فهرست مطالب

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال چهاردهم شماره 28 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • منا عزیزی جلیلیان، کامران شایسته*، افشین دانه کار صفحات 3-23
    توصیف و تعیین خصوصیت و جایگاه مکانی اکوسیستم ها در مدیریت سرزمین، حفاظت زیست بوم ها و تنوع زیستی، نقش به سزایی دارد. از طریق شناسایی و طبقه بندی اکوسیستم ها و انتشار جغرافیایی آنها می توان به انتخاب مناطق حفاظتی معرف اقدام نمود. همچنین، آرایش و همسایگی اکوسیستم ها می تواند تسهیل کننده الگوهای مناسب استفاده از سرزمین باشد، موضوعی که در اثربخشی نتایج آمایش سرزمین نقش دارد. در مطالعه حاضر، دو هدف شناسایی اکوسیستم های خشکی کلان کشور و توزیع فضایی آنها در استان ها در نظر گرفته شد تا اولویت استان ها بر اساس برخی شاخص های ساختاری اکوسیستمی برای انتخاب مناطق معرف حفاظتی آشکار شود. برای این منظور شاخص های حضور، تنوع و یکنواختی اکوسیستم ها همچنین شاخص تشابه جاکارد مورد استفاده قرار گرفت. شناسایی اکوسیستم ها براساس معیارهای زمین اقلیمی و پوشش گیاهی صورت گرفت. به این منظور از لایه های رقومی ارتفاع، طبقات اقلیمی دومارتن و تیپ گیاهی کشور استفاده و همپوشانی و تلفیق لایه ها در محیط نرم افزار ArcGIS 10.2 انجام شد. نتایج نشان داد، 21 اکوسیستم خشکی کلان در سطح کشور قابل شناسایی است که پس از تحلیل موقعیت استانی معلوم شد استان اصفهان از نظر انتخاب مناطق معرف حفاظتی در اولویت نخست قرار دارد، پس از این استان، سمنان، فارس، کرمان و گلستان در اولویت دوم و استان اردبیل در اولویت سوم قرار گرفتند. همچنین، بر اساس تشابه اکوسیستمی، 12 گروه استانی تشخیص داده شد که استان های هر گروه می توانند از الگوی انتخاب مناطق تحت حفاظت، مستقل از گروه دیگر برخوردار شوند. همچنین در فرایند برنامه ریزی مدیریت پایدار سرزمین، گروه های مستقل، از الگوی توان سنجی و ظرفیت یابی خدمات اکوسیستم مستقل برخوردار خواهند بود.
    کلیدواژگان: کلان اکوسیستم های خشکی، برنامه ریزی حفاظت، اولویت بندی حفاظتی، مدیریت پایدار سرزمین، جغرافیای زیستی
  • مصطفی قلی پور*، عبدالرسول سلمان ماهینی، امیر سعدالدین، عبدالرضا بهره مند صفحات 25-40

    یکی از مسایل طرح های کنونی آمایش سرزمین در ایران که از ضمانت اجرایی آن می کاهد، عدم توافق بر سر نتایج و عدم سهولت تکرار فرآیند در صورت تغییر راهبردها و تصمیم هاست. در راستای حل مسایل یاد شده و تسهیل استفاده از طرح های آمایش توسط گروداران، در این مطالعه یک سامانه پشتیبان مدیریتی نوین پیشنهاد شده است. این سامانه که در طی دو سال طراحی شده، به گزینی کاربری های رقیب را به شکل پویا انجام می دهد و برای تمام استان ها قابل اجراست. شایان ذکر است، این سامانه با بهره گیری از توابع نرم افزار ایدریسی با محوریت تابع تخصیص چندهدفه سرزمین به عنوان گام نخست آمایش و استفاده از زبان برنامه نویسی سی شارپ تولید شد. از قابلیت های آن می توان به ساخت سناریوهای جدید تخصیص و به گزینی کاربری های متعارض، سنجش سازگاری کاربری پیشنهادی با طرح آمایش سرزمین، مقایسه نموداری سطح کاربری ها پیش و پس از آمایش، به گزینی مکانی، وسعت و شکل کاربری ها تحت سناریوهای مختلف مدیریتی و نمایش مستندات طرح آمایش در محدوده های مدیریتی نظیر شهرستان اشاره کرد. در این مقاله، به معرفی سامانه آمایش سرزمین استان گلستان (1) (GMOLA) به عنوان نخستین سامانه کاربردی آمایش سرزمین در ایران پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، مشارکت، سامانه پشتیبان تصمیم گیری مکانی، GMOLA، استان گلستان
  • سهیل ایگدری*، مظاهر زمانی فرادنبه، عطا مولودی صالح، هادی پورباقر صفحات 41-54
    این مطالعه به منظور مقایسه مطلوبیت و ترجیح زیستگاهی Capoeta buhsei در دو فصل پاییز و زمستان در رودخانه جاجرود از حوضه دریاچه نمک به اجرا در آمد. بدین منظور نمونه برداری در دو فصل پاییز (آبان ماه) و زمستان (اسفندماه) سال 1392 در رودخانه جاجرود از پایین دست به سمت بالادست رودخانه در 18 ایستگاه با استفاده از دستگاه الکتروشوکر صورت گرفت و متغیرهای محیطی از جمله ارتفاع از سطح دریا، عرض رودخانه، عمق آب، سرعت جریان آب، قطر متوسط سنگ غالب بستر، شیب بستر، pH، EC، TDS و دما مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که زیستگاه ترجیحی گونه C.buhsei در فصل پاییز ارتفاع، عمق، شیب، عرض و سرعت جریان کم، سنگ های بستر درشت، دمای بالا، pH خنثی، EC بالا و TDS متوسط و در فصل زمستان دارای ارتفاع، عمق و عرض متوسط، سرعت جریان کم، شیب زیاد، دمای بالا، pH کمی اسیدی تا خنثی، EC کم و TDS کم می باشد. مقادیر پایین شاخص مطلوبیت برای فاکتورهای عرض رودخانه، سرعت جریان، قطر متوسط سنگ بستر، شیب بستر، دمای آب و EC باعث شده اندکه رودخانه جاجرود در فصل پاییز نسبت به فصل زمستان مطلوبیت کمتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: سیاه ماهی مرکزی، مطلوبیت زیستگاه، رودخانه جاجرود، حوضه دریاچه نمک، متغییرهای محیطی
  • بنفشه شفیعی، امیرحسین جاوید*، هما ایرانی بهبهانی، حسن دارابی، فرهاد حسین زاده لطفی صفحات 55-74

