فهرست مطالب
نشریه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی
سال سیزدهم شماره 56 (بهار 1400)
- تاریخ انتشار: 1401/03/14
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 9-32
برای ترویج و آموزش مدیریت ضایعات کشاورزی در کشور مساله ای اساسی است که این تحقیق در پی حل آنست. اینتحقیق کاربردی با هدف طراحی مدل ساختاری ترویج و آموزش مدیریت ضایعات در توسع ه کشاورزی و به روش شبه آزمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل 141592 تن از کشاورزان 100000 تن از باغداران و 1242 تن از کارشناساناستان مازندران در سال 99 - 1398 بودند که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 1061 تن شامل کشاورزان،باغداران و کارشناسان به عنوان نمونه تعیین شدند و با فرمول تخصیص متناسب، سهم هر گروه در هر شهرستان ازحجم نمونه تعیین و محاسبه شد. برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه استفاده شد. به منظور تعیین روایی پرسشنامه از روایی سازه یا میانگین واریانس استخراج شده 6/ AVE=0 و برای تعیین پایایی از آلفای ترتیبی 79 / α=0 ، تتایترتیبی 81 / θ= 0 و پایایی ترکیبی 9/ CR =0 استفاده شد. به منظور پردازش داده ها از نرم افزار LISREL8.8 برای تحلیل عاملی تاییدی یا مدل اندازه گیری استفاده شد. یافته ها نشان دادند که، ساختار عاملی و مدل اندازه گیری طراحی شده برای اندازه گیری عامل ها با داده ها از برازندگی خوبی برخوردار بودند. تحلیل مسیر نشان داد در سطح خطای 05 / P =0هر سه عامل ایجاد ضایعات محصول های کشاورزی، کاهش ضایعات محصول های کشاورزی و ترویح مدیریت ضایعات محصول های کشاورزی به صورت مستقیم بر توسعه کشاورزی تاثیر مثبت و معنی داری دارند t>1.96 و از بین عامل ها،عامل ترویج مدیریت کاهش ضایعات بیش ترین تاثیر را بر توسعه کشاورزی t =6.53 و β=0.30 داشته است. نتایج بدست آمده از مدل نهایی عامل ترویج مدیریت کاهش ضایعات را موثرترین عامل در توسعه کشاورزی نشان داد.
کلیدواژگان: ضایعات کشاورزی، ترویج کاهش ضایعات کشاورزی، کاهش ضایعات، آموزش کاهش ضایعات کشاورزی -
عوامل موثر بر رونق کسب و کارهای کوچک و متوسط کشاورزی در استان البرز با نگرش به آموزش و سرمایه انسانیصفحات 33-55
بخش کشاورزی محور توسعه اقتصاد مقاومتی در کشور بوده و با توجه به ابعاد مختلف آن و پیشرفت فناوری، فرصت های شغلی فراوانی برای افزایش ارزش افزوده و سطح بهره وری فعالیتهای این بخش وجود دارد. با توجه به غالب بودن کسب و کارهای کوچک و متوسط در بخش کشاورزی؛ توانمندسازی منابع انسانی، تقویت سرمایه های اجتماعی، فیزیکی، مالی و فضای کسب و کار می تواند موجب رونق اقتصادی این کسب و کارها شود. نظر به جایگاه بخش کشاورزی در تحولات اقتصادی استان البرز، این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر رونق اقتصادی کسب و کارهای کوچک و متوسط کشاورزی به روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری 404 تن از صاحبان کسب و کارهای کشاورزی استان بود که با فرمول کوکران تعداد اعضای نمونه، 200 تن تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. اعتبار ظاهری ابزار سنجش با استفاده از پانل صاحب نظران و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. نتایج نشان داد که فضای کسب و کار (ضریب تاثیر 75/0) و منابع انسانی (ضریب تاثیر 25/0) تاثیر مثبت و معنی داری در میزان رونق اقتصادی کسب و کارها دارند. در این میان، "همکاری مشترک در زیرساخت ها"، "برگزاری همایش ها، نمایشگاه ها و معرفی ایده های جدید کشاورزی"، "ساختار ارتباطی واحد کسب و کار و انتقال اطلاعات بین همکاران"، "آموزش مستمر نیروی انسانی" و "مشارکت افراد دارای مهارت" بالاترین اولویت را در رونق اقتصادی کسب و کارهای کوچک و متوسط کشاورزی دارند. همچنین بین وضعیت تاهل و جنسیت صاحبان کسب و کارها و رونق اقتصادی کسب و کار آنها تفاوت معنی داری ملاحظه نشد. در پایان پیشنهادهای کاربردی برای رونق کسب و کارهای کوچک و متوسط کشاورزی در استان البرز با نگرش به آموزش و سرمایه انسانی ارایه شد.
