فهرست مطالب

خط مشی گذاری عمومی در مدیریت - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1402)

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید نوده فراهانی، میرعلی سیدنقوی*، جواد محرابی صفحات 1-18

    این مقاله با هدف شناسایی مولفه ها و طراحی مدل نگهداشت منابع انسانی در سازمان های دانش بنیان بر اساس نظریات اندیشمندان مختلف صورت گرفته است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری و تجزیه داده ها از نوع پیمایشی است، که بر این اساس ضمن بررسی مفاهیم و ادبیات موضوع، مولفه ها استخراج و در چهارچوب مراحل مطالعه دلفی انجام شده است. به روش نمونه گیری هدفمند، اعضای پانل دلفی به تعداد 15 نفر از میان متخصصان مرتبط با موضوع انتخاب شد. پیمایش دلفی طی دو دور تکرار (پرسشنامه دور اول خبره با 162 گزاره و پرسشنامه دور دوم خبره با 99 گزاره) و پس از رسیدن به اجماع قابل قبول میان اعضای پانل، متوقف شد. آزمونهای توصیفی شامل میانگین برای تجزیه و تحلیل نتایج نظرسنجی دلفی و همچنین ضریب توافقی کندال برای بررسی سطح اجماع میان مشارکت کنندگان به کار گرفته شد. مدل پیشنهادی خبره پژوهش پس از اجرای دو راند دلفی با 83 مولفه شامل مربی یا الهام بخش، فرهنگ گشودگی و یادگیری چگونه آموختن و... ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کارکنان دانش محور، سازمان دانش بنیان، نگهداشت منابع انسانی دانش بنیان، فرهنگ گشودگی
  • سید مصطفی تقوی، کرم الله دانش فرد*، ناصر میرسپاسی صفحات 19-35
    زمینه و هدف

    شهر تهران دارای پتانسیل زیادی در زمینه گردشگری فرهنگی بوده که تاکنون از این ظرفیت به درستی استفاده نشده ویکی از مشکلات موجود در این زمینه، عدم نقش آفرینی موثر ذی نفعان مختلف در خط مشی گذاری است که مانع استفاده از ظرفیت ها و توانمندی های آن ها در این زمینه می شود. بنابراین، هدف تحقیق ارایه الگوی مشارکت ذی نفعان در شکل گیری خط مشی های گردشگری فرهنگی در شهر تهران است.

    روش پژوهش: 

    تحقیق حاضر از دیدگاه مخاطبان توسعه ای- کاربردی و همچنین از نظر روش در زمره تحقیقات کیفی محسوب می شود. به منظور طراحی الگوی تحقیق از روش تحلیل تم استفاده شد. مشارکت کنندگان در تحقیق شامل 21 نفر از خبرگان دانشگاهی و همچنین مدیران شهرداری تهران بودند که به شکل هدفمند انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها نیز مصاحبه نیمه ساختاریافته بود.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد ابعاد مشارکت ذی نفعان در زمینه خط مشی گذاری گردشگری فرهنگی شامل مواردی از جمله شناسایی و توسعه بستر مشارکت ذی نفعان، ارتباط و حمایت موثر، ترغیب ، تاکید بر مشارکت حداکثری و ایجاد ساختار مشارکت و توجه به مساله شناسی از نگاه ذی نفعان و همراستایی بین آنان است. نهایتا، براساس متغیرهای شناسایی شده، الگوی تحقیق ایجاد گردید.

    نتایج

    مشارکت موثرذینفعان می تواند در بهبود فرایند خط مشی گذاری وتوسعه گردشگری فرهنگی اثربخش باشد؛که این مهم نیازمند توجه به عوامل موثر شناسایی شده می باشد.

    کلیدواژگان: پیامدهای سیاست گذاری، ویژگی های ذینفعان، پیشران های سیاست گذاری، پیشران های گردشگری
  • مریم خلعتبری معظم، حمیدرضا یزدانی، ناصر عسگری* صفحات 36-50
    زمینه و هدف

    تلاش سازمان ها برای برآورده کردن انتظارات ذینفعان کلیدی خود موجب ارتقای بهره وری پایدار آن ها و تامین منافع جامعه می شود. از میان عوامل گوناگونی که می توانند به ترویج مسیولیت اجتماعی سازمانی مساعدت کنند در این پژوهش به نقشی که دولت از طریق خط مشی های عمومی در این زمینه ایفا می کند پرداخته شده است.

