فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال دهم شماره 3 (پیاپی 51، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاضله حیدری، محمد نریمانی*، سیف الله آقاجانی، سجاد بشرپور صفحات 1-13
    مقدمه

    صفات سرشتی یکی از عوامل خطر مهم برای اختلال سلوک در نظر گرفته می شود و مکانیسم های این ارتباط نیز چندان روشن نیست. هدف مطالعه حاضر تعیین نقش میانجی نشخوار خشم در روابط سرشت های عاطفی با نشانه های اختلال سلوک در نوجوانان بود.

    روش کار:

     روش این مطالعه، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره های اول و دوم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 1400-1399 بود. تعداد 220 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (SDQ)، مقیاس مرکب سرشت های عاطفی هیجانی (AFECT) و مقیاس نشخوار خشم (ARS) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادله ساختاری با نرم افزار SmartPLS 3 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که که سرشت های درونی سازی شده و باثبات اثر مستقیم منفی ولی سرشت های برونی سازی شده و بی ثبات اثر مستقیم مثبتی بر نشانه های اختلال سلوک دارند. سرشت های برونی سازی شده و باثبات با اثر منفی بر نشخوار خشم و سرشت های درونی سازی شده و بی ثبات نیز با اثر مثبت بر نشخوار خشم تاثیر غیرمستقیمی بر نشانه های اختلال سلوک دارند (0/05>p).

    نتیجه گیری:

     این نتایج بیان می کنند که سرشت های برونی سازی شده و بی ثبات به عنوان عامل خطر و سرشت های درونی سازی شده و با ثبات به عنوان یک عامل حفاظتی در برابر نشانه های اختلال سلوک عمل می کنند. نشخوار خشم نیز میانجی اثر سرشت های عاطفی بر نشانه های اختلال سلوک می باشد.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، سرشت عاطفی، نشخوار خشم، نوجوانان
  • علی کاظمی رضایی، علیرضا مرادی*، مهناز شاهقلیان، محمدحسین عبدالهی، هادی پرهون صفحات 14-29
    مقدمه

    مشکلات مربوط به حافظه به ویژه بیش کلی گرایی حافظه شرح حال نقش محوری در ایجاد، تداوم و درمان اختلال استرس پس از سانحه دارد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش اختصاصی کردن خاطرات در کاهش علایم شناختی و هیجانی افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه  انجام شد.

    روش کار: 

    این پژوهش از نوع آزمایشی (پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه) بوده است. جامعه آماری در این مطالعه شامل تمامی افراد دارای تجربه ترومای زلزله و نشانگان PTSD ساکن شهرستان سرپل ذهاب در سه ماهه اول سال 1401 بود. 30 نفر از بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه به صورت نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 6 جلسه 90 دقیقه ای، یک روز در هفته تحت  آموزش اختصاصی سازی خاطرات قرار گرفت اما برای گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. هر دو گروه (کنترل و آزمایش) قبل و بعد از مداخله و پس از پیگیری یک ماهه به پرسشنامه های مقیاس دشواری در تنظیم هیجان- فرم کوتاه (DERS-16)، مقیاس توجه به اطلاعات مثبت و منفی APNIS)) و مقیاس نقص در کارکردهای اجرایی بارکلی (BDEFS) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آزمون تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرونی با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه ی 28 استفاده شد.

    یافته ها: 

    بین میانگین نمره های پس آزمون گروه مداخله و شاهد تفاوت معنی داری وجود داشت، بدین ترتیب که آموزش اختصاصی کردن خاطرات به طور معناداری منجر به کاهش بدتنظیمی هیجانی منفی، سوگیری توجه و نارسایی بازداری در گروه مداخله شد (05/0>P)، همچنین در مرحله پیگیری یک ماهه این تفاوت حفظ شده است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده، استفاده از درمان های گروهی همچون برنامه آموزش اختصاصی کردن خاطرات اثرات مثبتی بر کاهش بدتنظیمی هیجانی منفی، سوگیری توجه و نارسایی بازدرای افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بر جای می گذارد. لذا به عنوان یک مداخله موثر جهت کاهش مشکلات شناختی و هیجانی افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اختصاصی کردن خاطرات، اختلال استرس پس از سانحه، بدتنظیمی هیجانی، سوگیری توجه، نارسایی بازداری
  • مونا بالو، نوشین عباسی ابیانه*، لادن فتاح مقدم صفحات 30-38
    مقدمه

    بستری در بخش مراقبت های ویژه قلبی رویدادی استرس زاست که می تواند بر روند بهبودی بیمار تاثیر نامطلوبی داشته باشد. توجه به تغییرات شاخص های همودینامیک و عوامل مرتبط با آن از اولویت های مراقبت از این بیماران است. ‏این مطالعه با هدف تعیین تاثیر استرس بر شاخص های همودینامیک بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلب انجام شد.

