فهرست مطالب

تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 40، پاییز و زمستان 1402)

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 40، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مژده میرکی، هرمز سهرابی * صفحات 1-12

    اطلاعات دقیق درباره ترکیب درختان یک جنگل برای بسیاری از اهداف نظارتی و حفاظت جنگل مورد نیاز است. در سال های اخیر استفاده از روش های مدرن سنجش از دور و تکنیک های مبتنی بر وسایل نقلیه بدون سرنشین، برای به روزرسانی منظم اطلاعات در جنگل استفاده می شود. در این تحقیق، از داده های متفاوت شامل تصاویر چند طیفی (پهپاد استورم) و تصاویر رنگی واقعی (پهپاد فانتوم) با توان تفکیک مکانی بسیار بالا در بخش جلگه ای جنگل های شهرستان نور در استان مازندران جهت شناسایی گونه های درختی استفاده شد. همچنین تصویربرداری در یک فصل رویشی با هدف تهیه سری زمانی تصاویر پهپاد و بررسی تاثیر تغییرات فنولوژیک تاج درختان بر مقدار صحت طبقه بندی انجام شد. جهت طبقه بندی و شناسایی گونه های جنگلی از محاسبه شاخص های مبتنی بر تصاویر رنگی واقعی مانند NRB و NGB، شاخص های چندطیفی مانند CIgreen و NDVI، باندهای خام و روش طبقه بندی جنگل تصادفی استفاده شد. بر اساس تصاویر تک زمانه، تصاویر اواخر فروردین ماه با صحت کلی 75 درصد بیشترین صحت کلی را ارایه داد. نتایج مربوط به تصاویر سری زمانی نیز با صحت 86 درصد شناسایی درختان را انجام داد. همچنین شناسایی گونه ها بر اساس تصاویر چندطیفی اخذ شده از سنجنده سکویا، صحت 85 درصد را ارایه داد. نتایج نشان داد تصویر تک زمانه با تصویربرداری در زمان مناسب با استفاده از پهپاد مجهز به سنجنده RGB، نسبت به تهیه سری زمانی و استفاده از پهپادهای مجهز به سنجنده های چندطیفی، نتایج قابل قبول و کم هزینه تری برای شناسایی درختان در جنگل مورد مطالعه ارایه می کند.

    کلیدواژگان: سنجنده چند طیفی، فنولوژی، الگوریتم جنگل تصادفی، طبقه بندی، سنجنده RGB
  • محمد پاپری زارعی، مریم رفعتی*، محمد اشرف زاده صفحات 13-24

    غنای گونه ای یکی از اجزای تنوع گونه ای است که با شمارش تعداد گونه های موجود در یک منطقه محاسبه می شود. در این پژوهش غنای گونه ای پرندگان استان بوشهر به منظور تعیین لکه های داغ تنوع زیستی و سطوح حفاظتی آن ها مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، پس از جمع آوری اطلاعات حضور پرندگان، وضعیت حفاظتی هر یک از گونه ها تعیین شد. سپس با شبکه بندی محدوده مورد مطالعه به سلول های یک در یک کیلومتر، جدول توزیع غنای گونه ای پرندگان تهیه شده و همچنین لکه های داغ تنوع زیستی توسط آماره گتیس-ارد جی در سامانه اطلاعات جغرافیایی محاسبه شد. نتایج نشان داد از 320 گونه پرنده با سابقه مشاهده مستمردر استان بوشهر، مطابق با لیست سرخ جهانی2021 هیچ گونه در بحران انقراضی در سطح استان وجود ندارد. اما سه گونه پرنده بالابان(Falco cherrug)، عقاب صحرایی(Aquila nipalensis) و کرکس کوچک مصری(Neophron percnopterus) در معرض خطر و هفت گونه اردک مرمری(Marmaronetta angustirostris)، اردک سرحنایی(Aythya ferina)، اردک دم دراز(Clangula hyemalis)، هوبره(Chlamydotis macqueenii)، باکلان گلوسیاه(Phalacrocorax nigrogularis)، سنقرسفید(Circus macrourus) و عقاب شاهی(Aquila heliaca) در وضعیت آسیب پذیر قرار دارند. همچنین در بررسی غنای گونه ای مشخص شد که 58/21 درصد از سطح منطقه مورد مطالعه، تحت پوشش حضور این 320 گونه با غنای گونه ای یک تا 26 پرنده در هر سلول بود. نتایج محاسبه نقاط داغ در سطح استان نیز، نشان دهنده حضور 30 لکه داغ تنوع زیستی با مساحت 90/151311 هکتار (33/6 درصد از سطح استان) بود که اغلب در مجاورت رودهای بزرگ و اراضی مرتعی و زراعی آبی به خصوص نخلستان های خرما واقع شده اند که لزوم توجه بیشتر به این زیستگاه ها جهت حفاظت از پرندگان آن را می طلبد.

