فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات توسعه اجتماعی ایران
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، تابستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/06/31
- تعداد عناوین: 20
-
-
ارائه مدل الگوی مدیریت شایستگی سازمان با رویکرد جامعه شناختی در سازمان غذا و دارو کشورصفحه 2
هدف این پژوهش ارایه مدل الگوی مدیریت شایستگی سازمان با رویکرد جامعه شناختی است. پژوهش ازحیث مبانی فلسفی در پارادایم پراگماتیسم،از منظر هدف جزء تحقیقات اکتشافی و روش اجرای کار به صورت آمیخته پژوهش از نوع متوالی است.در مرحله کیفی از راهبرد تحلیل محتوا و با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق هدفمند،داده های لازم جمع آوری شده است.جامعه ی آماری تحقیق در بخش کیفی با توجه به اشباع نظری داده ها شامل 15 نفر از خبرگان اجرایی سازمان غذا و دارو کشور می باشد. تجزیه وتحلیل داده ها کیفی از طریق کدگذاری باز،محوری و انتخابی انجام شده است .در بخش کمی برای مدلسازی ساختاری تفسیری بر اساس مولفه های اصلی بدست آمده از مرحله کیفی پرسشنامه تهیه و با استفاده از روش دلفی با 15 نفر خبرگان علمی حوزه ی مدیریت سازمان، روابط بین مولفه ها نظرسنجی گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد در ابعاد ساختاری، رفتاری و محیطی دارای 30 شاخص و 12 مولفه می باشد که پس از ساخت ماتریس خود تعاملی ساختاری، ماتریس های دستیابی اولیه و دستیابی نهایی در مرحله تعیین سطح 12 مولفه در 6 سطح قرارگرفته اند و با دسته بندی معیارها با استفاده از قدرت محرک و وابستگی؛ متغیرهای کلیدی، وابسته و پیوندی با استفاده از روش MICMAC نشان داده شده است.
کلیدواژگان: شایستگی، مدیریت شایستگی، جامعه شناختی، سازمان غذا و دارو -
صفحات 7-29اتخاذ رویکردهای مبتنی بر عوام گرایی کیفری از جانب متولیان و سیاست گذاران جنایی، یکی از مهم ترین آسیب های پیش روی نظام های مختلف عدالت کیفری و سیاست جنایی در دهه های اخیر بوده است. این پژوهش، به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از ابزار مطالعات کتابخانه ای، به دنبال مطالعه پدیده عوام گرایی کیفری با رویکرد جامعه شناختی است؛ به بیان دیگر، تبیین و تحلیل بسترهای اجتماعی شکل گیری عوام گرایی کیفری، مهم ترین هدف نگارنده از انجام پژوهش پیش روی می باشد. یافته های نگارنده حاکی از آن است که بسترها و زمینه های اجتماعی متعددی منجر به پیدایش پدیده عوام گرایی کیفری می گردند که از مهم ترین آنها میتوان به ضعف یا فقدان آگاهی عمومی، تاثیر غیرقابل انکار رسانه های گروهی و همچنین احساس فزاینده ترس از جرم در سطح افکار عمومی اشاره نمود. به نظر می رسد مهار یا کاهش زمینه های اجتماعی به وجودآورنده عوام گرایی کیفری، مستلزم بسط هرچه بیشتر آگاهی جمعی، مدیریت بهینه و مستمر رسانه های گروهی و همچنین اعمال هرچه افزونتر یافته های جرم شناختی و جامعه شناختی در فرآیند مقابله با جرم می-باشد.کلیدواژگان: بستر اجتماعی، ترس از جرم، رسانه های گروهی، سیاست جنایی، عوام گرایی کیفری
-
صفحات 31-39
شهر به مثابه یک تشکیلات بسیار پیچیده و متغیر، دارای فضایی مبهم و بی ثبات است. این وضعیت از طریق مدیریت شهری به شکل مستمر کنترل و پایش می شود تا پیرامون شهرها را در یک وضعیت متعادل و پایداری قرار دهد، در این میان برداشت های شخصی مدیران و سیاست گذاران شهری در سیاست ها، برنامه ها و اقدامات کلان شهری نقش موثری را ایفا می کند این پژوهش درصدد است تا با روش پدیدارشناختی از تجارب زیسته مسیولین شهری در جهت فهم معنای توسعه شهر به عنوان شاخصی برای ارزیابی و نظارت بر عملکرد وضعیت شهری ارایه دهد، بدین منظور فرایند مصاحبه عمیق تا اشباع نظری به 26 نفر از مدیران و سیاست گذاران رسید که از طریق نرم افزار MAXQDA 2020 تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که مدیران و سیاست گذاران شهری فهم معنای توسعه در فضاهای پیرامونی شهر را به مولفه های دولت محوری، پایدار محوری، جمع محوری و تعهد محوری گره می زنند؛ از دیدگاه مدیران و سیاست گذاران توجه به مناطق حاشیه شهر از طریق مولفه های اشاره شده منجر به از بین رفتن حاشیه سازی در مناطق پیرامونی شهر خواهد شد. همچنین چرخش مولفه های میانی از طریق یک بسط تیوریک ساختار فهم تک ساحتی از پیرامون بر پایه این پژوهش شناسایی و تنظیم شد. با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود مدیریت مشارکت گرا برای محیط های سازمانی و طرح های شهری نوسازی محله محور مبتنی بر نقش شهروندمداری در دستور کار قرار گیرد.
کلیدواژگان: توسعه، حاشیه ی شهر، مدیران و سیاستگذاران، پدیدارشناسی، رشت -
صفحات 41-59
هدف این مقاله بررسی میزان رضایتمندی ساکنان مناطق روستایی شهرستان دره شهر از عملکرد شورای اسلامی روستا و دهیاری طی پنج دوره (1400-1377) است. این پژوهش با تکیه بر قانون وظایف و اختیارات شوراهای اسلامی روستا و دهیاری ها، در چهار بعد اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی میزان رضایتمندی مردم را موردسنجش قرارداد. روش مورداستفاده در این بررسی توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی است که با ابزار پرسش نامه محقق ساخته و مصاحبه بازداده ها از طریق نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفت. پایایی پرسش نامه با روش آلفای کرونباخ 89% به دست آمد و روایی آن با استفاده از نظرات کارشناسان تایید شد. جامعه آماری شامل 377 نفر از ساکنان روستاهای هدف بوده که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. در این تحقیق آزمون های کای اسکویر، اسپرمن، v کرامر، تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون F و پیرسون جهت بررسی همبستگی و معنی داری متغیرها مورداستفاده قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد پاسخگویان در بعد فرهنگی اجتماعی 83 درصد، زیست محیطی 6/74، اقتصادی 7/72 و کالبدی 8/67 از عملکرد شوراها و دهیاری ها رضایتمندی پایینی داشتند. همچنین رضایتمندی روستاییان از شوراها و دهیاری در دوره اول بالاترین میزان 3/35 درصد و دوره پنجم کمترین میزان 6/1 است. نتایج تحلیلی حاصل از مصاحبه باز با روستاییان مورد هدف نشان داد رضایتمندی از عملکرد شوراها و دهیاری در دوره های اول بیشتر بوده و پاسخ گویان اعضای اول را قابل اعتمادتر، مسیولیت پذیرتر و افرادی با سرمایه اجتماعی بالا می دانند که در دوره های جدیدتر اعضای شورا و دهیاری ها غیرقابل اعتماد و غالبا به منافع فردی و طایفه ای خود توجه دارند.
