فهرست مطالب

تحلیل بازار سرمایه - سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1402)

نشریه تحلیل بازار سرمایه
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدیجه صابری، فاطمه صراف*، بهمن بنی مهد، محسن حمیدیان صفحات 1-38

    ایدئولوژی سیاسی در سازمان های امروزی گسترش یافته و تاثیر بسزایی داشته است. برچسب های لیبرال و محافظه کار اغلب بیانگر باورها و ارزش های اساسی هستند. ایدئولوژی سیاسی افراد برای هر فردی منحصربه فرد است و تصمیمات و رفتار اعضای سازمان را به صورت خواسته یا ناخواسته هدایت می کند. از سوی دیگر، پتانسیل ظهور تعارض حرفه ای سازمانی در محیط های کاری به طور فزاینده ای رو به رشد است. سازمان های کارآمد با ظرفیت انطباق پذیری بالا به دنبال پاسخگویی به تقاضاهای متغیر مشتریان و تحولات محیطی اند تا بتوانند با نیروها و موانعی که دائما در سازمان وجود دارد، مقابله کنند و نگرانی بقای هر سازمانی به نحوه برخورد با تعارضات بستگی دارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ایدئولوژی سیاسی بر تعارض حرفه ای سازمانی حسابرسان با نقش میانجی انطباق پذیری سازمانی است.
    پژوهش حاضر کاربردی توصیفی است که داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های استانداردشده توسط نمونه ای به تعداد 314 پرسشنامه بین حسابرسان شاغل سازمان حسابرسی و موسسه های حسابرسی معتمد در سال 1400 به صورت احتمالی تصادفی توزیع و داده های پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آماری 22 SPSS و 88 LISREL تجزیه تحلیل شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد حسابرسانی که دارای ایدئولوژی سیاسی محافظه کارند، تاثیر مستقیم و حسابرسان لیبرالیسم تاثیر معکوس بر انطباق پذیری سازمانی دارند؛ اما ایدئولوژی سیاسی محافظه کار و لیبرالیسم هیچ تاثیر معناداری بر تعارض حرفه ای سازمانی ندارد. همچنین انطباق پذیری سازمانی حسابرسان تاثیر منفی و معکوس بر تعارض حرفه ای سازمانی دارد.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی سیاسی، انطباق پذیری سازمانی، تعارض حرفه ای-سازمانی حسابرسان
  • ذکوان ایمانی، محمدحسین رنجبر *، فائق احمدی، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 39-70

    مطالعات اخیر نشان داده است، چنانچه هر دو پدیده محافظه کاری و چسبندگی هزینه توامان وجود داشته باشد، عدم لحاظ چسبندگی هزینه ها در تخمین سطح محافظه کاری, موجب برآورد بیشتر از واقع محافظه کاری خواهد شد. این مطالعه به بررسی رابطه بین سطح برآوردی محافظه کاری و رفتار نامتقارن هزینه ها با توجه به اندازه شرکت می پردازد. در این پژوهش با استفاده از تکنیک داده های ترکیبی و با بکار گیری سه مدل اقلام تعهدی غیر عملیاتی، مدل باسو و مدل ارزش بازار و با نمونه ای متشکل از 113 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1399- 1390 به بررسی این هدف پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که چسبندگی هزینه ها در هر سه مدل با محافظه کاری مرتبط است. با این وجود شواهد بیانگر آن است که چسبندگی هزینه ها در مدل ارزش بازار و مدل تعدیل شده باسو با محافظه کاری ارتباط منفی داشته و باعث کاهش آن می گردد. نتایج همچنین نشان داد با ورود متغییر اندازه به مدل تحقیق، در هر سه مدل چسبندگی هزینه ها افزایش پیدا می کند که باعث کاهش سطح محافظه کاری شرکت ها می شود.

