فهرست مطالب

رسوب شناسی کاربردی - پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه رسوب شناسی کاربردی
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • معصومه سبک رو، محمد وحیدی نیا*، محمدحسین آدابی، نسرین هداوندخانی صفحات 1-25
    به منظور بررسی سنگ چینه نگاری، ریزرخساره ها و زیست چینه نگاری سازند پابده بر مبنای زون بندی های زیستی جدید روزن داران شناور در محدوده تتیس، یک برش زیر سطحی واقع در میدان نفتی گچساران (چاه -314) مورد مطالعه گرفته است. ضخامت سازند پابده در این برش، 241 متر و لیتولوژی عمده آن شامل شیل آهکی، شیل، سنگ آهک رسی و سنگ آهک چرتی می باشد. مرز زیرین سازند پابده با سازند گورپی به صورت ناپیوسته و مرز بالایی آن با سازند آسماری به صورت پیوسته می باشد. بررسی توزیع روزن داران شناور در برش زیرسطحی (گچساران 314) به شناسایی 52 گونه متعلق به 21 جنس روزن داران شناور و معرفی 17زون زیستی بر اساس و یا معادل بیوزوناسیون جهانی وید و همکاران (2011) در ناحیه فروافتادگی دزفول منجر شده است. زون های زیستی شناسایی شده،2 زون زیستی در پالیوسن،13زون زیستی در ایوسن و 2 زون زیستی در الیگوسن را شامل می شوند که با برخی از زون های زیستی ارایه شده در محدوده تتیس تطابق خوبی را نشان می دهند. بر اساس مجموعه روزن داران و زون های زیستی مرتبط با آنها، سن سازند پابده در منطقه مورد مطالعه پالیوسن میانی (سلاندین) - الیگوسن پیشین (روپلین) تعیین شده است. زون های زیستی شناسایی شده در این برش با برش های (تنگ حتی، یال شمالی تنگ پابده، چهارده و کوه لار) در پهنه ایذه حوضه زاگرس مقایسه شدند. مطالعات پتروگرافی و میکروسکوپی سازند پابده بیان گر آن است که رسوبات سازند در گروه میکروفاسیس های محیط دریای باز (Deep shelf) نهشته شده است، این ریز رخساره های سازند نشانه نهشت رسوبات سازند در یک پلاتفرم کربناته است.
    کلیدواژگان: سازند پابده، زیست چینه نگاری، پالئوسن، الیگوسن، فروافتادگی دزفول
  • یاسمن احمدی، حسین رحیم پور بناب*، حمزه مهرابی، آرمین امیدپور صفحات 26-53
    برای تفسیر تاریخچه رسوبگذاری و دیاژنزی توالیهای پالیوسن - میوسن، سازندهای جهرم و آسماری در دو چاه از میدان نرگسی در بخش جنوبی فروافتادگی دزفول مورد مطالعه قرار گرفتند. بر اساس مطالعه 270 متر مغزه حفاری و 495 عدد مقطع نازک،در مجموع 14 رخساره میکروسکوپی مختلف شناسایی شد که در چهار مجموعه رخساره ای دریای باز، سد، لاگون و پهنه جزر و مدی قرار میگیرند. ریزرخساره های سازند آسماری مربوط به بخشهای کم عمق حوضه بوده و شامل محیط های جزر و مدی و لاگون میباشند. ریزرخساره های سازند جهرم معرف بخشهای عمیق مانند رمپ میانی و دریای باز میباشند و رخساره های پرانرژی محیط سد به وفور در این سازند مشاهده شده و به میزان کمتر دارای رخساره های لاگونی نیز میباشد. با توجه به ویژگی های رخساره های میکروسکوپی فوق، یک رمپ کربناته کم عمق با شیب ملایم به عنوان محیط رسوبگذاری سازندهای مزبور در میدان نرگسی پیشنهاد می شود که سازند آسماری در بخشهای کم عمق تر این رمپ نهشته شده است. بر اساس شواهد پتروگرافی، توالی پاراژنزی سازندهای جهرم و آسماری در چهار محیط دریایی، جوی، تدفینی و بالاآمدگی تفسیر و طی سه مرحله ایوژنز، مزوژنز و تلوژنز، رسوبات را تحت تاثیر قرار داده اند. فرآیندهای دیاژنزی غالب در این سازندها شامل دولومیتی شدن، سیمانی شدن، انیدریتی شدن، میکرایتی شدن، نوشکلی، فشردگی، انحلال و شکستگی میباشند. فرایندهای دولومیتی شدن و انیدریتی شدن در سراسر سازند آسماری مشاهده شده و در سازند جهرم شدت کمتری دارند. سیمان های سازند آسماری اغلب دولومیتی و انیدریتی بوده و سیمان های سازند جهرم اغلب کلسیتی هستند.
    کلیدواژگان: سازند جهرم، سازند آسماری، میدان نفتی نرگسی، محیط رسوبی، دیاژنز
  • میثم عیسی نژاد، مهدی دارائی*، ئارام بایت گل، میلاد ایمانی سقین سرا، افشین زهدی، جواد ربانی صفحات 54-72

    سازند نجمه با تنوعی از ساختار های میکروبیالی توسط یک ناپیوستگی فرسایشی بر روی شیل ها و کربنات های تیره رنگ سرگلو قرار گرفته است. گذر از سازند سرگلو به سن ژوراسیک میانی به سازند نجمه به سن ژوراسیک بالایی نشان دهنده یک تغییر ناگهانی در نوع محیط رسوبگذاری است، بطوریکه محیط از یک اینتراشلف با غلبه شیل سیاه غنی از ماده آلی و آهک های پلاژیک به یک محیط رمپ کم عمق با غلبه رسوبات میکروبیالی تغییر یافته است. این تغییر محیط که در پی یک پسروی آب دریا و بعد از یک انقطاع در رسوبگذاری ایجاد شده است، با شواهدی از جمله برش های اینتراکلستی، فابریک های فنسترال، بلورهای دروغین تبخیری، و ساختارهای متنوع میکروبی همراه است که نشان دهنده سیطره شرایط اقلیمی گرم و خشک با شوری بیش از حد آب دریا همراه با تنش های محیطی در ژوراسیک پسین است. مجموعه رخساره های سازند نجمه شامل پنچ میکروفاسیس و دو رخساره سنگی می باشد که دربرگیرنده کمربندهای رخساره ای فراجزرومدی، بین جزرومدی و زیر جزرومدی است. براساس تقسیم بندی ماکروفابریک ها، رسوبات میکروبیالی سازند نجمه شامل ترمبولیت و استروماتولیت است. توالی رسوبی این سازند غالبا از استروماتولیت تشکیل یافته است که خود شامل دو نوع مسطح و گنبدی است. این استروماتولیت ها دارای پنج نوع لامینه بندی (میکروفابریک) هستند که بیشترین نوع لامینه بندی، به صورت لامینه موازی میکرایت با اسپارایت می باشد. استروماتولیت ها در یک محیط فراجزرمدی تا بین جزرمدی تشکیل یافته اند. همچنین، ترمبولیت نیز دیگر ساختار میکروبیالی سازند نجمه است که با ماکروفابریک لخته ای و بدون لامینه در بالای شیل های قرمز قاعده ی چرخه های رسوبی در محیط زیر جزرمدی کم عمق نهشته شده اند.

