فهرست مطالب

پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی - سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امید رضایی* صفحات 6-26
    در مشهد، سلسله های مختلفی از سادات باسابقه زندگی می کردند که به مرحله اجتهاد رسیده بودند. منابع رجالی حاکی از این است، تعدادی از علمای مشهد که تحصیلات دینی را در این شهر آغاز و برای ادامه تحصیل به اصفهان و عتبات عالیات سفر کرده بودند، پس از مراجعت، همانند مجتهدان معروف دوره قاجار مورد رجوع مردم قرار داشتند. هدف از پژوهش حاضر، انتشار تصویری و نسخه مصحح اسناد مشهد در دوره قاجار است که چشم انداز نسبتا قابل قبولی برای مطالعات سندشناسی در این شهر فراهم آورده است. موضوع این است که آیا بر پایه این اسناد می توان زمان تقریبی ثبت اسناد در مشهد و سبکی خاص در سندنویسی این شهر مطرح نمود؟ این نوشتار با استناد به منابع دست اول آرشیوی و کتابخانه ای به صورت توصیفی-تحلیلی نگارش یافته است. یافته ها و نتایج پژوهش بیانگر جایگاه ممتاز خاندان میرزا معصوم رضوی در تصدیق منحصربه فرد و ثبت اسناد شرعی مشهد در دوره قاجار است. این نوشتار نقش سلسله سادات رضوی در تصدیق و ثبت اسناد مشهد در دوره قاجار، خصوصا پیدایش سجل نویسی دوگانه و پیش قدمی سلسله ای از سادات رضوی را بررسی می‏کند. این علما مجتهدان عمدتا تحصیلات خود را در مشهد انجام و برای تکمیل آن به عتبات عالیات یا اصفهان مهاجرت کرده بودند. این افراد سجلاتشان را در انتهای حاشیه راست و عمود بر بدنه (نوشته اصلی) سند می نوشتند. آنان به این کار اکتفا نکردند و شگرد سجل دوگانه را ابداع کردند. افراد معینی از سلسله که متصدی امور شرعی بودند در سمت چپ سجلشان، جملاتی فشرده، حداقل دو الی چهار کلمه ای، عمدتا به زبان عربی می نوشتند. نشانه هایی وجود دارد که آشکار می سازد در 1280ق. میرزا احمد رضوی رویه ثبت اسناد شرعی در محکمه خود را معمول ساخت.
    کلیدواژگان: مشهد، دوره قاجار، سادات رضوی، مجتهدان، سجل نویسی، ثبت اسناد
  • حمیده شهیدی* صفحات 27-44
    وظیفه مهم نظام قضایی، رسیدگی به دعاوی و شکایت های حقوقی و کیفری است. پژوهش حاضر به سنخ های مختلف مراجعه کننده به عدلیه پس از مشروطه طی سال های 1325ق. تا 1329ق. می پردازد. این مقاله بر آن است با اتخاذ رویکردی کیفی و با توجه به ماهیت منابع آرشیوی با شیوه توصیفی-تحلیلی، سنخ های مختلف مراجعه کننده به عدلیه را شناسایی و موردتحلیل قرار دهد. یافته ها نشان می دهد، سنخ های مختلفی که به عدلیه مراجعه می کردند، به طور عمده شهرنشین بودند. حداقل طی سال های نخست مشروطه برای گسترش عدلیه در میان جمعیت غیرشهری اهتمامی مشاهده نمی شود. با بررسی دعاوی حقوقی میان سنخ های مختلف، مسایل مالی بیشترین اختلافات را شامل می شد. اگرچه دعاوی ملکی شامل تمام سنخ های اجتماعی است، اما گستردگی یا محدود بودن ملک مورد ادعا، ارتباط مستقیمی به وابستگی فرد به نوع سنخ اجتماعی خود دارد، به طوری که اختلاف بر سر املاک گسترده، نشان دهنده وابستگی فرد مذکور به گروه نخست یا تجار بزرگ است. آنچه در دعاوی جزایی این دوره موردتوجه قرار می گیرد، پدیده جعل اسناد است که به طور عمده اشراف و وابستگان حکومتی درگیر آن بودند. این امر به نبود قباله درست و نامشخص بودن حدود املاک بازمی گردد. اگرچه رفتارهای فراقانونی از افراد وابسته به کانون های سنتی قدرت مشاهده می شود، اما مصادیق ذکرشده در اسناد در مقابله با آنان قابل ملاحظه است.