    کلیدواژگان: سطوح محافظه کاری، چسبندگی هزینه ها، اندازه شرکت
  • غلامرضا طاهرپور، علی خوزین*، آرش نادریان، جمادوردی گرگانلی دوجی صفحات 71-99

    هدف تحقیق حاضر بررسی ارایه مدل سلامت مالی مبتنی بر افشای مسئولیت اجتماعی شرکت ها و شفافیت گزارشگری مالی در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 لغایت 1400 است که به روش حذف سیستماتیک 217 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید و با استفاده از رگرسیون ترکیبی فرضیه های تحقیق مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج آزمون معناداری ضرایب براساس معادله های رگرسیون برازش شده، حاکی از وجود رابطه مثبت معنادار بین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت ها با سلامت مالی است. همچنین بین شفافیت گزارشگری مالی در سلامت مالی تاثیر مثبت و معناداری وجود دارد. نتیجه این تحقیق به مدیران کمک خواهد کرد تا در انتخاب سیاست های موثر مربوط به افشای مسئولیت اجتماعی که برای دستیابی به سلامت مالی درکوتاه مدت و بلندمدت لازم است را بهبود و توسعه دهند. بنابراین با سرمایه گذاری های مناسب، در شرکت هایی که صورت های مالی دارای شفافیت و ثبات رویه بیشتری دارند، زمینه را برای افزایش سودآوری و سلامت مالی واحدهای تجاری فراهم می نمایند.

    کلیدواژگان: افشای مسئولیت اجتماعی شرکتها، شفافیت تعهدی گزارشگری مالی، سلامت مالی
  • شهناز مشایخ، محمود حسن زاده کوچو *، راحله میرزایی بیرامی، ملیحه حبیب زاده صفحات 100-120

    یکی از معیارهای اساسی برای تصمیم گیری در بورس اوراق بهادار، بازده سهام است. بازده سهام خود به تنهایی محتوای اطلاعاتی دارد و بیشتر سرمایه گذاران بالفعل و بالقوه در تجزیه و تحلیل مالی و پیش بینی ها از آن استفاده می کنند. در حال حاضر، سرمایه گذاران با ایجاد پل ارتباطی بیین بازده سهام و سایر اطلاعات مالی و غیر مالی، تا حدودی بازده سهام را می توانند پیش بینی کنند. بر همین اساس هدف از این پژوهش بررسی تاثیر خودشیفتگی مدیران بر بازده سهام است. به همین منظور، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی ده ساله بین سال های 1391 الی 1400 برای 105 شرکت استخراج و از نرم افزار آماری ایویوز 8 استفاده گردید. پژوهش حاضر از بعد نتیجه، یک پژوهش کاربردی است. پس از تجزیه و تحلیل های آماری، نتایج حاصل از فرضیه های پژوهش حاکی از آن است که خودشیفتگی مدیران بر بازده سهام تاثیر مثبت و معنادار دارد. این امر نشان می دهد که رفتار مدیران خودشیفته منجر به ارائه صورت های مطلوب به مالکان و سهامداران جهت افزایش پاداش و همچنین کسب رضایت مندی بیشتر است.

    کلیدواژگان: مالی رفتاری، خودشیفتگی مدیران، بازده سهام
  • سید مجتبی احمدی، مهدی آقابیک زاده*، افسانه سروش یار صفحات 121-155

    در این پژوهش با استفاده از داده های شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر ریسک های اقتصاد کلان، ریسک شرکت های صنعت مشابه و ریسک خاص شرکت ها بر سرعت تعدیل ساختار سرمایه بین شرکت های همگرا و غیر همگرا از نظر اهرم مالی مقایسه می شود. هدف این پژوهش این است که آیا همگرایی بدهی شرکت ها تاثیری بر متاثر بودن سرعت تعدیل ساختار سرمایه از ریسک های موجود در سطح کلان و سطح صنعت و شرکت میگذارد یا خیر. به همین منظور داده های مرتبط برای شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1394 تا 1400 جمع آوری گردید. در ابتدا با استفاده از روش فیلیپس و سول (2007) شرکت های همگرا و غیر همگرا از هم تفکیک شدند و سپس با استفاده از رگرسیون گشتاورهای تعمیم یافته تخمین نتایج انجام گردید. نتایج پژوهش نشان داد که ریسک کلان اقتصادی و ریسک شرکت های صنعت مشابه و ریسک خاص شرکت ها سرعت تعدیل ساختار سرمایه را افزایش می دهد نتایج دیگر نشان داد که تاثیر ریسک های اقتصاد کلان، ریسک شرکت های صنعت مشابه و ریسک خاص شرکت ها بر سرعت تعدیل ساختار سرمایه بین شرکتهای همگرا و غیر همگرا متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: سرعت تعدیل ساختار سرمایه، همگرایی بدهی، ریسک اقتصاد کلان، ریسک شرکت های صنعت مشابه و ریسک خاص شرکت ها
  • محسن طوطی چوبر، سید یحیی ابطحی*، جلیل توتونچی، زهره طباطباطی نسب صفحات 156-182

