فهرست مطالب

مطالعات راهبردی ناجا - پیاپی 28 (تابستان 1402)

نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 28 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید امیررضا نجات، فریبا شایگان* صفحات 5-32
    زمینه و هدف

    هر سازمانی باید برنامه و نحوه مدیریت اقتصادی خود را ترسیم و براساس الگوی خاص خود به پیشبرد اهداف سازمان بپردازد. این مقاله با هدف ترسیم الگوی اقتصاد فراجا مبتنی بر منظومه فکری مقام معظم رهبری تدوین شده است.

    روش

    برای پاسخ به سوالات از رویکرد ترکیبی (از دو نوع کیفی) استفاده شد. ابتدا الگوی اقتصادی مقام معظم رهبری به شیوه تحلیل محتوای کیفی با مراجعه به بیانات اقتصادی از سال 1388 تا 1399 در حد اشباع نظری و بیانیه گام دوم انقلاب به دست آمد. سپس برای انطباق نظرات با وضعیت اقتصادی فراجا و کاربردی کردن شاخص های الگو در فرماندهی انتظامی، نظرات 25 نفر از خبرگان مرتبط با موضوع که به صورت هدفمند مبتنی بر معیار در حد اشباع نظری انتخاب شده و مصاحبه شدند، به دست آمد و الگوی اقتصادی فراجا استخراج شد. روایی پژوهش با معیار باورپذیری و پایایی آن با معیار اطمینان پذیری بررسی و تایید شد.

    یافته ها

    الگوی مستخرج از بیانات مقام معظم رهبری شامل 8 بعد و 34 مولفه و 139 شاخص حاصل شد. نظرات نخبگان هم در 8 بعد مصرف، تولید، اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد مقاومتی، مدیریت صحیح، عدالت،کنترل و نظارت، جلب مشارکت مردم، به صورت 16 مولفه و 113 شاخص استخراج شد.

    نتایج

    الگوی مستخرج برای اقتصاد فراجا می تواند مبنای عمل قرار گرفته و راه‎کارهایی برای مدیریت اقتصاد سازمان انتظامی در دو جنبه کاهش هزینه ها و افزایش درآمدزایی در ابعاد هشت گانه که برگرفته از نظرات نخبگان است، پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: اقتصاد درون زا، سازمان انتظامی، مقام معظم رهبری، بیانیه گام دوم، الگوی اقتصادی
  • مهدی روحی، مهدی فیروزکوهی* صفحات 33-74
    زمینه و هدف

    جریان روشنفکری دینی معاصر در تلاش است تا برداشت و قرایتی از دین عرضه نماید که با دنیای جدید در تناسب باشد. برخی از روشنفکران معاصر تحصیلکرده در غرب، به دنبال آن اند تا وجوه معرفت شناختی آموخته از غرب را در تحلیل و تفسیر دینی به کار برده و از این طریق، میان سنت دینی خود و آورده تمدنی غرب تلفیق نمایند.

    روش

    ازآنجاکه مسیله پژوهش، ردیابی و تاثیرات مبانی معرفتی غرب در روشنفکران معاصر است، روش تحقیق، کیفی و تطبیقی است.

    یافته ها

    در این پژوهش، به وجوه اثرگذاری هرمنوتیک بر تفسیر دینی روشنفکران غرب زده پرداخته شده و به عنوان نمونه، آرای عبدالکریم سروش بررسی و تاثیر طرح فکری وی بر امنیت نرم جمهوری اسلامی ایران کنکاش شد.

