فهرست مطالب

مطالعات فضا و مکان - پیاپی 2 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات فضا و مکان
پیاپی 2 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عارف عزیزپور شوبی، احد نژاد ابراهیمی* صفحات 5-14
    سطوح آزاد از نیازهای معماری معاصر محسوب می شود؛ ظهور این سطوح سبب شد تا اسلوب بکاررفته در ساختار گره های استفاده شده در معماری اسلامی با آن همخوان نباشند. زیرا گسترش پذیری سطوح آزاد به صورت غیرمنتظم و سه بعدی بوده، اما گره ها در اصول ساختاری سنتی شان به صورت دو بعدی گسترش می یافتند. از آنجا که گره چینی یکی از تزیینات اصیل و هویت بخش در معماری جهان اسلام است؛ یافتن راهبرد انتقال گره بر سطوح آزاد بر مبنای اصالت تاریخی برای هویت بخشی معماری معاصر و توسعه دستاورد های معماری گذشته لازم و ضروری است. معمار ایرانی تلاش کرده تا با کشف ویژگی های هندسی گنبد و گره این دو عنصر را با یکدیگر مطابقت دهد و برای اینکار راهکار های متنوعی را طراحی کرده است. این تحقیق از نوع تحقیق های کیفی است که با انتخاب و مطالعه گره های های بکار رفته در دو نمونه از گنبدهای ایرانی با روش توصیفی-تحلیلی کار شده است تا به به این پرسش پاسخ دهد: چگونه می توان اصول هندسی گره بکار رفته در سطوح گنبدهای معماری ایرانی-اسلامی را در سطوح آزاد معماری معاصر بکار گرفت؟ یافته های تحقیق نشان می دهد: یکی از راهکارهای انتقال گره به سطح گنبد، تعمیم بر شبکه ای مبتنی بر قسمت های شعاعی ترکین بود، انتقال گره ها به این شبکه در گنبدها سبب شکل گیری تجانس همسان گرد می شود. از آنجا که مدل توپولوژیک سطوح آزاد مبتنی بر خطوط نربز (NURBS) است، امکان گسسته سازی و تعریف شبکه ای از نقاط را بر روی آن به وجود می آورد که بکارگیری تبدیل تجانس ناهمسان گرد برای انتقال گره را ممکن می سازد.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی و سطوح، سطح آزاد، گره، گنبد، روش انتقال گره
  • الهه شاهی اردستانی، جمال الدین سهیلی* صفحات 15-28

    امروزه با صنعتی شدن شهرها و تداخل زندگی مدرن و تکنولوژی های نوین انسان به سوی کم تحرکی سوق داده شده است، لذا این روند سبب بروز و تشدید مخاطراتی از قبیل چاقی،پرفشاری خون،دیابت، آلزایمر می گردد.از این رو روند مراجعه به مراکز درمانی و آموزشی رو به رشد خواهد بود.بدین جهت معماران برای رفع اضطراب ناشی از حضور در مراکز آموزشی و درمانی مبحث روان شناسی محیط را مطرح و به بررسی تاثیرات مولفه های آن در روند آموزش و بهبود مراجعه کنندگان پرداخته اند.در این پژوهش جامعه آماری مطالعه و بررسی برخی از مراکز آموزشی_درمانی بوده است که در آن از روش جمع آوری اطلاعات از طریق اسناد و متون کتابخانه ای استفاده شده است،روش تحقیق از نوع همبستگی و نوع استدلال استقرایی بوده است.نتایج پژوهش حاکی از آن است که تلفیق محیط و آنچه به عنوان طبیعت و فضای سبز،نور و روشنایی،دید و منظر از آن یاد می شود با محیط های آموزشی_درمانی با محوریت آموزش،توانمند سازی و اصول خودمراقبتی می تواند علاوه بر تاثیرات مثبت در روحیه و خلق و خوی این افراد باعث ایجاد سرزندگی و حس مکان یا تعلق درآنان گردد،که این امر خود محوریت اساسی این مقاله را شامل می گردد و دستاورد آن علاوه بر کاهش روند بیماری و عارضه های آن که سبب کنترل هرچه بهتر این بیماری می شود،نوعی امنیت خاطر و بازگشت به جامعه و اجتماع را برای این افراد به ارمغان می آورد،لذا نتایج بدست آمده مشخص می نماید که برخی از الگوهای طراحی معماری این مراکز آموزشی_درمانی علاوه بر رفع نیازهای افراد سبب ایجاد تعاملات اجتماعی و اشتیاق به زندگی و یا سرزندگی در مراجعه کنندگان بدین مراکز شده است.

