فهرست مطالب
نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 91 (تابستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/06/31
- تعداد عناوین: 14
-
-
صفحات 268-270
-
صفحات 271-290هدف
نظریات در باب پیشرفت، به ویژه در بعد معنوی، شامل اصول و مبانی ارزشی در حوزه مناسبات انسانی و متاثر از مبانی انسان شناختی به عنوان عامل و هدف معنویت است. بنابر این، هویت و عقلانیت تعریف شده برای انسان، بر مبانی نظریه پیشرفت معنویت تاثیرگذار است و هرگونه نظریه پردازی و الگوی اثباتی در این زمینه، مبتنی بر حوزه های ارتباطی انسان و همچنین شناخت نظام علی و معلولی حاکم بر این مناسبات است. بر این اساس، هدف از انجام این پژوهش، کشف نظریه اسلامی پیشرفت فرهنگی در بعد معنویت بر اساس مبانی انسان شناختی علامه طباطبایی بود.
روشپژوهش حاضر با استفاده از روش حکمی- اجتهادی، به دنبال کشف نظریه اسلامی پیشرفت معنوی بود که همان تبیین علی روابط میان مبانی انسان شناختی و اصول بایسته نظام معنوی است و مبتنی بر داده های کتابخانهای و به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شد.
یافته ها:
مبانی انسان شناختی اسلامی با بیان نظریه فطرت و عقلانیت اسلامی و نگاه تشکیکی به مراتب وجودی انسان و اصل ذوابعاد بودن و اثبات حرکت جوهری و نیز اصل اجتماعی بودن انسان، ضرورت وجود معنویت در زندگی فردی و اجتماعی و ابتنای آن بر فطرت و لزوم تحقق عقلانی و وحیانی معنویت و در نهایت، ضرورت ایجاد جامعه معنوی را اثبات می کند.
نتیجه گیری:
ابتنای نظریه پیشرفت معنویت بر مبانی انسان شناختی علامه، این نظریه را به صورت همه جانبه و در تمام ابعاد مورد نیاز زندگی انسان تدوین می کند و با ایجاد زمینه برای حیات طیبه و گوارای انسانی، موجبات تعالی و تقرب الهی و سعادت دنیوی و اخروی او را فراهم می کند.
کلیدواژگان: نظریه اسلامی، پیشرفت، معنویت، مبانی انسان شناختی، علامه طباطبایی -
صفحات 291-310هدف
بازنمود ظرفیت هویت بخش آموزه قرآنی امت، مهم ترین هدف این پژوهش بود.
روشاین تحقیق بر اساس روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته و بر حسب دستاورد یا نتیجه تحقیق، از نوع توسعه ای- کاربردی؛ از لحاظ هدف، از نوع اکتشافی و به لحاظ نوع داده های مورد استفاده، تحقیق کیفی است.
یافته ها:
یکی از مهم ترین یافته های این پژوهش، اثبات توانایی های «استخراجی» آموزه امت است؛ به این معنا که این آموزه، توانایی خلق ایدیولوژی لازم برای بهره برداری از امکانات مادی و غیر مادی موجود در جهان اسلام را برای نیل به اهداف و آرمانهای خود- با توجه به اولویتهای مد نظر- دارد.
نتیجه گیری:
نتایج حاصل از تحلیل و ترکیب داده های جمع آوری شده نشان داد که «تزریق هویت جمعی»، «تبدیل هویتهای گسیخته به پیوسته»، «تشابه سازی و تمایزبخشی توامان»، «نمادسازی مشترک» و «تضعیف هویت جویی های افراطی»، از مهم ترین کارکردهای هویت بخش آموزه قرآنی امت در جهان اسلام اند.
