فهرست مطالب

مطالعات سیاسی - اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

نشریه مطالعات سیاسی - اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • محمود شعبانی، حامد عامری گلستانی*، شیوا جلال پور صفحات 1-24
    منابع انرژی آب علاوه بر اینکه حیاتیترین عنصر در تداوم زندگی انسآن ها محسوب می شود، بلکه در مرکز فرآیند توسعه پایدار جوامع معاصر مختلف و از جمله در ایران قرار دارد و از ارکان اساسی توسعه اجتماعی و اقتصادی و محیط زیست سالم محسوب و به عنوان مهم ترین و کلیدی ترین عنصر نیاز حیات بشری و عامل حیاتی در تعاملات سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و در پایداری فرآیند توسعه ایفای نقش مینماید. روش پژوهش حاضر، مبتنی بر مطالعات کتابخآن های- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. مدیریت رواناب در مناطق شهری و غیر شهری، شامل کنترل جریان هدر رفت و هرز آب ها و اصلاح شبکه های آب رسانی و زهکشی تعریف گردیده؛ سیستم های جمع آوری و کنترل آب های سطحی ناشی از بارندگی از اجزاء مهم برنامه ریزی و عمران مناطق شهری و غیر شهری هستند و هرگونه سهل انگاری در طراحی صحیح آن ها می تواند برای جوامع شهری مشکل آفرین باشد. عدم توجه به آن باعث برخی چالش های مهم در مسیر توسعه پایدار کشور می گردد. نتایج تحقیق نشان می دهند که کنترل و مدیریت روان آب های سطحی از طریق گسترش صنایع سدسازی و صنایع پائین دست سدها و همچنین ایجاد فضای سبز و پوشش های درختان جنگلی و گیاهی و انجام مجموعه اقداماتی در حوزه آبخیزداری از قبیل احداث موانعی چون سیل بندها، تاثیر بسزایی در ارتقای توسعه پایدار کشور دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت روان آب سطحی، توسعه پایدار، مدیریت کنترل و صنایع سدسازی، سیلاب
  • مرتضی قندهاری، صادق زیباکلام*، علیرضا ازغندی صفحات 25-37
    شکاف تئوریک به عنوان موانعی ذهنی در درک و پذیرش یکدیگر عمل کرده و موجب عدم دستیابی و توافق بر یک جهت گیری کلان و واحد برای ایران شده است از آنجا که در ایران اجماع مطلوب و موثر بر الگوی توسعه شکل نگرفته، بیش از دو قرن تکاپو و برنامه ریزی برای تحول و توسعه نیز به نتیجه مطلوب نرسیده است. توسعه، پیشرفت، غربی شدن، حکمرانی خوب، حکمرانی متعالی و... مفاهیمی هستند که متولیان توسعه برای برون رفت از عقب ماندگی مطرح کرده اند. این تفاوت واژه ها، ریشه در شکاف های تئوریک(تعارض های هویتی، فکری و نگرشی) دارد، شکاف هایی که خود متاثر از بنیادهای متعدد هویتی ایرانیان هستند. سوالات این مقاله اینست که 1- مهمترین مانع تحقق مطلوب توسعه در جمهوری اسلامی ایران چیست؟ 2- شکاف تئوریک چه تاثیری بر توسعه در جمهوری اسلامی ایران دارد؟ و براساس فرضیات این پژوهش، 1- مهمترین آسیب و مانع تحقق توسعه در جمهوری اسلامی ایران، شکاف های تئوریک بین متولیان امر توسعه است. 2- شکاف های تئوریک مبتنی بر بنیادهای هویتی چندگانه ایرانیان (اسلامی- ملی و غربی) موجب بحران اجماع در انتخاب الگوهای توسعه در کشور شده و ناکارامدی الگوهای توسعه را سبب شده است.
    کلیدواژگان: توسعه، پیشرفت، الگو، شکاف تئوریک، اجماع
  • سعید شجاعی ارانی، شکور پورحسین شقلان* صفحات 38-55
    فقر یک پدیده اجتماعی چند بعدی است که عوامل مختلفی در افزایش و کاهش آن، دخیل هستند. از طرف دیگر، فقر دارای معانی و انواع مختلفی است که هر یک از آنها، آثار گوناگونی دارد و نمی توان همه آنها را با یک راهکار کاهش داد. با توجه به ماهیت چند بعدی فقر و اینکه عوامل مختلفی در آن دخیل هستند، نهادهای مالی بین المللی مانند صندوق بین المللی پول توصیه می کنند که برای مقابله با آن، سند ملی کاهش فقر تدوین شود. با آنکه در نظام جمهوری اسلامی ایران در پرتو آموزه های اسلامی و الزامات قانون اساسی اقدامات متعددی در زمینه کاهش فقر انجام شده و حتی سندی به نام سند ملی کاهش فقر و هدفمند کردن یارانه ها در سال 1384 به تصویب هیات وزیران رسیده است، اما به خاطر مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد، همچنان نیازمند تدوین یک سند ملی توسط مجلس شورای اسلامی هستیم. این پژوهش با روش تحلیلی و مبتنی بر داده های تطبیقی و مطالعه اسنادی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: فقر، کاهش فقر، مجلس شورای اسلامی، سند ملی کاهش فقر
  • فاطمه حکمی نیا، قباد منصوربخت* صفحات 56-73
    هدف نهضت مشروطه ایجاد تحول بنیادین در نظام سیاسی ایران و تغییر حکومت استبدادی به حکومت مبتنی بر قانون بود؛ اما رضاخان با کودتای 1299، انقراض سلسله ی قاجار برخلاف قانون اساسی، تبدیل سلطنت نمادین مشروطه به دیکتاتوری مدرن و احیای استبداد از همان ابتدا، اساس این سلسله را بر بحران مشروعیت استوار ساخت. پرسش مقاله حاضر این است که دستگاه های تبلیغاتی (به ویژه مورخین رسمی) حکومت پهلوی برای مشروعیت بخشی به اقدامات سه گانه ی رضاخان در زیر پا گذاشتن مشروطه، چه راهکاری در پیش گرفتند؟ یافته های این مقاله بر پایه ی روش عقلانیت انتقادی نشان می دهد که مورخان رسمی برای توجیه اقدامات رضاشاه که برخلاف قانون اساسی صورت گرفته بود، بدون توجه به منطق تحولات تاریخی و درک مناسبات تمدنی، سعی در ناکام نشان دادن انقلاب مشروطه داشتند. آن ها از طریق سیاه نمایی از دوره ی قاجاریه و ناکام نشان دادن انقلاب مشروطه، روایتی تولید کردند که تصویری منجیانه از رضاشاه به نمایش گذاشته و به اقدامات او مشروعیت می بخشید.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری رسمی، قانون اساسی، انقلاب مشروطه، مشروعیت، رضاشاه
  • هوشنگ ملکی، آزیتا رجبی*، سیمین ارمغان صفحات 74-95
    بدیهی است با اینکه توانمندسازی در تغییرشیوه زندگی ساکنان روستایی موثر است اما به دلیل غلبه رویکرد عقلایی گرایی در نظام برنامه ریزی ایران جایگاه توانمندسازی ساکنان روستایی در برنامه ریزی ها و سیاست-گذاری ها کشور مورد توجه قرار نگرفته است. در پژوهش حاضر که به شیوه اسنادی و پیمایشی انجام شده، هدف بررسی تاثیر نوع برنامه ریزی در توانمندسازی روستاییان و در نهایت اثر آن در توسعه اجتماعی - فرهنگی پایدار سکونتگاه های روستایی است. جامعه آماری این تحقیق سکونتگاه روستایی دارای سکنه بخش مرکزی پیرامون شهرستان همدان است. از کل 107 روستای دارای سکنه شهرستان همدان 50 سکونتگاه به صورت تصادفی انتخاب شدند.انتخاب سکونتگاه های روستایی با استفاده از نمونه گیری ترکیبی تصادفی شامل نمونه گیری نسبی یا طبقه ای بوده است. حجم نمونه انتخاب شده برابر با 382 خانوار به صورت تصادفی است.جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات علاوه بر فنون توصیفی ازضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چند متغیره برای سنجش رابطه و اثرگذاری بین متغیرهای پژوهش استفاده شد.نتایج بدست آمده نشان داد از تعداد 14 شاخص مورد بررسی تعداد 7 شاخص(آموزش واطلاع رسانی، نوع ونحوه مشارکت،سرمایه اجتماعی، بهبود سطح زندگی افراد ،خود تعیینی،اعتمادواطمینان و شفاف سازی) ازنظر کارشناسان و پاسخگویان روستایی در ارتباط با مولفه توسعه اجتماعی- فرهنگی روستاهای موردمطالعه، رابطه همبستگی معنی داری دارند. در واقع نتایج بدست آمده از آزمون پیرسون نشان دهنده وجود رابطه بین رویکرد برنامه ریزی با توانمندسازی و توسعه اجتماعی - فرهنگی پایدار روستاهای ناحیه موردمطالعه است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، توسعه اجتماعی- فرهنگی، شهرستان همدان، عقلانیت ابزاری
  • پانته آ بغدادی، فاطمه کاتب* صفحات 96-127
