فهرست مطالب

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزانه ساکی*، هیمن محمدی، عرفان شکیبا، مرضیه ضیاء صفحات 7-21
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرینات پیشگیری از آسیب اسپرت متریک ویژه فوتبال بر ثبات مرکزی، نمرات آزمون تاک جامپ و هپ شش متر در فوتبالیست های جوان بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی کنترل شده تصادفی با طرح پیش آزمون و پس آزمون است. آزمودنی های پژوهش 29 فوتبالیست با سه سال سابقه فعالیت در باشگاه های فوتبال بودند. آزمودنی ها پس از پیش آزمون به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (14=n) و کنترل (15=n) تقسیم شدند. سپس گروه تجربی به مدت شش هفته تمرینات اسپرت متریک ویژه فوتبال را انجام دادند و گروه کنترل به تمرینات عادی خود ادامه دادند. برای ارزیابی از مجموعه آزمون های مک گیل، تاک جامپ و هپ شش متر استفاده شد. سپس از آزمون آنالیز واریانس اندازه های تکراری جهت تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد (0/05≥p).

    یافته ها

    نتایج آنالیز واریانس اندازه های تکراری نشان داد که بین رکورد آزمون های استقامت فلکسور تنه (0/001=p) و اکستنسور تنه (0/001= p) ، پلانک جانبی راست (0/001=p) و چپ (0/013=p) ، نمرات آزمون تاک جامپ (0/001=p) و جهش هپ (0/001=p) در گروه تجربی و کنترل تفاوت معناداری پس از  شش هفته تمرین وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد تمرینات اسپرت متریک ویژه فوتبال باعث بهبود ثبات مرکزی و عملکرد اندام تحتانی می شود. به دلیل ارتباط ثبات مرکزی و عملکرد اندام تحتانی با آسیب دیدگی های اندام تحتانی به ویژه پارگی رباط صلیبی قدامی (Anterior Cruciate Ligament; ACL)، جهت پیشگیری از آسیب دیدگی، توصیه می گردد به منظور پیشگیری از آسیب و بهبود عملکرد فوتبالیست ها از پروتکل تمرینی پیشگیری از آسیب اسپرت متریک ویژه فوتبال استفاده شود.cv

    کلیدواژگان: پیشگیری، تمرینات اسپورت متریک، ثبات مرکزی، نقص عصبی عضلانی، عملکرد
  • داود سبحانی راد، محمد ملکی، علی دهشیری، حمید طیرانی، صادق جعفرزاده* صفحات 22-27
    هدف

    کم شنوایی مادرزادی باعث اختلال در رشد زبان و گفتار می گردد. آزمون P300 یک آزمون الکتروفیزیولوژیک شنوایی می باشد که توانایی های توجه و تمایز شنیداری را بررسی می کند. هدف از این پژوهش بررسی امواج P300 و ارتباط آن با مهارت های گفتار و زبان در کودکان دارای کم شنوایی متوسط تا شدید و مقایسه آن با کودکان دارای شنوایی طبیعی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی در سال 1401 انجام شد. نتایج آزمون P300 و آزمون های زبان و گفتار (مقیاس Speech Intelligibility Rating (SIR)، Test of Language Development (TOLD) و Wepman) در 21 کودک دارای کم شنوایی حسی عصبی با  21 کودک همسان دارای شنوایی طبیعی مورد مقایسه قرار گرفت. تمامی افراد در دو گروه راست دست بودند. مقایسه بین دو گروه با آزمون تی آزمون (t-test) انجام گردید. برای بررسی رابطه معناداری بین نتایج آزمون های P300 و آزمون های گفتاری از آزمون پیرسون (Pearson) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نهفتگی امواج P300 در بین دو گروه بیمار و طبیعی تفاوت معناداری داشت اما تفاوتی در دامنه امواج P300 مشاهده نشد (0/05>p). همچنین تمامی آزمون های گفتاری بین دو گروه از لحاظ آماری تفاوت معنی دار داشت. بین نهفتگی امواج P300 و آزمون های گفتاری نیز رابطه معنی دار مشاهده شد (0/01=p).

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان دهنده تفاوت پردازش شنوایی مرکزی در کودکان کم شنوا و دارای شنوایی طبیعی است و امواج P300 می تواند در شناسایی مشکلات توجهی و پردازش مرکزی کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: کم شنوایی، گفتار، زبان، ‏P300‎‏، ‏SIR
  • احسان ابراهیمی پور، سینا سعیدعسکری، فرشته ثابت*، محمدرضا امیر سیف الدینی، فریبرز محمدی پور صفحات 28-39
    هدف

