فهرست مطالب

مطالعات مدیریت شهری - پیاپی 48 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 48 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی ابراهیمی بوزانی*، رضا محتاری ملک آبادی، ناصر کریمی میرآبادی صفحات 1-12
    مقدمه و هدف پژوهش

    مهم ترین مسیله در روند تهیه و اجرای طرح های توسعه شهری موضوع تحقق پذیری آن ها است و چنانچه این طرح ها به نحوی که مقرر شده تحقق یابند، منافع و امکانات عمومی تامین و بسیاری از مشکلات شهری برطرف می شود؛ به این جهت در این مقاله طرح جامع شهر عسکران از توابع استان اصفهان با سطح شهرهای کوچک مقیاس مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی- تحلیلی است و داده های آن مبتنی بر منابع اسنادی و مشاهده میدانی است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که متوسط درصد تحقق پذیری جمعیت پیشنهادی طرح جامع شهر عسگران، برابر با 84/60 درصد است که این رقم می تواند به عنوان متوسط تحقق پذیری کاربری ها نیز انتخاب شود. بر این اساس تحقق پذیری کاربری های اداری و انتظامی، مسکونی، آموزشی، میراث تاریخی و تاسیسات شهری از حد متوسط بالاتر، و تحقق پذیری سایر کاربری ها پایین تر از حد متوسط بوده است. در بین این کاربری ها، دو کاربری تجاری-خدماتی و پارک و فضای سبز تحقق پذیری کمتر از ده درصد داشته اند و کاربری تفریحی-گردشگری، فضای سبز حفاظتی و درمانی تحقق پذیری صفر درصد و حتی منفی داشته اند. بدین ترتیب می توان گفت که تحقق پذیری کاربری اراضی پیشنهادی طرح جامع عسگران بسیار پایین بوده است. 

    نتیجه گیری

    طرح جامع شهر عسگران به مانند همه طرح های جامعی که با الگوی سنتی تهیه می شوند از تحقق پذیری اندکی برخوردار بوده و با اکثر ضعف ها و تنگناهای این الگو شامل جدایی روند تهیه طرح از مرحله اجرا، قطعی نگری در برنامه ریزی و مکانیابی کاربری ها و به دنبال آن انعطاف پذیری اندک و عدم تطبیق با شرایط متغیر مکانی_زمانی، بی توجهی به امکانات مالی و اجرایی شهرداری، کلیشه ای بودن تهیه طرح، بی توجهی به منافع و نیاز ذینفعان، عدم توجه به عوامل کلان اقتصادی و سیاسی و اجتماعی، بی توجهی به مالکیت زمین و... مواجه است.

    کلیدواژگان: تحقق پذیری، کاربری اراضی، طرح جامع، شهر کوچک، شهر عسگران
  • حمیدرضا صارمی، نیما فرهادی منش*، سید مهدی خاتمی صفحات 13-27
    مقدمه و هدف پژوهش

    حکمروایی رویکردی نوین است که از سال 1970 جایگزین مدیریت سنتی شده و پژوهش های متعددی را در نقاط مختلف جهان را به خود جذب نموده است. تاکنون گونه های مختلفی از این رویکرد در ادبیات حکمروایی در جهان ارایه شده است که یکی از این گونه ها، حکمروایی چندسطحی است. در ایران نیز در سال 1396 از این نظریه به منظور ارایه الگویی برای حکمروایی منطقه کلان شهری مشهد استفاده شده است. هدف مقاله حاضر استفاده از این نظریه حکمروایی چند سطحی به منظور سنجش ساختار مدیریت شهری و منطقه ای در است.

    روش پژوهش

     روش پژوهش برای دستیابی به هدف پژوهش حاضر، روش کیفی است. در راستای دستیابی به اهداف مقاله ابتدا شاخص های نظریه حکمروایی شهری بر اساس روش بازنگری پژوهش استخراج شده، سپس به شناخت ساختار مدیریت شهری و منطقه ای ایران بر اساس روش مرور سیستماتیک پرداخته شده و در پایان بر اساس شاخص های استخراج شده حکمروایی چندسطحی، وضعیت حکمروایی ایران مورد سنجش قرار گرفته است.

    یافته های پژوهش

    از میان شش شاخص های مورد بررسی، مدیریت شهری و منطقه ای ایران در سه شاخص (فضای شبکه ای، فضای چندمرکزی قدرت، و محو بودن مرزها) وضعیت نامطلوب، در دو شاخص (فضای مشارکتی و کثرت گرایی) وضعیت تا حدی مطلوب، و در یک شاخص (فضای چند بازیگری) وضعیت مطلوبی دارد.

