فهرست مطالب

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 51 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/16
  • تعداد عناوین: 26
|
  • نغمه مولاوردی، حمیدرضا وکیلی فرد، مهدی بشکوه*، بهمن بنی مهد صفحات 1-12
    ارزشهای انگیزشی عاملی اثرگذار بر استفاده از گزارشگری یکپارچه می باشد. هدف این پژوهش کمک به تبیین مفهوم گزارشگری یکپارچه و استفاده از صورت ارزش افزوده به عنوان یک ابزار کاربردی، مناسب و مفید برای شرکتها جهت استفاده از مفهوم گزارشگری یکپارچه وارایه الگوی تاثیر ارزشهای انگیزشی بر اجرای آن می باشدروش پژوهش حاضر توصیفی - پیمایشی می باشد جامعه آماری پژوهش حاضر مدیران، مدیران مالی و حسابرسی در سال 1399 می باشندکه 203 نفر از آنها انتخاب گردیده است. ابزار مورد استفاده درپژوهش پرسشنامه می باشد و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری به کمک نرم افزار لیزرل استفاده گردیده است.از آنجاییکه ارزش های انگیزشی عاملی اثرگذار بر افشای اطلاعات مبتنی بر گزارشگری یکپارچه می باشد و با توجه به اینکه ارزش های انگیزشی شامل ارزش های مبتنی بر منافع فردی و ارزش های مبتنی بر منافع عموم می باشد، یافته ها حاکی از این است که اصول گزارشگری یکپارچه با ارزش های مبتنی بر منافع عموم مطابقت دارد.بر اساس یافته های این پژوهش ارزشهای انگیزشی عاملی اثرگذار بر تهیه و ارایه صورت ارزش افزوده به عنوان یکی از ابزارهای اجرای گزارشگری یکپارچه می باشد. به طوریکه افراد با ارزشهای انگیزشی مبتنی بر منافع عموم تمایل بیشتری برای گزارشگری یکپارچه دارند .
    کلیدواژگان: گزارشگری یکپارچه، ارزش های انگیزشی، صورت ارزش افزودهi
  • عباس غفاری قاضیانی، سینا خردیار*، محمدرضا پورعلی، محمود صمدی صفحات 13-22

    کنترل های داخلی فرآیندی است که اطمینان قابل قبولی در مورد قابلیت اطمینان از گزارشگری مالی و تهیه صورت-های مالی براساس سیاست ها و رویه ها مطابق با اصول حسابداری پذیرفته شده فراهم می کند. بنابراین عدم کارایی عملیاتی و کیفیت گزارشگری مالی به عنوان پیامدهای منفی ناشی از ضعف کنترل های داخلی می باشد که احتمال می رود این پیامدها ناشی از معیارهای غیر کنترلی شاخص کیفی حسابداری باشد.از این رو هدف پژوهش ، ارایه الگوی ضعف کنترل های داخلی براساس معیارهای غیرکنترلی شاخص کیفی حسابداری است. برای دستیابی به هدف پژوهش ، داده های 87 شرکت نمونه، در بازه زمانی 7 ساله از 1391 تا 1397 جمع آوری شد و به شیوه تحلیل توصیفی - همبستگی با اجرای آزمون رگرسیون لاجیت تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین ساختار مالکیت (تمرکز مالکیت) و ضعف کنترل های داخلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. بین افشای اجباری و ضعف کنترل های داخلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ضعف کنترل های داخلی، ساختار مالکیت، افشای اجباری
  • پژمان اعتمادفروغی، مهرداد قنبری*، فرهاد شاه ویسی، مختار عارفی صفحات 23-42
    پژوهش حاضر باهدف شناسایی ابعاد و مولفه های تفکر انتقادی حسابرسان و ارایه مدلی مفهومی انجام شده است. تفکر انتقادی تفکری تحلیلی است که می تواند ضامن پیشرفت هر حرفه ازجمله حرفه حسابرسی گردد. در این پژوهش ترکیبی از روش کمی و کیفی استفاده شده است که ازنظر نوع داده ها؛ توصیفی و روش گرداوری داده ها؛ دلفی/پیمایشی می باشد. در این تحقیق پس از مروری بر ادبیات تفکر انتقادی و استفاده ازنظرات خبرگان، مدل اولیه استخراج گردیده و با استفاده از روش دلفی و در طی سه مرحله، مدل نهایی مورد تایید واقع شد. روایی و پایایی مدل با استفاده از تحلیل عامل تاییدی و آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. تعداد خبرگان در مرحله دلفی 10 نفر از اعضای هییت علمی دارای مدرک دکترا، عضو جامعه حسابرسی و دارای سابقه تجربی تشکیل داده و در مرحله پیمایش 384 نفر از حسابرسان، دیدگاه خود را در خصوص ابعاد و مولفه های تفکر انتقادی اعلام نمودند. بر اساس نتایج به دست آمده، مدل تفکر انتقادی از 14 بعد اصلی به ترتیب اهمیت شامل: گشوده ذهنی، حقیقت جویی، اعتمادبه نفس، تفسیر، تجزیه وتحلیل، کنجکاوی، قضاوت حرفه ای، قاعده مندی، تحلیل گری، پختگی شناختی، ارزشیابی، شک و تردید حرفه ای، توضیح و خودتنظیمی و 43 مولفه فرعی تشکیل می شود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، تفکر تحلیلی، تفکر انتقادی حسابرسان، شک و تردید حرفه ای
  • معین زرعیان، رضا نظری*، مهدی مرادزاده فرد صفحات 43-55
    ادامه حیات شرکتها بستگی به منابع مالی موجود و قابل تامین دارد. یکی ازمهم ترین منابع مالی، تامین مالی از طریق بدهی است. افزایش سرمایه گذاری در سرمایه فکری و دارایی های دانشی و استفاده موثر و کارا از آن، با خلق و افزایش ارزش شرکت و بهبود عملکرد آن می تواند به عنوان یکی از راه های کاهش هزینه بدهی مطرح شود. این پژوهش کارایی شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران را با استفاده از تحلیل پوششی داده ها و بر مبنای سرمایه فکری رتبه بندی نموده و به بررسی اثر رتبه کارایی بدست آمده بر هزینه بدهی شرکت های مذکور می پردازد. بدین منظور، برای محاسبه رتبه کارایی عملکرد از مدل اندرسون-پیترسون تحلیل پوششی داده ها استفاده شده. رتبه کارایی عملکرد بدست آمده به عنوان متغیر مستقل و متغیرهزینه بدهی به عنوان متغیر وابسته می باشند. همچنین اندازه شرکت، اهرم مالی، اندازه هیات مدیره، درصد استقلال اعضای هیات مدیره و درصد مالکیت سهامداران نهادی به عنوان متغیرهای کنترلی در نظر گرفته شده اند.یافته های پژوهش نشان می دهد که رتبه کارایی عملکرد و هزینه بدهی دارای رابطه معکوس و معنی دار با یکدیگر هستند. همچنین هرچه اهرم مالی افزایش یابد، هزینه بدهی نیز افزایش می یابد. درصد مالکیت سهامداران نهادی و اندازه شرکت با هزینه بدهی رابطه عکس دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، تحلیل پوششی داده ها، کارایی عملکرد، هزینه بدهی
  • نواب کیامهر، محمود همت فر*، فردین منصوری صفحات 57-72

    هدف پژوهش حاضرارزیابی شاخص های تجاری سازی پژوهش های حسابداری با رویکرد فازی است. جامعه مورد بررسی خبرگان و کارشناسان و اساتید دانشگاهی رشته حسابداری هستند. براساس تکنیک نمونه گیری هدفمند 15 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابتدا با استفاده از تکنیک دلفی فازی معیارها شناسایی شدند و سپس به رتبه بندی شاخص ها پرداخته خواهد شد. برای شناسایی الگوی روابط میان معیارها رابطه، از تکنیک دیمتل استفاده خواهد شد. با توجه به شبکه روابط شناسایی شده در نهایت از تکنیک فرایند تحلیل شبکه فازی (FANP) برای رتبه بندی عناصر استفاده می شود. برای انجام محاسبات تحلیل شبکه از نرم افزار Super Decision و EXCEL استفاده شده است.براساس نتایج به دست آمده 8 شاخص اصلی و 52 شاخص فرعی برای تجاری سازی تحقیقات حسابداری شناسایی شدند. شاخص های اصلی عبارتند از: اعتبار علمی، تحقیق های کاربردی، سازمانی، فرهنگی، فردی، محیطی، سیاسی و اقتصادی شناسایی شدند. براساس تکنیک دلفی 52 شاخص فرعی مورد غربالگری و تایید قرار گرفتند. 8 شاخص اصلی نیز در تکنیک تحلیل شبکه ای نیز رتبه بندی شدند. شاخص اعتبار علمی بالاترین رتبه را کسب نموده است.

