فهرست مطالب

رفتار مثبت در سازمان های آموزشی - پیاپی 3 (پاییز 1401)

نشریه رفتار مثبت در سازمان های آموزشی
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی نقش واسطه ای توسعه ی حرفه ای در تاثیر رهبری معنوی بر توسعه ی سازمانی معلمان
    ندا امین فرد* صفحات 0-0
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه ‎، بررسی نقش واسطه ای توسعه ی حرفه ای در تاثیر رهبری معنوی بر توسعه ی سازمانی معلمان می باشد . روش شناسی : روش تحقیق مورد استفاده با توجه به موضوع از نوع توصیفی همبستگی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری می باشد . جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی معلمان مقطع ابتدایی شهر میاندوآب در سال 1400-1401 بود که 210 نفراز معلمان مقطع ابتدایی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند .ابزاری که برای جمع آوری داده ها استفاده شده است ، شامل سه پرسشنامه ی رهبری معنویفرای و همکاران ، توسعه ی حرفه ای ایوبیو مقیاس توسعه ی سازمانی لاک و کرافوردمی باشد که روایی و پایایی آنها مورد تایید اساتید و متخصصان حوزه ی مدیریت و سازمان ها قرار گرفته است . تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS.16 و لیزل و نیز با بکار گیری روش رگرسیون و آزمون تی تک نمونه ای انجام شد ‍.
    یافته ها
    نتایج تحلیل های آماری نشان می دهد که نقش تعدیل کننده ی توسعه ی حرفه ای در تاثیر رهبری معنوی بر توسعه ی سازمانی معلمان با ضریب همبستگی 243/0 ، مثبت و معنی دار است . مثبت و معنی دار بودن رابطه ی رهبری معنوی با توسعه ی حرفه ای معلمان بررسی و با ضریب همبستگی 438/0 تایید شد . همچنین در فرضیه ای، مثبت و معنی دار بودن رابطه ی بین رهبری معنوی و توسعه ی سازمانی با ضریب همبستگی 151/0 تایید شد .
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها ، پیشنهاد می شود در جهت رسیدن معلمان به بینشی عمیق در مورد معنویت در رهبری ، توانمند سازی و توسعه ی سازمانی کارگاه ها و نشست های علمی - آموزشی برگزار شود .
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، توسعه ی سازمانی، توسعه ی حرفه ای، معلمان
  • ناصر رزم طلب* صفحات 1-14
    زمینه و هدف
    رفتار سازمانی مثبت گرا با درک و تقویت ویژگی های مثبت معلمان، هم چنین با شناسایی، سرمایه گذاری و توسعه نقاط قوت منابع انسانی به دنبال بهبود عملکرد فردی و سازمانی است. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رفتار سازمانی مثبت گرا و عملکرد سازمانی در بین معلمان و مدیرآموزگاران ابتدایی شهرستان سرعین می باشد.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری ما شامل کلیه معلمان و مدیرآموزگاران شهرستان سرعین به تعداد 104 نفر می باشد که به علت کم بودن تعداد جامعه، کلیه افراد به عنوان نمونه انتخاب شدند و لینک پرسشنامه از طریق فضای مجازی شاد به افراد ارسال شد. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه رفتار سازمانی مثبت گرا لوتانز و همکاران (2007) و عملکرد سازمانی هرسی و گلداسمیت (2003) استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها به ترتیب 90/0 و 86/0 گزارش شده است و روایی پرسشنامه براساس نظرات افراد متخصص و اساتید دانشگاه تایید شده است. .
     