    کلیدواژگان: استان بوشهر، پرندگان، تنوع گو نه ای، لیست سرخ جهانی، نقاط داغ
  • سهیلا زمانی نسب، امیر لشگری*، مهران روح نیا، احمد جهان لتیباری، آژنگ دینی صفحات 25-34

    در این تحقیق به بررسی اثر آبشویی و اتانول-استن شویی و همچنین پیش تیمار تخمیر با مخمر نان در گونه ی سرو سیمین (Cupressus arizonica) پرداخته شده است. آزمونه ها تحت شرایط پیش تیمار با مخمر نان و بدون پیش تیمار، مورد آبشویی و حذف مواد استخراجی در حلال آلی قرار گرفتند و توسط آزمون ارتعاش اجباری در تیر دو سر آزاد مورد آزمون دینامیکی قرار گرفتند. هردو شیوه ی آبشویی و حذف واد استخراجی توسط حلال آلی کاهش معنی دار دانسیته و میرایی ارتعاش را در پی داشت در حالیکه مقادیر کارایی تبدیل آکوستیک به از خود افزایش نشان داد. میزان بهبود ویژگی های آکوستیکی در اثر اتانول-استن شویی بیش از ابشویی بود. پیش تیمار تخمیر سبب افزایش روند تغییرات در هر دو شیوه ی آبشویی و اتانول-استن شویی گردید. مدول الاستیسیته دینامیک تحت آبشویی، و اتانول استن-شویی و پیش تیمار تخمیر تغییر معنی داری از خود نشان نداد. به طور کل آزمونه های اتانول-استن شویی شده تحت پیش تیمار تخمیر بالاترین شاخصه های صوتی را از خود به جای گذاشتند.

    کلیدواژگان: سرو سیمین، صوت، ارتعاش، تیمار، کارایی تبدیل آکوستیک
  • افشین ارجمند، هادی کیادلیری *، فرید کاظم نژاد، مجید اسحق نیموری صفحات 35-50

    مطالعات اکولوژی جاده برای پایش تاثیر جاده های جنگلی بر تنوع زیستی بسیار مهم و ارزشمند است. این مطالعه بمنظور بررسی اثرگذاری جاده های جنگلی بر تنوع زیستی گونه های علفی، زادآوری درختی و گلسنگ در جنگلهای کلاردشت انجام شد. نمونهبرداری ها در قالب قطعات نمونه با فاصله 0، 15، 45 و 75 و 105 متری از حاشیه جاده در دو منطقه جنگلی شاهد و بهرهبرداری شده انجام شد. شاخص های مورد استفاده غنای گونهای مارگالف، تنوع زیستی شانون-وینر و شاخص یکنواختی Pielou’s بودند. اثرات جاده ها بر تنوع پوشش گیاهی در رابطه با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک نیز بررسی گردید. نتایج نشان داد که جادهسازی در توده بهرهبرداری شده در مقایسه با شاهد، سبب تخریب زادآوری درختی، علفی و گلسنگ شده، اما خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک تحت تاثیر قرار نگرفته است. با افزایش فاصله از جاده بوضوح تنوع و غنای زادآوری در هر دو منطقه شاهد و بهرهبرداری شده افزایش یافته و از شاخص یکنواختی کاستهشده است. در مقابل، تنوع و غنای گونه های علفی کاهش معنی داری از خود نشان داده است. این مطالعه فواصل 15 تا 45 متری را محدوده اثر بافری حاشیه جاده بر شاخصهای تنوع زیستی و غنای زادآوری درختی، پوشش علفی و گلسنگها گزارش مینماید. اکثر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک نیز با افزایش فاصله از جاده افزایش یافته است. همچنین بین اکثر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک با زادآوری درختان و گونه های علفی همبستگی معنی داری وجود داشت.

