فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 77 (مهر 1401)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 77 (مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عبدالرضا نادری فر*، زینب حیدری فرد صفحات 1-22
    زمینه و هدف

    میرزاجعفر کنگاوری متخلص به ساغر از عالمان و شاعران بزرگ مکتب ادبی کرمانشاه در قرن سیزدهم، مقارن با حکومت سلسله قاجاریان در ایران است. وی از شاعران برجسته دوره بازگشت و نیز از تاثیرگذاران شکل‌گیری این مکتب در دیار کرمانشاه است که مرتبه علمی و ادبیش چندان شناخته شده نیست. دیوان اشعار او در قالب غزل و رباعی سروده شده که هدف اصلی این جستار نیز تعیین مختصات سبکی و نوآوریهای موجود در این اشعار است.

    روش مطالعه

    پژوهش حاضر بر مبنای مطالعات توصیفی و تحلیلی، بشیوه جستجوی کتابخانه ای و اسنادی انجام گرفته است. محدوده و جامعه مورد مطالعه دیوان ساغر کنگاوری به شرح، تحشیه، تعلیقه و تصحیح محمدابراهیم مالمیر و مریم غفوریان است که توسط انتشارات انصاری بچاپ رسیده است.

    یافته ها

    نوآوری در زمینه ترکیب واژگان و نگاه سرشار از ذوق عرفانی شاعر به پدیده های طبیعت در شعر ساغر نمود خاصی پیدا کرده است. استناد به منابع غنی فرهنگ قرآنی، اسطوره های ملی و نیز یادآوری اماکن تاریخی و فرهنگ عامه از دیگر مشخصات شعر ساغر بشمار میروند. کاربرد تشبیه، استعاره، مجاز و ایهام نیز بسامد بالایی در شعر ساغر دارند که در مجموع سبب ایجاد تصاویر نو و مضامینی لطیف و دلنشین شده اند.

    نتیجه گیری

    غزلیات ساغر بلحاظ اشارات زبانی به وضوح و شیوایی سبک خراسانی و بیشتر پیرو سبک اشعار حافظ، سعدی، و وحشی بافقی است. همچنین این غزلیات بلحاظ مضمون و محتوا شامل احساسات عاشقانه و عواطف عارفانه به سبک قدمای مکتب عراقی است. ساغر در رباعیات خود نیز به زیبایی هرچه تمامتر به تکرار همان مضامینی میپردازد که در غزلیاتش مطرح شده اند.

    کلیدواژگان: ساغر، سبک شناسی، مکتب کرمانشاه، دیوان اشعار
  • احمد علیزاده صفحات 23-43
    زمینه و هدف

    یکی از رایجترین شیوه های تدقیق و ارزیابی سروده های شاعران، پژوهش در سبک سخنوری آنان است. موضوع این پژوهش تحلیل سبکی اشعار یافته شده میرحاج گنابادی هروی (ف923ق) از سه منظر سطح زبانی، سطح فکری و سطح ادبی است. در این مقاله کوشش شده ضمن ارزیابی سبکی اشعار شاعر، میزان تاثر او از شاعران دیگر و نیز تاثیرگذاری بر چند شاعر بعد از خود تبیین شود و نیز اشعار راه یافته شعرای دیگر به دیوان او مشخص گردد.

    روش مطالعه

     پژوهش پیش رو، مطالعه ای است نظری که بشیوه پژوهش کتابخانه ای انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، دیوان میرحاج گنابادی هروی به تصحیح عباس رستاخیز است که در انتشارات مورخ در شهرستان قم چاپ شده است.

    یافته ها

     گنابادی هروی شاعر شیعی است که شعرش را در راستای ستایش از خاندان عصمت و طهارت سروده است. مهارت او در ساختن قصاید مقدمه دار است. او به عربیگرایی بویژه در جایگاه قوافی قصاید علاقه دارد. در دیوانش از اشعار چند شاعر نامدار پیش از خود و در راس آنان ظهیر فاریابی و حافظ شیرازی متاثر شده، سروده هایش بر شعر خواجه حسین مروی، کلیم کاشانی و فیض کاشانی تاثیراتی داشته است.

    نتیجه گیری

     گنابادی هروی شاعری است مقلد نه صاحب سبک که در اشعارش از اسلوب شاعران سبک عراقی پیروی میکند. مهارت او در تصویرسازیهای تشبیهی و استعاری در مقدمه های قصاید است. بسبب صبغه دینی-مدحی شعرش و گرایشات مذهبی شیعی در آن، نشانه هایی از تاثر از شاعران شیعی سده های قبل در شعرش دیده میشود. بیشترین اثرپذیری او از کلام والای حافظ است که شاعران سده های پس از او، تقلید از آن و تشبه به آن را معیار تشخص میدانسته اند. توحید باریتعالی، مدح ایمه اطهار، عشق انسانی، اندوه و ناامیدی و بعضا مفاهیم اخلاقی مضامین عمده اشعار گنابادی هروی است.

    کلیدواژگان: گنابادی هروی، دیوان، پژوهش سبکی، سطح زبانی، سطح فکری، سطح ادبی
  • غلامعلی حضرت قلی زاده، آیت شوکتی *، جلیل امیرپور داریانی صفحات 45-67
    زمینه و هدف

     سبک‌شناسی بعنوان دانشی زبانی و ادبی میکوشد برجستگیهای اثر ادبی را، خصوصا آثاری را که کمتر مورد توجه قرار گرفته اند، ازطریق یافتن پربسامدترین ویژگیهای سبکی که باعث تمایز یک اثر ادبی از دیگر آثار میشود شناسایی و تبیین کند. این پژوهش میکوشد با بررسی اشعار یکی از شاعران گمنام سبک هندی به نام تاثیر تبریزی، ویژگیهای سبکی اشعار وی را در سطوح زبانی، ادبی و فکری بررسی کند.

    روش مطالعه

     روش پژوهش، توصیفی ‌ تحلیلی و از نظر گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است.

    یافته ها

     میرزامحسن تبریزی (1060 ه. ق-1129 ه. ق) متخلص به «تاثیر» از سخنوران شیعی ایران در عهد صفوی است. خاندان او تبریزی‌الاصل بودند و شاه عباس صفوی (م 1038 ه. ق) اجداد وی را از تبریز کوچانید و در اصفهان مسکن داد و میرزامحسن در این شهر بدنیا آمد. وی با شاه سلیمان صفوی (م 1078 ه. ق) و شاه سلطان حسین (م 1140 ه. ق) معاصر بود و مدتی نیز حکومت یزد را بعهده داشت. تاثیر به سال 1129 ه. ق در اصفهان درگذشت و همانجا دفن شد. قالب اصلی اشعار او غزل است و در دیوانش قصیده، مثنوی و رباعی نیز دیده میشود.

    نتیجه گیری

     ترکیبات جدید و لغات عامیانه از ویژگیهای زبانی غزلیات تاثیر تبریزی هستند. از میان اوزان عروضی، بیشترین توجه شاعر به دو بحر رمل و هزج است. از نظر موسیقی کناری نیز بیشتر به اشعار مردف توجه دارد و غالبا از نوع فعل و اسم است. ردیف طولانی نیز بسامد قابل توجهی در غزلیاتش دارد. توجه به بیان در اشعار تاثیر درجهت ساختن معانی ریز و مضامین بکر است و انواع تشبیه، تمثیل (اسلوب معادله)، کنایه، استعاره و مجاز در دیوان او با بسامد زیاد وجود دارد. تاثیر از آرایه های تلمیح و متناقض‌نما نیز بسیار استفاده کرده و در کنار آنها از صنایعی چون جناس، ایهام و ایهام تناسب غافل نیست. ویژگی اصلی شعر او ، نازک خیالی و خیال بندی است و موضوعات عشق، غمگرایی و پند و حکمت، سطح فکری اشعار او را تشکیل میدهد.

