فهرست مطالب

نشریه پژوهش های بذر ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهزاد نوری فعلی، حمیدرضا عیسوند*، ناصر اکبری، داریوش گودرزی صفحات 1-19
    مقدمه

    تامین عناصر مهم و موثر نظیر روی و بور در عملکرد کمی و کیفی به ویژه در مناطقی که خاک به دلایلی نمی تواند نیاز گیاه را تامین کند، راهکاری مناسب برای بهبود کیفیت بذر و گیاهچه و وضعیت تغذیه و بهداشت جامعه خواهد بود. با توجه به اینکه در بخش قابل توجهی از مناطق تولید کننده گندم کشور مراحل نمو بذر با گرمای انتهای فصل مواجه می شود، بنابراین در تحقیق حاضر به بررسی تاثیر تنش گرما و تغذیه گیاه مادری با عناصر ریزمغذی روی و بور بر زوال بذر و کیفیت فیزیولوژیک گیاهچه گندم پرداخته شد.

    مواد و روش ها

     در یک آزمایش مزرعه ای بذرهای گندم در دو تاریخ کاشت مناسب (30 آبان ماه) و تاخیری (15 دی ماه) برای اعمال تنش گرمای انتهای فصل در مرحله نمو بذر، در شهرستان رامهرمز با سه تکرار کشت شدند. تغذیه گیاه مادری با عناصر روی و بور در سه سطح (عدم استفاده، کاربرد روی و کاربرد بور) بصورت محلول پاشی اعمال شد. بذرها بعد از برداشت به آزمایشگاه منتقل و سلامت غشا سلول های بذر توسط آزمون هدایت الکتریکی به عنوان شاخصی از زوال پذیری بررسی شد. همچنین بخش دیگری از بذرها نیز برای بررسی کیفیت بذر و گیاهچه در گلخانه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در گلدان کشت و ارزیابی شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که مواجه شدن نمو بذر با تنش گرما سبب کاهش کیفیت بذر و همچنین گیاهچه های حاصل از آن شد. به طوری که غشا سلولی در بذر تولید شده در شرایط تنش گرما دچار آسیب شده و هدایت الکتریکی آنها 19% افزایش یافت. همچنین این بذرها در مواجه با تیمار فرسودگی، حساسیت بیشتری نشان دادند. درصد ظهور گیاهچه در بذرهای تنش دیده 66/21% کاهش یافت. همچنین تنش گرما شاخص های کیفیت گیاهچه نظیر میزان کلروفیل، وزن خشک بخش هوایی و ریشه را کاهش داد. استفاده از عناصر روی و بور بر گیاه مادری سبب شد تا علاوه بر بهبود کیفیت بذر و گیاهچه در شرایط عدم تنش، از اثرات بد تنش گرما بر کیفیت بذر و گیاهچه نیز کاسته شود. همبستگی منفی و معنی داری بین هدایت الکتریکی بذر و پارامترهای کیفی وجود داشت. لذا استفاده از این آزمون برای تعیین کیفیت بذر به ویژه بذرهای تولید شده در شرایط تنش گرمای انتهای فصل، قابل توصیه است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرات منفی گرما طی نمو بذر بر کیفیت بذر تولید شده، تاریخ کاشت حتی الامکان به گونه ای تنظیم شود که نمو بذر با تنش گرمای انتهای فصل مواجه نشود. نظر به اثرات مفید کاربرد روی و بور در گیاه مادری بر بسیاری از صفات مرتبط با کیفیت بذر و گیاهچه، مصرف آنها بویژه روی در شرایط خاکهای دچار کمبود و یا احتمال وقوع تنش گرمای آخر فصل قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: بنیه، فرسودگی بذر، تغذیه گیاه، تنش، نمو بذر
  • محدثه لطیف زاده شاهخالی، سید محمدرضا احتشامی*، فواد مرادی صفحات 21-40
    مقدمه

    زوال بذر با تنش اکسیداتیو و تجمع کنترل نشده گونه های فعال اکسیژن مرتبط می باشد. بذرها گروهی از آنتی اکسیدانت های آنزیمی و غیرآنزیمی را داشته که از آن ها در مقابل گونه های فعال اکسیژن محافظت کرده و در حفظ بنیه بذر و حمایت از فرایندهای جوانه زنی بذر کمک کننده می باشند. پاسخ ارقام مختلف به زوال بذر متفاوت می باشد. آگاهی از منابع و سازوکار زوال و چگونگی پاسخ ارقام مختلف می تواند ما را در انتخاب رقم مناسب منطقه کمک کرده، همچنین در انتخاب و اعمال روش های مدیریتی مناسب برای انبارداری و افزایش مدت زمان نگه داری بذرها در انبار به کار رود.

    مواد و روش ها

     آزمایش به صورت فاکتوریل با دو عامل در طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل یک و شش ماه انبارداری (دمای جهار درجه سلسیوس، رطوبت بذر 11 درصد و رطوبت نسبی انبار 60 درصد) و پیری تسریع شده (96 ساعت نگهداری بذرها در دمای 45 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 100 درصد) بودند که در چهار رقم برنج (خزر، هاشمی، گیلانه و دمسیاه) اعمال شدند. درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و ریشه چه و شاخص بنیه گیاهچه، فعالیت آلفاآمیلاز، کاتالاز CAT، پراکسیداز ((POX، سوپراکسیددیسموتاز SOD))، محتوای مالون دی آلدیید (MDA) و پراکسیدهیدروژن H2O2 صفات مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که پیری تسریع شده و نگهداری بذرها در انبار به مدت شش ماه، درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه، شاخص بنیه گیاهچه و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز را در هر چهار رقم کاهش دادند. این کاهش همراه با افزایش محتوای MDA و H2O2 و کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت SOD و POX بود. محتوای MDA در بذرهای پیری تسریع شده کم تر از بذرهای با طول عمر 6 ماه در انبار بود. فعالیت آنزیم CAT بعد از اعمال تیمار زوال افزایش نشان داد، این افزایش در بذرهای دارای طول عمر شش ماه بیش تر بود. این بذرها همچنین H2O2 کم تری را در مقایسه با بذرهای پیری تسریع شده نشان دادند. رقم خزر محتوای H2O2 کم تری را در نتیجه فعالیت بیش تر آنزیم CAT نشان داد. علاوه بر این، رقم خزر درصد و سرعت جوانه زنی بالاتری را بعد از اعمال تیمار زوال در مقایسه با ارقام دیگر نشان داد. افت درصد جوانه زنی ناشی از زوال در رقم دمسیاه  بسیار شدید بود. این رقم کم ترین درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، بنیه بذر و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز را در تیمار پیری تسریع شده نشان داد. رقم گیلانه و هاشمی در ابتدای آزمایش جوانه زنی و فعالیت آلفاآمیلاز، سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز بالاتری را نشان دادند، اما در جریان زوال قابلیت جوانه زنی در آن ها همسو با فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت کاهش نشان داد.

    نتیجه گیری

     تیمارهای قراردادن شش ماهه بذرها در انبار و پیری تسریع شده، اثرات منفی بر سرعت جوانه زنی چهار رقم مورد مطالعه گذاردند. این افت در سرعت جوانه زنی همراه با افزایش رادیکال آزاد در بذرها و افت فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت SOD و POX بود که این اثرات در رقم خزر با شدت کم تر و و در رقم دمسیاه شدیدتر بود که این نتایج اهمیت بیش تر شرایط انبار را در نگهداری رقم دمسیاه نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آنزیم پراکسیداز، پیری تسریع شده، سرعت جوانه زنی، مالون دی آلدئید
  • کامران علیمردانی، امین صالحی*، محسن موحدی دهنوی، علی مرادی صفحات 41-50
    مقدمه

    گل سازویی یا تشنه داری (Schrophularia striata) یکی از گیاهان دارویی خانواده گل میمونی و دارای ترکیبات فنلی می باشد. مردم محلی به صورت سنتی از این گیاه دارویی برای درمان عفونت ناشی از زخم ها، بیمارهای دستگاه گوارش و بیماری های چشمی استفاده می کنند. به علت مصرف بی رویه توسط مردم بومی و  همچنین تغییرات اقلیم منطقه رویش که باعث افزایش دما شده است سرمای کافی برای شکست خواب بذر آن در شرایط حاضر فراهم نبوده و جوانه زنی و رویش آن کاهش یافته است، این گیاه در معرض خطر انقراض قرار گرفته است. از آنجایی که تکثیر این گیاه در رویشگاه های طبیعی از طریق بذر صورت می گیرد و با توجه به خواب عمیق بذر گیاه تشنه داری، بررسی روش های مختلف شکست خواب بذر، برای حفاظت و اهلی سازی از این گونه ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق، روش های مناسب شکست خواب بذر این گیاه با استفاده از تیمارهای سرمادهی و اسید جیبرلیک روی بذرهای جمع آوری شده از رویشگاه های مختلف استان ایلام مورد مطالعه قرار گرفت.