    روش

    این پژوهش کاربردی با روش کمی انجام شده است. به این منظور میزان اهمیت و اولویت انواع نقش های دولت در این زمینه در قالب چهار نوع اصلی خط مشی عمومی ارزیابی و رتبه بندی شده است. داده ها با نظرسنجی از خبرگان به کمک پرسشنامه گردآوری شده و با روش تصمیم گیری بهترین -بدترین تجزیه و تحلیل شده است.

    یافته ها

    میزان اهمیت و تاثیرگذاری انواع نقش های دولت در این زمینه و همچنین تاثیرگذاری چهار نوع اصلی خط مشی عمومی (خط مشی های تنظیمی، تسهیل گرانه، شراکتی و تاییدی) متفاوت اما قابل تایید است.

    نتیجه گیری

    سازمان های عمومی می توانند با استفاده از این چهار نوع خط مشی میزان تمایل و التزام سازمان ها به عمل به مسیولیت های اجتماعی خود را ارتقا دهند. ترکیب بهینه این خط مشی ها به شرابط موجود و میزان تمایل و توانایی بخش خصوصی و جامعه مدنی برای مشارکت فعال در این زمینه بستگی دارد. یافته های این پژوهش می تواند به عنوان راهنمایی آگاهی بخش و کارساز در این راه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، مسئولیت اجتماعی سازمانی، خط مشی تنظیمی، خط مشی تسهیل گرانه، خط مشی شراکتی و خط مشی تاییدی
  • احسان شهسواری گوغری، محمد ضیاء الدینی*، مصطفی هادوی نژاد، حمید تابلی صفحات 53-73
    زمینه

    بخشی از موفقیت در اجرای خط مشی ها به ظرفیت اجرای خط مشی بر می گردد چرا که ظرفیت را به عنوان توانایی انجام دادن است.

    هدف

    در این تحقیق به شناسایی عوامل منجر به ارتقاء ظرفیت اجرای خط مشی ها و رابطه علت و معلولی بین آنها پرداخته شده است.

    روش ها

    در این پژوهش کاربردی جامعه تحقیق متشکل از15 نفر از خبرگان خط مشی گذاری HSE است که از طریق نمونه گیری غیر تصادفی و هدفمند انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه و جهت تحلیل داده ها از تکنیکFMEAو دیمتل فازی استفاده شده است.

    یافته ها

    شاخص حمایت سازمان در تدوین و اجرای خط مشی های HSE دارای بیشترین و شاخص ایجاد یکپارچگی ساختار سازمانی در ارتباط با HSE دارای کمترین میزان اثرگذاری بر دیگر شاخصهای ارتقای ظرفیت اجرای این خط مشی ها میباشند.

    نتیجه گیری

    تلاش برای ارتقاء ظرفیت اجرای خط مشی های HSE باید با سرمایه گذاری بیشتر برای ارتقاء کیفی شاخص حمایت سازمان در تدوین و اجرای خط مشی های HSE همراه باشد تا به تقویت شاخصهای دیگر بینجامد. تمرکز بر حضور بادوام خبرگان موثر در حوزه HSE در سازمان و ایجاد ثبات مدیریتی می تواند زمینه ارتقاء ظرفیت اجرای خط مشی های HSE را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اجرای خط مشی، ایمنی و بهداشت کار، FMEA، TOPSIS، دیمتل، فازی
  • روح الله مهدی لوی، سلیمان ایرانزاده*، فرزین مدرس خیابانی، ناصر فقهی فرهمند صفحات 75-92
    زمینه و هدف

    : هدف این تحقیق طراحی الگوی تشخیص فرصت های کارآفرینی در صنعت گردشگری استان آذربایجان شرقی در راستای توسعه خط مشی کارآفرینی بوده است.

    روش ها

    روش تحقیق از منظر هدف کاربردی- توسعه ای و از منظر روش انجام کار آمیخته اکتشافی بوده است. در بخش کیفی پژوهش از تحلیل تم در جهت شناسایی تم های اصلی و فرعی الگوی تشخیص فرصت های کارآفرینی در صنعت گردشگری استفاده شده است. ابزار اصلی گردآوری داده ها در این بخش مصاحبه بوده است. در گام دوم بخش کمی نیز بر اساس تم های اصلی از روش مدلسازی ساختاری- تفسیری(ISM) در جهت طراحی الگوی تشخیص فرصت های کارآفرینی در صنعت گردشگری استفاده شده است. جامعه آماری این بخش شامل کلیه مدیران صنایع وابسته به صنعت گردشگری بوده است. حجم نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی- مورگان 234 نفر تعیین شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق در بخش کیفی نشان دهنده هشت تم اصلی و سی و سه تم فرعی بوده است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان دهنده تایید تم های اصلی از طریق تم های فرعی بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج مدلسازی ساختاری- تفسیری نشان می دهد که الگوی بدست آمده در شش سطح روابط بین محرک های تشخیص فرصت های کارآفرینی در صنعت گردشگری را نشان می دهد که در آن فرایندهای شناختی فعالان بخش گردشگری تاثیرگذارترین عامل بوده است.