    تغییرات سریع در پوشش و کاربری اراضی (LULC) سبب ایجاد اختلال در پویایی محیط زیست و تخریب سرزمین می گردد. مدل سازی تغییرات، بر اساس رویکرد نقشه های سری زمانی پوشش و کاربری اراضی، نقش مهمی در مدیریت و برنامه ریزی منطقه ای محیط زیستی دارد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی روند تغییرات کاربری و پوشش اراضی در حوضه آبریز سد لتیان با استفاده از مدل سازی است تا با تحلیل وضعیت کنونی کاربری ها در منطقه و پیش بینی سناریوهای آتی برای سال های 2027 و 2037، بتوان از تغییرات ناخواسته جلوگیری کرد. مهم ترین فرضیه تحقیق پیش رو این است که، منطقه با کاهش نواحی پوشش گیاهی و افزایش کاربری های انسان ساخت مواجه خواهد شد. تحلیل مکانی/ زمانی تغییرات پوشش و کاربری اراضی، برای دوره 30 ساله مربوط به سال های 2007، 1998، 1987 و 2017 با استفاده از ماهواره ی لندست و سنجنده های OLI, ETM+,TM انجام شد. طبقات کاربری اراضی در این مطالعات به چهار طبقه نواحی انسان ساخت، نواحی دارای پوشش گیاهی، اراضی بدون پوشش و منابع آبی تقسیم شدند. مدل سازی و پیش بینی، با استفاده از ماژول مدل سازی تغییرات اراضی) (LCM بر اساس شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و پرسپترون چند لایه (MLP) در نرم افزار ترست (TerrSet) انجام شد. نرخ دقت کلی مدل سازی برای سال های (1987، 1998، 2007 و 2017) به ترتیب برابر با 66/80، 21/83، 32/84 و 12/85 درصد و ضریب کاپا برای همان سال ها به ترتیب 8/0، 82/0، 84/0 و 86/0 محاسبه شدند. نتایج آشکارسازی تغییرات دوره اول (1998-1987)، دوره دوم (2007-1998) و دوره سوم (2017- 2007) نشان می دهد که طی این سه دوره زمانی، مساحت باغ ها و پوشش گیاهی و اراضی بدون پوشش، کاهش و وسعت نواحی انسان ساخت افزایش داشته است. همچنین، طبق نتایج حاصل از مدل سازی و پیش بینی تغییرات، این روند طی سال های 2027 و 2037 نیز ادامه خواهد داشت. نتایج این تحقیق، می تواند از ادامه روند تخریب پوشش گیاهی و خطرات ناشی از گسیختگی سیمای سرزمین جلوگیری نموده و کمکی باشد به مدیران و برنامه ریزان تا تصمیمات آگاهانه تری جهت برنامه ریزی منطقه ای محیط زیستی و حفظ منابع طبیعی ارزشمند منطقه اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: مدل سازی، پیش بینی، تغییرات کاربری اراضی، LCM، حوضه آبریز سد لتیان
  • سید پرویز جلیلی کامجو*، مبینا زارعی، داریوش حسنوند صفحات 75-96
    متغیرهای عینی و ذهنی مختلف بر انواع مختلف تعاریف و شاخص های فقر موثر است؛ اما در سال های اخیر تاثیر متغیرهای محیط زیست بر انواع فقر موردتوجه اقتصاددانان محیط زیستی قرارگرفته است. هدف این پژوهش ارزیابی تاثیر متغیرهای منابع آب زیرزمینی به منظور در نظر گرفتن اثرات غیرخطی و آستانه ای آن بر فقر نسبی در بین 30 استان ایران و در دوره زمانی 1385- 1398 است. مدل مورداستفاده مدل پانل پویای تصادفی (DPD) با روش گشتاوری های تعمیم یافته (GMM) با کاربرد برآوردگرهای دومرحله ای آرلانو- باور/ بوندل- بوند با در نظر گرفتن 8 متغیر فضایی دوربین (Durbin) است. وقفه فضایی اول فقر نسبی به منظور در نظر گرفتن اثرات فضایی دور باطل فقر نیز وارد مدل شده است. میزان آستانه برآورد شده با استفاده از مدل فضایی دوربین 00493/0 میلیون مترمکعب سرانه سالیانه است. با توجه به اینکه ضریب درجه دوم استخراج 2549/929 است در صورت گذر استخراج آب از آستانه 1804/493 مترمکعب سالیانه سرانه، خط فقر نسبی افزایش خواهد یافت. بر اساس این حد آستانه میزان آستانه مصرف سالیانه آب برای یک جمعیت 80 میلیون نفری 454/39 میلیارد مترمکعب است، درصورتی که میزان استخراج منابع آب زیرزمینی به طور متوسط در دوره فوق برابر با 927/59 میلیارد مترمکعب است که نشان می دهد در کل دوره، ایران از حد آستانه عبور کرده است. با توجه به وجود اثرات فضایی پیشنهاد می گردد که سیاست های مدیریت آب از مدیریت جغرافیای سیاسی به مدیریت حوضه های آبریز تغییر یابد.
    کلیدواژگان: اثرات غیرخطی فضایی، منابع آب زیرزمینی، منابع آب سطحی، فقر نسبی، مدل S-GMM-D JEL: I30، Q25، C21
  • محمد شاه محمدی*، ولی رستمی صفحات 97-117
    تخریب محیط زیست یکی از معضلات اجتماعی اساسی عصر حاضر و از اساسی ترین موضوعاتی است که در حقوق محیط زیست به آن پرداخته می شود. گسترش آلودگی های مختلف، تغییر آب وهوا، تحلیل لایه ازن، کاهش تنوع زیستی و تعداد بی شمار معضلات محیط زیستی که حیات انسان ها را در کره خاکی تهدید می کنند و کیفیت حیات را به شدت تقلیل داده اند، واقعیتی انکارناپذیر است که بشر امروزی سخت با آن دست به گریبان است. هدف از پژوهش، ارایه مدلی برای خسارات وارده به محیط زیست در حقوق ایران است. با مرور مبانی نظری و اخذ نظر از خبرگان، موضوع در قالب شش شاخص (آلودگی هوا، آلودگی آب، آلودگی خاک، آلودگی صوتی، آلودگی نفتی، آلودگی رادیو اکتیو) دسته بندی شد؛ سپس پرسشنامه ماتریسی ساخت یافته برای تعیین ارتباطات بینابینی این شاخص ها تدوین گردید. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری، تحلیل و در پنج سطح در یک شبکه تعاملی ترسیم شد که درنتیجه شاخص «آلودگی هوا» در بالاترین سطح قرار گرفت. لذا با توجه به تاریخچه نسبتا طولانی وضع قوانین و مقررات مرتبط با آلودگی هوا در ایران، بقای این معضل می تواند شاهدی بر عدم توفیق مراجع قضایی ایران در این زمینه باشد. این در حالی است که با ابزارهای قضایی موجود می توان مانع تخلف از قوانین و مقررات مرتبط با آلودگی هوا شد یا عاملان تخلف از این قوانین و مقررات را مجازات و آنها را ملزم به جبران خسارت های وارده نمود.
    کلیدواژگان: محیط زیست، حقوق ایران، خسارت، آلودگی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • زینب یعقوب پور*، فرح حبیب، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 119-142