کلیدواژگان: رضایتمندی، شورای اسلامی روستا، دهیاری، روستاهای شهرستان دره شهر -
صفحات 61-83زمینه
توسعه بی ضابطه جوامع شهری بیش از پیش در دهه های اخیر از دید بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از مولفه های زمینه ساز بروز جرایم و ناامنی در مناطق شهری عنوان می گردد
روشدر این پژوهش که با روش توصیفی - تحلیلی صورت گرفته است سعی بر آن بوده است که وضعیت جرایم سرقت و نزاع در شهرستان بهارستان مورد بررسی قرار گیرد در این بین از آزمون های تست T تک نمونه ای برای سنجش وضعیت موجود امنیت در بهارستان و تحلیل عاملی برای سنجش عوامل کالبدی فضایی نارسایی امنیت استفاده شده است
یافته هادر این زمینه با توزیع پرسشنامه ای که روایی آن در نرم افزار spss مقدار 0.72 بوده است نظر شهروندان شهرستان بهارستان را در زمینه وضعیت جویا شده ایم که نتایج بیانگر وضعیت نامطلوب امنیت این شهر با شاخص T تک نمونه ای 17.4- بوده است. همچنین تحلیل عاملی نیز نشان میدهد که مواردی چون فضای متروک با شاخص 0.83 ، تداخل کاربری ها با شاخص 0.80 فضای جاذب مردان با شاخص 0.76 ، فضا های قابل گریز با شاخص 0.54 ، معابر پرپیچ و خم با شاخص 0.43 ، فضا های پنهان و دارای پوشش گیاهی انبوه که در رتبه های بعدی قرار دارند ، از عوامل موثر بر نارسایی کالبدی فضایی موثر بر ایجاد و توسعه ناامنی به ویژه در حوزه های سرقت و نزاع بوده است که تحقق توسعه پایدار را در ابعاد امنیتی و اجتماعی به چالش کشیده است.
کلیدواژگان: امنیت، سرقت، نزاع، شهرستان بهارستان -
نقش ارزش های اجتماعی در ساختار معماری خانه های دوره قاجار یزد از دیدگاه قرآن، احادیث و روایات اسلامیصفحات 85-103
مقدمه :
طرح معماری خانه های سنتی ایران از عوامل مختلفی مانند مذهب، فرهنگ، ویژگی های جغرافیایی، اجتماعی تاثیر پذیرفته است. در این میان توجه به ارزش ها و اصول اخلاقی و اجتماعی برگرفته از احکام دین اسلام باعث کارکردهای معنوی و آرامش بخش اماکن سنتی شده است. این پژوهش به بررسی نقش ارزش های اجتماعی ساختار معماری خانه های سنتی قاجار در شهر یزد از نگاه قرآن پرداخته و هدف آن تحلیل نمود عینی این ویژگی ها در ساختار معماری این خانه ها است.
روش پژوهش:
نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که ابتدا از طریق شیوه های تحقیق کتابخانه ای، مفاهیم مرتبط با موضوع از کتب برخی صاحبنظران، اندیشمندان، آیات و روایات اسلامی استخراج شده، سپس نقش ارزش های اجتماعی در ساختار معماری خانه های سنتی مورد بحث و تفسیر قرار گرفته است.
یافته هانتایج پژوهش نشان می دهد که ارزش های اجتماعی از منظر قرآن در معماری خانه های سنتی مورد توجه بوده و مردم از آیات قرآنی و روایات اسلامی در این مورد الگو می گرفته اند و تاثیرات آن در قالب رعایت محرمیت، اهمیت مهمان نوازی، حقوق همسایگی، پرهیز از اسراف و رعایت قناعت، عدم اشراف ، نظم و رعایت بهداشت تجلی یافته است.
نتیجه گیرینتایج این پژوهش نشان می دهد که ویژگی ها و ارزش های اسلامی به خوبی در کالبد خانه های ایرانی اسلامی نشان داده و در کنار ویژگی های کاربردی، زیبایی و بوم آوردی مصالح بنا را نیز فراهم کرده است.
کلیدواژگان: ارزش های اجتماعی، خانه های قاجار یزد، روایات و احادیث قرآنی، معماری -
صفحات 108-118مقدمه و هدف
لزوم توجه به جنبه های اجتماعی ومفهوم پایداری اجتماعی در جریان ارزیابی پروژه های توسعه ای؛ یکی از مهمترین وکلیدی ترین ابزار در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری ها برای رشد و توسعه از سوی دولت ها محسوب می شود.
مواد و روشپارادایم کلی این پژوهش ترکیبی (آمیخته) از نوع متوالی- اکتشافی (کیفی - کمی) است. از نظر میزان کنترل متغیرها از نوع غیرآزمایشی و از لحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی- توسعه ای می باشد. در طرح متوالی - اکتشافی نیز ابتدا فرآیند گردآوری و تحلیل داده-های کیفی انجام می شود و سپس این نتایج برای انجام قسمت کمی (پرسش نامه) استفاده می شود.
نتایجنتایج نشان داد که پایداری اجتماعی در محدوه ی زمانی اجرای پروژه ماکزیمم بود و از بین مولفه های پایداری اجتماعی مولفه ی مشارکت اجتماعی به عنوان نقاط مهم و اثرات بالا در پایداری اجتماعی مشخص گردید.
نتیجه گیرینشان داد هنگام طراحی یک پروژه توسعه ای، برنامه ریزان وسیاستگذاران باید بتوانند همیشه برنامه های مختلفی را هنگام طراحی واجرای یک پروژه توسعه ای درنظرگرفته وپس از فکر کردن در مورد پیامدهای احتمالی بهترین برنامه و فعالیت های اجرایی را برنامه ریزی کرده و به مرحله ی اجرا درآورند.
کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، چرخه ی حیات اجتماعی، پروژه منارید، حوضه آبخیز رزین -
صفحات 119-127
احساس ارزشمندی و پذیرفته شدن از سوی همسالان و جامعه که پذیرش اجتماعی نامیده می شود؛ برای هر فردی بسیار مهم است زیرا پذیرشاجتماعی فرد را در برابر انواع مشکلات جسمی و روانی مقاوم میسازد. پژوهش حاضر با هدف بررسی آموزش تاب آوری مبتنی بر ذهن آگاهی بر پذیرش اجتماعی دانشجویان دانشگاه اصفهان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری را کلیه دانشجویان دانشگاه اصفهان تشکیل میدادند که در سال 1399 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودند. تعداد 30 نفر از دانشجویان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، سپس در دو گروه آزمایش و گواه به صورت تصادفی قرار گرفتند (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) و به پرسش نامه ی مقیاس پذیرش اجتماعی مارلو کراون قبل و بعد از مداخله پاسخ دادند. محتویات جلسات آموزش تاب آوری مبتنی بر ذهن آگاهی در 6 جلسه ارایه شد. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کو واریانس در نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آموزش تاب آوری مبتنی بر ذهن آگاهی بر پذیرش اجتماعی دانشجویان معنی دار بود (p<0.05) و پذیرش اجتماعی در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه افزایش یافته است. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که آموزش تاب آوری مبتنی بر ذهن آگاهی پذیرش اجتماعی دانشجویان را افزایش می دهد. با توجه به این یافته بر به کارگیری این مداخلهی آموزشی در سایر متغیر ها و نیز برای سایر افراد جامعه نیز تاکید میشود.