    کلیدواژگان: سازند نجمه، ژوراسیک بالایی، محیط جزر و مدی، استروماتولیت، ترومبولیت
  • سید محمدرضا امامی میبدی*، ایرج مغفوری مقدم، مصطفی صداقت نیا، امین برمال صفحات 73-91

    به منظور درک تاریخچه رسوبگذاری سنگ های کربناته سازند آسماری، برش چینه شناسی به ضخامت 145 متر در جنوب لرستان انتخاب گردید . لیتولوژی این سازند تناوبی از سنگ آهک نازک لایه، متوسط لایه، ضخیم تا خیلی ضخیم لایه می باشد. نمونه های برداشت شده از این برش 145 نمونه می باشد که از لحاظ محیط رسوبی و فرآیند های دیاژنزی مورد بررسی قرار گرفتند بر اساس شواهد صحرایی و مطالعات مقاطع نازک میکروسکوپی با توجه به عدم شواهدی از جمله ساخت چشم پرنده ای، حفرات استروماتاکتیس، ساختم ان های تی پی، قطعات اینتراکلستی ، کانی های تبخیری و نبود آثار و ساختمان های حاصل از خشک شدن رسوبات و همچنین نبود رسوبات لغزشی و ریزشی در نهایت منجر به شناسایی 7 ریزرخساره مربوط به 4 کمربند رخساره ای لاگون، سد، بخش محدود شده (رمپ میانی) و رمپ داخلی گردید . در این برش چندین فرآیند دیاژنزی مانند میکریتی شدن، نوریختی (افزایشی و کاهشی)، سیمانی شدن (سیمان هم محور، هم ضخامت فیبری، هم بعد، بلوکی، دروزی و پویی کیلوتوپیک) ، فشردگی (مکانیکی و شیمیایی)، انحلال (وابسته به فابریک و غیر وابسته به فابریک)، جانشینی (پیریتی شدن، سیلیسی شدن و دولومیتی شدن) و تعیین مدل دیاژنزی شده است. براساس شواهد پتروگرافی، توالی پاراژنتیکی نهشته های سازند آسماری در این برش در چهار محیط دریایی، آب شیرین، تدفینی و بالاآمدگی تفسیر شده است. سه مرحله دیاژنزی یعنی دیاژنز اولیه (ایوژنز) ، دیاژنز میانی (مزوژنز) و دیاژنز نهایی (تلوژنز) برای نهشته های مورد مطالعه تعیین شده است.

    کلیدواژگان: محیط رسوبی، دیاژنز، آسماری، لرستان
  • سکینه عارفی فرد* صفحات 92-108
    به منظور بررسی تاثیر محیط های رسوبی بر گسترش فوزولینیدهای با پوسته بزرگ در نهشته های پرمین میانی ایران دو برش چینه شناسی در کوه های شتری و باغ ونگ واقع در بلوک طبس در شرق ایران مرکزی و یک برش چینه شناسی در دره همبست در ناحیه آباده در غرب ایران مرکزی مطالعه شده است. علت حضور اندک فوزولینیدها با پوسته بزرگ در آهکهای کم عمق پرمین میانی برش شتری احتمالا دمای زیاد آبهای قدیمه بیش از 36 درجه سانتیگراد بوده که حاکی از شرایط بسیار گرم و نامطلوب برای زیست فوزولینیدهای با پوسته بزرگ و همزیست جلبکی می باشد. در آهکهای با میان لایه های چرتی عمیق برش باغ ونگ، فوزولینیدهای با پوسته بزرگ حضور ندارند. در برش دره همبست، آهکهای ساب تایدال کم عمق بخش میانی و بالایی واحد یک سازند سورمق دارای فوزولینیدهای با پوسته بزرگ فراوان می باشند. در آهکها با میان لایه های چرتی نسبتا عمیق واحد دو سازند سورمق هیچگونه فوزولینیدی حضور ندارد. وجود این چرتها در پرمین میانی ایران در برشهای همبست و باغ ونگ در ارتباط با حادثه چرتی پرمین میانی و یوتروفیکشن در جنوب چین و امریکای شمالی است که با زیست فوزولینیدهای با پوسته بزرگ در موقعیتهای الیگوتروفیک محیطهای کم عمق ناسازگاری دارد. با توجه به انقراض محلی فوزولینیدهای با پوسته بزرگ قبل از حادثه زیستی انتهای پرمین میانی در سه برش مورد مطالعه می توان نتیجه گرفت تغییرات آب و هوایی و میزان ورود مواد غذایی به اقیانوسها نقش عمده ای در انقراض این ارگانیسمها داشته است.
    کلیدواژگان: محیط های رسوبی، پرمین میانی، فوزولینید، بلوک طبس، دره همبست
  • محی الدین احراری رودی* صفحات 109-123
    منطقه مورد مطالعه در شمال غرب شهرستان چابهار و جنوب استان سیستان و بلوچستان واقع در جنوب شرقی ایران می باشد. این محدوده، بخشی از منطقه زمین شناسی مکران است. در این تحقیق ابتدا، مطالعات کتابخانه ای و اسنادی انجام شد. سپس در مطالعات میدانی و بازدیدهای میدانی با استفاده از دستگاه مغزه گیر اوگر (Euger) دو عدد مغزه رسوبی از رسوبات هولوسن در محدوده کم عمق ساحلی و زیر حد جزر و مدی در خلیج پزم تهیه گردید. نمونه های رسوبی بخش های مختلف مغزه رسوبی (22 نمونه)، مورد آنالیزهای رسوب شناسی و ژیوشیمیایی انجام گرفت. نتایج دانه بندی رسوبات نشان می دهد اندازه ذرات غالبا در حد رس تا سیلت و مقادیر کمتری ماسه و گراول می باشد که در برخی افق ها ذرات در اندازه ماسه و گراول مقادیر بیشتری نشان می دهد. ذرات گراولی عمدتا مرتبط با خرده های اسکلتی بوده و میزان کربنات در رسوبات بین 17 تا 84 درصد متغیر است. فراوانی اکثر عناصر بویژه آلومنیوم، منیزیم، منگنز، کرم، باریم با تغییرات سطح آب دریا ارتباط معکوس و دو عنصر کلسیم و استرانسیوم که معرف رسوبات درون حوضه ای است، با تغییرات سطح آب دریا ارتباط مستقیم دارند. نتایج معادل سازی سن تقریبی توالی رسوبی نشان می دهد دو فاز مهم پیشروی و بالا آمدن سریع سطح آب دریا در محدوده زمانی از 2100 تا 2800 و نیز از 4900 تا 5800 سال قبل رخ داده است.
    کلیدواژگان: دریای عمان، خلیج پزم، ژئوشیمی، چابهار، مغزه رسوبی
  • سید بهزاد میرزاده واقفی، داوود جهانی*، محمدعلی آرین، محمود الماسیان صفحات 124-141

