فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی - پیاپی 104 (زمستان 1402)

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 104 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی موسی زاده کوفی، علی حسین نجفی ابرند آبادی*، باقر شاملو، فیروز محمودی جانکی صفحات 11-36
    .در سیاست گذاری دموکراتیک خواست های شهروندان در هنجارگذاری کیفری مورد توجه قرار می گیرد. مشروعیت تدابیر کیفری از طریق هویت بخشی به شهروندان و حفظ آزادی های آنان صورت می پذیرد. در یک نظام مردم سالار شهروندان بیشترین مشارکت دموکراتیک را در فرآیند کیفری دارند. در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی از طریق اطلاعات کتابخانه ای در پرتو سه اصل نمایندگی، حقوق شهروندی، تحدید قدرت به این سوال پاسخ داده می شود، برای سیاست گذاری کیفری عادلانه که از مقبولیت حداکثری برخوردار باشد، خواسته شهروندان چه جایگاهی دارد و تا چه میزان به اراده عموم شهروندان باید توجه شود؟ برآیند پژوهش حاضر این است که اصول دموکراسی در هرجامعه برحسب اینکه تا چه میزان مفهوم سازی شود، بر نوع و نحوه سیاست های کیفری تاثیرگذار است. دموکراسی با جلب رضایت شهروندان و فرآهم آوردن مشارکت دموکراتیک ضمن تاثیر گذاری بر جرم انگاری ها می تواند زمینه پاسخ دهی کیفری عادلانه را در جامعه فراهم آورد. توجه به اراده شهروندان در سیاست گذاری مردم سالار سبب می شود، پاسخ های کیفری در پرتو مفاهیم حقوق شهروندی باز تعریف شود و جرم انگاری و کیفرگذاری منطیق با فرهنگ و تمدن جامعه صورت پذیرد. یافته ها در این پژوهش مثبت این حقیقت است که نتیجه قهری استقرار مفاهیم دموکراسی در جوامع ضرورتا برقراری پاسخ های کیفری انسانی نیست و سیاست گذاران در پاره ای از موارد با انحراف از مفاهیم دموکراتیک نسبت به برقراری پاسخ های سخت گیرانه اقدام می کنند.
    کلیدواژگان: دموکراسی، هنجارگذاری کیفری، مشروعیت، خواسته های عمومی، سیاست گذاری کیفری
  • مرتضی راسته*، حسنعلی موذن زادگان، پیمان دولتخواه پاشاکی صفحات 37-68
    پذیرش اصل علنی بودن دادرسی به عنوان یکی از مصادیق بنیادین دادرسی منصفانه در نظام اروپایی حقوق بشر، ریشه در عملکرد دادگاه های تفتیش عقاید در قرون وسطی دارد. فقدان علنی بودن محاکمات و تضییع حقوق متهم در این دادگاه ها، زمینه این استنباط را در اندیشه اروپایی ایجاد کرده است که غیرعلنی بودن رسیدگی و نادیده انگاشتن حقوق متهم، دو قضیه مرتبط به هم تلقی می شوند. بر همین اساس، دادرسی علنی با این استدلال توجیه می شود که نظارت عمومی، زمینه های بی عدالتی در دستگاه عدالت کیفری را به حداقل خواهد رساند. لذا دستیابی به این مهم، محتاج الزامات و سازوکارهایی می باشد که به این اصل شخصیت بخشیده و باعث قوام آن می گردد؛ زیرا حق بر دادرسی علنی، یک مفهوم ترکیبی و قابل تجزیه به اجزای مختلف است که برای درک و تبیین مفهوم واقعی و دقیق این حق، بایستی مجموع آن الزامات را مورد توجه قرار داد. بااین حال در موضوعاتی خاص، علنی بودن دادرسی می تواند همانند هر اصلی، دارای استثنا و محدودیت های قانونی نیز باشد. لذا در این نوشتار کوشیده ایم تا با مطالعه و بررسی آرای دادگاه اروپایی حقوق بشر و با رویکردی توصیفی-تحلیلی، رویه قضایی این نهاد در خصوص الزامات و محدودیت های دادرسی علنی در محاکم ملی را مورد بررسی قرار دهیم. نتیجه پژوهش بیانگر آن است که به طور کلی دادگاه اروپایی توانسته است با عملکردی مقتدرانه و رویه ای به دور از تزلزل، الزامات مربوط به تحقق واقعی دادرسی علنی را به نحوی قابل قبول اجرایی نماید و محدودیت های آن را در راستای حاکمیت اصل علنی بودن دادرسی، تنظیم و تعدیل کند
    کلیدواژگان: دادرسی علنی، دادگاه اروپایی حقوق بشر، الزامات، محدودیت ها
  • محمد راسخ*، فاطمه دومانلو صفحات 69-101
    اخلاق زیستی رویکردی میان رشته ای است که به بررسی مسائل اخلاقی برخاسته از به کارگیری علوم و فناوری های زیستی در زندگی انسان و غیرانسان می پردازد. با این حال، در ادبیات این رشته فراوان به تحلیل ها و استدلال هایی از جنسی دیگر، برمی خوریم. حقوق و اخلاق گرچه هر دو در دسته علوم هنجاری جای می گیرند، از نگاهی متفاوت به مسائل می پردازند. متخصصان این حوزه ها اغلب بی توجه به تمایز «امر اخلاقی» و «امر حقوقی»، از مفاهیمی مانند حق اخلاقی سخن می رانند. با تحلیل دقیق می توان نشان داد چگونه این خلط های مفهومی به نتایج نادرست و تناقض در مباحث بایدانگار مربوط به علوم و فناوری های زیستی می انجامند. تتبع در حقوق و اخلاق زیستی و تحدید دقیق قلمروی هر یک با تکیه بر ویژگی های تمایزبخش حقوق و اخلاق می تواند از وقوع این خلط های مفهومی پیشگیری کند. در این پژوهش برآنیم با طرح و تحلیل محورهای چهارگانه «هدف»، «قلمرو»، «تولید قاعده» و «ضمانت اجرا»، با ارائه مثال هایی از مسائل اخلاق زیستی، تفاوت های اخلاق و حقوق را به بحث بگذاریم. پس از آن به اجمال به دسته سومی از هنجارها، یعنی حق و عدالت، اشاره خواهیم کرد که، همانند حقوق، ناموجه پا به قلمرو اخلاق زیستی نهاده اند. بی اعتنایی به تمایز اخلاق و حقوق، به ویژه در مقام قانونگذاری و قضا، به نقض بی طرفی و سوگیری قانون به جانب یک دیدگاه اخلاقی می انجامد. بدین ترتیب، به جای آنکه سیاست بستری را برای همزیستی دیدگاه های متنوع اخلاقی فراهم آورد، عرصه را بر دیدگاه های اخلاقی متفاوت با اخلاق حاکم تنگ می کند. نظامی که در آن برخی اخلاق ها مجال ابراز وجود نمی یابند قطعا از عدالت به دور است.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، امر اخلاقی، امر حقوقی، حق، عدالت
  • سید حسام الدین لسانی* صفحات 102-131
    ماده یک مشترک کنوانسیون های ژنو 1949 مقرر می دارد که دول عضو مکلفند که مفاد این کنوانسیون ها را رعایت کنند و اجرای مفاد کنوانسیون های مزبور را تضمین هم بنمایند. عبارت «تضمین رعایت» که در ابتدا عبارتی بحث برانگیز به حساب نمی آمد و بدون بحث های خاصی در بدنه کنوانسیون های ژنو جای گرفته بود با گذشت زمان تبدیل به عبارتی بحث برانگیز شد به نحوی که در استفساریه کمیته بین المللی صلیب سرخ از این کنوانسیون ها که در سال 2016 منتشر شده است از «تضمین رعایت» به تعهد سایر دولت های غیر درگیر در یک نبرد مسلحانه، به اقدام برای تضمین رعایت مفاد کنوانسیون های ژنو توسط طرفین درگیری تعبیرشده است. این در حالی است که دهه ها منظور از عبارت «تضمین رعایت» مذکور در ماده مزبور اجرای مفاد کنوانسیون های ژنو توسط هر دولت متعاهد و در سرزمین و مناطق تحت کنترل آن دولت بوده است. در این مقاله نویسنده به دنبال آن است که با روش کتابخانه ای و بررسی اسناد و مدارک مربوط به ایجاد کنوانسیون های ژنو و همچنین پروتکل های الحاقی و با توجه به دکترین موجود در حقوق بین الملل تعبیری صحیح را از عبارت «تضمین رعایت» مذکور در ماده مزبور ارائه دهد.
    کلیدواژگان: ماده یک مشترک، تضمین رعایت، کنوانسیون های ژنو
  • محمدجعفر قنبری جهرمی، مجتبی محمدی* صفحات 132-158