    کلیدواژگان: روانشناسی محیطی، سرزندگی، معماری، مراکز آموزشی-درمانی، طراحی داخلی
  • محمد محمدزاده دوگاهه* صفحات 29-42
    بررسی معماری فنلاند از دوره اولیه تا معاصر موضوع این تحقیق می باشد، اهمیت این موضوع به این سبب است که چگونگی ایجاد پیوند با معماری گذشته فنلاند که دارای سابقه کهن از معماری سنتی می باشد، همواره به عنوان یکی از چالش های معماری معاصر آن مطرح بوده است و هدف از این پژوهش شناخت چگونگی تاثیر مولفه هایی مانند، مواد، مصالح بومی و جنبه های فرهنگی در شکل گیری دوره های تاریخی این منطقه است. پرسش اصلی تحقیق این است که نقش این عوامل در شکل گیری این دوره ها چگونه بوده است؟ از روش های تحقیق توصیفی - تحلیلی و تاریخی- تفسیری با نمونه گیری هدفمند از آثار معماران شاخص هر دوره و تجزیه و تحلیل آن ها استفاده شده است. گردآوری داده ها به صورت اسنادی و کتابخانه ای بوده است. متغیر مستقل پژوهش، طبیعت و مصالح بومی، جریان های فرهنگی، سنت ها و جنبش های ملی گرایانه بوده و متغیر وابسته آن معماری فنلاند است. جامعه آماری و روش نمونه برداری، سهمیه ای است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دوره های تاریخی معماری فنلاند تا قبل از استقلال تحت تاثیر معماری سوید و روسیه و سبک های نیوکلاسیسیم، نیوگوتیک، التقاطی، ملی و هنر نو و پس از استقلال، سبک نوردیک و جنبش های مدرنیسمی و در دوره بازسازی پس از جنگ جهانی دوم، سیاست های دولت بوده است. در دوره معماری معاصر نیز سه نوع جریان، تحت تاثیر آثار آلوار آلتو، پایولی بلومشتت و ریما پیه تیله شکل گرفت که در آن ها علاوه بر عوامل تاریخی و جغرافیایی، طبیعت پیرامونی و فرهنگ بومی نیز نقش بسیار مهمی در تداوم سنت در آثار عصر حاضر داشته اند.
    کلیدواژگان: سنت و مدرنیسم، فرهنگ و معماری، معماری بومی، رمانتیسیسم ملی، معماری فنلاند
  • شیما عابدی*، تکتم حنایی صفحات 43-60
    هوش هیجانی ازجمله عامل تاثیرگذار در حیطه روانشناسی است و با عواملی مانند خودآگاهی، خود مدیریت، آگاهی اجتماعی، مدیریت روابط با مسیریابی می تواند ارتباط داشته باشد. لذا هدف از این پژوهش بررسی رفتار مسیریابی زنان و مردان با تاکید بر هوش هیجانی است. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است و در این راستا به منظور گردآوری داده ها از مشاهدات میدانی، پرسشنامه، بازدید سایت استفاده شده است. بر اساس حجم جامعه در محله سجاد با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 296 نفر محاسبه شده است و پرسشنامه به صورت نمونه گیری هدفمند در میان از مردان و زنان تکمیل گردیده است. تحلیل داده ها برای تاثیر هوش هیجانی بر مسیریابی با آزمون های آمار استنباطی در نرم افزار spss صورت گرفته است و به داده ها پس از بررسی نرمال بودن داده ها بر اساس آزمون کولموگروف- اسمیرنف، ماتریس همبستگی متغیرها، بررسی ضریب همبستگی متغیرهای مسیریابی مردان و زنان، آزمون t تحلیل گردیده است. نتایج حاکی از آن است که رفتار مسیریابی زنان و مردان متفاوت است و زنان در مسیریابی از دانش مسیر و نشانه استفاده می کنند، زنان در فرآیند مسیریابی کنترل اضطراب و نگرانی کمتری دارند و همچنین خودآگاهی کمتری نیز نسبت به مردان دارند. همچنین زنان در ارتباط برقرار کردن در مسیریابی احساس صمیمت و همدلی بیشتری دارند اما در مدیریت استرس دچار مشکل می شوند و توانایی پایینی دارند و در مقابل مردان در مسیریابی از دانش مختصات و پیمایشی استفاده می کنند. همچنین مدیریت استرس مردان بالا است و خودآگاهی و خود مدیریتی مردان بالاتر است.
    کلیدواژگان: جنسیت، مسیریابی، هوش هیجانی، محله سجاد، شهر مشهد
  • مریم کریمی، فریبا البرزی* صفحات 61-74