    کلیدواژگان: پژوهش، تجاری سازی، پژوهش هاص حسابداری، رویکرد فازی
  • محمدرضا اقبالی مقدم، محسن حمیدیان*، نوروز نورالله زاده صفحات 73-93

     حسابرسی اجتماعی در سال های اخیر به نحو بارزی مورد توجه قرار گرفته است ومصرف کنندگان خواستار افزایش شفافیت در اقدامات شرکت ها هستند. شرکت ها در سراسر جهان به ارزیابی عملکرد اجتماعی روی آورده اند و گزارش نتایج ارزیابی خود را به عنوان ابزاری برای نشان دادن تعهد شان به مسیولیت اجتماعی می دانند. لذا در این پژوهش به سنجش و رتبه بندی ابعاد حسابرسی مسیولیت اجتماعی با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چندشاخصه پرداخته شده است. با بررسی مبانی نظری و مرور پیشینه های تحقیق، متغیرهای اثرگذار بر مسیولیت اجتماعی تعیین شدند که توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفتند. عوامل موثر در پنج گروه اصلی که شامل: کیفیت خدمات ادراک شده، تعهد به حقوق کارکنان، تعهد به حقوق مشتری، اقدامات محیط طبیعی و مشارکت مدنی و نگرش به حقوق صاحبان سهام بود، طبقه بندی شدند و مدل پژوهش تدوین گردید. سپس پرسشنامه بین مدیران و تحلیلگران مالی به تعداد نمونه 141 نفر توزیع شد و به کمک مدل سازی معادلات ساختاری لیزرل، داده ها تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از مدل مفهومی معادلات ساختاری حاکی از وجود تاثیر معنادار هر یک از عوامل کیفیت خدمات ادراک شده، تعهد به حقوق کارکنان، تعهد به حقوق مشتری، اقدامات محیط طبیعی و مشارکت مدنی ونگرش به حقوق صاحبان سهام بر مسیولیت اجتماعی در الگوی نهایی تعیین مییولیت اجتماعی شرکت ها بوده است.

    کلیدواژگان: ابعاد حسابرسی، مسئولیت اجتماعی، تکنیک های تصمیم گیری
  • حجت محمدی، مهدی صالحی*، میثم عرب زاده، حسن قدرتی صفحات 95-112

    آزمون کیفیت حسابرس و رقابت در بازار حسابرسیچکیدههدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر همبستگی و کیفیت (دقت) حسابرس بر رقابت در بازار حسابرسی (تمرکز حسابرس، تمرکز صاحبکار و فشار رقابتی رقبا) می باشد. روش انجام این پژوهش توصیفی-همبستگی بوده و بر اساس اطلاعات منتشره از سوی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی سال های 1391 تا 1397 با نمونه انتخابی شامل 187 شرکت انجام پذیرفته است. روش مورد استفاده برای آزمون فرضیه ها رگرسیون خطی با استفاده از داده های پانلی می باشد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش حاکی از آن است که بین دقت و همبستگی حسابرس با تمرکز حسابرس و صاحبکار رابطه مثبت و معنادار و بین دقت و همبستگی حسابرس با فشار رقابتی رقبا رابطه منفی و معناداری وجود داشته است. همچنین بین دقت و همبستگی حسابرس با متغیر بدست آمده (رقابت در بازار حسابرسی) از تحلیل عاملی اکتشافی سه متغیر تمرکز حسابرس، تمرکز صاحبکار و فشار رقابتی رقبا رابطه منفی و معناداری مشاهده شده است. همچنین پژوهش حاضر از آنجا که در بازار مالی نوظهوری که بازار حسابرسی آن به شدت رقابتی است، انجام شده تا مشخص شود که تاثیر همبستگی و دقت حسابرس بر رقابتی بودن این بازار به چه صورت می باشد. لذا این پژوهش می تواند مطالب مفیدی را در این زمینه به ارمغان آورد. از طرفی پژوهش حاضر با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی از سه متغیر تمرکز حسابرس، تمرکز صاحبکار و فشار رقابتی رقبا، به یک متغیر تحت عنوان رقابت در بازار حسابرسی نیز دست یافته است.

    کلیدواژگان: همبستگی حسابرس، دقت حسابرس، رقابت در بازار حسابرسی
  • علیرضا کمال غریبی، منصور گرکز*، علیرضا معطوفی، مهدی صفری گرایلی صفحات 113-133
    کارکردهای ذهنی انتقاد مابانه، رویکردی روانشناختی است که باعث خواهد شد تا رویه های عملگرایانه ی حسابرسان مبتنی بر ایجاد تعادل بین واقعیت ها با ذهنیت شهودی و اشراقی حسابرسان، به افزایش سطح کیفیت حسابرسی کمک نماید. هدف این پژوهش تحلیل جامع تفسیرمندانه و ساختارگرایانه ی کارکردهای ذهنی انتقاد مابانه ی در حسابرسان می باشد. در این پژوهش که مبتنی بر روش شناسی کیفی و کمی است، ابتدا 14 نفر از خبرگان دانشگاه در حوزه حسابداری و مالی در بخش فراتحلیل و دلفی مشارکت داشتند تا مولفه ها و گزاره های کارکرد ذهنی انتقاد مابانه ی حسابرسان را از میان 39 پژوهش مشابه اولیه ی شناسایی و براساس تکنیک ارزیابی انتقادی آن ها را غربال نماید تا ضمن شناسایی مولفه ها، گزاره های پژوهش در قالب چک لیست های امتیازی مدون گردند تا در گام دوم به منظور رسیدن به کفایت نظری مولفه و گزاره های شناسایی شده، از تحلیل دلفی استفاده شود. در بخش کمی با مشارکت 25 نفر از شرکای حسابرسی که از طریق نمونه گیری همگن-دردسترس انتخاب شده بودند، با استفاده از پرسشنامه های ماتریسی تلاش شد تا گزاره های شناسایی شده در طیفی از تاثیرگذارترین تا کم اثرترین مضامین گزاره ای لایه بندی شوند. نتایج در بخش تحلیل کیفی از وجود 3 مولفه اصلی در قالب 11 مضمون گزاره ای نهایی مبتنی بر کفایت نظری حکایت دارد و در بخش کمی مشخص شد کارکرد ارزیابی سیستماتیک در بررسی شواهد؛ واکایی محتوایی در اسناد ارایه شده جهت ردیابی حساب ها و بر جزیی نگری در بررسی صحت اسناد ثبت شده به عنوان تاثیرگذارترین شاخص های تفکر انتقادی در حرفه حسابرسی تعیین گردیدند.
    کلیدواژگان: کارکردهای ذهنی انتقاد مابانه، تحلیل دلفی، تحلیل جامع از رویدادهای تفسیری حسابرسان
  • حسین شیربندی، فرزاد معیری*، عطاالله محمدی ملقرنی صفحات 135-149

     هدف مقاله بررسی تاثیر وقوع چرخه های تجاری رکودی و رونق بر نااطمینانی در بازار سهام 31 کشور توسعه یافته و کمتر توسعه یافته دربازه زمانی 18-2001 است. مدل نااطمینانی به صورت تجربی و از روش فراتحلیل تصریح گردید و با استفاده از تکنیک پانل دیتای متوازن در دو حالت چرخه رکودی و چرخه رونق برآورد گردید. نتایج نشان داد که در هر دو گروه از کشورها چرخه های رکودی سبب افزایش نااطمینانی در بازار سهام می شود و مطابق انتظار است اما چرخه های رونق سبب افزایش نااطمینانی در بازار سهام می شود و برخلاف انتظاراست. نتایج دیگر نشان داد که در هر دو حالت چرخه رکودی و چرخه رونق توسعه مالی بانک محور سبب کاهش، توسعه مالی بازار محور سبب افزایش، متغیر نرخ بهره اسمی سبب افزایش و متغیر پیشرفت فنی سبب کاهش نااطمینانی در بازار سهام می شوند. اما نرخ متوسط مالیات درحالت چرخه های تجاری رونق سبب کاهش و در چرخه های تجاری رکودی سبب افزایش نااطمینانی در بازار سهام می گردند.

    کلیدواژگان: نااطمینانی، چرخه های تجاری رکودی، چرخه های تجاری رونق، بازار سهام، شاخص S&P
  • مریم خالقی زاده دهکردی، فاطمه صراف*، علی نجفی مقدم صفحات 151-168
    کارایی سرمایه گذاری زمانی حاصل می شود که شرکت فقط در تمامی طرح هایی باارزش فعلی خالص مثبت سرمایه گذاری کند. البته این سناریو در صورتی کارساز است که بازار کامل باشد و هیچ یک از مسایل بازار ناقص ازجمله گزینش نادرست و هزینه های نمایندگی وجود نداشته باشد. صرف نظر از فرصت های سرمایه گذاری که خالص ارزش فعلی مثبت دارند، سرمایه گذاری کمتر از حد و همچنین، انتخاب پروژه هایی با خالص ارزش فعلی منفی، بیانگر عدم کارآیی سرمایه گذاری است، زیرا مدیران باید به صورت بهینه در طرح هایی سرمایه گذاری کنند که برای شرکت ارزش آفرینی کند؛ یعنی طرح هایی باارزش خالص مثبت را پذیرفته و طرح هایی باارزش خالص منفی را رد کنند. هدف پژوهش کاربرد الگوریتم هوش مصنوعی شبکه عصبی و ژنتیک در تبیین میزان تاثیر معیارهای عملکرد جهت پیش بینی کارایی سرمایه گذاری می باشد. بدین منظور از اطلاعات مالی 139 شرکت بین سال های 1389 الی 1398 با استفاده از روش های هوش مصنوعی ژنتیک و شبکه عصبی استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از تاثیر معیار های عملکرد بر کارایی سرمایه گذاری می باشد و همچنین نتایج نشان داد که روش هوش مصنوعی شبکه عصبی نسبت به روش هوش مصنوعی ژنتیک قدرت بالاتری جهت پیش بینی کارایی سرمایه گذاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را دارد.
    کلیدواژگان: کارایی سرمایه گذاری، معیار های عملکرد، الگوریتم هوش مصنوعی
  • کیانوش منصورخانی، مجید زنجیردار*، مجید داوودی نصر، محمد ایزدی خواه صفحات 169-184
    در دنیای پیچیده و متغیر کنونی با توسعه دانش و فناوری از یک سو و تغییر الگوهای نیاز بازار از سوی دیگر، وجود تکنولوژی های پیشرفته به منظور تولید محصولات باکیفیت برای رفع نیاز های مشتریان به شدت مورد نیاز است. در پاسخ به این نیازها شرکت ها با بهره گیری از علوم روز درصدد بهبود کیفیت تولیدات و جلب رضایت هرچه بیشتر مشتریانشان می باشند. هدف از پژوهش حاضر، آزمون تحلیل حساسیت تکنیک های نوآورانه در بهبود معیارهای نوین و سنتی عملکرد می باشد. بر اساس حذف سیستماتیک 8 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. جمع آوری داده های شرکت های نمونه با مراجعه به صورت های مالی، یادداشت های توضیحی و ماهنامه بورس اوراق بهادار انجام پذیرفت. نتایج نشان دادند که دو ورودی، تعداد کل کارکنان و کل هزینه های حقوق و دستمزد و سه خروجی مدل، ارزش افزوده بازار؛ نرخ بازده دارایی ها و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام تاثیر قابل ملاحظه ای بر کارایی و عملکرد شرکتهای حوزه فاوا دارند و میتوان دو معیار تعداد کل کارکنان شرکت و کل هزینه های حقوق و دستمزد را به عنوان دو معیار مهم برای سنجش نوآوری شرکت ها معرفی کرد.
    کلیدواژگان: معیارهای نوین و سنتی عملکرد، تحلیل حساسیت تکنیک های نوآورانه، حوزه فاوا
  • ابوالفضل فرشادشادباد، عسگر پاک مرام*، جمال بحری ثالث، رسول عبدی صفحات 185-199

