فهرست مطالب

مجله تولید گیاهان زراعی
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نسترن صلحی اسکویی، فائزه زعفریان*، رحمت عباسی، بنیامین ترابی صفحات 1-20
    سابقه و هدف

    فرآیند تولید محصولات کشاورزی از پیچیدگی و ظرافت خاصی برخوردار بوده و تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد. این عوامل به نوبه ی خود چالش های متعددی را در عرصه ی تولیدات جهانی کشاورزی موجب می شوند. لذا به منظور کاهش این مشکلات و بهبود فعالیت های منتج به تولید، در وهله ی اول باید به چگونگی عملیات مدیریتی پرداخت. این امر مستلزم پایش کلیه ی مراحل منتهی به تولید از طریق مستندسازی است. مستندسازی جریان تولید (جمع آوری تمام مراحل و عملیات خط تولید محصول از تهیه ی بستر بذر تا برداشت)، از گام های اولیه ی موثر در بهبود فرآیندهای مدیریتی در کشاورزی محسوب می شود. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی جزئیات فرآیند تولید و بررسی کلیه ی عملیات زراعی و در راستای کاهش چالش های مرتبط با مدیریت مزرعه و در نهایت ارتقاء عملکرد محصول برنج در منطقه ی قائمشهر انجام شد.

    مواد و روش ها

    با توجه به اهمیت مستندسازی فرآیند تولید، در این مطالعه سه گروه اطلاعات مربوط به مدیریت زراعی، خاک و گیاه زراعی طی سال های زراعی 1398 و 1399 به صورت میدانی و با پایش مستمر مزارع مورد مطالعه در طول فصل رشد و طی مراحل کاشت، داشت و برداشت ثبت و جمع آوری شدند. در این بررسی ها دامنه ی تغییرات و شیوه ی انجام هر عملیات مدیریتی و نسبتی از کشاورزان که از شیوه های مختلف مدیریتی استفاده کرده بودند، با توزیع فراوانی مطلق و تجمعی مشخص شد.

    یافته ها

    نتایج این پروژه نشان داد تاریخ نشاءکاری در منطقه بین 29 فروردین تا 9 خرداد ماه است. نشاءکاری اغلب به شیوه ی سنتی (استفاده از کارگر) مرسوم است. میزان بذر مصرفی بسته به نوع رقم و کیفیت بذر، نوع خزانه و شیوه ی نشاکاری، بافت خاک، دانش بومی و تجربی کشاورز، بین 30 تا 144 کیلوگرم در هکتار متغیر است. حدود 54% مزارع هنوز هم از بذور خودمصرفی استفاده می کنند. با وجود تنوع ارقام، طارم هاشمی با استقبال بیشتری روبرو است. اوره، سوپرفسفات تریپل و سولفات پتاسیم از کودهای غالب جهت تامین نیازهای غذائی گیاه برنج هستند. بیشترین دفعات تقسیط به کود اوره اختصاص دارد. بسته به شرایط آب و هوایی و نوع رقم، برداشت به طور معمول بین 28 تیر تا 29 شهریور ماه انجام می شود که 95 درصد آن با کمباین برنج صورت می گیرد. به دلیل تنوع رقم و روش های مدیریتی، عملکرد شلتوک بین 2269 تا 11052 کیلوگرم در هکتار متغیر بود.

    نتیجه گیری

    با مستندسازی فرآیند تولید ضمن آگاهی از وضعیت فعلی مزارع در منطقه، حل مشکلات موجود در نظام های تولید و رسیدن به وضعیت ایده آل امکان پذیر می شود. همچنین در انجام پروژه های مشابه از دوباره کاری و صرف زمان زیاد و وقفه در کار اجتناب می گردد.

    کلیدواژگان: مستندسازی، عملکرد، مدیریت زراعی، توزیع فراوانی مطلق و تجمعی
  • فائزه زعفریان*، حسین دهقانژاد، رحمت عباسی، مرتضی نورعلیزاده صفحات 21-40
    سابقه و هدف
    برنج (Oryza sativa L.) یکی از محصولات اصلی غلات و غذای اصلی بیش از نیمی از جمعیت جهان است. حدود 90 درصد برنج جهان در آسیا تولید و مصرف می شود. ایران یکی از مناطق خشک و نیمه خشک است و به دلیل کمبود آب در بسیاری از نقاط کشور سطح زیر کشت برنج کاهش می یابد. کشت مستقیم برنج راه خوبی برای صرفه جویی در مصرف آب است. مهمترین چالش در این سیستم کشت، کنترل علف های هرز است. روش های سنتی کنترل علف های هرز در برنج شامل وجین دستی است، اما به دلیل کمبود نیروی کار در زمان بحرانی وجین و افزایش هزینه های نیروی کار، این روش کمتر رایج می شود. علف کش ها نقش کلیدی در کنترل علف های هرز دارند و امروزه به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین، این آزمایش به منظور ارزیابی اثربخشی شیوه های مختلف مدیریت علف های هرز برای برنج بذر مستقیم در فاصله ردیف های مختلف انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به منظور بررسی اثر فاصله کاشت روی ردیف و کاربرد علف کش های مختلف بر کنترل علف‏های هرز و عملکرد کشت مستقیم برنج در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1398 اجرا شد. فاصله بین بوته ها در دو سطح 3 و 5 سانتی متر و مدیریت شیمیایی علف های هرز در پنج سطح شاهد عاری از علف های هرز، شاهد آلوده به علف های هرز، علف کش تریافامون + اتوکسی سولفورون با نام تجاری کانسیل اکتیو (WG 30%) به میزان 150 گرم، علف کش بیس پیریباک سدیم با نام تجاری نومینی (OF 10%) به میزان 250 میلی لیتر و مخلوط دو علف کش سای هالوفوپ بوتیل (OD 20%) (با نام تجاری کلین گر) به میزان 5/2 لیتر در هکتار همراه با علف کش بازاگران (بنتازون) به مقدار 3 لیتر در هکتار در مرحله 2 تا 6 برگی علف های هرز بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد فاصله ردیف کاشت اثر معنی داری بر صفات مورد مطالعه نداشت؛ اما نحوه مدیریت علف های هرز اثر معنی داری بر صفات مورد بررسی داشت. ارزیابی چشمی خسارت به علف هرز در دو مرحله ارزیابی (15 و 30 روز پس از سمپاشی) نشان داد که در بین تیمارها، علف کش تریافامون + اتوکسی سولفورون به ترتیب با 75 و 33/83 درصد کنترل علف های هرز برتر از سایر علف کش ها بود. کمترین میزان زیست توده علف های هرز در 6 هفته پس از سمپاشی (50/20 گرم در متر مربع) و 10 هفته پس از سمپاشی (83/20 گرم در متر مربع) در تیمار علف کش تریفامون + اتوکسی سولفورون مشاهده شد که با شاهد تفاوت معنی داری نداشت. بیشترین ارتفاع بوته های برنج (17/103 و 41/98 ساتی متر)، به ترتیب در تیمارهای شاهد عاری از علف های هرز و تیمار علف کش تریافامون + اتوکسی سولفورون مشاهده شد. شایان ذکر است که بیشترین عملکرد بیولوژیک برنج (4/6244 و 4/5808 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد دانه برنج (به ترتیب 18/2391 و 27/2290 کیلوگرم در هکتار) در تیمارهای شاهد عاری از علف های هرز و کاربرد علف کش تریافامون + اتوکسی سولفورون مشاهده شد. با توجه به نتایج مصرف علف کش تریافامون + اتوکسی سولفورون جهت کنترل مناسب علف های هرز در کشت مستقیم برنج توصیه می شود.
    نتیجه گیری
    بیشترین و کمترین ارتفاع، تعداد پنجه و طول سنبله در تیمار شاهد عاری از علف های هرز و تیمار شاهد آلوده به علف های هرز مشاهده شد. از علف کش های مورد استفاده در این آزمایش، تیمار تریافامون + اتوکسی سولفورون با کنترل بهتر علف های هرز، در ارتفاع بوته، تعداد پنجه، طول سنبله و تعداد دانه در سنبله نسبت به سایر علف کش ها برتری داشتنند. با توجه به نتایج آزمایش، استفاده از علف کش تریافامون + اتوکسی سولفورون ضمن کنترل بهتر علف های هرز می تواند عملکرد دانه را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تراکم، عملکرد دانه، علف کش های پس رویشی، علف های هرز
  • مجید جعفرآقایی* صفحات 41-66
    سابقه و هدف

    تنش خشکی از مهمترین عوامل کاهنده عملکرد گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک از جمله شرایط آب و هوایی کشور ایران می‏باشد. در شرایط تنش خشکی یکی از راه‏کارهای کاهش اثرات منفی ناشی از تنش خشکی و در نتیجه افزایش جذب آب توسعه ریشه‏ها به واسطه کاربرد کودهای زیستی می‏باشد. از این رو، مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کاربرد کودهای زیستی نیتروژنه و فسفره بر عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و همچنین محتوای رنگیزه‏ های فتوسنتزی پنبه صورت گرفت.

