فهرست مطالب

مجله راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی
پیاپی 15 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/24
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سجاد باباخانی *، مهناز رشتیانی صفحات 1-14

    پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی (استنباطی) و با استفاده از منابع کتابخانه ای، باهدف بررسی و تبیین اندیشه های فلسفی- تربیتی یورگن هابرماس و تبیین دلالت های آن در تعلیم و تربیت (اهداف، اصول و روش‌ها) انجام پذیرفته است. از اندیشه های هابرماس5 هدف، 6 اصل و 5 روش تربیتی به‌دست‌آمده است. دلالت های تربیتی استنتاج شده عبارت‌اند از: اهداف تربیتی: تفکر انتقادی، افزایش توانایی حل مسیله، رشد اخلاق گفتمانی، تفکر خلاق و خلاقیت، کنش گفتاری مطلوب در تعلیم و تربیت. اصول تربیتی: تاکید بر بحث و گفتگوی آزاد و متقابل، مشارکت، تفاهم و توافق در معرفت‌شناختی، اصل احترام به اندیشه های مخالف، تاکید بر عقلانیت در آموزش، تاکید بر حقوق متعلمان برای اظهارنظر و تاکید بر تفکر نقاد. روش‌های تربیتی: روش فعالیت مشارکتی و گروهی، استفاده از رویکرد تاویلی، روش ارتقای مهارت های ارتباطی در دانش‌آموزان، روش استدلال در بحث و گفتگو و روش پرورش تفکر انتقادی. این یافته ها بیانگر ضرورت بازنگری در اهداف، اصول و روش‌های تعلیم و تربیت در نظام آموزشی کشور می باشد.

    کلیدواژگان: اندیشه های فلسفی تربیتی، یورگن هابرماس، تعلیم و تربیت، اهداف تربیتی، اصول تربیتی، روش های تربیتی
  • علیرضا اسدنژاد *، محمدهادی باقی صفحات 15-28

    نگاه نظریه‌پرداز حوزه علوم انسانی درباره ماهیت انسان، می‌تواند بر چگونگی یافته‌های علمی وی تاثیرگذار باشد. مجادله فطری نگری – تجربی نگری، یکی از مباحثات تاریخی و پردامنه در خصوص ماهیت انسان بوده است. پژوهش حاضر با هدف نقد و بررسی مبانی انسان‌شناختی سه مکتب روان-تحلیل گری، رفتارگرایی و انسان‌گرایی، مبتنی بر نظریه فطرت با تکیه بر آموزه‌های دینی ارایه‌شده است. این پژوهش، بنیادی بوده و با بهره‌گیری از روش تحلیل محتوا، انجام‌شده است. نتایج این پژوهش نشان داد «غلبه‌ی تفسیر غریزی ناسوتی از بشر»، «غلبه‌ی رویکرد پوزیتیویستی در تفسیر بشر»، «تفسیر بشر بر پایه‌ی خودبنیادی نفسانی»، «سیطره‌ی تفسیر ماتریالیستی مکانیکی از انسان» و «غلبه‌ی تکیه بر روش‌شناسی آزمایشی تجربی در تفسیر بشر»، ازجمله مهم‌ترین مبانی انسان‌شناختی نظریه‌های مختلف روان‌شناختی کلاسیک است. این پژوهش نشان داد نگاه رویکردهای روان‌شناختی کلاسیک به انسان، نگاهی مبتنی بر محوریت عقل تجربی است. این درحالی است که نگاه به انسان در نظام فطرت محور، نگاهی مبتنی بر معیار انسان کامل بر محوریت عقل متصل به وحی است. همچنین این پژوهش نشان داد منظور نظریه‌های روان‌شناختی کلاسیک از مفهوم فطرت، مسیله‌ی غریزه و یا ژنتیک است که با مفهوم آن در متون اسلامی تفاوت معناداری نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: فطرت، روان شناسی، انسان شناختی، روان تحلیل گری، رفتارگرایی، انسان گرایی
  • ابراهیم محمدی * صفحات 29-47

    هدف از این پژوهش درک چگونگی رابطه زناشویی زوجین فعال در فضای مجازی بود. تحقیق، از نوع کیفی انجام شد. جامعه آماری زوجین شهر اصفهان و نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند و در دسترس بود. شرکت‌کنندگان از زوجینی انتخاب شدند که حضور زیاد در شبکه‌های مجازی را تجربه کرده بودند. در طول کار 14 نفر (هفت زوج) برای مصاحبه و مشارکت در پژوهش معرفی شدند. جهت فهم عمیق و دستیابی به هدف مورد نظر از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و گفتگوها به‌طور کامل ضبط و پیاده شد. از مصاحبه هفتم و هشتم به بعد موارد تقریبا تکراری شده بود اما برای حصول اطمینان بیشتر، مصاحبه‌ها ادامه یافت و نهایتا با نفر یازدهم (اشباع داده‌ها) گفتگوها خاتمه یافت؛ جمع‌آوری و تحلیل داده‌ها همزمان و در قالب فرآیند هفت مرحله‌ای کلایزی انجام شد و یافته‌های نهایی در مفاهیم اصلی دسته‌بندی شدند. نتایج این مطالعه نشان داد کیفیت رابطه زناشویی زوجینی که در این پژوهش شرکت داشتند تغییرات قابل‌توجهی داشته است ازجمله: اختلال در روابط عمیق و عاطفی، لطمه به روابط زناشویی، پیشنهاد و تمایل به روابط فرا زناشویی و... اما دانش‌افزایی، کسب اخبار و اطلاعات، پیام‌رسانی سریع، اطلاع از فرهنگ و آداب‌ورسوم گوناگون و افزایش صمیمیت از موارد مثبت در یافته‌های پژوهش است. آگاهی از تجارب حضور زیاد در شبکه‌های مجازی می‌تواند راهگشای خانواده‌ها برای مدیریت بهینه و کنترل‌شده برای استفاده از فضای مجازی باشد.