    افراد مبتلا به استیوآرتریت زانو از ضعف عضلات چهارسر ران و کاهش حس عمقی مفصل زانو رنج می برند. از این رو یکی از عوارض مهمی که بیماران مبتلا به استیوآرتریت زانو با آن مواجه هستند، اختلال در تعادل، سقوط و زمین خوردن است. هدف مطالعه حاضر تعیین اثر چهار هفته ماساژ سویدی بر شاخص های نوسان مرکز فشار زنان بزرگسال  مبتلا به استیوآرتریت زانو بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده و دارای یک گروه مداخله ماساژ سویدی (سن 6/72±52/6، قد 0/05±1/57 متر، وزن 9/95±74/4 نیوتن) و یک گروه کنترل (سن 6/71±52/4، قد 0/05±1/61 متر، وزن 9/83±75/93 نیوتن) با تعداد برابر 15 نفر در هر گروه است. 30 زن بزرگسال مبتلا به استیوآرتریت یک طرفه زانو بر اساس معیارهای ورود به تحقیق به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و پس از تقسیم شدن به 2 گروه مساوی، بر اساس روش تصادفی سازی محدود از نوع تصادفی سازی بلوکی، وارد مطالعه شدند. جهت اندازه گیری تعادل ایستا بیماران، از یک دستگاه فوت اسکن استفاده شد. پس از انجام پیش آزمون، گروه مداخله به مدت چهار هفته، هر هفته سه جلسه مداخله ماساژ سویدی (شامل تکنیک های افلوراژ، پتریساژ و تپوتمنت) عضلات چهارسر را دریافت کردند. بعد از اتمام چهار هفته، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده های استخراج شده، توسط نرم افزار آماری اس پی اس اس (SPSS) با سطح معناداری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی قرار گرفتند. با توجه به تعداد آزمودنی ها، جهت بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون شاپیروو-ویلک (Shapiro-Wilk)، همگنی واریانس ها از طریق آزمون لوین (Leven’s Test)و پس از تایید این پیش فرض ها جهت مقایسه بین گروهی  و درون گروهی از آزمون آنالیز واریانس (Analysis of Variances) استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج این پژوهش نشان داد یک دوره مداخله ماساژ سویدی بر بهبود تعادل با چشمان باز و بسته گروه مداخله موثر است. پارامترهای مربوط به تعادل ایستا با چشمان باز همچون سرعت نوسان مرکز فشار (0/040=p)، ناحیه بیضی (0/011=p)، طول محور مینور (0/015=p)، طول محور ماژور (0/001=p) و همچنین فاکتورهای مربوط به تعادل ایستا با چشمان بسته: سرعت نوسان مرکز فشار (0/001=p)، ناحیه الیپس (001/0=p)، طول محور مینور (0/001=p)، طول محور ماژور (0/021=p) در پس آزمون کاهش یافته که نشان دهنده ی بهبود تعادل ایستا در گروه مداخله است (p≥0/05).

    نتیجه گیری

    این مطالعه، اولین مطالعه بررسی کننده اثر میان مدت ماساژ سویدی عضلات چهارسر ران بر تعادل ایستا در بیماران مبتلا به استیوآرتریت کمپارتمان داخلی زانو بود. نتایج این مطالعه نشان می دهد ماساژ می تواند به طور ثانویه موجب بهبود شاخص های مرکز فشار این بیماران گردد. بنابراین پیشنهاد می شود در کنار سایر مداخلات درمانی از تکنیک های ماساژ نیز به منظور بهبود تعادل و پیشگیری از سقوط این افراد استفاده گردد.

    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، تعادل ایستا، کمپارتمان، ماساژ سوئدی، مرکز فشار
  • وحیده سلطانی، حوریه احدی*، هلیا عباسی، سپیده انصاری، سعیده راهب صفحات 40-50
    هدف

    استعاره ها از طریق همبستگی با تجربه بدن مند قابل درک هستند و هرگونه نقص در سیستم حسی-حرکتی به فقر تجربیات بدن مند و در نتیجه به نقص در درک مفاهیم انتزاعی ازجمله استعاره ها منجر می شوند. درک ضعیف استعاره از مشخصه های اصلی اختلال طیف اتیسم محسوب می شود، با توجه به زبان ویژه  بودن استعاره ها و نبود نتایج مشابه در تحقیقات پیشین، لازم است درک استعاره و عوامل موثر بر آن در کودکان فارسی زبان دارای اتیسم نیز بررسی شود، لذا هدف این مطالعه بررسی درک استعاره، رابطه بین زبان و درک استعاره و همچنین مسیر درک موثرتر استعاره (دیداری، شنیداری) در کودکان فارسی زبان دارای اتیسم و مقایسه آن با کودکان طبیعی است.

    روش بررسی

    در این پژوهش، 20 کودک دبستانی فارسی زبان دارای اتیسم از مدارس اتیسم شهر تهران (پیک هنر، بشارت و پیامبر اعظم) انتخاب شدند (با سن تقویمی 7 تا 11 سال) و بعد از اجرای آزمون رشد زبان فارسی نیلی پور و همکاران (38)، 11 کودک که سطح زبانی آن ها 5 تا 6 سال بود، انتخاب شدند و با 11 کودک طبیعی همتای زبانی از نظر درک استعاره های دیداری و شنیداری مورد مقایسه قرار داده شدند. برای بررسی درک استعاره های بدن مند در زبان فارسی آزمون سلطانی و همکاران (22) و  برای بررسی سطح زبانی کودکان دارای اتیسم و همتای سنی آن ها از آزمون رشد زبان فارسی نیلی پور و همکاران (38) استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد مقایسه درک استعاره بین دو گروه نشان داد در هر سه مورد یعنی امتیاز درک استعاره دیداری، امتیاز درک استعاره شنیداری و امتیاز درک کلی استعاره ها بین دو گروه کودکان دارای اتیسم و همتایان زبانی آن ها تفاوت معنادار وجود دارد. در هر دو گروه میانگین درک استعاره های دیداری کمتر از استعاره های شنیداری است. در کودکان دارای اتیسم در هیچ مورد غیر از تکالیف مربوط به تمییز شنیداری، صرف و درک نحوی، میان زبان و درک استعاره همبستگی  معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری:

    بنابراین کودکان دارای اتیسم فارسی زبان در هر دو کانال دیداری و شنیداری استعاره، ضعیف هستند و نیاز به توجه، بررسی و درمان دارند و توجه به عوامل مرتبط به آن مانند توانایی های ارتباطی و زبانی می تواند در طراحی درمان آن ها سودمند باشد.

    کلیدواژگان: اتیسم، استعاره های بدن مند، استعاره های مفهومی، مفاهیم انتزاعی، استعاره دیداری، استعاره شنیداری
  • لیلا موسوی، هومن فتاحی* صفحات 51-63

    هدف :

     کمردرد یکی از مشکلات رایج، ناتوان کننده و پرهزینه در حوزه سلامت است. یکی از شایع ترین دلایل کمردرد بیرون زدگی دیسک بین مهره ای است. حرکات تکراری، بلند کردن اشیاء به شیوه ی نامناسب، اضافه وزن و آسیب دیدگی با ضربه شدید یا روند پیری می تواند باعث فتق دیسک شود. فتق دیسک زمانی رخ می دهد که دیسک از جای خود خارج شده یا برآمده شود و به عصب ها یا ریشه های عصبی مجاور فشار وارد. لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیر 6 هفته تمرینات توانبخشی پیلاتس بر ناتوانی، انعطاف پذیری تنه، قدرت و استقامت عضلات بخش مرکزی در زنان مبتلا به فتق دیسک کمر است.