    مواد و روش‏ها:

     آزمایش به صورت اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این پژوهش سطوح آبیاری شامل آبیاری معمول در طول دوره رشد به عنوان شاهد (60 میلی‏متر تبخیر از تشتک تبخیر)، تنش خفیف خشکی در طول دوره رشد (90 میلی‏متر تبخیر از تشتک تبخیر) و تنش شدید خشکی در طول دوره رشد (120 میلی‏متر تبخیر از تشتک تبخیر) به عنوان عامل اصلی و 4 تیمارکود زیستی شامل عدم استفاده از کود زیستی (شاهد)، کود زیستی ازتوباکتر، کود زیستی بیوفسفر و تلفیق کودهای زیستی ازتوباکتر و بیوفسفر به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد.

    یافته ‏ها:

     نتایج نشان داد عملکرد وش، خصوصیات فیزیولوژیکی و محتوای رنگیزه‏های فتوسنتزی تحت تاثیر تیمارهای آزمایش قرار گرفتند. تنش خشکی منجر به کاهش ارتفاع بوته، عملکرد وش، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئید گردید. تنش خشکی محتوای قندهای محلول و پرولین را افزایش داد و هر چند محتوای نسبی آب برگ و پایداری غشای سلول را کاهش داد ولی کاربرد کودهای زیستی سبب بهبود آنها شد. بالاترین محتوای پرولین برگ‏ها به میزان 63/3 میلی‏گرم بر گرم وزن تازه برگ‏ها در تیمار کاربرد هم‏زمان کودهای زیستی ازتوباکتر و بیوفسفر و در سطح تیمار تنش خشکی حاصل شد. بالاترین محتوای کلروفیل کل در تیمار شاهد و کاربرد توام کودهای بیوفسفر و ازتوباکتر به میزان 75/3 میلی‏گرم بر کیلوگرم حاصل شد. نتایج بیانگر اثر منفی تنش خشکی بر عملکرد وش بود به طوری که در تیمار شاهد میزان عملکرد وش 3536 کیلوگرم در هکتار بود در حالی که در تیمارهای تنش خشکی خفیف و شدید میزان عملکرد و وش به ترتیب برابر با 2550 و 1495 کیلوگرم در هکتار بود. همچنین کاربرد همزمان دو کود بیوفسفر و ازتوباکتر با اثر سینرژیستی خود منجر به افزایش بیشتر عملکرد وش تا 2722 کیلوگرم در هکتار شد.

    نتیجه‏ گیری: 

    در کل نتایج نشان داد تنش خشکی منجر به کاهش میزان رنگیزه های فتوسنتزی پنبه، محتوای نسبی آب برگ و شاخص پایداری غشای سلولی شد و میزان پرولین و قند محلول تحت این شرایط افزایش یافت که منجر به اثر منفی بر عملکرد وش شد. این در حالی بود که کاربرد کودهای زیستی در شرایط تنش توانست با بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه پنبه و افزایش محتوای رنگیزه‏های فتوسنتزی میزان عملکرد وش در پنبه را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: خشکی، پرولین، پنبه، کلروفیل، کود زیستی
  • محمدرضا میرزایی*، علی صارمی راد صفحات 67-92
    سابقه و هدف

    قدرت بذر در واقع نشان دهنده میزان تاثیرگذاری والدین در چرخه زندگی و بقا گیاهان و ایجاد امنیت غذایی برای جامعه بشری می باشد. مهمترین اهداف مطالعه حاضر، ارزیابی ترکیب پذیری عمومی والدین و ترکیب پذیری خصوصی تلاقی ها، تعیین ماهیت و میزان عمل ژن و در نهایت برآورد وراثت پذیری صفات کمی و کیفی هیبریدهای چغندرقند از طریق تجزیه لاین- تستر بود.

    مواد و روش ها

    در راستای اهداف مدنظر، تعداد 11 لاین گرده افشان چغندرقند با سه لاین نرعقیم در قالب تجزیه لاین- تستر با یکدیگر تلاقی داده شدند. کلیه تلاقی ها برای تولید بذر هیبرید با استفاده از گرده‏افشانی کنترل شده انجام گردید. 33 هیبرید حاصله در دو شرایط آزمایشگاه و گلخانه از نظر صفات مختلف مرتبط با جوانه زنی بذر مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به تایید وجود تنوع میان تلاقی ها، محاسبه ترکیب پذیری والدین و تاثیرات ژنی آن ها با تجزیه لاین- تستر صورت پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج صفات مختلف جوانه زنی تحت شرایط آزمایشگاه نشان داد که بین تلاقی ها از نظر صفات مختلف جوانه زنی، بذرهای جوانه-نزده، درصد بذر پوک و وزن هزار دانه تفاوت قابل ملاحظه ای وجود دارد. عامل لاین برای صفات درصد جوانه زنی، یکنواختی جوانه زنی، درصد پوکی بذر و وزن هزار دانه تاثیر معنی‎داری داشت. میانگین مربعات تستر برای سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوانه زنی، درصد پوکی بذر و وزن هزار دانه معنی دار بود. برهمکنش لاین- تستر بر میانگین زمان جوانه زنی، درصد پوکی بذر و وزن هزار دانه معنی دار بود. نتایج تجزیه واریانس در شرایط گلخانه نشان داد که تفاوت بین تلاقی ها به لحاظ صفات مختلف ظهور گیاهچه و وزن ماده خشک تک گیاهچه معنی دار بود. اثر لاین تنها برای درصد ظهور گیاهچه معنی دار بود. عامل تستر تاثیر معنی داری بر تمامی صفات مورد مطالعه داشت. برهمکنش لاین- تستر فقط برای درصد ظهور گیاهچه معنی دار بود. قابلیت ترکیب پذیری عمومی لاین های 970023 و 970100 برای درصد جوانه زنی، 970038 و 970100 و هر سه تستر آزمایشی برای سرعت جوانه زنی و لاین 970097 برای یکنواختی جوانه زنی در جهت مثبت معنی دار گردید. لاین 970097 و تستر 474*7112-36-6 کاهش میانگین زمان جوانه زنی و لاین های 970038، 970023، 970014 و 970100 و تسترهای MS KWS و 7112*SB36 با اثر منفی سبب کاهش پوکی بذر شدند. در خصوص وزن هزار دانه، لاین های 970094، 970014 و 970031 و تسترهای 7112*SB36 و MS KWS دارای قابلیت ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی داری بودند. در آزمایش گلخانه ای، در رابطه با صفت درصد ظهور گیاهچه لاین های 970100، 970023 و 970038 و تستر MS KWS دارای قابلیت ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی داری بودند. برای سرعت ظهور گیاهچه، لاین های 970038 و 970100 و هر سه تستر آزمایشی قابلیت ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی داری نشان دادند. برای وزن خشک تک گیاهچه، لاین 970098 دارای قابلیت ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی دار بود. در خصوص تسترها دو تستر 474*7112-36-6 و 7112*SB36 در مقابل یکدیگر قرار داشتند. این تقابل به گونه ای بود که تستر 474*7112-36-6 افزایش وزن خشک را باعث می گردید، اما تستر 7112*SB36 کاهش وزن خشک را به همراه داشت.

    نتیجه گیری

    قابلیت ترکیب پذیری عمومی مبین اثرات افزایشی ژن ها است، بنابراین والدهایی با قابلیت ترکیب پذیری عمومی بالا، اثر افزایشی زیادی نیز به‎همراه دارند که می توان از آن ها در تولید ارقام سینتتیک بهره برد. از سوی دیگر این والدها می توانند از طریق گزینش مکرر در توسعه لاین های اینبرد و نیز به عنوان تستر برای ارزیابی لاین های اینبرد جدید استفاده شوند. با توجه به نتایج به دست آمده، گزینش ترکیبات مفید برای تولید هیبریدهای مناسب را اهداف اصلاحی تعیین می کنند. از این رو با در نظر گرفتن ارزش ترکیب پذیری خصوصی مثبت و یا منفی، ترکیبات والدینی برای یک صفت می توان در افزایش ژن هایی با اثر غیرافزایشی جهت تولید هیبرید اقدام نمود.

