فهرست مطالب

دانش شناسی - پیاپی 57 (تابستان 1401)

نشریه دانش شناسی
پیاپی 57 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • افسانه باقری*، میترا قیاسی، سمیه کلته صفحات 1-13

    هدف :

    تعیین تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی بر توسعه سواد اطلاعاتی جوانان است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری داده از نوع توصیفی-پیمایشی است. برای جامعه آماری، جوانان 18 تا 35 سال عضو کتابخانه در استان خراسان شمالی در نظر گرفته شد که تعداد آن ها 9003 نفر بود و طبق فرمول کوکران 368 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه های سواد اطلاعاتی دویل (1994) پرسشنامه شبکه های اجتماعی جلالی و قیاسی (1398) است. روایی پرسشنامه ها قبلا توسط پژوهشگران تاییدشده، برای تعیین پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد و پایایی آن ها به ترتیب 92/0 و 99/0 به دست آمده است.

    یافته ها

    شبکه های اجتماعی می توانند 3/69 درصد از تغییرات سواد اطلاعاتی جوانان عضو کتابخانه های عمومی را پیش بینی کنند. مقایسه سواد اطلاعاتی از نظر میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی نشان داد کاربرانی که استفاده خود از شبکه های اجتماعی مجازی را متوسط ارزیابی کردند، سواد اطلاعاتی بالاتری در مقایسه با دیگر گروه ها داشتند. از نظر مدت استفاده نیز، سواد اطلاعاتی در کاربرانی که استفاده کمتری داشتند، در مقایسه با سایر گروه ها بالاتر بود. افزون بر این، میانگین سواد اطلاعاتی در کاربران اینستاگرام و تلگرام بالاتر از سایر گروه ها بود. همچنین، نتایج مبین آن بود میانگین سواد اطلاعاتی در کاربرانی که با هویت واقعی در شبکه های اجتماعی مجازی فعالیت دارند بیشتر از کاربرانی است که با هویت جعلی فعالیت می کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد سواد اطلاعاتی در افرادی که از شبکه های اجتماعی مجازی استفاده می کنند بالاتر از افرادی است که از این شبکه ها استفاده نمی کنند و این تفاوت از نظر آماری معنادار است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، سواد اطلاعاتی، جوانان، کتابخانه های عمومی
  • خدیجه تیرافکن، سیده نیلوفر شامرادی*، فرشاد موسوی، امیر تیرافکن صفحات 14-24
    هدف

    بین ‏المللی شدن سازمان‏ ها یکی از ارکان توجه به تحول و توسعه در کشورهای مختلف می‏باشد که نهاد کتابخانه‏ ها به عنوان یک سازمان علمی نیز از این قاعده مستنثی نیست. لذا در این راستا هدف تحقیق حاضر ارایه الگوی بین‏ المللی‏سازی نهاد کتابخانه‏ ها با تاکید بر ابعاد مدیریت تحول است.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق از نوع کاربردی و با رویکرد کیفی است. روش گردآوری داده ‏ها استفاده از مصاحبه با خبرگان است. جامعه آماری را خبرگان آشنا به موضوع پژوهش (اساتید دانشگاه آزاد اسلامی و خبرگان در حوزه مورد مطالعه) تشکیل می دهند. روش تعیین حجم نمونه گلوله برفی بود که  طی آن 25 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و دلیل آن رسیدن به اشباع نظری و عدم احصاء اطلاعات جدید از طریق خبرگان بود. جهت بررسی روایی و پایایی به دلیل کیفی بودن یافته‏ ها با ادبیات تحقیق و نظر دو داور خارجی مور استفاده قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده‎ها از روش داده بنیاد استفاده گردید.

    یافته‏ ها:

     یافته ‏های پژوهش نشان داد که، 510 گزاره مفهومی به دست آمد که با توجه  به اشتراکات معنایی آن ها در 5 بعد شامل: ابعاد سیاسی و حکومتی، علمی و فناوری، انسانی و فرهنگی، ساختاری و سازمانی و بعد اقتصادی و اجتماعی تقسیم بندی شدند.