    روش کار: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی- همبستگی می باشد که جامعه پژوهشی آن را بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه قلب بیمارستان امام خمینی تهران در نیمه ی دوم سال 1400 تشکیل می دادند. ‏210 بیمار به روش در دسترس و بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک بیماران و DASS-21  استفاده شد. داده ها با نرم افزار 16SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران 89/13±85/53 سال بود. 71/65 درصد بیماران مرد، 38/92 درصد متاهل و 47/50 درصد دارای تحصیلات زیردیپلم بودند. میانگین استرس بیماران 57/9±81/22 در محدوده ی متوسط بدست آمد. 76/14 درصد استرس عادی، 61/27 درصد خفیف، 04/39 درصد متوسط، 80/13 درصد شدید و 79/4 درصد بسیار شدید داشتند. همبستگی بین استرس بیماران با شاخص های همودینامیک مانند فشارخون سیستولیک (001/0P< , 726/0=r)، فشار متوسط شریانی (001/0P< , 435/0=r)، ضربان قلب (001/0P< , 311/0=r) و تعداد تنفس بیماران (002/0=P , 255/0=r) معنی دار بود به گونه ای که با افزایش استرس تمام این شاخص ها بالا می رفتند.

    نتیجه گیری: 

     میزان استرس بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلبی در حد متوسط بود اما باتوجه به اثراتی که بر روند بهبودی و شاخص های همودینامیک دارد باید مدیریت شود، لذا پیشنهاد می گردد پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه در بررسی های خود به عوارض روانشناختی و به تبع آن به شاخص های همودینامیک توجه نمایند.

    کلیدواژگان: استرس، بخش مراقبت ویژه، بیمار، شاخص همودینامیک
  • لیلی رمضان ساعتچی، روشنک خدابخش پیرکلانی*، منوچهر مرادی سبزوار، سید ابوالقاسم مهری نژاد صفحات 39-52
    مقدمه

    افسردگی اساسی یک بیماری شایع در جهان است که با اختلالات شناختی از جمله اختلال در کارکرد اجرایی همراه است. یکی از درمان های جدید که اختلالات شناختی را مورد هدف قرار می دهد آموزش شناختی رایانه است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بسته آموزش شناختی بر کارکردهای اجرایی در افراد افسرده در مقایسه با گروه کنترل فعال است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون  با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی افراد 20 تا 35 سال مراجعه کننده ی به مراکز روان شناسی و روان پزشکی شهر تهران که  در  مرداد 1400 تشخیص اختلال افسردگی اساسی را دریافت کرده اند، بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش روش تصادفی خوشه ای دو مرحله ای است. از میان مناطق 22 گانه تهران و متناسب با حجم خوشه ها،  دو منطقه انتخاب شد. از میان مراکز این دو منطقه، 5 مرکز  به روش تصادفی انتخاب شد.  با مراجعه به این پنج مرکز از میان افرادی که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند، 28 نفر به صورت در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابتدا آزمون ها (کن تب، ان بک و جملات حافظه کاری دانیمن و کارپنتر) برای هر دو گروه اجرا شد. سپس بسته ی آموزش شناختی رایانه ای تدوین شده (20 جلسه ی 20 دقیقه ای) روی گروه آزمایش و برنامه ای غیر هدفمند (20جلسه ی 20دقیقه ای) برای گروه کنترل اجرا شد. مجددا آزمون ها برای هر دو گروه اجرا شد. نتایج از طریق تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تجزیه وتحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین میانگین متغیر وابسته ترکیبی (کارکرد اجرایی) در میان گروه آزمایش و کنترل  تفاوت معنی داری وجود دارد (85/0=2η 04/0P=،44/3 F(12,7)= =لامبدای ویلکز).

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد بسته آموزش شناختی رایانه ای باعث بهبود کارکردهای اجرایی می شود  و می توان از آن به عنوان درمان نوین برای هدف قرار دادن اختلالات شناختی حاصل از افسردگی اساسی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال افسردگی اساسی، کارکرد اجرایی، آموزش شناختی رایانه ای، آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز
  • ساناز کردانی، زهرا دشت بزرگی* صفحات 53-64
    مقدمه

    پاندمی کووید-19 بر سلامت پرستاران به عنوان یکی از اعضای اصلی تیم های مراقبت و درمان تاثیر زیادی داشت. هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش ذهن آگاهی مثبت نگر بر اضطراب سلامت، احساس خوشبختی و سازگاری بهداشتی پرستاران در دوران پاندمی کووید-19 بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش پرستاران بیمارستان شفا شهر اهواز در دوران پاندمی کووید-19 در سال 1400 بودند که تعداد 40 پرستار از آنها با توجه به ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی با کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) با روش آموزش ذهن آگاهی مثبت نگر آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. داده ها با فرم کوتاه سیاهه اضطراب سلامت (سالکوسکیس و همکاران، 2002)، سیاهه احساس خوشبختی (لنتز، 2010) و خرده مقیاس سازگاری بهداشتی (بل، 1961) گردآوری و با آزمون های خی دو و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت، تاهل و تحصیلات تفاوت معنی داری نداشتند (05/0>p). دیگر یافته ها نشان داد که آموزش ذهن آگاهی مثبت نگر باعث کاهش اضطراب سلامت، افزایش احساس خوشبختی و بهبود سازگاری بهداشتی پرستاران در دوران پاندمی کووید-19 شد (001/0>P).

