فهرست مطالب

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:24 Issue: 2, Mar 2022

  • تاریخ انتشار: 1400/11/28
  • تعداد عناوین: 18
|
  • س. ایلدیریم، ه. ترکتن، س.اولحک، و.سیهان صفحات 247-259

    اهداف این پژوهش عبارت بود از:(1) برآورد مقایسه ای عملکرد اقتصادی و کارآیی تولیدی (productive efficiency) مالکین و سهام داران (sharecroppers) در ناحیه "کاش" ((Kasدر استان آنتالیا در ترکیه، (2) تعیین عوامل موثر بر سودمندی اپراتورهای مالک (owner operator) و سهام داران، و (3) تدوین انتخاب ها برای اتخاذ سیاست مناسب بر اساس نتایج به دست آمده. داده های این پژوهش با استفاده از یک پرسشنامه از 58 اپراتور مالک و 45 سهامدار جمع آوری شد. برای انتخاب سهامداران و اپراتورهای مالک که از نظر مشخصات کشاورزان، درآمد مزرعه، و اندازه زمین مشابه یکدیگر باشند، از تحلیل خوشه ای استفاده شد. در برآورد سنجه های کارایی ، روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) به کار رفت. نتایج تحقیق نشان داد که هزینه کارگری مزارع نمونه بیشترین سهم را در هزینه های مزرعه داشتند. عملکرد گوجه فرنگی و فلفل سهامداران بیشتر از موارد مربوط به مالکین بود. مقدار درآمد خالص اپراتورهای مالک و سهام داران در هر هکتار به ترتیب برابر3/44518 و 8/51248 دلار بود. میانگین کارایی های فنی، تخصیصی و اقتصادی مربوط به اپراتورهای مالکین برابر بود با 74/0 ،729/0 و528/0 در حالیکه این اعداد در مورد سهامداران برابر 851/0، 598/0، و509/0 بود. سهامداران در مقایسه با مالکان امتیازکارآیی فنی بیشتری داشتند ولی درمورد کارآیی تخصیصی و اقتصادی این مقایسه بر عکس بود.. طبق نتایج به دست آمده، چنانچه هر دو گروه اپراتور های مالک و سهامدار در برنامه های آموزشی و ترویجی شرکت کنند و مهارت خود را بهبود دهند، خواهند توانست صلاحیت فنی خود را بیافزایند. اجرای سامانه کسب درآمد بر مبنای عملکرد ممکن است بهبود توانایی فنی کشاورزان را شتاب بخشد. تجدید سازماندهی مزرعه و کنترل هزینه های بازاریابی نیز ممکن است در افزایش کارآیی اقتصادی در منطقه مطالعه شده مفید باشد.

  • ز. لطیفی، ح. شعبانعلی قمی صفحات 261-273

    با افزایش جمعیت جهان، نگرانی ها برای تامین غذا نیز افزایش می یابد. گندم، به عنوان یکی از مهمترین محصولات کشاورزی که به طور گسترده در سراسر جهان مصرف می شود، نقش بسیار مهمی در تغذیه مردم دارد، به ویژه در رژیم غذایی ایرانیان که به نان بستگی زیادی دارد. پیش بینی محصول برای هر کشوری امری حیاتی است، لذا بر این اساس، تصمیم گیری در مورد ذخیره سازی، واردات یا صادرات و غیره می تواند برنامه ریزی شود. در این مقاله، مدل های مختلف سری زمانی تک متغیره و مدل شبکه عصبی مصنوعی برای پیش بینی تولید گندم در ایران استفاده شده است. داده های تولید سالیانه گندم، مجموع بارندگی سالیانه، مجموع کود مصرفی، جمعیت و زمین زیرکشت گندم از سال 62-1961 تا 19-2018 مورد استفاده قرار گرفته است. با مینیمم مقادیر 45894/1، 00329/1، 0448/1 و 09742/1 به ترتیب برای معیارهای RMSE، AIC، HQC و SBIC، مدل ARIMA (1,1,1) به عنوان بهترین مدل تک متغیره انتخاب گردید. در پیاده سازی مدل های شبکه عصبی مصنوعی (ANN)، مجموع بارندگی سالیانه، مجموع کود مصرفی، جمعیت و زمین زیرکشت گندم به عنوان متغیرهای ورودی و تولید گندم به عنوان متغیر خروجی مورد استفاده قرار گرفت. مدل شبکه عصبی پرسپترون چندلایه (MLP-NN) با پنج لایه پنهان که دارای کمترین مقدار MSE=0.153 در میان چندین مدل شبکه عصبی در این مطالعه بود انتخاب گردید. مقایسه میان مدل ANN و مدل ARIMA (1,1,1) نشان داد که در مدل ANN، مقادیر RMSE=0.391، MSE=0.153 و MAPE=0.4231 بسیار کمتر از مدل ARIMA (1,1,1) می باشد. نتایج نشان دهنده قدرت مدل های ANN در پیش بینی تولید گندم با استفاده از پارامترهای کارامد در مقایسه با مدل ARIMA می باشد.

  • ه. ت. توی جیانگ، ل.ت. دانگ، ف.ت. تانه صفحات 275-289

    هدف این مقاله بررسی سوابق مهم رفتار مصرف کننده در زمینه مصرف پایدار مواد غذایی ارگانیک است. به این منظور، نظریه مجموعه های فازی یکپارچه و روش آزمایشگاهی آزمون و ارزیابی تصمیم گیری همراه با پیشنهادهای متخصصان به کار گرفته شد. نتایج کار، 6 ریشه مصرف پایدار مواد غذایی ارگانیک را آشکار ساخت که عبارت بودند از حمایت و راهنمایی های حکومتی، عوامل رسانه های جمعی، نهاد های آموزشی و تحقیقاتی، و ویژگی های جمعیت شناسی مصرف کننده(شامل سطح آموزش، وضعیت درآمد، و سن). این پژوهش با استفاده از نظریه مجموعه ای فازی و روش های DEMATEL، رویکرد جایگزینی را برای نظریه مصرف پایدار ارایه می کند.

  • م. اکبری، ح. ملک سعیدی، ز.فزونی اردکانی، گ.پینو، ح.پاداش، س.حسینی مفرد صفحات 291-304

    بحث در مورد موادغذایی اصلاح شده ژنتیکی همزمان با توسعه بیوتکنولوژی مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. این مقاله به بررسی قصد مصرف کنندگان نسبت به موادغذایی تراریخته در ایران پرداخته است. با توجه به پتانسیل مسیولیت اجتماعی شرکتی در شکل گیری رفتار مصرف کنندگان، روابط بین مسیولیت اجتماعی شرکتی، اعتماد و نگرانی های مربوط به سلامت افراد با قصد مصرف کنندگان نسبت به موادغذایی تراریخته به ندرت بررسی شده است. این مطالعه برای بررسی اینکه نگرانی های مربوط به سلامت افراد، اعتماد به غذاهای تراریخته و ادراک از مسیولیت اجتماعی شرکتی بر اهداف مصرف کنندگان نسبت به غذاهای تراریخته تاثیر می گذارد، از یک مدل میانجی گری تعدیل شده استفاده کرده است. در این مطالعه 389 مصرف کننده بررسی شدند که نتایج نشان داد نگرانی های مربوط به سلامت افراد منجر به کاهش اعتماد به غذاهای تراریخته می شود، اما اعتماد تاثیر مثبتی بر قصد مصرف کنندگان نسبت به این محصولات دارد. بنابراین نقش میانجی بین نگرانی های مربوط به سلامت و قصد مصرف کنندگان دارد. از همه مهمتر، ادراک از مسیولیت اجتماعی شرکتی تاثیر مثبت اعتماد به غذاهای تراریخته را بر روی قصد مصرف کنندگان برجسته می کند، بنابراین این شواهد، نقش تعدیل کنندگی مسیولیت اجتماعی شرکتی مشخص می شود.