    فضاهای تجاری از دیرباز مورد توجه مخاطبان بوده اند و یکی از فضاهای مهم شهری هستند که از پویایی بالایی برخوردارند. از بارزترین نمونه های آن ها بازارهای سنتی شهرها هستند. مراکز خرید و فضاهای تجاری امروزی برگرفته از همان بازارهای تاریخی گذشته هستند. امروزه این مراکز به مجتمع های تجاری چندمنظوره تبدیل شده اند و این تنوع فعالیتی بر سرزندگی این فضاها افزوده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی مولفه های کیفیت بخشی و ایجاد سرزندگی در مجتمع های تجاری است. فرضیات پژوهش بیان می دارند که توجه به جنبه های کالبدی معماری در یک مجتمع تجاری بر ارتقای مولفه سرزندگی و افزایش حضور افراد و جلب رضایت آن ها موثر است. از طرفی افزایش میزان پویایی و سرزندگی در مجتمع های تجاری بر تحریک حس حضور مخاطبان و تعاملات اجتماعی تاثیر بسزایی دارند. روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است و ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل مطالعات اسنادی و منابع مکتوب، مشاهدات عینی، برداشت های میدانی و پرسشنامه است. به منظور تحلیل مولفه های اصلی هر یک از متغیرها، بیشترین فراوانی نسبی و انحراف از معیار، از نرم افزار Spss 20 برداشت گردیدند. نتایج حاصل نشان دهنده آن هستند که در مجتمع های تجاری برای دستیابی به تعاملات اجتماعی که منجر به پویایی و سرزندگی می شود باید توجه به جنبه های کالبدی- عینی و مفهومی- ادراکی لحاظ شوند، به کارگیری مولفه های فوق در یک مجموعه بر کیفیت فضاها تاثیرگذار است و سبب تحریک حس حضور افراد و ارتقای تعاملات اجتماعی می شود و در جلب رضایت افراد موثر خواهدبود.

    کلیدواژگان: مراکز تجاری، سرزندگی، پویایی، حس حضور، تعاملات اجتماعی
  • میلاد بختیاری، روزبه زمانیان* صفحات 75-92

    اسکان موقت جمعیت آسیب دیدگان فرایندی است که مستلزم آن، شناسایی فضاهای مناسب برای استقرارجمعیت، برنامه ریزی، مدیریت و اریه راهکارهای مناسب قبل و حین وقوع زلزله احتمالی می باشد. منطقه 3 شهرداری تهران، منطقه مستعدی برای وقوع زلزله می باشد و وجود گسل های موثر در آسیب پذیری شهر تهران ازجمله گسل های مشاء، گسل شمال تهران و گسل ری و همچنین تاثیر گسل هایی در داخل و پیرامون منطقه ازجمله گسل محمودیه، گسل داودیه، گسل تلو پایین، گسل شیان و کوثر بروز خطر زمین لرزه را در این منطقه تشدید می کند. این مسیله ضرورت مدیریت بحران و بحث مکان یابی فضاهای بهینه جهت اسکان موقت، مخصوصا فضاهای سبز و باز در مواقع بعد از رخداد زلزله برای کمک رسانی و اسکان شهروندان را ضروری جلوه داده است. بنابراین موضوع مکان یابی، تعیین فضاهای شهری با قابلیت اسکان موقت و ارایه یک الگوی مناسب اسکان با در نظر گرفتن پارامترها و عوامل موثر مکانی مهم ترین هدف این پژوهش برای مدیریت بحران بعد از زلزله احتمالی تهران در منطقه 3، در نظر گرفته شده است. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی بوده و روش بررسی آن توصیفی-تحلیلی است .در همین راستا با استفاده از مطالعات اسنادی و کتابخانه، چارچوب مفهومی و مروری بر تجارب، مطالعات پیشین مورد بررسی قرار گرفته است . این تحقیق با تحلیل داده ها به صورت کیفی و کمی و با شناسایی معیارها و اصول مکان یابی سکونتگاه های موقت و وزن دهی به معیارها از طریق ماتریس مقایسه زوجی انجام شد . جهت مکان یابی فضاهای باز موجود از روش سلسله مراتبی AHP استفاده گردیده است.

