فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و هفتم شماره 4 (پیاپی 146، پاییز 1401)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و هفتم شماره 4 (پیاپی 146، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقداد صارمی، آزاده اربابی سبزواری*، فاطمه ادیبی سعدی نژاد صفحات 367-376
    اهداف

    رراهبرد توسعه شهری بر پایه حاکمیت و مدیریت خوب، بانک پذیری، رقابت پذیری و قابلیت زندگی استوار است. راهبردهای مربوطه به خصوص قابلیت زندگی بیش از سایر ابعاد بر ارتقای کیفیت زندگی تاکید دارند. هدف این تحقیق، سنجش میزان کیفیت زندگی در استراتژی توسعه شهری در شهر بروجرد بود.

    روش شناسی: 

    این تحقیق توصیفی-تحلیلی به شیوه پیمایشی در سال 1400 در شهرستان بروجرد انجام شد. ابتدا ابعاد تاثیرگذار بر شاخص های توسعه شهری از طریق مطالعه اسنادی و پیشینه تحقیقاتی و سنجش نظرات کارشناسی، تهیه شد. بررسی های میدانی در دو مرحله اجرا شد؛ در مرحله اول نظرات 383 نفر از ساکنین شهر که از طریق نمونه گیری اتفاقی ساده انتخاب شدند در مورد شاخص های کیفیت زندگی شهری سنجیده شد. داده ها در این مرحله توسط آزمون T تک نمونه تحلیل شدند. در مرحله دوم، نقاط ضعف و قوت با استفاده از تکنیک دلفی و ارزیابی نظرات 30 نفر از برنامه ریزان و فعالان امور شهری ارزیابی شد. داده ها با استفاده از ترکیبی از روش SWOT و ANP اولویت بندی شدند.

    یافته ها

    شاخص های توسعه شهری در شهر بروجرد در وضعیت مطلوبی قرار نداشت و تنها شاخص قابلیت زندگی نسبت به سایر شاخص ها در وضعیت بهتری بود. میانگین نسبی و مطلق نقاط ضعف (140/0) نسبت به نقاط قوت (138/0)، و فرصت ها (147/0) نسبت به تهدیدها (127/0) برتری داشت.

    نتیجه گیری

    مدیران شهری علاوه بر شناخت بهتر الزامات، نیازها و امکانات، باید اعتماد شهروندان را جلب کنند تا زمینه برای ارتقای کیفیت زندگی که یکی از مهم ترین مولفه های استراتژی توسعه شهری برای برون رفت از چالش های پیش روی شهرهای معاصر است، فراهم شود.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، کیفیت زندگی، بروجرد، SWAT، ANP
  • عباس ناظمی، سید مسلم سیدالحسینی*، مریم دانشور، عمیدالاسلام ثقه الاسلامی صفحات 377-386
    اهداف

    قوانین شهرسازی به ویژه ضوابط طرح های توسعه شهری کارایی مناسبی ندارند. با مطالعه پژوهش ها مشخص شد طرح های شهری از بعد حقوقی و ضوابط دارای ناکارایی های هستند که ریشه آن ها در «ساختار حقوقی و قوانین» است. هدف پژوهش حاضر ریشه یابی ناکارایی های ساختار حقوقی و قوانین و دست یابی به نظریه ای برای ساختار حقوقی تدوین ضوابط و مقررات طرح های توسعه شهری بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش کیفی به شیوه تیوری داده بنیاد انجام شد. انتخاب افراد مصاحبه شونده از میان نخبگان به روش گلوله برفی و اسناد مطالعاتی شامل مقالات بین سال های 1380 تا 1401 بود. تمام داده ها به روش تحلیل محتوی در فرایند کدگذاری قرار گرفتند و روایی پژوهش به دو روش ده پرسش کرسول (تایید مشارکت کنندگان) و مقایسه با ادبیات تخصصی، بررسی و درستی آن تایید شد.

    یافته ها

    ناکارایی های ضوابط طرح های شهری دارای ریشه ها، زمینه سازها و شرایطی است که به مقوله «ساختار حقوقی فرایند تدوین ضوابط» با کد محوری «ساختار ناهماهنگ و چندپاره» برمی گردد و دارای عناصر، ارتباط و ترتیبی است که سازنده ناکارایی هاست. در بیشتر مراحل تهیه طرح، متولی حقوقی تدوین ضابطه حضور ندارد و «ناهماهنگی در فرایند تدوین ضوابط»، «ناهماهنگی در مبانی نظری»، «ناهماهنگی در ساختار نظام تدوین» و «ناهماهنگی در ساختار و عناصر حکمروایی» مشاهده می شود.

    نتیجه گیری

    ساختار حقوقی تدوین ضوابط و مقررات طرح های توسعه شهری، دارای پدیده کانونی «هماهنگی و توسعه گرا» است که در تعامل با شرایط مداخله گر و زمینه ساز به نظریه «ساختار حقوقی هماهنگ و توسعه گرای تدوین ضوابط و مقررات» با راهبردهای «ساختار حقوقی هماهنگ با رویکرد حکمروایی شهری هماهنگ» و «فرایند هماهنگ و سازگار با کلان هدف توسعه» می رسد.

    کلیدواژگان: نظریه، ساختار حقوقی، ضوابط و مقررات، حکمروایی شهری، طرح جامع، داده بنیاد
  • محمود اکبری* صفحات 387-396
    اهداف

    پارک ها و فضاهای سبز شهری نقشی حیاتی و مهم در ارتقای کیفیت زندگی شهری و سلامت عمومی شهروندان ایفا می کنند. پژوهش حاضر با هدف تحلیل وضعیت نماگرهای مرتبط با شهر سبز در کلانشهر شیراز با استفاده از تکنیک های مرک و ایداس انجام شد.

