فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی روانشناختی - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1401)

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • صفدر نبی زاده، رسول کردنوقابی*، ابوالقاسم یعقوبی، خسرو رشید صفحات 1-20
    هدف پژوهش حاضر، آزمون الگوی پیشنهادی رابطه ذهن آگاهی با عملکرد تحصیلی با میانجی گری مولفه های شایستگی اجتماعی-هیجانی بود. روش پژوهش از نظر هدف بنیادی و از لحاظ گردآوری داده ها همبستگی و از نوع تحلیل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهر همدان به تعداد 23,681 نفر (12,556 دختر و 11,125 پسر) در سال تحصیلی 1398-1397 بود که نمونه ای به حجم 380 نفر (155 پسر و 225 دختر) با استفاده از روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس ذهن آگاهی (MAAS)، پرسشنامه شایستگی های اجتماعی-هیجانی (SECQ) و آزمون عملکرد تحصیلی (APT) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و LISREL نسخه 8/8 استفاده شد. نتایج نشان داد الگوی پیشنهادی پژوهش با داده ها برازش مناسبی دارد. در بررسی نتایج مشخص شد اثر مستقیم ذهن آگاهی بر مولفه های شایستگی اجتماعی و هیجانی مثبت و معنادار است. اثر مستقیم مولفه های شایستگی اجتماعی-هیجانی بر عملکرد تحصیلی مثبت و معنادار بود. همچنین نتایج نشان داد مولفه های شایستگی اجتماعی-هیجانی بین ذهن آگاهی و عملکرد تحصیلی نقش واسطه ای معناداری دارند. براساس نتایج می توان گفت ظرفیت ذهن آگاهی نقش موثری در افزایش شایستگی های اجتماعی-هیجانی دارد و بهبود شایستگی های اجتماعی و هیجانی کودکان اثر مثبتی بر عملکرد تحصیلی دارد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شایستگی های اجتماعی-هیجانی، عملکرد تحصیلی
  • نیکو مستفیضی، الهه حجازی*، سوگند قاسم زاده صفحات 21-41
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی ادراک کودک از عملکرد والدین خوب در تامین نیازهای بنیادین روان شناختی است. این مطالعه از نوع کاربردی و با روش پژوهش کیفی و استفاده از رویکرد پدیدارشناسی انجام شده است. براساس نمونه گیری هدفمند که در سال 1399-1398 انجام شد، 40 کودک (20 دختر و 20 پسر) 9 تا 12 ساله به منظور انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق، در این پژوهش مشارکت کردند. سوالات مصاحبه براساس نظریه خودتعیین گری (SDT) و، در 9 محور اصلی و در قالب 13 سوال تدوین و اجرا شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از روش کلایزی استفاده شد. تحلیل داده ها به شناسایی 5 مضمون اصلی، 20 مضمون محوری و 144 مفهوم پایه منجر شد. مضامین اصلی به ترتیب، خودمختاری، تجربه شایستگی، پیوند، مشارکت، و نظم دهی بودند. نتایج نشان می دهد ادراک کودکان از والدین خوب، والدینی هستند که بتوانند به پنج نیاز روان شناختی خودمختاری، شایستگی، پیوند، مشارکت و نظمدهی توجه کند و تلاش می کنند در تعامل با کودک این نیازها را برطرف کنند. می توان گفت میان نظریه خودتعیین گری و ادراک کودک از محیط تامین نیازهای بنیادین، ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: ادراک کودک، عملکرد والدین، فرزندپروری، نیازهای بنیادین روان شناختی
  • فاطمه زارع زردینی، زهرا هاشمی*، عباس عبداللهی صفحات 43-63
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی گری نیازهای بنیادین روان شناختی در رابطه عملکرد خانواده با شادکامی بود. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان کارشناسی ساکن خوابگاه دانشگاه الزهرا (س) تهران تشکیل دادند که در سال تحصیلی 1399-1398 مشغول به تحصیل بودند و از میان آن ها 300 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. روش پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی-همبستگی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی و برای تعیین نرمال بودن داده ها از کجی و کشیدگی و روش تحلیل مسیر برای ارزیابی مدل پیشنهادی استفاده شد. ابزارهای جمع آوری داده شامل ابزار سنجش عملکرد خانواده (FAD)، فرم کوتاه پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHQ_SF) و پرسشنامه نیازهای بنیادین روان شناختی (BPNS) بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار Spss 24 و Amos 24 استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد تمامی خرده مقیاس های متغیر عملکرد خانواده همبستگی معناداری با شادکامی دارند. مدل تجربی اصلاح شده دارای شاخص های برازش مطلوب است. عملکرد خانواده (حل مسیله، نقش های خانوادگی، همراهی عاطفی، درگیری عاطفی، عملکرد عمومی خانواده، کنترل رفتاری) نیز اثر مستقیم و غیرمستقیم بر شادکامی دارد. علاوه براین، نیازهای بنیادین روان شناختی (خودمختاری، شایستگی و ارتباط) در رابطه بین عملکرد خانواده و شادکامی نقش میانجی گری سهمی دارد.
    کلیدواژگان: شادکامی، عملکرد خانواده، نیازهای بنیادین روان شناختی
  • سیده عاطفه مهدوی*، غلامعلی افروز، مسعود لواسانی، زهرا نقش صفحات 65-81
    هدف مطالعه حاضر آزمون مدل ساختاری روابط بین طرحواره های ناسازگار اولیه با کمال طلبی نوجوانان تیزهوش: نقش واسطه باورهای فراشناختی و میزان محبوبیت والدین بود. روش مطالعه حاضر نیز همبستگی براساس مدل یابی مطالعات ساختاری و از نظر هدف نیز کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دختران مشغول به تحصیل در مدارس سمپاد شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. در این میان، با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، پس از حذف پرسشنامه های ناقص، 300 نفر به عنوان نمونه نهایی انتخاب شدند و به پرسشنامه های مقیاس محبوبیت والدین (PPS)، باورهای فراشناختی کارترایت هاتون و ولز (MCQ-30)، مقیاس کمال طلبی (MPS) و طرحواره های ناسازگار اولیه (MPSQ) پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل چندسطحی در نرم افزار HLM استفاده شد. یافته های حاصل از آزمون مدل نشان داد اثر مستقیم محبوبیت والدین (22/0) و باورهای فراشناختی (21/0-) بر کمال طلبی مثبت به ترتیب مثبت و منفی، و اثر مستقیم محبوبیت والدین (47/0-) و باورهای فراشناختی (19/0) بر کمال طلبی منفی نیز به ترتیب منفی و مثبت است که در سطح 01/0 معنا دار بودند. طرحواره های ناسازگار اولیه با ضریب 49/0- بر محبوبیت والدین و با ضریب 23/0 بر باورهای فراشناختی در سطح 001/0 اثر معنا داری دارند. آثار غیرمستقیم نیز نشان داد طرحواره های ناسازگار اولیه با ضریب 15/0- به دلیل محبوبیت والدین و باورهای فراشناختی بر کمال طلبی مثبت و با ضریب (27/0) بر کمال طلبی منفی اثر داشتند. نتایج در حالت کلی نشان داد، مدل آزمون شده در مطالعه حاضر با مدل مفهومی اولیه برازش مناسب دارد و می توان از این مدل در کمال طلبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، کمال طلبی، نوجوانان تیزهوش، باورهای فراشناختی، محبوبیت والدین
  • محمد شاکرمی، محمدرضا عابدی*، رضوان السادات جزایری، جواد راستی صفحات 83-103
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر درمان های حضوری و واقعیت مجازی متمرکز بر شفقت، روی کاهش فرسودگی زناشویی بود. مطالعه، کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل مردان متاهل شرکت فولاد مبارکه اصفهان با نشانگان فرسودگی زناشویی در سال 1399 بودند. سی نفر از آن ها انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه درمان حضوری، درمان واقعیت مجازی و کنترل (سه گروه ده نفره) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه فرسودگی زناشویی (CBQ)، درمان های حضوری و واقعیت مجازی متمرکز بر شفقت بود که به صورت انفرادی و در هفت جلسه 45 دقیقه ای ارایه شدند. تحلیل داده ها از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، در نرم افزار SPSS.26 انجام شد. نتایج نشان داد هردو درمان موجب کاهش فرسودگی زناشویی و مولفه های آن می شوند (05/0 > p) و درمان حضوری در مقایسه با درمان واقعیت مجازی در فرسودگی زناشویی، بر مولفه خستگی روانی و خستگی جسمانی تاثیر بیشتری دارد، اما در مولفه خستگی عاطفی، هردو درمان اثربخشی یکسانی دارند؛ ضمن اینکه درمان واقعیت مجازی، بر خستگی جسمانی اثر معناداری ندارد (05/0 < p). همچنین نتایج نشان دهنده ماندگاری هردو درمان در مرحله پیگیری بود. با توجه به تایید کارایی واقعیت مجازی در درمان فرسودگی، می توان از این فناوری در زمینه مسئله فرسودگی زناشویی بهره جست.
    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، فرسودگی زناشویی، واقعیت مجازی
  • روح الله شهابی* صفحات 105-128
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل فرهنگی تبیین کننده تفاوت های میان فرهنگی در کارکردهای شناختی و نگاه به ویژگی های این عوامل در فرهنگ ایرانی بود. این پژوهش از لحاظ هدف بنیادی است و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها به روش کیفی با کاربست تکنیک تحلیل اسنادی انجام شد. از پایگاه های اطلاعاتی سایک نت، پاب مد، الزویر، پایگاه مجلات تخصصی نور، پرتال جامع علوم انسانی و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی برای جست وجوی منابع استفاده شد. پس از جست وجوی کلیدواژه ها، 100 مقاله نخست هریک از این پایگاه ها و درمجموع 600 مقاله که در فاصله زمانی سال های 2020-2000 منتشر شدند، جامعه آماری این مطالعه بود. درمجموع 67 مقاله، معیارهای مشخص شده برای ورود به تحلیل را داشتند. تحلیل اسنادی به روش پیشنهادی اولثاید و اشنایدر (2013) انجام شد. نتایج نشان داد 35 مشخصه فرهنگی می تواند تبیین کننده تفاوت های فرهنگی در عملکرد شناختی باشد. این مشخصه ها در قالب سه دسته کلی شامل ویژگی های زبانی مانند سرعت گفتار و شباهت واجی، ویژگی های مربوط به خانواده و فرزندپروری مانند داربست و الگوهای والدگری، و ارزش ها و هنجارها مانند جهت گیری اجتماعی و خودتعبیری تقسیم بندی شدند. جامعه ایران در هریک از این دسته عوامل، ویژگی های اختصاصی خود را دارد و هریک می تواند به شکل متفاوتی از فرهنگ های دیگر، بر عملکرد شناختی اتباع ایرانی اثر بگذارد. این مطالعه دلالت های بسیاری برای آموزش شناختی و انجام پژوهش های آتی دارد.
    کلیدواژگان: کارکرد شناختی، تفاوت های فرهنگی، فرهنگ، شناخت، تحلیل اسنادی
  • مینا نظامی، منصوره حاج حسینی*، مهدی صدری، مطهره اکبری مقدم کاخکی صفحات 129-145
    هدف از پژوهش کاربردی حاضر شناسایی نقش واسطه ای سرمایه های روان شناختی در ارتباط نیازهای روان شناختی و سواد یادگیری مادام العمر بود. پژوهش حاضر به روش توصیفی و برای شناسایی روابط میان متغیرها در قالب مدل ساختاری، در طرح پژوهش هم بستگی انجام گرفت؛ بنابراین روابط میان متغیرها در قالب الگوی ساختاری آزموده شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان سال دوازدهم مقطع متوسطه شهرستان ابهر (ایران) بود که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول تحصیل بودند. از بین آن ها 435 دانش آموز (384 دختر و 51 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های نیازهای اساسی روان شناختی (BNSG-S)، سرمایه های روان شناختی (PCQ) و سواد یادگیری مادام العمر (LLL) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Amos-24 تحلیل شدند و به منظور تعیین پایایی ابزار از روش پایایی ترکیبی استفاده شد. نتایج نشان داد، رابطه مستقیم نیازهای روان شناختی با سرمایه های روان شناختی (001/0 P≤،73/0 =β) و رابطه مستقیم سرمایه های روان شناختی با سواد یادگیری مادام العمر (001/0P≤، 70/0 =β) معنادار بود. همچنین سرمایه های روان شناختی، رابطه بین نیازهای اساسی روان شناختی و سواد یادگیری مادام العمر را به صورت کامل میانجی گری می کرد؛ درنتیجه می توان با ارضای بیشتر نیازهای اساسی روان شناختی دانش آموزان، سرمایه های روان شناختی آن ها را بارور کرد و به تبع آن، میزان سواد یادگیری مادام العمر آن ها را افزایش داد.
    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روان شناختی، سرمایه های روان شناختی، سواد یادگیری مادام العمر
  • سجاد بشرپور*، شیرین احمدی صفحات 147-162
    هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه عدم تقارن امواج مغزی QEEG مناطق پیشانی بین افراد دارای اختلال وسواس فکری-عملی، افسردگی اساسی و عادی بود. روش پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش را افراد مبتلا به اختلالات افسردگی اساسی و وسواس فکری-عملی مراجعه کننده به درمانگاه اعصاب و روان بیمارستان فاطمی شهر اردبیل در سال 1398 تشکیل دادند. 15 نفر از مبتلایان به اختلال افسردگی اساسی (8 زن و 7 مرد)، 15 نفر از افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری-عملی (5 زن و 10 مرد) به روش نمونه گیری دردسترس و 15 نفر نیز از میان همراهان بیماران به عنوان افراد عادی (7 زن و 8 مرد) به همین روش انتخاب شدند و در این پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری اطلاعات از تشخیص روان پزشکی و مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID)، پرسشنامه افسردگی بک (BDI-ll) و وسواس فکری-جبری فوآ و همکاران (OCI) استفاده شد. در مرحله بعد ثبت QEEG از آن ها در محل آزمایشگاه روان شناسی دانشگاه محقق اردبیلی صورت گرفت و داده های آن با نرم افزار SPSS 25 و نرم افزار نوروگاید تجزیه و تحلیل شد. برای تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد. میزان عدم تقارن امواج دلتا (129/11=F)، تتا (128/8=F)، آلفا (810/3=F) و بتا (956/6=F) در بین سه گروه از افراد مبتلا به اختلال افسردگی، اختلال وسواس فکری-عملی و افراد عادی به طور معناداری در سطح (001/0<P) از هم متفاوت است. نتایج این مطالعه می تواند اقدامی اساسی به منظور ارزیابی پاسخ درمانی و هدایت استراتژی های درمانی، از جمله دارو، تحریک مغز، نوروفیدبک یا سایر مداخلات توان بخشی باشد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی-جبری، افسردگی اساسی، عدم تقارن، الکتروانسفالوگرافی کمی