    نتیجه‏ گیری: 

    با توجه به یافته‏ های پژوهش می‏توان نتیجه گرفت که توجه به ابعاد سیاسی و حکومتی، علمی و فناوری، انسانی و فرهنگی، ساختاری و سازمانی و بعد اقتصادی و اجتماعی نقش مهمی در بین ‏المللی‎سازی نهاد کتابخانه ‏ها دارد.

    کلیدواژگان: بین‏ المللی سازی، نهاد کتابخانه، مدیریت تحول
  • هستی سهرابی*، سید علی اصغر رضوی، صفیه طهماسبی لیمونی، عاطفه زارعی صفحات 25-43
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرگذاری بازاریابی محتوایی بر قابلیت‍ های پویایی سازمان هادر نهاد کتابخانه های عمومی کشور انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر رویکرد، پژوهشی  پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری شامل تمام مدیران، کارکنان ستادی و کتابداران کتابخانه های عمومی سراسر کشور به تعداد 7000 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب تعداد 364 نفر به عنوان حجم کل نمونه تعیین شد و با توجه به خطای نمونه گیری (05/0) و نیز احتمال عدم بازگشت برخی از پرسشنامه ها، 375 پرسشنامه توزیع گردید که 366 پرسشنامه وصول و تحلیل شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های محقق ساخته بازاریابی محتوایی و قابلیت های پویایی سازمان رضایی (1395) استفاده گردید. داده ها به وسیله نرم افزارهای SPSS و PLS3.8  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    حاکی از آن است که  وضعیت بازاریابی محتوایی در سطح متوسط و قابلیت های پویایی سازمان نیز دارای وضعیتی مطلوب است. همچنین ضریب تاثیر بازاریابی محتوایی بر قابلیت های پویایی سازمان ها برابر 816% محاسبه گردید. و همچنین بازاریابی محتوایی بر قابلیت های پویایی سازمان در نهاد کتابخانه های عمومی کشور تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    قابلیت های پویایی سازمان در نهاد کتابخانه های عمومی کشور تحت تاثیر الگوی بازاریابی محتوایی قابل تبیین و الگوی ارایه شده دارای برازش مناسبی است. به طوری که ضمن تولید محتوای سودمند و مرتبط با نیاز و ترجیحات مخاطبان خود ابزار قدرتمندی را برای جلب اعتماد و نیز تغییر نگرش مخاطبان نسبت به خدمات ارایه شده ایجاد نموده ونیز با توسعه قابلیت های پویا می توانند مزیت رقابتی خود را افزایش داده و در نتیجه عملکرد آنها بهبود یابد.

    کلیدواژگان: بازاریابی محتوایی، قابلیت های پویایی سازمان، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
  • رباب عزیزخانی، فرشته سپهر*، زهره میرحسینی، سعید غفاری صفحات 31-61

    هدف:

     شناخت توسعه عدالت اجتماعی و مولفه های وابسته به آن، راهبرد جدیدی را فراسوی چشم انداز کتابخانه‏ ها گشوده تا به صورت عملیاتی در این حوزه ها وارد شوند. هدف از پژوهش انجام شده ارایه الگوی نقش ‎آفرینی کتابخانه‏ های عمومی در توسعه عدالت اجتماعی است که بتوان آن را در کشور پیاده نمود.

    روش پژوهش:

     از نظر هدف کاربردی و از نوع روش اجرا میدانی و همبستگی است در واقع از روش ترکیبی استفاده شد. جهت گرداوری داده‏ ها در بخش کیفی از پرسشنامه دلفی و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شد. برای بررسی روایی پرسشنامه از نظرات خبرگان استفاده شد و  پایایی آن نیز با ضریب آلفای کرونباخ (79/0) مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری شامل متخصصان موضوعی در حوزه کتاب و کتابداران کتابخانه‏ های عمومی در ایران و کتابخانه‏ های عمومی سراسر کشور است که به پنج بخش شمال، جنوب، غرب، شرق و مرکز تقمسیم ‏بندی شده‏ اند و با روش غیرتصادفی در دسترس 22 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای سنجش نتایج حاصل از پرسشنامه ها نرم افزار آماری SPSS مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ‏ها:

     ابعاد مدل شامل عوامل شناختی، عوامل انگیزشی، عوامل حرف ه‏ای و تخصصی، عوامل فرهنگی، عوامل ارتباطی و عوامل مدیریتی بود که به ترتیب دارای ضرایب و مقدار T (655/0، 45/5)، (712/واضح است که 0، 48/7)، (489/0، 38/3)، (566/0، 78/4)، (576/0، 85/4) و (492/0، 57/3) هستند که بر روی نقش‎آفرینی کتابخانه‏ های عمومی در توسعه عدالت اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‏ های پژوهش می‏توان گفت که توجه به توسعه کتابخانه ‏های عمومی می‏‏توانند از طریق عوامل شناختی، عوامل انگیزشی، عوامل حرف ه‏ای و تخصصی، عوامل فرهنگی، عوامل ارتباطی و عوامل مدیریتی به عنوان عواملی موثر در توسعه عدالت اجتماعی ظاهر شده و ایفای نقش نمایند.

    کلیدواژگان: ارائه الگو، نقش ‎آفرینی، کتابخانه ‏های عمومی، عدالت اجتماعی
  • رضا قائدرحمتی، منصور ترکیان تبار* صفحات 62-73
    هدف

    این پژوهش با هدف تبیین رابطه آموزش سواد رسانه ای با خلاقیت و توسعه یادگیری الکترونیکی دانش آموزان پسر پایه نهم شهر دورود به انجام رسیده است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر  توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه نهم شهر دورود به تعداد 1380 نفر است که حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی مورگان تعداد 302 نفر تعیین شد. برای انتخاب نمونه ها از روش تصادفی ساده استفاده شد. جهت گردآوری داده های کمی پژوهش از پرسشنامه استاندارد سواد رسانه ای، پرسشنامه خلاقیت تورنس و پرسشنامه یادگیری الکترونیکی واتکین و همکاران (2004) استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها برای این پژوهش به ترتیب 78/ . ، 81/0 و 74/0 بوده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد که بین آموزش سواد رسانه ای با خلاقیت به میزان 419/. و با توسعه یادگیری الکترونیکی به میزان 566/. رابطه مثبت وجود دارد. نتایج این پژوهش همچنین نشان داد که بین هریک از مولفه های سواد رسانه ای درک محتوای پیام های رسانه ای، آگاهی از اهداف پنهان پیام های رسانه ای، گزینش آگاهانه پیام های رسانه ای، نگاه انتقادی به پیام های رسانه ای، تجزیه و تحلیل پیام های رسانه ای با خلاقیت و یادگیری الکترونیکی دانش آموزان پسر پایه نهم شهر دورود رابطه مثبت وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت آموزش هدفمند سواد رسانه ای در مدارس نقش مهمی در توسعه فعالیت های آموزشی و پژوهشی دانش آموزان داشته  و به تبع آن موجب پیشرفت تحصیلی و بهیود و تقویت یادگیری آنان می شود.

    کلیدواژگان: سواد، سواد رسانه ای، خلاقیت، یادگیری الکترونیکی، شهرستان دورود
  • حمیدرضا محمودی*، نازیلا محرابی صفحات 74-90
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش رتبه بندی موانع نظریه پردازی در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی است.

     روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف تحقیقی کاربردی، از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، پژوهشی کتابخانه ای است که از تکنیک ه ای میدانی نیز بهره برده است. این تحقیق به لحاظ روش انجام در زمره پژوهشی توصیفی پیمایشی قرار گرفته است. داده های این پژوهش از طریق پرسش نامه ی محقق ساخته جمع آوری شد. دانشجویان رشته ی علم اطلاعات و دانش شناسی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه های دولتی تهران، جامعه ی آماری این پژوهش را تشکیل داده اند. در این پژوهش روش نمونه گیری تلفیقی متوالی مورد استفاده قرار گرفت. پرسشنامه بین  80  نفر از دانشجویان رشته ی مزبور توزیع شدکه تعداد 51 پرسش نامه برگردانده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد. جهت پاسخگویی به سوالات پژوهش، از آزمون فریدمن  استفاده شد. نرم افزار spss25 به منظور تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان از آن دارد که از میان  موانع  نظریه پردازی، به ترتیب موانع فردی با میانگین رتبه 84/6 در اولویت اول، موانع فرهنگی با میانگین رتبه ی 85/5 در اولویت دوم، موانع سیاسی با میانگین رتبه ی 62/4  در اولویت سوم، موانع مدیریتی با میانگین رتبه ی 95/3 در اولویت چهارم، موانع اجتماعی با میانگین رتبه ی 73/2 در اولویت پنجم، موانع آموزشی با میانگین رتبه ی 23/2 در اولویت ششم و موانع اقتصادی با میانگین رتبه ی 78/1 در اولویت هفتم قرار گرفته اند.