    کلیدواژگان: رابطه زناشویی، زوجین، فضای مجازی
  • مریم ذنوبی *، آرزو تاری مرادی صفحات 48-57

    هدف از این پژوهش، پیش‌بینی اضطراب (بیماری کووید 19) بر اساس انعطاف‌پذیری روان‌شناختی کارمندان مرد معاونت بهداشت کرج بود. روش نمونه‌گیری این پژوهش، نمونه‌گیری تصادفی ساده بود. ابزار پژوهش، پرسشنامه استاندارد شامل پرسشنامه اضطراب کرونا ویروس، پرسشنامه انعطاف‌پذیری روان‌شناختی صفرزایی و همکاران بود. از آمار توصیفی و استنباطی برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها استفاده‌شده است. یافته‌های تحقیق نشان داد که انعطاف‌پذیری روان‌شناختی می‌تواند حدود 3.5 درصد از تغییرات اضطراب کووید 19 را تبیین کند؛ بنابراین فرضیه تحقیق مبنی براینکه اضطراب کووید 19 بر اساس انعطاف‌پذیری روان‌شناختی پیش‌بینی می‌شود تایید شد. کارمندان مرد معاونت بهداشت کرج که دارای انعطاف‌پذیری شناختی بالایی بودند در مواجهه با اضطراب کرونا توانایی سازگاری داشتند زیرا آن‌ها به فکر حل مسیله بودند و می‌توانستند رفتارهایی انجام دهند که به بهبود شرایط کمک کند و می‌توانستند هیجان‌هایشان را کنترل نمایند. ازآنجایی‌که اضطراب کمکی به حل مشکل نمی‌کند پس به انجام وظایف شغلی خود می‌پرداختند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روانشناختی، اضطراب، کووید 19، کارمندان مرد، معاونت بهداشت کرج
  • الهه ضرابی مقدم * صفحات 58-67

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازی‌درمانی در بهبود رابطه مادر و کودک می‌باشد. این پژوهش یک کار آزمایی بالینی کنترل‌شده بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کودکان پیش‌دبستانی شهر نیشابور در سال تحصیلی 99-1400 بود. برای گزینش نمونه تحقیق ابتدا از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای تعداد 40 نفر به‌عنوان نمونه در دسترس قرار گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها در این پژوهش شامل پرسشنامه بود که تاثیر بازی را در بهبود رابطه می‌سنجند. در ادامه از هر دو گروه آزمایش و کنترل، پیش‌آزمون و پس‌آزمون به عمل آمد. سپس گروه آزمایش در معرض بازی با مادر قرار گرفت و گروه کنترل به روش معمول، آموزش را ادامه دادند. در پایان از تمامی دو گروه پس‌آزمون گرفته شد و نتایج با استفاده از روش کوواریانس تحلیل گردید. طبق نتایج؛ تاثیر بازی‌درمانی بر رابطه مادر و کودک و خرده مقیاس آن به جزء حمایت معنادار می‌باشد. به‌طورکلی یافته‌های فوق حاکی از تاثیر مثبت بازی‌درمانی بر رابطه مادر و کودک و پذیرش، سهل گیری و طرد در رابطه مادر و کودک است. بااین‌حال یافته تاثیر بازی‌درمانی بر بعد حمایت گری تایید نشد. طرد کودک باعث از بین رفتن رضایت خاطر کودک شده و باعث ایجاد اضطراب در کودک می‌گردد. والدین باید توجه داشته باشند که به‌هیچ‌وجه نباید میان کودکان خود تبعیض قایل شوند و آن‌ها را باهم مقایسه کنند، بلکه لازم است هرکدام را برای استعدادها و خصوصیاتی که دارند، مورد تشویق قرار بدهند و به این وسیله برای رشد و پیشرفت قوای مثبت آن‌ها تلاش کنند. والدین باید به کودک یاد دهند که به‌طور مستقل فکر کند و با مشورت والدین تصمیم‌گیری کند تا در بزرگ‌سالی با بحران‌های زندگی به‌خوبی برخورد کند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی بهبود رابطه، مادر، کودک
  • سوفیا خانقاهی، فاطمه نصری پور، محمدعارف محمود زهی * صفحات 68-80

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه آموزش مجازی و یادگیری سیار بر خودناتوان‌سازی تحصیلی دانش‌آموزان در دوران شیوع کرونا بود. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی است و در زمره پژوهش‌های توصیفی از نوع همبستگی قرار می‌گیرد. جامعه‌ی آماری شامل کلیه دانش‌آموزان ابتدایی شهرستان زابل می باشد. با استفاده از فرمول کوکران و جدول مورگان و با روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای تعداد 277 نفر به‌عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. گردآوری داده‌ها با استفاده از پرسشنامه مقیاس خودناتوان‌سازی جونز و رودوالت (1982)، پرسشنامه اشتیاق به یادگیری سیار و پرسشنامه آموزش مجازی انجام شد و در پایان داده‌ها با استفاده از SPSS-25 تحلیل شدند. نتایج تحلیل آماری حاکی از بین خودناتوان‌سازی تحصیلی دانش‌آموزان و آموزش مجازی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد شدت این رابطه در حد بسیار قوی است و آموزش مجازی قدرت پیش‌بینی خودناتوان‌سازی تحصیلی را دارد (05/0≥P). همچنین بین خودناتوان‌سازی تحصیلی دانش‌آموزان و یادگیری سیار رابطه معناداری وجود ندارد، شدت این رابطه بسیار قوی است و یادگیری سیار قدرت پیش‌بینی خود ناتوان‌سازی تحصیلی را ندارد (05/0<P)؛ بنابراین نتیجه می گیریم که دانش‌آموزانی که گرایش بیشتری به خودناتوان‌سازی تحصیلی دارند درنتیجه تمایل کمتری به شرکت در کلاس درس نشان می دهند بنابراین این دانش‌آموزان برای سرگرم شدن به محیط خارج از کلاس درس روی می‌آورند و درنتیجه با افت تحصیلی شدیدی روبه‌رو می شوند.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، یادگیری سیار، خودناتوان سازی تحصیلی، دانش آموزان، شیوع کرونا
  • عادل محمدی *، محمدعلی رستمی نژاد، محسن آیتی صفحات 81-94