    در کشورهای کمترتوسعه یافته و در شهرهایی که به سرعت روند رشد کالبدی را به گونه افسارگریخته می پیمایند، مشکلات ناشی از شهرنشینی در ابعاد مختلف دامن گیر ساکنان این سکونت گاه های بزرگ انسانی است. زندگی در شهرهای بزرگ از جمله تهران در کشور ما، اغلب گمشده ای با عنوان انسان و تعاملات انسانی است. از این رو راه حلی به عنوان فضای مکث شهری برای مواجهه با این چالش، مطرح می شود. بنابراین، هدف از انجام این پژوهش بررسی وضع موجود فضای مکث شهری برای تعاملات اجتماعی؛ موردپژوهی محدوده پیرامون 15 خرداد تهران بود. محدوده پیرامون 15 خرداد در تهران، به عنوان نمونه موردی این پژوهش انتخاب شده است. پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از شیوه اسنادی و پیمایشی انجام شده است. ابتدا ادبیات و مبانی موضوع بررسی شدند تا شاخص ها احصاء شوند. سپس بامراجعه به جامعه خبرگانی (100 نفر) این شاخص ها در قالب ابعاد 3 گانه، نهایی شد. در گام بعدی، در میدان و به روش مشاهده و مصاحبه، وضع موجود این شاخص ها مورد سنجش قرار گرفت. سنجش وضع موجود نشان داد که بعد عملکردی با 0.65 در وضعیت بهتر، بعد معنایی با 6/0 در رده میانی و بعد کالبدی با 58/0 در رده آخر جای دارد. در نهایت نهادهای متولی می توانند با برپایی هنرهای خیابانی، فعالیت های گردهمایی، مکان های تفریحی (پارک ها) و بازی و ورزشی و وجود تسهیلات برای افراد کم توان و معلول شرایط بهبود وضع موجود را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: فضای مکث شهری، تعاملات اجتماعی، 15 خرداد تهران
  • فرزانه ملکوتی، آزیتا فراشی*، منصور مصداقی، علی خانی، ندا بی همتا صفحات 143-158