    ارزش های اجتماعی در بافت زندگی اجتماعی افراد جامعه خلق می شوند و تداوم می یابند و به همین دلیل مطالعه ی آن ها به شناخت عمیق تر جامعه کمک می کند. بر این اساس، این پژوهش با هدف بررسی و شناخت ارزش های اجتماعی در دوران قاجار انجام شده است. با استفاده از روش کیفی و مبتنی بر رویکرد پدیدارشناسی، با 15 نفر از جامعه شناسان، تاریخ دانان و جامعه شناسان تاریخی مصاحبه ساخت نایافته انجام شد. مصاحبه شوندگان مبتنی بر نمونه گیری هدفمند و با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. یافته های گردآوری شده مبتنی بر روش کلایزی (1973)) و روش کدگذاری نظری گلیزر و اشتراوس (1967) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های این پژوهش در 2 مضمون «ارزش های اجتماعی پیشامدرن قاجار» با 10 مقوله «جوانمردی/فتوت و بخشندگی»، «اعتقاد به سرنوشت الهی»، «وارسته و آزاد بودن»، «جدای گزینی فضایی/اجتماعی/قومی/مذهبی»، «تجمل گرایی و توجه به ظواهر زندگی»، «پاکدامنی و عفاف در زنان»، «مهمان نوازی و رعایت ادب و احترام»، «خویشاوندی و کمک به دیگران»، «دین مداری و اجرای مناسک مذهبی» و «عدالت محوری و انصاف گری» و مضمون «ارزش های اجتماعی مدرن قاجار» با 6 مقوله «وطن دوستی»، «وارستگی و آزادی خواهی»، «پیشرفت فناوری، اقتصادی، اجتماعی و...»، «رشد اندیشه وری و روشنفکری»، «توجه به علم و علم آموزی» و «عدالت محوری و انصاف گری» از تجزیه و تحلیل یافته های حاصل از مصاحبه استخراج شده است. بررسی مجموعه ی ارزش های اجتماعی دوران قاجار گویای آن است که ما در این زمان با یک دوران گذار و تحول اساسی در بافت فرهنگی جامعه روبهرو هستیم.
    کلیدواژگان: ارزش، ارزش اجتماعی، ارزش های قاجاریه، قاجار
  • ذبیح الله پورجان آباد، علی زارع*، محسن محبی، صابر نیاورانی صفحات 128-159
    تحریم های بانک مرکزی، یکی از انواع تحریم های اقتصادی به شمار می آیند. اشکال مختلف تحریم های اقتصادی در مفهوم دقیق کلمه، شامل بلوکه کردن و توقیف دارایی های کشور تحریم شونده، منع صادرات و واردات و خرید و فروش کالا، مسدود کردن دارایی ها، (مانند بلوکه کردن دارایی های ایران توسط آمریکا به دنبال اشغال سفارت آمریکا در ایران)، محدودیت های ارزی و پولی نظیر افزایش نرخ تعرفه های بین المللی و عدم اعطای وام یا کاهش اعتبارات و تغییر نامناسب نرخ ارز می گردد. امروزه از تحریم اقتصادی به عنوان ابزاری در جهت نیل به اهداف سیاست خارجی از سوی کشورهای دیگر می توان یاد نمود. هدف کشور تحریم کننده، تحریف روابط اقتصادی تحریم شونده و تضعیف ساختن نظام کشور هدف، از طریق کاهش کمی و کیفی سطح تجارت بین المللی آن کشور می باشد. در حال حاضر، کشورهایی که در عرصه بین المللی از قدرت اقتصادی و نظامی بیشتری برخوردار هستند و عمدتا کشورهای غربی را شامل می شوند، با استفاده از ابزارهای اقتصادی و انواع تحریم های مرتبط من جمله تحریم های بانکی، سهمی در کنترل اقتصاد بین الملل داشته و با تهدید به تضعیف و یا در معرض قرار دادن اقتصادی کشور مورد هدف تحریم، در جهت تامین منافع سیاسی خود و تسلط بر سایر کشورها اقدام می نمایند. به همین جهت برخی از تحلیلگران غربی، تحریم را به عنوان ابزاری که دندان دیپلماسی را نیز می کند، تلقی می نمایند . لذا در این مقاله به بررسی مشروعیت تحریم های بانکی در عرصه بین المللی با تاکید بر تحریم های بانکی علیه ایران پرداخته شده است. همچنین در این مبحث محتوای انواع آراء و تصمیمات ناشی از تحریم های بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، تحریم بانک مرکزی، گونه شناسی تحریم، حقوق بین الملل، آراء و تصمیمات حقوقی
  • پگاه شیرازپور، فرح حبیب*، نسیم اشرافی صفحات 160-190
    برخی از اصول در عالم هستی از ابد تا ازل بوده و هست؛ از آنجا که ثابت و غیر قابل تغییر هستند، باید برای پدیدار شدن آن ها کوشید. یکی از این اصول که جزئی از این عالم شمرده می شود، موضوع "بینابینی" است. پژوهش حاضر با هدف بازخوانی مفهوم وصال در معماری فضاهای بینابینی مساجد (شیعی) ساخته شده در دوره صفوی شهر اصفهان با روش روش، کیفی - کمی (آمیخته) انجام شد. نتایج نشان داد که فضای بینابینی در این تحقیق جهت دست یابی به شناخت حقیقی اش، از دو منظر مورد توجه قرار گرفته است؛ یکی به مثابه کیفیت و وضعیت "در میان"، مشابه بودن در عوالمی چون "برزخ" و "خیال" و یا تجربه ی زمان های چون "سحر و غروب" که مقدمه ای برای مکان های بعدی و پایانی برای مکان های قبلی خود هستند، تجربه ای "ابهام انگیز" حد فاصل پیدا و پنهان، مرئی و نامرئی، شناخته و ناشناخته، که گویی قدری از خواص قبل و بعد را به همراه داشته و جایگاهی برای تبدیل به وضعیت های قبل و بعد خود به حساب می آیند. از منظر دیگر، آنچه عرفا در "سیر وسلوک" از آن به "تقرب" با انگیزه ی "وصال" یاد می کنند. نزد عرفا، "انسان مهجور"، ناقص است و کامل شدنش در گرو "وصال" است، همچنان که ابن عربی "انسان شدن را واصل شدن می داند" و تقرب را عین عبودیت. بنابراین انسان به صورت ذاتی، موجودی "در راه" است و شرط کمالش، "در راه بودگی" با هدف وصول به مقصود است؛ این راه مبدا، منزل، جهت و مقصدی دارد که می توان نمود آن را در معماری نیز بازخوانی کرد.
    کلیدواژگان: وصال، فضاهای بینابینی، مساجد شیعی، دوره صفوی، معماری
  • مرتضی اکبری زیارانی، زهرا فهرستی*، مجید وزیری صفحات 191-213
    امروزه آسیب های اجتماعی از مسائل مهم جوامع بشری محسوب میشوند.به همین علت اندیشمندان درصدد یافتن راه حل هایی برای این مشکلات هستند.آسیب های اجتماعی پدیده هایی چند بعدی،قانونمند ،قابل کنترل و پیشگیری هستند . مطالعه علمی در این زمینه میتواند در برنامه ریزی مراحل سه گانه آسیب شناسی،پیشگیری و درمان کمک شایانی بکند.دین مبین اسلام نیز به عنوان کامل ترین دین از ادیان الهی تاکید فراوانی بر پیشگیری از آسیب های اجتماعی دارد.یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی ،قتل عمدی است. قتل بزرگترین تعرض به تمامیت جسمانی اشخاص است. مهم ترین دارایی یک فرد ،هستی و جان اوست. موضوع حفظ جان از این رو اهمیت دارد که جان، دائر مدار تکلیف و سعادت انسان است. خداوند در قرآن کریم در آیات متعددی به این موضوع اشاره کرده است. هدف از این پژوهش ، شناسایی مهم ترین علل وقوع قتل عمدی در کشور ایران و همچنین راهکارهای فقهی پیشگیری از این آسیب اجتماعی با روش توصیفی و تحلیلی است.یافته ها حکایت از این دارد که مهم ترین علل وقوع قتل های عمدی در ایران به ترتیب عبارتند از : نزاع و درگیری،اختلافات خانوادگی،روابط نامشروع،اختلافات مالی،سرقت ، انتقام و اخاذی.نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده این است که با مداقه در منبع غنی فقه پویای اسلامی میتوان راهکارهایی در جهت پیشگیری از وقوع پدیده قتل عمدی ارائه داد که تا حدود زیادی در کاهش ایجاد این آسیب ، نقش و تاثیر بسزایی خواهند داشت. فقه پویای شیعه راهکارهایی را برای پیشگیری از بروز آسیب اجتماعی قتل عمدی ارائه کرده است. راهکارهای نظیر :حفظ خونسردی و کنترل خشم و عصبانیت،تشویق به افزایش سواد و علم آموزی ،پرهیز از حرص،طمع وحسد،پرهیز از سوء ظن،برکندن کینه و عقده و حس انتقام ،اهتمام به تقوا و پرهیزگاری، عفاف و پاکدامنی،اهمیت به موضوع کار و اشتغال و پرهیز از بیکاری و افزایش آستانه تحمل در افراد.
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، قتل، فقه، راهکار، پیشگیری
  • مهدی حسنی باقری شریف آباد*، مجید معصومی، اصغر یزدی یحیی آبادی صفحات 214-232
