فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و نهم شماره 1 (پیاپی 151، زمستان 1402)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و نهم شماره 1 (پیاپی 151، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد دوست حسینی، وحید بیگدلی راد*، مریم معینی فر صفحات 1-10
    اهداف

    امروزه شهرهای جهان در چارچوب اقتصاد جهانی و در قالب ایده های نو و خلاقانه به شدت در رقابت با یکدیگر قرار دارند. از اینرو پژوهش حاضر در راستای این رقابت و با هدف ارزیابی شاخص های مشارکت اجتماعی در شکل گیری منطقه خلاق شهری در محدوده منطقه یازده شهر تهران تدوین شد.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و در سال 1402 در محدوده منطقه یازده شهرداری تهران انجام شد. جمعیت آماری مورد مطالعه بر مبنای آخرین سرشماری نفوس و مسکن، 308.176 نفر بود که بعد از محاسبه فرمول کوکران 6/383 نفر به دست آمد. از میان ساکنان بومی منطقه یازده شهر تهران و با حذف پرسش نامه های ناقص، 374 پرسش نامه مورد تحلیل قرار گرفت. از این تعداد سهم هر محله منطقه یازده شهر تهران 22 پرسش نامه بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای فضایی به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده بودند. شاخص ها در قالب پرسش نامه محقق ساخته با 38 گویه تنظیم شد و نتایج داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری به منظور تعیین روابط علت و معلول متغیرها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تاثیر مشارکت با ضریب مسیر 701/5 تاثیر مثبت و معناداری بر مشارکت اجتماعی داشت. همچنین پایداری مشارکت، عمق مشارکت، نرخ مشارکت و تنوع مشارکت به ترتیب با ضریب های 068/2، 226/2، 088/2 و 429/2 تاثیر مثبت و معنادار بر مشارکت اجتماعی را نمایش دادند. همچنین بهبود مشارکت اجتماعی در منطقه خلاق شهری باعث نوآوری، فعالیت شهروندان، کیفیت زندگی و سرمایه انسانی ساکنان منطقه شد.

    نتیجه گیری

    از نظر متغیرهای مرتبط با مشارکت اجتماعی، متغیرهای تاثیر مشارکت اثرگذاری بیشتر و پایداری مشارکت اثرگذاری کمتری را در شکل گیری منطقه خلاق شهری دارد. همچنین زیرشاخص هایی همانند عدم تشخیص و جذب توانایی ها و استعدادهای برتر، ضعف در همکاری و مشارکت افراد از اقشار مختلف جامعه منجر به از دست دادن پتانسیل ها و رشد منطقه خلاق شهری می شود.

    کلیدواژگان: منطقه خلاق شهری، خلاقیت، مشارکت، مشارکت اجتماعی، منطقه یازده تهران
  • سید رضا حسینی، سید فرشید جعرفی پایبندی*، مهدی خوش خطی صفحات 11-23
    مقدمه

    سازمان های بزرگ و برجسته جهانی مسئولیت نسبت به جامعه و محیط زیست را بخشی از استراتژی خود می دانند و تلاش می کنند که با رعایت اصول اخلاقی و شفافیت به سلامت و رفاه جامعه کمک کنند. برخی دانشگاه ها نیز در سال های اخیر مسئولیت اجتماعی را به عنوان یک رویکرد برای توسعه پایدار در بیانیه ماموریت خود جای داده اند. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی مسئولیت اجتماعی دانشگاه ها در حوزه زیست محیطی و حل بحران کم آبی در ایران انجام شد.

    نتیجه گیری

    دانشگاه ها می توانند با ارایه برنامه های تحصیلی مرتبط با مدیریت منابع آب و زیست محیطی، فارغ التحصیلان متخصص را برای حل مسایل مربوط به کمبود آب در جامعه آموزش دهند. این برنامه ها می توانند شامل رشته های مهندسی محیط زیست، منابع آب، علوم زمین، زیست شناسی و سایر رشته های مرتبط باشند. علاوه بر آموزش، دانشگاه ها می توانند نقش مهمی در پژوهش های علمی و پروژه های تحقیقاتی در حوزه زیست محیطی و کمبود آب داشته باشند. این پژوهش ها می توانند به شناسایی راهکارهای جدید، فناوری های نوین و سیاست های موثر در مدیریت منابع آب و محیط زیست کمک کنند. دانشگاه ها با برقراری همکاری های فنی و علمی با سازمان ها و نهادهای مرتبط، در ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست و استفاده بهینه از منابع آب موثر هستند. این همکاری ها می توانند شامل پژوهش های مشترک، تبادل دانش، ارایه مشاوره فنی و آموزش مستمر باشند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، دانشگاه ها، زیست محیطی، بحران کم آبی
  • مریم رستگاری، کیا بزرگمهر*، لیلا ابراهیمی جمنانی، آمنه حقزاد صفحات 25-36
    اهداف

    امروزه کشورهایی در حوزه گردشگری موفق هستند که با توسعه گردشگری الکترونیکی به نحو مطلوب از توانمندی های این بخش بهره ببرند. در چنین شرایطی ایران برای ورود به این بازار رقابتی، ملزم به بهره برداری از تکنولوژی های نوین در قالب فناوری های اطلاعات و ارتباطات است. هدف اصلی این پژوهش دستیابی به الگویی به منظور استقرار گردشگری الکترونیک در توسعه گردشگری شهرهای ساحلی استان مازندران است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر روش، کیفی و از نظر هدف بنیادی بوده و در سال 1402 در استان مازندران به انجام رسید.. برای استخراج مدل، از روش نظریه زمینه ای استفاده شد. مبنای جمع آوری اطلاعات انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با متخصصان و نمونه گیری با روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری بود که از طریق مصاحبه با 21 نفر از خبرگان و مدیران ارشد گردشگری صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از رویکرد استراوس و کوربین استفاده شد.