  • م. اقدسی، م. امیدی نجف آبادی، س. م. میردامادی، س. ج. فرج الله حسینی صفحات 305-320

    هنگام بررسی معیشت جایگزین پایدار که رفتار حامی محیط زیست به عنوان یک عامل اصلی تعیین می شود، لازم است که بر ارتقای شیوه های مدیریت خشکسالی در میان کشاورزان خرده مالک تمرکز کنیم. بعلاوه، استفاده از جایگزین های معیشت محور به عنوان ابزاری برای تغییر رفتار بسیار مناسب است. از دیدگاه معیشتی پایدار جامع ، این گزینه ها ممکن است به دو دسته تقسیم شوند: اقدامات در مزرعه و فعالیت های خارج از مزرعه که آسیب پذیری را کاهش می دهد و سعی در تغییر محیط تحت خشکسالی دارد. بنابراین، در این مطالعه، هدف ما استفاده از نظریه انگیزش حفاظت (PMT) برای توضیح رفتار طرفدار محیط زیست کشاورزان است و متعاقبا ما از مفهوم PTM برای توضیح اثرات رفتار حامی محیط زیست و همچنین برخی جایگزین های دیگر جهت دستیابی به معیشت پایدار در منطقه برخوار-اصفهان در ایران، استفاده کردیم. جمعیت این مطالعه را کشاورزان خرده مالک روستایی تشکیل داده اند که بین سال های 2017-2019 و تحت خشکسالی محصولات زراعی و باغی تولید می کنند. نمونه مورد مطالعه شامل 293 کشاورز خرده مالک بود که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد و داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری (SEM) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که خودکارآمدی ، آسیب پذیری درک شده و اثربخشی پاسخ با رفتار طرفدار محیط زیست کشاورزان رابطه مثبت دارد. علاوه بر این، شدت درک شده و هزینه های پاسخ با رفتار طرفدار محیط زیست کشاورزان ارتباط منفی دارد. یافته ها بیشتر نشان می دهد که محصولات جایگزین و منابع درآمد جایگزین، پیش بینی کننده های اصلی دستیابی به معیشت جایگزین پایدار هستند. علاوه بر این، مشخص شد که کشت زعفران و صنایع دستی روستایی از شاخص های بسیار مهمی هستند که معیشت جایگزین پایدار را در شرایط خشکسالی تقویت می کنند. بنابراین، تمرکز تلاش ها و جلب توجه به این گزینه ها منجر به افزایش انعطاف پذیری معیشت کشاورزان در طولانی مدت می شود.

  • م.ت.صمدی، ر.شکوهی، م.کرمی، م.لیلی، ع.حشمتی، س.خاموطیان صفحات 321-336

    برنامه های ترویجی و آموزشی از اقدامات و روش های مختلفی برای مشاوره و راهنمایی کشاورزان در مورد سازگاری با تغییرات آب و هوا استفاده می کنند.. رضایت کشاورزان از این برنامه های ترویجی و آموزشی ابزاری مناسب برای بررسی اثربخشی این برنامه ها می باشد. از این منظر، مطالعه عوامل موثر بر رضایت از برنامه های ترویجی و آموزشی می تواند به برنامه ریزان و سیاست گذاران بخش کشاورزی به طور کلی و ترویج کشاورزی به طور خاص برای بهبود کیفیت این برنامه ها کمک کند. بنابراین، مقاله حاضر، عوامل موثر بر رضایت و وفاداری کشاورزان را از برنامه های ترویجی و آموزشی مرتبط با سازگاری و مقابله با تغییرات اقلیم بررسی می کند. جامعه آماری این تحقیق متشکل از کلیه کشاورزان شرکت کننده در این برنامه ها در استان فارس، شهرستان مرودشت است. طبق جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان (1970) ، در مجموع 150 کشاورز شرکت کننده در این برنامه های ترویجی و آموزشی به عنوان نمونه آماریانتخاب شد. شرکت کنندگان از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های جمع آوری شده از شرکت کنندگان با استفاده از مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد، متغیرهای تحقیق از روایی و پایایی مطلوبی برخوردارند. متغیرهای تناسب بسته های ترویجی و ارزش درک شده از مهمترین عوامل موثر بر رضایت از برنامه های ترویجی و آموزشی بودند. علاوه بر این دو متغیر، عوامل دیگری از جمله تصویر یا وجهه ظاهری، احساسات، بازده اقتصادی درک شده و عوامل ظاهری فیزیکی برنامه های آموزشی تاثیر مستقیم بر رضایت و تاثیرات غیرمستقیم بر وفاداری به این برنامه ها داشتند.

  • و.جیاکامازا سروتی، م.جانگبک، س.ناعتزولد پریرا، ا.مینوزو داسیلویرا، س.لوییس اسچونز، ت. جواو تونین، ف.ریمان اسکونیسکی، ج.وگاس صفحات 337-350

    هدف این پژوهش، ارزیابی بهره دهی و ویژگی های غذایی وتخمیری و پایداری هوازی مواد سیلویی چاودار سفید، جو، و گندم پیشاخشک (pre-drying) در مراحل مختلف فنولوژیکی با و بدون مواد افزودنی بود. آزمایش با طرح کاملا تصادفی با فاکتوریل 2x 3x3) 3 گونه علوفه، 3 ماده افزودنی، و 2 مرحله فنولوژیک) در 3 تکرار اجرا شد. بعداز برداشت، غلات مزبور در تابش خورشید قرار داده شد و قبل از سیلو کردن، با ماده تلقیح کننده حاوی مخلوطی از باکتری های تخمیری و آنزیم ها و/یا پروپیونیک اسید تیمار شد (یا نشد). با مقایسه غلات برداشت شده در مراحل فنولوژیک رشد سبزینه ای و مرحله زایشی آشکار شد که در برداشت مرحله رشد سبزینه ای درصد پروتیین خام بیشتر بود، ولی مقدار فیبر شوینده خنثی (neutral detergent fiber)، فیبر شوینده اسیدی، و لینگنین کمتر بود، هرچند که مقدار قابلیت هضم فیبر شوینده خنثی در تیمار30 ساعت بعد از انکوباسیون بیشتر بود. افزودن ماده تلقیح کننده حاوی باکتری های هموفرمنتاتیو و هتروفرمنتاتیو منجر به مواد سیلویی با مقادیر بیشتر لاکتیک اسید، pH کمتر، و تلفات نیتروژن آمونیاکی شد. نیز، درمقایسه با تیمار گروه شاهد، افزایش پروپیونیک اسید منجر به بهبود ویژگی های تخمیری نشد. غلات برداشت شده در مرحله رشد سبزینه ای، مواد سیلویی با بهترین ترکیبب بروماتولوژیک (bromatological) را تولید کرد. هرچند کاربرد مواد افزودنی زیستی تغییری در ترکیب بروماتولوژیک مواد سیلو شده ایجاد نکرد، اما بیشتر پارامترهای تخمیری در اثر تیمار کردن با مواد تلقیحی باکتریایی بهبود یافت، با این همه، این کار در بهبود پایداری هوازی مواد سیلو شده بعد از قرار گرفتن در معرض هوا موثر نبود.

