فهرست مطالب

مهندسی پزشکی زیستی - سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

فصلنامه مهندسی پزشکی زیستی
سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام دهقان پور ده عرب، پیوند قادریان* صفحات 279-287

    بیماری پارکینسون یکی از شایع ترین نوع زوال مغزی است که با اختلالات حرکتی و کاهش مهارت های اجرایی مانند نوشتن همراه است. راهکارهای تشخیصی این بیماری اغلب به کمک روش های تصویربرداری مغزی انجام می شوند که پرهزینه بوده و یا به صورت تهاجمی قابل اجرا می-باشند و هم چنین صحت تشخیصی آن ها به تجربه و مهارت پزشک وابسته است. از این رو، ارایه یک سیستم تشخیصی خودکار، کم هزینه و در عین حال قابل اعتماد، مورد توجه محققان قرار دارد. در این مطالعه از سیگنال دستخط که شامل اجزای شناختی و حرکتی- ادراکی است، به عنوان یک مشخصه غیرتهاجمی، کم هزینه و قابل اعتماد در تشخیص اختلالات شناختی و حرکتی حاصل از بیماری پارکینسون استفاده شده است. بدین منظور از الگوریتم پیگیری تطبیقی با رزولوشن زمانی- فرکانسی بالا جهت تجزیه ی مشخصه های x-y، بهره گرفته شده است. این روش یک نمایش تنک از سیگنال دستخط را فراهم آورده و اطلاعات پایه ای از تغییرات محلی نوشتار را به کمک تعداد ضرایب کم کمی سازی می نماید. روش پیشنهادی بر روی پایگاه داده ای با 31 نمونه ی سالم و 29 نمونه ی پارکینسون، به کمک طبقه بند ماشین بردار پشتیبان، مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده، قدرت تشخیصی بالای روش پیشنهادی با صحت تشخیص %90، حساسیت %91.59 و اختصاصیت %90 را نشان می دهد. همچنین مقایسه تکالیف نوشتاری مختلف، عملکرد برتر نگارش جمله را در تشخیص پارکینسون به اثبات رسانیده است.

    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، دستخط، پیگیری تطبیقی، ماشین بردار پشتیبان
  • مریم دوروشی، ندا بهزادفر* صفحات 289-298

    تشخیص به موقع خستگی به بهبود کیفیت و تاثیر گذاری آموزش نوروفیدبک کمک می کند. تشخیص خستگی با استفاه از سیگنال الکتروآنسفالوگرام شرکت کنندگان در طی آموزش نوروفیدبک در 10 جلسه آموزش در این مقاله بررسی شده است. آموزش نوروفیدبک دارای دو پروتکل مختلف آموزش نوروفیدبک به نام های پروتکل های یک و دو هستند. پروتکل اول ویژگی آموزشی ترکیبی از ویژگی فرکانسی و غیرفرکانسی بوده ولی پروتکل دو تنها شامل ویژگی فرکانسی است. در پروتکل اول زمان رخ دادن خستگی، روند شیب تغییرات توان دومین زیرباند پایین آلفا در کانال OZ کاهشی و آنتروپی جایگشتی در کانال FZ افزایشی است. همچنین روند شیب تغییرات امتیاز نیز کاهشی است. در پروتکل دوم روند شیب تغییرات توان دومین زیرباند پایین آلفا در کانال OZ و امتیاز کاهشی است و به عبارت دیگر عدم تغییر ویژگی در راستای هدف آموزش نوروفیدبک در اثر خستگی است و شرکت کننده نمی تواند امتیازگیری داشته باشد. نتایج براساس روند شیب تغییرات توان دومین زیرباند پایین آلفا و آنتروپی جایگشتی بیان شده است که نشان دهنده رخ دادن خستگی برای یک شرکت کننده در پروتکل اول و برای سه شرکت کننده در پروتکل دوم است.