کلیدواژگان: آموزش تاب آوری مبتنی بر ذهن آگاهی، پذیرش اجتماعی، تاب آوری -
صفحات 129-138توسعه و توسعه یافتگی یکی از مهمترن دلمشغولی های کشورهای جهان سوم یا پسا استعماری است. اگرچه ایران هرگز به عنوان یک مستعمره کامل در کنترل یک کشور قرار نگرفته اما با وجود سابقه استعماری و اثرات ناشی از آن، مقوله توسعه به شدت مورد توجه نظریه پردازان و اندیشمندان ایرانی بوده است. هدف اصلی این پژوهش نیز این است که توسعه سیاسی را از نظر نخبگان ایرانی مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد. بدین منظور، الگوهای کلان توسعه رد قالب سه پارادایم نوسازی، وابستگی و نظام جهانی مورد بررسی قرار گرفتند و سپس بر اساس این سه پارادایم موضع نخبگان ایرانی در قالب چارچوب سنت و تجدد مورد مطالعه قرار گرفت. گردآوری داده ها با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای و روش تحقیق نیز توصیفی و تحلیلی بود. یافته های پژوهش نشان دادند اندیشمندان تجددگرا در ایران به نظریه نوسازی نزدیک هستند در حالی که نظریات نخبگان سنتی و مذهبی با پارادایم وابستگی قرابت بیشتری دارد.کلیدواژگان: توسعه، نوسازی، وابستگی، نظام جهانی، سنت و تجدد
-
صفحات 139-152
تحقیق حاضر به بررسی نقش شبکه های اجتماعی در ارتقای آگاهی زنان نسبت به مسایل سیاسی میپردازد. در سالهای اخیر گسترش ضریب نفوذ اینترنت در کشور و عضویت در شبکه های مجازی از طریق گوشی های تلفن همراه رشد چشمگیری داشته است. به رغم همه گیر شدن شبکه های اجتماعی، حضور زنان در این شبکه ها و تاثیرات این شبکه ها بر زندگی آنان از منظر جامعه شناختی اهمیت دارد. این تحقیق ضمن مروری بر فضا مفهومی و برخی از نظریه های مرتبط با پیوند زنان و تکنولوژی ارتباطی، نظریه های انتقادی را نقطه اتکای خود قرار داده و تلاش کرده است نحوه مواجهه زنان با شبکه های اجتماعی را بررسی کند. روش پژوهش، پیمایشی و جامعه آماری آن، کلیه زنان ساکن شهر تهران است. حجم نمونه 458 نفر بوده که به روش نمونه گیری چندمرحله ای انجام شده است. متغیرهای که تاثیر آنها بر آگاهی سیاسی زنان مورد سنجش قرار گرفته عبارتند از: خاستگاه اجتماعی و اقتصادی خانواده، عضویت و فعالیت در شبکه های اجتماعی، تحصیلات و قومیت و گروه های سنی. یافته های این مطالعه بیانگر آن است که شبکه های اجتماعی باعث افزایش سطح ارتباطات و روابط اجتماعی زنان و افزایش نسبی مشارکت و آگاهی آنان از مسایل مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی می شود. نگارنده معتقد است که وجود مسایلی چون نظام مردسالارانه، فقدان مهارت کافی، نبود احساس امنیت در فضای مجازی، بیسوادی و نداشتن مهارت کافی بین زنان، ادعای نظریه های سراسر خوشبینانه در خصوص توانمندسازی و حضور فعالانه و مثبت زنان در فضای مجازی را در نمونه های موردنظر تحقیق تا اندازهای به چالش میکشد.
کلیدواژگان: آگاهی سیاسی زنان، توسعه اجتماعی، زنان، توسعه، پیمایش -
صفحات 167-180
یکی از راهبردهای اصلی در نظام پیشگیری، باز اجتماعی کردن است. فردی که مرتکب یک رفتار ناهنجار میشود باید با دریافت آموزشهای مناسب و کسب مهارتهای لازم مجددا وارد جامعه شود و جامعه هم آن فرد بپذیرد. بازاجتماعی کردن با بازاجتماعی شدن و جامعه پذیری زندانیان، یک پیوند کاملا منسجم دارد. بسیاری از اوقات علت بازگشت بزهکاران به زندان به خاطر پذیرفته نشدن آنها توسط جامعه است.از نظر قانون باز اجتماعی کردن وظیفه قوه قضاییه است اما تکرار جرم و بازگشت مجدد به زندان علاوه بر مسایل درون سازمانی، ریشه در عوامل فردی، روانی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی دارد. برخورداری از برنامه های با کیفیت در بخش پیشگیری و استمرار آنها از نکات کلیدی در باز اجتماعی کردن مجرمان است که باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد. با گسترش گروه های متنوع که به فرد فرصت عضویت می دهد، جامعه پذیری از دایره محدود و بسته پیرامون فرد به گستره وسیع تری از گروه های داوطلبانه انتقال یافته است. گروه های ورزشی و عضویت یا ارتباط با آنها، فرصت دستیابی به جامعه پذیری را فراهم می آورد. در این پژوهش میدانی برای گردآوری عمده مطالب از کتاب و مقاله استفاده شده و با تحلیل و بررسی تاثیر ورزش بر بازاجتماعی شدن زندانیان که از تکنیکهای مختلف علمی اعم از گردآوری اطلاعات به روش پیمایشی و گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه بهره گرفته شده است، به این نتیجه رسیدهایم که در بین ورزش با موضوع های تکرار جرم، گرایش به خشونت، اعتیاد و خودکشی رابطه ای وجود دارد و این نتیجه بیانگر آن است که در صورت افزایش ورزش، موضوعات یادشده کاهش مییابند.
کلیدواژگان: جامعه شناسی، پیشگیری از جرم، بازاجتماعی کردن، جامعه پذیری، اصلاح مجرمان -
صفحات 181-191
پژوهش حاضر به « بررسی رابطه بین سرمایه های اجتماعی و فرهنگی و گرایش به خودکشی در بین جوانان شهر اردبیل » میپردازد. بدین منظور این تحقیق با هدف بررسی رابطه ی بین سرمایه های اجتماعی و ابعاد آن (اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی و مشارکت اجتماعی) و سرمایه های فرهنگی و ابعاد آن (بعد ذهنی و عینی سرمایه فرهنگی) با گرایش به خودکشی انجام گرفت. اطلاعات مربوط به قسمتهای نظری این پژوهش با استفاده از روش کتابخانهای و اسنادی تهیه شده اند و اطلاعات مربوط به بخش عملی به شیوه ی میدانی از طریق پرسشنامه از نمونه های آماری (390 نفر از جوانان واقع در سنین 2029 سال در شهر اردبیل) به شیوهی نمونه گیری تصادفی خوشه ای جمع آوری شده اند.برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارspss با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره انجام شده است و نتایج پژوهش حاکی از آن است که؛ بین سرمایه های اجتماعی و فرهنگی و گرایش به خودکشی رابطه ی منفی معناداری وجود دارد.
کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماداجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، گرایش به خودکشی -
صفحات 193-203
با توجه به اهمیت و ضرورت گسترش رفتار انسان دوستانه در عصر اخیر پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش مشارکت اجتماعی شهروندان در امور انسان دوستانه کمیته امداد امام خمینی (ره) در شهروندان تهرانی به انجام رسیده است. پژوهش از نوع آمیخته، روش آن پیمایشی و ابزار اندازهگیری، پرسشنامه و مصاحبه است. جامعه آماری در بخش کیفی صاحب نظران حیطه (اشباع با 10 نفر) و در بخش کمی شامل کلیه شهروندان تهرانی و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان، 385 نفر است. شیوه نمونه گیری در روش کمی خوشه ای چند مرحله ای است. روایی پرسشنامه طبق نظر استادان و صاحب نظران حوزه مربوطه، تایید شده و cvr به دست آمده معادل 1 می باشد. پایایی پرسشنامه طبق روش آلفای کرونباخ با مقادیر برای متغیر های عوامل انسان دوستانه (0.913) و مشارکت اجتماعی (0.939) تایید شد. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در الگوی مشارکت اجتماعی 8 مقوله اصلی فرهنگ سازی؛ تبلیغات؛ نیروی و افراد مناسب؛ اعتماد سازی؛ شفافسازی؛ آموزه های دینی؛ ارزشها و وضعیت اجتماعی اقتصادی اثر گذار میباشند و مجموع این عوامل در قالب مشارکت اجتماعی نقشی مهم در امور انسان دوستانه کمیته امداد امام خمینی (ره) دارد.
کلیدواژگان: انسان دوستی، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی -
صفحات 205-220
رفتارهای زیست محیطی با توجه به بحرانهای زیستی یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر محیط زیست است و رفتار زیست محیطی متاثر از رفتار افراد جامعه است لذا بررسی سبک زندگی و چگونگی برخورد افراد جامعه با محیط زیست در راستا با توسعه پایدار حایز اهمیت میباشد. بوردیو به عنوان یکی از اصلیترین نظریه پردازان سبک زندگی، منسجمترین بحث درباره مفهوم سبک زندگی و مصرف فرهنگی توسط ایشان ارایه شده. و همچنین زیمل نخستین جامعه شناس نوگرایی است که به اهمیت مصرف در ساخت اجتماعی زندگی مدرن پی برده و معتقد بود زمانی که کلانشهرها توسعه مییابند نیازهای اجتماعی و روانشناسی در افراد به گسترش مصرگرایی کمک میکند؛ و همچنین نظریه توسعه پایدار شهری، موضوعات جلوگیری آلودگی محیط زیست شهری، حمایت از بازیافت و عدم حمایت از توسعه زیان بار را مطرح میکند؛ بر همین اساس چارچوب نظری تحقیق براساس نظریه های مذکور میباشد. جامعه آماری تحقیق شامل ساکنین هشت منطقه از شهر تهران که در دامنه سنی (18-60) سال واقع شده، براساس فرمول کوکران 384 نفربه عنوان نمونه آماری بدست آمد اما با توجه به جمعیت زیاد جامعه آماری حجم نمونه 810 نفر انتخاب شد. مقاله حاضر با رویکرد کمی و با روش پیمایش انجام و ابزار گردآوری پرسشنامه است. یافته های پژوهش نشان داده بین سبک زندگی مصرف گرایی فرهنگی و رفتار زیست محیطی رابطه معنادار وجود دارد و همچنین بین تحصیلات، سن، وضعیت اقتصادی، اجتماعی رابطه معنادار وجود دارد اما بین جنس و رفتار زیستمحیطی رابطه معکوس و منفی وجود دارد.
کلیدواژگان: سبک زندگی، مصرف گرایی فرهنگی، رفتار زیست محیطی، توسعه پایدار -
صفحات 221-238
این پژوهش با هدف بررسی جامعه شناختی تاثیر نابرابری جنسیتی بر توسعه فرهنگی (مورد مطالعه: دانشجویان زن دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران) انجام گرفته است. چارچوب نظری تحقیق با استفاده از نظریه نظریه پردازانی همچون ریتزر، بوردیو، بلومبرگ، چافتز، اسمیت و انگلس، هریسون و گروندونا طراحی گردیده است. روش تحقیق کمی از نوع روش پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان زن دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران و حجم نمونه بدست آمده 382 نفر و نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای، متناسب با حجم و تصادفی ساده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته که اعتبار ابزار محتوایی صوری و اعتماد با آلفاخ کرونباخ محاسبه شد و 81/0 به دست آمد. نتایج تحقیق نشان میدهد به طور کلی توسعه فرهنگی در جامعه ی معاصر ایران، در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. همچنین بین توزیع نابرابر سرمایه فرهنگی، سرمایه نمادی، سرمایه اقتصادی و سرمایه اجتماعی به عنوان ابعاد نابرابری جنسیتی و توسعه فرهنگی رابطه معنیدار معکوسی وجود دارد. آزمون رگرسیون نشان داد که متغیرهای تحقیق توانسته اند حدود 3/38 درصد از کل تغییرات متغیر وابسته (توسعه فرهنگی) را پیش بینی کنند. به طوری که از بین ابعاد نابرابری جنسیتی ،سرمایه فرهنگی با ضریب رگرسیونی 600/0 - بالاترین تاثیر رگرسیونی و توزیع نابرابر سرمایه اقتصادی با ضریب رگرسیونی 108/0 - پایینترین تاثیر رگرسیونی را روی متغیر وابسته (توسعه فرهنگی) داشته اند.
کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، توسعه فرهنگی، سرمایه نمادی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی -
صفحات 239-250
مطالعات مختلف انجام شده در حوزهی ارزش های فرهنگی در ایران از دیدگاه های متفاوتی به این موضوع پرداخته اند، اما به نظر میرسد که دسته بندی جامعی از ارزش های سنتی و مدرن در جامعه ی ایران صورت نگرفته است. یافته ی اصلی از مرور بر پژوهش های مربوط به موضوع پژوهش نشان از دوگانگی ارزشی (سنتی و مدرن) در ایران است. اصلیترین ارزشهای سنتی عبارتند از ارزش های دینی، خانوادگی و جمع گرایی و ارزشهای مدرن تنوع طلبی، لذت طلبی، استقلال، جاه طلبی، فردگرایی و کسب تجربه ی جدید است. در پژوهش حاضر با شناسایی ارزشهای فرهنگی بازنمایی شده درمحتوای فیلمهای سینمایی و با استفاده از نظریه های آلپورت، روکیچ، ساختار مدور شوارتز، نظریه رفیع پور، جان استوارت و نظریه هال و از طریق روش تحلیل گفتمان به مطالعه ی ارزشهای پرداخته شده است. در تحلیل گفتمان مجموعه شرایط اجتماعی، زمینه وقوع متن یا نوشتار، گفتار، ارتباطات غیرکلامی و رابطه ساختار و واژه ها در گزارهای کلی نگریسته میشود. با توصیف، تفسیر و تبیین ارزشهای فرهنگی بازنمایی شده درمحتوای فیلم های سینمایی در دهه قبل از انقلاب اسلامی ایران (فیلم در امتداد شب، قیصر، طوقی، گاو، سوته دلان، گنج قارون) دیالوگ فیلمها از طریق ارزشهای قدرت، موفقیت، لذت طلبی، برانگیختگی، استقلال، جهان گرایی، خیرخواهی، سنتگرایی، همنوایی، امنیت گرایی، مشروعیت بخشیدن به ثروت، ارزشهای مذهبی، ارزشهای ملی با نرمافزار maxqda مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. براساس نتایج حاصله از این پژوهش مشابهت های بینامتنیت ارزش های گفتمان فرهنگی بازنمایی شده در فیلمهای یک دهه قبل از انقلاب، خیرخواهی، قدرت، سنتگرایی، لذت طلبی و ارزشهای مذهبی است. ارزشه ای گفتمانی بیناگفتمانیت، خیرخواهی، سنتگرایی و ارزشهای مذهبی برجستگی بیشتری در فیلمهای یک دهه قبل از انقلاب دارند. بابررسی و تحلیل فیلمهای ساخته شده در این ایام، میتوان بیان داشت که فیلم های این دهه، در جهت خیرخواهی، سنت گرایی و ارزشهای مذهبی بوده است.
