فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 26، پاییز و زمستان 1401)

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 26، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمدعلی اعلایی فرد* صفحات 459-473

    گسترش روابط تجاری و اقتصادی بین المللی باعث شده است قسمت اعظم معاملات و مبادلات تجاری از سوی نمایندگان تجاری انجام گیرد. در معاملاتی که نمایندگان تجاری انجام می دهند، به طور معمول رشته ای از روابط حقوقی بین آمر، ثالث و نماینده به وجود می آید که ممکن است باعث ایجاد مسیولیت مدنی بین اصیل، ثالث و نماینده گردد. بحث مسیولیت مدنی در معاملاتی که از جانب نماینده صورت می گیرد زمانی پیچیده تر می شود که معاملات انجام شده با اتکا به اختیارات ظاهری صورت گرفته و یا نماینده در ظاهر به نام خود، ولی در عالم واقع به حساب آمر (اصیل پنهان) اقدام کرده باشد. در این مقاله تلاش شده است مبانی مسیولیت اصیل در این گونه معاملات، اعم از مسیولیت قراردادی و مسیولیت مدنی به مفهوم عام، در حقوق ایران، انگلستان و اسناد بین المللی مورد بررسی قرار گیرد. درمجموع در حقوق ایران، انگلستان و اسناد بین المللی، آمر به عنوان مسیول اعمال نماینده در نمایندگی ظاهری و نیز اصیل پنهان مورد پذیرش قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اختیارات ظاهری، اصیل پنهان، مسئولیت مدنی، نمایندگی ظاهری
  • ناهید پارسا* صفحات 475-492

    لازمه گسترش امنیت در جاده‏ها و جلوگیری از خسارات حاصل از عیوب خودروها، شناخت فرایند فراخوان خودروها و لزوم رعایت قواعد آن است. فراخوان خودرو به‏ عنوان یکی از خدمات پس از فروش، جایگاه ویژه‏ای دارد. این‏گونه فراخوان‏ها ممکن است برای عیوب موجود در زمان تولید و یا طراحی صادر شود و یا برای عیوب ایجاد‏شده پس از استفاده، صادر گردد. تحلیل و تفسیر فراخوان خودرو و بررسی ابعاد حقوقی آن، مسایلی را مطرح می‏کند ازجمله اینکه ماهیت حقوقی این نهاد چیست؟ چه مراجعی می‏توانند شروع‏ کننده فراخوان خودرو باشند؟ نوشتار حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی، به تطبیق مقررات موجود بر پدیده فراخوان خودرو پرداخته، درنهایت پس از تحلیل موضوع، نتیجه‏ گیری می‏کند که در مورد ماهیت حقوقی فراخوان، فرضیات متعددی وجود دارد. تحلیل‏هایی در قالب گارانتی، ایقاع، قرارداد الحاقی و جعاله مطرح می‏شود، با وجود این، فرضیه مستقل بودن و خاص بودن ماهیت حقوقی فراخوان خودرو به ماهیت و طبیعت آن، نزدیک‏تر است. علاوه بر سازنده، نهادهای دولتی مرتبط و دادگاه ‏ها و دعاوی خصوصی هم می‏توانند شروع کننده فراخوان خودرو باشند. هدف این تحقیق، ارایه بهترین فرایند عملی است که به جامعه ایرانی کمک می‏کند تا در هنگام انجام فراخوان خودرو به استانداردهای بالای موفقیت دست یابند.

    کلیدواژگان: تولیدکننده، خودرو، فراخوان، ماهیت حقوقی، مصرف‏کننده
  • محمدحسین تقی پور درزی نقیبی*، علی سلیمانی اندرور صفحات 493-514

    یکی از مباحث حقوق بین‏الملل خصوصی که پیوسته بر اهمیت آن به سبب توسعه روابط سیاسی و اقتصادی کشورها در سطح بین ‏الملل افزوده می‏شود، ضرورت شناسایی و اجرای احکام صادره از محاکم خارجی است. کنفرانس لاهه در مورد حقوق بین‏ الملل خصوصی به ‏منظور یکسان‏ سازی مقررات حاکم بر شناسایی و اجرای احکام خارجی، کنوانسیون 2019 احکام لاهه را تصویب کرده است. در حقوق ایران نیز شرایط شناسایی و اجرای احکام خارجی در قانون اجرای احکام مدنی بیان شده است. با وجود این، یکسان‏سازی مقررات در موضوع مطروحه با استانداردهای بین‏المللی می‏تواند موجب ترویج دسترسی موثر به عدالت، تسهیل تجارت و سرمایه ‏گذاری ‏‏های فرامرزی گردد. از این رو، هدف پژوهش حاضر آن است که امکان، ضرورت و آثار پذیرش کنوانسیون 2019 احکام لاهه را در حقوق ایران با توجه به وجه تشابه و تفاوت آن دو از حیث قلمرو، شرایط و موانع شناسایی و اجرای احکام خارجی مورد واکاوی قرار دهد تا با تطبیق این دو، در راه توسعه حقوقی کشور گامی بردارد. بررسی‏ ها نشان داده که انعطاف قواعد و مقررات کنوانسیون، الحاق ایران به کنوانسیون را تسهیل نموده و آثار سیاسی و اقتصادی الحاق به کنوانسیون، تصویب آن را در ایران ضرورت بخشیده است. از حیث شرایط و جهات رد شناسایی و اجرای احکام خارجی نیز مشترکات بسیاری میان آن دو وجود دارد.

    کلیدواژگان: اجرا، احکام، شناسایی، کنوانسیون لاهه
  • محمدهادی دارائی* صفحات 515-530

    بیلمنت (Bailment) یکی از اسباب ایجاد تعهد در نظام کامن لا است که مورد پذیرش رویه قضایی واقع شده است. حدود تعهدات و آثار این نهاد مورد اختلاف حقوق دانان کامن لایی است، اما در برخی جنبه های آن وفاق وجود دارد. اگر این نهاد را با نهادهای حقوق ایران مقایسه کنیم، شاید شبیه ترین نهاد به آن، نهاد ید امانی باشد؛ هرچند به واقع معادل دقیقی برای آن وجود ندارد، به خصوص که انتقادات وارد بر نهاد بیلمنت در حقوق کامن لا و عدم پذیرش آن از سوی همه حقوق دانان، بر ابهامات آن افزوده است و برخی از آنها قایل به دایره محدود مصادیق این نهاد هستند. در مطالعه تطبیقی آثار و تعهدات ناشی از بیلمنت، ضروری است مصادیق این نهاد با حقوق ایران مقایسه شود. زیرا این نهاد دارای معادل مشخصی در حقوق ایران نیست و با نهاد گسترده ید امانی مطابقت نسبی دارد، اما مصادیق این دو نهاد واحد نیستند، لذا لازم است علاوه بر تطبیق کلی دو نهاد، تطبیق جزیی در مصادیق نیز انجام شود.

    کلیدواژگان: آثار حقوقی، بیلمنت، تعهدات، حق حبس، ید امانی
  • سبحان دهقان پور فراشاه، نوید رهبر* صفحات 531-551