    کلیدواژگان: آموزش نوروفیدبک، پردازش سیگنال، خستگی، زیرباند فرکانسی، سیگنال الکتروآنسفالوگرام
  • نیما صراف زاده قدیمی، فرزان قالیچی، هانیه نیرومند اسکویی، ناصر فتورائی* صفحات 299-312

    هندسه لت ها در طراحی دریچه های مصنوعی نقش مهمی ایفا می کند. یک دریچه مناسب از لحاظ عملکردی بایستی سطح روزنه هندسی بالایی داشته باشد و حداقل برگشت جریان خون در آن اتفاق افتد. در این مقاله با در نظر گرفتن منحنی شعاعی و منحنی لبه آزاد لت ها به عنوان پارامترهای هندسی، تعدادی دریچه طراحی شده و هندسه لت ها برای یکی از مدل ها براساس یک منحنی شعاعی پیشنهادی پیاده سازی شده است که این منحنی شامل دو خط راست و قوسی واقع شده در بین آن ها می باشد. خواص مکانیکی پلیمر پلی استایرن به لت ها اختصاص داده شده و مدل هایپرالاستیک مونی-ریولین برای توصیف رفتار مکانیکی پلیمر به کار برده شده است. با استفاده از روش المان محدود پارامترهایی مانند بیشینه سطح روزنه هندسی، سطح روزنه هندسی باقی مانده در حالت بسته، تنش فون-میزس و بهم رسی لت ها در حالت کاملا باز و بسته دریچه ها ارزیابی شده است. نتایج به دست آمده برای دریچه ها با هم مقایسه شده و دریچه با منحنی شعاعی پیشنهادی عملکرد بهتری را ارایه کرده است. برای بیشینه سطح روزنه هندسی 1/69 درصد، عرض بهم رسی 6/2 میلی متر و تنش بیشینه فون-میزس 921/0 مگاپاسکال در حالت بسته و 731/0 مگاپاسکال در حالت باز ثبت شده است. اهمیت منحنی شعاعی در طراحی هندسه لت ها و بویژه در بهم رسی کاملا مشهود بوده و هرچه این منحنی به سمت خط راست تمایل پیدا می کند سطح روزنه هندسی افزایش و در مقابل بهم رسی لت ها ضعیف می شود. طرح پیشنهادی منحنی شعاعی، تعادلی بین این دو پارامتر برقرار کرده است.

    کلیدواژگان: دریچه پلیمری، طراحی هندسی، منحنی شعاعی، بهم رسی، سطح روزنه هندسی
  • سارا براتی، ناصر فتورائی*، ملیکه نبئی صفحات 301-310
    دریچه های کاتتری آیورت به عنوان درمان استاندارد برای بیماران دچار تنگی شدید دریچه آیورت که ریسک بالای جراحی دارند تبدیل شده است. با توجه به اینکه در مقایسه با جراحی قلب باز، این روش پیوند دریچه نیمه تهاجمی بوده، عوارض جراحی کمتری به همراه دارد، می تواند به عنوان روش جایگزین مناسبی برای پیوند دریچه تبدیل شود. با این وجود، عوارض پس از پیوند و اشکالات ساختاری این نوع از دریچه ها مانع رسیدن به چنین هدفی شده است. بهینه سازی طراحی استنت این پروتزها گام مهمی در راستای بهبود عملکرد و گسترش کاربرد آن‎ ها است. به دلیل اینکه همه‎ پروتزها قبل از پیوند فشرده شده در کاتتر قرار می‎گیرند، استحکام استنت در این بارگزاری و عدم بروز خستگی ماده اهمیت ویژه ای در عملکرد آن دارد. در این مطالعه، چارچوبی ساده و کم هزینه برای بهینه سازی ساختاری استنت دریچه کاتتری، با پارامترهای طراحی هندسی شامل فرم کلی استنت، اندازه سلول‎ها، تعداد سلول‎ها و الگوهای تکرار شونده و همچنین سطح مقطع استرات مورد استفاده قرار گرفه است. تابع هدف در این بهینه سازی بیشینه کرنشی است که حین فشرده ساختن استنت برای قرارگیری در کاتتر، در آن ایجاد می‎شود. نتایج بهینه سازی با مدل‎های سه بعدی مقایسه شده، دقت مناسب نتایج مدل ساده شده تایید شد. نتایج نشان می‎دهند که ارتفاع سلول های میانی، عرض استرات و تعداد سلول های استنت مهم ترین عوامل بر میزان بیشینه کرنش فشردگی هستند. با استفاده از این چارچوب بهینه سازی می‎توان پارامترهای طراحی انواع مختلف استنت را بهینه کرده هزینه طراحی استنت ها را تا حد بسیاری کاهش داد.
    کلیدواژگان: دریچه کاتتری آئورت، استنت، بهینه سازی، الگوریتم ژنتیک، تحلیل المان محدود، آلیاژ نیکل-تیتانیوم
  • شیما بهرامی زاده سجادی، حمیدرضا کاتوزیان*، علیرضا برادران رفیعی، میگل، آنگل آریزا، گراسیا، فیلیپ بوکلر صفحات 329-339