    در دهه اخیر، وقوع چالش ها و بحران های کوچک و بزرگ در منطقه غرب آسیا، بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای را بر آن داشته است تا برای تقویت نظم سیاسی در منطقه مطابق با منافع ملی خود تلاش کنند. در این میان، راهبرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای و روسیه به عنوان یک کشور فرا منطقه ای مبتنی بر دیدگاه واقع بینانه جدید مبتنی بر موفقیت و اجرای آن بر اساس منافع ملی است. سوال این پژوهش، چگونه می توان راهبردهای سیاست خارجی ایران و روسیه را در رابطه بانظم سیاسی در منطقه غرب آسیا می توان تبیین کرد؟ فرضیه این سوال این است که استراتژی ایران در منطقه مبتنی بر جلب حمایت روسیه برای مقابله بانفوذ کشورهای مخالف ایران و استراتژی روسیه بر محور امنیتی و نفوذ به عنوان یک کشور فرا منطقه ای است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات از منابع کتابشناختی است. مهم ترین نتایج پژوهش نشان داد که راهبرد سیاست خارجی ایران در رابطه با روسیه در منطقه باید مبتنی بر دیدگاهی واقع بینانه مبتنی بر همکاری های بین المللی و منطقه ای با شناسایی اهداف مشترک باشد؛ و در تضاد مشترک با روسیه باشد و از ورود به مناطق درگیری بین دو کشور خودداری کند.
    کلیدواژگان: نظم سیاسی، منطقه غرب آسیا، راهبرد، ایران، روسیه
  • محمدعلی قوهستانی، آرمین امینی*، امیر محمودی صفحات 233-256
    سازمان های بین المللی غیردولتی که هدف و محوریت اصلی کارکرد آن ها تامین منفعت عام است در همین راستا توانستند پس از فراز ونشیب های زیادی که طی کردند ، به مراجع بین المللی جهت دستیابی به این مهم راه یابند . این راه یابی درقالب نهاد حقوقی تحت عنوان ، دوست دادگاه رخ داد که دراین مفهوم، یاور دادگاه شخصی حقیقی یا حقوقی است که طرف دعوا محسوب نمی شود و به ابتکار خود یا به درخواست دادگاه اظهارات خود را در خصوص وقایع و قواعد حاکم بر دعوی به صورت مکتوب یا شفاهی به دادگاه تقدیم می کند . بررسی رویه قضایی نشان می دهد بازیگر عمده این عرصه ، سازمان های بین المللی غیردولتی اند که البته مشارکت آن ها در فرایند حل و فصل اختلافات با موانع و چالش های فراوان همراه بوده است . این پژوهش به دنبال تبیین نقش سازمان های بین المللی غیردولتی به عنوان و بررسی پیامدهای حاصل از این حضور است ، از جمله رهیافت تاثیرگذار این تاسیس ، مبارزه با بی کیفر مانی ، دستیابی به شفافیت قضایی ، دموکراتیک شدن حقوق بین الملل و تحقق دادرسی عادلانه است.
    کلیدواژگان: سازمان بین المللی غیردولتی، یاوران دادگاه، مراجع قضایی، مراجع شبه قضایی
  • محمدحسین نورمندی پور، محبوبه اسماعیلی*، میزرا محمد حسنی صفحات 257-272
    ازارقه یکی از فرق خوارج بودند که در سیستان و کرمان حکومتی بر پایه اعتقادات خوارج تشکیل دادند. تفاوت نگاه خوارج ازارقه از دین و حکومت باعث شد تا سبکی جدید از حکومت اسلامی جدا از پایه عصبیت عربی شکل گیرد و این نگاه باعث جذب مردم در نواحی تحت امرشان شد. سیاست مدارا با ادیان دیگر و فرق مذهبی اسلام از سوی ازارقه، بر خلاف سیاست خشنی که در ارتباط با طرفداران دین حکومتی خلافت داشتند، باعث همزیستی ادیانی چون زرتشتی و فرق کوچک مذهبی با خوارج گردید. این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی به دنبال بازشناسی پیامد های اجتماعی و سیاسی حکومت ازارقه در ناحیه کرمان و طی قرون اول و دوم هجری قمری می باشد. خوارج ازارقه که از مرکز خلافت دور بودند، کرمان را به مرکزی برای کنشگری و تبلیغ دگراندیشی خود تبدیل نمودند. ناهمطرازی مردم کرمان با خلافت و نیز مساعد بودن جغرافیای کرمان و سیستان با فضای مورد نیاز و مطلوب خوارج، باعث شد تحولات اجتماعی و سیاسی در ارتباط با کنش میان ایرانیان و دستگاه خلافت بوجود آید.
    کلیدواژگان: خوارج، ازارقه، کرمان، سیستان، فرق مذهبی
  • جعفر طاهری، علی محمد حقیقی*، امین روان بد صفحات 273-301
    مطرح شدن پرونده هسته ای ایران در آژانس بین المللی انرژی هسته ای و سپس شورای امنیت سازمان ملل، یکی از موضوعات بسیار مهم در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به خصوص از دوره هشتم ریاست جمهوری به بعد بوده است. هدف اصلی از نگارش مقاله پیش رو مطالعه و مداقه دلایل طولانی شدن فرآیند رسیدگی به پرونده هسته ای ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی است. پرونده هسته ای ایران یکی از مهمترین پرونده های دیپلماتیک و امنیتی در دو دهه اخیر در سطح جهانی بوده است که با فراز و فرود بسیاری همراه بوده و هنوز جمهوری اسلامی ایران و طرف های غربی نتوانسته اند به یک توافق جامع و دراز مدت دست یابند. هر چند که از سوی دو طرف اهتمام زیادی نسبت به قضیه وجود دارد اما چشم انداز روشنی برای حل سریع موضوع در آینده نزدیک وجود ندارد. لذا به عنوان یک مسئله علمی، سوال اصلی این مقاله آن است که چه دلایلی در طولانی شدن فرآیند رسیدگی به پرونده هسته ای ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی موثر است؟ به نظر می رسد سیاست های خصمانه علیه ایران، در نظر گرفتن ایران به عنوان تهدید بین المللی در منطقه، تغییر رفتار و ساختار در نظام سیاسی ایران، ضعف ساختاری در نظام بین الملل و... از جمله دلایلی است که در طولانی شدن فرآیند رسیدگی به پرونده هسته ای ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی موثر است. روش پژوهش حاضر، تحلیلی- توصیفی از نوع کاربردی و با استفاده از قوانین و مقررات و منابع کتابخانه ای صورت پذیرفته است. لذا مقاله حاضر در تلاش است اختلافات و انگیزه های طرفین را با مورد مطالعه قرار دهد.
    کلیدواژگان: پرونده هسته ای ایران، مذاکرات هسته ای، آژانس بین المللی انرژی اتمی، طولانی شدن فرآیند رسیدگی
  • شیرزاد امیری* صفحات 302-330
    محقق در این تحقیق سعی دارد عوامل موثر بر ضعف اقتصادی در معانی مطلق یا نسبی آن که موجب کاهش و یا افزایش میزان بزهکاری خصوصا موضوع جرایم منافی عفت می شود را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. آنچکه محقق و مسلم است مشکلات اقتصادی که ازکمیت و کیفیت مختلفی در هر جامعه برخوردار است و چگونگی سنجش میزان آن نیز متفاوت می باشد تاثیرآن نسبت به افراد مختلف در جامعه نظر به دارا بودن ویژگی های مادی و روانی ناهمگون و غیر همگن، مختلف خواهد بود. این مشکلات و ضعف مادی نه تنها عامل موثر در سوق اشخاص کم بضاعت به برقراری روابط ناشروع می گردد. بلکه بستر ساز وقوع جرایم خشن و مهمتر نیز می گردد و از نظر روانی و روحی آسیب های جدی بر بزه دیدگان که عمدتا زنان بی و بد سرپرست هستند وارد می آورد. محقق در این تحقیق سعی دارد با شمارش و تشریح چگونگی تاثیر مشکلات مالی نسبت به رفتارهای مادی و غیر اخلاقی بزه های منافی عفت مادون زنا مخاطب را متوجه درک آسیب های روانی مغفول در روابط اجتماعی گرداند.
    کلیدواژگان: آسیب های روانی، بزه مادون زنا، اقتصاد، فقر فرهنگی
  • حسین پیری، حمید طبسی*، محمد فاتحی صفحات 331-342
    شاعر و متفکر بزرگ معاصر، استاد امیری فیروزکوهی، مختلص به امیر و ملقب به سید الشعراء بی تردید از قله های رفیع دانش و ادب معاصر و از مفاخر کم نظیر روزگار ما محسوب می شود. شناخت و معرفی ایشان از این رهگذر، امری ناممکن است. شاید بهترین سند هویت علمی و ادبی امیر همان آثار نامبرده می باشد که آن هم مستلزم تحقیق و تعمیق بسیار است؛ چرا که ایشان قریحه ای بسیار توانا و شاعرانه داشت و به قوه ابتکار و مضمون آفرینی و تصویر پردازی نیز مجهز بود. از افتخارات امیر همین بس که رهبر معظم انقلاب حضرت آیت اله خامنه ای، ایشان را یکی از بهترین غزل سرایان زمان معاصر معرفی و و به سیدالشعراء ملقب می نمایند. استاد امیری، در کلام سخن سنجان شعر و ادب نیز همواره به بزرگی یاد شده است. لطف کلام امیری فیروزکوهی به خصوص در غزل، او را از شاعران ممتاز در این قالب در عصر حاضر قرار داده است؛ به طوری که او را از احیاگران سبک هندی در دوره معاصر می دانند. امیری که از خاندانی صاحب نام بود، در میان سخنوران معاصر چهره ای شناخته شده با تمام ویژگی های یک شاعر تراز اول را دارد.
    کلیدواژگان: امیری فیروزکوهی، تاریخ، ادبیات، معاصر، ایران
  • امیرحسین تسلیمی، محمود اشرافی *، محمود مالمیر صفحات 343-466