    کلیدواژگان: تاثیر تبریزی، سبک شناسی، سبک هندی، سطح زبانی، ادبی، فکری
  • شهرام آزادیان*، بندیکت اشتپلر صفحات 63-79
    زمینه و هدف

     ادای منظوم و ادای منثور دو متن کهن به زبان نورس باستان هستند که مهمترین منبع در شناخت اسطوره های اسکاندیناوی بشمار میروند. محققان اسطوره شناس به برخی شباهتهای بنمایه ای ادا و شاهنامه (از جمله ماجرای پسرکشی) اشاره کرده اند؛ البته شباهت بنمایه ها در این متنهای اسطوره ای بسیار گسترده تر از این نمونه است و با بررسی دقیقتر و مطالعه تطبیقی ادا و شاهنامه میتوان به فهرست این شباهتها اضافه کرد.

    روش مطالعه

     این مقاله پژوهشی است نظری که با استفاده از روش‌ تحلیلی-توصیفی و همچنین مطالعه تطبیقی، الگوهای مشابه میان برخی داستانهای ادا و شاهنامه را نشان میدهد.

    یافته ها

     این مقاله با تکیه بر داستانهای عاشقانه در ادا و شاهنامه نشان میدهد که در این حوزه نیز شباهتهای چشمگیری میان دو متن میتوان یافت؛ این بنمایه های مشترک از آغاز رابطه عاشقانه تا ازدواج و خصوصا مسیری که برای رسیدن به مرحله وصال و ازدواج طی میشود بچشم میخورد.

    نتیجه گیری

     داستان عاشقانه «فریر و گرد» از نظر نوع شروع رابطه با زال و رودابه و از نظر طی مراحل سه گانه برای جلب رضایت معشوق (یعنی وعده مال و ثروت، تهدید، و جادو و افسون) به داستانهایی از قبیل زال و رودابه، ازدواج پسران فریدون، کیکاووس و سودابه، و بعدتر سیاوش و سودابه شبیه است. چنانکه مثلا الگوی «مناظره» برای اثبات خرد نیز در زال و رودابه و سویبدگ و منگلود عینا دیده میشود. در هر حال بنظر میرسد همین مطالعه تطبیقی را میتوان در سطح داستانهای دیگر ادا و شاهنامه نیز انجام داده و مشترکات دیگری نیز بدست آورد.

    کلیدواژگان: ادا، شاهنامه، حاکم و پهلوان عاشق، تطمیع، تهدید، جادو
  • سهیلا غلامی نژاد، محمدرضا روزبه *، علی نوری صفحات 81-103
    زمینه و هدف

     آثار و اندیشه های شاملو، بعنوان شاعری نوپرداز و صاحب سبک و قالب در ادب فارسی معاصر، گستره نسبتا وسیعی را به خود اختصاص داده است و آشنایی با نقدهای صورت گرفته بر شعر و اندیشه ایشان، به علاقه مندان و اهالی نقد و پژوهش کمک میکند با بینش فراختر و نگرش اصولیتری در عرصه نقد گام بردارند. در این جستار مقالات دو دهه اخیر با موضوع نقد و تحلیل شعر و اندیشه شاملو که در مجلات علمی- پژوهشی بچاپ رسیده اند و نیز کتب شاخصی که به نقد و تحلیل شعر و اندیشه شاملو پرداخته اند، بررسی و طبقه بندی شده است. این طبقه بندی معلوم میکند که شعر شاملو از چه منظرهایی قابلیت پژوهش دارد و از چه نظرهایی مجهول مانده و مورد غفلت واقع شده است. جستار حاضر سعی کرده به این پرسش ، پاسخ دهد که بیشترین رویکرد منتقدان دو دهه اخیر به کدامیک از انواع نقد بوده است و علت فراوانی یا کمی انواع نقد صورت گرفته بر شعر و اندیشه شاملو چیست؟

    روش مطالعه

     برای این منظور تعداد شصت وچهار مقاله علمی و پژوهشی چاپ شده در مجلات معتبر در دهه های هشتاد و نود و تعداد سی وهفت کتاب شاخص در حوزه نقد اشعار شاملو با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای بررسی شده است.

    یافته ها

     در حوزه مقالات، میزان نقدهای دهه نود دوبرابر نقدهای صورت گرفته در دهه هشتاد است. از تعداد بیست ویک مقاله دهه هشتاد، هشت مقاله نقد بلاغی، چهار مقاله نقد واساختی و بقیه مقالات نقدهای اسطوره گرا، روانکاوانه و فمنیستی بوده است. در دهه نود، چهل وسه مقاله علمی پژوهشی به نقد شعر و اندیشه شاملو پرداخته اند که بیشترین میزان را بترتیب نقد تطبیقی، بلاغی، ساختگرا و خواننده محور بخود اختصاص داده است. در حوزه کتابهای انتقادی نیز بیشترین رویکردهای نقد که مورداستقبال صاحبنظران و محققان این حوزه قرار گرفته است عبارتند از: نقد تلفیقی (بسامد 27%)، نقد جامعه شناسی (بسامد 32-24%)، نقد ساختگرا (بسامد 92-18%)، نقد زیبایی شناسی (بسامد 22-16%).

    نتیجه گیری

     بسامد نقد تطبیقی، بلاغی، ساختارگرا و واساختی در نقدهای دو دهه اخیر نشان میدهد که منتقدان مطابق جدیدترین رویکردهای نقد در جهان و بر اساس نگاه تازه دنیای نقد پیش میروند. از طرفی جنبه های مدرن در شعر شاملو زیاد است و رتوریک شعر او غربی و نو است و با نظریه های ادبی نوین انطباق بیشتری دارد و سبب گرایش تصاعدی منتقدان به شعر ایشان شده است.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، شاملو، طبقه بندی نقد، منتقد، شعر، اندیشه
  • محمد انصاری پویا، عباس نیکبخت*، مریم شعبانزاده صفحات 105-120
    زمینه و هدف

     در نگرش بیدل دهلوی و سهراب سپهری، یک حقیقت مطلق وجود دارد و همه پدیده های طبیعی عالم مادی، تجلی همان یک حقیقت میباشد. عالم روحانی و آن حقیقت برتری که شاعر خواهان رسیدن به آن است در قالب نمادهای استعلایی بیان میشود. ازآنجاکه استفاده فراوان بیدل دهلوی و سهراب سپهری از این نمادها، فهم شعرشان را دشوار کرده است، نوشتار حاضر با هدف برطرف کردن بخشی از ابهامات موجود در شعر این دو شاعر، نمادهای استعلایی موجود در دیوان غزلیات بیدل و مجموعه اشعار سپهری را که جنبه استعلایی دارند، مورد بررسی قرار میدهد. در کنار تحلیل محتوایی، زیبایی شناسی این نمادها نیز از هدفهای پژوهش حاضر است.

    روش مطالعه

     این پژوهش براساس شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

     نمادهای استعلایی در غزلیات بیدل و شعر سپهری، ریشه در طبیعت دارند. بدین ترتیب که طبیعت و مظاهر آن به حقیقت مطلق (خداوند) منتهی شده و ما را به خداشناسی رهنمون میشوند.