کلیدواژگان: آموزه امت، قرآن کریم، هویت، تمدن، جهان اسلام -
صفحات 311-322
آموزش تلفیقی به معنای ایجاد ارتباط میان محتواهای آموزشی با یکدیگر و همچنین با محیط زندگی یادگیرنده است که در مجموعه های آموزشی مدرن، نزدیک به یک قرن تجربه استفاده از آن وجود دارد. این مدل آموزشی بر به هم پیوسته و یکپارچه دانستن وجود آدمی مبتنی است و به همین دلیل، توانایی مغز را در یادگیری محتواهای مرتبط بیشتر می داند. مبنای فکری، تجربیات و موفقیت به دست آمده در استفاده از این مدل برنامه درسی، ایجاب می کند که به عنوان یکی از ضرورتهای مهم در تدوین متون درسی، مد نظر قرار داده شود. محتواهای آموزشی گروه معارف اسلامی در دانشگاه ها از این قاعده مستثنا نیستند. از این رو، نگارنده با تالیف کتابهای اندیشه اسلامی 1 و اندیشه اسلامی 2، سعی کرده گامی چند در جهت انجام این مهم بردارد.
هدفهدف از تالیف مقاله حاضر، توضیح بخشی از کارهای انجام گرفته در این راستا بود.
روشانجام این پژوهش به روش کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی، تبیینی و میان رشته ای انجام شده است.
کلیدواژگان: آموزش، تلفیقی، اندیشه اسلامی 1، اندیشه اسلامی 2 -
صفحات 323-336هدف
هدف این نوشتار، کشف پاسخ روان شناسی شناختی و معرفت شناسی نوصدرایی به پرسش از «اعتبار معرفت شناختی» درون نگری و علم حضوری و امکان تکیه بر این دو مفهوم در ارتباط بین اذهان بود.
روش پژوهش:
تطبیق و مقایسه دیدگاه ها و راه حل ارایه شده از سوی دو دانش در دو محور یادشده، با استفاده از آرای مذکور در منابع مکتوب می باشد.
یافته ها و نتیجه گیرییافته ویژه این تحقیق، توقف روان شناسی شناختی در مسیله و یاری جستن از رفتارهای انسان (امری خارج از قلمرو روان و شناختهای انسان) است؛ اما معرفت شناسی نوصدرایی، در قلمرو مباحث نفس و معرفت شناسی، اصالت و کارامدی علم حضوری و نیز راه حل مسیله در حوزه ارتباط بین اذهان را با استفاده از توان و امکان تبدیل معلومات حضوری به معلومات حصولی و ارایه راه و لوازم سنجش صدق معلومات حصولی را ارایه می کند.
کلیدواژگان: درون نگری، علم حضوری، روان شناسی شناختی، معرفت شناسی نوصدرایی، ارتباط بین اذهان -
صفحات 337-356هدف
این پژوهش با هدف تبیین و استخراج مبانی اخلاق از مبانی کلامی ملامهدی نراقی انجام شد. بررسی مبانی کلامی اخلاق، زمینه را برای کنکاش و تدوین مبانی مهم دیگری همچون: مبانی هستی شناسانه، معرفت شناسانه و معناشناسانه اخلاق فراهم می کند و در ایجاد یک نظام منسجم اخلاقی موثر است.
روشبرای دستیابی به هدف پژوهش، با استفاده از روش کتابخانه ای، نرم افزارهای علمی و اسناد نوشتاری، به پردازش و تحلیل داده ها و گزاره ها با شیوه توصیفی تحلیلی پرداخته شده است.
یافته ها:
این پژوهش به مبانی اخلاقی مستخرج از مبانی کلامی مرحوم نراقی مانند جایگاه و اثرگذاری توحید در اخلاق نراقی، امامت و افضلیت امام، شفاعت و دیگرگروی، غایت گرا و فضیلت گرا بودن نراقی در اخلاق هنجاری، شهودگرایی او در دیدگاه های فرااخلاقی و جایگاه داشتن عقل و وحی در حکم اخلاقی دست یافت.
نتیجه گیری:
بر اساس مبانی کلامی مرحوم نراقی، باور به توحید در حوزه های ارزشگذاری اخلاقی، انگیزش اخلاقی، رشد اخلاقی و ساختاربندی نظام اخلاقی، موثر است. همچنین وی در مباحث اخلاقی به نوعی نگاه غایت گرایانه و فضیلت گرایی پرداخته و قایل به جایگاه داشتن عقل و وحی و شهود در حکم اخلاقی است.