    مواد و روش ها

     به منظور بررسی اثر سرمادهی و اسید جیبرلیک بر شکست خواب بذر تشنه داری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، با چهار تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1397 انجام شد. عامل اول آزمایش شامل طول دوره سرمادهی مرطوب با زمان های 0، 4، 8، 12 و 16 هفته، عامل دوم شامل اسید جیبرلیک (0، 300 و 600 میلی گرم بر لیتر) و عامل سوم پنج رویشگاه شامل ایلام، ایوان، مهران، آبدانان و دهلران بودند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که تیمار 16 هفته سرمادهی و غلظت اسیدجیبرلیک صفر بیشترین درصد جوانه زنی در همه رویشگاه ها را داشت، بطوریکه درصد جوانه زنی در رویشگاه های مهران، ایوان، ایلام، آبدانان و دهلران بترتیب 66، 50، 36، 30 و 25 درصد بود. همچنین بیشترین میزان سرعت جوانه زنی در همه رویشگاه ها در سرمادهی 16 هفته و غلظت اسیدجیبرلیک صفر میلی گرم بر لیتر بدست آمد. در مورد یکنواختی جوانه زنی بیشترین میزان در سرمادهی 16 و 12 هفته به دست آمد.

    نتیجه گیری

    طول دوره سرمادهی بر درصد و سرعت جوانه زنی بذر گیاه تشنه داری موثر بود و با افزایش آن درصد و سرعت جوانه زنی نیز افزایش یافت که نشان دهنده این موضوع است که بذور تشنه داری مورد مطالعه دارای درجاتی از خواب فیزیولوژیک بودند و بذر رویشگاه های مرتفع تر به طول دوره سرمادهی بیشتری نسبت به رویشگاه های پست تر برای جوانه زنی نیاز دارند. همچنین با توجه به نتایج این آزمایش، جهت افزایش درصد جوانه زنی از دوره های سرمادهی بالاتر از 16 هفته استفاده گردد.

    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، خواب بذر، سرمادهی، یکنواختی جوانه زنی
  • محمدحسین بناکار، حمزه امیری*، غلامحسن رنجبر، محمدرضا سرافراز اردکانی صفحات 51-67
    مقدمه

    شنبلیله، یکی از گیاهان دارویی است که به عنوان یک گیاه متحمل به شوری مورد توجه بوده است. این تحقیق، به منظور بررسی اثرات تنش شوری بر ویژگی های سبز شدن گیاهچه و تعیین حد آستانه تحمل به شوری، شیب کاهش سبز شدن و شاخص تحمل به شوری برخی توده های شنبلیله انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    بذرهای پنج توده (اردستانی، اصفهانی، هندی، مشهدی و نی ریزی) در هفت سطح شوری (5/0، 3، 6، 9، 12، 15 و 18 dS/m) بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار قرار گرفتند. در این تحقیق، از مدل های تجربی (خطی، سیگموییدی، نمایی و چند جزیی) استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که با افزایش شوری، درصد و سرعت سبز شدن گیاهچه کاهش یافت. در توده های اردستانی و اصفهانی، افزایش شوری تا dS/m3 تاثیری بر درصد سبز شدن گیاهچه نداشت و پس از آن کاهش معنی داری پیدا کرد. بیشترین درصد سبز شدن (62/94 درصد) از توده هندی در تیمار شاهد بدست آمد. توده هندی در dS/m 18 نیز بیشترین درصد سبز شدن (81/25 درصد) را داشت. اگرچه بیشترین سرعت سبز شدن گیاهچه (93/5 عدد در روز) متعلق به توده مشهدی در تیمار شاهد بود، اما تفاوت معنی داری با توده های هندی، نی ریزی و اصفهانی نشان نداد. در توده های اردستانی، مشهدی و نی ریزی، با افزایش شوری طول گیاهچه به طور معنی داری کاهش یافت، ولی این کاهش در توده اصفهانی بین سطوح شوری 3 و dS/m 6 و نیز 12 و dS/m 15 معنی دار نبود. در توده هندی، طول گیاهچه در dS/m 3 با شاهد مشابه بود، ولی شوری های بالاتر موجب کاهش معنی دار آن گردید. بیشترین شاخص بنیه گیاهچه (44/20) متعلق به توده های مشهدی و نی ریزی در تیمار شاهد بود و توده اردستانی در dS/m 18 کمترین مقدار (39/0) را دارا بود. نتایج نشان داد که وزن خشک گیاهچه ابتدا تا سطح شوری dS/m 3 بدون تغییر بود و سپس با افزایش شوری به تدریج کاهش یافت. در توده های هندی و نی ریزی، شوری های بالاتر از dS/m6، وزن خشک گیاهچه را به تدریج کاهش دادند. حد آستانه تحمل به شوری شنبلیله برای توده های اردستانی، اصفهانی، هندی، مشهدی و نی ریزی به ترتیب، 69/4، 90/4، 83/7، 69/1 و 57/1 dS/m بدست آمد. به این ترتیب، بیشترین حد آستانه تحمل به شوری (dS/m 83/7) و شیب کاهش درصد سبز شدن (55/7 درصد) از توده هندی و کمترین مقدار آن از توده نی ریزی (به ترتیب dS/m 57/1 و 63/4 درصد) حاصل گردید. نتایج مدل های غیرخطی نشان داد که بیشترین شوری که در آن گیاهچه ها به مقدار 50 درصد جوانه زدند (dS/m 24/14) از توده هندی حاصل گردید.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، مقایسه شاخص تحمل به شوری توده های شنبلیله و نیز ارزیابی مدل های تجربی نشان داد که توده هندی در مرحله سبز شدن می تواند به عنوان متحمل ترین توده به شوری برای بهره برداری از منابع آب و خاک شور معرفی گردد.

    کلیدواژگان: بقولات، گیاهچه، مدل خطی، مدل سیگموئیدی
  • شمس الدین اسکندرنژاد، منوچهر قلی پور*، حسن مکاریان صفحات 69-80
    مقدمه

     شواهد آزمایشی زیادی نشان گر تاثیر مثبت پرتودهی بذر با موج های فراصوت می باشد؛ به طوری که این پرتودهی می تواند باعث تولید گیاه چه قوی تر شود. در مقابل، پرتودهی با شدت و مدت نامناسب می تواند از طریق تاثیر مخرب بر فعالیت آنزیمی، تاثیری زیان بار بر گیاه چه به جای گذارد. بین مولفه های پرتودهی (مدت خیساندن بذر قبل از پرتودهی، مدت و دمای پرتودهی) با یک دیگر و با متغیرهای پاسخ (وزن خشک گیاه چه و درصد گیاه چه های غیرطبیعی) رابطه پیچیده ای وجود دارد. از این رو نمی توان با مقایسه میانگین، یک ترکیب تعادلی دقیق را برای حصول مقادیر مطلوب وزن خشک گیاه چه و درصد گیاه چه های غیرطبیعی به دست آورد. هدف از این بررسی، بهینه سازی (پیدا کردن ترکیب تعادلی) مولفه های پرتودهی برای حصول وزن خشک زیادتر گیاه چه و درصد کم تر گیاه چه های غیرطبیعی در ماش با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی بود.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد که در آن، فاکتورها شامل شش مدت خیساندن بذر (دو، چهار، شش، هشت، ده و دوازده ساعت) قبل از پرتودهی، پنج مدت پرتودهی (صفر، سه، شش، نه و دوازده دقیقه) و چهار دمای پرتودهی (17، 22، 27 و 32 درجه سلسیوس) بود. 25 عدد بذر برای هر ظرف پتری انتخاب گردید. برای کمی کردن روابط بین متغیرها از شبکه عصبی چند لایه پرسپترون استفاده شد که در آن، فاکتورهای آزمایش به عنوان ورودی (متغیرهای تاثیرگذار)، و درصد گیاه چه های غیر طبیعی و وزن خشک گیاه چه به عنوان خروجی مدل (متغیرهای پاسخ) در نظر گرفته شدند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات ساده و برهمکنش فاکتورها بر وزن خشک گیاه چه و درصد گیاه چه های غیر طبیعی معنی دار بود. ساختار 3:3:2 مدل شبکه عصبی مبتنی بر تابع فعال سازی سکانت هایپربولیک مناسب به دست آمد. وزن خشک گیاه چه و درصد گیاه چه های غیر طبیعی از لحاظ میزان مشارکت فاکتورها در توجیه تغییرات آنها تفاوت قابل اغماضی داشتند؛ ترتیب اولویت فاکتورها از نظر تحت تاثیر قرار دادن این صفات به صورت مدت پرتودهی> دمای پرتودهی> مدت خیساندن بذر بود. ترکیب تعادلی مولفه های به دست آمده توسط شبکه عصبی شامل دمای پرتودهی 96/17 درجه سلسیوس، مدت پرتودهی 3/5 دقیقه و خیساندن 25/11 ساعته بذر بود که در مقایسه با دو ترکیب تعادلی به دست آمده توسط مقایسه میانگین، وزن خشک گیاه چه 27% بالاتر و درصد گیاه چه های غیرطبیعی 6/0% پایین تر به دست آمد.