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی ویژگی‌های راهبردهای تدریس و ارزشیابی برنامه درسی الکترونیکی از منظر نظریه‌ی علوم اعصاب شناختی به روش تحلیل محتوای کیفی قیاسی بود. مقالات منتشرشده در پایگاه‌های علمی پرتال علوم انسانی، جهاد دانشگاهی، مگ‌ایران، ایران‌داک و نورمگز به‌عنوان جامعه مقالات فارسی و پایگاه اریک از میان پایگاه‌های علمی معتبر برای زبان انگلیسی انتخاب شد. مقالات دارای دسترسی تمام متن، بکار رفتن کلیدواژه در عنوان یا چکیده و قرارگیری در چارچوب زمانی 2010 تا 2021 معیارهای شمول مقالات بودند. برای تحلیل محتوای قیاسی از عناصر نه‌گانه کلاین استفاده شد. با توجه به یافته‌ها در زمینه عنصر روش آموزش، توجه به 1) تفاوت‌های فردی؛ 2) احساسات شخصی؛ 3) فعالیت یادگیرندگان؛ 4) انواع قالب‌های آموزشی؛ 5) فاصله‌گذاری زمانی مناسب و 6) توضیح شفاف روش انجام تکالیف شناسایی شد. در زمینه عنصر ارزشیابی نیز باید 1) واکنش یاد دهنده به پاسخ یادگیرنده همراه با بازخورد هشداردهنده باشد؛ 2) آزمون‌های شناختی جایگزین آزمون‌های به یادآوردنی شود؛ 3) سوالات باید جنبه استنباط یادگیرنده را تقویت کنند و او را به سمت ارایه پاسخ‌های خلاقانه‌تری ببرند.

    کلیدواژگان: علوم اعصاب شناختی، یادگیری الکترونیکی، برنامه درسی برخط، ارزشیابی، یادگیری شناختی
  • شهلا علیلو، طیبه شریفی * صفحات 95-112

    پژوهش حاضر تحت عنوان نقش خستگی هیجانی ناشی از تدریس مجازی و استرس شغلی در پیش‌بینی فرسودگی شغلی معلمان جوان و میانسال در سال تحصیلی 1401-1400 در شهرستان خوی انجام‌گرفته است. طرح این پژوهش با توجه به هدف آن از نوع کاربردی بوده و روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی می‌باشد. جامعه‌ی پژوهش معلمان ابتدایی شهرستان خوی بود که تعدادشان 1378 نفر بود. بر اساس جدول مورگان تعداد افراد نمونه 300 نفر بودند و روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای بود. برای انجام این پژوهش از پرسشنامه‌های: خستگی عاطفی چن و همکاران (2019)، پرسشنامه استرس شغلی (HSE) و پرسشنامه فرسودگی شغلی مزلج، استفاده‌شده است. داده‌های حاصل از پژوهش با استفاده از نرم‌افزار spss تحلیل‌شده‌اند. تحلیل نتایج نشان دادند که فرضیه‌های پژوهش تایید شدند و خستگی هیجانی ناشی از تدریس مجازی با (R=0/58) در سطح معنی‌داری (p<0/01) فرسودگی شغلی را پیش‌بینی کرد. همچنین استرس شغلی معلمان در دوران پاندمی کرونا نیز با (R=0/68) در سطح معنی‌داری (p<0/01)، فرسودگی شغلی در معلمان را پیش‌بینی کرد. بین استرس شغلی و خستگی هیجانی ناشی از تدریس مجازی در بین معلمان جوان و معلمان میانسال نیز تفاوت مشاهده شد؛ بنابراین تمامی فرضیه‌های پژوهش تایید شدند.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، استرس شغلی، خستگی هیجانی
  • نیلوفر ابراهیمی *، امین برازنده، لطیفه سادات مدنیان صفحات 113-125

    هدف پژوهش حاضر به پیش‌بینی شفقت به خود براساس فرسودگی زناشویی، طلاق عاطفی و درماندگی آموخته‌شده در بین زنان متاهل شاغل در شهرداری اصفهان بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل شاغل در شهرداری اصفهان بود. حجم نمونه محاسبه‌شده 216 نفر زنان متاهل شاغل که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه‌گیری پرسشنامه 26 سوالی شفقت به خود ریس و همکاران (2011)، پرسشنامه 21 سوالی فرسودگی زناشویی پاینز (1966)، پرسشنامه 28 سوالی طلاق عاطفی صفاری نیا، ادب دوست و تقی زاده (1390) و پرسشنامه 24 سوالی درماندگی آموخته‌شده سورنتی، فیلیپلو، کاستا و بازای (2014) بود. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌‌ها از روش‌های آماری رگرسیون گام‌به‌گام و همزمان و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد، فرسودگی زناشویی، طلاق عاطفی و درماندگی آموخته‌شده توان پیش‌بینی شفقت به خود را دارد و درصورتی‌که زنان متاهل شاغل از فرسودگی زناشویی، طلاق عاطفی و درماندگی آموخته‌شده کمتری برخوردار باشند، می‌توان پیش‌بینی کرد که شفقت به خود آن‌ها نیز بیشتر شود.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، فرسودگی زناشویی، طلاق عاطفی، درماندگی آموخته شده
  • لیلا پاکروح *، شادی وفادار صفحات 126-141

