فهرست مطالب

مجله راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی
پیاپی 20 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 18
|
  • نرگس پورطالب، آیدا محمدپور* صفحات 1-16

    اختلال یادگیری کودکان تاثیر منفی بر روی خانواده به خصوص مادران به جا می گذارد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش گروهی پذیرش و تعهد بر اضطراب، امیدواری و خوش بینی مادران دارای کودکان با اختلال یادگیری ویژه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر مادران دارای کودکان با اختلال یادگیری ویژه در سال 1401 بودند. از میان جامعه 30 نفر از مادران، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه (15 نفر گروه کنترل، 15 نفر گروه آزمایش) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده های پژوهش، پرسش نامه امیدواری «اسنایدر» و همکاران (1991)، پرسش نامه اضطراب «اسپیلبرگر» (1970) و پرسش نامه خوش بینی «شییر و کارور» (1985) به صورت پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. برای گروه آزمایش از پروتکل آموزش گروهی پذیرش و تعهد (دوستی و همکاران،1397، امین زاده، 1398)، در شش جلسه 45 دقیقه ای استفاده شد. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و جامعه آن تمام مادران دارای کودکان با اختلال یادگیری ویژه شهر تبریز بود. نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اضطراب و افزایش خوش بینی و امیدواری مادران تاثیر معناداری را دارد. براساس یافته های به دست آمده می توان گفت: وجود کودک با اختلال یادگیری ویژه، محیط خانواده بخصوص مادران را تحت تاثیر قرار می دهد. ازآنجایی که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، منجر به انعطاف پذیری روان شناختی فرد می شود؛ بنابراین می توان از آن به عنوان روش مداخله ای موثر برای افزایش امیدواری و خوش بینی و کاهش اضطراب در مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال یادگیری ویژه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد، اختلال یادگیری ویژه، امیدواری، اضطراب، خوش بینی
  • معصومه محمدی* صفحات 17-24

    این پژوهش با هدف پیش بینی شادکامی بر اساس انسجام خانواده و الگوهای ارتباطی زوجین در پرستاران زن متاهل شهر کرمانشاه انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود که 150 پرستار زن متاهل با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه شادکامی آکسفورد، مقیاس انسجام خانواده سامانی و پرسشنامه الگوهای ارتباطی کریستنس و سالاوی پاسخ دادند. داده های پژوهش به کمک روش های آماری آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون گام به گام و با استفاده از نرم افزار spss تجزیه وتحلیل شدند. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که انسجام خانواده به طور مثبت و معنی دار شادکامی را پیش بینی می کند؛ همچنین از میان ابعاد الگوهای ارتباطی زوجین، الگوی ارتباط سازنده متقابل به صورت مثبت و معنی دار و الگوی ارتباط اجتناب متقابل به طور منفی و معنی دار پیش بین شادکامی بودند؛ بنابراین می توان گفت توجه به انسجام و همبستگی بین اعضای خانواده و همچنین کیفیت ارتباط زوجین و تقویت و بهبود این روابط به عنوان روش مناسبی برای ارتقای سلامت، شادکامی و نشاط در زندگی مشترک و خانوادگی از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: شادکامی، انسجام خانواده، الگوهای ارتباطی
  • مریم شریف*، طاهره رنجبری پور صفحات 25-33

    اشتغال یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای ادامه حیات و بقای جامعه است و بنابراین در توسعه جامعه صنعتی امروز، رضایت از اشتغال و یا رضایت شغلی اهمیت زیادی دارد. هدف این تحقیق پیش بینی رضایت شغلی بر اساس باورهای فراشناختی و کیفیت تعهد در کارمندان شهرداری است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام توصیفی- پیمایشی می باشد. در جهت گردآوری داده های لازم برای پژوهش از پرسشنامه فراشناخت ولز (1997)، پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر (1990) و پرسشنامه رضایت شغلی بری فیلد و روث (1951) استفاده و اطلاعات لازم گردآوری شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارمندان اداری شهرداری شهر تهران تشکیل دادند که تعداد آن ها حدود 5000 نفر می باشد که بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه ای برابر 357 نفر تعیین شد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی توزیع شد. در بخش تحلیل داده ها، فرضیه های پژوهش با بهره گیری از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون در نرم افزار SPSS-25 موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که رضایت شغلی بر اساس باورهای فراشناختی و کیفیت تعهد در کارمندان شهرداری پیش بینی می شود.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، رضایت شغلی، کارمندان شهرداری تهران، کیفیت تعهد
  • دنیا لشکری*، سمانه قوشچیان جوبمسجدی صفحات 34-41

    هدف این پژوهش مقایسه کیفیت زندگی و تنظیم هیجان بین خانواده های دارای کودک معلولین جسمی حرکتی و خانواده های کودک عادی می باشد. پژوهش حاضر، ازنظر دسته بندی پژوهش ها برحسب هدف پژوهش، بنیادی به شمار می رود. همچنین این پژوهش از نوع مطالعات علی مقایسه ای است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه خانواده های دارای کودک 5 تا 10 سال سالم و معلول جسمی حرکتی در شهر سمنان در بهار سال 1402 تشکیل دادند. حجم نمونه برای کودکان سالم و معلول حرکتی و جسمی به طور مساوی و برابر 83 کودک تعیین شده است. بر این اساس، دو پرسشنامه تحقیق حاضر در اختیار خانواده های این کودکان قرار گرفت و اطلاعات از طریق آن ها جمع آوری شد. برای جمع آوری داده ها در این تحقیق از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1989) و تنظیم هیجان گراس و جان (2003) استفاده شده است. داده ها توسط نرم افزار SPSS25 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که کیفیت زندگی و تنظیم هیجان کودکان سالم با کودکان معلول جسمی و حرکتی شهر سمنان تفاوت معناداری دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تنظیم هیجان، خانواده های دارای کودک معلولین جسمی حرکتی، خانواده های کودک عادی
  • ناهید مکاری*، سمانه قوشچیان جوبمسجدی صفحات 42-51