کلیدواژگان: ارزش فرهنگی، بازنمایی، سینمای انقلاب، فیلم سینمایی ایرانی، واکاوی -
صفحات 251-259
در این تحقیق به مقایسه اثر بخشی ایماگو درمانی بر نردبان ناکامی افراد مبتلا به طلاق عاطفی مراجعه کننده به مراکزمشاوره شهر تهران پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری انجام شد. جامعه آماری کلیه زوجین درگیر طلاق عاطفی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1400-1399 بودند. روش نمونه گیری غیر احتمالی، و نمونه با توجه به نتیجه پرسشنامه ملاک انتخاب، و به دوگروه 15 نفری، کاملا تصادفی تقسیم شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات برگه اطلاعات جمعیت شناسی، مقیاس طلاق عاطفی گاتمن، پرسشنامه مقیاس "حافظه ناکامی های روزمره " (MFE) بود. به منظور تحلیل فرضیه ها از روش تحلیل کواریانس تک متغیره با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که بین میانگین ناکامی در ایماگو درمانی با میانگین گروه کنترل در سطح p<0/01 تفاوت معنادار وجود داشت. رویکرد ایماگو درمانی در متغییر نردبان ناکامی اثربخش میباشد. نتایج در مرحله پیگیری پایدار بود. با توجه به نتایج کنونی میتوان از رویکرد ایماگو درمانی برکاهش ناکامی در افراد درگیر طلاق عاطفی استفاده نمود.
کلیدواژگان: ایماگو درمانی، دشواری در تنظیم هیجان، اعتیاد به عشق، طلاق عاطفی -
صفحات 261-273
این پژوهش با هدف تحلیل تاثیراجرای سیاستهای اجتماعی بر رضایتمندی و حفظ سرمایههای اجتماعی بیمهشدگان استان البرز انجام شد. باتوجه به عدم دستکاری متغیرها و تنها بررسی روابط میان آنها، نوع آن توصیفی و روش بکار گرفته شده، پیمایشی و تکنیک مورد استفاده پرسشنامه میباشد. جامعه آماری ما بیمهشدگان و بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی در استان البرز به تعدادی تقریبی 692000 نفر میباشد. حجم نمونه به دست آمده با استفاده از فرمول کوکران 382 نفرتعیین و روایی وپایایی پرسشنامه در طول فرایند تحقیق مورد تایید قرار گرفت. در این مقاله اجرای سیاستهای اجتماعی شامل سیاستهای دولت در حوزه اشتغال، ازدواج، مسکن، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش و تامین اجتماعی متغیر مستقل و میزان تاثیر آن بر رضایتمندی، اعتماد و مشارکت اجتماعی و کاهش هزینه ها و آسیبهای اجتماعی متغیر وابسته میباشد. یافته های این پژوهش و تجزیه و تحلیل دادهها و مطابقت آن با مبانی نظری پژوهش ضمن تایید فرضیه های اصلی نشان داد که اجرای سیاستهای اجتماعی توسط دولت تاثیر مثبت و معنیداری بر بهبود شاخصهای سرمایه اجتماعی و میزان رضایتمندی و کاهش آسیبهای اجتماعی در میان شهروندان دارد.
کلیدواژگان: سیاستهای اجتماعی، سرمایه اجتماعی، هزینه ها وآسیب های اجتماعی -
صفحات 275-298این پژوهش با هدف «آسیب شناسی توسعه شهری کلان شهر اراک و رابطه آن با سلامت اجتماعی»، در دو بخش کیفی و کمی انجام گردید. در بخش کیفی با استناد به نظرات خبرگان که شامل روانشناسان، جامعه شناسان، روان پزشک و متخصص اجتماعی و مدیران ارشد شهرداری بودند و به صورت هدفمند انتخاب شده بودند و پرسشنامه آسیب های توسعه شهری تهیه و تدوین شد. سپس پرسشنامه در اختیار 384 نفر از شهروندان بالای 18 سال ساکن شهر اراک (شهروندان اراکی) قرار گرفت و از آن ها خواسته شد نظر خود را در خصوص اهمیت هر یک از آسیب ها به صورت یک طیف 5 گزینه ای (خیلی کم-خیلی زیاد) در پرسشنامه مبذول نمایند. نتایج به دست آمده در این بخش نشان داد که مشخص نبودن ماموریت و اهداف سازمانی (آسیب ساختاری)، نمودار سازمانی موجود (آسیب ساختاری)، عدم استفاده از نظرات ارباب رجوع (آسیب زمینه ای)، عدم شناخت استانداردهای کاری (آسیب رفتاری)، عدم آگاهی و دانش کارکنان (آسیب رفتاری)، عدم مشارکت شهروندان در مدیریت شهری (آسیب زمینه ای)، ناتوانی در تامین منابع درآمدی (آسیب ساختاری)، فرهنگ سازمانی در عملکرد کارکنان (آسیب رفتاری) و عدم نظارت بر عملکرد کارکنان (آسیب رفتاری) آسیب های توسعه شهری می باشند. سپس رابطه آسیب های توسعه شهری با سلامت اجتماعی در بین همان 384 نفر از شهروندان بالای 18 سال ساکن شهر اراک (شهروندان اراکی) توزیع گردید و فرضیات مطرح شده موردبررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد، بین توسعه شهری کلان شهر اراک با یکپارچگی (همبستگی) اجتماعی، مشارکت (سهمداشت) اجتماعی، شکوفایی اجتماعی و انسجام (پیوستگی) اجتماعی رابطه وجود دارد.کلیدواژگان: توسعه شهری، سلامت اجتماعی، یکپارچگی اجتماعی، مشارکت (سهمداشت) اجتماعی، شکوفایی اجتماعی
-
صفحات 305-319
واژه شادابی برای اشاره به جنبه خاصی از زندگی به کار نمی رود، بلکه کل زندگی فرد را مدنظر دارد. منظور این است که فرد برای ابراز میزان نشاط خود، برداشت خود ازیکی از ابعاد و وقایع زندگیش را ملاک قرار می دهد. در تعریف شادابی منظور از خوشایندی، ارزشمند و دوست داشتنی بودن زندگی از طرف خود فرد می باشد. که سوال اصلی در مقاله حاضر اینست که: درآمد با نقش میانجیگری رضایت از زندگی بر شادابی اجتماعی چه تاثیری دارد؟ این تحقیق با رویکرد اثبات گرایی و از نوع تبیینی است و از روش پیمایش استفاده شده است. سنجش متغیر شادابی اجتماعی براساس شاخص لیندنبرگ، عملیاتی شده است. پرسشنامه پس از بررسی روایی و پایایی، با تلفیق روش نمونه گیری طبقه بندی و خوشهای چند مرحله ای، با برآورد حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، در بین 780 خانوار در پنج منطقه شهر تهران در سال 1399 اجرا گردید. یافته های مقاله حاضر در بررسی همبستگی جزیی نشان میدهد که علیرغم وجود رابطه بین درآمد و شادابی اجتماعی با کنترل رضایت از زندگی، درآمد با شادابی اجتماعی رابطه معناداری ندارد. همچنین در بررسی مدل تحقیق به روش Bootstrap در نرمافزار SmartPls نتایج نشان میدهد که، میزان تاثیر متغیر درآمد بر شادابی اجتماعی بطور مستقیم ناچیز میباشد و متغیر درآمد بیشترین تاثیر را از طریق متغیر رضایت از زندگی بر شادابی اجتماعی میگذارد و همچنین میزان تاثیر رضایت از زندگی بر شادابی اجتماعی نیز تاثیری قوی میباشد.
