فهرست مطالب

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال سیزدهم شماره 25 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 22
|
  • سحر سعیدی، سید حامد میرکریمی*، مطهره سعادت پور صفحات 3-18

    امروزه با توجه به گسترش جوامع و به تبع آن افزایش استفاده از منابع آبی، دخل و تصرف غیرطبیعی در رودخانه ها افزایش یافته و در نهایت منجر به تغییر شرایط کیفی آب شده است. از این رو تهیه و ارایه یک سیستم مدیریتی برای پیش بینی رفتار و جلوگیری از آلودگی بیش از حد محیط ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه هدف مدل سازی تغییرات پارامترهای کیفی رودخانه کرج با استفاده از مدل CE-QUAL-W2 است. در راستای دستیابی به هدف تحقیق، هیدرودینامیک سیستم (سرعت آب) و پارامترهای کیفی رودخانه (نیترات، فسفات، جلبک، آمونیوم، اکسیژن محلول، اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی) کالیبره و صحت سنجی شدند. نتایج مدل تطابق نسبتا مناسبی با داده های مشاهداتی را نشان می دهد. علاوه بر این مقایسه نتایج شبیه سازی غلظت اکسیژن محلول و اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی با استانداردهای کیفیت آب سطحی بیانگر سلامت رودخانه است. با توجه به پیش بینی های دقیق مدل می توان نتیجه گرفت بهره گیری از مدل های ریاضی مناسب ضمن صرف وقت و هزینه کمتر در مقایسه با پایش های میدانی و آزمایشگاهی جهت شبیه سازی کیفی و پیشنهاد سناریوهای مدیریتی در مدیریت منابع آب بسیار راهگشا خواهد بود و می تواند به عنوان یک ابزار تصمیم یار برای برنامه ریزان و مدیران راهگشای دستیابی به اهداف توسعه پایدار باشد.

    کلیدواژگان: مدل سازی، کیفیت آب، هیدرودینامیک، رودخانه کرج، CE-QUAL-W2
  • سید قاسم قربان زاده زعفرانی*، فرهاد حسینی طایفه، منا ایزدیان صفحات 19-32

    شاخص میانگین امتیاز به ازای هر تاکسون (ASPT)، یکی از شاخص های زیستی معتبر جهت ارزیابی کیفیت آب رودخانه ها است. نمونه برداری در این پژوهش که در بازه زمانی پاییز 1396 تا تابستان 1397 انجام گرفت، از نه ایستگاه در طول رودخانه کرج به صورت فصلی انجام شد. نمونه برداری ماکروبنتوزها با سوربرسمپلر انجام و پس از تثبیت با فرمالین پنج درصد و رنگ آمیزی، نمونه ها شناسایی و جداسازی شدند. نتایج نشان داد که تعداد کل نمونه جمع آوری شده و میانگین سالانه تراکم (SD±) در محدوده مورد مطالعه رودخانه کرج به ترتیب برابر با 38454 عدد و (147±)2907 عدد/ مترمربع بود که بیشترین تعداد آن معادل 15313 عدد در پاییز و کمترین آن در فصل تابستان برابر با 3806 عدد شمارش شده است. بر اساس نتایج حاصله، بندپایان عمده ترین گروه ماکروبنتوزها %83 از نمونه ها را تشکیل دادند. هم چنین کرم های حلقوی %14، کرم های پهن در %1 و نرم تنان در %2 از نمونه ها را شامل شدند. میانگین کل شاخص های ASPT در رودخانه کرج، 95/3 می باشد. دامنه تغییرات شاخص ASPT براساس ایستگاه به ترتیب (0/8-0/1) می باشد. بیشترین مقدار میانگین سالانه شاخص ASPT (64/4) در ایستگاه وارنگه رود و کمترین مقدار آن (08/3) در ایستگاه بیلقان مشاهده شد. روند تغییرات شاخص ASPT از بالادست به پایین دست رودخانه، کاهشی است. بنابراین بخش پایین دست رودخانه، دارای کیفیت بدتری نسبت به ایستگاه های بالادست است. همچنین به نظر می رسد شاخص ASPT نسبت به شاخص BMWP، برای ارزیابی رودخانه ها مناسب تر است.

    کلیدواژگان: ASPT، BMWP، ماکروبنتوز، رودخانه کرج، کیفیت آب
  • منظر محمودی، مهدی عرفانیان* صفحات 33-50
    ارزیابی کیفی منابع آب از مباحث اساسی در علم هیدرولوژی محسوب می شود. به منظور ارزیابی روند تغییرات کیفیت آب با استفاده از پارامترهای فیزیکی و شیمیایی در 21 ایستگاه پایش منابع آب سطحی و 33 ایستگاه منابع آب زیرزمینی با استفاده از شاخص های کیفی IRWQI، NSFWQI، WQI، OWQI، CWQI، DWQI و WPI در دوره آماری 1391-1392 مورد آنالیز قرار گرفت. وضعیت کیفی آب بر اساس شاخص های NSFWQI، WQI، WPI و OWQI برای منابع آب سطحی و زیرزمینی یکسان بود و در طبقات کیفی متوسط، عالی و بسیار ضعیف قرار گرفت. همچنین وضعیت کیفی متوسط در شاخص های IRWQISW و IRWQIGW وضعیت فقیر شاخص های CWQI و DWQI در منابع آب سطحی و وضعیت خوب و عالی به ترتیب در شاخص های CWQI و DWQI برای منابع آب زیرزمینی ارزیابی شد. در منابع آب سطحی ایستگاه های شیخان چای (6)، کانی رش (9)، بالقچی چای (15 و 16)، محمدشاه (19) و گدارچای (20) به عنوان آلوده ترین ایستگاه ها شناسایی شدند که پارامتر کل جامدات معلق (4/90%)، بیشترین درصد تاثیرگذاری را در ایستگاه 9 داشت و در منابع آب زیرزمینی ایستگاه های نظام آباد (23)، فرخ زاد (27)، عظیم خانلو (28)، آده (31) و ممیند (32) آلوده ترین ایستگا ه ها بودند که پارامتر فسفات (3/58%)، بیشترین میزان تاثیرگذاری را در کاهش کیفیت آب در ایستگاه 23 داشت. نتایج نشان دهنده مناسب بودن شاخص WPI در برآورد کیفیت آب سطحی و زیرزمینی می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی، پارامترها، دشت نقده- اشنویه، شاخص های کیفیت آب، منابع آب
  • یاسین همتی، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 51-65

    در پژوهش حاضر برای انتخاب شاخص‌‌های توسعه‌‌یافتگی، روش دلفی در سه مرحله اجرا و در مرحله سوم با اجماع نظر متخصصین 43 شاخص توسعه‌‌یافتگی انتخاب و با روش تحلیل سلسله مراتبی وزن‌‌دهی شد. برای رتبه‌‌بندی توسعه‌‌یافتگی استان‌‌های ایران نرم‌‌افزاری در محیط اکسل برنامه‌‌نویسی شد که با روش تاپسیس استان‌‌ها را رتبه‌‌بندی می‌‌کند. برای رتبه‌‌بندی استان‌‌ها، می‌‌باید وزن و ایده‌‌آل شاخص‌‌ها و داده‌‌های هر یک از استان‌‌ها را در قسمت پایگاه ‌‌داده وارد و نرم‌‌افزار تمام مراحل تاپسیس را برای محاسبه فاصله از راه‌حل ایده‌‌آل مثبت و منفی، نزدیکی نسبی به راه‌‌حل ایده‌‌آل و درنهایت رتبه‌‌بندی استان‌‌ها را به‌صورت خودکار انجام می‌دهد و نمودار، جدول‌‌ و نقشه توسعه‌‌یافتگی استان‌‌ها را تهیه می‌کند. با ارتقای روش تاپسیس از حالت دستی به نرم‌‌افزاری، رتبه‌بندی در مدت‌زمان کمتر انجام و نمایش نتایج رتبه‌بندی توسط جدول‌‌ها، نمودارها و فرم گزارش‌‌دهی درک آن را برای برنامه‌‌ریزان تسهیل می‌نماید. از ویژگی‌‌های این برنامه کاربرپسند بودن، قابلیت تکرار بر اساس وزن‌های متفاوت، حجم بسیار ناچیز و امکان تعیین عوامل ارتقا‌‌دهنده و تقلیل‌‌دهنده توسعه‌‌یافتگی یک استان است. در این تحقیق بر اساس اطلاعات سالنامه آماری 1394 رتبه‌‌بندی توسعه‌‌یافتگی استان‌‌های کشور انجام شد که در اجرای اول و با وزن‌های به‌دست ‌آمده، استان‌‌های مرکزی، یزد و گیلان رتبه‌های اول تا سوم و استان‌های خراسان شمالی، قم و چهارمحال و بختیاری به ترتیب سه رتبه آخر را کسب کردند. قطعا با تغییر وزن‌ها و تکرار فرایند می‌توان نوعی حساسیت‌سنجی را انجام و نشان داد کدام استان‌(ها) با هرگونه تغییری در وزن باز همچنان موقعیت نسبی خود را حفظ می‌کنند.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی استان های ایران، تاپسیس، نرم افزار خودکار، اکسل، رتبه بندی، دلفی
  • مریم مفتاحی، سید مسعود منوری*، سید میرمسعود خیرخواه زرکش، علیرضا وفایی نژاد، سید علی جوزی صفحات 67-91

