فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان جنوبی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1401)

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهره میرزائی، مریم فخری صفحات 9-22

    ضرب المثل ها در هر جامعه ای بیانگر باورها و اندیشه های مردم است و بررسی دقیق آن ها می تواند شناخت بهتری از موضوعات اجتماعی مختلف، به دست بدهد. در پژوهش پیش رو، حدود دو هزار ضرب المثل رایج در خراسان جنوبی ازنظر بازتاب موضوع خانواده و روابط بین اعضا در آن به روش توصیفی- تحلیلی واکاوی و نقش هرکدام از اعضای خانواده، همسرداری، سبک فرزند پروری، ارتباط والدین با فرزندان و... بررسی شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که ضرب المثل های مربوط به زن (در مقام همسر و سپس در نقش مادر) بیشتر از سایر اعضای خانواده است. پس از زن، بچه در جایگاه دوم و پدر در جایگاه سوم است. ضرب المثل های مربوط به خویشاوندان دیگر مانند خاله و عمو و... در جایگاه بعدی قرار دارند. نکته هایی از تربیت فرزند البته به شیوه سنتی و شیوه های مدیریت اقتصادی خانواده که گاهی نشان دهنده فقر و تنگدستی خانواده ها درگذشته دارد، نیز از ضرب المثل ها دریافت می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، ضرب المثل، روابط خانوادگی، سبک فرزند پروری
  • محمدعلی طالبی، زهرا خراشادی زاده صفحات 23-35

    رفتارهای پرخطر به رفتارهایی اطلاق می شود که احتمال نتایج منفی و مخرب جسمی، روان شناختی و اجتماعی را برای فرد افزایش می دهد؛ چون نوجوانی یک دوره بحرانی از زندگی است، عوامل اجتماعی اقتصادی و خانوادگی نقش مهمی در سوگیری رفتاری این افراد دارند. شناخت الگوهای رفتاری غلط و پرهیز از بروز این رفتارها در نوجوانان منجر به فراهم شدن زندگی سالم و کسب سلامتی و توانمندی این گروه خواهد شد؛ بنابراین در این پژوهش به بررسی نظارت والدینی و روابط با همسالان به عنوان پیش‎بین رفتارهای پرخطر پرداخته شده است. این پژوهش بر روی 258 نفر از دانش آموزان دختر مقطع دوم متوسطه شهر بیرجند است که به صورت تصادفی ساده و از روش همبستگی و نیز از پرسشنامه های رفتارهای پرخطر (IARS) محمدی زاده، نظارت والدین سینگر و روابط با همسالان (IPR) هادسون، جهت تجزیه وتحلیل نتایج نیز از نرم افزار spss استفاده شده است. طبق نتایج به دست آمده از رگرسیون می توان گفت که نظارت والدینی پیش بینی کننده گرایش به جنس مخالف، سیگار و روابط یا رفتار جنسی و روابط با همسالان پیش بینی کننده گرایش به مواد مخدر و روان گردان، گرایش به جنس مخالف و سیگار است و همچنین طبق ضریب همبستگی پیرسون انجام شده همپوشانی بین متغیرهای رفتارهای پرخطر دیده شده است. در اینجا نیز باید توجه داشت که نتایج به دست‎آمده فقط برای دختران شهر بیرجند صادق است. در گروه جنسی پسران و یا در مناطقی بافرهنگ متفاوت ممکن است نتایج ضد و نقض با نتایج پژوهش حاضر یافت شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، مشکلات روابط با همسالان، نظارت والدینی، نوجوان
  • فاطمه علیشاه پور صفحات 36-54