    کلیدواژگان: فرصت های کارآفرینی، صنعت گردشگری، روش آمیخته
  • رستم قره داغی، زهرا رجائی*، آرزو آقامحمدی، محمد مهدلو صفحات 93-110
    گردشگری پزشکی به عنوان یکی از ابعاد گردشگری به توسعه پایدار، و پویایی کشورها کمک می کند. این پژوهش با هدف شناسایی مضامین حکمرانی شبکه ای در راستای گردشگری سلامت انجام شد و اعتبارسنجی مدل با تحلیل عاملی مرتبه اول و دوم انجام شد. پژوهش حاضر از نظر نتایج پژوهش، کاربردی، از نظر فرآیند اجرای پژوهش کیفی و کمی و از نظر هدف اکتشافی توصیفی و از نظر جایگاه زمانی مقطعی است. جامعه آماری در بخش کیفی به صورت هدفمند و با شیوه نمونه گیری بیشینه تنوع انجام شد که با رسیدن به حد اشباع مقوله ای، در نهایت از تعداد 31 نفر خبرگان استفاده شد. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته، برای اعتباربخشی یافته ها از ملاک های چهارگانه گوبا و لینکلن استفاده شد. و در بخش کمی پژوهش شامل گردشگران سلامت مراجعه کننده به مراکز درمانی تبریز می باشد براساس جامعه نامحدود، حجم نمونه 384 نفر تعیین شده است. در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس کدهای استخراجی استفاده شد تحلیل و کد گذاری مصاحبه ها در بخش کیفی با کمک نرم افزار MAXQDA انجام شد که در این راستا 79 کد در راستای کدگذاری باز، تعداد 3 کددر راستای کدگذاری محوری شناسایی شد و اعتبار مدل با تحلیل عاملی تایید شد.
    کلیدواژگان: حکمرانی شبکه ای، گردشگری پزشکی، مراکز درمانی، تبریز، خطمشی گذاری عمومی
  • نسرین خدابخشی هفشجانی* صفحات 111-130
    زمینه و هدف

    نخبه پروری و بهره گیری از آنها مهمترین مزیترقابتی کشورها می باشد. بنابراین، هدف این مطالعه طراحی مدل خط مشی گذاری ارتقای نخبه پروری در نظام آموزشی ایران بود.

    روش شناسی: 

    هدف تحقیق توسعه ای - کاربردی و از لحاظ ماهیت، آمیخته (کیفی - کمی) با طرح ترکیبی است. جامعه هدف پژوهش خبرگان آگاه به موضوع تحقیق بودند. جهت انجام مصاحبه های بخش کیفی از روش هدفمند گلوله برفی مرحله اشباع نظری 17 نفر نمونه انتخاب شدند. در بخش کمی، برای تکمیل پرسشنامه های مستخرج از بخش کیفی نمونه ای به تعداد 5 نفر پیشنهاد شد. از شیوه تحلیل تماتیک مبتنی بر مدل براون و کلارک (2006) شاخصهای خط مشیگذاری ارتقای نخبه پروری در نظام آموزشی شناسایی و سپس مدل سازی با استفاده از تحلیل ساختاری - تفسیری (ISM) انجام شد.

    یافته ها

    116 مفهوم اولیه درقالب 22 تم فرعی و10 تم اصلی موثر بر ارتقای نخبه پروری در نظام آموزشی شناسایی شدند. این عوامل در پنج سطح مدل ساختاری - تفسیری متشکل از شاخص برنامه های راهبردی در سطح پنجم، مدیریت حمایتی و توسعه زیرساخت سطح چهارم، تغییرمحتوای درسی در سطح سوم، شاخص های انگیزش، تغییرعادت، تغییرنگرش، توسعه تعامل و منابع انسانی در سطح دوم و شاخص توسعه استعداد در سطح اول بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق، برنامه ریزی راهبردی و توجه به زیرساخت ها در سایه مدیریت حمایتی در مراکزآموزشی در راستای نخبه پروری از اهمیت بسزایی برخوردار است و اگر درجهت استراتژی های نظام آموزشی تدوین شده باشد، اجرای موثر آنها دستیابی به بهترین منافع و نیازهای آینده را محقق می سازد.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، نخبه پروری، نظام آموزشی
|
  • Nodeh Farahani Majid, Mir Ali Seyed Naghavi *, Javad Mehrabi Pages 1-18
    Background

    Nowadays, the fame and greatness of large organizations and companies is not only due to the existence of more physical or financial assets, but also because of their human capital and knowledge and skills. In other words, one of the keys to success in the knowledge-based economy, where having a competitive advantage differentiates an organization from other organizations, is human resources, which should be given more attention.