    کلیدواژگان: دوره مشروطه، عدلیه، سنخ شناسی مراجعین، اسناد تاریخی، امجدالسلطان
  • مصطفی لعل شاطری* صفحات 45-67

    با ورود صنعت چاپ سنگی به ایران، پس از تهران و تبریز در سایر شهرهای ایران، چاپخانه های سنگی متعددی ایجاد و نخستین چاپخانه سنگی مشهد از سوی آستان قدس رضوی تاسیس شد. از دوره فعالیت (1294-1344ق.) چاپخانه سنگی آستانه بیست وهشت کتاب مورد شناسایی قرارگرفته است که در صفحات آغاز و پایان آن ها غالبا نام کاتبان قابل مشاهده است. هدف پژوهش حاضر با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی پاسخ به این پرسش است که با ورود صنعت نوظهور چاپ به مجموعه آستان قدس رضوی، چه تعداد از کاتبان فعال در بخش های گوناگون آستانه به تعامل با این چاپخانه به عنوان یکی از بخش های فرهنگی نوپا پرداختند و علل همگرایی و واگرایی آنان چه بوده است؟ یافته ها مبنی بر مطالعه آرشیوی-اسنادی -فارغ از دیدگاه سبک شناسی و زیبایی شناسی- حاکی از آن است که از میان کاتبان فراوان حاضر در زیرمجموعه های اداری-فرهنگی آستان قدس رضوی، مقارن با دوران فعالیت چاپخانه سنگی آستانه، صرفا تعداد بسیار محدودی به همکاری با این چاپخانه پرداخته اند. این همگرایی را می توان در راستای علایق شخصی، کسب منافع اقتصادی و سایر موضوعات احتمالی دانست. همچنین واگرایی حجم بسیاری از کاتبان را می توان در ساختار جدال میان سنت و تجدد تعریف کرد. به این معنا که فرآیند چاپ سنگی، حجم فراوانی از کتاب را در مدت زمان کوتاه و با هزینه ای بسیار اندک منتشر می ساخت. متعاقبا رشد و گسترش این جریان (تجدد)، موجب کاهش جایگاه کاتبان آستانه (سنت) را به همراه داشت. از این رو، واگرایی کاتبان آستانه را می توان به مثابه عاملی انفعالی در راستای افزایش تولیدات چاپخانه سنگی آستانه و از سویی ایجاد نگرش منفی نسبت به تولیدات این مرکز نزد متولیان فرهنگی آستانه برشمرد.

    کلیدواژگان: چاپخانه سنگی، آستان قدس رضوی، کاتبان، خوشنویسان، دوره قاجار
  • علی نجف زاده* صفحات 68-94
    مشهد از اواسط دوره قاجار به خاطر ارتقای موقعیت تجاری داخلی و خارجی به شهری مهاجرپذیر تبدیل شد که تجار قفقازی، آذربایجانی، یزدی، اصفهانی و تهرانی روانه این شهر شدند، چنانکه بزرگ ترین تجار و ملک التجارهای مشهد از مهاجران بودند. یکی از این مهاجران آقابزرگ تاجر طهرانی بود که در 1291ق. وارد مشهد و دو نسل بعد این خانواده، تجارتخانه طهرانی را اداره کردند. حاجی آقابزرگ، حاج عبدالحسین، میرزا محمد دانش بزرگ نیا و علی صدرالتجار رجال مهم این خانواده از چهره های اثرگذار اقتصادی مشهد بودند که به مدت هفتاد سال در حوزه های مختلف فعالیت داشتند. این پژوهش درصدد است نشان دهد خانواده طهرانی در چه حوزه های اقتصادی فعالیت و چه نقشی و جایگاه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در این مشهد داشتند؟ یافته ها حاکی از آن است که خانواده طهرانی فعالیت خود را در خراسان از اجاره معادن فیروزه شروع و سپس به ملاکی گرایش پیدا کردند. همچنین به تجارت خارجی و صادرات تریاک مشغول بودند و در دوره پهلوی به اجاره داری مستغلات شهری و تولید کمپوت پرداختند. در این بین، به واسطه اجاره داری، در ارتباط با آستان قدس رضوی و تحولات آن بودند، اما بعد از واقعه گوهرشاد بخش مهمی از املاکشان را فروختند و به تهران کوچ کردند. نسل جدید این خانواده علاوه بر فعالیت سیاسی، با پشتوانه مالی وارد حوزه فرهنگی نظیر انتشار نشریه و آموزش نوین شدند. این پژوهش با تکیه بر اسناد آستان قدس ضوی، اسناد ملی و وزارت امور خارجه به شکل توصیفی- تحلیلی سامان یافته است.