    روش شناسی:

     در پژوهش کمی حاضر، محدوده پژوهش را مناطق کلانشهر شیراز در سال 1398 تشکیل دادند و تعداد 10 شاخص مرتبط با پارک شهری و فضای سبز در 11 منطقه شهر شیراز مورد بررسی قرار گرفتند. داده های مورد نیاز از آمارنامه شهر شیراز در سال 1398 استخراج شد و این داده ها توسط تکنیک نوین مرک وزن دهی شدند و در تکنیک ایداس مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیشترین میزان امتیاز نهایی تکنیک ایداس به منطقه 3 و کمترین امتیاز تکنیک ایداس به منطقه 8 تعلق داشت. منطقه 3 با کسب امتیاز 929/0، منطقه 10 با کسب امتیاز 919/0، منطقه 4 با کسب امتیاز 761/0 و منطقه 6 با کسب امتیاز 706/0 بیشترین امتیازات را به خود اختصاص دادند. منطقه 8 کلانشهر شیراز با امتیاز 006/0 کمترین میزان امتیاز را به خود اختصاص داد. میانگین نزدیک ترین همسایگی امتیاز نهایی تکنیک ایداس نماگرهای شهر سبز در کلانشهر شیراز 760603/1 و نمره Z برابر 825974/4 به دست آمد که این آماره فضایی با توزیع پراکنده را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    امتیاز نهایی تکنیک ایداس نماگرهای شهر سبز در مناطق یازده گانه کلانشهر شیراز در سال 1398 نشان دهنده نابرابری و عدم تعادل در نماگرهای مورد بررسی است.

    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، پارک شهری، تکنیک مرک، کلانشهر شیراز
  • ژاله حسینی نژاد، سمیه سادات شاه زیدی*، اصغر شکرگزار صفحات 397-408
    اهداف و زمینه ها

    ادراک و تحلیل چینش و کشف منطق چیدمان فضایی سکونتگاه ها در ایجاد و توسعه کانون های جمعیتی موثر است. چیدمان شهرها در جلگه های ساحلی دارای منطق خاصی است و از قوانین ویژه ای پیروی می کند که بازشناسی آنها مستلزم آشنایی با حافظه تکوین تاریخی جلگه های ساحلی و عواملی است که در پاره ای از نقاط آن سبب ایجاد هویت مکانی خاص و جذابیتی برای بستر اولیه و تبلور کانون مدنیت شهری شده است.

    روش شناسی :

     در این پژوهش با اتکاء بر تیوری چیدمان فضا و رویکرد پدیدارشناسی و با هدف ادراک سرزمینی، به بازشناسی فرایندهای هویت ساز مکانی در جلگه سواحل شمال ایران پرداخته ایم.  

    یافته ها

    تحلیل چیدمان سکونتگاه ها، با نگاه به مولفه های ژیومرفیک از جمله تراس های دریاچه ای، خط تعادل آب و خشکی، خط تعادل آب و یخ و مآندرها و الگوی شبکه زهکشی مورد توجه قرار گرفته و با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی، به بررسی و آنالیز الگوی چیدمان فضایی سکونتگاه ها و پیکر بندی فضا پرداخته ایم.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که: منطق چیدمان سکونتگاه های نگاره دریایی سواحل شمال ایران با نگاره های دریایی سواحل جنوب ایران تفاوت دارد. سکونتگاه های شهری در نگاره دریایی از قاعده شدت - فرکانس Frequency- Magnitude خطوط تراز آبی تبعیت می کنند. سکونتگاه های شهری در نگاره دریایی سواحل جنوبی از قانون بیفورکاسیون تبعیت نمی کنند. سکونتگاه های شهری در نگاره کوهستانی استقرار نیافته و روستاها هویت خود را از مرز برف دایم و خط تعادل آب و یخ گرفته اند.

    کلیدواژگان: منطق چیدمان فضا، سکونتگاه، سواحل خزر، هویت مکان، متن جغرافیایی، زمین متن، تحولات ژئومورفیک
  • پریسا قبادی، آیدا ملکی*، سید علیرضا عالی صفحات 409-416

    اهداف:

     توجه به جریان هوا در فضای های شهری یکی از مهم ترین معیار های طراحی فضا و ارتقای آسایش حرارتی و کیفیت هوا در شهرهاست که بسته به شرایط اقلیمی می تواند به افزایش مطلوبیت و حضورپذیری افراد در فضاهای شهری بیانجامد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی چگونگی تاثیر چهار فاکتور مرتبط با مورفولوژی بلوک های شهری یعنی محصوریت، حجم بلوک ها، تراکم ساختمانی و ضریب دید به آسمان بر تغییرات سرعت باد و جریان هوا در کریدورهای شهری بود.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است. در این راستا به منظور دست یابی به هدف پژوهش، یک محدوده فرضی در نظر گرفته شد و شبیه سازی سه بعدی یک مدل چینش بلوک های شهری در ارتفاع های مختلف (از یک تا 15 طبقه) به کمک نرم افزار انویمت انجام پذیرفت. باد ورودی به محدوده در دو زاویه مختلف صفر و 45 درجه در نظر گرفته شد. به منظور مشخص کردن شدت همبستگی میان متغیرهای مستقل و وابسته، از روش رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل شبیه سازی ها نشان داد با افزایش ارتفاع بلوک ها، سرعت میانگین باد و به تبع آن تشکیل تونل های بادی در کریدورها در زاویه صفر و 45 درجه افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    سرعت میانگین وزش باد در بلوک های ساختمانی موازی با جهت باد 20 تا 30% نسبت به زمانی که ساختمان ها نسبت به وزش باد زاویه دار قرار گرفته اند بیشتر است و سرعت باد با محصوریت، حجم بلوک ها، تراکم ساختمانی رابطه مستقیم و با ضریب دید به آسمان رابطه معکوس دارد.

    کلیدواژگان: مورفولوژی، انویمت، سرعت باد، حجم بلوک ها
  • عطاالله اکبری، محمد اسکندری ثانی*، مرتضی اسماعیل نژاد صفحات 417-427

    اهداف :

    طرح های جامع برای توسعه کالبدی موزون شهرها تهیه می شوند اما به دلیل مشکلات معمولا در دستیابی به اهداف خود ناکامند. در پژوهش حاضر میزان تحقق الگوی کاربری زمین و ارتباط آن با رشد محدوده شهر زاهدان تهیه شد.