کلیدواژگان: کسب و کارهای کوچک و متوسط، بخش کشاورزی، رونق اقتصادی، استان البرز -
صفحات 56-72عامل های چندی بر بهبود اراده و آمادگی کارآفرینانه هنرجویان کشاوری تاثیر می گذارند که با شناخت و استفاده از آنها، آموزش کارآفرینی اثربخش تر می شود. از جمله این عامل ها، مهارت های شناختی و ناشناختی هستند که کمتر مورد توجه و بررسی قرار گرفته اند. هدف اصلی از انجام این پژوهش علی-ارتباطی، بررسی سطح مهارت های شناختی و ناشناختی و نقش آنها در شکل گیری و بهبود اراده کارآفرینانه هنرجویان هنرستان های کشاورزی استان کرمانشاه بود. جامعه ی آماری پژوهش را هنرجویان پایه ی دوم و سوم هنرستان های کشاورزی استان کرمانشاه در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند (به شمار 300 تن) که بر پایه ی جدول کرجسی و مورگان، 167 تن از آنان با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب گزینش و بررسی شدند. داده های پژوهش با توزیع و تکمیل پرسشنامه ی استاندارد گردآوری شدند. روایی شکلی پرسشنامه به کمک پنج نفر از اعضای هیات علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا بررسی و تایید شد. پایایی بخش های مختلف آن نیز با استفاده از ضریب پایایی ترکیبی تایید شد (81/0 تا 93/0). داده های پژوهش با استفاده از مدل یابی معادله های ساختاری و روش حداقل مربع جزیی و با کمک نرم افزار SmartPLS3.0 پردازش شدند. یافته های پژوهش بیانگر آن بود که مهارت های شناختی و ناشناختی هنرجویان در سطح مطلوبی قرار ندارند. یافته ها نشان دادند که نگرش نسبت به کارآفرینی و مهارت های شناختی رابطه مثبت و معنی داری با اراده کارآفرینانه ی هنرجویان دارند. بر پایه ی یافته های پژوهش، در بین مهارت های ناشناختی، تنها پیشگام بودن با اراده کارآفرینانه به طور مستقیم رابطه مثبت و معنی داری داشت و نگرش نسبت به کارآفرینی رابطه بین مهارت های شناختی، پیشگام بودن و خطر پذیری با اراده کارآفرینانه را میانجیگری می کند. بر پایه ی این یافته ها، پیشنهادهایی برای تدوین آموزش کارآفرینی مناسب و بهبود مهارت های شناختی و ناشناختی هنرجویان ارایه شده است.کلیدواژگان: اراده کارآفرینانه، مهارت های شناختی، مهارت های ناشناختی، هنرستان های کشاورزی
-
صفحات 73-90
از آنجایی که در کشور ما دانشگاه ها بخش بزرگی از رسالت آموزش و تربیت نیروی انسانی برای دستی ابی به هدف های پیشرو را برعهده دارند، بررسی نقش هوش هیجانی خودانگیزی، خودآگاهی، خودکنترلی، همدلی، مهارت اجتماعی در پیشرفت آموزشی دانشجویان می تواند به برنامه ریزی بهتر و ارایه راهکارهای مفیدتر در نظام آموزش عالی کمک کند. بر این پایه این پژوهش با هدف بررسی نقش سویگان هوش هیجانی در پیشرفت آموزشی دانشجویان کشاورزی مقطع کارشناسی دانشگاه رازی کرمانشاه در سال تحصیلی 1399 - 1400 انجام شد. بدین منظور از دیدمانتحقیق کمی به روش میدانی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش 812 تن دانشجویان کشاورزی دانشگاه رازیکرمانشاه است که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب و استفاده از فرمول کوکران، در نهایت 180دانشجوی کشاورزی از بین دانشجویان به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی شرینگ 1996 ، بود که روایی شکلی آن با استفاده از نظرات پنل متخصصان و پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ، تتای ترتیبی و شاخص پایایی ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت که برای تمامی ساز ه ها بالاتراز 7/ 0 بوده و تایید شد. همچنین مقیاس مورد استفاده در پاسخ پرسشنامه براساس طیف لیکرت ک املا مخالفم تا کاملاموافقم بود. روش اصلی آماری، مدل سازی معادلات ساختاری بود، و به منظور داده پردازی از نرم افزار Smart-PLSاستفاده شد. یافته های مدل نشان می دهد که همه سویگان هوش هیجانی به جز سویه همدلی، در پیشرفت آموزشی دانشجویان کشاورزی مورد مطالعه به لحاظ آماری نقش معنی داری دارند، به گونه ای که تا 33 درصد از واریانس پیشرفت آموزشی دانشجویان کشاورزی به وضعیت هوش هیجانی آنها وابسته است. یافته های این پژوهش چارچوب مفهومی ای را برای توسعه نظریه های آینده فراهم آورده است.