    هدف مطالعه ی حاضر بررسی اثرات وابسته به وضعیت کل های پولی بر فشار بازار ارز در اقتصاد ایران با استفاده از داده های فصلی و طی بازه ی زمانی 1400:03-1380:01 است. بدین منظور ابتدا شاخص فشار بازار ارز در پرتوی رویکرد کوماه (2007) محاسبه شده است؛ نتایج نشان می دهد که شاخص فشار بازار ارز ایران از الگویی غیرخطی تبعیت می کند. پس از آن با استفاده از آزمون ریشه واحد لی و استرازیسیچ (2003) پایایی سری های زمانی با لحاظ یک نقطه ی شکست ساختاری تایید شده است و سپس با بهره گیری از رویکرد پیشنهادی لی و استرازیسیچ (2003)، پسماند سری های زمانی استخراج شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل مارکوف سوئیچینگ گارچ حاکی از آن است که در رژیم پایین فشار بازار ارز، متغیر پایه پولی (MB) با ضریب 29/0 بیشترین تاثیر را بر فشار بازار ارز ایران دارد و پس از آن متغیرهای نقدینگی (M2) و حجم پول (M1) به ترتیب با ضرایب 06/0 و 01/0 موجب تشدید فشار بازار ارز می شوند با چرخش رژیم و قرار گرفتن در رژیم بالای فشار بازار ارز نیز متغیرهای پایه پولی، نقدینگی و حجم پول به ترتیب با ضرایب 88/0، 54/0 و 31/0 منجر به بروز فشار در بازار ارز می شوند.

    کلیدواژگان: پایه پولی، پول، فشار بازار ارز، مدل مارکوف سوئیچینگ گارچ، نقدینگی
  • رقیه طالبی * صفحات 183-210

    میانگین و واریانس بازده سهام به تنهایی برای توصیف توزیع بازده کافی نمی باشد. بنا به اعتقاد مارکویتز، توجه به گشتاورهای بالاتر نظیر چولگی و کشیدگی به عنوان شاخص ریسک به جای واریانس، نتایج دقیق تری را به همراه دارد؛ لذا باتوجه به تضادهای مطالعاتی بررسی واکنش بازده سهام به مدل های سنجش گشتاورهای ریسک غیرسیستماتیک (مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای و مدل سه عاملی فاما و فرنچ) قابل توجه بود. همچنین با تعیین مدل رگرسیونی برتر، مقایسه قدرت مدل برتر رگرسیونی با مدل شبکه های عصبی صورت گرفت. بدین منظور از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بر اساس روش حذف سیستماتیک تعداد 152 شرکت به عنوان نمونه آماری (در قلمرو زمانی سال های بین 1392 تا 1400) انتخاب شد. نتایج نشان داد با افزایش گشتاورهای ریسک غیرسیستماتیک محاسبه شده با مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای و مدل سه عاملی فاما و فرنچ، بازده آتی سهام کاهش می یابد؛ این نتایج در راستای مفاهیم تئوری کارایی بازار سرمایه قابل توجیه است. دیگر نتایج حاکی از آن است که تفاوت ریسک غیرسیستماتیک مورد انتظار محاسبه شده با این دو مدل معنادار است؛ بنابراین قدرت گشتاورهای ریسک غیرسیستماتیک مورد انتظار محاسبه شده با مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای، کمتر از مدل سه عاملی فاما و فرنچ است. با مقایسه ضریب تعیین مدل شبکه عصبی و رگرسیون خطی میتوان گفت الگوی مبتنی بر شبکه های عصبی عملکرد بهتری در پیش بینی بازده آتی سهام بر اساس گشتاورهای ریسک غیرسیستماتیک نسبت به رگرسیون خطی دارد.