    یافته ها

    پس از انجام مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تعداد 26 مقوله فرعی در 5 مقوله کلی شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها، شناسایی و در قالب الگوی نهایی متشکل از 6 بعد ساختاردهی شد. این مقوله ها در شرایط زمینه ای شامل پیچیدگی سازمانی، شرایط گردشگران و شرایط محیطی؛ در شرایط علی شامل پویایی صنعت، گردشگران و نیروی انسانی، تقویت سازمان ها و زیرساخت ها و پویایی مساله یابی؛ در شرایط مداخله گر شامل موانع مدیریتی، ساختاری و ویژگی های صنعت گردشگری؛ در شرایط راهبردها شامل انعطاف پذیری سازمانی، تعامل با گردشگران، نیروی انسانی مشتری مدار و بهبود خدمات رسانی و در بعد پیامدها شامل توسعه گردشگری الکترونیک، افزایش رضایت گردشگران، توسعه اقتصادی و افزایش درآمد بود.

    نتیجه گیری

    الگوی نهایی به دست آمده مدلی برای اصلاح شیوه های مدیریت موجود و تحقق هدف نهایی گردشگری الکترونیک را ارایه می دهد و می تواند زمینه را برای توسعه گردشگری بیش از پیش فراهم آورد.

    کلیدواژگان: گردشگری الکترونیک، گردشگری شهرهای ساحلی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نظریه داده بنیاد
  • مرتضی حمتی کچومثقالی، رسول ثانوی فرد*، علی اصغر عیوضی حشمت صفحات 37-47
    اهداف

    یکی از مکانیسم هایی که می تواند در بهبود رقابت و توسعه گردشگری مفید باشد گردشگری هوشمند است. هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی معیارهای رشد گردشگری هوشمند پایدار در شهر تهران بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع پیمایشی بوده و در سال 1402 با استفاده از ترکیبی از روش های کمی و کیفی در شهر تهران به انجام رسید. ابزار پژوهش پرسش نامه بود. به منظور تعیین مهم ترین عوامل موثر مدل برای رشد گردشگری هوشمند پایدار در شهر تهران‏ ابتدا پرسش نامه طراحی شد. بدین ترتیب، 42 سوال با استفاده از طیف 4 گزینه ای لیکرت طراحی و در اختیار 50 نفر از خبرگان قرار داده شد. پس از سنجش نظر خبرگان در دو فاز متوالی، پرسش نامه اصلی با 39 سوال تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش دلفی فازی و شبکه ای فازی استفاده شد.

    یافته ها

    براساس غربال شاخص ها با استفاده از رویکرد دلفی، 43 شاخص در زمینه های اجتماعی، اقتصادی، پایداری، تامین کنندگان و ذی نفعان، رقبا، طبیعی، فنی و زیرساختی به عنوان عوامل موثر بر ارتقای گردشگری هوشمند در سطح شهر تهران شناخته شد. طبق نتایج حاصل از تحلیل شبکه ای، شاخص همسان سازی اهداف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و محیطی در اولویت اول و تجربیات هوشمند در اولویت دوم نسبت به سایر عوامل اولویت داشتند. سایر عوامل نیز هر یک براساس ضرایب به دست آمده، اهمیت خود بر توسعه گردشگری هوشمند و پایدار را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    شاخص های مختلف تحت عوامل اجتماعی، زیست محیطی، فنی زیرساختی و به خصوص اقتصادی بر توسعه گردشگری هوشمند تاثیر دارند که در این میان، شاخص های عامل سیاست گذاران و ذی نفعان از اولویت بیشتری نسبت به سایر شاخص ها برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری هوشمند، پایداری، آژانس گردشگری، تهران
  • کامران رضایی، فاطمه زارعی* صفحات 49-59
    اهداف

    سلامت و محیط زیست در پیوند تنگاتنگی هستند. تغییرات اقلیمی به طور مستقیم با تغییر الگوهای آب و هوا و به طور غیرمستقیم با تغییر کیفیت آب، غذا و توابع اکوسیستم بر سلامت جسمی و روانی انسان تاثیر می گذارد. سیستم سلامت اغلب به عنوان خط مقدم در پیشگیری از پیامدهای نامطلوب سلامتی، به ویژه پیامدهای ناشی از تاثیرات آب و هوایی در نظر گرفته می شود. در این پژوهش، به شرح راهکارهای عمده مواجهه با مخاطرات زیست محیطی ناشی از تغییرات اقلیمی در حوزه سلامت پرداخته شده است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد تحلیل سیستماتیک به مرور مطالعات در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی در بازه زمانی 2024-2023 پرداخت. بدین منظور از جست وجوی مقالات انگلیسی در پایگاه داده های Elsevier، Pubmed، Web of Science و Scopus استفاده شد. غربالگری مقالات طی سه مرحله انجام شد. در مرحله اول، با استفاده ترکیبی از کلیدواژه های "تغییرات آب و هوایی" (Climate change)، "تغییرپذیری اقلیمی" (Climate variability)، "گرمایش جهانی" (Global warming) و "مواجهه با تغییرات اقلیمی" (Exposure to climate changes) به جست وجوی مقالات پرداخته شد و 60 مقاله یافت شد که 16 مقاله به دلیل تکراری بودن و هم پوشانی موضوعات حذف شدند و 44 مقاله وارد مرحله دوم شد. پس از بررسی مقالات، موارد مرتبط با تاثیر تغییرات اقلیمی بر سلامت انتخاب و 21 مقاله وارد مرحله بعد شد. سپس مقالات مرتبط با رویکردهای مواجهه با تغییرات اقلیمی در زمینه سلامت برای مطالعه و تحلیل انتخاب شدند (n=12) که یک مقاله به دلیل عدم دسترسی به متن کامل حذف شد و در نهایت 11 مقاله وارد مرحله ارزیابی نهایی شد.