کلیدواژگان: مبانی کلامی، مبانی اخلاقی، نظام اخلاقی، مرحوم ملامهدی نراقی -
صفحات 357-378
ویژگی های جغرافیایی طور سینا ذیل مباحث تفسیر تربیتی و با روش های به کار رفته در این رشته نوپدید، به منظور تزکیه و تربیت فرد بیان شده است.
هدفهدف از انجام این تحقیق، تفسیر تربیتی آیات مربوط به طور سینا از طریق بررسی ویژگی های جغرافیایی این مکان بوده است.
روشروش این پژوهش، تلفیقی از تفسیر تربیتی به روش موضوعی و میان رشته ای بوده که مهم ترین عنصر آن، بررسی قراین محتمله و سپس کشف واقعی پیام تربیتی آیه بوده است.
یافته ها:
صحرای سینا شامل کوه هایی بوده که مشهورترین آنها «طور سینا» نامیده شده و به همین علت، کل جزیره به این نام نسبت داده شده است. به لحاظ زمین شناسی، تغییرات شبه جزیره سینا چنان تدریجی بوده که محققان قایل اند به اینکه شبه جزیره سینا به نسبت زمانی که بنی اسراییل در بیابان سرگردان بوده اند، تغییرات کمی پیدا کرده است. بررسی ها نشان داده که خاستگاه زیتون در جهان کهن، حوزه دریای مدیترانه بوده و اهمیت شبه جزیره سینا از نظر تاریخی، به عنوان یک مسیر حمل و نقل از آسیا به آفریقا و بالعکس بوده است.
نتیجه گیریمولفه های چهارگانه تربیتی، نشان از مناسب بودن صحرای سینا برای تربیت، تقدس و بزرگداشت حضرت موسی (ع) به عنوان مربی، رحمت و مهرورزی مربی نسبت به تربیت شونده و مجازات در مواقع لزوم بوده است.
کلیدواژگان: قرآن، طور سینا، تفسیر تربیتی، ویژگی های جغرافیایی -
صفحات 379-396هدف
ساختمان معرفتی نظریه اجتماعی- سیاسی «جامعه باز» کارل پوپر (1902-1994 م) به عنوان اتوپیا و الگوی جامع نظری اصلاح طلبان غربگرا، بر روش ابطال گرایی در فلسفه علم او بنا شده است. پژوهش حاضر در پی ابطال عقلی این روش بود.
روشاین پژوهش بین رشته فلسفه سیاسی و معرفت شناسی فلسفی و به روش کتابخانه ای و توصیفی- انتقادی انجام شد.
یافته ها:
روش ابطال گرایی پوپر به عنوان ملاک علمیت همه نظریه های تجربی و سیاسی- اجتماعی اش، ارتباط مستقیم با تمام مولفه های نظریه جامعه باز (= لیبرال دموکراسی منفی) دارد؛ مولفه هایی چون: خردورزی انتقادی، نفی مرجعیت طلبی و تمامیت خواهی و تاکید بر تساهل و مدارا و نیز پلورالیسم معرفتی و دینی؛ با ابطال منطقی این روش نظریه جامعه باز نیز مخدوش شده است.
نتیجه گیری:
روش اثبات گرایی عقلی و کشفی و تجربی مبتنی بر امکان و بلکه ضرورت کسب معرفت یقینی که مورد تاکید فیلسوفان سیاسی و اجتماعی مسلمان است، به ادله عقلی بر روش ابطال گرایی پوپری تفوق دارد.
کلیدواژگان: روش ابطال گرایی، نظریه جامعه باز، کارل پوپر -
صفحات 397-418
معنویتهای نوظهور در ایران معاصر با وجود تلاش پرچمداران آنها برای حفظ وجهه دینی خود، از جهات متعددی دینداری را مورد هجمه قرار می دهند که یکی از مهم ترین آنها، تکلیف گرایی است. ظهور وگسترش این معنویتها تقابلی آشکار با تکلیف مداری جامعه مسلمان ایران دارد.
