فهرست مطالب

دستاورد - پیاپی 44 (پاییز و زمستان 1399)

مجله دستاورد
پیاپی 44 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رزاقی صفحات 4-5
  • سپیده صادقی*، محمد رزاقی صفحات 6-17
    فناوری نانو یکی از علوم نوین در حال توسعه است. این علم به معنای توانمندی تولید و بهبود مواد، محصولات و سیستم های جدید با در دست گرفتن کنترل در سطوح ملکولی و اتمی و استفاده از خواص جدید مواد در آن سطوح است. از همین تعریف ساده برمی آید که فناوری نانو رویکردی نوین در تمامی رشته هاست. این فناوری دارای کاربردهای فراوان در حوزه های مختلف اعم از غذا، دارو، تشخیص پزشکی، الکترونیک، کامپیوتر، ارتباطات، حمل و نقل، انرژی، محیط زیست، مواد و هوا فضا است. تمامی محصولات تولیدی نتیجه یک فرایند طراحی هستند و گرچه ماهیت این فرایند یکسان نیست اما نوآوری در حل مسائل در آن از اهمیت بالایی برخوردار است. طراحان صنعتی به دنبال خلق مفاهیم و محصولات یا تغییر و توسعه آنها در حوزه های مختلف زندگی هستند و نوآوری در صنعت به خاطر بروز نیازهای جدید همواره مورد توجه طراحان قرار دارد. در این مقاله سعی شده است تا نگاه گسترده تری از مفهوم نوآوری در طراحی صنعتی با تکیه بر فناوری نانو ارائه شود و با توجه به گسترده بودن دنیای فناوری نانو، غربالی صورت پذیرد تا برخی از اطلاعات لازم و مورد نیاز برای طراحان صنعتی در آن گردآوری شود. اطلاعاتی در مورد مواد پایه و نوظهور نانویی، تقسیم بندی نانومواد و ایجاد ارتباط میان این دو علم از طریق طراحی مواد محور و همچنین مثال هایی از محصولات موجود در دنیای طراحی صنعتی که در آن فناوری نانو مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: فناوری نانو، طراحی مواد محور، طراحی محصول، توسعه محصولات
  • بهزاد سلیمانی*، مهرانه لشکری صفحات 18-25
    جهان در حال اشباع از فناوری هایی است که فعالیت های متنوعی را پشتیبانی می کنند. این فناوری ها امکان وجود سیستم ها و خدمات بسیار پیچیده ای را فراهم کرده اند که درک فرایند تعامل با آنها ممکن است در موقعیت های مختلف برای کاربران دشوار باشد. مطالعه تعامل انسان با محصولات امروزی که عمدتا از فناوری های بالایی برخوردار هستند، از حوزه های پژوهشی نوین محسوب می شود. رضایت کاربران هنگام تعامل با محصولات، در صورت نیل به اهداف آنها حاصل می شود. از طرفی رشد سریع رابط های کاربری، نیاز بشر به طراحی فرایند های جدید با هدف ارائه طرح های توسعه یافته را افزایش داده است. که این طراحی ها باعث بهبود کاربرد پذیری با سیستم های کامپیوتری می شود. بی شک کاربرد پذیری یکی از مفاهیم اصلی در زمینه تعامل انسان و رایانه است و یکی از اهداف حوزه طراحی تعاملات کمک به توسعه مصنوعات دیجیتالی کاربرد پذیر است. از این رو مطالعه و بررسی نقش آن در بهبود تعاملات کاربران با محصولات دیجیتال اهمیت بسیاری دارد. مقاله حاضر به بسط تعاریف طراحی تعاملات و جایگاه آن در دنیای دیجیتال، قواعد و اصول این رویکرد، کاربرد پذیری به عنوان یکی از اصول اساسی طراحی تعاملات و تشریح قوانین کاربرد پذیری از دیدگاه های متفاوت می پردازد. همچنین خصوصیات و ویژگی هایی که رابط کاربری باید دارا باشد تا مطابق با درک نیاز کاربران باشد، بررسی شده است. مقاله نتیجه گیری می کند که شناخت این ویژگی ها و به کار بردن آنها در طراحی می تواند باعث کاهش خطا و تامین رضایت و جلب نظر کاربران در تعاملات روزمره آنها با محصولات دیجیتال  شود.
    کلیدواژگان: تعامل، فناوری، کاربرد پذیری، دیجیتال، تعامل انسان و رایانه
  • شایان بیجاد* صفحات 26-41
    از آنجایی که زمان روز به روز به منبع کمیاب تری برای مشتریان تبدیل می شود، سازمان ها سرمایه گذاری بیشتری برای کاهش اتلاف زمان مشتریان خود می کنند. زمان انتظار مشتری، بار روانی و در نتیجه اقتصادی بسیار را بر روی مشتریان می گذارد. زمانی که کاربری به هر نحو از خدمات دریافت شده خود راضی نباشد، تمام تلاش خود را خواهد کرد که از آن خدمت دور بماند. این مساله، باعث کاهش بهره وری سازمان ها و ضرر مالی آن ها می شود. در این مقاله، ابتدا به بررسی کیفیت خدمات بانک و تاثیر آن بر مشتری پرداخته شده است و با بهینه سازی زمان انتظار، سعی بر این شد که به هدف افزایش کیفیت خدمات و در نهایت به رضایت مشتری از طریق آن دست یافته شود. در طی فرایند طراحی دو الماس ، در ابتدا موضوع مورد نظر به روش کتابخانه ای مورد پژوهش قرار گرفت و سپس با طرح پرسشنامه ، نظرات مشتریان بانک پرسیده شد. در ادامه، برای طراحی مشارکتی با ذی نفعان بانک، مصاحبه ای با کارکنان چندین بانک صورت گرفت و سامانه خدمت-محصول جدیدی معرفی شد. این سامانه خدمت-محصول نه تنها زمان انتظار را بهینه تر می کند، بلکه مشکل بزرگی از قابلیت دسترسی و فراگیر بودن خدمات بانک را اصلاح می کند.
    کلیدواژگان: طراحی سامانه خدمت-محصول، بانک، زمان انتظار، رضایت مشتری، کیفیت خدمات
  • مریم اسداللهی*، محمد رزاقی صفحات 42-51