    یافته ها

    تحلیل مقالات منتخب حاکی از تاکید بر سیستم های بهداشتی مقاوم در برابر تغییرات اقلیمی با استفاده از رویکردهای سازگاری و کاهشی بود. در این راستا به ارتقای ظرفیت این سیستم ها، بهبود مدیریت ریسک موثر، تقویت تعامل چندبخشی، برنامه ریزی اقدامات و سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلندمدت برای افزایش انعطاف پذیری پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری

    سیستم های بهداشتی به عنوان یک ساختار حیاتی برای محافظت از شهروندان جهانی باید با اجرای راهکارهای کاهشی و سازگاری در مقابل تغییرات اقلیمی به افزایش تاب آوری اجتماعی بپردازند.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، تاب آوری، سازگاری، بازگشت پذیری اقلیمی، سلامت
  • سجاد پودینه، معصومه حافظ رضازاده*، غلامرضا میری صفحات 61-68
    اهداف

    بازآفرینی یکی از اثرگذارترین رویکردهای معاصر در حوزه مرمت شهری به علت پرداختن به ابعاد متنوعی از واقعیت شهر است که در دو گروه اصلی ساختارهای کالبدی و اجتماعی طبقه بندی می شود. هدف این پژوهش بررسی وضعیت شاخص های بازآفرینی شهری در شهر زاهدان بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع پیمایشی بوده در سال 1402 در شهر زاهدان به انجام رسید. ابزار پژوهش پرسش نامه بود. برای تهیه پرسش نامه به تحقیق درمورد شاخص های مورد تاکید بر بازآفرینی بافت های فرسوده پرداخته شد. تعداد 4 شاخص شرایط اقتصادی-اجتماعی (9 گویه)، وضعیت رونق اقتصادی (8 گویه)، وضعیت زیست محیطی (9 گویه) و وضعیت کالبدی (8 گویه) برای بررسی انتخاب و در قالب پرسش نامه 34 گویه ای با استفاده از طیف 4 گزینه ای لیکرت آماده شد. روایی از طریق توزیع پرسش نامه میان 24 نفر از کارشناسان برنامه ریزی شهری سنجش شد. میزان پایایی شاخص ها با استفاده از آلفای کرونباخ ارزیابی شد. به منظور تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار SPSS 25 و آزمون T تک نمونه ای و تحلیل واریانس یک طرفه (آنوا) استفاده شد.

    یافته ها

    شهر زاهدان از نظر بازآفرینی شهری در شاخص شرایط اجتماعی و فرهنگی با میانگین 287/3، شاخص وضعیت زیست محیطی با میانگین 389/3 و شاخص ارتقای کیفیت کالبدی با میانگین 321/3 در وضعیت مطلوب و شاخص رونق اقتصادی با میانگین 715/2 در وضعیت نامطلوب قرار داشت. بین مناطق شهری شهر زاهدان از نظر بازآفرینی پایدار شهری تفاوت معناداری وجود داشت. بیشترین اختلاف میانگین بین مناطق شهر زاهدان متعلق به شاخص بهبود شرایط اجتماعی و فرهنگی و کمترین اختلاف میانگین در شاخص رونق اقتصادی بود.

    نتیجه گیری

    وضعیت شاخص های زیست محیطی، اجتماعی-فرهنگی و کالبدی مطلوب بوده و شاخص رونق اقتصادی در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، زاهدان، بافت فرسوده، شاخص اقتصادی
  • عبدالله شیخی، حسین حاتمی نژاد*، سعید زنگنه شهرکی، احمد پوراحمد، حجت الله میرزایی صفحات 69-78
    اهداف

    امروزه کلانشهر تهران برای ایجاد فضای زندگی مطلوب، بهبود فضای کسب وکار، مدیریت منابع، حفظ هویت و خلق معنا و امید برای ساکنینش نیازمند استفاده مناسب تر از منابع و ارایه نوآوری های متعدد برای حل مسایل موجود و نوظهور است. بر همین اساس هدف این مطالعه تبیین وضعیت کلانشهر تهران به لحاظ سیستم نوآوری شهری بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت آمیخته بود که به روش پیمایشی در سال1402 در شهر تهران انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته بود. پس از کدگذاری و تحلیل مصاحبه ها براساس تحلیل تم، نتایج آن به صورت پرسش نامه محقق ساخته برای ارزیابی کلانشهر تهران استفاده شد. برای بخش کمی پژوهش، تعداد 40 نفر به عنوان جامعه آماری این بخش انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از روش‏های تحلیل توصیفی و آزمون T با استفاده از نرم افزار SPSS 25 استفاده شد.

