فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 135 (زمستان 1402)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 135 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد داورپناه مقدم، حسین صابری*، حسین ناصری مقدم صفحات 9-38
    اکثر فقیهان در مورد معاملات فضولی بر شخصیت فضولی تاکید نورزیده و در مورد آن اطلاق جاری کرده اند. از دیدگاه ایشان، هر فردی می تواند نقش فضولی را ایفا کند. این رویه در هر دو دیدگاه مشهور، یعنی صحت فضولی و دیدگاه نادر، یعنی بطلان فضولی، جریان دارد. مشهور در تعارض میان روایات صحت و بطلان، به تفسیرهایی از روایات بطلان پرداخته اند که به هیچ وجه درخور دفاع نیستند. این تفاسیر بر پایه بی توجهی به قیدهای روایات صحت، بنا شده و نشیت گرفته از اثبات بی چون وچرای حکم معاملات فضولی است. با دقت در عرف و سیره عقلا و روایات صحت فضولی، به قیدهایی توجه می یابیم که صحت معامله فضولی به آن ها منوط شده است و فقدان این قیدها در مصادیق ذکرشده در روایاتی دیگر، دلیل بر بطلان آن ها شده است. براین اساس، در هر دو دسته اطلاق وجود ندارد و به تبع آن، صحیح یا باطل دانستن معامله فضولی به صورت مطلق نیز صحیح نیست. این قیدها که نشیت گرفته از شخصیت فضولی است، عبارت اند از: الفت میان فضولی و اصیل، امین شمرده شدن فضولی ازسوی اصیل و یکی بودن عاقد و معقودله. با استناد به عرف و روایاتی که در مورد صحت و بطلان معاملات فضولی وارد شده اند، اثبات می شود که صحت و بطلان معامله به ویژگی های خاص نشیت گرفته از شخصیت فضولی وابسته است.
    کلیدواژگان: فضولی، شخصیت فضولی، معاملات فضولی
  • سید علی دلبری*، البرز محقق گرفمی، صدیقه اسلامی زیدانلو صفحات 39-68

    یکی از قواعدی که دانشوران امامی در زمینه صدور جواز عمل به برخی احکام غیرالزامی به کار گرفته اند، قاعده ای است که با نام تسامح در ادله سنن شناخته می شود. براساس این قاعده، در پذیرش اخبار ضعیف رهنمون به اعمال غیرالزامی، سخت گیری لازم نیست. برخی از باورمندان به این قاعده، دامنه آن را محدود به احکام فقهی دانسته و برخی دیگر، مرزهای آن را تا احادیث بیانگر فضایل اهل بیت (ع) و روایات اخلاقی و طبی گسترانده اند. رواداری گستراندن کاربست قاعده تسامح به اخبار منقول از عامه نیز یکی از مسایلی است که در مورد گستره این قاعده مطرح است. بررسی و نقد ادله موافقان و مخالفان، با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی تحلیلی، این نتیجه را به دست داده است که نمی توان با استفاده از قاعده تسامح در ادله سنن، رویکردی فراگیر در مواجهه با اخبار عامه داشت؛ بلکه با رویکرد وثوق صدوری می توان از اخبار عامه بهره برد، مشروط به اینکه مخالف آموزه های شیعی نباشند و از راویان متهم به دروغ پردازی و دشمنی با اهل بیت (ع) نقل نشده باشند.

    کلیدواژگان: قاعده تسامح، اخبار عامه، اطلاق اخبار من بلغ، مخالفت با عامه
  • محمد زنده دل* صفحات 69-103

    از موارد دخیل در الغای خصوصیت، قاعده ترک استفصال است که مفید تعدی حکم از مورد سوال راوی است. در برخی از احادیث، سوال راوی مجمل است و این قابلیت وجود دارد که عقل از اجمال سوال و ترک استفصال معصوم، عمومیت حکم را استنباط کند. در کتب اصولی متقدمان، به برخی از زوایای قاعده اشاره شده است. برای تعیین گستره ترک استفصال در استنباطات فقهی لازم است تحلیل درستی از این قاعده صورت پذیرد و ارکان و مجاری و نحوه استنباط عموم و مقدار دلالت آن بررسی شود. از پیگیری این موضوع در منابع فقهی و اصولی به روش توصیفی و تحلیلی این نتایج به دست آمده است: اولا، ارکان ترک استفصال عبارت اند از: سبقت سوال راوی، امکان عمومیت جواب و وجود احتمال در سوال؛ ثانیا، ترک استفصال بیشتر در احادیث افتایی جریان دارد و استقلال و عدم استقلال جواب معصوم، تاثیری در استنباط عموم از ترک استفصال ندارد؛ ثالثا، غرض سایل و عدم تساوی محتملات سوال، نقش تعیین کننده ای در قلمرو عموم ترک استفصال دارد. سرانجام اینکه عموم ترک استفصال، استنباطی و ضعیف است. دلیلی وجود ندارد که استفصال معصوم مفید انحصار و اختصاص حکم باشد.

