فهرست مطالب

مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1402)

نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد قلی زاده سلطان آبادی*، روح الله شادمان فخرآبادی صفحات 1-48
    هدف

    هدف از نگارش این پژوهش پرداختن به نظریه پردازی های راهبردی در سازمان های اطلاعاتی است.

    روش شناسی: 

    نوع این پژوهش کاربردی و به صورت کیفی بوده که با استفاده از روش اکتشافی، اطلاعات ثانویه از طریق مطالعات کتابخانه ای گردآوری و با روش تحلیل محتوا مورد تحلیل قرار گرفت، در این پژوهش سعی گردیده است با استفاده از تحلیل محتوای کیفی ابتدا جایگاه نظریه پردازی در مطالعه سازمان ها به ویژه از بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) مورد بررسی قرار گیرد و در ادامه نیز با توجه به ویژگی های سازمان ها به ویژه سازمان های اطلاعاتی مدل مفهومی پژوهش در سه بعد ترسیم که پس از تحلیل محتواهای موجود هرکدام با سه مولفه بررسی شدند و در ادامه طرح واره، موضوع اصلی، مفاهیم عمده، کاربرد در سازمان های اطلاعاتی و ذی نفعان برای هر مولفه شناسایی شدند که در قالب الگوی مفهومی تدوین گردیده است. در ادامه محقق نظریات اندیشمندان بزرگی چون «ایگور اچ آنسف، آلفرد دی. چندلر؛ رایموند مایلز؛ چارلز اسنو؛ مایکل ای پورتر» را در خصوص نظریه پردازی بررسی و با یکدیگر تطبیق و مقایسه کرده که نتایج حاصل از آن به صورت تحلیل محتوای کیفی بحث گردید و به صورت تطبیقی و مقایسه ای آرای آن ها را به نقد کشیده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتیجه اینکه اکثر این مطالعات در زمینه اقتصاد سازمان ها بوده و تحولات یادشده به شکل گیری الگوها و نظریه های قابل کاربرد برای هر دو نوع سازمان های تجاری و غیرتجاری کمک کرده است به هر حال رویکردهایی که در اینجا بدان پرداخته می شود با یک نگاه متفاوت از دیدگاه صرف اقتصادی به مدیریت و راهبردهای سازمان ها به ویژه سازمان های اطلاعاتی در اندیشه بزرگان و نظریه پردازی های آنان معطوف است؛ بنابراین با توجه به بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) می بایست به این مقوله توجه بیشتری گردد در نهایت هم پیشنهادهایی بر اساس نتایج به دست آمده ارایه شد.

    کلیدواژگان: راهبردی، سازمان های اطلاعاتی، مدیریت، نظریه پردازی
  • رسول حقیقت*، اکبر استرکی صفحات 49-85
    زمینه و هدف

    با توجه به سرمایه گذاری های کلان علمی پژوهشی دشمنان نظام برای به کارگیری نتایج آن ها در عملیات های اطلاعاتی و ضد اطلاعاتی، لزوم ارتقای سطح علمی پژوهشی جامعه اطلاعاتی را مضاعف کرده است؛ بنابراین دست یابی به مولفه ها و شاخص های نیازسنجی متناسب با مطلوبیت های ذکرشده در بیانیه گام دوم، برای هدفمند کردن این جهش، به عنوان یک رویکرد اساسی بسیار حایز اهمیت است.

    روش شناسی:

     این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ روش از نوع کیفی و دارای رویکرد استقرایی است. هدف اصلی پژوهش، تحلیل محتوای فرمایشات مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب است. روش گردآوری داده هابه صورت کتابخانه ای ومراجعه به سایت ها بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کیفی تحلیل محتوا بهره گیری شده است. جامعه آماری، بیانیه گام دوم در حوزه مورد مطالعاتی این مقاله بوده و با توجه به اینکه محقق تلاش دارد تا متناسب با بیانیه گام دوم به سوال ها پاسخ دهد، اکتشافی و مبتنی بر بیانیه گام دوم است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    با بررسی داده های موجود در محتوای بیانیه گام دوم در ابتدا تعداد 80 مقوله فرعی و اصلی مشخص و در تحلیل یافته ها در نهایت 44 شاخص در سه مولفه؛ نگرشی (19 شاخص)، دانشی (11 شاخص) و مهارتی (14 شاخص) برای ارتقای سطح علمی و پژوهشی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: ارتقاء، بیانیه گام دوم، شاخص، مولفه، نیازسنجی
  • بهمن مرادی* صفحات 87-115
    زمینه و هدف