    یافته ها

    چارچوب نهادی کارآمد و قوانین شفاف، سیاست های مالی نهادی دولت، زمینه مشارکت شهروندی، دانشگاه های مادر، نیروی انسانی خلاق و متخصص، شرکت های فناور و نوآور، دسترسی به بازارهای متنوع، زیرساخت های نوآوری شهری، برند شهری خاص، موقعیت قرارگیری شهر و کیفیت زندگی می توانند به سنجش وضعیت کلانشهر تهران به لحاظ سیستم نوآوری شهری کمک کنند. از بین این عوامل، دانشگاه های مادر، موقعیت قرارگیری، نیروی انسانی و برند شهری در وضعیت بهتری قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    وضعیت موجود کلانشهر تهران به لحاظ نوآوری شهری و کارکردهای آن چندان مطلوب نیست و از لحاظ انطباق این نوع سیستم و نظام با کلانشهر تهران شرایط بهینه ای مشاهده نمی شود.

    کلیدواژگان: سیستم، نوآوری شهری، کارکرد، کلانشهر تهران
  • محمدرضا بزرگی، فرهاد امام جمعه*، ایرج ساعی ارسی صفحات 79-88
    اهداف

    یکی از دلایل عدم موفقیت طرح های توسعه پایدار شهری عدم توجه به خود اجتماعی شهروندان در نقش عاملیت است. زیرا برای توسعه پایدار شهری، وجود عوامل انسانی با شایستگی و مسئولیت اجتماعی یک ضرورت است. هدف این پژوهش بررسی نقش خود اجتماعی شهروندان بر توسعه پایدار شهری منطقه 2 شهر تهران بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع پیمایش-مقطعی بوده و در سال 1401 در منطقه 2 شهر تهران انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد خود اجتماعی (SSC) و پرسش نامه محقق ساخته توسعه پایدار شهری جمع آوری شد. در فرآیند استفاده از پرسش نامه های مذکور، بومی سازی براساس نظر اساتید و صاحب نظران دانشگاهی انجام شد. به منظور انتخاب محله های شهری از روش نمونه گیری خوشه ای و برای انتخاب بلوک ها از روش نمونه گیری سیستماتیک استفاده شد. سپس از میان خانوارهای منتخب در محلات طرشت، کوی نصر، مرزداران شرقی، سعادت آباد و پرواز، 600 نفر با استفاده از نمونه گیری سهمیه ای برای پاسخ گویی به پرسش نامه انتخاب شدند. برای بررسی ارتباط بین خود اجتماعی شهروندان و توسعه پایدار شهری از معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS و آزمون T دو متغیره با استفاده از 22SPSS  استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس معادلات ساختاری، بارهای عاملی تمام شاخص ها در سطح 001/0 معنی دار بوده و ارتباط معنی دار بین عامل توسعه پایدار و خود اجتماعی شهروندان مشاهده شد. آزمون t حاکی از وجود ارتباط معنی دار بین شایستگی و مسئولیت اجتماعی به عنوان شاخص های تبیین کننده عامل خود اجتماعی با توسعه پایدار شهری بود(p<0.001).

    نتیجه گیری

    بین خود اجتماعی شهروندان تهرانی (شایستگی و مسئولیت اجتماعی) و توسعه پایدار شهری در منطقه 2 ارتباط معنی دار و تاثیر متقابلی وجود دارد.

    کلیدواژگان: خود اجتماعی، توسعه پایدار شهری، شایستگی اجتماعی، مسئولیت اجتماعی
  • فاطمه رحمانی شام اسبی، مجید شمس*، رحیم سرور صفحات 89-96
    اهداف

    امروزه برخوردهای سطحی و بدون الگوی ساخت و در راستای آن رشد فیزیکی شهرها در فضای ورودی شهرها، از جمله مسایلی هستند که موجب عدم خوانایی، پذیرندگی و تشخیص در این حوزه ها شده است و موجب شده ورودی ها به عنوان فضای میانی و نماد شهری شناخته نشوند. از این رو، این پژوهش با هدف بررسی عملکرد فضای ورودی شهر بهبودیافته و بهینه سازی ساختار آن صورت گرفت.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و در سال های 1401-1400 در دروازه های شهر اردبیل انجام شد. داده های این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و مشاهدات میدانی جمع آوری شد و برای تکمیل اطلاعات مورد نیاز، پرسش نامه ای در ارتباط با عوامل موثر بر ساخت کالبد ورودی شهر در اختیار 90 نفر از اساتید و دانشجویان این حوره قرار گرفت که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS، برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف و برای رتبه بندی تاثیر مولفه ها از روش فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    متغیرهای وسعت کم، موقعیت میانی، توسعه شهر، موقعیت جغرافیایی و موقعیت ارتباطی، به ترتیب در ساخت کالبد ورودی شهر تاثیرگذار بودند. مولفه های ساخت کالبد در شکل دهی به ساختار کالبدی دروازه های شهر اردبیل لحاظ نشدند. لذا این عامل موجب تعدیل شکل دهی به فرم کالبدی مبادی ورودی شهر شد.

    نتیجه گیری

    به کارگیری مولفه های ساخت کالبد در مبادی ورودی شهر باعث ایجاد ساختار مناسب ورودی شهر شده و موجب انسجام و خوانایی بیشتر کالبد ورودی شهر می شود.

    کلیدواژگان: شهر، ورودی، فرم، کالبد، ساختار
  • عادل روستایی حسین آبادی، علی قلی پور سلیمانی، محمود شبگو منصف*، نرگس دل افروز صفحات 97-106
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی قابلیت های بازاریابی فرهنگی-تاریخی و گردشگری در استان گیلان صورت پذیرفت.