کلیدواژگان: هوش هیجانی، پیشرفت آموزشی، دانشجویان کشاورزی -
صفحات 91-110
این پژوهش با هدف سنجش دیدگاه مروجان نسبت به شایستگی های موردنیاز در پهن هی عملیاتی ترویج کشاورزی با روش توصیفی همبستگی تدوین شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 8000 تن از مروجان مسیول پهنه کشور بودند که بر مبنای قطب بندی وزارت جهاد کشاورزی 5 قطباز هر قطب یک استان شامل، استا نهای آذربایجان غربی، تهران، فارس، خوزستان و کرمانشاه انتخاب شدند. در استان های انتخاب شده نیز نمونه های آماری بر اساس پراکنش مروجان در مراکز دهستان هر شهرستان و به روش تصادفی متناسب با بزرگی تعیین شدند، که 448 پرسشنامه تکمیل شده مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه بهر ه گیری شد که، بخش اول ویژگی های جمعیت شناختی همچون، جنسیت، سن و میزان تحصیلات، رشته تحصیلی و سابقه فعالیت در بخش ترویج کشاورزی، بخش دوم ویژگیهای اجتماعی و بخش سوم نیز ویژگی های آموزشی مروجان را مورد سنجش قرار میدهد، بخش چهارم نیز میزان اطلاعات پاسخگویان از قابلیتهای ترویجی را مورد سنجش قرار میدهد، برای سنجش ویژگی های حرفه ای و دموگرافیک از 12 سوال و برای سنجش صلاحیت های حرفه ای 45 گویه طیف 5 مرحله ای لیکرتمورد استفاده قرار گرفت. به منظور تعیین روایی پرسشنامه تحقیق از روایی شکلی توسط پانل متخصصان و روایی تشخیصی AVEو به منظور محاسبه قابلیت پایایی نیز از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی CR استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که در حوزه آشنایی با صلاحیت های حرفه ای مروجان دانشی در حد متوسط به بالا داشتند ولی دانش به نسبت بالایی در زمینه تخصصی زراعت، انجام و هدایت نیازسنجی، سازماندهی روزهای مزرعه، اولویت بندی نیازها و مسیل ه ها و هدایت مشاهد ه های شرکت کنندگان داشتند. همچنین آشنایی مروجان با حوزه های مدیریت تعارض، انجام روش گروه اسمی، ایجاد انجمن های اجتماعی، اجرای تمرین های طوفان مغزی و حوزه تخصصی شیلات بسیار کم است و این موارد باید در اولویت نخست توانمندسازی قرار گیرد. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که متغیرهای مرتبط با صلاحیت های حرفه ای برمبنای مقدار ویژه در 7 عاملبرنامه ریزی، اجرا، ارزشیابی، تخصصی فنی، عمومی، تخصصی تولیدی و ارتباطی- اجتماعی، طبقه بندی شدند، که در مجموع حدود 200 / 62 درصد از کل واریانس را تبیین کردند. نتیجه رگرسیون همزمان نیز نشان داد که متغیرهای میزان تحصیلات، میزان تماس با کارشناسان شهرستان، میزان تماس با محققان و علاقه به حرفه مروجی به صورت معناداری صلاحیت های مروجان را پیش بینی می کنند.
کلیدواژگان: نظام ترویج کشاورزی، مروج مسئول پهنه، صلاحیت های حرفه ای -
صفحات 111-129
یادگیری کانون اصلی فرآیندهای آموزشی با رویکرد توسعه قابلیت در آموزش عالی به شمار می رود. از این رو پیش بینی می-شود آموزشی که متضمن دسترسی دانشجویان به فرصت های یادگیری ژرف تر باشد می تواند موجبات رشد و توسعه فردی و حرفه ای آن ها را فراهم نماید. در این راستا، هدف از این تحقیق، ارزیابی تاثیر دسترسی به فرصت های یادگیری ژرف تر بر توسعه قابلیت های کارآفرینانه دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بود. جامعه آماری این تحقیق 1000 نفر از دانشجویان فعال در دانشگاه بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب طبق جدول بارتلت و همکاران (2001)، 213 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار تحقیق برای گردآوری داده ها، پرسشنامه ای محقق ساخته بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS26 و SAS انجام شد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد به طور کلی دسترسی به فرصت های یادگیری ژرف تر و قابلیت های کارآفرینانه دانشجویان با هم ارتباط مثبت و معناداری دارند. همچنین تجزیه همبستگی های کانونی 8 سویه ی دسترسی به فرصت های یادگیری ژرف تر و 11 سویه ی قابلیت های کارآفرینانه دانشجویان به دو جفت متغیر کانونی مهم توسعه فردی مبتنی بر خودآگاهی و رویکرد به یادگیری به ترتیبی با میزان همبستگی 67/0و 37/0منجرشد. نتایج نشان داد که فراهم کردن شرایط و زمینه های یادگیری ژرف تر برای دانشجویان باعث افزایش یا تقویت قابلیت های کارآفرینانه در آن ها می شود.