    پرندگان، از جمله گروه های جانوری غالب پارک ها و فضاهای سبز به شمار می روند و توجه و تمرکز بر روی حفاظت از آن ها در شهرها به سرعت درحال افزایش است. پرندگان از جمله گونه های جانوری هستند که به عنوان یک شاخص، نشان دهنده ی وضعیت اکولوژیکی محیط زیست خود می باشند. لذا در این پژوهش غنای گونه های پرندگان موجود در پارک های مختلف سطح شهر مشهد مورد ارزیابی قرار گرفت و تاثیر متغیرهای فضای سبز و سنجه های سیمای سرزمین بر حضور جمعیت های مختلف گونه های پرندگان ارزیابی شد. برای این منظور، 11 پارک براساس مساحت و پراکنش مکانی مناسب موقعیت جغرافیایی انتخاب شد. سپس بر اساس مساحت پارک بین 3 تا 92 نقطه نمونه برداری انتخاب شد و تا شعاع 50 متری پرندگان رصد شدند. برای نرمال سازی داده ها از روش کولموگروف - اسمیرنوف و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون چند متغیره در نرم افزار مینی تب ورژن 16 استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با حذف متغیرهای دارای همبستگی بالا، باقی مانده متغیر های مستقل بر افزایش غنای گونه ای پرندگان تاثیر مستقیم دارند. هرچه مساحت پارک ها افزایش یابد، میزان تراکم حاشیه افزایش یافته و غنای بیش تری از پرندگان را درخود جای می دهد. با افزایش سن پارک، سن گونه های درختی و درختچه ای افزایش یافته و با وجود تنوع گونه ای درختان، درختچه ها و علف ها، اشکوب بندی مناسب و درنتیجه ریز بوم غنی به وجود آمده و در نهایت غنای گونه ای پرندگان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: پارک های شهری، پرندگان، تنوع زیستی، حفاظت، متغیر های اکولوژیکی
  • نادیا عباس زاده طهرانی*، میلاد جانعلی پور، بهمن سرگلزائی اول صفحات 159-179
    منابع محدود کره زمین، در صورت استفاده مطلوب و در حد توان بازسازی آن ها توسط جمعیت انسانی، می توانند به طور پایدار مورد بهره برداری قرار گیرند. هدف ارزیابی توان اکولوژیک نیز بررسی توان بالقوه سرزمین و تعیین مطلوب ترین نوع کاربری آن است. در تحقیق حاضر، ارزیابی توان اکولوژیکی دشت سیستان برای کاربری های کشاورزی و مرتع داری، توسعه شهری و روستایی، اکوتوریسم، جنگلداری و جنگل کاری، حفاظت اکولوژیک و آبزی پروری در سال 1399 با استفاده از علم و فناوری سنجش ازدور و سامانه اطلاعات جغرافیایی (ساج) و مدل های ارزیابی اکولوژیک چند عامله مخدوم انجام شده است. داده ها و اطلاعات مربوط به 24 پارامتر اکولوژیکی، فیزیکی، اقلیمی و زیستی منطقه، اخذ شده از تصاویر ماهواره ای و یا نقشه های موجود، در محیط نرم افزارهای سنجش ازدوری و ساج مورد پردازش و تحلیل قرارگرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که 100 درصد دشت سیستان برای کاربری حفاظت اکولوژیک، 63 درصد برای طبقه 2 کاربری اکوتوریسم گسترده و 19 درصد برای طبقه 4 کاربری مرتع داری دارای توان اکولوژیکی است و برای سایر کاربری ها ازجمله انواع کشاورزی، آبزی پروری، جنگلداری و توسعه شهری و صنعتی دارای توان مناسبی نیست. نتایج مقایسه توان پهنه با کاربری فعلی آن نشان می دهد که در بخش وسیعی از پهنه شمال شرقی که فقط برای حفاظت توان دارد، در حال حاضر کشاورزی انجام می شود و در بخش اعظم مناطقی که برای حفاظت و تفرج گسترده در نظر گرفته شده اند، اراضی بایر و کاربری مرتع و بیشه زار وجود دارد. نتایج این تحقیق لزوم توجه بیشتر به اقدامات حفاظتی و کاهش فعالیت های کشاورزی و صنعتی در این پهنه آسیب پذیر را نمایان می سازد. از آن جایی که فرایند ارزیابی توان اکولوژیک سرزمین، غالبا مستلزم صرف زمان و هزینه قابل ملاحظه ای می باشد، یکی دیگر از اهداف تحقیق حاضر، معرفی قابلیت تلفیق علم و فناوری سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی با مدل های اکولوژیک موجود، جهت ارزیابی توان اکولوژیک کشور از جهت اهمیت آن در تسریع، تدقیق و به روزرسانی اطلاعات و خروجی های مدل های موجود و در نهایت تسریع در فرایند آمایش سرزمین می شود که در حال حاضر از مهمترین چالش های پیش رو جهت حصول به توسعه پایدار درکشور است.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، مدل های اکولوژیکی مخدوم، دشت سیستان، سنجش ازدور، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • سید محمد حسینی، فرحناز خرم آبادی، مصطفی طحانی یزدلی* صفحات 181-197
    امروزه، یکی از پدیده های مخاطره آمیز در اغلب کشورهای دنیا پدیده گردوغبار است که کشور گرم وخشکی مانند ایران و حتی استان های غربی آن همچون کردستان، شاهد این پدیده است. بدین منظور جهت بررسی این مخاطره در استان کردستان، از داده های گردوغبار 10 ایستگاه سینوپتیک در بازه زمانی 20 ساله (1380 تا 1400 شمسی) استفاده شد. با تکنیک تحلیل عاملی، ماه هایی که دارای بیشترین تعداد روز های گردوغبار بودند، شناسایی شد. سپس شاخص عمق اپتیکی گردوغبار (AOD) حاصل از سنجنده مادیس (MODIS) و ماهواره ترآ (Terra) با استفاده از سامانه پردازش تصاویر ماهواره ای گوگل ارث انجین (Google‎ Earth‎ Engine‎) مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت، پس از اعتبارسنجی این شاخص با روزهای همراه با گردوغبار، روند این شاخص با آزمون من-کندال محاسبه شد و نقشه های پراکنش زمانی- مکانی گردوغبار ترسیم شد. نتایج حاصل از خودهمبستگی فضایی موران نشان داد که گردوغبار استان کردستان، میل به تمرکز و خوشه ای شدن در فضا دارد. همچنین نتایج حاکی از این است که پراکنش روزهای گردوغبار در این استان، متاثر از هفت مولفه اصلی است که عامل اول و دوم به ترتیب؛ 68 و 45/13 درصد از پراش تعداد روز های گردوغبار استان را تبیین می کنند. همچنین ماه های فروردین تا شهریور بیشترین تراکم گردوغبار را به خود اختصاص داده اند. در نیمه شرقی این استان ایستگاه های سقز، دیواندره، بیجار، قروه، دهگلان دارای روند مثبت و افزایشی و در نیمه غربی آن ایستگاه های مریوان، بانه، کامیاران، سروآباد و به ویژه سنندج، روند کاهشی و منفی دارند. همچنین نتایج نشان داد که در سال های اخیر، گستره بیشتری از استان با روند افزایشی در غلظت هواویز ها به ویژه گردوغبارها روبه رو شده است. فصل تابستان و ماه های تیر و مرداد، دارای بیشترین تراکم و غلظت گردوغبار در این استان است و پس از آن، فصل بهار در رتبه دوم قرار دارد. افزایش میزان گردوغبار در این دو فصل می تواند به دلیل استقرار پرفشار جنب حاره ای آزور و خشکی هوا به علت کمی رطوبت سطحی در ایران و کشورهای همجوار باشد. بنابراین نتایج پژوهش حاضر می تواند به برنامه ریزان شهری و متولیان سلامت جامعه جهت فرهنگ سازی و ارتقاء آموزش شهروندان در مقابله با پدیده گردوغبار، بهبود شرایط محیط زیست، شناسایی مناسب ترین زمان سفر و آغاز فعالیت های گردشگری در استان کردستان کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، سنجنده MODIS، ماهواره Terra، شاخصAOD، گردوغبار، استان کردستان
  • فائزه امجدیان، فتح الله رحیمی*، اسماعیل شاهسوندی، مجتبی اصغریان صفحات 199-216
    ایجاد حساسیت نسبت به محیط زیست، از دغدغه های جدید جامعه بشری محسوب می شود که به تدریج و با ورود به عرصه های حقوقی و بین الملل، به امری سیاسی تبدیل شده است. این پژوهش با هدف کاربردی بررسی چالش های اعمال اصول حقوق محیط زیست بر اجرای قراردادهای نفتی در پرتو کنوانسیون ارزیابی اثرات محیط زیست فرامرزی و بر مبنای یک پژوهش میدانی تدوین شده است. در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، پس از مطالعه های کتابخانه ای، داده های میدانی با ابزار مشاهده، اسناد و آرای بین المللی گردآوری شده است، که روش کیفی را در بر می گیرد. تعهد به مراقبت اقتضاء می کند تا دولت ها از آلودگی های فرامرزی پیشگیری کنند. البته به این معنا نیست که تضمین دهند که هیچ گونه خسارت محیط زیستی به سایر دول وارد نشود. تعهد دولت ها در این خصوص یک تعهد به وسیله است که بر اساس آن تدابیر کافی برای پیشگیری از خسارات فرامرزی اتخاذ می شود. مفهوم اصل پرداخت توسط آلوده ساز بر یک منطق ساده حقوقی استوار است که عامل یک فعالیت یا اقدام که سود چیزی را می برد باید زیان های ناشی از آن به محیط زیست را نیز متقبل گردد. این اصل حوزه بسیار گسترده ای دارد و در نظام های حقوقی بسیاری از کشوها با اندکی تفاوت به آن اشاره شده است، گرچه این اصل در حقوق بین الملل محیط زیست برجسته تر از سایر رشته های حقوقی مورد قبول افتاده و اجرایی تر شده است.
    کلیدواژگان: حقوق محیط زیست، کنوانسیون ارزیابی اثرات محیط زیست، قراردادهای نفتی
  • ایمان شیرمحمدی، جهانگیر فقهی*، مجید مخدوم فرخنده، علی جهانی، وحید اعتماد صفحات 217-234
    روند رو به رشد و متنوع نیازهای اجتماعی بشر منجر به تغییر نگرش مردم در مورد محیط زیست و منابع طبیعی شده است. در نتیجه اهمیت کارکردهای اکولوژیکی و محیط زیستی منابع جنگلی در حال افزایش است. این تغییر نگرش سبب توسعه فلسفه مدیریت پایدار و چندمنظوره جنگل ها شده است. هدف مطالعه حاضر پهنه بندی مکانی توان محیط زیستی اکوتوریسم جنگل خیرود براساس مدل های ویژه با رویکرد مدیریت پایدار است. مدل های اکولوژیکی، اجتماعی- اقتصادی و محیط زیستی اکوتوریسم شده برای جنگل های هیرکانی مورد استفاده قرار گرفت. پس از تهیه لایه های اطلاعاتی مورد نیاز، ارزیابی توان محیط زیستی براساس سه سناریوی سخت گیری زیاد، متوسط و کم انجام گرفت و نقشه پهنه بندی مکانی ترسیم شد. در این تحقیق، کوچک ترین واحد برنامه ریزی برمبنای واحدهای واکنش هیدرولوژیک انتخاب شد. نتایج حاصل از اجرای مدل ویژه توان محیط زیستی اکوتوریسم که از ادغام مدل های اکولوژیک و اجتماعی- اقتصادی است، نشان داد که تلفیق لایه ها در سناریوهای سخت گیری زیاد، متوسط و کم، مناطق مناسب اکوتوریسم در محدوده مورد مطالعه را به نحو مطلوبی مشخص می نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، سناریو، مدل محیط زیستی، اکوتوریسم، پهنه بندی
  • آذر بابایی، رومینا سیاح نیا*، سلما امی صفحات 235-253
    افزایش سرعت رشد جمعیت جهانی و به موجب آن رشد تقاضای استفاده از منابع غذایی، توسعه تولید و بسته بندی مواد غذایی را به همراه داشته است. صنعت بسته بندی مواد غذایی در زمره ی فراوان ترین صنایع می باشد، از این رو دارای اثرات آلاینده های قابل توجه بر محیط زیست است. ارزیابی اثرات مخرب و شناسایی منشا بروز این اثرات در طراحی اقدامات موثر جهت کاهش اثرات مضر این صنعت از طریق کاهش مصرف، بهبود مواد خام مصرفی و بازیافت راهگشا است. با هدف شناخت اثرات محیط زیستی صنایع بسته بندی بر اساس رویکرد چرخه حیات، پیامدهای محیط زیستی این صنعت برای کارخانه بسته بندی سبزیجات واقع در شهرک صنعتی دهک در غرب استان تهران به کار گرفته شده است. اثرات مخرب این صنعت براساس روش جهانی ReCiPe کمی شده است. نتایج برآورد اثرات محیط زیستی فرایند تولید و بسته بندی مواد غذایی (سبزیجات) در این مطالعه، بیشترین اثر محیط زیستی را دربین سه گروه اثر منابع، اکوسیستم و سلامتی انسان بر سلامتی انسان نشان داده است. منشا ایجاد بیشترین بار محیط زیستی در این پژوهش از طریق بررسی گروه های اثر، سبزیجات گلخانه ای و حمل و نقل را به عنوان منشا آسیب نشان داده است. نتایج سیاهه انتشارات آلاینده حاصل از ارزیابی اثرات محیط زیستی بر اساس چرخه حیات در کارخانه مورد مطالعه، حاکی از انتشار 2/2 کیلوگرم  به دلیل سوخت های فسیلی و 7/74 گرم سایر فعالیت ها در هوا، مقدار انتشار مونواکسیدکربن  132 گرم و همچنین 96/7 گرم  در هوا ، همچنین 874 میلیگرم  و 83/2 گرم  در هوا را به ازای تولید یک بسته سبزی (200گرم) است.
    کلیدواژگان: چرخه حیات، صنایع بسته بندی مواد غذایی، گرمایش جهانی، روش ReCiPe
  • منیژه تیموری، مهرداد رمضانی پور*، آمنه حقزاد، کیا بزرگمهر صفحات 255-275

