فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان فرهنگی
پیاپی 48 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالله طاهرخانی، پروین سوادیان، منصور شریفی صفحات 9-30

    آمریکا و کشورهای غربی با به کارگیری قدرت نرم وسخت، سعی در ایجاد اختلاف بین مذاهب و شیعه هراسی دارند. راهپیمایی اربعین با داشتن ویژگی های یک جنبش اجتماعی توانسته است در وحدت و همبستگی مسلمانان اثر گذار باشد و تلاش های دشمن برای تفرقه اکنی و ناامنی را تحت تاثیر قرار دهد. آیا می توان چنین تصور کرد که ابعاد مختلف این راهپیمایی، منجر به شکل گیری عناصری از قدرت نرم مسلمانان شده است؟ این پژوهش، به دنبال بررسی ابعاد پیاده روی اربعین و ارتباط آن با شکل گیری عناصر قدرت نرم مسلمانان است. در این تحقیق، با مشخص کردن شرایط جنبش اجتماعی، ویژگی های جنبش اربعین معرفی می شود و نهایتا از این طریق، شکل گیری عناصر قدرت نرم مسلمانان به دست می آید. این تحقیق با استفاده از روش کمی و پیمایش انجام شده و جمع آوری اطلاعات آن، از طریق پرسشنامه بوده است. فرضیه اصلی تحقیق، یعنی وجود رابطه بین ابعاد پیاده روی اربعین و شکل گیری عناصر قدرت نرم مسلمانان تایید شد. تعامل مفهومی راهپیمایی اربعین با جنبش اجتماعی و قدرت نرم، از دستاوردهای جدید این پژوهش است. در پیاده روی اربعین، جنبشی اجتماعی شکل می گیرد که منجر به پدید آمدن عناصر قدرت نرم مسلمانان می شود که عبارتند از: همگرایی، وحدت و همبستگی بین مذاهب و ملت ها، اتحاد ایران و عراق، روشنگری و بیداری اسلامی، قدرت بالای بسیج مسلمانان.

    کلیدواژگان: پیاده روی اربعین، قدرت نرم مسلمانان، همبستگی مذاهب، جنبش اجتماعی، بیداری اسلامی
  • زینب خاکسار، حسن ملکی، جمیله سادات علم الهدی، عباس عباس پور صفحات 31-65

    موضوع جنسیت و ملاحظات برخاسته از آن در حوزه سیاست‌گذاری آموزشی، مسایل مشترکی را صرف‌نظر از تفاوت‌های فرهنگی و اجتماعی در نظام های آموزشی ایجاد نموده است. مسایلی که شناخت و تبیین نقاط اشتراک و تفاوت آن‌ها می‌تواند ما را در فهم بهتر دامنه مسایل مرتبط با موضوع جنسیت و آموزش و سیاست‌گذاری مطلوب یاری نماید. پژوهش کیفی حاضر با هدف شناسایی ماهیت مسایل حاکم بر رابطه میان موضوع جنسیت و آموزش با استفاده از روش مرور نظام مند و تحلیل استنتاجی انجام شده است. در این فرایند ضمن ارزیابی مقالات و پژوهش‌های داخلی و خارجی مرتبط با موضوع جنسیت و آموزش در پایگاه های معتبر اطلاعات علمی 39 منبع فارسی و انگلیسی در سه محور شناسایی ابعاد، بسترها و سطوح مسیله جنسیت و آموزش در مرحله نهایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که چالش اصلی نظام‌های آموزشی در کشورهای غربی در سطح ساختارهای آموزشی و متاثر از موضوع رد یا توجیه تفکیک جنسیتی بوده درحالی‌که در کشور ایران، چالش اصلی ملاحظات جنسیتی، در سطح برنامه درسی است. علاوه بر این به نظر می رسد نقطه اشتراک مسایل این حوزه در تمام نظام های آموزشی موضوع اعتبارتفاوت های جنس/جنسیتی متاثر از مبانی انسان شناسی است که رویکرد آن نظام را نسبت به موضوع جنسیت و ملاحظات برخاسته از آن تبیین می نماید.