    اقتصاد و مسایل مرتبط با آن به صورت های مختلف در اتحاد و انسجام فضاهای جغرافیایی می تواند اثرگذار باشد؛ به نحوی که می توان اقتصاد و مناسبات اقتصادی را یکی از رشته های اصلی پیونددهی بین افراد، گروه ها، قومیت ها و حتی ملت ها به حساب آورد. در جهت مقابل نیز شاید بتوان گفت عدم توجه به اقتصاد و مسایل اقتصادی در فضاهای جغرافیایی همچون کشورها می تواند زمینه ساز ایجاد چالش های متعدد و واگرایی را به ویژه در کشورهایی که دارای تنوع قومیتی است را فراهم آورد. در این میان کشور جمهوری اسلامی ایران تشکل یافته از مجموعه فرهنگ های متنوع و مختلف بلوچ، کرد، آذری، فارس، عرب و... است. سکونت قومیت های ایرانی به طورعمده مناطق مرزی و هم جوار با کشور هم زبان خود، زمینه مناسبی را برای وقوع بحران های قومی فراهم می آورد. قوم بلوچ یکی از اقوام ایرانی است که طی یک قرن گذشته چالش های گسترده ای را با حکومت مرکزی ایران داشته که منجر به بروز و رشد اندیشه های واگرایانه در بین این گروه قومی شده است. تحقیق حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی و روش نمونه گیری هدفمند بر اساس جامعه آماری متخصصین دانشگاهی آشنا به مسایل سیاسی و اقتصادی قوم بلوچ و باهدف کاربردی به بررسی عوامل اقتصادی و سیاسی موثر بر واگرایی قوم بلوچ پرداخته است. نتایج تحقیق نشان داد که در بین عوامل اقتصادی پنج عامل: 1- میزان درآمد گروه قومی نسبت به سایر شهروندان کشور 2- کم توجهی اقتصاد کلان به منطقه مورد مطالعه 3- میزان دسترسی به امکانات و خدمات 4- وجود و گسترش فقر در میان گروه قومی (نسبت به فراسوی مرز) 5- وضعیت شاخص های توسعه و فقر انسانی بیشترین تاثیر را بر واگرایی قومیت بلوچ در ایران داشته اند.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، قومیت، عوامل اقتصادی، ایران، قوم بلوچ
  • عبدالجلیل امینی صفحات 55-72

    محدودیت منابع آب شیرین در جهان و افزایش روزافزون مصرف، موجب کشیده شدن آب در عرصه رقابت کشورها شده و آب ایفاگر نقش اساسی در شکل دهی به روابط اجتماعی- سیاسی میان گروه های اجتماعی است. نیاز روزافزون به آب، تغییر الگوهای مصرف، آلودگی، از بین رفتن منابع طبیعی و توسعه بیابان ها، بشر را به سوی بحران جهانی آب سوق داده است؛ به طوری که برخی معتقدند که جنگ های آینده، خشونت های مدنی و اجتماعی عمدتا از کمبود منابع آب و مواد غذایی ناشی خواهد شد. ایران یکی از کشورهای خشک و نیمه خشک جهان در منطقه خاورمیانه، ازجمله کشورهای است که با بحران آب مواجه است. این مسیله یکی از اصلی ترین عوامل محدودکننده توسعه کشور در دهه های آینده به شمار می رود. داده های موردنیاز مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، منابع کتابخانه ای، اینترنتی جمع آوری شده و به دنبال پاسخ به این پرسش است که پروژه بند سلما (سدسلما) و خنثی سازی ظرفیت ژیوپلیتیکی و هیدروپلیتیکی ایران چگونه خواهد بود؟ نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به روند افزایش جمعیت و استفاده بی رویه از آب های سطحی، زیرزمینی، کشاورزی و تغییر اقلیم از مهم ترین عوامل محدودکننده آب در حوزه هریرود بوده و ادامه این روند می تواند به تنش هیدروپلیتیک میان افغانستان و ایران بینجامد.