  • ب. ژانگ، ز. تنگ، م. وانگ، ی. لی صفحات 351-363

    در طی فرایند خرمنکوبی، ساقه های گندم که تحت نیروهای ترکیبی کشش مداوم، خمش، و فشرده سازی میله های خرمنکوبی قرار می گیرند به آسانی شکسته و خورد می شود. به منظور مشخص کردن عوامل این شکستن، بسیارمهم است که مورفولوژی قطعات شکسته و حداقل نیروی شکست ساقه های گندم تحت توالی ترکیب نیروهای چندگانه بررسی شود. در این پژوهش، ویژگی های مکانیکی ساقه گندم تحت اثر یک نیروترکیب چند نیرو مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که هنگامی که ساقه گندم تحت اثر یک نیرو قرار می گیرد، قسمت میانگره ها در اثر نیروی کششی آسان تر از دیگر قسمت ها شکسته می شود. هنگامیکه ترکیبی از نیروهای مختلف اعمال می شود، میانگره ها به راحتی تحت ترکیب خمش تیر کنسول و کشش سه نقطه شکسته می شوند و گره های گندم زمانی که تحت فشار سه نقطه ای قرار می گیرند بیشتر در معرض شکستگی هستند. در تمام حالت های بارگذاری، گره های گندم زمانی که تحت فشار سه نقطه ای قرار می گیرند بیشتر مستعد شکستگی هستند. همچنین، قسمتهای صدمه دیده میانگره ها راحت تر شکسته می شود. در نتیجه، بررسی حداقل نیروی شکستن ساقه گندم تحت توالی ترکیب نیروهای چندگانه، چگونگی شکستن ساقه گندم را در طی فرآیند خرمنکوبی نشان می دهد.

  • م.پیر مرادی، م.مصطفایی، ل.ندرلو، ح.جوادی کیا صفحات 365-378

    هدف از این مطالعه تعیین اصالت عسل با پردازش تصاویر میکروسکوپی و بدست آوردن الگوریتمی برای طبقه بندی تقلب های مختلف عسل است. در این مطالعه از ساکارز، فروکتوز و محلول فروکتوز - گلوکز با نسبت 0.9 برای ایجاد تقلب در عسل استفاده شد. سطح تقلب عسل براساس درصد وزنی 2.5 ، 5 ، 7.5 ، 10 ، 20 ، 30 ، 40 ، 50 ، 60 ، 70 ، 80 ، 90 و 100 با هم زدن ایجاد شد. نمونه های مختلف زیر میکروسکوپ تصویربرداری شد. هر تصویر در 33 فضای رنگی تک رنگ پردازش و 15 پارامتر از آن استخراج شد. با استفاده از تجزیه و تحلیل حساسیت سه پارامتر اصلی و موثر از فضاهای رنگی مختلف برای مدل سازی تقلب عسل توسط سیستم استنباط عصبی فازی تطبیقی، شبکه عصبی مصنوعی و روش سطح پاسخ انتخاب شد. برای ارزیابی عملکرد مدل ها از معیارهای مختلفی مانند ضریب تبیین ، میانگین مربعات خطا، مجموع توان های دوم باقیمانده ها و میانگین مطلق خطا استفاده شد. نتایج نشان داد که ضریب تبیین و میانگین مربعات خطا در مدل شبکه عصبی مصنوعی به ترتیب 974/0 و 0024/0 بوده است. این بهترین مدل با عملکرد مطلوب 0.948 و خطای پیش بینی کمتر بود. در نهایت، با استفاده از تابع مطلوبیت، به دلیل مقادیر خطای پیش بینی کمتر و مطلوبیت 0.948، مدل شبکه عصبی مصنوعی به عنوان بهترین مدل انتخاب شد.

  • م. عزیزی، ج. خواجه علی صفحات 379-391

    مینوز برگ گوجه فرنگی، Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera: Gelechiidae)، یکی از آفات مهم گوجه فرنگی در سراسر دنیا به شمار می آید. در این مطالعه، مقاومت جمعیت های مختلف مینوز برگ گوجه فرنگی جمع آوری شده از استان اصفهان در برابر حشره کش آبامکتین ارزیابی گردید. با انجام آزمون های زیست سنجی به روش غوطه وری، دوز کشنده میانگین (LC50) جمعیت های مختلف اندازه گیری شد. میزان LC50 آبامکتین در جمعیت مرجع دانشگاه صنعتی اصفهان 67/5 میلی گرم ماده موثر بر لیتر (mg a.i/L) تخمین زده شد، درحالی که جمعیت شهر ابریشم1 با LC50 برابر (mg a.i/L) 18/143 در مقایسه با جمعیت مرجع 25 برابر مقاوم بود. پیش تیمار جمعیت های مختلف با سینرژیست DEM (مهارکننده آنزیم های گلوتاتیون اس ترانسفراز) سمیت آبامکتین را به طور قابل توجهی افزایش داد. هم چنین تفاوت معنی داری بین میانگین فعالیت گلوتاتیون اس ترانسفرازها در جمعیت های مقاوم با جمعیت مرجع مشاهده شد. سینرژیست TPP (مهارکننده استرازها) سمیت آبامکتین را 73/1 تا 7/3 برابر افزایش داد. میزان فعالیت استرازها در این جمعیت ها نیز با جمعیت مرجع تفاوت معنی داری نشان داد. علاوه براین مهار فعالیت آنزیم های سیتوکروم P450 مونواکسیژناز توسط سینرژیست PBO سمیت آبامکتین را از 3/1 به 9/2 برابر افزایش داد. بیشترین نسبت سینرژیستی برای DEM (86/5)، TPP (3.73) و PBO (91/2برابر) در جمعیت شهر ابریشم1 مشاهده شد. به نظر می رسد که گلوتاتیون اس ترانسفرازها و استرازها نقش مهم تری را در بروز مقاومت به آبامکتین در جمعیت های مورد آزمایش ایفا می کنند. مقاومت بالای جمعیت های جمع آوری شده از استان اصفهان به حشره کش آبامکتین نشان می دهد که لازم است برنامه های مدیریت مقاومت به حشره کش ها بر پایه ارزیابی زودهنگام مقاومت و تناوب در استفاده از حشره کش های متفاوت در کنترل مینوز برگ گوجه فرنگی بکار گرفته شود.

  • ا. اسکی، ز. بایرام اغلو، ب. سونمز، س. بیریول، ی. دمیر صفحات 393-405

    سوسک کلرادو سیب زمینی (Leptinotarsa decemlineata (Coleoptera: Chrysomelidae به سیب زمینی، گوجه فرنگی، و بادمجان خسارت میزند و یکی از مهمترین آفت های کشاورزی در سراسر دنیاست. به علت مقاومت این حشره در برابر حشره کش های شیمیایی و برخی حشره کش های زیستی، برای برنامه های مدیریت یکپارچه این آفت، عوامل کنترل زیستی جدیدی که با شرایط زیست بومی مختلف سازگار باشد به فوریت مورد نیاز است. به این منظور، اثرات حشره کشی 13 جدایه میکروبی بومی و بیمار گر حشرات شامل باکتری ها، قارچ ها، و نماتدها که از کلکسیون کشت شده بر علیه L. decemlineata تهیه شده بود با غربالگری و آزمون های دوز- پاسخ در شرایط آزمایشگاه مورد بررسی قرارگرفت. سویه Xd3 از Bacillus thuringiensis در غظت 109 CFU mL-1 طی 10 روز منجر به مرگ ومیر 83% و73% به ترتیب لاروها و بالغین آفت شد. در حالی که جدایه قارچی Metarhizium anisopliae Gg-12 با غلظت107 کنیدیا در میلی لیتر در 15 روز موجب 98% مرگ و میر لاروها شد، Gg-12 درهمان غلظت و مدت باعث مرگ ومیر 100% بالغین شد. بر پایه نتایج، Steinernema websteri AS1 موثرترین نماتد بیمارگرحشره تشخیص داده شد و طی 7 روز باعث مرگ ومیر 92% لاروها گردید. بر اساس تجزیه و تحلیل پروبیت (probit) مقادیر LC50 از B. thuringiensis Xd3 علیه لاروها و بالغین برابر CFU mL-1 73/1x106 و 107x 69/1 و در مورد M. anisopliae Gg12 برابر 104 x 18/1 و 103 x 2/6 کنیدیا در میلی لیتر و د رمورد S. websteri AS1 برابر IJs mL-1 117 محاسبه شد. با توجه به این نتایج، آفتکش های زیستی از این جدایه ها را میتوان در مدیریت برنامه کنترل آفت سوسک کلرادو سیب زمینی با ایمنی وموفقیت مصرف کرد.