    نتایج

    نتیجه طرح فکری سروش را می توان پلورالیسم دینی، دین گرایی فردی و نوعی سکولاریسم دینی و طرد دین از عرصه و کارکرد اجتماعی، عدم قطعیت قرآن کریم و سنت نبوی در تبیین آموزه های اجتماعی- سیاسی، پذیرش لیبرالیسم و حقوق بشر با بنیان ها و معیار های غربی به عنوان مبنای حکومت داری و در یک کلام، "عرفی سازی دین" تلخیص و در این صورت، به نوعی، تعارض قطعی میان امنیت نرم جمهوری اسلامی ایران و طرح فکری سروش ترسیم نمود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: هرمنوتیک، روشنفکری دینی، امنیت نرم، سروش
  • اسماعیل احمدی مقدم، علی محمد احمدوند، عبدالله مبینی دهکردی، بهروز تسلیمی کار* صفحات 75-94
    زمینه و هدف

    جمهوری اسلامی ایران نیز مانند سایر کشورها، دارای منافعی در منطقه جنوب غرب آسیا است که به منظور تامین آنها نیازمند افزایش قدرت خود می ‎باشد. با توجه به اینکه منظور از قدرت منطقه ای همان مفهوم فضایی قدرت ملی جمهوری اسلامی ایران در منطقه ژیوپلیتیکی جنوب غرب آسیا است که برآیند توانایی و ظرفیت های بالقوه و بالفعل جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود، بنابراین، می ‎توان عوامل ژیوپلتیک را به عنوان افزایش دهنده قدرت مد نظر قرار داد.

    روش

    مقاله حاضر با هدف تبیین راهبردهای ارتقای قدرت منطه ‎ای جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر نقش عامل ژیوپلیتیک اجتماعی فرهنگی یمن به نگارش درآمده است. نوع تحقیق حاضر، کاربردی و رویکرد آن آمیخته با روش توصیفی تحلیلی است. داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه نیمه ساختاریافته، پرسش نامه و پنل خبرگی) گرد‎آوری شده اند و اطلاعات به ‎دست آمده به ‎روش تحلیل محتوا و با کمک نرم افزار مکس کیو دی ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. روایی به ‎روش محتوایی و پایایی مصاحبه با استفاده از فرمول کاپای کوهن و پایایی پرسش نامه نیز با آلفای کرونباخ محاسبه گردیده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق شامل پیشنهاد 3 راهبرد اساسی در راستای ارتقای قدرت منطقه ‎ای جمهوری اسلامی ایران است که عبارتند از کمک به تعمیق وحدت گروه های زیدی و تقریب با سایر مذاهب به منظور افزایش قدرت مردم ‎پایه نیروهای محور مقاومت یمنی، کمک به توسعه ظرفیت ها و قابلیت های زیرساختی (خدماتی، اجتماعی و فرهنگی) یمن به ‎منظور تحکیم علقه های تاریخی، مذهبی، اجتماعی و فرهنگی این کشور با جمهوری اسلامی ایران و تحکیم و تعمیق پیوستگی انصارالله در منظومه جبهه مقاومت اسلامی.

    نتایج

    ملت سازی در یمن، اولین گام در تشکیل کشوری منطبق با معیارهای انقلاب اسلامی است و چنانچه این مسیله پیگیری نشود، سایر اندیشه های نوظهور و انحرافی همچون وهابیت و تکفیری، جای پای محکمی در بین مردم یمن خواهند یافت و درنهایت، منجر به ایجاد فرهنگی متناسب با این ایدیولوژی ‎ها در یمن خواهد شد.

    کلیدواژگان: ایران و یمن، قدرت منطقه ای، ژئوپلیتیک، عامل ژئوپلیتیک اجتماعی فرهنگی
  • صیاد درویشی* صفحات 95-130
    زمینه و هدف

    شهر هوشمند توجه فراوانی را در سال های اخیر در برنامه ریزی شهری به خود جلب کرده است و توسعه آن می تواند زمینه ارتقای سرمایه اجتماعی و امنیت پایدار را فراهم کند؛ بنابراین، هدف این پژوهش، شناخت میزان تاثیر شهر هوشمند بر ارتقای احساس امنیت با متغیر میانجی سرمایه اجتماعی است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، است و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری پژوهش را دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی و اساتید حوزه جامعه شناسی و علوم اجتماعی دانشگاه جامع علوم انتظامی امین تشکیل می دهند. ابزار پژوهش متغیر شهر هوشمند و احساس امنیت را پرسش نامه محقق ساخته و سرمایه اجتماعی را پرسش نامه ناهاپیت و گوشال (1998) تشکیل می دهد. روایی ابزار از طریق روایی محتوایی و پایایی آن با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ بررسی و 0.84 تایید شده است و داده ها نیز بر اساس روش الگویابی معادلات ساختاری تجزیه وتحلیل گردیده است.

