فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 42 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین رفیع*، محسن بختیاری جامی صفحات 1-23
    هدف

    تجاوز نظامی به افغانستان، رویکرد تهاجمی رهیافت واقع گرایی در سیاست خارجی آمریکا با هدف دستیابی به موازنه قدرت و هژمونی در برابر دشمنان در مرکز آسیا را آشکار ساخت. راهبردی که با هدف حفظ هژمونی و تامین امنیت حداکثری با محاصره قدرت های منطقه ای از طریق استقرار تسلیحات و تجهیزات استراتژیک، گسیل گسترده نیروهای نظامی هم پیمان ناتو و سیاست های مداخله جویانه برای ضربه زدن به امنیت ملی کشورهای همسایه افغانستان دنبال گردید. با بیان این گزاره ها، پرسش اصلی این است که ایالات متحده در طول دو دهه حضور در افغانستان، از چه اهرم هایی برای ضربه زدن به امنیت ملی ایران استفاده کرد؟

    روش

    این مقاله درصدد است تا با روش توصیفی -  تحلیلی و بر پایه گردآوری منابع اسنادی -  کتابخانه ای، به بررسی فرضیه پژوهش در چارچوب ابعاد نظامی، اجتماعی و اقتصادی مکتب کپنهاگ بپردازد.

    یافته ها

    استراتژی های محاصره نظامی، توسط پایگاه های نظامی و پیشبرد طرح های جاسوسی از غرب افغانستان، گسترش شکاف های قومی و مذهبی با هدف ترویج خشونت و تنش در جنوب شرق ایران برای مقابله با طرح های اقتصادی و توسعه کمی و کیفی تولید مواد مخدر در مجاورت مرزهای ایران، به منظور تضعیف امنیت ملی ایران دنبال گردید.

    نتیجه گیری

    حضور پررنگ نظامیان ایالات متحده در افغانستان و استقرار انواع جنگنده ها و تسلیحات راهبردی - جاسوسی در پایگاه های مجاور مرزهای شمال شرق ایران، بزرگترین تهدید برای امنیت نظامی ایران بود. از طرفی، حمایت مستقیم مالی و سیاسی از تجزیه طلبان قومی، تنها خشونت های اجتماعی، تنش های قومی و تحرکات مسلحانه را تقویت کرد و درنهایت افزایش تولید مواد مخدر در غرب افغانستان، به بحرانی کردن مرزها و گسترش اعتیاد در جامعه انجامید که امنیت اجتماعی و اقتصادی را تضعیف نموده است.

    کلیدواژگان: امنیت، پایگاه نظامی، تروریسم، تجزیه طلبی، کپنهاگ، مواد مخدر
  • علی نوازنی*، سید عباس هاشمی صفحات 25-54
    هدف

    بررسی تطبیقی میزان تعیین کنندگی مولفه ی حقوق بشر در جهت گیری های عملی سیاست خارجی اتحادیه اروپایی در قبال ایران و اسراییل هدف اصلی این پژوهش است.

    روش شناسی

    این پژوهش بر اساس روش توصیفی-تحلیلی و با اتکا به اسناد نهادهای مورد پذیرش اتحادیه اروپایی در پی دستیابی به اهداف پژوهش برآمده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که اتحادیه اروپایی علی رغم داعیه داری دفاع از حقوق بشر ، میان سیاست های اعلامی و اعمالی خویش دچار تعارض و تضاد می باشد و اتحادیه اروپایی در ارتباط با ایران از مقوله حقوق بشر به مثابه ابزاری جهت دستیابی به مقاصد سیاسی استفاده می نماید و در ارتباط با اسراییل با وجود کثرت قطعنامه های حقوق بشری صادره توسط نهادهای بین المللی علیه اسراییل ، همواره منافع اقتصادی ، امنیتی و توسعه و فناوری اهمیت داشته و حقوق بشر در عمل به محاق رفته است.