هدفاین پژوهش با هدف واکاوی مبانی تلکیف گریزی در معنویتهای ایران معاصر و نقد آنها، تقابل این گونه معنویتها را با اصل دینداری و تکلیف مداری نشان داد و معلوم کرد تلاش معنویت گرایان معاصر ایرانی برای مقابله با اصل تکلیف مداری، با ادعای دینداری آنان تعارض دارد.
روشدر تحقیق حاضر، گردآوری مطالب به روش کتابخانه ای و پردازش اطلاعات به روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد انتقادی انجام شد.
یافته ها:
مبانی معنویت گرایان سکولار که به ناچار موجب تکلیف گریزی می شود، در سه حوزه انسان شناسی، معرفت شناسی و دین شناسی، عبارتند از: اومانیسم، خودبسندگی عقل و تاریخی بودن دین. مهم ترین نقدهایی که بر مبانی پیشین وارد شده نیز عبارتند از: تنزل وجودی انسان، نسبی شدن ارزشها، عدم تبیین دقیق معانی عقل، محدودیتهای عقل مادی و ابزاری در تعیین سعادت انسان و راه دستیابی به آن، عدم توجه به گستردگی مفهوم دین و اهداف بعثت پیامبران.
نتیجه گیری:
ارتقای سطح آگاهی و بینش مردم در جامعه دینی ایران، نسبت به حقیقت معنویتهای مدرن و فاصله این معنویتها از دین مبین اسلام، مهم ترین راهکارهای مقابله با معنویت گرایان سکولار ایران معاصر است.
کلیدواژگان: تکلیف گریزی، معنویت سکولار، اومانیسم، خودبسندگی عقل، تاریخمندی دین -
صفحات 419-436هدف
با توجه به نقش گروه معارف اسلامی در نهادینه سازی معنویت، این مطالعه با هدف بررسی کارکردهای گروه معارف اسلامی در آموزش سلامت معنوی انجام شد.
روشدر این مطالعه از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با شش نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی جهرم از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف، اطلاعات پژوهش جمع آوری شده است.
یافته ها:
در نتیجه تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها، 96 کد، 32 مفهوم و سه مقوله استخراج شد. سه مقوله شامل نقاط ضعف گروه معارف، چالشهای آموزش معنویت و راهکارها شناسایی شدند.
نتایجدر راستای تحقق معنویت در نظام سلامت باید تغییراتی در محتوای دروس معارف از لحاظ کمی و کیفی صورت پذیرد. توجه به کوریکولوم پنهان در تدریس معنویت به دانشجویان، استفاده از اساتید دروس تخصصی الگو در زمینه معنویت و هم افزایی گروه های معارف اسلامی و گروه های تخصصی در دانشگاه پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: گروه معارف اسلامی، سلامت معنوی، چالشها، راهکارها -
صفحات 437-452
توجه به آثار و پیامدهای مثبت یک باور و اعتقاد می تواند به عنوان محرک انگیزشی، انسان را به کسب آن اعتقاد سوق دهد؛ به ویژه اگر آن آثار و پیامدها موجب رشد و بهره وری هر چه بیشتر و بهتر از زندگی فردی و اجتماعی انسان شود. اعتقاد به احسن بودن نظام هستی نیز مانند هر اعتقاد و باور دیگری، بازتابها و پیامدهایی دارد که توجه به آن آثار و بهره گیری درست از آن باور، زمینه ساز حل برخی از مشکلات فردی و اجتماعی است.
هدف و روشاین پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی، آثار و پیامدهای اعتقاد به احسن بودن نظام هستی را با تاکید بر آرای علامه طباطبایی، گردآوری، تحلیل و بازخوانی کرده است.
یافته ها:
علامه طباطبایی نگاه برگرفته از باور به احسن بودن نظام هستی را سرچشمه اعتقاد به توحید، تکامل اخلاق و تغییر رفتار انسانها می داند.
نتیجهاعتقاد به احسن بودن نظام هستی در سه حوزه اعتقادات، اخلاق و رفتار انسان تاثیرگذار بوده و آنها را جهت دهی می کند. اصل توحید، تقوای الهی، اخلاص، تصحیح روابط اجتماعی، تربیت، محیط زیست و... از مواردی اند که اعتقاد به احسن بودن نظام هستی در آنها تاثیر می گذارد.