    هم زمان با روند رو به رشد جمعیت و گسترش شهرها، همه روزه شاهد افزایش معضل زیست محیطی آلودگی منابع زیستی و از جمله هوا هستیم که عمدتا ناشی از سوخت های فسیلی در وسایل نقلیه ای با راندمان پایین است. بخش اعظمی از آلودگی هوا در شهرهای بزرگی مثل تهران نتیجه استفاده گسترده از وسایل نقلیه شخصی توسط شهروندان است که این امر موجب شکل گیری مشکلات بعدی همچون ترافیک شهری و معضل جای پارک می شود. همچنین آلودگی هوا هر ساله باعث تعطیلی مراکز آموزشی و حتی ادارات می شود که خسارات اقتصادی قابل توجهی را برای کشور به همراه دارد. در این پژوهش، مرور ادبیات نظری در حوزه «ایستگاه شارژ شهری وسایل حمل و نقل انفرادی دوچرخ» بوده است که استفاده از وسایل حمل و نقل انفرادی دوچرخ می تواند جایگزین روش های حمل و نقل موجود باشد. بدیهی است اتخاذ این رویکرد جایگزین نیاز به زیرساخت های لازم و از جمله ایستگاه شارژ دارد.  با استناد به مجموعه این عوامل، استدلال می شود که طراحی و استقرار زیرساخت های شهری ضروری برای وسایل حمل و نقل انفرادی دوچرخ (مثل دوچرخه های برقی، اسکوتر برقی، موتور برقی، سگوی و نظایر اینها) علاوه بر سرعت جابه جایی و دسترسی سریع و آسان، موجب کاهش ترافیک و مصرف سوخت فسیلی و به تبع آن، کاهش میزان آلودگی هوا شده، زمینه ساز رفع برخی از مشکلات زیست محیطی کلان شهری مثل تهران می شود.