    قوز قرنیه یا کراتوکونوس (KC) نوعی بیماری غیرالتهابی و پیش رونده قرنیه محسوب می شود. تظاهر بالینی این بیماری بصورت شکل گیری نواحی مخروطی شکل بر سطح قرنیه و مشکلات شدید دید چشم فرد مبتلا بروز پیدا می کند.کارگذاری ایمپلنت های قوسی داخل قرنیه ای (ICRS) یک درمان رو به گسترش برای بازیابی شکل قرنیه به وضعیت نرمال و در نتیجه بهبود حدت بینایی فرد محسوب می شود هر چند در باره اثربخشی آن اختلاف نظر وجود دارد. در این مطالعه، مدل ساده ای از قرنیه مبتلا به کراتوکونوس با قوز در ناحیه مرکزی برای تعیین کمی اثرات مکانیکی و اپتیکی برخی از انواع متداول ICRS تجاری موجود مورد استفاده قرار گرفت. مجموعه ایمپلنت های قوسی متداول برای این نوع قوز طبق روال بالینی متداول در دو گروه کلی قوس تکی و قوس های دوتایی قرار دارند. در تحقیق حاضر مدل های مربوط به وضعیت پس از کارگذاری این ایمپلنت ها به روش المان محدود (FE) مدل سازی و تحلیل شد. در گروه قوس تکی، یک قوس °360، یک قوس °350، یک قوس °320 و در گروه قوس های دوتایی، دو قوس متقارن و متناظر °160،°150،°120 و°90 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کارگذاری قوس های دوتایی متقارن می تواند انتخاب بهتری برای قوز قرنیه با ناحیه پاتولوژیک مرکزی باشد. این مطالعه تاثیر بالقوه کارگذاری ICRS را از منظر بیومکانیکی نشان می دهد و اولین قدم به سمت توسعه یک نوموگرام مبتنی بر شواهد برای انتخاب از بین ترکیبات مختلف ایمپلنت های قوسی در درمان یا جلوگیری از پیشرفت قوز قرنیه است.