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه کارکردهای اجرایی و تنظیم هیجان با مهارت های اجتماعی کودکان با اختلالات یادگیری نوشتن می باشد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه بود که بدین منظور از پرسش نامه عصب شناختی کولیج (2002)، پرسشنامه تنظیم هیجان گراس و جان (2003) و مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق را تمام خانواده های کودکان دارای اختلال یادگیری نوشتن در بهار سال 1402 تشکیل دادند که در این پژوهش، 70 نفر از کودکان با اختلال یادگیری نوشتن به طور هدفمند انتخاب شدند و این ابزارها در مورد خانواده آن ها اجرا شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها با استفاده از آزمون رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که بین کارکردهای اجرایی، تنظیم هیجان و مهارت های اجتماعی کودکان با اختلالات یادگیری نوشتن رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، تنظیم هیجان، مهارتهای اجتماعی، کودکان با اختلالات یادگیری نوشتن
  • نگار علیزاده*، عباس بخشی پور رودسری صفحات 52-62

    فلج مغزی شایع ترین ناتوانی در کودکان است و مادران دارای کودک مبتلا به فلج مغزی به علت مشکلات متعددی که دارند بیشتر از مادرانی که دارای کودک سالم هستند در معرض خطر ابتلای به افسردگی می باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی انجام گرفت. پژوهش حاضر با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی شهر تبریز در سال 1397 بودند. نمونه ی پژوهش شامل 30 زن (گروه آزمایش=15 و گروه کنترل=15) بود. آزمودنی ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه ها قرار گرفتند. برای جمع آوری داده های پژوهش، پرسشنامه ی افسردگی بک به کار گرفته شد. برای آموزش آزمودنی ها از پروتکل آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 12 جلسه ی 60 دقیقه ای استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد که درمان پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی تاثیر معناداری دارد. نتایج به دست آمده در پژوهش نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معناداری بر کاهش میزان افسردگی مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی دارد. بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد که با آموزش گروهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می توان از مشکلات افسردگی مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی کاست و به بهبود زندگی آن ها کمک کرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، فلج مغزی، درمان پذیرش و تعهد
  • بهزاد بهروز* صفحات 63-74

    این پژوهش با هدف پیش‏بینی اضطراب مرگ براساس تاب‏آوری روانی و کیفیت زندگی در سالمندان انجام شد. پژوهش توصیفی-مقطعی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی سالمندان مرد بالای 60 سال تحت پوشش اداره تامین اجتماعی شهر کرمانشاه در سال 1402 بودند که با نمونه‏گیری در دسترس تعداد 240 نفر انتخاب و به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب مرگ (تمپلر، 1970)، تاب‏آوری روانی (کانر و دیویدسون، 203) و کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1996) پاسخ دادند. تحلیل داده‏ها با روش‏های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با SPSS نسخه 26 انجام شد. نتایج نشان داد که بین تاب‏آوری روانی و هریک از مولفه‏های آن با اضطراب مرگ در سالمندان رابطه منفی و معناداری وجود دارد (05/0>P). همچنین، رابطه بین کیفیت زندگی و مولفه‏های آن با اضطراب مرگ در سالمندان منفی و معنادار بود (05/0>P). تحلیل رگرسیون به شیوه همزمان نیز نشان داد که 41 درصد واریانس اضطراب مرگ براساس متغیرهای پیش‏بین قابل تبیین بوده است. با توجه به نتایج می‏توان به ضرورت تقویت متغیرهای تاب‏آوری و ارتقاء کیفیت زندگی به‏عنوان عوامل تاثیرگذار در کاهش اضطراب مرگ سالمندان پی برد و در این زمینه به تدوین برنامه‏های مداخلاتی اقدام نمود

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، تاب‏ آوری روانی، کیفیت زندگی، سالمند
  • فائزه اربابی*، سمانه بیکی، سمیه بلوچی صفحات 75-88