    سازند قم مهم ترین سازند مخزنی در ایران مرکزی می باشد. در این مطالعه به شناسایی رخساره ها و محیط رسوبی این سازند در میدان گازی سراجه و آبخوان یورتشاه پرداخته شده است که به ترتیب در جنوب شرق و شمال شرق شهر قم قرار دارند. بررسی مقاطع نازک و مغزه های مربوط به سازند قم در منطقه مورد مطالعه، منجر به شناسایی 15 رخساره رسوبی گردید که با توجه به مدل های استاندارد، قابل تفکیک به 9 کمربند یا گروه رخساره ای است. با توجه به مشخصات نمونه های مورد مطالعه، گسترش نهشته های توربیدایتی و فراوانی بالای رخساره های ریفی/سدی محیط تشکیل سازند قم در میدان سراجه و آبخوان یورتشاه یک شلف کربناته می باشد که رخساره های مرتبط به بخش های عمیق فراوانی کمتری دارند بنابراین موقعیت دیرینه دو میدان مورد مطالعه، بخش های کم عمق پلتفرم بوده است. سه ویژگی اصلی در رخساره های شناسایی شده در میادین مورد مطالعه وجود دارد که در سایر برش ها و مطالعات دیگر از سازند قم با هم معرفی نشده اند که شامل وجود رخساره های پهنه بالای جذر و مدی (به ویژه رخساره انیدریتی)، توالی پیوسته ریفی و وجود رخساره دارای فرام های پلانکتون است. کامل ترین توالی سازند قم مربوط به میدان سراجه می باشد ولی در میدان یورتشاه این توالی کامل نبوده و همچنین ضخامت کمتری را نشان می دهد. بنابراین با توجه به تفاوت ضخامت سازند قم در این موقعیت ها، به نظر می رسد که در میدان سراجه، شرایط دیرینه محیطی یک فروافتادگی ولی موقعیت یورتشاه، یک بلندای دیرینه بوده است که منجربه ناهمگنی و تغییرات شرایط محیط رسوبی سازند قم حتی در بعد منطقه ای شده است.

    کلیدواژگان: سازند قم، محیط رسوبی، شلف کربناته، محیط دیرینه
  • حامد زند مقدم*، هدا باوی صفحات 142-156
    کلوت های شهداد شامل مجموعه ای از تپه های طولی با روند شمال غربی-جنوب شرقی بوده که در شمال شهداد (شرق کرمان) و جنوب غرب بیابان لوت قرار دارند. توالی عمودی کلوتها عمدتا از زوج لایه های ماسه ای و گلسنگی تشکیل شده که در یک محیط دریاچه ای موقت رسوبگذاری کرده اند. علاوه بر ساختهای رسوبی فیزیکی، در این مجموعه انواع ساختهای تغییر شکل یافته رسوبات نرم مشاهده می شود که تحت تاثیر فرایند مایع شدن و اغلب در دو مرحله مایع گونی و سیال شدن رسوبات تشکیل شده اند. از مهمترین ساختهای تغییر شکل یافته در زمان مایع گونی می توان به ساختهای وزنی و شعله ای، چین خوردگی ها و طبقات پیچیده و ساختهای تی پی اشاره کرد. در مرحله سیال شدن ساختهای توپی و بالشی و ساختهای فرار آب و تزریق رسوب تشکیل شده اند. برش های اتوکلاستی و ریزگسل ها نیز اندکی پس از سفت شدن رسوبات شکل گرفته اند. منشاء و عامل اصلی تشکیل این ساختها در دو دسته اندوژنیک (فرایندهای رسوبی و محیط رسوبی) و اگزوژنیک (حرکات ناشی از زمین لرزه) تقسیم می شود.
    کلیدواژگان: ساختهای تغییر شکل یافته رسوبات نرم، مایع گونی، سیال شدن، کلوت های شهداد
  • مهناز کشمیری، محمدحسین محمودی قرائی*، سید رضا موسوی حرمی، اسدالله محبوبی صفحات 157-172

    چکیدهبرش مورد مطالعه واقع در تنگ نیزار و در فاصله 115 کیلومتری مشهد است که، شامل واحد شیلی و مارنی بخش فوقانی سازند نیزار، و بخش زیرین سازند کلات است که در بردارنده ماسه سنگ با میان لایه‏ های شیلی است. در مرز این دو سازند، خاک دیرینه از نوع اکسی سولی شناسایی شده‏ است. واحد اکسی سولی مورد مطالعه دارای اشکال ماکرو مورفولوژی و میکرو مورفولوژی ویژه ‏ای است، به طوری که وجود غالب میکرو فابریک بتا، به فعالیت میکرو ارگانیسم ها در تشکیل این افق خاک دیرینه دلالت می‏نماید. فشار دی اکسید کربن دیرینه در این برش از10/2237 تا 08/2981 اندازه گیری شده‏است که حدود 99/7 تا 65/10برابر مقدار کنونی است و با مقادیر مدلسازی شده برای آن زمان در سایر مناطق دنیا مطابقت دارد. علاوه بر فعالیت های بیوژنیک، نوسانات سطح ایستابی(پایین افتادگی سطح آب دریا) نقش مهمی در تشکیل خاک دیرینه این برش داشته است.

    کلیدواژگان: خاک دیرینه، اکسی سول، نوسانات سطح ایستابی، تنگ نیزار، حوضه رسوبی کپه داغ
  • اکبر حیدری* صفحات 173-184