    کلیدواژگان: قرنیه کراتوکونیک، روش المان محدود، بیومکانیک چشم، توزیع تنش، توزیع جابه جایی
  • فرزانه منظری، پیوند قادریان* صفحات 341-350
    اختلال وسواس اجباری چهارمین اختلال روانی شایع و دهمین علت ناتوانی در سراسر جهان می باشد. این بیماری می تواند منجر به اختلال در عملکردهای مختلف شناختی مانند: توجه، حافظه، تفکر، پردازش شنیداری کلمات و شناخت بصری شود. مطالعات گذشته نشان دهنده ی تغییر در ارتباط بین فعالیت لوب های مختلف مغز بیماران مبتلا به وسواس اجباری می باشد. از این رو، کمی سازی تقارن و ارتباطات بین نواحی مختلف مغزی توجه زیادی را به خود معطوف نموده است. این مطالعه رویکردی جدید و کارآمد براساس نمایش تحلیلی سیگنال های الکتروانسفالوگرام و ویژگی های آماری ارایه کرده است، تا تفاوت مولفه های ذاتی مربوط به فعالیت های مغزی را بین لوب های مغز کمی سازی نماید. بدین منظور، پوش های فاز و دامنه ی سیگنال های تحلیلی الکتروانسفالوگرام استخراج و تجزیه و تحلیل شده اند. همچنین، روش طبقه بندی کمترین مربعات غیر منفی تنک برای تمایز بین گروه سالم و بیماران مبتلا به اختلال وسواس اجباری استفاده شده است. قابلیت تمایز روش پیشنهادی با داده های الکتروانسفالوگرام 19 فرد سالم و 11 بیمار که تکالیف ساده ی فلانکر را انجام می دهند، مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج به دست آمده، موثر بودن ترکیب اطلاعات دامنه و فاز در تشخیص بیماری وسواس اجباری را با میانگین صحت 78/93 درصد نشان داده است. در مقایسه بین نواحی مختلف نیز ویژگی های مستخرج بین نیمکره های مغزی و آن هایی که از لوب پیشانی و شبکه ی پیشانی-آهیانه استخراج شده اند، کارایی بیشتری در تشخیص بیماری از خود نشان داده اند. همچنین، این مطالعه اهمیت بیشتر استفاده از اطلاعات دامنه در تشخیص اختلال وسواس اجباری را نشان داده است.
    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های مد ذاتی، کم ترین مربعات غیر منفی تنک، ویژگی های آماری، پوش دامنه، طیف فاز، تکلیف فلانکر
  • طاهره طالعی، علی مطیع نصرآبادی* صفحات 361-370
    برای برقراری ارتباط با محیط زندگی که همیشه در حال تغییر است، مغز مدام نیاز به تولید و به -روز رسانی انتظارات مربوط به رویدادهای پیش رو و تخمین آن برای پاسخ های حسی و حرکتی عصبی متناظر با آن را دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباطات در درک زمان در دو حالت -قابل پیش بینی و غیر قابل پیش بینی است. داده های مورد نیاز پژوهش از سیگنال های EEG ثبت شده از پایگاه داده موجود که شامل آزمایشی بر روی29 فرد سالم در دو حالت قابل پیش بینی و غیرقابل پیش بینی و در4تاخیر83، 150، 400، 800 میلی ثانیه برای هر فرد انجام شده، می باشد. به منظور تخمین ارتباط عملکردی از روی سیگنال های مغزی از روش شاخص تاخیر فاز(PLI) استفاده شده است. این روش برای آشکارسازی درک زمان در دو حالت رویدادهای قابل پیش بینی و غیرقابل پیش بینی استفاده شده است. ابتدا به مقایسه 4تاخیر در هر حالت پرداخته شده است که نشان داد، بیشتر تمایز در باندهای گاما، بتا و تتا بوده است. همچنین تفاوت معنادار بین تاخیرها در حالت پیش بینی نسبت به حالت غیرقابل پیش بینی بیشتر بوده است. سپس به بررسی اختلافات بین دو حالت در هر تاخیر پرداخته شده است. نتایج، اختلاف معنادار در همه ی تاخیرها را نشان داده است. باندآلفا درحالت غیر قابل پیش بینی در تاخیر400میلی ثانیه تعداد ارتباطات بین نواحی پس سری و گیجگاهی بیشتر و قوی تر شده است و همچنین میانگین ارتباطات غیرقابل پیش بینی از پیش بینی بیشتربوده است. بانددلتا در تاخیرهای150، 400و800میلی ثانیه ارتباط بین نواحی مرکزی و -پیشانی وجود داشته است درحالیکه در تاخیر83میلی ثانیه ارتباط قوی بین نواحی مرکزی و -جلوپیشانی بوده است. نیمکره راست جلوپیشانی در درک زمان مهم است. در طولانی ترین تاخیر(800 میلی ثانیه) ارتباطات باندهای دلتا، تتا و بتا در هر دو حالت نسبت به بقیه تاخیرها کاهش یافت.
    کلیدواژگان: ارتباط عملکردی، درک زمان، سیگنال الکتروانسفالوگرام، شاخص تاخیر فاز(PLI)
|
  • Peyvand Ghaderyan *, Elham Dehghanpur Pages 279-287

    Parkinson's disease (PD) is one of the most common types of dementia associated with motor impairments and affected performance of motor skills such as writing. Brain imaging techniques are the common methods used to diagnose PD, which are expensive or invasive, and their accuracy depends on the experience and the skill of the physician. Therefore, the development of an automated, low cost, and reliable diagnostic system is desirable for researchers. In this study, a handwriting signal including cognitive and motor-perceptual components has been used as a non-invasive, cost effective and reliable characteristic in identifying PD-related cognitive and motor dysfunctions. For this purpose, the matching pursuit algorithm with high time-frequency resolution has been employed to decompose X-Y coordinates. It provides a sparse representation of the handwriting signals and quantifies the basic information about the local changes in the handwriting signals. The proposed method is evaluated on a database with 31 healthy samples and 29 Parkinson's samples using the support vector machine classifier and obtained results yields an average accuracy rate of 90%, sensitivity rate of 91.59% and specificity rate of 90%. Comparing different writing tasks has also demonstrated superior performance of writing an entire sentence for PD detection.