    نتیجه گیری

     اندیشه های استعلایی بیدل در دیوان غزلیات بصورتی است که بسیاری از تصاویر در وضعیتی متناقض با یکدیگر پدید آمده اند. استعلا در غزلیات وی، خصلتی نفسانی و عارفانه دارد و او از صفا دادن به نفس و دل و زدود‌ن بدیهای نفس اماره و رذیلتهای اخلاقی سخن میگوید تا به عروج، زندگی برتر، حقیقت و وجود خدا برسد. از سوی دیگر، سپهری نگاهی درونی به خدا دارد؛ همچنانکه خدا در میان رمانتیکها بعنوان احتیاجی قلبی و درونی، جای باز کرد و آنها به دین از منظری هنری توجه کردند، یار آشنا و عشقی که در وجودش نهفته است شاعر را به رمزوراز خلقت نزدیک میکند.

    کلیدواژگان: نمادهای استعلایی، بیدل دهلوی، سهراب سپهری
  • زهرا براتیه، قربانعلی ابراهیمی*، مهرداد چترایی صفحات 121-137
    زمینه و هدف

     هدف اصلی این جستار بررسی و تحلیل اشکال باور بلاگردانی در مثنوی مولانا و دیوان عطار و نیز رسیدن به مفهوم این آیین از خلال این آثار گرانقدر ادبیات عرفانی است تا مصادیق اسطوره ای و عامیانه این آیین را در اشعار یادشده استخراج نموده و مورد بررسی و واکاوی قرار داده شود.

    روش مطالعه

     ‌پژوهش حاضر بشکل بنیادی بر پایه مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

     بلاگردانی یک آیین اسطوره ای- مذهبی است که در میان اقوام و ملل مختلف با اهداف گوناگون از دیرباز رواج داشته است. بسیاری از سنتهای اسطوره ای و کهن برای دور ماندن از بلایا و یا رفع آن، روش های مختلف بلاگردانی را توصیه کرده اند. بلاگردانی آیینی است که در پهنه جغرافیایی تمدن بشری قدمتی به گستره تاریخ بشری دارد و یکی از آیینهایی است که بصورتهای مختلف در مراسم و جشنها و در میان اقوام و تمدنهای گوناگون دیده میشود. آیین بلاگردانی از چنان ریشه و قدمتی برخوردار است که حتی ردپای آن را در ادبیات کلاسیک ایرا‌ن و در شعر عرفانی مولانا و ‌عطار بوضوح میتوان یافت.

    نتیجه گیری

     یافته های تحقیق حاکی از آن است که دو شاعر برجسته ادبیات عرفانی ایران- مولانا و عطار- به جنبه های اسطوره ای آیین بلا‌گردانی کاملا آشنا و واقف هستند‌ و توانسته اند به هنریترین وجه ممکن آن را در اشعار خویش بکار ببرند. در این میان توجه مولانا به باور بلاگردانی و مصادیق آن بیش از عطار است.

    کلیدواژگان: بلاگردانی، انتقال شر، باورهای عامیانه، اسطوره، مولانا، عطار
  • مریم قربانعلی، اشرف چگینی*، محمدعلی شفائی صفحات 139-156
    زمینه و هدف

     ادبیات اقلیت در جهان معاصر توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. ژیل دلوز، تیورسین این ایده در قرن اخیر، با ادبیات اقلیت بسیاری از شخصیتها را در علومی چون فلسفه، ادبیات، روانشناسی و زبانشناسی بسوی خود کشانده است. او پس از مطالعه عمیق آرای مارکس و فروید همراه با دیدگاه های نیچه، به نوشتن آثار و ارایه تیوریهایی روی آورد که نگاه منتقدان و نویسندگان را به ادبیات و جامعه شناسی تحت تاثیر قرار داد. طرح ادبیات اقلیت از سوی او و دوستش گتاری، انقلابی در دیدگاه و نگرش اهالی هنر و ادبیات بوجود آورد. دلوز از بزرگترین فیلسوفان معاصر و از جمله متفکرانی است که در زمینه ادبیات اقلیت مطالعات قابل توجهی داشته است. «اقلیت شدن» در حقیقت عبور از قیدوبندهایی است که ادبیات را در خود محبوس کرده است و ما را به روش های تازه و متفاوتی از اندیشیدن دعوت میکند تا با قلمروزداییها، قلمروهای متعارف را ازمیان بردارد و به صیرورت برسد. مقصود از شدن یا صیرورت، رهگذرهایی است که یک مفهوم حتی زبان در آنها به دگردیسی میرسد. «شدن» در دیدگاه دلوز نقش محوری دارد. هدف این پژوهش واکاوی و شناخت این نظریه در رمان «جای خالی سلوچ» میباشد.

    روش مطالعه

     این جستار به روش توصیفی _تحلیلی انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، رمان جای خالی سلوچ اثر محمود دولت آبادی است.

    یافته ها

     شخصیتها، اعمال و کنشها و واکنشهای آنها بویژه در «مرگان» که شخصیت قطبی در رمان دارد، از ابتدا تا انتهای داستان با ابزاری چون میل، صیرورت، نفی و بازفعالسازی بررسی و مشخص شد که چگونه هم خودش و هم داستان را بسمت ادبیات اقلیت میبرد. تمام این کنشها در این مقاله بیان و شرح شده است.

    نتیجه گیری

     رمان جای خالی سلوچ از جمله داستانهایی است که قابلیت بررسی در ادبیات اقلیت را دارد و میتوان این اثر را با مولفه های اقلیت به مخاطب در جایگاه یک اثر بزرگ معرفی کرد.

    کلیدواژگان: ژیل دلوز، محمود دولت آبادی، جای خالی سلوچ، ادبیات اقلیت، صیرورت، نفی، ریزوم
  • محمدحاجی عبدالحسینی، بهرام پروین گنابادی*، ثریا رازقی صفحات 157-174
    زمینه و هدف

     تلمیح از پرکاربردترین شگردهای ادبی است. شاید در مجموعه اشعار شاعری متقدم یا متاخر، جای بسیاری از صنایع ادبی خالی باشد، اما صنعتی که عموما در شعر یافت میشود، تلمیح است. با توجه به اینکه تلمیح، در سبک هندی دچار تحول و گستردگی خاصی شد، بیدل دهلوی نیز چون دیگر شاعران سبک هندی، از این صنعت در غزلیات خود استفاده کرد؛ درعین حال نگاه او به تلمیح مانند شعرای پیشین و همعصر خود نبود. بیدل اگرچه نسبت به همعصران خود در استفاده از این صنعت کم کارتر است، سعی در نوآوری بیشتری داشته است. در این مقاله با شرح برخی از ابیاتی که در آن تلمیح بکار رفته، سعی شده است مشکلات معنایی این ابیات در حد توان مرتفع گردد و علاقه مندان درک بهتری از مضمون پردازیهای این شاعر پرآوازه داشته باشند.

    روش مطالعه

     روش ‌کار در این‌ تحقیق، همچون بیشتر تحقیقاتی که در حوزه علوم انسانی انجام میگیرد، توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای است.

    یافته ها

     بیدل در کاربرد تلمیحات ایرانی، یکی از کم‌کارترین شعرای سبک هندی است. اما در غزلیات او، نام عشاقی همچون مجنون و فرهاد در کنار شیرین و لیلی، بسامد بالایی دارد. درعوض تلیمحات اسلامی دارای بسامد قابل توجهی در اشعار او هستند. بیدل برخلاف قصاید و مثنویها که از تلمیح به حضرت محمد(ص) مضمونهای قابل توجهی ساخته است، در غزلیات بیشتر به تلمیح پیامبرانی همچون موسی، عیسی، یعقوب و یوسف پرداخته است.

    نتیجه گیری

     غالب استفاده بیدل از صنعت تلمیح، با تصرف او در روایت، داستان و ماجرای موردنظر صورت گرفته است و مهمتر اینکه تقریبا همیشه برداشت دلخواه خود را از موضوع داشته است. در واقع تقریبا در همه موارد کاربرد تلمیح در غزلیات او با انتقال پیام اخلاقی – مذهبی همراه است حتی اگر با ماجرایی عاشقانه روبرو باشیم. همچنین او گاه تلمیح را با صنایعی چون تشبیه، اسلوب معادله، کنایه، پارادوکس و استعاره آمیخته است.