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل جرایم مرتبط با معاملات دولت با تاکید بر نظریه حکمرانی مطلوب و سرمایه اجتماعی در ایران بود. روش پژوهش تحلیلی- کتابخانه ای و از نظر هدف کاربردی بود. معاملات دولتی در هر کشور میتواند به عنوان یکی از ابزارهای مهم برای ارتکاب فساد اداری-اقتصادی تلقی شود؛ فساد ناشی از معاملات دولتی در گروه مفاسدی قرار می گیرد که استفاده از پوشش معاملات در آن می تواند وجهه ای قانونی و مشروع به موضوع بدهد و به همین دلیل کشف جرائم مرتبط یا اینگونه معاملات می تواند به عنوان مسئله دشوار تلقی شود. از این رو برای کشف اینگونه جرائم می توان جرایم مربوط به معاملات دولتی را به دو بخش عمده تقسیم نمود: نخست سوء استفاده مالی یا تحصیل منفعت غیرقانونی به موجب تحقق معاملات دولتی که بزرگ ترین جرایم مرتبط با معاملات دولتی را تشکیل می دهد و شامل تبانی در معاملات دولتی، تقلب در معاملات و اخذ پورسانت در معاملات دولتی، مانند ارتشاء می شود و دوم سایر جرایم مرتبط با معاملات دولتی که تحصیل منفعت در آن به صورت مستقیم محقق نیست و شامل ورود و مداخله کارکنان و کارمندان دولت و یا بستگان آنان در معاملات دولتی می شود. یافته ها نشان داد که با توجه به میزان جرایم اقتصادی درحوزه های مختلف دولتی، می تواند از مصادیق جرایم اقتصادی درحوزه معاملات دولتی و قوانین مربوطه، بهره برد، بنابراین پیشگیری از این جرائم، شاخصه های حکمرانی مطلوب را پررنگ و پراهمیت می نماید. همچنین، شاخص های حکمرانی مطلوب و سرمایه اجتماعی به خاطر ظرفیت مشارکت مدنی و وادار کردن افراد به پاسخکویی می تواند تا حد زیادی مانع شکل گیری فساد در معاملات دولتی شود.