    تجدید ارایه صورتهای مالی در بازار سرمایه حاوی اطلاعات مهم برای سرمایه گذاران و فعالان بازار سرمایه می باشند اما بر خلاف اینکه تجدید ارایه صورتهای مالی نشان دهنده یک نقص در گذشته می باشد می تواند حاوی اطلاعات مفید در مورد شرکت نیز باشد که باعث بهبود کیفیت صورتهای مالی گردد. وجود یا عدم وجود کیفیت فزآینده صورتهای مالی یکی از مباحثی است که در تحقیقات فعلی نادیده گرفته شده است لذا در این تحقیق به بررسی نقش کیفیت فزاینده تجدید ارایه صورتهای مالی و تاثیر ویژگی های کمیته حسابرسی و عدم تقارن اطلاعاتی پرداخته می شود. نمونه آماری تحقیق حاضر شامل 108 شرکت در بین سالهای 1392 الی 1398 می باشد که به روش حذف سیستماتیک انتخاب گردید. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که تجدید ارایه صورتهای مالی دارای کیفیت فزآیند می باشد، همچنین ویژگی های کمیته حسابرسی (وجود یا عدم وجود کمیته حسابرسی، استقلال کمیته حسابرسی و تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی) بر کیفیت فزآینده صورتهای مالی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. و از طرفی دیگر عدم تقارن اطلاعاتی بر کیفیت فزآینده تجدید ارایه صورتهای مالی تاثیر معکوس و معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: تجدید ارائه صورتهای مالی، تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی، کمیته حسابرسی، عدم تقارن اطلاعاتی، استقلال کمیته حسابرسی
  • مهدی پرورش، قدرت الله طالب نیا*، علی امیری، فائق احمدی صفحات 201-216

    در 25 سال گذشته، گزارشگری مالی دارایی های میراث به یک مسیله کاملا مشکل ساز برای نهادهای بخش دولتی که این دارایی ها را دارند، تبدیل شده است. بر اساس روش های جدید مدیریت عمومی، این نهادها موظف اند گزارش خود را در مورد الگوی افشای ارزش اقتصادی همه دارایی های تحت کنترل خود به ذینفعان ارایه دهند. درحالی که ادبیات قبلی گسترده ای در مورد چگونگی محاسبه دارایی های میراث فرهنگی و اینکه آیا دارایی های میراثی به اندازه کافی متفاوت هستند وجود دارد، اما موارد کمی وجود دارد که به گزارش دارایی های میراث فرهنگی از منظر جایگزین، مالی و غیرمالی بپردازد. لذا هدف از این پژوهش طراحی الگویی مفهومی برای گزارشگری مالی دارایی های میراث فرهنگی در ایران است. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی بوده که با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری شامل افراد متخصص و صاحب نظر در زمینه حسابداری، اعضای انجمن حسابداران ایران بود که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند درمجموع تعداد پانزده نفر به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه با روش هدایت کلیات و به صورت نیمه ساخت یافته گردآوری شد. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و همچنین مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. مقوله محوری ارزشیابی دارایی های میراث فرهنگی است که در دو بعد رویکرد تطبیق دارایی ها-بدهی ها و رویکرد تطبیق غیر دارایی ها و بدهی ها و با توجه به شرایط علی، شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر، راهبردهایی تدوین و مدل نهایی بر اساس آن ارایه شده است.

    کلیدواژگان: دارایی میراث فرهنگی، رویکرد تطبیق دارایی و بدهی، نظریه داده بنیاد
  • زهرا سادات سیادتی، سحر سپاسی* صفحات 217-232
    هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر تاب آوری در حسابرسی با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون است. این پژوهش از نوع بنیادین نظری است و روش آن توصیفی پیمایشی می باشد. با مرور پیشینه تحقیق و مبانی نظری موجود،78 عامل کلی شناسایی گردید که این عوامل با توجه به مشابهت ها و همپوشانی ها و همچنین رابطه با یکدیگر، به 27 متغیر اصلی تبدیل و در دو گروه طبقه بندی شدند. فرضیه سازی پژوهش بر اساس ادبیات موجود انجام گرفت. سپس از طریق مصاحبه با خبرگان حسابرسی، اثرگذاری متغیر های مذکور بر تاب آوری مورد بررسی قرار گرفت. داده ها از طریق تکنیک آنتروپی شانون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و رتبه بندی شدند. نتایج نشان داد که تمامی 27 متغیر مذکور با سطح معناداری بالای 1 درصد بر تاب آوری حسابرسان اثرگذار هستند و متغیر های اعتماد به نفس، سازگاری شغلی، امید، فرسودگی، خوش بینی، رضایت از زندگی و انگیزه بیشترین اثرگذاری را بر تاب آوری حسابرسان دارند. همچنین ضمن مصاحبه با خبرگان عوامل اثرگذار دیگری شامل سطح درآمد، اخلاق همکاران و مدیران، محدودیت های دسترسی به اطلاعات، ماموریت های کاری، مقررات جامعه حسابداران رسمی و سازمان بورس و اوراق بهادار، وجود سیستم تشویق و تنبیه، آموزش حرفه ای، محیط حرفه ای، دانش حرفه ای و سطح تجربه، به عنوان عوامل بومی تاثیرگذار بر تاب آوری حسابرسان در ایران شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: تاب آوری حسابرسان، تکنیک آنتروپی شانون، رتبه بندی
  • فهیمه صفی خانی، حسین کاظمی*، رضا احتشام راثی صفحات 233-254
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی بر رابطه بین افشاء داوطلبانه و عملکرد مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به همین منظور داده های مربوط به 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1388تا 1397 جمع آوری شد. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره همچنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد توانایی حاکمیت شرکتی بر ارتباط بین افشاء داوطلبانه و Q توبین تاثیر منفی و معناداری دارد. همچنین از بین شاخص های توانایی حاکمیت شرکتی متغیرهای نوع مالکیت و کیفیت حسابرسی تاثیر معناداری بر رابطه بین افشای داوطلبانه و Q توبین دارند. از طرفی نتایج تحقیق بیانگر این است کفایت و توانایی حاکمیت شرکتی بر ارتباط بین افشاء داوطلبانه و Q توبین تاثیر معناداری دارند. همچنین در شرکتهایی با حاکمیت شرکتی کافی در مقایسه با شرکتهای با حاکمیت شرکتی ناکافی با در نظر گرفتن و بدون در نظر گرفتن توانایی حاکمیت شرکتی ارتباط بین افشاء داوطلبانه و Q توبین قویتر است. در شرکت هایی با حاکمیت شرکتی قوی در مقایسه با شرکتهای با حاکمیت شرکتی ضعیف ارتباط بین افشاء داوطلبانه و نسبتQ توبین قوی تر است.بنابراین می توان ادعا نمود حاکمیت شرکتی بر مبنای کفایت و توانایی بر رابطه بین افشاء داوطلبانه و عملکرد مالی تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: افشاء داوطلبانه، عملکرد مالی، توانایی حاکمیت شرکتی، کفایت حاکمیت شرکتی
  • فرید شیخ باقری، احمد یعقوب نژاد، امیررضا کیقبادی*، فرزانه حیدرپور صفحات 255-268

    امروزه صلاحیت حرفه ای در تمامی فعالیت هایی که با منافع عمومی سرو کار دارند، موضوعیت یافته است و در این راستا یکی از مهمترین نقش های حسابداری بعنوان رشته ای از دانش بشری ، فراهم ساختن امکان پاسخگویی مدیران و مباشران سازمانها و بنگاه های اقتصادی به اشخاص ذیحق و ذینفع است این نقش توسط حسابداران حرفه ای و در قالب گزارشهای مختلف مالی موسسات گوناگون ایفا می شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر همگرایی توانمندی حسابداران با چارچوب صلاحیت حسابداری مدیریت بر عملکرد مالی است. نتایج حاصل از پژوهش بیان گر این است که تاثیر همگرایی توانمندی حسابداران با چارچوب صلاحیت حسابداری مدیریت بر معیارهای نسبت دارایی، حاشیه سود خالص، حاشیه سود عملیاتی، بازده سهم، نسبت پوشش بدهی، نسبت مالکانه، نسبت قیمت به سود هر سهم معنادار است.نتایج حاصل از پژوهش بیان گر این است که تاثیر همگرایی توانمندی حسابداران با چارچوب صلاحیت حسابداری مدیریت بر معیارهای نسبت دارایی، حاشیه سود خالص، حاشیه سود عملیاتی، بازده سهم، نسبت پوشش بدهی، نسبت مالکانه، نسبت قیمت به سود هر سهم معنادار است.