    کلیدواژگان: ایستگاه شارژ، وسیله نقلیه الکتریکی سبک (LEV)، مبلمان شهری و محیط زیست
  • مهشاد رهرومستقیم* صفحات 52-61
    به طور کلی، یادگیری تعاملات و رفتارهای اجتماعی و همچنین استقلال فردی کودکان از همان دوره های آغازین شروع می شود. محیط و وسایل پیرامون کودک در سبک زندگی، تعاملات و یادگیری او بسیار تاثیر گذار هستند. نتیجه مطالعه این بود که تعاملات و یادگیری کودک اهمیت بسیاری حتی در دوره های بعدی زندگی دارند و باید ابزارها و محیط، شرایط را برای یادگیری و تعاملات کودکان تسهیل کنند تا کیفیت زندگی هم برای والدین و هم برای کودکان بهبود یابد. صندلی غذاخوری کودک یکی از این وسایل است که علاوه بر ارگونومی مناسب، باید علایق کودک را در آن در نظر گرفت. طراح وظیفه دارد ابزاری خلق کند که پاسخگوی نیازهای کودک و زمینه ساز رشد او باشد. تجربه کودکی، تحت تاثیر چگونگی پاسخ دهی به نیازهای روانی کودک در محیطی که در آن زندگی می کند است و در این زمینه ویژگی ها و قابلیت های محیطی همراه با ویژگی های روانی- اجتماعی محیط دارای اهمیت هستند. در این مقاله مروری با هدفی کاربردی، با مطالعه مهارت ها و تعاملات کودک با دیگران، نیازها و خواسته های کودکان و والدین با روش اجرای توصیفی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: صندلی غذاخوری کودک، رفتار کودک، تعاملات والد- کودک، وسایل و ابزار مرتبط با کودک
  • نرگس غنیون* صفحات 62-69

    این مقاله ارزش های اخلاقی را در ایده های طراحی ویکتور پاپانک و استیو جابز تحلیل میکند.هر دو اندیشه ی طراحی، ایده هایی را نشان میدهند که با هدف تغییر مبتکرانه و آگاهانه ی محیط انسان قصد دارند به هدفی اساسی دست یابند.ویکتور پاپانک و استیو جابز ازتخصص های متفاوتی برخوردار بودند: پاپانک یک طراح (دیزاینر) بود و استیو جابز سوداگری مستعد.با این وجود اشتراکاتی میانشان وجود داشت.طراحی برای این دو صرفا به ارائه ی طرح یک وسیله محدود نمیشد بلکه ارزش ها و جهان ایده آل خود را در طرح ها بیان می کردند. سادگی و فقدان جزئیات زائد، مهمترین ویژگی های هردو دیدگاه هستند. اساس ملاحظات ویکتور پاپانک برگرفته از کتاب او "طراحی برای جهان حقیقی" و دیگر کتاب ها و پروژه هایی است که او در آنها مشارکت داشته است.به منظور بازسازی ادراک استیو جابز از طراحی، از مصاحبه ها ،سخنرانی ها و ارائه های او استفاده شده است.این ارزش های طراحی شامل از خود گذشتگی و عصیان در برابر بی عدالتی (ویکتور پاپانک) و دانش حقیقی-حقیقتی که توسط هر کسی قابل ادراک نیست- (استیو جابز) میباشد.

    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، طراحی برای ارزش، ویکتور پاپانک، استیو جابز، اصول اخلاقی دیزاین
|
  • Mohammad Razzaghi Pages 4-5
  • Sepideh Sadeghi *, Mohammad Razzaghi Pages 6-17
    As one of the new and developing science nanotechnology is utilizing the properties of materials at the molecular and atomic levels to produce and improve new products, materials, and systems. Consequently, nanotechnology is a new approach in all fields. Nanotechnology has many applications in food, medicine, medical diagnosis, electronics, computer, communication, transportation, energy, environment, materials, aerospace, etc. All products are the result of a design process, and although the nature of this process is not the same, innovation in solving problems is of great importance in all of them. Industrial designers seek to create concepts and products or change and develop them in different aspects of life and due to the emergence of new needs, designers are always focused on innovation in the industry. In this article, an attempt has been made to provide a broader view of the concept of innovation in industrial design based on nanotechnology and since nanotechnology is such a vast subject, it has been collected to provide industrial designers with the information they require. Information about basic and emerging nanomaterials, classification of nanomaterials, and creating a connection between these two sciences through material-oriented design, as well as examples of products in the world of industrial design where nanotechnology is used.
    Keywords: Nano Technology, Material Driven Design, Product design, Product Development
  • Behzad Soleimani *, Mehrane Lashkari Pages 18-25
    The world is getting saturated with technologies that support various activities. These technologies have enabled the existence of very complex systems and services that may be difficult for users to understand the process of interacting with them in different situations. The study of human interaction with today's products, which mainly have high technologies, is one of the new fields of research. Users have different goals in interacting with products, and if they are achieved, user satisfaction will be achieved. The rapid growth of user interfaces has increased the human need to design new processes in order to provide advanced designs. These designs improve usability with computer systems. Undoubtedly, usability is one of the main concepts in the field of human-computer interaction, and one of the goals of interaction design is to help develop usable digital artifacts. Therefore, studying and investigating its role in improving user interactions with digital products is very important. This article expands the definitions of interaction design and its place in the digital world, the rules and principles of this approach, applicability as one of the basic principles of interaction design, and explains the rules of applicability from different perspectives. Also, the features and characteristics that the user interface should have in order to meet the needs of users, have been reviewed. The article concludes that knowing these features and using them in design can reduce errors and provide satisfaction and attract users' opinions in their daily interactions with digital products.
    Keywords: Interaction, Technology, Usability, Digital, Human-computer interaction
  • Shayan Bijad * Pages 26-41
    As time becomes a rarer resource for customers, service organizations are increasingly sensitive to the economic and psychological costs they impose on their customers while waiting in line. When a user is not satisfied with the services received from the bank in any way, they will do their best to stay away from that service. This reduces the productivity and, in line with that, the profit of the service organization. In this article, the quality of the bank services and its impact on the customer have been researched. The main goal of this research was to find a solution to increase customer satisfaction by optimizing waiting time. Therefore, with this main question, interviews were conducted with stakeholders and an online questionnaire from customers to learn more about the different dimensions of this problem, and a new service product system was introduced using collaborative design. This system not only optimizes the waiting time, but also corrects the big problem of accessibility to comprehensive banking services.
    Keywords: Service-Product System Design, PSS Design, Bank, Waiting time, Customer Satisfaction, Service Quality
  • Maryam Asadollahi *, Mohammad Razzaghi Pages 42-51