    کلیدواژگان: مشهد، آقابزرگ طهرانی، عبدالحسین طهرانی، بزرگ نیا، صدرالتجار
  • ندا عظیمی زواره* صفحات 95-111

    کنسولگری بریتانیای مشهد در 1306ق./ 1889م. تاسیس شد. این کنسولگری که درواقع نخستین نمایندگی سیاسی خارجی در مشهد بود، در مدت کوتاهی توانست به بازوی اصلی اجرایی انگلستان در منطقه تبدیل شود. این نمایندگی که به دستور فرمانداری کل هندوستان فعالیت می کرد و کمتر به وزارت امور خارجه این کشور پاسخگو بود، برآوردهای تجاری و اقتصادی خود را به صورت سالانه در قالب گزارش هایی نسبتا جامع به مقامات مافوق ارایه می کرد. اگرچه اسناد به جای مانده از گزارش های هفت سال نخست این کنسولگری به نسبت هفت سال دوم (که موضوع این نوشتار است) درمجموع بهتر تدوین شده است، اما در سال های موردنظر (1321-1313ق./ 1896-1903م.) همچنان می توان آماری دقیق و میدانی از اوضاع و احوال اقتصادی شهرهای شرقی ایران (که عملا حوزه فعالیت کنسولگری مشهد بود) به دست آورد. برشمردن انواع کالاهای وارداتی و صادراتی، شرکای خارجی منطقه ای و بین المللی (به صورت ویژه روسیه، انگلستان و افغانستان) و نیز راه های ترانزیتی موثر در این زمینه، شاکله اصلی گزارش های سالانه را تشکیل می دهد. به نظر می رسد بر اساس محتوای این اسناد، در این هفت سال، دولت روسیه به نسبت دولت انگلیس دست برتر اقتصادی در منطقه را داشته و نمایندگی های بریتانیا تلاش داشتند تا در تناسب با این رقیب دیرینه راهکارهایی ارایه دهند تا این توازن به نفع انگلستان بازگردد. به همین منظور ضمن تحلیل های اقتصادی معمول، سعی کرده اند به برخی ابعاد جامعه شناختی منطقه و نیز عواملی که در این امر موثر هستند نیز اشاره داشته باشند.