کلیدواژگان: نظام احسن، علامه طباطبایی، اعتقادات، اخلاق، رفتار -
صفحات 453-495هدف
روابط بین الملل تحت تاثیر پدیده کرونا طی دو سال گذشته، دارای وضعیتی منحصر به فرد بود. در شرایطی که بسیاری از محققان بین المللی بر اساس شواهد موجود پیش بینی می کنند که وضعیت جهان در دوره پساکرونا تحت تاثیر این ویروس عالم گیر به تغییر و تحولاتی گسترده تر منتهی می شود، هدف از بررسی پیامدهای بحران کرونا در عرصه های مختلف بین المللی، اتخاذ تصمیمات مناسب در مواجهه با این پدیده استثنایی و مقابله با تهدیدها و پیامدهای بین المللی آن بود.
روشاین پژوهش از روش توماس اسپریگنز که غالبا در مواجهه با بحرانها و تحلیل آنها کاربرد دارد، در چهار مرحله مشاهده بحران، بررسی علل و ریشه های بحران، ارایه نظم مطلوب و پیش بینی راه های برون رفت از بحران استفاده کرد.
یافته ها:
پیامدهای مهمی تحت تاثیر بحران کرونا در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی جهان، مورد انتظار است که می تواند نظامهای سیاسی را با شاخصها و مولفه های جدیدی مواجه کند و چالشهای جدیدی را به وجود آورد.
نتیجه گیری:
نتایج تحقیق، ناکارامدی مدیریت موجود بین المللی را نشان داد و بر ضرورت تغییر و تحولات جدی در نظام بین الملل تاکید کرد. در این خصوص پیشنهادهایی در راستای شکل گیری نظم نوین جهانی در دوره پساکرونا ارایه شد.
کلیدواژگان: امنیت جهانی، روش اسپریگنز، کووید 19، روابط بین الملل -
صفحات 473-495هدف
به نظر می رسد توحید عبادی زرتشتیان با چالشهایی روبه رو بوده و بنابر اسناد درون دینی و برون دینی، جلوه هایی از شرک عبادی مانند پرستش آتش در میان زرتشتیان بوده است. این پژوهش با هدف تبیین و رفع ابهام شرک عبادی زرتشتیان انجام شده است.
روشاین مقاله با روش مقایسه ای و با تکیه بر اسناد و مدارک زرتشتی و متون دینی اسلامی به تحلیل و بررسی مسیله شرک عبادی زرتشتیان پرداخته است.
یافته ها و نتایجاسناد و شواهد متعدد حکایت از این داشت که در میان زرتشتیان، پرستش اجرام آسمانی و عناصر طبیعی، به طور ویژه پرستش آتش، در برهه ای از تاریخ ثابت است و انکار شرک عبادی زرتشتیان در تمام تاریخ با قراین موجود ناسازگار است. امروزه بنابر تصریح موبدان زرتشتی، زرتشتیان تنها اهورامزدا را می پرستند و آتش و نور، قبله و جهت عبادت است. ظهور اسلام و آشنایی بزرگان زرتشتی با توحید در اسلام و عبادت و قبله مسلمانان، نقش مهمی در پیرایش و زدودن مظاهر شرک عبادی زرتشتیان داشته است.
کلیدواژگان: شرک، عبادت، آتش، متون دینی اسلامی، متون دینی زرتشتی -
صفحه 496
-
Pages 271-290Objectives
Theories about progress, especially in the spiritual dimension, include value principles and foundations in the field of human relations are influenced by anthropological foundations as a factor and goal of spirituality. Accordingly, the purpose of this study is to discover the Islamic theory of cultural progress in the field of spirituality based on the anthropological foundations of Allameh Tabatabai.
MethodThe present study, using ijtihad jurisprudential method, seeks to discover the Islamic theory of spiritual progress.
ResultsIslamic anthropological principles by expressing the theory of Islamic nature and rationality and skeptical view of human existence and the principle of being dimensional and proving the movement of substance as well as the principle of sociality of human beings, the necessity of spirituality in individual and social life and its basis on nature and the necessity of rational realization. Revelation proves spirituality and ultimately the necessity of creating a spiritual community.