    کلیدواژگان: پاسخگویی مدیران، حاکمیت شرکتی، گزارشگری مالی
  • سارا یوسف زاده، فریدون رهنمای رودپشتی، حسین بدیعی*، مسعود غلام زاده صفحات 269-280

    بلاک چین از نوعی اکوسیستم خود حسابرسی برخوردار است که تحت آن همه تراکنش های ایجاد شده در هر دوره مثلا ده دقیقه ای با یکدیگر تطبیق می یابد. این ویژگی ها همراه با سایر ویژگی های مطلوب منجر به آن شده که فناوری بلاک چین به عنوان یک راه حل برای چالش های کنترل های داخلی شرکت تبدیل شود. این پژوهش به بررسی تاثیر کاربست بلاک چین بر عملکرد شرکت ها از منظر کنترل داخلی پرداخت. جامعه آماری مدیران شرکت های پذیرفته در بورس اوراق بهادر تهران قرار گرفت و با استفاده از نظرات 200 مدیر ارشد و میانی با استفاده از روش معادلات ساختاری الگوی پیشنهادی تحلیل شد. نتایج نشان داد که کاربست تکنولوژی بلاک چین به طور معنی داری می تواند بر عملکرد شرکت ها تاثیرگذار می باشد. همچنین بلاک چین تاثیر مضاعف بر رابطه کنترل داخلی و عملکرد شرکت ها دارد. همچنین کاربست بلاک چین بر بهبود رابطه چهارچوب کوزو و عملکرد شرکت تاثیر فزاینده دارد.

    کلیدواژگان: بلاک چین، عملکرد کسب و کار، کنترل داخلی
  • فرشته محمودی راد، عبدالکریم مقدم*، هوشنگ امیری صفحات 281-296

    موفقیت هر سازمان در رسیدن به اهداف خود به نحو قابل توجهی به تصمیمات مدیران بستگی دارد. موفقیت حسابداری مدیریت نیز بستگی به این دارد که بتواند با ارایه اطلاعات مفید، تصمیم گیری مدیران را بهبود بخشد. اما مساله اصلی در حسابداری مدیریت، عدم استفاده از چارچوب نظری و تیوری های حسابداری است. در راستای توسعه مفهومی و تکوینی حسابداری مدیریت در سطوح راهبردی (استراتژیک) سازمان با رویکرد حسابداری انتقادی جهت ایفای نقش موثر مدیریتی، محقق ضمن توصیف، تبیین و الگوسازی حسابداری مدیریت با رویکرد تفکر انتقادی، به دنبال شناسایی شاخص ها و مولفه-هایی است که نقش حسابداری مدیریت را در توسعه ی نگرش و باورها و اقدامات مدیریتی تعیین نماید. به همین منظور در مقاله حاضر، محقق با استفاده از روش نظریه داده بنیاد به ارایه مدل مفومی در راستای حسابداری مدیریت مبتنی بر تفکر انتقادی از طریق مصاحبه با خبرگان در شرکت های دانش بنیان پرداخت. نتایج تحقیق در قالب مدل ارایه شده دارای سه مقوله شرایط علی شعامل اجتماعی سازی، رهبری و تفکر سیستمی، فرهنگ سازی به عنوان مقوله شرایط زمینه ای، شرایط محیطی به عنوان شرایط مداخله گر، تدوین الزامات و تقویت عوامل مدیریتی به عنوان راهبردها و پیامدها شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، تفکر انتقادی، نظریه داده بنیاد
  • هادی مورخ، مهدی مران جوری*، رضیه علی خانی، محمدرضا پورعلی صفحات 297-307

    حرفه حسابداری همانند سایر افراد و حرفه های فعال در جامعه ، ملزم به رعایت اخلاق عمومی جامعه و آیین رفتار حرفه ای خود هستند. عدم رعایت اخلاق و رفتار حرفه ای ، می تواند موجب تضعیف فرهنگ و اخلاق کار و درنتیجه تضعیف حرفه حسابداری شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ماکیاولیسم بر جرایم مالی با نقش میانجی جهت گیری های اخلاقی حسابداران اجرایی شد. در پژوهش حاضر جهت داشتن شانس مساوی تمامی اعضای نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده به کمک جدول گرجسی و مورگان استفاده شد و تعداد 306 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. اطلاعات توسط پرسشنامه ها گردآوری و با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که ماکیاولیسم بر جرایم مالی (پولشویی) تاثیر مثبت و معناداری دارد. ماکیاولیسم از طریق جهت گیری اخلاقی بر جرایم مالی (پولشویی) تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین ماکیاولیسم از طریق نسبی گرایی بر جرایم مالی (پولشویی) تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: ماکیاولیسم، جرایم مالی، جهت گیری اخلاقی
  • کریم قالمق* صفحات 309-321

    هدف اصلی این تحقیق معرفی معیارهایی برای سنجش میزان سواد مالی سرمایه گذاران و سپس بررسی تاثیر عوامل فردی و خانوادگی بر سواد مالی سرمایه گذاران بورس تهران می باشد. تحقیق حاضر برای یک دوره 2 ساله از سال 1394 تا 1395 و در قلمرو مکانی بورس اوراق بهادار تهران و کارگزاران و شرکت های سرمایه گذاری فعال در این بازار انجام شده است. پس از گردآوری اطلاعات از طریق توزیع پرسشنامه های استاندارد بین المللی (پس از بومی سازی با شرایط داخل کشور) دربین سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران و جمع اوری پاسخ های آن و محاسبه متغیرهای تحقیق با استفاده از روش آماری رگرسیون چندگانه به تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار spss، مدل آماری مناسب ارایه شده است. در معدود تحقیقات انجام شده در داخل کشور سعی شده است فقط مدلی جهت سنجش میزان سواد مالی در بین دانشجویان ایرانی ارایه گردد در این تحقیق سعی خواهد شد که علاوه بر ارایه مدلی مناسب و بومی جهت سنجش میزان سواد مالی در بین سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران، رابطه بین عوامل فردی و خانوادگی سرمایه گذاران و میزان سواد مالی نیز بررسی شود. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از این امر بود که سطح سواد مالی مردان بیشتر از سطح سواد مالی زنان می باشد. گروه سنی 39 الی 46 سال بیشترین میانگین رتبه و گروه سنی 25 الی 32 سال، کمترین سواد مالی را دارند. همچنین سطح سواد مالی افراد متاهل بیشتر از سطح سواد مالی افراد مجرد می باشد.

    کلیدواژگان: سواد مالی، جنسیت، سن و وضعیت تاهل
  • سجاد محمدی، الله کرم صالحی*، محمدامین کوهبر صفحات 323-336

    ارزیابی تغییر زوایایی فکری و رویکرد حسابرسان در طول مسیر حرفه ای، موضوعی نوظهور در حوزه ی رفتاری دانش حسابرسی محسوب می شود، که لزوم تمرکز بر تغییر آیین رفتار حرفه ای را در این عرصه بیش از گذشته حایز اهمیت نموده است. لذا این مطالعه تلاش دارد تا از طریق فرآیند بازنمایی سیستماتیک نسبت به تعیین قرار گرفتن مولفه های سبک های شناختی در پیامدها و محرک های سیستمی اقدام نماید. این مطالعه به لحاظ جمع آوری داده ها کمی است و براساس نتیجه در دسته پژوهش های توصیفی قرار می گیرد. در این مطالعه با ارجاع به پژوهش قبلی محققان (محمدی و همکاران، 1401) چارچوب نظری سبک های شناختی حسابرسان از طریق بازنمایی سیستماتیک مورد کنکاش قرار می گیرد. مشارکت کنندگان در فرآیند تحلیل دلفی و بازنمایی سیستماتیک 23 نفر از حسابرسان دارای بیش از 5 سال سابقه حرفه ای حسابرسی می باشند که براساس تجربه های کاری و سطح دانش فنی و تخصصی از طریق نمونه گیری همگن و در دسترس مشارکت نمودند. نتایج بدست آمده نشان می دهد، حواس انتقادی و حواس عملگرایانه در کارکردهای شناختی حسابرسان به عنوان محرک های رفتاری در قضاوت حرفه ای تلقی می شوند که زمینه ساز بروز حواس باطنی و انتزاعی به عنوان پیامدهای اولیه و حواس عینی و تردیدگرایانه به عنوان پیامدهای ثانویه می گردند. به عبارت دیگر مهمترین محور سبک شناختی حسابرسان حواس انتقادی است که براساس دو کارکرد عینی گرایانه و تردیدگرایانه می تواند نسبت به ارتقاء قضاوت حرفه ای حسابرسان موثر باشد.