    کلیدواژگان: کنسولگری بریتانیا، انگلستان، تجارت خارجی، مشهد، روسیه
  • مریم ولی پور* صفحات 112-134
    ایجاد رفاه اجتماعی و تاسیس مراکز مرتبط با آن، ازجمله دغدغه های جوامع بشری در گذر تاریخ است و به همین جهت در شرایط و بسترهای مهیا و با انگیزه های مختلف حکومت ها، دولتمردان، رهبران مذهبی و خیرخواهان نسبت به آن اهتمام نشان داده اند. یکی از تجربیات مهم و متقدم تاریخی ایرانیان در این مورد را می توان در تاسیس و اداره دارالعجزه ها یا نوانخانه ها یافت. موضوع پژوهش حاضر چگونگی تاسیس و عملکرد نوانخانه بیرجند در اواخر عصر قاجار تا اوایل انقلاب اسلامی است و هدف آن شناساندن ثمرات تلاش خیرخواهانه حدود هفت دهه برای ایجاد و نگهداری این مرکز خیریه است. این پژوهش درصدد است با استفاده از شیوه توصیفی-تحلیلی و ابزار کتابخانه ای و گردآوری اخبار و شواهد تاریخی ازجمله اسناد، منابع و تحقیقات میدانی به این پرسش ها پاسخ دهد که چرا و چگونه در یک برهه زمانی خاص در بیرجند نوانخانه تاسیس شد و منابع مالی آن از کجا تامین و چه افرادی در آن سکونت داشتند؟ یافته ها نشان می دهد که چگونه مجموعه ای از زمینه های سیاسی-اداری، اجتماعی-مذهبی و انگیزه های فردی امکان پیدایش و ادامه کار یک مرکز مرتبط با امور خیریه در جامعه را رقم زد و با وجود تغییرات سیاسی و اجتماعی در طی چند دهه توانست به حیات خود ادامه دهد و کارکردهای اجتماعی مفیدی را در جامعه آن روز ارایه و به مرکزی موردتوجه در جنوب خراسان و منطقه قاینات و بیرجند مبدل شود.
    کلیدواژگان: نوانخانه، بیرجند، وقف، شهرداری، مساکین، معلولان، آموزش
  • فاطمه حاجی آبادی* صفحات 135-151

    تولیت به معنای اداره کردن امور موقوفه است. امورموقوفه یعنی کارهایی که مربوط به وقف و مال وقفی است. بنابراین کسی که عهده دار تولیت امور موقوفه است، متولی نامیده می شود. عتیق علی منشی در جمادی الاخر 931 ق، تعداد زیادی از املاک خود را بر حرم حضرت رضا (ع) وقف کرد که تا به امروز به صورت موقوفه ای پایدار بر جای مانده است. وقفنامه ی عتیقی یکی از وسیعترین و بزرگترین رقبات وقفی آستان قدس به شمار می رود. عتیق علی منشی در متن وقف نامه، تولیت را پس از خود به اولاد خود واگذار کرد که تا به امروز طبق خواسته ی او عمل شده است. چگونگی متولیان (از نظر تعداد، جنسیت،..)، سمت های دیگر متولیان عتیقی در آستان قدس، حقوق متولیان، اختیارات متولیان و... از مواردی است که در اسناد به آن اشاره شده است. این مقاله درصدد است با روش توصیف و تحلیل و با استفاده از اسناد موجود در مرکز آستان قدس رضوی و دیگر منابع (اعم از کتاب و مقاله..) به متولیان موقوفه عتیقی از زمان وقف(سال 931ه.ق) تا پایان دوره ی پهلوی بپردازد.

    کلیدواژگان: موقوفه عتیقی، متولی، عتیق علی منشی، میرزا سلیمان عتیقی
  • زهره رضایی* صفحات 152-174
    کنسولگری بریتانیا در مشهد در هفت سال نخست فعالیت دو چهره را به عنوان سرکنسول تجربه کرد: سرلشگر چارلز اسمیت مک لین و نی الیاس. شهرت مک لین بسیار فراتر از نی الیاس بود، اما ظاهرا آنچه عملا رخ داد، مدیریت بهتر نی الیاس بود. درمجموع در این هفت سال، سرکنسولگری می کوشید تا با ارایه گزارش ها و آمارهای دقیق و میدانی، تصمیمات اقتصادی و تجاری اصلی بریتانیا در هندوستان و انگلستان را مشخص و موقعیت آن را در قیاس با رقبا، خصوصا روسیه، بهبود بخشد. از این رو، در گام نخست سعی می کرد موقعیت بریتانیا را دقیق مشخص کند و در گام بعدی راهبردهای اساسی و کلیدی به تصمیم گیران ارایه نماید. درواقع، این اسناد در بعد اقتصادی از یک سو اشاره به کالاهای خارجی و وارداتی به شرق ایران و از سوی دیگر معرفی راه های تجاری منتهی به این شهرها و همچنین وضعیت رقبای آنان به ویژه روسیه بود. در کنار این موارد، تحلیل های متفرقه ای که به نحوی می توانند در تصمیم گیری انگلیسی ها واقع شوند، بخشی از اسناد دیگر را تشکیل می دهند. خلاصه تمام این موارد نیز به صورت آماری و کمی در قالب جداولی منعکس شده است. همه این موارد به گونه ای مناسب توانسته است، تصویری از اوضاع اقتصادی و حتی اجتماعی شهرهای شرقی ایران در فاصله سال های 1306-1314ق./ 1889-1896م. به نمایش گذارد.