    تعلیم و تربیت به عنوان یکی از عوامل اساسی توسعه انسانی و اجتماعی، نقش بسیار حیاتی در شکل گیری شخصیت و رفتارهای افراد ایفا می کند. این موضوع از اهمیت ویژه ای در مراحل ابتدایی زندگی افراد برخوردار است، زیرا اساس ارزش ها و رفتارها در این دوره های زمانی می ریزد. یکی از چالش های مهم در فرآیند تعلیم و تربیت، پیشگیری از خشونت در مدارس ابتدایی است. خشونت در مدارس ابتدایی به عنوان یک پدیده ناخواسته و نگران کننده، جوانان را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. این خشونت می تواند از انواع مختلفی نظیر جسمی، روانی یا کلامی باشد و موجب اثرات منفی بر روحیه و یادگیری دانش آموزان گردد. عدم پرداخت به این موضوع می تواند باعث تشدید مشکلات اجتماعی و تحصیلی گردد و به تداوم چرخه خشونت در جامعه منجر شود. پیشگیری از خشونت در مدارس ابتدایی از اهمیت چندگانه ای برخوردار است. این اهمیت از جنبه های مختلفی نظیر ارتقاء سلامت روحی و جسمی دانش آموزان، افزایش کیفیت تعلیم و تربیت، ترویج ارتباطات مثبت و افزایش انضباط در محیط مدرسه ناشی می شود. همچنین، تاثیر مثبت این پیشگیری بر جامعه در آینده نیز چشمگیر خواهد بود. مقاله حاضر به بررسی اهمیت تعلیم و تربیت در پیشگیری از خشونت در مدارس ابتدایی می پردازد. با تاکید بر نقش تربیتی مدرسان و اهمیت ایجاد فضاهای آموزشی مثبت، مقاله به بررسی راهکارها و استراتژی هایی برای کاهش خشونت در مدارس پرداخته و اهمیت اقدامات پیشگیرانه را برجسته می کند. این تحقیق با هدف افزایش آگاهی جامعه و تاکید بر اهمیت سرمایه گذاری در حوزه تعلیم و تربیت به منظور ساختار سازی جامعه های سالم و پویا ارائه شده است.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، خشونت، دانش آموزان، آموزگار، مدارس ابتدایی
  • مریم یزدانی* صفحات 89-100

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی گروه درمانی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر ولع مصرف و دشواری های تنظیم هیجان زنان وابسته به مواد انجام شد. پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‏آزمون و پس‏آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان 18 الی 50 ساله وابسته به مواد مراجعه کننده به مرکز اعتیاد احیاگران راه سلامت بود. با روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه تعداد 32 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی 16 نفری قرار گرفتند و به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ولع مصرف (فرانکن و همکاران، 2002) و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رومر، 2004) پاسخ دادند. برای آزمودنی‏های گروه آزمایش آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس طی 10 جلسه اجرا شد. تحلیل داده‏ها با روش‏های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس با نرم‏افزار آماری SPSS-23 انجام شد. نتایج حاصل از آنالیز کوواریانس نشان داد که شرکت در برنامه آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس در مرحله پس‏آزمون موجب کاهش نمره ولع مصرف و مولفه های آن و کاهش نمره دشواری در تنظیم هیجان و مولفه‏های آن در افراد گروه آزمایش شده است اما در نمرات متغیرهای فوق الذکر آزمودنی‏های گروه کنترل از پیش‏آزمون به پس‏آزمون تغییر محسوسی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن ‏آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، ولع مصرف، دشواری در تنظیم هیجان، اعتیاد
  • مرضیه اصفهانی*، شیدا سوداگر، مریم بهرامی هیدجی صفحات 101-113

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سازمان دهی رفتاری - هیجانی، انعطاف پذیری شناختی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری و دانش آموزان عادی مقطع ابتدایی انجام گرفت. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی آموزش وپرورش استان البرز بود در سال تحصیلی 1401-1400 که مشغول به تحصیل بودند. به منظور تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای قابل مشاهده در این پژوهش نمونه گیری به دلیل شیوع بیماری کرونا و تعطیلی مدارس، از طریق فراخوان اینترنتی در شبکه اجتماعی دانش آموزان مدارس مقطع ابتدایی، به روش نمونه گیری خوشه ای انجام شد و جمعا نمونه ای به حجم 357 نفر انتخاب شدند؛ و به پرسشنامه اختلال رفتاری- هیجانی که توسط راتر (1964) و پرسشنامه ی انعطاف پذیری شناختی (CFI) که توسط دنیس و وندروال (2010) ساخته شده است پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل تی مستقل بود؛ و به منظور تعیین پایایی ابزار از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج نشان داد بین سازمان دهی رفتاری - هیجانی در بین دانش آموزان دارای اختلال یادگیری و عادی، تفاوت معنی داری وجود دارد و همچنین بین ابعاد انعطاف پذیری شناختی در بین دانش آموزان دارای اختلال یادگیری و عادی، تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، سازمان دهی رفتاری - هیجانی، دانش آموزان دارای اختلال یادگیری، دانش آموزان عادی
  • فرانک بابایی اصل* صفحات 114-124

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی امید درمانی بر شادکامی و کیفیت زندگی در زنان مطلقه شهر زاهدان انجام گرفت. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر چگونگی گردآوری اطلاعات، آزمایشی و از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل تمامی زنان مطلقه شهر زاهدان در سال 1402 بود که با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس تعداد 60 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه شادکامی آکسفورد (1990)، پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1994) و پروتکل آموزشی امید درمانی اسنایدر (2002) می باشد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون لوین و کلموگروف اسمیرنوف و تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که امید درمانی، شادکامی و کیفیت زندگی را در زنان مطلقه شهر زاهدان به طور معناداری افزایش داده است؛ بنابراین پروتکل آموزشی امید درمانی می تواند به عنوان یک مداخله موثر در افزایش شادکامی و کیفیت زندگی زنان مطلقه مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: امید درمانی، شادکامی، کیفیت زندگی، زنان مطلقه
  • بتول بیات* صفحات 125-147