    صنعت حمل و نقل با ورود وسایل ‏نقلیه خودران دستخوش تغییرات اساسی خواهد شد. خودران‏ها از فناوری‏هایی ملموس و ناملموس بهره می‏برند که امکان هدایت خودکار و بدون متصدی وسیله نقلیه را فراهم می ‏آورد. بسیاری از این فناوری‏ها هم‏اکنون نیز اختراع و تولید شده‏اند. قانون‏گذار باید به نحوی از مالکیت فکری مالکان این فناوری‏ها حمایت کند، که میان منافع آنها و جامعه تعادل برقرار شود. مقررات کنونی مربوط به مالکیت فکری چالش ‏هایی در حمایت از فناوری‏های ناملموس خودران (ازجمله هوش مصنوعی و نرم ‏افزارهای حسگر‏) و مخصوصا الگوریتم به ‏همراه دارد؛ چالش‏هایی که به افزایش اتکا بر مقررات اسرار تجاری و قراردادهای محرمانگی و نادیده گرفتن منافع افشای الگوریت م‏ها می ‏انجامد. پژوهش حاضر با مطالعه مقررات کنونی مربوط به مالکیت فکری در ایران، ادبیات حقوقی و طرح اخیر حمایت از مالکیت صنعتی مجلس شورای اسلامی و ایرادهای شورای نگهبان، چالش‏های حمایت از مالکیت فکری الگوریتم ‏ها را می‏یابد و با توجه به رویه ایالات متحده امریکا و اروپا، راهکارهایی را ارایه می‏دهد. یافته ‏های این پژوهش نشان می‏دهد که الفاظ قوانین ثبت اختراع، و تفسیر در راستای حمایت از نوآوری و روح قانون، دال بر قابلیت ثبت و امکان احراز شروط اختراع در الگوریتم‏ هاست. نظر به‏ اینکه ایده ‏های الگوریت م‏ها، صرف ‏نظر از شکل بیان، مورد حمایت‏اند و همچنین اصالت الگوریتم امری مفروض و خلاف آن، نیازمند اثبات به ‏نظر می‏رسد، الگوریتم ‏ه ارا می‏توان مشمول قوانین مربوط به حق مولف دانست، و طرح حمایت از مالکیت صنعتی نسبت به مقررات پیشین، اقبال بیشتری به حمایت از الگوریتم با مقررات اسرار تجاری دارد. در بخش پایانی این پژوهش، از دو منظر به مزیت «متن باز» و اهمیت توسعه و اصلاح قوانین حق مولف پرداخته شده است؛ ابتدا از منظر هزینه حمایت تحت سه نظام مالکیت فکری و سرانجام از منظر تعارض منافع مالک الگوریتم و جامعه.

    کلیدواژگان: اسرار تجاری، حق اختراع، حق مولف، متن باز، منبع باز، هوش مصنوعی
  • مهدی زاهدی*، ابراهیم چاوشی لاهرود صفحات 553-575
    در مالکیت بر اموال فیزیکی علاقه های حقوقی که اشخاص می توانند نسبت به اموال داشته باشند و نیز روش های انتقال آن، تعداد محدود و قالب های مشخصی دارد. این موضوع که از آن با عنوان اصل تعداد محدود (Numerus clausus principle) یاد می شود در هر دو نظام حقوقی نوشته و کامن لا پذیرفته شده است. در حقوق ایران نیز بدون اینکه اصلی تحت این عنوان تصریح شده باشد، ماهیت آن مورد پذیرش قرار گرفته است. با توجه به اینکه در دهه های اخیر مالکیت گرایی در حقوق مالکیت فکری تحولی چشمگیر داشته، پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که آیا در این حوزه نیز مانند مالکیت بر اموال فیزیکی، اصل تعداد محدود اعمال می شود یا خیر؟ به منظور پاسخ به این پرسش، اصل تعداد محدود و مبانی توجیهی آن، ضرورت و نحوه اعمال آن در حوزه حقوق مالکیت فکری با روشی توصیفی- تحلیلی بر اساس مطالعات کتابخانه ای بررسی گردید و این نتیجه به دست آمد که اصل یادشده به طور یکنواخت در حوزه حقوق مالکیت فکری اعمال نمی شود و استانداردسازی علاقه های حقوق مالکیت فکری تا نقطه ای مفید خواهد بود که بین هزینه های ناشی از محدود کردن مالکان اموال فکری در ایجاد علاقه های مالکیتی جدید و منافع ناشی از اعمال اصل تعداد محدود تعادل برقرار باشد.
    کلیدواژگان: اصل تعداد محدود، اصل یکپارچگی مالکیت، فاجعه ضد مشترکات، حقوق عینی، دکترین استیفای حق، مالکیت فکری
  • سید نورالله شاهرخی*، حبیب الله رحیمی صفحات 577-601

    آیا نظریات وحدت‏گرا در حوزه مبانی فلسفی مسیولیت مدنی از قبیل عدالت اصلاحی، عدالت توزیعی و بازدارندگی بهینه می‏‏توانند پاسخگوی تنوع موقعیت‏‏هایی باشند که مسیولیت مدنی امروزه با آن روبروست؟ به‏نظر می‏رسد پاسخ منفی است. نظریات وحدت ‏گرا سعی دارند از دید توصیفی کلیه مقررات حقوق مسیولیت مدنی را مبتنی بر یک منطق واحد نشان دهند و از دید هنجاری تلاش دارند تا سوگیری کلیه قوانین را به‏‏ سمت همان منطق واحد تضمین نمایند. این امر با توجه به موقعیت‏‏ های بسیار متنوعی که حقوق مسیولیت مدنی امروزه باید در آنها اعمال شود، مشکلات عدیده‏‏ای فراروی این نظریات می‏‏نهد، به‏نحوی که اتخاذ رویکرد وحدت‏گرا را عقلا و عملا ممتنع و عمل به کثرت‏گرایی را چاره‏‏ای منحصر نشان می‏‏دهد. در این مقاله ضمن بیان دلایل و مبانی کثرت‏گرایی حقوقی در حوزه مبانی فلسفی مسیولیت مدنی، چهار نظریه عمده از فیلسوفان حقوقی کثرت‏گرا، ابتدا تبیین شده و سپس مورد بررسی انتقادی قرار گرفته است. هرکدام از نظریه ‏های ارای ه‏‏شده ضمن اینکه واجد ارزش ‏‏هایی در راستای نیل به یک نظریه‏ مطلوب کثرت‏گرا بودند، اما دچار برخی ایرادات بعضا بنیادین ‏‏اند که انتخاب آنها را به‏ عنوان یک نظریه منسجم و کارا با دشواری مواجه می‏‏نماید. نویسندگان این مقاله ضمن تایید مبنای کثرت ‏گرایی و پذیرش ایرادات وارد بر رویکردهای کثرت‏گرای موجود، ارایه نظریه کارا و منسجم مبتنی بر کثرت‏ گرایی در حوزه فلسفه مسیولیت مدنی را ناممکن نمی‏‏دانند. نگارندگان در پایان، طرح کلی چنین پیشنهادی را ارایه کرده، تشریح و تبیین آن را به مقاله‏ای دیگر واگذار نموده ‏اند که در آینده نزدیک به جامعه حقوقی کشورمان تقدیم خواهد شد.

    کلیدواژگان: تکمیل‏‏گرایی حقوقی، کثرت‏گرایی، مبانی فلسفی مسئولیت مدنی، وحدت‏گرایی
  • ابراهیم شعاریان*، پریا رام صفحات 603-632

    پیچیده ‎تر شدن داوری‎ ها در پی گسترش این شیوه حل اختلافات تجاری و سرمایه ‎گذاری، به ویژه با رشد اختلافات چندجانبه، مشکلات متعددی ازجمله ظهور رسیدگی ‏های موازی و متعدد را به دنبال داشته است. برخی از نظام‎های حقوق داوری برای مقابله با صدور آرای متناقض و درنتیجه صیانت از حقوق طرفین داوری‏های متعدد، اما مرتبط از یک سو، و افزایش کارآمدی داوری‏ها از طریق کاهش هزینه ‎ها و زمان رسیدگی از سوی دیگر، نهاد ادغام جریان‏های داوری را شناسایی نموده اند. تحقق ادغام، حسب مورد، منوط به حصول شرایطی مانند رضای طرفین، وحدت موافقت‎نامه داوری، وحدت طرفین و رابطه حقوقی پایه، اختیار قانونی صدور دستور قضایی برای ادغام و احراز مطلوبیت آن است. با این حال، کاستی‎های ادغام جریان‎های داوری در تشکیل مرجع داوری جدید، مانند تطویل روند رسیدگی و نقض محرمانگی و حاکمیت اراده نیز مورد توجه قرار گرفته است. در این نوشتار، ضمن تحلیل موضوعات پیش گفته، ابعاد دیگر نهاد ادغام نظیر انواع و جایگاه آن در قوانین و قواعد داوری، موانع ادغام، قانون حاکم و مرجع صالح برای ادغام بررسی شده است‎. با وجود فقدان مقرره‎ای صریح در قوانین داوری ایران، به حکم منطق و با اخذ ملاک یکسان از تلفیق دعاوی مرتبط در جریان رسیدگی محاکم، ادغام داوری ها از توجیه کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ادغام، داوری‏های موازی، رضایت، شرایط، قانون حاکم، مرجع صالح، موانع
  • عبدالحسین شیروی، مهدی عباسی وفائی* صفحات 633-651