    Along with the trend of population growth and the expansion of cities, we observe an increase in the environmental problem of pollution of biological resources, including air, which is mainly caused by fossil fuels in vehicles with low efficiency, on a daily basis. A large part of the air pollution in large cities like Tehran is a result of the extensive personal vehicles usage by the citizens, which leads to the formation of subsequent problems such as urban traffic and parking room problems. In addition, air pollution causes the closure of educational centers and even public offices every year, which brings significant problems for the country. Based on these factors, it is argued that the design and establishment of urban infrastructure is essential for alternative transportation methods (such as two-wheeled  individual transportation, as in: electric bicycles, electric scooters, electric motorcycles, segways, etc.), in addition to fast mobility and quick and easy access, will causes a reduction in traffic and fossil fuel consumption, and consequently, result in air pollution reduction, which is the basis for solving some of the environmental problems of a metropolitan city such as Tehran. Obviously, adopting this alternative approach requires the necessary infrastructure, including a charging station. In this research-design project, research is focused on designing an "urban charging station for individual two-wheeled vehicles".

    Keywords: Charger station, Light Electric Vehicle, Urban Furniture, environment
  • Mahshad Rahromostaghim * Pages 52-61
    Children usually begin learning social interactions and behaviors as well as developing a sense of independence from the very beginning stages of their life. The environment and tools surrounding children have a profound effect on their lifestyle, social interactions, and learning. The findings indicated that social interactions and learning are important for children, even in their later years. In addition, this article suggests that the surrounding environment and the tools should be designed to make the conditions ideal for learning and social interaction in order to improve the overall quality of life for both parents and children. One of these tools is child highchairs, which must be ergonomically proper and chosen with the children's preferences in mind. Therefore, the designers should produce products that support the development of kids and meet their needs. Responses to the psychological needs of children in their living environment affect their childhood experiences. In this regard, environmental characteristics, capabilities and psychosocial characteristics are important factors.  This review is a descriptive and applied study which investigates the needs and desires of children and their parents by studying their skills and interactions with others.
    Keywords: Child Highchair, Child Behavior, Parent-Child Interaction, Child-Related Tools, Equipment
  • Naregs Ghaniyun * Pages 62-69

    The paper analyses the ethical values of the design concepts of V.Papanek and S.Jobs. Both design concepts represent the concepts that aim to change the human environment inventively and consciously in order to achieve the main aim. Victor Papanek and Steve Jobs had different professions: Papanek was a designer and Jobs can be categorized as a talented businessman. However, they have something in common: they created not only the design of devices and things, they expressed their values and their ideal world in their design. The simplicity and the absence of superfluous details are very important characteristics of both design concepts. The basis of consideration for V.Papanek's concept of design was taken from his book"Design for the Real World" and his other works and projects in which he had contributed. In order to reconstruct S.Jobs' understanding of design, we use the interviews, his speeches, and his presentations. The values of design are self-sacrifice, the rebellion against injustice( V.Papanek), and genuine knowledge- the truth that can not be understood by everyone(S.Jobs).

    Keywords: ethical values, design for value, Victor Papanek, Steve Jobs, design ethics