    کلیدواژگان: جاده، خاک، غنا، گونه علفی، کلاردشت
  • نیلوفر خاتمی، سعید دائی کریم زاده * صفحات 51-67

    در کشورهای دارای وفور منابع طبیعی که درآمد حاصل از صادرات به یک یا چند منبع محدود بستگی دارد، در صورت وجود موانع تجاری، درآمد ملی کاهش یافته و باعث کندی رشد اقتصادی می شود. اما موضوعی که می تواند در این بین مورد سوال قرار گیرد، این است که آیا اثر وفور منابع طبیعی بر رشد اقتصادی به صورت غیرخطی است و آیا نرخ ارز موثر واقعی که نقش مستقیم بر جریان صادرات دارد، می تواند منجر به بروز پدیده بیماری هلندی گردد یا خیر؟ بر همین اساس، هدف این پژوهش بررسی اثر غیر خطی وفور منابع طبیعی بر رشد اقتصادی با تمرکز بر متغیرهای صادرات غیر منابع، نرخ ارز موثر واقعی (به عنوان نمادی برای سنجش وجود بیماری هلندی) برای 16 کشور منتخب عضو اوپک طی دوره زمانی بین سال های 2000 تا 2021 می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی آز آنست که وفور منابع طبیعی منجر به کاهش رشد اقتصادی شده که بیانگر بروز پدیده نفرین منابع در کشورهای مورد بررسی است. همچنین مشاهده شد که توان دوم متغیر وفور منابع طبیعی دارای تاثیر مثبت است که نشاندهنده اثر غیر خطی وفور منابع طبیعی بر رشد اقتصادی در کشورهای مورد بررسی است. دیگر یافته های تحقیق حاکی از آنست که افزایش نرخ ارز موثر واقعی منجر به افزایش رشد اقتصادی کشورهای مورد بررسی شده که می تواند منجر به بروز بیماری هلندی گردد، زیرا با افزایش غیر منتظره درآمد،

    کلیدواژگان: وفور منابع طبیعی، صادرات غیر منابع، نفرین منابع، بیماری هلندی، رشد اقتصادی
  • یوسف پورحبیب، ابراهیم فتائی *، فاطمه ناصحی، بهنام خانیزاده، حسین سعادتی صفحات 69-86

    در این پژوهش کیفیت آب رودخانه سفیدرود طی سالهای 2013-2018 با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست 8 و همچنین 10 پارامتر کیفی شیمیاییی و فیزیکی شامل کلسیم (Ca2+)، پتاسیم (Na+)، منیزیم (Mg2+)، کلر (Cl-)، سولفات (SO4-2)، بی کربنات (HCO3-)، کل مواد محلول (TDS)، هدایت الکتریکی (EC)، سختی کل (TH) و اسیدیته آب (pH) در سه ایستگاه هیدرمتری مورد مطالعه قرار گرفت. شاخص کیفیت آب (WQI) شرب محاسبه گردید و ارتباط آن با باندها و نسبت های باندی ماهواره ای (28 پارامتر) با استفاده از مدل های رگرسیونی تک متغیره و چندمتغیره، مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج مدل رگرسیونی تک متغیره نشان داد که شاخص WQI با باند 5 و نسبت باند B4/B3 در سطح معنی داری 1 درصد به ترتیب با ضریب تبیین (R2) 55/0 و 51/0 دارای همبستگی خطی و توانی بود. اجرای مدل رگرسیون چندمتغیره خطی گام به گام WQI با تمامی باندها و نسبت های مورد مطالعه نشان داد که سه متغیر باند 5 و نسبت های باندی B4/B3 و B6/B5 با WQI، با R2 حدود 80/0 در سطح معنی داری 5 درصد، دارای همبستگی بودند. پس از تهیه نقشه تغییرات مکانی WQI با استفاده از مدل رگرسیون خطی چندمتغیره، نتایج حاکی از آن بود که کیفیت آب در سرشاخه های سفیدرود، یعنی رودخانه های های قزل اوزن و شاهرود نسبت به مناطق پایین دست و دریاچه سد منجیل، کمتر بود هرچند که کیفیت آب رودخانه های قزل اوزن و شاهرود ضعیف بود، ولی پس از ورد به سد سفید رود به کلاس آب خوب تبدیل شد. اما WQI آب خروجی از سد با عبور از اراضی کشاورزی، مناطق مسکونی و صنعتی حاشیه رودخانه تا رسیدن به دریای خزر به تدریج افزایش یافته و دارای کلاس آب ضعیف شده بود. به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست 8 و مدل رگرسیونی چند متغیره از توان بالایی برای پایش کیفیت آب برخوردار است.