    روش شناسی:

     این پژوهش کاربردی در سال 1400 در شهر زاهدان انجام شد. لیست شاخص های موثر با استفاده از سنجش نظرات کارشناسی و تعیین ضریب اهمیت (AHP) تهیه شد. در این زمینه، 18 کارشناس با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. روند رشد مطلوب شهری در 1400-1380 با استفاده از همپوشانی شاخص های موثر در محیط GIS بررسی شد. شاخص های موثر بر تحقق الگوی کاربری زمین با استفاده از سنجش نظرات کارشناسی تهیه و ضریب اهمیت و وزن هر یک به ترتیب از طریق مدل AHP و ANP محاسبه و در نرم افزار BSC Designer ارزیابی نهایی انجام شد. پیش بینی روند رشد شهر تا سال 1450 با استفاده از تجزیه و تحلیل داده های مکانی در ArcGIS و مدل SLEUTH انجام شد.

    یافته ها

    محدودیت رشد مطلوب شهری بر مبنای شاخص ها در محدوده هایی از شمال و شرق حوزه مشاهده شد که وجود موانع در بخش هایی از غرب، جنوب و شرق زاهدان بر این محدودیت دامن زده است. ابعاد کالبدی (28/49%) و اجتماعی (26/32%) به ترتیب، بیشترین و کمترین توسعه در الگوی کاربری اراضی را داشته اند. تحقق الگوی کاربری کمتر از حد متوسط (86/41%) ارزیابی شد. شهر زاهدان بر اساس رشد ارگانیک و گرایش به جاده به صورت لبه ای توسعه یافته و رشد آتی شهر به صورت درونی و سپس در کناره های بافت موجود خواهد بود.

    نتیجه گیری

    طرح جامع شهر زاهدان کمتر از 50% تحقق یافته است. این امر را می توان ناشی از فقدان ابزارهای قانونی و در نظر نگرفتن توسعه ابعاد موثر دانست. این موارد باید با استفاده از مشارکت گروه های ذی نفع و ذی نفوذ در طرح ها برطرف شود تا طرح های شهری به تحقق بیشتری دست یابند.

    کلیدواژگان: الگوی کاربری زمین، طرح های توسعه، رشد شهر، مدل SLEUTH-3R، زاهدان
  • ثریا دریکوند، بهروز نصیری*، هوشنگ قائمی، مصطفی کرم پور، محمد مرادی صفحات 429-440
    اهداف

    بررسی و تحلیل علل خشکسالی ها و سیل های مخرب در ایران که با کمبود آب مواجه است از مسایل ضروری است. از اهداف این پژوهش شناسایی گستردگی پهنه های درگیر بارش بیشتر و کمتر از میانگین در طول دوره مورد مطالعه بود.

    روش شناسی: 

    داده های مورد استفاده در این مقاله، بارش روزانه 117 ایستگاه سینوپتیک ایران در بازه زمانی 2020-1986 بود. انجام محاسبات از طریق نرم افزار های Matlab 2013، Excel 2013 و SPSS 22 صورت گرفته است و نیز برای میان یابی و رسم نقشه ها از نرم افزار Surfer 24.3 استفاده شده است.

    یافته ها: 

    پربارش ترین اکتبر، کم بارش ترین نوامبر و نیز کم بارش ترین ژانویه طی 35 سال مورد مطالعه در 1987 مشاهده شد. ژانویه و فوریه 1996 در بیشترین گستره بارش بالاتر از میانگین خود قرار داشتند. در مارس و می 2008، بیشینه بارشی از لحاظ پهنه درگیر در کشور مشاهده شد. کم بارانی مطلق در نوامبر و ژانویه 1987 با بارش کمتر از میانگین برای هر 117 ایستگاه مورد مطالعه مشاهده شد. بیشترین ایستگاه های بارش بالاتر از میانگین نیز مربوط به ماه مارس 1996 با 102 ایستگاه بود. در دسامبر و ژانویه به نسبت دیگر ماه های سال، بارش های بالاتر از میانگین با گستردگی بیشتری مشاهده شد، به طوری که در 15 سال بیش از نیمی از ایستگاه ها درگیر بارش های بالاتر از میانگین بودند. در ژوین، تنها در 3 سال بیشتر از نصف ایستگاه ها بارش بالاتر از میانگین داشتند و مابقی سال ها تعداد ایستگاه های دارای بارش بالاتر از میانگین بسیار کم بود.

    نتیجه گیری: 

    میزان بارش در ایران در بیشتر اوقات در پهنه های کوچک رخ می دهد. با وجود اینکه بارش کمتر از میانگین در تمام ایستگاه ها مشاهده می شود، هیچ گاه تمام ایستگاه های ایران دارای بارش بالاتر از میانگین نیستند.

    کلیدواژگان: پهنه پربارش، پهنه کم بارش، پربارش ترین ماه، تفاضل از میانگین، خشک ترین ماه
  • نازنین فرهودیان، اکبر عبدالله زاده طرف*، آرش ثقفی اصل، مرتضی میرغلامی صفحات 441-448

    اهداف:

     بهره گیری از استراتژی برندینگ شهری، نیاز اساسی شهرها جهت بقا در اقتصاد جهانی تلقی می شود. به این منظور، ساخت و مدیریت تصویر شهر ضروری است زیرا به واسطه ادراک و تصویر است که اقدام و عمل شکل می گیرد. با پذیرش اینکه یکی از تکنیک های برندینگ شهری ساخت فضاهای خرید است، هدف از این پژوهش بررسی ارتباط میان «تصویر ذهنی» با مولفه های تاثیر گذار بر آن در قالب نمونه موردی شامل 15 مرکز خرید شهر تبریز تعیین گردید.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر با روش میدانی و از نوع تحلیل اکتشافی در سال 1401 در جامعه آماری شهروندان تبریز انجام شد. با انجام مطالعات اسنادی در حوزه برندینگ شهری مولفه های سازنده شناسایی و در قالب مدلی پنج عاملی تدوین گردید. آزمون روابط بین متغیرها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری با کمترین مربعات جزیی انجام شد و با استفاده از نرم افزار SmartPLS3 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    در سطح معنی داری 0.01، «کیفیت ادراکی» و «آگاهی» بر «تصویر ذهنی» ایجادشده از مرکز خرید و در سطح معنی داری 0.05، «ویژگی های فردی» بر «تصویر ذهنی» تاثیر مستقیم دارد. همین طور در سطح معنی داری 0.01، «تصویر ذهنی» بر «وفاداری» تاثیر مستقیم دارد. 73.8% اثر کل متغیر «کیفیت ادراکی»، 43.3% «ویژگی های فردی»، 32.1% «آگاهی» روی «وفاداری» از طریق متغیر میانجی «تصویر ذهنی» تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    «تصویر ذهنی» به عنوان مرکز ثقل برندینگ شهری تحت تاثیر مستقیم سه مولفه «کیفیت ادراکی»، «ویژگی های فردی»، «آگاهی» است و در این میان «کیفیت ادراکی» تاثیرگذارترین مولفه محسوب می شود. «وفاداری» به عنوان هدف نهایی برندینگ ارتباط مستقیمی با مولفه های سه گانه ندارد و اثرگذاری بر روی آن با واسطه گری «تصویر ذهنی» میسر می گردد. بنابراین کاربست اقدامات طراحانه به منظور ارتقای «کیفیت ادراکی» سبب شکل گیری «تصویر ذهنی» قدرتمند از فضاهای خریدشده که به نوبه خود «وفاداری» را در پی دارد و زمینه های برندینگ چنین فضاهایی را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: تصویر ذهنی، برندینگ شهری، فضای خرید، کیفیت ادراکی، تبریز
  • زهرا صفائی پور، رحیم سرور*، ریباز قربانی نژاد صفحات 449-456
    اهداف

    نهادهای موثر در فرآیندهای ساخت و ساز حریم کلان شهر جهت حل مسایل افتراق های مدیریتی خود مستلزم بهره گیری از الگوهای نوین و کارآمد هستند. کاربست ابزارهای متداول مدل سازی در شهرها و کلان شهرها علاوه بر تبیین صریح صورت مساله، منجر به کشف راه حل های سازنده می شود. این ابزارها در صورتی که به خوبی استفاده شوند، درک و شناخت مسایل دنیای واقعی را تسهیل می کنند. یکی از این ابزارها نظریه بازی است. در همین راستا پژوهش حاضر بر آن شد تا از رهیافت نظریه بازی به تحلیل ساختارهای نهادی در فرایندهای ساخت وساز در حریم کلان شهر تهران بپردازد.

    روش شناسی:

     پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر در سال 1401 انجام شد. داده های مورد نیاز پژوهش به روش اسنادی- پیمایشی (مصاحبه و مشاهده) گردآوری شد. جامعه آماری شامل مدیران و یا کارشناسان که بر اساس نمونه گیری هدفمند و نظری تعداد 20 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شد. با استفاده از روش تحلیل محتوا، تجزیه و تحلیل داده های مطالعه صورت پذیرفت. از مدل گراف، به عنوان ابزاری مناسب برای مدل سازی و تحلیل مسایل پیچیده، بازی شکل گرفته بین ذینفعان مختلف نهادهای ساخت وساز در حریم کلان شهر مدل سازی و تحلیل شد و با استفاده از نرم افزار GMCR+ انجام گرفت.

    یافته ها :

     نتایج مدل سازی نشان داد از 42 وضعیت شدنی، 6 وضعیت تعادلی و 6 وضعیت نیمه پایدار وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     تحلیل های ایتلافی نهادها نشان می دهد مطلوبیت ساختارهای نهادی در این کلان شهر که واجد تحقق حداکثری منافع بازیگران باشد، مستلزم اصلاحات ساختاری است که معطوف به حفاظت محیط، قدرت هماهنگی، منطبق با اسناد فرادست و ظرفیت سازی و حضور فعال بازیگران باشد.

    کلیدواژگان: ساختار های نهادی، ساخت وساز، حریم کلان شهر، تهران، نظریه بازی، مدل گراف
  • محمد دانا سالم*، ایوب مرادخانی، حجت قائدی صفحات 457-464
    اهداف

    کیفیت فضاهای شهری افزون بر مولفه های معماری و شهرسازی از احساس آسایش حرارتی شهروندان نیز متاثر است. احساس آسایش حرارتی متاثر از ویژگی های زیستی، پوششی، روانی و اقلیمی است. برای بررسی عوامل موثر بر آسایش حرارتی بر حضور شهروندان در فضاهای شهری که هدف اصلی این پژوهش است ابتدا باید متغیرهای موثر بر آسایش حرارتی را شناخت سپس تحلیل کرد. این مقاله آسایش حرارتی در فضاهای باز شهری در بندر عباس را بررسی می کند.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق بر تحلیل و ارزیابی داده های کمی اقلیمی از یک سو و ارزیابی ادراک و داده های زیسته و ذهنی (کیفی) از سوی دیگر مبتنی است. برای دست یابی به آسایش حرارتی زیسته و ذهنی (کیفی) از پرسشنامه استفاده شد. بررسی های میدانی در طی یک دوره چهارده روزه در تابستان و زمستان سال 1400 انجام شد. پایش مولفه های اقلیمی همزمان با مصاحبه ها و پرکردن پرسشنامه ها انجام شده است.

    یافته ها : 

    با بررسی داده های اقلیمی و رابطه آنها با احساس ذهنی دما، اثر قابل توجه متغیرهای شخصی (سن و لباس) و محیطی (دمای هوا، تابش خورشید و سرعت هوا) تایید شد؛ همچنین محدوده حرارتی قابل قبول بیرونی با استفاده از شاخص Ta با دمای هوای خنثی 29.1 درجه سانتی گراد برای فصل گرم و 24.5 درجه سانتی گراد برای فصل سرد به دست آمد.