    کلیدواژگان: معاملات دولتی، حکمرانی مطلوب، مستخدمین دولت، پیشگیری از جرم، سرمایه اجتماعی
  • محمدرضا حاجی هاشمی، محمد کلهر *، مهدی گلجان صفحات 367-381

    توسعه طلبی هیتلردرجنگ جهانی دوم، موجب اشغال لهستان شد، آلمان و شوروی در مورد تقسیم لهستان به توافق رسیدند، شوروی بخشی از مردم لهستان را در شرایط غیرانسانی به عنوان اسیربه کشور خود منتقل نمود، بعداز اشغال ایران توسط متفقین، اسکان لهستانی برایران تحمیل شد، دراین پژوهش، برآنیم که پیامدهای ورود لهستانی ها، بر بهداشت و سلامت ایران در سال های 1324 1320 ش، را مورد بررسی قرار دهیم. این مقاله با شیوه ی توصیفی تحلیلی با روش کتابخانه‎ای مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی ازآن است که، ایران درآن دوران، شرایط نامساعد سیاسی، اقتصادی، قحطی، فقر و ناامنی داشت، لهستانی ها با شرایط جسمانی وخیم و مبتلا به انواع بیماری ها وارد ایران شدند، و سطح سلامت و بهداشت ایران، تحت تاثیر مهاجرین اجباری قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بیماری واگیردار، تیفوس، قحطی، لهستانی، ناامنی
  • داوود مرمری *، عبدالله چاره جوی لنگرود صفحات 382-402

    در پژوهش پیش رو به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی ثبت حقوق ارتفاقی و استیفای آن در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران پرداخته شده است. طبق ماده 93 قانون مدنی: ارتفاق حقی برای شخصی در ملک دیگری است. در واقع، حق ارتفاق یکی از مباح مطرح در قانون مدنی ایران است که از حقوق عینی می باشد و ریشه در فقه امامیه دارد. در توضیح باید گفت افزایش جمعیت در مناطق شهری و محدودیت در فضا و تامین زیرساخت های شهری، موجب توسعه عمودی آپارتمان ها و زیرساخت های بالا و پایین سطح زمین شده است. سازمان های مربوط به مدیریت زمین و ثبت حقوق مالکیت املاک، در نظام بین المللی، راهکار پاسخگویی به این امر را کاداستر سه بعدی می دانند. در حال حاضر در اکثر سازمان های مربوطه، کاداستر دو بعدی در ثبت و نمایش املاک مورد استفاده قرار می گیرد. در حالی که این سیستم نمی تواند به طور کامل حقوق مسئولیت ها و محدودیت های مربوط به آن ها را ارائه کند. از آن جمله می توان به محدودیت در تحلیل و نمایش حقوق ارتفاقی اشاره کرد. اما در رابطه با چگونگی ثبت حقوق ارتفاقی باید گفت: پس از انجام عملیات مقدماتی ثبت و تقسیم حوزه ثبتی به چند ناحیه و انتشار آگهی ثبت عمومی، نوبت به انتشار آگهی ثبت عمومی و اطالاع به اداره اوقاف می رسد و سپس با انتشار آگهی مقدماتی و شماره گذاری املاک و پلاک کوبی به تحقیق از مطلعین و توزیع اظهارنامه و انتشار آگهی نوبتی می پردازند.

    کلیدواژگان: ثبت حقوق ارتفاقی، استیفای حقوق ارتفاقی، ملک
  • محمدعلی قاینی، سید فرشید جعفری پابندی *، اصغر پرتوی، مالک ذوالقدر صفحات 403-421

    مقاله حاضر به بررسی نقش نهادها و احزاب سیاسی در غنی سازی انرژی هسته ای در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد با توجه به تحلیل نظریه سیستم ها از دیدگاه دیوید ایستون، می پردازد. برنامه های هسته ای ایران در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد تحت تاثیر تعاملات پیچیده نهادهای مختلف و فرآیندهای متنوع بوده است. بر اساس نظریه سیستم ها، این برنامه ها با ورودی هایی چون حمایت های احزاب سیاسی، تصویب قوانین در مجلس شورای اسلامی، و تدوین سیاست های امنیتی از سوی شورای عالی امنیت ملی و وزارت دفاع روبه رو بوده اند. این نهادها با تامین منابع مالی و امنیتی، نقش محوری در پیشبرد فناوری های هسته ای ایفا کردند. فرآیندهای کلیدی شامل تحقیق و توسعه فناوری های هسته ای توسط سازمان انرژی اتمی و حفاظت از تاسیسات هسته ای به وسیله وزارت دفاع بوده که منجر به افزایش ظرفیت غنی سازی اورانیوم و تامین نیازهای انرژی داخلی شدند. خروجی های این برنامه ها به تقویت امنیت ملی و کاهش وابستگی به منابع خارجی کمک کرد. بازخوردهای داخلی و بین المللی، از طریق ارزیابی مستمر عملکرد و پاسخ به فشارهای جهانی، به بهبود سیاست ها و تطبیق فرآیندها با شرایط جدید منجر شدند. این بازخوردها نه تنها نقاط قوت و ضعف سیستم را شناسایی کردند بلکه به بهبود مستمر برنامه های هسته ای و ارتقاء تعاملات بین المللی کمک کردند. به طور کلی، تحلیل این فرآیندها و بازخوردها نشان دهنده اهمیت تعامل و تطبیق مداوم در موفقیت برنامه های هسته ای است.

