فهرست مطالب

نشریه پژوهش های زبان شناسی تطبیقی
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود قیومی* صفحات 1-19

    گویش شناسی به مطالعه علمی یک گویش و توزیع جغرافیایی آن می پردازد. هر گویش یک زبان است و مطالعه یک گویش به تحلیل‎ های بسیار زیادی نیاز دارد که همین امر به طولانی ‎شدن مدت انجام مطالعات مربوط به یک گویش می‎انجامد. گردآوری داده ‎های گویشی بسیار پرزحمت و زمان بر است. از این‎رو، نیاز است این داده به ‎گونه‎ای تهیه شود تا قابلیت استفاده مجدد در بررسی‎های آتی را داشته باشد. داده خام کارایی چندانی در مطالعات گویش شناسی ندارد و نیاز است در چارچوب روش تحلیل زبان‎شناسی ساختگرایی، تحلیل‎ های زبان‎شناختی به آن اضافه گردد. باتوجه ‏به حجم زیاد داده گویشی در طرح‏هایی مانند تهیه اطلس گویش های یک کشور و تحلیل‎های زبان شناختی اضافه‎ شده به آن، به ساماندهی داده گویشی نیاز است. استفاده از رایانه به ‎عنوان یک ابزار موجب می‎شود داده براساس ساختار مشخصی انتظام یابد. هدف اصلی این پژوهش، معرفی یک استاندار برای سازماندهی داده ها و اطلاعات گویشی است. این استاندارد حاوی داده گویشی، فراداده ‎های مربوط به آن گویش و همچنین اطلاعات زبان‎ شناختی حاصل از تحلیل داده گویشی است. این اطلاعات براساس ساختار داده درختی و زبان نشانه گذاری گسترش پذیر سازماندهی می‎گردد. این ساختار داده، قابلیت جابه ‎جایی داشته و می‎تواند به‎سادگی به درون یک پایگاه داده خوانده شود.

    کلیدواژگان: گویش شناسی، استانداردسازی، انتظام داده، گویش شناسی رایانشی، زبان نشانه گذاری
  • یادگار کریمی*، تابان حدادیان صفحات 21-45
    چپ چینی فرآیندی نحوی است که به واسطه آن عنصری از جایگاه اصلی خود خارج می شود و در ابتدای جمله قرار می گیرد. جایگاه اصلی عنصر چپ چین با عنصری بازیافتی که به شکلی بازیافت نقش نحوی آن سازه چپ چین را برعهده دارد اشغال می شود. این پژوهش به شناسایی و تحلیل انواع ساخت های چپ چین در هورامی، با محوریت نقش اطلاعی این ساخت ها می پردازد. روش انجام پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و استخراج داده ها از طریق مصاحبه با گویشوران هورامی زبان صورت گرفته است. بررسی داده ها حاکی از آن است دو نوع ساخت چپ چین شامل چپ چین واژه بستی و چپ چین تقابلی در گویش هورامی وجود دارند. سپس، سه کارکرد اصلی مبتدای دربارگی، مبتدای تقابلی و کانونی سازی (اطلاعی/تقابلی) برای ساخت های چپ چین این گویش در نظر گرفته می شود. در همین راستا، ساخت های مضاعف سازی و مبتداسازی نیز که دارای مشابهت ساختی با ساخت چپ چین هستند تحلیل گردیده و فرضیه هم ریشه بودن ساخت چپ چین و مضاعف سازی رد می شود.
    کلیدواژگان: چپ چین واژه بستی، چپ چین تقابلی، عنصر بازیافتی، مبتدای دربارگی، مبتدای تقابلی
  • مهدی پریزاده* صفحات 47-67
    موضوع این مقاله فلسفه زبان است و هدف آن مقایسه سنت های فلسفه تحلیلی و قاره ای در رویارویی با زبان. به همین منظور ابتدا این دو سنت فلسفی به اجمال معرفی شده اند سپس به بررسی این موضوع پرداخته شد که با هریک از این دو دیدگاه چگونه می توان به زبان نگریست و چه پرسش هایی درباره آن مطرح کرد سپس با معرفی چهار کتاب فلسفه زبان که در ایران ترجمه و تالیف شده اند، نگرش به فلسفه زبان در ایران بررسی شد. همان گونه که از بررسی این چهار اثر پرفروش در زمینه فلسفه زبان مشاهده شد، دیدگاه غالب به فلسفه زبان در ایران نیز مشابه کشورهای انگلیسی زبان یا حتی تحت تاثیر آنها فلسفه تحلیلی است.
    کلیدواژگان: فلسفه زبان، فلسفه تحلیلی، فلسفه قاره ای، منطق صوری
  • یحیی عطائی* صفحات 69-94
    در این مقاله عملکرد واکه های بسیط در شعر و عروض فارسی تشریح شده است. نویسنده با بازاندیشی و استدلال در نمونه های شعر موزون فارسی نشان داده است که اولا تظاهر آوایی واکه های بسیط به لحاظ کیفی و کمی در شعر فارسی دوازده است. ثانیا هم چنان که در آواشناسی میان واج و واج گونه فرق قائل هستیم این مساله در عروض هم دخالت دارد. سوم این که شناخت این واکه های دوازده گانه و نحوه کارکردشان در عروض برای آموزش درست این دانش بسیار ضروری است. روش پژوهش در این مقاله توصیفی- تحلیلی است و با استفاده از نرم افزار PRAAT تفاوت واکه ها به طور دقیق نشان داده شده است. نتایج کاربردی مقاله معرفی و رفع خطاهایی است که در آموزش این دانش رخ داده است. این خطاها عبارتند از: 1 و 2- خطای تغییر کیفیت واکه به جای تغییر کمیت در خوانش شعر و در نتیجه توصیف اشتباه اوزان. 3- کوتاه دانستن برخی واکه های بلند. 4- خطای ساقط کردن برخی همخوان ها از تقطیع. 5- شکل نادرست طرح های هجایی در کتاب های عروض.
    کلیدواژگان: واکه، واج گونه، اختیار شاعری، طرح هجایی، ضرورت وزنی
  • محمدامین ناصح* صفحات 95-113