کلیدواژگان: قابلیت های کارآفرینانه، یادگیری ژرف تر، یادگیری کارآفرینانه، دانشجویان کشاورزی -
صفحات 130-144
میزان آشنایی سویاکاران با کشاورزی پایدار، از جمله عامل های موثر در پایداری نظام کشاورزی آنان می باشد. پایداری سویاکاری، سامانه ای شامل سودمندی سویاکاری از طریق کاهش فرسایش خاک و بهبود حاصلخیزی آن، تدوین روش هایی برای کاربرد موثر منبع های درونی کشتزار، تدوین راهبردهایی به منظور بهبود کیفیت جامعه روستایی و کاربرد روش هایی با کمترین تاثیرها بر تخریب منبع های زیست محیطی می باشد. در همین راستا، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر منبع های اطلاعاتی و آموزش های ترویجی در پایداری سویاکاری نکا در سال 1399 انجام گرفته است. جامعه ی آماری پژوهش شامل سویاکاران شهرستان نکا در استان مازندران می باشند (N= 940) که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970)، 275 سویاکار به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شدند. پرسشنامه در سه بخش اصلی منبع های اطلاعاتی، شرکت در آموزش های ترویجی و پایداری سویاکاری با طیف لیکرت بود. روایی شکلی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان مورد تایید قرار گرفت. همچنین بر پایه میزان میانگین واریانس استخراج شده (551/0< AVE > 506/0) و پایایی ترکیبی (909/0< CR > 858/0)، پرسشنامه دارای روایی همگرا و پایایی مناسبی بود. برای پردازش داده ها از نرم افزارهای SPSS16 و Smart PLS2بهره گرفته شد. یافته های مدل سازی معادله های ساختاری نشان داد که شرکت در آموزش های ترویجی و منبع های اطلاعاتی، تاثیر مثبت و معنی دار بر پایداری سویاکاری داشتند. شرکت در آموزش های ترویجی و منبع های اطلاعاتی حدود 83 درصد از واریانس پایداری سویاکاری را تبیین کردند.
کلیدواژگان: آموزش های ترویجی، پایداری سویاکاری، نکا -
صفحات 145-162
این پژوهش علی ارتباطی با هدف بررسی عاملهای موثر بر بهبود دانش فنی کشاورزان گندمکار در زمینه عملیات سازگار با محیط زیست انجام شد. جامعه ی آماری، همهی کشاورزان گندمکار شهرستان خرمآباد بود (N= 12500). با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 240 تن از آنان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط نظرسنجی از اعضای هییت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روش دو نیمه کردن تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSwin18 انجام شد. یافته های تحلیل رگرسیون ترتیبی نشان نیز نشان داد، متغیرهای سرمایه اجتماعی، نگرش نسبت به عملیات پایدار محیط زیست، سطح تحصیلات، شمار تماس های ترویجی و استفاده از منبع های اطلاعاتی بیشترین تاثیر را بر احتمال بهبود سطح دانش فنی کشاورزان دارند. همچنین، نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد حیطه های رفتار و یادگیری (شناخت دانش، نگرشی ارتباطی و روانی - حرکتی) نیز تاثیر شایان توجهی بر احتمال به کارگیری عملیات سازگار با محیط زیست دارد؛ به طوری که میتوانند 40 درصد از احتمال واریانس متغیر به کارگیری عملیات سازگار با محیط زیست را پیشگویی کنند.