    کلیدواژگان: تلمیح، غزلیات، بیدل دهلوی، سبک هندی
  • فریبا میرزامحمدنیا، محمدعلی گذشتی*، عالیه یوسف فام صفحات 175-193
    زمینه و هدف

     یکی از اصولیترین و دقیقترین شیوه های ارزیابی یک اثر، بررسی و ارزیابی سبک‌شناسانه است. موضوع این جستار تحلیل و بررسی سبکی اشعار احمدشاملو از سه منظر و سطح ادبی، فکری، و زبانی است. در این مقاله به واکاوی و بررسی و تحلیل دقیق سبکی اشعار شاملو پرداخته شده است و به این پرسشها پاسخ داده میشود: ویژگیهای زبانی اشعار شاملو چیست؟ ویژگیهای ادبی در اشعار شاملو چگونه بیان شده است؟ افکار و اندیشه های فردی و اجتماعی شاملو چگونه در سطح فکری آثار وی منعکس شده است؟

    روش مطالعه

     پژوهش پیش رو بر اساس مطالعه ای نظری بر پایه شیوه توصیفی - تحلیلی و مطالعات و بررسیهای کتابخانه ای به روش انتخاب تصادفی مصادیق صورت گرفته است.

    یافته ها

     بررسی سطح زبانی، ادبی، و فکری مجموعه اشعار شاملو نشان میدهد که وی در سطح زبانی به کهنگرایی گرایش بیشتری دارد؛ در سطح ادبی شاعری است که صورخیال بویژه تشبیه در اشعار او جلوه و نمود بسیاری دارد و باید به کنایه های عامیانه و زبان محاوره هم بعنوان ویژگی فردی او اشاره نمود. شاملو را در سطح فکری میتوان شاعر عشق، وطن و سیاست دانست.

    نتیجه گیری

     اشعار شاملو را میتوان در حیطه زبانی، ادبی و فکری دارای شاخصه های منحصربفرد دانست که در بسیاری از موارد نوآوریهای مختص به خویش را دارد.

    کلیدواژگان: احمد شاملو، شعر معاصر، سبک شناسی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
  • آسیه بهبودی، اسماعیل آذر *، حمیدرضا اردستانی صفحات 195-218
    زمینه و هدف

     «همای» از جمله پرندگان اساطیری است که در طول قرون گذشته تا به امروز دستمایه مضامین متعددی در شعر شاعران بوده است. هدف این پژوهش بررسی معنا و کارکرد هما از دوران اساطیری تا دوره معاصر است.

    روش مطالعه

     هما در شعر شاعران به روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     هما در شعر تمام دوره های موردنظر یافت شد؛ در برخی کمتر و در برخی بیشتر. ویژگیهای ظاهری و اسطوره ای هما در شعر شعرا جلوه گر شده است.

    نتیجه گیری

     در هر دوره به فراخور تفکر حاکم بر جامعه، تصاویر ارایه شده از همای متفاوت است. در قرون اولیه با چهره اسطوره ای از هما مواجه میشویم. زمانی که شاعران به مضامین مذهبی روی آوردند، هما با مفاهیم مذهبی توصیف شده است. در قرن دهم که شعرا بدنبال نوگرایی بودند تصاویر جدید و متضادی از همای بروز دادند و هرچه به دوران معاصر نزدیک میشویم از ارزش اسطوره ای هما کاسته میشود.

    کلیدواژگان: هما، اسطوره، فر، ویژگی همای، شعر قرن سوم تا معاصر
  • رضا بیات* صفحات 219-236
    زمینه و هدف

     در این مقاله ابتدا مختصات عمومی مکتب بازگشت به اختصار مرور میشود. سپس به یکی از نکات مهم و مغفول مانده مکتب بازگشت پرداخته میشود؛ یعنی قصاید منقبتی و آیینی. پژوهشهای شعر دوره یا مکتب بازگشت منحصر است به دو حوزه: شناسایی شاعران گمنام و تصحیح دیوان آنها و دیگری بررسی شیوه های تقلید و تاثیرپذیری شاعران شناخته شده. گویی محققان اتفاق نظر دارند که شعر این دوره هیچ گونه نوآوری و افزوده ای ندارد و بر همین اساس است که شعر این دوره در درسنامه ها و گزیده های ادب فارسی حضور کمرنگی دارد.

    روش مطالعه

     این مقاله محتوا و مضمون شعر 16 شاعر بازگشتی را بیت به بیت بررسی کرده و آماری گویا از نوآوری شعر بازگشت در عرصه شعر آیینی و رکود و تقلید و تکرار در شعر شعرای درباری این عصر بدست داده است. از هر شاعر، دو قصیده با موضوع مدح امام علی (ع) و امام رضا (ع) تحلیل شده است. تحلیل داده ها با نرم افزار اکسل انجام شده است.

    یافته ها

     بر اساس این پژوهش، بین شهرت و نوآوری شاعران این دوره، نسبت معکوس وجود دارد. شاعران نام آوری مانند صبا و قاآنی دچار فقر محتوا هستند و شاعران عمیق و دقیقی مثل آیتی بیرجندی و سروش و الهی قمشه ای شهرتی بسزا ندارند. این نکته داوریهای تاریخ ادبیات نویسان و ملاکهای داوری آنها را بچالش میکشد.

    نتیجه گیری

     عمده آنچه از مکتب بازگشت میگویند ویژگیهای شعر درباری بازگشت است نه شعر شیعی این دوره. محتوای شعر شیعی در این دوره کاملا دگرگون میشود و رشد کمی و کیفی آن قابل لمس است.

    کلیدواژگان: مکتب بازگشت، نقد ادبی، محتوا و مضمون، شعر منقبتی و شیعی، شعر مدحی و درباری
  • حبیب الله غلام دوست، علی محمد موذنی *، جهاندوست سبزعلی پور، ثورالله نوروزی صفحات 237-251
    زمینه و هدف

     یکی از پررمزورازترین باورهای عامیانه مردم دامدار گیلان، اعتقاد به موجودی افسانه ای به نام سیاه گالش است که در گذر زمان، با واقعیت و خیال درهم آمیخته و جایگاه خاصی در شکلگیری هویت فرهنگی آنان دارد. حماسه گیلگمش، جامعترین و کهنترین اسطوره بین‌النهرینی است که قهرمان داستان را ایزد شبان میدانند و نقش برکت‌دهی و حفاظت از حیوانات اهلی از مهمترین وظایف این ایزد مقدس است. با واکاوی این اسطوره ها، ضمن کشف سازوکار و آداب و رسوم جامعه شبانی، میتوان به میزان دلبستگی زندگی و نیل به آرزوها دست یافت. بازنمود و بررسی اسطوره سیاه گالش گیلانی و مقایسه آن با اسطوره گیلگمش سومری درباره شکار و دام، حمایتهای همه جانبه از دامدار و حفاظت از محیط زیست، از اهداف این تحقیق است.

    روش مطالعه

     این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است.

    یافته ها

     در این افسانه ها، سیاه گالش از آن دسته قهرمانانی است که بر نظام اجتماعی جامعه شبانی و شکار تسلط داشته و از اعتبار ویژه ای برخوردار است. مردم او را بسبب نامیرایی و قدرت برکت بخیش همسان اولیاء دین میدانند.

    نتیجه گیری

     وجود درونمایه های مشترک فکری، دینی، اعتقادی و فرهنگی بین دو تمدن گیلان و سومری و تاثیرپذیری این دو تمدن از یکدیگر در آیینها و آداب و رسوم، از نتایج این پژوهش است.