    کلیدواژگان: سبک های شناختی، محرک ها و پیامدها، ارزیابی سیستماتیک
  • مریم قائد، ولی خدادادی*، علیرضا جرجرزاده، احمد کعب عمیر صفحات 324-344

    هدف این پژوهش شناسایی معیارهای سنجش متغیرهای راهبری شرکتی و کارایی سرمایه گذاری و محافظه کاری و سنجش تاثیر متغیرهای مستقل بر وابسته باتوجه به نقش تعدیل کننده محافظه کاری حسابرسی می باشد. روش شناسی این پژوهش ترکیبی بوده است که در گام اول به منظور شناسایی معیارهای سنجش متغیرهای پژوهش از تحلیل فراترکیب با مشارکت 15 نفر از متخصصان رشته حسابداری و مدیریت مالی به عنوان اعضای پانل استفاده شد. سپس باهدف تعیین حدکفایت نظری معیارهای شناسایی شده، از تحلیل دلفی استفاده شد تا براساس دو معیار میانگین و ضریب توافق تاثیرگذارترین معیارهای مرتبط با سنجش متغیرهای پژوهش تعیین شوند. سپس در قالب تحلیل تفسیری/ساختاری تلاش گردید تا معیارهای سنجش تایید شده از مرحله تحلیل دلفی را در قالب طیفی از کم اثرترین تا تاثیرگذارترین معیارهای سنجش مرتب نمایند. در نهایت معیارهای سنجش انتخاب شده به عنوان تاثیرگذاترین معیارهای سنجش متغیرهای پژوهش در قالب فرضیه هایی تدوین شدند تا براساس تحلیل رگرسیون در بازه زمانی 1391-1397 براساس ایجاد 714 مشاهده سال-شرکت مورد بررسی قرار گیرند. نتایج در بخش کیفی از تایید 8 معیار سنجش نظام راهبری شرکتی؛ 6 معیار سنجش کارایی سرمایه گذاری و 5 معیار سنجش محافظه کاری حسابداری حکایت دارد. همچنین نتایج در بخش کمی نیز نشان داد، راهبری شرکتی بر کارایی سرمایه گذاری تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین مشخص شد، محافظه کاری شدت تاثیر مثبت راهبری شرکتی بر کارایی سرمایه گذاری را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، نوآوری، کارایی سرمایه گذاری، محافظه کاری مدیریتی
  • مهرداد کیانی، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری، جواد مسعودی صفحات 337-352

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی بر ارتقاء اخلاق حرفه ای حسابرسی حسابرسان سازمان امورمالیاتی کشور می باشد؛ جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور که تعداد آن ها29973نفر می باشد. که با مراجعه به جدول مورگان تعداد 379 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب مناسب به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی سنجش پرسشنامه محقق ساخته که از 44 سوال تشکیل شده که برای اندازه گیری روایی از اعتبار صوری و برای اندازه گیری پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. برای برازش مدل پژوهش و آزمون فرضیه ها از نرم افزارآموس نسخه 10؛ از تکنیک آنتروپی شانون برای تعیین وزن شاخص ها؛ برای سنجش نرمال یا غیرنرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد. یافته ها نشان داد که عوامل مذهبی با ضریب تاثیر 65/0، انتقادپذیری با ضریب تاثیر 44/0، نگرش با ضریب تاثیر40/0، مسیولیت پذیری با ضریب تاثیر70/0، رعایت حرمت با ضریب تاثیر 31/0، حفظ اسرار با ضریب تاثیر27/0، رفتارهای شهروندی با ضریب تاثیر 86/0 و اعتماد با ضریب تاثیر 49/0 بر اخلاق حرفه ای حسابرسان تاثیر مثبت دارند. در این میان رفتارهای شهروندی با ضریب تاثیر 86/0 بیشترین تاثیر و حفظ اسرار با ضریب تاثیر 24/0 کمترین تاثیر را داشته است. همچنین نتایج بدست آمده از تکنیک آنتروپی شانون عامل انتقادپذیری بیشترین وزن و عامل اعتماد کمترین وزن را از نظر تاثیر گذار بودن بر ارتقاء اخلاق حرفه ای را دارند.

    کلیدواژگان: عوامل مذهبی، انتقادپذیری، نگرش، مسئولیت پذیری، رعایت حرمت
  • نعمت رستمی مازویی*، م صمدی لرگانی، بهنام گیلانی نیا، کامران اسمعیل زاده اقدم صفحات 353-372
    هدف این تحقیق تبیین و ارایه چارچوب مفهومی تردید حرفه ای حسابرسان، ارزش های انسانی و اقدامات در این زمینه با استفاده از مدل معادلات ساختاری، است. پژوهش از نظر هدف کاربردی ، شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق «توصیفی» و از نوع «همبستگی» است. جامعه آماری پژوهش ، شامل تمامی حسابرسان تهران است. روش نمونه گیری طبقه بندی و توزیع پرسشنامه به صورت تصادفی می باشد. تعداد نمونه استفاده از روش PLS، 300 نفر تعیین که پس از توزیع 350 پرسشنامه 304 پرسشنامه قابل استفاده برگشت داده و مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور جمع اوری داده ها از پرسشنامه قصد شک و تردید حسابرسی هارت (2010)، پرسشنامه اقدامات رفتاری جانسن و همکاران (2021) و پرسشنامه ارزش های اساسی انسانی خان و هاردینگ (2020)، استفاده شد. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها، بین ارزش خود تعیین گری و ارزش انگیزش، با صفات شک و تردید رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. و بین ارزش سنت گرایی، موفقیت، امنیت، خیرخواهی، لذت طلبی، قدرت و انطباق و صفات شک و تردید رابطه منفی وجود داردو بین ارزش جهانی بودن و صفات شک و تردید رابطه معناداری وجود ندارد و تردید حرفه ای حسابرس با جستجوی بیشتر شواهد حسابرسی، پرسش بیشتر پیرامون شواهد حسابرسی و تعلیق قضاوت در مورد شواهد حسابرسی رابطه معناداری دارد.
    کلیدواژگان: تردید حرفه ای، ارزش های انسانی، اقدامات رفتاری، مدل معادلات ساختاری، حسابرسان
  • کیانوش رضوی، فرزانه حیدرپور* صفحات 373-396

    مسیولیت پذیری اجتماعی شرکتی و افشا گری های مرتبط با آن از سالها پیش در دستور کار قرار گرفته است. حرکت در مسیر مسیولیت های اجتماعی عاملی ضروریست که به تداوم شرکت و سازمان در بلندمدت منجر می شود. از طرفی، نظریه ها وتیوری های مالی به این نکته پرداخته اند که تصمیمات سرمایه گذاری نه تنها تحت تاثیر شاخص های اقتصادی و منطقی است، بلکه عوامل دیگری نیز بر رفتار و نوع تصمیمات آن ها تاثیر بسزایی دارند. لذا پژوهش حاضر با هدف تصمیم گیری های اخلاقی مدیران با توجه به نقش ویژگی های مدیران در ایفای مسیولیت اجتماعی شرکت، شکل گرفته است. در این پژوهش از رویکرد کمی و کیفی بصورت موازی و در یک راستا بکار گرفته شده است. در بخش کمی پژوهش جامعه آماری پژوهش حاضر شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که تعداد شرکت به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند و با کمک تحلیل رگرسیون وبا نرم افزار Eviews انجام شد و در بخش کیفی با پرسشنامه های استاندارد بین 213 مدیر و کارشناس مالی در شرکت های بورسی با کمک تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. نتایج نشان داد بین احساسات مدیران، صداقت و راستگویی مدیران، محافظه کاری مدیران و خوش بینی مدیران با ایفای مسیولیت اجتماعی در سطح اطمینان 95 درصد ارتباط معناداری وجود دارد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان می د هد که ویژگی های شخصیتی مدیران بر ایفای مسیولیت اجتماعی مدیران در شرکت ها تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، محافظه کاری، خوش بینی و بدبینی
  • مهرناز قاسمی تودشکچوئی، حمید رستمی جاز*، محمدحامد خان محمدی، خسرو مرادی شهدادی صفحات 397-410
    هدف این پژوهش، طراحی الگوی مفهومی برای اثرگذاری کووید -19 بر عملکرد حسابرسان مستقل در ایران است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کمی-کیفی می باشد که با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری، شامل افراد متخصص و صاحب نظران در زمینه حسابرسی، شرکاء موسسات حسابرسی و مدیران جامعه حسابداران رسمی ایران بود که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند در مجموع تعداد هفده نفر به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه عمیق با روش هدایت کلیات و به صورت نیمه ساختار یافته و تکنیک گلوله برفی، گردآوری شده است. همچنین در نهایت پرسشنامه به دست آمده از طریق مصاحبه که شامل 30 مفهوم از 220 بخش بوده با استفاده از 50 نمونه از سال 1398 الی 1400، مورد تجزیه و تحلیل کمی قرار گرفت و در نهایت با استفاده از نرم افزار SMARTPLS، داده های کیفی تحلیل شده و مدل پارادایمی تبیین گردید.نتایج نشان داد که عواملی نظیر عوامل علی، مداخله گر، زمینه یاب، راهبردهای اجرایی و در نهایت پیامدهای کووید- 19 است که بر عملکرد حسابرسان مستقل اثر گذار بوده است و تاثیرات مهمی بر حرفه حسابرسی ایجاد شده است.از آنجا که این پژوهش در بازار مالی نوظهور و رقابتی همراه با تحریم اقتصادی ایران صورت گرفته و بسیاری از کشورها تمایلی به ارایه واکسن به ایران را نداشتند، امکان ارایه اطلاعات مفیدی در این زمینه برای خوانندگان فراهم شد و منجربه دانش افزایی برعملکرد حسابرسان گردید.
    کلیدواژگان: نظریه داده بنیاد، کووید- 19، عملکرد حسابرسان مستقل
|
  • Naghmeh Molaverdi, Hamidreza Vakilifard, Mahdi Beshkooh *, Bahman Banimahd Pages 1-12
    Motivational values are a factor influencing the use of integrated reporting. The purpose of this study is to help explain the concept of integrated reporting and use value-added as a practical, appropriate and useful tool for companies to use the concept of integrated reporting and provide a model of the impact of motivational values on its implementation. The method of the present study is descriptive-survey. The statistical population of the present study is managers, financial managers and auditors in 1399, of which 203 people have been selected. The tool used in the research is a questionnaire and in order to analyze the data, the structural equation model using LISREL software has been used.Since motivational values are a factor influencing the disclosure of information based on integrated reporting, and given that motivational values include values based on individual interests and values based on public interest, the findings suggest that the principles of integrated reporting are based on values based on In the public interest.Based on the findings of this study, motivational values are a factor affecting the preparation and presentation of value added form as one of the tools of integrated reporting. So that people with motivational values based on public interest are more inclined to integrate reporting.
    Keywords: Integrated Reporting, motivational values, value added form
  • Abbas Ghafari Ghaziani, Sina Kheradyar, Mohammadreza Pourali, Mahmoud Samadi Lorgani Pages 13-22

    Internal controls are a process that provides reasonable assurance about the reliability of financial reporting and the preparation of financial statements based on policies and procedures in accordance with generally accepted accounting principles. Therefore, operational inefficiency and quality of financial reporting are as negative consequences due to weak internal controls, which are likely to be due to uncontrolled criteria of accounting quality index. Therefore, the purpose of this study is to provide a model of weak internal controls based on non-control criteria of accounting quality index. To achieve the research goal, data of 87 sample companies were collected over a period of 7 years from 2012 to 2018and were analyzed by descriptive-correlation analysis using logit regression test. The results showed that there is a negative and significant relationship between ownership structure (ownership concentration) and weakness of internal controls. There is a significant negative relationship between mandatory disclosure and the weakness of internal controls.