    پس از انعقاد قرارداد نفتی بالادستی، ممکن است شرکت بین‏ المللی نفتی ملزم شود عملیات بالادستی نفتی را با مشارکت شرکت ملی نفت انجام دهد. در نتیجه، پس از انعقاد قرارداد بالادستی بین شرکت ملی نفت و شرکت ‏(های) بین ‏المللی نفتی، قرارداد عملیات مشترک منعقد شده، در کنار شرکت ‏(های) بین‏ المللی، سهم مشخصی نیز به شرکت ملی نفت اختصاص می‏یابد. با اختصاص سهم به شرکت ملی باید انتظار داشت که تعهدات و ریسک ‏های شرکت‏ (های) بین ‏المللی در قرارداد بالادستی به شرکت ملی منتقل شود و این درواقع به معنای کاهش تعهدات شرکت ‏(های) بین المللی است، اما این امر خلاف مقتضای قرارداد بالادستی است. ازآنجایی که شرکت ‏های ملی نمی‏ توانند همانند یک شریک واقعی و بسان یک شرکت پیمانکاری نفتی در عملیات مشارکت نمایند، این مسیله مطرح است که ترتیبات مالی چگونه باید طراحی شود که بدون اینکه شرکت ملی تعهد یا ریسکی را قبول کند، سهمی از قرارداد عملیات مشترک را ببرد. بر همین اساس، سهم شرکت ملی‏ نفت در قالب سهم تعهدشده است؛ به این معنا که سهم این شرکت از هزینه ‏های عملیات تا یک نقطه مشخص (غالبا کشف تجاری) برعهده شرکت (های) بین‏ المللی نفتی قرار می‏ گیرد و پس از آن، شرکت ملی نفت نقدا کل هزینه‏ های پیشین را بازپرداخت کرده یا هزینه‏ ها از نفت تولیدی سهمی شرکت ملی نفت بازیافت می‏ شود.

    کلیدواژگان: بازیافت، سهم، عملیات مشترک، مشارکت، هزینه‏ ها
  • بختیار عباسلو*، احسان بهرامی صفحات 653-674
    در اکثر نظام های حقوقی دنیا، تنظیم وصیت نامه مستلزم رعایت پاره ای تشریفات است. این تشریفات که به طور سنتی ناظر به وصیت نامه های کاغذی است، سبب پیدایش وصیت نامه های رسمی، خودنوشت و سری در حقوق ایران و وصیت نامه های رسمی، خودنوشت و محضری در حقوق امریکا شده است. پرسش مهمی که با پیشرفت فناوری و گسترش ارتباطات الکترونیکی مطرح می شود، این است که اگر موصی بخواهد در فضای الکترونیکی وصیت نامه ای تنظیم کند، تشریفات سنتی چه جایگاهی در آن خواهد داشت؟ به دیگر بیان، آیا در تنظیم وصیت الکترونیکی از تشریفات سنتی تبعیت می شود یا از آن عدول می گردد؟ در این مقاله، با روش کتابخانه ای، پاسخ این پرسش ارایه می شود. در این راستا، ضمن مرور تشریفات سنتی تنظیم وصیت نامه، این فرضیه اثبات می گردد که در حقوق ایران، تنظیم وصیت نامه الکترونیکی تابع تشریفات سنتی است؛ تشریفاتی که به دلیل برخی کمبود ها در عرصه تقنین، مانع از تنظیم الکترونیکی وصیت نامه های رسمی و سری شده است. اما در حقوق امریکا مسیله، اختلافی است: از یک سو، پرونده های مشهور کاسترو و هورتون در رویه قضایی و قانون متحدالشکل وصایای الکترونیکی، دلالت بر تبعیت وصایای الکترونیکی از تشریفات سنتی دارند و از سوی دیگر، قانون وصایای نوادا پس از عدول از تشریفات سنتی، تشریفات جدیدی را برای تنظیم وصیت الکترونیکی وضع نموده است.
    کلیدواژگان: تشریفات سنتی، تنظیم، موصی، وصیت الکترونیکی، وصیت نامه
  • مجید غمامی* صفحات 675-694
    داوری روشی تراضی‏محور برای فصل خصومت و جایگزین مناسبی برای دادرسی دولتی بر مدار توافق و مراضات است. از درون داوری می‏توان پنجره‏ای نوین به قواعد امری دادرسی گشود، اما در داوری نیز گاه منافع متضاد اطراف دعوا مسیر رسیدگی را سخت و ناهموار می‏کند. برخی صاحب‏نظران اعتقاد دارند در دادرسی روابط متقابل اصحاب دعوا و دادرس بر همکاری میان آنان بنا می‏شود. اگر این نظریه را بپذیریم، ضرورت این همکاری در داوری دوچندان است. پرسش این جستار آن است که اگر خوانده دعوا که پیش‏تر بر اصل داوری توافق کرده است، در جریان داوری همکاری نکند و خود را نشان ندهد، تکلیف چیست؟ از یک سو در داوری قدرت داور مستند به قدرت عمومی نیست و جوهر تراضی اقتضا دارد که داور با استناد به إذنی که از طرفین دعوا دارد با نظارت آنان دعوا را فیصله دهد، و از سوی مقابل، توقف داوری به علت غیبت خودخواسته خوانده نباید موجب نادیده گرفتن حق دادخواهی خواهان گردد. جمع بین این دو، ضرورت داوری در غیاب خوانده را تبدیل به موضوعی جالب توجه کرده است و آنچه در ادامه می‏آید تلاشی برای صورت‏بندی اوصاف آیینی داوری در غیبت خوانده و الزامات داوران در رسیدگی و صدور رای و الزامات دادگاه مجری رای داور و دادگاه رسیدگی‏کننده به درخواست ابطال رای است.
    کلیدواژگان: اجرای رای غیابی، تجدیدنظر از رای غیابی، خوانده غایب، داوری غیابی، قواعد عمومی رسیدگی
  • مریم فرحی، مهدی هوشیار*، امیر ایروانیان صفحات 695-714

    دادگاه‏های فدرال ضامن اصلی حقوق بنیادین فردی بر اساس قانون اساسی فدرال هستند. به این ترتیب، آنها وظیفه دارند از شهروندان در برابر قوانین ایالتی- که فعالیت‏های تحت حمایت قانون اساسی را جرم‏انگاری کرده یا کاهش ‏می‏دهند (قوانین گسترده یا موسع) و یا شهروندان را تحت اعمال قدرت نامحدود یا خودسرانه دولتی قرار می‏‏دهند (قوانین مبهم)- حمایت کنند. با درنظر گرفتن این دکترین‏ها، یک دادگاه فدرال ممکن است خود را آخرین پناهگاه حمایتی در برابر تخطی قانون‏گذاران ایالتی تلقی کند و بر این اساس، بهترین تصمیم را در ابطال این قوانین ببیند. در این پژوهش، ابتدا به معرفی، تبیین ماهیت و اهداف دکترین پیامد افراطی پرداخته می‏شود. سپس با توجه به نزدیکی و ارتباط این دکترین با دکترین ابطال به‏ واسطه ابهام، درعمل به تقابل این دو با تمرکز بر آرای دیوان عالی امریکا با روشی توصیفی- تحلیلی پرداخته شده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که این دکترین ابزار مناسبی برای حمایت از حقوق اولیه در حوزه آزادی بیان مصرح در اصلاحیه اول قانون اساسی امریکا است. در این دکترین، بررسی قوانین به ‏صورت ماهیتی است. یک قانون ممکن است به ‏طور هم‏زمان هم گسترده و هم دارای ابهام باشد. اگر یک قانون موسع تشخیص داده شود، اما اطلاع‏رسانی عادلانه‏ای مبنی بر جرم بودن یک رفتار به متهم ارایه داده باشد، متهم نمی‏تواند آن قانون را تحت دکترین ابهام مورد اعتراض قرار دهد. در مقابل، اگر قانون فاقد شفافیت و صراحت کافی باشد، قابل ابطال به ‏موجب دکترین ابهام است. ایالات می‏توانند برای حفظ قوانین خود از بررسی ماهیتی به‏موجب دکترین پیامد افراطی، قوانین را به ‏طور محدود تفسیر کرده، به نحوی که قلمرو اعمال آن قانون را کاهش دهند. هنگام بررسی اینکه آیا قانون از نظر ماهیتی فاقد اعتبار است یا خیر، دیوان بایستی هرگونه تفسیر محدود‏کننده‏ای را که یک دادگاه ایالتی یا سازمان اجرایی پیشنهاد داده است، درنظر بگیرد.