    کلیدواژگان: انرژی هسته ای، ریاست جمهوری احمدی نژاد، نظریه سیستم ها، غنی سازی انرژی هسته ای
|
  • Mahmoud Shabani, Hamed Ameri Golestani *, Shiva Jalalpour Pages 1-24
    Water energy resources, besides being considered the most vital element for the continuation of human life, are also at the heart of the sustainable development process of various contemporary societies, including Iran. They are regarded as fundamental pillars of social, economic, and environmental development, serving as the most important and key element in human life necessities and playing a crucial role in political, economic, and cultural interactions, as well as in the sustainability of the development process. The research method of the present study is based on library-analytical studies and is applied in terms of its purpose. Management of urban and rural runoff includes the control of wasted and excessive water flow and the improvement of water supply and drainage networks; systems for collecting and controlling surface waters resulting from rainfall are important components of planning and development in urban and non-urban areas, and any negligence in their proper design can cause problems for urban communities. Lack of attention to this can lead to some significant challenges in the path of the country's sustainable development. The research results indicate that the control and management of surface runoff through the expansion of dam industries and downstream dam industries, as well as the creation of green spaces and forest and plant coverings, and the implementation of a set of measures in watershed management, such as the construction of barriers like levees, have a significant impact on enhancing the country's sustainable development.
    Keywords: Surface runoff management, sustainable development, control management, and dam industries, flood
  • Morteza Ghandehari, Sadegh Zibakalam *, Alireza Azghandi Pages 25-37
    Theoretical divides, acting as mental barriers in understanding and accepting each other, have led to the inability to achieve and agree on a unified and comprehensive direction for Iran. Since a desirable and effective consensus on a development model has not been formed in Iran, more than two centuries of effort and planning for transformation and development have also not reached a satisfactory result. Development, advancement, Westernization, good governance, supreme governance, etc., are concepts that development authorities have proposed to overcome backwardness. The difference in these terms has its roots in theoretical divides (identity conflicts, intellectual and attitude conflicts), divides that are themselves influenced by the multiple identity foundations of Iranians. The questions of this article are: 1- What is the most significant barrier to achieving desired development in the Islamic Republic of Iran? 2- What impact do theoretical divides have on development in the Islamic Republic of Iran? Based on the hypotheses of this research, 1- The most significant harm and barrier to the realization of development in the Islamic Republic of Iran are the theoretical divides among the development authorities. 2- Theoretical divides based on multiple Iranian identity foundations (Islamic, national, and Western) have led to a consensus crisis in selecting development models in the country and have resulted in the inefficiency of development models.
    Keywords: Development, Progress, model, Theoretical Divide, consensus
  • Said Shojaei Arani, Shakour Pour Hossein * Pages 38-55
    Poverty is a multi-dimensional social phenomenon that various factors are involved in its increase and decrease. On the other hand, poverty has different meanings and types, each of which has different effects, and they cannot all be reduced with one solution. Due to the multidimensional nature of poverty and the fact that various factors are involved in it, international financial institutions such as the International Monetary Fund recommend that a national Poverty Poverty Reduction Strategy Papers be developed to deal with it. Although in the Islamic Republic of Iran system, in the light of Islamic teachings and the requirements of the constitution, several measures have been taken in the field of poverty reduction, and even a document called the National Document on Poverty Reduction and Targeting of Subsidies has been approved by the Council of Ministers in 2014. Because of the problems that exist in this field, we still need to compile a national document by the Islamic Council. This research has been done with an analytical method based on comparative data and document study.
    Keywords: Poverty, poverty reduction, Islamic Council, national document on poverty reduction
  • Fateme Hakaminia, Ghobad Mansourbakht * Pages 56-73
    The objective of the Constitutional Movement was to fundamentally transform the political system of Iran and to shift from an autocratic government to one based on law. However, with Reza Khan's coup in 1920 (Gregorian Calendar), the overthrow of the Qajar dynasty contrary to the constitutional law, the transformation of constitutional monarchy into modern dictatorship, and the revival of autocracy from the outset, he established the foundation of this dynasty on a legitimacy crisis. The question of this article is what strategies did the propaganda apparatus (especially the official historians) of the Pahlavi government adopt to legitimize Reza Khan's tripartite actions in undermining the constitution? Based on the method of critical rationality, the findings of this article indicate that the official historians, in justifying Reza Shah's actions which were contrary to the constitutional law, without considering the logic of historical developments and understanding civilizational relations, attempted to portray the Constitutional Revolution as a failure. Through the vilification of the Qajar period and depicting the Constitutional Revolution as unsuccessful, they produced a narrative that presented a salvific image of Reza Shah and legitimized his actions.
    Keywords: official historiography, Constitutional Law, Constitutional Revolution, legitimacy, Reza Shah
  • Hooshang Maleki, Azita Rajabi *, Simin Armaghan Pages 74-95
    Obviously, although empowerment is effective in changing the way of life of rural residents, but due to various reasons, the role of empowering rural residents has not been taken into consideration in the planning and policies of the country. The current research, in a survey way, deals with the impact of the type of planning in empowering the villagers and finally its effect in the sustainable socio-cultural development of the rural settlements. The statistical population of this research is a rural settlement with residents in the central part of Hamedan city. From all 107 inhabited villages of Hamedan city, 50 settlements were randomly selected. Selection of rural settlements using random composite sampling includes relative or stratified sampling. Cochran's sampling method was used to generalize the obtained information to the entire statistical population. The selected sample size is equal to 382 households randomly. Descriptive and inferential techniques were used to analyze the data. The obtained results show that the current planning approach has not been successful in promoting empowerment indicators in the socio-cultural development of rural settlements. Therefore, the present study suggests the participation and accompaniment of villagers in the process of rural development programs.
    Keywords: Empowerment, Socio-cultural development, Hamadan city, Instrumental Rationality
  • Pantea Baghdadi, Fatemeh Kateb * Pages 96-127
    Social values are created and perpetuated within the social life context of community members and therefore, studying them helps in gaining a deeper understanding of society. Accordingly, this research aims to explore and comprehend the social values during the Qajar era. Utilizing a qualitative methodology based on a phenomenological approach, structured interviews were conducted with 15 sociologists, historians, and historical sociologists. The interviewees were selected through purposive sampling and snowball sampling methods. The collected findings were analyzed using the Colaizzi (1973) method and the Glaser and Strauss (1967) theoretical coding technique. The findings of this study are organized into two themes: "Pre-modern Qajar Social Values" with ten categories including "Chivalry/Generosity," "Belief in Divine Destiny," "Nobility and Freedom," "Spatial/Social/Ethnic/Religious Segregation," "Luxury and Attention to Appearances," "Purity and Modesty in Women," "Hospitality and Observance of Decorum and Respect," "Kinship and Helping Others," "Religiosity and Performance of Religious Rituals," and "Justice-oriented and Fairness"; and "Modern Qajar Social Values" with six categories "Patriotism," "Nobility and Freedom-seeking," "Advancement in Technology, Economics, Social, etc.," "Growth in Thought and Enlightenment," "Emphasis on Science and Education," and "Justice-oriented and Fairness." The analysis of the data extracted from the interviews indicates that the Qajar era represents a period of transition and fundamental transformation in the cultural fabric of society.
    Keywords: Value, Social value, Qajar Values, Qajar
  • Zabihollah Pourjanabad, Ali Zare *, Mohsen Mohebi, Sabber Niavarani Pages 128-159
    Central bank sanctions are one of the types of economic sanctions. Various forms of economic sanctions in the strict sense of the word, including blocking and confiscating the assets of the sanctioned country, prohibiting export and import and buying and selling goods, blocking assets, (such as the blocking of Iranian assets by the United States following the occupation of the American embassy in Iran) ), currency and monetary restrictions such as increasing international tariffs and not granting loans or reducing credits and inappropriate exchange rate changes. Today, economic sanctions can be mentioned as a tool to achieve foreign policy goals from other countries. The goal of the sanctioning country is to distort the economic relations of the sanctioned country and weaken the system of the target country, through the quantitative and qualitative reduction of the international trade level of that country. At present, the countries that have more economic and military power in the international arena and mainly include Western countries, have a share in controlling the international economy by using economic tools and various related sanctions, including bank sanctions. They act to weaken or expose the economy of the country targeted by sanctions in order to secure their political interests and dominate other countries. For this reason, some Western analysts consider sanctions as a tool that also weakens diplomacy. Therefore, in this article, the legitimacy of banking sanctions in the international arena has been investigated, with an emphasis on banking sanctions against Iran. Also, in this topic, the content of various opinions and decisions resulting from the sanctions of the Central Bank of the Islamic Republic of Iran has been examined.
    Keywords: Economic sanctions, central bank sanctions, typology of sanctions, International Law, opinions, legal decisions
  • Pegah Shirazpour, Farah Habib *, Nasim Ashrafi Pages 160-190