  • صبا صفریان، کیوان صالحی*، مرضیه دهقانی صفحات 163-181
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر بازی های گروهی بر قضاوت اخلاقی دانش آموزان پسر پایه سوم ابتدایی بود. این پژوهش، کاربردی و از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه سوم ابتدایی شهرستان نورآباد دلفان بود که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری شامل دانش آموزان پسر پایه سوم بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها شامل 30 دانش آموز پسر در دو گروه 15 نفره بود که به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، از پرسشنامه های قضاوت اخلاقی (MJT) استفاده شد. بعد از رواسازی پروتکل، گروه آزمایش طی ده جلسه 50 دقیقه ای براساس پروتکل تدوین شده در بازی های گروهی وارد شدند و گروه گواه در شرایط آزمایشی قرار نگرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و با نرم افزار SPSS نسخه 10 تحلیل شد. یافته ها نشان داد پس از حذف اثر پیش آزمون، بین دو گروه، تفاوت معناداری وجود دارد و میانگین قضاوت اخلاقی کل گروه آزمایش، افزایش یافته است. اندازه اثر به دست آمده (802/0=ŋ) بر تاثیر بالای بازی های گروهی در تبیین واریانس متغیر قضاوت اخلاقی دانش آموزان صحه می گذارد. درنتیجه می توان از بازی های گروهی به عنوان بخشی از برنامه های توانمندسازی دانش آموزان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بازی های گروهی، قضاوت اخلاقی، پایه سوم ابتدایی، شبه تجربی
  • رجبی غلامرضا*، فرزاد کاظمی، خدیجه شیرالی نیا صفحات 183-198
    این پژوهش با هدف ارزیابی مدل رابطه بین ذهن آگاهی و رضایت زناشویی با میانجی گری همدلی زناشویی در زنان خوداشتغال تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی شهر اهواز انجام گرفت. مطالعه به لحاظ هدف کاربردی بود و در یک طرح همبستگی اجرا شد. جامعه این پژوهش شامل کلیه زنان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی شهر اهواز در سال 1396 بود که از میان آن ها 150 نفر به روش نمونه گیری هدفمند-داوطلبانه انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده برای جمع آوری داده ها پرسشنامه پنج جنبه ای ذهن آگاهی (FFMQ)، مقیاس همدلی زناشویی (MES) و مقیاس رضایت زناشویی (MSS) بودند. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی و با به کارگیری نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین متغیرهای ذهن آگاهی، همدلی زناشویی و رضایت زناشویی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد (001/0p<). همچنین تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی هم زمان به روش بارون و کنی مشخص کرد که همدلی زناشویی، یک متغیر میانجی مثبت بین ذهن آگاهی و رضایت زناشویی است. براساس یافته ها می توان استنباط کرد که درک و همدلی زنان به شیوه های مختلف مانند رفتارهای کلامی و غیرکلامی سبب می شود به خواسته ها و نیازهای شریک زندگی شان آگاه شوند و تلاش کنند که احساس ها و عواطف آن ها را درک کنند. این امر موجب احساس خوب زن و شوهر به یکدیگر می شود.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، همدلی زناشویی، رضایت زناشویی، زنان
  • سحر سوادکوهی، حمید رضا عریضی*، کریم عسگری صفحات 199-215
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله نزاکت، احترام و اشتیاق در کار (CREW) بر انرژی رابطه ای و بهزیستی کارکنان با کنترل برون گرایی انجام گرفت. این پژوهش کاربردی و از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان ستاد مرکزی شرکت گاز استان اصفهان در سال 1398 بود که تعداد کل آن ها 610 نفر (95 زن و 515 مرد) است. نمونه مورد مطالعه، 30 نفر (23 مرد و 7 زن) از کارکنان داوطلب برای شرکت در این برنامه آموزشی بودند که با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های انرژی رابطه ای (REQ)، بهزیستی کارکنان (EWBQ) و ویژگی های شخصیتی نیو (NEO-PI) بود. مداخله نزاکت، احترام و اشتیاق در کار در هشت جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد؛ درحالی که هیچ مداخله ای روی گروه گواه، انجام نگرفت. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره و با استفاده از نرم افزار 23SPSS- تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد با کنترل برون گرایی، مداخله موجب افزایش انرژی رابطه ای و بهزیستی کارکنان در پس آزمون شده است؛ بنابراین مدیران می توانند از طریق اجرای مداخله، انرژی رابطه ای و بهزیستی افراد را توسعه دهند و به آن ها سود برسانند.
    کلیدواژگان: انرژی رابطه ای، بهزیستی کارکنان، مداخله نزاکت، احترام و اشتیاق در محیط کار، برون گرایی
  • گلچهره ساده، اعظم نوفرستی*، فریماه فهیم دانش صفحات 217-229
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش نظریه انتخاب و واقعیت درمانی بر کاهش پرخاشگری و هیجان های منفی نوجوانان دختر انجام شد. این پژوهش کاربردی و جزء پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل دانش آموزان دختر پایه دهم و یازدهم مدارس متوسطه شهرستان آمل در سال تحصیلی 1397- 1396 بود. 28 نفر از این دانش آموزان به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل اختصاص داده شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه پرخاشگری نواکو (AGQ) و فرم کوتاه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (21DASS-) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون گردآوری شد. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش واقعیت درمانی دریافت کرد؛ درحالی که گروه کنترل مداخله ای را دریافت نکردند. داده های گردآوری شده در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکووا) تحلیل شدند. یافته ها نشان داد آموزش نظریه انتخاب و واقعیت درمانی سبب کاهش مولفه های پرخاشگری شده است (05/0p<) اما تغییر معناداری را در کاهش افسردگی، اضطراب و استرس به عنوان هیجان های منفی ایجاد نکرده است (05/0p>). براساس یافته های پژوهش می توان از آموزش نظریه انتخاب و کاربرد واقعیت درمانی برای کاهش پرخاشگری و افزایش سطح مسیولیت پذیری در دختران نوجوان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، پرخاشگری، افسردگی، اضطراب، استرس
  • مونا رضایی، عصمت دانش*، نرگس سلیمی نیا صفحات 231-248
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش نشانه های قبل از قاعدگی و اضطراب زنان انجام گرفت. روش این پژوهش کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال 1396 بود که از میان آن ها 30 نفر که ملاک های ورود به پژوهش را دارا بودند، به روش نمونه برداری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس سنجش نشانه های قبل از قاعدگی (MPSS) دل آرا و همکاران (1390) و پرسشنامه اضطراب کتل (CAS) بود. پس از آموزش هشت جلسه مهارت ذهن آگاهی به گروه آزمایش، داده های حاصل از اجرای پرسشنامه ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر به وسیله برنامه SPSS نسخه 22 تحلیل شد. آموزش گروهی ذهن آگاهی موجب کاهش نشانه های قبل از قاعدگی (46/34=F، 0001/0P=) و اضطراب (54/33=F، 0001/0P=) در دانشجویان زن شد و اثربخشی روش ذهن آگاهی در یک دوره پیگیری سه ماهه پایدار بود. براساس نتایج پژوهش حاضر، آموزش گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی روش موثری برای کاهش نشانه های قبل از قاعدگی و اضطراب زنان است.
    کلیدواژگان: اضطراب، ذهن آگاهی، نشانه های قبل از قاعدگی
  • فریناز عمادی، جوانا بنیتو گمز، صدیقه احمدی*، سمانه خزاعی، سحر غفوری صفحات 249-269
    هدف از این پژوهش، واکاوی تجارب و واکنش های ارتباطی زوجین در بحران کووید-19 بود. این پژوهش با هدف بنیادی و رویکرد کیفی و با استفاده از طرح پدیدارشناسی توصیفی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زوجین ساکن شهر تهران بود که در سال 1399 تجربه قرنطینه خانگی را داشتند یا در حال تجربه آن بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند و دردسترس صورت گرفت و شامل 10 زوج بود. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و تجزیه و تحلیل یافته ها، به روش کلایزی انجام شد. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه به شناسایی و طبقه بندی 35 مفهوم اولیه و شش مضمون فرعی (تجارب زناشویی-سیستماتیک آزاردهنده، ازهم گسیختگی کیفیت و تعادل رابطه جنسی، تجارب زناشویی مثبت و خوشایند، راهبردهای فردی-زوجی سازگارشدن با شرایط قرنطینه، زمینه سازهای روان شناختی بروز و تشدید آشفتگی زناشویی در قرنطینه، زمینه سازهای محیطی بروز و تشدید آشفتگی زناشویی در قرنطینه) و یک مضمون اصلی تجارب و واکنش های ارتباطی زوجین در شرایط قرنطینه خانگی بیماری کووید-19 منجر شد. این یافته ها به آشکارشدن تجارب ارتباطی (مثبت-منفی) بین زوجین انجامید. روشن شدن این تجارب می تواند مبنایی برای طراحی و به کارگیری برنامه های آموزشی، پیشگیرانه و درمانی با هدف حفظ ثبات نهاد خانواده و همچنین تقویت کیفیت روابط زوجی شود.
    کلیدواژگان: واکنش های ارتباطی، زوجین، کووید-19، پدیدارشناسی
  • سعیده صادقی راد، پریسا پیوندی، فاطمه محمدی شیرمحله*، مرجان حسین زاده تقوایی، احمد برجعلی صفحات 271-286
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان های شناختی-رفتاری و مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افکار پارانوییدی در زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری سه ماهه با گروه کنترل و با هدف کاربردی بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان بود که در سال 98 به مراکز سلامت غرب استان البرز مراجعه کرده بودند. 45 نفر از مراجعان که افسردگی آن ها با مقیاس افسردگی پس از زایمان ادینبورگ (EPDS) تایید شد، به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. گروه ها برای پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری به نسخه فارسی مقیاس افکار پارانوییدی گرین (GPTS) به صورت داوطلبانه پاسخ دادند. بعد از پیش آزمون، اعضای گروه آزمایش 1 درمان شناختی-رفتاری و گروه آزمایش 2 درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند، اما گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای را دریافت نکرد. از روش تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی، با نرم افزار 24-SPSS استفاده شد. میانگین و انحراف معیار افکار پارانوییدی، در پیش آزمون 76/10±76/116، در پس آزمون 31/12±29/106 و در پیگیری 38/21±04/99 بود. همچنین میانگین نمرات در گروه های پس آزمون و پیگیری در گروه های آزمایش شناختی-رفتاری و پذیرش و تعهد، کمتر از گروه کنترل بوده است. تفاوت میانگین بین گروه های آزمایش شناختی-رفتاری با گروه کنترل، معنادار نبوده (158/0P=)، اما تفاوت میانگین بین گروه های آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با گروه کنترل، معنادار بوده است (000/0P=). در مرحله پیگیری نیز نتایج تکرار شد. با توجه به اثربخشی معنادار درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد پیشنهاد می شود این درمان، برای کاهش افکار پارانوییدی در زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان، درمان ترجیحی درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، افکار پارانوئیدی، درمان پذیرش و تعهد، درمان شناختی-رفتاری
  • حمید بارانی*، محبوبه فولاد چنگ صفحات 287-304
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مهارت های رفتاردرمانی دیالکتیکی بر اضطراب و افسردگی دانش آموزان بود. پژوهش نیز براساس گردآوری داده ها از نوع آزمایشی و براساس هدف از نوع کاربردی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر متوسطه اول شهر کوار در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل دادند که از میان آنان، 30 نفر از دانش آموزانی که نمره متوسط به بالا در اضطراب و افسردگی داشتند، انتخاب شدند. روش نمونه گیری، تصادفی خوشه ای چندمرحله ای بود. برای اجرای مداخلات از پروتکل آموزش مهارت های رفتاردرمانی دیالکتیکی ویژه نوجوانان استفاده شد. همچنین برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب و افسردگی هاسپیتال (HADS) استفاده شد. روایی ابزار به روش تحلیل عاملی تاییدی (نرم افزار AMOS نسخه 24)، پایایی ابزار به روش آلفای کرونباخ (نرم افزار SPSS نسخه 24) و معنا داری آموزش های انجام شده به روش مانکووا (MANCOVA) (نرم افزار SPSS نسخه 24) بررسی شد. یافته های حاصل از تحلیل آماری مانکووا نشان می دهد، آموزش مهارت های رفتاردرمانی دیالکتیکی تاثیر معنا داری بر کاهش اضطراب دانش آموزان داشت، اما نتوانست تاثیر معنا داری در کاهش افسردگی دانش آموزان داشته باشد. نتیجه اینکه به طورکلی می توان برای کاهش اضطراب دانش آموزان از آموزش مهارت های رفتاردرمانی دیالکتیکی استفاده کرد، اما آموزش این مهارت ها برای کاهش افسردگی دانش آموزان نیازمند تامل و بررسی بیشتر است.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، دانش آموزان، رفتار درمانی دیالکتیکی
  • سعید اکبری زردخانه *، فائزه صادقی، جلیل فتح آبادی، محمدحسین حاجی محمدعلی صفحات 305-326