    در نواحی شمالی خرم آباد سازند آسماری به سن الیگوسن انتهایی-میوسن آغازین رخنمون یافته است. در این مطالعه از داده های پتروگرافی و ایزوتوپ های پایدار اکسیژن و کربن برای درک بهتر شرایط پس از رسوبگذاری استفاده شده است. مطالعه سیمان های تشکیل شده در حفرات و شکستگی های سنگ های کربناته نشان می دهد که گاهی تفاوت هایی در محتوای ایزوتوپی اکسیژن و کربن بخش های حاشیه ای و مرکزی سیمان ها دیده می شود. فرآیندهای دیاژنیتیک متعددی نظیر سیمانی شدن کلسیتی (سیمان هم محور، سیمان رورشدی، سیمان موزاییک اسپار، سیمان بلوکی و سیمان گرانولار)، سیمان اکسیدآهن، پیریتی شدن، دولومیتی شدن محدود، میکرایتی شدن، آشفتگی زیستی، شکستگی ها و پرشدگی ها و انحلال، نیومورفیسم افزایشی، تراکم فیزیکی و شیمایی (استیلولیت و استیلوموتل) سنگ های آهکی سازند آسماری را در ناحیه مورد ارزیابی تحت تاثیر خود قرار داده است. برخی از این فرآیندها در چندین محیط دیاژنتیک ممکن است رخ دهند که امکان تفکیک دقیق آنها صرفا با مطالعه ی پتروگرافی ممکن نیست. بنابراین از ابزارهای کاتدلومینسانس و ایزوتوپ های پایدار اکسیژن و کربن برای تفکیک و ردیابی هر یک از فازهای دیاژنتیک استفاده شده است. سیمان های تشکیل شده در بخش های مختلف سنگ آهک با لومینسانس های متفاوت مورد آنالیز ایزوتوپی قرار گرفته است. در نهایت با ادغام داده های پتروگرافی، کاتدلومینسانس و ایزوتوپی محیط های دیاژنتیک مختلف نظیر دریایی، متیوریک اولیه، دفنی، بالاآمدگی و متیوریک ثانویه شناسایی گردید و توالی پاراژنتیکی توالی های الیگومیوسن در منطقه مورد مطالعه ترسیم گردید. امید است با استفاده از این اطلاعات بتوان چشم انداز دقیق تری از شرایط پس از رسوبگذاری حوضه رسوبی ترسیم نمود.

    کلیدواژگان: دیاژنز، آسماری، کاتدلومینسانس، ایزوتوپ پایدار، خرم آباد
  • سمیرا امین، الهام اسدی مهماندوستی*، مهدی امیرسرداری، فرج الله صابری صفحات 185-193

    در این مطالعه، ارزیابی کیفیت مخزن سازند ایلام در یکی از میادین نفتی دشت آبادان، با استفاده از نگاره های چاه پیمایی و داده های مغزه صورت گرفته است. برای تعیین تراوایی در آزمایشگاه های مطالعات مغزه، معمولا از گاز به خصوص هوای خشک، به دلیل راحتی، صرف وقت و هزینه بسیار کم استفاده می شود. این امر می تواند باعث ایجاد خطا و عدم اعتبار کافی تراوایی مطلق در ارزیابی و شبیه سازی تولید نفت و گاز از مخازن شود. در این مقاله از تراوایی تصحیح شده کلینکنبرگ در مطالعه تراوایی بخش مخزنی سازند ایلام استفاده شده است. علاوه بر این از روش شاخص کیفیت مخزن و تخلخل بر مبنای توزیع اندازه گلوگاه های منافذ در جهت تعیین گونه های سنگی پتروفیزیکی کمک گرفته شده است. مطالعه صورت گرفته نشان می دهد که گونه های سنگی 3 و 4 که به عنوان بهترین گونه های سنگی پتروفیزیکی بخش مخزنی سازند ایلام شناسایی شده اند، دارای منافذ حفره ای بهم مرتبط و بین دانه ای می باشند که در اثر انحلال حاصل شده اند. گونه های سنگی شناسایی شده 1 و 2 مخزن مورد مطالعه به سبب فرآیند دیاژنزی سیمان شدگی به عنوان گونه های سنگی پتروفیزیکی با کیفیت پایین معرفی می گردند. نتایج به دست آمده کمک به تعیین بهترین افق های تولیدی مخزنی سازند ایلام در چاه مورد مطالعه در مطالعات اکتشافی نموده است.

    کلیدواژگان: سازند ایلام، میدان نفتی دشت آبادان، تصحیح تخلخل و تراوایی، گونه های سنگی پتروفیزیکی، تعیین نوع منافذ
  • سیده عاطفه موسوی، حسین وزیری مقدم، محمدعلی صالحی*، روح الله شب افروز، کیارش قنواتی صفحات 194-209
    در این تحقیق سازند آسماری در میدان نفتی منصور آباد در بخش جنوبی فروافتادگی دزفول به منظور تعیین سن، مطالعه و شناسایی ریز رخساره ها و محیط رسوبگذاری مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی چینه نگاری زیستی سازند آسماری بر مبنای فرامینیفرهای بنتیک و شناسایی ریز رخساره ها و محیط رسوبی با استفاده از مطالعه مقاطع نازک تهیه شده از مغزه و خرده حفاری در دو چاه از میدان مورد مطالعه صورت گرفته است. مرز زیرین و بالایی این سازند به ترتیب بصورت تدریجی با سازند پابده و مشخص با سازند گچساران در نظر گرفته شده است. با توجه به مطالعه زیست چینه نگاری صورت گرفته 4 زون تجمعی در سازند آسماری شناسایی گردید. زونLepidocyclina-Operculina-Ditrupa نشان دهنده سن روپلین/شاتین، زون Archaias asmaricus-Archaias hensoni-Miogypsinoides complanatus بیانگر سن شاتین، زون Indeterminat معرف سن آکیتانین و زون Borelis melo curdica-Borelis melo melo نشان دهنده سن بوردیگالین می باشد. با مطالعه مقاطع نازک میکروسکوپی 9 ریز رخساره مربوط به زیر محیط های پهنه جزرو مدی، لاگون و دریای باز در یک محیط رمپ کربناته با گسترش از رمپ داخلی تا خارجی شناسایی شدند. این مطالعه منجر به درک صحیح تر از وضعیت چینه-نگاری و محیط رسوبی این سازند مخزنی گردید.
    کلیدواژگان: سازند آسماری، زون تجمعی، رمپ کربناته، میدان منصورآباد، فروافتادگی دزفول
  • رضا میرزایی محمودآبادی* صفحات 210-233
    به منظور مطالعه پتروگرافی، محیط رسوبی، چینه نگاری سکانسی و ارزیابی پتانسیل مخزنی سازند آسماری در میدان نفتی کیلورکریم تعداد 5 چاه از این میدان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس مطالعه 800 مقطع نازک تهیه شده از خرده های حفاری و مغزه ها تعداد 15 ریزرخساره کربناته شناسایی گردید که در یک رمپ کربناته هم شیب رسوب گذاری شده اند. فرایندهای دیاژنزی عمده که بر روی سازند آسماری تاثیرگذار بوده اند شامل میکرایتی شدن، دولومیتی شدن، انحلال، سیمانی شدن، فشردگی، پیریتی شدن، هماتیتی شدن و شکستگی هستند. فرایندهای دیاژنتیکی شناسایی شده محصول دیاژنز کم ژرفای دریایی و جوی تا عمیق هستند. مجموع مطالعات پتروگرافیکی و پتروفیزیکی نشان داد که می توان مخزن آسماری را در ناحیه مورد مطالعه به تعداد 5 زون مخزنی تفکیک کرد که در میان زون های مخزنی معرفی شده تنها زون های شماره 1 و تا حدی زون شماره 4 پتانسیل مخزنی قابل قبولی از خود نشان می دهند. با توجه به تغییرات سنگ شناسی، تغییرات لاگ گاما، تغییرات عمودی ریزرخساره ها چینه نگاری سکانسی مخزن آسماری در چاه های شماره 1 و 5 از میدان مورد مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت و تعداد 5 سکانس رسوبی درجه سوم تشخیص داده شد. به طور کلی سیستم تراکت تراز پیشرونده TST در توالی مورد مطالعه با افزایش کمی مقدار لاگ گاما در هر 5 سکانس مشخص می شود. سیستم تراکت تراز بالا HST در طول ضخامت مخزن در هر پنج سکانس رسوبی تفکیک شده با کاهش و یا ثابت ماندن مقادیر لاگ گاما مشخص می شود.
    کلیدواژگان: محیط رسوبی، پتانسیل مخزنی، سازند آسماری، چینه نگاری سکانسی، میدان نفتی کیلورکریم
  • سعید شبرنگ، احسان ده یادگاری*، محمدحسین آدابی صفحات 234-250
    به منظور ارزیابی پتانسیل هیدروکربن زایی سازند گرو در برش سطح الارضی الیگودرز، آنالیزهای پتروگرافی آلی و پیرولیز راک ایول برروی نمونه های سنگ منشا انجام شد. بدین ترتیب تعداد 15 نمونه تحت مطالعات میکروسکوپ نور عبوری، انعکاسی و فلورسانس و همچنین تعداد 12 نمونه تحت پیرولیز راک ایول VI قرار گرفتند. در نور عبوری ماسرال های گروه مواد آلی آمورف و معادل آن ها در نور انعکاسی، بیتومینیت تشخیص داده شد، همچنین خصوصیات فلورسانسی نمونه ها پایین بوده که نشان دهنده حضور کروژن نوع II در سازند گرو است. با توجه به اینکه محیط ته نشست سازند گرو عمیق بوده است و ورود مواد آلی خشکی وجود نداشته لذا به دلیل عدم وجود ماسرال ویترینایت، استفاده از مقادیر انعکاس ویترینایت (VRo%) در ارزیابی بلوغ حرارتی مواد آلی میسر نشد. بنابراین، به منظور ارزیابی بلوغ حرارتی از پارامتر شاخص دگرسایی حرارتی (TAI) و انعکاس بیتومن جامد (BRo%) استفاده شد که غالبا بیانگر اوایل تا اواسط مرحله ی بلوغ حرارتی (پنجره نفتی) مواد آلی و کروژن نمونه ها در سازند گرو است. با توجه به پارامتر های به دست آمده از پیرولیز راک ایول و نمودار های مربوطه، کمیت مواد آلی نمونه های مدنظر در بازه ی خوب تا بسیار خوب قرار دارند که از نظر کیفیت، کروژن نوع II و II/III را نشان می دهند. همچنین مقدار شاخص پتانسیل منشا (SPI) محاسبه شده در این برش برابر با m ton/m2 38/19 بوده که بیانگر شاخص پتانسیل منشا بالای سازند گرو است.
    کلیدواژگان: پیرولیز راک ایول، پتروگرافی آلی، بلوغ حرارتی، انعکاس بیتومن جامد، سازند گرو
  • صفورا یاسبلاغی شراهی، بیژن یوسفی یگانه*، سکینه عارفی فرد، محمدمهدی فرهپور صفحات 251-268