    نتیجه گیری

    یکی از مولفه های تعیین کننده در روابط خارجی اتحادیه اروپایی ، بر اساس سیاست های اعلامی آن ، پاسداشت حقوق بشر است. در پی تاسیس کمیسیون و سپس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ، اتحادیه اروپایی حمایت رسمی و قاطع خود از این نهادهای حقوق بشری بین المللی را اعلام نمود و مصوبات آن را معیار جهت گیری سیاست خارجی خود دانست. با این حال ، منافع مادی و ایدیولوژیک و راهبردی این اتحادیه در قبال اسراییل مانع از آن می شود که علی رغم قطعنامه های متعدد حقوق بشری ، مواضع عملی سختی در قبال این کشور اتخاذ نماید و در مقابل در مقام اعمال فشار بر ایران برآید.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، اتحادیه اروپایی، سیاست های اعلامی، سیاست های اعمالی، ایران، اسراییل
  • رضا موسی زاده، زینب چلداوی* صفحات 55-77
    هدف

    اختلافات مرزی، ازجمله مباحث مهمی است که از جایگاه و اهمیت بالایی در جغرافیای سیاسی و به صورت موردی در مطالعات مرزی و چگونگی کنترل و مدیریت مرزها برخوردار بوده است. شناخت این عوامل و تاثیر آن ها بر سیاست خارجی کشورها می تواند سبب کاهش اختلاف و دستیابی به امنیت و همگرایی در جهان گردد؛ لذا در این مقاله با توجه به مرزهای آبی بین لبنان و رژیم صهیونیستی، به تبیین اهمیت این منطقه مرزی از نظر ژیوپلیتیک، امنیتی و نظامی و به نگاه امنیتی و اقتصادی لبنان و اسراییل به منطقه خواهیم پرداخت.

    روش

    مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از مبانی ریالیسم تهاجمی، عوامل موثر بر سیاست خارجی لبنان و رژیم صهیونیستی در حل مناقشات مرزهای آبی را مورد بررسی قرار می دهد.

    یافته ها

    تاثیر عوامل مختلف در راهبردهای سیاست خارجی لبنان و رژیم صهیونیستی در قبال مناقشات دریایی مورد بررسی قرار گردید.

    نتیجه گیری

    آنچه در خلال این بررسی ها حاصل شده است، حاکی از آن است که با وجود اهمیت مرزهای دریایی در ثبات و رقابت های سیاسی لبنان، هنوز این مرزها جایگاه خود را به دلیل اعتماد به مکانیسم هایی متزلزل چون قاچاق در اقتصاد این کشور نیافته اند. به همین دلیل، لبنان سعی دارد تا با اتکا به حمایت های بین المللی در این منطقه، فعالیت های اقتصادی مولدی ایجاد کند. از سوی دیگر، نیاز چندین ساله رژیم صهیونیستی به تامین انرژی و سیاست های اتخاذ شده از سوی کشورهای عربی تولید کننده نفت و گاز سبب شده است تا این کشور نگاهی فراتر از نگاه اقتصادی به حل این مناقشات داشته و با نگاه امنیتی سعی در حل این مناقشه دارد.

    کلیدواژگان: رژیم صهیونیستی اسرائیل، لبنان، اختلافات، مرز دریایی
  • سید حامد حسینی*، سید امیر نیاکوئی صفحات 79-103
    هدف

    هدف مشخص در این مقاله، درک ماهیت قدرت نرم چین به لحاظ موضوعی می باشد که در بستر مکانی خاورمیانه عربی و دامنه زمانی شروع فعالیت موسسات کنفوسیوسی در این منطقه مورد بررسی قرار گرفته است. برای پرداختن به هدف مقاله، ما با یک زمینه نظری و مفهومی گسترده شروع می کنیم که مفهوم قدرت نرم و به ویژه جنبه آموزشی آن را بررسی می کند و به دنبال آن، ویژگی های خاص کشور چین را استوار بر موسسات کنفوسیوس ارزیابی می کنیم.

    روش

    با توجه به هدف و موضوع مقاله، از روش تحقیق تبیینی برای درک مسیله استفاده می شود. بنابراین، بررسی وضعیت متغیرها و روابط بین آن ها در محیطی خاص مورد نظر است؛ بدین اعتبار ابتدا هریک از متغیرهای مستقل و وابسته توصیف می شوند و سپس رابطه بین این دو متغیر، مورد تحلیل و تبیین قرار می گیرد.

    یافته ها

    بررسی و یافته های پژوهش؛ متکی به نوع پاسخ ها نسبت به عملکرد موسسات می باشد و به این برداشت رهنمون شده است که موسسات کنفوسیوس، به عنوان ابزاری از قدرت نرم چینی و بخشی از شبکه نفوذ، به طور موثر در خاورمیانه عربی نفوذ کرده اند و بدون پیامد منفی و انتقاد قابل توجه در سطوح عرضه و تقاضا، مشارکت و حمایت دولت های منطقه مورد استقبال قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری

     این بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها، به این نتیجه می رسد که موسسات کنفوسیوس، به عنوان ابزاری از قدرت نرم چین، به طور موثری در خاورمیانه عربی نفوذ کرده و سیاست گذاران، اعضای هییت علمی دانشگاه ها و دانشجویان، تقریبا بدون انتقاد قابل توجهی، از این موسسات استقبال کرده اند.