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل نشان می دهد بین مولفه های رفتار سازمانی، خودکارآمدی، تاب آوری و خوش بینی با عملکرد سازمانی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد، اما بین امیدواری و عملکرد سازمانی رابطه معنی داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    رفتار مثبت معلمان، به عنوان نوعی رفتار ارزشمند و مفید است که افراد آن را به طور دلخواه و داوطلبانه از خود بروز می دهند. بنابراین مطالعه و بررسی اینگونه رفتار در سازمان بسیار مهم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رفتار سازمانی مثبت گرا، عملکرد سازمانی، خودکارآمدی، تاب آوری، خوش بینی
  • افسانه بلوری، بهزاد شالچی*، معصومه آزموده صفحات 15-29
    زمینه و هدف
    در شرایط مجازی شدن آموزش، مفاهیم مهمی مثل کیفیت زندگی کلاسی و بهزیستی تحصیلی دستخوش تغییراتی شده اند. این مطالعه با هدف تعیین مقایسه اثر بخشی آموزش راهبردهای یادگیری خود تنظیمی و تنظیم شناختی هیجان، بر کیفیت زندگی کلاسی و بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دوم متوسطه انجام شد.
    روش
    پژوهش از نوع نیمه تجربی و جامعه آماری شامل دانش آموزان دوره دوم متوسطه تبریز می باشد که به تعداد60 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به عنوان نمونه تحقیق بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. دانش آموزان هر سه گروه پرسشنامه های کیفیت زندگی کلاسی اینلی و بورک (1992) ،بهزیستی تحصیلی AWBQ (2012)را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل نمودند. گروه های آزمایش یک و دو، طی 16 جلسه آموزش راهبردهای یادگیری خود تنظیمی و آموزش تنظیم شناختی هیجان را دریافت کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس (ANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشانگر این بود که کیفیت زندگی کلاسی و بهزیستی تحصیلی در هر دو گروه افزایش داشته است اما تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری خود تنظیمی بیشتر از آموزش های تنظیم شناختی هیجان بوده است.
    نتیجه گیری
    در مقام مقایسه تاثیر این دو روش، آموزش راهبردهای یادگیری خود تنظیمی باعث افزایش بیشتر کیفیت زندگی کلاسی و بهزیستی تحصیلی در نمونه های تحقیق گردیده است.واژه های کلیدی: راهبردهای یادگیری خود تنظیمی، تنظیم شناختی هیجان، کیفیت زندگی کلاسی، بهزیستی تحصیلی، دانش آموزان دوره دوم متوسطه.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خود تنظیمی، تنظیم شناختی هیجان، کیفیت زندگی کلاسی، بهزیستی تحصیلی، دانش آموزان دوره دوم متوسطه
  • سارا بنده مرادی*، زهرا زنگوئی پور مطلق صفحات 30-45
    زمینه و هدف
    روز به روز پیچیده ترشدن سازمان ها و بالارفتن معیار کارهای غیر اخلاقی و بی مسیولیتی در محیط کار، توجه روز افزون به رهبری اخلاقی را معطوف ساخته است. لذا  هدف از این مطالعه بازبینی نقش رهبری اخلاقی بر آموزش است
    روش
    این پژوهش از نوع فراترکیب است و نتایج پژوهش های قبلی ، از سال 1382تا سال 1399 درمیان 120 مقاله مستخرج از پایگاه ها و سایت های گوناگون  مقالات فارسی (سیویلیکا، ایران داک، مگ ایران، نور مگز، sid و پورتال جامع منابع انسانی) 25 مقاله  و از سال 1990 تا سال 2020، در میان 110 مقاله استخراج شده از پایگاه ها وسایت های مختلف مقالات خارجی(گوگل اسکالر و سای هاب) 19 مقاله  انتخاب و در مجموع 44 مقاله مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار  گرفت.
     
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که از میان اصول رهبری اخلاقی به جهت گیری مردمی، انصاف، تسهیم قدرت، هدایت اخلافی، وضوح نقش و صداقت توجه بیشتری شده است
    نتیجه گیری
    همچنین باتوجه به بررسی های صورت گرفته مشخص شد نقش رهبری اخلاقی بخصوص در سازمان های آموزشی بسیار مهم بوده و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رهبر، رهبری اخلاقی، آموزش، سازمان های آموزشی
  • حمید علیقلی زاده، روح الله مهدیون*، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی صفحات 46-66
    زمینه و هدف

    وقتی افراد با نقش و موقعیت برابر از مزایای نابرابر برخوردار می شوند، تبعیض رخ داده که علاوه بر خود تبعیض احساس تبعیض نیز در همه جوامع و سازمانها از جمله در آموزش و پرورش وجود دارد. پژوهش حاضر، به بررسی تجارب زیسته معلمان از تبعیض در آموزش و پرورش شهرستان ماهنشان پرداخته است.