    کلیدواژگان: کنسولگری بریتانیا، انگلستان، تجارت خارجی، مشهد، روسیه
  • فاطمه رضائی مکی* صفحات 175-194
    یکی از زمینه های موردتوجه فعالان حقوق زنان پس از مشروطه، آگاه سازی زنان جامعه و تشویق آنان به حضور در اجتماع بود. با روی کار آمدن رضاشاه و توجه او به تکمیل پروژه مدرنیزاسیون، آن دسته از فعالیت های زنان که با برنامه های دولتی هم خوانی داشت، مورد تشویق قرار گرفت و حتی دولت برای پیشبرد اهداف فرهنگی اش در حیطه زنان از مدارس استفاده کرد. بر این اساس، پژوهش حاضر به دنبال تبیین و تحلیل چگونگی ایفای نقش مدارس دخترانه مشهد در پیشبرد نهضت زنان است و با استفاده از اسناد و روزنامه ها، سعی می کند به این پرسش پاسخ دهد که مدارس دخترانه مشهد در عصر رضاشاه چه نقشی در پیشبرد نهضت زنان و حضور زنان در صحنه اجتماع داشتند؟ یافته ها حاکی از آن است که مدارس مزبور، با ارایه آموزش های بهداشتی، خانه داری، کودک پروری، ایراد سخنرانی در فواید کشف حجاب، آشناسازی زنان با فعالیت های دختران محصل و راه اندازی انجمن های خیریه برای کمک به زنان و کودکان نیازمند در جهت آگاهی زنان و حضور بیش تر آنان در جامعه ایفای نقش کردند.
    کلیدواژگان: نهضت زنان، فعالان حقوق زنان، آگاهی زنان، مدارس، سخنرانی های، اجتماع
  • معصومه گودرزی بروجردی، مینا معینی* صفحات 195-216
    پیش از انقلاب مشروطه، شورش ها و بحران هایی در شهر مشهد روی داد که این شهر را به کانونی علیه استبداد تبدیل کرد، هرچند مخالفت های عمیقی با جنبش مشروطه نیز در این شهر وجود داشت. طبقات اجتماعی شهر مشهد در آستانه انقلاب مشروطیت نیز ترکیبی از نیروهای مخالف و موافق بودند. همچنین وابستگی های عمیقی با روسیه یا انگلیس در بین آنان به چشم می خورد که آن ها را رو در روی یکدیگر قرار می داد. پرسش اصلی پژوهش حاضر بر این محور قرار دارد که شهر مشهد در آستانه انقلاب مشروطه متشکل از چه طبقات اجتماعی و با چه گرایش ها و وابستگی های سیاسی بود و طبقات چه تاثیری بر ساختار سیاسی و اجتماعی شهر مشهد در این مقطع زمانی گذاشتند؟ این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از اسناد کنسولی و منابع کتابخانه ای، درصدد پاسخگویی به سوالات فوق است. یافته ها بر اساس بررسی اسنادی موضوع نشان می دهد که ترکیب اکثر طبقات اجتماعی مشهد به خاطر وابستگی های سیاسی و قومی-قبیله ای و نسبت های اشرافی، ارتجاعی و به سمت مخالفت با جریان مشروطه بود. همین امر موجب شد مشهد نتواند در انقلاب مشروطه مانند تهران، تبریز و اصفهان مطرح و سرنوشت ساز گردد.