    نتیجه گیری: 

    مهمترین عامل برای تامین آسایش فضاهای باز (میدان، خیابان، پارک و...) جریان هوا و باد است. این تحقیق سرعت هوای خنثی (VA) با سرعت هوای خنثی 0.5 متر بر ثانیه برای فصل گرم و 0.13 متر بر ثانیه برای فصل سرد را با توجه به محدوده حرارتی قابل قبول بیرونی، به دست داد. پوشش و لباس در رتبه دوم قرار دارد.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی در فضای باز، ادراک زیسته دما، محدوده حرارتی قابل قبول فضای باز، اقلیم گرم و مرطوب
  • سهیلا رضایی، مریم کریمیان بستانی*، غلامرضا میری صفحات 465-473
    اهداف
    یکی از مهم ترین بازتاب های شهرنشینی معاصر، پیدایش و گسترش محله های آسیب پذیر و یا سکونتگاه های غیررسمی در مرکز یا پیرامون شهرها است. هدف از این پژوهش، ارزیابی شاخص ها و متغیرهای پیشران در بازآفرینی سکونتگاه های غیررسمی شهری در شهر زاهدان بود.
    روش شناسی: این پژوهش کاربردی-اکتشافی در سال 1400 در منطقه زاهدان به انجام رسید. داده های مورد نیاز با استفاده از تکنیک پویش محیطی و بررسی پیشینه ادبیات جمع آوری شد. جامعه آماری در رابطه با سنجش ظرفیت نهادی، کارمندان و مدیران نهادهای مرتبط بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند (n=50). به منظور ارزیابی شاخص ها و متغیرهای پیشران از تحلیل نظرات کارشناسی با آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. اجزا و عناصر سیستم بافت ناکارآمد شهر گونه بندی و تحلیل شد برای تحلیل یافته ها از مدل تحلیل سلسله مراتبی و تلفیق این دو با یکدیگر به منظور تحلیل نتایج مدل کارت امتیاز متوازن استفاده شد.
    یافته ها
    شاخص های موثر بر بازآفرینی سکونتگاه های غیررسمی عوامل اجتماعی-فرهنگی و جمعیتی، اقتصادی، محیطی-کالبدی و مدیریتی- نهادی بودند. شاخص های اجتماعی-فرهنگی و جمعیتی (62.03%)، اقتصادی (74/50%)، محیطی-کالبدی (23/54%) و مدیریتی-نهادی (20/48%) به ترتیب در شرایط مناسب، متوسط، متوسط و ضعیف قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    در بین عوامل موثر بر بازآفرینی سکونتگاه های غیررسمی شهر زاهدان، شاخص مدیریتی-نهادی نیازمند توجه بیشتری است که قطعا بر وضعیت سایر عوامل اجتماعی-فرهنگی و جمعیتی، اقتصادی و محیطی-کالبدی تاثیر بسزایی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: _ بازآفرینی شهری، سکونتگاه های غیررسمی، شهر زاهدان
  • کیامرث پارسایی، یوسف زین العابدین عموقین*، علیرضا عباسی، حجت مهکویی صفحات 475-483
    اهداف
    تاثیرگذاری سیاست های ملی و تصمیمات کشورها، بر تغییر اشکال و ابعاد عملکرد فیزیکی زمین، به درجه ای رسیده است که مسایل زیست محیطی در قلمروهای منطقه ای و فرامنطقه ای ماهیتی ژیوپلیتیکی پیداکرده است و توان متفاوت هر محیط جغرافیایی موقعیت متفاوتی را برای آن منطقه فراهم نموده است. هدف از این تحقیق، بررسی توان های طبیعی و انسانی تاثیرگذار بر توسعه زیست محیطی استان فارس بود.
    روش شناسی: این تحقیق پیمایشی در سال 1401 در استان فارس به انجام رسید. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه و مطالعه پیشینه تحقیقاتی و نیز مطالعه ویژگی های منطقه شکل گرفت. لیست معیارها و شاخص های موثر بر توسعه زیست محیطی استان فارس با سنجش نظرات کارشناس تهیه شد و سپس برای وزن دهی از روش های ویکور، تاپسیس و انتروپی شنون استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه، 158 نفر از کارشناسان و متخصصین حوزه علوم سیاسی و ژیوپلیتیک در استان فارس بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. با توجه به تنوع روش های مورد استفاده و تفاوت وزن های به دست آمده، برای تعیین وزن نهایی از روش کپلند استفاده شد.
    یافته ها
    چهار معیار اقتصادی، اجتماعی، محیطی و فرهنگی- گردشگری به عنوان عوامل موثر بر توسعه زیست محیطی استان فارس شناخته شدند. در معیار اقتصادی به ترتیب عوامل توسعه معادن و کارخانجات، زیرساخت، سطح رفاه، تکنولوژی، اشتغال و سرمایه گذاری داخلی و خارجی، در معیار محیطی، عوامل منابع طبیعی، شبکه های آبی، شبکه های ارتباطی، توپوگرافی، پراکنش نقاط جمعیتی و دریاچه و تالاب ها، در معیار اجتماعی، عوامل سطح آگاهی و اطلاعات، ساختار جمعیت، عملکرد زیست محیطی، مشخصات قومی- فرهنگی و آموزش، و در معیار فرهنگی- گردشگری نیز، گردشگران خارجی، آثار باستانی ملی، آثار جهانی و گردشگران داخلی به ترتیب اولویت بر توسعه زیست محیطی استان فارس تاثیرگذار بوده اند.
    نتیجه گیری
    برای دستیابی به اهداف زیست محیطی، برنامه ریزی توسعه توان های انسانی و محیطی در راستای حفظ محیط زیست برای نسل های آتی ضروری است. برنامه ریزی هر یک از مولفه های مورد نظر سبب تاثیر مستقیم و نیز غیرمستقیم بر سایر مولفه ها می شود.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، توانمندی های طبیعی، توانمندی های انسانی، محیط زیست، استان فارس
|
  • M. Saremi, A. Arbabi Sabzevari*, F. Adibi Saedi Nezhad Pages 367-376
    Aims

    The city development strategy is based on governance and good management, bankability, competitiveness, and livability. The relevant strategies, especially livability, emphasize improving the quality of life. This study aimed to measure the quality of life in the city development strategy in Borujerd city.