    کلیدواژگان: شاخص کیفیت آب (WQI)، لندست 8، سفیدرود، رگرسیون خطی چندگانه
  • بهارک معتمدوزیری *، هیمن راست خدیو، سیداکبر جوادی، حسن احمدی صفحات 87-100

    وقوع رخداد زمین لغزش در مناطق کوهستانی ممکن است به زیرساخت ها از جمله جاده ها آسیب جدی وارد کند، همچنین ممکن است به مرگ ومیر انسان ها منجر شود. هدف از انجام این مطالعه، پیش بینی مکانی خطر زمین لغزش با استفاده از الگوریتم های پیشرفته داده کاوی در شهرستان سروآباد (استان...) است. در این مطالعه، پتانسیل یابی خطر زمین لغزش با استفاده از دو الگوریتم پیشرفته داده کاوی شامل جنگل تصادفی (RF) و درخت تصمیم (DT) انجام شد. ابتدا، فایل نقطه ای 166 زمین لغزش رخ داده در شهرستان سروآباد به عنوان نقشه موجودی زمین لغزش در نظر گرفته شد. به منظور تهیه مدل و اعتبار سنجی آن، نقاط زمین لغزش به دو بخش داده های آموزشی (70 درصد) و داده های اعتبارسنجی (30 درصد) تقسیم می شوند. در مجموع 16 پارامتر شامل شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده، تراکم رودخانه، فاصله از گسل، تراکم گسل، تراکم جاده، بارندگی، کاربری و پوشش اراضی، شاخص NDVI، لیتولوژی، زمین لرزه، شاخص توان آبراهه (SPI) و شاخص رطوبت توپوگرافی (TWI) به منظور پهنه بندی خطر زمین لغزش استفاده شدند. در نهایت، عملکرد مدل ها با استفاده از منحنی مشخصه عملکرد سیستم (ROC) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل منحنی ویژگی عملگر نسبی نشان داد که مدل های درخت تصمیم و جنگل تصادفی به ترتیب دارای مقدار AUC برابر 942/0 و 951/0 می باشند؛ بنابراین مدل جنگل تصادفی نسبت به درخت تصمیم دارای بالاترین مقدار AUC بوده و بهترین مدل برای پیش بینی خطر زمین لغزش در آینده در منطقه مورد مطالعه می باشد. نقشه های پتانسیل وقوع زمین لغزش، ابزارهای کارآمدی بوده؛ به طوری که می توان آن ها را برای مدیریت زیست محیطی، برنامه ریزی کاربری زمین و توسعه زیرساخت ها مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، الگوریتم جنگل تصادفی، الگوریتم درخت تصمیم، استان کردستان
|
  • Mojdeh Miraki, Hormoz Sohrabi * Pages 1-12

    Detailed information on forest combination is required for many environmental, monitoring, and forest protection purposes. The link between ecology and remote sensing provides valuable information for the study of forest trees to facilitate the study of ecosystem performance and to measure the spatial distribution of vegetation. In recent years, the use of modern remote sensing methods and techniques based on UAVs have been used for regular updating of forest inventory. In this research, different data sources including multi-spectral and RGB images with very high spatial resolution, were used for tree species recognition in plain forests of Noor City located in Mazandaran province. Also, taking images was performed in the growing season to prepare a time series of UAV-RGB images for investigating the effect of tree crown phonological changes on classification accuracy.  Following orthomosaic generation, RGB (NGB, NRB) and multi-spectral (NDVI, CIgreen) indices were calculated and the random forest classification method was used for forest species classification. Based on single-time images, late April images provided the highest overall accuracy (75%). However, the results of the time series obtained from RGB images showed an increase in accuracy of up to 86%. Species identification based on multispectral images obtained from the Sequoia sensor also provided 85% accuracy. The results showed that the single-time image at the appropriate time using a UAV-RGB, compared to taking a time series and using a UAV equipped with multispectral sensors, has acceptable and less expensive results for tree recognition in the study area.