    یافته ها

    با توجه به یافته های پژوهش، اثر مستقیم ابعاد شهر هوشمند بر احساس امنیت، معادل 0.629 و سرمایه اجتماعی معادل 0.583 و همچنین، اثر مستقیم سرمایه اجتماعی بر احساس امنیت، معادل 0.601 در سطح 0.000 معنی دار و مثبت است. از سوی دیگر، ابعاد شهر هوشمند به صورت غیرمستقیم و از طریق سرمایه اجتماعی اثری معادل 0.341 بر احساس امنیت دارد.

    نتیجه

    نتایج نشان می دهد که ابعاد شهر هوشمند می تواند 0.472 از تغییرات احساس امنیت را پیش بینی کند و بنابراین، با استقرار و توسعه ابعاد شهر هوشمند، می توان سرمایه اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی را در بین شهروندان ارتقا داد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شهر هوشمند، احساس امنیت، حکمرانی هوشمند، امنیت اجتماعی
  • محسن عزیززاده*، مسعود محمدی الستی صفحات 131-166
    زمینه و هدف

    جنگ های آینده به شدت تحت تاثیر تغییرات اساسی در فضای ژیواستراتژیک و ژیوپلیتیک جهانی و نقش فزاینده عوامل سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در میان کشور ها است و به طورحتم، دانش کنونی بشر بر نحوه تدوین و اجرای جنگ های آینده تاثیرگذار خواهد بود؛ بر این اساس، به ناچار تاثیر تحولات فناوری بر جنگ های آینده باید با روش های انقلابی و جدید مورد ارزیابی قرار گیرد؛ از این رو، پژوهش حاضر در پی تبیین دکترین نظامی جنگ های آینده به نگارش درآمده است.

    روش

    این پژوهش از لحاظ نوع، کاربردی بوده و با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است و به پیش بینی و تحلیل ساختارهای جایگزین آینده جهان و راه های مقابله با آنها در چارچوب یک دکترین نظامی می پردازد.

    یافته ها

    در تدوین دکترین جدید، می بایست از پیشرفت هایی که در فناوری اطلاعات، الکترونیک نظامی، قابلیت های نظارتی و هدایت دقیق اتفاق می افتد، به طور کامل بهره برد و این واقعیت نیز باید درک شود که سخت افزارهای نظامی امروزی مانند هواپیماها، کشتی ها و تانک ها تن ها به جایگاهی برای حمل مهمات هدایت شونده دقیق، حسگر ها و موشک ها تنزل یافته اند.

    نتیجه

    طبق نتایج این پژوهش، کلید آینده یکپارچگی است و دکترین نظامی باید طیف وسیعی از نیروهای مختلف را دربرگیرد و در یک مجموعه موثر به هم پیوند دهد تا بتواند به عنوان یک نیروی ضربتی توانا مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دکترین نظامی، جنگ های آینده، فناوری اطلاعات
  • عباس برجوئی فرد*، زینب محمدی، مجتبی پاشائی علیزاده صفحات 167-198
    زمینه و هدف

    دفاع همه جانبه یکی از موثرترین و جامع ترین روش های دفاعی در مقابله با تهدیدات نوظهور و چالش های امنیتی همه جانبه دشمن است. دفاع همه جانبه به معنای کاربست تمامی مولفه های قدرت ملی در برابر تهدیدات همه جانبه می باشد. این نوع از دفاع، تمامی جنبه های دفاعی یک کشور را در برمی گیرد و برخورداری از آن، ماندگاری حکومت ها را تضمین می نماید؛ اما این مهم آن طور که شایسته آن است، در معرض پژوهش های علمی قرار نگرفته است؛ از این جهت، هدف اصلی مقاله حاضر، ارایه الگوی راهبردی دفاع همه جانبه مبتنی بر آرا و اندیشه های امام خمینی و مقام معظم رهبری است.