     سازمان تجارت جهانی برای رسیدن به هدف رشد اقتصادی، اصل آزادسازی تجارت را مقرر نموده است. کشورها با هدف رسیدن به ثبات مالی، اقدام به تنظیم مقررات احتیاطی کلان می نمایند. سازمان تجارت جهانی برای تحت شمول قراردادن خدمات بانکی، باید از چارچوبی برخوردار باشد که درعین حال که از اصل کلی آزادسازی تجارت تبعیت می کند، به ثبات اقتصادی کشورها لطمه وارد نکند. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که آیا مقررات سازمان تجارت جهانی می تواند ازیک طرف آزادسازی خدمات بانکی را با هدف رشد اقتصادی مقرر کند و از طرف دیگر تنظیم مقررات احتیاطی برای حفظ ثبات مالی را مجاز بداند؟ در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی، اقدام به گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای شده است. بر اساس یافته های تحقیق، سازمان تجارت جهانی تلاش نموده برای ایجاد تعادل بین آزادسازی تجارت خدمات بانکی و تنظیم مقررات احتیاطی، بین اهداف رشد اقتصادی و ثبات مالی مصالحه برقرار کند. به این ترتیب، بعد از سال ها مناقشه، آزادسازی تجارت خدمات بانکی را به عنوان اصل پذیرفته و تنظیم مقررات احتیاطی را به عنوان استثنا پذیرفته است. 

    کلیدواژگان: آزادسازی تجارت، مقررات احتیاطی، تعهدات عمومی و ویژه، ثبات مالی، رشد اقتصادی
  • هادی صالحی*، محمدعلی توانا صفحات 159-187

     وضعیت شهروندی در ایران پس از انقلاب را می توان از منظرهای متفاوت بررسی کرد. مقاله حاضر تلاش می کند از منظر حقوقی-سیاسی و با مبنا قراردادن اصول شهروندی مدرن، وضعیت شهروندی در جمهوری اسلامی ایران را مورد واکاوی قرار دهد. بدین منظور، تاکید اصلی خود را بر روی قانون اساسی و خلاهای آن قرار داده و این پرسش را مطرح می کند که آیا کلید مفقوده شهروندی در ایران پس از انقلاب قانون اساسی است؟ یافته های مقاله حاضر نشان می دهد قانون اساسی ج.ا.ا تا حدودی حاوی اصول شهروندی مدرن است؛ هرچند مشکلات بنیادین هم در آن وجود دارد که از آن جمله عدم شفافیت و عدم شمولیت است. اما مشکل اصلی را باید در فرهنگ- به مثابه قواعد هنجاربخش زندگی روزمره- جستجو نمود. بدین معنا که عدم شناسایی تفاوت و خشونت نسبت به غیر، یکی از معضلات اساسی در راه نهادینه شدن شهروندی در جامعه ایرانی است. نتیجه این که برای ارتقای شهروندی در جامعه ایران بیش از هر چیز باید بر روی پذیرش دیگری و رفع خشونت در فرهنگ عمومی جامعه ایران متمرکز شد. آنچه در تحلیل تولد شهروندی در ایران در مقایسه با غرب اهمیت می یابد، تبار تاریخی آن در بستر روابط اقتصادی، حقوقی و فرهنگی طبقات اجتماعی است