    Keywords: Parkinson', s Disease, Handwriting, Matching Pursuit, Support Vector Machine
  • Maryam Dorvashi, Neda Behzadfar * Pages 289-298

    Early detection of fatigue helps to improve the quality and effectiveness of neurofeedback training. Diagnosis of fatigue using the EEG signal of participants during neurofeedback training in 10 training sessions is reviewed in this paper. Neurofeedback training has two different neurofeedback training protocols called protocols one and two. The first protocol is a training feature, a combination of frequency and non-frequency features, but the second protocol only includes frequency features. In the first fatigue time protocol, the slope trend of the power changes of the second low alpha sub-band in the OZ channel is decreasing and the permutation entropy in the FZ channel is increasing. The slope of the score changes is also decreasing. In the second protocol, the slope trend of power changes is the second low alpha sub-band in the OZ channel and decreases the score, in other words, the lack of feature change in line with the goal of neurofeedback training is due to fatigue and the participant cannot score. The results are based on the power slope trend of the second lower alpha sub-band and permutation entropy, which indicates that fatigue occurs for one participant in the first protocol and for three participants in the second protocol.

    Keywords: Electroencephalogram, fatigue, Neurofeedback training, Power of lower, Signal processing
  • Nima Sarrafzadeh Ghadimi, Farzan Ghalichi, Hanieh Niroomand-Oscuii, Nasser Fatouraee * Pages 299-312

    Geometries of leaflets play an important role in designing prosthetic valves (PVs). A valve must have a high geometric orifice area (GOA) and low regurgitation to function properly. In this paper, some polymeric tri-leaflet valves were designed based on radial and free edge curves of previous designs and together with them a new radial curve, which consists of two lines and an arc between them was proposed. Mechanical properties of polystyrene polymer are assigned to leaflets using the Mooney-Rivlin hyperelastic model. The finite element method (FEM) has been utilized to evaluate GOA, regurgitation, von Mises stress, and leaflets' coaptation in a fully closed and opened state. Results were compared, and the valve with the proposed leaflet geometry exhibited better performance among all valves. 69.1% GOA, 2.6 mm coaptation width, 0.921 MPa von Mises stress for closed-form, and 0.731 MPa von Mises stress for opened form were recorded. The significance of the radial curve in designing the geometry of leaflets has been revealed especially on the case of leaflets' coaptation. The more this curve tends to a straight line the higher the geometric orifice area and the weaker the coaptation. The proposed curve establishes an equilibrium between these two parameters.

    Keywords: Polymeric valve, Geometric design, Radial curve, Coaptation, Geometric orifice area
  • Sara Barati, Nasser Fatouraee *, Malikeh Nabaei Pages 301-310
    Transcatheter aortic valves have become the standard procedure for high-risk patients with severe aortic valve stenosis. This minimally invasive procedure can expand to a wider range of patients with a lower risk of surgery. The complications after the implantation and the structural malfunction of these prostheses are the obstacles of this transition. Design optimization of the stents of these prostheses can improve their performance and reduce the post-operative complications associated with them. Since all prostheses are crimped before implantation, the designs should guarantee an acceptable structural performance after expansion, especially self-expandable stents for which the fatigue behavior strongly depends on the strain. This study applies a simple, cost-effective optimization framework to optimize the geometric parameters of these stents regarding the maximum strain during the crimping process. The design parameters include diameter profile, cell size, number of repeating components, and strut cross-section. The simplified models are evaluated and verified by the 3D simulations. The results show that the middle cells' height, number of cells, and strut width have the most prominent effect on the maximum crimping strain of the stent. This framework can be applied to a wide range of stent designs and tremendously reduce the cost of stent design and optimization.
    Keywords: Transcatheter Aortic Valve, stent, Optimization, genetic algorithm, finite element analysis, Ni-Ti Alloys
  • Shima Bahramizadeh -Sajadi, Hamidreza Katoozian *, Alireza Baradaran-Rafii‬‬‬‬‬‬‬, Miguel Angel Ariza-Gracia, Philippe Buchler Pages 329-339