    هدف از این پژوهش بررسی نقش ذهن‌آگاهی و صفات روشن شخصیت در توانایی‌های شناختی و تاب‌آوری در بیماران افسرده بود. طرح پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمام افراد افسرده‌ی مراجعه کنده به کلینیک‌های روانشناختی استان آذربایجان شرقی در سال 1400 تشکیل داد. در این تحقیق از بین این افراد به تعداد تقریبی 250 نفر نمونه‌گیری به‌صورت در دسترس انجام شد. برای سنجش آزمودنی‌ها از پرسشنامه 5 عاملی ذهن‌آگاهی بایر و همکاران (2006)، مقیاس صفات سه‌گانه روشن شخصیت جانسون (2018)، پرسشنامه توانایی‌های شناختی نجاتی (2013)، پرسشنامه تاب‌آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه افسردگی بک (1961) استفاده گردید. جهت تحلیل داده‌ها از روش‌های همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که ذهن‌آگاهی و صفات روشن شخصیت نقش معناداری در توانایی‌های شناختی و تاب‌آوری در بیماران افسرده ایفا می‌کنند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، صفات روشن شخصیت، توانایی های شناختی، تاب آوری، افسردگی
  • عزت الله احمدی، حسن یعقوبی، سید حامد حسین پور خاقانی * صفحات 142-157

    پژوهش حاضر با هدف پیش‏بینی عملکرد شغلی معلمان، بر اساس هوش اخلاقی و میزان ادراک حمایت سازمانی معلمان انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش توصیفی- همبستگی، تمامی معلمان دوره اول و دوم متوسطه نواحی 2 و 3 تبریز بودند که با روش نمونه‏گیری تصادفی خوشه‏ای چندمرحله‌ای به تعداد 176 نفر و بر اساس فرمول N ≥ 50 + 8mانتخاب‌شده و به پرسشنامه‏های حمایت سازمانی ادراک‌شده آیزنبرگر، هوش اخلاقی لینک و کیل، و عملکرد شغلی پاترسون پاسخ دادند. نتایج نشان داد که تمامی خرده مقیاس‏های متغیر هوش اخلاقی و حمایت سازمانی ادراک‌شده، ارتباط مثبتی با عملکرد شغلی داشته (0/01> P) و نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندگانه همزمان نیز، نشان داد این متغیرها می‌توانند 33 درصد واریانس متغیر ملاک را تبیین کنند (0/01> P؛ 0/33= R2). مبتنی بر یافته‏ها، هوش اخلاقی نسبت به حمایت سازمانی ادراک‌شده، پیش‏بینی کننده قوی‏تری برای عملکرد شغلی معلمان است.

    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، هوش اخلاقی، حمایت سازمانی ادراک شده
  • هاله علی پور *، اسماعیل سلیمانی صفحات 158-169

    هدف پژوهش حاضر مقایسه امید به زندگی و اضطراب مرگ در پرستاران بخش کرونایی و غیر کرونایی شهرستان ارومیه بود. روش پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه‌ای مقطعی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه پرستاران شهرستان ارومیه در سال 1400 در بازه زمانی فروردین‌ماه الی خردادماه بودند. نمونه آماری مطالعه حاضر شامل 30 نفر به‌عنوان گروه اصلی و 30 نفر به‌عنوان گروه مقایسه از بین جامعه آماری بود که بر اساس روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های امید به زندگی میلر (1988) پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1970) استفاده شد. برای تحلیل داده‌های این پژوهش از ابزارهای آمار توصیفی ازجمله جداول فراوانی، میانگین و انحراف معیار و همچنین برای بررسی سوالات پژوهشی از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA)، آزمون اسمیرنوف- کلموگروف، آزمون لوین و آزمون باکس استفاده شد. نتایج نشان داد بین اضطراب مرگ در پرستاران بخش کرونایی و غیر کرونایی تفاوت وجود دارد اما در امید به زندگی پرستاران بخش کرونایی و غیر کرونایی اختلاف معنی‌داری بین دو گروه دیده نشد. بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر به مسیولان حوزه پزشکی و بیمارستان‌ها پیشنهاد می‌گردد در کاهش اضطراب مرگ تدابیر روان‌شناختی لازم را در نظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، اضطراب مرگ، پرستار، کرونا
  • راضیه سعادت *، مریم مسلمی فردخالدی، کیمیا مرادی، حانیه اکبری صفحات 170-181

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه عملکرد خانواده و سبک فرزند پروری با سخت رویی دانشجویان است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب در سال تحصیلی 1401-1400 بود. حجم نمونه 384 نفر بودند که به شیوه نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از مقیاس عملکرد خانواده، سخت رویی کوباسا و فرزند پروری بامریند و برای تحلیل نتایج از روش‌های آمار توصیفی میانگین و انحراف استاندارد و در سطح استنباطی از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون به روش همزمان استفاده‌شده است. نتایج نشان داد که میان سبک فرزندپروری مقتدرانه و عملکرد خانواده با سخت رویی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سبک فرزند پروری مقتدرانه و عملکرد خانواده به‌طور مثبت و معناداری می‌توانند سخت رویی دانشجویان پیش‌بینی کنند. یافته‌های این پژوهش اهمیت شیوه‌های فرزندپروری مقتدرانه و تعاملات مثبت در خانواده را متذکر شده و ره گشایی مشاوران خانواده برای راهنمایی و اصلاح تعاملات آن‌ها می‌باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، سبک فرزندپروری، سخت رویی
  • مریم نوروزی مصیر، قاسم محمدی مصیری * صفحات 182-189