    Keywords: internal control weakness, Ownership structure, mandatory disclosure
  • Pezhman Etemadforoughi, Mehrdad Ghanbari *, Farhad Shahveisi, Mokhtar Arefi Pages 23-42
    The present research is carried out in order to identify the aspects and elements of critical thinking among auditors and present a conceptual model. Critical thinking is an analytical thinking which can guarantee the development of any profession such as Auditing. Here, a combination of quantitative and qualitative methods has been used, where the data is qualitative and data collection is through Delphi/survey. Having reviewed the existing literature of critical thinking and application of elite’s opinions, an initial model was designed and after applying the Delphi method in three stages, the ultimate model was approved. The validity and reliability of this model were approved by confirmatory factor analysis (CFA) and Cronbach's alpha. The number of elites at Delphi stage was 10 of faculty members holding Ph. D, who were also Member of the Society of Certified Auditors and had experience. Besides, at survey phase, 384 accountants were interviewed about the aspects and elements of critical thinking. Based on the results, this model of critical thinking is consisted of 14 main aspects in accordance with priority: open-mindedness, truth-seeking, self-confidence, interpretation, analysis, inquisitiveness, professional judgement, systematicity, analyticity, cognitive maturity, professional uncertainty, self-regulation and also 43 minor elements.
    Keywords: critical thinking, analytical thinking, Critical thinking of auditors, professional uncertainty
  • Moein Zareian, Reza Nazari *, Mahdi Moradzadehfard Pages 43-55
    The survival of companies depends on the available financial resources. One of the most important sources of finance is debt financing. Increasing investment in intellectual capital and knowledge assets and its effective and efficient use, by creating and increasing the value of the company and improving its performance can be considered as one of the ways to reduce the cost of debt. This study ranks the performance of companies operating in the Tehran Stock Exchange using data envelopment analysis based on intellectual capital and examines the effect of the obtained performance rating on the debt cost of these companies. In order to calculate the performance efficiency rank, the Anderson-Peterson model of data envelopment analysis was used. The performance efficiency rank is as an independent variable and the debt cost is as dependent variable. Also, company size, financial leverage, board size, percentage of board independence and percentage of institutional shareholders are considered as control variables.Findings show that the performance efficiency rating and debt cost have an inverse and significant relationship with each other. Also, as financial leverage increases, so does the cost of debt. The percentage of institutional shareholders and the size of the company are inversely related to the cost of debt.
    Keywords: Intellectual Capital, Data Envelopment Analysis, performance efficiency, debt cost
  • Navab Kiamehr, Mahmoud Hematfar *, Fardin Mansori Pages 57-72

     The purpose of this study is to evaluate the commercialization indicators of accounting research with a fuzzy approach. The study population is experts and academics and professors of accounting. Based on purposive sampling technique, 15 people were selected as the sample. First, the criteria were identified using fuzzy Delphi technique and then the indicators will be ranked. The Demetel technique will be used to identify the pattern of relationships between the relationship criteria. According to the network of identified relationships, the fuzzy network analysis process (FANP) technique is finally used to rank the elements. Super Decision and EXCEL software were used to perform network analysis calculations. Based on the results, 8 main indicators and 52 sub-indicators were identified for the commercialization of accounting research. The main indicators are: scientific validity, applied research, organizational, cultural, individual, environmental, political and economic identified. Based on Delphi technique, 52 sub-indices were screened and confirmed. 8 main indicators were also ranked in network analysis technique. The scientific credit index has the highest rank.

    Keywords: Research, Commercialization, Accounting Research, Fuzzy approach
  • MohammadReza Eghbali Moghaddam, Mohsen Hamidian *, Nowrouz Noorollah Zadeh Pages 73-93

     Social auditing has received considerable attention in recent years, and consumers are calling for increased transparency in corporate actions. Companies around the world have turned to social performance appraisal and see reporting the results of their appraisal as a tool to demonstrate their commitment to social responsibility. Therefore, in this study, the dimensions of social responsibility auditing have been measured and ranked using multi-criteria decision-making techniques. By examining the theoretical foundations and reviewing the research backgrounds, the variables affecting social responsibility were determined, which were approved by experts. Factors were classified into five main groups, which included: perceived service quality, commitment to employee rights, commitment to customer rights, natural environment measures and civic participation, and attitudes toward equity, and the research model was developed. Then a questionnaire was distributed among managers and financial analysts to a sample of 141 people and the data were analyzed using LISREL modeling structural equations. The results of the conceptual model of structural equations indicate the significant impact of each of the factors of perceived service quality, commitment to employee rights, commitment to customer rights, natural environment and civil partnership actions and attitudes towards equity on social responsibility in the final model Has been corporate social.

    Keywords: Audit dimensions, Social responsibility, decision making techniques
  • Hojat Mohammadi, Mehdi Salehi *, Meisam Arabzadeh, Hasan Ghodrati Pages 95-112

    Auditor Quality ( Precision ) Test and Audit Market CompetitionAbstractThe present study's main objective is to assess the effect of auditor interlock and precision on audit market competition (auditor concentration, employer concentration, and the competitive pressure of competitors). This paper's method is descriptive-correlational based on collected information from listed firms on the Tehran Stock Exchange during 2012-2018 using a sample of 188 firms (1309 observations). The employed method for hypothesis testing is linear regression using panel data. The obtained results from hypothesis testing indicate a positive and significant relationship between auditor precision and interlock and auditor and employer concentration. The results also show a negative and significant relationship between auditor precision and competitors' interlock and competitive pressure. Moreover, a negative and significant association is evident between auditor precision and interlock and the obtained variable (audit market competition) from exploratory factor analysis of three variables of auditor concentration, employer concentration, and competitors' competitive pressure. The present study carried out in emergent financial markets with an extremely competitive audit market to specify the effect of auditor precision and interlock on such a market's competitiveness. It can have a considerable contribution to the field. The present study has reached a variable named audit market competition using the exploratory factor analysis of three variables of auditor concentration, employer concentration, and competitors' competitive pressure.

    Keywords: auditor interlock, auditor precision, audit market competition
  • Alireza Kamalgharibi, Mansour Garkaz *, Alireza Matoufi, Mehdi Safari Gerayli Pages 113-133
    Mental Criticism Functions are a psychological approach that will help auditors 'pragmatic practices based on balancing facts with auditors' intuitive and enlightened mindsets help increase the level of audit quality. The Purpose of this research is Mental Functions of Auditors' Constant Criticism by Comprehensive Interpretive and Structuralism Model of Analysis. In this research, which is based on qualitative and quantitative methodology, first 14 university experts in the field of accounting and finance participated in the meta-analysis and Delphi section to identify the components and propositions of mental functioning of the auditors' constant criticism from 39 similar preliminary research studies. And screen them based on critical evaluation techniques In order to identify the components, the research propositions should be codified in the form of score checklists as the second step in order to get enough comments and statements identified component analysis used Delphi. In a small section, with the participation of 25 audit partners selected through homogeneous-accessible sampling, matrix questionnaires were used to try to identify the statements identified in a range of the most influential to least effective thematic propositions. The results in the qualitative analysis section indicate the existence of 3 main components in the form of 11 themes of the final propositions based on theoretical adequacy. Content reliability in the documents provided for tracking accounts and on detail in examining the accuracy of the recorded documents were determined as the most influential indicators of critical thinking in the audit profession.
    Keywords: Mental Functions of Auditors' Constant Criticism, Delphi Analysis, Comprehensive Interpretive, Structuralism
  • Hossein Shirbandi, Farzad Moayeri *, Ataallah Mohamadi Molqarani Pages 135-149

     The purpose of this article is to investigate the effect of stagnation and boom business cycles on stock market uncertainty in 31 developed and less developed countries.Developed in the period 18-2001. The uncertainty model was determined experimentally by meta-analysis method and was estimated using the balanced data panel technique in two modes of recession cycle and boom cycle. The results showed that in both groups of countries, recession cycles increase stock market uncertainty and are as expected, but boom cycles increase stock market uncertainty and are contrary to expectations. Other results showed that in both cases of recession cycle and bank-based financial development boom cycle, market-based financial development increases, nominal interest rate variable increases and technical progress variable reduces stock market uncertainty. However, the average tax rate decreases during boom business cycles and increases in stock markets during recessionary business cycles. 