    کلیدواژگان: اسکان موقت، مکان یابی، زلزله، شهر تهران، منطقه 3 شهر تهران
  • مهرداد متین*، علیرضا جزء پیری صفحات 93-120

    بیان موضوع:

     پژوهش، بررسی شیوه های سبک شناسی و استخراج شاخصه های مشترک در تالیفات معماری معاصر ایران است.سبک شناسی یکی از شیوه های ساده سازی و دسته بندی آثار است. با هدف استخراج چنین اشتراکاتی، سوال »درصورت احرازوجوه مشترک میان شیوه های سبک شناسی در تالیفات معماری معاصر، تعداد و ترکیبشان چگونه است؟« و فرضیه »اجتنابناپذیر بودن وجود شیوه هایی مشترک و قابل دسته بندی بودن آن در سبک شناسی معماری معاصر«، از ارکان پژوهش هستند.

    هدف

    استخراج و دستیابی به ساختاری منسجم برای سبک شناسی معماری معاصر ایران بر اساس الگوهای بکارگرفته شده درمتون تالیفی این حوزه و ارایه الگوی جامع نظری برای دسته بندی آثار شاخص معماری معاصر ایران.

    روش

    پژوهش پس از مطالعه کتابخانه ای و دسته بندی آثار 18 گانه تالیفی معاصر و پس از بررسی اشتراکات و تمایزات شیوه هایسبک شناسی، عوامل اصلی را شناسایی میکند. پژوهش کیفی است با راهبرد تفسیری، که با روش تاریخی و بکارگیری شیوهاستدالل استقرایی- قیاسی پس زمینه اشتراکات سبک شناسی در تالیفات معماری معاصر ایران را تبیین میکند.

    نتیجه

    با تلخیص مستندات و با بهره گیری از نقاط مشترک سبک شناسانه، دسته بندی هشت گانه ای برای شیوه های سبک شناسی متون معماری معاصر تبیین می شود که در قیاس با سبک شناسی های مشابه از پیچیدگی بسیاری برخوردار است. در اینمیان می توان به سادگی سبک شناسی دوالند ویلبر و محمدکریم پیرنیا اشاره کرد. در مقایسه با سبک شناسی تاریخی، سبکشناسی روایی که براساس رخدادهای غیرمعماری و ناخواسته بیان شده است بسیار پیچیده و مبهم است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، تالیفات، دوره بندی، معماری معاصر، ایران
|
  • Aref Azizpour Shoubi, Ahad Nejad Ebrahimi * Pages 5-14
    Free surfaces are one of the requirements of contemporary architecture. Owing to the emergence of these surfaces, the configuration of Girehs in Islamic architecture became incompatible with them. The traditional structural principles of Girehs expand two-dimensionally, whereas free surfaces expand irregularly and three-dimensionally. Gireh-work is considered one of the original and identity-giving decorations in Islamic architecture. To identify and develop contemporary architecture and past architectural achievements, it is necessary to find a strategy for projecting Girehes on free surfaces based on historical authenticity. The Islamic architecture of Iran has had many valuable achievements that can be applied to contemporary architectural challenges. In Iranian Islamic architecture, the dome and Gireh decoration play a crucial role, so the Iranian architect has tried to match these two elements using the geometric features of the dome and Gireh. As part of a qualitative research process, two examples of Iranian domes have been selected and analyzed with a descriptive-analytical approach in order to answer the following question: how Gireh’s geometrical principles on domical surfaces can be applied to contemporary free surfaces? In order to project Gireh onto the dome, a network based on radial gore segments was used as part of the projection technique. Transferring Girehs based on this network causes congruence homogeneity. Topological models of free surfaces are based on NURBS lines, making it possible to discretize and define the points on them. This makes it possible to apply anisotropic congruence transformation to Gireh projections on free surfaces.
    Keywords: Islamic Architecture, Surfaces, Free Surface, Gireh, Dome, Projection Method of Gireh
  • Elahe Shahi Ardestani, Jamaleddin Soheili * Pages 15-28