    روش شناسی: 

    این مطالعه با رویکرد آمیخته کیفی کمی در سال 1402 در استان گیلان به انجام رسید. بخش کیفی با استفاده از نظریه داده بنیاد و گام های پیشنهادی گلیزر و استراوس به اجرا در آمد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران ارشد سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گیلان و نیز خبرگان رشته های مدیریت بازرگانی و گردشگری و مدیران ارشد سازمان های شهرداری، استانداری و فرمانداری بود که از این میان 10 نفر به روش گلوله برفی برای مصاحبه انتخاب شدند. بخش کمی پژوهش به صورت پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسش نامه انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    شرایط علی مشتمل بر بازاریابی گردشگری تاریخی و بازاریابی گردشگری فرهنگی بر رقابت پذیری مقصد تاثیر مثبت و معنی داری داشت. رقابت پذیری، شرایط محیطی کشور و زیرساخت های صنعت گردشگری بر توسعه مقصد تاثیر مثبتی داشت و از سویی تاثیر توسعه مقصد بر ارتباطات یکپارچه بازاریابی در گردشگری حایز اهمیت بود.

    نتیجه گیری

    عوامل موثر بر گردشگری فرهنگی و تاریخی استان گیلان شامل رقابت پذیری مقصد، بازاریابی گردشگری تاریخی و فرهنگی، توسعه مقصد، زیرساخت های صنعت گردشگری، شرایط محیطی و ارتباطات یکپارچه بازاریابی در گردشگری هستند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، توسعه گردشگری، قابلیت های فرهنگی تاریخی
  • راضیه صفری رودبار، مهدی مدیری*، محمدعلی خلیجی صفحات 107-115
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کارآیی و اثربخشی سیاست های تامین مسکن در کلانشهر تهران انجام شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و در سال 1402 در کلانشهر تهران انجام شد. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول مورگان 384 نفر به دست آمد. همچنین، به منظور سطح بندی مناطق 22گانه شهر تهران نیز از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد. در نهایت، نتایج داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد تا روابط علت و معلولی متغیرها مشخص شود.

    یافته ها

    متغیرهای اثربخشی و کارآیی به ترتیب با ضریب مسیر 305/2 و 320/9 بر سیاست های تامین مسکن اثرگذار بودند. همچنین، متغیرهای بهره وری مسکن و دسترسی به خدمات به ترتیب با مقدار آماره تی 862/21 و 874/7، بر متغیرهای اثربخشی و کارآیی تاثیر داشتند. با این حال، بهبود اثربخشی و کارآیی در سیاست های تامین مسکن باعث ارزش گذاری قیمت مسکن، کنترل اجاره مسکن، ارایه تسهیلات مالی و توسعه مسکن اجتماعی شد.

    نتیجه گیری

    از نظر متغیرهای مرتبط با اثربخشی و کارآیی، متغیرهای دسترسی به خدمات و تنوع مسکن دارای اثرگذاری بیشتر بوده و پایداری اجتماعی و کیفیت مسکن اثرگذاری کمتری را به ترتیب بر کارآیی و اثربخشی در سیاست های تامین مسکن دارند. همچنین زیرشاخص هایی مانند تعیین قیمت مناسب با توجه به نیازهای بازار، تعیین حداکثر افزایش اجاره و تضمین حقوق مستاجران، ارایه تسهیلات به سازندگان مسکن و بهبود عملکرد نظام ساخت وساز منجر به عدم تحقق سیاست های تامین مسکن در کلانشهرها می شوند.

    کلیدواژگان: اثربخشی، کارآیی، مسکن اجتماعی، سیاست تامین مسکن
|
  • M. Doosthoseini, V. Bigdeli Rad*, M. Moinifar Pages 1-10
    Aims

    Nowadays, cities engage in a competition to showcase their innovative approaches within financial frameworks. The objective of this research endeavor was to employ the technique of structural equation modeling to validate a conceptual framework pertaining to social participation in the establishment of creative districts within urban settings.

    Methodology

    The methodology employed for this study involved conducting applied research within District 11 of the Tehran Municipality during the year 2023. The selection of the statistical population was based on the most recent population and housing census, resulting in a total of 308,176 individuals. By utilizing the Cochran formula, a sample size of 383.6 individuals was determined. After eliminating incomplete questionnaires, a total of 374 questionnaires from native residents of District 11 in Tehran were analyzed. Each neighborhood within District 11 made a contribution of 22 questionnaires. Spatial cluster sampling was implemented as the selected method of sampling. The collected data were subsequently subjected to structural equation modeling in order to ascertain the underlying causal relationships between the variables.

    Findings

    The results indicated a significant positive impact of involvement on social participation, as demonstrated by a path coefficient of 0.701. Moreover, several factors including the sustainability, depth, rate, and diversity of participation also displayed favorable and substantial effects on social participation, with corresponding path coefficients of 0.682, 0.226, 0.882, and 0.429. The increased level of social participation within the urban creative district played a pivotal role in promoting innovation, citizen engagement, quality of life, and the human capital of its residents.

    Conclusion

    In relation to the variables pertaining to social participation, it was observed that the variables associated with participation's influence exerted a more substantial impact, while the aspect of participation sustainability displayed a relatively weaker effect on social participation within the context of urban creative districts. Moreover, sub-indicators such as the failure to identify and attract talented individuals, the lack of cooperation and participation from diverse segments of society, contribute to the untapped potential and impede the growth of the urban creative district.

    Keywords: Creative Urban District, Creativity, Participation, Social Participation, District Eleven Tehran
  • S.R. Hoseini, S.F. Jafari Paibandi*, M. Khoshkhati Pages 11-23
    Aims

    Large and prominent global organizations consider responsibility towards society and the environment as a part of their strategy and try to contribute to the health and well-being of society by complying with ethical principles and transparency. In recent years, some universities have included social responsibility as an approach to sustainable development in their mission statements. Therefore, the current research aimed at the social responsibility of universities in the environmental field and solving the water shortage crisis in Iran. Therefore, the present study investigated the social responsibility of universities in the environmental field and solving the water shortage crisis in Iran.