    کلیدواژگان: اثر بازدارندگی، اصل فرایند دادرسی قانونی، دکترین ابطال به‏ واسطه ابهام، دکترین پیامد افراطی
  • سید رضا فقیهی، اسماعیل هادی تبار*، سید ابراهیم قدسی صفحات 715-736

    در حقوق ایران و فرانسه عدول از صلاحیت محلی کیفری با لحاظ برخی ضوابط و جهات، تحت عنوان «احاله» تجویز شده ‏است. با اینکه جهات موصوف در دو کشور دارای عناوین متفاوتی هستند، لیکن در بسیاری موارد قابلیت انطباق با یکدیگر را دارند، به ‏طوری ‏که اقامت متهم در حوزه دیگر و سهولت در رسیدگی از سوی حوزه نزدیک‏تر در قانون ایران، می‏تواند تحت عامل اجرای صحیح‏تر عدالت در مقررات فرانسه قرار ‏گیرد. نظم عمومی نیز به ‏عنوان یکی دیگر از جهات موضوعی اشتراکی احاله در مقررات این کشورها، متوجه نوع جرم ارتکابی نیست، بلکه منحصرا ناظر بر مواردی‏ است که اخلال در نظم شهری ناشی از آثار جریان دادرسی بوده، یا تهدیدات جدی علیه اشخاص دخیل در پرونده وجود داشته باشد. اما باوجود اشتراکات پیش‏گفته، کشورهای مورد مطالعه از جهت پیش‏بینی مقررات ابلاغ در خاستگاه فرانسوی و شناسایی صلاحیت احاله‏ای در خاستگاه ایرانی افتراقاتی دارند‏. درحالی ‏که صلاحیت پیش‏گفته در ایران مانع اعطای احاله از سوی حوزه فاقد این نوع صلاحیت است، ولی در فرانسه ممنوعیت موصوف سالبه‏ به انتفای موضوع خواهد بود، چنان‏که در موارد نظم عمومی در حقوق ایران نیز احاله ثانوی بدون لحاظ این نوع صلاحیت متصور است. آنچه در مقررات این کشورها مسکوت مانده، جواز عدول از احاله بعد از موافقت با آن در صورت مرتفع شدن موانع رسیدگی در حوزه محیل است که به‏ نظر این انتفا، مجوز انصراف از احاله اعطایی نمی‏تواند باشد، بلکه اعاده پرونده به این حوزه جز در قالب مقررات احاله امکان‏پذیر نخواهد بود.

    کلیدواژگان: احاله، صلاحیت احال ه‏ای، صلاحیت محلی، عدالت کیفری، نظم عمومی
  • فاطمه فلاح نژاد* صفحات 737-775
    اصل استقلال و بی‏طرفی قضایی دو مولفه مهم در حقوق دادرسی کیفری و از عناصر اساسی در دادرسی منصفانه است که می‏توان آنها را در زمره حقوق طبیعی و نیازهای نخستین جوامع بشری تلقی نمود. مفاهیم استقلال و بی‏طرفی در عین حال که همیشه با هم به‏کار گرفته می‏شوند و دارای هم‏پوشانی‏هایی هستند، اما دو نهاد حقوقی- قضایی مستقل و جداگانه محسوب می‏شوند. تحقق استقلال قضایی از یک طرف، مستلزم تضمین استقلال ساختاری قوه قضاییه و از طرف دیگر، ایجاد سازوکارهایی برای تضمین استقلال فردی قضات است. همچنین بی‏طرفی در فرایند دادرسی به معنای نبود جانب‏داری ناروا در ذهن قاضی نسبت به یکی از طرفین یا موضوع اصلی مورد اختلاف از مولفه‏های دادرسی منصفانه و شرط لازم برای تحقق آن است. این دو اصل اساسی در قوانین اساسی و کیفری ایران و چین قابل مشاهده است. لیکن صرف این امر به معنای استقلال کامل و مطلوب قضایی در این دو کشور نیست و در مصادیقی ازجمله وابستگی مالی قوه قضاییه به دولت و نحوه گزینش و انتخاب قضات مورد انتقاد حقوق‏دانان است. به‏علاوه دو مولفه امنیت قضایی (قرار بازداشت موقت و جبران خسارت) و نظارت قضایی (حاکمیت قانون) در جهت حفظ حقوق شهروندی در زیرمجموعه استقلال قضایی در این دو سیستم مورد بررسی قرار گرفته است. در مورد قرار بازداشت، ایران مباحث حقوق بشری را نسبت به چین بیشتر رعایت کرده، اما در مورد جبران خسارت، سیستم حقوقی چینی عملکرد قابل قبول‏تری داشته است. مفهوم حاکمیت قانون در چین، مفهوم نسبتا جدیدی است. که در ابتدای قرن بیستم و زمانی که نظام امپراتوری سقوط کرد، به کانون توجهات تبدیل شد. هدف حاکمیت قانون با خصوصیات چین، اجرای سطح خاصی از توسعه اجتماعی، اقتصادی و نیز ثبات اجتماعی است که به‏نظر می‏رسد با مفهوم غالب حاکمیت قانون در دنیا متفاوت ست.
    کلیدواژگان: استقلال، امنیت قضایی، ایران، بی‏طرفی، حقوق شهروندی، جمهوری خلق چین، نظارت قضایی
  • حسن قاسمی، مسعود البرزی ورکی*، اصغر عربیان صفحات 777-795
    در نظام‏های حقوقی در خصوص ماهیت حق مولف اتفاق نظر وجود ندارد. نظریه حقوق مربوط به شخصیت (در حقوق آلمان)، نظریه دین، نظریه حق طبیعی و در حکم مالکیت (در انگلستان و امریکا در قرن هجدهم و برخی آرای دادگاه تجدیدنظر پاریس)، نظریه حق مالکیت (برخی آرای دادگاه‏های فرانسه و نیز دکترین مصر)، نظریه ماهیت دووجهی (در قانون ایالت کبک، حقوق لبنان، معاهده برن و قانون مالکیت فکری فرانسه)، نظریه تاکید بر فواید اقتصادی آثار فکری، نظریه حقوق کار، نظریه حق ویژه و از اقسام حقوق فکری و نظریه امتیاز مطرح شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته‏اند. قوانین مصر مانند قوانین ایران در این زمینه ساکت است. در حقوق ایران اغلب از واژه مالکیت فکری یا معنوی استفاده شده است (نظریه مالکیت)، با وجود این، به‏عنوان نتیجه، نظریه ماهیت دووجهی (استقلال ماهیت حقوق مادی در برابر حقوق معنوی مولف و ماهیت ویژه هریک) صحیح‏تر است. بنابراین، نظریه ماهیت مالکیت دارای ایراد است؛ زیرا شامل حقوق معنوی که غیرمالی و مربوط به شخصیت مولف است، نمی‏شود.
    کلیدواژگان: حق مادی، حق معنوی، دین، شخصیت، مالکیت
  • حمید کبیری شاه آباد* صفحات 797-817
    یکی از اصول اساسی در حوزه حقوق بر اموال، اعلام است. اصل اعلام متضمن آگاهی اشخاص ثالث از حقوق عینی و توجیه کننده تاثیر مطلق این حقوق در برابر آنان است که در نظام حقوقی ایران مغفول مانده است. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و مطالعه نظام های حقوقی غرب و با شیوه کتابخانه ای به سوالاتی در خصوص مفهوم، مبانی، کارکرد و درنهایت ابزارهای آن در حوزه توثیق اموال و لزوم قبض دادن مال مرهونه در نظام حقوقی ایران پاسخ داده شده است. در نهایت، این نتیجه حاصل شد که اصل اعلام جزء ضروری نظام توثیق اموال است و مبنای آگاهی و ایجاد شفافیت و به تبع آن جلوگیری از نمایش ثروت کاذب، توجیه کننده آن است. همچنین از کارکردهای متعددی برخوردار است؛ مانند افزایش دسترسی به اعتبار باوثیقه، جلوگیری از تقلب و دستکاری زمان معاملات، و کاهش هزینه های معامله. قبض مال موضوع حق وثیقه موضوعیتی نداشته، ابزاری است برای اعلام که در تامین مبانی اصل یادشده نیز کارایی ندارد. این موضوع در نظام حقوقی ایران و در مورد لزوم قبض دادن مال موضوع عقد رهن نیز صادق است. ثبت حقوق وثیقه، ابزار مناسبی برای اعلام است و باید قایل به امکان جایگزینی قبض با ابزارهایی مانند ثبت بود. بنابراین، باید بین وثیقه همراه با اعلام و بدون اعلام تفکیک قایل شد و توجه به قبض را کنار گذاشت.
    کلیدواژگان: آگاهی و شفافیت، اشخاص ثالث، اصل اعلام، حق وثیقه، حقوق عینی، قبض دادن
  • سعید محسنی*، فائزه تیموری مقدم، مهسا رباطی صفحات 819-837
    کنوانسیون CMR به‏عنوان یک سند بین‏المللی مهم در زمینه حمل و نقل کالا، بیانگر اصول و مقررات ویژه‏ای در خصوص حمل بین‏المللی کالا از طریق جاده است. از جمله این اصول و مقررات، تکلیف گیرنده به وارسی کالا و اعلام خسارت موجود در آن، خطاب به حمل‏کننده است که با چنین اعلامی، زمینه مطالبه مسیولیت حمل‏کننده برای جبران خسارت فراهم می‏‏شود. این مهم در ماده 30 کنوانسیون مطرح گردیده و فروض و شرایط مختلفی برای آن پیش‏بینی شده است. در حقوق داخلی ایران بدون درنظر گرفتن نقشی برای وارسی کالا، اجمالا ضمانت ‏اجرای تکلیف اعلام خسارت را سلب حق مراجعه مقرر کرده است. با توجه به پیوستن ایران به کنوانسیون CMR و نقش ویژه این سند بین‏المللی در زمینه حمل و نقل جاده‏ای کالا، نگارندگان نوشتار حاضر در صددند قواعد کنوانسیون در زمینه وارسی کالا و مهلت‏های اعلام خسارت از سوی گیرنده را تحلیل و ضمن مقایسه آن با مقررات ملی ایران، به تحلیل ارزشی هریک بپردازند.
    کلیدواژگان: اعلام خسارت، حقوق ایران، حمل و نقل جاده‏ای، خسارت آشکار و پنهان، کنوانسیون CMR، مسئولیت مدنی
  • رضا مسعودی* صفحات 839-865
    مسیله «اجرای آرای داوری ابطال‏ شده» یکی از چالش ‏های اساسی پیش روی داوری بازرگانی بین‏ المللی است. تلاش‏های فراوانی در خصوص تدوین مقرراتی برای پیشگیری از چنین فرایندی صورت گرفته است که با توجه به ماهیت قراردادی «داوری بازرگانی بین ‏المللی» روش معقولی به ‏نظر نمی‏ رسد. در این خصوص «کنوانسیون 1958 نیویورک» در زمینه شناسایی و اجرای آرای داوری بازرگانی خارجی و «قانون نمونه آنسیترال» در داوری بازرگانی بین ‏المللی دو مجموعه قابل ‏توجه با پذیرش جهانی حداکثری‏ اند که می‏توان با کمک گرفتن از مقررات کاربردی و مفید آنها راه ‏حل‏های مناسبی را در راستای جلوگیری از «شناسایی و اجرای آرای داوری بازرگانی ابطال‏ شده» ارایه داد. «نظم عمومی» یک مفهوم استثنایی در این زمینه است که هم برای «ابطال آرای داوری» در قوانین ملی و قانون نمونه آنسیترال مورد توجه قرار گرفته و هم بنابر تجویز «کنوانسیون 1958 نیویورک» مستندی است که می‏تواند از سوی دادگاه ‏های محل اجرای آرای داوری به‏ منظور «عدم شناسایی و اجرای آرای داوری بازرگانی خارجی» مورد استناد واقع شود. همین اشتراک در «ابطال» و «عدم شناسایی و اجرا» در خصوص آرای داوری بازرگانی می‏ تواند در صورت توجه دقیق استدلال دادگاه مبدا در «استفاده از مصادیق مشترک یا مشابه نظم عمومی داخلی موردنظرش جهت «ابطال رای داوری» با نظم عمومی بین‏ المللی و حتی «نظم عمومی داخلی» دادگاه محل اجرای رای» به‏عنوان راه ‏حلی کاربردی در جهت کاستن از احتمال شناسایی و اجرای آرای داوری ابطال‏ شده در کشور محل اجرای رای مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آرای داوری، ابطال، دادگاه‏ های ملی، شناسایی و اجرا، نظم عمومی
  • محمدحسین وکیلی مقدم* صفحات 867-885