    نتیجه گیری

    به لحاظ شدت بالای برهمکنش مولفه های پرتودهی بر رشد گیاه چه، با تغییر کمیت هر مولفه، اثر مولفه (های) دیگر نیز تغییر شدیدی می یابد. از لحاظ یافتن بهترین ترکیب مولفه های پرتودهی، شبکه عصبی کارآمدتر از مقایسه میانگین بود. از این رو می توان از شبکه عصبی به عنوان روش تکمیلی در این گونه بررسی ها استفاده نمود. بهترین ترکیب تیماری شامل دمای حدود 96/17 درجه سلسیوس، خیساندن 25/11 ساعت و پرتودهی به مدت 3/5 دقیقه بود.

    کلیدواژگان: بنیه گیاه چه، دمای پرتودهی، مدت پرتودهی، مدت خیساندن
  • فاطمه لجم اورک شیرپور، یزدان ایزدی، سید امیر موسوی* صفحات 81-96
    مقدمه

     جوانه زنی از مهم ترین عامل های تعیین کننده موفقیت و یا شکست در استقرار گیاهان بوده و در صورت عدم وجود محدودیت در سایر عوامل محیطی محدود کننده، مانند رطوبت و دمای محیط، تعیین کننده سرعت و درصد نهایی جوانه زنی بذرها خواهد بود. این پژوهش با هدف بررسی برخی شاخص های جوانه زنی و ارزیابی مدل های رگرسیون غیرخطی برای برآورد دماهای کاردینال جوانه زنی دو واریته جدید گوجه فرنگی انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی شامل هفت سطح دما (5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سلسیوس) و دو رقم گیاه گوجه فرنگی (قرمز گیلاسی و زرد گلابی شکل) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1398 اجرا گردید. برای تعیین رابطه میان سرعت جوانه زنی و دما از توابع بتا، دندانه ای و دوتکه ای و از تابع لجستیک به منظور توصیف الگوی مناسب جوانه زنی دو رقم این گیاه در پاسخ به هر سطح دما در طی زمان استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس نشان دهنده اثر معنی دار برهمکنش دما و رقم بر تمام صفات اندازه گیری شده در این آزمایش بود. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی در رقم گوجه فرنگی زرد گلابی شکلدر دماهای 15، 20، 25 و 30 درجه سلسیوس به ترتیب برابر 93، 96، 95 و 86 درصد و در رقم قرمز گیلاسی در بازه دمایی اشاره شده به ترتیب برابر 95، 98، 93، 98 درصد بود. هیچکدام از دو رقم گوجه فرنگی در دماهای 5، 10 و 35 درجه سلسیوس قادر به جوانه زنی نبودند. بر اساس نتایج خروجی از توابع برازش داده شده، مشخص شد که در بین تابع های رگرسیونی غیر خطی آزمون شده در این پژوهش، تابع دوتکه ای به خوبی سرعت جوانه زنی بذر رقم های گوجه فرنگی مورد مطالعه را در برابر دما، توصیف نمود (ضریب تبیین≥93/0 و شاخص آکاییک≤70-). هم چنین تابع لجستیک نیز برازش مناسبی بر جوانه زنی دو رقم در سطوح بین 15 تا 30 درجه سلسیوس (R2≥0.96) در برابر زمان داشت. بر اساس تابع دو تکه ای، دماهای پایه، بهینه و سقف به ترتیب برای رقم زرد گلابی شکل 25/11، 72/28 و 0/35 و برای رقم قرمز گیلاسی شکل 97/10، 61/28 و 0/35 درجه سلسیوس تخمین زده شد.

    نتیجه گیری

    جوانه زنی هر دو رقم گیاه گوجه فرنگی نسبت به تغییرات دما حساسیت نشان می دهد. در دماهای بالاتر از دمای حداقل، با افزایش دما هم نرخ جوانه زنی و هم سرعت آن افزایش پیدا کرد و این افزایش تا دمای مطلوب ادامه داشت و پس از آن روند تغییرات درصد و سرعت جوانه زنی به ازای دما کاهشی گردید. هم چنین نتایج به دست آمده از تابع لجستیک نشان داد که رقم زرد گلابی در مقایسه با قرمز گیلاسی، به افزایش دماهای بیش بهینه، حساس تر است و با افزایش دما از 25 به 30 درجه سلسیوس جوانه زنی از 79/97 به 09/85 درصد کاهش یافت.

    کلیدواژگان: ارقام، تابع دوتکه ای، تابع لجستیک، دمای بهینه، دمای پایه
  • حبیب الله موذن، مهدی حسینی فرهی*، اعظم امیری صفحات 97-111
    مقدمه

     امروزه پیش تیمار بذر به طور گسترده، برای بهبود میزان جوانه زنی بذرها در تعداد زیادی از گونه های گیاهی استفاده می شود. در نتیجه پیش تیمار بذر، تغییرات مولکولی و بیوشیمیایی متعددی شامل افزایش ساخت درشت مولکول ها، فعالیت آنزیم ها و تشکیل متابولیت های مختلف رخ می دهد. فعالیت های آنزیمی و متابولیکی، ساخت پروتیین ها از جهت کمی و کیفی و فعالیت های تنفسی و تشکیل آدنوزین تری فسفات برای ساخت درشت مولکول ها، غشاها و مواد لازم برای دیواره سلولی در طول و بعد از آماده سازی بذر افزایش می یابد. هدف از این تحقیق بررسی اثر پیش تیمار بذر با برخی تیمارهای هورمونی و تغذیه ای بر بهبود خصوصیات جوانه زنی و همچنین تاثیر نوع بستر کشت بر کیفیت نشاء تولیدی گوجه فرنگی رقم کارون می باشد.

    مواد و روش ها

    دو آزمایش جداگانه بصورت آزمایشگاهی و گلدانی به صورت طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در آزمایش اول تیمار مورد استفاده شامل پیش تیمار بذر در 6 سطح (آب مقطر، 2/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک ، 2/0 میلی مولار پوتریسین، 5/1 درصد اسید هیومیک ، 03/0 درصد سولفات روی و 2/0 میلی مولار نیترات پتاسیم) و در آزمایش دوم تیمارهای مورد استفاده شامل نوع بستر کشت در 6 سطح (کوکوپیت، پرلایت، پیت ماس، 50% کوکوپیت+50% پرلایت 50% کوکوپیت+50% پیت ماس و 50% پرلایت+50% پیت ماس) بود.

    یافته ها

    تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تاثیر سطوح مختلف پیش تیمار بذر بر درصد جوانه زنی بذر و طول ریشه چه معنی دار بود. بیشترین درصد جوانه زنی بذر، به ترتیب پس از 6 روز کاشت در تیمار 2/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک معادل 1/97 درصد، بدست آمد. بیشترین وزن خشک اندام هوایی در تیمار پیت ماس معادل 7/1 گرم و کمترین وزن خشک اندام هوایی در تیمار پرلیت معادل 3/0 گرم بدست آمد. بیشترین میزان جذب عناصر معدنی (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیوم) در بستر کشت پیت ماس مشاهده گردید. استفاده از پیت ماس در مقایسه با کوکوپیت منجر به افزایش طول گیاهچه معادل 3/31 درصد گردید.

    نتیجه گیری

     استفاده از تیمار 2/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک و پوترسین و پس از آن اسید هیومیک در مقایسه با سولفات روی و نیترات پتاسیم درصد جوانه زنی بذر را افزایش داد. همچنین با بکاربردن پیت ماس و استفاده از تیمارهای تلفیقی پیت ماس در مقایسه با کوکوپیت و پرلیت علاوه بر افزایش جذب عناصر مختلف، باعث افزایش وزن خشک ریشه و اندام هوایی گیاه گردید.

    کلیدواژگان: بستر کشت، پوتریسین، پتاسیم، سالسیلیک اسید، کلسیم
  • میثم میری، محمدرضا عامریان*، محسن عدالت، مهدی برادران فیروزآبادی، حسن مکاریان صفحات 113-130
     مقدمه

     جوانه زنی اولین و مهم ترین مرحله استقرار و متعاقب آن رقابت موفقیت آمیز به شمار می رود که متاثر از عوامل ژنتیکی و محیطی است. از بین عوامل محیطی موثر بر جوانه زنی، دما و نور مهم ترین عوامل هستند. با استفاده از مدل های مختلف می توان پاسخ جوانه زنی بذر به دما را کمی سازی کرد؛ بنابراین، این تحقیق به منظور بررسی اثر دما بر جوانه زنی و کمی سازی پاسخ جوانه زنی بذر دیلار (Fagopyrum esculentum Moenc.) به دما با استفاده از مدل های رگرسیون غیرخطی و مدل زمان دمایی به اجرا درآمد.