    Keratoconus (KC) is a non-inflammatory and degenerative disease of the cornea. It is manifested by the formation of cone-shaped regions accompanying severe eyesight issues. Implantation of intrastromal corneal ring segments (ICRS)‎ is a popular treatment to improve visual acuity. Controversies exist over restoring functionality of different ICRSs. In this study, numerical models were used to quantify the mechanical and optical effects of different ICRSs on a reference cornea with central cone. Finite element (FE) simulations were used to simulate the implantation of two classes of ICRS sets common in clinical settings: a) single segment arcs of 360º (1 × 360), 350º (1 × 350), 320º (1 × 320), and b) symmetric double-segment arcs of 160º each (2 × 160), 150º each (2 × 150), 120º each (2 × 120), and 90º each (2 × 90). Results showed that implantation of symmetric double-segment arcs caused the symmetric displacement and stress distribution contours on both anterior and posterior corneal surfaces. This study shows the potential impact of a detailed mechanical analysis of ICRS placement and represents a first step toward the development of an evidence-based nomogram for the different implantation techniques and the optimization of the surgical intervention based on patient-specific modeling.

    Keywords: Keratoconic cornea, finite element method, Ocular biomechanics, Stress Distribution, Displacement distribution
  • Farzaneh Manzari, Peyvand Ghaderyan * Pages 341-350
    Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) is the fourth most common mental disorder and the tenth cause of disability worldwide. This disorder can lead to cognitive impariments in attention, memory, thinking, auditory processing of words and visual cognition.Previous studies have demonstrated that OCD is associated with changes in connectivity between different lobes of the brain. Hence, the quantification of symmetry and connectivity between different brain regions has attracted great attention. This study has provided a new efficient approach based on analytic representation of EEG signals and statistical features to quantify the difference of intrinsic components of brain activity between brain lobes. For this purpose, phase spectra and amplitude envelopes of the analytic EEG signals have been extracted and analyzed. Furthermore, Non-Negative Least Square sparse classification method has been used for discriminating between healthy control group and OCD patients. The detection capability of the proposed method has been studied in 19 healthy subjects and 11 patients, performing simple flanker tasks. The obtained results have demonstrated the effectiveness of the combined amplitude and phase information in OCD detection with high average accuracy rate of 93.78 %. In comparison between different regions, the inter-hemispheric features and those extracted from the frontal lobe and frontal-parietal network have shown more efficiency in diagnosing the OCD. This study has also highlighted more importance of amplitude information in the OCD detection.
    Keywords: Empirical Mode Decomposition (EMD), Statistical features, Non-Negative Least Square sparse (NNLS), Amplitude envelope, Phase spectra, Flanker task
  • Tahereh Taleei, Ali Motie Nasrabadi * Pages 361-370
    To interact with such an ever-changing environment in which we live, our brain requires to continuously generate and update expectations about relevant upcoming events and their estimation for the corresponding sensory and motor responses. The goal of this study is to investigate the connectivity in time perception in the two predictable and unpredictable conditions. The data needed for the study from EEG signals recorded from the existing database that included an experiment was conducted on 29 healthy subjects in the two predictable and unpredictable conditions and in 4 delays of 83, 150, 400, 800 ms for each person was done. To estimate the functional connectivity between brain regions, we used the phase lag index method. This method is used to detect time perception in two conditions, predictable and unpredictable events. Initially, by comparing the two conditions in 4 delays was shown that more of the differences were in the gamma, beta, and theta bands. Also, the significant difference between the delays in the predictable condition was greater than the unpredictable condition. Then, the difference between the two conditions in each delay was discussed. The results showed a significant difference in all delays. The alpha band in the unpredictable condition in 400-ms delay, the number of connectivity between occipital and temporal regions was increased and stronger, and also the mean of the unpredictable connectivity was higher than predictable condition. In the delta band for 150, 400 and 800-ms delays, there was connectivity between the central and frontal regions, whereas in 83-ms-delay there was stronger connectivity between the central and prefrontal regions. The right hemisphere of the prefrontal is important in time perception. At the longest delay (800 ms), in three bands, delta, theta, and beta, connectivity decreased in both conditions compared to the other delays.
    Keywords: EEG signals, Time perception, Functional Connectivity, Phase lag index