    کلیدواژگان: شناسایی حقوقی، شهروندی، حقوق فرهنگی، رویکرد حقوقی-سیاسی، ایران پس از انقلاب
  • بهرام ملک پور، حسن حاجی تبار فیروز جائی*، محمد نبی پور صفحات 188-213
    اصل صلاحیت واقعی به عنوان یکی از جنبه های صلاحیت فرا سرزمینی، هنگامی اعمال می گردد که جرم ارتکابی در خارج از کشور، علیه منافع اساسی و حیاتی آن باشد. دراین نوشتار با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای و با بررسی و تطبیق پیرامون اصل صلاحیت واقعی در حقوق جزای ایران و انگلستان با نگاهی به اسناد بین المللی، چنین نتایج حاصل شده است که اولا، از لحاظ جرائم موضوع اصل صلاحیت واقعی هرچند مصادیق مورد پذیرش حقوق بین الملل در حقوق جزای هر دو کشور ایران و انگلستان توسعه یافته اند، لکن در تطبیق حقوق جزای دو کشور عموما از لحاظ نوع و ماهیت جرائم یکسان بوده، ولی از لحاظ مجازات ها با هم متفاوت هستند. ثانیا، در حقوق جزای انگلستان شرط محاکمه غیابی در اعمال این اصل مورد پذیرش قانونگذار نبوده ولی در حقوق جزای ایران با حذف شرط یافت شدن یا اعاده شدن متهم به کشور به نوعی محاکمه غیابی پذیرفته شده است، که با موازین بین المللی در تطابق بیشتری می باشد. ثالثا، در حقوق جزای انگلستان در راستای ملاحظات حقوق بشری، شرط منع محاکمه مجدد صرفا در مورد برخی جرائم تروریستی قابل اعمال نمی باشد، ولی احتساب مجازات های قبلی پذیرفته شده است؛ لیکن در حقوق جزای ایران، منع محاکمه مجدد پذیرفته نشده ولی احتساب مجازات های قبلی نیز صرفا در مجازات های تعزیری مورد پذیرش قانونگذار می باشد.
    کلیدواژگان: اصل صلاحیت واقعی، اسناد بین&rlm، المللی، جرائم، قلمرو حاکمیت
  • سید علیرضا شکوهیان*، مجتبی قاسمی صفحات 214-238

    این تحقیق در پی پاسخگویی به این پرسش است که چگونه می توان میان رویکرد های اقتصادی تفسیر و دیدگاه های تفسیری در اسلام، سازگاری برقرار کرد و تفسیری با بیشترین میزان تحقق منافع عمومی ارائه نمود؟ رویکردهای اقتصادی در تفسیر متون، به سه قسم عمده تقسیم می شوند؛ در رویکرد نخست، بیش از هر چیز بر متن و تفسیر لفظی آن تاکید می شود. از این منظر، با پذیرش اصل «قانون گذار کم هزینه»، فرض بر این است که بررسی ها و تحلیل های لازم در جریان وضع انجام پذیرفته است و بررسی مجدد پیامدهای اعمال و جستجوی تفسیر بهینه، صرفا به ایجاد هزینه های مضاعف و اتلاف منابع می انجامد. رویکرد دوم به منشا وضع توجه دارد و با مدنظر قرار دادن نقش «گروه های ذینفع» یا «منفعت عمومی» در وضع قانون، بر «بازسازی ذهنی» فرآیند وضع تاکید می کند. رویکرد سوم نیز تفسیر را تابع بررسی پیامدها و هزینه ها و منافع آن می داند و تفسیری را ترجیح می دهد که به لحاظ اقتصادی بهینه و کارا باشد. حال، ترجیح یکی از این قواعد تفسیری یا جمع میان آن ها و شناسایی نظریه اقتصادی تفسیر، نکات بدیعی چون بهره مندی از مفهوم اجتماعی ضرر (در رویکرد اصاله الظهوری) و یا پررنگ کردن برخی مقاصد شرع از قبیل حفظ مال (در رویکرد مقاصدی) برای تایید استفاده از تحلیل های اقتصادی پیش از تفسیر لفظی، فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی، بازسازی ذهنی، قانون گذار کم هزینه، گروه های ذینفع، تفسیر لفظی
  • سعید باغبان کندری*، سید حسین سادات میدانی صفحات 239-268
    افزایش تحریم ها طی دو دهه اخیر (به ویژه تحریم های یکجانبه) مسائل حقوقی متعددی را به ویژه نزد دادگاه های ملی در دعاوی قراردادی ایجاد کرده است. از جمله این سئوال حقوقی مطرح بوده است که تحریم های کشورها و نهادهای ثالث بر قانون قابل اعمال و تعهدات قراردادی در رسیدگی به دعاوی قراردادی در دادگاه های یک کشور دیگر چه تاثیری دارد؟ روشن است که دادگاه های کشور تحریم کننده به قوانین تحریمی ملی توجه دارند و در صورت تعارض با حقوق و تعهدات طرفین دعوی، حکم دعوی را با رعایت قوانین تحریمی خود تعیین می کنند. لکن این سوال مطرح می شود که آیا یک دادگاه می تواند در فرایند توصیف، تفسیر و اعمال تعهدات قانونی و قراردادی قوانین تحریمی کشورها و نهادهای ثالث را نیز مورد توجه قرار دهد. در این مقاله تلاش شده است با تاکید بر رویکرد و رویه دادگاه های آلمان در مواجهه با تدابیر تحریمی با منشا خارجی، این سئوال حقوقی بررسی شود. بر اساس یافته ها در رویه قضایی آلمان دادگاه ها برای مدنظر قراردادن تحریم های اقتصادی خارجی بدون رجوع به تحلیل های مربوط به قواعد تعارض قوانین، از قوانین ماهوی استفاده می کنند. دادگاه های آلمان معمولا به قضایای مطروحه از منظر حقوق بین الملل خصوصی نمی نگرند، اما مستقیما به ارزیابی قضیه بر اساس قانون ماهوی اقدام می کنند. پذیرش و رد تحریم های اقتصادی خارجی می تواند تامین کننده ملاحظات مربوط به سیاست خارجی آلمان قرار گیرند. همچنین تصمیمات دادگاه های آلمان اهداف و منافع سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نیز ارزش های اروپایی را در زمان تصمیم گیری در خصوص ترتیب اثر دادن به تحریم های خارجی مدنظر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: تحریم، آلمان، رویه قضایی، تعهدات قراردادی
  • مریم غنی زاده بافقی*، سودابه رضوانی صفحات 269-291

