فهرست مطالب

Iranian Journal of Comparative Education
Volume:5 Issue: 3, Summer 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن ابوئی مهریزی، کیومرث خطیر پاشا، لادن سلیمی صفحات 1967-1985

    بررسی ویژگی های مکاتب فلسفی با رویکرد تطبیقی انتقادی - جدلی در ایران و طی چهار دهه گذشته به یک سنت پژوهشی در رشته فلسفه تعلیم وتربیت مبدل شده است. هدف تحقیق حاضر مطالعه تطبیقی ویژگی های تربیت در دو مکتب فکری اسلام و پست- مدرنیسم ازطریق مرور نظام مند یافته های پژوهشی در بازه زمانی 1399- 1380 بود. پژوهشگران به منظور یافتن حداکثر منابع از راهبرد بولین در فیلد عنوان و چکیده و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عمیق اضافی سود جستند. یافته های تحقیق نشان داد که ساختار کلی اکثر پژوهش های منتخب بر اساس مفروضات ذهنی شکل گرفته است که مجالی برای پذیرش یا رد آنها وجود نداشته است. دیگر یافته تحقیق نشان می دهد که شباهت های دو مکتب اسلام و پست مدرنیسم در حوزه تربیت برابر با تفاوت های آنها است. هم چنین شباهت های دو مکتب فکری عمدتا در ابعاد تربیتی و تفاوت های آنها بیشتر در ابعاد ایدیولوژیک است. بر اساس این یافته ها به پژوهشگران فلسفه تعلیم وتربیت پیشنهاد می گردد از تکرار پژوهش های انتقادی – جدلی و نتیجه گیری های یک سویه - در حالی که مخاطبی برای پاسخگویی به انتقادات آنها از سایر مکاتب فلسفی عملا در فضای آکادمیک ایران وجود ندارد-، پرهیز کنند. هم چنین آنان باید از خطر مفروضات ذهنی اثبات نشده در سوء گیری و تحریف یافته های پژوهشی خود آگاه شوند.

    کلیدواژگان: تربیت اسلامی، پست مدرنیسم، مرور نظام مند
  • محمدرضا بختیاری نیازآبادی، حسین خسروی، سهراب اسلامی، ابوالفضل حسن آبادی صفحات 1986-2002

    منشات حاوی اطلاعات گسترده ای در خصوص موضوعات اجتماعی همچون شیوه تاسیس مدارس ، موسسان ، مدرسان ، دانشجویان ، برنامه درسی ، و شیوه تدریس است. هدف تحقیق حاضر بررسی تحلیلی – تطبیقی وضعیت آموزش در دوره تیموری با توجه به محتوی منشات موجود است. پژوهشگران حاضر از روش تحقیق تحلیلی – تطبیقی برای تحلیل محتوی منشات مشهور استفاده کردند. همچنین روش جمع آوری داده ها ، روش کتابخانه ای ازطریق بررسی منابع نوشته (شامل منابع اولیه و منابع ثانویه) می باشد. برای تحلیل داده ها ، محققان صرفا از نقد درونی سود جستند. یافته های تحقیق نشان داد در حالی که منشات دارای تنوع موضوعی بوده ولی حدود یک سوم محتوی آنها را موضوعات علمی /آموزشی تشکیل می دهد. با توجه به تحلیل محتوی منشات ، یافته دیگر تحقیق آشکار ساخت مدارس دوره تیموری در چهار بعد نوع موسس ، روش تاسیس ، گزینش دانشجو و شیوه تدریس با یکدیگر شباهت دارند ولی در پنج بعد نیت موسس از تاسیس مدرسه ، نوع وقف (عام یا خاص) ، معیار های انتخاب استاد ، محتوی دروس و ساختار اداری بین آنها تفاوت وجود دارد. با توجه به یافته های تحقیق حاضر پیشنهاد می گردد مشارکت سیاستمداران در تاسیس نهادهای آموزشی با توجه به سنت "وقف عام " مورد توجه برنامه ریزان آموزشی در ایران امروز قرار گیرد.