    کلیدواژگان: چین، قدرت نرم، موسسات کنفوسیوس، خاورمیانه عربی، نفوذ
  • علیرضا سمیعی اصفهانی*، محمدحسین کمالی صفحات 105-127
    هدف

    دونالد ترامپ، از زمان مبارزات انتخاباتی، برجام را توافقی فاجعه بار برای ایالات متحده معرفی کرده و پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 و راهیابی به کاخ سفید نیز باوجود تمدید تعلیق تحریم های ایران، این کشور را به نقض برجام متهم می کرد. برای ترامپ و تیم امنیت ملی وی، برجام توافقی ناقص بود که برنامه موشکی و سیاست منطقه ای ایران را در بر نمی گرفت. از این رو ایالات متحده، پس از خروج از برجام، با بازگرداندن تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای و وضع تحریم های اضافه، درصدد اعمال فشار حداکثری بر ایران برآمد. با این توصیف، هدف پژوهش پیش رو، بررسی و تبیین این مساله است که نحوه عملکرد، سازو کار و اهداف سیاست فشارحداکثری ایالات متحده در دوره ترامپ، در قبال جمهوری اسلامی ایران چگونه بوده است.

    روش

    روش پژوهش، کیفی از نوع تبیین علی بوده و روش گرد آوری داده های مورد نیاز، کتابخانه ای و  همچنین از منابع مکتوب و فضای مجازی بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    بر پایه یافته های پژوهش، ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری ترامپ، از طریق «امنیتی سازی» حداکثری بر آن بود تا با بازنمایی مجدد ایران به مثابه منبع عمده «تهدید» که این بار همه اقدامات ایران را در بر می گرفت و معرفی این اقدامات به عنوان تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی، به اعمال فشار حداکثری علیه ایران بپردازد. به دیگر سخن، برای مشروعیت بخشی به سیاست فشار حداکثری علیه ایران، می بایست اقدامات ایران به عنوان تهدیدی بین المللی جلوه داده شود. بر این پایه، امنیتی سازی حداکثری ایالات متحده، سه محور بنیادین داشت که عبارت بود از: برنامه هسته ای، برنامه موشکی و سیاست منطقه ای ایران.

    نتیجه

    با توجه به مواضع متفاوت و ناهمگون مخاطبان این سیاست، می توان گفت این واقعیت مورد توجه و تصدیق خود غرب نیز قرار گرفته که سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ، در عمل شکست خورده و دیپلماسی و توافق بهترین روش در قبال ایران است.

    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، ایران، سیاست فشار حداکثری، امنیتی سازی، غرب آسیا
  • محمد محمودی کیا* صفحات 129-152
    هدف

    کشور پادشاهی قطر نیز یکی از کشورهای اسلامی پیشرو در زمینه توسعه است که تاکنون دو سند راهبرد توسعه ملی در دوره سال های 2011 - 2016 و نیز 2018 - 2022 تدوین کرده است. هدف از این نوشتار، ارایه پاسخی تحلیلی به این پرسش است که الگوی اسلام گرایی اخوانی چگونه بر فرایند ساخت الگوی توسعه ملی قطر به عنوان «نرم افزار» و «ایدیولوژی توسعه» نقش آفرینی داشته است؟

    روش

    با توجه به این که اخوان المسلمین در قطر از انتشار بسیاری از اسناد راهبردی خود خودداری کرده است و به نوعی اخوان در قطر در وضعیتی همچون یک جعبه سیاه قرار دارد؛ لذا وجه اکتشافی مقاله برجسته خواهد بود. از همین رو، در این مقاله از روش تحلیلی - توصیفی بهره گرفته شده تا توصیفی دقیق از نحوه تاثیرگذاری خوانش اسلام گرایانه اخوانی بر ساخت الگوی بومی توسعه در قطر ارایه شود.

    یافته

    یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که اندیشه اخوانی در پنج حوزه «رویکرد به دین»، «رویکرد به پیشرفت»، «مبانی دینی پیشرفت»، «مصادیق دین در الگوی پیشرفت» و نیز «نقش بوم زیست بر الگوی توسعه»، توانسته است بر ساخت یابی الگوی توسعه در این کشور تاثیرگذار باشد و تلاش می کند که ارایه دهد.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد رهبران اخوان در قطر در تلاش هستند تا الگویی از زیست مومنانه سازگار با مقتضیات زیست مدرن را به دیگر جوامع اسلامی ارایه داده و از این رو، قطر را به عنوان یک الگو در زمینه خوانش اسلام گرایانه معرفی نمایند و از این طریق به تسری یابندگی آن به دیگر نقاط جهان اسلام کمک نمایند.