ConclusionThe theory of the development of spirituality based on the anthropological foundations of Allameh, compiles this theory comprehensively and in all the necessary dimensions of human life, and by creating the ground for a good and enjoyable human life, provides the causes of divine excellence, approach to God, and worldly and hereafter happiness.
Keywords: islamic theory, development, spirituality, Anthropological principles, allameh tabatabai -
Pages 291-310Objectives
Representing the identity capacity of the Qur'anic teaching of the ummah has been the most important purpose of this study.
MethodThis research is based on a descriptive-analytical method, and in terms of the achievement or result of the research is of the development-applied type and in terms of the purpose of the research is exploratory and in terms of the type of data used, it is a qualitative research.
ResultsOne of the most important findings of this study is to prove the "extractive" abilities of the nation. In other words, this doctrine has the ability to create the necessary ideology to take advantage of the material and immaterial possibilities available in the Islamic world to achieve its goals and ideals - according to the desired priorities.
ConclusionThe results of analyzing and combining the collected data showed that "collective identity injection", "transformation of fragmented identities into integrated ", "simultaneous similarity and differentiation", "common symbolism" and "reduction in extreme identity seeking" has been one of the important cases in the identifying functions of the Qur'anic teaching of the ummah in the Islamic world.
Keywords: : Ummah doctrine, holy quran, identity, civilization, Islamic world -
Pages 311-322Objectives
Combined education means the relationship between educational content with each other, as well as the learner’s environment. the present survey aims at studying the Combined education curriculum in academic Islamic Thought Books ( 1 and 2)
MethodThis research is conducted using a library method with a descriptive, explanatory and interdisciplinary approach.
Resultsthe results of the article indicate that for almost a century, the experience of using combined education has been present at modern educational institutes. This educational paradigm is founded on coherence and integration of the existence of human beings. It, accordingly, believes in a higher ability for the brain to learn related content.
ConclusionThe intellectual basis, experiences, and achievement obtained through the usage of this curriculum paradigm require that it should be viewed as one of the most significant needs in the formulation of textbooks. The educational content of the Islamic Education Group at universities is no exception. The author, hence, has taken a few steps to do this by writing Islamic Thought Books 1 and Islamic Thought Books 2. The present article outlines part of the work done in this direction.
Keywords: education, Combined, Islamic thought 1, Islamic thought 2 -
Pages 323-336Objectives
This text aims to find the answer of cognitive psychology and epistemology of Neosadraism to the question about "The Epistemological Value" of Introspection and intuitive knowledge and the reliability of these two concepts in the relation between minds.
MethodThe method of the Research includes matching and comparison between viewpoints and solutions presented by two knowledge from two sides using the mentioned votes in published sources.
ResultsThe special finding of this research is the fact that cognitive psychology has stopped getting help from human behaviors-which indicates this problem is beyond human understanding. But in the soul and Epistemology domain, Epistemology of Neosadraism presents the authenticity and efficiency of intuitive knowledge and also the solution to the question in the domain of Relation between Minds using the ability and possibility to turn intuitive knowledge to Acquisitive Knowledge and giving requisites to check the validity of the acquisitive knowledge.
Keywords: Introspection, intuitive knowledge, Cognitive Psychology, Epistemology of Neosadraism, The Relation between Minds -
Pages 337-356Objectives
This study is conducted to explain and extract the principles of ethics from the theological principles of Mullah Mehdi Naraghi. Examining the theological foundations of ethics, The ground for exploring and formulating other important foundations such as ontological foundations, Epistemological and semantic Provided ethics And is effective in forming a coherent moral system.
MethodThe method of the present survey is using library and scientific software and written documents to do data processing and analysis in a descriptive-analytical manner.
ResultsThis research is based on the moral principles derived from the theological principles of the late Naraghi Such as the place and influence of monotheism in Naraghi ethics, Imamate and superiority of Imam, Intercession and otherness, Teleology and Virtuous Naraghi in normative ethics, Naraghi intuitionism in transnational perspectives and The place of reason and revelation in moral judgment achieved And were examined.