    With industrialization of cities and incorporation of new technologies into modern life, humans have been driven towards sedentary lifestyles, which has, in turn, led to emergence and intensification of dangerous health problems such as obesity, hypertension, diabetes, Alzheimer's disease and … which is followed by increasing reference to therapeutic and educational centers. Architects have introduced environmental psychology as an effective tool to alleviate the anxiety caused by attending educational and therapeutic centers and have investigated the effects of its components on training and recovery of clients. The population of the present study included some educational-therapeutic centers and the required data were collected from relevant library documents and texts. Speaking of methodology, the present research falls into the category of correlational and inductive reasoning studies. The results suggest that incorporation of environmental factors such as nature and green space, light and illumination and scenery into educational-therapeutic environments for the purpose of improving education, empowerment and self-care principles can have positive effects on temperament of clients and consequently create a sense of vitality and belonging ( as the basic premise of the present article) in addition to reducing the disease progression rate and its complications which could in turn contribute to the disease control, this approach can create a sense of peace of mind in clients and help them return to society. Therefore, the results indicate that some architectural design patterns used in educational-therapeutic centers can not only meet some needs of clients, but can provide the ground for their social interactions and create a sense of vitality in them.

    Keywords: Environmental Psychology, vitality, architecture, Educational-Therapeutic Centers, Interior design
  • Mohammad Mohammadzadeh Dogaheh * Pages 29-42
    The study of Finnish architecture from the early to contemporary period is the subject of this research, the importance of this issue is that how to create a link with the past architecture of Finland, which has an ancient history of traditional architecture, has always been considered as one of the challenges of its contemporary architecture. And the purpose of this research is to know how factors such as materials, local materials and cultural aspects influence the formation of the historical periods of this region. The main question of the research is, what was the role of these factors in the formation of these courses? Descriptive-analytical and historical-interpretive research methods have been used with targeted sampling of the works of prominent architects of each period and their analysis. The data was collected in the form of documents and libraries. The independent variable of the research is nature and local materials, cultural currents, traditions and nationalist movements, and the dependent variable is Finnish architecture. The statistical population and sampling method is quota. The results of the research show that the historical periods of Finnish architecture before independence were influenced by Swedish and Russian architecture and neoclassicism, neogothic, eclectic, national and art nouveau styles, and after independence, Nordic style and modernist movements and in the reconstruction period after World War II has been the government's policies. In the period of contemporary architecture, three types of trends were formed under the influence of the works of Alvar Aalto, Pauli Blomstedt and Reima Pietilä, in which, in addition to historical and geographical factors, the surrounding nature and local culture also played a very important role in the continuation of tradition in the works of the present era.
    Keywords: Tradition, Modernism, Culture, architecture, Vernacular Architecture, National Romanticism, Finnish Architecture
  • Shima Abedi *, Toktam Hanaee Pages 43-60
    wayfinding behavior in the urban space under the influence of information received from the environment, including location identification in terms of position and correct perception of spatial relationships between environmental elements, makes it easier to determine the route. Different people use different strategies in wayfinding according to environmental conditions and individual characteristics, and also the wayfinding behavior of women and men in urban space is different. It is also effective in the perception process of how to recognize the environment, and different cognitive factors influence the wayfinding behavior of men and women. Emotional intelligence is one of the influential factors in the field of psychology and can be related to factors such as self-awareness, self-management, social awareness, relationship management and navigation. Therefore, the purpose of this research is to investigate the wayfinding behavior of women and men with an emphasis on emotional intelligence. The research method in the present study is descriptive-analytical, and in this regard, field observations, questionnaires, and site visits were used to collect data. Based on the size of the community in Sajjad neighborhood, using Cochran's formula, the sample size was calculated to be 296 people, and the questionnaire was completed in the form of targeted sampling among men and women. Data analysis for the effect of emotional intelligence on routing has been done with inferential statistics tests in spss software, and after checking the normality of the data based on the Kolmogorov-Smirnov test, the correlation matrix of the variables, checking the correlation coefficient of the wayfinding variables of men and women, t-test analysis has been The results indicate that the wayfinding behavior of women and men is different and women use route and sign knowledge in wayfinding , women control less anxiety and worry in the wayfinding process and also have less self-awareness than men. Also, women feel more intimacy and empathy in communicating in wayfinding, but they have problems in managing stress and have low ability, and in contrast to men, they use the knowledge of coordinates and wayfinding in navigation. Also, men's stress management is high, and men's self-awareness and self-management are higher.
    Keywords: gender, wayfinding, emotional intelligence, Sajjad Neighborhood, Mashhad City
  • Maryam Karimi, Fariba Alborzi * Pages 61-74