    روش بررسی

    تعداد 30 زن مبتلا به فتق دیسک کمر به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری تجربی (سن 4/3 ± 55/6 سال، قد 0/1 ± 1/61 متر، وزن0/1 ± 66/2 کیلو گرم) و کنترل (سن 6/6 ± 56/4، قد 0/04 ± 1/7 متر، وزن 0/04± 67/4 کیلو گرم تقسیم شدند. میزان ناتوانی، انعطاف پذیری تنه، قدرت و استقامت عضلات بخش مرکزی به ترتیب با استفاده از پرسشنامه آس وستری (Oswestry)، تست شوبر (Schober)، حرکت هاندرد (Hundred) پیلاتس و تست پلانک جانبی مک گیل (Plank Side McGill) اندازه گیری شد. آزمودنی های گروه تجربی به مدت 6 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 1 ساعت به تمرین پرداختند. برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح خطای 5% و با استفاده از نسخه ی 22 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها:

    انجام تمرینات پیلاتس به طور معناداری باعث کاهش ناتوانی و افزایش قدرت عضلات بخش مرکزی، انعطاف پذیری تنه (ایستادن عادی و اکستنشن تنه)، استقامت عضلات بخش مرکزی (پهلوی چپ و پهلوی راست) بوده است (0/001>p).

    نتیجه گیری :

     با توجه به نتایج اثربخش تمرینات توانبخشی پیلاتس، احتمالا می توان از این تمرینات جهت بهبود علایم افراد با فتق دیسک کمر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: وانبخشی، پیلاتس، فتق دیسک، کمردرد
  • هما صائب نوری، علی فتاحی*، راضیه یوسفیان ملا صفحات 64-73
    هدف

    با توجه به اینکه وجود ناهنجاری اندام تحتانی در ورزشکاران رشته کراس فیت، می تواند تاثیر زیادی در آسیب دیدگی- های احتمالی و مهارت و اجرای حرکات این رشته داشته باشد، لذا هدف از پژوهش حاضر، تاثیر استفاده از  ده هفته کفی بر تعادل ایستا، پویا و شاخص کف پایی کراس فیت کاران نخبه زن و مرد بود.

    روش بررسی

    32 نفر از کراس فیت کاران حرفه ای زن و مرد به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شده و مورد ارزیابی متغیرهای شاخص کف پایی، تعادل ایستا و تعادل پویا قرار گرفتند. گروه مداخله به مدت 10 هفته از کفی پلی اورتان یا (Poly Urethane; PU) در کفش مخصوص به خود، به طور مداوم استفاده کردند، اما گروه کنترل در طی این مدت مداخله ای نداشتند و به تمرینات متداول خود ادامه دادند. سپس، هر دو گروه مجددا مورد ارزیابی قرار گرفتند. از آزمون آماری تی زوجی به منظور مقایسه تفاوت پیش آزمون و پس آزمون و از آزمون تی مستقل برای مقایسه تاثیر کفی بر تعادل ایستا، پویا و شاخص کف پایی زنان و مردان کراس فیت کار نخبه استفاده شد.

    یافته ها

    در متغیر تعادل پویا، بین زنان گروه کنترل و مداخله در مرحله پیش آزمون و پس آزمون و در متغیر تعادل پویا در گروه کنترل مردان و زنان هم در مرحله پیش آزمون و پس آزمون و در گروه تجربی تنها در مرحله پس آزمون زنان و مردان تفاوت معناداری مشاهده شد (0/05≥p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت کفی بر روی تعادل ایستای زنان ورزشکار در رشته کراس فیت انتظار می رود با انجام صحیح و مداوم تمرینات و استفاده مستمر از کفی شاخص های کف پایی، تعادل ایستا و پویای ورزشکاران بهبود داشته باشند.

    کلیدواژگان: کفی، تعادل، شاخص کف پایی، کراس فیت
  • لیلی کوچک زاده، عباسعلی یکتا، عفت شنبه زاده، مهدی خبازخوب* صفحات 74-82
    هدف

    تعیین توزیع گروه های خونی و رابطه آن با برخی شاخص های تن سنجی و بیماری های سیستمیک در شهر تهران

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در شهر تهران انجام شد. جمعیت هدف افراد 60 سال به بالا بودند و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از شهر تهران نمونه گیری به عمل آمد. 160 خوشه از 22 منطقه تهران انتخاب شد. پس از انتخاب نمونه ها و انتقال آن ها به محل مطالعه، پس از اخذ رضایت نامه آگاهانه معاینات انجام شد. برای تمام نمونه ها معاینات تن سنجی و تعیین گروه خون انجام شد. تعیین گروه خون با استفاده از آنتی کورهای سیناژن (کیت تشخیص گروه خونی سیناژن، شرکت زیست فناوری سینوهه، ایران) انجام شد.