    شهر ساری به عنوان یکی از شهرهای پرجمعیت ایران با رشد فزاینده شهرنشینی روبه رو است که منجر به ایجاد دگرگونی های بسیاری در این شهر شده است. هدف تحقیق حاضر، تحلیل تطبیقی اثرات پوشش گیاهی بر افزایش انرژی حرارتی و افزایش دمای شهر ساری است. با توجه به این که تحقیق حاضر به تحلیل تطبیقی اثرات پوشش گیاهی بر افزایش انرژی حرارتی و افزایش دمای شهر ساری در سه مقطع زمانی از1378 تا 1398 پرداخته است، می توان گفت جامعه مورد بررسی در این تحقیق وضعیت محلی (دما و پوشش گیاهی) شهر ساری بوده است. همچنین داده های پژوهش حاضر در زمینه آلاینده های هوا مشتمل بر داده های لندست و سنتینل است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر مبتنی بر پردازش داده های ماهواره لندست و سنتینل و با استفاده از نرم افزارهای ArcGIS و Terrset صورت گرفته است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در سه مقطع زمانی فوق، دمای سطح زمین به موازات کاهش پوشش گیاهی در شهر ساری افزایش یافته است و در سال 1378 با کمترین درجه سلسیوس از 19 تا 32 ، به میزان 23 تا 41 درجه سلسیوس در سال 1398 رسیده است و با کاهش میزان پوشش گیاهی براساس ساخت و سازها و گسترش فیزیکی شهر، درجه حرارت به میزان قابل توجه افزایش یافته است. نتایج محاسبه همبستگی بین حرارت سطح نواحی شهر ساری نشان می دهد بین میزان انرژی گرمایی سطح نواحی شهر ساری در سال1378 و 1398 به مقدار 47/0 همبستگی فضایی (نقطه به نقطه) وجود دارد، این بدان معناست که 053/0 از مساحت شهر ساری در طی دو دهه اخیر الگوی میزان حرارت خود را تغییر داده است.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، انرژی حرارتی، محیط زیست شهری، شهر ساری
  • محمدرضا نظری*، هومان لیاقتی، اعظم آقا محمد ربیع سراج صفحات 277-296

    هدف این پژوهش برآورد پتانسیل کاهش مصرف انرژی و ارزیابی منافع مالی و اقتصادی آن در ساختمان های اداری شهرداری منطقه 4 تهران از طریق ممیزی انرژی و شناسایی راه کارهای کاهش مصرف انرژی در این ساختمان هاست. برای این منظور با استفاده از نرم افزار انرژی پلاس مقدار مصرف انرژی در دو ساختمان اداری شهرداری منطقه 4 تهران (ساختمان مرکزی شماره 1و2) مورد ممیزی قرار گرفته و سپس راه کارهای اقدام برای کاهش مصرف انرژی معرفی و پتانسیل آنها برای صرفه جویی در مصرف انرژی و همچنین منافع مالی ناشی از آن مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر اساس نتایج پژوهش، عایق کاری سقف و دیوارهای خارجی از داخل، انرژی مصرفی سیستم های سرمایش و گرمایش را به ترتیب حدود 10 و 15 درصد کاهش می دهد. همچنین با نصب پنل های فتوولتائیک، سالانه می توان در مصرف برق شهری به مقدار 281982 کیلو وات ساعت صرفه جویی کرد. با نصب سامانه هوشمند، کارکرد مشعل ها و پمپ ها متناسب با تغییرات دمای هوای بیرون کنترل شده و بدین وسیله ضمن تامین شرایط آسایش حرارتی تا 40 درصد در مصرف گاز صرفه جویی می گردد. با توجه به تلفات مرتبط با تبخیر آب و گازهای احتراق خشک از طریق تنظیم مشعل و جایگزینی منابع کویلدار با مبدل حرارتی صفحه ای، می توان دست کم تا 30 درصد در مصرف سوخت صرفه جویی نمود. با توجه به هزینه بالای اقتصادی و محیط زیستی ناشی از مصرف انرژی در کشور، مدیریت مصرف انرژی باید به عنوان یک نیاز و رویکرد جدی در دستور کار سیاست گذاران، برنامه ریزان و مدیران بخش های مختلف اقتصادی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: صرفه جویی انرژی، ساختمان اداری، منافع مالی و اقتصادی، ممیزی انرژی
|
  • Mona Azizi Jalilian, Kamran Shayesteh *, Afshin Danehkar Pages 3-23
    Description of the ecosystems’ characteristic and location plays an important role in terrestrial management, biomes and biodiversity protection. Selection of representative protected areas is possible by identification and classification of ecosystems and their geographical distribution. Moreover, the arrangement and adjacency of ecosystems can be useful in adopting appropriate land use patterns that is effective for land use planning results. In this study, we followed two goals including terrestrial ecosystems identification at national level and analysis of ecosystem structure indices in provinces for protected areas selection. Presence, diversity, and evenness indices, also, Jaccard's similarity coefficient were used. Based on land-climate and vegetation criteria, ecosystems were distinguished. For this purpose, DEM, De Martonne’s classification and vegetation type layers were used and overlaid in the ArcGIS 10.2. Results showed that 21 ecosystems are distinguishable in the country and then according to provinces' analysis, Isfahan gained the first, Semnan, Fars, Kerman, and Golestan the second and Ardebil the third priorities in terms of protected areas selection. Also, based on similarity and dissimilarity indices, the provinces were classified into 12 groups. Patterns of selection of protected areas and capability assessment of ecosystem services for each group will be considered independently.
    Keywords: national terrestrial ecosystems, protection planning, protection prioritization, Sustainable land management, biogeoghraphy
  • Mostafa Gholipour *, Abdolrassoul Salman Mahiny, Amir Sadoddin, Abdolreza Bahremand Pages 25-40