    اصالت / ارزش: 

     در بیان  اصالت و ارزش این پژوهش، می توان گفت که از نظر جامعه مورد مطالعه و همچنین به لحاظ موضوعی دارای اصالت است.

    کلیدواژگان: موانع نظریه پردازی، علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه های تهران
  • صدیقه محمد اسماعیل*، سولماز دروگر کلخوران صفحات 91-111
    هدف

    ارایه مدل خلق تاب ‎آوری پویا، در مقابله با  بحران کرونا در در میان کتابداران نهاد کتابخانه‏ های عمومی کشور است.

    روش پژوهش: 

    در پژوهش حاضر از روش فراترکیب و از پرسشنامه  42 سوالی حاصل از روش دلفی استفاده شده ‎است. روایی محتوای پرسشنامه نیز  از طریق دو ضریب نسبی روایی محتوی و شاخص روایی محتوی حاصل گردید. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ برابر با  969/0 به‎ دست آمد. جامعه آماری شامل کلیه کتابداران نهاد کتابخانه های عمومی کشور به تعداد 5621  نفر می باشد که به صورت  تصادف خوشه ای از میان آن‎ها 96 کتابدار مورد مطالعه قرار گرفتند.

    یافته‏ ها: 

    از میان دو مولفه اصلی و زیرمولفه ‏های ‏آن‎ها که شامل ظرفیت چندگانه‏ سازی و خلق ارزش مشترک هستند، به کمک تحلیل عامل اکتشافی 8 عامل استخراج گردید. در نهایت سه مقدار 01/0، 25/0 و 36/0 که به عنوان مقادیر ضعیف، متوسط و قوی برای معیار«جی‎ا اف» معرفی شد و حصول مقدار 647/0 نشان از برازش مناسب مدل داشت.

    نتیجه ‏گیری:

     طی مراحلی اندازه گیری و محاسبات روایی سازه و آزمون روابط بین سازه های تحقیق انجام شد و بر اساس روش معادلات ساختاری مدل نهایی پس از تعیین برازش، تایید گردید که در نهایت منجر به تایید و ارایه مدل گردید.

    کلیدواژگان: مدل تاب آوری پویا، تاب آوری- الگو، کتابخانه های عمومی، ویروس کرونا
  • رویا وصال آزاد، احمدرضا احمدی میرقائد*، نصرت ریاحی نیا صفحات 112-123
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین هوش فرهنگی و تعهد سازمانی کتابداران در کتابخانه های دانشکده ای دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی تهران است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه پیمایشی- توصیفی [1] و از نوع همبستگی [2] است که در آن رابطه بین هوش فرهنگی و تعهد سازمانی کتابداران دانشکده های زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی تهران مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری شامل 25 نفر از کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشکده ای دانشگاه علوم پزشکی تهران است. برای جمع آوری اطلاعات نیز از دو پرسشنامه هوش فرهنگی ارلی و آنگ [3] (2003)، و تعهد سازمانی می یر و آلن [4] (1991)، استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل رابطه متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون[5] و تحلیل رگرسیون استفاده گردید. در نهایت داده ها نیز به وسیله نرم افزارSPSS   ویرایش 22 و همچنین نرم افزار Excel تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که از بین مولفه های هوش فرهنگی، مولفه استراتژی و پس از آن رفتار هوش فرهنگی رابطه معناداری با تعهد سازمانی دارند. ولی میان مولفه های دانش و انگیزش با تعهد سازمانی، رابطه ای وجود ندارد. همچنین یافته ها، از وجود ارتباط بین سن و سابقه کار کتابداران و هوش فرهنگی و تعهد سازمانی آن ها حکایت دارد؛ در حالی که بین تحصیلات و جنسیت کتابداران با تعهد سازمانی و هوش فرهنگی آن ها ارتباطی مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه بین مولفه های هوش فرهنگی و تعهد سازمانی کتابداران ارتباطی انکارناپذیر وجود دارد، مشخص شد که تاثیرگذاری هوش فرهنگی بر تعهد سازمانی، وظیفه ای برخاسته از مولفه های استراتژی و رفتار هوش فرهنگی است. هوش فرهنگی به کتابداران، بالاخص مدیران کتابخانه ها کمک خواهد کرد تا با درک سریع و صحیح مولفه های فرهنگی مختلف، رفتاری متناسب از خود بروز دهند، بنابراین تقویت مولفه های هوش فرهنگی کتابداران، بسیار حایز اهمیت است و ارتباطی مستقیم و موثر بر تعهد سازمانی کتابداران این دانشکده ها دارد. 