    کلیدواژگان: بند سلما، افغانستان، ژئوپلیتیک، هیدروپلیتیک، ایران
  • ناهید عبدلی صفحات 73-107

    از اواسط دهه هشتاد، مطالعه مفهوم سرمایه اجتماعی و ارتباط آن با جرم و مسایل اجتماعی پیرامونی توجه محققان را به خود جلب کرده است. هدف این مقاله، مرور نظام مند و فرا تحلیل برای تعیین ضریب اندازه اثر و دیگر مولفه ها است تا فهم جامع تر و دقیق تری از موضوع، نظریات تبیین کننده و سنجه های آن به منظور بررسی ارتباط میان سرمایه اجتماعی و جرم در ایران طی دو دهه اخیر به دست آید. محققان از نظریات فوکویاما، پاتنام، کلمن بیشترین بهره را برده اند. گزینش هفده عنوان منتشر شده در چند مرحله، انجام شد. پژوهش های منتخب با روش پیمایش و عموما در مرکز و غرب ایران به پایان رسیده اند. ضریب اندازه اثر و نقش تعدیل کنندگی نشان می دهد که در سال های اخیر، کاهش سرمایه اجتماعی با شدت کمتری منجر به گرایش به جرم شده است. نتایج گویای آن است که با تسری عمل مجرمانه در سطوح خرد، میانه و کلان اجتماعی، دیگر فرسایش سرمایه اجتماعی از دلایل عمده گرایش به جرم نیست و حتی بیشتر از آن جرم مشروعیت یافته، تبدیل به نوعی فرهنگ و سرمایه اجتماعی می شود که پیامدهای زیان باری برای امنیت و اخلاق اجتماعی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، جرم، فرهنگ جرم، پیشگیری از جرم، گرایش به ارتکاب جرم
  • وحید کیانی، منصور قیاسی صفحات 108-145

    ایران و عراق دو کشور بزرگ و عمدتا شیعی خاورمیانه، در قرن بیستم یکی از بزرگ ترین جنگ های نیمه دوم این قرن را تجربه کردند. درباره دلایل شکل گیری جنگ بین دو کشور به مواردی همچون انزوای ژیوپلیتیکی عراق ناشی از جبر جغرافیای این کشور در عدم دسترسی مناسب به دریاهای آزاد به نسبت دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس؛ افزایش درآمدهای نفتی این کشور در دهه 1350ش.؛ تجهیز و مدرنیزه کردن ارتش این کشور؛ سودای رهبری جهان عرب، در کنار مواجهه با حکومت مذهبی شیعی برآمده از انقلاب اسلامی ایران برای جلوگیری از تسری آن بر اکثریت شیعه عراق همواره مطرح شده اند که دردل آن اهداف مهمی را در قالب افزایش قدرت و سلطه منطقه ای در خلیج فارس، تصرف و اشغال خوزستان به عنوان مرکز انرژی ایران، دسترسی به اروندرود و تبدیل آن به رود داخلی عراق و درنهایت رهبری جهان عرب در منطقه را دنبال می کرد. در این راستا پژوهش های گوناگونی به بررسی شناخت ابعاد و ماهیت جنگ تحمیلی، بررسی تاثیر متغیرهای پیچیده تاریخی، فرهنگی، سیاسی و اعتقادی - ایدیولوژیک و سرنوشت آن بر شکل گیری جنگ عراق علیه ایران پرداخته اند؛ اما تحقیق حاضر در تلاش است تا علاوه بر تبیین دلایل داخلی شکل گیری جنگ بین دو کشور به نقش قدرت های منطقه ای، فرامنطقه ای و بین المللی بر آغاز، تداوم و پایان آن با توجه به نظریه های ژیوپلیتیکی بپردازد. برای نیل به این کار از روش توصیفی - تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در کنار تعلقات و محدودیت های ژیوپلیتیکی عراق، عوامل منطقه ای و فرامنطقه ای نیز در ترغیب این رژیم به حمله به ایران و در ادامه در تدوام جنگ تحمیلی نقش داشته اند که در این پژوهش به صورت مبسوط به بررسی آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: جنگ، عوامل منطقه ای، عوامل فرامنطقه ای، عوامل بین المللی، عراق، ایران
|
  • Tahereh Mirzai, Maryam Fakhri Pages 9-22