    کلیدواژگان: ترک استفصال، استنباط، سوال راوی، احتمال
  • سید محمدحسن موسوی خراسانی*، محمدعلی سعیدی صفحات 105-130

    نظام حقوقی ایران در شاخه های گوناگون تا حد زیادی اثرپذیرفته از فقه امامیه است. در خصوص مسیولیت مدنی، ظرفیت غنی فقه در باب قواعد ضمان، انواع مسیولیت های مدنی مصطلح، ازجمله مسیولیت قراردادی را به خوبی پوشش می دهد و «قاعده تسبیب» مناسب ترین قاعده است که می تواند مبنای لزوم جبران خسارت های ناشی از نقض قرارداد محسوب شود. سازوکار ماده 221 قانون مدنی و تلاش برخی از حقوق دانان در تنظیم نظام جداگانه برای مسیولیت قراردادی، انتقادپذیر است. استفاده از ظرفیت های فقهی، زمینه تفکیک انواع مسیولیت را خنثی می کند و درنهایت، امکان استناد به قاعده تسبیب در مسیولیت قراردادی براساس برخی دیدگاه های فقهی را فراهم می سازد و لزوم بازنگری در قوانین موجود و تدوین نظم مشترک و یکسان به جای قوانین پراکنده و ناهمگون باب مسیولیت، نظیر برخی از مواد قوانین مدنی و قانون مسیولیت مدنی 1339، برخی از قوانین آیین دادرسی مدنی و کیفری و مجازات اسلامی را ایجاب می کند.