    با وجود قرابت واژگانی میان ساکنان دو سوی مرز جمهوری اسلامی ایران و افغانستان تاکنون نقشه گویشی وجود ندارد که در آن مرزهای گویش های فارسی شرق ایران و غرب افغانستان مشخص شده باشد. این دو کشور همسایه و مسلمان در مرزی به طول حدودا 500 کیلومتر، همگرایی زبانی و فرهنگی قابل ملاحظه ای دارند ولی به جهت فقدان نهادهای نظارتی و حمایتی در مورد زبان فارسی دری و نیز وجود جنگ های فرسایشی و همچنین مهاجرت های گسترده، مجموعا موجب کم توجهی به جایگاه زبان فارسی با پبشینه مدید در آن سرزمین شده است. این مهم می طلبد تا زمینه مطالعات گویشی در مورد فارسی دری در دانشگاه های ایران تقویت شود. نتایج پژوهش حاضر حاکی از تفاوت در الگوهای دستوری چون ساخت اضافه، جایگاه صفات و قیود، حروف اضافه، زمان های فعل، ساخت های نفی و انواع سببی در گویش های هروی و کابلی است و از سوی دیگر شباهت های واژگانی با گونه فارسی مرزی خراسان دارد.

    کلیدواژگان: فارسی دری، گویش هروی، فارسی کابلی، گویش های مرزی خراسان
  • زینب سازگار* صفحات 115-132
    هدف پژوهش حاضر بررسی کارایی نرم افزار پرات در آموزش الگوی تکیه جفت واژگان فعلی و اسمی است که صورت نوشتاری یکسانی دارند، اما با تغییر الگوی تکیه مقوله دستوری تغییر می کند. روش پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بین دو گروه آزمایش و کنترل است. تمام آزمودنی های پژوهش ده جمله حاوی جفت واژه های موردنظر را در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با آهنگ بی نشان خوانده اند. گروه کنترل در کلاس درس به صورت سنتی و از طریق الفبای آوانگاری و الگوی تکرار با تکیه واژگان آشنا شدند، در مقابل، گروه آزمایش با کاربرد نرم افزار پرات فرصت داشته اند تا صدای خود را ضبط کنند و با الگوی تکیه واژه ماخوذ از دیکشنری مقایسه کنند. نتایج در مرحله پس آزمون نشان می دهد که گروه آزمایش در متغیر شدت صوت و زیروبمی با واژه های ماخوذ از دیکشنری تفاوت معناداری ندارند و در نتیجه الگوی تکیه را به درستی یاد گرفته اند.
    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی، آواشناسی فیزیکی، شدت صوت، زیر و بمی، تلفظ، تکیه
  • سید غلام طاهرنسب، مژگان هوشمند*، عبدالواحد ظریفی صفحات 133-154
    علی رغم وجود مطالعات گوناگون در حوزه ترمیم در زبان های مختلف، ترمیم در زبان لری تاکنون بررسی نشده است. هدف این پژوهش مطالعه ترمیم در گویش کهگیلویه ای زبان لری در مقایسه با زبان فارسی است. پژوهشگران در این مطالعه به بررسی راهبرد های ترمیم، توزیع فراوانی و ترجیحات استفاده از آنها پرداخته اند. جامعه آماری پژوهش متشکل از 80 مرد (40 لرزبان و 40 گویش وران زبان فارسی) در رده سنی 20 تا 50 سال است که به روش نمونه‎گیری در دسترس از اهالی لرزبان شهرستان کهگیلویه ای و فارسی زبانان شهرهای بوشهر و اهواز انتخاب شده اند. یافته های پژوهش، براساس داده های جمع آوری شده از سیصد و چهل دقیقه مکالمه تلفنی و رودررو شرکت کنندگان، بسامد بیشتر کاربرد خودترمیمی- خود آغازی و استفاده از همه راهبردهای ترمیم بر اساس الگوی یازده گانه شگلاف (2013) را نشان می دهد. یافته ها حاکی از کاربرد بیشتر آغازگرهای غیرواژگانی نسبت به واژگانی و کاربرد بیشتر ترمیم در مکالمات تلفنی نسبت به رودررو است.