    Keywords: Classification, Multispectral Images, Phenology Random forest algorithm, RGB Images
  • Mohammad Papari Zareie, Maryam Rafati*, Mohammadreza Ashrafzadeh Pages 13-24

    Species richness is one of the biodiversity parts calculated by counting the number of species present in a given area. In this study, the species richness of the birds in Bushehr Province was examined to identify biodiversity hotspots and assess their conservation status. To achieve this, bird presence data were collected, and the conservation status of each species was determined. Subsequently, using a grid system with one-by-one-kilometer cells, table of distribution of birds species richness was prepared, and biodiversity hotspots were calculated using the Getis-Ord Gi statistic in a geographic information system (GIS). The results indicated that out of 320 bird species with continuous observation records in Bushehr Province, none were categorized as critically endangered according to the 2021 IUCN Red List. However, three bird species included saker falcon(Falco cherrug), Steppe Eagle(Aquila nipalensis), and Egyptian Vulture(Neophron percnopterus) were classified as Endangered, and Marbled duck(Marmaronetta angustirostris), Common pochard(Aythya ferina), Long-tailed duck(Clangula hyemalis), Macqueen's Bustard(Chlamydotis macqueenii), Socotra cormorant(Phalacrocorax nigrogularis), Pallid Harrier(Circus macrourus), and Eastern Imperial Eagle(Aquila heliaca) were considered as vulnerable. Furthermore, the study of species richness revealed that 21.58% of the study area was covered by the presence of these 320 species, with species diversity ranging from one to 26 birds per cell. The calculation of hotspots at the province level also identified the presence of 30 hotspots, covering a total area of 151311.90 hectares (6.33% of the province's area). These hotspots were mostly located in close proximity to major rivers, rangelands, and agricultural lands, particularly date palm orchards, emphasizing the need for greater attention to these habitats for bird conservation.

    Keywords: Birds, Bushehr Province, Hotspots, IUCN Red List, Species richnes
  • Soheila Zamaninasab, Amir Lashgari*, Mehran Roohnia, Ahmad Jahan-Latibari, and Ajang Tajdini Pages 25-34

    In this research, the effect of soaking process and ethanol-acetone washing as well as fermentation pre-treatment by bread yeast in Cypress (Cupressus arizonica) has been investigated. The samples were subjected to pre-treatment with bread yeast and without pre-treatment, washing with pure water and removal of extractives in organic solvent and subjected to dynamic test by forced vibration test in free-free beam. Both methods of soaking process and ethanol-acetone washing resulted in a significant decrease in density and vibration damping, while the values of acoustic conversion efficiency showed an increase. The amount of improvement of acoustic properties due to ethanol-acetone washing was more than water washing. Fermentation pretreatment increased the changes in both water washing and ethanol-acetone washing methods. The dynamic modulus of elasticity did not show any significant change water washing, ethanol-acetone washing and fermentation pretreatment. In general, the ethanol-acetone washed samples under fermentation pretreatment left the highest acoustic indices.

    Keywords: ACE, Cypress wood, Sound, Treatment, Vibration
  • Afshin Arjmand, Hadi Kiadaliri*, Farid Kazemnezhad, Majid Eshagh Nimvari Pages 35-50

    Road ecology studies are very important and valuable for monitoring the impact of forest roads on biodiversity. This study was conducted in order to investigate the effect of forest roads on the biodiversity of herbaceous species, tree regeneration and lichen in the Kalardasht forests. Sampling was done in the sample plots at distances of 0, 15, 45, 75, and 105 meters from the roadside in two controlled and harvested areas. The indices used were Margalf's species richness, Shannon-Wiener's biodiversity and Pielou's evenness index. The effects of roads on vegetation diversity in relation to soil characteristics were also investigated. The results showed that road construction in the harvested stand caused the destruction of tree regeneration, herbaceous and lichen, but the physical and chemical properties of the soil were not affected. By increasing the distance from the road, the diversity and richness of regeneration in both control and harvested areas has increased and the evenness index has decreased. On the other hand, the diversity and richness of herbaceous species has shown a significant decrease. This study reports the distance of 15 to 45 meters of the buffering effect of the roadside on the indices of biodiversity and the richness of tree regeneration, herbaceous cover and lichens. Most of the physical and chemical properties of the soil have also increased with increasing distance from the road. Also, there was a significant correlation between most of the physical and chemical properties of the soil with the regeneration of trees and herbaceous species.