    کلیدواژگان: گرده افشان، قابلیت ترکیب پذیری، هیبرید، بنیه بذر و نرعقیم
  • مصطفی عصمتی، زهرا مرادیان، عبدالحسین رضائی، رامین پیری* صفحات 93-112
    سابقه و هدف

    زنیان یکی از گیاهان دارویی مهم تیره چتریان است که از اسانس آن در صنایع دارویی و آرایشی بهداشتی استفاده می شود. شوری خاک به دلیل جلوگیری از جذب آب و عناصر غذایی به درون گیاه یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان زراعی محسوب می شود. استفاده از کودهای زیستی با بهره گیری از باکتری های محرک رشد گیاه یکی از راهکارهای موثر در کاهش اثرات سمی ناشی از شوری بالا در رشد گیاهان به شمار می روند. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تاریخ های کاشت مختلف و کودهای زیستی بر عملکرد دانه و شاخص های زراعی گیاه دارویی زنیان تحت تنش شوری انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی تاثیرکودهای زیستی بر عملکرد دانه و شاخص های رویشی گیاه دارویی زنیان در شرایط اقلیمی کاشمر دو آزمایش جداگانه در مزرعه و گلخانه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کاشمر اجرا شد. آزمایش مزرعه ای بصورت طرح اسپلیت پلات با کاربرد دو عامل که عامل اول شامل تاریخ کاشت در دو سطح (26 اسفند، 27 فروردین)، عامل دوم شامل کود زیستی در 8 سطح (شاهد، ازتوبارور1، فسفاته بارور2، پتابارور2، ترکیب کودی ازتوبارور1 + فسفاته بارور2، ترکیب کودی ازتوبارور1+ پتابارور2، ترکیب کودی فسفاته بارور2+ پتاباورر2، ترکیب کودی ازتوباور1+ فسفاته بارور2+ پتابارور1) می باشد. آزمایش دوم بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل کود زیستی در 8 سطح (شاهد، ازتوبارور1، فسفاته بارور2، پتابارور2، ترکیب کودی ازتوبارور1 + فسفاته بارور2، ترکیب کودی ازتوبارور1+ پتابارور2، ترکیب کودی فسفاته بارور2+ پتاباورر2، ترکیب کودی ازتوباور1+ فسفاته بارور2+ پتابارور1) و تنش شوری در 3 سطح (صفر، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تنش شوری صفات درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول گیاهچه را به طور معنی داری کاهش داد. کاربرد کودهای زیستی بصورت تلفیقی نسبت به شاهد بهترین تاثیر را بر این صفات داشت. همچنین تیمار عدم کاربرد کود زیستی و در شرایط تنش شوری 8 دسی زیمنس بر متر صفات فوق دارای کمترین مقدار بودند. همچنین تیمار ترکیبی ازتوبارور1+ پتابارور2 + فسفاته بارور2 توانست به طور معنی داری عملکرد محصول و ارتفاع بوته را بهبود بخشد. مطالعات نشان داد که بهترین تاریخ کاشت برای صفات ارتفاع بوته، تعداد شاه فرعی، تعداد چتر، وزن هزاردانه و عملکرد دانه در تاریخ کشت 26 اسفند در مقایسه با 27 فروردین بدست آمد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت کاربرد کودهای زیستی بصورت تلفیقی می تواند تاثیر مخرب تنش شوری در گیاه دارویی زنیان را کاهش دهد و همچنین در شرایط مزرعه ای عملکرد دانه را به طور محسوسی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: تنش شوری، درصد جوانه زنی، زنیان، عملکرد دانه، کودهای زیستی
  • محبوبه عبدالحسین پور، مرضیه بشارتی فر، غلامرضا خواجویی نژاد*، قاسم محمدی نژاد، جلال قنبری صفحات 113-132
    سابقه و هدف
    گیاه . Glycyrrhiza glabra Lکه معمولا به نام شیرین بیان شناخته می شود، یک گیاه دارویی چندساله است که از فواید مختلفی برای سلامتی برخوردار است. عصاره ریشه شیرین بیان را می توان برای طب سنتی و صتایع غذایی و دارویی استفاده کرد زیرا حاوی ترکیبات فعال زیستی و ترکیبات مهمی از جمله گلیسیریزین، لیکویریتین و گلابرین است. استفاده از ریزوباکتری های محرک رشد گیاه به عنوان کودهای زیستی به طور فزاینده ای به عنوان راهی برای کاهش میزان کاربرد کودهای شیمیایی در سیستم های کشاورزی پیشنهاد شده است. بنابراین، هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر ازتوباکتر به عنوان یکی از محرک های رشد گیاه به تنهایی و در تلفیق با سطح کاهش یافته کاربرد کود شیمیایی بر فتوسنتز، تبادلات گازی و تولید زیست توده گیاهان شیرین بیان تکثیرشده از طریق بذر و ریزوم بود.
    مواد و روش ها
    آزمایش مزرعه ای با تلقیح بذور و ریزوم های گیاهان شیرین بیان باAzotobacter chroococcum (Ac: سویه 1087) به تنهایی یا در ترکیب با سطح کاهش یافته کاربرد کودهای شیمیایی انجام شد. پنج تیمار آزمایش شامل (1) شاهد: بدون تلقیح و کوددهی (2) تلقیح با Ac؛ (3) 100 درصد کوددهی: 100 درصد مقدار توصیه شده نیتروژن؛ (4)50 درصد کوددهی و (5) 50 درصد کوددهی+ تلقیح با Ac بود که در هر دو روش تکثیر (بذر و ریزوم) مورد ارزیابی قرار گرفتند. سرعت فتوسنتز خالص، سرعت تعرق برگ، CO2 بین سلولی، راندمان مصرف آب فتوسنتزی، محتوای کلروفیل (عدد SPAD)، ارتفاع بوته، سطح برگ و وزن خشک اندام هوایی، ریشه، ریزوم و زیست توده کل (ریزوم+ریشه) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج مشاهده شده نشان داد که گیاهان حاصل از ریزوم نسبت به گیاهان حاصل از بذر افزایش 75 درصدی در ارتفاع بوته، افزایش چهار برابری سطح برگ در بوته، افزایش نه برابری وزن خشک اندام هوایی، افزایش 6/6 برابری در وزن هر ریزوم و به ترتیب افزایش 23 برابر، 3/7 برابر و 1/11 برابری در تولید ریزوم، ریشه و زیست توده کل نشان دادند. نتایج همچنین نشان داد که، تلقیح با ازتوباکتر بیش از پارامترهای مرتبط با رشد رویشی و تولید زیست توده اندام هوایی، تولید زیست توده ریشه را تحت تاثیر قرار داد. از نکات جالب توجه این بررسی این بود که تلقیح هم زمان ازتوباکتر همراه با کاربرد میزان 50 درصد کود، با بهبود 180 و 114 درصدی سطح برگ، 13 و 9 درصدی محتوای کلروفیل، 119 و 15 درصدی فتوسنتز خالص و 43 و 42 درصدی کارایی مصرف آب فتوسنتزی، محتوای ماده خشک اندام هوایی را به ترتیب 134 و 147 درصد و تولید زیست توده کل را به ترتیب 149 و 94 درصد به ترتیب در گیاهان حاصل از ریزوم و بذر بهبود داد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که تلقیح هم زمان ازتوباکتر و کاربرد 50 درصد اوره نتایج مشابهی با کاربرد 100 درصد کود شیمیایی اوره نشان داد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که تلقیح با A. chroococcum در تلفیق با دوز کاهش یافته کاریرد اوره می تواند بدون کاهش معنی دار عملکرد شیرین بیان تولید شده از طریق بذر و ریزوم، میزان کوددهی نیتروژن را تا 50 درصد کاهش دهد. نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که شیرین بیان حاصل از ریزوم در سال اول رشد در صفات مختلف رشد و عملکرد، افزایش چند برابری نسبت به شیرین بیان حاصل از بذر نشان داد. این می تواند در فرایند تولید گیاهان شیرین بیان در شرایط مختلف، براساس جوانب مختلف تولید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد گیاه، پارامترهای فتوسنتز، تکثیر جنسی و غیرجنسی، شیرین بیان
  • مجید غلامحسینی*، کمال پیغام زاده، سعدالله منصوری، ابوالفضل فرجی، فرناز شریعتی صفحات 133-148
    سابقه و هدف

    در ایران مشابه بسیاری دیگر از کشورهای تولیدکننده کنجد انبوهی از توده های محلی کنجد وجود دارد که هر یک به شرایط اقلیمی- خاکی ناحیه مورد تولید کم وبیش سازگاری دارند، ولی مناسب کشت در اراضی بزرگ و زراعت مکانیزه نیستند. در سال 1395 بذر یک ژنوتیپ کنجد مقاوم به ریزش دانه وارد کشور شد که به نظر می رسد می تواند در برنامه های توسعه کشت کنجد در کشور مثمرثمر باشد. با توجه به کمبود اطلاعات در ارتباط با مباحث به زراعی از جمله آرایش کاشت و تراکم مناسب این ژنوتیپ خاص کنجد به-ویژه در استان گلستان، این پژوهش اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت بلوک های خرد شده (نواری) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال 1399 و 1400 در مزارع پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان (گرگان) با طول جغرافیایی 54 درجه و 24 دقیقه و عرض جغرافیایی 36 درجه و 53 دقیقه و ارتفاع 5/5 متر از سطح دریا در اقلیم معتدل با تابستان های گرم و خشک اجرا شد. در این پژوهش اثر فاصله بین ردیف های 30، 45 و 60 سانتی متری (به عنوان کرت های اصلی) و فاصله بین بوته های 5، 8، 11 و 14 سانتی-متری (به عنوان کرت های فرعی) بر صفات مورفولوژیک، اجزاء عملکرد و عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن دانه ژنوتیپ کنجد مقاوم به ریزش دانه مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری داده ها به روش تجزیه مرکب با فرض اثر تصادفی سال و با استفاده از نرم افزار SAS نسخه 4/9 انجام شد. برای مقایسه میانگین اثرات اصلی از آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد و در صورت معنی دار بودن اثر متقابل، برش دهی و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون LS-means انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در سال اول، بلندترین بوته ها (193 سانتی متر) از آرایش کاشت 8×60 سانتی متر و در سال دوم (211 سانتی متر) از آرایش کاشت 11×30 سانتی متر حاصل شد. علاوه بر این افزایش تراکم کاشت از 10 به 35 بوته در مترمربع، 22 سانتی متر ارتفاع بوته را افزایش داد اما بیشتر شدن تراکم به دلیل افزایش شدت رقابت باعث کاهش ارتفاع بوته شد. همچنین در سال اول بیشترین تعداد کپسول در بوته (201 عدد) از آرایش کاشت 14×60 سانتی متر و در سال دوم (169 عدد) از آرایش کاشت 11×60 سانتی متر حاصل شد. از طرف دیگر با نزدیک شدن فاصله بین ردیف ها و بین بوته ها که با افزایش تراکم کاشت همراه است از تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه کاسته شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل فاصله بین ردیف ها در فاصله بین بوته ها در سطح احتمال یک درصد بر عملکرد دانه معنی دار بود. حداکثر عملکرد دانه با رکورد 3025 کیلوگرم در هکتار از آرایش کاشت 11×30 سانتی متر بدست آمد. گرچه با افزایش تراکم، تعداد شاخه فرعی و اجزاء عملکرد کاهش پیدا کرد، اما این کاهش اجزای عملکرد در تک بوته با افزایش تعداد بوته در واحد سطح جبران شده و در تراکم 30 بوته در مترمربع، بیشترین عملکرد دانه بدست آمد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که با افزایش تراکم کاشت بیشتر از 30 بوته در مترمربع درصد روغن دانه کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که متوسط و حداکثر عملکرد دانه ژنوتیپ مقاوم به ریزش در مقایسه با متوسط عملکرد کنجد در منطقه گرگان به ترتیب 3 و 4 برابر بیشتر بود. بنابراین با توجه به برداشت مکانیزه این ژنوتیپ و همچنین عملکرد دانه بالای آن، قابلیت توصیه کشت این ژنوتیپ کنجد در آرایش کاشت 11×30 سانتی متر و تراکم 30 بوته در مترمربع در منطقه گرگان وجود دارد.