    کلیدواژگان: مکالمه کاوی، راهبردهای ترمیم، زبان لری، گویش کهگیلویه ای، زبان فارسی
  • شهرام مرادی، علی محمدی* صفحات 155-176
    ساختار نظریه آمیختگی مفهومی بر این پایه استوار است که فرایند معناپردازی از ترکیب و آمیزش ساخت های مفهومی به دست می آید. در این فرایند فضاهای ذهنی درون داد شکل می گیرند، نگاشت بین فضاها رخ می‎دهد و در نتیجه فرافکنی گزینشی بین فضاها، یک فضای جدید به نام فضای آمیخته شکل می‎گیرد که حاصل آن چیزی فراتر از مجموع بخش‎های سازنده است. در این مقاله به بررسی فضاهای ذهنی مربوط به واژه رند در شعر حافظ پرداخته می‎شود. هدف اصلی این مقاله روشن نمودن این مساله است که چگونه در شعر حافظ شخصیت رند با تمام ویژگی ها و صفات منفی که در جهان خارج دارد، تبدیل به یک شخصیت متعالی و انسان کاملی می‎شود که شایستگی ولایت و رهبری دارد. دست آوردهای پژوهش بیان‎گر این است که حافظ با استفاده از فضاهای ذهنی در مورد رند و آمیزش آن ها شخصیتی را خلق کرده است که با وجود داشتن صفات واقعی از یک رند، نمونه انسان متعالی و کامل است. حافظ با استفاده از فضاهای متفاوت، جهان ممکنی را ایجاد می‎کند که در این جهان اندیشه‎ای، خواننده درک و فهمی همسو با ذهنیات حافظ دارد و تضادهای موجود در مورد رند برای او قابل پذیرش خواهد بود.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، آمیختگی مفهومی، جهان متن، رند، حافظ
  • الهام ضیایی قوچان عتیق، اعظم استاجی*، عطیه کامیابی گل صفحات 177-196
    در این مقاله تاثیر آموزش آگاهی واجی بر عملکرد ریاضی دانش آموزان پایه دوم دبستان مورد بررسی قرار می گیرد. از بین دانش آموزان دختر پایه دوم دبستان شهر قوچان با میانگین سنی 7.6 سال تعداد 140 نفر انتخاب شدند که 70 نفر به عنوان گروه گواه و 70 نفر به عنوان گروه آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس آزمون آگاهی واجی دستجردی کاظمی و سلیمانی و آزمون ریاضی معلم ساخته بر مبنای آزمون استاندارد کی مث، از هر دو گروه هم در مهارت آگاهی واجی و هم ریاضی پیش آزمون به عمل آمد. سپس گروه آزمایش طی 10 جلسه 30 دقیقه ای در معرض آموزش آگاهی واجی قرار گرفت. در نهایت پس از یک وقفه زمانی، مجددا پس آزمون برگزار شد. نتایج نشان می دهد که آگاهی واجی بر عملکرد ریاضی دانش آموزان دختر پایه دوم تاثیر معنی داری دارد که همراستا با پژوهش های انجام شده در این زمینه است. اجرای آزمون آگاهی واجی با در نظر گرفتن گروه سنی آن را از سایر پژوهش ها متفاوت می سازد.
    کلیدواژگان: آگاهی واجی، آزمون ریاضی کی مث، آزمون آگاهی واجی، خرده مولفه
|
  • Masood Ghayoomi * Pages 1-19