    کلیدواژگان: منشات، دوره تیموری، فهم تاریخی، وقف عام
  • عبدالجبار زرگوش نسب، اردشیر فتحعلیان صفحات 2003-2027

    تحقق عدالت آموزشی یکی از آرمان های مشترک مصلحان اجتماعی و سیاست گزاران آموزشی است. با توجه به بنیان های ایدیولوژیک و بافت اجتماعی ، فیلسوفان به صور مختلف به تبیین بنیان های نظری عدالت و ابعاد آن پرداخته اند. هدف پژوهش حاضر ، مقایسه این مفهوم از نظر فیلسوف شیعی سید محمد باقر صدر با دیدگاه فیلسوف لیبرال جان رالز با تاکید بر عدالت آموزشی است. روش تحقیق ، تطبیقی کیفی و برای جمع آوری داده ها از روش اسنادی بهره گرفته شده است . برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف که نشانگر نقش متن اجتماعی در گفتمان دو فیلسوف است ، سود جسته شد. اولین یافته تحقیق نشان داد نگاه مشترک رالز و صدر به عدالت - انواع آن - به عنوان یک فضیلت اخلاقی می تواند به راحتی نقش عوامل فرهنگی/اجتماعی را در تحلیل این مفهوم نادیده انگارد. دیگر یافته تحقیق اینکه نظرات دو فیلسوف متضمن تاکید بر حق برخورداری از آموزش – به عنوان یک نیاز اولیه - بر بنیان برابری منصفانه است. هم چنین در حالی که رالز عمدتا دولت را مسیول تامین عدالت می داند ، صدر بر نقش حکومت اسلامی و تکافل اجتماعی اصرار می ورزد. علاوه بر این، در تفکر رالز انسان موجود فعالی است که ازطریق اصول زندگی جمعی و قراردادهای اجتماعی ، به یک تفاهم مشترک در باره مفهوم ، ابعاد وچگونگی تحقق عدالت دست می یابد. بر عکس ، تفسیر صدر از عدالت عمدتا جنبه مذهبی دارد. دیگر یافته تحقیق نشان می دهد که رالز با استناد به اصولی همچون خیر نخستین ، جهل ، برابری منصفانه و نقش جامعه دموکراتیک و لیبرال بر استقرار عدالت آموزشی تاکید می ورزد ، در حالی که اصول مورد قبول صدر شامل نقش دین ، وحی ، تکافل اجتماعی و توازن اجتماعی است. در یک جمع بندی اجمالی می توان گفت برای سیاست گزاران اجتماعی و برنامه ریزان آموزشی جوامع در حال گذار خاورمیانه – همچون عراق و ایران - توجه به نظرات هر دو فیلسوف می تواند پلی بین سنت ومدرنیسم در تحلیل اموری همچون عدالت آموزشی برقرار سازد.

    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، عدالت اجتماعی، ایدئولوژی، تکافل اجتماعی
  • سعید اسدپور، علیرضا عصاره، غلامعلی احمدی، سید محمدرضا امام جمعه صفحات 2028-2044

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی برنامه درسی زمینه - محور علوم تجربی دوره متوسطه اول در ایران و کشورهای منتخب انجام شد. روش پژوهش تطبیقی کیفی و داده ها از طریق بررسی وتحلیل اسناد بالادستی ملی آموزش‌وپرورش، گزارش های پژوهشی و مقالات گردآوری گردید. کشورهای هلند، آمریکا و انگلستان به دلیل پیشرو بودن در زمینه آموزش علوم و از طریق استراتژی نظام‌های اجتماعی متفاوت، برون‌دادهای آموزشی متفاوت انتخاب شدند. برای تجزیه، تحلیل و مقایسه داده ها از الگوی چهارمرحله‌ای بردی استفاده شد. به‌منظور افزایش اعتبارداده ها، اسناد اصلی و برای افزایش قابلیت اطمینان آنها، خودارزیابی توسط محققان انجام گرفت. یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد مهم‌ترین شباهت‌ها در چهار کشور منتخب، تقویت سواد علمی، کسب مهارت‌های فرایندی و درک مفاهیم علوم در برنامه درسی قصد شده است. مهم‌ترین تفاوت‌ها بین کشورهای منتخب، استفاده از زمینه‌ها و رویکردهای گوناگون در اجرای برنامه درسی است. همچنین مقایسه بین ایران و کشورهای منتخب نشان داد شباهت‌ها بیشتر در برنامه درسی قصد شده و تفاوت‌ها بیشتر در برنامه درسی اجراشده است. در ایران چارچوب مناسب و تمهیدات لازم برای اجرای برنامه درسی آماده نشده است.دیگر یافته‌ پژوهش نشان داد بین سه برنامه قصد شده، اجراشده و کسب‌شده در ایران همخوانی وجود ندارد. به برنامه‌ریزان درسی ایران پیشنهاد می شود به نقش معلم در طراحی برنامه درسی، نقش دانش‌آموز در فرایند یادگیری و ارزشیابی از برنامه درسی بیشتر توجه شود.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، زمینه محوری، برنامه درسی، علوم تجربی، دوره متوسطه اول
  • خلیل جوادیار، رضا ساکی، پریوش جعفری صفحات 2045-2065

