فهرست مطالب

نشریه رفتار مثبت در سازمان های آموزشی
پیاپی 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نجف اصغرنژاد*، سیما پیروز نیا، عظیمه مساوات پور، پریسا مسعودیان صفحات 1-20
    زمینه و هدف
    نهاد آموزش وپرورش، ازجمله مهم ترین نهادهای همه جوامع محسوب می شود. به دلیل اهمیت و حساسیت بالای شغل معلمی، اشتیاق شغلی در آموزش و پرورش و در بین معلمان، اهمیت بسزایی دارد. بر این اساس، هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش میانجی گری سرمایه اجتماعی در رابطه بین مسیولیت پذیری اجتماعی و اشتیاق شغلی معلمان شهر دهدشت بود.
    روش
    پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی، ازنظر ماهیت و ازنظر روش گردآوری داده ها، یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و ازنظر زمان، مقطعی بود. جامعه آماری معلمان مقطع متوسطه دوم شهرستان کهگیلویه در سال تحصیلی 1400-1401 به تعداد 400 نفر بود. نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای ساده، تعداد 196 معلم انتخاب شدند. داده های با کمک ابزار پرسشنامه های استاندارد اشتیاق شغلی سالوانو و شافلی (2008)، مسیولیت اجتماعی حیدرزاده و ره پیما (1392) و سرمایه اجتماعی، ناهاپیت و گوشال (1998) استفاده شد. میزان پایایی ترکیبی پرسشنامه مسیولیت اجتماعی 89/0، سرمایه اجتماعی 91/0 و اشتیاق شغلی 92/0 میزان روایی همگرا پرسشنامه مسیولیت اجتماعی 63/0، سرمایه اجتماعی 77/0 و اشتیاق شغلی 80/0 به دست آمد.
    یافته ها
    ضرایب مسیر به ترتیب بین مسیولیت پذیری اجتماعی و اشتیاق شغلی برابر با 44/0، مسیولیت پذیری اجتماعی و سرمایه اجتماعی برابر با 58/0، سرمایه اجتماعی و اشتیاق شغلی برابر با 35/0 و ضریب مسیر غیرمستقیم مسیولیت اجتماعی با نقش میانجی گری سرمایه اجتماعی اشتیاق شغلی 33/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    اشتیاق شغلی معلمان به عنوان یک متغیر روان شناختی می تواند با کمک متغیرهای اجتماعی، ارتقاء و بهبود یابد. در این تحقیق، متغیرهای سرمایه اجتماعی و مسیولیت اجتماعی در بهبود اشتیاق شغلی معلمان، تاثیر معنادار داشتند.
    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، سرمایه اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی، معلمان
  • عباس قائدامینی هارونی، رضا ابراهیم زاده دستجردی*، مهرداد صادقی ده چشمه صفحات 21-46

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی پیشایندهای رفتارهای انحرافی در محیط کار با رویکرد آمیخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان انجام شده است. پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی و از نظر روش انجام یک پژوهش آمیخته (کیفی- کمی) است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی تعداد 16 نفر از خبرگان دانشگاهی است که از نظرات آنان جهت شناسایی پیامدهای رفتارهای انحرافی در محیط کار استفاده شده است و در بخش کمی جهت مدل سازی نیز جامعه آماری را جمعی از کارشناسان و اساتید دانشگاه خوراسگان تشکیل می دهند که تعداد آنها 660 نفر بوده است. سپس با توجه به فرمول کوکران، حجم نمونه 445 نفر به دست آمد. روش نمونه گیری در این پژوهش، نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم می باشد. پیامدهای رفتارهای انحرافی در محیط کار ابتدا با تکنیک دلفی شناسایی شده است، سپس با تکنیک معادلات ساختاری و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مدل سازی و رتبه بندی گردیده است.یافته های پژوهش نشان داد که پیشایندهای رفتارهای انحرافی در محیط کار دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان 6 پیشایندهای عمده برای سازمان دربردارد که به ترتیب اولویت عبارت اند از: پیشایندهای مدیریتی، پیشایندهای فردی، پیشایندهای گروهی، پیشایندهای ساختاری، پیشایندهای فرایندی ، پیشایندهای شغلی

    کلیدواژگان: رفتارهای انحرافی در محیط کار، پیشایندهای مدیریتی، پیشایندهای فردی، پیشایندهای گروهی، پیشایندهای ساختاری، پیشایندهای فرایندی، پیشایندهای شغلی
  • شیلا صادق نژاد، جواد کیهان، شیما صادق نژاد صفحات 46-64
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی  فعالیت های مرزی مدیران آموزشی در مدارس آینده انجام شده است.