    کلیدواژگان: ضمان، مسئولیت مدنی قراردادی، قاعده تسبیب، جبران خسارت
  • حامد مصطفوی فرد*، مهدی عبادی صفحات 131-161
    پیروزی مکتب اجتهاد بر مکتب اخباری گری، بیش از هر چیز، متاثر از قدرت علمی و خطابه و شاگردپروری وحید بهبهانی است. اجتهادی که وی طرح ریزی کرد، هرگز ادامه الگوی فکری محقق اردبیلی نبود؛ بلکه با توسعه در پذیرش روایات همراه بود. وی در مواجهه با اخباری گری، اجتهاد را که زاییده نیاز جامعه علمی بود، به رسمیت شناخت و به جای تاکید بر معلوم الصدوربودن مصادر روایی، بر معلوم الإعتباربودن روایات مصنفات امامیه تاکید کرد. پرسش اصلی این پژوهش این است که مهم ترین مبانی وحید بهبهانی در مواجهه با حدیث چه بوده و چگونه به رویکرد خود دست یافته است؟ نظریه انسداد، مهم ترین ابزار وی در گسترش دایره پذیرش اخبار بوده است؛ براین اساس، علاوه بر خبر صحیح، حجیت اخبار موثق و حسن و قوی را توجیه کرده و برای اثبات وثاقت راوی، ظن را، هرچند ضعیف، کافی دانسته است. این نظریه، با استقبال متاخران از وی مواجه نشد. دیگر ابزار مهم وحید بهبهانی برای گسترش دایره پذیرش روایات، جبران ضعف سند با عمل اصحاب، بوده است. به این ترتیب، وی با طرح نظریه انجبار، از میان اقسام چهارگانه احادیث (صحیح، حسن، موثق و ضعیف) فقط روایات ضعیف غیرمنجبر را حجت ندانسته است.
    کلیدواژگان: وحید بهبهانی، حجیت خبر واحد، دلیل انسداد، نظریه انجبار، مکتب اجتهاد، اخباریگری
  • اصغر مولائی* صفحات 163-195
    قاعده «اهم و مهم» از کاربردی ترین قواعد فقهی است که در تزاحم بین دو حکم به کار می رود، در شهرسازی و مدیریت شهری نمونه هایی از تزاحم به چشم می خورد، ازجمله تزاحم بین مصالح عمومی و منافع افراد در احداث پروژه های عمومی. هدف این جستار، تبیین جایگاه قاعده فقهی اهم و مهم در شهرسازی و مدیریت شهری است که با روش تحلیل محتوای متون و استدلال منطقی با رویکرد کیفی و میان رشته ای انجام شده است. حاصل پژوهش اینکه، تقدم مصلحت اجتماع، مشروط به شروطی چون اخروی، دینی و دنیوی بودن، اجتماعی و عمومی بودن و تامین کنندگی مقاصدی از شریعت، چون عدل و احسان است. همچنین برای اولویت بخشیدن اهم بر مهم در شهرسازی، توجه به الگوی برنامه ریزی و طراحی حایز اهمیت است، به طوری که لازم است از طرح های صرفا فنی و کالبدی و اقتصادی پرهیز شود. به حداقل رساندن میزان تملک املاک خصوصی، ضمن تلاش برای تحقق عدالت و تامین رضایت همه عوامل ذی دخل و ذی نفع و نیز توجه به الزامات شهرسازی اسلامی در مورد مشارکت تمامی ذی مدخلان و ذی نفعان و توجه به حق الله و حق الناس، ضروری است.
    کلیدواژگان: قاعده اهم و مهم، فقه شهرسازی اسلامی، حقوق مالکانه، ضرر عمومی، مصلحت اجتماع
  • روح الله نجفی* صفحات 197-214
    آیات سه گانه سوره نساء متکفل تشریع تفصیلی احکام ارث است. پیشینه شناسی ارث در فضای نزول، در فهم این آیات، نقشی مهم دارد. در عرف عرب قبل از اسلام، مردانی که مستقیم یا به واسطه مردانی دیگر با متوفا نسبت خونی داشتند، وارثان وی بودند و خویشاوند نزدیک تر، دورتر را محروم می کرد. آیات ارث در چنین فضایی نزول یافت؛ با این هدف که، برای فاقدان بهره از ارث، سهمی تعیین شود؛ بدین ترتیب، قرآن قانون ارث را در دفتری سپید و نانوشته ننگاشته است؛ بلکه ساختاری عرفی بر مسایل ارث حاکم بوده و قیود اصلاحی قرآن، ناظر بدان پیش زمینه است. این پیشینه فرهنگی آشکار می سازد که از چه رو در آیات ارث، برخی خویشان، کسرهای معینی از ترکه دارند و برخی دیگر کسر معینی ندارند. از دیگر سو، اختصاص کسرهایی از ترکه برای فاقدان ارث در عرف پیشین، به امکان محرومیت وارثان فاقد کسر و نیز فزونی جمع کسرها بر عدد یک منتهی شده است. به نظر می رسد برای حل این چالش ها بایستی به جای نسبت سنجی سهام وارثان با ترکه، نسبت سهام آنان با یکدیگر را معیار قرار داد.
    کلیدواژگان: ارث، عرف، فضای نزول، احکام قرآن، مخاطبان قرآن، تفسیر تاریخی
  • قدرت الله نیازی* صفحات 215-235

    ازجمله مقررات مهم مالی، ارث بردن انسان ها از یکدیگر درصورت وجود شرایط است که همواره در بین ملل و پیروان ادیان آسمانی رایج بوده است. در شریعت اسلامی با تشریع احکام دقیق، مراتب و طبقات ارث بران و سهم هرکدام تبیین شده است. بر پایه عموم آیات ارث، همه افراد واجد شرایط، صرف نظر از وابستگی دینی، از یکدیگر ارث می برند. این عمومات، به اتفاق فقهای فریقین، با ادله ای قطعی، یعنی روایات دال بر ارث نبردن کافر از مسلمان، تخصیص خورده است؛ ولی درباره ارث بری مسلمان از کافر، میان فقهای مذاهب اسلامی اختلاف نظر وجود دارد. اکثر فقهای عامه معتقدند مسلمان از کافر ارث نمی برد. فقهای امامیه و برخی از عامه معتقدند مسلمان از کافر ارث می برد. نکته اساسی این است که فقهای امامیه به طور یکپارچه معتقدند باوجود وارث مسلمان، وارث کافر از ارث مورث کافر محروم می شود، هرچند مسلمان از طبقات دورتر و کافر از طبقات نزدیک تر باشد. در این پژوهش، مسیله حجب مسلمان از وارث کافر به روش توصیفی تحلیلی و سندکاوی مورد بررسی قرار گرفته، برخلاف عقیده مشهور، این نتیجه حاصل شده که ادله حجب، ناتمام است و وارث کافر در قالب مقررات کلی ارث، از مورث کافر ارث می برد.