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان دهنده تاثیر روش آموزش ذهن آگاهی مثبت نگر بر بهبود ویژگی های روانشناختی پرستاران در دوران پاندمی کووید-19 بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت برای بهبود ویژگی های روانشناختی به ویژه بهبود اضطراب سلامت، احساس خوشبختی و سازگاری بهداشتی می توانند از روش آموزش ذهن آگاهی مثبت نگر در کنار سایر روش های آموزشی موثر استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی مثبت نگر، اضطراب سلامت، احساس خوشبختی، سازگاری بهداشتی، پرستاران، کووید-19
  • زهرا محمدی، سید حمید آتش پور*، محسن گل پرور صفحات 65-77
    مقدمه

    افسردگی از متداول ترین و ناتوان کننده ترین اختلالات روانی در نوجوانان می باشد که تاثیر مخربی بر توانایی ها، عملکرد، روابط و سایر زمینه های زندگی نوجوانان دارد و اغلب با کاهش سرمایه عاطفی که مرتبط با غمگینی، فقدان انرژی، بی توجهی و عدم علاقه است، همراه می گردد. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر درمان گروهی پذیرش و تعهد وجودنگر و درمان شفقت محور بر سرمایه عاطفی دختران نوجوان افسرده صورت گرفت.

    روش کار

    پژوهش به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری انجام شد. جامعه آماری دختران نوجوان افسرده ناحیه 3 اصفهان در پاییز 1399 بودند. 45 نفر از جامعه مذکور به صورت هدفمند انتخاب و از طریق گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. مقیاس افسردگی کوتچر برای غربالگری اولیه و پرسشنامه سرمایه عاطفی گل پرور برای سنجش متغیر وابسته در سه مرحله استفاده شد. گروه های آزمایش ده جلسه تحت درمان پذیرش و تعهد وجودنگر و درمان شفقت محور قرار گرفتند و در این مدت گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در سرمایه عاطفی تفاوت بین دو گروه درمانی با گروه کنترل معنادار است (P<0.05) اما بین دو گروه درمانی تفاوت معناداری وجود نداشت (P>0.05).

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های پژوهش، درمان پذیرش و تعهد وجودنگر و درمان شفقت محور کارآمدی مناسبی بر بهبود سرمایه عاطفی در دختران نوجوان افسرده دارند. بنابراین، پیشنهاد می شود این دو درمان در مدارس و مراکز درمانی برای دختران نوجوان افسرده استفاده شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، درمان پذیرش و تعهد وجودنگر، درمان شفقت محور، سرمایه عاطفی، نوجوان
  • ندا قاسمی، فاطمه رضایی*، مسعود صادقی صفحات 78-87
    مقدمه

    اختلال میل/ برانگیختگی جنسی زنان، موجب بروز آسیب های هیجانی و روان شناختی و کاهش کیفیت و رضایت زناشویی و افزایش فرسودگی زناشویی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر شاخص عملکرد جنسی و کیفیت رابطه زناشویی زنان مبتلا به اختلال میل- برانگیختگی جنسی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به اختلال میل برانگیختگی جنسی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1400-1399  بودند که از میان آنها تعداد 30 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه گمارش شدند (هر گروه 15 نفر). آزمودنی های هر دوگروه در مرحله پیش آزمون با مقیاس های شاخص عملکرد جنسی زنان ایزودوری و همکاران (2006) وکیفیت روابط زوجین کوندی و همکاران (2016) مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس گروه آزمایشی پژوهش طی دوماه تحت مداخله قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات مداخله، اعضای هر دو گروه دوباره با ابزار پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS-23و روش های آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره به همراه آزمون تقیبی LSD استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان شناختی- رفتاری توانسته است میل جنسی (069/63 F=و 001/0  sig=)، برانگیختگی جنسی (439/51 F=و 001/0  sig=)، رضایت جنسی (07/7 F=و 014/0  sig=)، ارگاسم (18/32F= و 001/0  sig=) و کیفیت رابطه زناشویی (11/34 F=و 001/0  sig=) را بهبود بخشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله، می توان گفت که درمان شناختی رفتاری در تعدیل نشانگان این اختلال از اثربخشی لازم برخوردار است و می تواند به عنوان یک گزینه درمانی مناسب در کنار سایر الگوهای روان درمانی این اختلال مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال میل- برانگیختگی جنسی، درمان شناختی رفتاری، شاخص عملکرد جنسی، کیفیت رابطه زناشویی
  • هدی علی خانی، سیامک سامانی*، محمدرضا بردیده، محمد مظفری صفحات 88-103
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تبیین اثربخشی مداخله سوسیودرام بر کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی انجام گرفت.