    کارکنان پلیس در معرض انواع آسیب های امنیتی و غیرامنیتی فضای سایبر قرار دارند. به نحوی که کانال های وابسته به معاندان نظام، مستمرا از این بستر در تلاش اند تا با تاثیرگذاری بر اذهان، تغییر در بینش و نگرش، اعتقادات دینی و مذهبی کارکنان، به هدف های سوء خود دست یابند؛ و بر همین اساس هدف پژوهش حاضر، شناسایی راهبرد های مقابله ای و پیشگیرانه پلیس در برابر تهدیدها و آسیب های نشیت گرفته در فضای مجازی است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی- توسعه ای؛ از نظر نوع داده، ترکیبی (کیفی- کمی) است. در بخش کیفی، از روش تحلیل محتوا استفاده از روش کدگذاری و با بهره گیری از نرم افزار Atlas.ti استفاده شده و مشارکت کنندگان، صاحب نظران فراجا در حوزه فضای مجازی هستند که بر اساس اشباع نظری، جمعا تعداد 30 انتخاب شدند. در بخش کمی، از روش پیمایشی (پرسش نامه و مدل دلفی فازی) استفاده شده و جامعه آماری، به صورت تمام شمار به تعداد 30 نفر همان صاحب نظران حوزه فضای مجازی انتخاب شدند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    در تجزیه و تحلیل انجام شده، تعداد 16 مورد، اهداف راهبردی مقابله ای و تعداد 10 مورد راهبرد های پیشگیرانه شناسایی شده و در قالب پرسش نامه برای تحصیل میانگین فازی مولفه ها در اختیار خبرگان قرار گرفته و سپس از بهره گیری از فرمول مینکووسکی برای محاسبه میانگین فازی مثلثی هر عامل، اعداد فازی قطعی شده برای آن عامل محاسبه گردیده و اولویت بندی راهبردها انجام گرفت. نتایج حاصله حاکی است، فرهنگ سازی برای استفاده از فضای مجازی و امکان تولید محتوای مناسب؛ روشنگری، آگاه سازی و محافظت از کارکنان به طرق مختلف؛ استفاده از فناوری های نوظهور و زیرساخت های پوششی برای انجام اقدامات عملیاتی و پیشرفته؛ انجام اقدام های اطلاعاتی بر روی عوامل حریف و مهار او؛ افزایش توانمندی علمی و تجربی کارکنان و استمرار آن؛ تسریع در اطلاع رسانی در خصوص آخرین پیشرفت ها و شیوه و شگردهای فضای مجازی و ارایه خدمات مشاوره ای و... راهبرد های اولویت دار شناسایی شده هستند.

    کلیدواژگان: آسیب، راهبرد (استراتژی)، تهدید، فضای سایبر، کارکنان پلیس
  • جواد عارفی نیا* صفحات 117-149
    زمینه و هدف

    سازمان های امنیتی با توجه به کارکردهای ویژه ای که دارند، باید بتوانند برای توسعه و پیشرفت، به توسعه هوشمندی مدیران خود بپردازند، چراکه کارایی هریک از کارکنان آن، بیش از هر چیز متاثر از کارآمدی و هوشمندی مدیران آن سازمان است. در این تحقیق سعی شده است با بهره گیری از یک پژوهش روشمند ابتدا یک مولفه کلان مدیران سازمان های امنیتی، یعنی هوشمندی مورد امعان نظر قرار گرفته، آنگاه رابط آن با عملکرد شغلی مدیران بررسی گردد. به عبارتی هدف از انجام این پژوهش کشف و شناسایی رابط هوشمندی مدیران سازمان های امنیتی با عملکرد مدیریتی آنان است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-پیمایشی است. به منظور تدوین مبانی نظری پژوهش از روش مطالعات کتابخانه ای و برای آزمون فرضیه های پژوهش از پرسش نامه محقق ساخته با روایی و پایایی قابل قبول برای آزمون استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل مدیران سطوح مختلف یکی از سازمان های امنیتی در سطح استان خراسان رضوی است که در آن از روش خوشه ای- طبقه ای متناسب با حجم استفاده گردیده است. در این پژوهش برای حصول اطمینان از روایی ابزار گردآوری داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی و به منظور تعیین پایایی آن از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که بین مولفه های هوشمندی مدیران اعم از؛ داشتن بینش راهبردی، داشتن روحیه سازمانی، تغییرگرایی، قدرت اقناع سازی، شجاعت، نوآوری و یادگیری سازمانی و عملکرد مدیریتی آنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و می توان نتیجه گرفت که مدیران با ضریب هوشی بالاتر هستند که خلاقیت و نوآوری را در سازمان افزایش می دهند و عملکرد مدیریتی مناسب تری را ارایه می کنند.