    کلیدواژگان: ارث، حجب، مسلمان، کافرحربی، کافر ذمی
  • عبدالحمید واسطی* صفحات 237-263

    مذاق شریعت ازجمله مستندات پرتکرار فقه برای دستیابی به حکم شرعی است؛ باوجوداین، سرفصل مستقلی در کتب فقهی و اصولی برای تنقیح این مبحث منعقد نشده است. مسیله این نوشتار، رسیدن به تعریفی روشن و چگونگی کشف این مذاق در میدان اجتهاد و تفقه است. حاصل این جستار اینکه مذاق شارع عبارت است از: برایند فهم فقیه از شبکه ای از گزاره های دال بر نظام معرفتی دین، متضمن خصوصیات شارع و انسان و جامعه، مقاصد الشریعه، مجموعه آیات الاحکام، مجموعه قواعد فقه، اولویت های شارع و مصلحت های او، اشباه و نظایر حکم با قرایت شیعی، مجموعه احکام قطعی تعیین کننده مرزهای واجب و حرام، مجموعه احکام قطعی تعیین کننده مطلوب شارع در زمینه مستحبات و مکروهات، اصل های عملی. در این جستار، مراحل پانزده گانه ای برای برایندگیری از موارد فوق، تبیین شده و در یک مطالعه موردی بر کشف مذاق شارع در مسیله رجوع زوج از هبه به زوجه تطبیق داده شده است.

    کلیدواژگان: فقاهت و اجتهاد، روش شناسی، الگوریتم اجتهاد، مذاق شارع، هبه زوج
  • احمدعلی یوسفی، احمد محمدی*، زهرا وطنی، حامد حاجی علی میرزایی صفحات 265-292

    معاملات جاری در جامعه و ضررهای محتملی که متوجه طرف های معامله بود فقها را بر آن داشت تا از منابع اسلامی ملاک هایی برای نظام بخشی به معاملات استخراج کنند که مانع ضرر مالی شود؛ ملاک هایی که فقدان هریک از آن ها سبب سفهی شدن و بطلان معامله می شود، ازجمله: قدرت بر تسلیم، مالیت ثمن و مثمن، منفعت عقلایی عوضین، ملکیت مورد معامله، معلوم و معین بودن ثمن و مثمن و قیمت های نامعقول که امروزه پدیده ای محسوب است. بازار رمزارزها که با ماهیتی نسبتا جدید ظهور یافته ویژگی هایی دارد که می تواند به تنهایی شبهه سفهی بودن را تقویت کند، لیکن تطبیق ملاک های مذکور در کتب فقهی با بازار رمزارزها و بررسی ویژگی های خاص آن ها نشان می دهد که ملاک سفهی شدن معامله در بازار رمزارزها مفقود است و ویژگی های خاص این بازار نیز سبب سفهی شدن آن ها نمی شود؛ بلکه ورود بدون پشتوانه علمی به این بازار است که منجر به سفهی شدن برخی معاملات می گردد؛ ازاین رو، برای ازبین بردن زمینه سفهی شدن معاملات در بازار رمزارزها بایستی به دانش این حوزه تسلط یافت.