    Keywords: Herbaceous species, Kalardasht, Road, Richness, Soil
  • Niloufar Khatami, Saeed Daei-Karimzadeh* Pages 51-67

    Because the government in countries with abundant natural resources depends on one or more limited resources, if there are trade barriers, national income decreases and economic growth slows down. The research question is whether the effect of non-resource exports on economic growth is non-linear and whether the real effective exchange rate, which has a direct role on the flow of exports, can lead to the Dutch disease phenomenon or not? The aim of this study is to investigate the nonlinear effect of natural resource abundance on economic growth by focusing on non-resource export and the real effective exchange rate variables for the 16 selected OPEC member countries during the period between 2000 and 2021. In order to analyze the data, GMM method has been used. Findings showed that the abundance of natural resources has led to a decrease in economic growth, which indicates the occurrence of the resource curse phenomenon in the studied countries. Also, the second power of the natural resources abundance variable has a positive and significant effect, based on which it can be concluded that the natural resources abundance variable has a non-linear effect on economic growth in the studied countries.

    Keywords: Dutch Disease, Economic Growth, Natural Resource Abundance, Non-Resource Exports, Resource Curse
  • Yosef pourhabib, Ebrahim Fataei*, Fatemeh Nasehi, Behnam Khanizadeh, Hossein Saadati Pages 69-86

    In this research, the water quality of Sefidroud River during the years 2013-2018 using Landsat 8 satellite images as well as 10 qualitative chemical and physical parameters including Ca2+, Na+,Mg2+, (Cl-,SO4-2, HCO3-, TDS, EC, TH and pH were studied in three hydrometric stations. Drinking water quality index (WQI) was calculated and its relationship with satellite bands and band ratios (28 parameters) was analyzed using univariate and multivariate regression models. The results of the univariate regression model showed that the WQI index with band 5 and the ratio of band B4/B3 had a linear and power correlation at a significance level of 1% with coefficient of determination (R2) of 0.55 and 0.51, respectively. The implementation of the stepwise linear multivariate regression model of WQI with all the studied bands and ratios showed that the three band 5 variables and band ratios B4/B3 and B6/B5 were correlated with WQI, with an R2 of about 0.80 at a 5% significance level. After preparing the spatial changes map of WQI using multivariate linear regression model, the results indicated that the water quality in the head branches of Sefidroud, that is, the Qezaluzen and Shahroud rivers, was lower compared to the lower areas and Manjil Dam Lake, although the water quality of the Qezeluzen and Shahroud rivers was lower. Shahrood was weak, but after entering Manjil Dam, it became a good water class. However, the WQI of the water coming out of the dam had gradually increased by passing through the agricultural lands, residential and industrial areas along the river until it reached the Caspian Sea, and it had weakened water class. In general, the results of the research showed that the use of Landsat 8 satellite images and multivariable regression model has a high power for water quality monitoring.

    Keywords: Qezaluzen, Remote sensing, Shahroud, Water pollution monitoring
  • Hemen Rastkhadiv, Baharak Motamedvaziri*, Seied Akbar Javadi, Hasan Ahmadi Pages 87-100

    The occurrence of landslides in mountainous areas may cause serious damage to road infrastructure, and may also lead to human deaths. Therefore, the purpose of this study is to landslide susceptibility mapping using advanced machine learning algorithms in Sarovabad city. In this study, landslide susceptibility was determined using two advanced data mining algorithms including random forest (RF) and decision tree (DT). First, the point file of 166 landslides occurred in Sarovabad city was considered as the landslide inventory map. The landslide points are divided into training data (70%) and validation data (30%). A total of 16 parameters including slope, aspect, elevation, river proximity, road proximity, river density, fault proximity, fault density, road density, precipitation, land use, NDVI, lithology, earthquake, stream power index (SPI) and topographic wetness index (TWI) were used in order to landslide susceptibility mapping. Finally, the performance of the models was evaluated using the ROC curve. The results of the ROC showed that the decision tree and random forest models have AUC values of 0.942 and 0.951, respectively. Therefore, the random forest model has the highest AUC value compared to the decision tree and was the best model for predicting the risk of landslides in the future in the study area. Landslide potential maps are efficient tools; so that they can be used for environmental management, land use planning and infrastructure development.

    Keywords: Decision tree algorithm, Kurdistan province, Landslide, Natural hazards, Random forest algorithm