    کلیدواژگان: سازمان های امنیتی، عملکرد مدیریتی، مولفه های مدیریت هوشمند، هوشمندی مدیران
  • حجت الله جهانی راد*، هادی استاجی، رضا قلی زاده شمس صفحات 151-184
    هدف

    دانش به عنوان دو مکمل و پیشران توسعه و تعالی جوامع، همواره محور اصلی رشد و توسعه بوده و جامعه اطلاعاتی ایران نیز از این مهم مبرا نبوده و برای رویارویی با شرایط متغیر محیط رقابتی موجود، ملزم به مدیریت منابع دانش و فناوری خود است و یکی از مهم ترین بایسته های توفیق در این مسیر، شناخت صحیح هدف و هدف گذاری مناسب با بهره جستن از اسناد بالادستی موجود ازجمله بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر با استناد به سند مذکور و تاکید بر مولفه موثر هدف، الگوی ارتقای سطح دانش جامعه اطلاعاتی را به روش کیفی و شیوه تحلیل محتوا مورد مداقه قرار داده و علاوه بر یافته های کتابخانه ای، موارد میدانی به دست آمده و تحصیل شده از دیدگاه صاحب نظران حوزه دانش در جامعه اطلاعاتی ج.ا.ایران، باهم تلفیق گردیده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    با شناخت دقیق از هدف مدنظر، مولفه های موثر بر این حلقه مفقوده در سه قالب اهداف آرمانی، کلی و نهایی با شاخص های اقتباس شده، تعریف و راه را برای ترسیم الگوی مطلوب و کارآمد ارتقای دانش در جامعه اطلاعاتی مستند به تدابیر بیانیه گام دوم (با تاکید بر مولفه هدف) هموار نماید.

    کلیدواژگان: الگو، دانش، بیانیه جامعه اطلاعاتی، گام دوم انقلاب، هدف گذاری
  • مسلم رجایی نژاد*، محبوبه ایرانمنش، امین یادگار نژاد عبداللهی کرمانی صفحات 185-196
    زمینه و هدف

    امنیت از اساسی ترین نیازها برای بشر است و نبود آن چالشی بزرگ برای جوامع بشری است. از سوی دیگر فضای مجازی و شبکه های اجتماعی اینترنتی یکی از مهم ترین ابزارها برای نمود یافتن آثار جهانی شدن است. این فضای مجازی عرصه وسیعی از اطلاعات و نمودهای مختلف معنایی را ایجاد می کند. شبکه های اجتماعی مجازی در فرایند ارتباطات می توانند دارای آثار مثبت و منفی باشند.

    روش شناسی:

     روش بررسی این پژوهش کاربردی و روش انجام آن مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی است. در جهت گردآوری داده های مورد نیاز از روش های اسنادی و میدانی (پرسشنامه) استفاده گردیده است. جامعه آمار، کاربران تعداد 200 پرسشنامه کاربران شبکه اجتماعی شهر کرمان بوده است. روش نمونه گیری از طریق روش تصادفی و از نوع خوشه ای چند مرحله ای بوده است. برای سنجش 17 گویه در قالب 4 شاخص استفاده شده است؛ همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری T، ضریب هبستگی و روش تحلیل رگرسیون انجام شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که 4 شاخص امنیت اجتماعی از نظر کاربران فضای مجازی در سطح بالاتر از حد متوسط قرار داشته و همچنین بین شاخص های امنیت اجتماعی همبستگی قوی و معنادار آماری وجود دارد.