    اگرچه در آغاز کار، تقدم حق وثیقه بر حقوق سایر طلبکاران مطلق و خدشه ‏ناپذیر می‏نماید، اما مطالعه رویکردهای جدید نظام ‏های حقوقی نشان می ‏دهد اولویت حق وثیقه ‏دار نیز بنابه مصالح اقتصادی یا حقوقی مقید‏شدنی است. در این نگرش با تفکیک آثار عقود وثیقه ‏ای به دو سطح طرفینی و غیر آن، در برخی شرایط خاص، عقد تنها در رابطه طرفین موثر واقع شده، نسبت به سایرین غیرقابل استناد محسوب می‏شود و یا اولویت حاصل از آن به حکم قانون دچار تعدیل و تغییر می‏گردد. این مقاله بر آن است ابتدا علل و زمینه ‏های این عدول از قاعده را در سایر نظام ‏های حقوقی تبیین نموده، سپس با ارزیابی موضع فقه و برخی کشورهای مسلمان، رویکرد حقوق ایران را مورد بررسی قرار دهد. درنتیجه می ‏توان گفت با وجود برخی ظرفیت‏ های نظری در فقه، مواجهه قانون ایران با موضوع به نحو غیرتفصیلی و به ‏دور از تدبیر کلان حقوقی است. این مقاله یکی دیگر از تبعات عدم توجه به اعتبار اسناد رسمی و الزامی نکردن آن در روابط حقوقی را عیان می‏ کند که در نتیجه آن تنها مزیت نظام حقوقی توثیق در ایران سهولت تحلیل و اجرای ضوابط است؛ بی ‏آنکه در جهت کارآمدی آنها تدبیری ویژه اندیشیده شده باشد.

    کلیدواژگان: استنادناپذیری، رهن، طلبکار وثیقه‏ دار، مطالبات ممتاز، معاملات وثیقه‏ ای
  • علی ولایی، اسدالله یاوری*، علی اکبر گرجی ازندریانی صفحات 887-9121

    مسیولیت مدنی دولت در قبال وضع قوانین و مقررات، برخلاف اعمال حاکمیتی اجرایی و قضایی، همچنان دور از ذهن است و این درحالی است که گاهی عملکرد مراجع تقنینی در اتخاذ تصمیمات عام‏ الشمول بدون خطا و تقصیر نبوده، می‏تواند اصل جبران کامل خسارات را نسبت به شهروندان مخدوش سازد. پژوهش حاضر با روش تحلیلی- انتقادی، در پی بررسی آن است که نهادهای وضع ‏کننده قوانین و مقررات مبتنی بر کدام نظریه و در صورت تحقق چه شرایطی، در قبال جبران خسارات ناشی از تصمیمات عام ‏الشمول می‏توانند مسیول باشند. مطابق یافته ‏های این پژوهش، تقویت نظریه خطر برای مسیولیت مدنی قانون گذار در برابر نظریه تقصیر، حمایت ‏های حقوقی بیشتری را برای شهروندان در راستای حق‏ محوری فراهم می‏کند. بر اساس نظریه مساوات افراد در برابر هزینه های عمومی، می ‏توان مسیولیت مدنی مطلق و بدون تقصیر را برای دولت مطرح نمود که در تحقق عدالت ترمیمی کارآمدتر است و با اقتضایات حکمرانی خوب سازگارتر. مسیولیت مدنی لزوما منافاتی با قانونی بودن و اعتبار تصمیمات ندارد؛ اگرچه غیرقانونی بودن و تخلف در وضع مقررات، مسیولیت مدنی در فرض تقصیر را رقم می‏زند. پیامدهای پذیرش مسیولیت مدنی در اعمال حاکمیتی تقنینی را می‏توان افزایش نظارت عمومی، تقویت خودکنترلی، جلوگیری از تورم قانونی و کاهش مداخلات غیرضروری دولت برشمرد.