    Dialectology studies a dialect scientifically along with its geographical distribution.Each dialect is a language; and to study a dialect various linguistic analyses are required.This property makes the study of a language a little long in terms of time.Collecting dialectical data is very time consuming and required a lot of effort.Raw data is not much usable in dialectology and it is required to add linguistic analyses to the data in the framework of structural linguistic analysis.Using a computer as a research tool causes to prepare the data in a specific structure.The main contribution of the current paper is proposing a standard to organize dialectic data and information.This standard contains the dialectic data, its relevant meta-data, and the linguistic information related to the analysis of this data.The meta-data and linguistic information are organized in the XML tree structure.This data structure is highly portable and it can be easily read into a database.

    Keywords: dialectology, standardization, Data Structuring, Computational Dialectology, Markup Language
  • Yadgar Karimi *, Taban Hadadian Pages 21-45
    Left Dislocation (LD) refers to the syntactic phenomenon in which an element is moved from its underlying position and placed at the beginning of the clause. A resumptive element occupies the underlying position of the LD-ed element. A primary objective of this study is to identify and investigate different types of Left dislocation constructions in Hawrami dialect, emphasizing their information structure. The research method is descriptive-analytical and data elicitation was conducted through interviews with native speakers. The data demonstrates that there exist two types of dislocation, that is, Clitic Left Dislocation and Contrastive Left Dislocation. Specifically, three main information functions are identified for Left Dislocation constructions: aboutness topic, contrastive topic and focus. In addition, Clitic Doubling and Topicalization as two constructions displaying surface resemblances to the Left Dislocation construction are discussed. Upon closer inspection, the identity hypothesis of Left Dislocation and Clitic Doubling is rejected.
    Keywords: Clitic Left Dislocation, Contrastive Left Dislocation, Resumptive element, Contrastive Topic
  • Mehdi Parizadeh * Pages 47-67
    The subject of this article is the philosophy of language and its purpose is to compare the traditions of analytical and continental philosophy in dealing with language. For this purpose, first these two philosophical traditions have been briefly introduced, then it was investigated how language can be viewed from each of these two perspectives and what questions can be raised about it, then by introducing four the philosophy of language books that were translated and written in Iran, the attitude towards the philosophy of language in Iran was examined. As seen from the review of these four best-selling works in the field of philosophy of language, the dominant view of philosophy of language in Iran is similar to English-language countries or even influenced by analytical philosophy.
    Keywords: philosophy of language, analytical philosophy, continental philosophy, formal logic
  • Yahya Ataei * Pages 69-94
    In this article, the function of simple vowels in Persian poetry and prose is described. By rethinking examples of Persian poetry, the author has shown that firstly, the phonetic manifestation of vowels in Persian poetry is twelve. Secondly, it is necessary to involve phonemes and phonemes in prosody. Thirdly, knowing these twelve vowels and how they work in prosody is very necessary for the proper teaching of this knowledge. The research method in this article is descriptive-analytical, and using PRAAT software, the difference between vowels has been shown accurately. The practical results of the article are the introduction and correction of errors that occurred in the teaching of this knowledge.
    Keywords: vowel, Phoneme, poetic discretion, syllabic Pattern, prosodic necessity
  • MohammadAmin Nasseh * Pages 95-113