    روش کار

    روش تحقیق در این پژوهش تک آزمودنی آزمایشی از نوع طرحAB  بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 6 تا 7 سال مبتلا به اضطراب اجتماعی بود که در سال 1400 در مراکز روانشناسی شهر تهران حضور داشتند . از بین آنها تعداد 5 کودک دارای اختلال اضطراب اجتماعی (دو پسر و سه دختر) بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری هدفمند گزینش شدند. مداخله سوسیودرام  برای هر کودک در 10 جلسه اجرا گردید. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس اضطراب کودکان اسپنس (1997) و چک لیست رفتار اجتماعی (محقق ساخته) بود. هر یک از شرکت کنندگان به تفکیک قبل از اعمال مداخله 5-6 بار مورد آزمون ارزیابی قرار گرفتند (مرحله A) و پس از آن به تفکیک تحت آموزش مداخله سوسیودرام قرار گرفتند (مرحله B). تحلیل دیداری داده ها در دو سطح درون موقعیتی و بین موقعیتی انجام گرفت.   

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخله سوسیودرام سبب کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی در مقیاس اضطراب کودکان اسپنس شده؛ و میزان بهبودی کلی در هر یک از تک رفتارهای اضطراب و اجتناب در حل مساله، اضطراب و اجتناب در خودکنترلی، اضطراب و اجتناب در مسیولیت پذیری، اضطراب و اجتناب در برقراری ارتباط، اضطراب و اجتناب در دوست یابی، اضطراب و اجتناب در مشارکت و همکاری و اضطراب و اجتناب در ابراز وجود به ترتیب 01/67، 30/83، 80/82، 65/82، 37/77، 88/86 و 78/82 درصد بود. میزان بهبودی کلی بین پنج آزمودنی نیز 42/82 درصد برآورد شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مداخله سوسیودرام قادر است سبب کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی شود. بنابراین، نهادهای خانواده و آموزشی، مراکز خدمات روان شناختی و مشاوره می توانند برای کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی از مداخله سوسیودرام بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: مداخله سوسیودرام، اضطراب، اختلال اضطراب اجتماعی
  • مینا سلطانی، مریم فاتحی زاده* صفحات 104-116
    مقدمه

    همه انسان ها باخت را تجربه می کنند. بسیاری از ما باخت در رابطه عاشقانه خود را یا تجربه کرده ایم و یا تجربه خواهیم کرد. انجام این کار آسان نیست چرا که اختلال در روابط صمیمی مشکل ساز است هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر تنظیم شناختی هیجان پس از قطع رابطه عاشقانه به روش نیمه آزمایشی تک موردی بود.

    روش

    وش پزوهش حاضر نیمه آزمایشی تک موردی بود. به این منظور، سه شرکت کننده دختر با تجربه قطع رابطه عاشقانه به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و تحت درمان فردی متمرکز بر شفقت در طی هشت جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. شرکت کننده ها در مراحل درمان،  پرسش نامه پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و در مرحله پیش از درمان،  به پرسش نامه ضربه عشق  (LTI) و پرسش نامه MMPI-2RF پاسخ دادند و مصاحبه بالینی شدند. داده ها به روش ترسیم دیداری و شاخص تغییر پایه و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند؛

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد درصد بهبودی کلی در متغیر راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان در مرحله مداخله و پیگیری به ترتیب برابر با 40% و 38% بود و درصد بهبودی کلی در متغیر راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان در مرحله مداخله و پیگیری به ترتیب برابر با 48% و 36% بود و این نشان دهنده موفقیت متوسط در درمان بود؛

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت درمان متمرکز بر شفقت موجب ایجاد احساس امنیت و ظرفیت برای اکتشاف و هماهنگی درونی افراد در ایجاد بافت عصبی-زیستی و احساسی افراد پس از قطع رابطه عاشقانه می گردد. نتایج این پژوهش این قابلیت را دارد که روان شناسان و مشاوران از آن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، تنظیم شتاختی هیجان، ضربه عشق، قطع رابطه عاشقانه
  • فرهاد پرویزیان، طیبه شریفی*، حسین شکر کن، احمد غضنفری صفحات 117-131
    مقدمه

     کمال گرایی از علایم اصلی بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان پذیرش و تعهد بر کمال گرایی بیماران با اختلال شخصیت وسواسی- جبری انجام گرفت.