    Proverbs express the beliefs and thoughts of the people in every context, and their careful examination can give a better understanding of various social issues. In the upcoming research, about two thousand common proverbs in South Khorasan in terms of reflecting the issue of the family and the relationships between its members are analyzed in a descriptive-analytical way and the role of each member of the family, having a wife, parenting style, parents' relationship with children, etc. Been investigated. The findings of the research show that there are more proverbs related to women (in the role of wife and then in the role of mother) than other family members. After the woman, the child is in the second position and the father is in the third position. Proverbs related to other relatives, such as aunts and uncles, etc., are in the next place. Of course, tips on raising a child in the traditional way and ways of economic management of the family, which sometimes show the poverty and hardship of the past families, can also be found in proverbs.

    Keywords: Popular culture, proverbs, family relations, parenting style
  • MohammadAli Talebi, Zahra Khorashadizadeh Pages 23-35

    Risky behaviors refer to behaviors that increase the possibility of negative and destructive physical, psychological, and social outcomes for a person; Because adolescence is a critical period of life, social, economic and family factors play an important role in the behavioral bias of these people. Recognizing wrong behavior patterns and avoiding these behaviors in teenagers will lead to providing a healthy life and gaining health and empowerment of this group; Therefore, in this research, parental supervision and relationships with peers have been investigated as predictors of high-risk behaviors. This research is on 258 female students of the second year of high school in Birjand city, which was conducted by simple random and correlational method, as well as Mohammadizadeh's high-risk behavior questionnaires (IARS), Singer's parental supervision and Hudson's peer relations (IPR), in order to SPSS software was also used to analyze the results. According to the results obtained from the regression, it can be said that parental supervision is a predictor of the tendency towards the opposite sex, smoking and relationships, or sexual behavior and relationships with peers predict the tendency towards drugs and psychotropic substances, the tendency towards the opposite sex and smoking. Also, according to the Pearson correlation coefficient, an overlap between the variables of high-risk behaviors has been seen. It should be noted here that the obtained results are true only for the girls of Birjand city. In the gender group of boys or in areas with different cultures, it is possible to find contradictory results with the results of the present study.

    Keywords: Risky behaviors, Peer relationship problems, Parental supervision, Adolescent
  • Fatima Alishapour Pages 36-54

    Economy and its related issues can be effective in the unity and cohesion of geographical spaces in different ways; In such a way that economy and economic relations can be considered as one of the main fields of linking between individuals, groups, ethnicities and even nations. In the opposite direction, it can be said that not paying attention to the economy and economic issues in geographical spaces such as countries can create the basis for creating many challenges and divergence, especially in countries that have ethnic diversity. Meanwhile, the country of the Islamic Republic of Iran is formed by a group of diverse and different cultures of Baluch, Kurdish, Azeri, Persian, Arab, etc. The settlement of Iranian ethnicities mainly in the border areas and adjacent to their co-speaking country provides a suitable ground for the occurrence of ethnic crises. The Baloch tribe is one of the Iranian tribes that has had extensive challenges with the central government of Iran during the past century, which has led to the emergence and growth of divergent ideas among this ethnic group. The current research with a descriptive analytical approach and targeted sampling method based on the statistical community of university experts familiar with the political and economic issues of the Baloch people and with a practical purpose has investigated the economic and political factors affecting the divergence of the Baloch people. The results of the research showed that among the economic factors, there are five factors: 1- The amount of income of the ethnic group compared to other citizens of the country 2- The lack of attention of the macroeconomics to the studied area 3- The level of access to facilities and services 4- The existence and spread of poverty among the ethnic group (Relative to across the border) 5- The status of development indicators and human poverty have had the greatest impact on the divergence of the Baloch ethnicity in Iran.