    کلیدواژگان: بازده آتی سهام، گشتاورهای مرتبه سوم و چهارم ریسک غیرسیستماتیک، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، مدل سه عاملی فاما و فرنچ، شبکه عصبی
  • احسان صادقی، محمدرضا رازدار *، محمود لاری دشت بیاض صفحات 211-235

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر متغیرهای ادراک عدالت مالیاتی و اعتماد به دولت بر تطابق مالیات می باشد. در میان متغیرهایی که بر رفتار مالیاتی مودیان تاثیرگذار می باشند، تاثیر متغیرهای ادراک عدالت مالیاتی و اعتماد به دولت بر تطابق مالیاتی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین جامعه آماری این تحقیق شامل متخصصان حوزه مالیات شاغل در اداره مالیاتی استان خراسان رضوی می باشند (460 نفر)، بر اساس نتایج جدول مورگان تعداد 210 نفر به عنوان نمونه آماری (روش نمونه گیری تصادفی) تعیین شد. تجریه و تحلیل داده ها به دو روش و با استفاده از تجزیه و تحلیل همبستگی، تحلیل عاملی اکتشافی و تجزیه و تحلیل رگرسیون انجام شد. یافته های به دست آمده در نتیجه تجزیه و تحلیل نشان می دهد که (1) رابطه مثبت و معناداری در خصوص اعتماد به دولت با تطابق مالیاتی از طریق ادراک عدالت مالیاتی (میانجیگری) وجود دارد، (2) رابطه مثبت و معناداری بین اعتماد به دولت با تطابق مالیاتی وجود دارد و (3) رابطه مثبت و معناداری بین اعتماد به دولت با ادراک عدالت مالیاتی وجود دارد. همچنین با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار SMART-PLS3 مدل پژوهش آزمون گردید، که نتایج حاصل از ارزیابی برازش کلی مدل، نشان از تایید مدل را می دهد.

    کلیدواژگان: ادراک عدالت مالیاتی، اعتماد به دولت، تطابق مالیات، اداره مالیاتی استان خراسان رضوی
|
  • khadije saberi, Fateme Saraf *, Bahman Banimahd, Mohsen Hamidian Pages 1-38

    Political ideology is widespread in today's organizations. The labels liberal and conservative often represent fundamental beliefs and values. People's political ideology is unique to each individual and guides the decisions and behavior of the members of the organization either willingly or unwillingly. The potential for the emergence of organizational professional conflict in work environments is increasingly growing. Efficient organizations with a high adaptability capacity seek to respond to the changing demands of customers and environmental changes so that they can deal with the forces and obstacles that are constantly present in the organization, and the survival concern of any organization depends on how to deal with conflicts. The purpose of this research is to investigate the effect of political ideology on auditors' organizational professional conflict with the mediating role of organizational adaptability
    The present study is a descriptive applied research that the research data using standardized questionnaires by a sample of 314 questionnaires among the auditors working in the audit organization and trusted audit institutions in the year 1400 in a random probability distribution and the research data using the structural equation model using softwares 22 SPSS and 88 LISREL statistics have been analyzed. The research results show that auditors with conservative political ideology have a direct effect and liberal auditors have an inverse effect on organizational adaptability; But conservative political ideology and liberalism have no significant effect on organizational professional conflict. Also, auditors' organizational adaptability has a negative and opposite effect on organizational professional conflict.