    هدف از این پژوهش، تهیه ابزاری بومی برای سنجش نیک‌زیستی نوجوانان ایرانی براساس مدل پنج‌عاملی ایپوچ (2016) بود. این پژوهش از نظر هدف در زمره پژوهش‌های بنیادی و از نظر شیوه گردآوری داده‌ها توصیفی-پیمایشی بود. جامعه پژوهش را دانش‌آموزان دوره متوسطه شهر تهران تشکیل دادند که در دو مرحله و درمجموع 579 نفر (249 دختر و 330 پسر) به‌عنوان گروه نمونه و به شیوه تصادفی و دردسترس انتخاب شدند. در مرحله اول، پس از بررسی پیشینه پژوهش و انتخاب الگوی نیک‌زیستی نوجوانان ایپوچ به‌عنوان مدل پایه، از مخزن 576 آیتمی اولیه، 121 آیتم توسط متخصصان انتخاب و سپس روایی صوری انجام شد. در مرحله دوم تحلیل آیتم و تحلیل‌عاملی اکتشافی روی مقیاس 99 آیتمی صورت گرفت. نتایج تحلیل آیتم به حذف ده آیتم منجر شد. تحلیل‌عاملی اکتشافی نشان از وجود پنج مولفه‌ای داشت که در تطابق با الگوی نظری بود. نتایج تحلیل موازی نیز خبر از غیرتصادفی قرارگرفتن آیتم‌ها در کنار هم و تایید نتایج تحلیل‌عاملی اکتشافی می‌داد. ضریب همبستگی مولفه‌های استقامت با مقیاس اهمال‌کاری (PAS) 52/0-، اشتیاق با انگیزش تحصیلی (ISM) 52/0 و طرد همسالان (PRS) 26/0 بود. همگونی درونی نمره کل و خرده‌مقیاس‌ها در بازه 79/0 تا 94/0 بود. تحلیل‌ها با استفاده از نرم‌افزار20-SPSS انجام گرفت. مقیاس نیک‌زیستی نوجوانان، دارای ویژگی‌های روان‌سنجی مناسبی است؛ به‌طوری‌که می‌تواند برای اهداف پژوهشی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نیک زیستی، ساخت مقیاس، نوجوانان، ابزار، سنجه
  • هانیه حاجی یوسف *، مهدی دهستانی، مهدی درویش ملا صفحات 327-344