    هدف از تحقیق حاضر بررسی ساختار مکانی- زمانی جزیره حرارتی شهر تهران، همچنین خواص فیزیکی و بیوفیزیکی سطح زمین از قبیل کاربری اراضی، پوشش گیاهی، شاخص های اقلیمی، همچنین برخی از پارامترهای حاصل از تمرکز جمعیت و فعالیت های انسانی از جمله شاخص های اصلی آلودگی هوا و تراکم ساختمان ها است. بنابراین، بدین منظور پس از تصحیحات تصاویر، محاسبه گسیل مندی و دمای درخشندگی، پهنه بندی دمای سطح زمین در بازه زمانی بیست ساله در محیط سنجش از دور انجام گردید. پس از آن همبستگی دمای سطح زمین و پارامترهای موثر با نرمال سازی اطلاعات از طریق الگوریتم های ریاضی و آنالیزهای زمین آماری در محیط GIS مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت نحوه آسیب پذیری منطقه ای کلانشهر تهران مشخص شد. نتایج و تحلیل های فضایی- مکانی مختلف ارتباط مستقیم پارامترهایی چون تراکم ساختمان ها، تمرکز فعالیت ها و جمعیت با دمای حرارتی سطح زمین و همچنین برخی از شاخص های آلاینده هوا، و از طرفی رابطه معکوس برخی پارامترهای دیگر همچون کاربری اراضی و پوشش گیاهی و شاخص های اقلیم را با دمای سطح زمین به تصویر کشید. این پژوهش نشان داد تهران با شکل گیری لکه های داغ در مناطق غرب، جنوب شرقی- غربی روبه رو بوده و میزان لکه های سرد در منطقه شمال تهران قابل توجه می باشد.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، دمای درخشندگی، ساختار زمانی- مکانی، آنالیزهای زمین آماری، همبستگی پارامترهای موثر بر جزیره حرارتی، آسیب پذیری شهر تهران
  • عزیزالله سلیمی طاری، محمدرضا تابش، فرزام بابائی سمیرمی، رضا ارجمندی، امیرهوشنگ حیدری صفحات 93-111

    مسایل محیط‌‌زیستی زلزله به‌طورکلی در مفهوم جامعه و مسایل اجتماعی قابل ارزیابی است. هدف از این تحقیق شناسایی و تعیین ابعاد اصلی و عوامل کلیدی تاثیرگذار بر مدیریت بحران زلزله احتمالی کلان‌شهر تهران با تاکید بر تاب‌آوری محیط‌‌زیستی است. این تحقیق به روش مطالعات اسنادی و پرسشنامه‌‌ای صورت گرفته است که در آن تعداد 51 کارشناس و محقق نظرات خود را در قالب پرسشنامه ارایه داده‌‌اند. داده‌های استخراج ‌شده از تحقیق، با تلفیق روش‌‌های میانگین، همبستگی، و تحلیل اثر متقابل بررسی شده و عوامل کلیدی مدیریت بحران استخراج شده است. نتایج تحقیق نشان داد که تعداد 7 بعد اصلی شامل 39 عامل، نقش تعیین‌کننده در مدیریت بحران زلزله در شهر تهران را دارند. بعد تاب‌‌آوری نهادی- مدیریتی با وزن 03/7 در رتبه 1 و تاب‌‌آوری منابع محیط‌‌زیستی با وزن 6 در رتبه 7 قرار دارد. نتایج تحقیق نشان داد که 5 عامل شامل؛ سرمایه اجتماعی، مشارکت عمومی، بازسازی، اعتماد به نهادها و سازمان‌های دولتی و نحوه‌ی مدیریت، از بین 39 عامل مهم، عوامل کلیدی را تشکیل می‌‌دهند که در مدیریت بحران زلزله تهران و حفظ محیط‌زیست نقش پیشران را دارند. بر این اساس، مسیولین عرصه‌‌ ذی‌ربط، به‌طور ویژه لازم است تا بر دو مولفه‌‌ سرمایه اجتماعی و مشارکت مردم توجه نمایند و برای گذر از بحران زلزله احتمالی تهران لازم است ابعاد سرمایه اجتماعی در بین شهروندان تقویت شود، زمینه مشارکت مردم فراهم شود، در بازسازی خرابی‌‌های ناشی از زلزله تسریع شود، زیرساخت‌‌های کالبدی شهر تقویت شود و در نهایت بدنه‌‌ مدیریتی در مدیریت پیامدهای محیط‌‌زیستی بحران زلزله در شهر تهران کارآمدتر شود.

    کلیدواژگان: بحران زلزله، مدیریت محیط زیست، اثرات متقابل، شهر تهران
  • مظفر بهزادی، اصغر سلطانی*، مهرانگیز علینژاد صفحات 113-132

    هدف پژوهش حاضر بررسی روابط میان مولفه های چهار گانه سواد محیط زیستی (دانش، نگرش، نگرانی، مسیولیت) با فعالیت محیط زیستی دانشجویان، در چارچوب یک مدل معادله ساختاری بود. جامعه آماری همه دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال تحصیلی 97-96 بودند (11692 نفر) که از این میان 375 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه سواد محیط زیستی دانشجویان (اقتباس از تکسوز و همکاران، 2012) بود. پایایی ابزار با استفاده از روش همسانی درونی تایید و ضریب آلفای کرونباخ 89/0 محاسبه شد. جهت بررسی روایی سازه ابزار نیز از تحلیل عاملی تاییدی (1) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، روش مدل سازی معادله ساختاری (2) در نرم افزار مدل سازی لیزرل نسخه 8.8 استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل ارایه شده به خوبی با داده ها مطابقت داشته و تبیین کننده مناسب روابط ساختاری بین متغیرها است. بر اساس این نتایج، رابطه مستقیم، مثبت و معناداری بین دانش و نگرانی محیط زیستی، دانش و مسیولیت محیط زیستی، نگرانی و نگرش محیط زیستی، نگرش و مسیولیت محیط زیستی، دانش و فعالیت محیط زیستی، نگرانی و مسیولیت محیط زیستی، نگرانی و فعالیت محیط زیستی و مسیولیت و فعالیت محیط زیستی دانشجویان برقرار بود. بااین حال رابطه معناداری بین دانش و نگرش محیط زیستی، و همچنین نگرانی و فعالیت محیط زیستی وجود نداشت. نتایج مدل برازش شده بیانگر این بود که متغیرهای دانش، نگرش و نگرانی محیط زیستی در مجموع 66 درصد از واریانس متغیر مسیولیت محیط زیستی دانشجویان و متغیرهای دانش، نگرش و مسیولیت محیط زیستی نیز در مجموع 22 درصد از واریانس متغیر فعالیت محیط زیستی آنان را تبیین می کنند. یافته های حاصل دلالت های مهمی برای نقش مولفه های سواد محیط زیستی دانشجویان در طراحی برنامه های آموزش سواد محیط زیستی در محیط های دانشگاهی دارد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، سواد محیط زیستی، دانشجو، دانشگاه، مدل سازی معادله ساختاری
  • صادق صالحی* صفحات 133-150

    مساله مسیولیت پذیری اجتماعی برای حفظ محیط زیست در تمام سطوح و اقشار جامعه، موضوعی است که در بند 14 سیاست کلی محیط زیست جمهوری اسلامی ایران به صراحت مورد تاکید قرار گرفته است و روستاییان نیز به عنوان عمده استفاده کنندگان از منابع محیطی، مستثنی از این امر نیستند. هدف از انجام تحقیق، بررسی نقش فرهنگ بوم شناختی در افزایش توانمندی حفاظت از محیط زیست در جامعه روستایی است. روش تحقیق در پژوهش حاضر پیمایش است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای30 روستا و حجم نمونه به تعداد 500 تعیین شدند. داده های مورد نیاز تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. طبق یافته ها، میزان توانمندی جامعه روستایی در حفاظت از محیط زیست در سطح متوسط قرار داشت. تحلیل رگرسیون حاکی از آن است که آگاهی از شدت خطر و ارزش های محیط زیستی بیشترین تاثیر را روی خرده مولفه های توانمندی حفاظت یعنی خودکارآمدی و اثربخشی داشته اند. در حالی که در خرده مولفه ی هزینه های اقدام علاوه براین دو متغیر، باورهای دینی نیز تاثیر داشته است. مدل گام به گام در تحلیل رگرسیون نشان داد که در بین مولفه های فرهنگ بوم شناختی، آگاهی از شدت خطر بیشترین تاثیر را روی توانمندی حفاظت جامعه روستایی داشته است. مدل سازی ساختاری نیز تاثیر فرهنگ بوم شناختی بر توانمندی حفاظت از محیط زیست روستا را تایید کرده است.