    در عصر کنونی، محیط دیجیتال در کنار یا در ادامه زندگی واقعی، هر چند برای کودکان و نوجوانان طراحی نشده، نقش مهمی در زندگی آنان که میزان قابل توجهی از کاربران این محیط را تشکیل می دهند، ایفا می کند. همچنین، محیط دیجیتال به فضایی ضروری، به ویژه برای انجام فعالیت های اجتماعی و تربیتی تبدیل شده است. بنابراین، بیش از هر زمان دیگر فراهم آوردن شرایط استفاده ایمن از این فضا و نیز مجهز کردن خانواده ها و کودکان، ارائه حمایت ها و ابزارهای لازم برای پیشگیری و مقابله با خطرات مربوط به محیط دیجیتال و تبدیل شدن به شهروند مطلوب دیجیتال، دارای اهمیت است. این مسئله در اسناد و مقررات بین المللی، منطقه ای و داخلی نیز نمود یافته و به اهمیت آن توجه شده است. بررسی راهبردهای حمایتی عام در حمایت از حقوق کودکان در محیط دیجیتال و نیز ارائه راهبردهای خاص برای مقابله و پیشگیری از آسیب های کیفری و غیرکیفری از اهداف این پژوهش می-باشد که از رهگذر واکاوی وضعیت موجود، وضعیت مطلوب و طراحی راهکارهای حمایتی تطبیقی بدان توجه شده است. یافته ها حاکی از آن است که سازوکار پیشگیرانه اجتماعی و موقعیت مدار، پیش بینی خطوط تلفن تماس اضطراری و مشاوره، جلب مشارکت سایر کنشگران و ایجاد زیرساخت های مناسب، از مهم ترین راهکارهای بین المللی حمایت از کودکان و نوجوانان در محیط دیجیتال می باشند.

    کلیدواژگان: محیط دیجیتال، شهروندی دیجیتال، تهدیدهای حقوق کودک، راهکارهای حمایتی
  • مصطفی باقری، حسن عالی پور*، مهدی فضلی صفحات 292-310

    ماده 91 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 تحولی جدی و موثر در نحوه واکنش کیفری و برخورد مناسب با جرایم مستوجب حد یا قصاص نوجوانان بالغ زیر هجده سال به وجود آورده است. به موجب حکم مقرر در این ماده : « در جرایم موجب حد یا قصاص هرگاه افراد بالغ کمتر از هجده سال ماهیت جرم انجام شده و یا حرمت آن را درک نکنند و یا در رشد و کمال عقل آنان شبهه وجود داشته باشد، حسب مورد با توجه به سن آنها به مجازات های پیش بینی شده در این فصل محکوم می شوند »لیکن به لحاظ اینکه معیارهای مشخصی برای احراز عدم درک ماهیت جرم انجام شده و یا حرمت آن و شبهه در رشد و کمال عقل نوجوانان تعیین نگردیده ، باعث به وجود آمدن اختلاف نظر های متعدد و چالش برانگیز در رویه قضایی حاکم شده که می تواند ناشی از تصمیمات و اظهار نظر های متفاوت و متناقض کارشناسان پزشکی قانونی و قضات رسیدگی کننده به این گونه جرایم نوجوانان و گرایش های ذهنی آنها در جریان دادرسی باشد . بنابراین با توجه به چالش های مورد اشاره مناسب است به منظور ایجاد رویه قضایی واحد و جلوگیری از صدور احکام متهافت و متناقض و سلیقه ای در این خصوص ، سن مشخصی به عنوان سن مسئولیت کیفری در اینگونه جرایم تعیین شده تا همسو با مقررات بین المللی با این نوع از جرایم نوجوانان زیر هجده سال برخورد گردد.

    کلیدواژگان: نوجوانان، رشد جزایی، کمال عقل، مسئولیت کیفری، رویه قضایی
  • رضوان باقرزاده*، سید رضا جلیلی، مجید سعیدی صفحات 311-339
    کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، ذیل بند سوم کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، جزایر صخره ای را به دو نوع صخره های برخوردار از منطقه ی انحصاری اقتصادی و فلات قاره یا غیربرخوردار از این مناطق تقسیم نموده است و ملاک این تقسیم بندی، ظرفیت سکونت انسانی یا حیات اقتصادی خوداتکا تعیین شده است. نوع نگارش این بند و چالش های انطباق آن با واقعیت های جغرافیایی بسیار متنوع در کره ی زمین، تفاسیر گوناگون دولت های ذی نفع را در خصوص ملاک تعیین و تشخیص نوع صخره ها از یکدیگر رقم زده است. در مواردی این اختلافات، دادرسی های بین المللی را سبب شده است و یکی از مهم ترین این موارد، دادگاه داوری دریای چین جنوبی است. رای صادره از این دادگاه در 2016 به حل اختلافات فیلیپین و چین پیرامون جزایر صخره ای دریای چین جنوبی در خلال تفسیر ماده 121 پرداخته است و نهایتا هیچیک از موارد مورد ادعای چین را، با اعمال نوعی سخت گیری، جزیره ی صخره ای برخوردار از مناطق دوگانه ندانسته است. نوشتار حاضر با تبیین مفاهیم کلیدی در نظام حقوقی جزایر، اعم از جزایر، جزایر صخره ای، آبسنگ ها، برآمدگی های جزری و جزایر مصنوعی، به تبیین ماده-ی 121 کنوانسیون و جایگاه آن در حقوق بین الملل عرفی می پردازد و سپس شاخص های تمیز صخره-های دارای قابلیت سکونت یا حیات اقتصادی خود و تاثیر این پدیده های دریایی بر تحدید حدود مناطق دریایی را از منظر رای داوری یادشده طرح می نماید.
    کلیدواژگان: جزایر صخره ای، منطقه انحصاری اقتصادی، فلات قاره، داوری دریای چین جنوبی، رویکرد بیشینه گرای دولت های ساحلی
  • نقی طبرسا* صفحات 340-367