    کلیدواژگان: طبقات اجتماعی، مشهد، اسناد کنسولی، روسیه، انگلیس
|
  • OMID REZAEI * Pages 6-26
    Many descendants of reputed Sadats lived in Mashhad who reached ijtihad. Rajali sources (i.e., sources on science of narrators) show that some of religious scholars of Mashhad who started their education in Mashhad but migrated to Isfahan and Atabat Aliyat, when returned, people referred to them -just like the famous Mujtahids of Qajar era. The purpose of this study was to provide readers with a clear picture and the edited version from the documents of Mashhad in Qajar era that has given us an acceptable vision for document studies of the city. The question is: using the documents, can we introduce an approximate time for document registration in Mashhad and a specific style of document writing of this city? The descriptive-analytical study used archived primary library sources. The results show the sublime position of Mirza Masoum Razavi’s descendants in specific authentication and registration of Shari’a documents in Qajar era. The study explores the role of Sadat Razavi’s dynasty in authentication and document registration in Mashhad in Qajar era, specially the emergence of double registration and the pioneering of one of the dynasties of Sadat Razavi. Generally these mujtahids started their education in Mashhad but migrated to Isfahan or Atabat Aliyat to complete it. They wrote their records on the lower right of the page and perpendicular to the main body (main text). They also invented double registration. Certain people of the dynasty who were registrar of religious issues, wrote concised sentences including at least two to four words in left side of the record, in Arabic language most of the time. Some documents reveal that Mirza Ahmad Razavi made common the shari’a documents registration in his court in 1280 AH.
    Keywords: Mashhad, Qajar Era, Sadat Razavi, Mujtahids, Registration, Document Registering
  • Hamideh Shahidi * Pages 27-44
    The main duty of the judicial system is dealing with legal and criminal complaints. This study deals with diverse types of people referring to the judiciary after the constitution (1325-1329 AH). Taking a quantitative approach and applying a descriptive-analytical method (since the materials are archived sources), the study tried to identify and analyze the various people referring to the judiciary. The results show that the people who visited the judiciary were mainly dwellers of cities. At least in the early years after the constitution, one cannot see any effort for establishing courts in non-urban regions. The examination of legal claims between different people shows that financial issues are the main reason of the disputes. Though disputes over real estates can be found among all kinds of people of society, the size of the claimed property is directly related to social strata of the claimer, as dispute over a big properties signifies that that person belongs to first strata or the group of great businessmen. The documents of criminal lawsuits show clearly that the most of nobles and officials of ruling system were involved in forging documents. This was because there was not any exact deed or unclear property boundaries. Unlawful behaviors can be found among the main traditional canons of power, but the registered cases in the documents regarding dealing with the issues is remarkable.
    Keywords: Constitution Era, the judiciary, Typology of Applicants, Historical documents, Amjad al-Soltan
  • Mostafa Shateri * Pages 45-67

    As soon as lithography industry entered Iran, many lithography printing houses were established in Tehran, Tabriz, and other cities and the first lithography printing house was founded in Mashhad by Astan Quds Razavi. From the activity period of the AQR’s lithography house (1294-1344 AH), twenty eight books were identified that most of them bear the name of their scribes on the first and last pages. This study that used the descriptive-analytical method aimed to see that when the Astan Quds Razavi entered this new printing industry, how many active scribes of different parts of AQR interacted with this printing house as a burgeoning cultural sector and the reasons of the convergence and divergence among them. The results of exploring the archived documents -apart from the stylistic and aesthetic issues- show that from amongst the many scribes active in the administrative and cultural parts of Astan Quds Razavi, during the activity period of lithography printing house of the institution, a very limited number of them cooperated with this printing house. This convergence is seemingly in line with personal interests, economic benefits, and other possible issues and the divergence of many of the scribes can be interpreted by the help of the conflict between tradition and modernity. That is, the lithography printing produced a big bulk of books in a very short period of time at a very low cost. Consequently, the growth and expansion of this activity (modernism) resulted in a lower status of AQR’s scribes (tradition). Therefore, the divergence among AQR’s scribes can be considered an impeding factor beside the increasing number of productions of AQR’s lithography printing house on the one hand, and making a negative attitude towards the products of this center among the cultural trustees of AQR on the other hand.

