فهرست مطالب

شیلات - سال هفتاد و ششم شماره 1 (بهار 1402)

فصلنامه شیلات
سال هفتاد و ششم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کیوان عباسی رنجبر*، سهیل ایگدری، سیامک باقری، جمال رحیمی، سید مهرداد حسنی اژدری، اکبر پورغلامی مقدم صفحات 1-10
    مطالعه و بررسی گونه های غیر بومی در راستای حفاظت از ذخایر سایر گونه ها حایز اهمیت است. این مطالعه، به منظور بررسی تغییرات ریختی جمعیت های ماهی کفال پوزه باریک (Chelon saliens) از حوضه جنوبی دریای خزر به اجرا درآمد، بدین منظور، در طی سال های 1400-1399 با استفاده از تور پره، تعداد 238 قطعه از 7 ساحل مختلف شامل آستارا (35 نمونه)، تالش (45 نمونه)، بندر انزلی (50 نمونه)، کیاشهر (33 نمونه)، لنگرود (15 نمونه)، چابکسر (40 نمونه) و ساری (13 نمونه) صید شدند. پس از عکس برداری از سمت جانبی نمونه ها، تعداد 14 نقطه لندمارک روی تصاویر دوبعدی نمونه ها تعریف و رقومی سازی شد. داده های حاصل از شکل بدن پس از آنالیز پروکراست، با استفاده از آنالیزهای آماری از جمله تحلیل مولفه های اصلی (PCA)، تحلیل همبستگی کانونی (CVA) و تحلیل خوشه ای (CA) مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین الگوهای تغییر شکل هر جمعیت نسبت به شکل میانگین جمعیت ها در شبکه تغییر شکل مصورسازی شد. نتایج نشان داد که بین جمعیت های مورد مطالعه از لحاظ ریختی تفاوت معنی داری وجود دارد. بیشترین فاصله ماهالانوبیس و پروکراست به ترتیب بین جمعیت های لنگرود و ساری به دست آمد. عمده تفاوت های ریختی مشاهده شده نیز مربوط به موقعیت دهان، اندازه سر، عمق بدن و طول ساقه دمی بود که این تغییرات، انعطاف پذیری ریختی بالای این گونه غیر بومی در بخش های مختلف حوضه دریای خزر وابسته به زیستگاه را بیان می کند.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، کفال پوزه باریک، حوضه دریای خزر، گونه غیر بومی
  • محمودرضا سرگلزائی، علی ارشدی*، عبدالعلی راهداری صفحات 11-26

    تحقیق حاضر به منظور بررسی مقایسه ای فراسنجه های رشد، ایمنی غیراختصاصی و استرس ماهی قزل آلا (میانگین وزن 05/2±28/30 گرم) در انواع استخرهای مستطیل  شکل (تیمار 1)، گرد (تیمار 2) و هشت ضلعی (تیمار 3) دومنظوره ذخیره آب کشاورزی، با تراکم 20 قطعه در مترمکعب (3 تکرار) و دبی آب 5/2 لیتر در ثانیه، به مدت 5 ماه انجام شد. براساس نتایج افزایش میزان اکسیژن محلول، کاهش میزان لجن بستر و آمونیاک تیمار 3 نسبت به دو تیمار دیگر اختلاف معنی داری داشت(0/0.05≥P). بیشترین و کمترین مقدار وزن نهایی به ترتیب در ماهیان تیمار3 (22/16±434/21گرم) و تیمار1 (18/1891394/41گرم) مشاهده شد (0/05≥P). نتایج فراسنجه های خونی نشان داد که مقادیر گلبول های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت و شاخص های گلبول قرمز (MCH، MCV و MCHC) بین تیمارهای مختلف فاقد اختلاف معنی دار بود (05/0≤P). بیشترین و کمترین میزان شاخص های استرس (گلوکز و کورتیزول) و ایمنی غیراختصاصی (تعداد و درصد افتراقی گلبول های سفید، فعالیت کمپلمان پلاسما، ایمونوگلوبولین، پروتیین کل و لیزوزیم سرم خون) به ترتیب متعلق به تیمار 1 و 3 بود (0/05≥P). نتایج نشان داد که وضعیت بهتر خودپالایی در تیمار 3 نسبت به سایر تیمارها، تاثیر مثبت و معنی دار برخی فراسنجه های رشد، ایمنی غیراختصاصی و استرس ماهی قزل آلا دارد، بنابراین می توان در راستای اقتصاد مقاومتی و تولید اقتصادی تر، این نوع استخر را برای ذخیره آب وپرورش ماهی قزل آلا در بین کشاورزان منطقه سیستان ترویج نمود.