    کلیدواژگان: اجزاء عملکرد، دانه روغنی، عملکرد دانه، عملکرد روغن
  • اسماعیل قربانپور*، جاوید قرخلو، ناصر باقرانی، فرشید قادری فر، آسیه سیاهمره گویی صفحات 149-168
    سابقه و هدف

    علف هرز علف خونی به دلیل شباهت مورفولوژی و نیازهای رشدی یکسان، بیشترین افت عملکرد را در تولید گندم به کشاورز تحمیل می کند. این گیاه هرز، به عنوان یکی از علف های هرز مهم زراعت پاییزه گندم به ویژه در استان های خوزستان، فارس، گلستان و مازندران مطرح می باشد. نتایج پژوهش ها حاکی از این است که گونه های مختلف از یک جنس گیاه، فارغ از زراعی یا هرز، در شرایط مشابه ممکن است رفتار متفاوتی نشان دهند. به این ترتیب، این پژوهش باهدف بررسی و مقایسه اثرات تداخلی سه گونه علف خونی در تراکم های مختلف بر گندم انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    آزمایش طی دو سال (1399-1398 و 1400-1399) در شرق استان گلستان، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورها، شامل گونه های علف خونی، در سه سطح (P.‬brachystachys، P.‬minor و P.paradoxa) به عنوان کرت اصلی و تراکم علف‬هرز در 5 سطح (شاهد، 10، 30، 50 و 100 بوته در مترمربع) به عنوان کرت فرعی بود.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، در سال زراعی اول و دوم کمترین میزان وزن‬خشک گندم در رقابت با تراکم 100 بوته در مترمربع P.‬brachystachys به ترتیب، با میزان 61/589 و 77/758 گرم در مترمربع برآورد گردید. همچنین، کمترین میزان شاخص سطح ‬برگ برآورد‬شده در سال های اول و دوم، به ترتیب با میزان 87/2 و 77/2، در شرایط رقابتی با گونه P.‬brachystachis به ‬دست آمد. بیشترین عملکرد نهایی گندم در سال‬های زراعی اول و دوم نیز به ترتیب، با میزان 4679 و 5102 کیلوگرم در هکتار در شرایط عاری از علف‬هرز برآورد شد. از‬طرفی، در هر دو سال آزمایشی میزان برآورد افت‬عملکرد دانه گندم به واسطه ورود اولین علف‬هرز، در شرایط رقابتی با گونه‬ های مختلف علف‬خونی متفاوت معنی‬دار نداشت. لذا، میزان تولید دانه گندم در شرایط رقابتی با علف‬خونی با افزایش تراکم علف‬هرز رابطه معکوس داشت. نتایج نشان داد، حداکثر افت‬عملکرد به واسطه حضور علف‬خونی، فارغ از نوع گونه علف‬هرز، در تراکم بیشتر از 100 بوته در مترمربع رخ خواهد داد. شاخص‬برداشت گندم نیز با میزان 37 تا 40 درصد تفاوت معنی داری در کرت های آزمایش نداشت.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، رشد و عملکرد گندم بیشتر از نوع گونه علف‬خونی، تحت تاثیر شدت رقابت و تراکم علف‬هرز قرار گرفت. به این ترتیب، افزایش تعداد بوته علف‬هرز در واحد سطح و به دنبال آن، افزایش توان رقابت پذیری گونه های موردمطالعه علف‬خونی، تغییرات معنی داری بر خصوصیات رشدی و برخی اجزای عملکرد و عملکرد نهایی گندم تحمیل کرد. با توجه به برآورد آنالیز رگرسیون، به‬دنبال افزایش تراکم علف‬هرز، کاهش معنی داری در عملکرد گندم مشاهده شد. برآورد معادله نشان داد، حداکثر افت‬عملکرد گیاه زراعی، در رقابت با تراکم های بالاتر از 100 بوته در مترمربع علف هرز علف‬خونی رخ خواهد داد.

    کلیدواژگان: افت عملکرد، تداخل علف هرز، شاخص برداشت، علف خونی
  • فائزه محمدی کشکا، زین العابدین طهماسبی سروستانی*، همت الله پیردشتی، هما حسین زاده بندبافها صفحات 169-198
    سابقه و هدف

    انرژی به دلیل هزینه ها و امنیت عرضه، عامل محدودکننده پایداری کشاورزی است. بخش کشاورزی به عنوان یکی از بزرگ ترین تامین کنندگان غذای جهان، در دوران اخیر با گرایش به افزایش مصرف انرژی منجر به افزایش هزینه های تولید و تاثیرات منفی بر امنیت غذایی و نگرانی های زیست محیطی شده که جهت غلبه بر این چالش های پیش رو، برقراری تعادل بین تقاضا و عرضه انرژی در سامانه های کشاورزی و همچنین بررسی عملکرد اقتصادی آن ها ضروری است. به این ترتیب با در نظر داشتن این مهم که سویا [Glycine max (L.) Merril] گیاهی مهم در برقراری امنیت غذایی است؛ پژوهشی در سال 1398 به منظور تحلیل جریان انرژی و بررسی اقتصادی هزینه های تولید سویا در سطح استان مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها

    به منظور ارزیابی کارایی اقتصادی و الگوی مصرف انرژی در مزارع سویا، اطلاعات موردنیاز به صورت مراجعه حضوری و گفتگوی مستقیم با 301 سویاکار جمع آوری شد. ورودی هایی که برای برآورد کارایی انرژی هر هکتار زراعت سویا مورد استفاده قرار گرفتند شامل سوخت های فسیلی، ماشین آلات، نیروی انسانی، بذر، آب آبیاری، الکتریسیته، کودها و سموم شیمیایی بودند. دانه سویا تولیدی نیز به عنوان منبع انرژی خروجی در نظر گرفته شد. برای ارزیابی کارایی اقتصادی تولید سویا از رویکرد هزینه یابی چرخه حیات (LCC) استفاده شد که به این منظور، دروازه مزرعه به عنوان مرز سامانه و یک هکتار مزرعه سویا به عنوان واحد پایه برای تمام تجزیه و تحلیل ها در نظر گرفته شد. هزینه های اجتماعی انتشارات علاوه بر هزینه های ثابت و متغیر تولید که در بیش تر پژوهش ها به آن ها پرداخته می شود؛ ارزیابی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در پژوهش حاضر، هزینه های اجتماعی انتشار آلاینده ها در بوم نظام های تولید سویا شامل دو بخش: (1) انتشارات در مزرعه و (2) آلاینده های ناشی از تولید برق بوده که با استفاده از ضرایب استاندارد تعیین شده در مطالعات قبلی برآورد شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، سوخت دیزل، کودهای شیمیایی نیتروژنه و بذر مصرفی به ترتیب با 47/90، 19/61 و 13/53 درصد بیش ترین سهم از کل انرژی نهاده های مصرفی در تولید سویا را دارا بودند. میانگین بهره وری انرژی برای سویا تولیدی در استان مازندران معادل 0/16 کیلوگرم بر مگاژول محاسبه شده که از این نظر، شهرستان گلوگاه با 0/25 کیلوگرم بر مگاژول بهترین و آمل با 0/11 کیلوگرم بر مگاژول بدترین وضعیت را نسبت به سایر شهرستان های تحت بررسی داشتند. از نظر نوع انرژی مصرفی، نتایج نشان داد که تولید فعلی سویا در استان مازندران به دلیل وابستگی زیاد به منابع انرژی تجدیدناپذیری چون سوخت دیزل و کودهای شیمیایی نیتروژنه پایدار نیست. هزینه چرخه حیات تولید سویا در استان مازندران که شامل هزینه های متغیر، ثابت و اجتماعی حاصله از انتشارات بوده نیز به طور متوسط به میزان 327/90 دلار بر هکتار برآورد شده که در این بین هزینه های متغیر با 299/52 دلار بر هکتار (یعنی حدود 91 درصد) سهم بالایی در تولید سویای منطقه داشته است. متوسط دستمزد پرداختی به صاحبان ادوات و ماشین آلات کشاورزی با 141/85 دلار بر هکتار (معادل 47/36 درصد) اولین نهاده و نیروی کار انسانی با 85/77 دلار بر هکتار (معادل 28/64 درصد) دومین نهاده با بیش ترین هزینه در تولید بودند که در مجموع حدود 69 درصد از کل هزینه تولید (LCC) سویا را به خود اختصاص داده اند. نشر دی اکسید کربن با 41/16 درصد، سهم عمده ای در هزینه اجتماعی حاصله از انتشارات (7/38 دلار بر تن) داشته که این هزینه به دلیل مقادیر بالای انتشار آن در پی احتراق سوخت دیزل و مصرف کود اوره در مزرعه بود.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج حاصله از پیمایش 301 مزرعه تحت بررسی نشان داد که تولید سویا در استان مازندران با متوسط کارایی انرژی 2/43، به لحاظ بیلان انرژی توجیه پذیر و با نسبت سود به هزینه 1/86 محصولی سودآور در کشاورزی منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدناپذیر، بهره وری اقتصادی، هزینه اجتماعی انتشارات، کارایی انرژی، نیتروز اکسید
  • ابراهیم ممنوعی*، مهدی مین باش معینی، محمدرضا کرمی نژاد صفحات 199-216
    سابقه و هدف