    Objective

    This article aims to identify the components and design a model for maintaining human resources in knowledge-based organizations based on the ideas of various thinkers.

    Methods

    The research is applied in terms of purpose and in terms of the method of data collection and analysis, it is a survey type, based on which, while examining the concepts and literature of the subject, the components were extracted and carried out in the framework of Delphi study stages. 15 members of the Delphi panel were selected from among experts related to the subject through purposive sampling. 350 questionnaire was gathered.

    Findings

    The model proposed by the research expert after two rounds of Delphi, two-order exploratory factor analysis & confirmatory analysis with 83 components (in the form of 2 components & 8 factors), the highest mean of which is related to valuing new and creative thoughts (mean 4.9), job security (mean 4.8), meritocracy of the system (mean 4.7), scientific motivation (average 4.7) and organization support for talented people (average 4.7) are provided.

    Conclusion

    considering that in the conditions of competition, the most successful organizations are those that can manage their human capital in an effective and efficient way; it is essential that organizations improve the retention of their human resources by using each of the components presented in the current research model, with the priority of important components & maintain and nurture these key assets well.

    Keywords: knowledge workers, knowledge-based organization, knowledge-based human resources retention, Openness Culture
  • Seyed Mostafa Taghavi, Karmollah Daneshfard *, Naser Mirsepasi Pages 19-35

    Context: 

    Ithas a great potential in the field of cultural tourism in Tehran, which city is not using this position properly.will be Therefore, the aim of the research is to provide a model ofstakeholder participation in the formation of cultural policies in Tehran.

    Research method

    The current research is applied from the perspective of the audience of development and also from the point of view of the method in the field of qualitative research. In order to design the research model, the analysis method was used. The participants in the research included 21 university experts as well as Tehran municipality managers who were selected for the purpose. The data collection method was semi-structured interview.

    Findings

    The findings of the research showed, the cases of participation in the field of cultural tourism policy making, including identification and development of stakeholders' participation platform, communication and support of methods, development, focus on participation and creation of structure and attention to problem analysis from the perspective of stakeholders and alignment. It is between them. Finally, research studies have identified a pattern

    Results

    effective participation of stakeholders can be effective in improving the process of policy and cultural tourism development, which requires attention identified effective factors.

    Keywords: Implications for policy, Characteristics of beneficiaries, Policy drivers, Tourism drivers
  • Maryam Khalatbari Moazam, Yazdani Hamidreza, Naser Asgari * Pages 36-50
    Background and Purpose

    The efforts of organizations to meet the expectations of their key stakeholders will promote their sustainable productivity and provide the benefits of society. Among the various factors that can contribute to the promotion of corporate social responsibility, in this research, the role played by the government through public policies in this field has been discussed.

    Method

    This applied research was done with a quantitative method. For this purpose, the importance and priority of the various roles of the government in this field have been ranked in the form of four main types of public policy. The data has been collected by surveying experts using a questionnaire and analyzed using the best-worst decision-making method.

    Findings

    the prevalence and effectiveness of these various government roles, as well as the effectiveness of the four main types of public policy (regulatory, facilitating, partnership and approval policies) are different but can be confirmed.

    Conclusion

    public organizations in charge of and related to this field can use these four types of public policies to improve the willingness and commitment of organizations to fulfill their corporate social responsibilities. The findings of this research can be used as informative and effective guidance on the way

    Keywords: Public Policy, Corporate social responsibility, regulatory policy, facilitation policy, partnership policy, endorsing policy
  • Ehsan Shahsavari Goqrri, Mohammad Ziaaddini *, Mostafa Hadavinejad, Hamid Taboli Pages 53-73
    Background

    Part of the success in implementing policies goes back to the capacity to implement the policy because capacity is the ability to do so.

    Objective

    In this research, the factors leading to the improvement of the capacity to implement policies and the cause and effect relationship between them have been identified.

    Methods

    This research is applied and the research population is15 HSE policy experts in Kerman who have been selected through non-random and purposeful sampling. Data collection tools were interviews and questionnaires and FMEA and fuzzy dimmetel techniques were used to analyze the data.