    Methodology

    This descriptive-analytical survey was conducted in 2020-2021 in Borujerd city. First, the dimensions affecting urban development indicators were prepared through document study and research background, and evaluation of expert opinions. Field investigations were carried out in two stages. In the first stage, the opinions of 383 residents of Borujerd city, who were selected through simple random sampling, were measured regarding the indicators of the quality of urban life. Data were analyzed using the single-sample t-test. Then, strengths and weaknesses were measured using the Delphi technique and evaluating the opinions of 30 urban planners and specialists. Data were prioritized using a combination of SWOT and ANP methods.

    Findings

    The indicators of urban development were not in a favorable condition, and only the livability index was in a better condition than other indices. The relative and absolute average of the weaknesses (0.140) was superior to the strengths (0.138), and the opportunities (0.147) to the threats (0.127).

    Conclusion

    In addition to better understanding the requirements, needs, and facilities, city managers should acquire the trust of citizens to provide the ground for improving the quality of life, which is one of the most important components of the urban development strategy to overcome the challenges faced by contemporary cities.

    Keywords: Urban Development, Quality of Life, Borujerd, SWAT, ANP
  • A. Nazemi, S.M. Seyedolhoseyni*, M. Daneshvar, A. Saghatoleslami Pages 377-386
    Aims

    It was found that urban plans are inefficient from the legal and regulatory aspect. The root of some of these inefficiencies is in the "legal structure and laws". This study aimed to obtain a theory for the legal structure of compiling the rules and regulations of urban development plans.

    Methodology

    The research method is Grounded Theory. The interviewees and documents were selected using the snowball method in a purposeful manner, and the interviews were conducted using the content analysis method. The validity of the research was obtained with two methods of Creswell's Ten Questions and Comparison with specialized literature.

    Findings

    The inefficiencies of urban planning regulations have their roots, foundations, and conditions that return to the "legal structure of the process of developing regulations" with the core code of "uncoordinated and fragmented structure". In most of the stages of preparation of the project, the legal guardian of the regulation is not present, and "inconsistency in the process of drafting rules", "inconsistency in theoretical foundations", "inconsistency in the structure of the drafting system", and "inconsistency in the structure and elements of Ruling" is observed.

    Conclusion

    The legal structure of urban planning, which can be called the Governance structure of urban planning, has the focal phenomenon of "coordination" and "developmentalism", which interacts with intervening conditions and lays the groundwork for the theory of "coordinated legal structure" and guided by the strategies of "harmonized legal structure with a coordinated urban governance approach".

    Keywords: Theory, Legal Structure, Rules, Regulations, Urban Governance, Comprehensive Plan, Grounded Theory
  • M. Akbari* Pages 387-396
    Aims

    Urban parks and green spaces play a vital and important role in improving the quality of urban life and general health of citizens. The present study aimed to analyze the condition of indicators related to the green city in Shiraz metropolis using Merec and Edas techniques.

    Methodology

    In the present quantitative study, the scope of the research was the regions of Shiraz metropolis in 2018, and 10 indicators related to urban parks and green spaces in 11 regions of Shiraz city were investigated. The required data was extracted from the Shiraz city statistics in 2018, and these data were weighted by Merec technique and used in Edas technique.

    Findings

    The highest final score of Edas technique was related to region 3, and the lowest score of Edas technique was related to region 8. Region 3 with a score of 0.929, region 10 with a score of 0.919, region 4 with a score of 0.761, and region 6 with a score of 0.706 had the highest scores. Region 8 of Shiraz metropolis had the lowest score with a score of 0.006. The average of the nearest neighborhood of the final Edas score of green city indicators in Shiraz metropolis was 1.760603, and the Z score was 4.825974, and it was scattered.

    Conclusion

    The final score of Edas technique of green city indicators in the eleven Regions of Shiraz metropolis in 2018 shows the inequality and imbalance in the studied Indicators.

    Keywords: Urban Green Space, Urban Park, Merec Technique, Shiraz Metropolis
  • J. Hosseini Nejad, S.S. Shahzeidi*, A. Shokrgozar Pages 397-408
    Aims and Background

    Understanding and analyzing the Space Syntax Logic of the spatial arrangement of settlements is effective in creating and developing population centers. The Space Syntax cities in the coastal plains has a special logic and follows special rules, the recognition of them requires familiarity with the memory of the historical development of coastal plains and factors that in some parts of it have created a spatial identity and attractiveness for the initial bed and the crystallization of the center of urban civilization.

    Methodology

    In this study, relying on the theory of the Space Syntax and phenomenological approach and with the aim of territorial perception, we have recognized the processes of spatial identity in the plains of the northern coast of Iran.

    Finding

    Syntax analysis of settlements has been considered by looking at geomorphic components such as lake terraces, equilibrium ice – water line, equilibrium water, ice line, meander and drainage network pattern and Using descriptive-analytical method and using GIS, we have studied and analyzed the Space Syntax pattern of settlements and the configuration of space.

    Conclusion

    The results of this study show that:- Syntax Logic Marine painting settlements of the northern coasts of Iran are different from marine paintings of the southern coasts of Iran. Urban settlements in the marine image follow the Frequency-Magnitude rule of water level lines. Urban settlements in the marine image of the southern coasts do not follow the law of bifurcation. Urban settlements are not located in the mountain landscape and villages have taken their identity from the equilibrium ice-water line and permanent snow.