    روش کار

    روش تحقیق در این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه های آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری مراجعه کننده به مراکز خدمات روانشناسی و مشاوره شهر تهران در سال 1400 بود. از بین آنها تعداد 51 بیمار مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری در دسترس گزینش شده و به صورت تصادفی در سه گروه (17 نفری) طرحواره درمانی، درمان پذیرش و تعهد و گروه کنترل گمارده شدند. گروه آزمایشی اول، طرحواره درمانی  با رویکرد یانگ (1990)، گروه آزمایشی دوم تحت آموزش درمان پذیرش و تعهد با رویکرد هیز، استروسهل و ویلسون (1999)، به تفکیک در 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند و گروه کنترل در فهرست انتظار بود. ابزار پژوهش شامل سیاهه کمال گرایی (PI) و پرسشنامه چندمحوری بالینی میلون (MCMI-III) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر (طرح آمیخته) و آزمون تعقیبی بن فرنی در نرم افزار  SPSS25تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین گروه های آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود داشت؛ و هر دو مداخله طرحواره درمانی و درمان پذیرش و تعهد باعث کاهش کمال گرایی بیماران با اختلال شخصیت وسواسی- جبری شده و تاثیر این مداخلات درمانی در مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است (05/0<p). همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بن فرنی حاکی از آن بود که میزان اثربخشی مداخله طرحواره درمانی بر کمال گرایی بیشتر از درمان پذیرش و تعهد بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مداخلات طرحواره درمانی و درمان پذیرش و تعهد می توانند برای بهبود کمال گرایی بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری کارآمد باشد؛ و توصیه می گردد که درمانگران و مشاوران در راستای بهبود کمال گرایی بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری در کنار سایر مداخلات درمانی از این درمان ها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان پذیرش و تعهد، کمال گرایی، اختلال شخصیت وسواسی- جبری
|
  • Fazeleh Heidari, Mohammad Narimani*, Seyfollah Aghajani, Sajjad Basharpoor Pages 1-13
    Introduction

    the temperamental traits are considered as an important risk factor for conduct disorder and the mechanisms of this relations is not clear. The aim of this study was investigating the mediating role of anger rumination in relations of affective temperaments with symptoms of conduct disorder in adolescents

    Methods

    The method of this study was descriptive- correlational. The statistical population included all first and second periods of high school students in Urmia city in the 2020-2021 academic years. Two hundred and twenty people were selected by multistage random sampling method and answered to the strengths and difficulties questionnaire (SDQ), affective and emotional composite temperaments scale (AFECT) and anger rumination scale (ARS). Data were analyzed using structural equation modeling via SmartPLS 3.

    Results

    The results of structural equation modeling showed that internalized and stalble temperaments has negative direct effect on symptoms of conduct disorder, while the externalised and unstable temperament has positive direct effect on symptoms of conduct disorder. Furthermore, externalized and stable temperaments via negative effect on anger rumination and internalized and unstable temperament via positive effect on rumination have indirect effect on symptoms of conduct disorder (p<0.05).

    Conclusion

    These results conveals that externalized and unstable temperaments can be act as a risk factor and internalized and stable temperaments can be act as a protective factor for symptoms of concuct disorder. Anger rumination also mediate the relations of affective temperaments with symptoms of conduct disorder.

    Keywords: Conduct disorder, Affective Temperament, Anger rumination, adolescents
  • Ali Kazemi Rezaei, Alireza Moradi*, Mahnaz Shagholian, MohammadHossein Abdollahi, Hadi Parhoon Pages 14-29
    Introduction

    Memory problems, especially Over general Autobiographical, play a central role in the development, persistence, and treatment of post-traumatic stress disorder. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of memory-specific training in reducing cognitive and emotional symptoms in people with post-traumatic stress disorder.

    Methods

    This research was an experimental type (pre-test-post-test with control group and one-month follow-up). The statistical population in this study included all people with experience of earthquake trauma and PTSD syndrome living in Sarpolezahab city in the first quarter of 2022. Thirty patients with post-traumatic stress disorder were selected by Convenience sampling and randomly assigned to experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group underwent Memory Specificity Training in 6 sessions of 90 minutes, one day a week, but no intervention was performed for the control group. Both groups (control and experimental) before and after the intervention and after a one-month follow-up responded to the questionnaires of Diffiiculties in Emotion Regulation Scale- Short Form (DERS-16), Attention to Positive and Negative Information Scale (APNIS), and the Barkley Deficits in Executive Functioning Scal (BDEFS). For data analysis, mixed analysis of variance test and Bonferroni post hoc test using SPSS software version 28 were used.

    Results

    There was a significant difference between the mean scores of the post-test of the intervention and control groups, so that the Memory Specificity Training significantly reduced negative emotional dysregulation, attention bias and Inhibition deficite in The intervention group (P <0.05), this difference was also maintained in the one-month follow-up phase.