  • م.ت.صمدی، ر.شکوهی، م.کرمی، م.لیلی، ع.حشمتی، س.خاموطیان صفحات 407-418

    هدف از این مطالعه تعیین میزان بقایای سموم دیازینون، کلرپیریفوس و متابولیت های فعال آن ها در گوجه فرنگی گلخانه ای و برآورد شاخص های خطر حاد و مزمن در این محصولات می باشد. شناسایی و اندازه گیری غلظت سموم مورد مطالعه و متابولیت های آن ها به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به طیف سنج جرمی انجام شد. به منظور برآورد میزان عدم قطعیت در محاسبه داده ها و آنالیز دقیق یافته ها در ارزیابی ریسک، از شبیه سازی مونت کارلو استفاده گردید. دامنه مقادیر شاخص خطر مزمن برای کلرپیریفوس در گروه های سنی بزرگسالان، نوجوانان و کودکان به ترتیب 85/0- 24/0، 34/1-45/0 و 80/1-71/0 و برای دیازینون به ترتیب 09/1-06/0، 66/1-12/0 و 78/3-21/0 به دست آمد. بعد از 5 روز نگهداری نمونه ها در دماهای اتاق و یخچال مقادیر شاخص های خطر برای سموم دیازینون و کلرپیریفوس، بیش از حدود قابل قبول گزارش شد. در شبیه سازی مونت کارلو در بین پارامترهای مورد ارزیابی به ترتیب میزان اثر، پارامترهای میزان مصرف، غلظت باقی مانده سموم و وزن بدن در اندازه گیری مقادیر EDI و HQ نقش داشتند. بنابراین با توجه به بالا بودن میزان مصرف بالای گوجه فرنگی در سبد غذایی مردم، جهت کاهش ریسک سموم در مواد غذایی نیاز است که غلظت بقایای سموم آفت کش در محصولات کشاورزی هر چه بیشتر کاهش یابد.

  • ز.سعیدی، ع.باقری، ا.خلیلی مقدم صفحات 419-428

    در این مطالعه پرواز فصلی حشرات کامل، فعالیت لارو و خسارت ناشی از آفت Z. pyrina در باغ های گردو، استان چهارمحال و بختیاری، بررسی شد. تله های فرمونی از 20 اردیبهشت (قبل از ظهور حشرات بالغ) تا 25 تیرماه (پایان پرواز) در باغ های مورد مطالعه نصب شدند. مشاهدات مربوط به مراحل مختلف رشدی آفت به صورت هفتگی در طول فصل رشد انجام گردید. میزان آلودگی شاخه ها و تعداد دالان های فعال روی هر درخت در مکان های مورد مطالعه ثبت شد. نتایج نشان داد که آفت چرخه زندگی خود را در مدت یک سال به پایان رسانده و به صورت لارو سن 4 و 5 در داخل دالان در شاخه های اصلی و تنه درختان گردو زمستان گذرانی می کند. دوره پرواز حشرات کامل Z. pyrina از دهه سوم اردیبهشت ماه آغاز و در دهه دوم خردادماه به اوج رسیده و دردهه سوم تیرماه پایان می یابد. تخم ها بطور انفرادی در کنار جوانه ها و روی سرشاخه ها گذاشته می شوند و لاروهای سن اول مستقیما به داخل چوب نفوذ می کنند. بیشترین خسارت به سرشاخه ها در اوایل شهریورماه مشاهده و بعد از آن لاروها به تدریج به شاخه های اصلی و تنه منتقل می شوند. نتایج این مطالعه نشان داد که زیست شناسی و الگوی پرواز فصلی Z. pyrina در این استان با سایر مناطق آلوده متفاوت است که ممکن است به دلیل شرایط آب و هوایی منطقه باشد. آگاهی از اختلافات مشاهده شده ممکن است در تدوین یک برنامه موفق مدیریت تلفیقی برای کنترل کرم خراط مهم باشد.

  • م.عبادی، ف.سلطانی، ی.مستوفی، م.العبود صفحات 429-440

    در این تحقیق تنوع ژنتیکی بین توده های هندوانه با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و مولکولی رپید مورد مطالعه قرار گرفته است. سی و هفت صفت مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی تفاوت معنی داری بین توده ها نشان دادند. برخی از توده های هندوانه ویژگی های خاصی از صفات بذر، رنگ گوشت و رنگ پوست میوه نشان دادند. تجزیه به عامل های اصلی بیشترین واریانس بدست آمده را به صفات میوه و بذر اختصاص داد. تجزیه خوشه ای صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی به طور مشخص هندوانه ابوجهل را دریک خوشه مستقل قرار داد. 18 نشانگر رپید استفاده شده 126 باند پلی مورفیک از بین 154 باند تشکیل شده نشان داد. تجزیه خوشه ای حاصل از نشانگرهای رپید در حد تشابه 54/0 هندوانه ابوجهل را در یک گروه جداگانه از سایر توده ها طبقه بندی کرد. سایر توده های هندوانه در سه گروه اصلی قرار گرفتند که بیشتر بر اساس صفات شکل میوه، رنگ گوشت و رنگ پوست میوه دسته بندی شده بودند. بیشترین میزان شباهت (1) در سه توده ی هندوانه از مناطق جمع آوری متفاوت بدست آمد که به نظر می آید توده ها در مناطق مختلف از یک منبع ژنتیکی توزیع شده باشند. ضریب تشابه ژنتیکی بین 1-45/0 نشان داد که تنوع ژنتیکی نسبتا بالایی بین توده های ارزیابی شده، وجود دارد. به طور کلی تنوع بالا بویژه در صفات فنوتیپی در ایران، می تواند بعنوان منبع خوبی برای انتخاب و برنامه های اصلاحی پیشنهاد شود.

  • ل.رضازاد باری، ع.قنبری، ر.درویش زاده، م.ترابی گیگلو، ح.دولتی بانه صفحات 441-456

    شوری خاک یکی از مهمترین محدودیت های محیطی است که رشد و بهره وری گیاه را کاهش می دهد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر غلظت های مختلف NaCl بر خصوصیات فیزیولوژیکی ارقام انگور انجام شد. NaCl در سه سطح (0 ، 25 و 50 میلی مولار) برای ارزیابی اثرات مختلف بر روی 21 رقم انگور به محیط موراشینگ اسکوک در شرایط درون شیشه ای اضافه شد. اثرات تنش شوری بر روی فعالیت های آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز، و همچنین مالون دی آلدیید، پروتیین، پرولین، کلروفیل A و B، از همه نمونه ها بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری، مقدار آنزیم های آنتی اکسیدانی، پرولین و پروتیین در رقم رشه افزایش می یابد که نشان دهنده مقاومت این رقم نسبت به سایر ارقام می باشد. تجمع مالون دی آلدیید نیز در همه ارقام افزایش یافت، اما این افزایش در ارقام حساس به شوری مانند هیبریدها و ارقام وحشی بیشتر از ارقام مقاوم بود. در طی تنش شوری، مقدار کلروفیل در تمامی ارقام کاهش یافت، که این کاهش در سایر ارقام به مقدار بیشتری مشاهده شد در حالی که کمترین کاهش در مقدار کلروفیل در رقم رشه دیده شد. این تحقیق نشان داد که مقاومت ارقام رشه، H6 و H4 به تنش شوری به دلیل توانایی آنها در تنظیم محتوای پرولین، پروتیین و آنزیم های آنتی اکسیدانی می باشد.