    روش

    رویکرد پژوهشی این پژوهش کیفی می باشد بدین صورت که با استفاده از رویکرد کیفی (روش پدیدارشناسانه) با روش نمونه گیری ملاک محور با تعدادی از معلمانی که دارای تجربه تبعیض در آموزش و پرورش ماهنشان بودند به عنوان جامعه مورد مطالعه انتخاب و مصاحبه های نیمه ساخت یافته انجام گرفت؛ در مجموع، در این پژوهش با پانزده نفر از معلمان شهرستان ماهنشان به عنوان مشارکت کنندگان، مصاحبه انجام گرفت پس از انجام مصاحبه ها، داده های به دست آمده با استفاده از روش پدیدارشناسی مبتنی بر مدل گران هایم (2004) تحلیل شدند؛ به منظور بررسی روا یی و تضمین د قت علمی روند و نتایج تحقیق به دست آمده از معیارهای خود بازبینی محقق و کنترل اعضا استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پیاده سازی و تحلیل مصاحبه ها به روش پدیدارشناسی نشان می دهند مواردی چون؛ عدم توجه به رفاه فرهنگیان (با 4 مقوله)، تاثیر سیاست در انتخاب افراد برای پست ها (با 2 مقوله)، بی عدالتی در سازمان دهی معلمان و انتقالی (با 2 مقوله)، تبعیض در پرداخت اضافه کاری(1 مقوله)، بی عدالتی در تقسیم امکانات بین مدارس (با 2 مقوله)، نادیده گرفتن وجهه معلم (با 1 مقوله)، نشان دهنده وجود بی عدالتی و تبعیض در منطقه آموزشی مورد نظر می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    برای تحقق عدالت در آموزش و پرورش شهرستان ماهنشان، توزیع عادلانه نیروی انسانی تحصیل کرده و فرهنگیان مجرب، پرهیز از سیاسی نمودن مدیریت ها و نهادینه نمودن ثبات مدیریت، ایجاد زمینه مناسب برای بهره مندی معلمان از امکانات رفاهی مطلوب و ایجاد فرصت های مناسب برای ادامه تحصیل فرهنگیان، ضرورری است.