    علف های هرز یکی از مهمترین عوامل محدودکننده تولید گیاهان زراعی هستند؛ که از طریق رقابت سهم عمده ای در بروز خسارت و افت عملکرد محصولات زراعی دارند. مقدار خسارت علف های هرز در مزارع گندم ایران 25 تا 30 درصد گزارش شده است. در حال حاضر کنترل شیمیایی یکی از مهمترین روش مهار علف های هرز در گندم به شمار می رود. همچنین، کاربرد علف کش های پیش مخلوط یکی از راهکارهای افزایش طیف کنترل علف های هرز می باشد. این آزمایش با هدف بررسی کارایی علف کش پیش مخلوط ام سی پی آ+ فلوراسولام در کنترل علف های هرز پهن برگ گندم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 14 تیمار و 4 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی حسن آباد داراب (فارس)، در سال زراعی 1402-1401 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کاربرد ام سی پی آ +فلوراسولام (42 درصد، WP) در مقادیر 300، 400، 500، 600، 700 و 800 گرم در هکتار ماده تجارتی، فلوراسولام (فلورکس 10 درصد، WP) به مقدار 85 گرم در هکتار، تو، فور-دی+ ام سی پی آ (یو46 کمبی فلوئید 5/67 درصد، SL) به مقدار 2 لیتر در هکتار، بروموکسینیل+ تو، فور-دی (بوکتریل یونیورسال 56 درصد، EC) به مقدار 5/1 لیتر در هکتار، بروموکسینیل+ ام سی پی آ (برومایسید ام آ 40 درصد، EC) به مقدار 5/1 لیتر در هکتار، بنتازون+ دیکلوپروپ (بازاگران دی پی 6/%56 درصد، SL) به مقدار 2 لیتر در هکتار، پندیمتالین (فیست سوپر، 6/45 درصد، CS) به مقدار 4 لیتر در هکتار، پروسولفوکارب (باکسر 80 درصد، EC) به مقدار 4 لیتر در هکتار و شاهد وجین دستی علف های هرز بود. کرت های آزمایش به دو بخش سم پاشی نشده (شاهد) و شده (تیمار) تقسیم شد. علف کش های پندیمتالین و پروسولفوکارب به-صورت پیش رویشی و سایر تیمارهای علف کش در مرحله پنجه دهی گندم که علف های هرز تا 5 برگی بودند اعمال گردید. هر کرت آزمایشی دارای 8 خط کاشت در ابعاد 5/1 × 10 متر مربع با تراکم 400 بوته در متر مربع تهیه شد. سم پاشی با سمپاش پشتی فشار ثابت مجهز به نازل بادبزنی (8002)، با فشار دو بار و حجم پاشش 300 لیتر در هکتار در انجام شد. صفات اندازگیری شده شامل تعیین تراکم، وزن خشک و درصد کنترل گونه های علف های هرز، عملکرد دانه و اجزاء عملکرد بود. محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار SAS (نسخه 3/9) و مقایسه میانگین با آزمون حداقل تفاوت معنی دار (LSD) در سطح پنج درصد انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تیمارهای علف کش تراکم و وزن خشک گونه های علف هرز یونجه زرد (Melilotus officinalis)، گلرنگ وحشی (Carthamus oxyacanthus)، شیر تیغک (Sonchus oleraceus)، خردل کاذب (Hirschfeldia incana)، گل گندم (Centaurea iberica) را به طور معنی دار کاهش داد و تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در متر مربع، وزن هزار دانه و عملکرد دانه گندم به طور معنی داری افزایش یافت. همچنین، با افزایش مقدار کاربرد علف کش ام سی پی آ+ فلوراسولام کارایی کنترل علف های هرز افزایش یافت. بهترین مقدار کاربرد علف کش ام سی پی آ+ فلوراسولام از 800 گرم در هکتار حاصل شد. این تیمار وزن خشک یونجه زرد، گلرنگ وحشی، شیر تیغک، خردل کاذب و گل گندم به ترتیب 91، 95، 92، 100، 95 و 95 درصد کاهش دهد و عملکرد دانه (29/7 تن در هکتار) 29 درصد نسبت به شاهد بدون کنترل افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج آزمایش، کارایی علف کش پیش مخلوط ام سی پی آ+ فلوراسولام در کنترل علف های هرز یونجه زرد، گلرنگ وحشی، شیر تیغک، خردل کاذب و گل گندم در مقایسه با کاربرد تکی فلوراسولام به طور معنی دار افزایش یافت. همچنین، کارایی این علف کش در کنترل علف های هرز مذکور نسبت به علف کش های خاک مصرف پندی متالین و پروسولفوکارب نیز به طور معنی دار برتری نشان داد. از سوی دیگر، کارایی این علف کش در کنترل علف های هرز در مقایسه با علف کش های پس رویشی آزمایش، مطلوب تر بود. لذا با توجه به طیف کنترل علف های هرز و افزایش عملکرد دانه، کاربرد علف کش ام سی پی آ+ فلوراسولام به عنوان یک علف کش مناسب در کنترل علف های هرز پهن برگ مزارع گندم پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تراکم علف هرز، زیست توده علف های هرز، عملکرد دانه، کنترل شیمیایی
|
  • Nastaran Solhi-Oskoei, Faezeh Zaefarian *, Rahmat Abbasi, Benjamin Torabi Pages 1-20
    Background and objectives

    The process of producing agricultural products has a certain complexity and finesse and is affected by various factors. These factors, in turn, pose numerous challenges in the field of global agricultural production. Therefore, in order to reduce these problems and improve the activities resulting from production, in the first place, it must pay attention to how management operations. This requires monitoring all stages leading to production through documentation. Documenting the production flow (collect all the steps and operations of the production line from preparing the seedbed to harvest) is one of the first effective steps in improving management processes in agriculture. The aim of this study was to investigate the details of the production process and all agronomic operations and in order to reduce the challenges related to farm management and ultimately improve the yield of rice in the Ghaemshahr region.

    Materials and methods

    Due to the importance of documenting the production process, in this study there were three groups of information related to agronomic management, soil and crop during the crop years 2019 and 2020 in the field and with continuous monitoring of the studied farms during the growing season and during the stages of planting, holding and harvesting were recorded and collected. In these studies, it was determined the range of changes and the manner of performing each management operation and the proportion of farmers who used different management methods, with absolute and cumulative frequency distribution.

    Results

    The results of this project showed that the date of transplanting in the region is between 29 April to 9 June. Transplantation is often traditional (by labor). The amount of seed used varies between 30 to 144 kg.ha-1 depending on the type and quality of seed, type of nursery and transplanting method, soil texture, local and experimental knowledge of the farmer. About 54% of farms still use self-consuming seeds. Despite the variety of figures, Tarom Hashemi is more welcomed. Urea, triple superphosphate and potassium sulfate are the dominant fertilizers to meet the nutritional needs of the rice plant. Most of the installments are allocated to urea fertilizer. Depending on the weather conditions and the type of cultivar, harvesting is usually done between July 19 and September 20 and 95% with rice combine. Due to the variety of cultivars and management methods, the yield of paddy varied between 2269 to 11052 kg.ha-1.

    Conclusion

    By documenting the production process while being aware of the current situation of farms in the region, it is possible to solve the existing problems in production systems and reach the ideal situation. Also, in doing similar projects, rework and spending a lot of time and interruptions in work are avoided.