    کلیدواژگان: توانمندی حفاظت، فرهنگ بوم شناختی، آگاهی از شدت خطر، ارزش های محیط زیستی، استان مازندران
  • آصف درویشی*، سیما فاخران، مریم یوسفی، مهدی قربانی، مارال احدی صفحات 151-165
    مطالعه و شناسایی روابط بین ذی نفعان وابسته به منابع طبیعی، یکی از اصول بنیادین مدیریت مشارکتی منابع طبیعی محسوب می گردد. یکی از بهترین روش ها در مطالعه روابط اجتماعی، تحلیل شبکه اجتماعی است. روستای کلاله در ذخیرگاه زیست کره ارسباران واقع شده است و جز یکی از مناطق حساس و نادر ایران محسوب می شود. مطالعات گذشته نشان می دهند برنامه های مدیریتی که برای این منطقه تاکنون در نظر گرفته شده است مفید واقع نشده و پوشش جنگلی منطقه که مهمترین پناهگاه حیات وحش منطقه می باشد، روز به روز در حال نابودی است. هدف از پژوهش حاضر تحلیل شبکه اجتماعی در سطح کلان برای برنامه ریزی و مدیریت مشارکتی جنگل های ارسباران در روستای کلاله می باشد. جهت انجام این تحقیق، بر اساس روش کمی تحلیل شبکه با استفاده از پرسش نامه تحلیل شبکه ای، پیوندهای اعتماد، مشارکت، همسایگی و خویشاوندی در بین بهره برداران روستای کلاله جمع آوری گردید. نتایج تحقیق حاضر نشان داد شاخص های تراکم، اندازه، انتقال یافتگی و دوسویگی پیوندهای اعتماد و مشارکت در حد کم و خیلی کم می باشند و همچنین نتایج آماری آشکار ساخت در سطح کلان بهره برداران، پیوندهای مشارکت و همسایگی، همبستگی بالا و معنی داری نسبت به سایر پیوندها دارند. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می توان نتیجه گرفت بهره برداران روستای کلاله از نظر انسجام و پایداری در وضع مناسبی قرار ندارند و قبل از ارایه برنامه های مدیریتی، نیاز به تقویت پیوندهای اعتماد و مشارکت در این روستا می باشد.
    کلیدواژگان: انسجام و پایداری اجتماعی، منابع طبیعی، مدیریت مشارکتی، سیستم بوم شناختی- جامعه شناختی، ذخیرگاه زیست کره ارسباران
  • رویا کرمی*، لیلا فلاحتی صفحات 167-182
    اولین گام کلیدی برای حفظ محیط زیست، بررسی رفتارهای ناسازگار مبتنی بر استخراج بیشتر منابع طبیعی است. کشاورزان و به ویژه کشاورزان معیشتی، شاهدان نزدیک و تحت مخاطره جدی تغییرات اقلیمی هستند که در مواجهه با این اختلالات اقلیمی نوظهور برای امرار معاش تلاش می کنند و جه بسا اگر زیست بوم کسب و کارشان تحت تاثیرات منفی تغییرات اقلیمی باشد و امنیت شغلی آنها حفظ نشود به سوی استخراج بیشتر منابع طبیعی و در نتیجه تشدید تغییرات اقلیمی پیش بروند. این مطالعه با هدف بررسی پیشران های رفتارهای ناسازگار شامل اثر تجربه تغییر اقلیم بر اختلالات اقتصادی و اجتماعی و سپس خشم اکولوژیکی به روش توصیفی همبستگی اجرا شده است. جامعه مورد مطالعه بهره برداران بخش کشاورزی استان زنجان بودند که نمونه گیری از آنها به روش طبقه ای چند مرحله ای انجام شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 265 نفر برآوردشده است. برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق از پرسشنامه استفاده شد که روایی آن با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از یک پایلوت تست بررسی و تایید شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد کشاورزانی که در معرض اثرات تغییرات اقلیمی بیشتری بودند، اختلالات اقتصادی و اجتماعی بیشتری را تجربه نمودند که سبب شکل گیری خشم اکولوژیکی، افزایش رفتارهای ناسازگار محیط زیستی و تمایل به استخراج بیشتر منابع طبیعی شده بود. بنابراین با توجه به خسارات تحمیلی وارده بر محیط زیست و منابع طبیعی و اثرات منفی آن بر تشدید تغییر اقلیم ناشی از این شرایط پیشنهاد می شود: جهت جلوگیری از شکل گیری رفتارهای ناسازگار، کنترل خشم اکولوژیکی و کاهش اختلالات اجتماعی- اقتصادی متاثر از تغییرات اقلیمی، اقدامات لازم در راستای سازگاری، توانمندسازی و تابآوری بخش کشاورزی و کشاورزان در مواجه با بحران های تغییر اقلیم در اولویت تصمیم سازی ها و برنامه ریزی های استراتژیک دولت برای حفظ امنیت و پایداری محیط زیست قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استان زنجان، تغییر اقلیم، خشم اکولوژیکی، رفتارهای استخراجی، ناسازگاری های رفتاری محیط زیستی
  • فاطمه سخی، احمد فتاحی* صفحات 183-198
    تغییرات اقلیمی یکی از اصلی ترین و مهم ترین عوامل گذار بر ویژگی های اکوسیستم محسوب می شود. تغییر اقلیم ناشی از افزایش گازهای گلخانه ای تحت تاثیر فعالیت های انسان و صنعتی شدن کشورها است که منجر به افزایش دمای کره زمین و وقوع بلاهای طبیعی مانند سیل و خشکسالی شده و پیامدهایی چون مهاجرت، گرسنگی، فقر و غیره را به همراه دارد و به صورت غیرمستقیم بر اقتصاد، اجتماع و کشاورزی تاثیرگذار است. تغییرات اقلیمی بر محیط زیست مانعی برای کاهش فقر و توسعه اقتصادی پایدار است. در این میان، ارزیابی چگونگی تغییرات اقلیمی بر کاهش فقر از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو، پژوهش حاضر به ارزیابی تاثیر تغییرات اقلیمی بر فقر منتخبی از کشورهای خاورمیانه از جمله ایران در بازه زمانی (2015-2000) می پردازد. روش اثرات ثابت پانل برای برآورد مدل های فقر(سوء تغذیه و نرخ مرگ و میر نوزادان) به کار گرفته شد. یافته های پژوهش بیانگر اثر منفی متغیرهای درصد تغییر مساحت جنگل ها، بهبود دسترسی به بهداشت، برق، منابع آب سالم و شاخص تولید غذا بر شاخص های فقر و اثر مثبت انتشار گاز گاخانه ای دی اکسید کربن بر متغیر سوء تغذیه است. با توجه به نتایج می بایست تصمیمات مدیریتی ویژه برای بهبود دسترسی به آب سالم به خصوص در مناطق روستایی، برق و بهداشت در نظر گرفته شود و از طرفی نیز با حفاظت از مناطق جنگلی سعی در کاهش بهره برداری بی رویه و تخریب این منابع عظیم خدادادی شود. هم چنین لازم است اقدامات و سیاست های کاهش فقر با توجه به شرایط اقتصادی- اجتماعی کشورها و شرایط اقلیمی انجام شود.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیم، خاورمیانه، سوء تغذیه، فقر، نرخ مرگ و میر
  • نسرین مرادی مجد*، غلامعباس فلاح قالهری، منصور چترنور صفحات 199-214

    گازهای متان (CH4) ، نیتروس اکسید (N2O) و نیتریک اکسید (NO) به عنوان مهم ترین گازهای گلخانه ای محسوب می شوند. پژوهش حاضر یک بررسی کاربردی- تحلیلی است که با کمک نرم افزار DAYCENT جهت مطالعه شار انتشار گازهای متان، نیتروس اکسید و نیتریک اکسید در باغات مرکبات دزفول و نخلستان های آبادان در استان خوزستان انجام شده است. برنامه مدل DAYCENT در زبان برنامه نویسی FORTRAN و Cنوشته شده و با پلت فرم یونیکس/ لینوکس اجرا می شود. در ادامه نیز محاسبه پتانسیل گرمایش جهانی برای هر دو منطقه مورد مطالعه انجام شد. همچنین به منظور ارزیابی دقت مدل، از شاخص های آماری خطای حداکثر، ریشه ی میانگین مربعات خطا، ضریب تعیین، کارایی مدل و ضریب جرم باقیمانده استفاده شد. نتایج شبیه سازی در ایستگاه دزفول نشان دهنده انتشار متان 448/0، نیتروس اکسید 011/0 و نیتریک اکسید 152/0 تن در هکتار در سال است. نتایج شبیه سازی شار متان در ایستگاه آبادان حاکی از انتشار متان 398/0، نیتروس اکسید 014/0 و نیتریک اکسید 129/0 تن در هکتار در سال می باشد. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده از میانگین محاسبات ضریب پتانسیل گرمایش جهانی متان، اکسید نیتروس و اکسید نیتریک در باغات مرکبات دزفول 150/59 و در نخلستان های آبادان 200/47 تن معادل دی اکسیدکربن به دست آمد. با توجه به آماره ها DAYCENT نتایج قابل قبولی را ارایه داده و در هر سه گاز دامنه دقتی مناسبی دارد. نتایج نشان داد روند افزایش شار گازهای متان، نیتروس اکسید و نیتریک اکسید در نخلستان های آبادان نسبت به باغات مرکبات دزفول کندتر است.

    کلیدواژگان: خوزستان، گاز متان، گاز نیتروس اکسید، گاز نیتریک اکسید، نرم افزار DAYCENT
  • محمدرضا علیمرادی، محمد باعقیده*، علیرضا انتظاری، محسن حمیدیان پور صفحات 215-232
    گرمایش زمین سبب تشدید سفیدشدگی مرجان های دریایی در برخی مناطق شده است. در این پژوهش اثر پارامترهای آب و هوایی بر سلامت مرجان های شاخه ای خلیج چابهار بررسی شد. بدین منظور از داده های اقلیمی مرکز ECMWF و ایستگاه هواشناسی چابهار استفاده شد. داده های سلامت مرجان ها از سایت Coral watch و همچنین با عملیات غواصی توسط نگارنده تهیه شد. تحلیل های آماری پژوهش با روش های همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه، تعیین روند من کندال و آنالیز واریانس انجام شد. جهت برآورد دما و سطح سلامت اکوسیستم مرجانی در دهه های آینده، از داده های ترکیبی مدل های GCM پایگاه داده Cordex تحت دو سناریوی واداشت تابشی RCP8.5 و RCP4.5 استفاده شد. نتایج نشان داد که با وجود روند افزایشی معنی دار دمای هوا و روند کاهشی معنی دار شاخص سلامت مرجان ها در گذشته، وضعیت سلامت مرجان های شاخه ای در پایان سال 2019 در طبقه بندی «خوب» قرار گرفته است. طبق پیش بینی ها اگر چه تفاوت هایی در سطح شاخص سلامت مرجان های شاخه ای بین دوره مشاهده و دهه های آینده وجود دارد اما این تفاوت ها فقط برای آینده دور و آن هم تنها تحت سناریوی بدبینانه RCP8.5 از لحاظ آماری معنی دار است. به عبارت دیگر تحت شرایط تغییر اقلیم از منظر هر دو سناریوی مورد بحث، وضعیت شاخص سلامت مرجان های شاخه ای برای دهه های آتی در رده بندی «خوب» با متوسط سالانه درجه رنگی حدود 4 از 6 نمره برای سناریوی RCP8.5 و 3/4 برای سناریوی RCP4.5، حفظ خواهد شد.
    کلیدواژگان: مرجان های شاخه ای، Coral Watch، دمای هوا، خلیج چابهار، سناریوهای اقلیمی
  • محبوبه شیرانی، عباس خزایی، زینت مرزبان زاده، علیرضا گلی صفحات 233-248