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، تعهد سازمانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، هوش فرهنگی کتابداران، تعهد سازمانی کتابداران
|
  • Afsaneh Bagheri *, Mitra Ghiyasi, Somaieh Kalteh Pages 1-13
    Objective

    Determining the effect of virtual social networks on the development of information literacy of young people is the main purpose of this research.

    Methodology

    This research is of a descriptive-survey type in terms of practical purpose and in terms of data collection method. For the statistical population, young people aged 18 to 35 were considered members of the library in North Khorasan province, whose number was 9003, and according to Cochran's formula, 368 people were selected as a sample. The main tool for collecting information in this research is Doel's information literacy questionnaires (1994), Jalali's social networks questionnaire, and Qiyazi's questionnaire (2018). Cronbach's alpha was used to determine the reliability of the questionnaires previously confirmed by the researchers, and their reliability was obtained as 0.92 and 0.99 respectively.

    Results

    Social networks can predict 69.3% of the information literacy changes of young people in public libraries. Comparison of information literacy in terms of the use of virtual social networks showed that users who rated their use of virtual social networks as average, had higher information literacy compared to other groups. In terms of duration of use, information literacy was higher in users who used less, compared to other groups. In addition, the average information literacy of Instagram and Telegram users was higher than other groups. The results also showed that the average information literacy of users with real identities on virtual social networks is higher than users with fake identities.

    Conclusion

    The results showed that information literacy in people who use virtual social networks is higher than people who do not use these networks and this difference is statistically significant.

    Keywords: Social networks, information literacy, Youth, public libraries
  • Khadijeh Tirafkan, Seyedeh Niloufar Shamoradi *, Farshad Mousavi, Amir Tirafkan Pages 14-24
    Objective

    The internationalization of organizations is one of the pillars of attention to change and development in different countries, and the institution of libraries as a scientific organization is no exception to this rule. Therefore, in this regard, the purpose of this study was to present a model of internationalization of libraries with emphasis on the dimensions of change management.

    Methodology

    The research method is applied with a qualitative approach. The method of data collection is to use interviews with experts. The statistical population consists of experts familiar with the subject of research (university professors and experts in the field of study). The method of determining the sample size was a snowball in which 25 people were selected as the sample size and the reason was to achieve theoretical saturation and not count new information through experts. The opinion of Moore's two external arbitrators was used. The data method was used to analyze the data. 

    Results

    The findings showed that 510 conceptual propositions were obtained which according to their semantic commonalities in 5 dimensions including: political and governmental dimensions, scientific and technological, human and cultural, structural and organizational and economic dimensions and were socially divided. 

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that attention to political and governmental, scientific and technological, human and cultural, structural and organizational dimensions and economic and social dimensions has an important role in the internationalization of libraries.

    Keywords: internationalization, Public Librareis -Iran, Change Management
  • Hasti Sohrabi *, Seyedali Asghar Razavi, Safiyeh Tahmasebi Limooni, Atefeh Zarei Pages 25-43
    Objective

    The current research was conducted with the aim of investigating the impact of content marketing on the dynamic capabilities of organizations in public libraries of the country.

    Methodology

    In terms of purpose, this research is applied and in terms of approach, it is a survey-descriptive research. The statistical population includes all managers, staff and librarians of public libraries across the country consisting of 7000 people, and using the Cochran formula and proportional stratified random sampling, 364 people were determined as the total sample size. According to the sampling error (05 0.0) and the possibility of not returning some questionnaires, 375 questionnaires were distributed, of which 366 questionnaires were collected and analyzed. The tool of data collection was questionnaire made by content marketing and dynamic capabilities of Rezai organization (2015). Data were analyzed by SPSS and PLS3.8 software. 