    روش

    در نگارش مقاله حاضر، با استفاده از روش تحلیل مضمون (تماتیک)، کلیه بیانات و مکتوبات امام خمینی (ره) از سال 1357 تا 1368 و امام خامنه ای (مدظله العالی) از سال 1368 تاکنون به شیوه تمام شمار مورد مطالعه قرار گرفته است. رویکرد این تحقیق کیفی بوده و از نوع توسعه ای کاربردی می باشد.

    یافته ها

    این تحقیق درصدد پاسخ گویی به آن است که الگوی راهبردی دفاع همه جانبه مبتنی بر آرا و اندیشه های امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری چیست؟ برای حصول نتیجه، پس از شناسایی و دسته بندی مضامین احصاء شده در جلسات خبرگی و سپس تجزیه وتحلیل فیش های ناظر به موضوع، درنهایت، از مجموع 146مورد فیش جمع آوری شده، 36 مورد فیش با ارتباط بالا شناسایی و دسته بندی گردیدند و این مضامین احصاء شده در قالب 3 بعد، 10 مولفه و 36 شاخص سازماندهی گردید.

    نتایج

    مطابق بیانات و مکتوبات امام خمینی و مقام معظم رهبری می توان موارد زیر را به عنوان ابعاد عمده دفاع همه جانبه در نظر گرفت: دفاع همه جانبه در ابعاد سخت، نیمه سخت و نرم.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، دفاع همه جانبه، امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری
|
  • Sayyed AmirReza Nejat, Fariba Shayegan * Pages 5-32
    Background and purpose

    Every organization must draw its own economic management plan and method and advance the organization's goals based on its own model. This article is compiled with the aim of drawing the model of Faraja economy based on the intellectual system of the supreme leader.

    Method

    A mixed multi-method approach (of two qualitative types) was used to answer the questions. First, the economic model of the supreme leadership position was obtained by qualitative content analysis by referring to economic statements from 1388 to 1399 to the extent of theoretical saturation and the statement of the second step of the revolution. Then, in order to adapt the opinions to the economic situation of Faraja and apply the indicators of the model in the police command, the opinions of 25 experts related to the subject, who were selected and interviewed based on the theoretical saturation criteria, were obtained, and the economic model of Faraja was extracted. . The validity of the research was checked and confirmed with the believability criterion and its reliability with the reliability criterion.

    Findings

    The model extracted from the statements of the supreme leader included 8 dimensions, 34 components and 139 indicators. The opinions of the elites were extracted in the form of 16 components and 113 indicators in 8 dimensions of consumption, production, knowledge-based economy, resistance economy, correct management, justice, control and supervision, attracting people's participation.

    Results

    The derived model for Faraja's economy can be the basis of action, and solutions for managing the economy of the police organization were proposed in two aspects of reducing costs and increasing income generation in eight dimensions, which are derived from the opinions of elites.

    Keywords: Endogenous economy, law enforcement organization, senior leadership, Second Step Statement, economic model
  • Mahdi Roohi, Mahdi Firuzkuhi * Pages 33-74
    Context and purpose

    The current of contemporary religious intellectuals is trying to present an understanding and reading of religion that is in harmony with the new world. Basically, the special work of religious intellectuals is theorizing to solve the gap between tradition and modernism; Therefore, most of them try to combine religion and modernity and reread and reconstruct religion based on the components of modernity. In the meantime, some contemporary intellectuals educated in the West are seeking to use the epistemological aspects learned from the West in religious analysis and interpretation, and in this way, combine their religious tradition with the western civilization.