    شناسایی افراد مستعد برای مدیریت سازمان های آموزشی و تربیت آنان یکی از چالش های مشترک نظام های آموزشی کشورهای پیشرفته و در حال رشد است. هدف پژوهش حاضر بررسی نظام جانشین پروری رهبران در چهار نظام آموزشی موفق ژاپن ، سنگاپور ، فنلاند و ایالات متحده امریکا از منظر تطبیقی است. روش پژوهش ، کیفی مبتنی بر رویکرد جورج بردی و روش جمع آوری داده ها ، اسنادی است. یافته های پژوهش نشانگر وجود هفت شباهت بین کشورهای منتخب در مولفه هایی همچون دشواری یافتن کاندیدای مناسب ، فقدان نظام رسمی جانشین پروری، اهمیت تجربه تدریس، نقش دوره های ضمن خدمت، بررسی عملکرد رفتاری و حرفه ای قبلی و نقش هیات های محلی آموزش وپرورش است. هم چنین یافته ها مبین تفاوت بین چهار کشور در پنج مولفه مرتبط با نظام جانشین پروری است. برای مثال ، در حالی که در ژاپن و سنگاپور ارشدیت سنی در روند جانشین پروری مدیران مهم ترین مولفه است ، فنلاند و ایالات متحده امریکا لزوما از آن پیروی نمی کنند. هم چنین ، ارایه فرصت به کاندیداهای برون سازمانی احتمالی برای جانشینی مدیران فعلی از طریق انجام مصاحبه و بررسی رزومه علمی و حرفه ای در فنلاند و ایالات متحده امریکا رواج بیشتری دارد. یافته مهم دیگر نقش متمایز عوامل فرهنگی در روند جانشین پروری در ژاپن و سنگاپور است ، در حالی که در فنلاند و ایالات متحده امریکا ، کارایی فردی جانشینانان احتمالی مدیر مدنظر قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: نظام جانشین پروری، رهبری آموزشی، ارشدیت سنی، تجربه مدیریت
  • یوسف مسلمی مهنی، اصغر سلطانی صفحات 2066-2078

    هدف پژوهش، بررسی برنامه درسی رشته سیاست‌گذاری عمومی در کشورهای ایران، ترکیه، کره جنوبی و ایالات متحده امریکا بود. روش پژوهش از نوع تطبیقی کیفی با بهره‌گیری از رویکرد چهار مرحله‌ای بردی و انتخاب نمونه پژوهش با توجه به استراتژی نظام‌های اجتماعی متفاوت، نتایج آموزشی متفاوت صورت پذیرفته است. بر این اساس، برنامه درسی رشته سیاست‌گذاری در چهار دانشگاه جان اف. کندی ایالات متحده، دانشگاه ملی سیول کره جنوبی، دانشگاه سابانسی ترکیه، و دانشگاه تهران در ایران مقایسه گردید. یافته ها نشان داد که بیشترین شباهت‌ها میان واحدهای درسی چهار دانشگاه مورد بررسی مربوط به واحدهای درسی با ماهیت مهارتی، اقتصادی و امور بین‌الملل است. همچنین کمترین شباهت‌ مربوط به واحدهای درسی با ماهیت سیاسی، ارتباطات، مدیریتی، اجتماعی، محیط زیست و توسعه است. در بعد تفاوت‌ها، بیشترین تفاوت‌ میان واحدهای درسی چهار دانشگاه مورد بررسی مربوط به واحدهای درسی با ماهیت سیاسی، مدیریتی، اقتصادی و مهارتی است. کمترین تفاوت نیز در این زمینه در میان واحدهای درسی با ماهیت امور بین الملل و محیط زیست دیده شد. بر این اساس پیشنهاد می‌شود که در طراحی برنامه درسی رشته سیاست‌گذاری عمومی در دانشگاه‌های ایران، از واحدهای درسی با ماهیت مدیریتی، اقتصادی و مهارتی استفاده بیشتری شود.