    روش

    تحقیق از نوع کیفی با رویکرد پدیدارشناسی است. جامعه ی پژوهش شامل کلیه ی مدیران شهرستان خوی بود که 14 نفر به صورت هدفمند و با رعایت قاعده اشباع نظری داده ها انتخاب شدند. جهت انتخاب این افراد از ملاک هایی خاص توسط متخصصان استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود که داده های حاصل از آن رونویسی، سپس کدگذاری، مقوله بندی و در نهایت تم بندی شدند. در مجموع دو مقوله ی اساسی (فعالیت های مرزی داخلی، فعالیت های مرزی خارجی) ، 6 تم اصلی و 14 تم فرعی شناسایی شد و به ارایه جداول توصیفی و پنجره ی مدیریت مرزی انجامید. 

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده های کیفی نشان داد که مدیران در رفتارهای مختلف مرزی با هدف تنظیم مرزی که مدرسه را از محیط آن جدا می کند، درگیر هستند که آنها را مدیریت مرز نامیدیم و به دسته های زیر تقسیم شدند: (الف) رفتارهایی که فعالیت های مرزی داخلی را منعکس می کرد و شامل جستجوی اطلاعات در مورد نقاط قوت و ضعف، ایجاد اعتماد در میان کارکنان، نشان دادن انصاف به اعضای مدرسه در تصمیم گیری ها بود. و (ب) رفتارهایی که فعالیت های مرزی خارجی را منعکس می کنند و شامل جستجوی اطلاعات از ذینفعان خارجی، به اشتراک گذاری این اطلاعات با معلمان و ایجاد روابط مثبت بین مدرسه و ذینفعان بیرونی بود .

    نتیجه گیری

    مدیریت مرز نه تنها شامل تعاملات با افراد، گروه ها و سازمان های خارج از مدرسه می شود، بلکه بسیاری از فعالیت های داخلی را نیز شامل می شود که مرز مدرسه را از درون تقویت می کند. علاوه بر این ماهیا یافت شد که مدیریت مرزی با سوالاتی که به «چگونه» در مرزهای داخلی و «توسط چه کسی» در مرزهای خارجی پاسخ می دهند، در ارتباط است. مدیریت مرزی توسط تیوری های روابط سازمان - محیط مدرنیست ها حمایت می شود. مدیریت مرز آموزشی، مدیریت مرزی، فعالیت های مرزی داخلی و خارجی، تیوری های پشتیبانی کننده

    کلیدواژگان: مدیریت مرز آموزشی، مدیریت مرزی، فعالیت های مرزی داخلی و خارجی، تئوری های پشتیبانی کننده
  • میکائیل احدپور*، فردین فروغی سوها صفحات 65-81
    زمینه و هدف

    مهم ترین عامل توسعه نظام تعلیم و تربیت جامعه، وجود معلمان با انگیزه و اثربخش است. معلمان عامل اصلی فرایند آموزش و یادگیری هستند و می توانند با داشتن سطح بالای انگیزه، روحیه و رضایت خاطر، تاثیر گذاری نظام آموزش و پرورش کشور را تضمین کنند. هدف از این پژوهش بررسی رابطه رهبری اخلاقی و اشتیاق شغلی با توانمند سازی معلمان می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی معلمان زن و مرد دوره ابتدایی شهرستان خلخال به تعداد 350 نفر تشکیل می دهندکه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و بر اساس جدول مورگان 183 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند . جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه ی استاندارد رهبری اخلاقی کالشوون و همکاران (2011)، توانمند سازی اسپریتزر و میشرا (1997) و اشتیاق شغلی شوفلی و سالانوا (2001) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS  و  Lisrel (انجام تحلیل عاملی تاییدی در بخش هنجاریابی ابزارهای پژوهشی) استفاده گردید.
     