    کلیدواژگان: اصل برابری شهروندان، اعمال تقنینی، تقصیر، خطر، مسئولیت مدنی دولت
|
  • MohammadAli Alayeefard * Pages 459-473

    Expansion of international commercial and economic relations has led to the majority of commercial transactions being carried out by commercial agents.In the majority of transactions which are held out by commercial agents plenty of legal relations between principal, agent and third party are created. It may be ended to civil liability between principal, agent and the third party.The question of civil liability in contracts held by agents gets complicated when contracts that are held according to apparent authority of agents and in the case that agents have concluded the contracts apparently in his name, but actually on account of the principal.In this research the basis of principal's liability in such contracts have been compared in law of Iran, England and International documents. in sum, both the legal system of Iran and England have accepted civil liability of principal in such cases but with different approaches. Also under the convention on Agency in the International Sales of Goods 1983 this liability has been accepted.

    Keywords: Apparent agent, Apparent authority, civil liability undisclosed principal
  • Nahid Parsa * Pages 475-492

    It is necessary to expand the safety on the roads and prevent the damages resulting from the defects of the cars, to know the process of recalling the cars and the necessity of following its rules. Car recall has a special place as one of the after-sales services. Vehicle recall may be issued for defects during production or design, or for defects created after use. Analyzing and interpreting the recall of the car and examining its legal dimensions raises issues such as what is the legal nature of this entity? What authorities can initiate a car recall? The present article proceeds with a descriptive-analytical approach and by applying the existing regulations on the car recall phenomenon, and finally, after analyzing the issue, it concludes that there are several assumptions regarding the legal nature of the recall. Analyzes in the form of warranty, Unilateral contract, additional contract and gloss are proposed, despite this, the hypothesis of independence and specificity of the legal nature of the recall of the car is closer to its nature and nature. In addition to the manufacturer, related government agencies and courts and private lawsuits can initiate a vehicle recall. The purpose of this research is to provide the best practical process that helps the Iranian society to achieve high standards of success when performing car recalls.

    Keywords: Recall, CAR, legal nature, Producer, Consumer
  • Mohammadhossein Taghipour Darzi Naghibi *, Ali Soleimani Andarvar Pages 493-514

    One of the topics of private international law, which is constantly increasing in importance due to the development of political and economic relations between countries at the international level, is the need to identify and enforce judgments issued by foreign courts. The Hague Conference on Private International Law has adopted The Hague Convention 2019 to standardize the rules governing the recognition and enforcement of foreign judgments. In Iranian law, the conditions for recognition and enforcement of foreign judgments are stated in the Civil Judgments Execution Law. However, harmonizing the rules on the issue with international standards can promote effective access to justice, trade facilitation, and cross-border investment. Therefore, the present study aims to investigate the possibility, necessity, and effects of the adoption of the 2019 Hague Convention Judgments in Iranian law, considering the similarities and differences between the two in terms of territory, conditions, and obstacles to identifying and enforcing foreign Judgments. By combining the two, take a step towards the legal development of the country. Studies have shown that the flexibility of the rules and regulations of the Convention has facilitated Iran's accession to the Convention, and the political and economic effects of accession to the Convention have necessitated its ratification in Iran. There are many similarities between the two in terms of conditions and aspects of refusing to recognize and enforce foreign judgments.

    Keywords: Recognition, enforcement, judgments, The Hague Convention
  • MohammadHadi Daraei * Pages 515-530

    Bailment is one of the means of creating commitment in the common law that has been accepted by the judiciary. The limits of the bailment obligations and effects are disputed by the common law jurists, but there is agreement in some aspects. If we compare this institution with the institutions of Iranian law, perhaps the most similar one to it is the institution of Yade Amani, although there is no exact equivalent for it, especially since the criticism of the institution of Bilment in common law and its rejection by some jurists has been added to its ambiguity and some of them believe in the limited circle of examples of this institution. In a comparative study of the effects and obligations arising from the bailment, it is necessary to compare the examples of this institution with Iranian law. Because this institution does not have a specific equivalent in Iranian law and is relatively consistent with the broad theory of Yade Amani, but the examples of these two institutions are not the same, so it is necessary in addition to the general matching of the two institutions, partial comparison in the examples.

    Keywords: Bailment, Yade amani, legal effects, Obligations, Lien Right
  • Sobhan Dehghanpour Farashah, Navid Rahbar * Pages 531-551

    The underlying technologies embodied in autonomous vehicles (AVs) underpin the transportation industry to experience remarkable advancement. Technologies enabling vehicles to function autonomously encompass tangible and intangible components, many of which have already been advanced. The legislature should grant intellectual property (IP) protection to the owner of the said technologies to balance the interests of both individuals and society, encouraging development and responsibility. The Iranian IP regulations might pose challenges when protecting intangible components of AV technologies (such as artificial intelligence and software in sensors) and particularly algorithms; the challenges might lead to increased reliance on trade secret regulations and confidentiality contracts, neglecting benefits for society in the disclosure of algorithms. Exploring IP protection for algorithms, facing challenges, and suggesting solutions inspired by the US and EU practices, this research studies current Iranian IP-related regulations, legal literature, and a newly reviewed bill on industrial properties, which has been passed back to the Iranian Parliament for amendments. Following are the findings (1) The wording of the Iranian patent laws with pro-innovation interpretation supports the argument that algorithms are patent-eligible and patentable in principle; (2) considering that the idea of an algorithm is protectable, not merely the expressed form of it, and the originality criterion of a subject matter is a presumption, algorithms might fall within the ambit of the Iranian copyright laws; (3) algorithms attract more protection under trade secret provisions of the new bill than previous regulations in Iran. Lastly, after reflecting on the protection costs and individual-society conflict of interests in the three IP systems, the research concludes by proposing legislation on copyright laws in preference to open source. Document Type: Research Paper.

    Keywords: Artificial Intelligence, Copyright, Open Source, Patent, trade secrets
  • Mehdi Zahedi *, Ebrahim Chavoshi Lahrood Pages 553-575
    In the property of the physical assets, the legal interests that individuals can have in relation to assets, as well as its methods of conveyance are in limited numbers and specified molds. The issue, referred to as the principle of the Numerus Clausus, has been accepted in both civil law and common law systems. In our country, without mentioned principal under this title, its nature has been accepted. In recent decades, propertization is one of the impressive developments in the field of intellectual property rights and the question is whether, in this area, such as the property of physical assets, the principle of Numerus Clausus is applied or not? Therefore, in this research, while explaining the principle of Numerus Clausus and its justification, the necessity and method of its application in the field of intellectual property rights were investigated by descriptive-analytical method based on library studies and determined that the principle is not uniformly applied in the field of intellectual property rights and the standardization of intellectual property rights interests will be useful to the extent that there is a balance between the costs of restricting intellectual property owners in creating new property interests and the benefits of applying the Numerus Clausus.
    Keywords: Exhaustion Doctrine, Intellectual Property, In-Rem Rights, Numerus Clausus Principle, Tragedy of the Anti-Commons, The Principles of Unity in property
  • Seyed Noorolah Shahrokhi *, Habibollah Rahimi Pages 577-601

    Can monist theories that address tort law's philosophical foundations, such as corrective and distributive justice or optimal deterrence, manage the enormous diversity of circumstances that tort law now handles? The answer appears to be no. In the normative phase, monist theories seek to assure us that all laws must be designed to achieve a certain goal, while in the descriptive phase; they seek to demonstrate that all components of tort law are grounded on a single logic. This poses substantial obstacles for these theories, to the point that it appears we cannot accept monist theories philosophically or practically, suggesting that resorting to plural theories is the final option given the variety of circumstances that tort law must deal with today. In this study, we examined and analyzed four pluralistic theories in the realm of the philosophical foundations of tort law after assessing their explanations and premises. Each of these ideas has some beneficial traits that contributed to their success as a plural theory, but they also have some severe defects that render them insufficient when used as a coherent and effective theory. While embracing the plural approach, the authors of this essay suggest that present pluralistic approaches to the philosophical underpinnings of tort law have numerous severe shortcomings. A cohesive, effective plural theory could yet be created, in our opinion. Finally, we sketched out the outlines of such a theory and will go into further depth in another essay that will be published to our legal community in the near future.