  • ب. گلکو صفحات 457-464

    گونه Xenorhabdus باکتری ها به تولید ترکیبات ضد قارچی معروف هستند که در برابر پاتوژن های مهم گیاهی مانند Botrytis cinera بسیار موثراند. به طورکلی، مواد سانتریفیوژ و فیلتر شده رویی (supernatant) یا کشت های رشد برای آزمایش اثرات متابولیت های ثانویه Xenorhabdus bacteria بر علیه پاتوژن های گیاهی مختلف استفاده می شود. در این پژوهش، چنین فرض کردیم که تبدیل مایع رویی باکتری به پودر، اثرات ضد قارچی متابولیت زیست فعال را افزایش می دهد. بنا بر این، در گام نخست، ما اثرات پودر و شکل مایع متابولیت های ضد قارچی X. szentirmaii را در برابر B. cinerea بررسی و مقایسه کردیم. شکل پودری مایع رویی با استفاده از فناوری خشک کردن اسپری (spray drying) به دست آمد. دوزهای مختلف مایع رویی پودر شده و معادل های مایع آنها با سنجش های آزمایشگاهی (درون شیشه ای) مقایسه شد. داده های ما حاکی از آن بود که در سنجش آزمایشگاهی، فعالیت ضد قارچی مایع رویی Xenorhabdus قوی تر از حالت پودری بود. فرض ما بر این است که در طول فرآیند پودر کردن، برخی از ترکیبات ضد قارچی موجود در موا رویی بدون سلول یا تجزیه شده یا تبخیر شده اند، زیرا مواد رویی در معرض دماها و فشار بالا در فرآیند خشک کردن با اسپری قرار می گیرند. همچنین ممکن است شکل پودری مواد رویی به خوبی در PDA حل نشده و بنا بر این مواد ضد قارچ تماس محدودی با پاتوژن های قارچی آزمون شده داشت. از آنجایی که فرم های پودری این ترکیبات ماندگاری بیشتری دارند و در مقایسه با مایع رویی به راحتی فرموله می شوند، در پژوهش های آینده، باید ترکیب(های) زیست فعال موجود در مواد رویی این باکتری ها را استخراج و خالص کرده و کارایی آنها را در دوزهای پی پی ام آزمایش کرد.

  • ی. احمد، س. س. عالم، م. احمد، ر. اسد علی خان، س. انور صفحات 465-476

    به منظور کاهش مقاومت به آفتکش ها در پاتوژنهای گیاهی، رویکرد های جایگزینی مورد نیاز است که باید بررسی شود. در این مطالعه، پودر خشک شده گیاه Withania coagulans برای مدیریت Alternaria solani که منجر به ایجاد بیماری سوختگی زودرس در گوجه فرنگی (هم در درون شیشه و هم در گیاه) می شود ارزیابی شد. به این منظور، دوزهای مختلف پودر خشک شده (5%، 10% و 15% وزنی حجمی W/V) قسمت های مختلف (شاخه ساکولنت، ساقه و برگ) با استفاده از روش مسمومیت غذایی W. coagulans بر علیه رشد درون شیشه ای Alternaria solani مورد آزمایش قرار گرفت. همچنین، برای کنترل سوختگی زودرس در بوته های گوجه فرنگی در شرایط زیر یک محفظه توری (screen house)، دوزهای مختلف پودر خشک شده (15 و 30 گرم بر کیلوگرم خاک) از قسمت های مختلف (شاخه ساکولنت، ساقه و برگ) W. coagulans در زمان های مختلف (5 روز قبل از نشاکاری (transplantation) (DBT)، 10 DBT و 15 DBT) به خاک افزوده شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از مطالعات آزمایشگاهی(درون شیشه ای)، تیمار بیشترین دوز 15% (وزنی/حجمی) و بخش ساکولنت شاخساره حداکثر فعالیت ضد قارچی را نشان داد. نتایج محفظه توری نشان داد که دوز 30 گرم بر کیلوگرم خاک همراه با تیمار 15 DBT بخش ساکولنت شاخساره پودر خشک ساکولنت شدت بیماری را به حد موثر در بوته های گوجه فرنگی (که به طور مصنوعی با Alternaria solani تلقیح شده بود) کنترل کرد و به طور معناداری طول ریشه، طول ساقه و زیست توده تازه بیشتر شد. از نتایج این مطالعه چنین بر میآید که برای مدیریت بیماری سوختگی زودرس گوجه فرنگی در شرایط زیر محفظه توری، می توان از پودر خشک ساکولنت با دوز 30 گرم بر کیلوگرم خاک که در 15 DBT اعمال شود استفاده کرد.

  • م. گرامی نوقابی، م. مهرور، م.زکی عقل صفحات 477-490

    ویروس موزاییک کدو (SqMV) یک کوموویروس است که کدوییان را در سرتاسر دنیا آلوده می کند. در این پژوهش، برای اولین بار دو جدایه ایرانی ویروس SqMV (BSQ و TSQ) به طور کامل توالی یابی شدند. RNA ژنومی جدایه های BSQ و TSQ بدون دنباله Poly A به ترتیب 5754 و 5755 (برای RNA1) و 3290 و 3271 (برای RNA2) نوکلیوتید طول داشتند. RNA1 هر دو جدایه ایرانی پلی پروتیین واحدی به طول 1858 آمینواسید را کد می نماید. میزان شباهت دو جدایه ایرانی (BSQ و TSQ) 94.24% در سطح نوکلیوتیدی و 94.82% در سطح آمینواسیدی، برای RNA1 و 88.80% در سطح نوکلیوتیدی و 89.50% در سطح آمینواسیدی برای RNA2 می باشد. در مقایسه با سایر جدایه های این ویروس، BSQ و TSQ به ترتیب، بیشترین درصد شباهت یعنی 93.56% و 95.12% (RNA1)، و 87.19% و 87.59% (RNA2) در سطح نوکلیوتیدی را با جدایه اسپانیایی(RZ-SqMV) این ویروس دارند. بررسی های فیلوژنتیکی بر اساس توالی کامل جدایه ها نشان داد که جدایه های ویروس SqMV در سه گروه متفاوت قرار می گیرند. BSQ در کنار جدایه اسپانیایی در یک گروه و TSQ به همراه جدایه های چینی و آمریکایی در گروهی مجزا قرار می گیرند. بررسی نوترکیبی نشان داد که BSQ (RNA1 و RNA2) و TSQ (RNA2) نوترکیب هستند. BSQ دارای نواحی نوترکیبی در 5'-UTR، هلیکاز، پروتیاز، RdRP (در RNA1)، پوشش پروتیینی کوچک (SCP) و 3'-UTR (در RNA2) می باشد، در حالی که TSQ دارای 4 ناحیه نوترکیبی در 5'-UTR، پروتیین حرکتی (دو ناحیه نوترکیب) و پوشش پروتیینی بزرگ (LCP) است.

|
  • C. Yildrim*, H. Turkten, S. Ulhaq, V. Ceyhan Pages 247-259

    The purposes of the study were: (i) To comparatively estimate the economic performance and productive efficiency of owner and sharecroppers in Kaş District of Antalya Province in Turkey, (ii) To find out the factors affecting the profitability of owner operators and sharecroppers, and (iii) To formulate the policy options in the light of findings. Research data were collected from randomly selected 58 owner operators and 45 sharecroppers by using questionnaire. Cluster analysis was performed to select similar sharecropper and owner operator in terms of farmers’ profile, farm income, and land size. Data envelopment analysis (DEA) was used to estimate the efficiency measures. Research result showed that labor cost of sample farm had largest share in total farm expenses. The tomato and pepper yield of sharecroppers were higher than that of owners. Net farm income of owner operator and sharecroppers per hectare were $44518.3 and $51248.8, respectively. The mean technical, allocative and economic efficiency of owner operators were 0.724, 0.729 and 0.528, respectively, while that of sharecroppers was 0.851, 0.598 and 0.509, respectively. Sharecroppers had higher technical efficiency score compared to owners, but reverse was the case for allocative and cost efficiency scores. According to the research findings, farmers can increase their technical competence, if both owner operator and sharecropper improved their skills by participating in training and extension programs. Implementing performance-based earning systems may accelerate improving farmers’ technical capability. Reorganizing of farm and controlling marketing cost may also be beneficial for increasing economic efficiency in the research area.