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که  ضریب همبستگی بین رهبری اخلاقی و توانمند سازی  62/0 r=  و اشتیاق شغلی و توانمند سازی 61/0 r = بوده و رابطه آن ها معنادار است. همچنین ضریب رگرسیون استاندارد رهبری اخلاقی 45/0 و اشتیاق شغلی 40/0 می باشد و این دو متغیر51 درصد واریانس متغیر توانمندسازی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش چنین نتیجه گیری می شود که متغیرهای رهبری اخلاقی و اشتیاق شغلی می تواند توانمندسازی معلمان  را پیش بینی کنند و با توسعه سبک رهبری  اخلاقی مدیران در سازمان های آموزشی، اشتیاق شغلی و توانمندسازی معلمان افزایش پیدا می کند . بنابراین پیشنهاد می گردد مدیران سبک رهبری اخلاقی را در مدارس به کار گیرند تا اشتیاق شغلی و توانمندسازی معلمان توسعه یابد و از این طریق عملکرد سازمانی بهبود یابد.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، توانمند سازی، رهبری اخلاقی
  • مجید مرادی مقدم*، مرتضی بدری صفحات 81-97
    زمینه و هدف

    سرزندگی تحصیلی، یکی از سازه های مثبت روانشناسی است که پژوهشگران در حوزه تحصیلی به آن توجه داشته اند و توجه به مولفه های روان شناختی، هیجانی و تحصیلی موثر بر آن روزبه روز گسترده تر می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی حمایت تحصیلی و جو مدرسه در رابطه کیفیت زندگی در مدرسه با سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دوره متوسط در سال تحصیلی 02-1401 می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان شیروان (1500 نفر) می باشد. شرکت کنندگان 280 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و فرمول کوکران انتخاب شدند. همه آن ها پرسشنامه های مربوطه را تکمیل کردند. داده ها با مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین کیفیت زندگی در مدرسه، حمایت تحصیلی، جو مدرسه و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. کیفیت زندگی در مدرسه بر سرزندگی تحصیلی دانش آموزان اثر مثبت و معناداری (32/0) دارد و کیفیت زندگی در مدرسه با میانجی گری حمایت تحصیلی و جو مدرسه، اثر غیرمستقیم و معناداری بر سرزندگی تحصیلی دانش آموزان ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    مدارس باید جهت افزایش سرزندگی تحصیلی دانش آموزان سعی در بهبود کیفیت زندگی در مدرسه و افزایش هر چه بیشتر حمایت تحصیلی و مثبت نمودن جو مدرسه باشند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی در مدرسه، حمایت تحصیلی، جو مدرسه، سرزندگی تحصیلی
  • ابراهیم قدیریان نجف آبادی، محمد فیض اللهی* صفحات 84-91