    Keywords: Space Syntax Logic, Habitat, The coast of Caspian, Spatial Identity, Geographical Text, Land Context, Geomorphic Evolutionary
  • P. Ghobadi, A. Maleki*, S.A. Aali Pages 409-416
    Aims

    Paying attention to air flow in urban spaces is one of the most important criteria for designing space and improving thermal comfort and air quality in cities, which depending on their climatic conditions can increase the desirability and presence of people in urban spaces. This research aimed to investigate the effect of foure factors related to the morphology of urban blocks (enclosure, block volume, building density, and sky visibility factor) on changes in wind speed and air flow in urban corridors.

    Methodology

    The research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. To achieve the goal of the research, a hypothetical area was considered, and a three-dimensional simulation of an arrangement model of urban blocks in different heights (1-15 floors) was conducted by Envi-met software. The wind entering the area was considered at two different angles: zero and 45 degrees. To determine the intensity of correlation between independent and dependent variables, the regression method was used.

    Findings

    Analysis of the simulations showed that with the increase in block heights, the average wind speed and the formation of wind tunnels in the corridors increase at an angle of 0 and 45 degrees.

    Conclusion

    The average wind speed in building blocks parallel to the wind direction, is 20-30% higher than when the buildings are placed at an angle to the wind. Also, the wind speed is directly related to the enclosure, the block volume and the building density and inversely related with the sky view factor.

    Keywords: Morphology, Envi-met, Wind Speed, Volume of Blocks
  • A. Akbari, M. Eskandari Sani*, M. Esmaeilnezhad Pages 417-427
    Aims

    Comprehensive urban plans are prepared for the balanced physical development of cities, whereas these plans face many problems and usually fail to achieve their goals. This study aimed to study of land use pattern realization and its relationship with the city growth of Zahedan.

    Methodology

    This study was carried out on 2022 in Zahedan. The list of indicators affecting the city was growth prepared using expert opinions and determining the coefficient of criteria in Expert choice software. The opinions of 18 experts were used using targeted sampling. The urban growth in 1991-2022 was investigated by overlapping effective indicators and extracting the growth range in the GIS software. The indicators affecting the realization of the land use pattern were prepared by assessing the opinions of the same experts, and the importance and weight coefficients of each were calculated through the AHP and ANP models, respectively. The final evaluation of the land use pattern was conducted in the BSC Designer software. Forecasting the growth trend of the city area until 1450 was assessed using spatial data analysis in ArcGIS through SLEUTH model.

    Findings

    Physical (49.28%) and social dimensions (32.26%) have the most and least development in the land use pattern of Zahedan. The land use pattern of Zahedan was in an average level (41.86%). According to the SLEUTH model, Zahedan city is developed on the basis of organic growth according the tendency towards the road, and the future growth of the city will be internal on the sides of the existing fabric.

    Conclusion

    The master plan of Zahedan city was realized less than 50%. This can be seen as a result of the lack of required legal tools and the financial capacity of the municipality.

    Keywords: Land Use Pattern, Development Plans, City Growth, SLEUTH Model, Zahedan
  • S. Derikvand, B. Nasiri*, H. Ghaemi, M. Karampoor, M. Moradi Pages 429-440
    Aims

    Investigating and analyzing the causes of droughts and destructive floods in Iran, which is facing a water shortage, is an essential issue. One of the goals of this research was to identify the extent of areas with more or less than the average precipitation during the study period.

    Methodology

    The data used in this article was the daily precipitation of 117 synoptic stations in Iran during 1986-2020. Calculations were done through MATLAB 2013, Excel 2013 and SPSS 22 software, and Surfer 24.3 software was used for interpolation and drawing of maps.

    Findings

    The most precipitation October, the least precipitation November, and the least precipitation January during the 35 years studied were observed in 1987. January and February in 1996 were in the highest range of precipitation above their average. In March and May 2008, most of the country had a lot of precipitation. Absolute low precipitation was observed in November and January 1987 for all the studied stations (117 stations). Most of the stations with higher-than-average precipitation were in March 1996 with 102 stations. In January and December, compared to other months of the year, higher-than-average precipitation was seen with a greater extent. So that in 15 years, most of the stations involved in the load were higher than the average. In June, only in 3 years most of the stations had above average precipitation and the rest of the years the number of stations with high precipitation was very low.

    Conclusion

    The country's precipitation occurs in small areas most of the time. Even though, precipitation below the average occur for all stations, but rainfall above the average does not occur for all stations.

    Keywords: Difference from Average, Driest Month, High Precipitation Area, Low Precipitation Area, Rainiest Month
  • N. Farhoodian, A. Abdollahzadeh Taraf*, A. Saghafi Asl, M. Mirgholami Pages 441-448
    Aims

    Taking strategy of urban branding is considered the basic need of cities to survive in the global economy. For this purpose, building and managing the city image is necessary because it is through perception and image that actions are formed. The purpose of this research was to investigate the relationship between effective components on the image in the form of a case study including 15 shopping centers in Tabriz.

    Methodology

    The current research was conducted with the field method and exploratory analysis type in 1401 in the statistical population of Tabriz citizens. By conducting documentary studies in the field of urban branding, the constructive components were identified and formulated in the form of a five-factor model. The relationship between variables was tested using structural equation modeling with partial least squares and data were analyzed using SmartPLS3 software.

    Findings

      At a significance level of 0.01, "perceptual quality" and "awareness" have a direct effect on the "mental image" and at level of 0.05, "personal characteristics" have a direct effect on the "mental image". At level of 0.01, "mental image" has a direct effect on "loyalty". 73.8% of the total effect of "perceptual quality" variable, 43.3% of "personal characteristics", 32.1% of "awareness" on "loyalty" is explained through the mediating variable of "mental image".

    Conclusion

    "Mental image" as the center of gravity in urban branding is directly influenced by three components; "perceptual quality", "personal characteristics" and "awareness". Among these "perceptual quality" is considered the most influential component. "Loyalty" as the final goal of branding is not directly related to aforementioned components and influencing it is possible through the mediation of "mental image". Therefore, the application of design measures in order to improve "perceptual quality" causes the formation of a powerful "mental image" of shopping spaces, which in turn leads to "loyalty" and provides the grounds for branding of such spaces.