    مهمترین وقایع در تاریخ پرمین پیشین، مربوط به پسروی دریا در اوایل پرمین پیشین (ساکمارین) و پیشروی بعدی آن در اواخر پرمین پیشین (اواخر یاختاشین- بلورین) می باشند. همانند سایر نواحی تتیسی در ایران پیشروی در زمان یاختاشین- بلورین شروع می شود، یعنی هنگامی که پلاتفرم های کربناته شروع به تشکیل شدن می نمایند. این سنگ های کربناته در بلوک طبس بنام سازند جمال نامگذاری شده که بخش قاعده ای سازند جمال تحت عنوان سازند باغ ونگ تعیین شده است. به منظور انسجام بررسی و تعیین شرایط دقیق محیط رسوبی علاوه بر مقاطع سازند باغ ونگ، سازند های سردر در بخش زیرین و جمال در بخش راسی نیز بطور مختصر مورد بررسی قرار گرفته اند. براساس مطالعه مقاطع نازک در دو برش چینه شناسی (باغ ونگ و شش انگشت) تعداد 8 ریزرخساره و دو پتروفاسیس شناسایی شده اند که ریز رخساره های گرینستون بایوکلست دار، گرینستون اینتراکلست دار در زیرمحیط سد قرار می گیرند و پکستون /گرینستون فوزولینید دار، پکستون بایوکلست دار، پکستون بایوکلست دار اینتراکلست دار و وکستون بایوکلستی معرف ریز رخساره های مربوط به محیط کولاب هستند که توسط سد ها از محیط دریای باز جدا می شود. ریز رخساره های مادستون و دولومادستون مربوط به پهنه های گلی در منطقه اینترتایدال هستند و پتروفاسیس های آرکوز و لیتیک آرکوز به محیط پیراکشندی نسبت داده می شوند. از میان فسیل های شناسایی شده در این مطالعه، جلبک های آهکی از مهمترین گروه های فسیلی آب های کم عمق رسوبات پالیوزوییک بالایی هستند که در سه گروه داسی کلاداسه آ، ژیمنوکدی آسه آ و جلبک های مجهول معرفی شده اند که افزایش تنوع و فراوانی آن ها با شرایط گرم خانه ای و بالا بودن سطح دریا در ارتباط است.