    یافته ها

    از 3310 نفری که در مطالعه شرکت کردند؛ تعیین گروه خونی برای 2645 نفر انجام شد. از این تعداد 1661 نفر (62/8%) مونث بودند. میانگین سن این افراد 6/5±68/1 (از 60 تا 95) سال بود. شیوع گروه خونی A، B، AB و O در این مطالعه به ترتیب 30.4%، 24.9%، 6.9% و 37.8% بود. هم چنین 89.3% افراد این مطالعه Rh+ بودند. افراد با گروه خونی+B نسبت به سایر افراد از  شاخص توده بدن و نسبت دور کمر به قد بیشتری برخودار بودند (0/010=p) گروه خونی -O کمترین شیوع دیابت (0/039=p) و گروه خونی A و B بیشترین شیوع دیابت را داشتند. و بیشرین شیوع فشار خون (0/034=p) در گروه خونی O- مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    شایع ترین گروه خونی در افراد 60 سال به بالای تهران گروه خونی O و A هستند. ریسک فاکتورهای قلبی از قبیل چاقی و دیابت در افراد با گروه خونی A و  B بیشتر است. فشار خون نیز با گروه خونی O رابطه معنی داری دارد. توجه به این مساله می تواند در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی در افراد نقش بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: گروه خون، دیابت، فشارخون، چاقی
  • فاطمه کریمیان*، علی اصغر نورسته صفحات 83-94
    هدف

    کم توان ذهنی به شرایطی گفته می شود، که عملکرد کلی ذهن کمتر از  میانگین بوده و با محدودیت هایی در دو یا بیشتر از دو سطح مهارتی و انطباقی قابل اجرا ،همراه می باشد. کنترل و ضعف تعادل یکی از مشکلات افراد کم توان است. از طرفی افتادن- هایی که منجر به جراحت در افراد کم توان ذهنی می شود بسیار معمول است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تعادل درکم توانان ذهنی آموزش پذیر بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دخترکم توان ذهنی استان گیلان بود که از میان آن ها 30 دانش آموز دخترکم توان ذهنی آموزش پذیر با بهره هوشی 50-70  در دو گروه کودک با میانگین سنی 0/862±8/20 سال و نوجوان با میانگین سنی 0/756±16 سال و شاخص توده بدنی با میانگین 5/159±20/98 در گروه کودک و میانگین 4/479±24/636 در گروه نوجوان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای ارزیابی تعادل ایستا از آزمون (SLS ؛Single limb Standing) و برای ارزیابی تعادل پویا از آزمون Y استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل نتایج از نرم افزارSPSS نسخه 26 و آزمون های تی مستقل و یومن ویتنی در سطح معنی داری (0/05≤p) استفاده شد. همچنین جهت بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون شایپرو-ویلک استفاده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج پژوهش حاضر تفاوت معناداری در تعادل پویا در گروه کودکان (0/823=p) با میانگین و انحراف استاندارد (9/67±7/06) و گروه نوجوانان (4/65± 8/39)،  ضعف در تعادل در شرایط اغتشاش دهلیزی و حس عمقی  (مشارکت سیستم بینایی) (0/174=p) با (10/0±2/94) در گروه کودکان، (9/40±3/62) در گروه نوجوانان، ضعف در تعادل در شرایط اغتشاش بینایی و حس عمقی (مشارکت سیستم دهلیزی) گروه کودکان (0/818=p)،(7/91±4/64)، گروه نوجوانان (7/64± 2/80)، در بین دو گروه مشاهده نشد. در دو حالت تعادل ایستا در گروه کودکان در شرایط بدون اغتشاش (0/026= p) (7/15 ±3/24)، در گروه نوجوانان (5/82± 2/24) و در شرایط اغتشاش دهلیزی و بینایی (مشارکت سیستم حس عمقی) گروه کودکان (0/039=p)،(9/80 ± 3/02) در گروه نوجوانان (11/02± 2/50) بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد در شرایطی که هر سه سیستم حسی عمقی، دهلیزی و بینایی درکنترل تعادل دخیل بودند بین دو گروه کودک و نوجوان تفاوت معنی داری مشاهده شد که درگروه کودکان تعداد خطا بیشتر بوده و از ضعیف تری برخوردار می باشند. در شرایطی که اطلاعات سیستم دهلیزی و بینایی در کنترل تعادل دخیل بودند بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد و تنها در شرایط اغتشاش در سیستم دهلیزی و بینایی، یعنی هنگامی که سیستم حس عمقی در  کنترل تعادل دخیل بود بین دو گروه تفاوت مشاهده شد که تعداد خطا درگروه کودکان کمتر بوده و کودکان نسبت به گروه نوجوانان از وضعیت بهتری برخوردار بودند که می تواند نشان دهنده تقویت حس عمقی با افزایش سن باشد. علاوه براین در متغیر تعادل پویا نیز بین دو گروه تفاوت مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تعادل پویا، تعادل ایستا، سیستم های حسی، کم توان ذهنی آموزش پذیر ‏
  • سمیه دانشمند، افسانه زینل زاده، هادی شهرکی، شکوفه اعلایی* صفحات 95-106
    هدف

    بیماری پارکینسون یک اختلال عصبی پیش رونده است که منجر به بروز علایم حرکتی و رفتاری می شود. تاکنون دارویی برای درمان قطعی این بیماری کشف نشده و پزشکان استفاده از توانبخشی جهت بهبود اختلالات حرکتی را در کنار درمان دارویی تجویز می کنند. با انجام تمریناتی که در توانبخشی حرکتی توسط درمانگر مشخص می شود، پیشرفت در انجام کارهای روزمره زندگی و وابستگی کمتر به اطرافیان برای بیمار حاصل می شود. با این حال با گذشت زمان، بیماران خسته شده و به ندرت در برنامه های بازتوانی شرکت می کنند، زیرا محتوی برنامه های معمولی ممکن است تکراری، غیر انگیزشی و یا دشوار باشد. پیشرفت فناوری و گنجاندن آن در توانبخشی سنتی، گزینه ای امیدوارکننده در توانبخشی بیماران مبتلا به پارکینسون است. در این بررسی، مروری مختصر به پیشرفت فناوری در زمینه توانبخشی عصبی و حرکتی بیماران مبتلا به پارکینسون انجام شده و به نقش فن آوری های واقعیت مجازی، Wii، کینکت، تبلت و ربات پرداخته شده است.