    نتایج پژوهش

     نتایج حاصل از بررسی شاخص های شش گانه پژوهش، بیانگر وضعیت نامطلوب حکمروایی در ایران از دیدگاه حکمروایی چندسطحی است.

    کلیدواژگان: حکمروایی، مدیریت شهری و منطقه ای، حکمروایی چندسطحی، ایران
  • جعفر امیرآبادی، طاهره حسومی* صفحات 29-39
    مقدمه و هدف پژوهش

     مفهوم حقوق شهروندی عمدتا یکی از ضروریات جامعه بشریت است و تمام حکومت ها سعی در رعایت آن دارند. یکی از مهم ترین مواردی که یک کشور را از نظر شهروندان، مطلوب معرفی می نماید عبارت است از خدمات فرهنگی. در این راستا ارایه خدمات فرهنگی، یکی از روش های افزایش آگاهی شهروندان از حقوق شهروندی خویش می باشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه ارایه خدمات فرهنگی شهرداری منطقه 8 تهران بر ارتقاء سطح آگاهی شهروندان از حقوق شهروندی صورت گرفت.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف به صورت کاربردی و از نظر جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی و پیمایشی است. جامعه آماری متشکل از کلیه شهروندان و کارکنان شهرداری منطقه 8 تهران فعال در بخش خدمات فرهنگی می باشد. در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده گردید. معیار انتخاب افراد عبارت است از مراجعان شهرداری برای دریافت خدمات فرهنگی و تماس با افرادی که از خدمات فرهنگی شهرداری در طی 2 سال اخیر استفاده کرده اند؛ لذا حجم نمونه براساس جدول مورگان و کرجسی تعداد 388 در نظر گرفته شد. جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از 2 پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته استفاده شد. همچنین برای تعیین اعتبار سوالات از نظر متخصصان و خبرگان و به جهت اطمینان از روایی پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. روایی پرسشنامه آگاهی از حقوق شهروندی پیش تر در پژوهش نیازی و همکاران (1398) مورد تایید و روایی پرسشنامه محقق ساخته نیز جهت استفاده از خدمات فرهنگی شهرداری منطقه 8 تهران به تایید استاد راهنما و مشاوره رسید. در این پژوهش از 2 روش آزمون های آماری توصیفی و استنباطی به وسیله نرم افزار SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

     برای ارزیابی وضعیت کلی متغیرهای پژوهش از نظر جامعه آماری، از آزمون تک نمونه ای t با محاسبه میانگین فرضی استفاده شد که نشان داد با اطمینان 99 درصد و سطح خطای کوچکتر از 001/0، تفاوت آمار معنا داری (000/0) وجود دارد. همچنین میانگین جامعه آماری از میانگین مفروض (3) با اختلاف بالاتر می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان دادند که وضعیت خدمات فرهنگی شهرداری در منطقه 8 تهران در سطح بالاتر از متوسط و وضعیت آگاهی شهروندان از حقوق شهروندی در شهرداری منطقه 8 تهران در سطح متوسط قرار دارد. همچنین ارایه خدمات فرهنگی شهرداری منطقه 8 تهران با ارتقاء سطح آگاهی از حقوق شهروندی رابطه دارد.

    کلیدواژگان: ارتقاء سطح آگاهی، حقوق شهروندی، خدمات فرهنگی، شهرداری
  • نگار مقدسیان نیاکی، شبنم اکبری نامدار*، محمدمنصور فلامکی صفحات 41-53
    مقدمه و هدف پژوهش

     مکان در تقابل با محیط «بیرون» به عنوان یک «درون» به محدوده یا مرز واضحی جهت تعریف خود نیاز دارد که می باید با گشودگی هایی،  دنیای درون را به عالم بیرون مرتبط سازد و ناحیه ای انتقالی پدید آورد که بیانگر درجه تداوم در فضای وجودی باشد. این پژوهش سعی دارد به بررسی مولفه های تاثیرگذار بر درهم تنیدگی فضای نیمه باز معماری در کالبد مسکونی بپردازد.

    روش پژوهش

      در بخش اول با بررسی پییشینه و ادبیات موضوعی در رابطه با درهم تنیدگی مکان در فضای نیمه باز معماری و مولفه هایی که موجب خوانش بیشتر این کالبد معنایی می شود،  مورد ارزیابی و بررسی قرارگرفته است. در بخش دوم از روش پیمایشی و مطالعات میدانی؛ برای اثبات فرضیات پژوهش استفاده شده است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع راهبردی ترکیبی و جامعه آماری متخصصین معماری با حجم نمونه   215نفر که به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب شده اند. آزمون های به کار گرفته شده در این پژوهش:  کروسکال،  آزمون پارامتریک یومن ویتنی و همبستگی در محیط نرم افزاری «SPSS21» است.