    تحقیق حاضر درصدد بررسی تقابل سازمان یافته حقوقی تاریخی دولت انگلستان علیه سه جزیره ایرانی درخلیج فارس می باشد. نگارنده در این پژوهش در صدد است تا به اجمال، به دو پرسش زیرپاسخ دهد:1- تناقض های رفتاری انگلیس در قبال دو نظریه «مالکیت مشاع قواسم» و «اصل سرزمین بلاصاحب»چیست؟2-آیا سیاست ضدایرانی انگلیس در اشغال جزایرایرانی تنب و ابوموسی توسط ایران مورد پذیرش قرار گرفت و طی 67 سال دوران اشغالگری انگلیس در این جزایر، اعتراض ایران به انگلیس تداوم داشته است.؟تحقیق حاضر ازنوع تحقیقات کیفی است که با استفاده از روش تحلیل اسنادی وبا بهره گیری از ابزار داده ها واطلاعات موجود دراسنادتاریخی انجام می گیرد .یافته های تحقیق بیانگر این موارد است :1- رویکرد سیاست انگلیس همواره بر عناصر و اصول اساسی همچون: انکار حق ایران و تناقض در گفتار و رفتار و اشغال بخشی از تمامیت ارضی ایران و تداوم اشغالگری 67 ساله این جزایر توسط دولت انگلیس،استوار بوده است2- براساس مستندات حقوقی - تاریخی ، نظریه مالکیت مشاع قواسم یعنی همان ادعای انگلیس هرگز مورد پذیرش ایران قرار نگرفته است .