    Results

    It indicates that the status of content marketing at the medium level and the organization's dynamic capabilities are also favorable. Also, the coefficient of influence of content marketing on the dynamic capabilities of organizations was calculated with 816%. Also, content marketing has had a significant impact on the dynamic capabilities of the organization in the country's public libraries.

    Conclusion

    The dynamic capabilities of the organization in the country's public libraries can be explained under the influence of the content marketing model and the presented model has a suitable fit. So that while producing useful content related to the needs and preferences of its audience, it has created a powerful tool for gaining trust and changing the attitude of the audience towards the services provided, and by developing dynamic capabilities, they can increase their competitive advantage and As a result, their performance improves.

    Keywords: Content Marketing, dynamic capabilities of organizations, Iranian Public libraries Foundation
  • Robab Aziz Khani, Fereshteh Sepehr *, Zohreh Mirhoseini, Saeid Ghafari Pages 31-61
    Objective

    Understanding the development of social justice and its related components has opened a new strategy beyond the perspective of libraries to enter them in an operational way. The purpose of this study is to provide a model for the role of public libraries in development of the social justice sense among the society.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and is done by correlation method. The information is gathered by field study.  In this study, a combined qualitative and quantitative method was used. For this purpose, first Delphi method was used to collect qualitative data and then quantitative data were collected through a questionnaire. The Delphi questionnaire was used to collect data in the qualitative part and the questionnaire was used in the quantitative part. Experts' opinions were used to evaluate the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha was used to evaluate the reliability, which was obtained 0.79 and confirmed. The statistical population in this study includes subject matter experts in the field of Information science and librarians of public libraries in Iran which are divided into five sections: north, south, west, east and center and by non-random method available 22 subjects were selected as the sample size. SPSS statistical software was used to measure the results of the questionnaires.

    Results

    The results showed that the dimensions of the model included cognitive factors, motivational factors, professional and specialized factors, cultural factors, communication factors and management factors that have coefficients and values ​​of T (0.655, / 45, respectively). 5), (0.712, 7.48), (0.489, 3.38), (0.566, 4.78), (0.576, 4.85) and (0.492, 57.5) 3) There are positive and significant effects on the role of public libraries in the development of social justice.

    Conclusion

     According to the research findings, it can be said that attention to the development of public libraries can be considered as effective factors through cognitive factors, motivational factors, professional and specialized factors, cultural factors, communication factors and managerial factors. Appear and play a role in the development of social justice.

    Keywords: Role Model, public libraries, development of social justice
  • Reza Ghaedrahmati, Mansour Torkiantabar * Pages 62-73
    Objective

    This research was done with the purpose of explaining the relationship between media literacy education and creativity and the development of e-learning among 9th grade male students in Doroud city. 

    Methodology

    The present research method is descriptive-survey of correlation type. The statistical population of the research includes all 1380 male students in the ninth grade of Doroud city, and the sample size was determined based on Morgan's Kargesi table of 302 students. A simple random method was used to select the samples. In order to collect quantitative research data, standard media literacy questionnaire, Torrance creativity questionnaire and Watkin et al.'s (2004) electronic learning questionnaire were used. The reliability of the questionnaires for this research is 78., 0.81 and 0.74. Pearson's correlation coefficient and regression were used to test the research hypotheses.

    Results

    The findings of the research showed that between teaching media literacy and creativity at the rate of 419/. and with the development of electronic learning to the amount of 566/. There is a positive relationship. The results of this study also showed that between each of the components of media literacy: understanding the content of media messages, awareness of the hidden goals of media messages, conscious selection of media messages, critical look at media messages, analysis There is a positive relationship between media messages and creativity and electronic learning of 9th grade boy students in Doroud city.

    Conclusion

    According to the results of this research, it can be said that targeted media literacy training in schools has an important role in the development of students' educational and research activities, and as a result, it leads to academic progress and efficiency and strengthens their learning.