    یافته ها

     مولفه عامل معنایی و مولفه عامل کالبدی،  با تاکید بر نقش فضای نیمه باز به عنوان واسطی بر درهم تنیدگی مکان درون و بیرون در فضای مسکونی،  می توان برگستره پیوستگی و تداوم فضای معماری تاثیرگذار باشد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان می دهد که مولفه های ادراک حسی و مولفه های ادراک فضایی در خوانش معنایی درهم تنیدگی فضای نیمه باز معماری در کالبد فضای مسکونی موثر می باشند.

    کلیدواژگان: فضای نیمه باز، درهم تنیدگی مکان، تاویل، ادراک حسی، ادراک فضائی
  • حامد خرقانی، حسین اعتمادفرد*، احمد سالم رفیش صفحات 55-67
    مقدمه و هدف پژوهش

    ایجاد خدمات شهری، نیازمند استقرار صحیح این خدمات در سطح شهر است. یکی از مراکز خدماتی که نقش به سزایی را در ایمنی شهر دارا است، ایستگاه های آتش نشانی هستند. دسترسی سریع و به موقع از این ایستگاه ها به محل وقوع حادثه نیازمند توزیع بهینه ایستگاه های آتش نشانی در سطح شهر است. هدف این پژوهش بررسی تخصیص مکان مناسب برای احداث یک ایستگاه آتش نشانی در سطح شهر مشهد به کمک روش های هیبریدی است.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نوع هدف کاربردی بوده و از نظر ماهیت توصیفی تحلیلی است. لایه های اطلاعاتی معیارهای فاصله از ایستگاه های آتش نشانی موجود، مراکز درمانی، راه ها، مراکز اداری و مراکز آموزشی در محیط سیستم اطلاعات مکانی آماده شده و با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزن دهی شده اند. سپس، نقشه همپوشانی این معیارها به پنج کلاس طبقه بندی شده و 20 نقطه اولیه در کلاس های بسیار مناسب و مناسب برای احداث ایستگاه آتش نشانی انتخاب شدند. پس از آن با استفاده از الگوریتم های ژنتیک (GA) و ازدحام ذرات (PSO) و به کمک معیارهای فاصله از مراکز ورزشی، مراکز مذهبی، پمپ بنزین ها و گازها، مراکز فرهنگی و تاریخی و تجاری این 20 نقطه انتخاب شده با یکدیگر موردقیاس قرارگرفته و نقطه بهینه برای احداث ایستگاه آتش نشانی پیشنهاد شده است.

    یافته ها

     GA و PSO نقطه یکسانی را با میزان تابع برازش 98/4 به عنوان بهترین مکان جهت احداث ایستگاه آتش نشانی در شهر مشهد پیشنهاد داده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج عملکردی دو الگوریتم فرا ابتکاری نشان می دهد که با توجه به پارامترهای تعریف شده برای هر یک از الگوریتم ها، PSO در زمان کمتری نسبت به GA به جواب بهینه برسد.

    کلیدواژگان: GIS، AHP، الگوریتم ژنتیک، PSO، مدیریت شهری
  • رستم قره داغی، آرزو آقامحمدی، سید یوسف حاجی اصغری صفحات 69-84

    زمینه و هدف پژوهش:

     با رشد سریع شهرنشینی و گسترش شهرها، توجه به سنجش وضعیت موجود شهرها اهمیت زیادی دارد. از سوی دیگر، با توجه به تغییر دیدگاه‌ها از استاندارد گرایی صرف به دیدگاه‌های کیفی و مطرح شدن نظریه‌های جدید مانند توسعه پایدار به جای دیدگاه‌های کلان اقتصادی و کالبدی، موضوعات کیفییت زندگی همچون سرزندگی و نشاط بسیار توجه می‌شوند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی پیشایندهای موثر در دستیابی به شهرشاد: مورد مطالعه استان آذربایجان شرقی انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی است. در مرحله اول جهت بررسی مولفه ها و شاخص ها به بررسی مبانی نظری پژوهش پرداخته شد و از تکنیک دلفی برای شناسایی عوامل موثر با استفاده از نظر خبرگان بهره گرفته شد. سپس وزن نسبی هر یک از عوامل (معیارها و شاخص های درخت تحلیل سلسله مراتبی) با استفاده از روش AHP تعیین و در نهایت اولویت بندی شد.