    هدف این پژوهش تعیین رابطه مسیولیت اجتماعی و امیدواری با میانجی‌گری سرمایه روان‌شناختی در آموزگاران ابتدایی لردگان بود. روش این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تمامی آموزگاران ابتدایی شهرستان لردگان در سال تحصیلی 1399-1400 بود؛ که از روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 200 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه‌های امیدواری اشنایدر و همکاران (1991) سرمایه روان‌شناختی (لوتانز و همکاران، 2007) و مسیولیت اجتماعی (کارول، 1979) بودند. داده‌ها با مدل‌یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مدل مسیولیت اجتماعی و امیدواری با میانجی‌گری سرمایه روان‌شناختی برازش مناسبی داشت. علاوه بر آن، مسیولیت اجتماعی بر سرمایه روان‌شناختی اثر معنادار مستقیم و سرمایه روان‌شناختی و مسیولیت اجتماعی بر امیدواری اثر معنادار مستقیم داشتند. مسیولیت اجتماعی با میانجی‌گری سرمایه روان‌شناختی بر امیدواری اثر معنادار غیرمستقیم داشت. طبق نتایج، برای افزایش امیدواری آموزگاران می‌توان سرمایه روان‌شناختی و مسیولیت اجتماعی را از طریق کارگاه‌های آموزشی ارتقاء بخشید.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، امیدواری، سرمایه روان شناختی
  • رمضان رجب پور کاری *، محمداورکی صفحات 190-204

    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی پاسخ‌های مخاطبین آگهی‌های ملکی در فضای مجازی با روش بازاریابی عصبی (نورومارکتینگ) می باشد که از نظر ماهیت پژوهش، کاربردی، به لحاظ روش پژوهش، کیفی و از نظر استراتژی پژوهش، نظریه داده-بنیاد بوده است. تعداد 30 مصاحبه نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع نظری انجام شد. از مقبولیت، انتقال‌پذیری و تایید پذیری جهت برآورد روایی و از روش بازآزمون برای سنجش پایایی (89/14درصد) استفاده گردید. روش تحلیل داده‌ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفت. بنابر نتایج به‌دست‌آمده، تعداد 330 کدباز اولیه، شناخته شد. در مرحله کدگذاری باز، داده‌ها از طریق ارتباطات تلفنی با مشتریان اینترنتی مسکن که نیاز به خرید یا معاوضه مسکن داشتند، جمع‌آوری گردید. در مرحله کد‌گذاری محوری 26 مفهوم به‌عنوان مفاهیم پژوهش شکل گرفتند؛ و درنهایت در مرحله کد‌گذاری انتخابی با استفاده از فن مقایسه مستمر مقوله‌ها تعداد 5 مقوله‌ی اصلی شامل فرایندها، مدیریت ارتباط با مشتری، ملاک‌های انتخاب ملک، خدمات به مشتریان و عامل زیباسازی، به دست آمد. انتظار می‌رود مدل طراحی‌شده در این پژوهش به‌طورکلی به‌عنوان ابزاری جهت افزایش جذب مشتریان و خواسته‌های مشتریان در انتخاب ملک مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازاریابی عصبی، نظریه داده بنیاد، آگهی های ملکی، بازاریابی فضای مجازی
  • زهرا صاحبدل *، پگاه برومند، امید امانی، مسعود شیخی صفحات 205-219

    پژوهش حاضر باهدف پیش‌بینی گرایش به مصرف سیگار بر اساس جنبه تاریک شخصیت، شکست عشقی و سبک‌های فرزند پروری در دانشجویان مقطع کارشناسی شهر تهران انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی شهر تهران بود که از بین آن‌ها تعداد 150 دانشجو به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سه جنبه تاریک شخصیت وبستر (2010)، پرسشنامه ضربه عشق (1999)، پرسشنامه شیوه‌های فرزند پروری بامریند (1973) بودند. داده‌ها با استفاده از روش رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین گرایش به مصرف سیگار طبق جنبه‌های تاریک شخصیت، شکست عشقی و سبک‌های فرزند پروری در دانشجویان کارشناسی شهر تهران همبستگی معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: گرایش به مصرف سیگار، جنبه تاریک شخصیت، شکست عشقی، سبک های فرزند پروری، دانشجویان مقطع کارشناسی شهر تهران
|
  • sajad babakhani *, mahnaz rashtiani Pages 1-14

    The present study with a descriptive-analytical (inferential) approach and using library resources, with the aim of examining and explaining the philosophical-educational ideas of Jürgen Habermas and explaining its implications in education (goals, principles and methods) ) Is accepted. From Habermas\'s ideas, 5 goals, 6 principles and 5 educational methods have been obtained. The inferred educational implications are: Educational goals: critical thinking, increasing problem-solving ability, growth of discourse ethics, creative thinking and creativity, desirable speech action in education. Principles of education: Emphasis on free and reciprocal discussion, participation, understanding and agreement in epistemology, the principle of respect for opposing ideas, emphasis on rationality in education, emphasis on the right of students to comment and emphasis on critical thinking. Educational methods the method of participatory and group activities, the use of interpretive approach, the method of promoting communication skills in students, the method of reasoning in discussion and the method of cultivating critical thinking. These findings indicate the need to review the goals, principles and methods of education in the country\'s education system.