    کلیدواژگان: عملکرد تولید، تراکم ذخیره سازی، استخر دومنظوره، قزل آلای رنگین کمان، سیستان
  • فاتح معزی، هادی پورباقر*، سهیل ایگدری، جهانگیر فقهی صفحات 27-38
    هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی عملکرد مدل های خطی تعمیم یافته (GLM) و جنگل تصادفی (RF) در پیش بینی توزیع صید ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii) بود. بدین منظور، داده های صید در واحد تلاش (CPUE) ماهی سفید به عنوان متغیر اصلی و داده های سنجش از دور 5 متغیر محیطی شامل دمای روزانه سطح آب (SST)، غلظت کلروفیل-a (CHL)، ضخامت اپتیک ریزگردها (ASL)، محتوای کربن آلی ذره ای (POC) و کربن غیرآلی ذره ای (PIC) به عنوان متغیرهای پیش بین مورد استفاده قرار گرفت. جهت سنجش عملکرد توصیفی و پیش بینی مدل ها از شاخص های ضریب تبیین (R2)، میانگین خطای مطلق (MAE) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) استفاده گردید. در بهترین مدل GLM برازش یافته تنها دو پارامتر Log(PIC) و POC معنی دار بودند، در حالی که در مدل RF تمامی متغیرها بکار گرفته شدند. مدل RF از توان توصیفی بیشتری نسبت به مدل GLM برخوردار بود (0/053GLM: R2=؛ 0/47RF:R2=). همچنین، دقت بیشتری برای مدل RF  ((kg/hour.seine) 1326/1RMSE=؛ 972/4MAE=) در مقایسه با GLM ((kg/hour.seine) 1465/6RMSE=؛ 1328/7MAE=) وجود داشت. پارامترهای ASL و CHL به ترتیب دارای بیشترین (%33/31) و کمترین (%27/88) سهم اهمیت نسبی در مدل RF بودند. براساس مجموعه نتایج به دست آمده، مدل جنگل تصادفی (RF) به عنوان یک مدل کارآمد جهت مدل سازی توزیع صید ماهیان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: : مدل خطی تعمیم یافته، مدل جنگل تصادفی، متغیرهای زیستگاهی، ماهی سفید، دریای خزر
  • آریا اشجع اردلان، راضیه واثقی نیک، مریم عیدی* صفحات 39-53
    این مطالعه به‎منظور بررسی شکل و خصوصیات ریخت‎شناسی اتولیت‎های تعدادی از ماهیان اقتصادی تالاب انزلی و امکان استفاده از این خصوصیات برای شناسایی گونه‎ها به‎اجرا درآمد. در این مطالعه، اتولیت ساجیتای 5 گونه از ماهیان اقتصادی آب‎های این تالاب استخراج و خصوصیات ریخت‎شناسی آنها مورد بررسی قرار گرفت. این گونه‎ها متعلق به خانواده‎های اردک ‎ماهیان، گونه اردک‎ ماهی (Esox lucius)، خانواده کپورماهیان سرمخروطی، شامل ماهی سیم (Abramis brama) و خانواده کپورماهیان شرق آسیا شامل کپور نقره‎ای (Hypophthalmichthys mollitrix)، خانواده سوف‎‎ماهیان، ماهی سوف (Sander lucioperca)، خانواده کفال‎ماهیان، ماهی کفال پوزه باریک (Chelon saliens) بودند. در این مطالعه، در مرحله اول، گونه‎ها انتخاب و ویژگی‎های زیست‎سنجی آن ها ثبت و اتولیت‎های آن‎ها استخراج گردید. سپس شکل اتولیت‎ها مورد مطالعه قرار گرفت و خصوصیات زیست‎سنجی اتولیت‎های چپ و راست هر نمونه با اندازه‎گیری طول، عرض و ضخامت آن ها ثبت گردید. همچنین، شاخص‎های اندازه، کشیدگی و ضخامت اتولیت محاسبه شد و وجود ارتباط بین شاخص‎ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شکل اتولیت در گونه‎های مختلف و حتی گونه‎های متعلق به یک خانواده متفاوت بود. بزرگترین اتولیت در بزرگترین نمونه از نظر وزن، طول کل و طول سر مشاهده نشد. ارتباط مثبت و معنی‎داری بین طول کل و طول اتولیت در ماهی کفال و سوف وجود داشت. همچنین، ارتباط مثبت و معنی‎داری بین وزن و ضخامت اتولیت در ماهی کفال مشاهده گردید. ریخت‎شناسی اتولیت می‎تواند نقش مهمی در آرایه‎شناسی ماهی‎ها ایفا نماید.
    کلیدواژگان: تشخیص افتراقی، ماهیان تجاری، اتولیت، تالاب انزلی، دریای خزر
  • سعید کیاالوندی، سید یوسف پیغمبری*، پرویز زارع، رضا عباسپور نادری صفحات 55-69
    نظر به اینکه اطلاعات اندکی در خصوص روابط بین متغیرهای غیرزیستی و زیستی ذخایر میگوی خلیج فارس وجود دارد، در این مطالعه، تاثیر برخی عوامل محیطی شامل دما، شوری و عمق بر میزان صید به ازای واحد تلاش صیادی (CPUE) میگوی سفید سرتیز (Metapenaeus affinis) و ببری سبز  (Penaeus semisulcatus) در سواحل استان خوزستان بررسی شد. بدین منظور، رگرسیون و رج بندی RDA برای ارزیابی اثر متغیرهای زیست محیطی از قبیل عمق، دما و شوری بر CPUE مورد استفاده قرار گرفت. بیشینه CPUE برای میگوی سفید سرتیز در منطقه لیفه-بوسیف برابر 18/75کیلوگرم بر ساعت، در عمق 5 متری با دمای 28/5 درجه سانتی گراد و شوری 40 قسمت در هزار، در مورد میگوی ببری سبز در منطقه بحرکان به میزان 2/03 کیلوگرم در ساعت، در عمق 22 متر با دمای 32 درجه سانتی گراد و شوری40 قسمت در هزار ثبت شد. یافته های حاصل از رج بندی نشان داد که نوسانات CPUE، با متغیرهای زیست محیطی ارتباط معنی داری داشت. به طوری که این رابطه برای میگوی ببری سبز از نوع مستقیم و در مورد