    در پژوهش حاضر یکی از مهم ترین عناصر برنامه درسی به نام ارزشیابی مورد مطالعه قرار گرفته است. با توجه به آسیب هایی که ارزشیابی سنتی به فرایند یاددهی-یادگیری وارد می کند نقش الگوهای نوین ارزشیابی با توجه به تجارب زیسته معلمان بسیار حایز اهمیت است. همچنین با بررسی تحقیقات گذشته موارد منفی در اجرای ارزشیابی کیفی توصیفی نیز در روش های نوین ارزشیابی مورد تحلیل واقع شد. یافته ها در این پژوهش از روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از مشاهده میدانی، مصاحبه و مطالعه کتابخانه ای گردآوری شده است. جامعه پژوهش کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان نجف آباد بودند که تعداد 17 نفر از معلمان با تجربه و خلاق به صورت هدفمند انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. استفاده از نقاشی، داستان، درخت دانش، کلیدواژه ها، نمایش و... از موارد مطرح شده و اثربخش در ارزشیابی شناسایی شدند که با توجه به ظرفیت دانش آموز و محتوا قابلیت اجرا دارند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، معلم، دانش آموز، مقطع ابتدایی
|
  • Najaf Asgharnegad *, Sima Pirouz Nya, Azimeh Masavat Pour, Parisa Masoudyan Pages 1-20
    Background and Aim
    The institution of education is considered one of the most important institutions of all societies. Due to the high importance and sensitivity of the teaching job, job passion in education and among teachers is very important. Based on this, the purpose of this research was to investigate the mediating role of social capital in the relationship between social responsibility and job enthusiasm of teachers in Dehdasht city..
    Methods
    The current research was applied in terms of purpose, in terms of nature and in terms of data collection method, it was a correlational descriptive research and cross-sectional in terms of time. The statistical population of secondary school teachers in Kohgiluyeh city was 400 people in the academic year 1400-1401. The statistical sample was based on Cochran's formula and by simple cluster random sampling, 196 teachers were selected. The data were used with the help of standard questionnaires of job enthusiasm Salvano and Shafli (2008), social responsibility Heydarzadeh and Rahe Pima (2012) and social capital, Nahapit and Ghoshal (1998). The combined reliability of social responsibility questionnaire was 0.89, social capital was 0.91, and job enthusiasm was 0.92. The convergent validity of social responsibility questionnaire was 0.63, social capital was 0.77, and job enthusiasm was 0.80.
    Results
    Path coefficients between social responsibility and job passion equal to 0.44, social responsibility and social capital equal to 0.58, social capital and job passion equal to 0.35, and the indirect path coefficient of social responsibility with the mediating role of social capital and job passion 0.33 was obtained.
    Conclusion
    Teachers' job enthusiasm as a psychological variable can be promoted and improved with the help of social variables. In this research, the variables of social capital and social responsibility had a significant effect on improving teachers' job enthusiasm.
    Keywords: Career passion, social capital, social responsibility, teachers
  • Abbas Ghaedamini Harouni, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi *, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh Pages 21-46

    The present study was conducted with the aim of identifying and ranking the antecedents of deviant behaviors in the work environment with a mixed approach of Isfahan Islamic Azad University. The current research is an applied research and in terms of the method of conducting a mixed research (qualitative-quantitative). The statistical population of the research in the qualitative part is the number of 16 university experts whose opinions were used to identify the consequences of deviant behaviors in the workplace, and in the quantitative part for modeling, the statistical population is a group of experts and professors of Khorasgan University who Their number was 660 people. Then according to Cochran's formula, the sample size was 445 people. The sampling method in this research is stratified sampling proportional to the volume. The consequences of deviant behaviors in the work environment have been first identified with the Delphi technique, then they have been modeled and ranked using structural equation techniques and exploratory and confirmatory factor analysis. The research findings showed that the antecedents of deviant behaviors in the work environment of Isfahan Islamic Azad University It contains 6 major antecedents for the organization, which in order of priority are: managerial antecedents, individual antecedents, group antecedents, structural antecedents, process antecedents, occupational antecedents.

    Keywords: deviant behaviors in the workplace, managerial antecedents, individual antecedents, group antecedents, structural antecedents, process antecedents, occupational antecedents
  • Shila Sadeghnezhad, Javad Keyhan, Shima Sadeghnezhad Pages 46-64
    Background and  Aim

    The current research was conducted with the aim of investigating the cross-border activities of educational managers in future schools. 

    Methods

    The research is of qualitative type with phenomenological technology.The method used in this research is the Analytic Hierarchy Process (AHP) in which pairwisecomparison of criteria and components were analyzed.The validity of the questionnaire has been confirmed based on the opinions of experts and university professors. The research field is the second secondary school teachers in Rasht, 30 of whom were selected based on purposive sampling. Quality of Work Life components include physical-mental health, access to services, feelings and emotions, job satisfaction and workplace.

    Results

    Qualitative data analysis showed that principals are involved in different boundary behaviors with the aim of setting the boundary that separates the school from its environment, which we called boundary management and were divided into the following categories: (a) Behaviors that It reflected internal boundaries and included seeking information about strengths and weaknesses, building trust among staff, and showing fairness to school members in decisions. and (b) behaviors that reflect external boundary activities, which include seeking information from external stakeholders, sharing this information with teachers, and building positive relationships between the school and external stakeholders.