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین تجربه آزار و نارضایتی از تصویر بدنی دختران نوجوان است. این مطالعه از نظر هدف بنیادی و از لحاظ روش از نوع همبستگی مبتنی بر تحلیل مسیر است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش‌آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398 بود. روش نمونه‌گیری این پژوهش از نوع خوشه‌ای چندمرحله‌ای بود. درنهایت بعد از توزیع و جمع‌آوری پرسشنامه‌ها و با حذف پرسشنامه‌های ناقص، 218 نفر تجزیه و تحلیل شدند. ابزار گردآوری داده‌ها عبارت بود از مقیاس تصویر بدن (FBIS)، مقیاس دشواری تنظیم هیجان (DERS) و پرسشنامه تجربه آزار (CAQ). داده‌ها با استفاده از همبستگی پیرسون در نرم‌افزار SPSS نسخه 24 و تحلیل مسیر در نرم‌افزار Amos نسخه 24 تحلیل شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد همبستگی معناداری بین تجربه آزار با دشواری تنظیم هیجان و نارضایتی از تصویر بدنی وجود دارد. افزون بر این، بین دشواری تنظیم هیجان و نارضایتی از تصویر بدنی همبستگی معنادار دیده می‌شود. همچنین تحلیل مسیر نشان‌دهنده نقش میانجی‌گری دشواری تنظیم هیجان بین تجربه آزار و نارضایتی از تصویر بدنی دختران نوجوان بود؛ بنابراین تجربه آزار در کودکی از طریق افزایش دشواری در تنظیم هیجان موجب نارضایتی از تصویر بدنی در دختران نوجوان می‌شود.