    کلیدواژگان: جنسیت، آموزش، تفکیک جنسیتی، تفاوت های جنسیتی
  • امیرحسین ذاکرزاده، انیسه قربانی نیا صفحات 67-94

    مکان ها آشکارا دارای ارزش هایی هستند که یکی از آن ها ارزش های فرهنگی است. اصالت یکی ازمولفه های سازنده ارزش های فرهنگی مکان است که می توان در مکان های تاریخی به ویژه مکان های میراثی جستجو کرد. شیوه های تزییناتی معماری خانه های قاجاری، دارای ارزش های کالبد ساختاری ناب، با محتوای واقع گرایانه درزمان خود بوده است. علیرغم ارزشمندی بسیار خانه های دوره قاجار، مطالعه کافی در زمینه عوامل موثر درایجاد ارزش فرهنگی این مکان ها صورت نگرفته است. هدف این پژوهش بررسی ابعاد اصالت تزیینات خانه های دوره قاجار و نقش آن درارزش های فرهنگی این میراث ارزشمند، بوده است. مطالعه حاضر، به روش توصیفی-تحلیلی، از نوع پیمایشی انجام گرفته است. حوزه پژوهش امام جمعه، وثوق الدوله و مستوفی الممالک در شهر تهران بوده است. جامعه آماری پژوهش؛ بازدیدکنندگان از خانه های منتخب و حجم نمونه (384 نفر) بود. داده ها به روش کتابخانه ای ومیدانی (پرسشنامه محقق ساخته) جمع آوری و با استفاده از روش های تحلیل عاملی ورگرسیون تحلیل شد. نتایج نشان داد؛ که ویژگی های شاخص تزیینات معماری خانه های مورد مطالعه؛ حجاری، کاشی کاری، گچبری، نقاشی، آجرکاری، قطاربندی، مقرنس، آینه کاری، لمبه کوبی، ارسی و گره چینی ارسی وآلت چینی های چوبی بوده است. ابعاد اصالت تزیینات به کار رفته دراین خانه ها؛ اصالت بدیع، استثنایی، ارجاعی و دارای نفوذ، شناسایی شد. اصالت دارای نفوذ با ضریب 466/0، مهمترین بعد اصالت و اصالت های ارجاعی، استثنایی و بدیع به ترتیب دراولویت های بعدی قرارگرفته اند. تایید فرضیه پژوهش نیز نشان از تاثیر مثبت و معنی دار اصالت تزیینات خانه های دوره قاجار، بر ارزش های فرهنگی این مکان ها، دارد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که ارزش های فرهنگی خانه های قاجاری تهران، تحت تاثیر ویژگی های شاخص و اصالت تزیینات به کار رفته در این مکان ها بوده است.

    کلیدواژگان: اصالت، تزیینات معماری، ارزش های فرهنگی یک مکان، خانه های قاجاری، تهران
  • عباس قربانی فومشی، عباس علی قیومی صفحات 95-123

    هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و عوامل تاثیرگذار بر ارتقای فرهنگ سازمانی (سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران) بود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و از لحاظ ابزار کمی بوده است. جامعه آماری در بخش کارکنان سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برابر با 4000 نفر و حجم نمونه آماری 350 نفر و در بخش دوم کارشناسان حوزه مدیریت با حجم نمونه 15 نفر جهت پاسخگویی به دو پرسشنامه کارشناسی محقق‎ ساخته بود. یافته‌ها بر اساس سه مدل تحلیل عاملی، ای اچ پی فازی و دیمتل فازی جهت بررسی وجوه مختلف اهمیت شاخص‎ های فرهنگ سازمانی گزارش شد. تحلیل عاملی نشان دارد که هشت عامل ترکیبی در شکل‌دهی به فرهنگ سازمانی دخیل هستند (ترکیب 56 گویه). با استفاده از روش ای اچ پی فازی، پنج مورد به عنوان شاخص‎ های دارای بالاترین رتبه وارد ماتریس دیمتل فازی گردید. نتایج نشان‎ دهنده تاثیر شاخص خطرپذیری بر دیگر شاخص‎ ها (خلاقیت و نوآوری، تاثیر نتایج تصمیمات بر کارکنان، توجه به تیم و جاه‌طلبی و تهورطلبی) بود. در نتیجه،، بر اساس متغیرهای موردمطالعه در پژوهش حاضر و با توجه به نقش مهم شاخص ریسک - خطرپذیری در ارتقای سایر اجزای فرهنگ سازمانی، ترسیم فضایی شاخص‌محور در سازمان مبتنی بر عوامل فرهنگی پیشنهاد می‎ گردد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدل فازی، سازمان فرهنگی هنری
  • احمد ناطق گلستان صفحات 125-149