    Keywords: Educational Philosophical Thoughts, Jürgen Habermas, Education, Educational Objectives, Educational Principles, Educational Methods
  • AliReza Asadnejad *, MohammadHadi Baghi Pages 15-28

    The view of a theorist in humanities about the human nature can influence his scientific findings. The naturalist-empiricist dispute has been one of the historical and lengthy discussions regarding the human\'s nature The present study aims at reviewing and investigating the anthropological foundations of three psychological schools, i.e. psychoanalysis, behaviorism, and humanism, according to the theory of \'human nature\' and by relying on the religious doctrines. This study is a fundamental one and uses the method of content analysis. The findings of the study showed that the followings are among the most important anthropological foundations of theories in classical psychology: - \"The dominance of corporeal natural interpretation of the man\"; - \"The dominance of the positivist approach in interpretation of the man\"; - \"Interpreting the man on the basis of sensual self-foundation\" - \"The dominance of materialistic mechanical interpretation of the man\"; - \"The dominance of relying on empirical methodology in interpretation of the man\"; This study showed that the viewpoint of the existing psychological approaches about human being is a humanistic view based on the centrality of empirical reason, while the viewpoint of the naturalistic approach to human being is based on the standard of the perfect and healthy man and the reason connected to revelation Besides, this study showed that the concept of \"human nature\" in classical psychological theories refers to the \'instinct\' or the \'genetic\', which are meaningfully different from the related concept in Islamic texts.

    Keywords: human nature, psychology, anthropology, psychoanalysis, behaviorism
  • ebrahim mohammadi * Pages 29-47

    The purpose of this study was to understand how the marital relationship of active couples in cyberspace .The research was a qualitative one. The statistical population of the couples in Isfahan city and the sampling was purposeful and available. Participants were selected from couples who had experienced a large presence in virtual networks. During the work 14 people (seven couples) were interviewed and interviewed. Semi-structured interviews were used to gain an in-depth understanding of the purpose and the conversations were fully recorded and transcribed. From the seventh and eighth interviews, the cases were almost repeated, but for the sake of convenience, the interviews continued and eventually ended with the eleventh (data saturation) conversations collecting and analyzing the data in a seven-step Kalazzi process. The findings were categorized into main concepts. The results of this study showed that the quality of the marital relationship of the couples who participated in this study has changed significantly, including: deep emotional disturbance, impaired marital relationship, suggestion and tendency to meta-marital relationship, etc. Obtaining news and information, instant messaging, awareness of different cultures and customs, and increased intimacy are all positive in the research findings. Understanding the experiences of multiple presence in virtual networks can help families to optimally manage and control the use of cyberspace.

    Keywords: marital relationship, couples, Cyberspace
  • Maryam Zonoubi *, Arezoo Tarimoradi Pages 48-57

    The aim of this study was to predict anxiety (Covid disease 19) based on the psychological flexibility of male employees of Karaj Health Department. The sampling method of this study was simple random sampling. The research instrument was a standard questionnaire including coronavirus anxiety questionnaire, zero resilience psychological resilience questionnaire, and colleagues. Descriptive and inferential statistics have been used to analyze the data. Research findings show that psychological resilience can explain about 3.5% of changes in Covid 19 anxiety. Therefore, the research hypothesis that Covid anxiety is predicted based on psychological flexibility was confirmed. Male employees of Karaj Health Department who had high cognitive flexibility were able to adapt to coronary anxiety because they were thinking about problem-solving and could perform behaviors that help improve the situation and could control their emotions. Since anxiety does not help solve the problem, so they performed their job duties.

    Keywords: Psychological Flexibility, Anxiety, Covid 19, Male Employees, Karaj Deputy of Health
  • elahe zarabi moghadam * Pages 58-67

    The aim of this study was to investigate the effect of play therapy on improving the mother-child relationship. This study was a controlled clinical trial. The statistical population of the study included all preschool children in Neishabour in the academic year 1400-99. To select the research sample, first 40 people were available as a sample through cluster random sampling. Data collection tools in this study included a questionnaire that measures the effect of play in improving the relationship. Subsequently, pre-test and post-test were performed from both experimental and control groups. Then the experimental group was exposed to play with the mother and the control group continued training in the usual way. At the end, post-test was taken from both groups and the results were analyzed using covariance method. According to the results; The effect of play therapy on mother-child relationship and its subscale is significant except for support (p≤0.05). In general, the above findings indicate the positive effect of play therapy on the mother-child relationship and acceptance, neglect and rejection in the mother-child relationship. However, the effect of play therapy on the support dimension was not confirmed (P> 0.05). Rejection of the child causes the loss of the child\\\'s satisfaction and causes anxiety in the child. Parents should be aware that they should not discriminate or compare their children in any way, but should encourage each of them for their talents and characteristics, thereby promoting their growth and development. Their positive forces should work. Parents should teach the child to think independently and make decisions with the advice of parents to deal well with life crises in adulthood.

    Keywords: play therapy, relationship improvement, mother, child
  • Sophia Khaneghahi, Fatemeh Nasripour, MohammadAref MahmoudZehi * Pages 68-80

    The purpose of this study was to explain the correlation between virtual education and mobile learning on students\' academic self-disability during the Covid-19 pandemic period. The statistical population includes all primary school students in Zabol city. Using Cochran\'s formula and Morgan table and cluster random sampling method, 277 people were selected as the research sample. Data were collected using the Jones and Rudwalt (1982) Self-Disability Scale (1982), Mobile Learning Awareness Questionnaire and Virtual Learning Questionnaire. Finally, the data were analyzed using SPSS25. Virtual education has a positive and significant relationship. The intensity of this relationship is very strong and virtual education has the power to predict academic self-disability (P≥0.05). There is also no significant relationship between students\' academic self-disability and mobile learning, the intensity of this relationship is very strong and mobile learning does not have the power to predict academic self-disability (P <0.05). They are more likely to be academically disabled and therefore less inclined to participate in the classroom, so these students turn to the environment outside the classroom for fun, resulting in severe academic failure.