کلیدواژگان: شادابی اجتماعی، درآمد اقتصادی، رضایت از زندگی، شهروندان تهرانی
-
Designing an organizational meritocracy management model with sociological approach (cease study: Food and Drug Administration of Iran )Page 2
The purpose of this study is to present a model of organizational competency management model with a sociological approach. Research in terms of philosophical foundations in the paradigm of pragmatism, from the perspective of the goal is part of the exploratory research and the method of conducting the work is a combination of research. The statistical population of the research in the qualitative section according to the theoretical saturation of the data includes 15 executive experts of the Food and Drug Administration. Qualitative data analysis has been done through open, axial and selective coding. In the quantitative part, for interpretive structural modeling based on the main components obtained from the qualitative stage, a questionnaire was prepared and using Delphi method with 15 scientific experts in the field of management. The organization, the relationships between the components were surveyed. Findings show that in structural, behavioral and environmental dimensions, it has 30 indicators and 12 components. After constructing the structural self-interaction matrix, the initial achievement and final achievement matrices are in the stage of determining the level of 12 components in 6 levels. Classification of criteria using motivational power and dependence; Key, dependent and link variables are represented using the MICMAC method.
Keywords: Food, Drug Administration, Sociologica, Competency management, Competence -
Pages 7-29Adopting a penal populist approach by the criminal justice administrators and policymakers has been one of the most important damages the different systems of criminal justice have been faced with in the recent decades. By reviewing all the available literature on the issue and, using descriptive-analytical methods and library studies, the present research tried to study the penal populism phenomenon through a sociological approach. In other words, as its most important objective, the present research is concerned with explaining and analyzing sociological contexts leading to the formation of penal populism. The findings showed that different sociological contexts help in rising penal populism phenomenon in a criminal justice system and criminal policy - from which public ignorance, undeniable impacts of mass media, and ever increased public fear of crime can be mentioned as the most important ones. It seems that, controlling or decreasing social contexts which result in penal populism require ever more increasing of mass awareness, optima and consistent management of mass media, and ever more use of criminological and sociological findings in the process of fighting crimes.Keywords: sociological context, Fear of crime, Mass Media, criminal policy, penal populism
-
Pages 31-39
The outskirts of the city, as a very complex and changing organization, have an ambiguous and unstable atmosphere. This situation is continuously monitored and monitored through urban management to put the surrounding cities in a balanced and stable situation. The research seeks to provide a phenomenological method from the lived experiences of city officials in order to understand the meaning of suburban development as an indicator to evaluate and monitor the performance of the urban situation. This was analyzed through MAXQDA 2020 software.Findings show that urban managers and policymakers tie the understanding of the meaning of development in the peripheral spaces of the city to the components of government-centered, sustainable-centered, collective-centered and commitment-centered; from the point of view of managers and policy makers, paying attention to the suburbs will lead to the elimination of marginalization in the suburbs through the mentioned components. Also, the rotation of intermediate components was identified and adjusted based on this research through a theoretical expansion of the structure of one-dimensional understanding of the environment. According to the research findings, it is suggested that participatory management for organizational environments and neighborhood-based urban renewal urban plans based on the role of the citizen be on the agenda.
Keywords: development, suburbs, managers, policy makers, phenomenology, Rasht -
Pages 41-59
The main issue in this article is to examine the level of satisfaction of residents of rural areas of Darrehshahr city with the performance of the Islamic Council of the village and Dehyari during five periods (1998-1400). cultural, social, environmental and physical. The method used in this study is descriptive-analytical and survey type that was done by a researcher-made questionnaire and open data interview was analyzed through SPSS software. The reliability of the questionnaire was 89% by Cronbach's alpha method and its validity was confirmed using the opinions of experts. The statistical population consisted of 377 residents of the target villages who were selected by random sampling. In this study, Chi-square, Spearman, V Kramer, one-way analysis of variance, F and Pearson tests were used to examine the correlation and significance of the variables.Findings show that the respondents in the socio-cultural dimension of 83%, environmental 74.6%, economic 72.7% and physical 67.8% had low satisfaction with the performance of councils and villages. Also, the satisfaction of the villagers with the councils and rural areas in the first period is the highest rate of 35.3% and in the fifth period the lowest rate is 1.6. Analytical results showed that they are more satisfied with the performance of councils and rural areas in the first period and the respondents consider the first members to be more reliable, responsible and people with high social capital in the newer periods. Council members and villagers are unreliable and often focus on their individual and tribal interests.
Keywords: Satisfaction, Village Islamic Council, Dehyari, Darrehshahr villages -
Pages 61-83Background
The unregulated development of urban communities in recent decades is considered by many experts as one of the factors underlying the occurrence of crimes and insecurity in urban areas.
MethodIn this research, which was carried out with a descriptive-analytical method, an attempt was made to investigate the situation of theft and brawl crimes in Baharestan city. And factor analysis has been used to measure physical and spatial factors of security failure
FindingsIn this context, by distributing a questionnaire whose validity in spss software was 0.72, we asked the opinion of the citizens of Baharestan city regarding the situation, and the results indicated the unfavorable security situation of this city with a single sample T index of -17.4. . Factor analysis also shows that things like deserted space with index 0.83, interference of uses with index 0.80, space attracting men with index 0.76, spaces that can be avoided with index 0.54, winding passages with index 0.43, hidden and covered spaces Mass vegetation, which is in the next ranks, has been one of the factors affecting physical and spatial insufficiency, which is effective in the creation and development of insecurity, especially in the areas of theft and conflict, which has challenged the realization of sustainable development in security and social dimensions.
Keywords: Security, robbery, quarrel, Baharestan city -
Pages 85-103Introduction
Architectural design of traditional Iranian houses is influenced by various factors such as religion, culture, geographical and social characteristics. In the meantime, paying attention to moral and social values and principles derived from the rules of Islam has led to the spiritual and relaxing functions of traditional places. This research investigates the role of social values in the architectural structure of traditional Qajar houses in Yazd from the perspective of the Quran, and its purpose is to analyze the objective manifestation of these characteristics in the architectural structure of these houses.
Research methodThe type of research was descriptive-analytical, which was first extracted through library research methods, concepts related to the subject from the books of some experts, thinkers, Islamic verses and traditions, then the role of social values in the architectural structure of traditional houses was discussed and interpreted.
ResultsThe results of the research show that social values from the perspective of the Quran are considered in the architecture of traditional houses, and people take examples from the Quranic verses and Islamic traditions in this case, and its effects are in the form of respect for privacy, the importance of hospitality, the rights of neighbors, avoiding extravagance and Observance of contentment, lack of nobles, discipline and observance of hygiene have been manifested.
ConclusionThe results show that the characteristics and values of Islam are well shown in the Islamic Iranian houses, and besides the practical features, it also provides the beauty and naturalness of the building materials.
Keywords: Social values, Qajar houses of Yazd, Quranic traditions, hadiths, architecture -
Pages 108-118
Introduction:
the necessity of paying attention to social and understandable aspects of social sustainability during the evaluation of development projects is one of the most important and key tools in planning and policies for growth and development by governments.
Materials and MethodsThe overall paradigm of this mixed research is sequential-exploratory (qualitative-quantitative). In terms of controlling variables, it is non-experimental and in terms of purpose, it is an applied-developmental research. In the sequential-exploratory project, first the process of collecting and analyzing qualitative data is done and then these results are used for quantitative (questionnaire) section. Finally, both quantitative and qualitative analyses are interpreted and analyzed in one place.