    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، الگوی پیشرفت، قطر، یوسف القرضاوی، اسلام گرایی، اخوانیسم
|
  • Hosein Rafie *, Mohsen Bakhtiyari Jami Pages 1-23
    Objective

    The military invasion of Afghanistan exposed the aggressive approach of realism in US foreign policy aimed at achieving a balance of power and hegemony over enemies in Central Asia. The strategy was aimed at maintaining hegemony and ensuring maximum security by besieging regional powers through the deployment of strategic weapons and equipment, the extensive deployment of NATO troops, and interventionist policies to undermine the national security of Afghanistan's neighbors. Given these statements, the main question is what leverage did the United States use to undermine Iran's national security during its two decades in Afghanistan?

    Method

    This article seeks to present the research hypothesis within the military, social and economic dimensions of the Copenhagen School through a descriptive-analytical method based on the collection of documentary-library and Internet sources.

    Results

    strategies of military siege by military bases and the promotion of espionage plans from western Afghanistan, the expansion of ethnic and religious divisions aimed at promoting violence and tension in southeastern Iran to counter economic plans and the quantitative and qualitative development of drugs production were pursued near Iran's borders with the aim of undermining Iran's national security.

    Conclusion

    The large presence of US troops in Afghanistan and the deployment of fighter jets and strategic-espionage weapons at bases near Iran's northeastern border was the greatest threat to Iran's military security. On the other hand, direct financial and political support for ethnic separatists only intensified social violence, ethnic tensions and armed movements, and ultimately increased drug production in western Afghanistan, leading to border crossings and the spread of addiction in society. Weakened social and economic.

    Keywords: Security, Military base, Terrorism, Separatism, Copenhagen, Narcotics
  • Ali Navazeni *, Seyyed Abbas Hashemi Pages 25-54
    Objective

    The purpose of this article is to make a comparative study of the determinability of the human rights component in the practical orientations of the European Union's foreign policy towards Iran and Israel.

    Method

    This research is based on a descriptive-analytical method and relies on the documents of institutions accepted by the European Union to achieve the objectives of the research.

    Findings

    Research findings show that the European Union defends human rights in spite of its claim, the declared policies and the actions they have are conflicting And the European Union uses the category of human rights as a tool to achieve political goals in relation to Iran And in connection with Israel, despite the multitude of human rights resolutions issued by international institutions against Israel, economic interests, security, development and technology have always been important, and human rights have been destroyed in practice.

    Conclusion

    One of the determining components in the external relations of the European Union, according to its declared policies, is the protection of human rights. Following the establishment of the Commission and then the United Nations Human Rights Council, the European Union declared its support for these international human rights bodies and considered the decisions of these bodies as a criterion for the direction of its foreign policy.However, the union's material, ideological, and strategic interests in preventing it from taking tough practical positions toward Israel, despite numerous human rights resolutions, and putting pressure on Iran in return.

    Keywords: Human rights, European Union, Declaration Policies, Implementing Policies, Iran, Israel
  • Reza Moosazadeh, Zeinab Chaldavi * Pages 55-77
    Objective

    Border disputes are one of the important issues that have had a high status and importance in political geography and, as the case may be, in border studies and how to control and manage borders. Recognizing these factors and their impact on the foreign policy of countries can reduce differences and achieve security and convergence in the world. Therefore, in this article, considering the water borders between Lebanon and the Zionist regime, we will explain the importance of this border region in terms of geopolitics, security and military, and the security and economic view of Lebanon and Israel to the region.

    Method

    The present article examines the factors influencing the foreign policy of Lebanon and the Zionist regime in resolving water border disputes using a descriptive-analytical method and using the principles of aggressive realism.

    Results

    The impact of various factors on the foreign policy strategies of Lebanon and the Zionist regime in relation to maritime conflicts was examined.

    Conclusion

    The study shows that despite the importance of maritime borders in Lebanese political stability and competition, these borders have not yet found their place due to reliance on shaky mechanisms such as smuggling in the Lebanese economy. That is why Lebanon is trying to create productive economic activities in the region by relying on international support. On the other hand, the multi-year need of the Zionist regime for energy supply and the policies adopted by the Arab oil and gas producing countries have caused the country to look beyond the economic point of view to resolve these disputes and try to resolve this conflict from a security point of view.