    Some principles have been and are in the universe from eternity; and since they are fixed and unchangeable, you should try to make them appear. One of these principles, which is considered part of this world, is the subject of "intermediateness". The current research was conducted with the aim of rereading the concept of connection in the architecture of the interspaces of (Shia) mosques built in the Safavid period of Isfahan city with a qualitative-quantitative (mixed) method. The results showed that in this research, in order to achieve true knowledge, the interspace has been considered from two perspectives; One as the quality and state of "in between", being similar in worlds such as "Purgatory" and "Imagination" or experiencing times such as "dawn and sunset" which are an introduction to the next places and an end to their previous places. An "ambiguous" experience of the boundary between visible and hidden, visible and invisible, known and unknown, as if it carries some of the properties of before and after and is considered a place to transform into its before and after situations. From another point of view, what the mystics in "Sir Vesluk" refer to as "approach" with the motive of "joiner ". According to the mystics, "abandoned man" is incomplete and his completion depends on "joiner". As Ibn Arabi "considers becoming a human being to be connected" and closeness is the same as servitude. Therefore, man is inherently a creature "on the way" and the condition of his perfection is "on the way of being" with the goal of reaching the goal; This road has an origin, a home, a direction and a destination, which can be read in architecture as well.
    Keywords: Joiner, interspaces, Shiite mosques, Safavid period, Architecture
  • Morteza Akbari Ziarani, Zahra Fehrest *, Majid Vaziri Pages 191-213
    Today, social harms are considered major issues in human societies. Consequently, scholars are striving to find solutions to these problems. Social harms are multi-dimensional, lawful, controllable, and preventable phenomena. Scientific study in this area can greatly assist in planning the three stages of harm identification, prevention, and treatment. Islam, as the most comprehensive of the divine religions, places significant emphasis on the prevention of social harms. One of the most important social harms is intentional murder. Murder is the greatest violation of a person’s bodily integrity. The most important asset of an individual is their existence and life. The importance of preserving life lies in the fact that life is central to human duty and happiness. God has mentioned this topic in multiple verses of the Holy Quran. The aim of this research is to identify the main causes of intentional murder in Iran and to propose jurisprudential strategies for preventing this social harm using descriptive and analytical methods. The findings indicate that the main causes of intentional murders in Iran, in order, are: disputes and altercations, family conflicts, illicit relationships, financial disputes, theft, revenge, and extortion. The results of this research show that by scrutinizing the rich source of dynamic Islamic jurisprudence, strategies can be presented to prevent the occurrence of intentional murder, which will significantly reduce this harm. Dynamic Shiite jurisprudence offers strategies for preventing the social harm of intentional murder, such as: maintaining composure and controlling anger and rage, encouraging education and learning, avoiding greed, covetousness, and envy, refraining from suspicion, eliminating grudges and feelings of revenge, committing to piety and virtue, promoting chastity and modesty, emphasizing the importance of work and employment, avoiding unemployment, and increasing individuals’ tolerance thresholds.
    Keywords: Social Damage, Murder, Jurisprudence, Solution, Prevention
  • Mehdi Hassani Baqeri Sharifaba *, Majid Masomi, Asghar Yazdi Yahyaabadi Pages 214-232
    In the past decade, the occurrence of various small and large-scale challenges and crises in the West Asia region has compelled regional and extra-regional actors to strive for strengthening the political order in the area in accordance with their national interests. Among these, the foreign policy strategy of the Islamic Republic of Iran, as a regional power, and Russia, as an extra-regional country, is based on a new realistic viewpoint focused on achieving success and implementing policies in line with their national interests. The research question of this study is: How can the foreign policy strategies of Iran and Russia in relation to the political order in the West Asia region be explained? The hypothesis posited is that Iran's strategy in the region is centered on garnering support from Russia to counter the influence of countries opposed to Iran, while Russia's strategy is security-focused and seeks to exert influence as an extra-regional power. The research method is descriptive-analytical, and the information was gathered from bibliographic sources. The most important findings of the research indicated that Iran's foreign policy strategy concerning Russia in the region should be based on a realistic perspective, grounded in international and regional cooperation through the identification of common objectives. It should also align with Russia in shared opposition and avoid engaging in conflicts between the two countries.
    Keywords: Political Order, West Asian Region, Strategy, Iran, Russia
  • Mohammadali Ghohestani, Armin Amini *, Amir Mahmoudi Pages 233-256
    Non-governmental international organizations, whose primary function and goal is to serve the public interest, have managed to gain access to international forums to achieve this important objective after overcoming numerous ups and downs. This access has taken the form of a legal institution known as "amicus curiae," where an amicus curiae is a natural or legal person who is not a party to the dispute but submits written or oral statements regarding the facts and rules governing the dispute at their own initiative or at the court's request. A review of judicial practice shows that the major players in this field are international non-governmental organizations, although their participation in the dispute resolution process has faced many obstacles and challenges. This research aims to explain the role of international non-governmental organizations and examine the consequences of their presence, including significant impacts such as combating impunity, achieving judicial transparency, democratizing international law, and ensuring fair trials.
    Keywords: International Non-Governmental Organization, Amicus Curiae, Judicial Authorities, Quasi-Judicial Authorities
  • Mohammadhossein Noormandipour, Mahboobeh Esmaeili *, Mirzamohamad Hassani Pages 257-272
    The Azariqah were a faction of the Kharijist who established a government in Sistan and Kerman based on Kharijist beliefs. The distinctive perspective of the Azariqah Kharijist on religion and governance led to the formation of a new style of Islamic government separate from Arab tribalism. This perspective attracted people in the areas under their control. The Azariqah's policy of tolerance towards other religions and Islamic sects, contrary to the harsh policies they had towards supporters of the caliphate's official religion, resulted in the coexistence of religions such as Zoroastrianism and minor Islamic sects with the Kharijist. This article, using a descriptive and analytical method, seeks to identify the social and political consequences of the Azariqah rule in the region of Kerman during the 7th and 8th centuries CE. The Azariqah Kharijist, who were distant from the center of the caliphate, turned Kerman into a center for activism and the propagation of their heterodox views. The discord between the people of Kerman and the caliphate, as well as the favorable geography of Kerman and Sistan for the Kharijist's needs and objectives, led to social and political changes concerning the interactions between Iranians and the caliphate apparatus.
    Keywords: Kharijist, Azariqah, Kerman, Sistan, Religious Sects
  • Jafar Taheri, Ali Mohammad Haghigi *, Amin Ravanbod Pages 273-301
    The emergence of Iran's nuclear case at the International Atomic Energy Agency (IAEA) and subsequently at the United Nations Security Council has been one of the most significant issues in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran, particularly since the eighth presidential term. The main objective of this article is to study and scrutinize the reasons behind the prolonged process of addressing Iran's nuclear case at the IAEA. Iran's nuclear dossier has been one of the most important diplomatic and security cases globally in the last two decades, accompanied by many ups and downs, with the Islamic Republic of Iran and Western parties still unable to reach a comprehensive and long-term agreement. Despite significant efforts from both sides, there is no clear prospect for a swift resolution in the near future. Therefore, as a scientific issue, the main question of this article is: What reasons contribute to the prolonged process of addressing Iran's nuclear case at the IAEA? It appears that hostile policies against Iran, considering Iran as an international threat in the region, changes in behavior and structure in Iran's political system, structural weaknesses in the international system, and other factors contribute to the prolonged process of addressing Iran's nuclear case at the IAEA. The present research method is analytical-descriptive of an applied type, utilizing laws, regulations, and library resources. Thus, this article attempts to study the disputes and motivations of the parties involved.
    Keywords: Iran's Nuclear Case, Nuclear Negotiations, International Atomic Energy Agency, Prolonged Process Of Addressing
  • Shirzad Amiri * Pages 302-330
    In this study, the researcher aims to examine and evaluate the factors influencing economic weakness in its absolute or relative sense, which lead to the increase or decrease of delinquency rates, particularly crimes against chastity. The researcher posits that economic problems, varying in quantity and quality within each society, and the methods for measuring them, have different impacts on individuals in the community due to their diverse material and psychological characteristics. These material weaknesses not only drive underprivileged individuals toward establishing illicit relationships but also pave the way for violent crimes. Moreover, they inflict severe psychological and emotional harm on the victims, predominantly women who are unsupported or poorly supported. The researcher seeks to elucidate and enumerate how financial problems affect material and unethical behaviors, specifically crimes against chastity below adultery, thereby raising awareness of the overlooked psychological damages in social relationships.
    Keywords: Psychological Damages, Crimes Below Adultery, Economy, Cultural Poverty
  • Hossein Pirii, Hamid Tabasi *, Mohammad Fatehi Pages 331-342
    Karim Amiri Firuzkuhi, a prominent poet and thinker of contemporary Iran, known as Amiri and titled as Sayyid al-Shu'ara, undoubtedly stands among the peaks of modern knowledge and literature, and is considered one of the outstanding figures of our time. Understanding and introducing him in passing is an impossible task. Perhaps the best testament to Amiri's scholarly and literary identity is his aforementioned works, which necessitate extensive research and deep investigation. His poetry was exceptionally powerful and poetic, characterized by creativity, thematic innovation, and vivid imagery. One of Amiri's achievements is being recognized by the esteemed leader of the revolution, Ayatollah Khamenei, as one of the finest contemporary poets, hence bestowed with the title Sayyid al-Shu'ara. Professor Amiri has also been consistently praised for his eloquence in the discourse of poetry and literature. Especially in ghazal poetry, his refined language places him among the distinguished poets of our time, even regarded as a reviver of the Indian style in contemporary era. Coming from a renowned family lineage, Amiri is acknowledged among contemporary orators as a prominent figure possessing all the qualities of a first-rate poet.
    Keywords: Amiri Firuzkuhi, History, Literature, Contemporary, Iran
  • Amirhossein Taslimi, Mahmood Ashrafy *, Mahmood Malmir Pages 343-466