ConclusionBased on the theological principles of the late Naraghi Belief in monotheism in the areas of moral valuation, Moral motivation, Moral growth and The structuring of the moral system has been effective And a kind of teleological and virtuous view His ethical issues are addressed And believed in the place of reason, revelation and intuition in the moral judgment.
Keywords: theological principles, Ethical principles, Moral system, the late Mullah Mehdi Naraqi -
Pages 357-378
The geographical features of Torsina are expressed under the topics of educational interpretation and with the methods used in this emerging field for the cultivation and training of the individual.
ObjectivesThe purpose of the present survey is educational interpretation of the verses related to the mention of the name of Sina by examining the geographical features of this place.
MethodIt is a combination of educational interpretation in a thematic and interdisciplinary method, the most important element of which is the study of possible evidence and then the actual discovery of the educational message of the verse.
ResultsThe Sinai Desert includes mountains, the most famous of which is called "Toor Sinai" and for this reason the whole island is attributed to this name. Geologically, the changes in the Sinai Peninsula have been so gradual that researchers believe that the Sinai Peninsula has changed little compared to when the Israelites were wandering in the desert. Studies have shown that the origin of olives in the ancient world was the Mediterranean basin and the importance of the Sinai Peninsula roots in its historically function as a transportation route from Asia to Africa and vice versa.
ConclusionThe authors of the article conclude that the four following educational components are indicators of suitability of Sinai for training: sanctification and honoring the Prophet Moses (pbuh) as a mentor, mercy and compassion for the trainee and punishments when necessary.
Keywords: quran, Sinai, educational interpretation, geographical features -
Pages 379-396Objectives
The epistemic structure of Karl Popper's (1902-1994) socio-political theory, as a theoretical model of Western reformers and human utopia, is based on the falsification method in his philosophy of science; The present study intends to rationally disprove this method.
MethodThis research was carried out between the fields of political philosophy and philosophical epistemology, using a library and descriptive-critical method.
ResultsPopper's method of falsification as a criterion of scientific nature of all his empirical and political-social theories is directly related to all the implications of the theory of open society (= negative liberal democracy); Components such as: critical wisdom, negation of authoritarianism and totalitarianism, and emphasis on tolerance, as well as epistemological and religious pluralism; with the logical refutation of this method, the open society theory is also distorted.
ConclusionThe method of rational, discovery and experimental positivism based on the possibility and necessity of acquiring certain knowledge, which is emphasized by Muslim political and social philosophers, is superior to Popery's falsificationism method.
Keywords: falsification method, open society theory, Karl Popper -
Pages 397-418
Emerging spiritualities in contemporary Iran, despite the efforts of their leaders to maintain their religious image, they attack religiosity in many ways, one of the most important of which is obligationism. The emergence and spread of these spiritualities has a clear contrast with the duty-oriented nature of the Iranian Muslim society.
ObjectivesThis research aims to analyze the fundamentals of homogenization in contemporary Iranian spiritualities and to criticize them. It showed the contrast of such spiritualities with the principle of religiosity and duty-oriented, and it was found that the efforts of contemporary Iranian spiritualists to deal with the principle of duty-oriented conflict with their claims of religiosity.
MethodIn this research, data were collected using a library method and data processing was done using a descriptive-analytical method with a critical approach.
ResultsThe foundations of secular spiritualists, which inevitably lead to task avoidance in the three fields of anthropology, epistemology, and theology, include humanism, self-sufficiency of reason, and the historicity of religion. The most important criticisms that were made on the previous bases are the degradation of human existence, the relativization of values, the lack of precise explanation of the meanings of reason, the limitations of material and instrumental reason in determining human happiness and the way to achieve it, the lack of attention to the expansion of the concept of religion and the goals of the prophets.
ConclusionBased on the present research, it was found that improving the level of awareness and insight of the people in the religious society of Iran, regarding the truth of modern spiritualities and the distance of these spiritualities from the religion of Islam, is the most important way to deal with the secular spiritualists of contemporary Iran.