    Conclusion

    Boundary management not only involves interactions with individuals, groups, and organizations outside the school, but also many internal activities that reinforce the school boundary from within. In addition, it was found that border management is related to questions that answer "how" in internal borders and "by whom" in external borders. Boundary management is supported by modernist organization-environment relations theories.

    Keywords: Educational border management, border management, internal, external border activities, supporting theories
  • Michael Ahadpour *, Fardin Foroghi Pages 65-81
    Background  and  Aim

    The most important factor in the development of the society's education system is the existence of motivated and effective teachers. Teachers are the main factor in the teaching and learning process and they can guarantee the effectiveness of the country's education system by having a high level of motivation, spirit and satisfaction. The purpose of this research is to examine the relationship between ethical leadership and work engagement with teacher empowerment.

    Methods

    This research is applied in terms of descriptive-correlation method. The statistical population of the research consists of all male and female elementary school teachers of Khalkhal city, numbering 350 people, and 183 people were selected as a sample using the cluster sampling method and based on Morgan's table. In order to collect data, three standard questionnaires of ethical leadership by Kalshoven et al. (2011), empowerment by Spritzer and Mishra (1997) and work engagement by Shoufeli and Salanova (2001) were used. To analyze the data, SPSS and Lisrel software were used (conducting confirmatory factor analysis in the research tools standardization section).

    Results

    The findings show that the correlation coefficient between moral leadership and empowerment (r=0.62) and work engagement and empowerment (r=0.61) is significant. Also, the standard regression coefficient of ethical leadership is 0.45 and work engagement is 0.40, and these two variables explain 51% of the variance of the empowerment variable.

    Conclusion

    According to the findings of the research, it is concluded that the variables of ethical leadership and work engagement can predict the empowerment of teachers, and with the development of the ethical leadership style of managers in educational organizations, the work engagement and empowerment of teachers increases. Therefore, it is suggested that managers use ethical leadership style in schools to develop the work engagement and empowerment of teachers and thereby improve organizational performance.

    Keywords: Work engagement, empowerment, Ethical leadership
  • Majid Moradi Moghadam *, Morteza Badri Pages 81-97
    Background and Objective

    Academic Buoyancy is one of the positive structures of psychology that researchers have paid attention to in the field of education, and attention to the psychological, emotional, and academic components affecting it is becoming more widespread day by day. The purpose of this research is to investigate. The mediating role of academic support and school atmosphere in the relationship between the quality of life at school and the Academic Buoyancy of middle school students in the academic year 1401-02.

    Research Methodology

    The current research is applied according to its purpose, and according to the method of data collection, it is a descriptive-correlation type of research. The statistical population includes all secondary school students of Shirvan city (1500 people). The participants were 280 high school students who were selected using cluster random sampling method and Cochran's formula. All of them completed the relevant questionnaires. Data were analyzed with structural equation model using LISREL software.

    Findings

    The findings showed that there is a positive and significant relationship between quality of life in school, academic support, school atmosphere Academic Buoyancy of secondary school students. The quality of life in school has a positive and significant effect(0/32) on the academic vitality of students, and the quality of life in school, through the mediation of academic support and school atmosphere, has an indirect and significant effect on the academic vitality of students.

    Conclusion

    In order to increase the Academic Buoyancy of students, schools should try to improve the quality of life in the school and increase as much as possible academic support and make the school atmosphere positive

    Keywords: quality of life at school, academic support, school atmosphere, academic vitality
  • Ebrahim Qadirian Of Najafabadi, Mohammad Faizullahi * Pages 84-91

    In this research, one of the most important elements of the curriculum called evaluation has been studied. Considering the damage that traditional evaluation brings to the teaching-learning process, the role of new models of evaluation is very important according to the lived experiences of teachers. Also, by examining past researches, negative cases in the implementation of descriptive qualitative evaluation were also analyzed in modern evaluation methods. The findings in this research have been collected using descriptive analytical method and using field observation, interview and library study. The research community was all primary school teachers in Najaf Abad city, 17 experienced and creative teachers were purposefully selected and investigated. The use of drawing, story, knowledge tree, keywords, demonstration, etc. were identified as effective in the evaluation, which can be implemented according to the student's capacity and content.

    Keywords: evaluation, teacher, Student, elementary level