    کلیدواژگان: برنامه تحصیلی، امور بین الملل، علوم سیاسی، سیاست گذاری عمومی
  • لیلا اشرفی، نجمه وکیلی، علی محبی صفحات 2079-2097

    اگرچه در بسیاری از نظام های آموزشی دنیا ، آموزش در باره مذهب جایگزین آموزش مذهبی شده است ، ولی نظام آموزشی ایران یکی از رسالت اصلی خود را تربیت دینی می داند. هدف مقاله حاضر توضیح و تشریح محتوی کتاب های دوره ابتدایی جمهوری اسلامی با توجه به هدف تربیت دینی است. جامعه پژوهش شامل کلیه کتب شش پایه دوره ابتدایی ونمونه محدود به بررسی محتوی کتاب های درسی قرآن و هدیه های آسمان بود (11 کتاب). روش پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل محتوی و برای جمع آوری داده ها از روش اسنادی استفاده گردید. برای تحلیل محتوی کتابهای درسی چهار عنصر هدف، محتوا، روش تدریس و روش ارزشیابی مورد توجه قرار گرفت . یافته های تحقیق نشانگر گستره وسیعی از اهداف دینی است که شامل مفاهیم بسیار پیچیده دینی همچون مفهوم خدا ، معاد و تولی و تبری تا مفاهیم ساده ای همچون رفتار خوب با همسایگان می گردد. دیگر یافته تحقیق نشان می دهد مولفان کتاب های دینی تلاش کرده اند با توجه به اهداف و سه حیطه شناختی ، عاطفی و کنشی ، محتوی مناسب را با استفاده از متن ، شعر ، نقاشی و عکس به کودکان یاد دهند، اگرچه مکانیزم تحقق اهداف با توجه به سطوح مختلف هر حیطه مبهم است. هم چنین اگرچه ظاهرا مولفان بر بهره گیری از انواع روش های تدریس تاکید می ورزند ولی نقش فعال معلم در حیطه شناختی و نقش فعال دانش آموزان در حیطه های عاطفی و کنشی بیشتر مورد تاکید قرار گرفته است. برای ارزشیابی عملکرد فراگیران ، معیارهایی همچون نظر شخصی معلم و شناخت وی از دانش آموز توام با انجام عملی آداب مذهبی همچون وضو ونماز توسط کودک مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت دینی، دوره ابتدایی، اهداف دینی، کتاب درسی
|
  • Mohsen Aboei Mehrizi, Kiomars Khatir Pasha, Ladan Salimi Pages 1967-1985

    In Iran and over the past four decades, study of the characteristics of philosophical schools through a critical-controversial approach has become a research tradition in the field of philosophy of education. The aim of present research was a comparative study of educational characteristics of the two schools of thought i.e. Islam and post-modernism through a systematic review. Researchers used Boolean's strategy to find the maximum sources and have used additional in-depth analysis method to analyze the data. The findings showed that the general structure of most selected researches is based on subjective assumptions that there is no opportunity to accept or reject them. Other finding indicates that the similarities between the two schools are mainly in the educational dimension and their differences are more in the ideological aspects. Based on these findings and while in reality there is no opportunity to respond to the criticisms of other philosophical schools in the Iran academic environment, researchers in the philosophy of education are advised to refrain from taking a critical approach and drawing unilateral conclusions against other philosophical schools.They should also be aware of the dangers of unproven mental assumptions in misrepresenting and distorting their research findings.