Keywords: Evasion of duty, secular spirituality, humanism, self-sufficiency of reason, history of religion -
Pages 419-436Objectives
Considering the role of the Department of Islamic Education in institutionalizing spirituality, this study is conducted to investigate the functions of the Department of Islamic Education in spiritual health education.
MethodIn this study, qualitative content analysis method was used and research information was collected through semi-structured interviews with 6 professors of Jahrom University of Medical Sciences through purposive sampling.
ResultsAs a result of analyzing the data obtained from the interviews, 96 codes, 32 concepts and 3 categories were extracted. Three categories were identified, including the weaknesses of the education department, the challenges of spirituality education, and solutions.
ResultsIn order to achieve spirituality in the health system, changes must be made in terms of the content of educational courses in terms of quantity and quality. It is recommended to pay attention to the hidden curriculum in teaching spirituality to students, to use the professors of model specialized courses in the field of spirituality and to synergize the departments of Islamic education and specialized departments in the university.
Keywords: Department of Islamic Education, Spiritual health, Challenges, Solutions -
Pages 437-452
Paying attention to the effects and positive consequences of a belief can lead a person to acquire that belief as a motivational stimulus; Especially if those effects and consequences lead to the growth and productivity of human individual and social life.
ObjectivesThis research has collected, analyzed and reread the effects and consequences of believing in the perfection of the system of existence with an emphasis on the opinions of Allameh Tabatabai.
MethodThe method of the research is Descriptive-analytical method.
ResultsAllameh Tabatabai considers the view derived from the belief in the perfection of the system of existence as the source of belief in monotheism, the evolution of morals, and the change of human behavior.
ConclusionBelief in the goodness of the system of existence is effective in the three areas of beliefs, ethics and human behavior and directs them. The principle of monotheism, godly piety, sincerity, correcting social relations, education, environment, etc. are among the cases in which the belief in the goodness of the system of existence affects them.
Keywords: superior system, all'meh tabatabaei, beliefs, ethics, behavior -
Pages 453-495Objectives
International relations under the influence of the corona phenomenon during the last two years, had a unique situation. While many international researchers, based on the available evidence, predict that the post-corona world situation will lead to wider changes under the influence of this global virus, the purpose of examining the consequences of the corona crisis in various international arenas is to make appropriate decisions. It is an exceptional phenomenon and its confrontation is with international threats and consequences.
MethodThis study used the Thomas Spragens method, which is often used in dealing with crisis and their analysis, in four stages: crisis observation; Investigating the causes and roots of the crisis; providing the ideal order; and predicting ways out of the crisis.
ResultsThe research findings showed that significant consequences are expected due to the Corona crisis in various political, economic, cultural and security dimensions of the world, which can make the political systems to confront with new indicators and components and create new challenges.
ConclusionThe results of the research showed the inefficiency of the existing international management and emphasized the need for serious changes and developments in the international system. In this regard, suggestions were made for the formation of a new world order in the post-Corona period.
Keywords: Global Security, Spragens method, Covid 19, International Relations -
Pages 473-495Objectives
It seems that the monotheistic worship of Zoroastrians has faced challenges and according to intra-religious and extra-religious documents, there have been manifestations of worship polytheism such as the worship of fire among Zoroastrians.
MethodThis article analyzes and examines the issue of Zoroastrian worship polytheism by comparative method and relying on Zoroastrian documents and Islamic religious texts with the aim of explaining and removing the ambiguity of Zoroastrian worship polytheism.
ResultsFindings and results of research on various documents and evidences indicated that among Zoroastrians the worship of celestial bodies and natural elements, especially the worship of fire is fixed at some point in history and the denial of Zoroastrian worship polytheism throughout history is inconsistent with existing evidence. Today, according to Zoroastrian priests, Zoroastrians worship only Ahuramazda, and fire and light are the qibla and the direction of worship.
ConclusionThe advent of Islam and the familiarity of Zoroastrian elders with monotheism in Islam and the worship and qibla of Muslims, has played an important role in trimming and eliminating the manifestations of Zoroastrian worship.
Keywords: polytheism, Worship, Fire, Islamic Religious Texts, Zoroastrian Religious Texts