    Keywords: complementarity, legal monism, Legal Pluralism, Philosophical Foundations of Tort Law
  • Ebrahim Shoarian *, Paria Ram Pages 603-632

    Arbitration has become more complex following the spread of this method of resolving commercial and investment disputes, especially with the growth of multi-party disputes, leading to several problems, including parallel and different proceedings. Some legal systems have recognized the consolidation of arbitral proceedings to avoid the issuance of conflicting awards and thus protect the rights of multiple but relevant parties to the arbitration on the one hand, and to increase the efficiency of arbitration by reducing costs and duration of proceeding on the other hand. The consolidation, as the case may be, is contingent on satisfaction of requirements including the consent of the parties, the equality of the arbitration agreement, the uniformity of the parties and the basic legal relationship, the legal authority to issue a judicial order to consolidate, and also its desirability. Nevertheless, disadvantages of the consolidation of arbitration proceedings into the constitution of a new arbitral tribunal, namely prolongation of the proceedings and violation of confidentiality and the principle of party autonomy, have also been considered. This article, while analyzing the above issues, examines other aspects of the consolidation, such as its kinds and position in arbitration laws and regulations, obstacles to the consolidation, the governing law, and the competent authority for consolidation. Considering the lack of a specific provision under Iranian arbitration law, the consolidation of arbitrations can be sufficiently justified by the rule of wisdom and through relying upon the criterion of the combination of related court proceedings.

    Keywords: Parallel Arbitrations, Consent, Consolidation, requirements, Obstacles, Governing law, Competent Authority
  • Abdolhossein Shiravi, Mahdi Abbasi Vafaei * Pages 633-651

    After conclusion of upstream agreement, the International Oil Company (IOC) may be required to carry out upstream operations with the participation of the National Oil Company (NOC). As a result, after the conclusion of upstream agreement, a joint operation agreement is concluded between the NOC and the IOCs and a participating interest is allocated to the NOC. By allocating a stake to a NOC, one should expect the obligations and risks of the IOC in the upstream agreement to be transferred to the NOC, which in fact means a reduction in the IOC’s obligations under upstream, but this is contrary to the upstream agreement. Since NOC’s cannot participate in operations as a real partner like a petroleum contractor, it is a question of how financial arrangements should be designed so that a NOC can accept participating interest in the joint operating agreement without accepting a commitment or risk. Accordingly, the participating interest of NOC is in the form of a carried interest, meaning that the NOC’s share of costs up to a certain point (often commercial discovery) is borne by the IOCs and after that point the NOC reimburses all previous expenses in cash or the expenses are recovered from NOC’s entitlements.

    Keywords: recovery, Participating interest, Joint Operations, participation, Costs
  • Bakhtiar Abasloo *, Ehsan Bahramy Pages 653-674
    In most legal systems of the world, the execution of a will requires the observance of certain requirements. These requirements, which traditionally deal with paper wills, have given rise to formal, holographic, and secret wills in Iranian law, and to formal, holographic, and notarized wills in American law. An important question that arises with the advancement of technology and the development of electronic communications is: if the testator wants to execute a will in the electronic space, what place will these traditional requirements have in it? In other words, are traditional requirements followed in executing an electronic will or not? In this article, an attempt is made to provide an answer to this question through the library method. In this regard, while reviewing the traditional requirements of executing a will, the hypothesis is proved that in Iranian law, traditional requirements are followed in electronic will-making; requirements that, due to some shortcomings in the field of legislation, have prevented the electronic execution of formal and secret wills. In American law, however, there is a disagreement: on the one hand, the famous Castro and Horton cases in judicial proceedings and the Uniform Electronic Wills Act imply that electronic wills follow traditional requirements. On the other hand, the Nevada Statute, after deviation from traditional requirements, has introduced new requirements for executing electronic wills.
    Keywords: Electronic Will, execution, Testator, Traditional Requirements, will
  • Majid Ghamami * Pages 675-694
    Arbitration is a contractual arrangement of dispute settlement. The core of arbitration as a mechanism is 'agreement' of the disputing parties. As opined by some scholars, the backbone of any procedure for dispute settlement, including arbitration, is cooperation of opposing parties. The state courts are empowered to enforce the parties' cooperation through conduct of default process in case of respondent non-participation. However, once arbitration is concerned, parties' cooperation is more important because the tribunal conduct the arbitration based on the powers conferred thereto by the parties. If one of the parties, specifically for the purpose of this article 'the respondent', decides to not participate in arbitration due to any reason, which is not ultimately considered as justified excuse, the arbitral tribunal would face with two important conflicting questions. 1) How to respect the respondent's right of due process. 2) How and to what extent the respondent's arbitrary decision not to participate affects the claimant's contractual right of access to justice. Both courts of recognition and enforcement and annulment review of a default arbitral award encounter with a number of requirements in their course of proceeding as well.
    Keywords: default arbitration, enforcement of default award, general principles of proceeding, non-responding defendant, review of default award
  • Maryam Farrahi, Mehdi Hooshyar *, Amir Iravanian Pages 695-714

    Federal courts are the chief guarantors of individual constitutional rights under the Federal Constitution. As such, they have a duty to protect citizens from state laws that criminalize or chill constitutionally protected activity (overbroad laws), or that subject citizens to unclear or arbitrary exercises of state power (vague laws). With these doctrines in mind, a federal court might view itself as the last bulwark of protection against overreaching state legislatures, and therefore decide that only complete invalidation will suffice. Thus, in this research, at first introduced and explained the nature and goals of the doctrine. Then, due to the connection and closeness of this void for vagueness doctrine, the opposition of the two in practice has been dealt with by focusing on the opinions of the US Supreme Court in a descriptive-analytical procedures. The results of this study indicate that; This doctrine is a good way for protecting fundamental rights in the field of freedom of expression enshrined in the First Amendment to the United States Constitution .This doctrine investigates law in a facial review. A law may be both overbroad and ambiguous at the same time. If a comprehensive law is not overbroad, but at the same time provides the defendant with a fair notice that the conduct is criminal, the defendant cannot challenge that law under the void for vagueness doctrine. On the other hand, if the law lacks sufficient explicitness, it can be invalid according to the vagueness doctrine. States can interpret laws in a limited way to reduce the scope of that law in order to protect their laws from the scrutiny of the face of the over breadth doctrine. In examining whether a law is invalid in face, the Court should consider any restrictive interpretation proposed by a state court or executive agency.

    Keywords: Over breadth doctrine, Void for vagueness doctrine, due process, Chilling effect
  • Seyed Reza Faghihi, Esmail Haditabar *, Seyed Ebrahim Ghodsi Pages 715-736

    n Iranian and French law, deviation from local criminal jurisdiction, according to some criteria and aspects, is prescribed through the transfer of proceedings and under the exceptional title of " Referral ". Although the mentioned directions have different titles in the two countries, but in many cases they are compatible with each other, so that the residence of the accused in another area, ease of adjudication in a closer area in Iranian law, under the factor of better administration of justice in French law. Public order, as another thematic aspect of the transfer of proceedings in the regulations of these countries, doesn't refer to the type of crime committed, but in the case where the disturbance of urban order is due to the effects of the proceedings or there are serious threats against the persons involved in the case. However, despite the aforementioned commonalities of the studied countries, they have differences in terms of predicting the notification provisions in the French origin and identifying the referral jurisdiction in the Iranian origin. While the latter jurisdiction in Iran precludes the granting of a referral by a constituency without such jurisdiction, in France the said prohibition will be annulled, just as in the case of public order in Iranian law a secondary referral without such jurisdiction would be considered. What is left silent in the regulations of these countries is the permission to deviate from the referral if the barriers to the proceedings are removed in the constituency, which in the opinion of this abolition doesn't grant permission to cancel the referral, so returning the case to this constituency won't be possible except in the referral regulations.