    روش بررسی

    مقاله حاضر از نوع مروری روایتی بوده و جستجوی منابع بر اساس ترکیب کلیدواژه های "توانبخشی"، "بیماری پارکینسون"، "واقعیت مجازی"، "Wii"، "کینکت"، "تبلت" و "ربات" در مقالات منتشرشده در پایگاه های اطلاعاتی Google Scholar و PubMed بین سال های 2000 الی 2022 انجام شده است. همچنین از نظرات متخصصین انفورماتیک پزشکی و فیزیوتراپی برای تکمیل مباحث مربوطه استفاده شد.

    یافته ها:

    از بین منابع یافت شده با حذف نسخه های تکراری و مطالعه متن کامل، تعداد 38 منبع معیار های ورود مورد نظر را برای استفاده در مطالعه حاضر بدست آوردند. تجمیع نتایج مقالات و نظرات متخصصین نشان داد که استفاده از فناوری های نوین شامل واقعیت مجازی، Wii، کینکت، تبلت و ربات در توانبخشی افراد مبتلا به بیماری پارکینسون می تواند باعث بهبود بیشتر در عملکرد حرکتی نسبت به تمرینات توانبخشی مرسوم شود. اگرچه در کنار فرصت ها و مزایای استفاده از این فناوری ها، چالشهایی نیز وجود دارد.

    نتیجه گیری:

    نتایج مطالعاتی که توسط محققین بر روی فناوری های نوین در توانبخشی انجام شده، نشان می دهند با وجود چالش هایی در استفاده از فناوری های نوین جهت توانبخشی بیماران مبتلا به پارکینسون، این فناوری ها باعث بهبود قابل توجهی در عملکرد حرکتی و استقلال فردی افراد نسبت به توانبخشی مرسوم در توانبخشی بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون می شوند.

    کلیدواژگان: توانبخشی، بیماری پارکینسون، واقعیت مجازی، ربات، تبلت
  • سعید بحیرایی*، رحمان امیری جومی لو صفحات 107-124
    هدف

    افراد سندرم داون با اختلال در رشد روانی-حرکتی توصیف می شوند که ضعف تعادل یکی از ویژگی های رشد حرکتی این افراد می باشد. یکی از راه های کاهش اختلال تعادل در این گروه انجام مداخلات تمرینی است. مطالعات اندکی، به بررسی مداخلات تمرینی مختلف در راستای کاهش یا بهبود این اختلال در افراد سندرم داون پرداخته است. بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی، اثر برنامه های مداخله ای بر تعادل افراد سندرم دوان است.

    روش بررسی

    بررسی سیستماتیک مطالعات تجربی و نیمه تجربی که به تاثیر مداخلات تمرینی بر بهبود تعادل در افراد سندرم داون طراحی شده اند، انجام شد. جستجوها در پایگاه های اطلاعاتی  PubMed ، Web of Science ،Medline ،Google Scholar،Scopus . همچنین در پایگاه های فارسی، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (MedLib)، بانک جامع مقالات پزشکی (IranMedex)، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (IRANDOC)، بانک اطلاعات نشریات کشور (MAGIRAN) با ترکیبی از کلمات کلیدی سندرم داون، تعادل، برنامه تمرینی در بازه زمانی سال 2002 تا 2020 انجام شد. مطالعات با استفاده از معیارهای از پیش تعریف شده ورود و خروج انتخاب شدند. برای جمع آوری ویژگی های اصلی هر مقاله یک فرم استخراج داده و ارزیابی ارسالی تهیه شده بود.

    یافته ها

    از بین 242 مقاله شناسایی شده با حذف نسخه های تکراری و مطالعه متن کامل، 27 مقاله معیار های ورود مورد نظر را برای مطالعه نهایی بدست آوردند. یافته ها نشان داد که مداخلات تمرینی نسبت به شرایط کنترل برای بهبود تعادل افراد سندرم داون موثرتر است. همچنین نتایج مطالعات نشان می دهد اکثر برنامه های تمرینی و پروتکل های توانبخشی تاثیر مثبتی بر تعادل افراد سندرم داون دارند و تنها تمرینات سوپربرین یوگا تاثیر معناداری بر تعادل ایستا نداشت، همچنین نتایج برخی مطالعات نشان داد که برنامه تمرینی ترکیبی در مقایسه با دیگر برنامه های تمرینی تاثیر بهتری بر تعادل افراد سندرم دوان دارد.

    نتیجه گیری

    بررسی این مطالعه نشان می دهد که برای حمایت از متخصصان سلامت در انتخاب، توسعه و اجرای مداخلات برای افزایش سلامت جسمی افراد سندرم داون، مداخلات تمرینی دقیق تر و گزارش تمرینات لازم است. با این حال، با توجه به تعداد کمی از مطالعات و محدودیت های آن ها، یافته های حاضر این مطالعه باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سندرم داون، مداخلات تمرینی، تعادل
|
  • F. Saki *, H .Mohammadi, E. Shakiba, M. Ziya Pages 7-21
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effect of specific SportsMetricsTM training on core stability, tuck jump scores, and hops in soccer players.

    Methods

    The present study is a randomized controlled trial. The subjects of the study were 29 soccer players with three years of experience in soccer clubs. Subjects were randomly divided into experimental (n = 14) and control (n = 15) groups. The experimental group performed soccer-specific SportsMetrics exercises for six weeks. The control group continued normal exercises. For assessment, McGill tests, tuck jumps, and hop tests were used. Data was analysed using a Repeated Analysis Variance Measure (p≤0.05).

    Results

    The results of the repeated analysis of the variance measure showed a significant difference between the scores of trunk flexion (p = 0.001), trunk extension (p = 0.001), right side plank (p = 0.001), left side plank (p = 0.013), tuck jump score (p = 0.000), hop (p = 0.001), and in the experimental and control groups after six weeks of training.