    Keywords: Lithography Printing House, Astan Quds Razavi, Scribes, Calligraphers, Qajar Period
  • Ali Najafzadeh * Pages 68-94
    Mashhad has been an immigrant friendly city since the middle of the Qajar era because of its high status in terms of foreign and domestic trading. Therefore, the most powerful merchants and property owners of Mashhad were immigrants, as many Caucasian, Azerbaijani, Yazdi, Isfahani and Tehrani merchants moved to the city. One of the great immigrants was Agha Bozorg, a Tehrani merchant, who moved to Mashhad in 1291 AH. Two generations of his family administered Tehrani Tejaratkhaneh (trading house). Haji Agha Bozorg, Haj Abd al-Hossein, Mirza Mohammad Danesh Bozorgnia, and Ali Sadr al-Ttojjar were the most important influencing, trading personalities of Mashhad who were active in various fields over 70 years. The study tried to see and explicate what economic arena, Tehrani family were active in, and their sociopolitical and economical role and status in Mashhad. The results indicate that Tehrani family started with renting Turquoise mines and then shifted to landholding. They were also active in foreign trade and exporting opium. They turned to leasehold of urban properties and producing compote. Due to doing business in leasehold, they were in contact with Astan Quds Razavi and its developments, but after the Goharshad incident, they sold a huge portion of their properties and moved to Tehran. The new generation of this family, in addition to political activities, having financial support engaged in cultural fields such as publishing periodicals and modern education. Taking a descriptive-analytical method, this study used the archived documents of Astan Quds Razavi, national documentary center, and those of the Ministry of Foreign Affairs.
    Keywords: Mashhad, Agha Bozorg Tehrani, Abd al-Hossein Tehrani, Bozorgnia, Sadr al-Tojjar
  • Neda Azimi Zavare * Pages 95-111

    British consulate was founded in Mashhad in 1889 AD/1306 AH. The office that was the first foreign political agency in Mashhad, could become the primary executive part of England in a short time. The agency that seemingly operated under the General Governor of India but was not responsible to the Ministry of Foreign Affairs of the country, presented annually its commercial and economical estimates in relatively comprehensive reports to higher authorities. Though the survived reports of the first seven years of the consulate are better compiled than the second seven years, but in the years that is the subject of this study (1896-1903 AD/1313-1321 AH) provide us with accurate field statistics about the economic status of the eastern cities of Iran (i.e., its main field of consulate’s activity). The main content of the annual reports are the types of the imported and exported goods, the name of the regional and international foreign partners (especially Russia, England, and Afghanistan), and the effective transmitting methods. According to the documents, seemingly in the seven years in the region the Russian government was economically superior to British government and the British representatives endeavored to make solutions for balancing the economic power and overcome the long standing rival. Therefore, they tried in their usual economic analysis to include many issues like sociological aspects of the region.

    Keywords: British Consulate, England, Foreign Trade, Mashhad, Russia
  • Maryam Valipour * Pages 112-134
    Providing social welfare and establishing related centers have been among the main concerns of human societies throughout history. Therefore, different governments, statesmen, religious leaders, and benefactors with various intentions have endeavored to provide them. One of the most significant and pioneering experiences of Iranians in this regard is the establishment and administration of hospices or nursing homes. The study focused on the establishment and function of Birjand hospice from the late Qajar era to the beginning of the Islamic Revolution. It aimed to reveal the results of the benevolent endeavors of seven decades for maintaining this charity center. Using a descriptive-analytical method, library resources, news and historical evidence including documents, sources and field research, the study tried to see that why and how Birjand hospice was established, what financial resources were used, and who lived there. The results showed that a set of sociopolitical, administrative, religious and individual motivations resulted in the establishment of the charity center.  Despite the political and social changes throughout the decades, the center survived and provided useful social services in society and become crucial in South Khorasan, Qaenat and Birjand region.