    کلیدواژگان: معاملات سفهی، رمزارزها، امام خمینی(ره)
|
  • Sajjad Davarpanah Moghaddam, Hossein Saberi *, Husain Naseri Moghaddam Pages 9-38
    The majority of jurists have not emphasized the personality of the unauthorized owner (Fuḍūlī) in the context of transactions with unauthorized owners, and have generally applied the term without restriction. According to these jurists, anyone can play the role of the unauthorized owner (Fuḍūlī). This approach exists within both well-known perspectives, namely the validity of the unauthorized owner, and the lesser-known view which is the rejection of the unauthorized owner. In the conflict between validity and rejection, famous juriconsults have engaged in interpretations of the rejection narratives that are in no way justifiable. These interpretations are offered on the basis of neglecting the conditions of validity narratives and stem from the groundless affirmation of the verdicts regarding transactions of unauthorized ownership. By carefully analyzing the lives and customs of intellectuals and validity narratives regarding unauthorized owners, we encounter conditions on which the validity of unauthorized ownership transactions is based. The absence of these conditions in the aforementioned examples in other narratives is considered as the reason behind their rejection. Therefore, the application does not exist in either of the categories and consequently it is not valid to consider such transactions as absolutely valid or invalid. These conditions are rooted in the unauthorized owner’s personality and include: harmony between the unauthorized owner and the genuine owner (Aṣīl), the unauthorized owner being trusted by the genuine, and the unity of contractor and the contracted. By referring to general norms and reports regarding the validity or rejection of unauthorized ownership transactions, it is proved that the validity and rejection of transactions depend on the inherent characteristics of the unauthorized owner.
    Keywords: unauthorized owner (Fuḍūlī), the personality of unauthorized owner, unauthorized ownership transactions
  • Seyed Ali Delbari *, Alborz Mohaghegh Garfami, Seyedeh Seddighe Eslami Zeydanloo Pages 39-68

    One of the principles taken up by Imāmī scholars concerning the issuing of acting permissions for some of the non-obligatory verdicts is a principle known as Proofs of Tolerance (Tasāmuḥ)  in the Recommended Rulings(Adilli-yi Sunan). According to this principle, there is no need for strictness in accepting weak reports guiding towards non-obligatory actions. Some of those who believe in this principle limit the scope of its application to jurisprudential verdicts, while others expand its boundaries to include Ḥadīths regarding the virtues of ʾAhl al-Bayt (the Prophet’s family) and ethical and medical reports as well. The acceptability of expanding the application of the Tolerance principle to reports transmitted from the Sunni Hadiths is also one of the issues frequently discussed regarding its scope. It has been concluded based on analyzing the arguments of its proponents and opponents and with the help of library sources and the descriptive-analytical method that no comprehensive approach can be adopted regarding general reports and using the Tolerance principle. In contrast, the Reliability of Issuance (Vuthuq-i Șudūrī) approach can be employed in respect to Sunni Hadiths. That is only if the reports are not against Shīʿa teachings or narrated by individuals accused of dishonesty and hostility towards ʾAhl al-Bayt.

    Keywords: Tolerance rule, Sunni Hadiths, release of news of the informant, Conflicting with Sunni hadiths
  • Mohammad Zendehdel * Pages 69-103

    One of the factors involved in the abolishing of property is the principle of Tark-i ʾIstisfṣāl, which helps the generalizing of the verdict beyond the specific matter questioned by the narrator. In some Ḥadīths, the narrator’s question is general and it is possible to logically infer the generality of the verdict based on the generality of the question and by omitting the specifications of the Maʿṣūm (infallible). Some aspects of the principle have been mentioned in the foundational (Usūlī) books of early Juriconsults. In order to determine the scope of Tark-i ʾIstisfṣāl, a proper analysis of the principle is needed. Similarly, the components, channels, methods of inferring used by the general public, and the principle’s scope of application should be analyzed. Pursuing this topic in jurisprudential and foundational (Usūlī) sources by employing the descriptive-analytical method has revealed the following results First, the components of Tark-i ʾIstisfṣāl consist of the antecedence of the narrator’s question, the possibility of generalization for the answer, and the existence of probability in the question. Second, Tark-i ʾIstisfṣāl is more prevalent in ʾIftāyī (precautionary) Ḥadīths, and the independence or lack of independence of the Maʿṣūm (infallible)’s answer does not influence the general application of the principle. Third, the questioner’s intention and the inequality of probabilities plays a determining role in the scope of generality in Tark-i ʾIstisfṣāl. Finally, the generality of Tark-i ʾIstisfṣāl is inferred and weak. The specificity of Maʿṣūm (infallible) is does not necessarily help the exclusiveness or specificity of the verdict.

    Keywords: Tark-i ʾIstisfṣāl, inferring, the narrator’s question, Probability
  • Seyed MohamadHasan Moosavi Khorasani *, MohammadAli Saidi Pages 105-130

    Iran’s legal system is highly influenced by Imāmī jurisprudence in many areas. Regarding civil responsibility, the rich capacity of jurisprudence related to principles of guaranteeing covers various types of common civil responsibilities, including contractual liability. The principle of Tasbīb (Causation) is the most fitting principle that can serve as the basis for the necessity of compensating damages resulting from contractual breach. The mechanisms of Article 221 of the Civil Code and some jurists’ endeavors to establish a separate system for contractual liability is subject to criticism. Utilizing jurisprudential capacities neutralizes any ground for separating the various types of liability, and eventually enables the possibility of referring to the Tasbīb Principle in contractual liability based on some jurisprudential views. Additionally, it necessitates the need for reconsidering existing rules and establishing a common system to replace the scattered and inconsistent laws regarding liability, such as some Articles in the Civil Code or the Law of Civil Liability 1399, some provisions of the Civil and Criminal Procedural Law, and the Islamic Penal Code.