    Conclusion

    The results of the present study showed that football-specific sports metric exercises improve core stability and lower limb function. Due to the relationship between core stability and lower extremity function and injuries, especially ACL rupture, to prevent injury and improve the performance of soccer players, it is recommended to use a football-specific injury prevention training protocol.

    Keywords: Prevention of Injury, SportsMetrics, Neuromascular defecit, Function
  • D .Sobhani Rad, M. Maleki, A. Dehshiri, H. Tayrani, S. Jafarzadeh * Pages 22-27
    Purpose

    Congenital hearing loss causes disturbances in the development of language and speech. The P300 test is an auditory electrophysiological test that examines auditory attention and discrimination abilities. The purpose of this study is to investigate P300 waves and its relationship with speech and language skills in children with moderate to severe hearing loss and compare it children with normal hearing.

    Methods

    This is a cross-sectional study performed in 2022. The results of the P300 test, language and speech tests (SIR, TOLD and Wepman scale) in 21 children with sensorineural hearing loss compared with the results of 21 matched children with normal hearing. All children in two groups were right-handed. Comparison between two groups was performed with t-test. Pearson's test was used to investigate the significant relationship between the results of P300 tests and speech tests.

    Results

    There was a significant difference between the P300 wave latency results in the two patient and normal groups, but no difference was observed in the amplitude of P300 waves (p> 0.05). Also, all of speech and language tests had statistically significant differences between the two groups. A significant relationship was also observed between P300 latency and speech and language tests (p= 0.01).

    Conclusion

    The obtained results showed the difference of central auditory processing in hearing impaired and normal hearing children and P300 waves can be helpful in identifying attention and central processing problems.

    Keywords: Hearing Loss, Speech, Language, P300, SIR
  • E. Ebrahimipour, S .Saeedaskari, F .Sabet *, M.R .Amirseyfaddini, F. Mohammadipour Pages 28-39
    Purpose

    People with Knee osteoarthritis (KOA) suffer from weak quadriceps muscles and decreased proprioception in the knee joint. Therefore, one of the most important complications that patients with KOA face is imbalance and falls. This study aimed to determine the effect of four weeks of Swedish massage on the fluctuation indices of the center of pressure of middle age women with KOA.

    Methods

    The present study is a controlled randomized trial and has a Swedish massage intervention group (age 52.6±6.72 y, height 1.57±0.05 m, weight 74.4±9.95 N) and a control group (age 52.4±6.71 y, height 1.61±0.05 m, weight 75.93±9.83 N) (n=15 in each). 30 adult women with unilateral knee osteoarthritis were purposefully and accessibly selected based on the inclusion criteria. Then, they were divided into two groups based on Blocked Randomization with Randomly Selected Block Sizes. The static balance of patients had been measured by a foot scan device. And after that, the intervention group received quadriceps muscles Swedish massage (Including exfoliation, petrissage and tapotement techniques) 3 sessions per week for 4 weeks. After four weeks, both groups conducted the post-test. The descriptive and inferential data analyses were conducted using SPSS statistical software with a significance level of p≤0.05. According to the number of subjects, the data’s normality was assessed using the Shapiro-Wilk test and the Homogeneity of variance was assessed by Leven’s test. After confirming these assumptions, the Analysis of Variances was used with SPSS software for between and within groups comparison.

    Results

    The present study showed that a Swedish massage intervention course effectively improves the balance (with open and closed eyes) of the intervention group. Parameters related to static balance with eyes open: average speed of the center of pressure (p=0.040), ellipse area (p=0.011), minor axis length (p=0.015), major axis length (0.001) (p=0.001), as well as closed eyes: average speed of the center of pressure (p = 0.001), ellipse area (p = 0.001), minor axis length (p=0.001), major axis length (p=0.021) decreased in the post-test, which indicates the improvement of static balance in the intervention group (p≤0.05).

    Conclusion

    This is the first study investigating the mid-term effect of quadriceps Swedish massage on static balance in patients with knee osteoarthritis. The results of this study showed that massage can improve the fluctuation indices of the center of pressure of adult women with KOA. Therefore, it is suggested to use this technique in addition to other therapeutic interventions to improve balance and prevent falls in these populations.

    Keywords: center of pressure, Compartment, Knee Osteoarthritis, Static balance, Swedish Massage
  • V .Soltani, H. Ahadi *, H .Abbasi, S. Ansari, S. Raheb Pages 40-50
    Purpose

    Metaphors are grounded in correlation with embodiment experience, and any defect in the sensory-motor system leads to the lack of bodily experiences and, consequently, to a lack of understanding of abstract concepts, including metaphors. Poor understanding of metaphor is one of the main characteristics of autism spectrum disorder. Due to the linguistic nature of metaphors and the lack of similar results in previous research, it is necessary to study the comprehension of metaphor and its effective factors in Persian-speaking children with autism.

    Methods

    In this study, 20 Persian-speaking primary school children with autism were selected from autism centers (Peyke honor, Besharat, and Payambare Azam) in Tehran (age of 7 to 11 years) and after performing a language test, 11 children with a language age of 5 to 6 years were selected and compared with 11 normal language-matched children. To examine the understanding of embodiment metaphors in Persian, Soltani et al (2021). test was used and to evaluate the language level of autistic and normal children, language development test  of Nilipour et al (2021) was used.

    Results

    The results showed that the comparison of metaphor Comprehension between the two groups showed that in all three scores, ie visual metaphor Comprehension score, auditory metaphor comprehension score and general metaphor Comprehension score, there is a significant difference between the two groups of children with autism and normal children (p<0/000). In both groups, the average Comprehension score of visual metaphors is lower than auditory metaphors. In children with autism, there is a positive correlation between language and metaphorical understanding in all tasks except auditory discrimination, morphology, and syntactic perception.

    Conclusion

    Therefore, Persian-speaking children with autism are weak in comprehending metaphors in both visual and auditory channels and need attention, assessment and treatment, and attention to related factors such as can be useful in designing their treatment protocols.