میگوی سفید سرتیز معکوس بوده است و عمق آب در صید هر دو گونه میگو به عنوان شاخص ترین عامل مطرح است. انتخاب متغیرهای پیشرو نیز تایید کننده این نتایج بوده است. افزون بر اینکه، متغیر دما به عنوان عامل تاثیرگذار بعدی شناخته شد و متغیر شوری اثر معنی داری بر CPUE گونه های میگو نداشت. مدل های رگرسیونی تنها تاثیر پارامتر عمق را بر CPUE میگوی ببری سبز معنی دار نشان دادند و صید میگوی سفید سرتیز فاقد هرگونه اثرپذیری آماری از متغیرهای محیطی بوده است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، رج بندی RDA، صید به ازای واحد تلاش (CPUE)، میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus)، میگوی سفید سرتیز (Metapenaeus affinis)
  • مرتضی ساحلی، هومن رجبی اسلامی*، محمود محسنی، مهدی سلطانی صفحات 71-88
    این مطالعه به بررسی اثرات سطوح مختلف ویتامین E بر عملکرد رشد و شاخص‏ های خونی بچه ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius) پرداخت. شش جیره غذایی با سطوح مختلف ویتامین E شامل صفر، 10، 20، 40، 80 و 160 میلی‏ گرم در کیلوگرم آماده شد که مقدار واقعی ویتامین E آن ها با استفاده از دستگاه کرماتوگرافی مایع با کارآیی بالا به ترتیب برابر 4/9، 8/6، 17/4، 35/4، 78/8 و 137/0 میلی ‏گرم در کیلوگرم تعیین شد. تعداد 360 عدد بچه ماهی (میانگین وزن اولیه 0/34±9/32 گرم) به صورت تصادفی در 18 مخزن استوانه ‏ای (20 عدد ماهی در هر مخزن) با حجم آب گیری 900 لیتر توزیع گردید. ماهیان در هر مخزن 3 بار در روز (8:30، 12:30 و18:30) و به مدت 8 هفته با جیره غذایی مربوطه تغذیه و در انتها شاخص های رشد و فراسنجه ‏های خونی آن ها بررسی شدند. یافته ها نشان داد وزن نهایی، نرخ رشد روزانه و کارایی غذایی ماهیان با افزایش سطح ویتامین E در جیره غذایی به صورت خطی (0.05>P) و تربیعی (0.05>P) افزایش یافت و به بالاترین مقدار در ماهیان تغذیه شده با 78/8 میلی‏گرم ویتامین E در کیلوگرم جیره غذایی رسید. تغییرات فراسنجه ‏های خونی نیز بیانگر افزایش معنی ‏دار خطی (0.05>P) و تربیعی (0.05>P) گلوبول‏ های قرمز و سفید، میزان هموگلوبین و درصد میزان هماتوکریت همراه با افزایش میزان ویتامین E در جیره بود. درصد نوتروفیل ماهیان به پایین‏ ترین مقدار پس از تغذیه با بالاترین میزان ویتامین E (137/0 میلی‏ گرم ویتامین E در هر کیلوگرم جیره) رسید در حالی که بالاترین درصد لنفوسیت در ماهیانی ثبت شد که با 78/8 میلی‏ گرم ویتامین E در هر کیلوگرم از جیره غذایی تغذیه شده بودند. یافته های پژوهش حاضر نشان داد ویتامین E قادر است رشد و فراسنجه ‏های خونی ماهی آزاد دریای خزر را بهبود بخشد. بهترین سطح ویتامین E بر این اساس برابر 82/16 میلی ‏گرم در کیلوگرم بر اساس نرخ رشد روزانه و 102/98 میلی‏ گرم در کیلوگرم بر اساس سنتز گلبول ‏های سفید خونی تعیین گردید.
    کلیدواژگان: آلفاتوکوفرول، ماهی آزاد دریای خزر، نرخ رشد روزانه، فراسنجه های خونی، سطح بهینه
  • نیلوفر انصافی، بهزاد رایگانی*، بهزاد سعیدپور، فرهاد کیمرام صفحات 89-101
    اکثر ماهیگیران از روش های سنتی برای شناسایی مناطق دارای پتانسیل ماهیگیری استفاده می کنند. افزایش تقاضا برای ماهی و نیاز به بهره برداری منابع دریایی به شیوه مقرون به صرفه و کاهش فعالیت های انسانی، معرفی و کاربرد روش های جدید را به ملاحظات مهمی تبدیل کرده است. استفاده از سنجش از دور در ماهیگیری منجر به صید موفقیت آمیز و کاهش هزینه های ماهیگیری و فعالیت های انسانی می گردد. در این تحقیق سعی شد با استفاده از سامانه دورسنجی، پراکنش ماهی گیدر در دریای عمان شناسایی و نقشه احتمال حضور آن ها ترسیم شود. بدین منظور، الگوهای پراکنش ماهیان تون از طریق داده های ماهیگیری و داده های ماهانه دورسنجی (دمای آب، کلروفیل-a، ارتفاع از سطح دریا، شوری و سرعت باد) برای سال های 2016 و 2017 (1395 و 1396) در دریای عمان با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و ارزیابی چند معیاره، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، استفاده از داده های دورسنجی برای تعیین الگوهای پراکنش زمانی و مکانی ماهی گیدر بیش از 70 درصد دقت دارد. با بررسی خروجی نقشه پراکنش صید و داده های آزمون، مشخص شد که مدل ارایه شده از توان مطلوبی جهت شناسایی مناطق دارای پتانسیل ماهیگیری تون گیدر برخوردار است. بر این اساس می توان اشاره نمود که داده های دورسنجی می تواند مناطق دارای پتانسیل ماهیگیری را با حداقل خطا نشان دهد. از این رو در مطالعات آتی پیشنهاد می گردد برای مکان یابی صید و راهنمایی صیادان از داده های دورسنجی استفاده شود. همچنین نتایج این پژوهش م ی تواند به مدیران شیلات برای مدیریت ماهیگیری بر پایه اکوسیستم و کاهش تلاش ماهیگیری در ماهی یابی کمک کند.