    Method

    Since the problem of research is tracking and the effects of western knowledge bases on contemporary intellectuals, it is inevitable that the research method is qualitative and comparative.

    Findings

    In this research, aspects of hermeneutic influence on the religious interpretation of westernized intellectuals have been discussed, and as an example, the opinions of Abdul Karim Soroush have been examined and the impact of his thought plan on the soft security of the Islamic Republic of Iran has been investigated. For this purpose, the collection of written and written works of Soroush has been critically reread and with the help of hermeneutic principles, the roots of intellectuals' thought have been extracted and analyzed, and finally, a comparison has been made with the soft security components of the Islamic Republic.

    Results

    The results indicate that Soroush's intellectual plan is in conflict with most aspects of the soft security of the Islamic Republic of Iran and weakens its soft security. The result of Soroush's intellectual plan can be religious pluralism, individual religiosity and a kind of religious secularism and the exclusion of religion from the social arena and function, the uncertainty of the Holy Quran and the prophetic tradition in explaining socio-political teachings, the acceptance of liberalism and human rights with western foundations and standards as the basis of governance and In a word, the "conventionalization of religion" summed up and in this way, in a way, drew a definite conflict between the soft security of the Islamic Republic of Iran and Soroush's intellectual plan.

    Keywords: hermeneutics, religious intellectualism, soft security. Soroush
  • Esmaeil Ahmadi Moghaddam, Ali Mohammad Ahmadvand, Abdullah Mobini Dehkordi, Behrooz Taslimikar * Pages 75-94
    Background and purpose

    The Islamic Republic of Iran, like other countries, has interests in the Southwest Asia region, which needs to increase its regional power in order to secure them. Considering that the meaning of regional power is the spatial concept of the national power of the Islamic Republic of Iran in the geopolitical region of Southwest Asia, which is the result of the potential and actual capabilities of the Islamic Republic of Iran, therefore, geopolitical factors can be defined as Consider the power booster.

    Method

    The present article was written with the aim of explaining the strategies of promoting the regional power of the Islamic Republic of Iran based on the role of the socio-cultural geopolitical factor of Yemen. The current type of research is applied and its approach is mixed with descriptive-analytical method. The data were collected using both library and field methods (semi-structured interview, questionnaire and expert panel) and the obtained information was analyzed using the content analysis method with the help of MaxQDA software. Content validity and reliability of the interview were calculated using Cohen's kappa formula, and the reliability of the questionnaire was also calculated with Cronbach's alpha.

    Findings

    The findings of the research include the proposal of 3 basic strategies in order to promote the regional power of the Islamic Republic of Iran, which include helping to deepen the unity of the Zaydi groups and rapprochement with other religions in order to increase the power of the people at the core of the Yemeni resistance forces, help To develop the infrastructural capacities and capabilities (service, social and cultural) of Yemen in order to consolidate the historical, religious, social and cultural ties of this country with the Islamic Republic of Iran and to consolidate and deepen the unity of Ansarullah in the system of the Islamic Resistance Front.

    Results

    Nation building in Yemen is the first step in forming a country that conforms to the standards of the Islamic revolution, and if this issue is not pursued, other emerging and deviant ideas such as Wahhabism and Takfiri will find a firm foothold among the Yemeni people and eventually will lead to the creation of a culture that fits these ideologies in Yemen.

    Keywords: Iran, Yemen, regional power, Geopolitics, socio-cultural geopolitical factor
  • Sayyad Darvishi * Pages 95-130
    Background and purpose

    The smart city has attracted a lot of attention in urban planning in recent years and its development can provide the basis for improving social capital and sustainable security; Therefore, the aim of this research is to know the effect of smart city on improving the sense of security with the mediating variable of social capital.