    کلیدواژگان: پرمین زیرین، شمال طبس، باغ ونگ، جلبک های آهکی
|
  • M. Sabokro, M. Vahidinia *, M. H. Adabi, N. Hadavandkhani Pages 1-25
    In order to study lithostratigraphy, microfacies, and biostratigraphy of the Pabdeh Formation based on the new biozonation of planktonic foraminifera in the Tethys region, 1 subsurface section in well No. 314 of Gachsaran Oil Field has been studied.The Pabdeh Formation with a thickness of 241m consists mainly of shale, calcareous shales, argillaceous limestones, and cherty limestones. The lower boundary of the Pabdeh Formation with the Gurpi Formation is unconformable and the upper boundary with the Asmari Formation is conformable.Investigation of the stratigraphic distribution of these microfossils in the subsurface section (Gachsaran well No. 314) led to the identification of 52 genera and 21 species of planktonic foraminifera and 17 biozones based on equivalent to new biozone of (Wade et al, 2011) in the global biozonation in this region. These identified biozones include 2 biozones in the Paleocene, 13 biozones in the Eocene, and 2 biozones in the Oligocene in the studied and are well correlated with some biozones in the Tethys region. Based on the foraminiferal assemblages and their biozonation, the age of the Pabdeh Formation in well No. 314 of Gachsaran Oil Field is Middle Paleocene (Selandian) – Early Oligocene (Rupelian). Defined biozones are compared with the other sections presented in the Izeh Zone (Tange Hatti, north flank of Tange Pabdeh, Chahardeh, and Lar Mountains) in the Zagros Basin.Petrography and microscopy studies of the Pabdeh Formation in section imply, these sediments are belonging to microfacies (Deep Shelf) and were deposited part of a carbonate platform.
    Keywords: Pabdeh Formation, Biostratigraphy, Paleocene, Oligocene, Dezful embayment
  • Y. Ahmadi, H. Rahimpour-Bonab *, H. Mehrabi, A. Omidpour Pages 26-53
    Jahrom and Asmari Formations in two wells from Nargesi field in the southern part of Dezful Embayment were studied to interpret the sedimentation and diagenesis history of Paleocene-Miocene successions. A total of 14 different microfacies were identified based on the study of 270 m drilling core and 495 microscopic thin sections,which are located in four sets of open marine, shoal, lagoons and tidal flats. The microfacies of the Asmari Formation are include tidal and lagoon sets. The microfacies of the Jahrom Formation are include middle ramp and the open marine, and energetic facies of the shoal sets have been observed in abundance in this formation, and to a lesser extent has lagoon facies. According to the characteristics of the above microsfacies, it is suggested that a shallow carbonate ramp with a gentle slope be used as a sedimentation environment for these Formations in Nargesi field. Asmari Formation is deposited in the shallower parts of this ramp. The paragenetic succession of Jahrom and Asmari Formations has been interpreted based on petrographic evidence in four marine, meteoric, burial and uplifting environments, and have affected sediments, during the three stages of eogenesis, mesogenesis and telogenesis. Dolomitization, cementation, anhydritization, micriticization, neomorphism, compaction, dissolution and fracture are the predominant diagenetic processes in these Formations. Dolomitization and anhydritization processes have been observed throughout the Asmari Formation, but are less intense in the Jahrom Formation. Asmari Formation cements are mostly dolomitic and anhydrite, but Jahrom Formation cements are mostly calcite.
    Keywords: Jahrom Formation, Asmari Formation, Nargesi oil field, sedimentary environment, Diagenesis
  • M. Isanejad, M. Daraei *, A. Bayet-Goll, M. Imani Seginsara, A. Zohdi, J. Rabbani Pages 54-72

    The Najmah Formation is composed of variable microbial build-ups disconformably resting on the dark calcareous shales and limestones of the Sargelu Formation. The transition from the middle Jurassic Sargelu to the upper Jurassic Najmah was associated with a conspicuous change in depositional environment so that the intrashelf basin of the Sargelu with the domination of black calcareous shales and dark pelagic limestones evolved to a shallow-marine ramp with carbonate deposition from mostly microbial origin. This change caused by a regression and a resultant interruption in sedimentation is evidenced by the occurrence of intraclastic breccia, fenestral fabrics, evaporite pseudomorphs as well as various microbial build-ups in the Najmah pointing to the superiority of arid climate and hypersaline conditions with paramount environmental stresses during the deposition of the formation. Facies recognized in the Najmah Formation include five microfacies (MF) and two lithofacies (LF) representing supratidal, intertidal and subtidal sub-environments. Based on microfabric viewpoint, microbialites of the formation can be divided into thrombolite and stromatolite. The formation is dominantly composed of stromatolite, which is subdivided into stratiform and domal stromatolites based on morphoscopic criteria. Moreover, these stromatolites can be microscopically subdivided into five microfabrics among which so-called “planar micrite with sparite laminae” is the most frequent microfabric. Stromatolites of the Najmah developed in a supratidal to intertidal environment. Furthermore, thrombolite with a clotted and non-laminar fabric is another build-up of the formation, deposited in a shallow subtidal zone making the basal part of the cycles of the Najmah following the bottommost red shale.

    Keywords: Najmah Formation, Upper Jurassic, tidal environment, stromatolite, thrombolite
  • S. M. R. Emami Meybodi *, I. Maghfouri Moghadam, M. Sedaghatnia, A. Barmal Pages 73-91

    In order to understand the sedimentation history of carbonate rocks of Asmari Formation, a 145 m thick stratigraphic section was selected in the south of Lorestan. The lithology of this periodic formation is from thin-layer, middle-layer limestones, thick to very thick-layered. The samples taken from this section are 145 samples that were examined in terms of sedimentary environment and diagenetic processes based on field evidence and studies of thin microscopic sections and due to the absence of evidence such as the construction of bird eyes. , Stromatactis cavities, Typical structures, Intracellular components, Evaporative minerals and the absence of traces and structures resulting from sediment drying as well as the absence of slippery and sedimentary sediments (turbidites, intraclasts and sections) Finally, it led to the identification of 7 micro-defects related to 4 lagoon facies belts, dam, restricted section (middle ramp) and internal ramp. In this section, several diagenetic processes such as micriticization, morphology (increasing and decreasing), cementation (coaxial cement, fibrous thickness, dimensional, block, joint and kilotopic dynamics), compaction (mechanical and chemical), dissolution (dependent To fabric and non-fabric dependent), substitution (pyritization, silicification and dolomitization) and diagenetic modeling. Based on petrographic evidence, the paragenetic sequence of Asmari Formation deposits in this section has been interpreted in four marine environments, freshwater, burial and uplift. Three stages of diagenesis, namely primary diagenesis (eogenesis), middle diagenesis (mesogenesis) and final diagenesis (telogenesis) have been determined for the studied deposits.