    Conclusions

    According to the results, the use of group therapies such as the Memory Specificity Training have positive effects on reducing negative emotional dysregulation, attention bias and Inhibition deficite of people with post-traumatic stress disorder. Therefore, it is recommended as an effective intervention to reduce cognitive and emotional problems in people with post-traumatic stress disorder.

    Keywords: Memory Specificity Training, post-traumatic stress disorder, Emotional dysregulation, attention bias, Inhibition deficite
  • Mona Baloo, Nooshin Abbasi Abianeh*, Ladan Fattahmoghaddm Pages 30-38
    Introduction

    Hospitalization in the cardiac care unit (CCU) is a stressful event that can adversely affect the patient's recovery process. Another factor that may be affected by stress is hemodynamic indices. The aim of this study was to determine the effect of stress on hemodynamic indices in patients admitted to the CCU.

    Methods

    The present study is a descriptive correlational study in which the research population consisted of patients admitted to the CCU of Imam Khomeini Hospital in Tehran in the second half of 1400. 210 patients were selected by Convenience Sampling and based on inclusion criteria. Patients' demographic questionnaires and DASS-21 were used to collect data. Data were analyzed using SPSS 16 software.

    Results

    The mean age of patients was 53.85 ±13.89 years. 65.3% of patients were male, 91.3% were married and 48% had undergraduate education. The mean stress of patients was 22.81 ±9.57 in the moderate range. 14.76% had normal stress, 27.61% had mild stress, 39.04% had moderate stress, 13.80% had severe stress and 4.79% had very severe stress. Correlation between patients' stress with hemodynamic indicators such as systolic blood pressure (P <0.001, r = 0.726), mean arterial pressure (P <0.001, r = 0.435), heart rate (P <0.001, 311) R = 0) and respiratory rate (P = 0.002, r = 0.255) were significant, so that with increasing stress, all these indicators increased.

    Conclusion

    The stress level of patients admitted to CCU was moderate, but according to the effects on the recovery process and hemodynamic indicators should be managed, it is recommended that nurses working in CCU in their examination to psychological complications and consequently it should pay attention to hemodynamic indicators.

    Keywords: Stress, CCU, Patient, Hemodynamic Index
  • LEYLY Ramezan Saatchi, Roshanak Khodabakhsh Pirkalani*, Manochehr Moradisabzevar, Seyed Abolghasem Mehrinejad Pages 39-52
    Background

    Major depression is a common disease in the world that is associated with cognitive disorders including executive dysfunction.One of the new therapies that targets cognitive disorders is computerized cognitive training. The aim of this study was to investigate the effect of computerized cognitive training package on executive functions in depressed individuals in comparison with the active control group.

    Methods

    The present study was an experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all people aged 20 to 35 years who referred to psychology and psychiatric centers in Tehran who received a diagnosis of major depressive disorder in August 1400. The sampling method in this research is a two-stage cluster random method. From 22 districts of Tehran and in proportion to the volume of clusters, two districts were selected. From the centers of these two regions, 5 centers were randomly selected. By referring to these five centers, among the people who met the inclusion criteria, 28 people were selected by availability and randomly assigned to experimental and control groups. First, tests (Cantab, N-back and Daneman & Carpenter Working Memory) were performed for both groups. Then, the computerized cognitive training package of the developed computers (20 sessions of 20 minutes) was performed on the experimental group and non-targeted programs (20 sessions of 20 minutes) were performed for the control group. The tests were performed again for both groups. The results were analyzed by multivariate analysis of variance.

    Results

    The results of multivariate analysis of variance showed that there was a significant difference between the mean of the dependent variable (executive function) between the experimental and control groups (Wilks Lambda= F(12,7)=3.44,P=0.04, 2η=0.85)

    Conclusion

    The results of this study showed that the computerized cognitive training package improves executive functions and can be used as a new treatment to target cognitive disorders caused by major depression.

    Keywords: Major Depressive Disorder, Executive Function, Computerized Cognitive Training, NBML
  • Sanaz Kardani, Zahra Dashtbozorgi* Pages 53-64
    Introduction

    The Covid-19 pandemic had a profound effect on nurses' health as a key member of care and treatment teams. The aim of this study was determine the effect of positivist mindfulness education on health anxiety, feeling of happiness and health adjustment of nurses during the Covid-19 pandemic.

    Methods

    The present study in terms of purpose was applied and In terms of implementation method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The research population was nurses of Shafa hospital of Ahvaz city during the Covid-19 pandemic in the 2021 year, which numbers of 40 nurses according to the inclusion criteria were selected by purposive sampling method and randomly by lottery replaced into two equal groups. The experimental group was educated 8 sessions of 90 minutes (two sessions per week) with positivist mindfulness education method and the control group was placed on the waiting list for educating. Data were collected by short form of health anxiety inventory (Salkovskis & et al, 2002), feeling of happiness inventory (Lentz, 2010) and health adjustment subscale (Bell, 1961) and analyzed by chi-square and multivariate analysis of covariance tests in SPSS-19 software.

