food and Drug Administration (FDA), World Health Organization (WHO) were compared. The results showed that compared with the standard WHO= 0.5 toxicity of lead in samples of West wetland was observed more than permissible limit that this could be a warning of a threat to the health of these fish in vulnerable groups of society.
Keywords: pike, Lead, Chromium, Anzali Wetland, Edible tissue -
Pages 62-73
The aim of this study was to investigate the effects and antioxidant levels of green tea extract on sensory quality of minced silver carp during refrigerated storage at 4 ° C. Minced meat was packed with 0, 800 and 1000ppm concentrations of aqueous extract of green tea and stored at refrigerator temperature.Minced meat was packed with 0, 800 and 1000ppm concentrations of aqueous extract of green tea and stored at refrigerator temperature.Evaluators measured sensory evaluation indices (odor, taste, texture, and total utility) on days 0, 4, 8, 12 and 16. Results of sensory evaluation showed significant increase in sensory properties of minced silver carp during storage. According to the results of this study, minced meat treated with 1000 ppm extract was consumable compared to other treatments up to the end of storage period and improved the sensory characteristics and overall acceptability of the samples.
Keywords: Tea Extract, Sensory evaluation, minced meat, Silver carp -
Pages 75-88Microbial contaminants entering the aquatic environments can endanger the health of swimmers, sailors, tourists, fishermen, fish cage culture personnel, as well as the production and quality of aquatic food. In the present study, some bacterial contamination characteristics of Hassanlu Reservoir Lake were investigated for fish cage culture monthly at different sites (stations 1, 2 and 3: the south shore of the lake / the villages adjacent to Hasanlu; station 4: the dam’s exit; stations 5, 6 and 7: the north shore of the lake / the Mahabad-Urmia road; station 8: the middle of the lake where cage culture of rainbow trout were installed; and station 9: the mouth of the Godar River) during April 2017 to March 2018. The results showed an increase in total and fecal coliforms as well as E. coli contamination in seasons with higher temperature. The amount of microbial load in the upstream station – station 9- (river inlets) and also the station 1 (rural area) were greater than the middle and crown stations of the Hasanlu reservoir lake. The microbial indices of Hassanlou lake indicated that if other biological and non-biological factors are in the range of bio-economic life of cultured fish, it would be suitable for fisheries exploitation such as catching and culturing of narrow-clawed crayfish (Astacus leptodactylus), however, caution should be exercised about culturing of edible oysters and aquatic life and cage culture. Therefore, it is suggested that management and monitoring programs be adopted with the cooperation of all relevant agencies to prevent or reduce the entry of various pollutants into these water bodies so that in the future the potential of Hasanlu Lake to develop other aquaculture production, and to reduce fishing pressure in water bodies as well as to help sustainable production and job creation in the region.Keywords: Aquaculture, cage culture, Environmental condition, Microbial quality, Hassanlu Reservoir Lake