    Of the current issues in land use planning (LUP) in Iran that reduce usefulness of these studies are disagreement over the results of these plans and the difficulty in repeating the process of LUP in the event of changing strategies and decisions. To solve these problems and facilitate the use of LUP schemes by the stakeholders, in this study, a novel management support system was proposed. This system that has been developed over two years, offers a dynamic LUP solution that can be implemented for all provinces. The system was developed using IDRISI software tools focusing on the multi-objective land allocation (MOLA) function and application of Cs-Sharp programming language. Its capabilities include designing new LUP scenarios, compatibility assessment of the proposed land use with the LUP scenario, graphical comparison of land uses before and after LUP, optimized site selection of land use patches under different management scenarios and display of LUP documentation for each county. In this paper, we introduce Golestan Multi-Objective Land Allocation (GMOLA) as the first applied LUP software in Iran.

    Keywords: Land Use Planning, Participation, Spatial Decision Support System (SDSS), GMOLA, Golestan province
  • Soheil Eagderi *, Mazaher Zamani-Faradonbeh, Atta Mouludi-Saleh, Hadi Poorbagher Pages 41-54
    This study was conducted to investigate the habitat suitability and preference of Capoeta buhsei in autumn and winter in the Jajroud River, Namak Lake basin. For this purpose, in 2013, sampling was performed in autumn (November) and winter (March) in 18 stations from downstream to upstream using an electrofishing device and environmental variables, including altitude, river width, water depth, and velocity, the average diameter of the dominant bedrock, bed slope, pH, EC, TDS, and temperature were recorded. The results showed that the preferred habitat suitability of the studied species in autumn is lower height, depth, slope, width, and velocity, and coarse bed rocks, high temperature, neutral pH, high EC, and medium TDS, and in winter medium height, depth and width, low velocity, high slope and temperature, slightly acidic to neutral pH, low EC, and TDS. The low value of the suitability index for factors of river width, flow velocity, average bedrock diameter, bed slope, water temperature, and EC show the Jajrud River has less proper habitat in autumn than in winter.
    Keywords: Capoeta buhsei, Habitat suitability, Jajroud River, Namak Lake Basin, Environmental variables
  • Banafsheh Shafie, Amirhossein Javid *, Homa Irani Behbahani, Hassan Darabi, Farhad Hosseinzadeh Lotfi Pages 55-74

    Accelerated changes in land use/land cover (LULC) cause changes in environmental dynamics and land degradation. The monitoring and modeling of changes, based on a time-series LULC approach, is fundamental for planning and managing regional environments. The current study analyzed the LULC changes, as well as estimate future scenarios for 2027 and 2037. To achieve accuracy, in predicting LULC changes, the land change modeler (LCM) was used for the Latian Dam Watershed. The LULC time-series technique was specified utilizing four atmospherically-endorsed surface reflectance Landsat images for the years t1 (1987), t2 (1998), t3 (2007) and t4 (2017), to authenticate the LULC predictions to obtain estimates for t5 (2027) and t6 (2037). The LULC classes identified in the watershed were (a) built-areas, (b) vegetated areas, (c) bare lands and (d) water bodies. The dynamic modeling of the LULC was based on a multilayer perceptron (MLP) and artificial neural network (ANN) in LCM. The overal accuracy rate equivalent 80.66, 83.21, 84.32 and 85.12for the years t1 (1987), t2 (1998), t3 (2007) and t4 (2017), and Kappa Index equating to 0.80, 0.82, 0.84 and 0.86 respectively. The results of LULC change analysis showed an increase in the build-up areas; and a decrease in bare lands and vegetated areas within the duration of the study period. The results of this research could help regional planners and managers in the formulation of public policies designed to conserve environmental resources in the Latian Dam Watershed and consequently, minimize the risks of the fragmentation of orchards, vegetated areas and degradation of the valuable resources.

    Keywords: Modeling, prediction, LULC change, LCM, Latian Dam watershed
  • Seyyed Parviz Jalili Kamju *, Mobina Zarei, Darush Hassanvand Pages 75-96
    In recent years, the impact of environmental variables on the types of poverty has been considered by environmental economists. The aim of this study was to evaluate the effect of groundwater resources variables, quadratic groundwater power to consider nonlinear and threshold effects, surface water resources on relative poverty among 30 provinces of Iran in the period 2006-2019. The model used is the Stochastic Dynamic Panel (DPD) model with the Generalized Torque (GMM) method using Arellano-Bover / Bundell-Bond two-stage estimators considering 8 Durbin spatial variables (Durbin). The first spatial interval of relative poverty has also been included in the model in order to consider the spatial effects of the vicious cycle of poverty. The estimated threshold using the Durbin space model is 0.00493 million cubic meters per year. Considering that the quadratic coefficient of extraction is 929/2549, if the water extraction passes above the threshold of 493/1804 million cubic meters per year, the relative poverty line will increase. According to this threshold, the annual water consumption threshold for a population of 80 million people is 39.454 billion cubic meters, while the average extraction of groundwater resources in the above period is equal to 59.927 billion cubic meters, which shows that in throughout the period, Iran has crossed the threshold. Due to the spatial effects, it is suggested that water management policies be changed from political geography management to catchment management.
    Keywords: Nonlinear Spatial Effects, Groundwater resources, Surface water resources, relative poverty, S-GMM-D Model JEL: I30, Q25, C21
  • Mohammad Shahmohammadi *, Vali Rostami Pages 97-117
    Destruction of environmention is one of the fundamental social problems of the current era and one of the most fundamental issues addressed in environmental law. The spread of pollution, climate change, ozone depletion, biodiversity loss and the myriad of environmental problems that threaten human life on Earth and severely reduce the quality of life is an undeniable fact that Today's human beings are struggling with that. The purpose of this study is to provide a model for environmental damage in Iranian law. By reviewing the theoretical foundations and obtaining opinions from experts, the issue was categorized into six indicators (air pollution, water pollution, soil pollution, noise pollution, oil pollution, radioactive pollution); then, a structured matrix questionnaire was developed to determine the interrelationships of these indicators. The data obtained from the questionnaire were analyzed using interpretive structural modeling and plotted on five levels in an interactive network, as a result of which the "air pollution" index was at the highest level. Therefore, given the relatively long history of legislation and regulations related to air pollution in Iran, the survival of this problem can be evidence of the failure of Iranian judicial authorities in this area. However, with the available legal tools, it is possible to prevent violations of laws and regulations related to air pollution, or to punish the perpetrators of violating these laws and regulations and to oblige them to compensate the damages.
    Keywords: Environment, Law of Iran, Damage, Pollution, Interpretive structural modeling
  • Zeinab Yaghoubpour *, Farah Habib, Zahra Sadat Saeede Zarabadi Pages 119-142