    Keywords: sedimentary environment, Diagenesis, Asmari, Lurestan
  • S. Arefifard * Pages 92-108
    In order to examine the effect of depositional environments on large-test fusulinids in Middle Permian deposits of Iran two stratigraphic sections in Shotori and Bagh-e Vang Mountains in Tabas Block located in east-central Iran and one stratigraphic section in Hambast Valley, Abadeh area situated in west-central Iran were studied. The possible cause of the few occurrences of large-test fusulinids in Middle Permian shallow water carbonates of the Shotori section was high temperature (more than 36° centigrade) of paleo sea indicating unfavorable condition for algal-symbiont large-test fusulinids life. There is no large-test fusulinid in Middle Permian deep-water limestones with cherty interbeds of Bagh-e Vang section. In Hambast Valley section, the Middle Permian shallow-water subtidal limestones of the middle and upper parts of the Unit 1 of Surmaq Formation contain abundant large-test fusulinids. No large-test fusulinid is recorded from the deep-water limestones with cherty interbeds of the Unit 2 of the Surmaq Formation. The presence of cherts in the Middle Permian of Iran in both Bagh-e Vang and Hambast valley sections are related with Middle Permian chert-event and eutrophication also reported in South China and North America which is adverse for the life of large-test fusulinids in oligotrophic shallow water environment. Considering the local disappearance of the large-test fusulinids in the three studied sections before the end-Guadalupian bio-event, it can be concluded that the climate change and the nutrient level input had major role in extinction of these organisms..
    Keywords: Depositional environment, Middle Permian, Fusulinid, Tabas Block, Hambast Valley
  • M. Ahrari-Roudi * Pages 109-123
    The study area is located in the northwest of Chabahar city and south of Sistan and Baluchestan province in the southeast of Iran. This area is part of Makran geological area. In this research, library and documentary studies were performed first. Then, in field studies and field visits, two sediment cores were prepared from Holocene sediments in the shallow coastal area and below the tidal limit in the Gulf of Pazm using the Euger core-catching device. Sedimentary samples from different parts of the sedimentary core (22 samples) were subjected to sedimentological and geochemical analyzes. The results of sediment granulation show that the particle size is often in the range of clay to silt and less amounts of sand and gravel, which in some horizons show particles in the size of sand and gravel. Gravel particles are mainly associated with skeletal fragments and the amount of carbonate in sediments varies between 17 and 84%. The abundance of most elements, especially aluminum, magnesium, manganese, cream, barium are inversely related to changes in sea level and the two elements of calcium and strontium, which represent sediments in the basin, are directly related to changes in sea level. The results of equating the approximate age of the sedimentary sequence show that two important phases of progress and rapid sea level rise occurred in the time range from 2100 to 2800 and also from 4900 to 5800 years ago.
    Keywords: Oman sea, Pozm Bay, Geochemistry, Chabahar, Sediment Core
  • S. B. Mirzadeh Vaghefi, D. Jahani *, M. A. Ariyan, M. Almasiyan Pages 124-141

    The Qom Formation is considered as one of the most important reservoir formations in Central Iran. This study was conducted to identify the facies and sedimentary environment of this formation in Sarajeh gas field and Yurtshah aquifer which are located in the southeast and northeast of Qom, respectively. 15 sedimentary facies were identified after examining the Qom formation-related thin sections and cores in the study area, which can be divided into 9 belts or facies groups according to standard models. According to the characteristics of the studied samples, the expansion of turbidite deposits and the frequency of reef / shoal facies, the paleoenvironment of Qom Formation in Sarajeh Field and Yurt-e-shah Aquifer is a carbonate shelf. Facies related to deep sections are less frequent, so the paleo-position of the two fields under study has been shallow sections of the platform.There are three main features in the facies identified in the study areas that have not been introduced in other sections and other studies of the Qom Formation, including the presence of supratidal facies (especially anhydrite facies), the continuous reef sequences and the existence of facies has planktonic foraminifera. The most complete sequence of the Qom Formation is related to Sarajeh field, but in Yurtshah Square this sequence is not complete and also shows less thickness. The ancient position of Sarajeh field was an depression and the Yurtshah anticline was an paleohigh. These conditions have led to thickness changes in the the Qom Formation even in the regional dimension.

    Keywords: Qom Formation, sedimentary environment, Carbontae shelf, Paleoenvironment
  • H. Zand-Moghadam *, H. Bavi Pages 142-156
    The Shahdad Kaluts include a series of longitudinal dunes with a northwest-southeast trend that are located in the north of Shahdad (East of Kerman) and southwest of the Lut desert. The succession of Kaluts consists of hetrolithic layers of sand and mud sediments that deposited in a temporary lake environment. In addition to physical sedimentary structures, in this s successions, various soft-sediment deformation structures observed, which are formed under the influence of liquidization process in two stages of liquefaction and fluidization. One of the most important deformed structures during liquefaction stage are load and flam structures, folding and convolute bedding and tepee structures. In the fluidization stage, ball and pillow structures, water-escape and sediment-injection structures were formed. Autoclastic breccias and microfaults also formed shortly after consolidate of sediments. The triggers and main formation factors of these structures are divided into two categories: endogenic (sedimentary process and depositional setting) and exogenic (earthquake activity) triggers.
    Keywords: Soft-sediment deformation structures, liquefaction, fluidization, Formation mechanism, Shahdad Kaluts
  • M. Keshmiri, M. H. Mahmudy Gharaie *, S. R. Moussavi-Harami, A. Mahboubi Pages 157-172

    The studied section is located at the Tange-Neyzar, 115 km NE Mashhad. The upper part of the Neyzar Formation consists of shale and marl, while the basal parts of Kalat Formatiom is composed of sandstone unit with interbedded shale. An oxisol type has been identified at the boundary between these formations. There are characteristics macromorphological and micromorphological features in this oxisol unit. The occurrence of beta microfabric indicates the role of micro-organisms activities in the formation of the palaeosol. The geochemical studies indicate that the average paleotemperature is 11˚ C. The paleo-rainfall varies from 818.66 to 1563 mm (with an average 1200 mm). The pressure of CO2 was measured from 2237.10 to 2981.08, which is 7.99 to 10.65 times the current value. It corresponds to the modeled values for that geological time in the other areas of the world. In addition, the fluctuation of water-stable (falling at sea level) played a critical role in the development of palaeosol in this section.

    Keywords: Paleosol, Oxisol, Tang-e-Neyzar, Kopet dagh basin
  • A. Heidari * Pages 173-184

    In northern region of Khorramabad city in Lurestan province, Asmari Formation is mainly composed of limestone with some interbeds of marl. The studied Formation, is late Oligocene-Early Miocene in age. In this study, petrographic studies as well as stable isotopes of oxygen and carbon have been used to make an understanding of after sedimentation conditions. We also have identified and distinguished some evidence from each diagenetic stage. Consideration of the cements, which have been deposited in cavities and fractures of carbonate rocks shows that sometimes there are differences in the isotopic oxygen content and carbon content of the edge and central parts. However, these changes in many cases are slight. Numerous diagenetic processes such as calcite cementation (syntaxial overgrowth cement, isopachous fibrous, spar mosaic cement, blocky cement, and granular cement), iron oxide cement, pyrite, limited dolomitization, micritiization, bioturbation, fractures and fillings and dissolution, incremental neomorphism, physical and chemical compaction (stylolite and stilomotel) have been affected the limestone successions of Asmari Formation in the study area. Some of these processes may occur in several diagenetic environments. In order to differentiate them, we have used cathodoluminescence and isotope study techniques. We have been utilized the oxygen and carbon stable isotopes track each diagenetic phase. In this study, we have used cathodoluminescence images to make a map for isotopic analysis. Finally, by integrating petrographic, cathoduminescence, and isotopic data, different diagenetic environments have been identified and distinguished. We hope this information make a more accurate picture of after sedimentation conditions of the sedimentary Basin.