    Keywords: Autism, embodiment metaphors, Conceptual metaphors, Abstract concepts, Auditory metaphore, Visual ‎metaphore
  • L. Mosavi, H. Fatahi * Pages 51-63

    Purpose‌‌‌‌:

    Low back pain is one of the most common, debilitating, and costly health problems. Repetitive movements, improper lifting of objects, obesity, severe trauma or aging can cause disc herniation. Disc herniation occurs when the disc comes out of place or protrudes and puts pressure on nearby nerves or nerve roots. The present study evaluated the effects of 6 weeks of Pilate’s rehabilitation exercises on disability, flexibility of the trunk, strength, and endurance of the core muscles in women with lumbar disc herniation.

    Methods‌‌‌‌:

    Thirty women with lumbar disc herniation were purposefully and randomly divided into two groups: experimental (n=15, age: 55.6 years; height: 1.61 meters; weight: 66.2 kg) and control (n=15, age: 56/4 years ; height: 1/7 meters ; weight: 67/4 kg). Disability, flexibility of the trunk, strength and endurance of the core muscles, were measured with the oswestery questionnaire, the Schubert test, the Hundred Pilates test, and the Planck McGill test, respectively. The experimental group performed Pilate’s rehabilitation exercises for 6 weeks, 3 sessions per week, and 60 minutes per session. Data were analysed using repeated measures analysis of variance and the Bonferroni post hoc test at a level of 5% error and using SPSS software version 22.

    Results‌‌‌‌:

    Pilates largely avoids high impact, high power output, and heavy muscular and skeletal loading. Pilates largely avoids high impact, high power output, and heavy muscular and skeletal loading.

    Conclusion‌‌‌‌:

    Due to the effective results of Pilates rehabilitation exercises, these exercises can probably be used to improve the symptoms of people with lumbar disc herniation. ‌‌‌‌‌

    Keywords: Rehabilitation, Pilates, Disc herniation, Low back Pain ‎
  • H. Saeb Noori, A. Fatahi *, R .Yousefian Molla Pages 64-73

    Propose:

    The presence of lower limb abnormalities in cross-fit athletes may cause a great impact on possible injuries and the skill and performance of movements. The aim of the present study was to investigate the effect of using PU insole on static - dynamic balance and the plantar index of elite male and female cross-fit athletes.

    Methods

    Thirty-two professional male and female cross-fit athletes were divided into two groups of control and intervention groups.  Variables of plantar index, static balance and dynamic balance were then evaluated. The intervention group used the PU insole in their shoes for 10 weeks, but the control group did not receive any intervention during this period. Both groups were re-evaluated after ten weeks. Paired t-test was used to compare the differences between pre-test and post-test and independent t-test was used to compare the effect of insole on static balance, dynamic and foot index of elite cross-fit men and women athletes.

    Results

    Dynamic balance variables were statistically significant between female in the control and intervention groups in the pre-test (p=0.000) and post-test stages (p=0.002), and in the intervention group only in the female post-test (p=0.003) and male.

    Conclusion

    Considering the positive effect of insoles on static balance of female athletes in cross-fit, it is expected that athletes enhance their static and dynamic balance by performing correct exercises and continuous use of insoles.

    Keywords: Insole, Balance, Plantar Index, Cross-Fit ‎
  • L .Koochakzadeh, A.A. Yekta, E .Shanbehzadeh, M .Khabazkhoob * Pages 74-82
    Purpose

    To determine the distribution of blood types and their relationship with some anthropometric indices and systemic diseases in Tehran, Iran.

    Methods

    The present cross-sectional study was conducted in Tehran, Iran. The study population was people aged 60 years and above, and sampling was performed using the multi-stage stratified random cluster sampling method. A total of 160 clusters were randomly selected from 22 districts of Tehran. After selecting the samples and transferring them to the study site, examinations were performed. All study participants underwent anthropometric evaluation and blood sampling. Blood type determination was performed using Cinnagen antibodies (Cinnagen blood group detection kit, Sinohe Biotechnology Company, Iran). The Rh blood group was reported.

    Results

    Blood type was determined for 2645 of 3310 study participants. Of these, 1661 (62.8%) were female and the mean age was 68.1±6.5 (range: 60 to 95) years. The prevalence of blood groups A, B, AB, and O was 30.4%, 24.9%, 6.9%, and 37.8%, respectively. Moreover, 89.3% of the subjects were Rh+. Participants with blood type B+ had higher body mass index and waist-to-height than other people (P=0.010). Blood group O- had the lowest prevalence of diabetes (P=0.039), while blood groups A and B had the highest prevalence of diabetes. The highest prevalence of hypertension (P=0.034) was observed in participants with O- blood type.

    Conclusion

    O and A were the most common blood types in the present study. Some cardiovascular risk factors such as obesity and diabetes were significantly more prevalent in people with blood types A and B. Hypertension also had a significant relationship with blood type O. Paying attention to these findings can play a role in preventing cardiovascular diseases in people.

    Keywords: blood groups, Diabetes, Hypertension, Obesity
  • F. Karimian Mazidi *, A.A. Nurasteh Pages 83-94
    Purpose

    Mental retardation is a condition in which the general performance of the mind is lower than average and is accompanied by limitations in two or more applicable skill and adaptation levels (1). Control of body posture and poor balance is one of the problems of mentally retarded people. It is possible. Therefore, the aim of the present study was to investigate and compare static and dynamic balance and body posture in the mentally retarded.

    Methods

    The current research is semi-experimental. The statistical population of this research included all mentally retarded female students of Gilan province, among them 30 mentally retarded female students in two groups of children with an average age of 8.20±0.862 years and teenagers with an average age of 16±0.756 years and Body mass index with an average of 20.98±5.159 in the child group and an average of 24.636±4.479 in the adolescent group were selected as samples. Single limb standing (SLS) test was used to evaluate static balance and Y test was used to evaluate dynamic balance. To analyze the results, SPSS version 26 software and independent t-test and Yeoman-Whitney test were used at a significant level (p ≤0/05).