    In less developed countries and in cities that are rapidly experiencing unbridled physical growth, the problems caused by urbanization in various dimensions affect the residents of these large human settlements. Life in big cities including Tehran in our country is often missing the title of human and human interactions. Therefore, a solution is proposed as an urban pause space to face this challenge. Therefore, the purpose of this research is to investigate the current status of the urban pause space for social interactions, The research area was around 15 Khordad in Tehran. The area around 15 Khordad in Tehran has been selected as a case study of this research. The research has been carried out in a descriptive-analytical way using documentary and survey methods. First, the literature and basics of the subject were reviewed to calculate the indicators. Then, referring to the expert community (100 people), these indicators were finalized in the form of three dimensions. In the next step, the current status of these indicators was measured in the field and through observation and interview. The assessment of the current situation showed that the functional dimension with 0.65 is in the best state, the semantic dimension with 0.6 is in the middle category and the physical dimension with 0.58 is in the last category. Conclusion In the end, the trustee institutions can improve the existing situation by establishing street arts, gathering activities, recreational places (parks), games and sports, and the existence of facilities for disabled people.

    Keywords: urban pause space, Social Interactions, 15 Khordad, Tehran
  • Farzaneh Malekooti, Azita Farashi *, Mansour Mesdaghi, Ali Khani, Neda Bihamta Pages 143-158

    The primary purpose of park design is to improve the environment, bring together community members, and create a space for fun and entertainment, but the point that has received less attention in the design of parks is to preserve the biodiversity of animal species in cities. Birds tell the ecological situation of their environment. Therefore, in this research, the diversity and richness of bird species in different parks of Mashhad city were evaluated, and the effect of green space variables and land features on the presence of different populations of bird species was evaluated. For this purpose, 11 parks were selected based on the area and spatial distribution suitable for the geographical location. Then, based on the area of the park, between 3 and 92 sampling points were selected and birds were observed up to a radius of 50 meters. Kolmogorov-Smirnov method was used for data normalization and multivariate regression method was used for data analysis in Minitab software. The results of this research showed that by removing the variables with high correlation, the remaining independent variables have a direct effect on increasing the bird’s species richness. As the area of the parks increases, the density of the edge increases and it accommodates a greater variety of birds. With the increase in the age of the park, the age of tree and shrub species has increased, and despite the variety of trees, shrubs and grasses, proper landscaping has resulted in a rich micro-economy, and finally, increased the bird species richness.