    کلیدواژگان: ماهی گیدر، داده های دورسنجی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ارزیابی چند معیاره، دریای عمان
  • مهدی شریفی اصل، لاله رومیانی* صفحات 103-119
    هدف از این مطالعه، بهینه سازی شرایط استخراج عصاره هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس (Tetraselmis suecica) تحت شرایط دمایی 50، 70 و 90 درجه سانتی گراد، به مدت 20، 70 و 120 دقیقه بود. تعیین نسبت ماده خشک به حلال 10، 20 و 30 میلی لیتر بر گرم و سپس بررسی تاثیر افزودن عصاره هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس در غلظت های 0، 350، 550 و 1000 میلی گرم بر لیتر به روغن ماهی تون زرد باله (Thunnus albacares) در طول 56 روز نگهداری نیز انجام شد. بالاترین درصد مهار رادیکال های آزاد با 69/19 درصد در زمان 120 دقیقه، دمای استخراج 50 درجه سانتی گراد و نسبت 30 میلی لیتر بر گرم حلال به ماده خشک اندازه گیری شد. عصاره هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس به ترتیب حاوی 25/12 میلی گرم/گرم اکی والان اسید گالیک از ترکیبات فنولی و 0/05±0/85 میلی گرم/گرم اکی والان کویرسیتین ترکیبات فلاونوییدی بود. بالاترین قدرت آنتی اکسیدانی در غلظت 1000 میلی گرم/لیتر عصاره هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس (0/16±81/14 درصد) اندازه گیری شد که بالاتر از قدرت آنتی اکسیدانی BHT با غلظت 0/01 درصد (0/18±60/24 درصد) بود. تیمار شاهد، بالاترین و تیمار روغن ماهی تون زرد باله حاوی 1000 میلی گرم/لیتر عصاره هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس، کمترین سطح شاخص های اکسیداسیون (پراکسید، تیوباربیتیوریک اسید و p-آنیسیدین) را داشتند. نتایج آزمایش های کینتیکی، عامل حفاظتی، قدرت آنتی اکسیدانی و دوره القاء را در هر سه غلظت عصاره هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس بالاتر از شاهد و BHT نشان داد. یافته های این آزمایش نشان داد که تیمارهای حاوی سه غلظت 350، 550 و 1000 میلی گرم بر لیتر عصاره هیدروالکلی جلبک تتراسلمیس شاخص یا عامل حفاظتی و قدرت آنتی اکسیدانی بالاتری در مقایسه با BHT دارد و این عصاره می تواند جایگزین ترکیبات سنتتیک یا کارخانه ای شود.
    کلیدواژگان: هینه سازی، اکسیداسیون روغن، جلبک تتراسلمیس، تحلیل سطح پاسخ، روغن ماهی تون زرد باله
  • بهاره صمدی کوچکسرایی، کامران رضایی توابع* صفحات 121-136
    این مطالعه جهت درک وضعیت سلامت اکوسیستم رودخانه کرج به عنوان یکی از مهم ترین رودخانه های حفاظت شده کشور از طریق مطالعه شاخص های فیزیکوشیمیایی، سمیت و خودپالایی انجام شد. نمونه برداری در سال های 1399 و 1400، از 12 ایستگاه در طول رودخانه در بخش حفاظت شده صورت گرفت. شناسایی درشت کفزیان و محاسبه ارزش زیستی صورت گرفت. وضعیت کیفی، تعیین مقدار سمیت، اندازه گیری PAHs تجزیه و تحلیل آماری داده ها انجام شد. براساس نتایج، شاخص کیفیت عمومی آب به سمت پایین دست غیر از سرشاخه ها رو به کاهش بود. سمیت دارای نوسان و در کل از بالادست به پایین دست نزولی بود. شاخص زیستی کفزیان بیشترین مقدار را در پارک چمران و کمترین عدد را در سرشاخه هفت چشمه داشت. از نظر خودپالایی، رودخانه در طبقات الیگوساپروب، بتامزوساپروب و آلفامزوساپروب قرار داشت. ایستگاه های بالادست نسبت به پایین دست و فصل سرد نسبت به فصل گرم وضع مطلوب تری داشت. نقشه های تقسیم بندی حوضه آبریز کرج براساس روش مونیخی، شاخص IRWQIsc و تلفیق نقشه خودپالایی، BOD و کاربری اراضی منطقه تهیه شدند. نتایج حاصل از تحلیل ها، نقش مهم فعالیت های انسانی به خصوص کاربری های روستایی و باغی و در مرحله بعد جاده ها در کیفیت آب رودخانه را نشان داد. از بالادست به سمت پایین دست، تعداد منابع آلاینده بیشتر شده و نقش خود را نشان داده اند. افزایش تراکم مناطق روستایی و باغی سبب افزایش BOD و شاخص کفزیان شده است. بنابراین لازم است تصفیه فاضلاب ها، تدوین استانداردهای نظام کشاورزی و نظارت بر استفاده از آب های زیرزمینی به همراه برخورد با متخلفان جهت حفاظت از رودخانه پیگیری و انجام شود.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت آب، شاخص سمیت، شاخص ارزش زیستی کفزیان، رودخانه کرج
  • مریم مددی، بهرام فلاحتکار* صفحات 137-152
    با توجه به جایگاه ماهی آمور (Ctenopharyngodon idella) در صنعت آبزی پروری، این مطالعه جهت بررسی استرس ناشی از صید و حمل و نقل پس از آن بر پاسخ های استرسی و خون شناسی ماهیان آمور 2 ساله با وزن متوسط 0/23±1/10 کیلوگرم انجام شد. بدین منظور، شاخص های مختلف استرس و خونی، قبل از صید (کنترل)، بلافاصله پس از صید، پس از حمل تا عرضه به بازار و به ترتیب 2، 6 و 24 ساعت پس از رسیدن به بازار عرضه اندازه گیری شدند. میزان کورتیزول، گلوکز و لاکتات از بلافاصله پس از صید تا 6 ساعت پس از صید افزایش یافت و در 24 ساعت پس از صید کاهش معنی داری پیدا کرد اما به سطح اولیه نرسید. در شاخص های خون شناسی، حجم متوسط گلبول های قرمز، مقدار متوسط هموگلوبین گلبول های قرمز، تعداد گلبول های سفید، درصد لنفوسیت، نوتروفیل و مونوسیت در زمان های مختلف دارای اختلاف معنی داری بودند (0/5>P)، اما تعداد گلبول های قرمز، هماتوکریت، هموگلوبین، غلظت متوسط هموگلوبین گلبول قرمز تفاوت معنی داری در زمان های مختلف از خود نشان ندادند (0/05<P). نتایج این مطالعه نشان داد با توجه به اثرات ناشی از استرس صید و حمل و نقل بر وضعیت فیزیولوژیک ماهی آمور، برای حفظ سلامتی ماهیان و عرضه ماهی با کیفیت مطلوب به بازار باید از روش هایی با کمترین میزان استرس و دستکاری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ماهی آمور، استرس، کورتیزول، گلوکز، شاخص های خونی