    در این مطالعه جذب سطحی رنگ آنیونی آنیلین بلو بر روی جاذب جدید زیستی با نام محلی تنباک توره و نام علمی grantia aucheri مورد بررسی قرار گرفت. از تکنیک‌های طیف سنجی تبدیل فوریه- مادون قرمز و اسکن میکروسکوپ الکترونی برای مشخصه‌یابی جاذب استفاده شد. جاذب زیستی جدید برای حذف آنیلین بلو از نمونه‌‌های آبی ارایه شد. اثر پنج پارامتر pH، دما، زمان، غلظت اولیه رنگ، و جرم جاذب در فرایند حذف رنگ مورد بررسی قرار گرفت و شرایط بهینه‌‌ی pH در محدوده 4-5، دمای 25 درجه سانتی‌‌گراد، زمان 10 دقیقه، غلظت اولیه رنگ 40 میلی‌‌گرم بر لیتر، و میزان جاذب 12 میلی گرم به دست آمد. نتایج به دست آمده از مطالعات ایزوترم به خوبی با مدل لانگویر با ظرفیت جذب بالایی 79/65 میلی گرم بر گرم مطابقت داشت. جاذب پیشنهادی را در فرایند رنگ‌‌زدایی نشان داد. از شبکه عصبی-ژنتیک الگوریتم برای بهینه‌سازی فرایند استفاده شد که نزدیکی داده‌های پیش‌بینی شده الگوریتم ژنتیک با نتایج تجربی بیانگر کارایی و پتانسیل بالای روش مذکور در بهینه سازی جذب سطحی آنیلین بلو بر روی تنباک توره می‌‌باشد. پارامترهای ترمودینامیکی بررسی شدند. مقادیر منفی به دست آمده از ΔH° و ΔS° بیانگر گرماده بودن فرایند هستند. جذب سطحی آنیلین بلو از مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم پیروی می‌کند.

    کلیدواژگان: جذب سطحی، آنیلین بلو، جاذب زیستی، تنباک توره، بهینه سازی، الگوریتم ژنتیک
  • رضا اسماعیلی*، فرخ لقا امینی صفحات 249-266
    در این پژوهش آلاینده منواکسیدکربن هوای شهر مشهد در دوره آماری 6 ساله (از 1/01/1393 الی 1/01/1399) مورد تحلیل فضایی قرار گرفته است بدین منظور بر اساس غلظت روزانهCO، میانگین ماهانه برای هر ایستگاه محاسبه و با استفاده از تابع درون یابی 72 نقشه پراکنش ماهانه با یاخته هایی در ابعاد 500 *500 متر (تعداد 1247 یاخته در سطح شهر مشهد) ترسیم شد که در نهایت از ترکیب نقشه های ماهانه، نقشه میانگین شش ساله CO شهر مشهد به دست آورده شد. جهت تحلیل فضایی از توابع توزیع جغرافیایی، تحلیل الگوها و تحلیل خوشه ای استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد توزیع مکانی آلاینده مورد مطالعه در شهر مشهد دارای الگویی خوشه ای است. نتایج تحلیل شاخص موران محلی دو هسته نقاط داغ به صورت مجزا از یکدیگر را در شهر مشهد نشان داد که هر دو در راستای مسیرهای پر ترافیک وکیل آباد و بلوار خیام قرار دارد. مشخصات مولفه های آماری ترافیک و حمل و نقل در نقاط داغ به طور چشمگیری با سایر نقاط شهر (نقاط سرد) متفاوت است. به طوری که مجموع طول شبکه حمل و نقل 53 درصد، خودروهای شخصی 73 درصد موتورسیکلت ها 83 درصد و اتوبوس و کامیون ها 75 درصد در نقاط داغ شناسایی شده بیشتر است که این برتری می تواند دلیل شکل گیری این نقاط را توجیه نماید.
    کلیدواژگان: مشهد، آلودگی هوا، تحلیل فضایی، مونوکسید کربن (CO)، نقاط داغ، شاخص موران محلی
  • علی روکی، جهانگیر فقهی*، مجید مخدوم، وحید اعتماد صفحات 267-280

    سرزمین ما از نظر ساختار طبیعی و موقعیت جغرافیایی دارای محدودیت های اساسی برای تولید بیولوژیک و پایدار نظام زیستی است و قسمت اعظم زیست بوم های آن را جنگل ها تشکیل می دهند که به طور طبیعی دارای نظام زیستی حساس و شکننده ای هستند و در صورت بهره برداری خارج از توان محدوده آن ها به سادگی در معرض تخریب قرار می گیرند. بنابراین، به دلیل ماهیت چند منظوره جنگل ها، نیاز است که ارزیابی آثار محیط زیستی در ارتباط با طرح های جنگل داری حتما اجرا شود. هدف اصلی مطالعه حاضر ارزیابی و سنجش آثار و پیامدهای فعالیت ها در جنگل و همچنین برنامه ریزی برای حداقل رسانی و جلوگیری از آثار منفی محیط زیستی و حداکثر نمودن آثار مثبت محیط زیستی طرح جنگلداری لیره سرا با استفاده از روش مدل تخریب می باشد. در این راستا جهت مشخص کردن آثار محیط زیستی فعالیت های طرح جنگلداری در منطقه ماشالک ارزیابی توسط مدل تخریب محیط‏زیست انجام شد. در این بررسی پارسل‏ها به عنوان واحد نشانزد انتخاب گردید. پس از تعیین عوامل تخریب، تعداد 14 عامل تشخیص داده شده در مدل قرار گرفته و نقشه نهایی تخریب منطقه تهیه شد. نتایج حاصل از مدل تخریب نشان داد که منطقه مورد مطالعه به چهار پهنه ی مستعد توسعه، نیازمند بازسازی 1 و 2 و نیازمند اقدامات حفاظتی تقسیم شد. بر این اساس 70/49 درصد منطقه مورد مطالعه در طبقه تخریب 1 و مستعد توسعه، 15/35 درصد و 78/9 درصد منطقه به ترتیب در طبقه تخریب 2 و 3، نیازمند بازسازی و 3/5 درصد در طبقه تخریب 5 و نیازمند اقدامات حفاظتی می باشند. با توجه به نتایج حاضر در این تحقیق توصیه می شود، اقدامات حفاظتی و همچنین توسعه بیشتر در منطقه در اولویت قرار گرفته و اقدامات اصلاحی و بهسازی جهت حفاظت جنگل مورد توجه قرار گیرد. یکی از این اقدامات می تواند حذف عامل مخرب معدن و دیگری عدم انباشت زباله درجنگل باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی آثار محیط زیستی، مدل تخریب، طرح جنگلداری، اقدام حفاظتی، جنگل ماشالک
  • فاطمه ترابی، حبیب الله صادقی* صفحات 281-299

    شاخص عملکرد محیط زیست، بر اساس 22 شاخص محیط زیستی ازجمله منابع آب، آلودگی هوا، تنوع زیستی و تغییرات آب و هوایی محاسبه می گردد. این شاخص عملکرد سیاست ها و برنامه های کشورها در زمینه کاهش معضلات محیط زیستی، حفاظت از محیط زیست و مدیریت منابع طبیعی را موردسنجش و ارزیابی کمی قرار می دهد. به همین دلیل شناسایی وضعیت زیر ابعاد، واکاوی علل نوسانات و شناسایی عوامل تعیین کننده پایداری شاخص عملکرد محیط زیست از اهداف این مقاله است. داده های شاخص عملکرد محیط زیست از وب سایت دانشگاه ییل آمریکا و متغیرهای کلان اقتصادی و جمعیتی نیز از داده های بانک جهانی (2010 تا 2018) تهیه شده اند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل پیشینه واقعه استفاده شده است. نتایج نشان داد که احتمال پایداری شاخص عملکرد محیط زیست در کشورهای موردمطالعه 45/0 است. همچنین پس از تعدیل سایر متغیرها، پایداری شاخص عملکرد محیط زیست با متغیر امید زندگی در بدو تولد رابطه مثبت و با متغیرهای میزان شهرنشینی و میزان رشد جمعیت رابطه منفی دارد. به این ترتیب، در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا تاثیرگذاری متغیرهای جمعیتی از متغیرهای اقتصادی بیشتر است که لزوم تاکید ویژه سیاست گذاران بر عوامل جمعیتی در طراحی و اعمال سیاست های معطوف به پایداری شاخص عملکرد محیط زیست را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، تعیین کننده های اقتصادی، تعیین کننده های جمعیتی، تحلیل پیشینه واقعه، خاورمیانه و شمال آفریقا
  • نجمه خادمی راد*، امیر انصاری، مهرداد هادی پور، فاطمه محمدیاری صفحات 301-318