    Keywords: Hocepice, Birjand, endowment, municipality, the poor, the disabled, Education
  • Fateme Hajiabadi * Pages 135-151

    Towliat means the office of endowed properties and related affaires. Therefore, the one who is responsible for the office is called motawali (trustee). Atiq Ali Munshi donated many of his properties to the Holy Shrine of Imam Reza in Jumada II, 931 AH that are still permanent endowments. Atiqi deed of endowment is one of the most extensive endowed properties of Astan Quds Razavi. According to the endowment deed, Atiqali Monshi designated his children as the owner of the office, which has been performed according to his will until now. The documents include, among others, the characteristics of the trustees (gender, number, etc.), other positions of the Atiqi trustees in Astan Quds Razavi, the salary of the trustees, the rights of the trustees, etc. Taking a descriptive-analytical method and using the documents archived in Astan Quds Razavi Center and other resources, the study tried to investigate the trustees of Atiqi endowment from the establishment (931 AH) to the end of Pahlavi era.

    Keywords: endowment, Atiq Ali, Trustees, Mirza Soleyman, Mashhadi
  • Zohre Rezaee * Pages 152-174
    British consulate in Mashhad had two Consul Generals in the first seven years of its activity: Major General Charles Smith McLean and Ni Elias. McLean was more reputed than Ni Elias but seemingly Ni Elias was a better manager. Providing exact and field reports, the Consulate General tried in those years to recognize the main economic and commercial decisions of Britain in India and England in order to promote Britain’s position in comparison to its rivals, especially Russia. So, it endeavored in the first place to accurately determine the position of the country and then propose major strategies to related decision makers. The related documents on economic issues included foreign and imported goods to the eastern Iran, introduced the trade routes to these cities, and reported the status of their rivals, especially Russia. Moreover, the documents included some analyses that could affects British officials and decision-makers. All the information had been summarized statistically and quantitatively in tables. All the above-mentioned data could give a picture of the economic and social conditions of the eastern cities of Iran of those years (1889-1896 AD/1306-1314 AH).
    Keywords: The British consulate, England, Foreign Trade, Mashad, Russia
  • Fateme Rezaei Makki * Pages 175-194
    One of the main fields that has got the attention of activists of women's rights after the Constitution was informing women of society and encouraging them to be more active in society. As a result of Reza Shah’s enthronement and his attention to the modernization project, the women whose activities were in line with the program of the ruling government were encouraged. The government even used schools for implementing its cultural program regarding women. This study sought to analyze and explicate the role of girls’ schools of Mashhad in advancing the women's movement. Using documents and newspapers, it tried to answer the question: What role the girls’ schools of Mashhad played in Reza Shah’s government in advancing the women's movement and the presence of women in the social arena? The results show that the schools played a significant role in awareness of women and their presence in society by providing trainings about health, housekeeping, and child caring. Other related activities were lecturing about the benefits of removing hijab, making women familiar with the activities of female students, establishing charity associations for empowering the needy women and children.
    Keywords: Women's Movement, Activists of Women's Rights, Women's Awareness, schools, Lectures, Society
  • Masoumeh Goudarzi Boroujerdi, Mina Moeini * Pages 195-216
    Just before the occurrence of constitutional revolution some riots and crises began in Mashhad. The events made the city the central place for opponents of tyranny, though at the same time deep oppositions could be seen against the constitutional movement. Mashhad’s different social classes consisted of both opposing and advocating groups at the dawn of the constitutional revolution. Strong bonds with Russia or England could be seen as well, making the groups stay against each other. Considering the mentioned conditions, the study tried to see of what social classes Mashhad was composed at the beginning of the constitutional revolution, what political tendencies and affiliations they had, and how the classes affected the sociopolitical structure of Mashhad. Taking a descriptive-analytical method and using library resources and documents pertaining to the consulates, the study tried to find an appropriate answer for the mentioned questions. The results obtained from exploration of related documents on the issue showed that due to political and ethnic-tribal affiliations and aristocratic relationships, the dominant tendency of Mashhad's social classes was reactionary and against the constitution. The situation caused Mashhad’s failure to be just like Tehran, Tabriz, and Isfahan in being outstanding and pioneering in the constitutional revolution.
    Keywords: social class, Mashhad, Consulates’ Documents, Russia, England