  • مصطفی علی شیری، علیرضا میرواقفی*، کامران رضایی توابع صفحات 153-164

    استفاده از موادی موثر به منظور مهار باکتری ها در محیط آبی به دلیل استفاده بی رویه و طولانی مدت از مواد ضدباکتریایی مانند آنتی بیوتیک ها ضروری به نظر می رسد. پلی اتیلن ایمین (PEI) یک پلیمر مصنوعی با خاصیت ضدباکتریایی و با فرمول شیمیایی n(C2H5N) شامل تعداد زیادی گروه های جانبی NH2 است و استفاده از این پلیمر در سطوح مختلف به منظور استفاده از خاصیت آنتی باکتریایی می تواند مورد نظر باشد: از جمله این سطوح که کاربرد زیادی در آبزی پروری دارد، زیولیت است. در این پژوهش، زیولیت با دو غلظت 1 و 2 میلی گرم در لیتر پلیمر PEI پوشش داده شد و پس از تایید به وسیله آنالیز طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR)، درون فیلترها قرار داده شد و با سنجش بار باکتریایی آب مخازن و همچنین تاثیر بر بازماندگی و رشد پست لاروها، عملکرد فیلترها مشخص شد. نتایج نشان داد که کنترل منفی، تیمار زیولیت اصلاح شده با غلظت I، تیمار زیولیت اصلاح شده با غلظت II پلیمر PEI، تیمار زیولیت طبیعی و کنترل مثبت در بار باکتریایی CFU/ml 104 باکتری آیروموناس هیدروفیلا و در روز دهم آزمایش به ترتیب 50، 125، 125، 348 و 380 colony/ ml 100 در محیط کشت TSI رشد کرد که نشان دهنده کاهش 67/1 درصد بار باکتریایی در هر دو تیمار اصلاح شده با غلظت I و II پلیمر PEI نسبت به کنترل مثبت است. همچنین میزان بقا پست لاروها در تیمار زیولیت اصلاح شده با غلظت I و II نسبت به کنترل منفی افزایش معنی داری نشان داد (0/05>P). هر چند در سنجش وزن خشک و طول پست لاروها هیچ اختلاف معنی داری بین تیمارها دیده نشد (0/05<P). در نهایت پس از جمع بندی و مقایسه نتایج این پژوهش با سایر پژوهش ها می توان نتیجه گرفت که استفاده از زیولیت پوشش داده شده با پلیمر PEI در سیستم فیلتراسیون مخازن پرورش پست لارو میگوی بزرگ آب شیرین تاثیر بالقوه ای در کاهش بارباکتریایی باکتری آیروموناس هیدروفیلا دارد.

    کلیدواژگان: اصلاح زئولیت، آئروموناس هیدروفیلا، پلی اتیلن ایمین (PEI)
  • مجتبی نادری*، مرضیه محمودپوران، مصطفی علینقی زاده صفحات 165-179
    هدف از این مطالعه، بررسی برخی خصوصیات تولیدمثل گورماهی هرمز Aphaniops hormuzensis در رودخانه مهران بود. از تعداد 664 ماهی جمع آوری شده در طول یکسال، جنسیت 290 عدد ماهی (43/67 درصد)، جنس نر و جنسیت 374 عدد ماهی (56/32 درصد)، جنس ماده تشخیص داده شد. نسبت جنسی کل (ماده به نر) به صورت 1: 1/28 (0/05>P) به دست آمد. در این مطالعه، به ترتیب کوچک ترین و بزرگ ترین اندازه ماهی، با طول کل 19/8 میلی متر و 45/7 میلی متر مربوط به جنس ماده بود. نوع رشد ماهیان نر و ماده به صورت آلومتریک منفی تشخیص داده شد. بیشترین و کمترین میزان هماوری به ترتیب 73 عدد تخم (مربوط به ماهی ماده با طول کل 45/7 میلی متر و وزن 2/3 گرم) و 4 عدد تخم (با طول کل 22 میلی متر و وزن 0/36گرم) شمارش شد. بیشترین میزان شاخص رسیدگی جنسی (GSI) در ماه فروردین به میزان (5/18±14/32) به دست آمد. این گونه توانایی تخم ریزی از دی ماه تا خرداد ماه، و در دمای آب بین 15 تا 31 درجه سانتی گراد را دارد. شاخص های رشد L∞، k و  t0در جنس نر به ترتیب 45/69 میلی متر، 0/73 و 1/19- و در جنس ماده به ترتیب 47/05 میلی متر، 0/72 و 1/2- برآورد شد. همچنین، مقدار آزمون فای پریم مونرو برای این گونه در جنس نر 3/18  و در جنس ماده 3/2 محاسبه شد. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند در راستای حفاظت و مدیریت این گونه جهت حفظ تنوع زیستی مفید باشد.
    کلیدواژگان: نسبت جنسی، شاخص رسیدگی جنسی، هماوری، آلومتریک، شاخص های رشد
|
  • Keyvan Abbasi *, Soheil Eagderi, Siamak Bageri, Jamal Rahimi, Seyed Mehrdad Hasani Azhdari, Akbar Pourgholami-Moghaddam Pages 1-10
    It is important to study and investigate exotic species to protect their stocks. This study was carried out to investigate the morphological change in Chelon saliens populations from southern basin of the Caspian Sea. For this purpose, during 2020-2021, by beach seine nets, 238 specimens were collected from seven costs including Astara (35 samples), Talash (45 samples), Bandar Anzali (50 samples), Kiashahr (33 samples), Langaroud (15 samples), Chaboksar (40 samples) and Sari (13 samples). After imaging the lateral view of the samples, some 14 landmark-points were defined and digitized on the two-dimensional images. The body shape data after generalized procraust analysis were exposed to statistical analysis including principal component analysis (PCA), canonical variate analysis (CVA) and cluster analysis (CA). Also, the deformation patterns of each population related to consensus shape of the populations in the deformation grids were illustrated. The results showed that there is a significant difference among the studied populations in terms of morphology. The highest Mahalanobis and Procraust distances were obtained in Langaroud and Sari, respectively. The main morphological differences were related to the position of the mouth, head size, body depth and caudal peduncle length, indicating the high morphological flexibility of this exotive species in adaptation with different habitats of the Caspian Sea basin.