کلیدواژگان: دانش فنی، بهبود عملکرد، آموزش های ترویجی، عملیات سازگار با محیط زیست، خرم آباد -
صفحات 164-185
همگام با رشد جمعیت جهان، تغییر اقلیم و همچنین پیشرفت روزافزون دانش و فناوری در حوزه علوم کشاورزی، نظام های آموزش کشاورزی باید نسل کنونی و آینده کشاورزان را برای حل مشکلات و چالش های قرن پیش رو، رقابت در عرصه داخلی و جهانی، رویارویی با نوسانات و عدم قطعیت های ناشی از تغییر اقلیم و همچنین بکارگیری بهینه از فناوری های نوین آماده سازند. نیل به این اهداف مستلزم بازبینی و به روزرسانی مداوم نظام های آموزش کشاورزی و پیش بینی و تدوین مولفه های نظام مطلوب آموزش کشاورزان آینده می-باشد. هدف اصلی این مطالعه بررسی ارکان رهیافت نوین آموزش کشاورزی به منظور تربیت کشاورزان آینده در ایران از دیدگاه صاحبنظران و متخصصان نظام آموزش کشاورزی می باشد. داده های مورد نیاز در این پژوهش با استفاده از تکنیک دلفی طی سه مرحله جمع آوری شد. با استفاده از ضریب همبستگی کندال مشخص شد که پس از پایان مرحله سوم توافق و اتفاق نظر قوی بین پاسخگویان حاصل شده و اجرای تکنیک دلفی متوقف شد. جامعه آماری این مطالعه شامل اعضای هیات علمی گروه های ترویج و آموزش کشاورزی در دانشکده های کشاورزی، معاونین آموزشی مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و اعضای هیات علمی و کارشناسان موسسه آموزش و ترویج کشاورزی بودند که 26 نفر آنها با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی خطی انتخاب و نظرخواهی تا رسیدن به مرحله اشباع نظری نیز ادامه یافت. در نهایت پس از جمع بندی پاسخ ها، ارکان رهیافت آموزش کشاورزان آینده ایران شامل آرمان و فلسفه، اهداف، راهبردها و راهکارها و برنامه های اجرایی شناسایی و مورد تبیین و تحلیل قرار گرفتند.
کلیدواژگان: کشاورز آینده، آموزش کشاورزی، رهیافت آموزشی، جوان گرایی -
صفحات 186-210
شمار آمده که می تواند انگیزه تحصیل و یادگیری دانشجویان را کاهش دهد. از این رو، این پژوهش با هدف ارایه ی الگویتوانمندسازی دانشجویان کشاورزی برای ورود به بازار کار با دیدمان آمیخته کیفی-کمی اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی از نظریه پایه ور استفاده شد و روش پژوهش در بخش کمی علی-ارتباطی بود. جامع هی آماری بخش کیفی پژوهش،اعضای هییت علمی دانشگاه رازی N=108 بودند که پس از مصاحبه با 21 نفر از آنان آستانه سودمندی به دست آمد،جامعه آماری بخش کمی پژوهش نیز همه ی دانشجویان کارشناسی رشته های کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی در سال 1400 - 1399 به شمار 644 تن بودند که بر مبنای جدول کرجسی و مورگان شمار 238 تن به عنوان نمونه به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی تناسبی انتخاب شدند. گردآوری داد ه ها به روش مصاحبه در بخش کیفی انجام شد که به طراحی الگوی توانمندسازی دانشجویان رسید. در بخش کمی نیز از طریق پرسشنامه اطلاعات از دانشجویان گردآوری شد که روایی محتوایی پرسشنامه توسط نظرخواهی از صاحب نظران و روایی همگرا از طریقمحاسبه ی 82 / CR=0 و 77 / AVE=0 تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از نرم افزار R و محاسبه ی ضریب تتایترتیبی برای بخش های مختلف پرسشنامه 91 / 0- 75 / Ө= 0 تعیین شد و الگوی طراحی شده اعتبارسنجی شد.تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از طریق سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم افزارMAXQDA16 انجام شد، در بخش کمی نیز از نرم افزار SPSSWin16 برای بررسی ویژگی های فردی و از روش حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار SMARTPLS3 به منظور بررسی مدل اندازه گیری، ساختاری و آزمون فرضیه هااستفاده شد. یافته های پژوهش در بخش کیفی به شناسایی 65 نشانگر در قالب 7 دسته عامل کارآفرینی، آموزشی وپژوهشی، روانشناختی، نهادی، محیطی، فردی و دولتی انجامید، یافته های بخش کمی پژوهش نشان داد که همه ی 7فرضیه پژوهش مورد تایید می باشند. همچنین میزان ضریب چندگانه برای معادله ساختاری بالای 90 / 0 شده که نشانمی دهد متغیرهای مستقل برون زای مرتبط با توانمندسازی توانسته اند بیش از 90 / 0 از تغییرهای متغیر وابسته را تبیینمی کنند. با توجه به اهمیت توانمندسازی دانشجویان در دوره تحصیل برای ورود به بازار کار و همسویی اظهار نظر اعضای هییت علمی و دانشجویان در ارتباط با مولفه ها و نشانگرهای مرتبط با توانمندی، می توان از یافته های پژوهش به منظورارتقا توانمندی دانشجویان استفاده کرد.