    Keywords: Data envelopment analysis, Greenhouse production, Production cost, Sharecropping, Technical efficiency
  • Z. Latifi*, H. Shabanali Fami Pages 261-273

    With the increase of the world population, the worries and concerns for food supply increase too. Wheat, as one of the most important agricultural products, which is widely consumed all over the world, has a very important role in people's nutrition, particularly among Iranians, the diet of whom is highly dependent on bread. Product forecasting is critical for any country so that decisions about storage, import or export, etc. can be planned. In this paper, several univariate time series models and the Artificial Neural Network (ANN) model are used to forecast wheat production in Iran. Annual wheat production, total annual precipitation, total applied fertilizer, population, and wheat cultivated area data were used in the period between 1961-1962 to 2018-2019. With the minimum values of 1.45894, 1.00329, 1.0448, and 1.09742 obtained for RMSE, AIC, HQC, and SIBC criteria, respectively, Autoregressive Integrated Moving Average (ARIMA) (1,1,1) was selected as the best univariate model. In testing the ANN models, total annual precipitation, total applied fertilizer, population, and wheat cultivated, area as input variables, and wheat production, as output variable, were used. Among several NN models, the Multilayer Perceptron Neural Network (MLP-NN) model with five hidden layers had the lowest MSE= 0.153 and was chosen in this study. Comparison between the ANN model and the ARIMA (1,1,1) model showed that RMSE= 0.391, MSE= 0.153, and MAPE= 0.4231 in the ANN model were much lower than that of the ARIMA (1,1,1) model. The results showed the power of ANN models to predict wheat production using efficient parameters, as compared to the ARIMA model.

    Keywords: Agriculture Production, Autoregressive Integrated Moving Average Model
  • H. T. Thuy Giang, L. T. Dung*, Ph. T. Thanh Pages 275-289

    The paper aims to explore the crucial antecedents of consumer behaviour toward sustainable consumption of organic food. The integrated fuzzy set theory and Decision-Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) methods, with experts’ suggestion approach were adopted.The results reveal the six origins of sustainable consumption of organic foods, namely, the government support and guidance, mass media agents, education and research institutions, and consumer demographics (educational level, income status and age). The study grants an alternative approach for sustainable consumption theory using a fuzzy-set theory and DEMATEL methods.

    Keywords: Fuzzy DEMATEL, Marketing strategies
  • M. Akbari*, H. Maleksaeidi, Z. Fozouni, Giovanni Pino, H. Padash, S. Hosseini Mofrad Pages 291-304

    Debate about Genetically Modified Food (GMF) has received much attention in concurrence with the development of biotechnology. This paper examines consumers’ intentions towards GM food in Iran. Given the potential of Corporate Social Responsibility (CSR) in shaping consumers’ behavior, relationships between CSR, trust, and health concerns with consumer intentions towards GM foods have been investigated rarely. This study used a moderated mediation analysis to understand how health concerns, trust in GM foods, and CSR perceptions affect consumer intentions towards GM foods. A survey study with 389 consumers indicates that health concerns reduce trust in GM foods, but trust exerts a positive influence on consumers’ intentions toward these products, thus playing a mediating role between health concerns and consumers’ intentions. More importantly, CSR perceptions magnify the positive effect of trust in GM foods on consumers’ intentions, thus offering evidence for a moderating role of CSR perceptions.

    Keywords: Consumer concerns, Corporate Social Responsibility, Health concern
  • M. Aghdasi, M. Omidi Najafabadi*, S. M. Mirdamadi, S. J. Farajollah Hoseini Pages 305-320

    In this study, we aimed to use the Protection Motivation Theory (PMT) to explain farmers’ pro-environmental behavior, and we subsequently applied our conceptualization of the PTM to explain the effects of pro-environmental behavior as well as some alternatives to achieve a sustainable livelihood in the Borkhar Region, Isfahan Province, Iran. The population of this study comprised rural smallholder farmers who produced agricultural and horticultural crops under drought in 2017-2019. The study sample consisted of 293 smallholder farmers selected through stratified random sampling. A questionnaire was utilized for data collection, and data were analyzed using structural equation modeling. The findings suggest that self-efficacy, perceived vulnerability, and response efficacy have a positive relationship with farmers’ pro-environmental behavior. In addition, the perceived severity and response costs are negatively related to farmers’ pro-environmental behavior. The findings further show that alternative crops and alternative income sources are the main predictors of achieving a sustainable alternative livelihood. Moreover, saffron cultivation and rural handicrafts were found to be highly important indicators that enhance sustainable alternative livelihood under drought. Therefore, concentrating efforts and shifting the focus to these alternatives leads to increased farmers’ livelihood resilience in the long run.

    Keywords: Agricultural drought, On-farm, off-farm alternatives, Perceived vulnerability, Self-efficacy, Smallholder farmers
  • M. Dehghanpour, M. Yazdanpanah*, M. Forouzani, G. Abdolahzadeh Pages 321-336

    Extension and educational programs use various measures to advise farmers on adapting to climate change. Satisfaction with these programs is a tool to study their effectiveness. In this respect, studying the factors influencing satisfaction with extension and educational programs can help planners and policymakers of the agricultural sector in general, and agricultural extension in particular, to improve the quality of these programs. Therefore, the present paper explores the factors influencing satisfaction and loyalty in extension and educational programs. The statistical population was composed of all participants of these programs in Fars Province, Iran. A total of 150 participants was estimated as the sample size. Participants were selected through random sampling. Data collected from the participants were analyzed by structural equation modeling. The results showed that the research variables had optimal validity and reliability. The variables of appropriate extension packages and perceived value were among the most important factors dictating satisfaction with extension and educational programs. In addition to these two variables, other factors including image, emotions, perceived economic return, and tangibles of the educational programs had direct impacts on satisfaction and indirect impacts on loyalty to these programs. Research findings can help farmers to adapt to climate change.

    Keywords: Adaptation to climate change, Appropriate extension packages, Educational programs, Perceived quality, Perceived value
  • W. Giacomazza Cerutti, M. Jungbeck*, S. Naetzold Pereira, A. Minozzo Da Silveira, C. Luis Schons, T. Joao Tonin, F. Reimann Skonieski, J. Viegas Pages 337-350

    This study aimed to evaluate the productivity, nutritional, and fermentative characteristics and aerobic stability of white oat, barley, and wheat silages that had been subjected to pre-drying at different phenological stages, with or without the application of additives. The experimental design used was completely randomized, in a 3×3×2 factorial design (three forage species, three additives, and two phenological stages), with three replications. After harvest, the cereals were exposed to the sun, and prior to ensiling, were treated (or not) with an inoculant containing a mixture of fermentative bacteria and enzymes and/or propionic acid. Comparing the cereals harvested at different vegetative and reproductive stages, revealed higher percentages of crude protein when the cut was made in the vegetative stage, lower contents of neutral detergent fiber, acid detergent fiber, and lignin; and higher levels of neutral detergent fiber digestibility after 30 hours of incubation. Addition of the inoculant containing homofermentative and heterofermentative bacteria promoted the production of silages with higher lactic acid levels, lower pH values, and losses of ammonia-N. Compared with the control group, addition of propionic acid did not improve fermentative characteristics. Cereals harvested at the vegetative stage produced silage with a best bromatological composition. Although the use of biological additives did not alter the bromatological composition of the pre-dried silages, treatment with the bacterial inoculant improved most fermentative parameters; however, it was ineffective in enhancing the aerobic stability of silage after exposure to air.