    Keywords: referral, Referral jurisdiction, Local jurisdiction, criminal justice, Public Order
  • Fateme Fallah Nezhad * Pages 737-775
    The principle of independence and impartiality of judicial proceedings are two significant components in criminal procedures and a key constituent in a fair trial, which can be seen as natural law and primary requirements of human societies.The concepts of independence and impartiality are regarded as two independent and separate legal-judicial institutions, though they have been used together and overlapped. An important and basic condition for realizing judicial independence, the independence of the judiciary as a whole from other governmental institutions can be met with the observance of the principle of separation of powers. On the one hand, the realization of judiciary independence involves assurance of the structural independence of the Judiciary, and, on the other hand, it calls for a mechanism for ensuring judges’ individual independence. Similarly, impartiality in the litigation process suggests the absence of improper partiality in the Judge’s mind toward either of parties or the main disputed subject, which is a constituent of fair trial and a necessary condition for realizing it. Accordingly, independence is an essential precondition, and impartiality is an essential prelude to this purpose, which is regarded as an essential feature, obligation of the judge, and the central depiction of the Judiciary. The two fundamental principles can be observed in Iran’s and China’s Constitutions and penal codes. However, this does not necessarily suggest a complete and desirable judicial independence in these two countries, as it is criticized by lawyers in such cases as the Judiciary’s financial dependence on the government and the manner of judge selection and election. Iran’s legal systems have ensured the Judiciary’s structural independence more reliably than that of China,but there are some deficiencies in guaranteeing the individual independence of judges in both countries.In order to safeguard citizenship rights in the subset of judicial independence in these two systems, two aspects of judicial security and judicial supervision are also examined.China has performed better than Iran in compensating for its legal system damages, but Iran has been more observant of human rights issues regarding detention. The idea of the rule of law is a relatively new one in China. When the imperial system fell apart at the turn of the 20th century, the idea became the center of attention. In contrast to the prevalent idea in the rest of the world, its goal with Chinese characteristics is to implement a certain level of social and economic development and social stability.
    Keywords: independence, neutrality, civil rights, Judicial security, Judicial Supervision, Iran, People's Republic of China
  • Hassan Ghasemi, Massoud Alborzi Varaki *, Asghar Arabian Pages 777-795
    There is no consensus on the nature of copyright in legal systems; Theory of Personality rights (in German law), theory of debt, theory of natural right and as property (in Britain and the United States in the 18th century and some of the Paris Court of Appeals), property theory (some of the French courts and some of the Egyptian doctrine), the theory of dual nature (in Quebec law, Lebanese law, the Berne Convention and French intellectual property law), the theory emphasizing the economic benefits of intellectual property, the theory of labor law, Special right theory and as a kind of intellectual rights and privilege theory have been proposed and analyzed. Egyptian law is as silent as Iranian Law. In Iranian law, the term intellectual property is often used (property theory), as a result, the theory of two dimensional nature (independence of the nature of material rights from the morals rights of the author and the specific nature of each one) is more correct. So, the property theory is flawed; because it does not include moral rights that are non-financial and related to the author's personality. The type of this article is Academic / Scholarly.
    Keywords: material right, moral right, debt, Personality, Property
  • Hamid Kabiri Shahabad * Pages 797-817
    One of the basic principles in the field of property rights is publicity. The publicity principle implies the awareness of third parties of real rights and justifies the absolute effect (erga omens’) of these rights against them, which has been neglected in the Iranian legal system. In this article, questions about the concept, foundations, function and finally its tools in the field of collateralization of assets and the need to transfer of possession of mortgaged property in the Iranian legal system have been answered,with of descriptive-analytical method and desk research study of Western legal systems. In the end, it was concluded that the publicity principle is an essential component of the collateralization of assets system; the basis of awareness and creating transparency and, consequently, preventing the appearance of false wealth justifies it. It also has several functions such as increasing access to secured credit, preventing fraud and manipulation of transaction time, reducing transaction costs, and so on. Transfer of possession of collateral is not a matter, but is tool of publicity that it is also ineffective in provide the foundations. This is also true in the Iranian legal system and about the need to transfer of possession in the mortgage contract. Registration of security rights is a good tool for publicity and it should be possible to replace transfer of possession. Therefore, a distinction should be made between collateral with publicity and without it and Attention Of transfer of possession must be set aside.
    Keywords: publicity principle, third parties, awareness, transparency, real rights, Security right, transfer of possession
  • Saeed Mohseni *, Faezeh Teymourimoghaddam, Mahsa Robati Pages 819-837
    The CMR convention is a significant international document in the field of transportation of goods that defines special principles and regulations regarding the international carriage of goods by road. One of such principles and regulations is the consignee’s obligation to check the goods and declare any damages to the carrier so that the latter can be asked to compensate. This matter has been considered in article 30 of the convention and some assumptions and conditions have been provided in this regard. The Iranian law has ignored to consider a role for checking the goods and has just briefly set the negation of the right to recourse as a sanction of non-declaration of damages. As Iran has joined the CMR convention and due to the significant role of this international document in the field of carriage of goods by road, the current study intends to analyze the principles of the convention in terms of checking the goods and time limit of declaring damages by consignee while comparing with Iranian law.
    Keywords: Apparent, Non- Apparent Damages, civil liability, CMR convention, Declaration of Damages, Iranian Law, Road Transport
  • Reza Masoudi * Pages 839-865
    The issue of 'enforcement of annulled arbitration awards' is one of the major challenges which international commercial arbitration is facing with. Many Legislation attempts have been made to regulate such a process, which according to the contractual nature of 'international commercial arbitration', does not make sense anyhow. In this regard, the 1958 New York Convention on the Recognition and Enforcement of International Commercial Arbitral Awards and the UNCITRAL Model Law on International Commercial Arbitration are two notable sets with maximum global acceptance that can be obtained with the help of their applicable regulations offered appropriate solutions to prevent the recognition and enforcement of annulled international commercial arbitral awards. 'Public Policy' is a unique concept in this field, which is considered either 'annulment of arbitral awards' In national law and UNCITRAL Model Law and according to the 1958 New York Convention, which can be considered by the Arbitration awards enforcement location Courts for the lack of identification and implementation of foreign business arbitration awards. The same subscription in the abolition and lack of identification and implementation of business arbitration awards can be considered in accordance with the argument of the origin court in the use of a joint examples or similar to domestic public policy to annulle the arbitration awards with the international public policy and even the domestic public policy of the court of award enforcement location as a functional solution in direction to reduce the possibility of identifying and implementing annulled arbitration awards in the country of award enforcement.
    Keywords: Public Policy, arbitral awards, Annulment, Recognition, enforcement, national courts
  • MohammadHosein Vakili Moghadam * Pages 867-885

    Although the priority of secured rights seems absolute and inviolable, the study of new approaches of legal systems shows that the priority is also affected by economic or legal interests. In this view, by separating the effects of secured transactions into two levels of parties and others, in some special circumstances, the contract is effective only in the relationship between the parties and is considered unenforceable to others or the Hierarchy of priority is adjusted and changed by law. This article intends to explain the reasons and basics for this deviation from the rule in other legal systems and then examine the jurisprudence of Islam and some Muslim countries to examine the position of Iranian law. As a result, it is safe to say that despite the existence of some theoretical capacities in jurisprudence, the approach of Iranian law with the issue is simple and far from macro-legal measures. The subject of this article reveals another consequence of not paying attention to the validity of official documents and making it mandatory in legal relations. Therefore, the only advantage of the Secured transactions law in legal system of Iran is the ease of analysis and implementation of criteria; without special measures being taken for their efficiency.

    Keywords: mortgage, Preferential Claims, Secured Creditor, Secured Transactions, Unenforceability
  • Ali Velaei, Asadollah Yavari *, AliAkbar Gorji Azandariani Pages 887-9121

    Civil liability of the state in the matter of legislation, contrary to the executive and judicial acts, is still supposed to be far-fetched; while general legislative decisions might be faulty or mistaken and violate the principle of full compensation of citizens' damages. This article seeks to consider the theories and conditions upon which the liability of legislative bodies to compensate for harmful general decisions is admissible. Based on our findings, risk theory against fault theory could provide more legal protections in the civil liability of the lawmaker. According to the principle of equality to carry public burdens, we can defend the state's absolute liability, which is more efficient to access restorative justice and more compatible with the requirements of good governance. Civil liability does not necessarily indicate the illegality and invalidity of decisions; however, the illegality of decisions definitely proves the fault of public bodies. Implications of civil liability in the legislative and quasi-legislative acts include promoting self-control, preventing statutory inflation, and reducing unnecessary intervention of the state.

    Keywords: Civil Liability of the State, Fault, Legislative Acts, Principle of the Equality of Citizens, risk