    هدف از انجام پژوهش حاضر مروری سیستماتیک بر شناسایی عوامل موفقیت در اجرای آموزش فراگیر بود. پژوهش حاضر از نوع کیفی به روش مرور سیستماتیک در هشت گام انجام شد: انتخاب موضوع، تعیین معیارهای ورود و خروج، تعیین استراتژی جستجو با استفاده از ابزارهای موجود در پایگاه های اطلاعاتی و کلیدواژه های استاندارد، تعیین منابع گردآوری اطلاعات (در پژوهش حاضر مناسب ترین پایگاه های اطلاعاتی موجود شامل وب اوساینس، اسکوپوس، ساینس دایرکت، پروکوئیست، الزویر و پایگاه اطلاعاتی فارسی زبان گنج، سید، مگیران، نورمگز بود)، انتخاب مطالعات (از طریق مطالعه 300 چکیده مقاله)، ارزیابی کیفیت (در این مرحله پس از طراحی ابزار ارزیابی کیفیت، منابع استخراج شده توسط یک نفر پژوهشگر مطالعه و امتیازدهی شد که (مقاله مرتبط)، استخراج داده ها، تحلیل و ارائه نتایج که مرحله نهایی است). در این پژوهش ما به برخی عناصر کلیدی که در اجرای موفق آموزش فراگیر تاثیرگذار هستند رسیدیم ازجمله: نگرش های فرهنگی (4 منبع)، حمایت های اقتصادی (8 منبع)، کمک به مدارس برای درک چالش های خود (4 منبع)، فناوری مناسب (1 منبع)، یادگیری شخصی سازی شده (2 منبع)، منابع و امکانات (4 منبع)، نگرش، دانش و مهارت معلمان (11 منبع)، تکنیک های آموزشی و شیوه تدریس (5 منبع)، برنامه ریزی و برنامه درسی انعطاف پذیر (5 منبع)، و رهبری حمایتی (7 منبع). امروزه اجرای برنامه های فراگیر سازی تنها به یکپارچه سازی مکانی و فیزیکی منحصر نمی شود. یکی از راهبردهای پیشنهادشده کاهش تعداد دانش آموزان در کلاس هایی است که دارای دانش آموزان با نیازهای ویژه هستند. تجهیز مدارس و ارائه امکانات مناسب از دیگر راهبردها برای ارتقای اثربخشی آموزش فراگیر است.

    کلیدواژگان: آموزش فراگیر، محیط فراگیر، عوامل موفقیت آموزش فراگیر
  • مینا نیک ور*، بیتا نیک ور صفحات 148-163

    این پژوهش با هدف بررسی عملکرد روش های جدید تدریس معلمان در مدارس ابتدایی انجام شده است. اگرچه روش های سنتی آموزش و تدریس اغلب از نظر اجرا ساده تر از روش های جدید هستند، اما هنگامی که به اثربخشی و کیفیت آموزش توجه می شود، لازم است از روش ها و فناوری های جدید استفاده شود. در شرایطی که فناوری های جدید فراگیران را احاطه کرده اند و دسترسی آن ها به فناوری به مراتب بیشتر از گذشته است، استفاده از فناوری های نوین آموزشی ضروری است. در این مقاله انواع روش های نوین، شیوه اجرا و مزایا و معایب هرکدام پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: شیوه های نوین تدریس، یادگیری، مقطع ابتدایی، شیوه تدریس سنتی
  • الهام وثوقی نیا* صفحات 164-170

    کودکان امروزی در سنین هیجان انگیز و متنوعی زندگی می کنند و در دوران کودکی خود به حمایت، راهنمایی و فرصت نیاز دارند. در این دوره رشدی، کودکان با چالش های رایج مختلفی مواجه می شوند که در پیشرفت تحصیلی، اخلاقی و تحصیلی آن ها موثر است. با توجه به اینکه تسهیل و تسریع در ارائه خدمات مشاوره ای مطلوب در عصر ارتباطات مستلزم برنامه ریزی سیستماتیک و همکاری مسئولان مدرسه است، این برنامه برای توسعه خدمات مشاوره ای تدوین شده است. در این مقاله نقش رابطین مشاوره در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ابتدایی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: مشاوره، رابطین هسته های مشاوره، مدارس
  • سعادت پیل افکن*، مهدیه شفیع نادری صفحات 171-184

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش خود دلگرم سازی بر توانمندسازی روان شناختی و خودکارآمدی شغلی معلمان ابتدائی شهر یاسوج انجام گرفت. طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان ابتدائی شهر یاسوج در سال تحصیلی 1400-1401 به تعداد 2800 نفر بود. از جامعه فوق 30 نفر با توجه به معیارهای ورود و خرج از پژوهش از طریق نمونه گیری در دسترس و بر اساس همکاری داوطلبانه شرکت کنندگان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) آموزش خود دلگرم سازی شوناکر بر مبنای نظریه آدلر (1980) را دریافت کردند و در این فاصله گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل توانمندسازی (PEQ) اسپریتزر (1995) و خودکارآمدی شغلی (JSEQ) ریگز و نایت (1994) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش خود دلگرم سازی بر توانمندسازی روان شناختی و خودکارآمدی شغلی معلمان ابتدائی شهر یاسوج تاثیر معناداری دارد؛ بنابراین جهت توانمندسازی روان شناختی و خودکارآمدی شغلی معلمان این آموزش در کنار سایر حمایت های مادی و اجتماعی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: خوددلگرم سازی، توانمندسازی روان شناختی، خودکارآمدی شغلی، معلمان ابتدائی
  • رقیه بشیر، مریم حسینلو، شهلا علیلو* صفحات 185-200