    کلیدواژگان: شاخص های امنیت اجتماعی، شبکه های اجتماعی داخلی، فضای مجازی
|
  • Mohammad Gholizadeh Soltanabadi *, Ruhollah Shadman Fakhrabadi Pages 1-48
    Background and purpose

    The purpose of writing this research is to deal with strategic theories in intelligence organizations.

    Methodology

    The type of this research is applied and qualitative, which was collected using the exploratory method, secondary information was collected through library studies and analyzed with the content analysis method. The study of organizations should be examined especially from the statements of the Supreme Leader (Mudzalah al-Aali) and further, according to the characteristics of organizations, especially Intelligence Organizations , the conceptual model of the research will be drawn in three dimensions, which after analyzing the existing contents, each of them was examined with three components, and in the continuation of the schema , the main topic, major concepts, application in intelligence organizations and stakeholders were identified for each component, which was developed in the form of a conceptual model. In the following, the researcher of the ideas of great thinkers such as "Igor H. Ansoff, Alfred D. Chandler; Raymond Miles; Charles Snow; Michael E. Porter" regarding theorizing and compared with each other, the results of which were discussed in the form of qualitative content analysis, and he criticized their opinions in a comparative and comparative manner.

    Findings and Conclusion

    The result is that most of these studies are in the field of economics of organizations and the aforementioned developments have helped to form applicable models and theories for both types of commercial and non-commercial organizations.Anyway, the approaches that are discussed here have different view from the purely economic point of view to the organization’s management and strategies, especially intelligence organizations, in the thoughts of elders and their theorizing, therefore, according to the statements of the Supreme Leader (Mudzalah al-Aali), more attention should be paid to this category. Finally, suggestions were presented based on the results obtained.

    Keywords: strategic, intelligence Organizations, management, theorizing
  • Rasool Haghigat *, Akbar Estarky Pages 49-85
    Background and purpose

    Considering the big scientific-research investments of the enemies of the system to use their results in intelligence and counter-intelligence operations, the need to improve the scientific-research level of the intelligence society has doubled; Therefore, achieving the components and indicators of needs assessment in accordance with the advantages mentioned in the statement of the second step, to target this leap, is very important as a basic approach.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of method and has an inductive approach. The main goal of the research is to analyze the content of the Supreme Leader's statements in the statement of the second step of the revolution. The method of collecting data is library and referring to websites, and the qualitative method of content analysis has been used to analyze the data. The statistical population is the statement of the second step in the study area of this article, and considering that the researcher tries to answer the questions according to the statement of the second step, it is exploratory and based on the statement of the second step.

    Findings and conclusions

    By examining the data in the expressive content of the second step, the number of 80 sub-categories and main categories was determined, and in the analysis of the findings, finally 44 indicators in three components; Attitudinal (19 indicators), knowledge (11 indicators) and skills (14 indicators) were identified to improve the scientific-research level.

    Keywords: Promotion, Statement of the Second Step, index, Component, needs Assessment
  • Bahman Moradi * Pages 87-115
    Background and purpose

    Police officers are exposed to all kinds of security and non-security damages in the cyber space. In such a way that the channels affiliated with the enemies of the system are continuously trying to achieve their malicious goals by influencing the minds, changing the vision and attitude, and religious beliefs of the employees. And based on this, the aim of the current research is to identify the counter and preventive strategies of the police against the threats and harms originating in the cyber space.

    Methodology

    This research is applied-developmental in terms of purpose; In terms of data type, it is mixed (qualitative-quantitative). In the qualitative part, the content analysis method was used using the coding method and using the Atlas.ti software, and the participants are experts in the field of virtual space, who were selected based on theoretical saturation, a total of 30. In the quantitative part, a survey method (questionnaire and Delphi model) was used, and the statistical population was selected as a total number of 30 experts in the field of virtual space.