    Keywords: Guarantee, contractual civil liability, Tasbīb principle, compensation for damages
  • Hamed Mostafavifard *, Mahdi Ebadi Pages 131-161
    The victory of the School of Ijtihād over the Akhbārīs school is above all influenced by the scholarly power, eloquence, and mentorship of Vaḥīd Bihbahānī.  The type of Ijtihād formulated by him was never a continuation of Muḥaqiq Ardibīlī’s thought pattern, but rather accompanied by developments in the acceptance of repots. In facing the Akhbārīs, he acknowledged Ijtihād as an offspring of the needs of the scholarly community, putting emphasis on the credibility of Imāmī books instead of the apparent reliability of narrational sources. The main question of this research is to recognize Vaḥīd Bihbahānī ‘s main criteria in dealing with Ḥadīth, and to investigate how he formulated his approach. The theory of Blocking (ʾInsidād) was his most important tool in expanding the scope of accepting reports. Based on this theory, he would justify the authority of reliable, good, and strong reports as well as that of authentic news. Similarly, he would even consider suspicion enough to prove the reliability of the narrator. Later experts did not approve of this theory. Another important tool employed by Vaḥīd Bihbahānī in expanding the scope of accepting narrations was to compensate for the weakness of the document through the actions of Aṣḥāb (companions). Therefore, by proposing the theory of ʾInibār, he considered only weak non-compelled reports as invalid among the four categories of Ḥadīth (authentic, good, reliable, and weak).
    Keywords: Vaḥīd Bihbahānī, Credibility of a single reports, reasons of blocking, Theory of ʾInibār, school of Ijtihād, Akhbārīsm
  • Asghar Molaei * Pages 163-195
    The principle of prioritization (ʾAhamm va Muhim) is one of the most useful jurisprudential principles employed in the case of conflicts between two verdicts. Some examples of such conlicts can be found in urban planning and city management, including conflicts among public and individual interests in the establishment of public projects. The present study aims at determining the status of Prioritization principle in urban planning and city management by means of textual content analysis and logical reasoning with a qualitative and inter-disciplinary approach. The study concludes that the precedence of social benefit (Maṣlaḥat) depends on conditions such as being otherworldly, religious, worldly, social and public, and also serving Sharīʿa purposes such as justice and benevolence. Additionally, in order for the more crucial matter to take precedence over the important in urban planning, it is important to pay attention to the planning and design patterns. For instance, plans that are purely technical and physical and economic are to be avoided. It is essential to minimize private property ownership while trying to preserve justice, ensure everyone’s satisfaction, and pay attention to the essentials of Islamic urban planning and the participation of all stakeholders. It is also crucial to take into account the rights of God (Ḥagh Allāh) and People (Ḥagh Al-nās).
    Keywords: The Prioritization Principle, Jurisprudence of Islamic urban planning, Ownership rights, public harm, social benefit
  • Ruhallah Najafi * Pages 197-214
    The threefold verses of Sūrah ʾAl-Nisā provide a detailed legislative framework for the laws of inheritance. In understanding these verses, it is important to have an understanding of the history of inheritance as well. In the tradition of Arabs before the advancement of Islam, men who were blood relatives of the deceased directly or via other men, were considered his/her heirs. Closer relatives would deprive more distant ones of their inheritance rights. Inheritance verses were revealed in such a context, with the purpose of determining a share for those who were deprived of inheritance. Therefore, the Quran has not written the rules of inheritance in vacuum, but rather in accordance with the existing norms and as corrective measures. This cultural background reveals the reason why some relatives have specific shares of the inheritance while others do not have that. On the other hand, the allocation of certain shares from the inheritance to non-heir members in the pre-Islamic custom could lead to the deprivation of those without a share or the excess sum of shares beyond each other. It seems that in order to solve these challenges, one should use the proportion of the heir’s shares in comparison with each other instead of proportioning the shares of heirs to estate.
    Keywords: inheritance, Norms, context of revelation, Quranic rulings, Quranic audience, historical interpretation
  • Ghodratullah Niazi * Pages 215-235