    Findings

    The index of organizational support in formulating and implementing HSE policies has the highest and the index of creating organizational structure integration in relation to HSE has the least impact on other indicators to improve the capacity to implement these policies.

    Conclusion

    Efforts to improve the capacity to implement HSE policies should be accompanied by more investment to improve the quality of the organization's support index in the development and implementation of HSE policies to strengthen other indicators. Focusing on the continued presence of effective HSE experts in the organization and creating management stability can enhance the capacity to implement HSE policies

    Keywords: Policy Implementation, HSE, FMEA, TOPSIS, fuzzy
  • Ruhollāh Mahdiluy, Soleyman Iranzadeh *, Farzin Modarres Khiyabani, Naser Feghhi Pages 75-92
    Background and Objective

    The purpose of this study was to design a model for identifying entrepreneurial opportunities in the tourism industry of East Azerbaijan province.

    Methods

    The research method was a mixture of qualitative and quantitative. In the qualitative part of the research, theme analysis has been used to identify the main and secondary themes of the pattern of identifying entrepreneurial opportunities in the tourism industry. The main data collection tool in this section was interview. In this section, a group of experts is used for interviews. Sampling in this section is done theoretically; This means that the number of samples has continued until the theoretical saturation is reached. In this study, theoretical saturation was obtained in 12 people, but to be more sure, the interviews continued up to 15 people. In the quantitative part, based on confirmatory factor analysis, the validation of the main themes has been done through sub-themes based on experimental data. In the second step, based on the main themes, the structural-interpretive modeling (ISM) method has been used to design a pattern for identifying entrepreneurial opportunities in the tourism industry. The data collection tool in this section was a questionnaire. The statistical population of this section includes all managers of industries related to the tourism industry. The statistical sample size was determined using the Krejcie-Morgan table of 234 people. The research findings in the qualitative section show eight main themes and thirty-three sub-themes.

    Findings

    The results of confirmatory factor analysis also showed the confirmation of the main themes through the sub-themes.

    Conclusion

    the results of structural-interpretive modeling show that the model obtained at six levels of relationships between drivers of entrepreneurial opportunities in the tourism industry shows that the cognitive processes of tourism actors have been the most influential factor.

    Keywords: Entrepreneurship Opportunities, tourism industry, mixed methods
  • ROSTAM GHAREHDAGHI, Zahra Rajaei *, Arezu Aghamohamadi, Mohammad Mahdilo Pages 93-110
    As one of the aspects of tourism, medical tourism contributes to the sustainable development and dynamism of countries. This research was carried for identifying the themes of network governance in the direction of medical tourism, and the validation of the model was done with first and second order factor analysis. The current research is applied, qualitative and quantitative in terms of the implementation process, descriptive in terms of exploratory purpose, and cross-sectional in terms of time. The statistical population in the qualitative section was conducted purposefully and with the maximum diversity sampling method, and after reaching the category saturation limit, 31 experts were finally used. And in the quantitative part of the research, it includes medical tourists referring to medical centers in Tabriz, the sample size was 384 people. In the quantitative part of the questionnaire made by the researcher based on extracted codes, the analysis and coding of interviews was done in the qualitative part with the help of MAXQDA software, in this regard, 79 codes were identified in line with open coding, 3 codes were identified in line with axial coding, and the validity of the model It was confirmed by factor analysis
    Keywords: network governance, Medical tourism, healthcare centers, Public Policy-making
  • Nasrin Khodabakhshi * Pages 111-130
    Background and purpose

    Training elite and its use is the most important competitive advantage of countries. Therefore,

    Methodology

    The aim of the research is developmental-applied and in terms of nature, it is mixed (qualitative-quantitative) with a combined exploratory-sequential design. The target community of the research was experts who were aware of the research topic. In order to conduct interviews in the qualitative part, from the purposeful snowball method to the theoretical saturation stage, 17 people were selected as a sample. In the quantitative part, a sample of 5 people was proposed to complete the questionnaires extracted from the qualitative part. became. From the method of thematic analysis based on the model of Braun & Clarke (2006), the policy indicators of training elite promotion in the educational system were identified and then modeling was done using structural-interpretive analysis (ISM).

    Findings

    116 primary concepts were identified in the form of 22 sub-themes and 10 main themes affecting the training elite the educational system. These factors are in the five levels of the structural-interpretive model consisting of indicators of strategic plans in the fifth level,

    Conclusion

    According to eveloped. have been done, their effective implementation will achieve the best interests and future needs.

    Keywords: Human Capital, Training Elite, Educational System