    Results

    The findings showed that the experimental and control groups did not significant difference in terms of gender, marriage and education (P>0.05). Other findings showed that the positive mindfulness education led to decrease health anxiety, increase feelings of happiness and improve health adjustment of nurses during the Covid-19 pandemic (P<0.001).

    Conclusions

    The results indicated the effect of positive mindfulness education method on improving the psychological characteristics of nurses during the Covid-19 pandemic. Therefore, health professionals and therapists can be used for improve the psychological characteristics, especially health anxiety, feeling of happiness and health adjustment from the positive mindfulness education method along with other effective educational methods.

    Keywords: Positivist mindfulness, Health anxiety, Feeling of happiness, Health adjustment, Nurses, Covid-19
  • Zahra Mohammadi, Seyed Hamid Atashpour*, Mohsen Golparvar Pages 65-77
    Introduction

    Depression is one of the most common and debilitating mental disorders in adolescents that has a devastating effect on their abilities, performance, relationships, and other areas of adolescents' life. This disorder is often accompanied by a decrease in affective capital, which is associated with sadness, lack of energy, inattention, and lack of interest. The aim of this study was to compare the effectiveness of existentialism acceptance and commitment therapy and compassion-focused therapy on the affective capital of depressed adolescent girls.

    Methods

    The method of the present study was quasi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up periods. The statistical population consisted of depressed adolescent girls in district 3 of Isfahan in the fall of 2021 year. From the statistical population, 45 people were selected through purposive sampling and randomly assigned to two experimental groups and one control group. Kutcher depression scale was used for initial screening and Golperor affective capital questionnaire was used to measure the dependent variable in three stages. For the experimental groups, ten sessions of compassion-based therapy and existentialism acceptance and commitment therapy were performed and during this time, the control group did not receive any treatment. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test.

    Results

     The results showed that in affective capital, the difference between the two treatment groups and the control group was significant (P <0.05), But there was no significant difference between the two treatment groups (P> 0.05).

    Conclusions

      With the concern of the research’s result, existentialism acceptance and commitment therapy and compassion-focused therapy have appropriate efficacy in the improvement of affective capital of adolescent girls. Therefore, it is suggested to use these two treatments in schools and treatment centers for depressed adolescent girls.

    Keywords: Depression, Existentialism acceptance, commitment therapy, Compassion-focused therapy, Affective capital, Adolescent
  • Neda Ghasemi, Fatemeh Rezaei*, Masud Sadeghi Pages 78-87
    Introduction

    Sexual interest/arousal disorder in women causes emotional and psychological damage and decreases marital quality and satisfaction and increases marital burnout. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on the sexual function index and the quality of the marital relationships of women with sexual interest/arousal disorder.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included women with sexual interest/arousal disorder referred to counseling centers in Isfahan in 2020-2021, from which 30 people were selected by purposive sampling and randomly assigned to two groups (15 people in each group). Subjects of all two groups were evaluated in the pre-test stage with scales. Then the experimental group underwent an 8-session weekly intervention for two months and the control group did not receive any intervention. At the end of the intervention sessions, the members of the two groups were re-evaluated with research tools. SPSS 23 statistical software and univariate and multivariate covariance analysis statistical methods along with LSD follow-up test were used for data analysis.

    Results

    The results of covariance analysis showed that cognitive-behavioral therapy was able to improve sexual desire (F=63.069 and sig=0.001), sexual arousal (F=51.439 and sig=0.001), sexual satisfaction (F= 7.07 and sig=0.014), improve orgasm (F=32.18 and sig=0.001) and quality of marital relationship (F=11.34 and sig=0.001).

    Conclusion

    According to these results, it can be said that the psychotherapy protocol for sexual desire/arousal disorder has the necessary effectiveness in modulating the symptoms of this disorder and can be used as a suitable treatment option along with other psychotherapy models for this disorder.

    Keywords: Sexual Arousal Disorder, Cognitive Behavioral Therapy, Sexual Function, Quality of couple’s relationships, Females
  • Hoda Alikhani, Siamak Samani*, MohammadReza Bardideh, Mohammad Mozaffari Pages 88-103
    Introduction

    The aim of this study was to explain the effectiveness of sociodrama intervention to reducing anxiety in children with social anxiety disorder.

    Methods

    Research method in this study was a single-subject of AB experimental designs. The study population consisted of all children with social anxiety disorder 6 to 7 years that attended psychological centers in Tehran in 2021. Among them, 5 children with social anxiety disorder (two boys and three girls) were selected based on inclusion and exclusion criteria and by purposive sampling. Sociodrama intervention was performed for each child in 10 sessions. The research instrument was Spence Children Anxiety Scale (1997) and Social Behavior Checklist (Made by a researcher). Each participant was evaluated 5-6 times before the intervention (stage A) and then underwent were trained separately sociodrama (stage B). Data were analyzed using visual analysis at both within-condition and between-condition levels. 