    Keywords: documentation, Yield, Agronomic Management, absolute, cumulative frequency distribution
  • Faezeh Zaefarian *, Hossien Dehghannezhad, Rahmat Abbasi, Morteza Nouralizadeh Otaghsara Pages 21-40
    Background and objectives
    Rice (Oryza sativa) is a major cereal crop and staple food for more than half of the world's population. About 90% of the world's rice is produced and consumed in Asia. Iran is one of the arid and semi-arid regions and due to the lack of water in many parts of the country, the area under rice cultivation decreases. Direct rice cultivation is a good way to save water. The most important challenge in this cultivation system is weed control. The traditional methods of weed control in rice include hand-weeding by hoe or hand pulling, but this is becoming less common because of labour scarcity at critical time of weeding and increasing labour costs. Herbicides play a key role in weed control and are used extensively today. Therefore, this experiment was conducted to evaluate the effectiveness of different weed management practices for direct seeded rice at varying row spacing.
    Materials and methods
    This study was conducted to investigate the effect of planting distance on rows and herbicides on weed suppression and direct rice cultivation performance in the research farm of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University as a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications in 2019. Distance between plants at two levels of 3 and 5 cm and chemical management of weeds in five levels of weed-free (control), weed-infested (control), application of trifamone + ethoxysulfuron herbicide 30% (council active) at the rate of 150 g ha-1 in stage of 2 up to 6 leaves of weeds, application of bisopiribac sodium herbicide OF10% (nomini) at the rate of 250 ml ha-1 in stage of 2 to 6 leaves of weeds and application of a mixture of two herbicides halofop butyl OD 20% with 2.5 liters ha-1 with basagran (bentazone) were 3 liters ha-1 in the 2 to 6 leaves stage of the weeds.
    Results
    Results showed that although planting row spacing had no effect on the desired traits; however, weed management had a significant effect on the studied traits. Visual evaluation of weed damage in two evaluation stages (15 and 30 days after spraying) showed that among the chemical control treatments, trifamone + ethoxysulfuron herbicide was superior to other herbicides with 75 and 83.33% weed control, respectively. The lowest weeds biomass was observed in 6 weeks after spraying (20.50 g m-2) and 10 weeks after spraying (20.83 g m-2) in trifamone + ethoxysulfuron herbicide treatment, which was not significantly different with weed free (control). The highest height of rice plants (103.17 and 98.41 cm) was observed in the complete weed control and trifamone + ethoxy-sulfurone herbicide treatments, respectively. It is worth mentioning that the maximum biological yield of rice (6244.4 and 5808.4 kg ha-1) and grain yield (2391.218 and 2290.27 kg ha-1, respectively) was observed in weed-free (control) and application of triafamone + ethoxysulfuron herbicide. According to the results of this experiment, the use of trifamone + ethoxysulfuron herbicide at the rate of 150 g ha-1 is recommended for proper control of weeds in direct rice cultivation.
    Conclusion
    The highest and lowest height, number of tillers and spike length were observed in weed-free control treatment and weed-infected control treatment. Among the herbicides used in this experiment, in the treatment of triafamone + ethoxysulfuron with better weed control, In plant height, tiller number, spike length and number of seeds per spike were superior to other herbicides. According to the results of the experiment, the application of the herbicide triafamone + ethoxysulfuron, while better control of weeds, can increase grain yield.
    Keywords: Density, Grain yield, Post-emergence herbicides, Weed
  • Majid Jafaraghaei * Pages 41-66
    Background and objectives

    Drought stress is one of the most important factors that reduce the yield of crops in arid and semi-arid regions, including the climatic conditions of Iran. In the conditions of drought stress, one of the solutions to reduce the negative effects caused by drought stress and as a result increase water absorption is the development of roots through the use of biological fertilizers. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of drought stress and the application of nitrogen and phosphorus biofertilizers on the yield and some physiological characteristics as well as the content of photosynthetic pigments of cotton.

    Materials and methods

    The experiment was conducted as a split plot with a randomized complete block design in three replications. In this research, irrigation levels include normal irrigation during the growth period as a control (60 mm evaporation from the evaporation pan), medium drought stress during the growth period (90 mm evaporation from the evaporation pan) and severe drought stress during the period. growth (120 mm of evaporation from the evaporation pan) as the main factor and 4 biofertilizer treatments, including no use of biofertilizer (control), Aztobacter biofertilizer, biophosphorus biofertilizer, and the combination of Aztobacter biofertilizers and biophosphorus as secondary factors.

    Results

    The results showed that the yield, physiological characteristics and content of photosynthetic pigments were affected by the experimental treatments. Drought stress led to a decrease in plant height, yield, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoid. Drought stress increased the content of soluble sugars and proline, and although it reduced the relative content of leaf water and cell membrane stability, the application of biofertilizers improved them. The highest proline content of 3.63 mg/g fresh weight of leaves was obtained in the treatment of simultaneous application of biofertilizers Aztobacter and biophosphorus and at the level of drought stress treatment. The highest total chlorophyll content was obtained in the control treatment and the combined use of biophosphorus and azotobacter fertilizers at the rate of 3.75 mg/kg. The results showed the negative effect of drought stress on rice yield, so that in the control treatment, rice yield was 3536 kg per hectare, while in medium and severe drought stress treatments, rice yield was 2550 and 1495 kg per hectare, respectively. Also, the simultaneous application of biophosphorus and azotobacter fertilizers with their synergistic effect led to a further increase in rice yield up to 2722 kg/ha.

    Conclusion

    In general, the results showed that drought stress led to a decrease in cotton photosynthetic pigments, relative

    Keywords: Biofertilizer, chlorophyll, Cotton, Drought, Proline
  • MohammadReza Mirzaei *, Ali Saremi-Rad Pages 67-92
    Background and objectives

    The seed vigor, which shows influence of parents on the life cycle and survival of plants, is also very important in for creating food security for human society. The most important objectives of the present study were to evaluate the general compatibility of parents and the specific combining of crosses, determining the nature and degree of gene action, and finally estimate the heritability of quantitative and qualitative traits of sugar beet hybrids through line-tester analysis.

    Materials and Methods

    Eleven pollinator lines of sugar beet were crossed with three male sterile single crosses using controlled pollination in the form of line-tester. A total of 33 obtained hybrids were investigated in terms of different traits related to seed germination in both laboratory and greenhouse conditions. The existence of diversity among the crosses was confirmed, and the calculation of the combining ability of the parents and their genetic effects was done by line-tester analysis.

    Results

    The results under laboratory conditions showed that there is a significant difference between the crosses in terms of of different germination traits, non-germinated filled cluster, empty cluster and 1000 seed weight. The line had a significant effect on the characteristics of germination capacity, germination uniformity, empty cluster and 1000 seed weight. Tester mean square for germination rate, mean germination time, empty cluster and 1000 seed weight showed a significant difference. Line-tester interaction resulted in a significant difference for the mean germination time, empty cluster and 1000 seed weight. The results of analysis of variance of different traits in greenhouse conditions indicated significant differences between the crosses in terms of the traits of seedling emergence and mean shoot dry weight of a single seedling. The effect of line was significant only on the seedling emergence capacity. The tester factor had a significant effect on all studied traits. Line-tester interaction was significant only for seedling emergence capacity. The general combinability of lines 970023 and 970100 for germination capacity, lines 970038 and 970100 and all three experimental testers for germination rate and 970097 for germination uniformity was significant in positive direction. Line 970097 and tester 474*7112-36-6 decreased the mean germination time and Lines 970038, 970023, 970014, 970100 and tester MS KWS and 7112*SB36 caused a decrease in empty cluster. Testers MS KWS and 7112*SB36 caused the reduction of empty cluster with their negative effect. Regarding the 1000 seed weight, lines 970094, 970014 and 970031 and testers 7112*SB36 and MS KWS had positive and significant general combining ability. In the greenhouse experiment, in relation to the seedling emergence capacity, lines 970100, 970023 and 970038 and MS KWS tester and for seedling emergence rate, lines 970038, 970100 and three testers showed positive and significant general combining ability. For the mean shoot dry weight, line 970098 and tester 7112-36-6*474 had positive significant general combining ability, but tester SB36*7112 caused a decrease in mean shoot dry weight.

    Conclusion

    Considering that general combining ability shows the additive effects of genes, therefore, parents with high general combining ability also have a high additive effect that can be used in the production of synthetic cultivars. On the other hand, these parents can be used through recurrent selection in the development of inbred lines and also as testers to evaluate new inbred lines. According to the obtained results, the selection of useful compounds for the production of suitable hybrids is determined by the breeding goals. Therefore, by considering the positive or negative specific combining ability value of parental compounds for a trait, it is possible to increase genes with non-additive effect to produce hybrids.

    Keywords: Pollinator, Combining ability, Hybrid, seed vigor, Meal sterility
  • Mostafa Esmati, Zahra Moradian, Abdolhosein Rezaei, Ramin Piri * Pages 93-112
    Background and Objectives

    Ajowan is one of the important medicinal plants of the Apiaceae family, whose essential oil is used in the pharmaceutical and cosmetic industries. Soil salinity is considered one of the most important factors limiting the growth of agricultural plants due to the prevention of the absorption of water and nutrients into the plant. Using biofertilizers with plant-growth-promoting bacteria is one of the most effective ways to reduce the toxic effects caused by high salinity in plant growth. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the effect of different planting dates and biofertilizers on seed yield and agronomic indicators of Ajowan medicinal plant under salt stress.