    Keywords: Morphology, Chelon saliens, Caspian Sea basin, exotic species
  • Mahmoodreza Sargolzaie, Ali Arshadi *, Abdoll Ali Rahdarie Pages 11-26

    The present study was conducted to compare the growth, nonspecific immunity systems and stress of Oncorhynchus mykiss in three concrete agricultural water storage ponds, consisted rectangular (Treatment 1), round (Treatment 2), and octagonal (Treatment 3) shapes in a trout farm. Density of 20 fish/m3 (3 repetitions) and water flow D.B of 2.5 lit/sec, were run for each experimental unite and fish cultured for 5 months. According to the results, higher dissolved oxygen and reduction in sludge and NH3 production recorded in water in treatment 3 compared to other treatments (p≤0.05). The highest and lowest final individual weight measured in treatment 3 (434.21±22.16 g) and treatment 1 (349.41±18.91 g), respectively (p≤0.05). The values of RBC, hemoglobin, hematocrit, MCV, MCH and MCHC were not significantly different among treatments (p≥0.05). The highest and lowest levels of stress indicators (glucose and cortisol) and nonspecific immune systems of fish (number and differential percentage of WBC, plasma complement activity, immunoglobulin, total protein and serum lysozyme) belonged to treatments 1 and 3, respectively (p≤0.05). The results showed that, treatment 3 has better self-purification status than the other treatments, and has a positive and significant effect on growth, nonspecific immune systems and stress in rainbow trout. Therefore, using rectangular shape of pond for culture of trout can be promoted among the farmers of Sistan region in the direction of resistance economy and more economical production.

    Keywords: Production efficiency, Stocking Density, Reservoir pond, Oncorhynchus mykiss, Sistan
  • Fateh Moezzi, Hadi Poorbagher *, Soheil Eagderi, Jahangir Feghhi Pages 27-38
    The present study aimed to assess the performance of generalized linear model (GLM) and random forest (RF) model in predicting Caspian Kutum (Rutilus frisii) catch distribution. Caspian Kutum catch per unit of effort (CPUE) data was used as the response variable. Remotely-sensed data of five environmental parameters were used as model predictors as well, including daily sea surface temperature (SST), chlorophyll-a concentration (CHL), aerosol optical thickness (ASL), particulate organic carbon (POC) and particulate inorganic carbon (PIC) concentrations. The coefficient of determination (R2), mean absolute error (MAE), and root mean square error (RMSE) scores were used as measures of model performance and accuracy. The best fitted GLM had only Log(PIC) and POC as significant parameters, while the RF model contained all predictors. RF showed higher explaining potential compared to GLM (RF: R2=0.47; GLM: R2=0.053). Also, higher accuracy was observed using RF (MAE=972.4; RMSE=1326.1 (kg/hour.seine)) than GLM (MAE=1328.7; RMSE=1465.6 (kg/hour.seine)). ASL (33.31%) and CHL (28.87%) were parameters with the highest and lowest relative influence in the RF model. Based on the results, random forest modelling is suggested as a practical technique for predicting fish catch distribution.
    Keywords: Generalized linear model, Random forest, Habitat parameters, Caspian kutum, Caspian Sea
  • Arya Ashja Ardalan, Razieh Vaseghinik, Maryam Eidi * Pages 39-53
    This study was conducted to investigate the shape and morphological characteristics of otolith in some of economic fishes in Anzali wetland and the possibility of using these characteristics to identify species. In this study, Sajita otolith was extracted from 5 species of fishes and their morphological characteristics were investigated. These species belong to the families of Esocidae (Esox lucius), Leuciscidae (Abramis brama), Xenocyprinidae (Hypophthalmichthys mollitrix), Mugilidae (Chelon saliens) and Percidae (Sander lucioperca). The species were selected and their biometric characteristics and their otoliths were recorded and extracted. Then, the shape of the otoliths was studied and the biometric characteristics of the left and right otoliths of each sample were recorded by measuring their length, width and thickness. Also, the size, elongation and thickness indices of otolith were calculated and the relationship between the parameters was investigated. The results showed that the shape of otolith among these species and even species belonging to one family were different. The highest weight, head lengths and otolith lengths were not observed in the largest sample. There was a significant positive relationship between total lengths and otolith lengths in Chelon saliens and Sander lucioperca. Also, a positive and significant relationship was observed between the weight and thickness of otolith in Chelon saliens. So, the morphology of otoliths can play an important role in the taxonomy of fish.