    کلیدواژگان: دشواری تنظیم هیجان، تجربه آزار، نارضایتی از تصویر بدنی
  • بنفشه فرزین راد، مریم رشیدیان، زینب شاکری جویباری، ابراهیم دهقانی اشکذری * صفحات 345-362

    این پژوهش با هدف بررسی روایی و پایایی نسخه ایرانی مقیاس ذهن‌آگاهی فیلادلفیا (PHLMS) صورت گرفت. پژوهش از نظر روش توصیفی و از لحاظ هدف بنیادی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه مراجعان مرکز مشاوره و روان‌درمانی شهر تهران در سال 1399 بودند که 648 نفر از آن‌ها شامل 500 زن و 148 مرد به روش نمونه‌گیری دردسترس به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس ذهن‌آگاهی فیلادلفیا (PHLMS)، مقیاس ذهن‌آگاهی براون و رایان (MAAS) و نسخه دوم پرسشنامه پذیرش و عمل (AAQ-II) بود. تجزیه و تحلیل این پژوهش با روش‌های تحلیل‌عاملی تاییدی، آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی با استفاده از نرم‌افزار AMOS 24 و SPSS 24 صورت گرفت. طبق نتایج تحلیل‌عاملی تاییدی، نسخه نهایی شامل خرده‌مقیاس آگاهی (9 سوال) و خرده‌مقیاس پذیرش (7 سوال) بود. شاخص‌های برازش مدل در سطح مطلوب بود. اعتبار هم‌زمان این ابزار با مقیاس ذهن‌آگاهی براون و رایان و پرسشنامه پذیرش و عمل تایید شد. آلفای کرونباخ برای خرده‌مقیاس آگاهی و پذیرش به‌ترتیب 85/0 و 81/0 و برای کل مقیاس 55/0 به‌دست آمد. مقیاس ایرانی ذهن‌آگاهی فیلادلفیا (PHLMS) از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و می‌تواند مورد استفاده درمانگران و پژوهشگران واقع شود.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، ذهن آگاهی، فیلادلفیا
  • نرگس نوری، سید ایمان ایرانمنش * صفحات 363-387

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی زوج‌درمانی هیجان‌مدار به شیوه «محکم مرا در آغوش بگیر» بر سبک‌های دلبستگی، سازگاری زناشویی و صمیمیت جنسی زوجین در پنج سال اول زندگی زناشویی بود. طرح پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از منظر روش‌شناسی نیمه‌آزمایشی در قالب پیش‌آزمون-پس‌آزمون-پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل زوجین شهر تهران در سال 1399 بود. 35 زوج به روش نمونه‌گیری دردسترس برای شرکت در پژوهش اعلام آمادگی کردند که به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. زوجین به مدت چهار جلسه چهارساعته در چهار هفته متوالی آموزش دیدند. ابزار سنجش پرسشنامه تجدیدنظرشده سبک دلبستگی کولینز و رید (RAAS)، پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپینر (DAS) و پرسشنامه استاندارد صمیمیت جنسی بطلانی و همکاران (SSIQ) بود. برای تحلیل داده‌ها از روش تحلیل آمیخته و نرم‌افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد. در پژوهش حاضر، اثر تعاملی گروه-زمان بر سبک دلبستگی ایمن (001/0=P ،87/10=F)، سبک دلبستگی دوسوگرا (011/0=P ،80/5=F)، رضایت دونفری (002/0=P ،06/8=F)، همبستگی دونفری (001/0=P ،92/7=F) و صمیمیت جنسی (014/0=P ،47/4=F) معنادار بود. نتایج نشان داد زوج‌درمانی هیجان‌مدار به شیوه «محکم مرا در آغوش بگیر» سبک‌های دلبستگی ایمن و دوسوگرا/اضطرابی و صمیمیت جنسی را در زوجین بهبود می‌بخشد.