    Keywords: Birds, Biodiversity, Conservation, ecological variables, Urban Parks
  • Nadia Abbaszadeh Tehrani *, Milad Janalipour, Bahman Sargolzaei Aval Pages 159-179
    The Earth's limited resources can be sustainably maintained by its human population, if are used optimally and in a balanced way. Assessing the ecological land capability examines the ability of the land to support human activities in a sustainable manner and determines the most desirable type of land use by humans. In this study, the assessment of the ecological capability of Sistan plain for agriculture and pasture, urban and rural development, ecotourism, forestry and afforestation, ecological protection and aquaculture land useses in 2019 has been carried out by integrating the multi-factor ecological models of Makhdoum with Remote Sensing (RS) and Geographic Information System (GIS). Data and information related to 24 ecological, physical, climatic and biological parameters of the region, obtained from satellite images or existing maps, have been processed and analyzed in the environment of remote sensing and GIS software. The results showed that 100% of Sistan plain has ecological capability for protection, 63% for grade 2 of extensive ecotourism and 19% for grade 4 of rangeland and has no suitable potential for other land uses including agriculture and forestry. The results of this study showed the need to pay more attention to conservation measures and reduce agricultural and industrial activities in the Sistan plain. By comparing the ecological capability of the area with its current land use, it was determined that in a large part of the northeastern area, which has the capability for protection, agricultural activities are currently carried out, and in most of the areas that are intended for extensive protection and recreation, there are bare lands, pasture and forest land uses. The results showed the need to pay more attention to protective measures and reduce agricultural and industrial activities in this vulnerable area. Since the process of evaluating the ecological capability often requires spending considerable time and costs, another goal of the research was to combine RS and GIS with the existing ecological models, in order to assess the ecological capability of the Sistan plain. Because it is very effective in speeding up, increasing the accuracy and updating the information and outputs of existing models and finally speeding up the process of land use planning - which is currently one of the most important challenges to achieve sustainable development in Iran.
    Keywords: Sistan plain, assessing ecological capability, Geographic information system, Remote Sensing, Makhdoum's ecological models
  • Sayyed Mohammad Hosseini, Farahnaz Khoramabadi, Mostafa Tahani Yazdly * Pages 181-197
    Today, dust phenomenon is one of the dangerous phenomena in most countries of the world that, hot and dry country like Iran and even its western provinces in Kurdistan are witness to this phenomenon. For this purpose, dust data from ten synoptic stations used in a period of 20 years (2001 to 2021 AD) to investigate the risk of dust in this province. Using the factor analysis method, the months with the highest number of dusty days identified. Then, the Aerosol Optical Depth (AOD) obtained from the MODIS sensor and Terra satellite analyzed using the Google Earth Engine satellite image processing system. Finally, after validating the index with days with dust, the trend of this index investigated by the Mann-Kendall test method, and maps of temporal and spatial distribution of dust were drawn. The results indicate that the distribution of dusty days in this province affected by eight main factors, the first and second factors are explained respectively; 68 and 13.45 percent of the variance of the number of dusty days in the province. In addition, the months of April to September have the highest dust concentration that in the eastern half of this province; Saqez, Diwandara, Bijar, Qorveh, Dehgolan stations have a positive and increasing trend, and in the western half of the province, Marivan, Bane, Kamiyaran, Sarovabad and especially Sanandaj stations have a decreasing and negative dust trend. In addition, the results showed that, in recent years, larger area of the province has faced an increasing trend in the concentration of aerosols and especially dust. Moreover, the summer season has the highest density and concentration of aerosol conditioners, especially in the months of July and August in this province, and after that, the spring season ranks second. The increase for dust in these two seasons can be due to the establishment of Azores high pressure and the dryness of the air due to low surface humidity in Iran and neighboring countries. Therefore, the results of this research can help urban planners and community health custodians to build culture and improve the education of citizens in dealing with the dust phenomenon, improving environmental conditions, identifying the most suitable travel time and starting tourism activities in Kurdistan province.
    Keywords: Factor analysis, MODIS Sensor, Terra Satellite, Aerosol Optical Depth Index (AOD), Dust, Kurdistan province
  • Faezeh Amjadian, Fathollah Rahimi *, Ismail Shahsavandi, Mojtaba Asgharian Pages 199-216
    Creating sensitivity towards the environment is one of the new concerns of human society, which has gradually turned into a political matter by entering the legal and international arenas. This research has been compiled with the practical purpose of examining the challenges of applying the principles of environmental law to the implementation of oil contracts in the light of the Transboundary Environmental Impact Assessment Convention and based on a field research. In this descriptive-analytical research, after library studies, field data have been collected with observation tools, documents and international opinions, which includes the qualitative method. Commitment to care requires governments to prevent transboundary pollution. Of course, this does not mean that they guarantee that no environmental damage will be caused to other countries. The commitment of governments in this regard is a commitment by means of which sufficient measures are taken to prevent cross-border damages. The concept of the principle of payment by the polluter is based on a simple legal logic that the agent of an activity or action that benefits something must also bear the losses caused to the environment. This principle has a very wide scope and has been mentioned in the legal systems of many countries with slight differences, although this principle has been accepted and implemented more prominently in international environmental law than other legal fields.
    Keywords: Environmental Rights, Environmental Impact Assessment Convention, Petroleum Contracts
  • Iman Shirmohammadi, Jahangir Feghhi *, Majid Makhdoum Farkhondeh, Ali Jahani, Vahid Etemad Pages 217-234
    The growing and diverse trend of human social needs has led to a change in people's attitudes about the environment and natural resources. As a result, the importance of ecological and environmental functions of forest resources is increasing. This change of attitude has led to the development of the philosophy of sustainable and multi-purpose management of forests. The aim of the present study is the spatial zoning of the environmental capability of Kheyrud forest ecotourism based on special environmental model with a sustainable management approach. The ecological, socio-economic and environmental capability models presented for Hyrcanian forests were used as the basis of the present study. After preparing the required layers, the evaluation of the environmental capability was done based on three scenarios of high, medium, and low severity, and a spatial zoning was done. In this research, the smallest planning unit was selected based on the hydrological response units (HRU). The results of the implementation of the special model of the environmental capability of ecotourism, which is the integration of ecological and socio-economic models, showed that the integration of layers in scenarios with high, medium and low severity, for determinitig of suitable areas for ecotourism in the study area is appropriate.
    Keywords: Assessment, Scenario, environmental capability, Ecotourism, Zoning
  • Azar Babaei, Romina Sayahnia *, Salma Ommi Pages 235-253
    The increase in the growth rate of the world population and the growth of the demand for the use of food resources has led to the development of food production and packaging. The food packaging industry is one of the most abundant industries, therefore it has significant polluting effects on the environment. Evaluating the harmful effects and identifying the origin of these effects in designing effective measures to reduce the harmful effects of this industry through reducing consumption, improving consumable raw materials and recycling is a way forward. With the aim of knowing the environmental effects of the packaging industry based on the life cycle approach, the environmental consequences of this industry have been applied to the vegetable packaging factory located in Dehak industrial town in the west of Tehran province. The destructive effects of this industry have been quantified based on the global ReCiPe method. The results of estimating the environmental effects of the process of food production and packaging (vegetables) in this study have shown the greatest environmental effect among the three groups of effects of resources, ecosystem and human health on human health. The origin of the greatest environmental load in this research has been shown as the source of damage through the investigation of effect groups, greenhouse vegetables and transportation. The results of the list of pollutant emissions obtained from the evaluation of environmental effects based on the life cycle in the studied factory indicate the emission of 2.2 kg due to fossil fuels and 74.7 grams of other activities in the air, the amount of carbon monoxide emission is 132 grams and also 7.96 grams in Air is also 874 milligrams and 2.83 grams in air per production of a package of vegetables (200 grams).
    Keywords: LCA(1), Food Packaging Industry, Global warming, SimaPro
  • Manizhe Teymoori, Mehrdad Ramezani Por *, Ameneh Haghzad, Kia Bozorgmehr Pages 255-275

    The city of Sari, as one of the most populated cities in Iran, is facing the increasing growth of urbanization, which has led to many transformations in this city. The aim of the current research is the comparative analysis of the effects of vegetation on increasing thermal energy and increasing temperature in Sari city. Considering that the current research has done a comparative analysis of the effects of vegetation on increasing thermal energy and increasing temperature in Sari city in three time periods from 1378 to 1398, it can be said that the community studied in this research was the local situation (temperature and vegetation cover) of Sari city. Is. Also, the data of the current research in the field of air pollutants includes Landsat and Sentinel data. The data analysis of the current research is based on the processing of Landsat and Sentinel satellite data and using ArcGIS and Terrset software. The results of the present research showed that in the above three periods, the temperature of the earth's surface has increased in parallel with the reduction of vegetation in Sari city, and in 1378, with the lowest degrees Celsius from 19 to 32, it reached 23 to 41 degrees Celsius in 1398. And with the reduction of the amount of vegetation based on the constructions and the physical expansion of the city, the temperature has increased significantly. The results of the calculation of the correlation between the surface heat of Sari city areas show that there is a spatial correlation (point to point) of 0.47 between the surface heat energy of Sari city areas in 1378 and 1398, which means that 0.053 of the area of Sari city during The temperature pattern has changed in the last two decades.

    Keywords: Vegetation, Thermal Energy, urban environment, Sari city
  • MohammadReza Nazari *, Hooman Liaghati, Azam Agha Mohammad Rabie Seraj Pages 277-296

    Residential and non-residential buildings consume more than 40% of the country's total energy consumption and are considered one of the main energy consuming sectors in the country. Therefore, it seems that there are many potentials for saving energy consumption in this sector through the use of tools and solutions to reduce energy consumption, which attention can create significant economic and financial benefits from the point of view of reducing The pressure on the government budget, reducing air pollution and the resulting environmental challenges are also of great importance.

    Keywords: Energy Saving, Office Building, Financial, economic benefits, energy audit