    Keywords: Mental Image, Urban Branding, Shopping Spacev, Perceptual Quality, Tabriz
  • Z. Safaeipour, R. Sarvar*, R. Ghorbanenejhad Pages 449-456
    Aims

    Effective organizations in the construction processes in the city limits need to use new and efficient models to solve discrete management problems. Using common modeling tools in cities and big cities, in addition to accurately determining the problem also identifies effective solutions. If these tools are used well then the understanding of real world problems will be facilitated. One of these tools is "game theory". This research tries to analyze the organizational structures in the construction processes in Tehran with the help of game theory.

    Methodology

    This descriptive-analytical research was conducted in 1401. The data required for this research were collected by the "documentary-survey" method (interview and observation). The statistical population of this research includes managers and experts who were selected based on purposeful and theoretical sampling and their number is 20 people. Also using the content analysis method, the data of this research was analyzed. The graph model was also used as a suitable tool for modeling, analyzing complex issues and analyzing the state of the game among different stakeholders of organizations related to construction in the city. GMCR+ software was used for this modeling.

    Findings

    The results of this modeling show that among the 42 situations, there are 6 stable and 6 semi-stable situations.

    Conclusion

    Aggregate analyzes of organizations show that the desirability of organizational structures in the city of Tehran which has the potential to maximize the interests of actors, requires structural reforms and these reforms should focus on environmental protection and coordination power and be consistent with upstream documents and provide capacity building and active presence of actors.

    Keywords: organizational structures, construction, city limits, Tehran metropolitan, game theory, graph model
  • M.D. Salem*, A. Moradkhani, H. Ghaedi Pages 457-464
    Aims

    The quality of urban spaces is affected by the citizens' sense of thermal comfort, in addition to the components of architecture and urban planning. The feeling of thermal comfort is affected by biological, psychological and climatic. To investigate the effect of users' presence in urban spaces, which is the main purpose of this study, we must first identify the variables affecting thermal comfort and then analyze them.

    Methodology

    This study examines the thermal comfort in urban open spaces in Bandar Abbas. The analysis and evaluation of quantitative climatic data on the one hand and the evaluation of perception and quantitative climatic data on the other hand, shape the research process and the method. A questionnaire was used to achieve thermal comfort condition of people. Surveys were conducted over a fourteen-day period in summer and winter of 2020. Climatic variables were monitored simultaneously with interviews and questionnaires.

    Findings

    In examining climatic data and their relationship to subjective sensation of high temperature, this study confirms the significant effect of personal variables (age and clothing) and climate variables (thermal sensation, wind and solar radiation). It also showed an acceptable outdoor temperature range using the Ta index with a neutral air temperature of 29.1°C for the warm season and 24.5°C for the cold season.

    Conclusion

    Wind is the main factor of comfort in urban space. Finally, considering the acceptable outdoor temperature range, this study obtained a neutral air velocity (VA) with a neutral air velocity of 0.5m/s for the warm season and 0.13m/s for the cold season.

    Keywords: Outdoor thermal comfort, User-perception, climatic variables, acceptable outdoor temperature range, hot, humid climate
  • S. Rezaei, M. Karimian Bostani*, Gh. Miri Pages 465-473
    Aims
    One of the important reflections of contemporary urbanization is the emergence and expansion of vulnerable neighborhoods or informal settlements in suburban areas. This study aimed to evaluate the effective factors in the regeneration of city settlements in Zahedan city.
    Methodology
    This applied-exploratory research was carried out in 2022-2023 in Zahedan city. The data was collected using the environmental scanning technique and literature review. The statistical population was the employees and managers of related institutions, who were selected by purposive sampling (n=50). The analysis of expert opinions was used through a sample t-test. AHP and BSC models were used to analyze the effective factors in the urban regeneration of informal settlements.
    Findings
     The indicators affecting the regeneration of informal settlements were socio-cultural and demographic, economic, environmental-physical, and managerial-institutional. The socio-cultural and demographic (62.03%), economic (50.74%), environmental-physical (54.23%), and managerial-institutional (48.20%) indicators were in inappropriate, medium, medium, and weak conditions, respectively.
    Conclusion
     Among the affecting indicators in the regeneration of informal settlements in Zahedan, the managerial-institutional needs more attention, which will definitely have a significant impact on the status of other sociocultural and demographic, economic, and environmental-physical indicators.
    Keywords: Urban Regeneration, Informal Settlement, Zahedan _
  • K. Parsaei, Z.Y. Amoughin*, A. Abbasi, H. Mahkoee Pages 475-483
    Aims
    Environmental issues in regional and extra-regional territories have acquired a geopolitical nature. The different power of each geographical environment has provided a different position for that region. This study aimed to investigate the natural and human factors affecting the environmental development of Fars province.
    Methodology
    This descriptive-analytical research was done in 2022-23 in Fars province. Data were collected by a questionnaire, studying the research background, and the characteristics of the region. The list of criteria affecting the environmental development was prepared by evaluating expert opinions, and Vicor, Topsis and Shannon entropy methods were used for weighting and Copeland's method was used to determine the final weight of the criteria.
    Findings
    Four economic, social, environmental and cultural-tourism criteria were recognized as effective factors on the environmental development of Fars province. In the economic criterion, the factors of development of mines and factories, infrastructure, welfare level, technology, employment and domestic and foreign investment, in the environmental criteria, natural resource factors, water networks, communication networks, topography, distribution of population points and lakes and wetlands, in the social criterion, the factors of awareness and information level, population structure, environmental performance, ethno-cultural characteristics and education, and in the cultural-tourism criterion, foreign tourists, national antiquities, world monuments and domestic tourists have influenced the environmental development of Fars province, respectively.
    Conclusion
    In order to achieve environmental goals, it is necessary to plan the development of human and environmental capabilities to preserve the environment for future generations. The planning of each of the desired components causes a direct and indirect effect on other components.
    Keywords: Geopolitics, Natural Capabilities, Human Capabilities, Environment, Fars Province _