    Keywords: literacy, media literacy, Creativity, E-Learning, Doroud
  • Hamidreza Mahmoodi *, Nazila Mehrabi Pages 74-90

    The purpose of this study is to rank the barriers to theorizing in the field of information science and epistemology. In terms of the purpose of applied research, in terms of data collection method, the present study is a library research that has also used field techniques. This research is in the category of descriptive-survey research in terms of method. The data of this study were collected through a researcher-made questionnaire. Students of information science and science at the master's and doctoral levels of Tehran state universities have formed the statistical population of this research. In this study, sequential integrated sampling method was used. Questionnaires were distributed among 80 students in the field and 51 questionnaires were returned. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics. The findings of this study show that the seven barriers identified in the theory of theory, respectively, individual barriers with an average rank of 6.84 in the first priority, cultural barriers with an average rank of 5.85 in the second priority, political barriers with Average ranking of 4.62 in the third priority, Managerial barriers with an average rank of 3.95 in the fourth priority, social barriers with an average rank of 2.73 in the fifth priority, educational barriers with an average rank of 2.23 in the sixth priority and economic barriers with an average rank of 78 / 1 are in the seventh priority.

    Keywords: Barriers to Theorizing, Information Science, Tehran University
  • Sedigheh Mohamadesmaeil *, Solmaz Derogar Kalkhoran Pages 91-111
    Objective

    Presenting a model of creating dynamic resilience in dealing with the Corona crisis among the librarians of the country's public libraries.

    Methodology

    In the present research, the meta-combination method was used and the 42 questionnaire obtained from the Delphi method. The content validity of the questionnaire was obtained through two relative coefficients of content validity and content validity index. The reliability of the questionnaire was obtained through Cronbach's alpha coefficient equal to 0.969. The statistical population includes all the librarians of the country's public libraries in the number of 5621 people, of which 96 librarians were studied by random clustering.

    Results

    Among the two main components and their sub-components, which include the capacity to multiply and create shared value, 8 factors were extracted with the help of exploratory factor analysis. Finally, three values ​​of 0.01, 0.25, and 0.36 were introduced as weak, medium, and strong values ​​for the "GOF" criterion, and obtaining a value of 0.647 indicated the appropriate fit of the model.

    Conclusion

    During several stages, the measurement and calculations of the validity of the structure and the test of the relationships between the research structures were carried out, and based on the method of structural equations, the final model was confirmed after determining the fit, which finally led to the approval and presentation of the model.

    Keywords: Dynamic Resilience Model, Resilience pattern, public libraries, Corona virus
  • Roya Vesal Azad, Ahmadreza Ahmadi Mirghaed *, Nosrat Riahinia Pages 112-123
    Objective

    The main purpose of this research is to investigate the relationship between cultural intelligence and organizational commitment of librarians in faculty libraries of Tehran University of Medical Sciences and Health Services.

    Methodology

    The present research is a survey-descriptive and correlational study in which the relationship between cultural intelligence and organizational commitment of librarians in the affiliated faculties of Tehran University of Medical Sciences was investigated. The statistical population includes 25 librarians working in the libraries of Tehran University of Medical Sciences. In order to collect information, two questionnaires of cultural intelligence, Erli and Ang (2003), and organizational commitment, Meier and Allen (1991), were used. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. Pearson's correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the relationship between variables. Finally, the data were analyzed using SPSS version 22 and Excel software.

    Results

    The findings showed that among the components of cultural intelligence; The strategy component and then the behavior of cultural intelligence have a significant relationship with organizational commitment. But there is no relationship between the components of knowledge and motivation and organizational commitment. Findings also indicate a relationship between librarians' age and work experience and their cultural intelligence and organizational commitment; While there was no relationship between librarians' education and gender with their organizational commitment and cultural intelligence.

    Conclusion

    Considering that there is an undeniable connection between the components of cultural intelligence and the organizational commitment of librarians, it was found that the influence of cultural intelligence on organizational commitment is a task arising from the components of strategy and behavior of cultural intelligence. Cultural intelligence will help librarians, especially library managers, to show appropriate behavior by quickly and correctly understanding different cultural components, therefore strengthening the components of cultural intelligence of librarians is very important and direct communication and It has an effect on the organizational commitment of the librarians of these faculties.

    Keywords: Cultural Intelligence, Organizational Commitment, Tehran University of Medical Sciences, cultural intelligence of librarians, organizational commitment of librarians