    One of the most important financial rules is the inheritance of people from one another if the condition exists, which has always been prevalent across the nations and followers of holy religions. In this regard, Islamic Sharīʿa has provided precise legislations that determine the ranks and levels of heirs and their shares. According to most inheritance āyahs, all eligible individuals, regardless of their religious relations will inherit from one another. These general rules, supported unanimously by Farīqayn juriconsults are established with conclusive evidence; including reports indicating that non-believers will not inherit from Muslims. However, Islamic sects disagree whether Muslims inherit from non-believers or not. The majority of common juriconsults (Fuqahā-yi ʿĀmmih) believe that Muslims don’t inherit from non-believers. On the other hand, Imāmīya juriconsults and a few of the common juriconsults assert that Muslims do inherit from non-believers. The key point is that Imāmīya juriconsults unanimously believe that in case of the existences of a Muslim heir, the non-believing heir will be deprived of inheriting from a non-believer, even if the Muslim belongs to a more distant rank and the non-believer is closer in rank. The present research investigates the issue of the Muslim’s disinheritance from a non-believing heir, using the descriptive-analytical method and document analysis. Contrary to popular belief, the study concludes that arguments in favor of disinheritance are incomplete and the non-believing heir will inherit from the non-believer according to the general rules of inheritance.

    Keywords: inheritance, disinheritance, ḥarbī non-believer, dhimmī non-beliver
  • AbdulHamid Vaseti * Pages 237-263

    The Intention of the Lawmaker (Midhāq-i Shāriʿ) is one of the recurring proofs in jurisprudence (fiqh) in order to obtain religious verdicts. However, jurisprudential and ʾUṣūlī books have not dedicated independent chapters for the refining of this subject. The present study aims at achieving a clear definition of the term and the method of detecting it the field of Ijtihād and jurisprudence. The study concludes that the Intention of the Lawmaker (Midhāq-i Shāriʿ)  includes the following: the resultant of the understanding of the jurist from a network of propositions indicating the epistemological system of religion, the characteristics of the lawyer, humanity, and society, the purposes of Sharīʿa, the collection  of legal verses (Āyāt al-Sharīʿa), the collection of jurisprudential principles, the priorities of the lawyer and his preferences, similarities and analogies in rulings with Shīʿa interpretation, the collection of definitive rulings in determining the boundaries of Wājib (obligatory) and Ḥarām (prohibited) acts, the collection of definitive verdicts in determining the lawyer’s desirable actions concerning Mustaḥabāt (recommended acts) and Makrūhāt (discouraged acts), and practical principles (ʾUṣūl). The present article outlines fifteen steps in understanding the aforementioned issues. These have been applied in a case study of the Intention of the Lawmaker (Midhāq-i Shāriʿ) in the matter of a husband revoking his gift from his wife.

    Keywords: Jurisprudence (Ijtihād), Methodology, Ijtihād algorithm, the Intention of the Lawmaker (Midhāq-i Shāriʿ), gift of husband
  • Ahmad Ali Yosefi, Ahmad Mohammadi *, Zahra Vatani, Hamed Haji Ali Mirzaei Pages 265-292

    The ongoing transactions in the society and the potential losses that may affect the parties involved in transactions has inspired jurisonsults to extract some criteria for regulating transactions to prevent financial loss. The absence of each of these criteria leads to the voidability and nullification of transaction. The criteria include: The power over surrender, value of the price and the priced item, rational benefits for both parties, ownership of transaction subject, clarity and specificity of the price and the priced item, and irrational prices, which are considered common phenomena in today’s market. The cryptocurrency market, which has emerged with relatively specific features, has characteristics that can reinforce the suspicion of voidability on their own. Therefore, aligning the mentioned criteria in juriconsulting books with the cryptocurrency market and analyzing their specific features revels that the criteria for the voidability of transactions in the cryptocurrency market is missing and the market’s specific features do not lead to their voidability. Rather, it’s entering the market without a scientific background that leads to the voidability of some transactions. Therefore, in order to eliminate the grounds for the voidability of transactions in the cryptocurrency market, we should acquire knowledge on the topic.

    Keywords: voidable (Safahī) transactions, cryptocurrency, Imam Khomeini