    کلیدواژگان: اسطوره، سیاه گالش، گیلگمش، جامعه شبانی
  • زهره صارمی*، مهدی محقق، ماه نظری صفحات 253-272
    زمینه و هدف

     تصویر یکی از مهمترین ارکان تولید هنری در ادبیات است. تحلیل تصویرپردازی شاعر به شناخت سبک هنری و نظام فکری وی مینجامد. در این پژوهش تلاش شده است ساختار تصویرپردازی خواجوی کرمانی بررسی شود؛ در همین راستا با نگاهی به محور عمودی و افقی در غزلیات دیوان خواجوی کرمانی، مطالعات صورت گرفته است. در تحلیل بسامد و توضیح فراوانی انواع تصویر، به جزییات سبک هنری و فکری شاعر که به یک کل منسجم تصویری در محور عمودی و افقی تصاویر منجر شده است، پرداخته میشود.

    روش مطالعه

     این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته ها

     تصویر در دیوان خواجوی کرمانی عنصری قوی برای بیان مضامین گوناگون بویژه مضامین عاشقانه و عارفانه است. بیشترین ابزاری که شاعر بوسیله آنها به تصویرسازی در غزلیات پرداخته است، صنایع بیانی شامل تشبیه، استعاره و کنایه و صنایع بدیعی شامل تلمیح، تضاد، پارادوکس، و ایهام است و درصدر آنها تشبیه قرار دارد. بسامد بالای کاربرد این ابزار در تصویرپردازی بدلیل امکان ایجاد تصورات و تجسم ابعاد چندگانه مفاهیم عاشقانه و عارفانه است.

    نتیجه گیری

     در محور افقی تصاویر شعری خواجو بیشتر از مصادیق عینی استفاده شده است و گاه نیز تصاویر با بکارگیری مفاهیم انتزاعی ساخته و پرداخته شده است. خواجوی کرمانی از معدود شاعران سبک عراقی است که محور عمودی شعرش بسیار قوی است. در برخی غزلیات خواجو، وابستگی عاطفی و اندیشگی شاعر باعث بازگشت و تصویرگری مجدد از یک ‌‌شیء، واژه یا موتیف میگردد. گاه نیز در شعر او با تزاحم تصاویر مواجه میشویم که البته موجب ثقل معنی نگشته است. این امر هم در محور افقی و هم عمودی رخ داده و بار بلاغی شعر او را دوچندان ساخته است.

    کلیدواژگان: تصویر، محور عمودی، محور افقی، خواجوی کرمانی، غزل
  • طیبه میرزاآقایی، عبدالرضا مدرس زاده *، فرشته جعفری صفحات 273-284
    زمینه و هدف

    این مقاله به معرفی و بررسی محتوایی نسخه خطی ضوابط عظیمیه اثر محمدعظیم قریشی میپردازد. «ضوابط عظیمیه» به ‌سال 1130 (قرن دوازدهم ه.ق)، در فن لغت و بلاغت و دستور زبان، به ‌دست محمدعظیم قریشی تالیف شده ‌است. موضوع این اثر «زبان پارسی در منطقه شبه قاره» است. این نسخه در 414 صفحه، با حاشیه نویسی و هامش نویسی همراه است. نسخه های موجود از این اثر خطی، یکی در مرکز میکروفیلم نور، کتابخانه انجمن ترقی اردو در دهلی نو و دو نسخه در پاکستان، کراچی، مجموعه همدرد و اسلام‌آباد، مجموعه گنج‌بخش با شماره 7872 ثبت شده اند. این کتاب در راهنمای فهرست مشترک نسخه های خطی پاکستان، ج 13، ص 2710، در ذیل مجموعه های دانشهای بلاغی، لغت، عروض‌وقافیه و قواعد ادبی آمده است. این مقاله به معرفی و بررسی محتوای این مجموعه میپردازد‌ و موضوعات مندرج در نسخه را با ذکر شواهد توضیح میدهد.

    روش مطالعه

     روش این تحقیق از نوع توصیفی_تحلیلی با استفاده از ابزار گرد‌آوری کتابخانه ای بصورت سندپژوهی و روش داده کاوی تحلیل محتواست. به این صورت که متن تصحیح‌شده نسخه خطی ضوابط عظیمیه را، که خود برمبنای شیوه تصحیح بینابینی است، بررسی کرده و به تحلیل محتوا و دستور و بلاغت آن پرداخته ایم.

    یافته ها

    این متن یک کتاب آموزشی پرمحتوا و مفید در دوره موردبحث، درخصوص دستور زبان فارسی، فنون بلاغت و صناعات ادبی، قافیه و عروض و نیز علوم مرتبط دیگر چون نجوم و منطق و کلام و... است. در این نسخه، که مولف از تمام کتب آموزشی مرتبط تا دوره خود بهره برده، درباره موضوعات بحث، هیچ نکته ای را فروگذار نکرده است و بنظر میرسد این کتاب، کتاب آموزشی جهت تدریس در مدارس بوده است.

    نتیجه گیری

    زبان پارسی و گسترش و آموزش آن در دوره حکومت گورکانیان در هندوستان دغدغه ادیبان و حکمرانان محسوب میشده و نگارش این کتاب و کتب مشابه و تهیه نسخه های خطی بعدی از روی آن، ضرورت این تعلیم و گسترش را به اثبات میرساند. بااینکهاین کتاب متعلق به حدود دو قرن پیش است، اما چون کتابی تعلیمی است تا حد امکان سهولت فهم در آن رعایت شده ‌است.

    کلیدواژگان: ضوابط عظیمیه، محمدعظیم قریشی، دستور، بلاغت، شبه قاره
|
  • Abdolreza Naderifar *, Zeinab Heydarifard Pages 1-22
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     Mirza Jafar Kangavari whose nickname is Saghar is one of the great intellectuals and poets of the Kermanshah Literary school in the thirteenth century, it coincides with the rule of the Qajar dynasty in Iran. He is one of the prominent poets of the return period and also one of the influential figures in the formation of this school in Kermanshah area, whose scientific and literary rank is not well known. His collection of poems has been composed in the form of Gazelles and quatrains, the main purpose of this article is to determine the coordinates of style and innovations in these poems.

    METHODOLOGY

     The present study is based on descriptive and analytical studies, library and documentary search. The scope and community of the study of Saghar Kangavari Divan is the description, annotation, commentary and correction of Mohammad Ebrahim Malmir and Maryam Ghafourian, which has been published by Ansari Publications.

    FINDINGS

     Innovation in the field of word composition and the poet"s mystical taste for natural phenomena has found a special manifestation in Saghar’s poetry. Citing the rich sources of Quranic culture, national myths, as well as recalling the historical sites and popular culture are other characteristics of Saghar"s poetry. The use of similes, metaphors, metaphors and illusion also have a high frequency in Saghar"s poetry, which in general have created new images and subtle and pleasant themes.

    CONCLUSION

     Saghar"s lyric poems are clearly and eloquently Khorasani style in terms of linguistic allusions and mostly follow the style of Hafez, Saadi, and Vahshi Bafghi’s poems. Also, in terms of content, these lyric poems include romantic feelings and mystical emotions in the style of the ancient Iraqi school. In his quatrains, Saghar beautifully repeats the same themes that have been mentioned in his lyric poems.
     

    Keywords: Saghar, Stylistics, Kermanshah School, Collection of Poems
  • Ahmad Alizadeh Pages 23-43
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     One of the most common methods of scrutiny and evaluation of poets" poems is research in their rhetorical style. The subject of this research is the stylistic analysis of Mir Haj Gonabadi Heravi’s poems (d. 923 AH) from three perspectives: linguistic level, intellectual level and literary level. This article tries to evaluate the style of the poems of the poet, to explain the extent of his influence from other poets, to explain his influence on some poets after him, and also to determine the poems of other poets in his divan.