    Materials and Methods

    In order to investigate the effect of biofertilizers on seed yield and vegetative parameters of Ajowan medicinal plant in the climatic conditions of Kashmar, two separate experiments were conducted in the field and greenhouse conditions of Kashmar Research Center. A field experiment in the form of a split plot design using two factors, the first factor included planting date in two levels (March 26, April 27), the second factor included biological fertilizer in 8 levels (1) Control 2) Azetobarvar1 3) Phosphate barvar2 4) Petabarvar2 5) Azetobarvar1 + Phosphatebarvar2 6) Azetobarvar1 + Petabarvar2 7) Phosphatebarvar2 + Petabarvar2 8) Azetobarvar1 + Phosphatebarvar2 + Petabarvar2). The second experiment was conducted as a factorial in a completely randomized design in the greenhouse. The investigated factors included biofertilizer at 8 levels (1) Control 2) Azetobarvar1 3) Phosphate barvar2 4) Petabarvar2 5) Azetobarvar1 + Phosphatebarvar2 6) Azetobarvar1 + Petabarvar2 7) Phosphatebarvar2 + Petabarvar2 8) Azetobarvar1 + Phosphatebarvar2 + Petabarvar2), and salinity stress at 3 levels (zero, 4 and 8 dS/m).

    Results

    The results indicated that salinity stress significantly reduced the traits of germination percentage, root length, seedling length. The use of biological fertilizers in combination had the best effect on these traits compared to the control. Also, in the treatment of no application of biofertilizer and in the condition of salinity stress of 8 dS/m, the above traits had the lowest values. Also, the combined treatment of Azetobarvar1 + Phosphatebarvar2 + Petabarvar2 could significantly improve the crop yield and plant height. The studies showed that the best planting date for plant height, number of sub-branches, number of flowers, Thousand grain weight and Grain yields was obtained on the planting date of March 26 compared to April 27.

    Conclusion

    In general, it can be stated that the use of combined biological fertilizers in can reduce the destructive effect of salinity stress on the Ajowan medicinal plant and also significantly increase the seed yield in field conditions.

    Keywords: Salinity stress, Germination percentage, Ajowan, Seed yield, Biofertilizers
  • Mahboubeh Abdolhosseinpour, Marzieh Besharati-Far, G Khajoei-Nejad *, Ghasem Mohammadi-Nejad, Jalal Ghanbari Pages 113-132
    Background and Objective
    Glycyrrhiza glabra L., commonly known as licorice is a perennial medicinal plant, which possesses multiple health benefits. Licorice root extract can be used for traditional medicine and food and pharmaceutical industries since it contains bioactive compounds and main ingredients, glycyrrhizin, liquiritin, and glabridin. The utilization of plant growth-promoting rhizobacteria as biofertilizers is increasingly being suggested as a way to reduce the application rate of chemical fertilizers in agricultural systems. Therefore, the aim of this study was to assess the impact of Azotobacter as one of the plant growth-promoting bacteria alone and in combination with a reduced application rate of chemical fertilizer on photosynthesis, gas exchange, and biomass production of licorice plants propagated through seeds and rhizomes.
    Materials and Methods
    A field experiment was conducted by inoculating the seeds and rhizomes of licorice plants with Azotobacter chroococcum (Ac; strain 1087) alone or in combination with reduced level of chemical fertilizer. The five treatments for the experiment were (i) control (no inoculation and fertilization) (ii) Ac inoculation; (iii) 100% recommended N (100% N) (iv) 50% recommended N (50% N); and (v) Ac inoculation + 50% N which were evaluated in both propagation methods (seeds and rhizomes). Net photosynthesis rate, leaf transpiration rate, intracellular CO2, photosynthetic water use efficiency, chlorophyll content (SPAD value), plant height, leaf area, and shoot, root, and rhizome dry weight, and total biomass production (root + rhizome) were measured.
    Results
    The observed results revealed that the licorice plants produced from the rhizomes showed an increase in plant height by 75%, a four-fold increase in the leaf area, a nine-fold increase in the shoot dry weight, a 6.6-fold increase in each rhizome weight, and increase of 23-fold, 7.3-fold, and 11.1-fold in production of the rhizome, root, and total biomass respectively, compared with the plants produced from seeds. The findings also showed that Ac inoculation further influenced root and rhizome biomass production more than vegetative growth-related parameters and shoot biomass production. Integrated inoculation of Ac with 50% N applied, interestingly, improved the plant shoot dry weight by 134 and 147% and total biomass production by 149 and 94% through improving the leaf area by 180 and 114%, SPAD value by 13 and 9%, net photosynthesis rate by 119 and 15%, and water use efficiency by 43 and 42% in plants resulted from rhizomes and seeds, respectively. Moreover, results demonstrated that simultaneous inoculation of Ac and the application of 50% N showed similar results compared with the application of 100% N.
    Conclusion
    These findings suggest that inoculation of A. chroococcum integrated with a reduced dose of urea can reduce the amount of nitrogen fertilization up to 50% without significantly reducing the yield of licorice produced through seeds and rhizomes. The results of this study also showed that the licorice produced from the rhizomes showed a multifold increase in various growth and yield traits compared to the licorice obtained from the seed during the first growing year. This can be considered in the production of licorice plants in different conditions, based on different production aspects.
    Keywords: Licorice, photosynthesis parameters, Plant growth promoting bacteria, Sexual, asexual propagation
  • Majid Gholamhoseini *, Kamal Peyghamzadeh, Saadollah Mansouri, Abolfazl Faraji, Farnaz Shariati Pages 133-148
    Background and Objectives

    Like many other sesame-producing countries, Iran has numerous local sesame populations adapted to their respective production regions' climatic and soil conditions. However, these populations are not suitable for large-scale cultivation and mechanized farming. In 2016, a sesame genotype resistant to seed shattering was imported into the Iran suggesting its potential contribution to sesame cultivation programs in the country. Due to the lack of information regarding the appropriate planting arrangements and densities for this imported shatter-resistant genotype, especially in Golestan province, this research was conducted.

    Materials and Methods

    The experiment was carried out in 2020 and 2021 in the research fields of the Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (Gorgan), located at 54° 24' longitude and 36° 53' latitude, with an elevation of 5.5 meters above sea level and temperate climate with hot and dry summers. The experiment was set up as a split-plot design in an RCBD with three replications. The main plots consisted of three-row spacings (30, 45, and 60 cm), and the sub-plots included four plant spacings (5, 8, 11, and 14 cm). The morphological traits, yield components, seed yield, seed oil percentage, and oil yield of the imported shatter-resistant genotype were evaluated. The data were analyzed using a mixed model approach assuming the random effect of year, and the analysis was performed using SAS software version 9.4. Mean comparisons of main effects were conducted using the LSD test at a significance level of 5%, and in the case of significant interaction effects, mean separation and comparison were performed using the LS-means test.

    Results

    The results showed that in the first year, the tallest plants were obtained from the 60×8 cm planting arrangement (193 cm), while in the second year; the tallest plants were obtained from the 30×11 cm planting arrangement (211 cm). Increasing the planting density from 10 to 35 plants per square meter increased the plant height by 22 cm, but further increases in density due to increased competition decreased plant height. Furthermore, the highest number of capsules per plant (201 capsules) in the first year was obtained from the 60×14 cm planting arrangement, and in the second year (169 capsules), it was obtained from the 60×11 cm planting arrangement. Decreasing the distance between rows and plants, which corresponds to increased planting density, reduced the number of capsules per plant, the number of seeds per capsule, and the thousand-seed weight. The results indicated a significant interaction effect of row spacing and plant spacing on seed yield. The highest seed yield of 3025 kg.ha-1 was achieved with the 30×11 cm planting arrangement. Although increasing the planting density decreased the number of branches and yield components, this decrease was compensated for by increasing the number of plants per unit area, and the highest seed yield was obtained at a density of 30 plants per square meter. Additionally, the results showed that increasing the planting density beyond 30 plants per square meter led to a decrease in seed oil percentage.

    Conclusion

    The results of this study revealed that the average and maximum seed yield of the shatter-resistant genotype were approximately 3 and 4 times higher, respectively, compared to the average sesame yield in the Gorgan region. Therefore, considering the mechanized harvesting potential of this genotype and its high seed yield, it is recommended to cultivate this genotype using the 30×11cm planting arrangement and a density of 30 plants per square meter in the Gorgan region.

    Keywords: oil seed, Oil yield, Seed yield, Yield components
  • Esmail Ghorbanpour *, Javid Gherkhloo, Naser Bagherani, Farshid Ghadrifar, Asiye Siahmarguee Pages 149-168
    Background and objectives

    Because of morphology similarity and the same growth needs of Phalaris with wheat, this weed imposes the highest yield loss in wheat production to farmer. Phalaris is one of the important weeds in autumn wheat cultivation in Khuzestan, Fars, Golestan and Mazandaran provinces, especially. The results of the research indicate that exhibit different behavior by different species of the same genus of plant in the same conditions, irrespective of crop or weed. Therefore, this present study was carried out to appraise yield losses in wheat caused by the interference of three space of the phalaris in different weed density.