کلیدواژگان: توانمندسازی، توانمندسازی دانشجویان، کارآفرینی، بازار کار، دانشگاه رازی
-
Pages 9-32
Lack of clear and codified scientific methods for agricultural waste management extension education (AWMEE) in the country is the most agricultural impresive problem. Therefore, it is worth considering that by applying an appropriate model of waste management extension education, agricultural development will bost in Iran. This applied research was conducted with the aim of designing a structural model Waste Management Extension Education in agricultural Through quasi-experimental method.The statistical population consisted of 242,235 farmers, gardeners and experts of Mazandaran province. In each group, 1061 participants were determined as a sample using Cochran's sampling formula. A questionnaire was used to collect required data. In order to determine validity of the questionnaire, construct validity average variance extracted AVE= 0.6 calculated and to determine the reliability, ordinal alpha coepicient (α=0.80), (θ=0.81) and cumulative reliability coefficient (CR=0.90) were used. Data analyses was performed using LISREL8.8 software for confirmatory factor analysis. results showed that the factor structure and measurement model designed to measure (AWMEE( factors and the data were in good shape for analysis. Results the path analysis showed that at P= 0.05, causing of agricultural waste, agricultural extension education waste management,waste reduction factors have a direct and significant positive effect on agricultural development (t> 1.96) and among them agricultural extension education waste management had the greatest impact on agricultural development (t = 6.53 and β =0.30). Also, based on the results of the final model, it can be said that the factor promoting waste reduction management had the greatest impact on agricultural development.
Keywords: agricultural waste, Agricultural extension education waste management (AWMEE), Waste reduction, Agricultural waste reduction education -
Pages 33-55
Agricultural sector is the center of resistance economy development in the country and due to its various dimensions and technological progress; there are many job opportunities to increase productivity in this sector. Considering the predominance of small and medium enterprises (SMEs) businesses businesses in the agricultural sector, human resource development, reinforcing the social, physical, financial capital and the business environment can boost the economic prosperity of these businesses. Considering the position of the agricultural sector in the economic changes of Alborz province, this study was conducted with the aim of identifying the factors affecting the economic prosperity of small and medium agricultural businesses by survey method and a questionnaire instrument. The statistical population in this study was 404 agricultural business owners in Alborz province. Sampling was done using Cochran's formula and the number of samples was 200. The sampling method was random.The validity of the questionnaire was confirmed by the Expert panel. The reliability of the study was confirmed by Cronbach's alpha test and combined reliability. The results showed that the business environment (%75 Impact factor) and human resources (%25 Impact factor) have a significant positive effect on the economic prosperity of SMEs. Among them, "Joint cooperation in infrastructure", "Holding conferences, exhibitions and introducing new agricultural ideas", "Business unit communication structure and information transfer between colleagues", "Continuous training of human resources" "And the participation of skilled people" have the highest priority in the economic prosperity of small and medium-sized agricultural businesses.
Keywords: Small, Medium Enterprises (SMEs), Agriculture Sector, Economic Prosperity, Alborz province -
Pages 56-72Both cognitive and non-cognitive skills are crucial to improve entrepreneurial intentions and readiness, but little research has been done. The main purpose of this descriptive-correlational study was to investigate the level of cognitive and non-cognitive skills and their role in shaping students' entrepreneurial intentions of agricultural vocational schools in Kermanshah province. The study population consisted of second and third grade students of agricultural vocational schools in Kermanshah province in the 2020-2021 academic year (N=300). Based on Krejcie and Morgan sampling table, 167 students were selected as a sample using stratified random sampling method. Data were collected through a standardized questionnaire. The face validity of the questionnaire was verified by a panel of experts and its reliability was confirmed using composite reliability coefficient (CR>0.70). In addition, convergent validity was evaluated using average variance extracted (AVE) which was found to be adequate. Data were analyzed using structural equation modeling and partial least squares method with the help of SmartPLS 3.0 software. The results showed that students' cognitive and non-cognitive skills are not at the desired level. Furthermore, the results indicated that attitudes toward entrepreneurship and cognitive skills had a positive and significant relationship with students' entrepreneurial intentions. However, among non-cognitive skills, only proactivity was directly and significantly related to entrepreneurial intentions. The results also showed that attitudes toward entrepreneurship mediated the relationship between cognitive skills, proactivity, and risk-taking with entrepreneurial intentions. Based on the results, suggestions were made to develop and deliver appropriate entrepreneurship education and improve students' cognitive and non-cognitive skills.Keywords: Entrepreneurial intentions, Cognitive skills, Non-cognitive skills, Agricultural vocational schools
-
Pages 73-90
Since universities in Iran play a significant role in preparing human resources achieve advancing goals ofthe country, evaluating emotional intelligence (self-motivation, self-awareness, self-control, empathy, socialskills) and its role in educational achievement of the s tudents can lead to better planning and providing moreuseful solutions to the higher education sys tem obs tacles. Thus, this research was aimed at:" s tudying the effectof emotional intelligence's dimensions on the educational achievement of Agricultural S tudent's Razi Universityof Kermanshah" in the academic year 2020-2021. For this purpose, a quantitative research method based onthe survey was used. And the s tatis tical population of the s tudy consis ted of 812 undergraduate agriculturals tudents of Razi University of Kermanshah who were selected by s tratified sampling techniques with theproportional allocation and using Cochran formula 180 of them. The main ins trument for data collection wasa s tandard ques tionnaire of emotional intelligence of Siberia Schering (1996), validity of which was evaluatedby experts’ panel, and its reliability using Cronbach’s alpha coefficient and composite reliability index wasanalyzed and confirmed due to the fact that the rate was higher than 0.7 for all the cons tructs. Also, the scale usedin answering the ques tionnaire was based on the Likert scale (s trongly disagree to s trongly agree). S tructuralequation modeling (SEM), as a multivariate technique, and Smart-PLS software was used. According to pathanalysis results, dimensions of emotional intelligence (except empathy) have significant roles in improvingthe educational achievement of agricultural s tudents among agricultural s tudents of the Razi University ofKermanshah. Empirical results showed that the agricultural S tudents' academic achievement depends on theiremotional intelligence level and dimensions, and their emotional intelligence can explain 33% of agriculturalS tudents' educational achievement variance. Research findings offer a new theoretical framework for futuretheory development.