    یافته‌ها:

     برمبنای پژوهش حاضر، 5 عامل اقتصادی، اجتماعی، شهری، رفتاری و مدیریتی و همچنین 16 شاخص شناسایی شده است. از بین شاخص های مورد مطالعه، شاخص درآمد بالاترین و مهم ترین شاخص است در درجه دوم قوانین است اهمیت دارد. همچنین خدمات در درجه سوم است.

    نتیجه گیری

     با توجه به اینکه شادابی شهرها، یکی از دلایل اصلی سیستم های مدیریت شهری محسوب می شود. از اینرو مولفه های شناسایی شده برای برنامه ریزی دقیق تر جهت رفع موانع در دستیابی شهر شاد در اجرا می‌تواند مورد توجه قرار گیرد نتایح این پژوهش، یافته های پژوهش های پیشین در این زمینه را تایید می‌کند.

    کلیدواژگان: شناسایی، رتبه بندی، عوامل موثر، شهر شاد، استان آذربایجان شرقی
|
  • Mehdi Ebrahimi Boozani *, Reza Mokhtary, Naser Karimi Pages 1-12
    Introduction and purpose of the research

    The most important issue in the process of preparing and implementing urban development plans is the issue of their feasibility, and if these plans are implemented in the prescribed manner, public benefits and facilities will be provided and many urban problems will be resolved.. However, there are very few studies that show the feasibility of these projects in small towns.For this reason, in this article, the master plan of Askran city of Isfahan province with the level of small-scale cities has been studied.

    Research method

    The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature and its data is based on documentary sources and field observation.

    Findings

    The results show that the average percentage of feasibility of the proposed population of the comprehensive plan of Asgaran city is equal to 60.84%, which can be selected as the average feasibility of land uses. Accordingly, the feasibility of administrative and disciplinary uses, residential, educational, historical heritage and urban facilities above average, and the feasibility of other land uses have been below average.Among these uses, two commercial-service uses and park and green space had less than ten percent feasibility and recreational-tourism use, protective and therapeutic green space had zero and even negative feasibility. Thus, it can be said that the feasibility of land use proposed by the Asgaran Master Plan has been very low.

    Conclusions

    Asgaran city master plan, like all comprehensive plans prepared with a traditional model, has little feasibility and with most of the weaknesses and bottlenecks of this model, including the separation of the design process from the implementation stage, definite planning and user location Followed by little flexibility and non-adaptation to changing spatio-temporal conditions, disregard for the financial and administrative resources of the municipality, stereotyping of the plan, disregard for the interests and needs of stakeholders, disregard for macroeconomic and political factors And social, ignorance of land ownership, and so on.

    Keywords: Feasibility, land use, comprehensive plan, Small City, Asgaran city
  • Hamid Reza Saremi, Nima Farhadimanesh *, Seyed Mehdi Khatami Pages 13-27
    Introduction and Research Goals

     Governance is a new approach introduced in 1970 replacing the traditional management models and since then, has attracted lots of researches in different parts of the world. So far, various types of this approach have been presented in the world, one of which being multi-level governance. In Iran, this theory was used to provide a model for governance in the metropolitan area of Mashhad in 2017. In the present article, an attempt has been made to use this theory _multi-level governance_ to assess governance in Iran.

    Methodology

    In order to achieve this goal, a qualitative method was used. First, the indicators of multi-level governance were extracted using a research review method, then the structure of urban and regional management of Iran was identified using a systematic review method, and finally based on the extracted indicators of multi-level governance, Iran’s governance structure was assessed.

    Results

    Among the six indicators studied, urban and regional management of Iran shows unfavorable condition in three indicators (network space, poly-centric space of power, and faded borders), to some extent favorable condition in two indicators (participatory space and pluralistic space), and a favorable condition in one indicator (multi-actor space).

    Conclusion

    The study of the six indicators shows unfavorable condition of governance in Iran from the perspective of multilevel governance.