    Keywords: Uncertainty, Stagnant Business Cycles, Boom Business Cycles, Stock Market, S&P Index
  • Maryam Khaleghizadehdehkordi, Fatemeh Saraf *, Ali Najafi Mooghadam Pages 151-168
    Investment efficiency is achieved when the company invests only in all of its current positive net worth projects. Of course, this scenario works if the market is complete and there are no imperfect market issues such as incorrect selection and agency costs.Regardless of the investment opportunities that have a positive net present value, underinvestment, as well as the selection of projects with a negative net present value, indicates inefficiency of investment, because managers must optimally invest in projects that create value for the company; That is, they accept positive net worth plans and reject negative net worth plans. The purpose of this research is to apply the neural network and genetic artificial intelligence algorithm in explaining the effect of performance criteria to predict investment efficiency. For this purpose, the financial information of 139 companies between 1389 and 1398 was used using genetic artificial intelligence and neural network methods. The results indicate the effect of performance criteria on investment efficiency and also the results showed that the neural network artificial intelligence method has higher power than the genetic artificial intelligence method to predict the investment efficiency of companies listed on the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Investment Efficiency, performance metrics, Artificial Intelligence Algorithm
  • Kianoosh Mansourkhani, Majid Zanjirdar *, Majid Davodi Nasr, Mohammad Izadikhah Pages 169-184
    In today's complex and changing world, with the development of knowledge and technology on the one hand and changing patterns of market needs on the other hand, the existence of advanced technologies in order to produce quality products to meet customer needs is strongly needed. In response to these needs, companies are using modern science to improve the quality of products and satisfy their customers as much as possible. The purpose of this study is to test the sensitivity analysis of innovative techniques in improving modern and traditional performance criteria. Based on the systematic elimination, 8 companies were selected as a statistical sample. Data collection of sample companies was done by referring to financial statements, explanatory notes and stock exchange monthly. The results showed that two inputs, total number of employees and total payroll costs and three model outputs, market value added; The rate of return on assets and the rate of return on equity have a significant impact on the efficiency and performance of companies in the field of ICT, and two criteria can be introduced as the total number of employees and total payroll costs as two important criteria for measuring corporate innovation
    Keywords: New, traditional performance criteria, Sensitivity analysis of innovative techniques, ICT field
  • Abalfazl Farshad Shadbad, Asgar Pakmaram *, Jamal Bahri Sales, Rasoul ABDI Pages 185-199

    Restatement on the capital market contains important information for investors and capital market actors, but contrary to how Restatement reflects a failure in the past, it can contain useful information about the firms that will improve the financial statements quality. existence or absence of quality of financial statements is one of the topics that have been overlooked in current research, so in this study, a model to measure the increasing quality of restatement by the emphases the role of the audit committee characteristics and information asymmetry Will be provided. The sample of the present study consists of 108 firms during 2012 and 2018 Which was selected by systematic elimination method. The results showed that audit committee characteristics (the existence or absence of the audit committee, the independence of the audit committee and financial expertise of members of the audit committee) has a positive effect on restatement. And also, information asymmetry, has a significant effect on the quality of restatement.

    Keywords: restatement, audit committee financial expertise of members, Audit Committee, information asymmetry
  • Ali Amiri, Faegh Ahmadi Pages 201-216

    Over the past 25 years, financial reporting of heritage assets has become a major problem for public sector entities that own these assets. Under new public management practices, these entities are required to report to stakeholders on the pattern of disclosure of the economic value of all assets under their control. While there is extensive previous literature on how to calculate cultural heritage assets and whether heritage assets are sufficiently different, there are few cases that report on cultural heritage assets from an alternative, financial and non-financial perspective. Therefore, the purpose of this study is to design a conceptual model for financial reporting of cultural heritage assets in Iran. This research is a qualitative research that was conducted using an approach based on data theory of the foundation. The statistical population included experts and experts in the field of accounting, members of the Iranian Association of Accountants, who were selected as a participant in the study using a purposive sampling approach. Data were collected through interviews using the general guidance method and in a semi-structured manner. In order to obtain the validity and reliability of the data, two methods of reviewing the participants as well as reviewing the non-participating experts in the research were used. The central category is the evaluation of cultural heritage assets, which is presented in two dimensions: the asset-liability matching approach and the non-asset-liability matching approach.

    Keywords: : cultural heritage assets, asset, debt matching approach, foundation data theory
  • Zahra Sadat Siadati, Sahar Sepasi * Pages 217-232
    The purpose of this research is to identify and rank factors affecting resilience in auditing using the Shannon entropy technique. This research is of a fundamental theoretical type and its method is a descriptive survey. By reviewing the research background and existing theoretical foundations, 78 general factors were identified, and these factors were converted into 27 main variables and classified into two groups according to their similarities and overlaps as well as their relationship with each other. Research hypothesis was based on existing literature. Then, through interviews with audit experts, the effects of the mentioned variables on resilience were investigated. The data were analyzed and ranked through the Shannon entropy technique. The results showed that all the 27 mentioned variables with a significance level above 1% have an effect on the resilience of auditors, and the variables of self-confidence, job adaptability, hope, burnout, optimism, life satisfaction and motivation have the greatest effect on resilience. They have auditors. Also, while interviewing the experts, other influencing factors include the level of income, ethics of colleagues and managers, restrictions on access to information, work assignments, regulations of the Chartered Accountants Society and the Securities and Exchange Organization, the existence of a system of encouragement and punishment, professional training. , the professional environment, professional knowledge and experience level were identified as local factors affecting the resilience of auditors in Iran.
    Keywords: resilience of auditors, Shannon entropy technique, Ranking
  • Fahimeh Safikhani, Hossein Kazemi *, Reza Ehtesham Rasi Pages 233-254
    The purpose of this study is to investigate the effect of corporate governance on the relationship between voluntary disclosure and financial performance of companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, data related to 108 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period from 1388 to 1397 were collected. Multivariate regression was used to investigate the relationships between variables and the combined data method was used to test the hypotheses. Findings show that corporate governance ability has a negative and significant effect on the relationship between voluntary disclosure and Tobin Q ratio. Also, among the indicators of corporate governance ability, the variables of ownership type and audit quality have a significant effect on the relationship between voluntary disclosure and Tobin Q ratio. On the other hand, the results indicate that the adequacy and ability of corporate governance have a significant effect on the relationship between voluntary disclosure and the Tobin Q ratio. Also,in companies with sufficient corporate governance compared to companies with corporate governance Inadequate Considering and without considering the ability of corporate governance, the relationship between voluntary disclosure and Tobin Q ratio is stronger. In firms with strong corporate governance, the relationship between voluntary disclosure and the Tobin Q ratio is stronger than in firms with weak corporate governance. Therefore, it can be argued that corporate governance based on adequacy and ability has a significant effect on the relationship between voluntary disclosure and financial performance.
    Keywords: Voluntary Disclosure, Financial Performance, Corporate Governance Ability, Corporate Governance Adequacy
  • Farid Sheikhbagheri, Ahmad Yaghoobnejad, AmirReza Keyghobadi *, Farzaneh Heidarpoor Pages 255-268

    Today, professional competence has become a subject in all activities that deal with public interests, and in this regard, one of the most important roles of accounting as a field of human knowledge is to provide the possibility of managers and supervisors of organizations and economic enterprises to be accountable to the rightful persons. and the beneficiary, this role is played by professional accountants and in the form of various financial reports of various institutions. The purpose of this research is to investigate the effect of the convergence of accountants' ability with the framework of management accounting competence on financial performance. The results of the research show that the influence of the convergence of accountants' ability with the management accounting qualification framework on the criteria of asset ratio, net profit margin, operating profit margin, share yield, debt coverage ratio, ownership ratio, price to profit ratio per share is significant significant.

    Keywords: Accountability of managers, Corporate Governance, Financial Reporting
  • Sara Yousefzadeh, Fraydoon Rahnamay Roodposhti, Hossein Badiei *, Masoud Gholamzadeh Pages 269-280

    Blockchain has a kind of self-auditing ecosystem, under which all transactions created in each period of ten minutes, for example, are reconciled with each other. These features, along with other desirable features, have led to blockchain technology becoming a solution to the challenges of internal company controls. This study examined the impact of blockchain application on the performance of companies from the perspective of internal control. The statistical population of managers of companies listed in Tehran Stock Exchange was analyzed using the opinions of 200 senior and middle managers using the method of structural equations of the proposed model. The results showed that the use of blockchain technology can significantly affect the performance of companies. Also, blockchain has a double effect on the relationship between internal control and the performance of companies. Also, the use of blockchain has an increasing effect on improving the relationship between the COSO framework and the company's performance. 

    Keywords: blockchain, Business Performance, Internal Control
  • Fereshteh Mahmoudi Rad, Abdolkarim Moghaddam *, Houshang Amiri Pages 281-296

    The success of any organization in achieving its goals depends significantly on the decisions of managers. The success of management accounting also depends on being able to improve managers' decisions by providing useful information. But the main problem in management accounting is not using the theoretical framework and theories of accounting. In order to develop the conceptual and developmental management accounting at strategic levels of the organization with a critical accounting approach to play an effective managerial role, the researcher, while describing, explaining and modeling management accounting with a critical thinking approach, seeks to identify indicators and components. To determine the role of management accounting in the development of management attitudes, beliefs and actions. For this purpose, in the present article, the researcher, using the data theory method of the foundation, presented a conceptual model for management accounting based on critical thinking through interviews with experts in knowledge-based companies. The results of the research in the presented model have three categories of causal conditions such as socialization, leadership and systemic thinking, culture building as a category of contextual conditions, environmental conditions as intervening conditions, formulation of requirements and strengthening of management factors as strategies and Consequences were identified.