Keywords: Emotional intelligence, educational achievement, Agricultural students -
Pages 91-110
The goal of this study was analyzing and determining the professional competencies of the extension agents responsible for the area, by descriptive correlation method. The statistical population of the study was the extension agents who were selected based on polarization (5 poles). A questionnaire was the main tool for collecting data, which measured the opinion of extension agents (in five provinces; Tehran, Khuzestan, Kermanshah, Fars and West Azerbaijan) in the field of professional competencies knowledge and familiarity based on the new conditions of extension system and expectations of the Ministry of Jihad Agriculture. Some educational and social characteristics of the extension agents were also assessed. The results showed that in the field of familiarity with the professional competencies, they had moderate to high knowledge, but they had relatively high knowledge in the field of agronomy, conducting needs assessments, organizing farm days, prioritizing needs and problems and guiding participants' observations. Extension agents were also unfamiliar with the areas of conflict management, nominal grouping, social networking, brainstorming, and fisheries. These should be the first priority of empowerment. Factor analysis showed that the variables related to professional competencies were classified based on the specific value into 7 factors (planning, implementation, evaluation, technical specialization, general, production specialized and communication-social), which in total explained about 62.200% of the total variance. The regression results show that the variables of education level, contact with city experts, contact with researchers and interest in the profession of extension agent significantly predict the competencies.
Keywords: Agricultural Extension System, Area Responsible extension agents, Professional competencies -
Pages 111-129
it is predicted that education that provides students with access to deeper learning opportunities can lead to their personal and professional growth and development. Regarding this issue, the purpose of this research was to assess the impact of access to deeper learning opportunities on the development of entrepreneurial capabilities of students in the Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. The statistical population of this study was 1000 active students in the university. Using stratified random sampling method with proportional assignment according to the table of Bartlett et al. (2001), 213 students were selected as the research sample. The research tool for data collection was a researcher–made questionnaire. The formal validity of the questionnaire was confirmed by an expert panel (including faculty members of agricultural education and entrepreneurship).Reliability of the main indexes of the questionnaire was determined based on Theta (θ) reliability coefficient (0.83, 0.87). Data analysis was analyzed using SPSS26 and SAS software. The research findings based on the correlation matrix showed that a significant positive relationship between access to deeper learning opportunities and entrepreneurial capabilities of the students. Also, the canonical correlation analysis between 8 dimensions of access to deeper learning opportunities and 11 dimensions of entrepreneurial capabilities of agricultural students led to two pairs of important canonical variables of individual development based on self-awareness and learning approach with correlation rates of 0.67 and 0.37, respectively. The results showed that providing deeper learning conditions and contexts for students increases or strengthens their entrepreneurial capabilities.
Keywords: Entrepreneurial Capabilities, Deeper Learning, Agricultural students, canonical correlation analysis -
Pages 130-144
Familiarity of soybean producers with sustainable agriculture is one of the effective factors in the stability of their agricultural system. Soybean cultivation sustainability is a system that includes the usefulness of soybean cultivation through reducing soil erosion and improving its fertility, developing methods for effective use of internal resources of the farm, developing strategies to improve the quality of rural society and using methods with the least impact on environmental destruction. In this regard, this study aimed at investigating the impact of information sources and extension training on soybean cultivation sustainability in Neka County in 2020. The statistical population of study includes soybean farmers of Neka County in Mazandaran Province (N= 940). According to Krejcie and Morgan (1970) table, 275 soybean farmers were selected as a statistical sample. Data were collected using a researcher-made questionnaire. The questionnaire was divided into three main sections: information sources, participation in extension training and soybean cultivation sustainability with a Likert scale. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts' opinions. Also, based on the Average Variance Extracted (0.506>AVE< 0.551) and Composite Reliability (0.858>CR<0.909), the questionnaire had a convergent validity and appropriate reliability. SPSS16 and Smart PLS2 software were used to analyze the data. The results of structural equation modeling showed that participation in extension training and information sources had a positive and significant impact on soybean cultivation sustainability. Participating in extension training and information sources explained about 83 percent of variance of the soybean cultivation stability.