    METHODOLOGY

     The present study is a theoretical study that has been done in the style of library research. The area and society under study is the divan of Mir Haj Gonabadi Heravi, editted by Abbas Rastakhiz, which has been published by Movarrekh publications in Qom city.

    FINDINGS

     Gonabadi Heravi is a Shia poet who wrote his poem in praise of the family of infallibility and purity. His skill is composing of introductory odes. He is interested in Arabicism, especially in the position of rhyming poems. In his divan, he was influenced by the poems of several famous poets before him, and at the top of them, Zahir Faryabi and Hafez Shirazi and his poems have had an impact on the poetry of Khajeh Hosayn Marvi, Kalim Kashani and Feyz Kashani.

    CONCLUSION

     Gonabadi Heravi is an imitator, not a master of style, who follows the style of Iraqi style poets in his poems. His skill is in simulated and metaphorical illustrations in the introductions of odes Due to the religious-praiseworthy nature of his poetry and Shia religious tendencies in it can be seen from the influence of Shia poets of previous centuries in his poetry. He is most influenced by the sublime words of Hafez, which the poets of the centuries after him have considered imitation and similarity to be the criterion for recognition. Theism, praise of the family of purity, Human love, sorrow and despair and sometimes moral concepts are the main themes of Gonabadi Heravi"s poems.

    Keywords: Gonabadi Heravi, Divan, Stylistic research, Linguistic level, Intellectual level, Literary level
  • Gholamali Hazrat Gholizadeh, Ayat Shokati*, Jalil Amirpour Darani Pages 45-67
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     Stylistics, as a linguistic and literary knowledge, seeks to identify and explain the salient features of a literary work, especially works that have received less attention, by finding the most frequent stylistic features that distinguish a literary work from other works. This research tries to study the stylistic features of his poems at the linguistic, literary and intellectual levels by carefully examining the poems of one of the anonymous poets of Indian style named Tabrizi.

    METHODOLOGY

     The research method is descriptive-analytical and in terms of work space, it is a library.

    FINDINGS

     Mirza Mohsen Tabrizi (1060 AH-1129 AH) is nicknamed "ta’sir" of the Shiite speakers of Iran in the Safavid era. His family was originally Tabrizi and Shah Abbas Safavid (AD 1038 AH) his ancestors from Tabriz He moved to Isfahan and Mirza Mohsen was born in this city. Impact to the year 1129 AH. AH died in Isfahan and was buried there. The main form of his poems is ghazals and ode Masnavi and quatrains can be seen in his divan.

    CONCLUSION

     New combinations and slang words are the linguistic features of Tabrizi lyric poems. Among the prosodic weights, the poet pays the most attention to the two seas of sand and mud. In terms of side music, he pays more attention to different poems and is often of the type of verb and noun. The long line also has a considerable frequency in his lyric poems. Paying attention to expression in poems is effective in constructing small meanings and pristine themes, and there are all kinds of similes, allegories, metaphors, metaphors, and metaphors in his divan with great frequency. Impact also makes extensive use of allusions and paradoxes, and besides them is not unaware of industries such as puns, ambiguity, and the ambiguity of proportionality. The main feature of his poetry is imaginative and imaginative, and the themes of love, sadness, advice and wisdom form the intellectual level of his poems.

    Keywords: Ta’sir Tabrizi, stylistics, Indian style, lexical level, Literary, intellectual
  • Shahram Freedom *, Benedict Steppeler Pages 63-79
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     Poetic recitation and prose recitation are two ancient texts in the ancient Norse language that are the most important source in understanding Scandinavian myths. Mythological scholars have pointed out some basic similarities between Ida and Shahnameh (including the story of the murder of a boy); Of course, the similarity of the themes in these mythological texts is much broader than this example, and with a more detailed study and comparative study of Ada and Shahnameh, we can add to the list of these similarities.

    METHODOLOGY

     This article is a theoretical research that shows the similar patterns between some of the stories of Ida and Shahnameh using analytical-descriptive method as well as comparative study.

    FINDINGS

     This article, relying on love stories in Ada and Shahnameh, shows that in this area, significant similarities can be found between the two texts; I enjoy these commonalities from the beginning of a romantic relationship to marriage, and especially the path that is taken to reach the stage of reunion and marriage.

    CONCLUSION

     The love story of "Freer and Gerd" in terms of the type of beginning of the relationship with Zal and Rudabeh and in terms of the three stages to satisfy the beloved (ie the promise of wealth, threats, and magic and sorcery) to stories such as Zal and Rudabeh, The marriage of the sons of Fereydoun, Kikavous and Soodabeh, and later Siavash and Soodabeh is similar. For example, the pattern of "debate" to prove wisdom can be seen in Zal, Rudabeh, Swibdeg and Manglood. In any case, it seems that the same comparative study can be done at the level of other stories of Shah and Shahnameh and other commonalities can be obtained.

    Keywords: Ada, Shahnameh, ruler, hero of love, bribery, threat, magic
  • Soheila Gholaminejad, Mohammad Reza Roozbeh * Pages 81-103
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     Shamloo"s works and ideas, as a new poet and master of style and format in contemporary Persian literature, have a relatively wide range and familiarity with the critiques of his poetry and thought, interest Critics and critics help people with a broader vision and a more principled approach to criticism. In this article, the articles of the last two decades on the subject of criticism and analysis of poetry and thought, which have been published in scientific-research journals, as well as the index books that have criticized and analysis of poetry and thought, have been reviewed and classified. This classification determines from which perspectives Shamloo poetry can be researched and from which perspectives it has remained unknown and neglected. The present article has tried to answer the question, which type of critique has been the most approached by critics in the last two decades, and what is the reason for the abundance or quantity of types of critique of Shamloo"s poetry and thought?

    METHODOLOGY

     For this purpose, sixty-four scientific and research articles published in prestigious journals in the eighties and nineties and thirty-seven index books in the field of poetry including poetry using descriptive-analytical method and data collection as The library has been reviewed.

    FINDINGS

     In the field of articles, the amount of criticism in the nineties is twice as much as the criticism in the eighties. Of the twenty-eight articles in the eighties, eight were rhetorical critiques, four were deconstructive critiques, and the rest were mythological, psychoanalytic, and feminist critiques. In the nineties, forty-three scholarly essays have critiqued poetry and inclusive thought, with the highest proportions being comparative, rhetorical, constructivist, and reader-centered, respectively. In the field of critical books, the most critical approaches that have been welcomed by experts and researchers in this field are: integrated criticism (frequency 27%), sociological criticism (frequency 24.32%), constructivist criticism (frequency 18.92%), Aesthetic Criticism (frequency 16.22%).

    CONCLUSION

     The frequency of comparative, rhetorical, structuralist and structural criticism in the critiques of the last two decades shows that critics follow the latest approaches to criticism in the world and based on the new view of the world of criticism. On the other hand, there are many modern aspects in Shamloo"s poetry and the rhetoric of his poetry is western and new and is more in line with modern literary theories and has caused the exponential tendency of critics to his poetry.

    Keywords: Literary Criticism, Including, Criticism classification, Reviewer, Poetry, Thought
  • Mohammad Ansari Pouya, Abbas Nikbakht*, Maryam Shabanzadeh Pages 105-120
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     In the view of Biddle Dehlavi and Sohrab Sepehri, there is an absolute truth and all natural phenomena of the material world are the manifestation of the same truth. The spiritual world and the supreme truth that the poet wants to achieve; It is expressed in the form of transcendental symbols. Since the extensive use of these symbols by Biddle Dehlavi and Sohrab Sepehri has made their poetry difficult to understand; The present article aims to remove some of the ambiguities in the poetry of these two poets, the transcendental symbols in Biddle"s lyric poetry collection and the collection of Sepehri poems that have a transcendental aspect; Examines. In addition to content analysis, the aesthetics of these symbols is also one of the goals of the present study.