Results and DiscussionThe findings indicated the fact that social sustainability was maximum in the time constraints of the project implementation and among the components of social sustainability, the component of social participation was identified as important points and high effects on social sustainability.
ConclusionsThe results of social sustainability assessment based on the social lifecycle approach can promote things such as creating a common view on comprehensive management of natural resources, sharing past information, advanced and planned development activities, better coordination of measures with existing investment, improving the design and regulation of future projects and plans, and identifying and addressing the main obstacles and bottlenecks for the development of successful approaches.
Keywords: Social sustainability, Social Life Cycle, Menarid Project, Resin Watershed -
Pages 119-127
Feeling valued and accepted by peers and the community is called social acceptance; It is very important for every person because social acceptance makes a person resistant to all kinds of physical and mental preblems. This study aimed to investigate the mindfulness-based resilience training on social acceptance of Isfahan University students. The research method was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population consisted of all the students of the University of Isfahan who were studying in this university in 2020, 30 students were selected by convenience sampling method, They were then randomly divided into experimental and control groups (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) and before the questionnaires to Marler Crown Social Acceptance Scale before and after They ponded after the intervention. The contents of mindfulness-based resilience training sessions were presented in 6 sessions. Research data were analyzed using an analysis of covariance in SPSS software. The results showed that mindfulness-based resilience training was significant on students social acceptance p <0.05, and social acceptance has increased in the experimental group compared to the control group. Based on the findings of this study, it can be concluded that mindfulness-based resilience training increase their social acceptance. According to this finding, it emphasizes the application of this educational intervention in other variables as well as for other members of society.
Keywords: social acceptance, mindfulness-based of resilience training, resilience -
Pages 129-138Development is one of the most important preoccupations of third world or post-colonial countries. Although Iran has never been under the control of a country as a complete colony, despite its colonial history and its effects, the category of development has been of great interest to Iranian theorists and thinkers. The main goal of this research is to investigate and study political development from the point of view of Iranian elites. For this purpose, the macro development patterns of rejecting the three paradigms of modernization, dependence and world system were examined and then based on these three paradigms, the position of Iranian elites was studied in the framework of tradition and modernity. Data collection using documentary and library methods and descriptive and analytical research methods. The findings of the research showed that modernist thinkers in Iran are close to the modernization theory, while the ideas of traditional and religious elites are more related to the dependence paradigm.Keywords: development, modernization, dependency, world system, tradition, modernity
-
Pages 139-152
The present study examines the role of culture and social development as social network in promoting women's awareness toward political issues. In recent years, the spread of internet penetration rate in the country and membership in virtual networks has grown dramatically through mobile phones. Despite the epidemic of social networks, the presence of women in these networks and the impact of these networks on their lives is important from a sociological point of view. While reviewing on the conceptual space and some theories related to women's connection and communication technology, this research has made critical theories as a point of self-reliance and has attempted to examine how women are exposed to social networks. The research method is survey and its statistical population is all women resident in Tehran city. The sample size was 458 women who were selected through multi-stage sampling. The variables that measured their impact on women's political awareness were as follows: social and economic origin of the family, membership and activity in social networks, education and ethnicity, and age groups.
Keywords: women's political awareness, Social Development, women, development, Survey -
Pages 167-180
One of the basic strategies in the crime prevention system is social reintegration. The one who commits an abusive behavior must re-enter the community through receiving appropriate trainings and acquiring necessary skills along with obtaining the acceptance of society. There is a close relationship between social reintegration, resocialization and obtained social acceptance of the offenders. The unacceptance by the society is often the main reason of returning offenders to prison.From the legal aspect, social reintegration process is one of the responsibilities of the judiciary, but besides the intra-organizational issues, reoffending and returning to prison has also individual, psychological, economic, social and cultural bases. Enjoying high-quality programs in the crime prevention area and its continuity is the key point in resocialization of offenders which must be seriously under consideration. By developing various groups, providing opportunities for their membership, social reintegration has shifted from a narrow, closed circle around the individual to a wider range of volunteer groups. Having a membership or dependency on sport groups provides the opportunity of social reintegration.In the current field study, a large number of books and articles have been used in order to collect and analyze the impact of physical exercises on social reintegration of the offenders, using various scientific techniques, such as survey and also questionnaire data collection. It was found that there is no relationship between physical exercises and reoffending, tendency to violence, addiction, and suicide; this suggests that in case of increasing physical exercises, these mentioned issues will show a decrease.
Keywords: Sociology, Crime Prevention, Socialization, resocialization -
Pages 181-191
The present study investigated the relationship between social and cultural capital and suicidal ideation among young adults in Ardabil city. To achieve this goal, the study examined the relationship between social capital and its dimensions (social trust, social cohesion and social participation) and cultural capital and its dimensions (mental and objective) and suicidal ideation. Data related to the theoretical part of the study were collected using the documentary (library) method and data related to the practical part were collected using a questionnaire administered to the participants (390 young adults aged 20-29 years in Ardabil) which were chosen by cluster random sampling. SPSS software was used to analyze the collected data. Pearson correlation coefficient and Multivariate regression were run to explore the relationshipsAbstractThe present study investigated the relationship between social and cultural capital and suicidal ideation among young adults in Ardabil city. To achieve this goal, the study examined the relationship between social capital and its dimensions (social trust, social cohesion and social participation) and cultural capital and its dimensions (mental and objective) and suicidal ideation. Data related to the theoretical part of the study were collected using the documentary (library) method and data related to the practical part were collected using a questionnaire administered to the participants (390 young adults aged 20-29 years in Ardabil) which were chosen by cluster random sampling. SPSS software was used to analyze the collected data. Pearson correlation coefficient and Multivariate regression were run to explore the relationships.
Keywords: Social Capital, social trust, social cohesion, social participation, suicidal tendencies -
Pages 193-203
Given the importance and necessity of expanding humanitarian behavior in recent times, the present study aims to study the role of participation Socialization of citizens in humanitarian affairs has been carried out by the Imam Khomeini Relief Committee in the citizens of Tehran. Research from The type of mixture is survey method and measurement tools, questionnaire and interview. The statistical population in the qualitative part includes experts in the field (saturation with 10 people) and in the quantitative part includes all citizens of Tehran and the sample size according to Morgan table is 385 people.The sampling method is a multi-stage quantitative cluster method. The validity of the questionnaire is confirmed according to the professors and experts in the relevant field and the obtained cvr is equal to 1. Reliability of the questionnaire according to Cronbach's alpha method with values for factor variables Humanitarian (0.913) and social participation (0.939) were approved. Findings from data analysis showed that in the model of social participation, 8 main categories of culture building; Advertising; The right force and people; Building trust; clarification; Doctrine Religious; Values and socio-economic status are effective and the sum of these factors in the form of social participation has an important role in the humanitarian affairs of Imam Khomeini Relief Committee.
Keywords: Humanitarianism, social capital, social participation -
Pages 205-220
As one of the leading theorists of lifestyle, Bourdieu presented the most coherent discussion of the concept of lifestyle and cultural consumption. Simmel was also the first modernist sociologist to realize the importance of consumption in the social construction of modern life, and he believed that when metropolises developed, social and psychological needs in individuals contributed to the spread of consumerism ; Also, the theory of sustainable urban development raises the issues of preventing urban environmental pollution, supporting recycling and not supporting harmful development; Accordingly, the theoretical framework of the research is based on the mentioned theories.The statistical population of the study includes all residents of eight districts of Tehran who are between [18-60] years old. According to Cochran's formula, 385 people were obtained as a statistical sample, but due to the large population of the statistical population and taking into account the possible lost data, the sample size of 810 people was selected.This research has been done with a quantitative approach and with a survey method and it is a questionnaire collection tool.Findings show that there is a significant relationship between cultural consumerist lifestyle and environmental behavior.There is also a significant relationship between education, age, economic status and social status. But there is an inverse and negative relationship between gender and environmental behavior.