    Keywords: Aerobic deterioration, Bacterial inoculant enzyme, Fermentative parameters Propionic acid, Silage quality
  • B. Zhang, Z. Tang, M. Wang, Y. Li* Pages 351-363

    During threshing process, wheat stems are easily broken when subjected to the combined forces of continuous tension, bending and compression of threshing bars. To reveal the causes of breakage, it is very significant to study the broken morphology and minimum breaking force of wheat stems undergoing multiple forces combination sequence. In this study, the mechanical characteristics of wheat stems undergoing single and combined forces were tested and analyzed. The results showed that when wheat stems are subjected to single load, the internodes are easiest to be broken under tensile force. When mixed-mode conditions of various forces are applied, the internodes are most easily broken under the combination of cantilever beam bending and three-point tension and the nodes of wheat are most prone to breakage when subjected to three-point compression. Under all loading states, the nodes of wheat are most prone to breakage when subjected to three-point compression. The damaged areas of internodes tend to be broken more easily. Consequently, the research of minimum breaking force of wheat stems undergoing multiple forces combination sequence reveals the substance of the breakage of wheat stems during threshing process.

    Keywords: Breaking force, Broken morphology, Combination way, Minimum force spectrum
  • M. Pirmoradi, M. Mostafaei*, L. Naderloo, H. Javadikia Pages 365-378

    The aim of this study was to determine the authenticity of honey by processing microscopic images and obtaining an algorithm for classifying various honey frauds. In this study, sucrose, fructose, and fructose-glucose solution at a ratio of 0.9 were used to make honey adulteration. The level of adulterated honey was based on the weight percentages of 2.5, 5, 7.5, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 and 100 by stirring. Different samples were imaged under a microscope. Each image was processed in 33 monochrome color spaces and 15 parameters were extracted from it. The three main and effective parameters of various color spaces were selected using sensitivity analysis for modeling honey fraud by adaptive Fuzzy Neural Inference System (ANFIS), Artificial Neural Network (ANN), and response surface methodology. Various criteria were used to evaluate the performance of the models such as coefficient of determination, mean square error, sum of squared estimate of errors, and mean absolute errors. The results showed that the determination coefficient and the mean square error of the artificial neural network model was 0.974 and 0.0024, respectively. Finally, using the desirability function, the artificial neural network model was selected as the best model due to less prediction error values and desirability of 0.948.

    Keywords: Adaptive fuzzy neural inference system, Artificial neural network, Desirability function, Response surface methodology
  • M. Azizi, J. Khajehali* Pages 379-391

    The tomato leafminer (Tuta absoluta Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) is one of the most important pests of tomato worldwide. In this study, resistance of different populations of the tomato leaf miner from Isfahan Province was evaluated against abamectin. The median Lethal Concentrations (LC50) of different populations were estimated by bioassays using a leaf-dip method. The LC50 value of abamectin in the reference population of Isfahan University of Technology (IUT) was estimated as 5.67 mg ai L-1, while the population of Shahre-e-Abrisham 1 showed the highest (25-fold) resistance, with an LC50 value of 143.18 mg ai L-1. Pre-treatment of different populations with diethyl maleate (DEM) synergist, an inhibitor of glutathione-S-transferases (GSTs), increased significantly abamectin toxicity. GST activity was also found significantly different between resistant and reference populations. Triphenyl phosphate (TPP), an inhibitor of esterases (ESTs), reduced the LC50 value of abamctin in the populations as much as 1.73- to 3.73-fold. The activity of ESTs in these populations was also significantly different. Furthermore, inhibition of cytochrome P450 monooxygenases (CYP450s) by piperonyl butoxide (PBO) increased abamectin toxicity between 1.3- to 2.9-fold in tested populations. The highest ratios of synergism for DEM (5.86), TPP (3.73-fold), and PBO (2.91-fold) were observed in Shahre-e-Abrisham 1. It seems that GSTs and ESTs play a more important role in the resistance development against abamectin in the studied populations. High levels of resistance to abamectin in the collected populations from Isfahan Province shows the importance of insecticide resistance management based on the early detection of resistance and alternative use of insecticides.

    Keywords: Enzyme activity, Insecticide resistance management, Insecticide resistance mechanisms, Synergist
  • A. Eski, Z. Bayramoglu, E. Sonmez, S. Biryol, I. Demir* Pages 393-405

    Colorado potato beetle, Leptinotarsa decemlineata (Coleoptera: Chrysomelidae) damages potato, tomato, and eggplant, and is one of the most serious agricultural pests all over the world. Due to its resistance against chemical insecticides and some biopesticides, new biocontrol agents compatible with different ecological conditions are needed urgently for the integrated pest management programs of this pest. For this purpose, we studied the insecticidal effects of thirteen indigenous microbial isolates including entomopathogenic bacteria, fungi, and nematodes from our culture collection against L. decemlineata with screening and dose-response tests under laboratory conditions. Bacillus thuringiensis strain Xd3 caused 83% and 73% mortality against larvae and adults of the pest at 109 CFU mL-1 concentration within 10 days, respectively. While fungal isolate Metarhizium anisopliae Gg-12 yielded 98% mortality with 107 conidia mL-1 concentration on larvae at 15 days, mortality provided by Gg-12 on adults reached 100% at the same concentration and period. Steinernema websteri AS1 was determined as the most effective entomopathogenic nematode with 92% mortality within seven days on larvae. Based on probit analysis, the LC50 values of B. thuringiensis Xd3 against larvae and adults were calculated as, respectively, 1.73×106 and 1.69×107 CFU mL-1, and that of M. anisopliae Gg12 were 1.18×104 and 6.2×103 conidia mL-1, and that of S. websteri AS1 was 117 IJs mL-1. Considering these results, the biopesticides developed from these isolates can be used safely and successfully in the pest management control programs of Colorado potato beetle.

    Keywords: Microbial control, Bacillus thuringiensis, Metarhizium anisopliae, Steinernema websteri, Insecticidal activity
  • M. T. Samadi, R. Shokoohi, M. Karami, M. Leili, A. Heshmati, S. Khamutian* Pages 407-418

    This study aimed to investigate the residue levels and dissipation rates of chlorpyrifos, diazinon, and their oxon derivatives in greenhouse-grown tomatoes and to evaluate the acute and chronic Hazard Quotients (HQ) for consumption of these products. The quantification analyses of chlorpyrifos and diazinon and their degradation products were performed using Gas Chromatography Coupled with Mass Spectrometry (GC-MS/MS). The Monte Carlo simulation technique was used to evaluate the variability and uncertainty of the data and to achieve more accurate results in the health risk assessment process. The chronic HQ values of chlorpyrifos and diazinon residues ranged from 0.24 to 0.85 and 0.06 to 1.09 for adults, 0.45 to 1.34 and 0.12 to 1.66 for adolescents, and 0.71 to 1.80 and 0.21 to 3.78 for children, respectively. After five days of storage in room and refrigerator temperatures, the HQ values of diazinon and chlorpyrifos were higher than the acceptable limits. According to the Monte Carlo simulation, the HQ and the estimated daily intake (EDI) values were more affected by the consumption rate followed by pesticide concentration and body weight. Therefore, due to the high frequency of tomato consumption, it is necessary to reduce the concentration of pesticides in this product in order to reduce human health risk.

    Keywords: Chlorpyrifos oxon, Chronic hazard quotient, Monte Carlo analysis, Organophosphorus pesticides
  • Z. Saeidi*, A. Bagheri, A. Khalili Moghadam Pages 419-428

    Seasonal flight of the adults, larval activity, and damage caused by Leopard moth, Zeuzera pyrina L., was studied in the walnut orchards in Chaharmahal va Bakhtiari province, Iran. Pheromone baited traps were set up in the studied orchards from May 10 (before the emergence of adult males) to July 15 (the end of the adults’ flight) to monitor the flight dynamics. Observation on development of different stages of the pest was done weekly throughout the growing season. The infestation ratio of twigs and number of active galleries per tree were recorded at studied locations. According to the results, the pest completed its life cycle within a year and overwintered as 4th and 5th instar larvae inside the galleries in trunk and main branches of walnut trees. The flight season of Z. pyrina started in the second decade of May, the peak occurred in the first decade of June, and the flight ended by the second decade of July. Eggs were laid individually next to the buds on the twigs and 1st instar larvae tunneled directly into inner wood. The maximum damage in shoots and twigs was observed at the third decade of August and, thereafter, larvae gradually moved to the main branches and trunk. Results showed that the biology and seasonal flight pattern of Z. pyrina in this province are different from other infested areas and that may be because of the climate condition. The knowledge of the observed differences may be useful to develop a successful integrated management strategy against Z. pyrina.