    METHODOLOGY

     This research is based on descriptive-analytical method.

    FINDINGS

     The transcendental symbols in Biddle"s lyric poems and Sepehri"s poetry are rooted in nature. In this way, nature and its manifestations lead to the absolute truth (God) and lead us to theology.

    CONCLUSION

     Biddle"s transcendental ideas in the Divan of Ghazals are such that many images are created in contradictory situations. Transcendence in his sonnets has a carnal and mystical character and he speaks of purifying the soul and heart and removing the evils of the soul from morals and moral vices in order to reach the ascension, superior life, truth and existence of God. Sepehri, on the other hand, has an inner view of God, just as God placed himself among the romantics as a heart and inner need, and they turned to religion from an artistic point of view. Is approaching.

    Keywords: Transcendental Symbols, Biddle Dehlavi, Sohrab Sepehri
  • Zahra Baratieh, Ghorban Ali Ebrahimi *, Mehrdad Chatraei Pages 121-137
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     The main purpose of this article is to study and analyze the forms of scapegoating belief in the Molana’s Masnavi and Attar’s Divan and also to reach the meaning of this religion through these valuable works of mystical literature in order to investigate and extract mythical and folk examples of this religion in these poems.

    METHODOLOGY

     The present study was basically based on library studies and was done by descriptive-analytical method.

    FINDINGS

     Scapegoating is a religious mythical religion that has been common among different ethnicities and nations for various purposes for a long time. Many mythical and ancient traditions have recommended different methods of scapegoating for avoiding disasters or eliminating them. Scapegoating is a religion that is as old as human history in the geographical area of human civilization and is one of the religions that is seen in ceremonies and celebrations and among various tribes and civilizations. The religion of scapegoating has such a root and antiquity that even its traces can be clearly found in the classical literature of Iran and in Molana’s and Attar’s mystical poetry.

    CONCLUSION

     The findings indicate that two prominent poets of Iranian mystical literature, Molana and Attar, are well acquainted with the mythological aspects of the religion of scapegoating and have been able to use it in their poems in the most artistic way possible. In the meantime, Molana pays more attention to the belief of scapegoating and his examples are more than Attar.

    Keywords: Scapegoating, transmission of evil, folk beliefs, myth, Molana, Attar
  • Maryam Ghorbanali, Ashraf Chegini *, Mohammad Ali Shafaei Pages 139-156
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     Minority literature in the contemporary world has attracted much attention. Jill Deleuze, the theorist of this idea in the last century, has attracted many characters in sciences such as philosophy, literature, psychology and linguistics with his minority literature. After an in-depth study of Marx and Freud"s views along with Nietzsche"s views, he turned to writing works and proposing theories that influenced the views of critics and writers on literature and sociology. The design of minority literature by him and his friend Guitar created a revolution in the views and attitudes of the people of art and literature. Deleuze is one of the greatest contemporary philosophers and one of the thinkers who has studied significant minority literature. "Minority" is, in fact, the overcoming of the constraints that have gripped literature and invites us to think in new and different ways in order to eliminate and transform conventional realms through demilitarization. The meaning of becoming or becoming is the passages in which a concept, even a language, is transformed. "Becoming" plays a central role in Deleuze"s view. The purpose of this research is to investigate and recognize this theory in the novel "Vacancy of Salouch".

    METHODOLOGY

     This research has been done by descriptive-analytical method. The study area and society is Mahmoud Dolatabadi"s novel The Void of Salouch.

    FINDINGS

     Characters, actions and reactions and their reactions, especially in "Morgan", which has a polar character in the novel, were examined from the beginning to the end of the story with tools such as desire, becoming, negation and reactivation, and it became clear how both he and the story Leads to minority literature. All these actions are described in this article.

    CONCLUSION

     Salouch"s vacancy is one of the stories that can be studied in minority literature and this work can be introduced to the audience in the position of a great work with minority components.

    Keywords: Gilles Deleuze, Mahmoud Dolatabadi, Salouch vacancy, minority literature, becoming, negation, rhizome
  • Mohammad Haji Abdolhosseini, Bahram Parvin Gonabadi*, Sorayya Razeghy Pages 157-174
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     Hint is one of the most widely used literary techniques. Many literary industries may be vacant in the collection of poems of early or late poets, but the industry commonly found in poetry is allusive. Due to the fact that allusion has undergone a special change and expansion in the Indian style, Bidel Dehlavi, like other poets of the Indian style, used this industry in his lyric poems; At the same time, his view of allusion was not like that of his earlier and contemporary poets. Although Bidel is less efficient in using the industry than his contemporaries, he has tried to innovate more. In this article, by describing some of the verses in which the allusion is used, an attempt has been made to solve the semantic problems of these verses as much as possible and for those who are interested to have a better understanding of the themes of this famous poet.

    METHODOLOGY

     The method of work in this research, like most researches in the field of humanities, is descriptive-analytical and the use of library resources.

    FINDINGS

     Bidel is one of the least useful poets of Indian style in the use of Iranian allusions. But in his lyric poems, the names of lovers such as Majnoon and Farhad, along with Shirin and Lily, have a high frequency. Instead, Islamic teachings have a considerable frequency in his poems. Unlike the poems and Masnavi, which have made significant themes from the allusion to the Prophet Muhammad (pbuh), Bidel has alluded to prophets such as Moses, Jesus, Jacob, and Joseph in his sonnets.

    CONCLUSION

     Most of Bidel"s use of the allusion industry has been done by his capture of the narrative, story, and story in question, and more importantly, he has almost always had his own interpretation of the subject. In fact, in almost all cases, the use of allusion in his sonnets is associated with conveying a moral-religious message, even if we are dealing with a romantic story. He has also occasionally combined allusion with industries such as simile, equation, irony, paradox, and metaphor.

    Keywords: Hint, Ghazals, Bidel Dehlavi, Indian style
  • Fariba Mirza Mohammadnia, Mohammad Ali Gozashti*, Alieh Yousefam Pages 175-193
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     One of the most fundamental and precise ways to evaluate a literary work is to have a stylistic study. The present research aims to have a stylistic analysis of Ahmad Shamlou’s Poetry from three perspectives: literary, intellectual and linguistic. The present article attempts to have an accurate stylistic study and analysis of Shamlou’s poetry. These questions are going to be answered in the study: What are the linguistic features of Shamlou’s Poetry? How are the literary aspects of Shamlou’s Poems expressed? In which ways are the personal and social thoughts of Shamlou reflected in the intellectual level of his works?

    METHODOLOGY

     The present study hires a descriptive-analytic method and is a library study based on a random choice of the applicable examples.

    FINDINGS

     The study of linguistic, literary and intellectual levels of Shamlou’s poetry shows that he is inclined to archaism in the linguistic level; in the literary level, his poetry reflects a strong use of figurative language, especially similes; the use of popular ironies and informal language are also among the elements of his personal style.

    CONCLUSION

     The results of the study show that Shamlou’s poetry can be regarded as having distinct characteristics in linguistic, literary and intellectual aspects which include unique innovations

    Keywords: Ahmad Shamlou, contemporary poetry, stylistics, linguistic level, literary level, intellectual level
  • Asieh Behboodi, Esmaeil Azar *, Hamidreza Ardestani Pages 195-218
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     "Homay" is one of the mythical birds that has been the subject of many themes in the poetry of poets during the past centuries until today. The purpose of this study is to investigate the meaning and function of Homa from the mythological period to the contemporary period.