    با توجه به جایگاه بیمه در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور، بی شک مستلزم وجود زیربناهایی برای گسترش در سطح جامعه است که در این مسیر جایگاه فرهنگ به عنوان عاملی برای نهادینه کردن بیمه برای افراد جامعه مطرح می شود. توسعه به عنوان فرآیندی چند بعدی، تلاشی برای بهبود زندگی مادی و معنوی انسانی و فرهنگ به منزله بنیان زندگی فکری و معرفتی جامعه محسوب می شود. هدف از این تحقیق بازیابی عوامل موثر بر توسعه فرهنگی بیمه با رویکرد مدیریت راهبردی بیمه گذاران شهر نیشابور می باشد. این پژوهش از حیث هدف کاربردی و از حیث ماهیت توصیفی – همبستگی و علی است. جامعه ی آماری پژوهش مشتریان بیمه در شهر نیشابور بوده است که براساس جدول مورگان تعداد384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید و پرسشنامه ها با روش تصادفی بین آنها توزیع شد. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر خبرگان و به منظور سنجش روایی سازه، از روش تحلیل عاملی استفاده شد. همچنین پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ مورد سنجش قرارگرفت. نتایج نشان می دهد که مولفه فناوری های نوین، تکریم ارباب رجوع، تنوع بیمه گری، آموزش کاربردی، تسریع در پرداخت خسارت، تبلیغات اثربخش تاثیر مثبت و معناداری بر توسعه فرهنگی خرید بیمه داشته که تسریع در پرداخت خسارت، مهمترین عامل موثر برتوسعه فرهنگی خرید بیمه در بین بیمه گذاران شهر نیشابور با رویکرد مدیریت راهبردی می باشد. تبلیغات اثربخش، تکریم ارباب رجوع، فناوری نوین، تنوع بیمه گری و آموزش کاربردی در رتبه های بعدی اهمیت قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگ بیمه، مدیریت راهبردی، بیمه
  • حمید دهقانی، مجید مختاریان پور صفحات 151-180

    مساله یابی و تعریف درست مسایل فرهنگی، سنگ بنایی مهم و ضروری برای خط مشی گذاری فرهنگی اثربخش است و فقدان الگویی مناسب برای آن در حال حاضر منجر به نابسامانی های فراوان در این حوزه شده است. این مقاله با هدف ارایه الگویی خلاقانه در زمینه مساله یابی و تعریف مسایل فرهنگی با تکیه بر تریز ارایه شده است. مقاله حاضر با روش کیفی دلفی انجام شده است و بدین ترتیب پس از تدوین الگوی اولیه، این الگو طی سه دور دلفی با شش نفر خبره اصلاح و تکمیل شده و سپس طی یک جلسه گروه کانونی توسط خبرگان مورد بررسی و تایید قرار گرفت. الگوی نهایی، چندین ابزار تریز را به روشی منطقی در کنار هم قرار داده و با فرآیندی گام به گام، شناخت خط‌مشی‌گذار نسبت به مساله را دقیق‌تر می‌نماید. مراحل این الگوی فرایندی عبارتند از (1) تعریف اولیه مساله (چیستی)؛ (2) تصور مساله به‌عنوان یک سیستم؛ (3) تحلیل بازیگران و ذی‌نفعان مرتبط با مساله؛ (4) جمع‌آوری انواع داده‌های موجود پیرامون مساله؛ (5) تعریف دقیق مساله (چرایی)؛ (6) انتخاب سطح مساله و تعیین ویژگی‌های آن با کمک ماتریس پنج سطحی؛ (7) تکمیل ماتریس نه پنجره؛ و (8) تعریف مساله. این الگو کاملا برای حوزه فرهنگ بومی‌سازی شده و در آن متناسب با اقتضایات این حوزه در مراحل مختلف، نوآوری‌ها و تغییراتی در ابزارهای تریز ایجاد شده است. دو ویژگی دانش تریز یعنی تنوع ابزارها و تمرکز بر ساختارهای اندیشه باعث می‌شود که بتوان از آن به صورت اثربخشی در حوزه خط مشی گذاری فرهنگی استفاده کرده و با بهره گیری از اصول و ابزارهای آن خلاهای مساله‌یابی فرهنگی کشور را برطرف نمود.