    کلیدواژگان: تبعیض، تجربه زیسته، عدالت آموزشی و معلمان شهرستان ماهنشان
  • علی رشیدی*، ریحانه منیدری، زهرا منیدری صفحات 67-84
    زمینه و هدف
    امروزه فعالیت های مجازی به یکی از جنبه های اصلی در زندگی روزمره تبدیل شده است و یکی از مسایل مهم مرتبط با این فعالیت به ویژه برای دانش آموزان اعتیاد به اینترنت است.
    روش
    این پژوهش باهدف بررسی رابطه ی نگرش به اینترنت و اعتیاد به اینترنت با میانجی گری رضایتمندی نیاز های بنیادین روان شناختی دانش-آموزان  دوره ی متوسطه ی اول شهر سبزوار انجام شد. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. بدین منظور از بین کلیه ی دانش آموزان دوره ی اول متوسطه ی شهرستان سبزوار، با مراجعه به جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی در دسترس، نمونه ای به حجم 374 نفر انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ی نگرش به اینترنت حقایق و همکاران (1387)، پرسشنامه ی اعتیاد به اینترنت یانگ (1998) و پرسشنامه ی نیازهای بنیادین روان شناختی گاردیا و همکاران(2000) که همگی از روایی و پایایی مناسب برخوردار بودند استفاده شد. داده ها بر اساس آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. 
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین نگرش به اینترنت و نیازهای بنیادین با اعتیاد به اینترنت رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد که ضریب همبستگی بین آن ها به ترتیب برابر با (48/0) و (75/0) بود. همچنین نتایج آزمون سوبل در خصوص نقش میانجی نیازهای بنیادین در رابطه ی بین نگرش به اینترنت با اعتیاد به اینترنت مثبت و معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر در راستای کاهش و تعدیل اعتیاد به اینترنت در اختیار مسیولین امر قرار گیرد تا با تنظیم و اجرای برنامه ها در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهند
    کلیدواژگان: نگرش به اینترنت، اعتیاد به اینترنت، نیازهای بنیادین روان شناختی
|
  • Investigating the mediating role of professional development in the effect of spiritual leadership on teachers' organizational development
    Neda Aminfard * Pages 0-0
    Background and
    purpose
    The purpose of this study is to investigate the mediating role of professional development in the effect of spiritual leadership on the organizational development of teachers.
    Methodology
    The research method used according to the subject is a descriptive type of correlation based on the structural equation model. The statistical population of the research included all primary school teachers in Miandoab city in 2019-2020, and 210 primary school teachers were selected as a sample using available sampling method. The tool used to collect data includes three spiritual leadership questionnaires by Fry et al., Ayubi's professional development and Locke and Crawford's organizational development scale, whose validity and reliability have been approved by professors and experts in the field of management and organizations. Data analysis was done using SPSS.16 and Lisrel software, as well as using regression method and one-sample t-test.
    Findings
    The results of statistical analysis show that the moderating role of professional development in the effect of spiritual leadership on the organizational development of teachers is positive and significant with a correlation coefficient of 0.243. The positive and significant relationship between spiritual leadership and teachers' professional development was investigated and confirmed with a correlation coefficient of 0.438. Also, in a hypothesis, the positive and significant relationship between spiritual leadership and organizational development was confirmed with a correlation coefficient of 0.151.
    Conclusion
    According to the findings, it is suggested to hold workshops and scientific-educational meetings in order for teachers to have a deep insight about spirituality in leadership, empowerment and organizational development.
    Keywords: Spiritual leadership, Organizational Development, Professional development, teachers
  • Nasser Razmtallab * Pages 1-14
    Background and Aim
    Positive organizational behavior seeks to improve individual and organizational performance by understanding and strengthening the positive characteristics of employees, as well as by identifying, investing and developing the strengths of human resources. In this regard, the aim of the present study is to investigate the relationship between positive organizational behavior and organizational performance among elementary school teachers in Sarein.
    Methods
    The present research method is descriptive and correlational. The validity of the questionnaire has been confirmed based on the opinions of experts and university professors. Our statistical population includes all the teachers, managers and principals of Sarein city, numbering 108 people, due to the small number of the population, all people were selected as a sample, and the questionnaire link was sent to the people through Shad virtual space. To collect data, two questionnaires of positive organizational behavior by Luthans et al. (2007) and Hersey and Goldsmith's organizational performance (2003) were used. The reliability of the questionnaires was reported as 0.90 and 0.86 respectively.
    Results
    The results of the analysis show that there is a positive and significant relationship between self-efficacy, resilience and optimism and organizational performance. But there is no significant relationship between hope and organizational performance.
    Conclusion
    The positive behavior of employees is a kind of valuable and useful behavior that people show voluntarily and willingly. Therefore, it seems very important and necessary to study and investigate this kind of behavior in the organization.
    Keywords: Positive organizational behavior, Organizational Performance, self-efficacy, Resilience, optimism
  • Afsaneh Boluri, Behzad Shalchi *, Masoumeh Azmoudeh Pages 15-29
    Background and Aim
    In the virtualization of education, important concepts such as the quality of classroom life and academic well-being have undergone changes. This study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of teaching self-regulation learning strategies and cognitive regulation of emotions on the quality of classroom life and academic well-being of secondary school students.
    Methods
    The research is of a semi-experimental type and the statistical population includes secondary school students of Tabriz, which is 60 people were selected by cluster sampling method and were randomly divided into two experimental groups and one control group. The students of all three groups took the questionnaires of quality of classroom life by Inley and Burke (1992), and academic well-being by AWBQ (2012). They completed the test and post-test. The experimental groups one and two received self-regulation learning strategies and cognitive emotion regulation training during 16 sessions. The data were analyzed using the analysis of covariance (ANCOVA) test.
    Results
    The results indicate that The quality of classroom life and academic well-being increased in both groups, but the effect of teaching self-regulation learning strategies was greater than that of cognitive emotion regulation.
    Conclusion
    In terms of comparing the effect of these two methods, teaching self-regulated learning strategies has increased the quality of classroom life and academic well-being in the research samples.
    Keywords: Academic excitement, academic well-being, self-regulatory learning, cognitive emotion regulation
  • Sara Bandehmoradi *, Zahra Zangoipour Absolute Pages 30-45
    Background and Aim
    Increasing complexity of organizations and increasing standards of unethical and irresponsible work in the workplace have focused more and more attention on ethical leadership. Therefore, the purpose of this study is to review the role of ethical leadership on education
    Methods
    This research is of a meta-composite type and the results of previous researches, from 1382 to 1399, are 120 articles extracted from various databases and sites of Persian articles (Civilika, Iran Doc, Iran Mag, Noor Magz, sid, and Comprehensive Human Resources Portal) 25 article and from 1990 to 2020, among 110 articles extracted from the databases of various foreign articles (Google Scholar and Psychhub), 19 articles were selected and a total of 44 articles were evaluated and analyzed.
    Results
    The results of the research showed that among the principles of ethical leadership, more attention has been paid to people orientation, fairness, power sharing, leadership, role clarity and honesty.
    Conclusion
    Also, according to the investigations, it was found that the role of ethical leadership is very important, especially in educational organizations, and should be given more attention.
    Keywords: Leader, Ethical leadership, Education, Educational organizations
  • Hamid Aligolizadeh, Rouhollah Mahdiuon *, Abolfazl Gasemzadeh Pages 46-66