    Keywords: Political Ideology, Organizational Adaptability, Organizational Professional Conflict of Auditors
  • zekvan imani, Mohammad Hossein Ranjbar *, Faeq Ahmadi, Hamidreza Vakilifard Pages 39-70

    Recent studies have revealed that if both conservatism and cost stickiness exist, not considering cost stickiness in estimating conservatism leads to their overestimation. The present study aims to examine the relationship between cost stickiness and conservatism levels according to the size of the company. This purpose is achieved using the combined data technique and three models of non-operating accruals, Basu model and market value model with a sample consisting of 113 companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) over the period 2011 to 2020. The research results indicate that stickiness of costs is related to conservatism in all three models. However,the evidence shows that cost stickiness in the market value model and basu's adjusted model has a negative relationship with conservatism and causes it to decrease. to be The results also showed that by entering the variable size into the research model, in all three models, the stickiness of costs increases, which reduces the conservatism of companies.

    Keywords: Conservatism Levels, Cost Stickiness, Size of the Company
  • gholamreza Taherpour, Ali khozein *, Arash naderian, jemadverdi Gorganli Dooji Pages 71-99

    The purpose of this research is to investigate the financial health model based on the disclosure of corporate social responsibility and the transparency of financial reporting in the Tehran Stock Exchange. The statistical population of companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the years 1390 to 1400 is that 217 companies were selected as a statistical sample by the method of systematic elimination, and the research hypotheses were tested using mixed regression. The results of the significance test of the coefficients based on the fitted regression equations indicate the existence of a significant positive relationship between the disclosure of corporate social responsibility and financial health. Also, there is a positive and significant effect between financial reporting transparency and financial health. The result of this research will help managers to improve and develop effective policies related to social responsibility disclosure that are necessary to achieve financial health in the short and long term. Therefore, with appropriate investments, in companies that have more transparent and stable financial statements, they provide the basis for increasing the profitability and financial health of business units.

    Keywords: Disclosure of corporate social responsibility, accrual transparency of financial reporting, financial health
  • Shahnaz Mashayekh, mahmood Hasanzade Kuchou *, Raheleh Mirzaei Beirami, Malihe Habibzade Pages 100-120

    One of the basic criteria for making decisions in the stock market is stock returns. Stock returns alone have informational content and are used by most actual and potential investors in financial analysis and forecasting. Currently, investors can predict stock returns to some extent by creating a link between stock returns and other financial and non-financial information. Accordingly, the purpose of this research is to investigate the effect of CEO narcissism on stock returns. For this purpose, the data related to the companies accepted in the Tehran Stock Exchange for the ten-year period between 1391 and 1400 were extracted for 105 companies and the statistical software Eviews 8 was used. The current research is an applied research from the aspect of the result. After the statistical analysis, the results of the research hypotheses indicate that CEO narcissism has a positive and significant effect on stock returns. This shows that the behavior of narcissistic managers leads to providing favorable statements to owners and shareholders in order to increase rewards and also gain more satisfaction.

    Keywords: behavioral finance, CEO narcissism, stock returns
  • Sayed Mojtaba Ahmadi, Mehdi Aghabeikzadeh *, afsaneh soroushyar Pages 121-155

    In this study, the data of companies listed in the Tehran Stock Exchange were used to compare the effects of macroeconomic risks, corporate risks in similar industries, and specific risks of companies on the capital structure adjustment speed between convergent and non-convergent companies in terms of financial leverage. This study aims to determine whether the corporate debt convergence affects the roles of macroeconomic, industrial, and corporate risks in the capital structure adjustment speed. For this purpose, the data of the TSE-listed companies were collected concerning the 2015–2021 period. Firstly, convergent and non-convergent companies were differentiated using the method proposed by Philips and Soul (2007). The generalized method of moments (GMM) regression was then employed to estimate the results. According to the research results, macroeconomic risks and peers risks and specific risks of companies increases the capital structure adjustment speed, Furthermore, the effects of macroeconomic risks, peers risks, and specific risks of companies on adjustment speed of capital structure differentiated between converging and nonconverging firms.