    In the past, commercial spaces have grabbed the audience's attention and are one of the most dynamic urban spaces. The cities' traditional markets (bazaar) are one of the most prominent examples. Today's shopping centers and commercial spaces have their roots in ancient markets. Today, these centers have turned into multi-purpose commercial complexes, and this variety of activities has added to the vitality of these spaces. The present research aimed to investigate commercial complexes' quality and vitality components. The research hypotheses state that paying attention to the physical aspects of architecture in a commercial complex effectively improves the vitality component, increases the presence of people, and increases their satisfaction. On the other hand, increasing the dynamism and vitality level in commercial complexes significantly stimulates the sense of audience presence and social interactions. The research method is descriptive, analytical, and survey, and the data collection tools include documentary studies and written sources, objective observations, field observations, and questionnaires. The highest relative frequency and standard deviation were taken from Spss 20 software to analyze the main components of each variable. The results show that in commercial complexes, attention should be paid to the objective physical and conceptual aspects of perception to achieve social interactions that lead to dynamism and vitality. Using the components mentioned above in a complex is effective on the quality of spaces, stimulates people's sense of presence, improves social interactions, and will be effective in satisfying people.

    Keywords: Commercial Centers, vitality, dynamism, Sense of Presence, social interactions
  • Milad Bakhtiari, Roozbeh Zamanian * Pages 75-92

    The temporary settlement of the affected population is a process that requires the identification of suitable spaces for the settlement of the population, planning, management and providing appropriate solutions before and during a possible earthquake. Region 3 of Tehran municipality is a prone area for earthquakes and the presence of faults affecting the vulnerability of Tehran city, including Masha faults, North Tehran fault, and Ray fault, as well as the influence of faults in and around the region, including Mahmoodieh fault, Davodieh fault, Telo Bayan fault, and Xian and Kausar increase the risk of earthquakes in this region. This issue has shown the necessity of crisis management and the discussion of locating optimal spaces for temporary accommodation, especially green and open spaces after an earthquake to provide assistance and accommodation to citizens. Therefore, the issue of locating, determining urban spaces with the ability of temporary accommodation and providing a suitable pattern of accommodation by considering the effective spatial parameters and factors is considered the most important goal of this research to manage the crisis after the possible earthquake of Tehran in region 3. This research is applied in terms of its purpose and its research method is descriptive-analytical. In this regard, previous studies have been examined using documentary and library studies, a conceptual framework and a review of experiences. This research was done by qualitative and quantitative data analysis and by identifying the criteria and principles of locating temporary settlements and weighting the criteria through a pairwise comparison matrix. Hierarchical AHP method has been used to locate existing open spaces.

    Keywords: temporary accommodation, locating, Earthquake, Tehran City, District 3 of Tehran
  • Mehrdad Matin *, Alireza Joze Piri Pages 93-120

     The research is an investigation of stylistic methods and the extraction of common features in the works of contemporary Iranian architecture. Stylistics is one of the methods of simplifying and categorizing works. With the aim of extracting such commonalities, the question of this paper: "If there are commonalities between stylistic methods in contemporary architectural writings, what is their number and composition?" and the hypothesis of this paper: "the existence of common methods and their categorization in contemporary architectural stylistics" are among the pillars of the research. Extracting and achieving a coherent structure for the stylistics of contemporary Iranian architecture based on the patterns used in the authored texts of this field and presenting a comprehensive theoretical model for categorizing the works of contemporary Iranian architecture. The research identifies the main factors after library study and categorization of 30 contemporary authored works and after examining the commonalities and differences of stylistic methods. It is a qualitative research with an interpretative strategy, which explains the background of stylistic commonalities in contemporary Iranian architectural works with the historical method and the use of inductive-deductive reasoning. By summarizing the documents and using stylistic common points, an eight-fold classification for the stylistic methods of contemporary architectural texts is explained, which is very complicated in comparison with similar stylistics. Among these, we can mention the simplicity of (Donald Newton Wilber) and (Mohammad Karim Pirnia)'s style. Compared to historical stylistics, narrative stylistics based on non-architectural and unwanted events is very complicated and ambiguous.

    Keywords: stylistics, Compilations, Periodization, contemporary architecture, Iran