    Materials and methods

    An experiment was conducted in a completely randomized block design with split plot arrangement of treatments with three replications at Golestan east during 2019-2020 and 2020-2021 growing season. The treatments were three Phalaris spp. (P. brachystachys, P. minor and P. paradoxa) (as main plot) and five weed densities (0 (control), 10, 30, 50 and 100 plant. m-2) (as subplot).

    Result

    Based on the results, in the first and second growing season, the lowest dry weight of wheat in competition with density of 100 plants per m2 of the P.‬brachystachys was estimated at 589.61 and 758.77 g/m2, respectively. Also, in the growing seasons, the minimum leaf area index was estimated in competition with P. brachystachis, by 2.87 and 2.77, respectively. The maximum wheat yield was estimated at 4679 and 5102 kg ha-1, respectively, under weed-free condition, in the first and second growing season. On the other hand, in both experimental years, the estimated grain yield loss due to the presence of the first weed, was not significant difference in competition with different Phalaris species. Therefore, according to the results wheat grain production in competition with Phalaris has an inverse relationship with increase in weed density. Also, maximum yield loss due to the presence of Phalaris, regardless of the type of space, will occur at a density of more than 100 plants per m2. Too, there was no significant difference between harvest index (37-40%) in experimental plots.

    Conclusion

    Generally, more affected the growth and yield of wheat compared to Phalaris by the competition intensity and weed density. Thus, increasing weed densities and subsequently increasing the competitiveness of the studied Phalaris species, was imposes significant changes on growth characteristics, some yield components and wheat yield. According to regression analysis, there was a significant decrease in wheat yield with increasing the weed density. Estimation showed that maximum crop yield loss will occur in competition with densities above 100 plants per m2 of Phalaris.

    Keywords: weed interference, yield loss, Phalaris, Harvest index
  • Faezeh Mohammadi-Kashka, Zeinolabedin Tahmasebi Sarvestani *, Hemmatollah Pirdashti, Homa Hosseinzadeh-Bandbafha Pages 169-198
    Background and objectives

    Energy is a limiting factor for agricultural sustainability due to costs and supply security. Agriculture section as one of the world's major food suppliers, has faced challenges in recent times due to increased energy consumption trends. This rise in energy consumption has led to increased production costs, negative impacts on food security, and environmental concerns. Therefore, achieving a balance between energy demand and supply in agricultural systems and assessing their economic performance is essential. With the recognition that soybean [Glycine max (L.) Merril] plays a crucial role in ensuring food security; a study was conducted in 2019 to analyze the energy flow and economic costs of soybean production at the provincial level in Mazandaran, Iran.

    Materials and Methods

    To assess the economic efficiency and energy consumption pattern in soybean farms, data were collected through direct interviews with 301 soybean farmers. The inputs used for estimating energy efficiency per hectare of soybean cultivation included fossil fuels, machinery, human labor, seeds, irrigation water, electricity, fertilizers, and chemical pesticides. The produced soybean grain was also considered as an output energy source. Life Cycle Cost (LCC) methodology was employed to evaluate the economic efficiency of soybean production; for this purpose, the farm gate was defined as the system boundary, and one hectare of soybean farm was taken as the base unit for all analyses. The social costs of emissions, in addition to the fixed and variable production costs that are addressed in most studies, were evaluated and analyzed. In the current study, the social costs of pollutant emissions in soybean production agroecosystems were considered from two aspects: (1) emissions on the farm and (2) pollutants generated from electricity generation. These costs were estimated using the standard coefficients established in previous researches.

    Results

    Based on the results, diesel fuel, nitrogen chemical fertilizers, and consumed seeds had the highest shares of total input energy in soybean production with 47.90%, 19.61%, and 13.53% respectively. The average energy productivity for soybean production in Mazandaran province was calculated to be 0.16 kg MJ-1. From this point of view, Galugah county was the best with 0.25 kg MJ-1, while Amol was the worst with 0.11 kg MJ-1 compared to other scrutinized counties. In terms of the type of consumed energy, the results indicated that the current soybean production in Mazandaran province is not sustainable due to heavy reliance on non-renewable energy resources such as diesel fuel and nitrogen chemical fertilizers. The LCC of soybean production in Mazandaran province, including variable, fixed, and social costs resulting from emissions, was estimated to be an average of $327.90 per hectare. Among these costs, variable costs accounted for the highest share in soybean production in the region with $299.52 per hectare (approximately 91%).The average wage paid to owners of agricultural machinery and equipment was $141.85 per hectare (equivalent to 47.36%), and the average wage for human labor was $85.77 per hectare (equivalent to 28.64%). These two factors were the first and second most significant contributors to production costs for the soybean crop, respectively. Together, they accounted for approximately 69% of the total production cost (LCC). Carbon dioxide emissions, accounting for 41.16% (mainly due to diesel fuel combustion and urea fertilizer consumption on the farm), constituted a significant portion of the social cost resulting from emissions (at $7.38 per ton).

    Conclusion

    In general, the results of the survey of 301 farms indicated that soybean production in Mazandaran province, with an average energy efficiency of 2.43, is economically justifiable in terms of energy balance and constitutes a profitable agricultural product in the region, with a profit-to-cost ratio of 1.86.

    Keywords: Energy efficiency, Economic productivity, Non-renewable energy, Nitrous oxide (N2O), Social cost of emissions
  • Ebrahim Mamnoie *, Mehdi Minbash Moeini, MohamadReza Karaminejad Pages 199-216
    Background and objectives

    Weeds are one of the most significant limiting factors for the production of crop plants. Weeds primarily cause damage and reduce crop yield through competition. Weed damage in wheat fields has been reported to range from 25% to 30% in Iran. The herbicide application is the most important method for weed control of wheat until now. Also, the application of pre-mixed herbicides is one of the strategies to broaden weed control spectrum. This experiment was conducted to evaluate the efficacy of the pre-mixed herbicide Florasulam+ MCPA in controlling broadleaf weeds in wheat.

    Materials and methods

    This experiment was conducted in a randomized complete block design with 14 treatments and 4 replications at the Hasanabad Agricultural Research Station of Darab (Fars) during 2022-202. Experimental treatments included the application of Florasulam+ MCPA (42% WP) herbicide at dose rates of 300, 400, 500, 600, 700, 800 g ha-1, Florasulam (Florex@ 10% WP) at a rate of 85 g ha-1, 2,4-D+ MCPA (U46 Combi Fluid@ 67.5% SL) at a rate of 2 L ha-1, Bromoxynil+ 2, 4-D (Buctril Universal@ 56% EC) at a rate of 1.5 L ha-1, Bromoxynil+ MCPA (Bromicid MA@ 40% EC) at a rate of 1.5 L ha-1, Bentazone+ Dichlorprop (Basagran DP@ 56.6% SL) at a rate of 2 L ha-1, Prosulfocarb (Boxer@ 80% EC) at a rate of 4 L ha-1, Pendimethalin (Fist Super@ 45.6% CS) 4 L ha-1, control (weed free). Each plot was divided into two subplots. One subplot was sprayed (treatment) and subplot was unsprayed (weedy check). The herbicides pendimethalin and prosulfocarb were applied as pre-emergence treatments, and other herbicide treatments were applied at the tillering stage of wheat (Zadok’s Stage 25(, according to the 3 to 5 leaf stage of the weeds. The plot had dimensions of 10 × 2 m with a plant density of 400 plants m-2 and 8 planting rows. The spraying was done using a fixed-pressure back sprayer equipped with a fan spray nozzle (8002) at a pressure of 2 bar and spray volume of 300 L ha-1. The measured traits included determining density, dry weight, the percentage of control of weed species, and grain yield and yield components. The means were separated using the LSD test at the 5% level of significance.

    Results

    The results showed that herbicides that were applied significantly decreased weed density and dry weight of Melilotus officinalis, C. oxyacanthus, S. oleraceus, H. incana, Centaurea iberica, as well as a significant increase in grain per spike, the number of spikes per m2, 1000 grains weight and grain yield. Also, weed control efficiency improved with an increase in the application rate of Florasulam+ MCPA herbicide. The best application rate for the Florasulam+ MCPA herbicide was 800 g ha-1. This treatment decreased the weed biomass of M. officinalis, C. oxyacanthus, S. oleraceus, H. incana, C. iberica 91, 95, 92, 100 and 95%, respectively, and increased the grain yield (7.29-ton ha-1) by 29%.

    Conclusion

    Based on the results of this experiment, the herbicide efficacy of the pre-mix herbicide florasulam+ MCPA in controlling weeds such as M. officinalis, C. oxyacanthus, S. oleraceus, H. incana and C. iberica was significantly higher than the application of florasulam alone. Furthermore, the efficacy of this herbicide in controlling the mentioned weeds was significantly higher than compared to the soil-applied herbicides pendimethalin and prosulfocarb. Additionally, the efficacy of this herbicide in weeds control was higher compared to the post-emergence herbicides in the experiment. Therefore, considering the broad spectrum of weed control and the increase in grain yield, the application of florasulam+ MCPA herbicide is recommended as a suitable herbicide for controlling broadleaf weeds.

    Keywords: Chemical control, Grain yield, Weed biomass, Weed density