    مواد و روش ها

    بذرها در چهار تکرار 25 بذری تحت 8 تیمار دمایی ثابت (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سلسیوس) مورد آزمون جوانه زنی قرار گرفتند. با استفاده از مدل لجستیک سه پارامتره، جوانه زنی بذر دیلار به سطوح مختلف دما کمی سازی شد و درصد و زمان رسیدن به 50 درصد جوانه زنی به دست آمد. جهت کمی سازی واکنش سرعت جوانه زنی بذر دیلار به دما از 4 مدل رگرسیون غیرخطی و مدل زمان دمایی استفاده شد. جهت مقایسه مدل ها و تعیین مناسب ترین مدل از شاخص ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE)، ضریب تبیین (R2)، ضریب تغییرات (CV) و خطای استاندارد (SE) برای سرعت جوانه زنی مشاهده شده در مقابل سرعت جوانه زنی پیش بینی شده استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دما علاوه بر درصد جوانه زنی بر طول گیاهچه، درصد گیاهچه طبیعی، بنیه بذر و سرعت جوانه زنی نیز اثر گذار بود. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش دما تا دمای 20 و 25 درجه سلسیوس شاخص های جوانه زنی افزایش یافت. در مقایسه 3 مدل استفاده شده با توجه به پارامترهای RMSE، CV، R2، SE مناسب ترین مدل جهت تخمین دماهای کاردینال دیلار مدل دندان مانند بود. نتایج استفاده از مدل زمان دمایی نشان داد که دمای پایه بذر دیلار 01/4 درجه سلسیوس و ضریب زمان دمایی 6/1242 ساعت درجه سلسیوس بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از مدل های رگرسیون غیرخطی (دو تکه ای، دندان مانند و بتا) و مدل زمان دمایی جهت کمی سازی پاسخ جوانه زنی بذر دیلار در دماهای مختلف دارای نتایج قابل قبولی بود. بنابراین با استفاده از خروجی این مدل ها در دماهای مختلف می توان سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی را پیش بینی نمود.

    کلیدواژگان: بنیه بذر، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، مدل سازی
  • حکیمه رحیمی، محسن ملک، فرشید قادری فر* صفحات 131-150
    مقدمه

     بذرها برای بقا و ماندگاری نیازمند جوانه زنی موفق در زمان و شرایط مطلوب می باشند. گاهی اوقات حتی در شرایط مطلوب محیطی و ژنتیکی بذر، عدم جوانه زنی یا جوانه زنی همراه با تاخیر اتفاق می افتد که به چنین بذرهایی، بذرهای دارای خفتگی گفته می شود. خفتگی بذر می تواند آثار مثبت در گریز از شرایط نامطلوب و تضمین بقا در آن محیط داشته باشد. با این حال خفتگی بذر گیاهان زراعی از طریق جلوگیری از جوانه زنی، سبب کاهش سبز شدن و کاهش عملکرد می شود. در ایجاد خفتگی بذر ترکیبی از عوامل محیطی و عوامل ژنتیکی بذر دخیل است. به طورکلی خفتگی بذر شامل خفتگی فیزیکی، خفتگی فیزیولوژیک، خفتگی مورفولوژیک، خفتگی مورفوفیزیولوژیک و خفتگی چندگانه می باشد که جهت رفع خفتگی بذر می توان از تیمارهای خراش دهی فیزیکی/شیمیایی، استراتیفیکاسیون سرد و گرم، آبشویی، تیمارهای هورمونی، پس رسی، نور و تیمارهای ترکیبی، بسته به نوع خفتگی استفاده کرد. از این رو در این مطالعه با استفاده از مطالعات داخلی انجام شده در زمینه خفتگی بذر در گونه های مختلف گیاهی، به شناخت و بررسی انواع خفتگی در گونه های مختلف گیاهی پرداخته شده و اطلاعات کلی و کاربردی در این خصوص ارایه شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تعداد 168 گزارش منتشر شده روی 250 گونه گیاهی در 20 سال اخیر که در حوزه ی خفتگی بذر گیاهان دارویی، علف هرز، مرتعی، زینتی و زراعی منتشر شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. سپس درصد گیاهان مورد مطالعه و تیره های گیاهی و هم چنین سهم انواع خفتگی بذر و تیمارهای مناسب جهت رفع خفتگی بذر، تعیین شد.

    یافته ها

    در بین گونه های گیاهی مورد مطالعه بیشترین نوع خفتگی مربوط به خفتگی فیزیولوژیک (50 درصد) مشاهده شد و پس از آن خفتگی فیزیکی، خفتگی چندگانه، خفتگی مورفوفیزیولوژیک و کم ترین سهم خفتگی در گونه های گیاهی مورد مطالعه مربوط به خفتگی مورفولوژیک (61/1 درصد) بود. موثرترین تیمارها جهت رفع خفتگی فیزیولوژیک استفاده از تیمارهای استراتیفیکاسیون سرد، اسید جیبرلیک و نیترات پتاسیم بود. همچنین موثرترین تیمارها برای رفع خفتگی فیزیکی استفاده از تیمارهای خراش دهی فیزیکی و مکانیکی، خراش دهی شیمیایی و تیمار نیترات پتاسیم بود. با استناد بر نتایج جهت رفع خفتگی مورفولوژیک استفاده از تیمارهای دمایی و سپس تیمارهای اسید جیبرلیک و نیترات پتاسیم قابل توصیه است. برای رفع خفتگی مورفوفیزیولوژیک استفاده از تیمارهایی جهت بلوغ بذرهای تمایز نیافته یا تمایز یافته کوچک (رفع خفتگی مورفولوژیک) و هم چنین تیمارهایی جهت مقابله با عوامل بازدارنده جوانه زنی یا جبران نبود تحریک کننده های جوانه زنی قابل توصیه می باشد. همچنین بیشترین تیمار استفاده شده برای رفع خفتگی مورفوفیزیولوژیک با بررسی های انجام شده تیمارهای استراتیفیکاسیون سرد و اسید جیبرلیک بود.

    نتیجه گیری

    با شناسایی نوع خفتگی و اعمال تیمارهای مناسب می توان جوانه زنی گیاهان اقتصادی و ارزشمند را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: خفتگی بذر، انواع خفتگی، تیمارهای رفع خفتگی بذر
  • نادر شهبازی، سید کمال کاظمی تبار*، غفار کیانی، علی پاکدین پاریزی، پویان مهربان جوبنی صفحات 151-173
     مقدمه

    یکی از راهکارهای فایق آمدن بر محدودیت آب شیرین و نبود ذخایر آب کافی برای کشاورزی روی آوردن به بهره برداری از آب های نامتعارف همانند آب دریا می باشد. تنش شوری مهمترین تنش غیرزیستی در بکارگیری آب دریا است. شناسایی و کاشت ژنوتیپ های متحمل به شوری کنجد از راهکارهای موثر و قابل توجه در کاهش اثرات تنش شوری است. جوانه زنی، رشد و استقرار گیاهچه از مراحل حساس به شوری در اغلب گیاهان می باشد، بنابراین برای اصلاح گیاهان به تنش های محیطی می طلبد تا صفات و شاخص های مرتبط با تحمل در مرحله جوانه زنی مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    آزمایش در سال 1399 در آزمایشگاه گروه اصلاح نباتات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سه تکرار، بصورت فاکتوریل و بر پایه طرح کاملا تصادفی اجرا گردید بطوری که فاکتور اول شامل ارقام و فاکتور دوم شامل 5 سطح شوری (شاهد، 3، 6، 9 و 11 دسی زیمنس بر متر)، حاصل از اختلاط آب دریای خزر و آب شهری بود. تعداد بذرهای جوانه زده در طی هشت روز اعمال شوری مورد شمارش قرار گرفت و صفات درصد جوانه زنی، زمان لازم تا 50 درصد جوانه زنی، شاخص بنیه گیاهچه، سرعت جوانه زنی محاسبه گردید و در روز هشتم مقدار وزن خشک ریشه چه، وزن خشک ساقه چه، وزن تر ریشه چه، وزن تر ساقه چه، طول ساقه چه، طول ریشه و وزن خشک گیاهچه اندازه گیری و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس بیانگر معنی داری اثر سطوح مختلف شوری، اثر ژنوتیپ و برهمکنش شوری و ژنوتیپ برای تمامی شاخص های محاسبه شده در سطح احتمال یک درصد بود. مقایسه میانگین برهمکنش سطوح مختلف شوری و ارقام و توده ها حاکی از آن بود که با افزایش شوری تمامی صفات مورد بررسی به غیر از زمان لازم تا 50 درصد جوانه زنی کاهش می یابند. در بین ارقام مورد مطالعه رقم اولتان دارای بیشترین مقدار در صفت درصد جوانه زنی (100 درصد)، سرعت جوانه زنی (17/24 عدد بذر در روز)، شاخص بنیه گیاهچه (03/5)، طول ساقه چه (67/55 میلی متر)، طول ریشه چه (70 میلی متر)، وزن تر ساقه چه (62 میلی گرم)، وزن تر ریشه چه (45 میلی گرم)، وزن خشک ساقه چه (77/4 میلی گرم)، وزن خشک گیاه چه (23/6 میلی گرم) و کمترین مقدار در زمان لازم تا 50 درصد جوانه زنی (17/24 ساعت) در سطح شوری شاهد بود و در مقابل رقم پاکستانی دارای کمترین مقدار در صفت سرعت جوانه زنی (06/3 عدد بذر در روز)، شاخص بنیه گیاهچه (1)، طول ساقه چه (33/8 میلی متر)، طول ریشه چه (3 میلی متر)، وزن تر ساقه چه (10 میلی گرم)، وزن تر ریشه چه (2 میلی گرم)، وزن خشک ساقه چه (57/0 میلی گرم)، وزن خشک گیاه چه (84/0 میلی گرم) و بیشترین مقدار در زمان لازم تا 50 درصد جوانه زنی (17/24 ساعت) در سطح شوری 11 دسی زیمنس بر متر بود. با استفاده از نتایج این آزمایش در بین ارقام مورد مطالعه رقم اولتان بعنوان متحمل ترین و رقم پاکستانی بعنوان حساس ترین رقم به تنش شوری در مرحله جوانه زنی انتخاب گردید.