    مطالعه حاضر به منظور ارزیابی تناسب اراضی شهرستان خنداب جهت کاربری اکوتوریسم انجام شد. در این راستا پس از انجام مطالعات پایه از معیارهای خاک، اقلیم، فیزیوگرافی و پوشش گیاهی استفاده شد. همچنین معیارها با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره فازی FUZZY- AHP باکلی و  ANPوزن دهی شدند. سپس مدل اکولوژیکی توان منطقه برای اولویت بندی کاربری اکوتوریسم (تفرج متمرکز و تفرج گسترده) بعد از بررسی مدل اکولوژیک مخدوم، با استفاده از مدلWLC  تهیه و در سه طبقه برای منطقه ارایه شد. مقایسه مساحت طبقات کاربری اکوتوریسم (تفرج متمرکز و گسترده) به هر دو روش FAHP باکلی و ANP نشان می دهد که به روش FAHP باکلی، 28% و 29% و به روش ANP، 26% و 27% از مساحت منطقه به ترتیب برای تفرج متمرکز و گسترده مناسب است. به طور کلی، از کل مساحت منطقه 67% به روش FAHP باکلی و71% به روش ANP برای تفرج متمرکز و 68% به روش FAHP باکلی و72% به روش ANP برای تفرج گسترده مطلوب است. در نهایت، این نتیجه حاصل می شود که بیشتر سطح منطقه شرایط مناسب برای توسعه هر دو تفرج متمرکز و گسترده را دارد، اما بهترین نوع کاربری توریستی در منطقه تفرج گسترده است. همچنین بیشتر قسمت های شرق و جنوب منطقه و بخش های کمی از شمال و غرب منطقه دارای پتانسیل مناسب برای هر دو نوع تفرج است.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، ارزیابی تناسب اراضی، ANP، FAHP، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهرستان خنداب
  • محسن صالحی، حسین وارسته مرادی*، حسین بارانی صفحات 319-336
    درگیری بشر و حیات وحش موضوعی نوظهور در عصر کنونی است که با گذشت زمان شدت یافته است. این تحقیق جنبه های مختلف درگیری انسان و حیوانات وحشی را در پارک ملی گلستان ارزیابی می کند. مطالعه حاضر در ابتدا با استفاده از تحقیق میدانی برای جمع آوری اطلاعات اولیه در میان افراد بومی روستاهای اطراف پارک انجام شد. برای کسب اطلاعات تکمیلی در مورد مناقشات انسان و حیات وحش و نگرش مردم محلی نسبت به حیات وحش در منطقه مورد مطالعه از روش پرسش نامه باز و بسته استفاده شد. پاسخ دهندگان از جنس ها، گروه های سنی، گروه های دینی، مشاغل و زمینه های تحصیلی مختلف بودند. چهارده روستا بر اساس اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از بررسی اولیه، فاصله از پارک، مشکلات مربوط به آسیب زراعی، تلفات دام، بهداشت و سلامت انسان و وابستگی مردم محلی به پارک انتخاب شدند. در مجموع، 489 نفر به طور تصادفی برای مصاحبه انتخاب شدند. بیشتر پاسخ دهندگان (83/46 درصد) عقیده داشتند در طی سال های اخیر جمعیت حیوانات مشکل ساز در منطقه افزایش یافته است. انواع اصلی درگیری های انسان- حیات وحش در این منطقه شامل حمله به محصول، شکار دام، افزایش خطر بیماری های دامی و تهدیدهای مستقیم برای زندگی انسان بود. 14/35 درصد از پاسخ دهندگان خسارت به محصولات را عامل اصلی مقابله با حیات وحش می دانستند. 64/32 درصد از پاسخ دهندگان شکار دام توسط حیوانات وحشی، 58/16 درصد از پاسخ دهندگان تهدید جان انسان و 63/15 درصد از پاسخ دهندگان تهدید سلامت و بهداشت انسان توسط حیات وحش را دلایل مقابله خود با حیات وحش می دانستند.
    کلیدواژگان: تعارض، انسان، حیات وحش، حفاظت، پارک ملی گلستان
  • مریم خرم آرایی، محمدتقی نظرپور*، سعید نوروزیان ملکی صفحات 337-360

    امروزه معضلات محیط زیست در سطح جهان نظیر گرم شدن زمین، تغییرات اقلیمی، افزایش گازهای گلخانه ای، ریزگردها، آلودگی و کاهش منابع طبیعی نشان دهنده آثار مخرب توسعه بدون توجه به اصل پایداری است. با وجود تمام تلاش های محیط زیستی صورت گرفته، فعالیت های بشر همچنان سبب بر هم زدن توازن طبیعت و کاهش پایداری است. نظام آموزش عالی که نوعی سرمایه گذاری در منابع انسانی است، نقش در خور توجهی در جهت تحقق اهداف توسعه پایدار و ایجاد یک جامعه سالم دارد. در حال حاضر بسیاری از دانشگاه ها، نه تنها در مورد مسایل محیط زیست بلکه در مورد موضوعات اجتماعی و اقتصادی نیز کارهای مهمی را انجام می دهند و بدین ترتیب سه بعد پایداری را در بر می گیرند. پژوهش پیش رو در ابتدا با انجام مطالعات کتابخانه ای، به درک چرایی و چیستی موضوع پرداخته و سپس با انتخاب مصادیق تلاش شده است تا با بهره گیری از تجربیات طراحی و نکات مثبت و منفی این نمونه ها، به اصول کلی و راه حل های طراحی منظر حساس به آب در پردیس دانشگاه ها دست یافت. این مطالعه کاربردی به منظور ارزیابی مدیریت سبز دانشگاه شهید بهشتی، با استفاده از جمع آوری دیدگاه های متخصصان و خبرگان دانشگاه شهید بهشتی صورت پذیرفت. جهت ارزیابی دانشگاه از شاخص های نظام رتبه بندی جهانی دانشگاهی گرین متریک (1) استفاده شده است که پایداری را در شش حوزه اصلی نظیر: محیط زیست و زیرساخت، انرژی و تغییرات آب و هوایی، بازیافت، آب، حمل و نقل، و آموزش موردسنجش قرار می دهند. در این مسیر تمام کاربران دانشگاه اعم از کارکنان، استادان و دانشجویان در فرآیند دستیابی به دانشگاه سبز مشارکت می کنند.

    کلیدواژگان: دانشگاه سبز، منظر حساس به آب، مدیریت سبز، تغییر اقلیم، دانشگاه شهید بهشتی
  • حسین نوروزی، محمدرضا پروین*، منصور پورنوری صفحات 361-378
    امروزه از جرایم مرتبط با محیط زیست و منابع طبیعی، به عنوان یکی از اشکال جدید بزهکاری، درقالب جرایم سبز نیز یاد می کنند. هدف اصلی این مقاله، شناسایی و ارزیابی دامنه نفوذ حقوق کیفری در این عرصه با لحاظ اهداف توسعه پایدار است. روش این پژوهش تحلیل محتوایی است. در ابتدا تلاش شده تا با بررسی انواع جرایم یادشده و رویکردهای حاکم بر مجازات های محیط زیستی، کلیات موضوع به خوبی ترسیم شود. پس از بررسی برخی قوانین موضوعه مرتبط در کشور و پژوهش های قبلی، یافته های اولیه با هدف تعیین دامنه نفوذ حقوق کیفری در این عرصه و چالش های حقوقی ذی ربط تبیین و تحلیل شده است. در ادامه نیز قابلیت اعمال قوانین یاد شده بر اساس سند اهداف توسعه پایدار مورد بررسی واقع شده است. در خاتمه چنین نتیجه گیری شده که اگر چه حقوق کیفری محیط زیست و منابع طبیعی در کشور، از لحاظ تعدد و تنوع قوانین، تاحدودی توانسته موضوعات مرتبط را پوشش دهد، لیکن هم از منظر تشتت سیاست تقنینی، عدم پیش بینی مکانیزم های اجرایی متناسب و مقتضی و هم از منظر عدم رفع برخی ایرادات قانونی همچون مقید بودن جرم محیط زیستی به نتیجه در دستیابی کامل به اهداف توسعه پایدار موفق نبوده است. توفیق حقوق کیفری برای حمایت از محیط زیست مستلزم پیش بینی بایسته هایی مکمل و موثر از جمله انتخاب رویکرد مناسب و مقتضی در مجازات های محیط زیستی، شناسایی مسیولیت کیفری برای اشخاص حقوقی ناقض حقوق محیط زیست و ایجاد و تقویت نهادهای نظارتی مدرن و پیشرفته نیز است.
    کلیدواژگان: حقوق کیفری، جرایم محیط زیستی، جرایم سبز، منابع طبیعی، توسعه پایدار
  • لادن نادری، اسماعیل کرمی دهکردی، مهرداد مقدس، محمد بادسار صفحات 379-398

    همزمان با روند روبه رشد بحران آب حوضه زاینده‌رود، مناقشات بسیاری در این حوضه بوجود آمده و در حال تشدید است. در این میان تضاد بین ذی‌نفعان مختلف حوضه می‌تواند تنش و درگیری بین آن‌‌ها را افزایش دهد. لازم است مشخص شود چه عواملی به این تضادها مرتبط بوده و راهبردهایی برای مدیریت این تضادها بکارگرفته شود. هدف این پژوهش بررسی بر هم‌‌کنش عوامل مطالبات، قدرت، مشارکت و تضاد بین ذی‌نفعان مختلف در این حوضه بود. در این مطالعه از یک روش‌‌شناسی کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد و ترسیم الگوی تضاد بین ذی‌نفعان استفاده شد و داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با مدیران و کارشناسان مرتبط با مدیریت و بهره‌‌برداری از منابع آب حوضه آبریز بدست آمد. مطالعه نشان داد که منافع ذی‌نفعان حوضه آبریز متفاوت بوده که موجب شکل‌گیری تضاد و بی اعتمادی آن‌‌ها به یکدیگر درون زیرحوضه‌ها و بین زیرحوضه‌ها شده‌‌است. همچنین این تضادها ارتباط متقابلی با تقاضا و مشارکت موجود ذی‌نفعان، بویژه مشارکت جوامع محلی و کنشگران بیرونی (بویژه برنامه‌ریزان و سیاست‌‌گذاران) در طرح‌های مدیریت منابع آب و مدیریت تضاد داشت که می‌تواند برنامه‌‌های آتی را تحت تاثیر جدی قرار دهد. از سوی دیگر، قدرت و نفوذ برخی از ذی‌نفعان در مراکز سیاست‌‌گذاری و قانون‌گذاری یا سازمان‌های تصمیم‌گیرنده کلیدی بر شدت تضاد و مشارکت افراد در مدیریت بحران آب تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: تضاد، مطالبه، مشارکت، مدیریت منابع آب، ذی نفعان، قدرت، حوضه زاینده رود
|
  • Sahar Saeidi, Seyed hamed Mirkarimi *, Motahareh Saadatpour Pages 3-18

    Nowadays, due to the expansion of societies and consequently increased use of water resources, abnormalities in rivers have increased and eventually led to changes in water quality conditions. Therefore, it is essential try to develop a management system to predict the pollutants behavior and also prevent excessive environmental pollution. The aim of this research is to model the changes of water quality parameters of Karaj River using CE-QUAL-W2 model. In order to achieve the research goal, hydrodynamics of the system (water velocity) and river quality parameters including nitrate, phosphate, algae, ammonium, dissolved oxygen, biological oxygen demand were calibrated and then verified. The results show a suitable matching with observed data. Moreover comparing the results of simulated concentration of DO and BOD with the standard level of these parameters for surface water is an evident for the health of the river. Considering the accurate predictions of the model, it can be concluded that utilizing of appropriate mathematical models with spending less time and cost compared to field monitoring and laboratory observations for qualitative simulation and representing management scenarios would be a very useful tool in water resource management and would help the planners and managers as a decision support tool to achieve the goals of sustainable development.