    Keywords: Virtual education, Mobile learning, Academic disability, Students, Corona prevalence
  • Adel mohammadi *, mohammadali rostamineZhad, mohsen Ayati Pages 81-94

    The aim of this study was to identify the features of electronic curriculum from the perspective of cognitive neuroscience theory by deductive qualitative content analysis. The articles published in the scientific databases of the Humanities Portal, scientific information database(SID, Magiran, Irandoc and Normagz were selected as the Persian articles community and the Eric database was selected from among the valid scientific databases for the English language. Articles had full-text access, keyword usage in the title or abstract, and placement within the 2010-2021 time frame were the criteria for including articles. Klein\'s nine elements were used to analyze the deductive content. Findings on the teaching method element showed that the e-curriculum should pay attention to 1) individual differences; 2) personal feelings; 3) activity of learners; 4) types of educational templates; 5) Appropriate time interval and 6) Clear explanation of the homework method were identified. Regarding the evaluation element, 1) the learner\'s reaction to the learner\'s response should be accompanied by warning feedback; 2) Cognitive tests replace memory tests; 3) Questions should reinforce the learner\'s inference and lead him / her to provide more creative answers.

    Keywords: Cognitive neuroscience, e-learning, online curriculum, Evaluation, cognitive learning
  • shahla alilo, tayebe sharifi * Pages 95-112

    The present study was conducted under the title of the role of emotional fatigue caused by virtual teaching and job stress in predicting burnout of young and middle-aged teachers in the academic year 2021-2022in Khoy city. The research is descriptive and correlational. The study population was primary school teachers in Khoy city, whose number was 1378 people. According to Morgan table, the number of sample people was 300 and the sampling method was stratified. To conduct this research, questionnaires: Emotional fatigue Chen et al. (2019), the Job Stress Questionnaire (HSE) and the Mass Burnout Questionnaire were used. The data obtained from the study were analyzed using SPSS software. The analysis of the results showed that the research hypotheses were confirmed and fatigue Predictability of virtual teaching with (R = 0.58) at a significant level (p <0.01) predicted burnout. Significantly (p <0.01) predicted burnout in teachers. Between job stress and emotional fatigue caused by virtual teaching among young teachers and middle teachers There was also a difference in the year. Therefore, all research hypotheses were confirmed.

    Keywords: job Burnout, Job Stress, Emotional Fatigue
  • Niloofar Ebrahimi *, Amin Barazandeh, Latife sadat madanian Pages 113-125

    The aim of this study was to predict self-compassion based on marital burnout, emotional divorce and learned helplessness among married women working in Isfahan Municipality. The research method was descriptive-correlation and the statistical population included all married women working in Isfahan Municipality. The calculated sample size was 216 married working women who were selected by available sampling method. Measurement tool: 26-question questionnaire of self-compassion for Reese et al. (2011), 21-question questionnaire of Pinez marital burnout (1966), 28-question questionnaire of emotional divorce Saffarinia, Adabdoost and Taghizadeh (2011) and 24-question questionnaire of learned helplessness , Filippo, Costa and Bazi (2014). Stepwise and simultaneous stepwise regression and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data. The results showed that marital burnout, emotional divorce, and learned helplessness can predict compassion, and if married working women have less marital burnout, emotional divorce, and learned helplessness, compassion can be predicted. They themselves become more.

    Keywords: Self-Compassion, Marital burnout, Emotional divorce, Learned helplessness
  • Leila Pakrooh *, shadi vafasar Pages 126-141

    The aim of this study was to investigate the role of mindfulness and clear personality traits in cognitive abilities and resilience in depressed patients. The design of the present study was descriptive-correlation. The statistical population of the present study consisted of all depressed people referred to psychological clinics in Azarbaijan Sharghi province in 1400. In this study, approximately 250 people were randomly selected from these individuals. To assess the subjects, the questionnaire of 5 factors of mindfulness questionnaire Bauer et al. (2006), Johnson Personality Clear Triple Traits Scale (2018) ), Rescue Cognitive Abilities Questionnaire (2013), Connor & Davidson Resilience Questionnaire (2003). Beck Depression Inventory (1961) was used. Pearson correlation method was used to analyze the data. The results of the analysis showed that mindfulness and clear personality traits play a significant role in cognitive abilities and resilience in depressed patients.

    Keywords: Mindfulness, Clear Personality Traits, Cognitive Abilities, Resilience, Depression
  • Ezatollah Ahmadi, Hasan Yaghoubi, Seyed Hamed Hossein pour Khaghani * Pages 142-157

    The purpose of this study was to predict teachers \'job performance based on moral intelligence and perception of teachers\' organizational support. The statistical population of this descriptive - correlational study was all teachers of the first and second year of high school in districts 2 and 3 of Tabriz, which were selected by multi-stage cluster random sampling with 176 people and based on the formula N≥50 + 8m They responded to Eisenberger Perceived Organizational Support Questionnaires, Lennick & Kiel\'s Moral Intelligence, and Patterson Job Performance. The results showed that all subscales of moral intelligence and perceived organizational support were positively correlated with job performance (P <0.01) and the results of simultaneous multiple linear regression analysis were also shown These variables can explain 33% of the variance of the criterion variable (P <0.01; R2 = 0.33). Based on the findings, moral intelligence is a stronger predictor of teachers\' job performance than perceived organizational support.