    نتیجه گیری

    ارقام و توده های مورد مطالعه واکنش های متفاوتی از نظر شاخص های جوانه زنی در تیمار با شوری حاصل از آب دریا از خود نشان دادند. اختلاف معنی دار بالا در این آزمایش بیانگر تنوع بالای ژنوتیپ ها بود. امکان انتخاب از بین این ژنوتیپ ها برای برنامه های اصلاحی تحمل به شوری در گیاه کنجد وجود دارد.

    کلیدواژگان: آب دریای خزر، تجزیه خوشه ای، خصوصیات جوانه زنی، صفات گیاهچه ای
  • مریم بروجردنیا*، حامد حسن زاده خان کهدانی صفحات 175-184
    مقدمه

     گواوا (Psidium guajava L.) یکی از مهمترین میوه های مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشد. گواوا از طریق بذر، خوابانیدن، پیوند، قلمه و کشت بافت قابل تکثیر می باشد. تکثیر گواوا از طریق بذر به منظور تولید نهال های بذری قابل استفاده در برنامه های اصلاحی و یا برای تولید پایه های بذری جهت پیوند صورت می گیرد. جوانه زنی بذرهای گواوا ضعیف و غیریکنواخت است و به زمان زیادی برای ظهور دانهال نیاز دارند. در گواوا، رکود بذر به علت پوشش سخت بذر بوده و از روش های مختلفی برای شکستن رکود بذر استفاده می شود. این پژوهش با هدف بررسی کارایی پیش تیمارهای مختلف بر شکست خواب و خصوصیات جوانه زنی بذر گواوا اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه ژنتیک و به نژادی پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری طی تابستان 1397 روی بذر گواوا اجرا گردید. تیمارها شامل آب مقطر (24 و 48 ساعت)، نیترات پتاسیم 5/0 و 1 درصد (24 ساعت)، آب گرم 70 درجه سلسیوس (5 و 10 دقیقه)، اسید سولفوریک 25 و 50 درصد (5 دقیقه) و شاهد (بدون تیمار) بودند. صفات مورد ارزیابی شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان لازم برای جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، وزن و طول گیاهچه بود. تجزیه داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SAS نسخه 2/9 و مقایسه میانگین ها به روش دانکن در سطح احتمال 5 درصد انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر تیمارهای مختلف روی شاخص های جوانه زنی بذر (درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین روز برای جوانه زنی و شاخص قدرت بذر) گواوا در سطح احتمال 1% معنی دار بود. بیشترین درصد جوانه زنی (1/53 درصد) و سرعت جوانه زنی (6/6 بذر در روز) و قدرت بذر (7/2636) در تیمار نیترات پتاسیم 1 درصد به مدت 24 ساعت مشاهده شد. کمترین میانگین زمان لازم برای جوانه زنی (14 روز) در تیمار بذرها با آب مقطر به مدت 48 ساعت بدست آمد. تیمارهای آب گرم 70 درجه سلسیوس و اسیدسولفوریک 25 و 50 درصد در بهبود جوانه زنی بذر نسبت به شاهد موثر نبودند. بیشترین طول دانهال و وزن آن به ترتیب در تیمار نیترات پتاسیم 1 درصد و نیترات پتاسیم 5/0 درصد مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در بین تیمارهای مورد مطالعه، پیش تیمار بذر با نیترات پتاسیم 1 درصد موثرترین روش برای بهبود جوانه زنی بذر گواوا محسوب می شود. همچنین پیش تیمار بذر با آب مقطر به مدت 48 ساعت روشی آسان، کم هزینه و موثر برای افزایش شاخص های جوانه زنی بذر گواوا می باشد.

    کلیدواژگان: اسید سولفوریک، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، نیترات پتاسیم
  • ماجد چعب، محمدعلی ابراهیمی، سارا قزلباش، نسیم زرین پنجه* صفحات 185-194
     مقدمه

    گیاه دم گاوی از گونه های درختچه ای ارزشمند بومی و سازگار در ماسه زارهای مناطق مرکزی ایران است که علاوه بر ایفای نقش مهم در پوشش بیابانی به منظور حفاظت خاک، چرای دام و تولید علوفه، به عنوان گیاهی دارویی نیز حایز اهمیت است. از آن جایی که جوانه زنی بذر این گیاه به دلیل داشتن پوسته ای سخت به راحتی انجام نمی گیرد، لذا در این تحقیق برای اولین بار از روش کشت بافت و استقرار بذر در محیط کشت درون شیشه ای به منظور غلبه بر مشکلات جوانه زنی گیاه دم گاوی استفاده شده است.

    مواد و روش ها

    بذرهای بدون خراش، بذرهای خراش داده شده و جنین بذر گیاه دم گاوی به عنوان ریزنمونه های مختلف، پس از تیمار گندزدایی سطحی در دو نوع محیط کشت (MS و MS به همراه مخلوطی از اسیدهای آمینه) و همچنین در دو نوع تیمار نوری (16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی و دیگری 24 ساعت تاریکی مطلق)، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در شش تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت درصد جوانه زنی (10 روز پس از کشت بذر) و طول نوساقه رشد یافته (30 روز پس از جوانه زنی بذر) اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده مبین معنی دار بودن تاثیر تیمارهای مورد بررسی روی برخی صفات جوانه زنی درون شیشه ای بود. مشخص شد که کاشت جنین بذر در محیط کشت MS به همراه ترکیبی از اسید های آمینه در دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی، بهترین تیمار از نظر درصد جوانه زنی بذرها (83/78%) و طول نوساقه جوانه زده (83/44 میلی متر) می باشد.

    نتیجه گیری

     از روش کشت درون شیشه ای می توان جهت بهبود جوانه زنی و تولید پایه های بذری این گیاه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: جنین بذر، دم گاوی، دوره نوری، کشت بافت، محیط کشت
|
  • Behzad Nouri Feli, HamidReza Eisvand*, Naser Akbari, Dariush Goodarzi Pages 1-19
    Introduction

    Providing important and effective elements such as zinc and boron- especially in areas where the soil for some reason cannot meet the needs of the plant- will be a good solution to improve seed and seedling quality and nutrition, and community health status. A considerable part of the wheat producing regions in the country are faced with late season haet during seed development stages. Thus, the present study will investigate the effect of heat stress and mother plant nutrition with zinc and boron micronutrients on seed deterioration and physiological quality of wheat seedlings.

    Material and Methods

    In a field experiment, wheat seeds were planted on two suitable planting dates (November 20) and late (January 5) to apply late-season heat stress during the seed development stage with three replications in Ramhormoz, Iran. The nutrition of mother plants with zinc and boron elements was done at three levels (nutrient-free and application of zinc and boron) as a foliar application. After harvest, the seeds were transferred to the laboratory and membrane integrity of seed cells was investigated using an electrical conductivity test as an indicator of deterioration. Another part of the seeds was planted in a factorial pot experiment based on RCBD with three replications to evaluate the quality of seeds and seedlings in the greenhouse.

    Results

    The results showed that exposure of seeds to heat stress during development reduced seed quality as well as seedlings so that the cell membrane in the seeds produced under heat stress conditions was damaged and their electrical conductivity increased by 19%. Also, these seeds showed more sensitivity to deterioration. The percentage of seedling emergence in the stressed seeds decreased by 21.66%. Heat stress also reduced seedling quality indices such as chlorophyll content, shoot dry weight, and root dry weight. Application of zinc and boron on the mother plant not only led to improved quality of seeds and seedlings under normal conditions but also the negative effects of heat stress on seed and seedling quality were reduced. There was a significant negative correlation between the seed electrical conductivity test and qualitative parameters. Therefore, the use of this test is recommended to determine the quality of seeds, especially seeds produced under late-season heat stress conditions.