    Keywords: Differential diagnosis, commercial fish, Otolith, Caspian Sea
  • Saeed Kiaalvandi, Seyed Yousef Paighambari *, Parviz Zare, Reza Abbaspour Naderi Pages 55-69
    There is limited information about the relationship between abiotic and biotic variables of the shrimp/prawn stocks in the Persian Gulf. Consequently, the effect of some environmental factors, including temperature, salinity, and depth, on the abundance of two commercial species, Jinga shrimp (Metapenaeus affinis) and green tiger prawn (Penaeus semisulcatus), on the coasts of Khuzestan Province were assessed in the present study. For this purpose, regression, and RDA, as an ordination method, were employed to investigate the impacts of the depth, temperature, and salinity on the capture per unit effort (CPUE). The maximum CPUE for M. affinis in the western region (Life’h- Buseyf) was 18.75kg/h at a depth of 5m, 28.5°C and 40ppt salinity. It was obtained the 2.03kg P. semisulcatus per hour from the eastern region (Bahrkan) at 22m, 32°C, and 40ppt. The results of RDA revealed that the changes in CPUE have a statistical relationship with environmental variables. So that this relationship is direct for Penaeus semisulcatus and inverse for Metapenaeus affinis, and the sea depth was the most significant factor in fishing both shrimp/prawn species. The selection of the leading variables has also confirmed these results. Additionally, the temperature was recognized as the subsequent influencing factor, and the salinity variable had no significant effect on the CPUE of species. Regression models showed only a significant impact of depth on the CPUE of Penaeus semisulcatus, and the capture of Metapenaeus affinis lacked any statistical effectiveness of environmental variables.
    Keywords: Persian Gulf, RDA orientation, Catch Per Unit Effort (CPUE), Penaeus semisulcatus, Metapenaeus affinis
  • Morteza Saheli, Houman Rajabi Islami *, Mahmoud Mohseni, Mahdi Soltani Pages 71-88
    This study investigated the effects of different levels of vitamin E on growth performance and blood indices of Caspian trout (Salmo caspius) juveniles. Six diets with different levels of vitamin E including 0, 10, 20, 40, 80 and 160 mg kg-1 were prepared. The actual amounts of vitamin E in diets were determined using high performance liquid chromatography and were as follow: 4.9, 8.6, 17.4, 35.4, 78.8 and 137.0 mg kg-1. In total, 360 fish (initial mean weight of 9.32±0.34 g) were randomly distributed in 18 cylindrical tanks (20 fish per tank) with the working volume of 900 L. Each tank was randomly assigned to each of the experimental diets with 3 replications. The fish in each tank were fed with the respective diets for eight weeks and finally their growth indices and blood parameters were evaluated. The results showed that the final weight, daily growth coefficient and feed efficiency ratio of fish increased linearly (p<0.05) and quadratic (p<0.05) with increasing the vitamin E levels and reached the highest value in fish fed with 78.8 mg kg-1 vitamin E. Significant linear (p<0.05) and quadratic (p<0.05) increases in red blood cells (RBCs) and white blood cells (WBCs), hemoglobin content and hematocrit percentage were also determined by increasing in dietary vitamin E concentration. The percentage of neutrophils in fish blood reached the lowest level after feeding with the highest amount of vitamin E (137.0 mg kg-1 vitamin E) while the highest percentage of lymphocytes was recorded in fish fed with 78.8 mg kg-1 vitamin E. The findings of the present study showed that vitamin E could improve the performance and blood parameters of Caspian trout. The best level of vitamin E was estimated to be 82.16 mg kg-1 based on the daily growth coefficient and 102.98 mg kg-1 according to WBC number.
    Keywords: α-tocopherol, blood indices, Caspian Trout, Daily growth coefficient, Optimum level
  • Nilofar Ensafi, Behzad Rayegani *, Behzad Saeedpour, Farhad Kaymaram Pages 89-101
    Most fishermen use traditional methods to identify areas with fishing potential. Increasing demand for fish and the need to exploit marine resources in a cost-effective manner and reduce human activities have made the introduction and application of new methods important considerations. The use of remote sensing in fishing leads to successful fishing and reduces the cost of fishing and human activities. In this research, we have tried to identify the distribution of Yellowfin tuna in the Oman Sea using Remotely Sensed system and draw a map of their possible presence. For this purpose, the distribution patterns of tuna fishes were studied through catch data and monthly remotely sensed data (sea surface temperature, chlorophyll-a, sea surface heights, salinity and wind speed) for the years 2016 and 2017 in the Oman Sea using GIS and multi-criteria evaluation. The results showed use of remotely sensed data to determine the spatial and temporal distribution patterns of Yellowfin tuna is more than 70% accurate. By studying, the output of the catch distribution map and the test data was determined the proposed model is of optimal power for identifying Yellowfin tuna. On this basis, it can be mentioned that remotely sensed data could show potential fishing zone with a least error. Therefore, in future studies, the use of remotely sensed data for location of fishing and fishermen guidance is suggested, Also the results of this research could help fishery managers to ecosystem fisheries based on management and reducing the fishing effort for fish finding.
    Keywords: Yellowfin tuna, Remotely Sensed Data, GIS, Multi-criteria evaluation, Oman Sea
  • Mehdi Sharifiasl, Laleh Roomiani * Pages 103-119
    The aim of this study was to optimize the extraction conditions of hydroalcoholic extract of Tetraselmis suecica under 50, 70 and 90°C, duration 20, 70 and 120min and dry matter to solvent ratio of 10, 20 and 30 mL/g.  The effect of adding hydroalcoholic extract of Tetraselmis algae at concentrations of 0, 350, 550 and 1000ppm to Thunnus albacares oil were investigated during 56 days of storage as well. The highest percentage of free radical scavenging of 69.19% was measured at 120min, extraction temperature of 50°C and ratio of 30 mL/g solvent to dry matter. The hydroalcoholic extract of Tetraselmis contained 25.15 mg/g GAE phenolic compounds and 0.85±0.05mg/g QE flavonoid compounds, respectively. The highest antioxidant power was measured at a concentration of 1000ppm of hydroalcoholic extract of Tetraselmis algae (81.14±0.16 %) which was higher than the antioxidant power of BHT with a concentration of 0.01% (60.24±0.18%). The control treatment had the highest and the yellowfin tuna oil treatment containing 1000ppm hydroalcoholic extract of Tetraselmis had the lowest level of oxidation indices (peroxide, thiobarbituric acid and p-anisidine). The results of kinetic experiments, protective factor, antioxidant power and induction period (IP) in all three concentrations of hydroalcoholic extract of Tetraselmis were higher than control and BHT. The results showed that treatments containing three concentrations of 350, 550 and 1000ppm hydroalcoholic extracts of Tetraselmis algae had a higher protective factor and antioxidant power compared to BHT and this extract could replace synthetic compounds.