    Comparative research in the field of Iranian languages and dialects data has not been done seriously in Iran due to the nature of its "data base" and related problems. Therefore, it is difficult to follow the comparative studies between the valid varieties of the Persian language. Afghanistan and Iran, as two neighboring Muslim countries (on a border of about 500 km), have considerable linguistic and cultural convergence. The lack of supervisory and support institutions regarding the Dari language, the existence of long wars and extensive migrations have caused little attention to the position of the Persian language in Afghanistan. The results of the present research indicate the similarity of the general typological pattern of the Herati and Kabuli dialects with the border Persian dialects of eastern Iran in areas such as prepositions, the position of prepositions, verb tenses, negation constructions and causative types.

    Keywords: Dari Persian, Herati dialect, Kabuli Persian, Border dialects of Khorasan
  • Zeinab Sazegar * Pages 115-132
    The aim of the present study was to investigate the efficiency of Praat software in teaching the stress pattern of verb-noun pairs, which have the same written form, but different grammatical categories. The research method of the present study is quasi-experimental with pre-test and post-test design between experimental and control groups. All subjects read ten sentences containing noun-verb pairs in two stages of pre-test and post-test with an unmarked intonation. In the control group, the stress pattern was instructed using the traditional method through the IPA transcription and repetition. In contrast, the experimental group had the opportunity to use Praat software to record their voice and compare the stress pattern of the recorded word with that of the dictionary. The results showed the experimental group is not significantly different from the words derived from the dictionary group . As a result, they have learned the stress pattern correctly.
    Keywords: acoustic phonology, intensity, pitch, pronunciation, Stress
  • Seyyed Gholam, Tahernasab, Mozhgan Hooshmand *, Abdolvahed Zarifi Pages 133-154
    Despite the numerous studies regarding repair in different languages, it has not been yet studied in Lori language. The aim of this research is to study the repair in Kohgiluyeh dialect in comparison with that of Persian. The researchers tried to explore the repair strategies, frequencies, and preferences for their use. The sample consisted of 80 male speakers (40 Lori and 40 Persian speakers) whose age ranges from 20-50 years. They were selected from Lori people of Kohgiluyeh and Persian speakers of Bushehr and Ahvaz using convenience sampling. The results, based on the data obtained from 340 minutes of recorded telephone and face-to-face conversations, revealed a strong tendency for the use of self-initiated self-repair. The findings are compatible with the strategies introduced by Schegloff(2013). It was also observed that non-lexical strategies were used more frequently than lexical ones. Also, the repairs are used more in telephone conversations than face-to-face conversations.
    Keywords: Conversation Analysis, Repair Strategies, Lori Language, Kohgiluyeh dialect, Persian Language
  • Shahram Moradi, Ali Mohammadi * Pages 155-176
    The theoretical structure of conceptual blending is based on the idea that the process of meaning construction arises from the combination and fusion of conceptual structures. In this process, inner mental spaces are formed, mappings between these spaces occur, and as a result of selective blending between these spaces, a new space called blended space emerges, which is more than the sum of its constituent parts. This article examines the mental spaces related to the term "rend" in Hafez's poetry. The main goal of this article is to clarify how the character of "rend" in Hafez's poetry transforms into an elevated and perfect human being with all the negative characteristics associated with it in the external world, deserving of authority and leadership. The research findings indicate that Hafez has created a character by using mental spaces and blending them regarding "rend", which, despite possessing the real qualities of a "rend
    Keywords: Cognitive Linguistics, Conceptual Blending, textual world, rend, Hafez
  • Elham Ziyayiquchanatiqe, Azam Estaji *, Atiyeh Kamyabi Gol Pages 177-196
    we investigate the effect of phonological awareness on the mathematics of second- grade students. The statistical population was selected from the second- grade female students of Quchan city. Out of 140 female students, 70 persons were chosen as the control group). For both groups pre-tests in phonological and mathematics were performed. The experimental group was exposed to phonological awareness training during 10 sessions for 30 minutes, and finally, after a breaktime, the math test and the phonological test were done again. The results show that phonological awareness has a significant effect on the math performance of second-grade female students, which is in line with the researches conducted in this field. But its different aspect is paying attention to the age group for the phonological awareness test.
    Keywords: phonological awareness, keymath test, phonological awareness test, Subcomponent