    METHODOLOGY

     Homa was studied in the poetry of poets by descriptive-analytical method.

    FINDINGS

     Homa was found in the poetry of all the desired periods, in some less and in some more. The apparent and mythical features of Homa have been reflected in the poetry of the poets.

    CONCLUSION

     In each period, according to the prevailing thinking of the society, the images presented by Homay are different. In the early centuries, we encounter the mythical face of Homa. When poets turned to religious themes, Homa was described with religious meanings. In the 10th century, when poets sought modernity, new and contrasting images of Homay emerged. And as we approach the contemporary era, the mythical value of Homa diminishes.

    Keywords: Homa, Myth, Farr, Homay Characteristics, 3rd to Contemporary Poetry
  • Reza Bayat* Pages 219-236
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     In this article, the general features of the Neo- Classicism in the Persian literature that is called return school in the Farsi, are briefly reviewed. Then, one of the most important but neglected point of this school is scrutinized; That is, eulogistic and religious odes. Research on the poetry of Persian Neo- Classicism school generally focuses on two areas: first one, identifying anonymous poets and correcting their poetical works, and other studies have been done on the methods of imitation and the influence of well-known poets. It seems that the Scholars agree on lack of innovations and additions poetry on this period, and by this reason, poetry of this period from prior times to nowadays to be rarely present in textbooks and excerpts from Persian literature.

    METHODOLOGY

     This article examines the content of the poems of 16 poets in the desired period, verse by verse and provides statistics on the innovation of Persian Neo- Classicism poetry in the field of ritual poetry and stagnation, imitation and repetition in the poetry of government-affiliated poets of this era. From each poet, two poems have been analyzed, one about praise of Imam Ali and another one about Imam Reza. Data analysis was performed with Microsoft Excel software.

    FINDINGS

     According to this research, there is an inverse relationship between the fame and innovation of the poets of this period. Well-known poets such as Saba and Qaani suffer from a lack of content, and deep precise poets such as Ayati Birjandi, Soroush Esfahani and Elahi Ghomshei do not have a great reputation. This challenges the judgments of authors of the periods of Persian Literature and their judging criteria.

    CONCLUSION

     It is shown here that the most what is said about the Persian Neo- Classicism is based on the government-affiliated poets of this school and periods, not the Shiite poetry. The content of Shiite poetry in this period is completely changed and its quantitative and qualitative growth is palpable.

    Keywords: Persian Neo- Classicism School, Literary criticism, Content, Theme, eulogistic, Shiite poetry, Praise, government-affiliated poetry
  • Habibollah Gholamdost, Ali Mohammad Moazani *, Jahandost Sabzalipor, Sororollah Nouruzi Pages 237-251
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     One of the most popular beliefs of Gilan cattle breeders is the belief in a mythical creature called Siahgalesh, which over time, is intertwined with reality and fantasy and has a special place in the formation of their cultural identity. The Epic of Gilgamesh is the most comprehensive and ancient Mesopotamian myth that the protagonist is considered the shepherd god and the role of blessing and protection of domestic animals is one of the most important duties of this holy god. By analyzing these myths, while discovering the mechanisms and customs of the pastoral society, it is possible to achieve the degree of attachment of life and the achievement of dreams. Representing and examining the myth of Gilani Siahgalesh, and comparing it with the Sumerian myth of Gilgamesh about hunting and livestock, comprehensive support for ranchers and environmental protection, is one of the objectives of this research.

    METHODOLOGY

     This research was conducted by descriptive-analytical method.

    FINDINGS

     In these legends, Siahgalesh is one of those heroes who have dominated the social system of the pastoral and hunting society and has a special reputation. People consider him equal to the religious leaders because of his immortality and blessed power.

    CONCLUSION

     The existence of common intellectual, religious, doctrinal and cultural themes between the two civilizations of Gilan and Sumer and the influence of these two civilizations on each other in rituals and customs, is one of the results of this study.

    Keywords: Myth, Siahgalesh, Gilgamesh, Pastoral Society
  • Zohreh Saremi, Mehdi Mohaghghegh*, Mah Nazari Pages 253-272
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     Image is one of the most important pillars of art production in literature. The analysis of the poet"s imagery leads to the recognition of his artistic style and intellectual system. In this research, an attempt has been made to study the imaging structure of Khaju Kermani; In this regard, studies have been done by looking at the vertical and horizontal axis in the lyric poems of Khaju Kermani. In analyzing the frequency and explaining the frequency of different types of images, the details of the poet"s artistic and intellectual style, which has led to a coherent whole of the image in the vertical and horizontal axis of the images, are discussed.

    METHODOLOGY

     This research was conducted by descriptive-analytical method.

    FINDINGS

     The image in Khaju Kermani"s divan is a strong element for expressing various themes, especially romantic and mystical themes. Most of the tools used by the poet to illustrate in sonnets are expressive industries such as simile, metaphor and irony, and novel industries such as allusion, contradiction, paradox, and ambiguity, and simile is at the top of them. The high frequency of application of this tool in illustration is due to the possibility of creating images and visualization of multiple dimensions of romantic and mystical concepts by these industries.

    CONCLUSION

     In the horizontal axis of images, more objective examples have been used and sometimes images have been made and processed using abstract concepts. Khajavi Kermani is one of the few Iraqi style poets whose vertical axis of poetry is very strong. In some of Khaju"s lyric poems, the poet"s emotional attachment and thought cause a return and re-illustration of an object, word or motif. Sometimes in his poetry we encounter a conflict of images, which of course has not caused the weight of meaning. This has happened both in the horizontal and vertical axis and has doubled the rhetorical burden of the poem.

    Keywords: Image, vertical axis, horizontal axis, Khaju Kermani, lyric
  • Tayyebeh Mirzaghai, Abdolreza Madareszadeh *, Fereshteh Jafari Pages 273-284
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     This article introduces and examines the content of the manuscript of the Great Criteria by Mohammad Azim Qureshi. "Azimiyeh Criteria" was written by Mohammad Azim Qureshi in 1130 (twelfth century AH), in vocabulary, rhetoric and grammar. The subject of this work is "Persian language in the subcontinent". This version is written in 414 pages, with annotations and spelling. Existing copies of this manuscript have been registered, one at the Noor Microfilm Center, the library of the Army Progress Association in New Delhi, and two copies in Pakistan, Karachi, Hamdard Collection, and Islamabad, Ganjbakhsh Collection, number 7872. This book is listed in the Guide to the Joint Index of Pakistani Manuscripts, vol. 13, p. This article introduces and examines the content of this collection ‌ and explains the issues in the version by citing evidence.

    METHODOLOGY

     The method of this research is descriptive-analytical using the library collection tool as a document research and content analysis data mining method. In this way, we have examined the corrected text of the manuscript of the great criteria, which is itself based on the method of intermediate correction, and we have analyzed its content, grammar and rhetoric.

    FINDINGS

     This text is a rich and useful educational book in the period in question, about Persian grammar, rhetoric and literary crafts, rhyme and prose, as well as other related sciences such as astronomy, logic, theology, etc. In this version, which the author has used all the relevant textbooks up to his period, he has not left out any points about the topics of discussion, and it seems that this book has been an educational book for teaching in schools.

    CONCLUSION

     The Persian language and its development during the rule of the Gurkhanids in India was the concern of writers and rulers, and the writing of this book and similar books and the preparation of subsequent manuscripts from it, proves the necessity of this education and expansion. Although this book belongs to about two centuries ago, but because it is an educational book, it is as easy to understand as possible.

    Keywords: Grammer, Rethoric, Zavabet Azimieh, Mohammad Azim Qoraishi, Indian subcontinent