    The present study aimed to analyze crimes related to government transactions with an emphasis on good governance theory and social capital in Iran. The research method was analytical-library-based and applied in terms of purpose. Government transactions in any country can be considered one of the significant tools for committing administrative-economic corruption. Corruption arising from government transactions falls into a category of corruption where the use of transaction coverage can give the issue a legal and legitimate appearance, making the detection of crimes related to such transactions a challenging issue. Therefore, to detect such crimes, crimes related to government transactions can be divided into two major sections: first, financial abuse or the acquisition of illegal benefits through the realization of government transactions, which constitutes the largest crimes related to government transactions and includes collusion in government transactions, fraud in transactions, and taking commissions in government transactions, such as bribery; and second, other crimes related to government transactions where the acquisition of benefits is not directly realized and includes the involvement and interference of government employees or their relatives in government transactions. The findings showed that considering the extent of economic crimes in various government sectors, examples of economic crimes in the realm of government transactions and related laws can be utilized. Therefore, preventing these crimes highlights and emphasizes the indicators of good governance. Furthermore, the indicators of good governance and social capital, due to their capacity for civil participation and holding individuals accountable, can significantly prevent the formation of corruption in government transactions.

    Keywords: Government Transactions, Good Governance, Government Employees, Crime Prevention, Social Capital
  • Mohammadreza Haji Hashemi, Mohammad Kalhor *, Mehdi Goljan Pages 367-381

    Hitler's expansionism during World War II resulted in the occupation of Poland. Germany and the Soviet Union agreed on the division of Poland, leading to the forced relocation of a portion of the Polish population under inhumane conditions to the Soviet Union. After the Allied occupation of Iran, the settlement of Poles in Iran was imposed. This study aims to examine the consequences of the Polish influx on Iran's health and hygiene between 1941 and 1945. This article has been reviewed using a descriptive-analytical method and library research. The results indicate that Iran, during that period, faced unfavorable political and economic conditions, famine, poverty, and insecurity. The Poles arrived in Iran in poor physical condition and suffering from various diseases, affecting the overall health and hygiene levels in Iran.

    Keywords: Infectious Diseases, Typhus, Famine, Polish, Insecurity
  • Davood Marmeri*, Abdolah Charejoo Langerood Pages 382-402

    In the present study, a descriptive-analytical method has been used to examine the registration of easement rights and their exercise in the legal system of the Islamic Republic of Iran. According to Article 93 of the Civil Code: easement is a right for a person in the property of another. In fact, the right of easement is one of the issues addressed in the Iranian Civil Code, which is a real right and has its roots in Imamiyah jurisprudence. It should be explained that population growth in urban areas and the limitation of space and the provision of urban infrastructure have led to the vertical development of apartments and infrastructure above and below ground level. Organizations related to land management and the registration of property rights in the international system see the solution to this issue in three-dimensional cadastre. Currently, in most relevant organizations, two-dimensional cadastre is used in the registration and display of properties. However, this system cannot fully present the rights, responsibilities, and limitations related to them. This includes the limitation in the analysis and display of easement rights. Regarding the method of registering easement rights, it should be said: after the preliminary registration operations and the division of the registration area into several districts and the publication of the general registration notice, the turn comes to the publication of the general registration notice and notification to the endowment office, and then by publishing the preliminary notice and numbering properties and plaque installation, they proceed to investigate the informants and distribute the declaration and publish the periodic notice

    Keywords: Registration Of Easement Rights, Exercise Of Easement Rights, Property
  • Mohammadali Ghayeni, Seyyed Farshid Jafari Paybandi *, Asghar Partovi, Malek Zolghadr Pages 403-421

    This article examines the role of institutions and political parties in nuclear enrichment during Ahmadinejad's presidency, utilizing an analysis based on David Easton's systems theory. Iran's nuclear programs during Mahmoud Ahmadinejad's presidency were influenced by the complex interactions of various institutions and diverse processes. According to systems theory, these programs encountered inputs such as the support of political parties, the enactment of legislation in the Islamic Consultative Assembly (Parliament), and the formulation of security policies by the Supreme National Security Council and the Ministry of Defense. These institutions played a pivotal role in advancing nuclear technologies by providing financial and security resources. Key processes included the research and development of nuclear technologies by the Atomic Energy Organization and the protection of nuclear facilities by the Ministry of Defense, which led to an increase in uranium enrichment capacity and the fulfillment of domestic energy needs. The outputs of these programs contributed to strengthening national security and reducing dependency on foreign resources. Domestic and international feedback, through continuous performance evaluation and responses to global pressures, resulted in policy improvements and the adaptation of processes to new conditions. This feedback not only identified the strengths and weaknesses of the system but also contributed to the continuous improvement of nuclear programs and the enhancement of international interactions. Overall, the analysis of these processes and feedback highlights the importance of continuous interaction and adaptation in the success of nuclear programs.

    Keywords: Nuclear Energy, Ahmadinejad Presidency, Systems Theory, Nuclear Enrichment