    Keywords: Life cycle, Seasonal flight dynamic, Geographical difference, Woodborer insect
  • M. Ebadi, F. Soltani*, Y. Mostofi, M. Alabboud Pages 429-440

    In this study, genetic diversity among watermelon accessions was studied by analyzing morphological and physiological traits using Random Amplified Polymorphic DNA (RAPD). Thirty-seven morphological and physiological traits showed significant variation among the accessions. Some watermelon accessions showed typical attributes of seed characters and fruit flesh and skin color. Principle component analysis allocated the high variance percentage for fruit and seed characters. Cluster analysis of morphological and physiological characters separated Citrullus colocynthis in one independent cluster clearly. The 18 RAPD markers represented 126 polymorphic bands of 154 total bands. Cluster analysis using RAPD markers at similarity 0.54 also clarified colocynth genotypes in one separated group. Three main clusters distinguished for other accessions that were classified mainly by fruit shape and flesh color, then, by fruit skin color. The most similarity (1) was observed among three accessions in the same cluster, contrary to the different collecting areas, which may indicate that accessions were distributed in different areas from the same genetic sources. The Genetic Similarity coefficients (GS) among evaluated accessions ranged from 0.45 to 1.00, indicating that they had relatively high genetic diversity. Altogether, the high variation, especially for phenotypic traits, of watermelon accessions in Iran could be considered as a good resource for selection and breeding program.

    Keywords: Genetic similarity, Principle component analysis, Random amplified polymorphic DNA
  • L. Rezazad Bari, A. Ghanbari*, R. Darvishzadeh, M. Torabi Giglou, H. Doulati Baneh Pages 441-456

    Soil salinity is one of the most important environmental constraints that reduce plant growth and productivity. This study aimed to investigate the effects of various NaCl concentrations on the physiological properties of grape cultivars. NaCl was added at three levels (0, 25, and 50 mM) to Murashige and Skoog medium under in vitro conditions to assess various effects on 21 grape cultivars. Effects of salinity stress were investigated on ascorbate peroxidase, catalase, and superoxide dismutase activities, as well as malondialdehyde, protein, proline, chlorophyll A and B contents, of all samples. The results showed that with an increase in salinity, the amount of antioxidant enzymes, proline content, and protein increased in cv. Rasha, suggesting that it was more tolerant than the other cultivars. Malondialdehyde and Electrolyte leakage accumulation also increased in all cultivars, but this increase was higher in salinity-sensitive cultivars, such as hybrids and wild cultivars than resistant cultivars. During salinity stress, chlorophyll content decreased, and the lowest decrease in chlorophyll content was recorded in cv. Rasha, compared to other cultivars. This research demonstrated that the resistance of cv. Rasha, H6 and H4 to salinity stress was due to its ability to adjust proline, protein content, and antioxidant enzymes.

    Keywords: Salinity stress, Vitis vinifera, Proline, Grape cv. Rasha
  • B. Gulcu* Pages 457-464

    Xenorhabdus spp. bacteria are known to produce antifungal compounds that are highly efficacious against important plant pathogens such as Botrytis cinera. Generally, centrifuged and filtered supernatant or growth cultures are used to test effects of secondary metabolites of Xenorhabdus bacteria against different phytopathogens. We hypothesized that turning the bacterial supernatant into powder will increase the antifungal effects of the bioactive metabolite. Therefore, as a first step, we investigated and compared the effects of powder and liquid forms of antifungal metabolites of X. szentirmaii against B. cinerea. The powdered form of the supernatant was obtained using spray drying technology. The different doses of the powdered supernatant and their liquid equivalents were compared via in vitro assays. Our data indicated that the antifungal activity of the liquid Xenorhabdus supernatant was stronger than the powdered form in in vitro assays. We posit that during the pulverization process, some of the antifungal compounds in cell-free supernatants were either degraded or evaporated as the supernatants were subjected to high processing temperatures and pressure of the spray drying process. It is also possible that the powdered form of the supernatant did not dissolve well in PDA, so, the antifungal compound had limited contact with the tested fungal pathogen. Future studies should extract and purify the bioactive compound/s present in the supernatants of these bacteria and test their efficacy in ppm doses as powdered forms of these compounds have longer shelf-life and can be easily formulated compared to liquid supernatants.

    Keywords: Antifungal activity, Secondary metabolites
  • U. Ahmad, S. S. Alam, M. Ahmad, R. Asad Ali Khan*, S. Anwar Pages 465-476

    To reduce pesticide resistance in plant pathogens, alternate approaches are needed to be explored. In this study, dried powder of Withania coagulans was evaluated for the management of Alternaria solani causing early blight disease in tomato both in vitro and in planta. Different dried powder doses (5, 10, and 15% w/v) of different parts (succulent shoot, stem and leaves) of W. coagulans were tested against in vitro growth of Alternaria solani through food poisoned technique. Also, different dried powder doses (15 and 30 g kg-1 soil) of different parts (succulent shoot, stem and leaves) of W. coagulans were applied to soil at different application times [5, 10, and 15 Days Before Transplantation (DBT)] and were evaluated for the control of early blight in tomato plants under screen house conditions. Results from in vitro studies showed that the highest dose 15% (w/v) and succulent shoot plant part showed a maximum antifungal activity. Results from screen house experiment showed that the highest dose of 30 g kg-1 soil and longest application time of 15 DBT of succulent shoot dried powder suppressed the disease severity effectively in tomato plants (artificially inoculated with Alternaria solani) resulted in significantly higher root length, shoot length, and fresh biomass. Results of this study suggested that succulent shoot dried powder at 30 g kg-1 of soil applied at 15 DBT can be used for the management of tomato early blight disease under screen house conditions.

    Keywords: Early blight, Lycopersicon esculentum Mill, Plant powder
  • M. Gerami Nooghabi, M. Mehrvar*, M. Zakiaghl Pages 477-490

    Squash Mosaic Virus (SqMV) is a Comovirus that infects many cucurbit crops worldwide. In this study, the first two complete genome sequences of SqMV (BSQ and TSQ) from Iran were determined. The RNA genomes of isolates BSQ and TSQ were, respectively, 5,754 and 5,755 (RNA1) and 3290 and 3271 (RNA2) nucleotides (nt) in length, excluding the 3'-terminal poly (A) tail. RNA1 of both isolates encodes a single polyprotein of 1858 amino acids (aa). The identity between the two Iranian isolates (BSQ and TSQ) was 94.24% nt and 94.82% aa for RNA1 and 88.80% nt and 89.50% aa for RNA2. In comparison to other SqMV isolates, BSQ and TSQ shared the highest nucleotide sequence identities of 95.12 % to 93.56 % (RNA1), and 87.59 % to 87.19 % (RNA2), respectively, with the Spanish isolate (RZ-SqMV). Phylogenetic analysis based on complete genome sequences reveals that SqMV isolates cluster into three distinct groups. BSQ was clustered alongside a Spanish isolate in one group and TSQ was separately clustered with a Chinese and US isolates in another group. Recombination analysis revealed that BSQ (RNA1, 2) and TSQ (RNA2) were putative recombinants. BSQ had 6 recombination sites within 5'-UTR, helicase, protease, RdRP (in RNA1), SCP and 3'-UTR (in RNA2) regions, whereas TSQ had 4 recombination sites within 5'-UTR, MP (two breaking points) and LCP region.

    Keywords: Comovirus, Cucurbits, Phylogenetic analysis, Recombination, SqMV