    کلیدواژگان: مساله یابی، تعریف مساله، فرهنگ، خط مشی گذاری فرهنگی، تریز
|
  • abdollah taherkhani, parvin savadian, mansoor sharifi Pages 9-30
    Statement

    The United States and Western countries are trying to create differences between religions and incite Shiite phobia by using soft and hard power. The Arbaeen march, having the characteristics of a social movement, has been able to affect the unity and solidarity of Muslims and to influence the enemy's efforts to divide and create insecurity. Is it conceivable that the various dimensions of this march have led to the formation of elements of Muslim soft power?

    Objective

    This study seeks to investigate the dimensions of the Arbaeen march and its relationship with the formation of elements of soft power of Muslims. This study introduces the characteristics of the Arbaeen movement to form the elements of the soft power of Muslims.

    Method

    This research was conducted using a quantitative and survey method and its information was collected through a questionnaire.

    Results

    The main hypothesis of the research, i.e., the existence of a relationship between the dimensions of the Arbaeen march and the formation of elements of soft power of Muslims was confirmed. The conceptual interaction of the Arbaeen march with the social movement and soft power is one of the new achievements of this research. In the Arbaeen march, a social movement is formed that leads to the emergence of elements of soft Muslim power, which are: convergence, unity and solidarity between religions and nations, the unification of Iran and Iraq, the Islamic Enlightenment and awakening, High power of Muslim mobilization.

    Keywords: Arbaeen March, Soft Power of Muslims, Solidarity of Religions, social movement, Islamic awakening
  • zeinab khaksar, HASAN MALEKI, Jamileh Sadat Alam al-Hoda, Abbas Abbaspour Pages 31-65

    The issue of gender and the resulting considerations in the field of educational policy-making have created common issues regardless of cultural and social differences in educational systems. Issues that identify and explain commonalities and differences can help us better understand the scope of issues related to gender and education and policy making. The present qualitative research has been conducted with the aim of identifying the nature of the issues governing the relationship between gender and education using systematic review. In this process, while evaluating domestic and foreign articles and researches related to gender and education in valid scientific databases, 39 Persian and English sources in three axes of identifying the dimensions, contexts and levels of gender and education in the final stage are analyzed. The results of this study indicate that the main challenge of educational systems in Western countries is at the level of educational structures and is influenced by the issue of rejecting or justifying gender segregation, while in Iran, the main challenge of gender considerations is at the curriculum level. In addition, it seems that the common ground of issues in this field in all educational systems is the issue of gender / gender differences influenced by anthropological principles, which explains the approach of that system to the issue of gender and the considerations arising from it.

    Keywords: gender, education, gender segregation, gender differences
  • Amirhossein Zakerzadeh, aniseh ghorbani nia Pages 67-94

    Places clearly have values, one of which is cultural values. The decorative methods of Qajar houses had pure structural values with a realistic content in its own time. Not enough study has been carried out on the factors affecting the cultural value of these places, despite the great value of houses in the Qajar period. The purpose of this study was to investigate the aspects of the originality of Qajar period house decorations and their role in the cultural values of this valuable heritage. The present study is a descriptive-analytical survey. The research area is the houses of Imam Jomeh, Vosough Al-Dawlah and Mostofi Al-Mamalek in Tehran. Statistical population of research is visitors of selected houses and the sample size is 384 people. Data were collected by library and field method (researcher-made questionnaire) and analyzed using factor analysis and regression methods. The results showed that the special characteristics of the decoration of the architecture of the houses under study are carving, tiling, plastering, painting, brickwork, trainings, Mogharnas, mirror work, lambing, sash and knitting, sash and wooden masonry. aspects of the originality of the decorations used in these houses; are original, exceptional, referential and influential originality. Influential originality with a coefficient of 0.466, the most important aspect of originality and referential, exceptional and original originalities are in the next priorities, respectively. In general, it can be concluded that the cultural values of Qajar houses in Tehran have been influenced by the characteristic features and originality of the decorations used in these places.