    Keywords: Modeling, Water Quality, hydrodynamic, Karaj River, CE-QUAL-W2
  • Seyyed Ghasem Ghorbanzadeh Zafarani *, Farhad Hossaini Tayefeh, Mona Izadian Pages 19-32

    The ASPT index is one of the most valid bio-indices for assessing river water quality. In this study, sampling which was done in the period of autumn 2017 to summer 2018, was done seasonally from nine stations along the Karaj River. Macrobenthos were sampled with sorbents and after fixation with 5% formalin and staining, the samples were identified and isolated. In the obtained results, the total number of people collected and the average annual density (SD ±) in the study area of Karaj River were 38454 units and (147 ±) 2907 units / m2, respectively, the highest number of which is equal to 15313 units in autumn. And the lowest in the summer is equal to 3806 numbers. The results showed that Arthropods as the main group of macrobenthos made up 83% of the samples. Also, ringed worms were included in 14%, flatworms in 1% and mollusks in 2% of the samples. The average of total ASPT indices in Karaj River is 3.95. The range of changes of ASPT index based on station is (0.8-0.1), respectively. The highest annual average value of ASPT index (4.64) was observed in Varangeh_ Rood station and the lowest value (3.08) was observed in Bilaqan station. The trend of ASPT index changes from upstream to downstream be decreasing. Therefore, the downstream part of the river has a worse quality than the upstream. Also the ASPT seems to be more appropriate for assessing rivers than the BMWP index.

    Keywords: ASPT, BMWP, Macrobenthos, Karaj River, Water Quality
  • Manzar Mahmodi, Mahdi Erfanian * Pages 33-50
    Qualitative assessment of water resources is one of the main topics in hydrology. In order to evaluate the trend of water quality changes using physical and chemical parameters in 21 surface water monitoring stations and 33 groundwater resources stations using IRWQI, NSFWQI, WQI, OWQI, CWQI, DWQI and WPI quality indicators in the period Statistical analysis of 2012-2013. Water quality status according to NSFWQI, WQI, WPI and OWQI indices was the same for surface and groundwater resources and was in the middle, excellent and very poor quality classes. Also, the average quality status in IRWQISW and IRWQIGW indices, poor condition of CWQI and DWQI indices in surface water sources and good and excellent condition in CWQI and DWQI indices for groundwater resources were evaluated, respectively. In surface water sources, Sheikhan Chai (6), Kani Rash (9), Balqachi Chay (15 and 16), Mohammad Shah (19) and Godarchai (20) stations were identified as the most polluted stations, which is the parameter of total solids. Suspended (90.4%) had the highest impact percentage in station 9 and was polluted in groundwater resources of Nizamabad (23), Farrokhzad (27), Azim Khanlu (28), Adeh (31) and Mamind (32) stations. The most stations were the phosphate parameter (58.3%), which had the greatest impact on reducing water quality in station 23. The results show that the WPI index is appropriate for estimating surface and groundwater quality.
    Keywords: Pollution, Parameters, Naghadeh-Oshnavieh Plain, water quality indicators, Water resources
  • Yasin Hemmati, Abdolrassoul Salmanmahiny Pages 51-65

    In this research, Delphi method was implemented in three stages to select 43 development indices based on the consensus of experts, and weighted by analytic hierarchy process method. In order to rank the development of Iran's Provinces, scripting in Excel was undertaken to implement the TOPSIS method. The software implements all the steps of the TOPSIS to calculate the distance from the positive and negative ideal solutions, the relative closeness to the ideal solution, and finally the automatic ranking of the Provinces and it provides diagrams, tables, and a map showing the development stage of the Provinces. By upgrading the TOPSIS method from manual mode to the automatic software-based in Excel, the ranking is done fast and the display of the results has been facilitated through tables, diagrams and report forms. The features of this program are its user-friendliness, repeatability using different weights, very small software size and possibility of determining the factors that may promote or demote a province. In this research, based on the statistical information of the year 2015, the ranking of development status of the provinces was carried out. In the first run and with the obtained weights, the provinces Markazi, Yazd and Guilan ranked first to third, and the provinces Northern Khorasan, Qom and Chaharmahal va Bakhtiari won the last three places. Certainly, by changing the weights and repeating the process, a sensitivity analysis can be made and it can be showed that which province(s) maintain their relative position with changes in the weights.

    Keywords: Development in Iran’s Provinces, TOPSIS, Automatic software, Excel, ranking, Delphi method
  • Maryam Meftahi, Seyed Masoud Monavari *, Seyed MirMasoud Kheirkhah Zarkesh, Alireza Vafaeinejad, Seyed Ali Jozi Pages 67-91

    The aim of the research is to investigate the structure of the spatial- temporal heat island in the city of Tehran, as well as the physical and biophysical properties of Land surface, such as Land Use, vegetation, climatic indicators, also some parameters resulting from population concentration and human activities, including the main indicators of air pollution and density of buildings. For this purpose, after the corrections of images, calculates emissivity and the average brightness temperature and finally zoning the land surface temperature in the time interval of twenty years by using remote sensing methods was done. Then the correlation between the land surface temperature and effective parameters with normalization of information was investigated through mathematical algorithms and statistical analysis in GIS software and finally, the regional vulnerability of Tehran metropolis was determined. The results and spatial- temporal analysis showed a direct relationship between parameters such as density of buildings, concentration of activities and population with land surface temperature as well as some air pollutant indicators, and on the other hand, the inverse relationship of some other parameters such as land use, vegetation and climate indicators with the land surface temperature. This study showed that Tehran is faced to the formation of hot spots in the west and southwest regions and the number of cold spots in the north of Tehran is considerable.

    Keywords: Land surface Temperature, Brightness temperature, Temporal-spatial structure, Geostatistical analyzes, Correlation of affective parameters on heat phenomenon, Vulnerability of Tehran city
  • Azizolah Salimi Tari, Mohammadreza Tabesh, Farzam Babaei Semiromi, Reza Arjmandi, Amirhooshang Heidari Pages 93-111

    Earthquake environmental issues can be generally assessed in the context of society and social issues. The purpose of this study is to identify and determine the main dimensions and key factors affecting the management of a possible earthquake crisis in the metropolitan city of Tehran with an emphasis on environmental resilience. This research has been done through documentary studies and a questionnaire in which 51 experts and researchers have presented their opinions on the importance of factors in the form of a questionnaire. The data extracted from the research have been analyzed by combining the methods of mean, correlation, and interaction analysis and the key factors of crisis management have been extracted. The results showed that 7 main dimensions, including 39 factors, have a decisive role in earthquake crisis management in Tehran. The dimension of institutional-managerial resilience with a weight of 7.03 is in the 1st rank and the resilience of environmental resources with a weight of 6 is in the 7th rank. The results showed that 5 factors include; Social capital, public participation, reconstruction, trust in government institutions and organizations, and management style are among the 39 important factors that play a driving role in managing the Tehran earthquake crisis and preserving the environment. Accordingly, the relevant authorities, in particular, need to pay attention to the two components of social capital and public participation and to overcome the possible earthquake crisis in Tehran, it is necessary to strengthen the dimensions of social capital among citizens, to provide public participation. Accelerate the reconstruction of earthquake damage, strengthen the city's physical infrastructure, and ultimately make the management body more efficient in managing the environmental consequences of the earthquake crisis in Tehran.

    Keywords: Earthquake Crisis, Environmental Management, Interactions, Tehran
  • Mozafar Behzadi, Asghar Soltani *, Mehrangiz Alinejad Pages 113-132

    The purpose of this study was to investigate the structural relationships between the fourfold components of students’ environmental literacy (knowledge, attitude, concern and responsibility) and their environmental activities through a structural equation modeling. The population was comprised of all undergraduate and graduate students of Shahid Bahonar University of Kerman (11692 students) in 2017-18 academic year. A total of 375 students were selected as the sample. Research instrument was Environmental Literacy Questionnaire (adopted from Teksoz et al.,). Reliability of the instrument was calculated through internal consistency method and the Cronbach’s alpha was calculated at 0.89. The confirmatory factor analysis (CFA) was used to assess validity of the questionnaire. Data were analyzed through structural equation modeling (SEM) using Lisrel software, version 8.8. Results showed that the proposed model fits the data and can explain the relationship between the variables in a good manner. Accordingly, there was a positive and significant direct relationship between knowledge and environmental concern, knowledge and environmental responsibility, concern and environmental attitude, attitude and environmental responsibility, knowledge and environmental activity, concern and environmental responsibility, and concern and environmental activity. However, there was no significant relationship between knowledge and environmental attitude, and concern and environmental activity. The results of the fitted model showed that the variables environmental knowledge, attitude, and concern explained 66 percent of the variance of students’ environmental responsibility, and the variables of environmental knowledge, attitude and responsibility explained 22 percent of the variance of environmental activity. The results have important implications for the role of the students’ components of environmental literacy in designing environmental education programs in academic contexts.