    Keywords: Geopolitics, ethnicity, economic factors, Iran, Baloch people
  • Abduljalil Amini Pages 55-72

    The limitation of fresh water resources in the world and the increasing consumption have caused water to be drawn in the competition of countries, and water plays an essential role in shaping socio-political relations between social groups. The increasing need for water, changing patterns of consumption, pollution, the loss of natural resources and the development of deserts have led mankind to the global water crisis; So that some believe that future wars, civil and social violence will mainly result from the lack of water and food resources. Iran is one of the dry and semi-arid countries of the world in the Middle East region, among the countries facing water crisis. This issue is considered one of the main factors limiting the country's development in the coming decades. The data required for this article has been collected using descriptive-analytical method, library and internet sources and seeks to answer the question, what will the Selma dam project and the neutralization of Iran's geopolitical and hydropolitical capacity be like? The results of the research show that due to the trend of population increase and excessive use of surface water, underground water, agriculture and climate change are the most important limiting factors of water in the Harirood basin and the continuation of this trend can lead to hydropolitical tension between Afghanistan and Iran.

    Keywords: Salma dam, Afghanistan, geopolitics, hydropolitics, Iran
  • Naheed Abdoli Pages 73-107

    Since the mid-eighties, the study of the concept of social capital and its relationship with crime and surrounding social issues has attracted the attention of researchers. The purpose of this article is a systematic review and meta-analysis to determine the effect size coefficient and other components in order to obtain a more comprehensive and accurate understanding of the subject, explanatory theories and its metrics in order to investigate the relationship between social capital and crime in Iran during the last two decades. Researchers have benefited the most from the theories of Fukuyama, Putnam, and Coleman. The selection of seventeen published titles was done in several stages. Selected researches have been completed by survey method and generally in the center and west of Iran. The coefficient of the effect size and the moderating role show that in recent years, the reduction of social capital has led to the tendency to commit crimes. The results show that with the spread of criminal activity at the micro, medium and macro levels of society, the erosion of social capital is no longer one of the main reasons for the tendency to commit crime, and even more so, legitimized crime becomes a type of culture and social capital that has harmful consequences for security. and will have social ethics.

    Keywords: Social capital, crime, crime culture, crime prevention, tendency to commit crime
  • vahid kiani, Mansour Qiyasi Pages 108-145

    Iran and Iraq, two large and mainly Shia countries in the Middle East, experienced one of the biggest wars of the second half of this century in the 20th century. About the reasons for the formation of the war between the two countries, such as the geopolitical isolation of Iraq due to the geography of this country in the lack of proper access to the open seas compared to other countries in the Persian Gulf; The increase in oil revenues of this country in the 1350s; equipping and modernizing the army of this country; The desire of the leadership of the Arab world, in addition to confronting the Shia religious government that emerged from the Islamic Revolution of Iran, has always been raised to prevent it from spreading to the Iraqi Shia majority, which has important goals in the form of increasing regional power and authority in the Persian Gulf, capturing and occupying Khuzestan as Iran's energy center sought to gain access to Arvandroud and turn it into an internal Iraqi river and ultimately lead the Arab world in the region. In this regard, various researches have investigated the dimensions and nature of the imposed war, the impact of complex historical, cultural, political and religious-ideological variables and its fate on the formation of Iraq's war against Iran; However, the current research is trying to explain the internal reasons for the formation of the war between the two countries and the role of regional, extra-regional and international powers on its beginning, continuation and end according to geopolitical theories. In order to achieve this task, the descriptive-analytical method and the method of collecting information in the form of library and documents have been used. The findings of the research indicate that in addition to Iraq's geopolitical ties and limitations, regional and extra-regional factors have also played a role in persuading this regime to attack Iran and continue the imposed war, which has been extensively investigated in this research.

    Keywords: War, regional factors, extra-regional factors, international factors, Iraq, Iran