    Keywords: Originality, Architectural decorations, Cultural values of a place, Qajar houses, Tehran
  • abbas ghorbani fomeshi, abbas ali ghayomi Pages 95-123

    The aim of this study was to identify the dimensions and factors affecting the promotion of organizational culture (Cultural and Artistic Organization of Tehran Municipality. The method used in this study was descriptive-analytical and quantitative in terms of analysis tools. The statistical population and sample size include two sections of the staff of Tehran Municipality Cultural and Art Organization (population 4000 and sample size equal to 350 people) and management experts (sample of 15 cases). Three models of factor analysis, fuzzy AHP and fuzzy dimtel have been used to investigate different aspects of the importance of organizational culture indicators. Factor analysis shows that 8 combination factors are involved in shaping the organizational culture (combination of 56 items). Then, using the fuzzy HP method, 5 items were entered into the fuzzy demitel matrix as indicators with the highest rank. The results showed the main effect of risk index on other indicators (creativity and innovation, risk, the effect of decision results on employees, team attention and ambition and daring). As a result, based on identifying the variables studied in the present study and considering the important role of risk index in promoting other components of organizational culture, it is proposed to draw an index-based climate in the organization based on cultural factors.

    Keywords: Organizational Culture, Fuzzy model, Cultural, Artistic Organization, Content Analysis
  • ahmad nateq golestan Pages 125-149

    Given the position of insurance in the economic and social development of the country, undoubtedly requires the existence of infrastructure for expansion at the community level, in which the position of culture as a factor to internalize insurance for individuals in society. Development as a multidimensional process is an attempt to improve the material and spiritual life of human beings and culture as the basis of the intellectual and epistemological life of society. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the factors affecting the cultural development of insurance with the strategic management approach of Neyshabour residents. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational and causal in nature. The statistical population of the study was insurance customers in Neyshabour. Based on Morgan's table, 384 people were selected as a statistical sample and questionnaires were randomly distributed among them. The validity of the questionnaire was determined using the opinion of experts and in order to assess the validity of the structure, its reliability was also measured by Cronbach's alpha. The results show that the components of new technologies, customer respect, insurance diversity, applied training, expediting compensation, effective advertising have a positive and significant effect on the development of insurance purchasing culture that accelerating compensation is the most important factor in the cultural development of purchasing insurance is among the residents of Neyshabour with a strategic management approach. Effective advertising, customer honors, new technology, insurance diversity and applied training are of paramount importance.

    Keywords: development, Insurance Culture, strategic management, Insurance
  • hamid dehghani, Majid Mokhtarianpour Pages 151-180

    Problem-finding and correct definition of cultural issues is an important and necessary cornerstone for effective cultural policy-making, and the lack of a suitable model for it has already led to many problems in this area. This research aims to provide a creative model in the field of problem solving and definition of cultural issues based on TRIZ. The present article has been done by Delphi qualitative method and thus after compiling the initial model, this model was modified and completed in three Delphi rounds with six experts and then reviewed and approved by experts during a focus group meeting. The final model puts several TRIZ tools together in a logical way and, with a step-by-step process, makes the policy-maker more aware of the problem. The steps of this process model are: (1) the initial definition of the problem (what it is) (2) the perception of the problem as a system (3) the analysis of the actors and stakeholders associated with the problem (4) the collection of existing data on the problem (5) the exact definition of the problem (Why) (6) Select the problem level and determine its properties with the help of a five-level matrix (7) Complete the nine-window matrix (8) Define the problem. This model is completely localized for the field of culture and in it, in accordance with the requirements of this field in different stages, innovations and changes in the tools of TRIZ have been created. Two features of TRIZ knowledge, namely the variety of tools and focus on thought structures, make it possible to use it effectively in the field of cultural policy-making and by using its principles and tools, to fill the gaps in the country's cultural problem-solving.

    Keywords: problem solving, Problem definition, culture, cultural policy making, TRIZ