    Keywords: Environment, Environmental Literacy, university student, university, structural equation modeling
  • Sadegh Salehi * Pages 133-150

    The issue of social responsibility for the protection of the environment at all levels and segments of society is an issue that is explicitly emphasized in paragraph 14 of the general environmental policy of the Islamic Republic of Iran. And the villagers, as the main users of environmental resources, are no exception. The research method in the present study is survey. Using multi-stage cluster sampling method selected 30 villages and sample size were determined 384 people. The data required for the research were collected through a questionnaire tool. According to the findings, the rural community's ability to protect the environment was moderate. Regression analysis suggests that awareness of the severity of environmental hazards and environmental values has had the greatest impact on the components of protection capability, namely self-efficacy and efficiency. While in addition to these two variables, religious beliefs have also influenced the component of action costs. The step-by-step model in regression analysis showed that among the components of ecological culture, awareness of the severity of the risk had the greatest impact on the ability to protect the rural community. Structural modeling has also confirmed the impact of ecological culture on the village's environmental protection capacity.

    Keywords: Ability to protect, Ecological culture, Awareness of the severity of risk, Environmental Values, Mazandaran Province
  • Asef Darvishi *, Sima Fakheran, Maryam Yousefi, Mehdi Ghorbani, Maral Ahadi Pages 151-165
    The stakeholders and natural resources are not discrete and independent. Therefore, natural resource management needs to explore the dependency on natural resources. One of the best methods for the study of social relations is social network analysis. Kalaleh village is in the Arasbaran biosphere reserve, which is one of the sensitive and unique regions in Iran. The natural resource management plans of this region were incompetent as yet and so the rate of deforestation is high. The main goal of this study was Social Network Analysis in the highest level of users for Planning and Forest Co-management in the Kalaleh village of Arasbaran region. For implicating this study based on quantitative network analysis methods, network analysis questionnaires and linkages of interpersonal trust links, collaboration, kinship, and neighborhood were gathered. The results of the present study showed that density, magnitude, transferring and bilinear indices of collaboration and trust level of bonding ties are low and very low. Statistical results showed in the highest level of users, collaboration and neighborhood links have a significant and high correlation. Finally, the results of this study indicated stakeholders of Kalaleh village are not good enough about cohesion and stability, and before management plans in this village, collaboration and trust level of bonding ties have to be amplification.
    Keywords: Social cohesion, stability, Natural resources, co-management, Social-Ecological system, Arasbaran biosphere reserve
  • Roya Karami *, Leila Falahati Pages 167-182
    The first key step in preserving the environment is to investigate maladaptive behaviors, which are based on the extraction of more natural resources. Farmers, especially subsistence farmers, are close witnesses and at serious risk of climate change struggle to make a living in the face of these emerging climate disorders, specifically if their business ecosystem is adversely affected by climate change and their job security is not maintained, they will move towards extracting more natural resources and thus intensifying climate change. The aim of this study was to investigate the drivers of maladaptive behaviors, including the effect of climate change exposure on socio-economic disruptions and then ecological anger by descriptive correlation method. The study population was all farmers in Zanjan province who were sampled by multi-stage stratified method. The sample size was estimated to be 265 using Cochran's formula. A questionnaire was used to measure the research variables, the validity of which was evaluated using the opinion of experts and its reliability was verified using a pilot test. The results of this study showed that people who were exposed to more climate change, experienced more socio-economic disruptions that led to the formation of eco-anger and increased environmental maladaptive behaviors and the desire to extract more natural resources. Therefore, considering the damage caused to the environment and natural resources and its negative effects on the intensification of climate change caused by these conditions, it is suggested that: to prevent the formation of maladaptive behaviors, control ecological anger, and reducing socio-economic disruptions affected by climate change, necessary measures to adapt should be given priority in government decisions and strategic planning to maintain security and environmental sustainability including empowerment and resilience of the agricultural sector and farmers in the face of climate change.
    Keywords: Zanjan Province, climate change, Ecological anger, Extraction behaviors, Environmental behavioral maladaptive
  • Fateme Sakhi, Ahmad Fatahi Ardakani * Pages 183-198
    Climate change is one of the main and most important factors affecting ecosystem characteristics. The climate change caused by the increase of greenhouse gases is influenced by human activities and industrialization of countries, which leads to increased global warming and natural disasters such as floods and droughts, and the consequences of migration, hunger, poverty, etc., and Indirectly affecting the economy, society and agriculture. Climate change is an obstacle to poverty reduction and sustainable economic development. In this context, assessing how climate change is important in reducing poverty. This study evaluates the impact of climate change on selected poverty from Middle Eastern countries, including Iran in the period (2000-2015). Panel fixed effect model to estimate poverty (malnutrition and infant mortality rates) were selected. The findings of the study indicate the negative effect of variables such as percentage change in forest area, improving access to health, electricity, healthy water sources and food production index on poverty indicators and the positive effect of carbon dioxide emissions on the variables of malnutrition. According to the results, special managerial decisions should be made to improve access to safe water, especially in rural areas, electricity and sanitation, and, on the other hand, by protecting forest areas, attempts to reduce unnecessary exploitation and destruction of these resources. It is also necessary to take measures and policies to reduce poverty, taking into account the socio-economic conditions of countries and the climate.
    Keywords: climate change, Middle East, Mortality rate, Malnutrition, Poverty
  • Nasrin Moradimajd *, GholamAbbas Fallah Ghalhari, Mansour Chatrenour Pages 199-214

    Methane (CH4), nitrous oxide (N2O) and nitric oxide (NO) are considered to be the most important greenhouse gases. Present study is a practical-analytical study conducted with help of DAYCENT software to study flux of methane, nitrous oxide and nitric oxide emissions in citrus orchards of Dezful and Abadan groves in Khuzestan province. DAYCENT model program is written in FORTRAN and C programming languages ​​and runs with Unix / Linux platform. Results of methane flux simulation at Dezful station show release of 0.448 tons of methane per square meter per year, 0.111 tons of nitrous oxide per square meter per year and 0.152 tons of nitric oxide per square meter per year. Results of simulation of methane flux in Abadan station indicate release of 0.398 tons of methane per square meter per year, 0.014 tons of nitrous oxide per square meter per year and 0.129 tons of nitric oxide per square meter per year. Potential for global warming was then calculated for both study areas. Also, in order to evaluate accuracy of the model were used, statistical characteristics of maximum error, root of mean error squares, determination coefficient, model efficiency and remaining mass coefficient. According to statistics, DAYCENT provides acceptable results and has a good accuracy range in all three gases. Results showed that trend of increasing flux of methane, nitrous oxide and nitric oxide gases in Abadan groves is slower than Dezful citrus orchards.

    Keywords: Khuzestan, Methane Gas, Nitrous oxide gas, Nitric oxide gas, DAYCENT software
  • Mohammadreza Alimoradi, Mohammad Baaghideh *, Alireza Entezari, Mohsen Hamidianpour Pages 215-232
    Global warming has intensified the corals bleaching in some areas. In this study, the effect of climatic parameters on the health of branching corals in Chabahar Bay was investigated. For this purpose, climatic data of ECMWF center and Chabahar meteorological station were used. Coral health data were obtained from the Coral watch site and also by diving operations by the author. Statistical analyzes were performed using Pearson correlation, multiple regression, Mann-Kendall trend and analysis of variance. To estimate the temperature and health level of the coral ecosystem in the coming decades, the combined data of GCM models of CORDEX database were used under two scenarios of radiation induction RCP8.5 and RCP4.5. The results showed that despite the significant increase in air temperature and a significant decrease in coral health index in the past, the health status of branching corals at the end of 2019 is classified as "good". According to forecasts, although there are differences in the level of branching coral health index between the observation period and the coming decades, these differences are only statistically significant for the distant future and only under the pessimistic scenario of RCP8.5. In other words, under the conditions of climate change from the perspective of both scenarios, the health index of branching corals for the coming decades in the "good" classification with an average annual color grade of about 4 out of 6 Score for the RCP8.5 scenario and 4.3 for the scenario RCP4.5 will be maintained.
    Keywords: Branching Corals, Coral Watch, Air Temperature, Chabahar Bay, Climatic scenarios
  • Mahboube Shirani, Abbas Khazaei, Zinat Marzban zadeh, Alireza Goli Pages 233-248

    In this study the adsorption of the anionic dye, aniline blue, onto a novel biosorbent with the local name of Tonbak Toureh and the scientific name of Grantia aucheri was considered. FT-IR and SEM were used for characterization of the biosorbent. The effect of dominant parameters including pH, amount of biosorbent, time, temperature, and initial dye concentration were investigated and the optimum conditions of pH of 4-5, time of 10 min, temperature of 25 ͦ C, dye concentration of 40 mg L-1, and biosorbent amount of 12 mg were achieved. The adsorption isotherms corroborate the experimental data were appropriately fitted to the Langmuir model with high adsorption capacity of 65.79 mg g -1. Artificial neutral network-genetic algorithm (ANN-GA) was applied for prediction and optimization of the process in which the closeness of the predicted values with experimental data confirms the efficiency and potential of ANN-GA for prediction and optimization of the adsorption process. The thermodynamic parameters were assessed. The positive ΔH° and ΔS° values described endothermic nature of adsorption. The adsorption of aniline blue followed the pseudo-second order kinetic model.