    Conclusion

    Noting the negative effect of heat during seed development on seed quality, planting dates should be adjusted as much as possible so that the seed development stage does not coincide with the late-season heat stress. Due to the beneficial effects of using zinc and boron in the mother plant on many traits related to the quality of seeds and seedlings, their application- especially zinc- in soils with deficiency or the possibility of heat stress at the end of the season is recommended.

    Keywords: Plant nutrition, Stress, Seed development, Seed deterioration, Vigor
  • Mohadeseh Latifzadeh Shahkhali, Seyed MohmmadReza Ehtehsami*, Foad Moradi Pages 21-40
    Introduction

    Seed deterioration is associated with oxidative stress and uncontrolled accumulation of reactive oxygen species. Seeds have a group of enzymatic and non-enzymatic antioxidants that protect them against reactive oxygen species and help maintain seed vigor and support seed germination processes. The response of different cultivars to seed deterioration is different. Knowledge about the sources and mechanisms of deterioration and how different cultivars respond can help to select the appropriate cultivar for the region and also provide useful information in selecting and applying appropriate management methods for storage and increasing the storage time of seeds.

    Materials and Methods

    The Experiment was conducted as factorial based on a completely randomized block design with three replications. Treatments included one and six months of natural storage (4˚C, 11 percent moisture content of seeds and 60% RH) and accelerated aging (96 hours at 45˚C and 100% RH) applied on four cultivars including Hashemi, Gilaneh, Khazar and Domsiyah. Germination percentage, germination rate, shoot length, radicle length, shoot dry weight, radicle dry weight, shoot vigor index (SVI), α-amylase activity, catalase (CAT), peroxidase (POX), superoxide dismutase (SOD) activity, malondialdehyde (MDA) and hydrogen peroxide (H2O2) content were evaluated.

    Results

    The results showed that accelerated ageing and storage of seeds for six months led to reduced germination percentage, germination rate, shoot length, radicle length, shoot dry weight, radicle dry weight, shoot vigor index (SVI), α-amylase activity reduced in all four cultivars. This decrease was accompanied by an increase in the free radical content of MDA and H2O2 and a decrease in the activity of the antioxidant enzymes SOD and POX. Malondialdehyde content was lower in the seeds stored for six months. The activity of CAT increased after deterioration treatment, this increase was more intense in the seeds stored for six months. These seeds also showed lower H2O2 content compared to accelerated aging seeds. Khazar cultivar showed lower H2O2 content as a result of higher CAT enzyme activity. Moreover, this cultivar showed better germination percentage and germination rate after deterioration treatment compared to other cultivars. The decrease in germination percentage due to deterioration in Domsiyah was very severe. This cultivar showed the lowest germination percentage, germination rate, seed vigor and α-amylase activity in the accelerated aging treatment. Gilaneh and Hashemi cultivars showed higher germinability, α-amylase activity and SOD and POX at the beginning of the experiment, but after deterioration treatment, their germinability decreased along with the activity of antioxidant enzymes.

    Conclusions

    In all studied cultivars, the accelerated aging and storage of seeds for six months adversely affected germination rate. This decrease was accompanied by an increase in free radicals in the seeds and a decrease in the activity of antioxidant enzymes SOD and POX, which were less severe in Khazar cultivar and more severe in Domsiyah cultivar. These results indicate the greater importance of the storage conditions in Domsiyah cultivar.

    Keywords: Accelerating aging, Germination Rate, MDA, POX
  • Kamran Alimardani, Amin Salehi*, Mohsen Movahhedi Dehnavi, Ali Moradi Pages 41-50
    Introduction

    Schrophularia striata is one of the medicinal plants of the Scrophulariaceae family and contains phenolic compounds. Locals have traditionally used this herbal medicine to treat infections caused by wounds, gastrointestinal diseases, and eye diseases. Due to excessive consumption by indigenous people and climate change, especially increasing temperature, the cold required to eliminate seed dormancy is not presently available and its germination and growth has decreased. Therefore, this plant is at the risk of extinction. Since this plant is propagated in natural habitats through seed and due to deep seed dormancy, evaluation of different seed dormancy methods is necessary for conservation and domestication of this species. In this study, suitable methods to eliminate seed dormancy of this plant using chilling and gibberellic acid treatments were studied on the seeds collected from different habitats of Ilam province.

    Materials and Methods

    To investigate the effect of using chilling and gibberellic acid on Schrophularia striata dormancy, a split plot factorial experiment based on completely randomized design with four replications was conducted at the seed laboratory of Yasouj University in 2018. The first factor included the duration of moist chilling period (0, 4, 8, 12 and 16 weeks), the second factor included gibberellic acid (0, 300 and 600 mg/L) and the third factor included five habitats (Ilam, Ivan, Mehran, Abadan and Dehloran).

    Results

    The results showed that the 16-week Chilling and zero gibberellic acid treatments had the highest germination percentage in all habitats, as the percentage of germination in Mehran, Ivan, Ilam, Abadan and Dehloran habitats was 66, 50, 36, 30 and 25%, respectively. Also, the highest germination rate was observed in all habitats at 16 weeks chilling and zero mg/L gibberellic acid concentration. The highest germination uniformity was obtained at 16 and 12 weeks of chilling.

    Conclusions

    Chilling period duration was effective on germination percentage and rate and with increasing chilling period, germination percentage and rate increased. This indicates that the seeds studied had some degree of physiological dormancy, and the seed of higher altitude habitats required longer chilling periods than those of the lower ones for germination. Also, according to the results of this experiment, chilling periods above 16 weeks should be used to increase germination percentage.

    Keywords: Chilling, Germination percentage, Germination rate, Seed dormancy, Germination uniformity
  • MohammadHossein Banakar, Hamzeh Amiri*, GholamHassan Ranjbar, MohammadRaza Sarafraz Ardakani Pages 51-67
    Introduction

    Fenugreek, is a medicinal plant that has been considered as a salt tolerant crop. This research was conducted to investigate the effects of salt stress on seedling emergence characteristics and determination of the salt tolerance threshold, declivity of emergence and salt tolerance index of some fenugreek ecotypes.

    Material and Methods

    Seeds of five ecotypes (Ardestani, Isfahani, hendi, Mashhadi, Neyrizi) were subjected to seven levels of salinity (0.5, 3, 6, 9, 12, 15 and 18 dS/m) in a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications. In this research, experimental models (linear, sigmoidal, exponential and multi-component) were used.

    Results

    Results showed that increasing levels of salinity decreased seedling emergence percentage and rate. In Ardestani and Isfahani ecotypes, increase of salinity up to 3 dS/m had no effect on seedling emergence percentage and thereafter, decreased it, significantly. The maximum seedling emergence percentage (94.62%) belonged to Hendi in control treatment. Hendi ecotype had also the highest emergence percentage (25.81%) at 18 dS/m. Although the highest seedling emergence rate (5.93 per day) belonged to Mashhadi ecotype in control treatment, it didn’t show any significant difference to Hendi, Neyrizi and Isfahani ecotypes. In Ardestani, Mashhadi and Neyrizi ecotypes, seedling length decreased significantly with increasing salinity, but this decrease was not significant in Isfahani ecotype between salinities of 3 and 6 dS/m and also 12 and 15 dS/m. In Hendi ecotype, seedling length at 3 dS/m was similar to control, but higher salinities caused a significant reduction. The maximum value of seedling vigor index (20.44) belonged to Mashhadi and Neyrizi ecotypes in control treatment and Ardestani ecotype had the lowest one (0.39) at 18 dS/m. Results showed that seedling dry weight was first unchanged up to salinity level of 3 dS/m and then gradually decreased with increasing salinity. In Hendi and Neyrizi ecotypes, applying salinities higher than 6 dS/m, gradually decreased seedling dry weight. The salt tolerance threshold of fenugreek for Ardestani, Isfahani, Hindi, Mashhadi and Neyrizi ecotypes was 4.69, 4.90, 7.83, 1.69 and 1.57 dS/m, respectively. Thus, the highest salt tolerance threshold (7.83 dS/m) and the declivity of emergence percentage (7.55%) was obtained from Hendi ecotype and the lowest one from Neyrizi ecotype (1.57 and 4.63 dS/m, respectively). Results of nonlinear models showed that the highest salinity in which  50 percent of seedlings emerged was obtained in Hendi ecotype (14.24 dS/m).

    Conclusion

    Based on the results, comparing the salt tolerance index of fenugreek ecotypes and also evaluating of some experimental models showed that Hendi ecotype may be introduced as the most tolerant ecotype to salinity stress at the emergence stage to exploit saline soil and water resources.