    تحقیق حاضر با هدف پیش بینی شکوفایی معلم بر اساس خلاقیت هیجانی و رویکردهای تدریس در آموزگاران انجام گرفت. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق معلمان زن و مرد شهرستان خوی بودند. از طریق جدول مورگان 302 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی تصادفی استفاده شد. از پرسشنامه های پرسشنامه شکوفایی (پرما) (کرن، 2014)، خلاقیت هیجانی (آوریل، 1999) و رویکردهای تدریس (تریگول، 2005) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام انجام گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که شکوفایی معلم بر اساس مولفه های خلاقیت هیجانی و رویکردهای آموزشی دانش آموز محور قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: شکوفایی، خلاقیت هیجانی، رویکردهای تدریس
  • مکرم بادفر، دکتر سوزان عارضی* صفحات 201-215

    اضطراب رایانه ترس و دلهره کاربران نسبت به کامپیوتر در زمان استفاده از آن است که باعث می شود احساسات منفی نسبت به رایانه گسترش پیداکرده و منجر به کاهش انگیزه، افزایش واکنش های منفی و درنتیجه عدم استفاده از کامپیوتر در فرد شود. هدف این پژوهش نقش سواد فناوری و خودکارآمدی رایانه در پیش بینی اضطراب رایانه در بین معلمان مقطع ابتدایی بود. روش اجرای پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد بین سواد فناوری و خودکارآمدی رایانه با اضطراب رایانه رابطه منفی و معنی داری وجود دارد، مولفه های سواد فناوری قدرت پیش بینی اضطراب رایانه دانش آموزان را در جهت منفی دارند. همچنین مولفه های خودکارآمدی رایانه قدرت پیش بینی اضطراب رایانه دانش آموزان را در جهت منفی دارند.

    کلیدواژگان: سواد فناوری، خودکارآمدی رایانه، اضطراب رایانه
  • عباس بخشی پور رودسری، حانیه فقیه* صفحات 216-224

    افکار خودکشی به عنوان اصلی ترین عامل پیش بینی کننده اقدام به خودکشی، در سال های اخیر موردتوجه بسیاری از محققان و متخصصان بالینی بوده است. پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه سه گانه تاریک شخصیت و افکار خودکشی با میانجی گری بیگانگی اجتماعی انجام گرفت. روش پژوهش حاضر ازنظر هدف، بنیادی و از حیث نوع گردآوری اطلاعات، مقطعی-توصیفی بوده و در دسته مطالعات همبستگی-مدلیابی معادلات ساختاری قرار دارد. جامعه ی آماری مطالعه، شامل کلیه جوانان 18 الی 40 ساله شهر تبریز هست که تعداد 200 نفر به روش نمونه گیری داوطلبانه در پژوهش شرکت داده شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه سه گانه تاریک شخصیت، پرسشنامه افکار خودکشی بک و پرسشنامه بیگانگی اجتماعی استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها با روش تحلیل مسیر حاکی از معناداری اثر مستقیم سه گانه تاریک، خودشیفتگی و جامعه ستیزی و عدم معناداری اثر مستقیم ماکیاولیسم بر افکار خودکشی هست. هم چنین اثرات غیرمستقیم سه گانه تاریک، خودشیفتگی و ماکیاولیسم بر افکار خودکشی به واسطه بیگانگی اجتماعی معنادار بوده، اما اثر غیرمستقیم جامعه ستیزی بر افکار خودکشی به واسطه بیگانگی اجتماعی معنادار به دست نیامد. بر همین اساس می توان گفت سه گانه تاریک، خودشیفتگی و ماکیاولیسم با تاثیر بر بیگانگی اجتماعی، نقش بسزایی در افزایش افکار خودکشی ایفا می کند. یافته های پژوهش حاضر می توانند در راستای مداخلات بالینی باهدف کاهش افکار خودکشی، مفید واقع گردند.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، سه گانه تاریک، خودشیفتگی، ماکیاولیسم، جامعه ستیزی، بیگانگی اجتماعی
|
  • Narges Portaleb, Aida Mohammadpour* Pages 1-16

    Children's learning disorder has a negative impact on the family, especially mothers. The purpose of this research was to determine the effectiveness of acceptance and commitment group training on anxiety, hope and optimism of mothers with children with special learning disabilities. This research was of quasi-experimental type and its population was all mothers with special learning children in Tabriz city. 30 samples of mothers were selected by available sampling method and were randomly divided into two groups (15 people in the control group, 15 people in the experimental group). To collect research data, Snyder et al.'s Hope Questionnaire (1991), Spielberger's Anxiety Questionnaire (1970), and Scheer and Carver's Optimism Questionnaire (1985) were used in a post- Test and pre-test were used. For the experimental group, the acceptance and commitment group training protocol (Dosti et al., 2017, Harris, 2009; Amin Zadeh, 2018) was used in six 45-minute sessions. The results showed that education based on acceptance and commitment has a significant effect on reducing anxiety and increasing optimism and hope of mothers. Based on the findings, it can be said that the existence of a child with a special learning disorder affects the family environment, especially mothers experience many psychological problems. Since the treatment based on acceptance and commitment leads to psychological flexibility and a person's commitment to perform actions that make life complete, rich and meaningful for him; It can be used as an effective intervention method to increase hope and optimism and reduce anxiety in mothers with children with special learning disorders.