    Keywords: Capital Structure Adjustment Speed, Debt Convergence, Macroeconomic Risks, peers Risks, Specific Risks of Companies
  • Mohsen Tooti, Seyed Yahya Abtahi *, Jalil Totonchi, Zohreh tabatabaeinasab Pages 156-182

    The purpose of the present study is to investigate the effects of monetary aggregates on exchange market pressure of Iran's economy using quarterly data and during the period of 2001:02- 2021:04. For this purpose, exchange market pressure index has been calculated by Edwards (2002) and Kumah (2007) approach; The results show that the exchange market pressure index of Iran's Economy follows a nonlinear pattern. After that, using the unit root test of Lee and Strazisich (2003), which is based on the minimum Lagrange coefficient (LM) test, the time series has been confirmed in terms of the structural break point, and then using by the approach proposed by Lee and Strazisich (2003), the residual of the time series has been extracted. The results of Markov Switching GARCH model indicate that in the low regime of exchange market pressure, the monetary base variable with a coefficient of 0.29 has the greatest effect on the pressure of the Iranian currency market, followed by liquidity and money variables respectively with coefficients 0.06 and 0.01 increase the pressure of the currency market, with the switch of the regime and being in the high regime of exchange market pressure, the variables of monetary base, liquidity and money with the coefficients of 0.88, 0.54 and 0.31 lead to pressure in the currency market, therefore, the application of contractionary monetary policy and control of monetary aggregates should be considered as a strategic point for economic policy makers.

    Keywords: Base Money, Exchange Market Pressure, Liquidity, Markov Switching GARCH model, Money
  • roqaye talebi * Pages 183-210

    The mean and variance of stock returns alone are not sufficient to describe the distribution of returns. , paying attention to higher torques such as skewness and kurtosisas a risk index instead of variance leads to more accurate results. Therefore, due to study contradictions, the study of stock returns reaction to models for measuring non-systematic risk moments was significant. For this purpose, 152 companies were selected( In the realm of time between 2014to 2021 ) as a statistical sample from the companies listed on the Tehran Stock Exchange based on the systematic removal method (CAPM & FF3). Also, by determining the superior regression model, the power of the superior regression model was compared with the neural network model. results showed that by increasing the unsystematic risk torques calculated with the capital asset pricing model and the Fama and French tree-factor model reduce future stock returns; These results can be justified in line with the concepts of capital market efficiency theory.Other results indicate that the difference in expected non-systematic risk calculated with CAPM and FF3 models is significant. Therefore, the strength of the expected non-systematic risk torques calculated by the capital asset pricing model is less than the Fama and French three-factor model. By comparing the neural network model coefficient and linear regression, it can be said that the neural network-based model has a better performance in predicting future stock returns based on non-systematic risk moments than linear regression.

    Keywords: Futures stock returns, Third, fourth order torques of unsystematic risk, Capital asset pricing model, Fama, French tree-factor model
  • Ehsan Sadeghi, Mohammad Reza Razdar *, mahmood lari dasht bayaz Pages 211-235

    The purpose of this study is to investigate the effect of the variables of perception of tax justice and trust in the government on tax compliance. Among the variables that influence the tax behavior of people specializing in accounting, the impact of the variables of perception of tax justice and trust in the government on tax compliance was investigated. Also, the statistical population of this research includes tax specialists working in the tax office of Khorasan Razavi province (460 people), based on the results of the Morgan table, 210 people were determined as a statistical sample (random sampling method). The experiment and data analysis were done in two ways: using correlation analysis, exploratory factor analysis and regression analysis, the findings obtained as a result of the analysis show that (1) there is a positive and statistically significant relationship between trust in the government and tax compliance through the perception of tax justice (mediation), (2) there is a statistically significant and positive relationship between trust in the government and tax compliance, and (3) there is a positive and statistically significant relationship between trust There is a government with a perception of tax justice. Also, the model was tested using structural equation analysis and by SMART-PLS2 software.

    Keywords: perception of tax justice, trust in government, tax compliance, the tax office of Khorasan Razavi province