    Keywords: Islamic education, postmodernism, mental distortions, systematic review
  • Mohamadreza Bakhtiyari Niazabadi, Hossein Khosravi, Sohrab Islami, Abolfazl Hasanabadi Pages 1986-2002

    Among Iranian literary works, the Manshat contains extensive information on social topics such as establishment of schools, founders, teachers, students, curricula, and teaching methods. The purpose of this study was an analytical-comparative research of the situation of education in the Timurid period according to the content of existing Manshat. The data collection method was documentary by reviewing available Manshat and other sources (primary and secondary sources). To analyze the data, the researchers used only internal critique. Findings showed that while the Manshat have a variety of topics, about one third of them are dedicated to scientific / educational topics. According to the analysis of the content of the Manshat, the construction of schools in Timurid period is similar in four dimensions: Type of founder, method of establishment, selection of students and method of teaching. There is also a difference between the Manshat in the five dimensions of the founder's intention to establish the school, type of endowment (general or special), criteria for selecting a teacher, content of the courses and administrative structure. According to the findings, it is suggested that the participation of politicians in establishment of educational institutions based on "public endowment tradition” be again considered by educational planners in Iran

    Keywords: Historical Understanding, General Endowment, Manshat, Timurid period
  • Abdul Jabbr Zargoosh Nasab, Ardeshir Fathalian Pages 2003-2027

    Realizing educational justice is one of the common goals of social reformers and educational policymakers. Considering the ideological foundations and social context, philosophers have explained the theoretical foundations of justice and its dimensions in different ways. The aim of research was to compare this concept from the point of view of the Shiite philosopher Seyed Mohammad Baqir Sadr with opinion of the liberal philosopher John Rawls with an emphasis on educational justice. The research method was qualitatively comparative, and documentary method has been used to collect data. For data analysis, Fairclough's critical discourse analysis method, which shows the role of social text in the discourse of two philosophers, was used. The first finding of the research revealed that Rawls and Sadr's common view of justice – and its types - as a moral virtue can easily ignore the role of cultural/social factors in the analysis of this concept. Another finding of the research is that the opinions of two philosophers imply the emphasis on right to education - as a basic need - on the basis of fair equality. Also, while Rawls considers the government mainly responsible for providing justice, Sadr insists on the role of the Islamic government and social takaful. In addition, in Rawls's thought, man is an active being who, through the principles of collective life and social contracts, achieves a common understanding about the concept, dimensions and way of realizing justice. On the contrary, Sadr's interpretation of justice is mainly religious. Another finding of the research indicates that Rawls emphasizes the establishment of educational justice by citing principles such as the original good, ignorance, fair equality and the role of a democratic and liberal society, while the principles accepted by Sadr include religion’s role, revelation, social takaful and social balance

    Keywords: Educational Justice, Ideology, Social justice, Social takaful
  • Saeid Asadpour, Alireza Assareh, GholamAli Ahmadi, Seyed MohammadReza Emamjome Pages 2028-2044

    The purpose of the current research is to compare Context-based Curriculum of Sciences in Junior Secondary Schools of Iran and selected countries. The countries of the England , Netherlands, and United States of America were chosen based on their pioneers in the field of science education and according to the strategy of "different social systems, different educational outputs". Also, the four-stage Bereday’s model was used to analyze and compare the data. In order to increase the validity and reliability of the data, the original documents and self-assessment were used respectively. The findings of research indicated that the most important similarities between four selected countries are strengthening scientific literacy, acquiring process skills and understanding science concepts. The most important difference between the selected countries is use of different contexts and approaches in implementing the curriculum. Also, the comparison between Iran and the selected countries reveal that the similarities are more in the intended curriculum and differences in the implemented curriculum. In fact, in Iran's educational system, the appropriate framework and necessary arrangements for the implementation of the curriculum have not been prepared. Weakness in implementation has been effected Iran's acquired curriculum. Another finding of the research highlighted that there is no consistency between the three planned, implemented and acquired curricula in Iran. It is suggested to the curriculum planners of Iran to pay more attention to the role of teacher in designing the curriculum, role of the student in the learning process, and also the evaluation process of the curriculum