    Keywords: Diagenesis, Asmari, Cathodoluminescence, Stable isotope, Khorramabad
  • S. Amin, E. Asadi Mehmandosti *, M. Amirsardari, F. Saberi Pages 185-193

    In this study, the quality assessment of the Ilam Formation reservoir in an oil field of the Abadan plain has been investigated using wireline logs and core data. To determine permeability in core study laboratories, gas, especially dry air, is usually used because of its convenience, time consuming and very low cost. This can lead to errors and inadequate validity of absolute permeability in the evaluation and simulation of oil and gas production from reservoirs. In this paper, the corrected permeability of Klinkenberg is used in the permeability study of the reservoir section of the Ilam Formation. In addition, the reservoir quality index and porosity method based on the pore throat size distribution have been used to determine the type of petrophysical rock typing. The study shows that rock types 3 and 4, which have been identified as the best petrophysical rock typing in the reservoir of Ilam Formation, have interconnected and interparticle pores that have been obtained by dissolution. Identified rock types 1 and 2 of the studied reservoir are introduced as low quality petrophysical rock types due to the diagenetic process of cementation. The obtained results have helped to determine the best reservoir production horizons of Ilam Formation in the studied well in exploratory studies.

    Keywords: Ilam Formation, Abadan Plain, porosity, permeability correction, petrophysical rock typing, Pore types
  • S. A. Mousavi, H. Vaziri-Moghaddam, M. A. Salehi *, R. Shabafrooz, K. Ghanavati Pages 194-209
    In this research, the Asmari Formation in the Mansourabad Oilfield in the southern part of the Dezful Embayment has been studied in order to determine the age, study and identify microfacies and depositional environment. The biostratigraphy study was based on benthic foraminifera and recognition of microfacies and depositional environment carried on the thin sections prepared from core and cutting samples of two wells from the studied oilfield. The lower boundaries of this formation are conformable and gradually with the Pabdeh Formation, but sharp with the Gachsaran Formation, respectively. According to the study, four assemblage zones were identified in the Asmari Formation. Lepidocyclina-Operculina-Ditrupa zone indicates the age of Rupelian/Chattian, Archaias asmaricus-Archaias hensoni-Miogypsinoides complanatus zone indicates the age of Chattian, Indeterminat zone indicates the age of Aquitanian, and Borelis melo curdica-Borelis melo melo zone indicates the age of Burdigalian. Based on petrographic analysis nine microfacies related to tidal flat, lagoon and open marine sub-environment were identified that were deposited on a carbonate ramp environment extended from inner to outer ramp. This study led to better understanding of the stratigraphy and depositional environment of this reservoir formation.
    Keywords: Asmari Formation, Assemblage Zone, Carbonate ramp, Mansourabad Field, Dezful embayment
  • R. Mirzaee Mahmoodabadi * Pages 210-233
    In order to study petrography, sedimentary environment, sequence stratigraphy and reservoir potential of Asmari Formation in Kilurkarim oil field, 5 wells from this field were analyzed. Based on the study of 800 thin sections prepared from cutting and cores, 15 carbonate microfacies were identified, which were deposited in a homoclinal carbonate ramp. Major diagenetic processes that have affected the Asmari Formation include, micritization, dolomitization, dissolution, cementation, compaction, pyritization, hematitation, and fracture. The identified diagenetic processes are the product of shallow to deep marine and meteoric diagenesis. The sum of petrographic and petrophysical studies showed that Asmari reservoir can be divided into 5 reservoir zones in the study area. Among the reservoir zones introduced, only zones No. 1 and to some extent zone No. 4 show acceptable reservoir potential. According to lithological changes, gamma log changes, vertical changes of microfacies, sequence stratigraphy of Asmari reservoir in wells No. 1 and 5 of the field was evaluated and 5 third order depositional sequences were detected. In general, the TST systems tract in the studied sequence is characterized by a slight increase in the amount of gamma log in every 5 sequences. The HST systems tract is characterized by the reduction or persistence of gamma log values along the reservoir thickness in all five separated depositional sequences. The important thing about this systems tract is the equivalence of this systems tract with the increase of reservoir potential along the reservoir.
    Keywords: sedimentary environment, Asmari Formation, Sequence Stratigraphy, Kilurkarim Oilfield
  • S. Shabrang, E. Dehyadegari *, M. H. Adabi Pages 234-250
    In order to evaluate the hydrocarbon potential of Garau Formation in Aligudarz section, organic petrography analysis and Rock Eval pyrolysis were performed on samples. In this research totally, 15 samples were studied by transmitted, reflected and fluorescence light and also 12 samples using Rock-Eval pyrolysis device. The existence of bituminite was detected in the transmitted light of amorphous organic matter group and their equivalent in reflected light. Also, the fluorescence of all samples was low, which indicates presence of type II kerogen in the Garau Formation. Since the paleo depositional environment of Garau Formation was pelagic (deep marine) with no terrestrial organic matter input so was no chances of existence of vitrinite macerals for reflectance analysis. Hence, in order to evaluate the thermal maturity, the parameter of thermal alteration index (TAI) and solid bitumen reflection (BRo%) were used, which indicate the early to middle stage of thermal maturity (oil window) of samples in the Garau Formation. According to the parameters obtained from Rock Eval pyrolysis and related diagrams, the quantity of organic matter in samples ranged from good to very good and in terms of quality, show type II and II / III kerogen. Finally, the calculated source potential index (SPI) in the studied section is 19.38 m ton / m2 which shows a high source potential index.
    Keywords: Rock Eval pyrolysis, Organic petrography, Thermal maturation, Solid Bitumen reflection, Garau Formation
  • Safoora Yasbolaghi Sharahi, Bizhan Yosefi Yegane *, Sakineh Arefifard, MohammadMehdi Farahpour Pages 251-268

    The most prominent events in the Early Permian history of Tethys were the early Early Permian (Sakmarian) regression and the subsequent late Early Permian (Yakhtashian – Bolorian) transgression. Like the other region of Thetys, transgression in Iran begins at the time of Yakhtashian – Bolorian, which carbonate platforms began to form. These carbonate rocks have been named the Jamal Formation in the Tabas Block, where the basal section of the Jamal Formation is designated as the Bagh Vang Formation. In order to investigate and determine the exact conditions of the sedimentary environment, in addition to the sections of the Bagh Formation, the Sardar Formation in the lower part and Jamal Formation in the upper part have also been briefly studied. Thin-section analysis in two sections (Bagh-e-Vang and Shesh Angosht ) makes it possible to distinguish 8 microfacies and tow petrofacies, Bioclast grainstone and Intraclast grainstone within the barriers and Fusulinid grainstones/packstone, Bioclast packstone, Intraclast bioclast packstone and Bioclastic wackstone represent the facies of lagoon. Also, characterized that bar separated a lagoonal area from the open-marine environment. The microfacies of Mudstone and Dolomudstone have been identified in the Mudflats area and Lithic arkose and Arkose petrofacies related to peritidal environment. Among the fossils identified in is study, Calcareous algae are one of the most important shallow water fossil groups of upper Paleozoic deposites, which have been introduced in three groups: Dacycoladasean, Gymnocodiacean and Problematica and Also, increasing their diversity and abundance is related to greenhouse conditions and high sea levels.

    Keywords: Lower Permian, North Tabas, Bagh-e- Vang, Calcareous algae