    Keywords: education based on acceptance, commitment, special learning disorder, hope, anxiety, optimism
  • masume mohammadi* Pages 17-24

    This study aimed to prediction of happiness based of family cohesion and couple communication patterns between married female nurses in Kermanshah. Study type was descriptive and correlational. 150 women selected by randomized cluster sampling. Oxford Happiness Scale, Family Cohesion scale and Communication Patterns Questionnaire Christensen and Salavy (CPQ) was used for analysis of this finding. The results indicated that family cohesion had significant positive correlation with happiness. On the other hand couple communication patterns was predictor of happiness. the based of this study we have conclusion the happiness is essential topic in this era. No one dares to deny the importance of happiness in our life. So we have to do couple of activity to realized happiness for instance:we have to take place conventions in order to gradation of happiness and family cohesion and improvement of couple communication patterns.

    Keywords: happiness, family cohesion, couple communication patterns
  • Maryam Sharif*, Tahere Ranjbaripour Pages 25-33

    Employment is an inevitable necessity for the survival and survival of society, and therefore, in the development of today's industrial society, satisfaction with employment or job satisfaction is very important. The purpose of this research is to predict job satisfaction based on metacognitive beliefs and quality of commitment in municipal employees. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of conducting method. In order to collect the necessary data for the research, Wells' Metacognition Questionnaire (1997), Allen and Meier's Organizational Commitment Questionnaire (1990) and Barry Field and Ruth's Job Satisfaction Questionnaire (1951) were used and the necessary information was collected. The statistical population of this research was made up of all administrative employees of Tehran city, whose number is about 5000 people, based on Cochran's formula, a sample size of 357 people was determined, which was distributed using random cluster sampling method. In the data analysis section, research hypotheses were examined using Pearson's correlation test and regression in SPSS25 software. The results showed that job satisfaction is predicted based on metacognitive beliefs and commitment quality in municipal employees.

    Keywords: metacognitive beliefs, job satisfaction, Tehran Municipality employees, commitment quality
  • Donya Lashkari*, Samaneh Ghoshchian Joobmasjedi Pages 34-41

    The purpose of this research is to compare the quality of life and emotional regulation between families with physically disabled children and families with normal children. The current research is considered fundamental in terms of the classification of researches according to the purpose of the research. Also, this research is a comparative causal study. The statistical population of the present research was made up of all families with children aged 5 to 10 who are healthy and physically disabled in the city of Semnan in the spring of 1402. The sample size for healthy and physically disabled children is equal to 83 children. Based on this, the two questionnaires of this research were given to the families of these children and information was collected through them. To collect data in this research, the quality of life questionnaire of World Health Organization (1989) and Hijan Grass and Jan (2003) were used. The data was analyzed by SPSS25 software. The results of this research showed that the quality of life and emotion regulation of healthy children are significantly different from physically and physically disabled children in Semnan.

    Keywords: Quality of life, emotion regulation, families with physically disabled children, families with normal children
  • Nahid Mokari*, Samane ghoshchiyan Pages 42-51

    The purpose of the present study is to investigate the relationship between executive functions and emotion regulation with social skills of children with writing learning disorders. The current research is descriptive of the correlation type. The data collection tool was a questionnaire, for this purpose, Coolidge's (2002) Neurocognitive Questionnaire, Gross and John's (2003) Emotion Regulation Questionnaire, and Gresham and Elliott's (1990) Social Skills Questionnaire were used. The statistical population of this research was made up of all the families of children with learning disabilities in the spring of 1402. In this research, 70 children with learning disabilities were selected purposefully and these tools were implemented on their families. After collecting the questionnaires, the data were analyzed using the regression test. The results of this research showed that there is a significant relationship between executive functions, emotion regulation and social skills of children with writing learning disorders.

    Keywords: Executive functions, emotion regulation, social skills, children with writing learning disorders
  • Negar Alizadeh*, Abbas Bakhshipour Roudsary Pages 52-62

    Cerebral palsy (CP) is the most common motor impairment in childhood and Mothers of children with cerebral palsy due to many problems that they deal with are at high risk of having depression. The current study seeks to determine the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy in the reduction of depression in Mothers of children with cerebral palsy. This study is semi-experimental with pre-test, post-test, and control group. The population includes all Mothers of children with cerebral palsy in Tabriz City in 2018. The sample consisted of 30 women (experimental group=15) (control group=15). Participants were selected by convenience sampling and randomly assigned to groups. To collect research data Beck Depression Inventory was used. The results of covariance analysis show that Acceptance and Commitment Therapy for Mothers of children with Cerebral Palsy have significant effect on reducing depression. The results obtained in this study suggest that Acceptance and Commitment Therapy can be effective in treating depression in Mothers of children with Cerebral Palsy.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Cerebral Palsy, Depression
  • Behzad Behrouz* Pages 63-74

    This research was conducted with the aim of predicting death anxiety based on mental resilience and quality of life in the elderly. The research was descriptive-cross-sectional and correlational. The statistical population of the research included all elderly men over the age of 60 covered by the social security department of Kermanshah in 2023, who were selected by available sampling of 240 people and used research tools including the death anxiety questionnaire (Templer, 1970), psychological resilience (Connor & Davidson, 203) and quality of life (WHO, 1996) responded. Data analysis was done with descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and multiple regression with SPSS version 26. The results showed that there is a negative and significant relationship between mental resilience and each of its components with death anxiety in the elderly (P<0.05). Also, the relationship between quality of life and its components with death anxiety in the elderly negative and significant was (P<0.05). Simultaneous regression analysis also showed that 41% of the variance of death anxiety could be explained based on predictive variables. According to the results, it is possible to realize the necessity of strengthening the variables of resilience and improving the quality of life as influential factors in reducing the death anxiety of the elderly, and in this context, intervention programs can be formulated.