    Conclusion

    Universities can provide specialized graduates to solve problems related to water shortage in the society by providing educational programs related to water and environmental resources management. These programs can include environmental engineering, water resources, earth sciences, biology and other related fields. In addition to education, universities can play an important role in scientific research and research projects in the field of environment and water scarcity. These studies can help to identify new solutions, new technologies and effective policies in the management of water resources and environment. Universities can be effective in promoting the culture of environmental protection and optimal use of water resources by establishing technical and scientific cooperation with related organizations and institutions. The collaborations can include joint research, knowledge exchange, providing technical advice and continuing education.

    Keywords: Social Responsibility, Universities, Environment, Water Scarcity Crisis
  • M. Rastgari, K. Bozorgmehr*, L. Ebrahimi Jamnani, A. Haghzad Pages 25-36
    Aims

    In the current era, nations are achieving success in the realm of e-tourism, whereby they leverage the potential of electronic tourism. This encompasses numerous regions within the country, particularly the coastal cities situated in the province of Mazandaran, which have consistently been renowned as tourist hotspots. The primary objective of this investigation was to explore the implementation of electronic tourism for the enhancement of tourism in the coastal cities of Mazandaran province.

    Methodology

    The conduction of this study took place within the confines of Mazandaran province during the years 2023-2024. Employing a qualitative approach in terms of methodology and a fundamental approach in terms of purpose, the study model was developed utilizing the grounded theory method. The collection of data was facilitated through semi-structured interviews conducted with experts, with a total of 21 participants (N=21). The selection of samples was performed using the snowball sampling technique. For the analysis of the gathered data, the approach proposed by Strauss and Corbin was adopted.

    Findings

    After conducting the three stages of open, central, and selective coding, a total of 26 sub-categories were identified within the overarching categories of causal, contextual, intervening conditions, strategies, and consequences. These sub-categories were organized into a final model consisting of six dimensions. The contextual condition category included factors such as organizational complexity, tourist conditions, and environmental conditions. The causal condition category encompassed the dynamics of the industry, tourists, and manpower, as well as the strengthening of organizations and infrastructures, and the dynamics of problem solving. The intervening condition category involved aspects such as management, structural barriers, and characteristics of the tourism industry. Additionally, the strategies category encompassed organizational flexibility, interaction with tourists, customer-oriented human resources, and service improvement. Lastly, the consequences category included the development of e-tourism, increased tourist satisfaction, economic development, and increased income.

    Conclusions

    The ultimate model derived from this investigation will pave the way for the enhancement of managerial approaches and the achievement of the ultimate objective of e-tourism establishment, and can serve as the framework for subsequent growth.

    Keywords: E-Tourism, Coastal City Tourism, Information, Communications Technology (ICT), Grounded Theory
  • M. Rahmati Kachomesghali, R. Sanavi Fard*, A.A. Eyvazi Heshmat Pages 37-47
    Aims

    Smart tourism can be considered as one of the mechanisms that can contribute to the enhancement of competition and the sustainable development of tourism. The objective of this study was to identify and prioritize the criteria that are crucial for the growth of sustainable smart tourism in Tehran.

    Methodology

    In order to achieve the goal, a survey was conducted in Tehran between 2023 and 2024, employing both quantitative and qualitative research methods. The research tool used in this study was a questionnaire. To determine the most influential factors in the model for the growth of sustainable smart tourism in Tehran, an initial questionnaire was developed. This questionnaire consisted of 42 questions, which were rated on a 4-point Likert scale and distributed to 50 experts. After collecting the experts' opinions in two consecutive phases, a final questionnaire consisting of 39 questions was approved. For data analysis, the Fuzzy Delphi and fuzzy network analysis methods were utilized.

    Findings

    Based on the screening of indicators using the Delphi approach, 43 indicators in the areas of social, economic, sustainability, suppliers and stakeholders, competitors, natural, technical, and infrastructural were identified as effective factors in promoting smart tourism at the city level in Tehran. According to the results of network analysis, the goal harmonization index of economic, social, political, and environmental objectives had the first priority, and smart experiences had the second priority compared to other factors. Other factors also showed their importance in the development of smart and sustainable tourism based on the obtained coefficients.

    Conclusion

    The impact of various indicators under social, environmental, technical, infrastructural, and especially economic factors on the development of smart tourism was indicated. In between, indicators related to policymakers and stakeholders have a higher priority compared to other categories.

    Keywords: Tourism, Smart Tourism, Sustainability, Travel Agency, Tehran
  • K. Rezaie, F. Zarei* Pages 49-59
    Aims

    The significant interplay between health and the environment is undeniable. Alterations in climate have a direct impact on the physical and mental well-being of individuals, primarily through modifications in weather phenomena such as heat waves, droughts, floods, and storms. Furthermore, climate changes indirectly influence the quality of water, air, and food, further exacerbating health concerns. Health services are frequently regarded as the primary line of defense in mitigating the adverse effects on health, particularly those arising from climate change. The objective of this investigation was to examine the principal strategies employed in addressing environmental risks stemming from climate changes within the realm of health.

    Methodology

    In this investigation, a methodical examination approach was employed to scrutinize investigations on the management of climate change from 2022 to 2023. English publications were sought in databases like Elsevier, Pubmed, Web of Science, and Scopus. The exploration for publications was executed in two phases. In the initial phase, publications linked to climate change, climate variability, and global warming were sought employing keywords like "Climate change", "Climate variability", and "Global warming". In the subsequent phase, amid these publications, pertinent publications were chosen for examination and evaluation employing keywords like "Health", "Exposure", "Infectious disease", "Mental health", "Compatibility", and "Mitigation".