    Results

    The results showed that sociodrama intervention reduce anxiety in children with social anxiety disorder in Spence Children Anxiety Scale; and the recovery rate in each of the single behaviors of anxiety and avoidance in problem solving, anxiety and avoidance in self-control, anxiety and avoidance in responsibility, anxiety and avoidance in communicate, anxiety and avoidance in finding friend, anxiety and avoidance in participation and cooperation and anxiety and avoidance in assertiveness respectively was 67.01, 83.30, 82.80, 82.65, 77.37, 86.88 and 82.78 percentage. The total recovery rate among five subjects also 82.42 percent was estimated.

    Conclusions

    Based on the findings, it can be concluded that the sociodrama intervention can reduce the anxiety in children with social anxiety disorder. Therefore, family and educational institutions, psychological and counseling services centers can benefit from sociodrama intervention to reducing anxiety children with social anxiety disorder.

    Keywords: Social anxiety disorder, anxiety, Sociodrama intervention
  • Mina Soltani, Maryam Fatehizadeh* Pages 104-116
    Background

    The present study aimed to evaluate the effects of compassion-focused therapy on the Cognitive regulation of emotion after a romantic breakup.

    Methods

     It was performed by utilizing a single-case quasi-experimental method. In doing this, three female participants with the experience of breaking off a romantic relationship were selected by availability sampling method and placed under the treatment, using individual Compassion-focused Therapy (CFT) during eight 90-minute sessions. Participants completed the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) at the baseline stage and in the second, fourth, sixth, and eighth sessions of the intervention, and finally at the one-month follow-up stage. They also completed the Love Trauma Inventory (LTI) and the MMPI-2RF Questionnaires in the pre-treatment phase and underwent clinical interviews. Two clinical significance and recovery percentage index methods were used to analyze the data.

    Results

     The results showed that the percentage of overall recovery in positive approaches of regulating the emotion in intervention and follow-up phases was 40% & 38%; respectively. The percentage of overall recovery in negative approaches of regulating the emotion in intervention and follow-up phases was 48% &36%; respectively indicating modest success in therapy

    Conclusion

    respectively Therefore it is concluded that compassion-focused therapy results in a feeling of security and capacity for internal harmony and detection to create an emotional and bio-nervous context in individuals with a romantic breakup. Psychologists and researchers can apply the results of the present study.

    Keywords: Compassion-Focused therapy (CFT), Cognitive regulation of emotion, Trauma of Love, Romantic Breakups
  • Farhad Parvizian, Tayebeh Sharifi*, Hussein Shokrkon, Ahmad Ghazanfari Pages 117-131
    Introduction

    In the last two decades, attention to perfectionism has been increased. Perfectionism is one of the main symptoms of patients with obsessive-compulsive personality disorder. The aim of this study was comparison of the effectiveness of schema therapy and acceptance and commitment therapy on perfectionism in patients with obsessive-compulsive personality disorder.   

    Methods

    The research method in this study was quasi–experimental design and pretest-posttest-followup with experimental groups and a control group. The statistical population included all patients with obsessive-compulsive personality disorder referred to psychological and counseling services centers in Tehran in the year 2021. Among them, 51 patients with obsessive-compulsive personality disorder were selected based on entry and exit criteria and by available sampling method and randomly were placed into three groups (17 people) of schema therapy, acceptance and commitment therapy and control group. The first experimental group received the schema therapy with Young's approach (1990) in 8 sessions of 90 minutes, the second experimental group received the acceptance and commitment therapy with Hayes, Strosahl, and Wilson of approach (1999) in 8 sessions of 90 minutes and the control group was in the waiting list. The research instruments included the Perfectionism Inventory (PI) and Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III). The obtained data were analyzed using repeated measure of covariance analysis (mixed design) and Bonferroni post hoc test and SPSS25 software.     

    Results

    The findings showed that there was a significant difference between the experimental groups and control group; Both schema therapy and acceptance and commitment therapy interventions had a positive effect on perfectionism in patients with obsessive-compulsive personality disorder and the effect of these therapeutic interventions in the follow-up phase has been stable (P <0.05). Also, the results of Bonferroni post hoc test showed that the the effectiveness of schema therapy intervention on perfectionism was higher than acceptance and commitment therapy (P <0.05).  

    Conclusions

    According to the research findings, it can be concluded that schema therapy and acceptance and commitment therapy interventions can be effective in improving perfectionism of patients with obsessive-compulsive personality disorder; It is recommended that therapists and counselors use these therapies for improving the perfectionism of patients with obsessive-compulsive personality disorder.

    Keywords: Obsessive-compulsive personality disorder, Perfectionism, Schema therapy, Acceptance, commitment therapy