    کلیدواژگان: جزایر ایرانی، تنب، ابوموسی، انگلیس، خلیج فارس
  • ارغوان قبادی لنگرودی*، فاطمه کیهانلو صفحات 367-393
    از جمله چالش های عصر معاصر، جمعیت انبوه آوارگان داخلی است که به عللی همچون مخاصمات مسلحانه، خشونت های گسترش یافته، نقض های حقوق بشر، بلایای طبیعی و انسانی و یا اجرایی شدن برنامه های زیرساختاری و توسعه ای، به ناچار از خانه و کاشانه خود آواره گشته و به دنبال سرپناهی امن در داخل سرزمین خود بر آمده اند. در حالی که عبور پناهندگان از مرزهای بین المللی، آنها را از وضعیت حقوقی ویژه ای در حقوق بین الملل بهره مند می نماید، باقی ماندن آوارگان داخلی در مرزهای داخلی، برخورداری آنان را از وضعیت حقوقی مشابه با پناهندگان با تردید مواجه می سازد. مقاله حاضر با مداقه در جایگاه حقوقی آوارگان داخلی در حقوق بین الملل به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که این گروه از چه وضعیتی در نظام حقوق بین الملل برخوردارند. بررسی رویکردهای مختلف در این زمینه و واکاوی تعریف این گروه در پرتو اصول راهنمای آوارگی داخلی سازمان ملل، نشان می دهد که در حال حاضر آنها از یک وضعیت حقوقی خاص در حقوق بین الملل برخوردار نبوده و افزایش تعداد آنها گواهی بر خلاء ها و چالش های حمایتی عمده ای است که باید در جهت رفع آن برآمد.
    کلیدواژگان: آوارگان داخلی، پناهندگان، مخاصمات مسلحانه، اصول راهنمای آوارگی داخلی سازمان ملل
  • حمید کاظمی* صفحات 394-419
    بیماری های واگیردار و بالاخص کووید 19 در سال های اخیر به سرعت در سرتاسر جهان شیوع پیدا نموده است و به طورجدی آسیب های جانی، مالی، اقتصادی و... به کشورها وارد کرده است. فناوری های فضایی مانند سایر فناوری های نوین توانسته عامل مهمی در برخورد با این بیماری و ارائه خدمات به مردم باشد. لکن با بهره برداری از این فناوری ها برخی مسائل حقوقی مطرح می شود. در اختیار گذاشتن خدمات و اطلاعات حاصل از فناوری های فضایی بدون تبعیض بین همه کشورها و دردسترس بودن آنها عامل مهمی در توسعه همکاری های بین المللی فضایی برای مهار این بیماری ها خواهد بود. آیا حقوق فضایی موجود بستر لازم برای استفاده از فناوری های فضایی برای مقابله با این بیماری ها و توسعه این همکاری ها را فراهم می نماید؟ همچنین چه نوع تمهیدات حقوقی برای بهتر شدن دسترسی به این اطلاعات برای همه در شرایط بحران و حمایت از حریم خصوصی افراد باتوجه به توزیع اطلاعات آنها در آینده لازم است؟ جامعه بین الملل فضایی باید مقررات و دستورالعمل های جدیدی را به منظور نظارت بر انتقال داده ها و نحوه همکاری های بین المللی کشورها تدوین نماید. از این رهگذر اولا همکاری بین المللی در زمینه انتقال اطلاعات فضایی برای همه کشورها تسهیل گردد و ثانیا مانع از نقض حریم خصوصی افراد گردد. این مقاله ضمن بررسی برخی اصول حقوق بین الملل فضایی موجود که استفاده از فناوری های فضایی را برای مقابله با بیماری های واگیردار مهیا می کند به مسائل و راه حل های حقوقی فراروی این بهره برداری می پردازد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، فناوری فضایی، کووید 19
|
  • Mehdi Musazadeh.Kofi, Ali Hossein Najafi Abrand Abadi *, Bagher Shamloo, Firouz Mahmoudi Pages 11-36
    In democratic policymaking, the demands of citizens in Criminal Normalization are taken into consideration. The legitimacy of criminal measures is achieved through the identification of citizens and the protection of their freedoms. In a democratic system, citizens have the most democratic participation in the Criminal process. In this research, this question is answered in a descriptive-analytical way through library information in the light of the three principles of representation, citizenship rights, and limitation of power. What is the position of citizens' demands for a fair criminal policy that is maximally acceptable and to what extent should the will of the general public be taken into account? The result of the present study is that the principles of democracy in any society, in terms of the degree to which it is conceptualized, affect the type and manner of criminal policies. Democracy by providing citizens' satisfaction and providing democratic participation while influencing criminalization can provide the basis for a fair criminal response in society. Paying attention to the will of citizens in democratic policy-making causes criminal responses to be redefined in the light of the concepts of civil rights, and criminalization and Sentencing to be carried out following the culture and civilization of society. the findings in this study are positive this fact, That the coercive result of establishing the concepts of democracy in societies is not necessarily the establishment of humane criminal responses, and in some cases, policymakers deviate from democratic concepts to establish strict responses
    Keywords: Democracy, Criminal Normalization, legitimacy, Public Demands, Policy-making
  • Morteza Rasteh *, Hasan Ali Moazen Zadegan, Peyman Dolatkhah Pashaki Pages 37-68
    The acceptance of the principle of publicity of the trial as one of the fundamental examples of a fair trial in the European system of human rights has its roots in the procedure of inquisition courts in the Middle Ages. Lack of publicity of trials and violation of the rights of the accused in these courts has given rise to this inference in European thought that the secrecy of the trial and the disregard for the rights of the accused are considered to be two interrelated cases. Accordingly, a public trial is justified by this argument that public oversight will minimize the grounds of injustice in the criminal justice system. Therefore, achieving this requires conditions and mechanisms that give personality to this principle and make it consistent, because the right to a public trial is a composed concept and can be decomposed into its different components, to understand and explain the true and precise meaning of this right, the sum of those requirements must be considered. However, in certain cases, the publicity of the trial can, like any principle, have exceptions and legal limitations. Therefore, in this article, we have tried to study the European Court of Human Rights rulings and examine the case law of this institution concerning the requirements and restrictions of public trial before national courts with a descriptive-analytical approach. The results of the study show that, in general, the European Court has been able to satisfy the requirements related to the actual realization of the public trial with an authoritative action and a procedure far from hesitation and to adjust its limitations in line with the rule of the principle of publicity of the trial
    Keywords: Public Trial, European Court of Human Rights, Requirements, Restrictions
  • Mohammad RASEKH *, Fatemeh Domanloo Pages 69-101
    Bioethics is an interdisciplinary approach that deals with ethical issues arising from the application of life sciences and technologies in human and non-human life. However, we often come across analyses and arguments of another nature, in the literature of this discipline. Although law and morality both are situated in the normative disciplines, they examine issues from different angles. Scholars of this field often, confusing “the moral” and “the legal”, use concepts such as moral rights. It could be shown that such kind of conceptual confusion leads to inconsistency in normative discussions on biosciences and technologies. A study of bio law and bioethics, while trying to delimit their boundaries, based on distinguishing features of each field, could prevent those conceptual confusions. In this research, we aim to examine differences between law and ethics, based on discussing four lines of “aim”, “scope”, “rule generation” and “sanction” and bringing in examples of bioethics problems. We then refer to a third kind of normative knowledge, which, has wrongfully entered the scope of bioethics. Ignoring the distinction between law and morality, especially in the legislation and adjudication processes, would amount to a breach of impartiality and inclination of law towards a particular moral outlook. Consequently, instead of bringing about a context for the coexistence of various ethical viewpoints, politics put pressure on those who believe in a different moral view. A system, in which certain ethical outlooks are accommodated while certain others are not, is undoubtedly far away from justice.
    Keywords: Bio-ethics, justice, Rights, The Moral, the Legal
  • Seyed Hesamoddin Lesani * Pages 102-131
    Early Neutral Evaluation ("ENE") is a form of ADR that has become increasingly popular in recent years but is still not known in our legal system. This article proposes the incorporation of a lesser-known Early Neutral Evaluation mechanism. ENE is often cheaper, faster, and more flexible than other forms of dispute resolution processes such as arbitration and litigation. Parties often tend to exaggerate their pleadings and form an unrealistic view of their case. The primary focus of ENE is to provide the parties with an early and frank evaluation by an objective observer of both the merits of the case and of expeditious ways to achieve resolution. Early Neutral Evaluation is seeing the end from the beginning, before entering time-consuming court or arbitral procedures. This article intends to describe why Early Neutral Evaluation must enter into Iranian legal systems. What are the elements and features of this alternative dispute resolution, and under what circumstances it might be used most productively?
    Keywords: Common Article One, Ensure Respect, Geneva Conventions
  • MohammadJafar Ghanbari Jahromi, Mojtaba Mohammadi * Pages 132-158

    Trade liberalization is one of the rules of the World Trade Organization. Prudential regulation is done for financial stability by countries. There should be a legal framework for the World Trade Organization that liberalizes banking services but does not damage financial stability. Based on an analytical descriptive approach data are gathered from the library. According to the article, the World Trade Organization has tried to balance between the liberalization of banking services and prudential regulation and the trade-off between financial stability and the economy. Likewise, after many years of debate banking services liberalization is accepted as a rule and prudential regulation is an exception.