    Findings

    Primary healthcare systems play a crucial role in fostering resilience at both individual and community levels. These systems serve as a fundamental structure for safeguarding global citizens through the provision of accessible, cost-effective, responsive, and dependable healthcare services. Upon examining a range of studies, it becomes evident that it is imperative to establish resilient healthcare systems that can effectively withstand the impacts of climate change. This can be achieved by adopting adaptive or resilience-oriented approaches, as well as implementing mitigative strategies. To this end, it is recommended to enhance the capacity of healthcare systems, ensure effective and regular risk management at all levels, foster collaboration across multiple sectors, develop action plans, and make both short-term and long-term investments to enhance flexibility.

    Conclusion

    In conclusion, healthcare systems, being a critical foundation for protecting global citizens, should prioritize the enhancement of social resilience by implementing both mitigative and adaptive measures to combat the challenges posed by climate change.

    Keywords: Climate Change, Resilience, Adaptability, Climatic Reversibility, Health
  • S. Poudineh, M. Hafez Rezazadeh*, Gh. Miri Pages 61-68
    Aims

    Regeneration, a contemporary approach within the realm of urban restoration, encompasses a broad range of aspects, encompassing both physical and social structures. The aim of the present investigation was to examine the state of urban regeneration indicators in Zahedan city.

    Methodology

    The study was conducted during 2023-2024, employing a questionnaire as the research instrument. This questionnaire consisted of 4 indices, specifically focusing on socio-cultural conditions (9 items), economic prosperity (8 items), environmental condition (9 items), and physical condition (8 items). A 34-item questionnaire was devised employing the Likert scale. The validity of the research instrument was assessed by disseminating a questionnaire to 24 urban planning experts. Reliability of the indices was evaluated using Kröbnach's alpha. Subsequently, the collected data was subjected to analysis using SPSS 25 software, employing one-sample T-test and one-way analysis of variance (ANOVA).

    Findings

    The index of social and cultural conditions displayed a favorable status, exhibiting an average of 3.287. Similarly, the environmental condition indicated a favorable state with an average of 3.389, and the physical quality demonstrated a favorable condition with an average of 3.321. Conversely, the economic prosperity index portrayed an unfavorable situation, with an average of 2.715. The city areas of Zahedan exhibited a significant disparity in terms of sustainable urban regeneration. Notably, the index of socio-cultural conditions displayed the highest discrepancy, while the index of economic prosperity showcased the lowest variation.

    Conclusion

    The results highlight the favorable status of the environmental, socio-cultural, and physical indicators, juxtaposed with the unfavorable state of the economic prosperity index.

    Keywords: Urban Regeneration, Zahedan, Dilapidated Fabric, Economic Index
  • A. Sheikhi, H. Hataminejad*, S. Zanganeh Shahraki, A. Pour Ahmad, H. Mirzaei Pages 69-78
    Aims

    Presently, to establish a conducive residential environment, enhance the commercial landscape, effectively manage resources, maintain cultural identity, and instill optimism among its inhabitants, Tehran metropolis necessitates an enhanced utilization of resources and the implementation of various novel solutions to address prevailing and emerging challenges. The primary objective of this study was to assess the urban innovation status of Tehran metropolis.

    Methodology

    The current research is pragmatic in its objectives, exhibiting a mixed methodology approach and employing a descriptive-analytical survey method. Data was gathered through semi-structured interviews and questionnaires devised by the researcher. Subsequent to the coding and examination of the interviews utilizing thematic analysis, the outcomes were incorporated into a researcher-developed questionnaire for the evaluation of Tehran metropolis, with the data being scrutinized using SPSS software.

    Findings

    The efficient institutional framework and transparent laws, along with the financial-institutional policies of the government, the level of citizen participation, the presence of parent universities, a pool of creative and expert human resources, the existence of technological and innovative companies, access to diverse markets, well-developed urban innovation infrastructures, a unique city brand, the strategic city location, and the quality of life are all crucial factors that can be used to assess the state of the Tehran metropolis. Among these factors, the parent universities, strategic location, human resources, and city brand exhibit a more favorable condition.

    Conclusion

    The current situation of the Tehran metropolis does not appear to be very conducive in terms of urban innovation and its functionalities. Optimal conditions for the adaptation of such systems to the Tehran metropolis are also not adequately observed.

    Keywords: System, Urban Innovation, Function, Tehran Metropolis
  • M.R. Bozorgi, F. Emam Jomeh*, I. Saie Arasi Pages 79-88
    Aims

    One of the primary explanations for the limited achievements observed in urban sustainable development initiatives pertains to the disregard of the societal self of citizens as a significant influencing element. Urban sustainable development necessitates the presence of individuals with capabilities and social accountability.

    Methodology

    This particular research, a cross-sectional study, was executed in the year 2022 within District 2 of Tehran metropolis. Data collection involved the utilization of the standardized Social Self Questionnaire (SSC) alongside a questionnaire devised by the researcher focusing on urban sustainable development. Throughout the administration of the aforementioned questionnaires, a process of indigenization was implemented drawing from the insights of academic scholars and specialists. The selection of urban neighborhoods was carried out through cluster sampling, while blocks were chosen through systematic sampling. Subsequently, 600 participants were identified from designated households in the neighborhoods of Tarasht, Kooy-e Nasr, Marzdaran Sharqi, Saadat Abad, and Parvaz using quota sampling to partake in the questionnaire. Structural equation modeling was employed in the AMOS software, while a two-variable t-test was conducted using SPSS 22 to explore the correlation between citizens' social self and urban sustainable development.