    Keywords: Zionist regime Israel, Lebanon, Disputes, sea border
  • Seyed Hamed Hosseini *, Seyed Amir Niakooee Pages 79-103
    Objective

    The specific purpose of this article is to understand the nature of China's soft power in terms of the subject matter that has been studied in the spatial context of the Arabic Middle East and the time span of the activities of Confucian institutions in this region. To address the purpose of the article, we begin with a broad theoretical and conceptual context that examines the concept of soft power, especially its educational aspect, and then evaluates the specific characteristics of China based on Confucius institutions.

    Method

    Depending on the purpose and subject of the article, explanatory research method is used to understand the problem. Therefore, it is desirable to examine the status of variables and the relationships between them in a particular environment; In this regard, each of the independent and dependent variables are described first and then the relationship between these two variables is analyzed and explained.

    Results

    The findings of the study rely on the type of responses to the performance of institutions and have led to the perception that Confucius institutions, as a tool of Chinese soft power and part of the network of influence, have effectively penetrated the Arabic Middle East and without the negative consequences and significant criticism at the supply and demand levels, the participation and support of the governments of the region have been welcomed.

    Conclusion

    This analysis of the data concludes that the Confucius Institutions, as a tool of China's soft power, have effectively penetrated the Arabic Middle East, and that policymakers, faculty members, and students have welcomed these institutions almost without much criticism.

    Keywords: China, soft power, Confucius Institutions, the Arabic Middle East, Influence
  • Alireza Samiee *, MohammadHossein Kamali Pages 105-127
    Objective

    Since the election campaign, Donald Trump has introduced the JCPOA as a disastrous agreement for the United States, and after winning the 2016 presidential election and entering the White House, he accused the country of violating the JCPOA despite extending the suspension of sanctions on Iran. For Trump and his national security team, the JCPOA was an incomplete agreement that did not include Iran's missile program and regional policy. Therefore, the United States, after withdrawing from the JCPOA, tried to exert maximum pressure on Iran by restoring the sanctions related to the nuclear program and imposing additional sanctions. With this description, the aim of the leading research is to examine and explain the functioning, mechanism and goals of the maximum pressure policy of the United States during the Trump era, towards the Islamic Republic of Iran.

    Method

    The research method is a qualitative type of causal explanation and the method of collecting the required data is library as well as written sources and virtual space.

    Results

    Based on the findings of the research, the United States during Trump's presidency, through maximum "security" aimed at re-representing Iran as a major source of "threat", which this time included all of Iran's actions and introducing these actions as a threat to international peace and security, to apply maximum pressure against Iran. In other words, to legitimize the policy of maximum pressure against Iran, Iran's actions should be presented as an international threat. Based on this, the maximum security of the United States had three fundamental axes, which were: Iran's nuclear program, missile program, and regional policy.

    Conclusion

    Considering the different and heterogeneous positions of the audience of this policy, it can be said that this fact has been noticed and acknowledged by the West itself that the maximum pressure policy of the Trump administration has failed in practice and that diplomacy and agreement are the best way to deal with Iran.

    Keywords: United States of America, Iran, Maximum Pressure Campaign, Securitization, Middle East
  • Mohammad Mahmoodikia * Pages 129-152
    Objective

    The Kingdom of Qatar is one of the leading Islamic countries in the field of development, which has so far drafted two national development strategy documents for the period 2011-2016 and 2018-2022. On the other hand, given the growing influence of the Muslim Brotherhood on the structure of politics and power in this country, the purpose of this article is to provide an analytical answer to the question of how the Brotherhood's Islamist model played a role in shaping Qatar's national development model.

    Method

    Given that the Muslim Brotherhood in Qatar has refused to publish many of its strategic documents and the Brotherhood in Qatar is in a position like a black box, therefore, the exploratory aspect of the article will be prominent. The article uses an analytical-descriptive method to provide a detailed description of how the Brotherhood's Islamist reading influences the construction of a local model of development in Qatar.

    Results

    The findings of the study indicate that the Brotherhood thought in five areas: "approach to religion", "approach to progress", "religious foundations of progress", "examples of religion in the pattern of progress", and "the role of ecology on the pattern of development" is influential in building a model of development in this country and is trying to provide a model of bio-faith compatible with bio-modern requirements to other Islamic societies.

    Conclusion

    It seems that the Brotherhood leaders in Qatar are trying to introduce Qatar as a model in the field of Islamist reading and thus help it to spread to other parts of the Islamic world.

    Keywords: Qatar Muslim Brotherhood, Model of Progress, Qatar, Yusuf al-Qaradawi, Islamism, Brotherhood