    Keywords: death anxiety, mental resilience, quality of life, elderly
  • Faezeh Arbabi*, Samaneh Becky, Somayeh Balochi Pages 75-88

    Education, as one of the basic factors of human and social development, plays a very vital role in formation People's personality and behaviors play a role. This matter is of special importance in the early stages of people's lives is, because the basis of values ​​and behaviors in these periods of time. One of the important challenges in the education process Education is the prevention of violence in primary schools. Violence in elementary schools as an unwanted phenomenon And worryingly, it affects young people heavily. This violence can be of different types such as physical, psychological or verbal and cause negative effects on students' morale and learning. Failure to pay for this issue It can aggravate social and academic problems and lead to the continuation of violence in society. Prevention of violence in elementary schools is of multiple importance. This importance from different aspects Such as improving the mental and physical health of students, increasing the quality of education, promoting positive communication, etc Increased discipline in the school environment. Also, the positive impact of this prevention on society in the future It will be impressive. This article examines the importance of education in preventing violence in primary schools will pay. Emphasizing the educational role of teachers and the importance of creating positive educational spaces, the article examines the solutions and It discusses strategies to reduce violence in schools and highlights the importance of preventive measures. this Research with the aim of increasing the awareness of the society and emphasizing the importance of investment in the field of education in order to The structuring of healthy and dynamic societies is provided.

    Keywords: Education, violence, students, teachers, elementary schools
  • Maryam Yazdani * Pages 89-100

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of mindfulness group therapy based on stress reduction on cravings and emotional regulation difficulties in substance-dependent women. The research was semi-experimental with a pre-test and post-test design with two experimental and control groups. The statistical population included all drug-dependent women aged 18 to 50 who referred to Ihyagaran Rah Salamat Addiction Center. 32 people were selected by available and voluntary sampling and were randomly divided into two equal groups of 16 people and they responded to the research tools including the craving questionnaire (Franken et al., 2002) and the difficulty in emotion regulation questionnaire (Gratz and Romer, 2004). For the subjects of the experimental group, mindfulness training based on stress reduction was implemented in 10 sessions. Data analysis was done with descriptive statistics and covariance analysis with SPSS-23 statistical software. The results of the covariance analysis showed that participating in the mindfulness training program based on stress reduction in the post-exam stage reduced the craving score and its components and reduced the difficulty in regulating emotion and its components in the experimental group. However, there was no noticeable change in the scores of the above-mentioned variables of the subjects of the control group from the pre-test to the post-test.

    Keywords: Mindfulness training based on stress reduction, drug addiction, difficulty in emotional regulation, addiction
  • Marzieh Isfahani*, Sheida Soodagar, Maryam Bahrami Hedji Pages 101-113

    The present study was conducted with the aim of comparing emotional-behavioral organization, cognitive flexibility in students with learning disabilities and normal students in elementary school. The statistical population was all male and female students of the primary level of education in Alborz province in the academic year of 1401-1400 who were busy with their studies. In order to determine the sample size according to the number of observable variables in this research, sampling was done due to the spread of the Corona disease. and closing of schools, through an internet call on the social network of primary school students, was done by cluster sampling method and a total of 357 people were selected. And they responded to the behavioral-emotional disorder questionnaire created by Rutter (1964), and the cognitive flexibility questionnaire (CFI) created by Dennis and Vanderwaal (2010). Data were analyzed using independent t test. And in order to determine the reliability of the tool, Cronbach's alpha method was used. The results showed that there is a significant difference between behavioral-emotional organization among students with learning disabilities and normal students, and there is also a significant difference between the dimensions of cognitive flexibility between students with learning disabilities and normal students.

    Keywords: Cognitive flexibility, behavioral-emotional organization, students with learning disabilities, normal students
  • Faranak Babaei Asl* Pages 114-124

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of hope therapy and quality of life in divorced women in Zahedan. This research aims to be an applied research, and in terms of how to collect information, it is experimental and pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all the women of Zahedan city in 1402, who were selected using the voluntary sampling method and the number of 60 people were randomly assigned to two experimental and control groups. The research tools include Oxford Happiness Questionnaire (1990), World Health Organization Quality of Life Questionnaire (1994) and Snyder's Hope Therapy Training Protocol (2002). To analyze the data, Levin and Kolmogorov Smirnov test and covariance analysis were used. The results showed that hope therapy significantly increased happiness and quality of life in divorced women of Zahedan city (P<0.01). Therefore, the educational protocol of hope therapy can be used as an effective intervention in increasing the happiness and quality of life of divorced women.

    Keywords: Hope Therapy, Happiness, Quality of Life, Divorced Women
  • Batul Bayat * Pages 125-147

    The purpose of the current research is a systematic review on the identification of success factors in the implementation of inclusive education. The present research was conducted qualitatively using the systematic review method in eight steps:choosing the topic, determining the entry and exit criteria,determining the search strategy using the tools available in the databases and standard keywords, determining the sources of information collection(in the present study, the most suitable databases include Web oScience,Scopus,Science Direct,Proquist,Elsevier,the Persian language database was Ganj,Sid, Magiran, Noormagz),selection of studies(through the study of 300 article abstracts),quality assessment(at this stage,after the design of the quality assessment tool,the resources extracted by a study researcher(related article),data extraction, analysis and presentation of the results,which is the final stage. In this research, we found some key elements that are influential in the successful implementation of inclusive education,such as:cultural attitudes(4sources), economic support(8sources),helping schools to understand their challenges(4sources), appropriate technology(1source),personalized learning(2sources),resources and opportunities(4sources),attitude.Teachers' knowledge and skills(11sources),educational techniques and teaching methods(5sources),planning and flexible curriculum (5sources),supportive management(7sources). Today,the implementation of inclusive programs is not limited to spatial and physical integration.One of the proposed strategies is to reduce the number of students in classes that have students with special needs. Equipping schools and providing suitable facilities is one of the other strategies to improve the effectiveness of inclusive education.