    Findings

    The measurement of urban social self comprised competence and social responsibility variables. The results from the structural equations revealed that all factor loads of the variables were statistically significant at the 0.001 level, highlighting a notable association between the sustainable development factor and citizens' social self. Moreover, the t-test illustrated a significant connection between competence and social responsibility, serving as explanatory factors for citizens' social self concerning urban sustainable development (p<0.001).

    Conclusion

    In District 2, a noteworthy correlation and reciprocal impact were identified between the social self-components of Tehran's residents (competence and social responsibility) and urban sustainable development.

    Keywords: Social Self, Urban Sustainable Development, Social Competence, Social Responsibility
  • F. Rahmani Shamasbi, M. Shams*, R. Sarver Pages 89-96
    Aims

    Today, encounters lacking a coherent pattern of organization and concomitantly, the physical expansion of urban areas at the city entrances, are factors contributing to the diminished clarity, acceptance, and distinctiveness in these regions. Conversely, the intermediate spaces and urban symbolism are no longer recognizable. Consequently, this study was undertaken with the objective of enhancing the functionality of city entrance spaces and optimizing their configuration.

    Methodology

    The investigation, focusing on the gates of Ardabil city during 2021-2022, is practical in nature. The research methodology involved the utilization of both library resources and on-site observations. To acquire comprehensive data, a survey pertaining to the variables influencing the layout of city entrance areas was developed and the survey questions were formulated accordingly. SPSS 26 software was employed for the purpose of data analysis, while Kolmogorov-Smirnov tests were utilized to assess data normality, and Friedman tests were conducted to determine the ranking of the impact of various components.

    Findings

    The variables related to small size, middle location, city development geographical location, and communication location demonstrated effectiveness in the construction of the city's entrance body in a sequential manner. Conversely, the incorporation of body-building components did not contribute to the formation of the physical structure of Ardabil city's gates, resulting in an alteration in the configuration of the city's entry points.

    Conclusion

    The integration of body building components at the entrances of the city has facilitated the establishment of a well-structured entrance, enhancing the coherence and readability of the entrance body.

    Keywords: City, Entrance, Form, Body, Structure
  • A. Roustaei Hossein Abadi, A. Gholipour Soleimani, M. Shabgoo Monsef*, N. Del Afrooz Pages 97-106
    Aims

    This study aimed to investigate the cultural-historical marketing capabilities of tourism in Gilan province. The efforts have been made to discover the dimensions of cultural-historical tourism marketing and the effects of these dimensions on development of tourism.

    Methodology

    This study, conducted in 2023 in Gilan province and employed a mixed qualitative-quantitative approach. The qualitative part was executed using the grounded theory and the suggested steps of Glaser and Strauss. The statistical population included all senior managers of the Cultural Heritage, Tourism, and Handicrafts Organization of Gilan province, as well as experts in the fields of business and tourism management. Additionally, senior managers of municipal, provincial, and governorate organizations were included, with 10 individuals selected for interviews using the snowball sampling method. In the quantitative section, a survey method was employed through the use of questionnaire. Data analysis was performed using structural equation modeling.

    Findings

    The results of structural equation modeling indicated that factors related to historical and cultural tourism marketing had a significant and positive impact on destination competitiveness. Destination competitiveness, in turn, had a positive and meaningful effect on destination development. The environmental conditions of the country also had a positive and meaningful impact on destination development. Tourist industry infrastructure had a positive and meaningful effect on destination development. Finally, destination development had a positive and meaningful impact on integrated marketing communications in tourism.

    Conclusion

    The effective factors on cultural-historical tourism in the city of Gilan include destination competitiveness, historical and cultural tourism marketing, destination development, tourist industry infrastructure, environmental conditions, and integrated marketing communications in tourism.

    Keywords: Marketing, Tourism Development, Cultural-Historical Capabilities
  • R. Safari Rood Bar, M. Modiri*, M.A. Khaliji Pages 107-115
    Aims

    This study aims to assess the performance and efficacy of housing provision strategies, particularly focusing on the Tehran metropolis.

    Methodology

    The study, carried out in 2023, is of an applied study in Tehran metropolis. Following the application of Morgan's formula, a sample size comprising 384 individuals was established. Moreover, cluster sampling was utilized to classify the 22 districts within Tehran. Subsequently, the gathered data underwent analysis through structural equation modeling to uncover causal connections among variables.

    Findings

    The variables pertaining to efficacy and efficiency exhibit notable influence on housing provision policies, displaying path coefficients of 0.305 and 0.329, respectively. Furthermore, variables such as housing productivity and accessibility to services demonstrate substantial impacts on efficacy and efficiency, supported by t-values of 2.862 and 2.874, respectively. Nevertheless, the enhancement of efficacy and efficiency in housing provision policies has resulted in the appreciation of housing costs, regulation of rentals, financial support mechanisms, and the advancement of social housing initiatives.

    Conclusion

    In terms of factors pertaining to efficacy and efficiency, variables like accessibility to amenities and variety in housing options wield a more substantial impact, as opposed to social stability and the quality of housing, which demonstrate a lesser degree of influence on the effectiveness and efficiency of housing allocation strategies. Additionally, sub-indices such as the establishment of appropriate pricing mechanisms aligned with market demands, imposition of caps on rental increments, safeguarding tenants' entitlements, provision of support to housing developers, and enhancement of the construction sector's operational efficacy contributed to the ineffectiveness of housing allocation policies in urban regions.

    Keywords: Effectiveness, Efficiency, Social Housing, Housing Provision Policies