Keywords: : lifestyle, cultural consumerism, environmental behavior, Sustainable development -
Pages 221-238
The aim of this study was to investigate the sociological impact of gender inequality on cultural development (Case study: female students of Islamic Azad universities in Tehran). The theoretical framework of the research has been designed using the theories of theorists such as Ritzer, Bourdieu, Bloomberg, Chafts, Smith and Engels, Harrison and Grundona. The research method is quantitative like the survey research method. The statistical population of this study is female students of Islamic Azad universities in Tehran and the sample size is 382 people and the multi-stage cluster sampling method is proportional to the volume and simple random. Data collection tool was a researcher-made questionnaire in which the validity of face-to-face content and trust tools was calculated with Cronbach's alpha and obtained 0.81. The results of the research show that in general, cultural development in contemporary Iranian society is in an unfavorable situation. There is also a significant inverse relationship between the unequal distribution of cultural capital, symbolic capital, economic capital and social capital as dimensions of gender inequality and cultural development. Regression test showed that the research variables were able to predict about 38.3% of the total changes in the dependent variable (cultural development). So that among the dimensions of gender inequality, cultural capital with a regression coefficient of 0.600 - the highest regression effect and unequal distribution of economic capital with a regression coefficient - 0.108 - have the lowest regression effect on the dependent variable (cultural development).
Keywords: gender inequality, Cultural development, symbolic capital, social capital cultural capital -
Pages 239-250
Various studies in the field of cultural values in Iran have addressed this issue from different perspectives, but it seems that a comprehensive classification of traditional and modern values in Iranian society has not been done. The main finding of the review of research related to the research topic shows the duality of values (traditional and modern) in Iran. In the present study, by identifying the cultural values represented in the content of movies and using the theories of Allport, Rokic, Schwartz circular structure, Rafipour theory, John Stewart and Hall theory and through the method of discourse analysis, the values studied. Is. By describing, interpreting and explaining the cultural values represented in the content of cinematic films in the decade before the Islamic Revolution of Iran (films along the night, Qeysar, Toghi, Gao, Soteh Delan, Ganj Qarun) Dialogue of films through the values of power, success, pleasure Demand, arousal, independence, cosmopolitanism, benevolence, traditionalism, conformity, security, legitimization of wealth, religious values, national values have been studied with maxqda software. According to the results of this study, the intertextual similarities of the values of cultural discourse represented in the films of a decade before the revolution are benevolence, power, traditionalism, hedonism and religious values. Examining and analyzing the films made in these days, it can be said that the films of this decade have been in the direction of benevolence, traditionalism and religious values.
Keywords: Cultural value, representation, revolutionary cinema, Iranian Cinema, Analysis -
Pages 251-259Objective
In this study, the effectiveness imago therapy on the difficulty of regulating emotion and love addiction on people involved in emotional divorce referred to the clinical mahia west of Tehran has been investigated.
MethodThe present study was a quasi-experimental study conducted in three stages: pre-test, post-test and follow-up. The statistical population of all couples involved in emotional divorce referred to clinical mahia in the west of Tehran in 1400. Non-probability sampling method, and the sample were divided into 2 groups of 15, completely random, according to the results of the questionnaire. Data collection tools were demographic information sheet, Guttman Emotional Divorce Scale, Hotfield and Spritcher Passionate Love Scale. In order to analyze the hypotheses, multivariate analysis of covariance with repeated measures was used.
ResultsThe results showed that there was a significant difference between the mean of love addiction in imago therapy with the mean of the control group at the level of p <0.01. The results were stable at the follow-up stage.
ConclusionAccording to the current results, imago therapy can be used to reduce the effect of love addiction in people involved in emotional divorce.
Keywords: Imago therapy, Addiction to love, emotional divorce -
Pages 261-273
The aim of this study was to analyze the effect of implementing social policies on the satisfaction and preservation of social capital of the insured in Alborz province.Due to the fact that the variables are not manipulated and only the relationships between them are examined, its type is descriptive and the method used is survey and the technique used is a questionnaire.Our statistical population is the insured and retirees of the Social Security Organization in Alborz province, approximately 692 thousand people. The sample size was determined using Cochran's formula of 382 people and the validity and reliability of the questionnaire were confirmed during the research process.In this article, the implementation of social policies including government policies in the fields of employment, marriage, housing, health, education and social security is an independent variable and its impact on satisfaction, trust and social participation, reducing costs and social harms is a dependent variable. .Findings of this study and data analysis and its compliance with the theoretical foundations of the research while confirming the main hypotheses showed that the implementation of social policies by the government has a positive and significant effect on improving social capital indicators and satisfaction and reducing social harm among citizens.
Keywords: social policiests, Social Capital, Social costs -
Pages 275-298This study was conducted with the aim of "pathology of urban development of Arak metropolis and its relationship with social health" in two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative section, based on the opinions of experts, which included psychologists, sociologists, psychiatrists and social specialists and senior municipal managers, they were purposefully selected and a questionnaire on urban development injuries was prepared and compiled. The questionnaire was then given to 384 citizens over the age of 18 living in Arak (citizens of Arak) and they were asked to comment on the importance of each injury as a 5-choice range (very low-very high) in the questionnaire. To make. The results obtained in this section showed that the ambiguity of the mission and organizational goals (structural damage) , the existing organizational chart (structural damage) , not using the views of the client (underlying damage) , lack of knowledge of work standards (behavioral damage) , lack Employee awareness and knowledge (behavioral harm) , lack of citizen participation in urban management (underlying harm) , inability to provide income sources (structural harm) , organizational culture in employee performance (behavioral harm) and lack of employee performance monitoring (behavioral harm) Damages are urban development. Then, the relationship between urban development harms and social health was distributed among the same 384 citizens over the age of 18 living in Arak (citizens of Arak) and the hypotheses were examined and analyzed. The results showed that there is a relationship between urban development of Arak metropolis with social integration (solidarity)Keywords: Urban development, social health, social integration, social participation, Social Prosperity
-
Pages 305-319
The word of happiness is not used to refer to a particular aspect of life, but to the whole person's life.It means that one can express one's own perceptions of the dimensions and events of his life for expressing hisvitality. In the definition of happiness, the meaning of a pleasant, worthwhile and loving life is on the person'sown. The main question in the present article is: What does income affect the mediation of life satisfaction onsocial happiness? This research is based on the positivist approach and is an explanatory type and has beenused for scrolling. The measurement of the social happiness variable has been operational based on theLindenberg index. After assessing validity and reliability, a combination of multistage cluster sampling andmulti-stage cluster sampling was performed on 790 households in five areas of Tehran in 2021 by estimatingsample size using the Cochran formula. The findings of this article show that in spite of the relationship betweenincome and social happiness and life satisfaction control, income with social happiness is not significantlycorrelated. Also, in the review of the research model by the Bootstrap method in SmartPls software, the resultsshow that the effect of variable income on social happiness is directly insignificant and the income variable hasthe most impact through the life satisfaction variable on social happiness and also the amount The impact of lifesatisfaction on social happiness also has a strong impact.
Keywords: social happiness, economic income, Life satisfaction, citizens of Tehran