    Keywords: Adsorption, Aniline Blue, Biosorbent, Grantia aucheri, Genetic algorithm
  • Reza Esmaili *, Farrokhlegha Amini Pages 249-266
    In this study, carbon monoxide pollutants in the air of Mashhad in the 6 years (from 2014 to 2020) have been analyzed by spatial analysis. For this purpose, the monthly average for each station is calculated based on the daily concentration, and using the interpolation function, 72 monthly distribution maps with cells in the dimensions of 500 * 500 meters (1247 cells in the city of Mashhad) were drawn. Finally, combination of monthly maps for each year, a six-year average map was obtained. To spatial analysis, geographical distribution, pattern analysis, and cluster analysis have been used. The results showed that the spatial distribution of CO in Mashhad has a cluster pattern. The results of local Moran index analysis showed two hot spots separately from each other in Mashhad, that both of them are located in the direction on the Vakilabad and Khayyam boulevards. The characteristics of statistical components of traffic and transportation in hot spots are significantly different from other parts of the city (cold spots). The total length of the transportation network is 53%, private cars 73%, motorcycles 83%, and buses and trucks 75% more in the identified hot spots, which can explain the reason for the formation of these hot spots.
    Keywords: Mashhad, Air pollution, spatial analysis, Carbon monoxide (CO), Hot Spot, Moran’s Index
  • Ali Roki, Jahangir Feghhi *, Majid Makhdoum, Vahid Etemad Pages 267-280

    In terms of natural structure and geographical location, our land has major constraints on the biological and sustainable production of biological systems, and most of its biomes are forests that naturally have fragile biological systems and, if exploited outside their capability, they are simply exposed to destruction. Therefore, due to the multifunctional nature of forests, it is necessary to assess the environmental impacts of forest management plans. The main purpose of the present study is to evaluate the impacts of forest activities as well as planning to minimize and prevent negative environmental impacts and maximize the positive environmental impacts of the Lirehsara forest management plan using the destruction model approach. In this regard, environmental degradation modeling was performed to determine the environmental impacts of forestry activities in the Mashalak Forest. In this study, compartments were selected as the impact unit. After determining the degradation factors, 14 identified factors were included in the model and the final destruction map was created. The results of the degradation model showed that the study area was divided into four zones of potential development, requiring restoration 1 and 2 and requiring conservation measures. Accordingly, 49.70% of the study area was in degradation class 1 and susceptible to development, 35.15% and 9.78% in degradation class 2 and 3, respectively, in need of restoration and 5.3% in degradation class 5 and in need of protection measures. According to the results of this study, it is recommended that protection measures and further development in the area be prioritized and remedial measures for forest protection should be considered. One of these measures could be the elimination of the destructive factor of the mine and the other non-accumulation of waste in the forest.

    Keywords: Environmental impacts assessment, Degradation model, Forest management plan, Conservation Measures, Mashalak Forest
  • Fatemeh Torabi, HabibAllah Sadeghi * Pages 281-299

    Environmental Performance Index (EPI) is calculated based on 22 environmental indicators such as water resources, air pollution, biodiversity and climate change. The index quantitatively measures and evaluates the performance of policies and programs of countries aimed at reducing environmental issues as well as protecting and managing the environment and natural resources. This paper aims at examining the status of the EPI’s dimensions, exploring the causes of its fluctuations and identifying the determinants of its sustainability. The paper uses secondary data. The EPI has been derived from the Yale University’s website and the macro-economic and demographic variables have been extracted from the World Bank’s website for the period 2010 to 2018. The data have been analyzed using the event history analysis. The findings suggest that the probability of the sustainability of the EPI is o.45 in the countries under study. Further, after adjusting for other variables, the EPI has a positive relationship with life expectancy at birth and a negative relationship with variables such as urbanization and population growth rates. Moreover, the impact of demographic variables is greater than economic variables in Middle East and North Africa, which highlights the need for policymakers to focus on demographic factors when designing and implementing polices aimed at the sustainability of the EPI.

    Keywords: Environment, Economic determinants, demographic determinants, event history analysis, Middle East, North Africa
  • Najmeh Khademi Rad *, Amir Ansary, Mehrdad Hadipour, Fatemeh Mohammadyari Pages 301-318

    The present study was done to evaluate the land suitability of Khondab county for ecotourism use. In this regard, after basic studies, soil, climate, physiography and vegetation criteria were used. The criteria were also weighed using FUZZY-AHP Buckley and ANP fuzzy multi-criteria decision-making methods. Then, the ecological model of the region's potential for prioritizing the use of ecotourism (centralized recreation and extensive recreation) after reviewing the ecological model of Makhdoom, was prepared using the WLC model and presented in three classes for the region. Comparison of the area of ecotourism use classes (concentrated and extensive recreation) by both Buckley FAHP and ANP methods shows that by Buckley FAHP method, 28% and 29% and by ANP method, 26% and 27% of the area region are suitable for concentrated and extensive recreation, respectively. In general, 67% of the total area is suitable for concentrated recreation by FAHP method, 71% by ANP method for concentrated recreation, 68% by FAHP Buckley method and 72% by ANP method for extensive recreation. Finally, it is concluded that most of the area has suitable conditions for the development of both concentrated and extensive recreation, but the best type of tourist use in the area is extensive recreation. Also, most of the eastern and southern parts of the region and a few parts of the northern and western parts of the region have suitable Potential for both types of recreation.

    Keywords: Ecotourism, Land suitability Evaluation, ANP, FAHP Buckly, Geographical information system (GIS), Khondab county
  • Mohsen Salehi, Hossein Varasteh Moradi *, Hossein Barani Pages 319-336
    The conflict between human and wildlife is a newfound issue in the present era that has intensified over time. This study evaluates different aspects of human-wildlife conflict in the Golestan National Park. The present study was initially conducted using field research to collect basic information among the native villagers around the Golestan National park. A questionnaire method (open and closed) was used to obtain additional information about human and wildlife conflicts and the attitude of local people towards wildlife in the study area. Respondents were of different genders, age groups, religious groups, occupations and fields of study. Fourteen villages were selected based on the data collected using a preliminary survey, distance from the park, problems related to agricultural damage, livestock losses, human health and dependence of local people on the park. Totally, 489 people were randomly selected for interview. The majority of respondents (46.83%) believed that the population of problematic animals in the region has increased in recent years. The main types of human-wildlife conflicts in the study area were include crop attacks, livestock hunting, increased risk of animal diseases, and direct threats to human life. 35.14% of the respondents considered damage to crops as the main factor in dealing with wildlife. Also, 32.64%, 16.58% and 15.63% of the respondents considered the hunting of livestock by wild animals, the threat to human life and the threat to human health by wildlife as the reasons for their confrontation with wildlife, respectively.
    Keywords: Human, Wildlife, conflict, Protection, Golestan National Park
  • Maryam Khoramaraie, MohammadTaghi Nazarpour *, Saeid Norouzian-Maleki Pages 337-360

    Today’s global environmental problems such as global warming, climate change, rising greenhouse gases, particulate matter, pollution, and depletion of natural resources show the destructive effects of development programs regardless of the principle of sustainability. Despite all the efforts made by the environment, human activities continue to upset the balance of nature and reduce sustainability. The higher education system, which is an investment in human resources, has a significant role to play in achieving the goals of sustainable development and creating a healthy society. Many universities are doing important work not only on environmental issues but also on social and economic issues, thus including three dimensions of sustainability and evaluating them. In this research, first, the data were collected through library studies to find out its relation to the main problem. Then by selecting external and internal examples, it has been tried to use the design experiences and positive and negative design points of these cases. The general principles created an opportunity to provide water-sensitive landscape design solutions on the campus of Shahid Beheshti University. The UI GreenMetric index has been used to evaluate universities, which are measured in six main categories: setting and infrastructure (SI), energy and climate change (EC), waste (WS), water (WR), transportation (TR), and education (ED). In this way, all university users, including staff, academic faculty and students participate in the process of achieving a green university.

    Keywords: Green University, Water-Sensitive Landscape Design, Green management, climate change, Shahid Beheshti University
  • Hossein Nouroozi, Mohammad-Reza Parvin *, Mansour Pournouri Pages 361-378
    Nowadays, new crimes involving the environment and natural resources are also referred to as green crimes. The main purpose of this paper is to identify and evaluate the scope of criminal law in this area in terms of sustainable development goals. The method of this research is content analysis. Initially, an attempt was made to give a general description of the subject by examining the types of such crimes and the environmental punishment approaches. After reviewing the statuary laws and previous researches, the initial findings are explained and analyzed to determine the scope of criminal law in the environment and natural resources and to find the relevant legal challenges. Consequently, the applicability of the criminal laws to the Sustainable Development Goals has been examined. It is concluded that although the environmental criminal law in terms of the diversity of laws, has been generally able to cover relevant issues, because of multiplicity of regulatory policies, lack of an appropriate enforcement mechanism on the one hand and failure to resolve some legal uncertainties such as unnecessary dependency of environmental crimes on their results on the other hand, it has not been successful to fully achieve the goals of sustainable development. Therefore, the success of criminal law in protecting the environment requires complementary and effective measures, including determining an appropriate approach to environmental punishment, recognizing criminal liability for legal entities violating environmental laws, and establishing and strengthening modern and advanced regulatory bodies.
    Keywords: Criminal law, Environmental Crime, Green Crimes, Natural resources, sustainable development
  • Ladan Naderi, Esmail Karami dehkordi, Mehrdad Moghadas, Mohammad Badsar Pages 379-398

    The conflicts among the stakeholders of the Zayandehrud Basin have raised and are escalating simultaneously with the growing trend of water demand and crisis in this basin. In the meantime, these conflicts can increase and provoke tensions and hostilities among stakeholders. It is necessary to understand what factors are interrelated to these conflicts and to use strategies to manage these encounters. The purpose of this study was to investigate the interaction of stakeholders’ demand, power, participation and conflicts over water use and management in the basin. The study used a qualitative methodology based on the Grounded Theory and the conflict pattern mapping of stakeholders in which data were collected through semi-structured interviews with managers and experts related to the water resources use and management in the area. The study indicated that stakeholders’ interests in the basin were different, causing formation and escalation of conflicts and mistrust among interested parties either within or between the sub-basins. Moreover, these conflicts were interrelated to the existing demand and involvement of stakeholders, particularly the participation of local communities and external actors and especially planners and policy makers in water resources management and conflict management projects. These factors can have serious impacts on future programs. On the other hand, the power and influence of some stakeholders in policy making and legislative centers or key decision-making organizations have affected the intensity of conflict and decreased participation of stakeholders in water crisis management.

    Keywords: Conflict, Demand, Participation, Water resources management, Stakeholders, Power, Zayandehrud Basin