    کلیدواژگان: دلبستگی، هیجان مدار، زوج درمانی، محکم مرا در آغوش بگیر، سازگاری زناشویی، صمیمیت جنسی
|
  • Safdar Nabizadeh, Rasool Kord Noghabi *, Abolghasem Yaghoobi, Khosro Rashid Pages 1-20
    The purpose of this study was to test the proposed model of the relationship between mindfulness and academic performance with the mediation of social-emotional competence. The research method was fundamental in purpose and correlation and structural equation analysis in data collection. The statistical population included 23,681 people (12,556 girls, 11,125 boys) of the second grade of elementary school in the academic year 2018-2019, and a sample of 380 subjects (225 girls and 155 boys) was selected using cluster sampling. Research instruments included the Mindfulness, Attention, and Awareness Scale (MAAS), the Social-Emotional Competence Questionnaire (SECQ), and the Academic Performance Test (APT). Structural equation model analysis using SPSS version 22 and LISREL version 8.8 was used to analyze the data. The results showed that the proposed model had a good fit with the data. The results indicated that the direct effect of mindfulness on the components of social-emotional competence was positive and significant. The direct effect of social-emotional competence on academic performance was also positive. The results indicated that the components of social-emotional competence had a significant mediating role between mindfulness and academic performance. The results suggest that high levels of mindfulness play an effective role in enhancing social-emotional competencies and that improving children’s social-emotional competencies has a positive effect on academic performance.
    Keywords: Mindfulness, Social-Emotional Competence, Academic Performance
  • Nikoo Mostafeizi, Elaheh Hejazi *, Sogand Ghasemzadeh Pages 21-41
    The purpose of this study was to identify how the child perceives the performance of a good parent in satisfying basic psychological needs. The qualitative research method with a phenomenological approach was used in the present study. Based on purposive sampling conducted in 2019-2020, 40 children (20 girls and 0-2 boys) aged 9 to 12 years participated in this study for semi-structured and in-depth interviews. The questions were arranged in 9 main axes and 13 axes according to the self-determination theory. The Colaizzi method was used for the analysis. The analysis resulted in 5 main themes and 20 subthemes and 144 basic concepts. The main themes included autonomy, experience of competence, association, participation, and order. It can be concluded that self-determination theory and childrens perception of the environment that satisfies basic needs are interrelated. The results suggest that children believe or perceive that good parents are able to meet five psychological needs, including autonomy, competence, affiliation, participation, and order, and attempt to meet these needs through interaction with children. It can be concluded that self-determined theory and children's perception that the environment meets basic needs are related.
    Keywords: Children’s Perception, parents’ performance, basic psychological needs, Parenting
  • Fatemeh Zarezardini, Zahra Hashemi *, Abbas Abdollahi Pages 43-63
    The purpose of this study was to investigate the mediating role of basic psychological needs in the relationship between family function and happiness. The research population consisted of all students living in the residence of Alzahra University in Tehran during 2019-2020. 300 of them were selected by convenience sampling method. The research method was descriptive-correlative type. In the present study, descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data, skewness and elongation were used to determine the normality of the data, and path analysis was used to evaluate the proposed model. The questionnaires used in this study were the short version of the Oxford Happiness Questionnaire (OHQ_SF), the Family Assessment Device (FAD), and the Psychological Basic Needs Questionnaire (BPNS) (.SPSS 24 and AMOS 24 software were used. The results showed that all subscales of family functioning were significantly correlated with happiness. The proposed modified empirical model showed good fit indices. According to this model, family functioning (problem solving, family roles, affective responsiveness, affective involvement, behavioral control, general functioning) showed direct and indirect effects on happiness. In addition, basic psychological needs (autonomy, competence, relatedness) had a partial mediating role in the relationship between family functioning and happiness.
    Keywords: Happiness, Family functioning, Psychological Basic Need
  • Atefeh Mahdavi *, Gholam Ali Afrooz, Masoud Lavasani, Zahra Naghsh Pages 65-81
    The aim of this study was finding a structural model of the relationship between early maladaptive schemas and perfectionism in gifted teenagers: the mediating role of metacognitive beliefs and parental popularity. The method of the study was correlation based on structural equation modeling; moreover, it was a functional study. The population of this study was all girls attending SAMPAD schools in Tehran during the school year 2020-2021. Based on the available samples and after omitting incomplete questionnaires, 300 students were selected as the final sample, and the popularity of parents’ questionnaire (PPS), metacognitive beliefs questionnaire (MCQ-30), Perfectionism Scale (MPS), questionnaire of early maladaptive schemas (MPSQ) had been used as measurement tools. Collected data had been analyzed using structural equation modeling and multilevel analysis in the HLM software. Testing the model revealed that the direct effect of popularity of parents (0.22) and metacognitive beliefs (-0.21) on positive perfectionism was positive and negative, respectively, and the direct effect of popularity of parents (-0.47) and metacognitive beliefs (0/19) on negative perfectionism was negative and positive, respectively. Maladaptive schemas had effects of parent popularity and metacognitive beliefs with a coefficient of (-0.49) and (0.23), respectively, and a significance of 0.001. Indirect effects also showed that maladaptive schemas can cause positive perfectionism with a coefficient of (-0.15) with the mediating role of parent popularity and metacognitive beliefs and negative perfectionism with a coefficient of (0.27). Therefore, it can be concluded that the model tested in this study supports the theoretical model and this model can be used for perfectionism.
    Keywords: Early maladaptive schemas, Perfectionism, gifted teenagers, Metacognitive beliefs, popularity of parents
  • Mohammad Shakarami, Mohamadreza Abedi *, Rezvan Sadat Jazayeri, Javad Rasti Pages 83-103
    The purpose of the present study was to compare the effects of compassion-focused face-to-face therapy and compassion-focused virtual reality therapy on marital burnout. It was applied using a quasi-experimental research design with pretest, posttest, follow-up, and control group. The statistical population included all married men of Mobarakeh Steel Company in Isfahan who showed symptoms of marital burnout in 2020. Then, 30 people were selected from them and randomly assigned to three groups: Face-to-Face Therapy, Virtual Reality Therapy, and Control Group (10 people in each group). The research instruments were the Couple Burnout Questionnaire (CBQ) and the face-to-face and virtual reality therapies, which were conducted individually in seven 45-minute sessions. Data analysis was performed using the repeated measures analysis of variance test in SPSS.26 software. The results showed that both therapies lead to a reduction in marital burnout and its components (p < 0.05) and that the effect of face-to-face therapy is greater than that of virtual reality therapy on marital burnout, mental exhaustion and physical exhaustion. For the emotional exhaustion component, both therapies were equally effective. In addition, virtual reality therapy had no significant effect on physical exhaustion (p > 0.05). The results also showed the persistence of both therapies in the follow-up phase. Considering the effectiveness of virtual reality in the therapy of burnout, this technology can be used to treat marital burnout.
    Keywords: Compassion focused Therapy, marital burnout, Virtual reality
  • Rouhollah Shahabi * Pages 105-128
    The purpose of this study was to identify factors that explain cultural differences in cognitive functions and to examine the characteristics of these factors in Iranian culture. This research is basic in its objectives and was conducted using a qualitative research method and the technique of document analysis. The official website of PsychNet, PubMed, Elsevier, Noormags, Ensani Portal and SID were used to search for articles. After searching for keywords, the statistical population of this study included the first 100 articles from each of these databases and a total of 600 articles published between 2000 and 2020. A total of 67 manuscripts met the criteria to be included in the analysis. Documentary analysis was conducted using the method of Altheide & Schneider (2013). The results indicated 35 cultural characteristics that could be considered to explain cultural differences in cognitive function. These 35 primary characteristics were divided into 3 categories: 1. linguistic characteristics such as speech rate and phonological similarity; 2. family and educational characteristics such as parental framework and parenting styles; 3. values and norms such as social orientation and self-concept. In each of the above categories, Iranian society had its own exclusive characteristics, and the subjects influenced Iranian children's cognitive functions differently from other cultures. This study may have many implications for cognitive training and future research.
    Keywords: executive function, Cultural differences, Culture, Cognition, documentary analysis
  • Mina Nezami, Mansoureh Hajhosseini *, Mahdi Sadri, Motahareh Akbari Moqaddam Kakhki Pages 129-145
    The purpose of this study was to identify the mediating role of psychological capital in the relationship between psychological needs and lifelong learning literacy. The present study was conducted in a descriptive manner to identify the relationships among variables in the form of a structural model in the correlational research design; therefore, the relationships among variables were tested in the form of a structural model. The statistical population included all twelfth grade high school students in Abhar (Iran) who were studying in the academic year 2020-2021. Among them, 435 students (51 males and 385 females) were selected by multistage cluster random sampling and answered the questionnaires on basic psychological needs (BNSG-S), psychological capital (PCQ), and lifelong learning literacy (LLL). The data were analyzed using the structural equation modeling method with Amos-24, and the combined reliability method was used to determine the reliability of the instrument. The results showed that the direct relationship between psychological needs and psychological capital (P < 0.001, β = 0.73) and the direct relationship between psychological capital and lifelong learning literacy (P ≤ 0.001, β = 0.70). Psychological capital also fully mediated the relationship between basic psychological needs and lifelong learning literacy, so that by satisfying more basic psychological needs of students, their psychological capital could be fertilized. As a result, their lifelong learning literacy increased.
    Keywords: basic psychological needs, psychological assets, lifelong learning literacy
  • Sajjad Basharpoor *, Shirin Ahmadi Pages 147-162
    The aim of this study was to compare the asymmetry of QEEG brainwaves in frontal areas between people with obsessive-compulsive disorder, major depression, and normal people.The statistical population of this study consisted of all individuals with major depressive disorder and obsessive-compulsive disorder who were referred to the psychiatric clinic of Fatemi Hospital in Ardabil in 2019. 15 persons with major depressive disorder (8 females and 7 males) and 15 persons with obsessive-compulsive disorder (5 females and 10 males) were selected according to the available sampling method, and 15 persons from the patients’ companions (7 females and 8 males) were selected in the same way and participated in this study. The Psychiatric Diagnosis and Structured Clinical Interview (SCID), Beck Depression Inventory (BDI-ll), and Obsessive Compulsive Disorder (OCI) by Foa et al. (2002) were used for data collection. In the next phase, QEEG registration was conducted in the psychology laboratory of Mohaghegh Ardabili University and the data were analyzed using SPSS25 software and Norogide software. Multivariate analysis of variance was used to analyze the research data. The degree of asymmetry of delta waves (F = 11.129), theta waves (F = 8.128), alpha waves (F = 3.810), and beta waves (F = 6.956) among the three groups of people with depressive disorders, obsessive-compulsive disorders, and normal people differs significantly in level (P < 0.001). The results of this study may be an important step to evaluate the therapeutic response and guide therapeutic strategies, including medication, brain stimulation, neurofeedback, or other rehabilitations.