Keywords: Extension Training, Soybean Cultivation Sustainability, Neka -
Pages 145-162
The main purpose of this study was factors affecting the improvement of technical knowledge of wheat farmers in relation to sustainable environmental operations. The statistical population of this study was consisted of all Khorramabad County were the central province in case study (N = 12500). Using Cochran's sampling formula, 240 of them were selected as a sample (N=240). The main instrument in this study was questionnaire which its validity was confirmed by the panel of experts and the reliability of it was also calculated by using a sequential alpha test and through software. Data were analyzed by SPSS18 software. The results of regression analysis showed Membership variables in Social capital, attitude towards sustainable environmental operations, level of education, number of extension calls and use of information resources have the greatest impact on improving the technical knowledge of antagonists. Also, the range of technical knowledge (cognitive, knowledge and skill) have a significant impact on the improvement of the sustainable environmental operations. So that they can predict 40% of variance of the dependent variable of the research (sustainable environmental operations).
Keywords: Farmers', Awareness, yield improvement, Extension Training, environmentally friendly operations, Khorramabad County -
Pages 164-185
Considering the world's population, climate change, and the advancement of agricultural science and technology, agricultural education systems have to address the current and future generations of farmers to solve the problems and challenges of the coming century, Competition domestically and globally and with fluctuations and uncertainties caused by climate change as well as the optimal use of agricultural technologies. Achieving these goals requires continuous review and updating of agricultural education systems, and development of components of a desirable system for training future farmers. The main purpose of this study is to investigate the pillars of a new approach to agricultural education in order to train future farmers in Iran from the perspective of experts and specialists in the agricultural education system. The data required in this study were collected using Delphi technique in two stages. The statistical population of this study included all faculty members of agricultural extension and education departments in agricultural colleges, educational assistants of agricultural research and training centers, and faculty members and experts of the Agricultural Education and Extension Institute. 26 of them were selected using snowball sampling method. Sampling continued until the theoretical saturation stage was reached. Finally, after summarizing the answers, the pillars of the future farmers' education approach, including ideals and philosophy
Keywords: Future farmer, Agricultural education, education approach, youthfulness -
Pages 186-210
High unemployment of agricultural graduates is one of the main concerns of Iran’s higher education sys tem, which can reduce the motivation of Agricultural s tudents to be educated. Therefore, this research eliminate conducted to provide a pattern to empower Razi University agricultural s tudents to enter Iran’s market. with a Mixed (quantitative-qualitative) exploratory research design applied to conduct this research. Grounded theory for the quantitative part and cause-correlation method used to handle the quantitative part. The s tatis tical population of the qualitative part Consis ted of 108 agricultural faculty members at Razi University, Iran.By Interviewing 21 of them researcher achieved theoretical saturation threshold. In 2020-2021, there were 644 people, which according to Krejcie and Morgan table, 238 people were selected as a sample by proportional s tratified random sampling method. Data were collected through interviews in the qualitative section, which resulted in the design of a s tudent empowerment mode. In the quantitative part, information was collected from s tudents through a ques tionnaire that the content validity of the ques tionnaire was confirmed by opinion polls and convergent validity was confirmed by calculating CR = 0.82 and AVE = 0.77. The reliability of the ques tionnaire was determined using R software and the sequential theta coefficient was calculated for different parts of the ques tionnaire (Ө = 0.75-91) and the designed pattern was validated. Qualitative data analysis was performed through three s tages of open, axial and selective coding using Maxqda16 software. In the quantitative part, SPSSwin16 to inves tigate individual characteris tic and the partial leas t squares method using smartpls3 software to evaluate the measurement model. S tructural and hypothesis tes ts were used. The results of the research in the qualitative part resulted in the identification of 65 indicators in the form of seven categories of entrepreneurial, educational and research, psychological, ins titutional, environmental, individual and governmental factors. The results of the quantitative part of the research showed that all 7 research hypotheses are approved. Also, the value of multiple coefficients for s tructural equation is above 0.90, which shows that the exogenous independent variables related to empowerment have been able to explain more than 0.90 of the changes of the dependent variable. Due to the importance of empowering s tudents in the s tudy period to enter the job market and alignment of faculty members and s tudents comments on the components and indicators related to empowerment, the results of the research can be used to enhance s tudent's empowerment.
Keywords: Empowerment, Student Empowerment, entrepreneurship, Labor Market, Razi University