    Keywords: trade liberalization, prudential regulation, general, specific commitments, financial stability, Economic Growth
  • Hadi Salehi *, MohammadAli Tavana Pages 159-187

    The post-revolutionary landscape of citizenship in Iran offers itself to multifaceted examination. This article aims to scrutinize the status of citizenship within the Islamic Republic of Iran through a legal-political lens, drawing on the tenets of modern citizenship. To achieve this, it places substantial emphasis on the constitution and its nuanced aspects, ultimately posing the question: Is the constitution the absent linchpin in post-revolutionary Iranian citizenship? The findings of this study reveal that while the Iranian Constitution encompasses elements of modern citizenship, it is riddled with fundamental issues, notably the dearth of transparency and inclusivity. However, the crux of the challenge lies within the realm of "culture" – the normative underpinnings of daily life. This entails that the failure to recognize differences and the perpetuation of violence against others constitute cardinal obstacles to the institutionalization of citizenship within Iranian society. Consequently, fostering citizenship in Iranian society hinges, above all else, on embracing others and eradicating violence from the overarching culture of the nation. A pivotal aspect in comparing the emergence of Iranian citizenship with its Western counterpart is its historical genesis intertwined with economic, legal, and cultural interplays among social strata.

    Keywords: Legal Recognition, Citizenship, Cultural Rights, Legal-Political Approach, Iran Post-Revolution
  • Bahram Malekpour, Hasan Hajitabar Firoozjaei *, Mohammad Nabipour Pages 188-213
    The Protective principle as one of the aspects of extraterritorial jurisdiction; is applied when the crime committed abroad is against its fundamental and vital interests. In this paper, by using the descriptive-analytical and library methods and adaptation around the protective principle in the criminal law of Iran and England by looking at international documents, such results have been obtained: firstly, in crimes under the protective principle, accepted subjects of international law in the criminal law of Iran and England have been developed, the application of the criminal law of the two countries is generally the same in terms of type and nature of crime, but, they are different in terms of legal punishment. Secondly, In English criminal law, the condition of trial in absentia was not accepted by the legislator in the application of this principle, but in Iranian criminal law, the implementation of the protective principle by eliminating the condition that the accused be found or extradited to the country is accepted as a kind of trial in absentia, which is more in line with international standards. Thirdly, In English criminal law, in line with human rights considerations, the condition of prohibiting retrial cannot be applied only in the case of some terrorist crimes, but the inclusion of previous punishments is accepted; however, in Iranian criminal law, the prohibition of retrial is not accepted, but the inclusion of previous punishments in penal punishments is accepted by the legislator
    Keywords: The Protective Principle, International Instruments, Crimes, Territory of Sovereignty
  • Seyed Alireza Shokuhyan *, Mojtaba Ghasemi Pages 214-238

    This research seeks to answer the question of how can the reconciliation between economic approaches of interpretation and Islamic interpretative views be established and presented as an interpretation with the highest degree of realization of the public interest. Economic approaches to the interpretation of texts can be divided into three main categories. In the first approach, more emphasis is placed on text and literal interpretation of it. From this perspective, with the acceptance of the principle of Costless Legislature, it is assumed that the necessary examinations and analysis have been carried out in the course of enactment and the re-examination of the consequences of applying and seeking an optimal interpretation, merely leads to double costs and waste of resources. The second approach focuses on the origin of enactment. Therefore, the role of Interest Groups or Public Interest in the enactment process emphasizes the Imaginative reconstruction of the enactment process. The third approach also takes the interpretation as a function of the consequences, costs, and benefits of it, and chooses an interpretation that is economically optimal and efficient. Now, the preference for one of these interpretive rules or the combination of them and the identification of the economic theory of interpretation provides Exquisite points like using the social concept of damage in Isālat-al-Dhuhūr viewpoint and Highlighting some of the Sharia purposes, such as keeping property in Maqāsid viewpoint for confirmation of using economic analysis before Literal Interpretation.

    Keywords: Economic analysis, Imaginative reconstruction, Costless Legislature, Interest Groups, Literal Interpretation
  • Saeid Baghban Kondori *, Seied Hossein Sadat Meidani Pages 239-268
    The increase in sanctions during the last two decades has created numerous legal issues in contractual disputes, especially in national courts. It is clear that national courts of the sanctioning country, take into account the sanctions enacted by the foreign government, and in case the sanctions conflict with the rights and obligations of dispute parties, they adjust the final verdict in compliance with their internal sanctions laws. Nevertheless, the question is whether a court can, in the process of describing, interpreting, and applying the legal and contractual obligations of the litigants, consider, sanctions imposed by foreign countries or entities in its decision-making process to issue a judgment in the case. In this article, an attempt has been made to examine this legal question with a case study of the approach and procedure of German courts that have significant contractual relations with Iranian individuals. The findings show that the courts of this country, in contractual disputes in which there is an element of sanctions of foreign origin, do not refer to private international law and the rules of conflict of laws, and directly use the capacity of the domestic substantive laws of Germany. Simultaneously, they pay attention to the considerations of German foreign policy to issue the final verdict in such cases. German courts also pay attention to the goals and interests of the European Union's foreign policy and European values in the decision-making process to give effect to sanctions of foreign origin.
    Keywords: sanctions, Germany, Jurisprudence, contractual obligations
  • Maryam Ghanizade Bafghi *, Soodabeh Rezvani Pages 269-291

    The digital environment whether alongside or continues of real life, although does not designed for children, plays an important role in their lives, and a considerable rate of its users are children. Nowadays, the environment has changed to a base for their social and growing activities. Thus we need safe use, families’ empowerment, protection, prevention instruments, dealing with risks, and changing to digital citizens more than before. This issue is reflected in domestic, regional, and international instruments as well. Considering general protection strategies for children in the digital environment and suggesting special strategies for criminal and non-criminal harms and risks prevention are the goals of the paper that can be achieved in three levels of surveying the recent situations, desirable situations, and the comparative solutions which link these two. Findings show that socio-protection and affairs, setting up hotlines, including the cooperation of other influencers and decision-makers, and designing sufficient infrastructures are the main international protection strategies for children.