    Findings and conclusions

    In the analysis, 16 cases of counter-strategic goals and 10 cases of preventive strategies were identified and provided to the experts in the form of a questionnaire to study the fuzzy average of the components, and then Minkowski's formula was used to calculate the fuzzy average. Triangulation of each factor, determined fuzzy numbers for that factor were calculated and prioritization of strategies was done. The results show that creating a culture for using virtual space and the possibility of producing appropriate content; enlightening, informing and protecting employees in different ways; Using emerging technologies and cover infrastructure to carry out operational and advanced measures; carrying out intelligence actions on the opponent's agents and restraining him; increasing the scientific and experimental ability of employees and its continuation; Expediting information about the latest developments and methods and tricks of the virtual space and providing consulting services, etc. are the identified priority strategies.

    Keywords: Damage, Strategy, Threat, Cyber Space, Police staff
  • Javad Arefinia * Pages 117-149
    Background and purpose

    Security organizations, considering their special functions, should be able to develop the intelligence of their managers in order to develop and progress, because the efficiency of each of its employees is more than anything affected by the efficiency and intelligence of the managers of that organization. In this research, it has been tried to use a methodical research, first a macro component of managers of security organizations, i.e. intelligence, has been considered, and then its relationship with the job performance of managers has been investigated. In other words, the purpose of this research is to discover and identify the relationship between the intelligence of managers of security organizations and their managerial performance.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature. In order to formulate the theoretical foundations of the research, the library studies method was used, and to test the research hypotheses, a researcher-made questionnaire with acceptable validity and reliability was used for the test. The statistical population studied in this research includes the managers of different levels of one of the security organizations in Khorasan Razavi province, where the cluster-class method is used according to the volume. In this research, confirmatory factor analysis method was used to ensure the validity of the data collection tool, and Cronbach's alpha method was used to determine its reliability.

    Findings and conclusions

    The findings of the research showed that between the intelligence components of managers, including; There is a positive and significant relationship between having strategic vision, organizational spirit, change orientation, persuasiveness, courage, innovation and organizational learning and their managerial performance, and it can be concluded that managers with higher IQ increase creativity and innovation in the organization and They provide more appropriate management performance.

    Keywords: Security Organizations, Managerial performance, components of intelligent management, intelligence of managers
  • Hadi Staji, Reza Gholizadeh Pages 151-184
    Background and purpose

    Knowledge, as complements and drivers of the development and excellence of societies, has always been the main axis of growth and development, and Iran's intelligence society is not exempt from this importance, and in order to face the changing conditions of the existing competitive environment, it is required to manage its knowledge and technological resources. One of the most important requirements for success in this direction is the correct understanding of the goal and proper goal setting by using the existing upstream documents, including the statement of the second step of the Islamic Revolution.

    Methodology

    Based on the mentioned document and emphasizing on the effective component of the goal, the model of improving the level of knowledge of the intelligence society has been analyzed using the qualitative method and the method of content analysis. It has been integrated in the intelligence society of Islamic Republic of Iran.

    Findings and conclusions

    With a detailed understanding of the intended goal, the components affecting this missing link are defined in three formats: ideal, general and final goals with adapted indicators and it paves the way for drawing a desireable and efficient model of knowledge promotion in the intelligence society based on the measures of the second step statement (with emphasis on the target component

    Keywords: Model, Knowledge, intelligence society statement, second step of the revolution, goal setting
  • Moslem Rajaei Nejad *, Mahboobeh Iranmanesh, Amin Yadgar Nejad Abdullahi Kermani Pages 185-196
    Background and purpose

    Security is one of the most basic needs for humans and its absence is a big challenge for human societies. On the other hand, virtual space and internet social networks are one of the most important tools for showing the effects of globalization. This virtual space creates a wide field of information and different semantic expressions. Virtual social networks can have positive and negative effects in the communication process.

    Methodology

    The research method of this research is applied and its method is based on descriptive-analytical method. In order to collect the required data, documentary and field methods (questionnaire) have been used. The population of statistics, the users of the questionnaire was 200 social network users of Kerman city. The sampling method was random and multi-stage cluster type. It has been used to measure 17 items in the form of 4 indicators. Also, data analysis has been done using T, correlation coefficient and regression analysis methods.

    Findings and conclusions

    The results of the research show that 4 social security indicators are above the average level from the point of view of cyberspace users, and there is also a strong and statistically significant correlation between the social security indicators.

    Keywords: Social security indicators, internal social networks, Virtual Space