    Results

    Based on the results of this research, there is a significant difference in dynamic balance in the children group (p=0.823) with the mean and standard deviation (7.06±9.67) and the adolescent group (8.39±4.65), the condition Body in conditions of vestibular and sensory disturbances (participation of the visual system) (p=0.174) with (2.94±10.0) in the children group, (3.62±9.40) in the adolescent group, the condition Body in the conditions of visual and sensory disturbance (participation of the vestibular system) children group (p=0.818), (4.64 ±7.91), adolescent group (2.80±7.64), between the two groups was not observed. In two states, body posture in the children group in the condition without disturbance (p=0.026) (3.24 ± 7.15), in the adolescent group (2.24 ± 5.82) and in the condition of vestibular and vision disturbance (participation Sensory system) in the children group (p=0.039), (3.02 ± 9.80), in the adolescent group (2.50 ± 11.28), a significant difference was observed between the two groups.

    Conclusion

    The results of the research showed that in the conditions where all three sensory systems, vestibular and visual, were involved in the body posture, a significant difference was observed between the two groups of children and teenagers, that in the children group, the number of errors was more and the body posture was poor. They have more No significant difference was observed between the two groups in the conditions where vestibular and vision system information was involved in the body posture, and only in the conditions of disturbance in the vestibular and vision system, i.e. when the sensory system was involved in the body posture, there was a difference between the two groups. It was observed that the number of errors in the group of children was less and children were in a better condition than the group of teenagers, which can indicate the strengthening of proprioception with age. In addition, there was no difference between the two groups in the variable of dynamic balance.

    Keywords: Body posture, Dynamic Balance, Static balance, Sensory systems, Trainable Mental retardation
  • S. Daneshmand, A .Zeinalzadeh, H. Shahraki, Shokoufeh Aalaei * Pages 95-106
    Purpose

    Parkinson's disease is a progressive neurological disorder that causes motor and behavioral symptoms. So far, no medicine has been discovered for definitive treatment, and physicians prescribe rehabilitation to improve movement disorders along with drug treatment. In the movement rehabilitation method, the patients do the exercises specified by the therapist. Exercise can improve daily life tasks and lead to less dependency on caregivers. However, over time, patients get bored and rarely participate in rehabilitation programs due to the repetitive, non-motivating, or difficulty of regular programs. The advancement of technology and integration in traditional rehabilitation is a promising option in the rehabilitation of Parkinson's patients. In this review, a brief overview of tec-hnological progress in the field of neurological and motor rehabilitation of patients with Parkinson's disease has been made and the role of virtual reality, Wii, Kinect, tablets, and robots have been discussed.

    Methods

    The present study is a narrative review. Scientific databases including PubMed and Google Scholar were searched based on the keywords ‘rehabilitation’, ‘Parkinson's disease’, ‘virtual reality’, ‘robot’, and ‘tablet’ between 2000 and 2022. Also, the medical informatics and physiotherapy experts’ opinions were used to complete the topics.

    Results

    Among the sources found by removing duplicates and reading the full text, 38 sources met the desired entry criteria for use in the present study. A combination of the results of articles and the experts’ opinions, showed that using new technologies including virtual reality, Wii, Kinect, tablets, and robots in the rehabilitation of people with Parkinson's disease can lead to greater improvement in motor function compared to conventional rehabilitation.

    Conclusion

    The results showed that despite the challenges in using new technologies to rehabilitate patients with Parkinson's disease, they can lead to significant improvement in motor function and individual independency compared to conventional rehabilitation in patients with Parkinson's disease.

    Keywords: Rehabilitation, Parkinson disease, Virtual Reality, Robot, Tablet
  • S. Bahiraei *, R. Amiri Jomi Lo Pages 107-124
    Purpose

    People with Down’s syndrome are characterized by impaired psychomotor development. One of the characteristics of motor development of these patients is imbalance. Therefore, performing exercise interventions is one way to reduce the imbalance in this group. Few studies have examined various exercise interventions to reduce or improve this disorder in people with Down syndrome. Therefore, the purpose of the present study is to summarize the findings of exercise intervention studies on the balance of people with Down’s syndrome.

    Methods

    A systematic review of experimental and quasi-experimental studies was performed, which are designed to influence exercise interventions on improving balance in people with Down’s syndrome. The searches were conducted between the period of 2002 and 2020 in PubMed, Web of Science, Medline, Google scholar, Scopus databases and also in Persian databases, Scientific information database of Jahad Daneshgahi, MedLib (Comprehensive Bank of Medical Articles), IranMedex Iranian Research Institute for Information Science and Technology (IRANDOC), Magazine Publications Database (MAGIRAN) and with a combination of Down’s syndrome keywords, balance, exercise program. Studies were selected using predefined inclusion and exclusion criteria. Data extraction was performed and an evaluation form was submitted to collect the main features of each article.

    Results

    Out of 242 identified articles, by removing duplicates and reading the full text, 27 articles met the inclusion criteria for the final study. Findings showed that exercise interventions are more effective than control conditions to improve balance in people with Down’s syndrome. Also, studies showed that exercise programs and rehabilitation protocols have a positive effect on the balance of people with Down’s syndrome. Only super brain yoga exercises did not have a significant impact on static balance. Some studies also showed that the combined exercise program had a better effect on the balance of people with Down’s syndrome compared to other exercise programs.

    Conclusion

    The review of this study shows that in order to support health professionals in selecting, developing and implementing interventions to increase the physical health of people with Down Syndrome, more accurate training interventions and exercise reports are necessary. However, the present findings of this study should be considered, given the small number of studies and their limitations.

    Keywords: Down’s syndrome, Balance, Exercise Interventions, Balance‎