    Keywords: Obsessive-Compulsive Disorder, major depression, Asymmetry, quantitative electroencephalography
  • Saba Safarian, Keyvan Salehi *, Marzieh Dehghani Pages 163-181
    The purpose of this study was to investigate the effect of group games on the moral judgment of third grade male elementary students. In this applied research, a pre-test-post-test with control group was conducted. The research population consisted of all third grade elementary school students in Nourabad Delfan enrolled in the school year 2021-2022. The samples consisted of third generation boys selected through product sampling. The subjects were 30 male students randomly divided into two groups of 15. Moral Judgment questionnaires (MJT) were used in the pretest phase. After protocol validation, the experimental group entered into group games based on the protocol in 10 sessions of 50 minutes and the control group did not participate in the experimental conditions. Data were analyzed using analysis of covariance. SPSS 10 software was used. The results showed that there was a significant difference between the two groups after the pretest was removed and that the average ethical judgment of the entire experimental group had increased. The effect size (ŋ =0.802) confirms the high influence of group games in explaining the variance in students’ ethical judgment. Consequently, group games can be used as part of the empowerment.
    Keywords: Group games, Moral judgment, Third-Grade Students, Quasi-Exprimental
  • Gholamreza Rajabi *, Farzad Kazemi, Khadije Shiralinia Pages 183-198
    This research was conducted to evaluate the model of relationship between mindfulness and marital satisfaction with mediating marital empathy among married female under occupied in Imam Khomeini Relief Foundation of Ahvaz. This study is applied in terms of purpose and has a correlational design. One hundred and fifty married women employed in Imam Khomeini Relief Foundation of Ahvaz were selected in 2018 using purposive and voluntary sampling method. The data collection instruments used were Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), Marital Empathy Scale (MES) and Marital Satisfaction Scale (MSS). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, simultaneous hierarchical regression analysis, and SPSS-23 statistical software. The results showed that there was a significant positive relationship between the variables mindfulness and marital empathy, mindfulness and marital satisfaction, and marital empathy and marital satisfaction (p < 0.001). Simultaneous hierarchical regression analysis using Baron and Kenny’s method also revealed that marital empathy was a positive mediator variable between mindfulness and marital satisfaction. The results suggest that women’s understanding and empathy in different ways, such as verbal and nonverbal behaviors, lead them to be aware of their partner’s demands and needs and to try to understand their feelings and emotions, which in turn leads to the couple feeling good about each other.
    Keywords: Mindfulness, marital empathy, Marital Satisfaction, women's
  • Sahar Savadkouhi, Hamid Reza Oreyzi *, Karim Asgari Pages 199-215
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of the “Civility, Respect & Engagement in Workplace (CREW)” intervention on employees’ relational energy and well-being by controlling for extroversion. The study was an applied and quasi-experimental study with a pretest/posttest and control group design. The statistical population consisted of all employees at the headquarters of Isfahan Gas Company in 2019, which amounted to 610 individuals (95 females and 515 males). The research sample consisted of 30 volunteers (23 males and 7 females) who participated in the study and were randomly assigned to the experimental and control groups. The instruments used in this research were the Relational Energy Questionnaire )REQ(, the Employee Well-Being Questionnaire (EWBQ), and NEO Personality Inventory) NEO-PI). The “civility, respect & engagement at Work” intervention was delivered in 8 sessions lasting 90 minutes for the experimental group, while the control group received no intervention. Data were analyzed using the MANCOVA method of SPSS version 23. The results indicate that the CREW intervention improved employees’ relationship energy and well-being in the posttest by controlling extroversion. Thus, managers can develop employees’ relationship energy and well-being and support them by implementing the CREW intervention.
    Keywords: Relational Energy, Employee Well-Being, “Civility, Respect & Engagement at Work”, Intervention, extroversion
  • Golchehreh Sade, Azam Noferesti *, Farimah Fahimdanesh Pages 217-229
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of choice theory and reality therapy training on reducing aggression and negative emotions in female adolescents. According to this study, a semi-experimental method with a pre-test-post-test was conducted with a control group. 28 female students of 10th and 11th grade from two schools in Amol in 2016-2017 school year were selected by available sampling method and non-randomly assigned to experimental and control groups. Data were collected using the Novaco Aggression Questionnaire (AGQ), a short form of the Depression and Anxiety and Stress Scale (DASS-21) in a two-stage pretest and posttest. The experimental group received eight sessions of reality therapy, while the control group did not. The collected data were analyzed using MANCOVA. The results showed that reality therapy reduced aggression components, but not depression, anxiety, and stress (p<0.05). According to the research findings, we can use choice theory and reality therapy training to reduce aggression and increase sense of responsibility in female adolescents.
    Keywords: reality therapy, Aggression, Depression, anxiety, Stress
  • Mona Rezaee, Esmat Danesh *, Narges Saliminia Pages 231-248
    The aim of this study was to examine the effectiveness of a mindfulness-based group stress reduction training on premenstrual symptoms and anxiety in women. This study was a practical and quasi-experimental design with pretest-posttest follow-up and a control group. The statistical population of this study included all female students of Islamic Azad University, Karaj Branch in 2017, of which 30 eligible subjects were selected by the purposive sampling method and replaced into two experimental and control groups. The study instruments were measurement of the Premenstrual Syndrome Scale (MPSS) by Delara et al. (2011) and the Cattell Anxiety Scale (CAS). After the implementation of 8 sessions of Cognitive Disease-Based Mindfulness Therapy in the experimental group, the data obtained from the implementation of questionnaires in three phases: Pretest, Posttest, and Follow-up, were analyzed using repeated measures analysis of variance with SPSS version 22. The results showed that group mindfulness training decreased premenstrual symptoms (F=34.46, P=0.0001) and anxiety (F=33.54, P=0.0001) in female students, and the effectiveness of the mindfulness method was maintained in the three-month follow-up period. The results of the present study indicate that mindfulness-based group training is an effective method to reduce premenstrual symptoms and anxiety.
    Keywords: anxiety, Mindfulness, premenstrual symptoms
  • Farinaz Emadi, Juana Bonito Gomez, Sedigheh Ahmadi *, Samaneh Khazaei, Sahar Ghafuri Pages 249-269
    The purpose of this study is to analyze the experiences and communication responses of couples in Covid-19 crisis. This research was conducted with a basic aim and a qualitative approach, using a descriptive phenomenological design. The statistical population of the study includes all couples living in Tehran who were in domestic quarantine in 2020. The sampling was purposive and available and included 10 couples. The research instrument was a semi-structured interview and the analysis of the results was conducted using the Klaizi method. Analysis of the interview data led to the identification and classification of 35 primary concepts and 6 subthemes (disruptive systematic marital experiences, disruption of the quality and balance of sexual intercourse, positive and pleasant marital experiences, individual strategies-couples adapting to quarantine conditions, Psychological predispositions to the occurrence and exacerbation of marital problems in quarantine, Environmental predispositions to the occurrence and exacerbation of marital problems in quarantine) and 1 were the main themes of the experiences and communication responses of couples in domestic quarantine of Covid-19 disease. These findings led to the disclosure of communication experiences (positive-negative) between couples. Certainly, the clarification of these experiences can be the basis for the design and implementation of educational, prevention and treatment plans aimed at maintaining the stability of the family institution and also strengthening the quality of marital relationships.
    Keywords: Communication Reactions, Couples, Covid-19, phenomenology
  • Saeedeh Sadeghirad, Parisa Peyvandi, Fateme Mohammadi Shir Mahale *, Marjan Hossein Zade Taghvai, Ahmad Borjali Pages 271-286
    The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive behavioral therapy and acceptance and commitment therapy on paranoid thoughts in women with postpartum depression, and the aim was practical. The method of this paper was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a 3-month follow-up with the control group. The statistical population included all women with postpartum depression who presented to health centers in the western part of Alborz province in 2019. From the community, 45 of these patients, whose depression was confirmed using the Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS), were selected by an available sampling method and by random sampling into two groups for experiments and a control group (15 people in each group) were included. For the pretest-posttest follow-up, all groups voluntarily answered the Persian version of the Green Paranoid Thoughts Scale (GPTS), and members of experimental group 1 received cognitive-behavioral therapy sessions, and members of experimental group 2 received acceptance and commitment therapy. However, the control group received no intervention. Analysis of covariance and Bonferroni test were performed using spss-24 software. The means and standard deviations of paranoid thoughts were 116.76±10.76 at pretest, 106.29±12.31 at posttest, and 99.04±21.38 at follow-up. The mean scores of the cognitive behavioral therapy and acceptance and commitment groups were also lower than those of the control group at posttest and follow-up. The mean difference between the cognitive-behavioral experimental groups and the control group was not significant (P=0.158), but the mean difference between the acceptance and commitment therapy experimental groups and the control group was significant (P=0.000). The results were repeated in the follow-up mode. Considering the significant efficacy of acceptance and commitment therapy, it is recommended that this treatment should be considered as the preferred treatment for reducing paranoid thoughts in women with postpartum depression.
    Keywords: Postpartum Depression, paranoid thoughts, Acceptance, Commitment Therapy, Cognitive-Behavioral Therapy
  • Hamid Barani *, Mahbobe Fooladchang Pages 287-304
    The purpose of this study was to examine the effect of Dialectical Behavior Therapy skills on anxiety and depression symptoms in university students. The research method was an experimental method of data collection and was applied purposively. The statistical population of the study consisted of all male high school students in the city of Kavar during the 2019-20 academic year, and 30 students with moderate to high scores for anxiety and depression were selected. The sampling procedure was multistage cluster randomization. An adolescent dialectical behavior therapy skills protocol was used to deliver the interventions. In addition, the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) was used for data collection. The validity of the instrument was examined using confirmatory factor analysis (AMOS software version 24), the reliability of the instrument was examined using Cronbach’s alpha (SPSS software version 24), and the significance of the training performed was examined using MANCOVA (SPSS software version 24). The results of the MANCOVA statistical analysis showed that teaching dialectical behavior therapy skills had a significant effect on reducing students' anxiety. However, it had no significant effect on reducing students’ depression. In general, it can be concluded that dialectical behavioral therapy techniques can be used to reduce students' anxiety, but teaching these techniques to reduce students’ depression requires further consideration.
    Keywords: anxiety, Depression, students, Dialectical behavioral therapy
  • Saeed Akbari-Zardkhaneh, Faezeh Sadeghi, Jalil Fathabadi *, Mohammad Hosein Haji Mohammad Ali Pages 305-326