    Keywords: Governance, Urban, Regional Management, Multi-Level Governance, Iran
  • Jafar Amirabadi, Tahereh Hasoumi * Pages 29-39

    The concept of civil rights is necessity of human society and all governments strive to comply with it. One of the most important things that make a country desirable to its citizens is cultural services. In this regard, providing cultural services is one of the ways to increase citizens' awareness of their citizenship rights. The aim of the present study was to identify the relationship between the provision of cultural services of Tehran District 8 Municipality on raising the level of citizens' awareness of citizenship rights, which in terms of purpose is applied and in terms of information collection is field and survey. The statistical population consists of all citizens and employees of the municipality of District 8 of Tehran active in the cultural services sector. In this study, stratified random sampling method was used. Therefore, the sample size was 388 based on Morgan and Krejcie table. Two standard and researcher-made questionnaires were used to collect the required information. Two methods of descriptive and inferential statistical tests are used by SPSS software. To evaluate the overall status of the research variables from a statistically comprehensive point of view, t-sample test with hypothetical mean is used which showed that there is a significant difference (0.000) with 99% confidence and error level less than 0.001. With the difference of the statistical comprehensive mean is higher than the assumed mean (3). Finally, the results showed that the situation of municipal cultural services in District 8 of Tehran is above average and the situation of citizens' awareness of citizenship rights in the municipality of District 8 of Tehran is at an average level. Also, providing cultural services to Tehran Municipality, District 8, is related to raising the level of awareness of citizenship rights.

    Keywords: raising awareness, Citizenship rights, cultural services, Municipality
  • Negar Moghadasian Niaki, Shabnam Akbari Namdar *, MohammadMansour Falamaki Pages 41-53
    Introduction & Objectives

    Place as opposed to the "outside" environment as an "inside" needs a clear boundary or definition to define itself, which must connect the inner world to the outside world with openings and create a transitional area that indicates the degree of continuity in Existential space. This study tries to investigate the components affecting the intertwining of semi-open architectural space in the residential body.

    Method

    In the first part, the research method has been evaluated by examining the literature review in relation to the intertwining of place in semi-open architectural space and the components that lead to further reading of this semantic body. In the second part of the survey method and field studies; Used to prove research hypotheses. Research method in this study is a combined strategic type and the statistical population of architectural experts with a sample size of 215 people who have been selected by random classification sampling. Tests used in this study: Kruskal, Human-Whitney parametric test and correlation in SPSS21 software environment.

    Results

    The semantic factor component and the physical factor component, by emphasizing the role of semi-open space as a mediator on the intertwining of inside and outside place in a residential space, can affect the continuity and continuity of architectural space.

    Conclusion

    The results show that the components of sensory perception and components of spatial perception are effective in semantic reading in the intertwining of semi-open architectural space in the body of residential space.

    Keywords: Semi-open space, The intertwining of place, Interpretation, Sensory perception, Spatial perception
  • Hamed Kharaghani, Hossein Etemadfard *, Ahmad Salem Rafush Pages 55-67
    Introduction & Objective of the research

     One of the service centers that play an important role in the safety of the city is the fire stations. Prompt and timely access from these stations to the scene of the accident requires the optimal distribution of fire stations throughout the city. The study's purpose is to investigate the proper location of fire stations in the city of Mashhad using hybrid methods.

    Research Method

    This research is an applied goal and is descriptive-analytical in type. Layers of information The criteria for distance from existing fire stations, medical centers, roads, administrative centers and training centers in the spatial information system environment are prepared and weighted using the Analytic Hierarchy Process (AHP). Then, the overlap map of these criteria was classified into five classes and the first 20 points in the most suitable classes for the construction of the fire station were selected. Then, using genetic algorithms (GA) and particle swarm (PSO) and using the criteria of distance from sports centers, religious centers, gas stations and gas stations, cultural, historical and commercial centers, these 20 selected points were compared with each other and The optimal point for the construction of a fire station has been proposed.

    Results

    GA and PSO have proposed the same point with a fit function of 4.98 as the best place for the construction of a fire station in Mashhad.

    Conclusion

    The performance results of the two meta-heuristic algorithms show that according to the defined parameters for each of the algorithms, PSO reaches the optimal answer in less time than GA.

    Keywords: GIS, AHP, Genetic algorithm, PSO, Urban Management
  • Rostam gharehdaghi, arezu aghamohamamadi, Seyed Yosef haji Asghari Pages 69-84

    Purpose of the study: 

    The present research aimed to identify and prioritize the effective factors of achieving happy city in East Azerbijan.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in method.

    Society:

     The statistical population of the study includes 20 mayors in East Azerbaijan province.

    Research method

    The Delphi Technique was applied to identify the effective factors through the experts’ view. Finally prioritizing was performed.

    Findings and According:

      to this research, five factors (economic, social, civic, behavioral, and managerial) and 16 indicators were identified. The income indicator is the most important one, and the rules and services are the next respectively. Since the vitality of the cities is considered as one of the main reasons of civil managerial systems, the identified components could be taken into consideration for precise programming to remove the obstacles of achieving a happy city. The results of the study confirm the findings of the previous researches.

    Keywords: Identifying, Prioritizing, Effective Factors, Happy City, East Azerbijan