    Keywords: Legumes, Linear model, Seedling, Sigmoidal model
  • Shamsaldin Skandarnejad, Manoochehr Gholipoor*, Hassan Makarian Pages 69-80
    Introduction

    A large number of experimental evidence indicates the positive effect of irradiating the seed with ultrasonic waves; so that irradiation causes the production of a more vigorous seedling. Conversely, inappropriate intensity and duration of irradiation can impose deleterious effects on seedlings by damaging the enzymatic activity. There are complex inter-and intra-relations between irradiation components (pre-soaking duration, temperature, and duration of irradiation) and response variables [seedling dry weight (SDW) and percent of abnormal seedlings (PAS)]. Therefore the balance values of the irradiation components cannot be precisely obtained by mean comparison. This study aimed to optimize (finding the balance values of) irradiation components for increased SDW, but diminished PAS of mung bean, using an artificial neural network.

    Materials and Methods

    A factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with three replications. The factors were six pre-soaking durations (2, 4, 6, 8, 10, and 12 hours), 5 irradiation durations (0, 3, 6, 9 and 12 minutes), and 4 irradiation temperatures (17, 22, 27, and 32 oC). The 25 seeds were chosen for each petri dish. The multi-layer perceptron neural network was used to quantify the relations between variables; the experimental factors were used as the input (regressors), and PAS and SDW as the output of the model (response variables).

    Results

    The analysis of variance results indicated that the simple and interactive effects of factors were significant on PAS and SDW. The structure 3:3:2 of the neural network, which is based on Secant Hyperbolic function, was suitable. The SDW and PAS were negligibly different for the contribution of the factors in determining their changes. In terms of relative contribution, the factors ranked from higher to lower as irradiation duration, irradiation temperature, and pre-soaking duration. The optimized values of components of irradiation by the neural network were irradiation temperature of 17.96 oC, irradiation duration of 5.3 minutes, and pre-soaking duration of 11.25 hours. For these components, SDW was 27% higher, and PAS tended to be 0.6% lower, compared to the best component combination gotten by mean comparison.

    Conclusion

    Due to the highly strong interaction of irradiation components on seedling growth, the effect of component (s) tends to be changed intensively with changing the quantity of each component. In terms of finding the best combination of irradiation components, the neural network was more efficient than the mean comparison. Therefore, the neural network could be used as a complementary procedure in such investigations.

    Keywords: Irradiation duration, Irradiation temperature, Pre-soaking duration, Seedling vigour
  • Fatemeh Lajorak Shirpour, Yazdan Izadi, Seyed Amir Moosavi* Pages 81-96
    Introduction

    Seed germination is one of the most important factors which determine the success of failure of crop establishment. In the absence of other environmental limiting factors such as moisture, temperature would determine the rate and overall seed germination. This research was conducted to investigate the effect of temperature regimes on seed germination, quantify the response of germination rate to temperature and determine the cardinal temperatures for different germination percentiles in Solanum lycopersicom.

    Materials and Methods

    Two-way factorial experiment including seven constant temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 oC) and two tomato varieties (Red cherry: var. Cerasiformi and Yellow pearl: var. Yellow Pear) was conducted based on a completely randomized design arranged with thee replications at the seed technology laboratory of Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan in 2019. Beta, segmented and dent-like functions were used to determine the relationship between germination rate and temperature. Logistic model was used to describe the suitable pattern for the germination of these two cultivars in response to each temperature level.

    Results

    Results of analysis of variance showed that the interaction effect of temperature and cultivar was significant on all studied traits. Results showed that respectively at temperatures of 15, 20, 25 and 30 oC, total seed germination for yellow pearl tomato was 93%, 96%, 95% and 86% and for red cherry tomato was 95, 98, 93 and 98 percent. There was no seed germination for both tomato varieties at 5, 10 and 35 oC. Based on the results of the fitted models, it was revealed that among the tested non-linear regression models, segmented model described the germination rate of the studied tomato cultivars against the temperature the best (AICc≤70, R2=0.93). Three parameters logistic functions exhibited a reasonable fit (R2=0.96) for germination time course under temperature range of 15 to 30 oC in both cultivars. Based on the segmented model, base, optimum and ceiling temperatures of Yellow pearl and Cherry tomato were estimated 11.25, 28.72, 35.00 oC and 10.97, 28.361 and 35 oC, respectively.

    Conclusion

    Both tomato cultivars exhibited sensitivity to changes in temperature. Seed germination rate and number of the germinated seeds increased at temperatures higher than base. This increase continued until the optimum temperature and then started to decline as the temperature exceeded from optimum range. Also, results obtained from the logistic function showed that Yellow pearl cultivar is more sensitive to supra-optimal temperatures compared with Cherry tomato, and germination percentage of the 97.79 to 85.09 percent as temperature reached from 25 to 30 oC.

    Keywords: Base temperature, Cultivar, Logistic model, Optimal temperature, Segmented model
  • Habibolah Moazen, Mehdi Hosseinifarahi*, Azam Amiri Pages 97-111
    Introduction

    Today, seed priming is widely used to improve seed germination in a wide range of plant species. As a result of seed pre-treatment, several molecular and biochemical changes occur, including increased macromolecule synthesis, enzyme activity and formation of different metabolites. Enzymatic and metabolic activities, synthesis of proteins in quantitative and qualitative terms, and respiratory activities and, the formation of ATP for the synthesis of macromolecules, membranes, and materials required for the cell wall are increased during and after seed preparation. The aim of this study was to investigate the effect of seed priming using some hormonal and nutritional treatments as well as the type of culture medium on germination characteristics and quality of Karun tomato seedlings.

    Materials and Methods

    Two separate experiments were performed in two laboratory and pot stages in a completely randomized design with three replications. In the first experiment, the treatment used included seed priming at six levels (distilled water, 0.2 mM salicylic acid, 0.2 mM putrescine, 1.5% humic acid, 0.03% zinc sulfate, and 0.2 mM potassium nitrate). In the second experiment, the treatments used included the culture media type at six levels (coco peat, perlite, peat moss, 50% cocopeat + 50% perlite, 50% coco peat + 50% peat moss and 50% perlite + 50% peat-moss).

    Results

    Analysis of variance showed that the effect of different levels of seed priming on seed germination percentage and root length was significant. The highest germination percentage was obtained six days after cultivation in salicylic acid treatment and was equal to 97.1%. The highest shoot dry weight in peat moss treatment was 1.7 g and the lowest shoot dry weight in perlite treatment was 0.3 g. The use of peat moss treatment in comparison with coco peat increased seedling length by 31.3%.

    Conclusion

    Application of 0.2 mM salicylic acid, putrescine and humic acid improved seed germination compared with zinc sulfate and potassium nitrate. Also, application of peat moss and combined peat moss treatments in comparison with coco peat and perlite, increased the dry weight of roots and shoots of the plant as well as increasing the absorption of various elements.

    Keywords: Culture medium, Calcium, Putrescine, Potassium, Salicylic acid
  • Meysam Miri, Mohammdreza Amerian*, Mohsen Edalat, Mehdi Baradaran Firouzabadi, Hasan Makarian Pages 113-130
    Introduction

    Germination is considered the first and most important stage of establishment and consequently, successful competition which is influenced by genetic and environmental factors. Among the environmental factors influencing the germination, temperature and light are the most important ones. Using different models, the germination response of seeds to temperature can be quantified; therefore, this study was performed to investigate the effect of temperature on germination and to quantify the germination response of Buckwheat seed (Fagopyrum esculentum Moenc) to temperature using nonlinear regression models and thermal-time model.

    Materials and methods

    The seeds were germinated in 4 replications of 25 seeds under 8 constant temperature treatments (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 ° C). Using a three-parameter logistic model, Buckwheat seed germination was quantified at different temperature levels and the percentage and time to reach 50% germination were obtained. Four nonlinear regression models and a thermal-time model were used to quantify the response of Buckwheat seed germination rate to temperature. To compare the models and determine the most appropriate model, the root mean square error index (RMSE), coefficient of determination (R2), coefficient of variation (CV) and standard error (SE) were used for the observed germination rate versus the predicted germination rate.

    Results

    The results indicated that temperature affected the seedling length, normal seedling percentage, seed vigor and the germination rate as well as germination percentage. Also, the results showed that germination characteristics increased with increasing temperature up to 20 and 25 °C. Comparison of the three models based on the root mean square error (RMSE) of germination time, the coefficient of determination (R2), CV and SE, the best model to determine the cardinal temperatures of Fagopyrum esculentum was the dent-like model. The results of thermal-time model showed that the base temperature of Fagopyrum esculentum seeds was 4.01 ° C and the thermal-time coefficient was 1242.6 h° C.

    Conclusion

    Utilization of non-linear regression models (segmented, dent-like and beta) and thermal-time model to quantify the germination response of Fagopyrum esculentum response to different temperatures led to acceptable results. Therefore, germination rate and percentage may be predicted using the outputs of these models at different temperatures.