    Keywords: Digital Environment, Digital Citizenship, Violated Rights of Children, Protection Strategies
  • Mostafa Bagheri, Hasan Ali Pour *, Mehdi Fazli Pages 292-310

    Article 91 of the Islamic Penal Code approved in 2012 has brought about a serious and effective development in the way of criminal response and appropriate treatment of crimes requiring punishment or retribution for minors under the age of eighteen.  According to the ruling provided in this article: "In crimes that cause punishment or retribution, when adults under the age of eighteen years have committed the nature of the crime, or they do not understand the sanctity of it, or there is doubt about their development and intellectual perfection, as the case may be, with consideration according to their age, the punishments foreseen in this chapter will be sentenced."  However, considering that specific criteria have not been determined to determine the lack of understanding of the nature of the crime or its sanctity and the doubt in the development and perfection of the juvenile mind, it has caused numerous and challenging disagreements in the ruling jurisprudence, which can be caused by the decisions  And the different and contradictory opinions of forensic experts and judges dealing with such juvenile crimes and their mental tendencies are in the course of the proceedings.  Therefore, according to the mentioned challenges, it is suitable  to create a single judicial procedure and prevent the issuance of mixed and contradictory, and arbitrary judgments in this regard, a certain age as the age of criminal responsibility in such crimes is determined in line with international regulations with This type of crime should be dealt with by juveniles under the age of eighteen.

    Keywords: juveniles, criminal development, sanity, criminal responsibility, judicial procedure
  • Rezvan Bagherzadeh *, Seyed Reza Jalili, Majid Saeedi Pages 311-339
    Under The Article 121(3) of Convention on the law of the Sea (UNCLOS) rocks which cannot sustain human habitation or economic life of their own shall have no exclusive economic zone or continental shelf. Therefore, the article implies that rock islands are divided into two categories including those enjoying exclusive economic zone and continental shelf and those not. The ambiguity of the article beside the great variety of geographical formations resulted in diverse interpretations of the text concerning the type of rock islands. The South China Sea Arbitration Award (2016) which decided on the Philippines-China dispute is a thorough example among international legal hearings of interpreting rocks, mentions in the 3rd paragraph of the article 121 of UNCLOS. This article clarifying key terms in the legal regime of island in Law of the Sea including islands, rock islands, reefs, low-tides elevations, and Artificial islands, interprets the article 121(3) and customary rules on it, and then, influential elements in distinction of rock islands on the basis of capacity of human habitation or economic life of their own from the perspective of the arbitration tribunal.
    Keywords: Rock Islands, Exclusive Economic Zone, Continental Shelf, The South China Sea Arbitration, Maximalist Approach of Coastal States
  • Naghi Tabarsa * Pages 340-367

    The present research aims to investigate the organized confrontation of the British government against three Iranian islands in the Persian Gulf. In this research, the author intends to briefly answer the following three questions: 1- What are the most important historical documents and proofs of the anti-Iranian policy and the English theory of "common ownership of Qawasem"? 2- What are the inconsistencies in England's behavior towards the two theories of "common ownership of Qawasim" and "principle of unowned land"? 3- Was Britain's anti-Iranian policy accepted by Iran in occupying the Iranian islands of Tunb and Abu Musa? And during the 67 years of British occupation of these islands, has Iran's protest against England continued? The current research is a type of qualitative research that is conducted using the document analysis method and using the tools of data and information available in historical documents. The findings of the research show these things: 1- The approach of British policy has always been based on basic elements and principles such as denial of Iran's rights contradiction in speech and behavior and occupation of a part of Iran's territorial integrity and the continuation of the 67-year occupation of these islands by the British government. 2-According to the historical documents, the theory of common ownership of Qawasem claims of England has not been accepted.

    Keywords: Iranian islands, Tunb, Abu Musa, common ownership, Persian Gulf
  • Arghavan Ghobadi Langroudi *, Fatemeh Keyhanlou Pages 367-393
    One of the challenges of the 21st century is the massive flow of Internally Displaced Persons who have been forced to flee their homes as a result of armed conflicts, situations of generalized violence, violations of human rights, natural or human-made disasters, or execution of development and infrastructure projects and seek safe shelters within the borders of their country. Unlike refugees who cross international borders and benefit from a special legal status under international law, IDPs remain within the borders of their home country thus granting them a legal status analogous to refugees face with uncertainty. This article seeks to examine the legal status of IDPs under international law and find out if they benefit from a distinct legal status or not. By investigating different approaches and examining the definition of IDPs in the light of the UN Guiding Principles on Internal Displacement, it is concluded that this group does not enjoy a special legal status in international law. The increased number of IDPs proves that there are still some major gaps and challenges that need to be overcome.
    Keywords: Internally Displaced Persons, refugees, Armed conflicts, UN Guiding Principles on Internal Displacement
  • Hamid Kazemi * Pages 394-419
    Infectious diseases, especially Covid-19, have spread rapidly worldwide in recent years and have caused severe human, financial, economic, and other damage to countries. Space technologies have been essential in dealing with the disease and providing services to all people. However, using the technologies raises some legal issues. Providing services and information from space technologies without discrimination among all countries and their availability will be crucial in curbing these diseases. Do the existing space laws present the necessary platform for using space technologies to confront diseases and develop international cooperation? Moreover, what legal regulations are necessary to improve the availability of information to everyone and protect privacy in the future? The international space community should develop new regulations and guidelines to monitor data transfer and international cooperation between countries. To achieve this goal, they should facilitate international cooperation in space information transmission for all countries and prevent privacy violations. While examining some principles of the existing international space laws that frame the use of space technologies to confront infectious diseases, this article discusses legal issues and provides solutions.
    Keywords: International Law, space technology, Covid 19