    Keywords: job performance, moral intelligence, perceived organizational support
  • Haleh.alipour *, Ismail Soleimani Pages 158-169

    With the advent of the Corona virus, the lives and health of millions of people have been threatened after several months. The epidemic not only leads to high mortality rates due to viral infections, but also causes psychological catastrophe in all parts of the world. In some occupations, such as nursing, which is one of the major issues facing nurses on a daily basis in relation to dying patients, not paying attention to it can cause unwanted and inappropriate consequences for nurses. The aim of this study was to compare life expectancy, social support and death anxiety in coronary and non-coronary ward nurses in Urmia. The research method was descriptive causal cross-sectional comparison. The statistical population of the present study included all nurses in Urmia in 1400 in the period from April to June. The statistical sample of the present study included 30 people as the main group and 30 people as the comparison group from the statistical population who were selected based on the available sampling method. Miller Life Examination Questionnaire (1988), Phillips Social Support Questionnaire (1986), and Templer Death Anxiety Questionnaire (1970) were used to collect data. To analyze the data of this study, descriptive statistical tools such as tables of frequency, mean and standard deviation were used and also to examine the research questions, multivariate analysis of variance (MANOVA), Smrynov-Kolmogorov test, Levin test and Box test were used. The results showed that there was no significant difference between social support and life expectancy between coronary and non-coronary ward nurses (p> 0.001). Based on the results of the present study, it is suggested to medical officials and hospitals to take the necessary psychological measures to reduce death anxiety and increase social support. Keywords: Life expectancy, Social support,Nurse, Corona

    Keywords: Life expectancy, Death anxiety, Nurse, Corona
  • Razeh saadat *, Maryam Muslimi Fardkhaledi, kimiamoradi, Haniyeh Akbari Pages 170-181

    The aim of this study was to investigate the relationship between family performance and parenting style with students\' stubbornness. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all male and female students of Islamic Azad University, South Tehran Branch in the academic year 1401-1400. The sample size was 38 people who were selected by stratified random sampling. To collect the data, the Family Performance Scale, Cubasa Hardness, and Parenting Scale were used, and to analyze the results, descriptive statistical methods of mean and standard deviation were used, and at the inferential level, Pearson correlation coefficient and regression tests were used simultaneously. The results showed that there is a positive and significant relationship between authoritarian parenting style and family performance with hardship (P <0.05). The results of regression analysis also showed that authoritative parenting style and family functioning can positively and significantly predict students\' stubbornness. The findings of this study highlight the importance of authoritative parenting practices and positive interactions in the family and guide family counselors to guide and improve their interactions.

    Keywords: Family performance, parenting style, hard work
  • Maryam Norouzi Masir, Ghasem Mohammadi Masiri Pages 182-189

    The aim of this study was to determine the relationship between social responsibility and hope with the mediation of psychological capital in elementary school teachers. The method of this cross-sectional study was correlational. The statistical population was all primary school teachers in Lordegan city in the academic year 1399-1400. 200 people were selected by available sampling method. The research instruments were Snyder et al.\'s (1991) questionnaire of psychological capital (Lutans et al., 2007) and social responsibility (Carroll, 1979). Data were analyzed by structural equation modeling. The results showed that the model of social responsibility and hope mediated by psychological capital had a good fit. In addition, social responsibility had a direct direct effect on psychological capital and psychological capital and social responsibility had a direct direct effect on reliability. Social responsibility mediated by psychological capital had a significant indirect effect on reliability. According to the results, to increase teachers\' hope, psychological capital and social responsibility can be promoted through workshops.

    Keywords: Social Responsibility, Psychological Capital, Hope
  • Ramadan Rajabpour Kari *, mohammad oraki Pages 190-204

    The purpose of this study is to evaluate the responses of real estate advertisers in cyberspace with the method of neuromarketing (neuromarketing) which in terms of the nature of research, applied, in terms of research method, quality and in terms of research strategy, data-based theory. Thirty semi-structured interviews were conducted to achieve theoretical saturation. Acceptability, transferability and verifiability were used to assess validity and retest method was used to assess reliability (89.14%). Data analysis method was performed in three stages of open, axial and selective coding. According to the results, 330 initial open source code were identified. In the open coding phase, data were collected through telephone communication with Internet housing clients who needed to purchase or exchange housing. In the axial coding stage, 26 concepts were formed as research concepts. Finally, in the selective coding stage, using the continuous category comparison technique, 5 main categories were obtained, including processes, customer relationship management, property selection criteria, customer service, and beautification factor. The model designed in this research is generally expected to be used as a tool to increase customer attraction and customer demands in property selection.

    Keywords: Neural Marketing, Data Theory, Real Estate Advertising, Cyberspace Marketing
  • Zahra Sahebdel *, Pagah Borumand, omid amani, Masoud sheikhi Pages 205-219

    The current study\'s objective was to determine whether Tehran undergraduate students\' dark sides of personality, experiences with love-trauma, and parenting methods may predict their tendency to smoke. Correlational analysis was used in this descriptive study. The statistical population consisted of all undergraduate students in Tehran, of whom 150 were chosen through available sampling. The research tools used were the Ross\'s Love Trauma Inventory (1999), the Jonason and Webster\'s Dark Triad Dirty Dozen Questionnaire (2010), and the Baumrind\'s Parenting Methods Questionnaire (1973). The regression method was used to examine the data. Conclusion The findings indicated that among college students in Tehran, smoking is significantly correlated with dark personality traits, love-trauma, and parenting styles.

    Keywords: tendency to smoke, dark side of personality, love trauma, parenting styles, undergraduate students in Tehran