    Keywords: Germination percentage, Germination rate, Modeling, Seed vigor
  • Hakimeh Rahimi, Mohsen Malek, Farshid Ghaderi-Far* Pages 131-150
    Introduction

    Seeds need successful germination at the optimal time and conditions to survive. Sometimes, even in the best environmental and genetic conditions of the seed, they do not germinate or germinate with a delay, which are called dormant seeds. Seed dormancy can have positive effects on avoiding adverse conditions and ensuring survival in the environment. However, dormancy in crop plants reduces emergence and yield by preventing germination. A combination of environmental and seed genetic factors are involved in seed dormancy formation. In general, seed dormancy includes: physical dormancy, physiological dormancy, morphological dormancy, morphophysiological dormancy and combinational dormancy, and physical / chemical scarification treatments, hot and cold stratification, leaching, hormonal treatments, after-ripening, light and combination treatments can be used to eliminate dormancy depending on its type. Therefore, in this study, using domestic studies conducted in the field of seed dormancy in different plant species, identification of dormancy in different plant species and its types have been discussed, and general and practical information in this regard has been provided.

    Materials and Methods

    In this study, 168 reports published on 250 plant species in the last 20 years, which were published in the seed dormancy of medicinal plants, weeds, rangelands, ornamentals and crops were investigated. Then, the percentage of plants studied and their families, as well as the share of different types of seed dormancy and appropriate treatments to for its eliminate were determined.

    Results

    Among the plant species studied, the most freuqent type of dormancy was related to physiological dormancy (50%), followed by physical dormancy, combinational dormancy, morphophysiological dormancy and the lowest share of dormancy in the studied plant species was related to morphological dormancy (1.61%). The most effective treatments to eliminate physiological dormancy were the use of cold stratification, gibberellic acid, and potassium nitrate. Also, the most effective treatments for the removal of physical dormancy were the use of physical / mechanical scarification treatments, chemical scarification and potassium nitrate treatment. According to the results, temperature treatments and then gibberellic acid and potassium nitrate treatments are recommendedt eliminate morphological dormancy. To eliminate morphophysiological dormancy, it is recommended to use treatments to maturate differentiated small or undifferentiated seeds (removal of morphological dormancy) as well as treatments to counteract the germination inhibitory factors or to compensate the were applied the most to eliminate morphophysiological dormancy.

    Conclusion

    By identifying the type of dormancy and applying the appropriate treatments, the germination of economical and valuable plants can be improved.

    Keywords: Seed dormancy, Dormancy types, Seed dormancy removal treatments
  • Nader Shahbazi, Seyyed Kamal Kazemitabar*, Ghaffar Kiani, Ali Pakdin Parizi, Pooyan Mehraban Joubani Pages 151-173
    Introduction

    One of the ways to overcome the limitation of fresh water and lack of sufficient water reserves for agriculture is to use unconventional waters such as seawater. Salinity stress is the most important abiotic stress in seawater application. Identification and planting of salinity tolerant genotypes of a plant species is one of the effective and valuable strategies in reducing the effects of salinity stress. Germination, growth and seedling establishment are among the salinity-sensitive stages in most plants. Therefore, for improvement of abiotic stress tolerance in plants, it is necessary to study the traits and indicators related to tolerance in the germination stage.

    Material and Methods

    A factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with three replications at the laboratory of Plant Breeding Department of Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources in 2020. The first factor included the cultivars and the second included 5 salinity levels (control (no seawater), 3, 6, 9 and 11 dS (deciSiemens per meter) obtained from the incorporation of Caspian Sea and urban water. The number of germinated seeds was counted during eight days of salinity stress. Then, germination percentage, time required for 50% germination, seedling vigor index and germination rate were calculated. On the eighth day, radicle and plumule dry and fresg weights, radicle and plumule length and seedling dry weight were measured.

    Results

    The results of analysis of variance showed the significance of the effect of different salinity levels, genotype and the interaction of salinity and genotype for all calculated indices at p<0.01. Mean comparison of the interaction of different levels of salinity and cultivars and landraces showed that all the studied traits except for the time to reach fifty percent germination decreased with increasing salinity. Among the studied cultivars, Oltan cultivar had the highest value of germination percentage (100%), germination rate (24.17 seeds per day), seedling vigor index (5.03), plumule length (55.67 mm), radicle length (70 mm), plumule fresh weight (62 mg), radicle fresh weight (45 mg), plumule dry weight (4.77 mg), seedling dry weight (6/23 Mg) and the lowest amount of the time required for 50% germination (24.17 hours) in control treatment. In contrast, Pakistani cultivar had the lowest germination rate (3.06 seeds per day), seedling vigor index (1), plumule length (8.33 mm), radicle length (3 mm), plumule fresh weight (10 mg), radicle fresh weight (2 mg), plumule dry weight (0.57 mg), seedling dry weight (0.84 mg) and the highest time required for 50% germination (24.17 hours) in 11 dS / m salinity level. Using the results of this experiment, among the studied cultivars, Oltan cultivar was selected as the most tolerant and Pakistani cultivar as the most sensitive cultivars to salinity stress at the germination stage.

    Conclusion

    The studied cultivars and landraces showed different reactions in terms of germination indices when treated with salinity from seawater. The high significant difference in this experiment indicated the high genetic diversity among the studied genotypes. It is possible to choose from these genotypes for salinity tolerance breeding programs in sesame plant.

    Keywords: Caspian Sea water, Cluster analysis, Germination characteristics, Seed traits
  • Maryam Boroujerdnia*, Hamed Hasanzade Khankahdani Pages 175-184
    Introduction

    Guava (Psidium guajava L.) is one of the most important fruit crops of tropical and subtropical regions. Guava (Psidium guajava L.) can be propagated by seed, layering, grafting, cutting or tissue culture. Propagation by seed is used for the production of seedlings usable in breeding programs or rootstock production for grafting. Guava seeds germinate poorly and unevenly and require more time for seedling emergence. The dormancy in seeds might be due to hard seed coat and different methods are used for breaking dormancy in seeds to improve germination. The aim of this study was to evaluate efficiency of the different pretreatment on seed dormancy breaking and germination characteristics of guava.

    Materials and Methods

    The experiment was laid out in a completely randomized design with three replications on guava seeds in genetic and breeding laboratory of Date Palm and Tropical Fruit Research Center at the summer of 2018. Treatments consisted of distilled water (24 and 48 h), 0.5 and 1% potassium nitrate (KNO3) for 24 h, warm water (70 ° C) for 5 and 10 min, 25% and 50% sulphuric acid for 5 min, and control (non-treated). In this study, the traits of germination percentage, germination rate and mean of daily germination, seed vigour index and fresh weight and length of seedling were measured.  Data analysis was done using the SAS 9.2 software and the Duncan's test at 5% probability level was used for mean comparison.

    Results

    Results showed that the effect of treatments on seed germination indices (germination percentage, germination rate and mean of daily germination, seed vigour index) of guava was significant at p<0.01. The greatest germination percentage (53.1%), germination rate (6.6 seed/day) and seed vigour (2636.7) were observed in treatment of 1% potassium nitrate (KNO3) for 24 h. The lowest Mean time to germination (14 days) was obtained in distilled water for 48h. Warm water treatments at 70 °C and 25% and 50% sulfuric acid were not effective in improving seed germination compared to control. The highest seed length and weight were observed in 1% potassium nitrate and 0.5% potassium nitrate pretreatments, respectively.

    Conclusions

    the results of this study show that among the different treatments, pre-treatment of seeds with 1%potassium nitrate may be considered as an effective way to improve seed germination of guava. Also, pretreatment with distilled water for 48 hours is an easy, low cost and effective way to increase guava seed germination indices.

    Keywords: Sulfuric acid, Germination percentage, Germination speed, Potassium nitrate
  • Majed Chaab, MohammadAli Ebrahimi, Sara Ghezelbash, Nasim Zarinpanjeh* Pages 185-194
    Introduction

    Cow tail (Smirnovia iranica) is considered a valuable shrub species indigenous and adapted to the sandy lands of the Iranian central regions which besides playing an essential role in the desert cover for soil protection and of forage production, is considered important due to its great medicinal values. Considering the fact that seed germination of this plant does not easily occur due to its hard and solid seed coat, in this study, the in vitro tissue culture and seedling establishment is utilized for the first time in order to surmount the obstacles laid ahead of cow tail seed germination.

    Materials and Methods

    Scratched seed, unscratched seed and seed embryo of cow tail as different explants were placed in two culture media (MS, MS with free amino acids complex) following surface sterilization, and were exposed to two photoperiod treatments (16 hours of light and 8 hours of darkness as well as absolute darkness) and were investigated in a factorial experiment based on completely randomized design with six replications. Finally, germination percentage (10 days after seed culturing) and shoot length (30 days after seed germination) were evaluated.

    Results

    The results indicated that significance of the effect of investigated treatment conducted over some in vitro on germination characteristics. It was revealed that the cultivation of seed embryo in MS culture media along with free amino acids complex for 16 hours of light and 8 hours of darkness photo period can be considered as the best in vitro germination method, in terms of seed germination percentage (78.83%) and germinated shoot length (44.83 mm).

    Conclusion

    In vitro culture can be used to improve germination and seeding production of this species.

    Keywords: Cow tail, Culture medium, Photoperiod, Seed embryo, Tissue culture