    The aim of this study was to develop an indigenous instrument to measure the well-being of Iranian adolescents based on the five-factor model of EPOCH (2016).

    Method

    this study is a basic research in terms of descriptive survey method. The population consisted of high school students in Tehran who were selected in two phases, a total of 579 subjects (249 girls and 330 boys) who were randomly selected. In the first phase, after a literature review and selection of the theoretical model, 121 items were selected by experts from the original pool of 576 items. Then, Face validity was performed. In the second phase, item analysis and exploratory factor analysis were performed for a 99-item scale. The results of the item analysis led to the deletion of 10 items. The exploratory factor analysis yielded five components that were consistent with the theoretical model. The results of the parallel analysis also indicated that the items were not randomly ordered and confirmed the results of the exploratory factor analysis. The correlation coefficient of the perseveration components with Procrastination Assessment Scale (PASS) was -0.52, Inventory of School Motivational (ISM) 0.52, and with the Peer Rejection Scale (PRS) -0.26. The internal consistency of the total score and subscales ranged from 0.79 to 0.94. Analyzes were performed with SPSS 20 software. The Adolescent Well-Being Scale has good psychometric properties, so it can be used for research purposes.

    Keywords: well-being, Scale Development, Adolescent, instrument, measure
  • Hanyeh Hajiyousef *, mehdi dehestani, mehdi darvish molla Pages 327-344

    The purpose of this study was to examine the mediating role of emotion regulation difficulties in the relationship between abuse experiences and body image dissatisfaction in adolescent girls. The present study was an applied and correlational method based on structural equation modeling. The statistical population of this study was all female high school students in Tehran in the academic year 2019-2020. The sampling method of this study was a multistage cluster procedure. After distributing and collecting the questionnaires and removing the incomplete questionnaires, 218 subjects were finally analyzed. The data collection instruments were the Fisher Body Image Scale (FBIS), the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), and the Experience of Abuse Questionnaire (CAQ). Data were analyzed using Pearson correlation in Spss-24 software and path analysis in Amos-24 software. The results of the present study showed that there was a significant relationship between the experience of abuse and difficulties in emotion regulation and dissatisfaction with body image. In addition, there was a significant relationship between difficulties in emotion regulation and dissatisfaction with body image. Path analysis also revealed the mediating role of emotion regulation difficulties between abuse experience and body image dissatisfaction. Thus, the experience of child abuse causes body image dissatisfaction in adolescent girls by reinforcing difficulties in emotion regulation.

    Keywords: difficulties in emotion regulation, Experience of Abuse, body image dissatisfaction
  • banafshe Farzin Rad, Maryam Rashidian, Zeinab Shakeri Juybari, Ebrahim Dehghani Ashkezari * Pages 345-362

    The aim of this study was to investigate the validity and reliability of the Persian version of the Philadelphia Mindfulness Scale (PHLMS). The research method was descriptive and basic by objective. The study population was all clients of Tehran Counseling and Psychotherapy Center in 2020, of which 648, including 500 women and 148 men, were selected as the sample according to the available sampling method. The instruments used in this study were Philadelphia Mindfulness Scale (PHLMS), Brown and Ryan Mindfulness Scale (MAAS) and the second version of Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-ll). The analysis of this study was performed by confirmatory factor analysis, Cronbach’s alpha, and correlation coefficient using AMOS 24 and SPSS 24 software. According to the results of the confirmatory factor analysis, the final version included the awareness subscale (9 questions) and the acceptance subscale (7 questions). The fit indices of the final model were at the desired level. Concurrent validity of this instrument was confirmed with the Brown and Ryan Mindfulness Scale and the Acceptance and Action Questionnaire. Cronbach's alpha was 0/85 and 0/81 for the Mindfulness and Acceptance subscales and 0/55 for the entire scale, respectively. The Iranian Philadelphia Mindfulness Scale (PHLMS) had good validity and reliability and can be used by therapists and researchers.

    Keywords: Validity, reliability, Mindfulness, Philadelphia
  • Narges Nouri, Iman Iranmanesh * Pages 363-387

    The purpose of the present study was to examine the effectiveness of emotionally focused couple therapy using the "Hold Me Tight" method on attachment styles, marital adjustment, and sexual intimacy during the first five years of marriage. This research was conducted in terms of purpose and semi-experimental methodology in the form of pretest-posttest follow-up. The statistical population of this study included urban couples in 2020.Thirty-five couples agreed to participate in the study and were randomly divided into an experimental and a control group. Couples training consisted of 4 sessions of 4 hours each over 4 consecutive weeks. The measurement instruments were the Revised Adult Attachment Scale Collins and Reed (RAAS), the Dyadic Adjustment Scale Spinner (DAS), and the Standard Sexual Intimacy Questionnaire (SSIQ) of Botlani et al. For data analysis, the mixed method analysis was used with SPSS software version 24. In the present study, the interactive effect of time group on secure attachment style (P=0.001, F=10.87), ambivalent attachment style (P=0.011, F=5.80), dyadic satisfaction (P=0.002, F=8.06), dyadic correlation (P=0.001, F=7.92), and sexual intimacy (P=0.014, F=4.47) was significant. The results of the present study indicate that emotionally focused couples therapy using the Hold Me Tight method improves secure and ambivalent/anxious attachment styles and sexual intimacy in couples.

    Keywords: Attachments, emotionally focused, Couple Therapy, Hold Me Tight, Marital Adjustment, sexual intimacy