    Method

    This research is applied in terms of purpose, and in terms of the data collection method, it is descriptive of the correlation type, and the statistical population of the research is made up of postgraduate students and professors of sociology and social sciences of Amin University of Administrative Sciences. The variable research tool of smart city and sense of security is the researcher-made questionnaire, and social capital is the Nahapit and Ghoshal (1998) questionnaire. The validity of the tool has been checked through its content validity and reliability using Cronbach's alpha coefficients and confirmed as 0.84, and the data has been analyzed based on the structural equation modeling method.

    Findings

    According to the findings of the research, the direct effect of the dimensions of the smart city on the feeling of security is equal to 0.629 and social capital is equal to 0.583, and also, the direct effect of social capital on the feeling of security is equal to 0.601 at the level of 0.000. It is meaningful and positive. On the other hand, the dimensions of the smart city indirectly and through social capital have an effect equal to 0.341 on the sense of security.

    Result

    The results show that the dimensions of the smart city can predict 0.472 of the changes in the sense of security, and therefore, with the establishment and development of the dimensions of the smart city, it is possible to increase the social capital and sense of social security among the citizens. upgraded

    Keywords: social capital, smart city, sense of security, smart governance, social security
  • Mohsen Azizzadeh *, Masoud Mohammadi Alasti Pages 131-166
    Background and purpose

    future wars are heavily influenced by fundamental changes in the global geostrategic and geopolitical space and the increasing role of political, cultural, social and economic factors among countries, and certainly, current human knowledge will influence the way future wars are formulated and implemented; Accordingly, the impact of technological developments on future wars must be evaluated with revolutionary and new methods; Therefore, the present study was written in order to explain the military doctrine of future wars.

    Method

    This research is fundamental in terms of type and has been carried out with a descriptive-analytical method, and it deals with predicting and analyzing the alternative structures of the future of the world and the ways to deal with them in the framework of a military doctrine.

    Findings

    In formulating the new doctrine, it is necessary to take full advantage of the developments that occur in information technology, military electronics, surveillance capabilities, and precise guidance, and the fact that today's military hardware such as planes, ships, and tanks are tons of space for Carrying precision-guided munitions, sensors and missiles are degraded.

    Conclusion

    According to the results of this research, the key to the future is integration, and the military doctrine should include a wide range of different forces and combine them in an effective set so that it can be used as a powerful strike force.

    Keywords: military doctrine, Future Wars, Information Technology
  • Abbas Barjoee Fard *, Zeinab Mohammadi, Mojtaba Pashaei Alizade Pages 167-198
    Background and purpose

    All-round defense is one of the most effective and comprehensive defense methods in dealing with emerging threats and the enemy's all-round security challenges. All-round defense means the use of all components of national power against all-round threats. This type of defense includes all aspects of a country's defense, and having it guarantees the permanence of governments; But this importance has not been exposed to scientific research as it deserves; In this sense, the main goal of this article is to present a strategic model of all-round defense based on the opinions and thoughts of Imam Khomeini and the Supreme Leader.

    Method

    In writing this article, using thematic analysis method, all the statements and letters of Imam Khomeini (RA) from 1357 to 1368 and Imam Khamenei (Madazla Al-Ali) from 1368 until now have been studied in full. The approach of this research is qualitative and developmental-applied.

    Findings

    This research tries to answer that what is the strategic model of all-round defense based on the opinions and thoughts of Imam Khomeini (RA) and the Supreme Leader? In order to achieve the result, after identifying and categorizing the themes collected in the expert meetings and then analyzing the fiches related to the subject, finally, out of the total of 146 fiches collected, 36 fiches with high relevance were identified and categorized, and these themes were analyzed in the form of 3 dimensions, 10 Components and 36 indicators were organized.

    Result

    According to the statements and letters of Imam Khomeini and the Supreme Leader, the following can be considered as the main dimensions of all-round defense: all-round defense in hard, semi-hard and soft dimensions.

    Keywords: strategic model, all-round defense, Imam Khomeini (RA), Supreme Leader