    Keywords: Optimization, Oil oxidation, Tetraselmis algae, Response Surface Analysis, Yellowfin tuna oil
  • Bahareh Samadi-Kouchaksaraei, Kamran Rezaei Tavabe * Pages 121-136
    This study was conducted to understand the health status of Karaj River ecosystem as one of the most important rivers in Iran, the physicochemical parameters, toxicity and saprobic indices were analyzed due to sampling from 12 stations in 2021. Identification of benthic organisms and calculation of biological value was performed. Qualitative status, toxicity analysis, measurement of PAHs along with statistical analysis were performed as well. According to the results, the general water quality index decreased in downstream except for the branches. Toxicity had fluctuating and generally decreased from upstream to downstream. The biological value index had the highest rate in Chamran Park and the lowest recorded in Haft Cheshmeh branch. In terms of saprobic index, the river categorized in Oligosaprob, β-mesosaprob and α-amesosaprob classes. Upstream stations had favorable status compared to downstream in both cold and warm seasons. Karaj basin subdivision maps were prepared based on the Munich method, IRWQIsc index and the combination of saprobi map, BOD and land use in the region. The results of the analysis confirmed the important role of human activities in river water quality, especially in rural and garden uses, and in the next stage, roads. From upstream to downstream, the number of pollutant sources has increased and their roles were evident. Development of rural areas negatively increased BOD and benthic index. Therefore, it is necessary to monitor and treat wastewater, to issue the environmental standards for agriculture activities and groundwater uses, as well as deal with violators with the aim of conserving the river.
    Keywords: Water quality index, toxicity index, Biological value index of benthos, Karaj River
  • Maryam Madadi, Bahram Falahatkar * Pages 137-152
    Regarding the superior role of grass carp (Ctenopharyngodon idella) in aquaculture industry, this study was conducted to evaluate the effects of catching and transportation on stress responses and hematological parameters of 2 years old grass carp with an average weight of 1.10±0.23 kg. For this purpose, the mentioned indices were measured before catching (control), immediately after catching, after transportation to the market and 2, 6 and 24 hours post arrival of fish to the market. Cortisol, glucose and lactate levels increased immediately after catching to 6 hours after catching and decreased significantly at 24 hours after catching but did not reach the initial level. In hematological indices, the mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin, the number of white blood cells, lymphocyte, neutrophil and monocyte were significantly different among the times (P<0.05). The number of red blood cells, hematocrit, hemoglobin, and mean corpuscular hemoglobin concentration did not show significant different among fish (P<0.05). The results of this study showed that due to the effects of catching and subsequent transport stress on physiological status of grass carp, in order to supply fish with worthy health and quality to the market, it is necessary to provide optimum methods to reduce the stress.
    Keywords: Grass carp, Stress, Cortisol, glucose, Hematological indices
  • Mostafa Alishiri, Alireza Mirvaghefi *, Kamran Rezaei Tavabe Pages 153-164

    Use of effective substances to inhibit bacteria in the aquatic environment due to indiscriminate and long-term use of antibacterial substances such as antibiotics seems to be necessary. Polyethyleneimine (PEI) is a synthetic polymer with antibacterial properties and chemical formula (C2H5N)n which consists of many side groups of NH2, the use of this polymer due to its antibacterial property in binding with different substrates can be considered. Among these substrates that are widely used in aquaculture is Zeolite. In this study, zeolite was coated with PEI polymer with two concentrations of 1 and 2 mg/l and after confirmation by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) analysis is placed inside the filters. The function of the filters was determined by measuring the bacterial load of the water, survival and growth of post larvae. The results showed that negative control, treatment of zeolite modified with concentration I, treatment of zeolite modified with concentration II of PEI polymer, treatment of natural zeolite and positive control at 104 CFU/ml Aeromonas hydrophila bacteria on the 10 days of the experiment were grew 50, 125, 125, 348 and 380 colony/100 ml in TSI medium, which shows a decrease of 67.1% of the bacterial load in both modified treatments with concentrations I and II of PEI polymer compared to the positive control. Also, the survival rate of postlarvae showed a significant increase in the treatment of modified zeolite with concentration I and II compared to the negative control (P<0.05). However, there was no significant difference between treatments in dry weight and length (P>0.05). Finally, after summarizing and comparing the results of this study with others, it can be concluded that the use of zeolite modified with PEI polymer in the filtration system of giant freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii post larval rearing tanks has a potential effect on bacterial reduction of Aeromonas hydrophila bacteria.

    Keywords: Zeolite Modification, Aeromonas hydrophila, Polyethylene imine (PEI)
  • Mojtaba Naderi *, Marziyeh Mahmoodpouran, Mostafa Alinaghizadeh Pages 165-179
    The aim of this study was investigation of some reproductive traits of Aphaniops hormuzensis in the Mehran River. Of 664 recorded individuals, 290 specimens were male (43.67%), and 374 specimens were female (56.32%). The sex ratio (females/males) was 1.28:1 (P<0.05). The smallest and biggest size of fish were 19.8 mm and 45.7 mm, respectively which belonged to female. Both sexes showed negative allometric growth. Fecundity ranged from 4 (total length 22 mm, weight 0.36 g) to 73 (total length 45.7 mm, weight 2.3 g) eggs per individual. The highest value of GSI obtained in April (14.32±5.18). This fish had actively breeding during March to October with a remarkable peak in spring. Asymptotic length (L∞), growth rate (k) and t0 were 45.69 mm, 0.73 per year, and -1.19 for males, respectively and 47.05 mm, 0.72 per year and -1.2 for females. The obtained results of this study can be used for determining the strategies for further conservation and management policies of this species with the aim of preserving the biodiversity.
    Keywords: Sex ratio, Gonado-somatic index, Allometric, Fecundity, Growth parameters