    Keywords: inclusive education, inclusive environment, inclusive education success factors
  • Mina Nikvar*, Bita Nikvar Pages 148-163

    This research has been done with the purpose of investigating the performance of new teaching methods of teachers in elementary schools. Although traditional teaching and learning methods are often simpler to implement than new methods, when it comes to the effectiveness and quality of teaching, it is necessary to use new methods and technologies. In a situation where new technologies surround learners and their access to technology is far greater than in the past, the use of new educational technologies is necessary. In this article, the types of new methods, implementation methods, and the advantages and disadvantages of each have been discussed.

    Keywords: New methods of teaching, learning, primary level, traditional teaching methods
  • Elham VosughiNia* Pages 164-170

    Today's children live at exciting and diverse ages and need support, guidance and opportunities throughout their childhood. In this developmental period, children face various common challenges that are effective in their academic, moral, and academic progress. Considering that facilitating and speeding up the provision of optimal counseling services in the age of communication requires systematic planning and cooperation of school officials, this program has been developed for the development of counseling services. In this article, the definition, role and function of the liaisons of the counseling cores during the students' educational process have been discussed.

    Keywords: Counseling, liaisons of counseling centers, counseling, schools
  • saadat pilafkan*, Mahdia Shafi-Nadri Pages 171-184

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of self-encouragement training on psychological empowerment and job self-efficacy of elementary teachers in Yasouj city. The design of the research was semi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all the elementary teachers of Yasouj city in the academic year 1400-1401 in the number of 2800 people. 30 people from the above society were selected according to the criteria of entry and cost of the research through available sampling and based on the voluntary cooperation of the participants and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received Shonaker's self-encouragement training based on Adler's theory (1980) during 10 90-minute sessions (one session per week), and the control group did not receive any intervention during this interval. The research tools included empowerment (PEQ) by Spritzer (1995) and job self-efficacy (JSEQ) by Riggs and Knight (1994). The data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that self-encouragement training has a significant effect on psychological empowerment and job self-efficacy of elementary teachers in Yasouj city (p<0.05). Therefore, for psychological empowerment and job self-efficacy of teachers, this training is recommended along with other material and social support.

    Keywords: self-encouragement, psychological empowerment, job self-efficacy, elementary teachers
  • Rukia Bashir, Maryam Hosseinlou, Shahla Alilou* Pages 185-200

    The present research was conducted with the aim of predicting the teacher's prosperity based on the emotional creativity and teaching approaches of the teachers. The descriptive research method was correlation type. The statistical population of the research was male and female teachers of Khoy city. Through Morgan's table, 302 people were selected as samples. A random proportional stratified sampling method was used to select the samples. The flourishing questionnaire (Prama) (Kern, 2014), emotional creativity (April, 1999) and teaching approaches (Trigol, 2005) questionnaires were used to collect data. Data analysis was done using stepwise multiple regression analysis. The findings of the research showed that teacher flourishing can be predicted based on the components of emotional creativity and student-centered educational approaches.

    Keywords: prosperity, emotional creativity, teaching approaches
  • mokrembadfar, suzanarezi * Pages 201-215

    Computer anxiety is the fear and apprehension of users towards the computer when using it, which causes negative feelings towards the computer to spread and lead to a decrease in motivation, an increase in negative reactions and, as a result, a person does not use the computer. The purpose of this research was the role of technology literacy and computer self-efficacy in predicting computer anxiety among elementary school teachers. The method of carrying out descriptive research was correlation type. The results of data analysis showed that there is a negative and significant relationship between technology literacy and computer self-efficacy with computer anxiety, the components of technology literacy have the power to predict students' computer anxiety in a negative direction. Also, computer self-efficacy components have the power to predict students' computer anxiety in a negative direction.

    Keywords: technology literacy, computer self-efficacy, computer anxiety
  • Abbas Bakhshipour Rudsari, Haniyeh Faghih* Pages 216-224

    Suicidal thoughts, as the main predictor of suicide attempts, have been the focus of many specialists and clinical experts in recent years. The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between dark triad personality traits and suicidal thoughts with the mediation of social alienation. The method of the present research is fundamental in terms of its purpose and cross-sectional-descriptive in terms of the type of data collection, and it is included in the collection of correlation-modeling studies of structural equations. The statistical population of the study includes all young people aged 18 to 40 in Tabriz, 200 of whom participated in the research through voluntary sampling. Three personality traits, Beck Suicidal Thoughts inventory and Social Alienation Questionnaire were used for research measurements. The results of data analysis using the path analysis method indicate the significance of the direct effect of the dark triad, narcissism and psychopathy, and the non-significance of the direct effect of Machiavellianism on suicidal thoughts. Also, the indirect effect of dark triad, narcissism and Machiavellianism on suicidal thoughts due to social alienation was significant, but the indirect effect of psychopathy on suicidal thoughts due to social alienation was not significant. Based on this, it can be said that the dark triad, narcissism and Machiavellianism play a significant role in increasing suicidal thoughts by affecting social alienation. The findings of the present study can be useful for clinical interventions aimed at reducing suicidal thoughts.

    Keywords: Suicidal thoughts, dark triad, narcissism, Machiavellianism, sociopathy, social alienation