    Background and

    purpose

    When people with equal roles and positions gain unequal benefits, discrimination has occurred. the feeling of discrimination also exists in all societies and organizations, including in education. The present study has investigated the teachers' lived experiences of discrimination in education in Mahenshan county.

    Method

    The research approach is qualitative, by using phenomenological method with a criteria-based sampling method, a number of teachers who had experience of discrimination in their work place were selected as the study population and semi structural -interviews. In total, in this research, interviews were conducted with fifteen teachers from Mahenshan county as participants. After conducting the interviews, the obtained data were analyzed using the phenomenological method based on Granheim's model (2004); In order to check the validity and guarantee the scientific accuracy of the research process and results, the criteria of researcher self-review and member checking, were used.

    Findings

    Findings shows that; Lack of attention to the welfare of teachers (with 4 categories), the influence of politics in selecting people for positions (with 2 categories), injustice in the organization and transfer of teachers (with 2 categories), discrimination in paying overtime (1 category), injustice in the distribution of facilities between Schools (with 2 categories), ignoring the image of the teacher (with 1 category), shows the existence of injustice and discrimination in the desired educational area.Discussion and

    conclusion

    In order to achieve justice in education at Mahenshan couty It is necessary: fair distribution of educated manpower and experienced teachers, avoiding politicization of management and institutionalizing stability of management, creating a suitable environment for teachers to benefit from favorable facilities and creating opportunities to continue the education of educators.

    Keywords: Discrimination, living experiences, educational justice, Mahneshan County Teachers
  • Ali Rashidi *, Reyhane Manidri, Zahra Manidari Pages 67-84
    Background and Aim
    Today, virtual activities have become one of the main aspects in daily life, and one of the important issues related to this activity, especially for students, is Internet addiction
    Methods
    This research was conducted with the aim of investigating the relationship between Internet attitude and Internet addiction through the mediation of the satisfaction of basic psychological needs of students of the first secondary school in Sabzevar city. The present research method was descriptive-correlation. For this purpose, a sample of 374 people was selected from among all the students of the first year of high school in Sabzevar city, referring to the Morgan table and the available random sampling method. To collect information, the Internet Attitude Questionnaire of Haqat et al. (2017), the Internet Addiction Questionnaire of Young (1998) and the Basic Psychological Needs Questionnaire of Guardia et al. (2000), all of which had adequate validity and reliability, were used.
    Results
    The data were analyzed based on Pearson's correlation test and regression. The results showed that there is a positive and significant relationship between Internet attitude and basic needs with Internet addiction, and the correlation coefficient between them was equal to (0.48) and (0.75), respectively. Also, the results of the Sobel test regarding the role of fundamental mediators in the relationship between Internet attitude and Internet addiction were positive and significant.
    Conclusion
    The results of the current research in reducing and adjusting the use of the Internet should be given to the authorities so that they can do better with the regulation and programs in this regard.
    Keywords: Internet attitude, Internet addiction, Basic psychological needs