    Keywords: critical thinking, Grounded Theory, management accounting
  • Hadi Movarekh, Mehdi Maranjory *, Razieh Alikhani, MohammadReza Pourali Pages 297-307

    This study was conducted to investigate the effect of Machiavellianism on Financial Crime with the mediating role of ethical orientations. In the present study, in order to have equal chances for all members of the sample, a simple random sampling method was used using the Georgian and Morgan table and 306 people were selected as the statistical sample. Data of were collected by questionnaires and analyzed using structural equation modeling. The results showed that Machiavellianism has a positive and significant effect on Financial Crime. Machiavellianism through ethical orientation has a positive and significant effect on Financial Crime. Also, Machiavellianism through relativism has a positive and significant effect on Financial Crime.The results showed that Machiavellianism has a positive and significant effect on Financial Crime. Machiavellianism through ethical orientation of has a positive and significant effect on Financial Crime. Also, Machiavellianism through relativism has a positive and significant effect on Financial Crime.

    Keywords: Machiavellianism, Financial Crime, ethical orientation
  • Karim Ghalmegh * Pages 309-321

    The main purpose of this research is to introduce criteria to measure the level of financial literacy of investors and then examine the effect of individual and family factors on the financial literacy of investors in the Tehran Stock Exchange. The present research was conducted for a period of 2 years from 2014 to 2015 and in the territory of Tehran Stock Exchange and brokers and investment companies active in this market. After collecting information through the distribution of international standard questionnaires (after localization with domestic conditions) among the investors of Tehran Stock Exchange and collecting their answers and calculating the research variables using the statistical method of multiple regression to analysis The data is presented with the help of spss software, a suitable statistical model. In the few researches conducted in the country, it has been tried to provide only a model to measure the level of financial literacy among Iranian students. Tehran, the relationship between individual and family factors of investors and the level of financial literacy should also be investigated. The results of data analysis indicated that the level of financial literacy of men is higher than the level of financial literacy of women. The age group of 39 to 46 years has the highest average rating and the age group of 25 to 32 years has the lowest financial literacy. Also, the level of financial literacy of married people is higher than the level of financial literacy of single people.

    Keywords: Financial Literacy, Gender, age, marital status
  • Sajjad Mohammadi, Allah-Karam Salehi *, MohammadAmin Kohbor Pages 323-336

    Evaluating the change in the intellectual angles and approach of auditors along the professional path is considered an emerging issue in the behavioral field of auditing knowledge, which has made the need to focus on changing the professional code of conduct in this field more important than in the past. Therefore, this study tries to first determine the dimensions of the cognitive styles model of independent auditors and then, through the process of systematic representation, to determine the location of the identified components in the consequences and system drivers. In this study, referring to the previous research of researchers (Mohammadi et al., 2022), the theoretical framework of auditors' cognitive styles is explored through systematic representation. The target population in the systematic evaluation 23 auditors with more than 5 years of professional auditing experience based on work experience and the level of technical and specialized knowledge through homogeneous sampling and available participated in the quantitative section. The results in the process of systematic representation analysis, it was determined that critical senses and pragmatic senses in auditors' cognitive functions are considered as behavioral stimuli in professional judgment, which lead to the emergence of esoteric and abstract senses as primary consequences and objective senses and They become skeptical as secondary consequences. In other words, the most important axis of auditors' cognitive style is critical senses, which can be effective in improving auditors' professional judgment based on two objective and skeptic functions.

    Keywords: Cognitive Styles, Drivers, Consequences, Systematic Review
  • Maryam Ghaeed, Vali Khodadadi *, Alireza Jorjor Zadeh, Ahmad Kaab Omeir Pages 324-344

    The purpose of this study is to identify the criteria for measuring corporate governance variables and the efficiency of investment and conservatism and to measure the impact of independent variables on the dependent with respect to the moderating role of audit conservatism. The methodology of this research was a combination that in the first step, in order to identify the criteria for measuring the research variables, meta-analysis was used with the participation of 15 experts in accounting and financial management as panel members. Then, in the form of interpretive / structural analysis, an attempt was made to arrange the approved measurement criteria from the Delphi analysis stage in the form of a range from the least effective to the most effective measurement criteria. Finally, the selected measurement criteria as the most effective criteria for measuring research variables were developed in the form of hypotheses to be examined based on regression analysis in the period 2012-2018 based on the creation of 714 year-company observations. Results in the qualitative part of the approval of 8 criteria for measuring the corporate governance system; There are 6 criteria for measuring investment efficiency and 5 criteria for measuring accounting conservatism. The results in the quantitative part also showed that corporate governance has a positive and significant effect on investment efficiency. It was also found that conservatism intensifies the positive impact of corporate governance on investment efficiency.

    Keywords: Key word Corporate governance, innovation, Investment Efficiency, Managerial conservatism corporate
  • Mehrdad Kiani, Babak Jashidi Navid *, Mehrdad Ghanbari, Javad Masoudi Pages 337-352

    The purpose of this research is to investigate the effect of personality traits on the improvement of professional auditing ethics of the auditors of the state tax affairs administration; the statistical population of this research is all the auditors of the state tax affairs administration, whose number is 29,973. Referring to Morgan's table, 379 people were selected as a sample by stratified random sampling method with appropriate assignment. The main measuring tool is a researcher-made questionnaire that consists of 44 questions that are used to measure validity using face validity and Cronbach's alpha method is used to measure reliability. Amos version 10 software was used to fit the research model and test the hypotheses, and the Kolmogorov-Smirnov test was used to measure the normality or non-normality of the data. The findings showed that religious factors with an impact factor of 0.65, criticism with an impact factor of 0.44, employees' attitude with an impact factor of 0.40, responsibility with an impact factor of 0.70, respect with an impact factor of 0.31, and keeping secrets with an impact factor of 27 0.0, organizational citizenship behaviors with an impact factor of 0.86 and trust with an impact factor of 0.49 have a positive effect on auditors' professional ethics. In the meantime, organizational citizenship behaviors have the most impact with an impact factor of 0.86, and keeping secrets has the least impact with an impact factor of 0.24.  

    Keywords: religious factors, Criticism, Attitude, Responsibility, Respect
  • Nemat Rostami Mazoui *, Mahmood Samadi Largani, Behnam Gilani Nia, Kamran Esmailzadeh Aghdam Pages 353-372
    The purpose of this study is to explain and provide a conceptual framework for auditors' professional skepticism, human values and actions in this field using the structural equation model. The present study is "descriptive" in terms of applied purpose and "descriptive" in terms of data collection method. The statistical population of the present study includes all auditors in Tehran. The sampling method in the present study is random classification and distribution of questionnaires. The sample of PLS method was determined to be 300 people and after distributing 350 questionnaires, 304 usable questionnaires were returned and analyzed. Johnson et al. (2021) and Khan and Harding Questionnaire of Basic Human Values (2020) were used.Based on the results of data analysis, there was a positive and significant relationship between self-determination value and motivation value with doubt traits. There is a negative relationship between the value of traditionalism, the value of success, the value of security, the value of benevolence, the value of hedonism, the value of power and the value of conformity, and the attributes of doubt. There is no significant relationship between the value of universality and the traits of skepticism.The research results also showed that professional skepticism The auditor has a significant relationship with further searching for audit evidence, asking more questions about audit evidence, and suspending judgment on audit evidence.
    Keywords: Professional Doubt, human values, behavioral measures, Structural Equation Model, Auditors
  • Kianoush Razavi, Farzaneh Heidarpoor * Pages 373-396

    Corporate social responsibility and related disclosures have been on the agenda for years. Moving in the direction of social responsibilities is a necessary factor that leads to the continuation of the company and organization in the long term. On the other hand, financial theories have addressed the point that investment decisions are not only influenced by economic and rational indicators, but also other factors have a significant impact on their behavior and type of decisions. Therefore, the current research has been formed with the aim of ethical decision-making by managers according to the role of managers' characteristics in fulfilling the social responsibility of the company. In this research, quantitative and qualitative approaches have been used in parallel and in the same direction. In the quantitative part of the research, the statistical population of the present study includes the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, the number of companies was selected by systematic elimination method and it was done with the help of regression analysis and Eviews software. The results showed that there is a significant relationship between managers' feelings, managers' honesty and truthfulness, managers' conservatism and managers' optimism with fulfilling social responsibility at a 95% confidence level. In general, the results of this research show that the personality characteristics of managers have an impact on the social responsibility of managers in companies.

    Keywords: Corporate social responsibility, Conservatism, optimism, pessimism
  • Mehrnaz Ghasemi Toudeshkchouei, Hamid Rostami Jaz *, Mohammadhamed Khanmohammadi, Khosro Moradi Shahdadi Pages 397-410
    This research aims to design a conceptual model for the effect of Covid-19 on the performance of independent auditors in Iran. The current quantitative-qualitative research was conducted using the approach based on the foundation's data theory. The statistical population included experts and experts in the field of auditing, partners of auditing institutions and managers of the Iranian Certified Public Accountants Association, and a total of seventeen people were selected as participants in the research using a purposive sampling approach. The data was collected by an in-depth interview with the general guidance method and in semi-structured form and snowball technique. Finally, the questionnaire obtained through the interview, which included 30 concepts from 220 sections, was subjected to quantitative analysis using 50 samples from 1398 to 1400, and finally, the qualitative data were analyzed using SMART PLS software. The paradigm model has been explained.The results show that some factors such as causal factors, intervenors, context finders, implementation strategies and finally, the consequences of covid-19 have affected independent auditors' performance and have impacted the auditing profession.Since this research was carried out in the emerging and competitive financial market with Iran's economic embargo and many countries were unwilling to provide vaccines to Iran, it was possible to provide useful information in this context for the readers and it led to an increase in the knowledge of auditors' performance.
    Keywords: foundational data theory, Covid-19, Performance of Independent auditors