    Keywords: Comparative Study Context, based Curriculum Experimental Sciences Junior Secondary School
  • Khalil Javadyar, Reza Saki, Parivash Jafari Pages 2045-2065

    Identification of talented people for educational organizations management and fostering them is one of the common challenges of educational system of developed and developing countries. The purpose of present research was to investigate succession system of educational leaders in four successful educational systems of Japan, Singapore, Finland and the United States of America from a comparative perspective. The research and data collection methods were qualitative -based on George Bereday's approach- and documentary respectively. The findings indicated existence of seven similarities among selected countries in components such as: Difficulty of finding a suitable candidate, lack of a formal succession system, importance of teaching experience, role of in-service courses, evaluation of previous behavioral and professional performances, and role of Local Boards of Education. Also, the findings revealed difference between four countries in five components related to succession system. For example, while in Japan and Singapore seniority is the most important factor in the succession process of managers, Finland and USA do not necessarily follow it. Also, offering the opportunity to potential external candidates to replace the current managers - through conducting interviews and examining scientific and professional resumes - is more common in Finland and USA. Another important finding is the distinctive role of cultural factors in the succession process of Japan and Singapore, while in Finland and USA, the personal efficacy of the manager's potential successors is considered

    Keywords: Educational Leadership, Management Experience, Seniority, Succession System
  • Yusef Mslemi Mehni, Asghar Soltani Pages 2066-2078

    The purpose of this study was to investigate curricula of university field of public policy in Iran, Turkey, South Korea and the United States of America. The research method was qualitatively comparative using Bereday’s four-step approach. Also, the strategy of country’s selection was “different social systems, different educational outputs”. Accordingly, the public policy curricula of John F. Kennedy College of Harvard University (USA), Seoul National University (South Korea), Sabancı University (Turkey), and University of Tehran (Iran) were compared. The findings highlighted that the most similarities among these four universities are related to the courses of professionals, economics and international affairs. Also, the minimum similarity of the courses is related to the political, communication, managerial, social, environmental and developmental courses. Another finding revealed the main difference among four selected universities was related to the courses with political, managerial, economic and professional nature. The least difference was observed in the courses with the nature of international affairs and environment.. With regards to the findings and according to the experiences of leading countries, it is suggested that Iran’s universities use more courses with a managerial, economic and professional nature in curriculum of university field of public policy.

    Keywords: Curriculum, International Affairs, Political Sciences, Public Policy
  • Leila Ashrafi, Najmeh Vakili, ALI mohebi Pages 2079-2097

    The purpose of this article is to explain the content of primary school textbooks of the Islamic Republic with regard to the goal of "religious education". The research population included all books of the six grades of the primary school and the sample was limited to examining the contents of the Qur'an and “Gifts of Heaven” textbooks. The research method was qualitative (using the content analysis approach) and the documentary method was also used to collect data. To analyze textbooks, four elements of purpose, content, teaching method and evaluation method were taken into consideration. The findings reveal that there is a wide range of religious goals, which include very complex religious concepts - such as the concept of God, resurrection, alliance & dissociation - and simple concepts such as good behavior with neighbors. Another finding shows that the authors of religious textbooks have tried to teach Iranian children the appropriate content by using texts, poems, paintings and photos, considering the religious goals and the three domains of cognition, emotion and action, although the mechanism of achieving these goals with attention to the different levels of each domain is ambiguous. Also, although the authors apparently emphasize the use of various teaching methods, the active role of the teacher in the cognitive field and active role of pupils in the emotional and action domains have been emphasized more. In order to evaluate the students' performance, criteria such as the teacher's personal opinion and her/his knowledge about pupils - along with the practical performance of religious rituals such as ablution and prayer by the child - have been taken into consideration.

    Keywords: Curriculum, Primary Education, Religious Education, Religious Goals, School Textbook